Ltk november 2014

8
Redactie: Robert Delathouwer Erik De Rooms Marc Bultereys Eindredactie: Erwin Thevissen Lay-out: bg grafische vormgeving V.U. Martien Loos Jaarabonnement: vanaf 10 euro Rekening: 734-1982003-11 GC De Platoo v.z.w Pantheonlaan 14 1081 Koekelberg Tel: 02 412 00 50 E-mail: [email protected] Website: www.deplatoo.be Onthaal: Elke werkdag van 9.00u tot 12.30u en van 13.00u tot 17.00u België - Belgique P.B. 1081 Brussel 8 P912100 Maandblad van het Gemeenschapscentrum De Platoo vzw November 2014 Jaargang 44 - nr 1 Op 19 september werd de Belgische Chocolate Village, het spiksplinternieuwe chocolademuseum van Koekelberg officieel geopend door burgemeester Philippe Pivin in het bijzijn van ondermeer prinses Astrid en minister Didier Reynders. Een hoogdag voor onze gemeente want, geloof het of niet, het nieuwe museum is een pareltje en een Nieuws van Boekelberg pagina 5 In het kader van “De Grooten Oorlog” gingen alle kinderen van de Koekelbergse scholen op daguitstap naar Ieper. Op 3 oktober was het de beurt aan de leerlingen van het 5e en 6e leerjaar van de Nederlandstalige Basisscholen De Kadeekes en de Ursulinen. Op het programma stonden een stadswandeling met gids, een bezoek aan de loopgraven, het museum van Flanders Fields en de Menenpoort. KOEKELBERG, EEN ZEER CHOCOLADE GEMEENTE schoolvoorbeeld van wat een modern museum zou moeten zijn. In hoge mate interactief, speels en verrassend, bevattelijk en mooi, leerrijk en lekker, en dat alles in zeven talen. Het is gelegen aan de Deneckstraat in een prachtig gerenoveerd pand in de gebouwen van de vroegere Victoriafabriek. Uw reporter, overigens een notoir chocoladeliefhebber, ging een kijkje nemen en kreeg een rondleiding van Lucas Ducarme, de fiere en enthousiaste afgevaardigde beheerder van het museum.

description

 

Transcript of Ltk november 2014

Page 1: Ltk november 2014

Redactie: Robert DelathouwerErik De RoomsMarc Bultereys

Eindredactie:Erwin Thevissen

Lay-out:bg grafische vormgeving

V.U. Martien Loos

Jaarabonnement: vanaf 10 euroRekening: 734-1982003-11

GC De Platoo v.z.wPantheonlaan 141081 Koekelberg

Tel: 02 412 00 50

E-mail: [email protected]: www.deplatoo.be

Onthaal: Elke werkdag van 9.00u tot 12.30u en van 13.00u tot 17.00u

België - BelgiqueP.B.

1081 Brussel 8P912100

Maandblad van het Gemeenschapscentrum De Platoo vzw • November 2014 • Jaargang 44 - nr 1

Op 19 september werd de Belgische Chocolate Village, het spiksplinternieuwe chocolademuseum van Koekelberg officieel geopend door burgemeester Philippe Pivin in het bijzijn van ondermeer prinses Astrid en minister Didier Reynders.

Een hoogdag voor onze gemeente want, geloof het of niet, het nieuwe museum is een pareltje en een

Nieuws van Boekelberg pagina 5

In het kader van “De Grooten Oorlog” gingen alle kinderen van de Koekelbergse scholen op daguitstap naar Ieper. Op 3 oktober was het de beurt aan de leerlingen van het 5e en 6e leerjaar van de Nederlandstalige Basisscholen De Kadeekes en de Ursulinen. Op het programma stonden een stadswandeling met gids, een bezoek aan de loopgraven, het museum van Flanders Fields en de Menenpoort.

KOEKELBERG, EEN ZEER CHOCOLADE GEMEENTE

schoolvoorbeeld van wat een modern museum zou moeten zijn. In hoge mate interactief, speels en verrassend, bevattelijk en mooi, leerrijk en lekker, en dat alles in zeven talen.

Het is gelegen aan de Deneckstraat in een prachtig gerenoveerd pand in de gebouwen van de vroegere Victoriafabriek.

Uw reporter, overigens een notoir chocoladeliefhebber, ging een kijkje nemen en kreeg een rondleiding van Lucas Ducarme, de fiere en enthousiaste afgevaardigde beheerder van het museum.

Page 2: Ltk november 2014

InterviewLtk november 2014

2 (vervolg pagina 1)

maar 9 jaar later zijn we zover, 900 m² tentoonstellingsruimte verdeeld over drie verdiepingen. Meteen het grootste museum aan chocolade gewijd in België.Voor de realisatie van deze chocoladetempel deed de gemeentelijke regie die hiervoor opgericht werd beroep op Tempora, een gespecialiseerd privé-bedrijf.

