ProParentibus november 2014

30
Hij komt... 2 VAN DE RECTOR 2 Brugklasdagen 2014 7 Survivalkamp 2014 9 Parijsreis 2014 11 MÉDÉE 15 Math & Science Class 16 Gratis naar Theater aan de Schie 17 PAARSE VRIJDAG 19 Aureus Beta 20 PIM The Voice! 21 Gabriel Visser eerste in finale Nederlandse Wiskunde Olympiade 21 Speelgoed Bank Maassluis 22 Magister-afspraken op STGS 22 Financiën 2014-2015 24 Mentoren 2014-2015 26 Personeelslijst 2014-2015 27 Pro Parentibus november 2014 1 ProParentibus NOVEMBER 2014 HIJ KOMT... INFORMATIE VOOR OUDERS Stedelijk Gymnasium Schiedam | Valeriusstraat 31 | 3122 AM Schiedam | 010 - 2470468 | [email protected] | www.stgs.nl STGS 2014 2015

Transcript of ProParentibus november 2014

Page 1: ProParentibus november 2014

Foto's Spaarnestad - Intocht van Sinterklaas in 1963 inAmsterdam, met een zwarte en een witte Piet. de Volkskrant - dinsdag 11 november 2014 - Pagina 17

Hij komt... 2

VAN DE RECTOR 2

Brugklasdagen 2014 7

Survivalkamp 2014 9

Parijsreis 2014 11

MÉDÉE 15

Math & Science Class 16

Gratis naar Theater aan de Schie 17

PAARSE VRIJDAG 19

Aureus Beta 20

PIM The Voice! 21

Gabriel Visser eerste in finale Nederlandse Wiskunde Olympiade 21

Speelgoed Bank Maassluis 22

Magister-afspraken op STGS 22

Financiën 2014-2015 24

Mentoren 2014-2015 26

Personeelslijst 2014-2015 27

Pro Parentibus november 2014 1

ProParentibusNOVEMBER 2014

HIJ KOMT...I N F O R M AT I E V O O R O U D E R SStedelijk Gymnasium Schiedam | Valeriusstraat 31 | 3122 AM Schiedam | 010 - 2470468 | [email protected] | www.stgs.nl

STGS20142015

Page 2: ProParentibus november 2014

Hij komt...

Op de voorpagina de intocht van Sinterklaas in 1963 in Amsterdam, met zwarte en witte piet. De toenmalige burgemeester (Gijs van Hall) had andere zaken aan zijn hoofd dan de intocht van Sinterklaas. Wij zijn voornemens om de goedheiligman uit te nodigen voor een flitsbezoek aan onze school. Wij zullen Sint vragen of hij op 5 december, rond het middaguur, enige woorden tot onze leerlingen en personeel wil richten.(foto Spaarnestad)

VAN DE RECTOR

TOETSWEEK

De eerste toetsperiode voor de leerlingen is inmiddels aangebroken. Ongetwijfeld zult u dat thuis ook ervaren (hebben). In een week tijd moeten de leerlingen voor (vrijwel) alle vakken presteren. Dat is geen sinecure en vraagt heel wat planning van de leerlingen. Het gevaar ligt daarbij op de loer dat in de tussentijdse weken, als de toets nog ver weg is, leerlingen zich onvoldoende de stof eigen maken. Dat vraagt van leerlingen een studie attitude, waarin zelfstandigheid een sleutelwoord is. Toetsweken zijn op onze school een bewuste keuze om leerlingen toe te laten groeien naar die zelfstandigheid.

Dit schooljaar houden we die keuze nog eens kritisch tegen het licht. Bereiken onze leerlingen, datgene wat ons bij introductie van die toetsweken voor ogen stand.

TEAMLEIDERS

In de afgelopen maanden bent u in de gelegenheid gesteld om in ieder geval één algemene ouderavond bij te wonen, voor klas 1 nog een mentoravond. Op die ouderavond heeft u kennis kunnen maken met onze nieuwe teamleiders. Zoals u waarschijnlijk weet hebben we dit schooljaar voor een nieuwe organisatiestructuur gekozen. We hebben als nieuw ordeningsprincipe voor de interne organisatie de leerling gekozen, waarbij we in teams verzameld rondom leerlingen van telkens twee leerjaren gaan werken. In deze teams ruimen we tijd in voor structureel overleg en structurele afstemming over de specifieke pedagogische en didactische aanpak door de gezamenlijke docenten in de deze leerjaren.

Elk team heeft een teamleider. Deze teamleider geeft leiding aan de mentoren en docenten en is verantwoordelijk voor alle leerling zaken in de betreffende leerjaren.

Voor u als ouders betekent dit dat de mentor nog steeds het eerste aanspreekpunt blijft. De teamleider is het nieuwe aanspreekpunt voor aanvragen van bijzonder verlof (zie verder) en voor al die zaken, die de bevoegdheid van de individuele mentor overstijgen.

BEGAAFDHEIDSPROFIELSCHOOL

Zoals u misschien weet is het Stedelijk Gymnasium een erkende BegaafdheidProfielSchool (BPS). Dat wil zeggen dat ons onderwijs en onze organisatie erop ingericht is om hoogbegaafde leerlingen adequaat te bedienen. In veel gevallen betekent dit in overleg met de betrokken leerling, ouders en (soms) met de basisschool maatwerk leveren. Dat kan betekenen de leerling versneld door het programma loodsen, uitdagende leerinhouden aanbieden, flexibiliteit in het rooster mogelijk maken, persoonlijke begeleiding inzetten etc. Onze school heeft daar in de afgelopen jaren goede resultaten in bereikt.

Met invoering van de bovengenoemde nieuwe organisatiestructuur en daarmee

Pro Parentibus november 2014 2

Page 3: ProParentibus november 2014

verbonden terugtreden van de heer van Os als coördinator onderbouw, ontstond bij sommige ouders de indruk dat wij geen Begaafdheidsprofielschool meer zouden zijn. Niets is minder waar!

Ook in dit schooljaar zijn we opnieuw voor een aanzienlijk aantal leerlingen als de kleermaker, die voor zijn klanten een op het lijf geschreven BPS maatkostuum ontwerpt.

Mevrouw van Schijndel, coördinator ondersteuning en begeleiding, is als specialist in gifted education toegerust om ook voor deze groep leerlingen van betekenis te zijn.

En laat duidelijk zijn: dat wat voor hoogbegaafde leerlingen ontwikkeld wordt, kan alle leerlingen ten goede komen.

SOCIALE MEDIA

In de afgelopen maanden hebben we gemerkt dat wij als gymnasium een school zijn als alle andere scholen, hoewel de buitenwereld misschien anders denkt. Digitaal pesten, het verspreiden van beledigende teksten over docenten, het verspreiden van naaktfoto’s, het gebeurt helaas ook hier. Het heeft ons als school wel indringend aan het denken gezet over waar in het programma we aandacht moeten schenken aan opvoeding inzake sociale media. Tijdens de mentoravond van klas 1 is er expliciet aandacht aan geschonken. We denken nog na over de voor onze school beste aanpak.

PERSONEEL

Mevrouw Dane, docent Nederlands, heeft na haar ziekte haar lessen gedeeltelijk weer hervat. Eind november zal zij opnieuw geopereerd worden en zullen haar lessen waargenomen worden door mevrouw Franken (klas 4 en klas 6) en mevrouw Janssen (klas 5). Wij hopen dat het herstel van mevrouw Dane zodanig is, dat zij eind januari haar lessen weer gedeeltelijk kan geven.

De heer Putzer, docent Duits, geeft na de herfstvakantie weer een groot deel van zijn lessen. Het is de verwachting dat hij na de kerstvakantie al zijn lessen weer zal hervatten. We zijn dankbaar, dat hij, na zijn ingrijpend hartfalen nu bijna 10 maanden geleden, binnenkort weer helemaal terug is.

Mevrouw Pallandt keert deze week terug van haar zwangerschap- en bevallingsverlof. Zij heeft in juli het leven geschonken aan zoon Timo. In verband met haar terugkeer zal de heer Velema alleen les blijven geven aan klas 4c en klas 5 cluster 11.

De heer van de Broek, docent klassieke talen, is met ingang van dit schooljaar begonnen aan het schrijven van zijn dissertatie. Een promotiebeurs voor leraren stelt hem 4 jaar lang in staat om, naast zijn docentschap in Schiedam, aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) onderzoek te doen. Wij rekenen erop dat de het pendelen tussen de wereld van het voortgezet en het wetenschappelijk onderwijs voor beide zijden vruchtbaar zal zijn.

Na aanvankelijk de vacature klassieke talen per begin schooljaar ingevuld te hebben, bleek snel dat de betrokken docente dit niet kon verenigen met haar baan elders. Gelukkig hebben we na de herfstvakantie de heer van Vliet kunnen aanstellen in deze vacature kunnen aanstellen.