Scenografisch parcours

Als bezoeker volg je een scenografisch parcours waarbij elke fase van de productie, de gebruikerswijzen, de geschiedenis, de heilzame effecten van chocolade,de economische ontwikkelingen en de diversiteit van het product aan bod te komen. Op die manier wil de Belgian Chocolate Village meer dan een museum zich profileren als gastvrije ontmoetingsplaats en als een reflectie-, opvoedings- en herinneringsruimte. En bovenal een plek zijn waar de zintuigen geprikkeld worden.De bezoekers worden op hun weg door het museum begeleid door een audiogids waarbij je kan kiezen tussen 7 talen (Frans, Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Japans en Chinees) en een uitleg op twee niveaus, een versie bestemd voor volwassenen en eentje voor kinderen.Een bezoek duurt ongeveer 45 min. Kies je ervoor om alle knopjes van alle informatieschermen en gadgets in te duwen doe je er een uur en een kwartier over.Bij de rondgang in het museum valt dadelijk op hoe professioneel, kindvriendelijk en interactief het geheel is aangepakt. Zo kan je er oude postkaarten van Koekelberg of de Victoriafabriek schrijven en

De tropische serre

Op je weg doorheen het parcours kom je in een tropische serre terecht met o.a. echte cacaoplanten waarin de cultuur- en groeiomstandigheden van tropische planten worden nagebootst met een permanente temperatuur van 25°C en een luchtvochtigheid van 80%. Er groeien ook bananenbomen die de cacaoplanten van de nodige schaduw moeten voorzien alsook alle mogelijke gewassen die in chocolade worden verwerkt zoals een Kurkumaplant, Spaanse of Chilipeper, de vanille orchidee, gemberplanten, enz.

Leven te Koekelberg vroeg aan kersvers afgevaardigd beheerder Lucas Ducarme welke de ambitie van het museum is

Lucas Ducarme: Er bestaan natuurlijk andere plaatsen in Brussel en in België die gewijd zijn aan chocolade maar de ambitie van Koekelberg bestaat erin om van de Belgian Chocolate Village de vitrine van de Belgische chocolade in het hart van Brussel te maken.

Nu reeds zijn wij één van de grootste museale ruimten opgezet rond chocolade. Het Koekelbergse museum beantwoordt tevens aan een evidente toeristische vraag in België.

Koekelberg heeft in zijn geschiedenis altijd iets met chocolade gehad. Het begon met Adolphe Delhaize & cie die zijn chocoladefabriek in 1866 vestigde in de Deschampheleerstraat. Hij bleef er tot 1919 om daarna naar het naburige Molenbeek te verhuizen.

De chocoladefabriek Victoria drukt echter zijn grootste stempel op de gemeente. In 1896 begonnen als koekjesfabriek om in 1908 verder te gaan met chocolade, vestigden zij zich in de Deneckstraat en de Wapenstilstandstraat. Op hun hoogtepunt hebben ze 1500 arbeiders in dienst en produceren ze 6 miljoen ton chocolade en 4000 ton koekjes per jaar. O.a. de beroemde “Big Nus” repen, nu in handen van Cote d’or, werden hier vervaardigd. Zoals dat tijdens de industriële omwenteling gebruikelijk was bouwden zij honderden arbeiderswoningen in het lager gelegen deel van de gemeente. Tot op heden zijn deze nog in gebruik als sociale woningen en eigendom van de Koekelbergse Haard. Emile Bossaert, een van de oprichters van Victoria, was jarenlang burgemeester van Koekelberg. Later zou hij opgevolgd worden door zijn zoon die de riante woning op de hoek van de Pantheonlaan en de Vrijheidslaan betrok. Chocolade maken was duidelijk een lucratieve bezigheid.

Een andere grote speler is de suikerwarenfabriek confiserie Draps dat later zal uitgroeien tot Godiva. Aanvankelijk gehuisvest in de Stepman-straat zal het na omzwervingen via de Gentsesteenweg en de Antoine-Courtstraat in 1971 de panden van het teloorgegane Victoria innemen.

Daarnaast herbergde Koelkelberg nog tal van kleine chocolatiers zoals Mondose (het latere Neuhaus) in de Vrijheidslaan en Vandestraeten (het latere Valentino) in de François Delcoignestraat. Naast Godiva is ook Debailleul in de Ganshorenstraat hier nog steeds actief.

Belgian Chocolate Village

Het was Philippe Pivin die in 2005 een ruimte reserveerde als industrieel patrimonium toen de gebouwen van het vroegere Victoria aan de De Neckstraat werden vrijgegeven voor de bouw van 90 lofts. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad

versturen, krijg je een speels overzicht van chocoladepubliciteit doorheen de jaren, en kom je rollend en scrollend alles te weten over de geschiedenis, de origine en de wereldwijde vertakkingen van de chocoladeproductie. Leuk is ook het bord over de heilzame werking van chocolade voor het menselijk lichaam waarbij je in kwisvorm op de vragen kan antwoorden met op de juist of fout knop te drukken: chocolade blijkt goed te zijn voor álles, of wat had je gedacht?! Het chocoladeatelier

Het museum werd uitgerust met een modern ingericht atelier waar drie dagen per week een ambachtelijke of een meester- chocolatier demonstraties, workshops en chocoladeklassen organiseert. Zo leer je zelf chocolade maken of je eigen praline ontwerpen. En zo ontwikkelt het museum zelf zijn chocolade, ondertussen bestaat er al een praline met Koekelbergs bier!

Een reepje geschiedenis

Page 3: Ltk november 2014

Ltk november 2014

3

Voor veel buitenlanders is de Belgische chocolade erkend als één van de beste ter wereld. De knowhow van onze ambachtelijke chocolatiers en onze grote chef-bakkers wordt door de buitenlandse media regelmatig in de kijker geplaatst. Zelf eet de gemiddelde Belg trouwens 8 kg. chocolade per jaar.

Hoe gaat u de Belgische artisanale chocolatiers in de vitrine plaatsen?

Lucas Ducarme: Feitelijk moet je dat letterlijk nemen. Via Choprabisco, de Koninklijke vereniging van de Biscuit-, Chocolade, Praline- en Suikergoed- industrie, hebben wij alle artisanale chocolatiers van het land aangeschreven en uitgenodigd om hun producten in onze vitrines te plaatsen. De bezoekers kunnen deze dan degusteren in ons degustatiesalon dat plaats biedt aan een vijftigtal personen, toevallig de capaciteit van een bus (lacht). Of kopen in de museum- boetiek.

Onze belangstelling gaat hierbij voornamelijk uit naar de werkelijk ambachtelijke producenten. Zo kan je in het museum een filmpje zien over Benoît Nihant die naar Venezuela trekt om er cacaobonen in te slaan en die hier achteraf verwerkt tot chocolade.

Dat lijkt mij vrij uniek in deze tijden van snelle commercialisering, vertel eens?

Chocolademaker Benoît Nihant maakt deel uit van het selecte groepje chocolatiers die hun chocolade nog maken op basis van cacaobonen. Wereldwijd zijn er nog slechts een tiental chocolademakers die deze artisanale vakkennis en hun drang naar perfectie delen. De meerderheid van de producenten gebruiken gesmolten chocolade als grondstof.

Hij controleert het productieproces nog volledig zelf vanaf de selectie van de cacao bonen bij de telers en plukkers. Hij werkt hiervoor nauw samen met de

plantages en trekt daarvoor persoonlijk naar ginds. De aard van de bodem, de hoeveelheid zon, de soort cacaoboon, maar ook de vakkennis van de telers zijn immers allemaal factoren die invloed hebben op de aromatische nuances van de chocolade. Zijn collecties zijn enkel beschikbaar in beperkte oplage waaronder hier in het museum. Samen met Marcolini (ook hier te verkrijgen) is hij de enige Belgische chocolademaker die zo te werk gaat.

De oorspronkelijke industriële ruimte waar het museum in ondergebracht werd is prachtig en met veel zorg gerestaureerd. Welk kostenplaatje hang hieraan vast?

Lucas Ducarme: De gemeentelijke regie heeft 2,5 miljoen euro in het museum geïnvesteerd, de aankoop van het gebouw inbegrepen. En we zijn bijzonder fier met het resultaat. Vooral met de restauratie van de traphal met zijn twee uitzonderlijke fresco’s (in 1916 ontworpen n.a.v. het 30- jarig bestaan Victoria) ben ik zeer gelukkig. Momenteel werken hier vier voltijdse personeelsleden en zijn we 6 dagen op 7 geopend. We hebben dan ook grootse plannen met het museum. Naast de Belgische toeristen en de buitenlanders worden ook kinderen en scholen verwacht. Het kinderparcours en een tweetalig pedagogische dossier zorgen voor een geprivilegieerd en educatief onthaal.

Wij verwacht zo’n 20.000 bezoekers op jaarbasis. Er is ook een conferentie- en receptiezaal voor bedrijven en een tentoonstellingsruimte voor tijdelijke tentoonstellingen voorzien. De Belgian Chocolate Village is echt een levend museum (lacht).

Het museum is elke dag geopend, behalve op maandag, van 9 tot 18u.

Tijdens de schoolvakanties is het elke dag geopend (ook op feestdagen) van 10 tot 18u.

Een kaartje kost 8 euro voor volwassen en 5 euro voor kinderen tot 18 jaar. Koekelbergenaren betalen de helft van de prijs!