De heer van Doorn, docent aardrijkskunde, heeft de wens geuit om zijn academische kennis te verdiepen door het volgen van mastercolleges aan de UvA. Op de maandagen in oktober en november zullen zijn lessen daarom vervangen worden door oud collega Verheijden.

De sectie Engels is dit schooljaar versterkt door twee recent afgestudeerde

Pro Parentibus november 2014 3

Page 4: ProParentibus november 2014

masterstudenten, die in het kader van het zogenaamde Onderwijstraineeship geselecteerd zijn. Binnen dit traineeship behalen zij binnen twee jaar hun onderwijsbevoegdheid en verrichten (grootschalig) onderwijskundig onderzoek. Het gaat om mevrouw Leonard, die daarnaast over een master Japans beschikt en mevrouw Lange, die als Amerikaanse, onze eerste native speaker Engels is. We zijn zeer ingenomen met het kunnen benoemen van twee zo’n getalenteerde docenten in wording.

De sectie wiskunde is versterkt door het benoemen van mevrouw Tromer. Als ervaren docente heeft zij jarenlang les gegeven aan het Groen van Prinsterenlyceum en heeft nu voor een overstap naar ons gekozen.

Mevrouw de Gooijer nieuw in onze school. Als docente beeldende vorming heeft zij al jaren ervaring en komt nu vanuit Lyceum Schravelant de sectie versterken.

Hoewel voor leerlingen minder zichtbaar, maar daarom niet minder belangrijk, zijn onze technisch onderwijsassistenten bij de bèta vakken. De heer Vredeveld hebben wij daar als nieuwe kracht kunnen benoemen.

IEDEREEN BIJ DE LES

Onder deze titel hebben we recent in school een document samengesteld, dat het beleid rondom verzuim vastlegt. Ik wil u uitdrukkelijk vragen dit document goed door te lezen. De in het document genoemde formulieren zijn in de week na de toetsweek beschikbaar.

Ieder kind heeft recht op onderwijs en de plicht hieraan deel te nemen. Vanuit dit uitgangspunt willen wij het verzuim van leerlingen tot een minimum beperken. Daartoe hebben we de hulp nodig van leerlingen, ouders, docenten, leerplichtambtenaar en eventueel overige externe partijen. In deze publicatie zetten wij de regels omtrent verzuim op een rij en geven daarbij ook aan hoe ouders kunnen helpen het verzuim te beperken.

ZIEKTEVERZUIM VAN EEN LEERLING

Ouders stellen de school telefonisch zo vroeg mogelijk, tussen 7.30 – 8.15 uur, op de hoogte van de afwezigheid wegens ziekte van hun kind. Daarbij is het prettig als de ouders ook het leerling nummer van hun kind kunnen noemen. Als ouders de verwachting hebben, dat de ziekte langer dan een dag duurt, melden zij dit al meteen.

In Magister administreert de receptie de leerling als afwezig wegens ziekte.

Als de leerling weer hersteld is, levert hij bij de receptie een door de ouders ondertekend hersteld document in. Dit document is via de website te downloaden.

Bij ontvangst van dit formulier beëindigt de receptie de afwezigheid wegens ziekte in Magister.

Bij ziekte van 5 schooldagen of meer zoekt de mentor contact met de ouders.

Als een leerling tijdens de lesdag ziek wordt, gaat hij naar de receptie. Deze informeert naar de ernst van de klacht en of de leerling nog toetsen mist. De leerling ontvangt een formulier ziek naar huis, dat hij bij terugkeer op school als hersteld document bij de receptie inlevert.

De ouders stellen school telefonisch op de hoogte als de zieke leerling veilig thuis aangekomen is.

Toetsen, die een leerling mist door ziekte, haalt hij zo snel mogelijk in, liefst tijdens de eerst volgende les van de betrokken docent.

Pro Parentibus november 2014 4

Page 5: ProParentibus november 2014

Als een leerling geruime tijd door ziekte afwezig is en de aard van de klachten voor school onduidelijk blijft, kan school de jeugdverpleegkundige of eventueel de schoolarts via het Centrum voor Jeugd en Gezin inschakelen.

GEPLAND  VERZUIM  VAN  EEN  LEERLING

Een leerling, die lessen moet verzuimen vanwege bezoek dokter, tandarts, orthodontist, examen voor (scooter) rijbewijs etc. meldt zich in een vroegtijdig stadium met de afsprakenkaart bij de receptie. Dergelijke afspraken dienen echter zoveel mogelijk buiten lestijden te worden gemaakt.

Verlof om lessen te mogen verzuimen buiten de vastgestelde vakanties om wordt in principe niet verleend. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Dan moet het gaan om:

• een verhuizing van het gezin; voor ten hoogste één dag;• het voldoen aan een wettelijke verplichting, voor zover dit niet buiten de lesuren kan

geschieden, bijv. een rechtszaak;• het bezoeken van een open dag van een mogelijke vervolgopleiding;

• een religieuze feestdag; voor ten hoogste één dag per feest;• het bijwonen van een huwelijk van bloed- of aanverwanten tot en met de derde graad, voor

één of ten hoogste twee dagen (afhankelijk van de vraag of het huwelijk in of buiten de woonplaats van de leerplichtige wordt gesloten);

• ernstige ziekte van ouders of bloed- en aanverwanten tot en met de derde graad;

• overlijden van bloed- en aanverwanten in de eerste graad voor ten hoogste vier dagen;• van bloed- en aanverwanten in de tweede graad voor ten hoogste twee dagen;

van bloed- en aanverwanten in de derde of vierde graad voor ten hoogste één dag;• bevalling van moeder/verzorgster;• ambtsjubilea (25, 40, 50 jaar) en huwelijksjubilea (12½, 25, 40, 50, 60 jaar) van bloed- en

aanverwanten tot en met de vierde graad, voor ten hoogste één dag;• (andere) calamiteiten;

In bovengenoemde situaties wordt het verlof bij de betrokken teamleider aangevraagd door het tijdig inleveren van het via de website te downloaden formulier.

 Voorbeelden van situaties waarin een leerling geen extra vrije dagen kan krijgen:

• familiebezoek in het buitenland;• vakantie in een goedkope periode of vanwege een speciale aanbieding;• vakantie onder schooltijd bij gebrek aan andere boekingsmogelijkheden;

• een uitnodiging van familie of vrienden om buiten de gewone schoolvakantie op vakantie te gaan;

• eerder vertrek of latere terugkeer vanwege (verkeers-) drukte;• verlof voor een kind, omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn;

Buiten de schoolvakanties om mogen leerlingen niet van school wegblijven, bijvoorbeeld om op wintersport te gaan of om familie in het buitenland te bezoeken. Voor vakantie onder schooltijd kan alleen een uitzondering worden gemaakt als uw kind tijdens geen enkele schoolvakantie op vakantie kan door de specifieke aard van het beroep van (één van) de ouders. In dat geval mag de school uw kind eenmaal per schooljaar vrij geven, zodat u toch als gezin op vakantie kunt gaan. Het betreft de enige gezinsvakantie in dat schooljaar. Voegt u bij uw aanvraag een werkgeversverklaring (te downloaden via de website) waar de specifieke aard van uw beroep én de verlofperiode duidelijk in staan en lever deze tijdig in bij de betrokken teamleider. Houdt u verder rekening met de volgende voorwaarden:

• de verlofperiode is maximaal 10 schooldagen;

• de verlofperiode mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar of tijdens toetsweken vallen.

Pro Parentibus november 2014 5

Page 6: ProParentibus november 2014

In die situaties waarin:

• de school het aangevraagde verlof niet toekent en de leerling toch verzuimt of • er in het geheel geen verlof aangevraagd is en de leerling verzuimt of• een ziekmelding van de betrokken leerling bedoeld is om verlof te genieten

is er sprake van ongeoorloofd verzuim en schakelt school de leerplichtambtenaar in.

Helaas komt het wel eens voor dat een leerling of gezinslid tijdens de vakantie ziek wordt, waardoor de leerling pas later op school kan terugkomen. Om misverstanden te voorkomen is het belangrijk om dan een doktersverklaring uit het vakantieland mee te nemen, waarin staat wat de duur, de aard en de ernst van de ziekte is.

ONGEOORLOOFD VERZUIM VAN EEN LEERLING

De docent registreert bij aanvang van de les in Magister de afwezige leerlingen. Leerlingen, waarvan op dat moment de reden van afwezigheid onbekend is, zijn in principe ongeoorloofd afwezig. Deze leerlingen ontvangen een mail en melden zich binnen een dag bij de receptie. De receptie beoordeelt of er werkelijk sprake is van ongeoorloofd verzuim en geeft dit per mail aan de teamleider door. Bij ongeoorloofd verzuim legt de teamleider een sanctie op. Bij incidenteel ongeoorloofd verzuim is er sprake van een lichtere sanctie dan bij recidive. Bij frequent ongeoorloofd verzuim zoekt de mentor contact met de ouders en schakelt de teamleider de leerplichtambtenaar in (richtlijn is 16 klokuren in 4 weken). Niet melden bij de receptie betekent dat de teamleider de leerlingen oproept en, nog afgezien van het ongeoorloofd verzuim, een sanctie treft.