Info:[email protected]

Voor andere gepralineerde vragen tel 02/420 70 76.

Bezoek het museum met Brusselse Gids

Op 25 november geeft Robert Delathouwer een viertal rondleidingen in het chocolade museum in het Brussels Dialect. Sappig en warm aan te bevelen.

Deze dag kadert in “De weik van het Brussels Dialect”.

Page 4: Ltk november 2014

Ltk november 2014

4

1/3 van het voedsel wereldwijd wordt verspild. En dat terwijl 1 op 8 mensen honger lijdt. Bovendien betekent voedselverspilling een verkwisting van schaarse grondstoffen. Dat is onaanvaardbaar. Enkel ‘sorry’ zeggen is niet genoeg. Er moet dringend een beleid komen dat verspilling tegengaat. Daarom spoort 11.11.11 in zijn Sorry Is Niet Genoeg-campagne politici aan om verspilling te beperken in elke schakel van de voedselketen: vanop het veld in het Zuiden tot bij de consument in het Noorden. Want enkel als we fundamenteel ingrijpen, kunnen we verspilling tegengaan.

India – Selectie van droge en rotte ajuinen na hevige regen. © REUTERS / Ajay Verma (INDIA)

11.11.11VOER MEE ACTIE

Om onze beleidsmakers te tonen dat we het menen en dat we van hen een goed beleid tegen voedselverspilling eisen, organiseren we een actieweekend op 17, 18 en 19 oktober. Zet zelf een Sorry Is Niet Genoeg-actie op poten in dat weekend en verzamel zoveel mogelijk Sorry Is Niet Genoeg-filmpjes. Post ze op www.nietgenoeg.be. Je kan daarbij voorbijgangers een gratis hapje aanbieden op basis van voedsel dat anders in de vuilbak zou belanden.

Wil je ook een actie organiseren? Op onze website www.nietgenoeg.be vind je meer info en kan je je actie registeren.

Het financiële actieweekend van 11.11.11 vindt plaats van 7 tot 11 november. 330 lokale groepen en 20.000 vrijwilligers steken dan de handen uit de mouwen. Kijk zeker op de site of er ook acties in jouw buurt zijn.

Je kunt ook altijd een gift storten op het rekeningnummer van 11.11.11. Deze stortingen worden dan structureel ingezet in de strijd tegen voedselverspilling. Storten kan op het rekeningnummer BE30 0000 0000 1111.

Page 5: Ltk november 2014

Ltk november 2014

5Gemeentenieuws

De komende maanden en jaren zal de eerste wereldoorlog niet uit de actualiteit weg te denken zijn. Naast alle officiële landelijke plechtigheden bij ons en in onze buurlanden zullen de meeste gemeenten en steden ook bijzondere herinneringsmomenten of activiteiten rond 14-18 opzetten. Zo ook Koekelberg, waar het college van burgemeester en schepenen een heel programma heeft opgezet waar zowel de scholen, verenigingen als gewone burgers kunnen aan meedoen. Via samenwerking met de oorlogsstad Ieper, waarmee wij al jaren een vriendschapscharter hebben, wordt gewerkt aan een herinneringsboek waar het verhaal verteld wordt van al de Koekelbergenaars die tijdens W.O. I hun leven lieten en wiens naam al bijna een eeuw het monument siert voor het gemeentehuis. Het zal dan ook wellicht de laatste keer zijn dat die eerste wereldramp nog officieel herdacht wordt, tenminste met de mogelijkheid om nog getuigenissen bijeen te sprokkelen. Ook al zijn die allemaal uit tweede hand, want overlevenden zijn er allang niet meer. Om maar één vergelijking te maken: volgend jaar is het 200 jaar geleden dat het keizerlijke leger van Napoleon Bonaparte bij Waterloo in de pan werd gehakt, en natuurlijk zal dat op een historische wijze ‘gevierd’ worden, maar echte betrokkenheid van nazaten zal er niet bijzijn.

En precies dat maakt van deze 14-18 plechtigheden en andere initiatieven een boeiende aangelegenheid. Zo kom ik al een hele tijd opnieuw ‘Peiter Zjang’ tegen. Dat was de roepnaam van Jan Devroye, de oom en peter van mijn vader, en ook de broer van mijn grootmoeder. De man was frontsoldaat aan de Ijzer, en werd er zwaar gewond, waardoor hij ook als oorlogsinvalide door het leven ging. Ik heb hem nog goed gekend, gezeten op een stoel voor het huis, de wandelstok bij de hand, altijd klaar voor een verhaaltje. Hij dook een paar jaar geleden terug op toen ik de papieren en archieven van mijn papa aan het klasseren was. Ik ontdekte op dat moment dat hij het oorlogsverhaal van zijn peter had opgetekend. Er ontbreekt nog een stuk, dat wellicht nog via opzoekingswerk bij de legerarchieven kan aangevuld worden, maar waar mijn papa helaas niet meer de tijd voor kreeg.

Een paar maanden geleden kreeg ik plots een seintje van de vrouw van mijn kozijn. Zij houdt zich al jaren bezig met opzoekingswerk naar familiale en andere geschiedenissen. En zij vroeg of ik mij ‘Peiter Zjang’ nog herinnerde. Want met 14-18 en al de plechtigheden errond vond zij het misschien wel gepast om dat verhaal op papier te zetten. Toen vertelde ik haar dat het al gedeeltelijk op papier stond. Ondertussen vonden we – ook eerder toevallig – de hele oorlogscorrespondentie van Jan Devroye terug. Postkaarten, daterend van voor, tijdens en na de oorlog, toen hij in het Noorden van Frankrijk herstellende was.

Enkele weken terug, na een theatervoorstelling, sprak een vrouw mij aan en vroeg of ik de zoon was van Jacques Delathouwer, en of ik dan ook ‘Peiter Zjang’ niet had gekend. Zij was het nichtje van Jan, maar dan langs de kant van diens vrouw. En zo konden we dan weer een paar foto’s aan onze collectie toevoegen.

De conclusie: ‘Peiter Zjang’ is nog niet helemaal dood, want hij herleeft in zijn hele familie. En die is vandaag nog groter dan ze ooit was. Misschien is dat wel het mooiste resultaat dat we met alle herinneringen aan 14-18 kunnen behalen.

Weet je wat? Ga eens op zolder: misschien liggen daar nog wat oude spullen, en komt er nog een oude frontsoldaat tevoorschijn…

De column van schepen Robert Delathouwer

PEITER ZJANG1914-18 IN FAMILIEKRING

Woensdag 5 november 2014 : Voorleesmiddag in de bib!

Van 14u30 tot 15u30 ons maandelijks voorleesuurtje voor groot en klein! Meer info: [email protected].

Woensdag 12 november 2014: Verwendag in de bib met drankje, Kamishibaitheater en warme wafeltjes!Op 12 november kan u vanaf 14u00 samen met uw kinderen in de bib terecht voor een heerlijke verwenmiddag! Ter gelegenheid van de Bibliothekendag (15 november) en de Week van de Smaak kan u genieten van warme wafeltjes en prachtig kamishibaitheater! Ook voor de allerkleinsten. Meer info: [email protected].

Woensdag 26 november 2014: Meertalig voorleesuurtje in het kader van de Voorleesweek om 14u30.In het kader van de Voorleesweek organiseert Boekelberg een meertalig voorleesuurtje op 26 november met o.a. Frans en Arabisch op het programma. Kom mee en dompel u onder in een meertalige sprookjeswereld… ! Meer info: [email protected].

Woensdag 3 december 2014: Sinterklaasfeest in de bib.Op 3 december brengt Sinterklaas vanaf 14u30 een bezoekje aan de bibliotheek in Koekelberg! Ben je braaf geweest? Kom dan zeker naar Boekelberg en laat je verrassen door

de Sint…

Meer info: [email protected]

Voor wie : kinderen van 2,5 tot 9 jaar, uit het Nederlandstalig basisonder-wijs,

Wanneer : tijdens de kerstvakantie, van maandag 22 tot en met woensdag 24 december 2014, van maandag 29 tot en met woensdag 31 december 2014 en (onder voorbehoud) op vrijdag 2 januari 2015,

Prijs : € 4 per kind per dag, met een maximum van € 8 per gezin. Voor extra-murosactiviteiten kan een bijkomende vergoeding

worden gevraagd van maximum € 3,Waar : in de Gemeentelijke Basisschool ‘de kadeekes’, Herkolierstraat 68,Inschrijvingen : 02/414.08.66 – in de Gemeentelijke Basisschool “de kadeekes”,

van maandag 8 tot en met vrijdag 12 december 2014.Info : 02/412.14.08 - Gemeentebestuur Koekelberg – dienst Neder-

landstalig Onderwijs en Jeugd [email protected] www.koekelberg.be

Nieuws van Boekelberg

KERSTVAKANTIE OP HET SPEELPLEIN CADOLLEKEN

Page 6: Ltk november 2014

Ltk november 2014

6 Randnieuws

Kerst & JaarwendeconcertZondag 14 december 2014

Naast omroepster en mode-freak is Geena Lisa in de eerste plaats een talentvolle zangeres. Samen met gitarist, soulmate, copain Chris van Nauw en keyboard speler Hans Yzerman vormt zij een muzikaal opwindend trio. Backing vocals zijn Karen Yperman &Jodie Kean. Aan sfeer en stijl en glamour zal het niet ontbreken!

Locatie: Grote Aula – Koninklijk Atheneum Koekelberg.