TE  LAAT  KOMEN  VAN  EEN  LEERLING

1.Een leerling mag slechts 2 maal te laat komen zonder dat er sancties getroffen worden.

2.Een leerling, die voor de 3e maal te laat komt meldt zich de volgende dag om 7.30 uur bij de receptie. Dezelfde sanctie wordt opgelegd bij 4 maal en 5 maal te laat komen.

3.Een leerling die meer dan 5 maal te laat komt wordt persoonlijk aangesproken door de teamleider, krijgt bij elke maal te laat komen de verplichting opgelegd om zich 4 achtereenvolgende dagen om 7.30 uur te melden en de mentor zoekt contact met ouders.

4.Een leerling die meer dan 9 maal te laat komt wordt, naast bovenbeschreven maatregelen, door de teamleider gemeld bij de leerplichtambtenaar.

5.Een leerling die zich eenmaal niet op de afgesproken dag om 7.30 uur meldt, wordt door de receptie uit het klaslokaal gehaald en krijgt bovenop de al geldende sanctie een extra sanctie opgelegd van twee dagen om 7.30 uur melden.

6.Een leerling, die ook bij de vorige maatregel nog in gebreke blijft om zich te melden wordt door de teamleider persoonlijk aangesproken en krijgt de extra sanctie opgelegd om zich 4 achtereenvolgende schooldagen om 7.30 uur te melden.

Pro Parentibus november 2014 6

Page 7: ProParentibus november 2014

Brugklasdagen 2014

Tien toneelgroepjes om het verhaal van Odysseus, van de appelbruiloft tot en met de slotpakkerd van de held en zijn geliefde Penelope, in één dagproductie neer te zetten. En daar waren weer de tot T r o j a a n s e p a a r d e n o m g e t o v e r d e s i n a a s a p p e l d o z e n , d e h i j g e r i g e bedscènes en de tot ernstige ontbossing van de noordelijke Veluwe leidende takkenzwaarden. Het was kortom weer helemaal af met als terechte winnaar het team van Courtney en Martijn, niet in het minst door de geslaagde travestie-act.

Negen onderdelen bij de sport-en-spelochtend. Het meest geliefd de spiegelfietsen: sturen naar links leidt tot bochten naar rechts en andersom. Zelfs het kruisen van de handen bleek geen afdoende remedie voor het temmen van deze stalen rossen. Nieuw was het vlegelhangen en het stokvangen. Bij de combibroekenloop was het zaak de plas te vermijden. Kracht, behendigheid en reactievermogen, op alle punten werd van de arme kinderen, al volledig afgepeigerd van drie dagen kamp, het uiterste gevraagd.

Acht docentbegeleiders, waarvan zes ervaren krachten die geblinddoekt het huisje Ekster zouden kunnen vinden en de twee verse brugklasmentoren Edo van der Velden en Inge van Baren. De laatste o n t p o p t e z i c h t o t e e n g e d re v e n ver ha lenver te l s te r en werve lende discodanseres, terwijl de heer van der Velden zich onderscheidde door bijna meer tijd in zijn huisje met zijn jongens door te brengen dan in de bungalow van de leiding. Misschien had dit ook te maken met zijn afkeer van het traditionele brugklaskamppimpampetspel (advanced edition), waarin mevrouw van Baren juist een verpletterende overwinning boekte.

Zeven regenbuien, maar eigenlijk telkens op momenten dat het niet voor heel veel p r o b l e m e n z o r g d e . I n h e t Openluchtmuseum was er ook genoeg

Binnenshuisvermaak, in het Kröller-Müller kon je in de beeldentuin onder de r e u s a c h t i g e b o m e n s c h u i l e n e n daarvandaan de kunstwerken aanwijzen. Vooral veel zon op de laatste twee dagen: toneelstukjes oefenen in het gras of op de hei, trekmatspringen in de gloeiende zon.

Zes leerlingbegeleiders uit de zesde klas die vermoedelijk alle zes opzettelijk gaan zakken om volgend jaar nog een keer mee te mogen naar Otterlo. Merlijn, die alleen al dolblij was door het feit dat hij de hele dag zijn pet op mocht houden, Roos, die bij de sport-en-spelochtend zonder enige moeite de brugklassers kwakend het traject liet afleggen ( is mij nog nooit gelukt ), Martijn en Courtney, de al eerder geroemde topregisseurs, Taha die van Sinterklaas een eigen skelter hoopt te krijgen ( nu moest hij hem afpakken van de arme kindertjes ) en Gina, die bij het touwtrekken in haar eentje won van zes brugklassers, hulde !!

Vijf burlende herten van slag door ons bosspel waarbij de kinderen een eerste t ra in ing to t d rugskoer ie r g lans r i j k doorliepen. Bij de boswandeling van de dag daarop was het gelukkig een stuk stiller, al werd er hoorbaar gesidderd en g e h u i v e r d o m d e g r u w e l i j k e Plankenwambuiszombies uit het verhaal van mevrouw Dorussen.

Vier fotovers lagen, dagel i jks door m e v r o u w J a c o b s t o t d i e p n a middernacht met engelengeduld op de site gezet. Al de bli je, vermoeide, enthousiaste, geïnteresseerde, gespannen en ontroerende gezichtjes, het beugelen, de tram, de smid, de zaag- en de papiermolen, de vliegende Hollanders, de bronzen boom , de tuin van email, de naaldtoren, het jachtslot, de karpers, de herten, Otterlosevolkslieddans, de Gaai, de Korhoen en de Eekhoorn….ze staan er allemaal op. Te bezichtigen op de site van de school onder ‘Leerlingen en ouders / Foto’s’.

Drie snacks om uit te kiezen in restaurant

Pro Parentibus november 2014 7

Page 8: ProParentibus november 2014

De Waldhoorn, waar we twee avonden dineerden: een frikadel, een kaassoufflé en een kroket. En natuurlijk hele lekkere frieten met en de dag ervoor soep met spaghetti. Ook als toneel- en disco-.., eh, ik b e d o e l n a t u u r l i j k afs lu i tendefeestavondzaal bl i j f t de Waldhoorn onverslaanbaar.

Twee dagen waarop gefietst werd, in het Nationaal Park De Hoge Veluwe op de beroemde witte fietsen, waarvan de terugtraprem altijd weer even voor verwarring zorgt bij de kinderen en daarna twee keer twintig kilometer naar Arnhem en terug, een altijd weer prachtig traject door de nevel en de spinrag …

Eén aanvraag voor De Vogeltjesdans en ook één voor een slowplaat, één huisje op de hectische vrijdagochtend per ongeluk niet gewekt ( sorry Specht ), één popcorn- en één deo-verbod, één per ongeluk mee naar hu i s genomen kussen , één gesmolten snoer van een waterkoker en één lichtelijk gedeformeerde magnetron ( ach al die moderne nieuwerwetse apparaten ook, net zoals de mobiele telefoon: laat je er toch niet mee in…!).

Nul bedwantsen of defecte bussen, nul zeezieke leerlingen, nul modderbaden of muggenplagen, nul griezelige gastouders, nul redenen om ooit met een andere reis mee te willen…..

Mark Mennema

Pro Parentibus november 2014 8

Page 9: ProParentibus november 2014

Survivalkamp 2014Vanuit Schiedam z i jn we naar de Biesbosch gereden. Om bij het eiland ‘moortplaat’ te komen moesten we 1,5 uur kanoën in de regen. Wanneer we aangekomen waren hebben we met z’n allen de tassen uit het vlot gehaald, daarna gingen we onder het afdak wachten totdat het eten opgediend kon worden. Na het eten mochten we naar de tenten waar we met 2 klassen sliepen, en hebben we alles klaargezet. Tegen de avond aan moesten we de eerste spellen spelen in een team, bij ieder spel kun je amuletten verdienen. Het team dat aan het eind van het kamp de meeste amuletten had won. Het avond eten was pasta met tomatensaus.

De volgende ochtend hebben we ontbeten en daar na mocht je je ochtendgymnastiek kiezen, of bootcamp of zumba. Wanneer we onze borden, bestek en bekers hadden afgewassen werden erna de middag spellen gespeeld. Het schema voor wie welke spellen moesten spelen was voor ieder team anders, bij de meeste spellen was het wel een spel dat door 2 teams gespeeld moest worden. En natuurlijk hebben we

ook middag gegeten, knakworsten.

Die avond nadat we BBQ hadden gegeten hoefden we geen spellen te spelen, we hadden een vrije avond met een kampvuur. Op een bepaalde tijd werden we allemaal naar onze tent gestuurd om te gaan slapen, voor sommigen niet …… sommigen liepen van de ene tent over naar de andere tent, niet

altijd met succes. Er zijn een paar mensen gevonden in de verkeerde tent die vervolgens in de kou moesten wachten.

De laatste ochtend hebben we ontbeten en de overgebleven spellen gespeeld, ook hebben we de moerastocht gelopen en het winnende team tijdens het middag eten bekend gemaakt. Alles was gedaan en hebben onze spullen ingepakt om te kunnen vertrekken. Onze spullen zijn weer op het vlot teruggebracht en zijn wij terug gekanood, 1,5 uur. Bij aankomst zijn we met de bus teruggereden naar Schiedam.

Pro Parentibus november 2014 9

Page 10: ProParentibus november 2014

Pro Parentibus november 2014 10

Page 11: ProParentibus november 2014

Parijsreis 2014

Dinsdagochtend vroeg 7 november was het zover: naar Parijs!

Na ruim 7 uur rijden kwamen we aan in Parijs, bij de Eiffeltoren. Daar kregen we een paar uur vrije tijd om de Eiffeltoren op te gaan, te shoppen voor souvenirs of gewoon rond te lopen en heel veel foto’s te maken. Vervolgens gingen we met de bus naar Bondoufle, een klein plaatsje ten zuiden van Parijs, waar onze gastouders ons ophaalden. Best spannend, want; met wie zou ik in het gastgezin zitten? Zijn mijn gastouders wel aardig? En bovenal: kan ik wel met ze communiceren? In mijn geval v ie l het in ieder geval mee, mi jn

gastouders waren aardig én ze spraken Engels!

Na een chocoladebroodje als ontbijt op woensdag verzamelden we weer op het parkeerterreintje in Bondoufle, vanwaar we naar Père Lachaise gingen. Pere L a c h a i s e i s e e n e n o r m g r o t e begraafplaats, waar ook veel bekende mensen begraven liggen. Alle leerlingen moesten daar in het Frans of Duits een korte presentatie geven over een van de personen die daar ligt.

Na het bezoek aan de begraafplaats gingen we naar de Notre Dame, een erg indrukwekkende kerk. Aansluitend liepen we naar het Centre Pompidou, een redelijk nieuw gebouw dat als het ware andersom is gebouwd. Al het leidingwerk zit aan de buitenkant. Daar hadden we

een paar uur vrije tijd om te winkelen of het Centre Pompidou van binnen te bekijken, waarna we weer naar Bondoufle terugkeerden.

Op donderdag hadden we een vol programma om af te werken. We begonnen met een kort bezoek aan de moderne Parijse wijk La Defense, daar zijn alle wolkenkrabbers van Parijs bij elkaar gebouwd. Vervolgens gingen we naar d’Arc de Triomphe. Een behoorlijk grote triomfboog die is gebouwd ter ere van de overwinning van Napoleon. Na veel, heel veel, nee, nog meer treden te hebben beklommen stonden we erbovenop. En dan is het de moeite waard! Een prachtig panorama uitzicht over heel Parijs: de Eiffeltoren, La Defense, enzovoort.

Daarna kregen we een uur of drie om lopend via de Champs Elysees bij het Louvre te komen. Daarvandaan gingen we met de bus naar het beginpunt van een boottocht over de Seine. De boottocht, die dus over de Seine en langs alle bezienswaardigheden van Parijs ging, was wat mij betreft het hoogtepunt van de reis! Een rustige boottocht langs a l lemaal mooie gebouwen om te fotograferen, een blauwe lucht, zonnetje erbij: perfect!

En toen was de laatste dag alweer aangebroken. Op weg naar Schiedam gingen we nog naar een groot Science museum, daar was zo’n beetje alles te zien op het geb ied van natuurkunde, scheikunde en biologie. Bij dat museum zijn we ook naar een film geweest in een filmzaal waarbij het doek heel groot is en ook aan de zijkanten zit (vergelijkbaar met het Omniversum). Na geluncht te hebben keerden we dan echt naar Schiedam terug.

K o r t o m : h e t w a s e e n m o o i e , supergezellige week!

Door Yvonne Koelewijn, klas 4

Pro Parentibus november 2014 11

Page 12: ProParentibus november 2014

Pro Parentibus november 2014 12

Page 13: ProParentibus november 2014

ITALIË...  ZUCHT...Wat wordt het alweer herfstig, niet? Vanmorgen trok ik voor het eerst weer mijn handschoenen aan. Nieuwe, van heel zacht, mintgroen lamsleer. Gekocht in Florence, voor twaalf euro.

Goh ja, Florence... Rome... nog maar zo kort geleden. Er zitten alweer een paar schoolweken en een vakantie tussen, maar in mijn hoofd ben ik er nog zeker tien keer per dag. Soms maak je dingen mee die zo fijn en mooi en buitengewoon zijn, dat je niet echt kunt uitleggen hoe het was. Ik heb eens een liedje verzonnen over een heel dierbare Otterloreis, niet toevallig ook met deze groep leerlingen:

En als ze thuis dan aan me vragen: 'Schat, hoe was het?' zeg ik: 'Goed.'Het was me zo ontzettend lief, ik weet natuurlijk nooit hoe ik dat zeggen moet.

En zo is het nu weer. Uiteraard ga ik het toch proberen:

De zon scheen bijna altijd. En als het regende, was dat welkom. Iedereen was altijd op tijd, want Pieter van den Broek introduceerde het begrip 'streeftijd'. Dipsen is een waterdicht systeem. Het mevrouwtje van het restaurant houdt oprecht van scholieren, ook als ze geen sla lusten. In de chocoladebommen van I Tre Scalini zit een kersje verstopt in de laatste hap. In Ostia waren wij de allermooiste groep die ze ooit hebben gez ien , we s taan in v ie r honderd fotoalbums over de hele wereld. Simons L i j k h u i s i s d e b e s t l o p e n d e begrafenisonderneming die er is. Een Amerikaanse docente vroeg of die fantastische jonge mensen scholieren waren, en het is dat ze het zelf zag, maar anders had ze nooit geloofd dat er zulke 'well-behaved' jongeren bestonden, zeker niet uit het losgeslagen Nederland. Als je met z'n allen op het Capitool op een lakentje in de late middagzon ligt, heb je vrede met jezelf en de hele wereld om je heen. Mussolini was een engnek, maar hij heeft wel mooie mozaïeken afgeleverd.

En fijne toiletten. Bij het meer van Trasimene kun je heel lang op één been staan.

Ik zou op deze manier honderd pagina's kunnen vullen. Dat zou niet zo interessant z i j n , w a n t h e t z i j n a l l e m a a l insidersopmerkingen. Je had erbij moeten zijn. Laat ik het voor buitenstaanders proberen samen te vatten: iedereen was op zijn allerbest, -leukst en -liefst. Ik heb niet één keer iets van iemand vervelend gevonden, niet één leerling tot de orde moeten roepen. Dat is bijzonder, als je zo lang met elkaar op stap bent.

Rome en Florence waren prachtig, en we hebben elkaar mooie verhalen verteld en veel van elkaar geleerd. Ik heb veel leerlingen horen zeggen hoe leuk het was om nu al die dingen waar het op school al jaren over ging in het echt te zien. Maar eigenlijk was dat allemaal maar decor. Voor mij was de essentie van de reis dat we zo samen waren. Ik heb van bijna iedereen die mee was een moment gezien waarop hij boven zichzelf uitsteeg, iets deed waarvan hij eerst niet wist dat hij het kon of durfde. Leerlingen die heel goed voor elkaar zorgden, praktisch met flesjes water en zonnebrand, maar ook mentaal, als het voor sommigen echt zwaar was.

Sorry als het sentimenteel klinkt, maar ik hou van alles en iedereen: van Italië, van mijn collega's, die ieder op hun eigen manier geweldig waren, van de leerlingen en misschien bovenal van het verschijnsel onderwijs, waarin dit allemaal samenkomt. Ik ben er trots op dat ik daar deel van mag uitmaken. Dankjewel, allemaal.

Ester Janssen

Pro Parentibus november 2014 13

Page 14: ProParentibus november 2014

Pro Parentibus november 2014 14

Page 15: ProParentibus november 2014

MÉDÉE

De afgelopen weken hebben al le maatschappi j - s t room leer l ingen 3 workshop-lessen gevolgd. Hierin leerden wij een Franse opera songtekst die we in de voorstelling zouden opvoeren. In de eerste twee lessen werd de groep opgesplitst: de meiden en de jongens. De eerste helft van de les kreeg de ene groep toneel en de andere groep muziek, ook wel opera zang. De tweede helft van de les wisselden de groepen om. De laatste les kwam de hele groep bij elkaar, om de aangeleerde operazang samen te repeteren.