Concert: 14.00 uur

Deelname: Rang 1: 25 euro Rang 2: 20 euroRang 3: 15 euro

Zomaar abonnees 5 euro korting.Meer info: www.info-zomaar.com

Wist je dat?KERSTVAKANTIEMaandag 22, dinsdag 23, woensdag 24 december 2014

van 9.00 tot 16.00 uur

Als je deze cursus gevolgd hebt ben je de slimste mens ter wereld. Je komt er verrassende en verbazingwekkende dingen aan de weet, en je brein zal een heuse training ondergaan. Je leert er quizzen, raadsels oplossen, chemische en wetenschappelijke proeven doen en begrijpen, begrijpen, begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Deze cursussen worden georganiseerd door en vinden plaats in de GC De Kroon, GC De Zeyp en GC De Platoo.

Opvang: van 8.00 uur tot 9.00 uur en van 16.00 uur tot 17.00 uur

Prijzen: 45€ (1 kind) – 75€ (2 kinderen uit hetzelfde gezin), 99€ (3 kinderen uit hetzelfde gezin).

InschrijvenIn GC De Platoo op het nummer: 02/412.00.50 of [email protected].

SAMEN DE WERELD ROND.

Exploratiereeks 2014-201519 november 2014Deuren 14.00 uur/ Voorstelling 14.30 uur

CHINADe terugreis van Marco Polo Langs de zeeroute.

Beeldreportage van Paul Coessens.

GROTE AULA Koninklijk Atheneum KoekelbergF. Vande Sandestraat 17, Koekelberg

De tocht van Marco Polo van China naar Perzië met de jonge 17 jarige prinses Curcurun, achterkleindochter van de “Grote Khan”, uitgehuwelijkt aan een 70- jarige Perzische prins. En vandaar verder over de Egeïsche en Adriatische zee om Venetië te zien en er 30 jaar later te sterven.

Inkom: 6 euro VVK: 3 euro

Meer info: www.info-zomaar.com

GEENA LISA in CONCERT KINDERCURSUS DE PLATOO

Page 7: Ltk november 2014

Ltk november 2014

7WEST-IN-ZOMAAR KOEKELBERG

Zaterdag 15 november 2014 -14.00 uThe Night of the Proms. Een bezoek aan dit massaspektakel met vooraf een vrije namiddag in Antwerpen.

Deelname: 60 euro/Zomaarabonnees 55 euro (inclusief: vervoer, fooi, inkom-ticket Night of the Proms) + A-modestad 10 euro extra.Locatie: Vertrek autocar, Hunderenveld 1, 1082 Sint-Agatha-Berchem.

Woensdag 19 november 2014 - 19.00u Kokkerellen. Samen bereiden en degusteren wij en-kele lekkere gerechten. Met aangepaste wijnen.

Inkom: 15 euro/Zomaar abonnees 13 euro.Locatie: Gemeenschapscentrum De Pla-too

Zondag 23 november 2014 - 15.00uGalaconcert ”Muziek voor Miljoe-nen” met het groot VMT – orkest en so-listen. Een uniek programma met onster-felijke melodieën… muziek om nooit te vergeten!

Deelname: 20 euro. Zomaar abonnees 15 euro.Locatie: Gemeentelijke feestzaal, Koning Albertlaan 33, 1082 Sint-Agatha-Ber-chem.

Vrijdag 5 december 2014 – 19.00uROCCO GRANATA in concert. Na de film “Marina” actueler dan ooit. Een onvergetelijk concert van Vlaanderens sympathiekste charmezanger.

Deelname: 30,00 euro / Zomaarabonnees 25,00 euro. (inclusief: vervoer, fooi, en in-komticket).Locatie: Vertrek autocar, Hunderenveld 1, 1082 Sint-Agatha-Berchem.Contactpersoon: West-In Koekelberg - 02/465 30 21 – [email protected] – www.info-zomaar.com

KWB GANSHOREN

Donderdag 13 november 2014 - 20.00uKaartavonden whisten. Spelen puur voor het plezier. Vanaf nu elke donderdag tot en met 18 december.

Deelname: 4 euroLocatie: Gemeenschapscentrum De Zeyp Van Overbekelaan 164 – 1083 Gansho-ren.

Dinsdag 18 november 2014 - 20.00uMarsepeintijd! Guido Handekeyn wijdt ons in in de won-dere wereld van marsepein. Geef vooraf een seintje.

Locatie: Gemeenschapscentrum De Zeyp – Van Overbekelaan 164 – 1083 Gansho-ren.

De Sint op zijn kop: Inzameling kleding voor kinderen van 0 tot 12 jaar, bestemd voor Nasci vzw – hulp aan moeders in problemen. Ook verzorgingsproducten zijn wel-kom. Materiaal wordt thuis afgehaald.