Op 28 oktober 2014 z i jn we toen uiteindelijk samen met onze school, het Stedelijk Gymnasium Schiedam, naar de voorstelling ‘Médée’ gegaan. Het was een opera voorstelling, iets wat de meeste kinderen nog nooit gezien hebben. Het was een erg bijzondere ervaring met al dat vele gezang en de vele mooie verschillende instrumenten die daarbij te horen waren. De keuze van de Franse taal maakte het nog unieker en boeiender om het verhaal te volgen. Ondanks dat de voorstelling wel 3 uur duurde, bleef je geboeid.

Vanaf het begin blijf je natuurlijk wel wachten op het moment dat je mag gaan staan en de voorstelling nog een ‘boost’ mag geven door middel van het meezingen. We hadden voorafgaand aan de voor s te l l i ng a l i n het theate r gerepeteerd met de vele andere mensen en scholen die hieraan meededen. Alle zangers en zangeressen, die meededen aan dit deel, zouden gewoon tussen het publiek zitten, zo zouden de overige bezoekers van de voorstelling versteld staan wanneer wij ineens mee zouden zingen. Na ongeveer 2 uur werd het nummer aangekondigd en ging heel het publiek staan. Iedereen zong volle borst mee en het was mooi om te zien hoe we met z’n allen nog zo iets gaafs konden neerzetten.

Wij hebben genoten en het overige publiek vond het zeker weten ook geweldig om te zien.

Pro Parentibus november 2014 15

Page 16: ProParentibus november 2014

Math & Science Class

Vrijdag 31 oktober was de eerste zogeheette "Math & Science Class" aan de Technische Universiteit Delft, waar Sameer Tariq (klas 5), Joshua Oosterlaken (klas 5) en ikzelf, Linda Ruan (klas 5) voor waren uitgenodigd. Het zou een programma zijn waarvoor we 20 weken lang op vrijdagen lessen zouden volgen op de TUD, waar een spectaculaire afsluiting bij werd beloofd. Het leek mij superleuk om hieraan mee te doen, omdat ik me op deze manier kon verdiepen in de richting die me heel erg aansprak: de techniek. Wij alle drie hebben daarom ook een NT of NTNG-profiel op school. Mij leek het tevens handig om alvast op een academische manier te leren denken, als voorganger op de echte universiteit. Zelf wil ik namelijk later ook graag iets doen met bijvoorbeeld natuurkunde of wiskunde, dus dit was voor mij de ultieme kans om alvast wat perspectief te krijgen. Voor onze eerste les waren we uitgenodigd te komen bij het Science Center. In totaal waren er 18 leerlingen aanwezig van 5 verschillende gymnasium of hoogbegaafden-scholen in Rotterdam, Den Haag, Delft, Maassluis en natuurlijk Schiedam.

We werden kort welkom geheten en toen begon het programma meteen al met een pittige maar ook leuke opdracht: Schrijf een zo goed mogelijk sorteeralgoritme voor een robot. Vervolgens kregen we ook een korte lezing over algoritmen en een wiskundeles. We kregen daarbij ook erg aparte wiskunde-opdrachten, ze waren niet zoals we gewend waren van school. De opdrachten waren gericht op creatief nadenken en begrijpen in plaats van studeren. Ze deden me een beetje denken aan de opdrachten van de Wiskunde Olympiade of van de Kangoeroe-wedstrijden. Ik vond het erg leuk om op een andere manier naar wiskunde te kijken en om zoveel leuke nieuwe mensen te leren kennen. Over een aantal weken gaan we beginnen aan ons eerste "Science Project": een boot bouwen die werkt op zonne-energie. Ik kijk hier enorm naar uit, aangezien het nogal een uitdaging is. Met vriendelijke groet,

Linda Ruan (klas 5)

Pro Parentibus november 2014 16

Page 17: ProParentibus november 2014

Gratis naar Theater aan de Schie

Onze leerlingen mogen dit jaar gratis naar het theater aan de Schie. Wij hebben kaartjes gekocht voor verschillende theater-, dans-, mime- muziek- en cabaret voorstellingen. Per voorstelling heeft de school maximaal 6 kaartjes aangeschaft.

Alles wat de leerlingen hoeven te doen is een voorstelling uit de lijst te zoeken waar je heen wilt en je in te tekenen. Is er nog een kaartje, dan kan je je kaartje ophalen bij de mediatheek.

Heel handig voor mensen die hun cultuurpunten voor CSM nog moeten halen. Voor mensen die wel eens naar het theater willen maar het wel erg duur vinden. En vooral voor mensen die het gewoon mooi of leuk vinden. 

Leerlingen gaan op eigen gelegenheid. Er is geen begeleiding vanuit school. De lijst met voorstellingen en de intekenlijst staan op Magister. Informatie over de voorstellingen kun je vinden op de website van Theater aan de Schie.

We wensen jullie alvast heel veel plezier, verbazing en ontroering bij de voorstellingen!

Klik hier om naar de website van het Theater aan de Schie te gaan.

Datum Acteurs Titel

donderdag 23 oktober Annet Malherbe e.a. Annie M.G. op Soestdijk

zaterdag 1 november Rhythmic Circus Feet Don’t Fail Me Now

vrijdag 7 november Sven Ratzke Diva Diva's

zaterdag 8 november Isabelle Beernaert Glass

donderdag 20 november Haye van der Heyden Geen kunst! Erik Brey

dinsdag 25 november Pierre Bokma, De Verleiders: door de Victor Löw e.a. bank genomen

zondag 7 december Anneke Blok en Een goed Nest Henriette Tol

Pro Parentibus november 2014 17

Page 18: ProParentibus november 2014

woensdag 10 december Dames voor na Vieren Bruids- en grafwerk

donderdag 11 december Stef Bos en Band M o o i e W a a n z i n n i g e Wereld

donderdag 8 januari Leoni Jansen en Barricade Izaline Kalister

vrijdag 30 januari Conny Janssen Danst Nieuwe voorstelling met live muziek

zondag 1 februari Staatsopera van Tatarstan Het Zwanenmeer

vrijdag 6 februari Scapino Ballet Rotterdam Songs for Drella

vrijdag 6 februari Joris Linssen & Caramba Stroom

zondag 15 februari Eric Vloeimans e.a. Oliver's Cinema

zondag 15 februari Anne Wil Blankers, Een Sneeuw Carine Crutzen e.a.

donderdag 19 februari Jakop Ahlbom Horror

vrijdag 13 maart Ricky Koole e.a. T h e B r o k e n C i r c l e Breakdown

maandag 23 maart Staatsopera van Tatarstan Carmen

woensdag 25 maart 2015 Marike Jager The Silent Song muziek

woensdag 8 april Joep Onderdelinden, Boer zoekt betere vrouw Wimie Wilhelm en Wil van der Meer

donderdag 9 april Spinvis O o g c o n t a c t v a n d e eenzaamste soort

woensdag 15 april Het Nationale Toneel/ Op een mooie Stichting Gebroeders pinksterdag Scheldwacht

donderdag 23 april Percossa The Real Deal

woensdag 29 april Martijn Koning Koning Chaos

zaterdag 9 mei Nico Dijkshoorn & Vuig The Hank Five

vrijdag 15 mei Huub Stapel Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus

Pro Parentibus november 2014 18

Page 19: ProParentibus november 2014

PAARSE VRIJDAG

Of: dit-bestond-de-hele-tijd-al-en-ik-wist-het-niet-wat-zondemoment

Iedereen kent het: het dit-bestond-de-hele-tijd-al-en-ik-wist-het-niet-wat-zondemoment. Ik heb er al best veel gehad: toen ik de combinatie van chocola met pindakaas ontdekte, bijvoorbeeld. Of dat niemand echt lelijk is op zijn veertiende (nee, jij ook niet. En ik dus achteraf ook niet). Of dat je die kleine fietslampjes ook aan je jas kunt vastmaken, zodat je niet wordt aangereden als je in het donker loopt. Zoenen. Kiko. Docent worden. QI. Louis Couperus.

Onlangs had ik er weer een. Dat was toen ik hoorde van de gay-straight-alliance en hun Paarse Vrijdag. Eens per jaar organiseren veel middelbare scholen een dag tegen homofobie. Dit jaar valt hij op vrijdag 12 december.

Ik wil natuurlijk dat iedereen meedoet en ik ga je vertellen waarom. Misschien vind je het een beetje overdreven, 'homofobie'. Je rent heus niet gillend weg als je een jongen met een roze broek ziet, en je slaat hem ook niet in elkaar. En zoenende meisjes, daar kijk je stiekem filmpjes van op internet, dus waar zeurt iedereen over?

'Homofobie' is inderdaad een heftige term, die bovendien uitgaat van het negatieve. Laten we het daarom andersom benaderen: Paarse Vrijdag is niet zozeer tegen homofobie, maar voor homoacceptatie. En daar valt -ook bij ons op school- nog best wat te winnen. Want natuurlijk vinden de meeste STGS'ers dat homoseksualiteit gewoon moet kunnen. En natuurlijk gunt iedereen elkaar een leuke jeugd, compleet met flirten en zoenen en verkering.

Maar op een schoolfeest of -reis zie ik altijd jongen-meisjestelletjes ontstaan, nooit jongen-jongen of meisje-meisje. Zouden ze elkaar wel zien, die homo's en lesbi's bij ons op school? En dan heel voorzichtig appen en afspreken, zoals dat bij de anderen ook gaat? Of zouden de meesten zo bezig zijn hun geheim verborgen te houden dat ze aan rondkijken nog helemaal niet toekomen?

Ik denk het laatste. En dat vind ik heel verdrietig. Want het hele circus van verliefdheid en verkering is van zichzelf al hartstikke spannend en bij vlagen ingewikkeld, daar wil je eigenlijk niet de spreekwoordelijke Kast nog bij. Maar ondanks die onzekerheid is het spelletje van elkaar ontdekken een van de leukste dingen die er zijn (sorry als dat ranzig klinkt van een docent. Ik zal je er niet zo vaak mee lastig vallen). En als je daar in je jeugd niet aan mee durft te doen, mis je echt iets.

Dat dingen missen gaat verder dan je denkt. Want begrijp me niet verkeerd, 'elkaar ontdekken' begint al ver voordat je echt actie onderneemt. Kijken naar je favoriete film- en popsterren bijvoorbeeld, en tegen je vrienden of vriendinnen verzuchten hoe knap die zijn. Grappen maken over elkaar zonder echt bang te hoeven zijn wat ze over jou zouden zeggen. Onbevangen kunnen praten over wie je leuk vindt. Gaat allemaal niet door voor homojongeren.

Hoeveel openlijk homoseksuele schoolgenoten ken jij? Bar weinig. Raar, eigenlijk, want 'anders zijn' is bij ons op school niet zo'n issue. Daar ben ik trots op en dankbaar voor. Je mag hier het syndroom van Asperger hebben, dyslectisch zijn, blauw haar dragen, twee meter twintig lang zijn, desnoods allemaal tegelijk. En er zal heus wel eens een rotopmerking gemaakt worden, soms zelfs digitaal (en dat zit voor altijd ergens in een Cloud, realiseer je dat). En dat zal best wel verder gaan dan ik als naïeve docent door heb. Maar je wordt niet met je hoofd in de wc gestopt, niet opgesloten in de kleedkamer, je fietsbanden worden niet lek gestoken. Bij ons op school is het (relatief) veilig. Dat moet ook gelden voor homoseksualiteit. Begrijp me niet verkeerd, ik wil niemand uit kasten sleuren en ik zeg ook niet dat iedereen (homo- of heteroseksueel) stante pede met elkaar een greppel in

Pro Parentibus november 2014 19

Page 20: ProParentibus november 2014

moet duiken. Maar ik wil wel eens per jaar laten zien dat iedereen bij ons op school mag zijn wie hij is. Misschien komt er dan een tijd dat ook de jongens met de jongens en de meisjes met de meisjes mogen sjansen op schoolfeestjes en -reizen. Ik droom ervan. Hoeven ze daar tenminste op hun twintigste (of later) niet een dit-bestond-de-hele-tijd-al-en-ik-wist-het-niet-wat-zondemoment over te hebben.EsterPSPaarse bandjes zijn op 14 december te krijgen bij de lange tafel in de kantine. Trek paarse kleren aan, lak je nagels paars, verf je haar paars, kortom: ga los. Wie wil meedenken over andere leuke acties voor die dag, komt maar even bij me langs in het T-uur van maandag 3 november.

Aureus Beta

Vorig schooljaar is het Science Team Aureus Beta van start gegaan. Doel van het team was en is om een groep bovenbouwleerlingen bij elkaar te brengen met een brede belangstelling voor wetenschap en techniek. Met het Aureus Beta hebben we meegedaan met in totaal acht verschillende wetenschapswedstrijden, waarvan meerdere keren succesvol. Leerlingen die zich normaal gesproken terecht vervelen in de les (naar eigen zeggen), worden nu uitgedaagd om op alle terreinen van de wetenschap hun creativiteit en kennis toe te passen.

Echter, het motto van de school is niet voor niets Salite Altius. De ambities liggen voor dit jaar een stuk hoger. Niet alleen wordt deelname aan de First Lego League voorbereid, waar leerlingen zelf een robot bouwen, maar ook wordt in samenwerking met Unilever een wetenschapswedstrijd op school voorbereid. En verder is vorige maand fase 1 afgerond van de Shell Eco Marathon, een wedstrijd met bijna 200 teams uit meer dan twintig verschillende landen, die allemaal een auto bouwen die zo zuinig mogelijk rijdt. Doel van Aureus Beta is om een auto te bouwen die minimaal 1 op 300 rijdt. Of dat doel dit jaar al gehaald wordt, is maar de vraag. Eerst maar eens een auto bouwen die vooruitgaat.

En voor dit laatste kunnen we uw hulp als ouders goed gebruiken! Wellicht bent u of kent u een goede monteur, die de leerlingen van advies zou kunnen voorzien. Of u heeft een bedrijf dat de media-exposure goed kan gebruiken en sponsort het team graag met onderdelen en/of financiën. Of misschien bent u wel actief in de communicatiebranche en verzorgt u graag voor de leerlingen een keer een mediatraining. Op vele mogelijke manieren wil het team de samenwerking aangaan met bedrijven en personen in de regio, met uiteindelijk als doel een fantastische auto, die ook nog eens zuinig rijdt.

Wilt u meedenken, mail dan naar [email protected]. Het team hoopt van u te horen, maar u zult in een volgende Pro Parentibus zeker weer van ons horen!

Pro Parentibus november 2014 20

Page 21: ProParentibus november 2014

PIM The Voice!

Pim Kouwenhoven is 17 jaar zit in de zesde. Pim doet dit jaar eindexamen. Volgens de website van The Voice of Holland wil Pim econometrie gaan studeren.

Maar... gaat het zover komen? Onlangs werd “onze” Pim gestolen door Trijntje Oosterhuis. Op vrijdag 21 november treed Pim op in de eerste liveshow. Kijken en stemmen!!!

Klik op The Battle! om hoe te zien hoe Pim wordt gestolen door Trijntje.

Gabriel Visser eerste in finale Nederlandse Wiskunde Olympiade

Gabriel Visser heeft in de finale van de Nederlandse Wiskunde Olympiade een geweldige prestatie geleverd. Bij de prijsuitreiking op de TU Eindhoven werd bekend gemaakt dat hij eerste is geworden in de categorie t/m klas 4.Hij wint daarmee 250 euro en gaat nu met 30 andere leerlingen een intensief trainingsprogramma volgen om in het Nederlands Wiskunde Olympiade Team te komen. Dat team vertegenwoordigt Nederland volgend jaar in de Benelux Olympiade in Luxemburg en de Internationale Wiskunde Olympiade in Thailand. Het is voor het Stedelijk Gymnasium de eerste keer dat een leerling dit bereikt.Afgelopen schooljaar begonnen ruim 9000 leerlingen aan de eerste ronde van de wiskunde olympiade. 1000 leerlingen gingen door naar de 2e ronde en 150 daarvan bereikten de finale.In deze finale deden ongeveer 50 leerlingen mee die bij de eerste ronde nog in de onderbouw zaten en daar was Gabriel er één van. Op het Stedelijk Gymnasium Schiedam deden afgelopen jaar wel 42 leerlingen mee aan de eerste ronde. Gabriel behaalde daar het maximaal aantal punten. Mede daardoor werd onze school 2e van Nederland. Naast Gabriel behaalden Mees de Vries en Serge van de Broek de finale. Ook zij leverden daar een prima prestatie.Het trainingsprogramma voor de selectie van het Nederlands Wiskunde Olympiadeteam is te vergelijken met topsport. Zeven maanden lang elke week opgaven maken en online inleveren, elke maand trainingsweekenden en trainingsdagen en zelfs een trainingsweek en daarbij meerdere selectietoetsen waarmee uiteindelijk bepaald wordt