Tot 20 november 2014

Praktisch: Geef een seintje op [email protected] of tel Philippe Kempeneers 02/465 89 41.

Zaterdag 20 december 2014 - 20.00uKerstconcert met het koor “Musica Nova”. O.L.V. dirigent Paul Deinneweth.

Locatie: Sint-Martinuskerk Ganshoren.

Heb je een gsm die je niet meer gebruikt?

Door je oude gsm en –lader te laten verwerken, draag je bij tot een duur-zamere wereld. 93% kan immers ge-recycleerd worden.

Tussen 24 november en 7 december 2014 kun je je oude gsm’s achterlaten in een inzameldoos in De Platoo. Een erkende recyclagefirma haalt de dozen op.

Merci voor het milieu!

Contactpersoon: [email protected] Devroede 0477/31 68 31Philippe Kempeneers 02/465 89 41Camiel Buys 02/465 97 83

MARKANT KOEKELBERG

Donderdag 13 november 2014 – 14.00u

“Vents de sable, femmes de roi”. Prachtige film over de harde West-Afri-kaanse context. M.m.v. Lieve Droogmans (alg. voorzitter Markant) die de link tus-sen de film en de vrouwen in Guinee komt toelichten.

Locatie: Gemeenschapscentrum De Zeyp – Van Overbekelaan 164 – Ganshoren.

Donderdag 18 december 2014 – 12.00uJaarlijks kerstfeest met gezellig samenzijn en een fijn etentje.

Locatie: zaal Nobis, deur nr 7 – basiliek van Koekelberg.Contactpersoon: Rita Kerkhofs – Tuerlinckx 02/411 08 590498/10 62 30 [email protected].

MENSEN MET TIJD

Maandag 3 november 2014 - 14.00uCultuur in Koekelberg. Voorbereiding jaarlijkse quiz.Locatie: De Platoo

PlatooramaMaandag 10 november 2014 - 14.00uGezellig Samenzijn.

Locatie: De Platoo

Maandag 17 november 2014 – 14.00uS.O.S. Jacqueline. Uw toeverlaat in de keuken.

Locatie: De Platoo

Maandag 24 november 2014 - 14.00uDe Nederlandstalige Bibliotheek Koekelberg. Infonamiddag.

Locatie: De Platoo

Maandag 01 december 2014 - 14.00uS.O.S. Jacqueline. Uw hulp en toever-laat in de keuken. Bereiden van lekkere eenvoudige gerechten.

Locatie: De Platoo.

Maandag 8 december 2014 - 14.00uKookdemonstratie. Bereiden van marsepein.

Locatie: De Platoo

Maandag 15 december 2014 - 14.00uKerstfeest i.s.m. De Grijze Geuzen Koe-keberg.

Locatie: De PlatooContactpersoon: Simonne Janssens – 02/427 66 48

GRIJZE GEUZEN KOEKELBERG

Dinsdag 18 november 2014 - 18.30u“Leekes van ’t Pajottenland”. Optreden in het kader van het Brussels Stamenei.

Inkom: gratisLocatie: De Platoo

Maandag 15 december 2014 - 14.00uKerstfeest. De Grijze Geuzen dragen bij tot het welslagen van het kerstgebeuren van Mensen met Tijd.

Locatie: De PlatooContactpersoon: Walter Crahaij02/427 66 48 - [email protected]

WILLEMSFONDS KOEKELBERG

Woensdag 3 december 2014 - 14.00uKerstfeest in Boekelberg. Onze afde-ling neemt actief deel aan het kerstfeest in de Nederlandstalige bibliotheek van Koekelberg.

Locatie: Boekelberg – Sint-Annakerk-straat 63 – 1081 KoekelbergContactpersoon: Sigurd Vangermeersch 0489/853 215 - [email protected]

OUDERVERENIGING VOOR DE MORAAL

Zondag 23 november 2014Vrienden uit de westhoek. Aanhalen van de vriendschapsbanden met onze OVM – collega’s uit de westhoek.

Locatie: Gemeenschapscentrum De Zeyp Van Overbekelaan 164 – Ganshoren.

Maand december (datum nog te bepa-len).Wise kids. De Leerlingen moraal uit de Koekelbergse scholen die het afgelopen jaar blijk gaven van een groot sociaal en-gagement ontvangen een geschenk.

Locatie: De PlatooContactpersoon: Simonne Janssens – 02/427 66 48

YOGACLUB KOEKELBERG

Yoga het hele jaar door, op donder-dagvoormiddag om 9.30u, behalve op feestdagen en tijdens school- vakanties.

Lesgeefster: Hélène Rondou.Bijdrage: lidgeld bedraagt 50 euro – bijkomende lessenkaart van 10 beur-ten aan 15 euro.

Nodig: gemakkelijke kledij, een de-kentje of grote handdoek.

Inschrijven: Ter plaatse of tel 02/411 08 [email protected].

Adventsconcert zondag 7 december 2014, Finisterraekerk, Nieuwstraat, Brussel15u en 18u

Het BBK komt dit jaar voor de 6de maal naar de Finisterraekerk in de kerstperiode.

Illustere voorlopers van de grote Johann Sebastian Bach staan deze keer op het programma: Pachelbel, Schütz, Buxtehude, Tunder e.a.

Dit Duitstalige repertoire uit de 17de eeuw is een onuitputtelijke schatkamer. Het concert van ongeveer 70 minuten wordt dan ook een intense bloemlezing. Dit programma wordt u aangeboden door het Brussels Bachkoor, een instrumentaal ensemble op historische in-strumenten (violen, altviolen, cello, dulciaan, theorbe, harp, orgel) en een kwartet vocale solisten: Lore Binon, Alexander Schneider, de dirigent Vincent Lesage zelf als tenor en Tiemo Wang. Al deze musici zijn betrokken bij ensembles als BachPlus, Collegium Vocale Gent, Vox Luminus e.a.

De leden van het Brussels Bachkoor en De Platoo nodigen u uit op een uitzonderlijke ge-beurtenis in het eerste weekend van december !

Page 8: Ltk november 2014

Ltk november 2014

8 Tussendoor in/rond De Platoo

Caféconcert op vrijdag 7 november 2014

vrijdag 5 december 2014

NERVOUS WILLY

SINTERKLAASCONCERT

Deuren: 20.00uConcert: 20.30u

Info: 02 412 00 50GC De Platoo vzw • Pantheonlaan 14 • 1081 Koekelberg • www.deplatoo.be

In de PlatooINKOM GRATIS

Zij deden de voorprogramma’s van Ted Furey, Kate&Anna MC Garrigle en Wannes Van de Velde en wonnen een straatmuziekfestival in Aarschot.

Traditionals, old- time, folk, blue – grass, country, close – harmony, covers en eigen werk, schone muziek die doorleefd en niet gespeend van enige humor gebracht wordt. Maison fondée en 1992.

Willy Dillen, Lex Grobben en Griet Vercruysse spelen gitaar, 5- string banjo, viool, mandoline en autoharp- én zingen. Een voorsmaakje? Kijk dan op youtube/NervoussWilly.

DE PLATOO IS OP ZOEK……

Koekelberg, een gemeente waar iedereen zich thuis voelt, en waar het goed leven is. Wil je mee helpen om deze slogan echt waar te maken? En om van De Platoo een levendig en boeiend huis te maken? Dan ben jij de persoon, de zelforganisatie, het vriendengroepje of de vereniging die wij zoeken.

In november worden de Algemene Vergadering en de Raad van Bestuur van het gemeenschapscentrum De Platoo hersamengesteld en verkozen.Hiervoor zoeken wij nieuwe mensen, organisaties, verenigingen. Jij?

Voelt u zich aangesproken? Wens je hier meer over te weten?

Aarzel niet en neem contact op met Erwin Thevissen: [email protected] of 02/412 00 50 of 0477/50 96 33. Dan maken wij een afspraak of komen even bij jou langs.

Graag reageren voor 15 november.

Deuren: 20.00 uurConcert: 20.30 uurTussendoor: Zwarte Piet en lekkers.Inkom gratis.

De Volle Platoo is een begrip in Koekelberg. Een intiem concert in het keldercafé van De Platoo voor iedereen die houdt van muziek en frisse pintjes.

BRUSSELS STAMENEI… dat is elke derde dinsdag van de maand van 18.30 tot 22.30u opnieuw gezellig samenzijn met echte Brusseleirs en met telkens een andere artiest die het gezelschap komt vermaken. En sertoe: doe wëdt Brussels geklapt (en gezoenge!).

ARJAUNLEEKES VAN HET PAJOTTENLAND

Dinsdag 18 november 2014

Liedjes over de rondingen van het Pajottenland, over een fles schuimende geuze of over Mieke en Trees,…

EMBALLAGE KADO & BOBERLEEKES OEIT DE GRUUTEN OULOGT

Dinsdag 16 december 2014

De ‘Grooten Oorlog’ in Brusselse straatliedjes uit 1914 – 1918. De liedjes worden in- en uitgeleid met aangepaste tussenteksten gebracht door Marc Bober, acteur.

Toegang: gratisDeuren: 18u30Optreden: 20u00

In het ‘kulteurstamenei De Platoo’, Pantheonlaan 14 in Koekelberg.Info: 02/412 14 47 – [email protected].

NIEUWJAARSONTMOETINGen receptie in het Elisabethpark

VOOR ALLE KOEKELBERGENAREN EN OMWONENDEN.

VRIJDAG 16 JANUARI 2015 - 19.00 UUR.

Noteer deze datum alvast in uw agenda!