Pro Parentibus november 2014 21

Page 22: ProParentibus november 2014

welke 10 leerlingen naar Luxemburg mogen en welke 6 leerlingen naar Thailand.De kans dat een 4e klasser dit haalt is niet groot. Als het in 2015 niet lukt dan krijgt Gabriel de kans om het met zijn opgedane ervaring nog een keer te proberen met als doel Hong Kong 2016. Alle leerlingen die deze uitdaging ook aan willen gaan kunnen meedoen aan de nieuwe eerste ronde van de Nederlandse Wiskunde Olympiade die eind januari plaatsvindt. Een goed cijfer voor wiskunde is geen vereiste. Wel creativiteit en wiskundig inzicht. Voor de onderbouw wordt elke week geoefend in het b-uur wiskunde op donderdag en de bovenbouwleerlingen kunnen zich inschrijven in T-uren wiskunde. Het boek ‘Successtrategieën voor de wiskunde olympiade’ is te leen in de mediatheek. Meer informatie staat op:

• http://www.wiskundeolympiade.nl

• https://nl-nl.facebook.com/wiskundeolympiade

• http://www.imo-official.org

Erik Scheurwater, docent Wiskunde

Speelgoed Bank Maassluis

In Nederland leven steeds meer gezinnen in armoede en voeren maandelijks een strijd om rond te komen. Geld voor speelgoed is er meestal niet. Voor deze kinderen is een cadeau met hun verjaardag of cadeautje met de feestdagen niet vanzelfsprekend. De speelgoedbank Maassluis wil deze kinderen niet alleen helpen bij hun ontwikkeling, maar ook hun leven een beetje leuker maken. Vorige maand is bij de voedselbank Maassluis ook een loket geopend voor speelgoeddonatie.

De hele maand November wil ik op onze school zoveel mogelijk speelgoed verzamelen voor dit initiatief van de voedsel-/speelgoedbank Maassluis. Het material kan worden aangeleverd in lokaal 02.

Ik ben op zoek naar nieuw of gebruikt, schoon, compleet en heel binnen- en buitenspeelgoed, kinder- en jeugdboeken, fietsen, jeugdfilms (geen videobanden). Er is veel vraag naar jongensspeelgoed in de leeftijd 8 t/m 12 jaar. Werkwijze en screening voor uitgifte zie site:

http://www.voedselbankmaassluis.nl/speelgoed.html

Ans vd Wiel

Magister-afspraken op STGS

Tijdens de recente “klankbord”-bijeenkomst met ouders is gesproken over het gebruik van Magister. Bij een deel van u leeft de behoefte om huiswerk voor een bepaald vak of de precieze stof voor de toetsweek te kunnen terugvinden, om uw kind zo beter te kunnen begeleiden. Het is goed dat u de geldende afspraken kent wat betreft magistergebruik op STGS, zodat u weet wat u van onze docenten wel (en niet) mag verwachten.

Gebruik van de studiewijzer

Wij verwachten van alle docenten dat ze bij de start van een nieuw kwartaal een studieplanner publiceren voor hun vak (bijvoorbeeld Latijn klas 1). Hierin is opgenomen:

1.de belangrijkste leerdoelen (welke kennis en vaardigheden moeten geleerd zijn aan het einde van het kwartaal),

Pro Parentibus november 2014 22

Page 23: ProParentibus november 2014

2.een precieze omschrijving van de toetsstof (hoofdstukken, pagina’s, onderwerpen)

3.een overzicht van tussentijdse toetsing (welke so’s en uso’s kan de leerling verwachten en wanneer)

4.de spreiding van de stof over de verschillende lesweken (eventueel per les, dus exacter): wanneer doen we wat

Het is niet voorgeschreven dat de docent de studiewijzer zo gedetailleerd invult dat het huiswerk voor elke les in de studiewijzer terug te vinden is. Hieraan kleeft zelfs een praktisch bezwaar: een studiewijzer wordt door verschillende klassen gebruikt en bij een enkele lesuitval van een docent zou de studiewijzer voor de betreffende klas meteen onbruikbaar worden. De studiewijzer heeft dus per definitie een meer globaal karakter, maar geeft niettemin duidelijkheid op de genoemde belangrijke punten.

Vindbaarheid van de studiewijzer

Voor sommige ouders is vooral de vindbaarheid van de studiewijzer een probleem gebleken. Het hier en daar ontstane beeld (ook in de klankbord-bijeenkomst), dat veel docenten überhaupt geen studiewijzer publiceren en daarin dus in gebreke blijven, blijkt bij controle onjuist. De studiewijzers zijn – echt op een enkele uitzondering na – allemaal beschikbaar via Magister. Sommige docenten echter – dat maakt het vinden lastiger – maken gebruik van een link naar Google Drive. Omdat ouders niet, zoals de leerlingen, over een STGS account beschikken, kan het zijn dat u daar tegen een muur aanloopt. De leerlingen kunnen echter wel bij alle studiewijzers. Op dit moment bekijken we de mogelijkheid om ook ouders een STGS account te geven. Daarmee zou u bovendien toegang krijgen tot de toetsweekroosters (een wens die tevens is geuit). Over de ontwikkelingen op dit vlak houden we u op de hoogte.

Agenda

Terwijl het gebruik van de studiewijzer verplicht is, hebben docenten de mogelijkheid om het huiswerk voor de volgende les in de digitale Magister agenda te zetten. Ouders van vooral klas 1 (en 2) leerlingen gaven aan het wenselijk te vinden wanneer alle docenten standaard het huiswerk in de agenda zouden invoeren. Als uw kind de agenda niet goed of volledig heeft ingevuld, kan zo thuis toch getraceerd worden welke lesvoorbereiding wordt verwacht. Dit verzoek hebben we in beraad en wordt verkend met ons docententeam. De kernvraag blijft: hoe zorgen we dat onze leerlingen zelf leren hun agenda in te vullen, zelf leren hun werk te plannen en te organiseren? Leren we ze dat het beste

a.door het voor hen doen (dus in hun plaats),

b.door het een tijdje – bijvoorbeeld in klas 1 – voor te doen en van ze te vragen met ons mee te doen (en na verloop van tijd: fietsen zonder wieltjes!),

c.door het ze van meet af aan zelf te laten doen (wat vooral in het begin vaak misgaat)

Hierover werd in de klankbordgroep verschillend gedacht, maar de tendens was antwoord b. We gaan hierover binnenkort met onze docenten in gesprek en berichten u de uitkomst.

Pro Parentibus november 2014 23

Page 24: ProParentibus november 2014

Financiën 2014-2015

Digitale ouderbijdrage-systeem

In de afgelopen weken bent u geïnformeerd over het nieuwe digitale ouderbijdrage-systeem. Met de introductie van dit systeem zijn de papieren incasso-overeenkomsten komen te vervallen. Daarvoor in de plaats gekomen zijn digitale overeenkomsten die ‘online’ geaccordeerd dienen te worden. Het webadres van het ouderbijdrage-systeem is stgs.ouderbijdrage.nl.

Indien u vragen heeft over de vrijwillige ouderbijdrage of het ouderbijdrage-systeem dan kunt u die per mail stellen aan [email protected].

Specificatie vrijwillige ouderbijdrage 2014-2015

Kosten diverse vakken € 32,50

Excursies € 5,00

Klassenuitje € 12,50

Lockers € 17,00

Schoolfoto’s € 13,00

Cultuurkaart € 12,50

CBO & AOB toetsen € 22,50

Bijdrage Jaarboek € 5,00

Contributie oudervereniging € 15,00

Salite Altius € 10,00

Totaal € 145,00

Pro Parentibus november 2014 24

Page 25: ProParentibus november 2014

Overzicht schoolkosten 2014-2015

In onderstaand overzicht ziet u de schoolkosten voor uw zoon of dochter in schooljaar 2014-2015. De diverse examens worden vanzelfsprekend alleen in rekening gebracht wanneer uw zoon of dochter aan het betreffende examen deelneemt.

Stedelijk)Gymnasium)SchiedamOverzicht*schoolkosten

IBAN

Contact

Omschrijving

Betaalwijze

Leerjaar 1

Leerjaar 2

Leerjaar 3

Leerjaar 4

Leerjaar 5

Leerjaar 6

Vrijwillige ouderbijdrage via school 145,00€ 145,00€ 145,00€ 145,00€ 145,00€ 145,00€

Reizen via school 115,00€ 120,00€ 305,00€ 280,00€ 850,00€

Woordenboek Nederlands eigen aanschaf 9,99€

Rekenmachine eigen aanschaf 17,50€ 97,50€

Woordenboek Engels-Nederlands eigen aanschaf 9,99€ Woordenboek Nederlands-Engels eigen aanschaf 9,99€

Cambridge jaarbijdrage via school 125,00€ 125,00€ 125,00€ 125,00€ 125,00€ Cambridge examen FCE via school 203,00€ Cambridge examen CPE via school 237,00€

Woordenboek Latijn eigen aanschaf 49,50€

Woordenboek Grieks eigen aanschaf 47,50€

Woordenboek Nederlands-Frans eigen aanschaf 9,99€ Woordenboek Frans-Nederlands eigen aanschaf 9,99€ Frans: examen Delf A1 via school 65,00€ Frans: examen Delf A2 via school 80,00€ Frans: examen Delf B1 via school 110,00€ Frans: examen Delf B2 via school 120,00€

Woordenboek Duits-Nederlands eigen aanschaf 9,99€ Woordenboek Nederlands-Duits eigen aanschaf 9,99€ Duits: examen Goethe B1 via school 100,00€ Duits: examen Goethe B2 via school 115,00€ Duits: examen Goethe C1 via school 120,00€

NL69*RABO*0144*4533*47

[email protected]

2014H2015

Dit overzicht is tevens beschikbaar als PDF via onderstaande link:Overzicht schoolkosten 2014-2015

Pro Parentibus november 2014 25

Page 26: ProParentibus november 2014

Mentoren 2014-2015

mevr. M. Jacobs [email protected] klas 1a

mevr. drs. I. van Baren [email protected] klas 1b

dhr. drs. M.J. Mennema [email protected] klas 1c

dhr. E. van der Velden [email protected] klas 1d

dhr H. Bosua [email protected] klas 2a

mevr. W. Vertegaal [email protected] klas 2b

dhr. drs. M. Bouwman [email protected] klas 2c

mevr. drs. R. Veldman [email protected] klas 2d

dhr. drs. O. Persson [email protected] klas 2e

mevr. ir. A.E. Koren [email protected] klas 3a

dhr. J.P. Nelk [email protected] klas 3b

dhr. M. Poot Msc [email protected] klas 3c

mevr. drs. N.M. Kuipers [email protected] klas 3d

mevr. drs. J.P. Henderson [email protected] klas 4

dhr. drs. S. Petri [email protected] klas 4

mevr. drs. W. Raffin [email protected] klas 4

dhr. E. Scheurwater [email protected] klas 4

dhr. K. van Doorn [email protected] klas 5

mevr. drs. E. Janssen [email protected] klas 5

mevr. drs. J.R.A. Langeland [email protected] klas 5

dhr. Dr. A. van Beuzekom [email protected] klas 5

mevr. drs. H. Franken [email protected] klas 6

dhr. drs. A.W. van Oosterhout [email protected] klas 6

mevr. ir. M.R.J. Stachorski [email protected] klas 6

Pro Parentibus november 2014 26

Page 27: ProParentibus november 2014

Personeelslijst 2014-2015

Directie

Rector dhr. drs. B.C.B.M Hamans [email protected]

Conrector en p.l.v. rector dhr. drs. L.M.A. van Velzen [email protected]

Teamleiders

Teamleider 1-2 mevr. drs. S. Meerbach [email protected]

Teamleider 3-4 dhr. J. van Stralendorff [email protected]

Teamleider 5-6 dhr. drs. S. Slijkhuis [email protected]

Coördinator Ondersteuning en Begeleiding

mevr. C. van Schijndel [email protected]

Decaan

mevr. H. Hammerstein-Westrik Broeksma

[email protected]

Vertrouwenspersonen

mevr. H. Hammerstein-Westrik Broeksma

[email protected]

dhr. drs. M.J. Mennema [email protected]

mevr. W. Vertegaal [email protected]

Onderwijzend personeel

mevr. M. Aalderink MA [email protected] klassieke talen

mevr. drs. I. van Baren [email protected] klassieke talen

dhr. dr. A. van Beuzekom [email protected] scheikunde

mevr. V. Bijvoet MSc [email protected] economie

dhr. H. Bosua [email protected] Nederlands

dhr. F. Bouma [email protected] drama

dhr. drs. M. Bouwman [email protected] biologie

dhr. P. van den Broek MA [email protected] klassieke talen

dhr. ir. A. de Bruijn [email protected] natuurkunde

mevr. A. Daalmeijer [email protected] muziek

mevr. drs. J. Dane [email protected] Nederlands

dhr. P. van Deerse [email protected] muziek

dhr. K. van Doorn [email protected] aardrijkskunde

mevr. drs. M. Dorussen [email protected] geschiedenis

mevr. drs. H. Franken [email protected] Nederlands

Pro Parentibus november 2014 27

Page 28: ProParentibus november 2014

mevr. J. de Gooijer [email protected] beeldende vorming

dhr. M. de Graaf [email protected] techniek

mevr. H. Hammerstein-Westrik Broeksma

[email protected] lichamelijke opvoeding

mevr. drs. J.P. Henderson [email protected] Engels

dhr. drs. J. Hoekman [email protected] geschiedenis

mevr. M. Jacobs [email protected] wiskunde

mevr. drs. E. Janssen [email protected] Nederlands

mevr. ir. A.E. Koren [email protected] scheikunde

mevr. drs. N.M. Kuipers [email protected] klassieke talen

mevr. C. Lange [email protected] Engels

mevr. drs. J.R.A. Langeland [email protected] wiskunde

mevr. A. Leonard [email protected] Engels

mevr. drs. S. Meerbach [email protected] Engels - Cambridge

dhr. drs. M.J. Mennema [email protected] klassieke talen

dhr. J.P. Nelk [email protected] natuurkunde

mevr. ing. K. Noldus [email protected] wiskunde

dhr. drs. A.W. van Oosterhout [email protected] Engels - Cambridge

dhr. J. van Os [email protected] Nederlands

mevr. E.S. Pallandt MA [email protected] filosofie

dhr. drs. O. Persson [email protected] geschiedenis

dhr. drs. S. Petri [email protected] biologie

dhr. M. Poot Msc [email protected] economie

dhr. drs. O.P. Putzer [email protected] Duits

mevr. drs. W. Raffin [email protected] Frans

dhr. E. Scheurwater [email protected] wiskunde

mevr. C. van Schijndel [email protected] lichamelijke opvoeding

mevr. H. Scholten [email protected] geschiedenis-aardrijkskunde

dhr. drs. S. Slijkhuis [email protected] klassieke talen

mevr. ir. M.R.J. Stachorski [email protected] wiskunde

dhr. J. van Stralendorff [email protected] lichamelijke opvoeding

dhr. E. van der Velden [email protected] lichamelijke opvoeding

mevr. drs. R. Veldman [email protected] aardrijkskunde

mevr. W. Vertegaal [email protected] Frans

dhr. B. van Vliet [email protected] klassieke talen

dhr. drs. F. Velema [email protected] filosofie

mevr. A. van de Wiel [email protected] beeldende vorming

mevr. drs. S. Wolff [email protected] Duits

Pro Parentibus november 2014 28

Page 29: ProParentibus november 2014

Onderwijs ondersteunend personeel

Administratie

mevr. F. Klepke [email protected] rooster-algemene zaken

mevr. M. Walison [email protected] financiën-algemene zaken

Conciërges-receptie

dhr. J. Walison [email protected] hoofdconciërge

dhr. R. Christensen [email protected] conciërge

dhr. D. Vermeer [email protected] conciërge

Technisch onderwijsassistenten

dhr. R. Hensen [email protected] scheikunde-natuurkunde

dhr. R. Vredeveld [email protected] biologie

Mediatheek

mevr. Y. Scheerders [email protected] mediathecaris

mevr. A. Houtkamp [email protected] assistent mediathecaris

Applicatie-en systeembeheer

dhr. ing. R. Lazet [email protected] applicatie-en systeembeheer

Vakantiedata schooljaar 2014-2015

Herfstvakantie maandag 20-10-2014 t/m vrijdag 24-10-2014

Kerstvakantie maandag 22-12-2014 t/m vrijdag 023-01-2015

Voorjaarsvakantie maandag 23-02-2014 t/m vrijdag 27-02-2015

Pasen vrijdag 03-4-2015 t/m maandag 06-04-2015

Meivakantie maandag 27-04-2015 t/m vrijdag 08-05-2015

Hemelvaart donderdag 14-05-2015 en vrijdag 15-05-2015

Pinksteren maandag 25-05-2015

Zomervakantie maandag 13-07-2015 t/m vrijdag 21-08-2015

Pro Parentibus november 2014 29

Page 30: ProParentibus november 2014

Adressen

Stedelijk Gymnasium Schiedam

Valeriusstraat 31 3122 AM, Schiedam

010-2470468

[email protected]

www.stgs.nl

IBAN: NL69 RABO 0144 4533 47

Bestuur

Stichting Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam (OSVS)

drs. W. Kokx, directeur-bestuurder.

postadres:Postbus 60403130 DA Vlaardingen

010-8503503

Rijksinspectie Voortgezet Onderwijs

Contactpersoon: mevrouw Th. Keune

088-6696000

Inspectiekantoor Utrecht

Postbus 2730

3500 GS Utrecht

[email protected]

www.onderwijsinspectie.nl

Pro Parentibus november 2014 30