Dubbelpunt november 2014

40
Tijdschrift van en voor Chiroleiding | verschijnt maandelijks, niet in juli en augustus | nr. 3 | Chirojeugd-Vlaanderen vzw v.u. & afzendadres: E. Cools, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen | Afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2 | P409362 NOVEMBER 2014 [Adresklever] DUBBE L PUNT PB- PP B- BELGIE(N) - BELGIQUE 21170 THE SPECIALS EDITION THE SPECIALS EDITION

description

The specials: leden met wat extra. Over Lize, Annabel, Maarten, Robbe en veel meer leden en leiding.

Transcript of Dubbelpunt november 2014

Page 1: Dubbelpunt november 2014

Tijdschrift van en voor Chiroleiding | verschijnt maandelijks, niet in juli en augustus | nr. 3 | Chirojeugd-Vlaanderen vzw v.u. & afzendadres: E. Cools, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen | Afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2 | P409362NOVEMBER 2014

[Adresklever]

DUBBELPUNTPB- PP B-BELGIE(N) - BELGIQUE

21170

THE SPECIALS EDITIONTHE SPECIALS EDITION

Page 2: Dubbelpunt november 2014

2]NOVEMBER 2014[

BRIEVENBUSde

De eerste Chirozondag van Chiro Sus uit Merksem. 100% FUN, 100% SUS!

Chiro Railways  2014 was ...★★ Basel - Milaan - Venetië - Boedapest - Bratislava - Aken★★ treinen, trams en bussen in allerlei soorten en maten★★ veel nieuwe Chirovrienden★★ YOLO★★ een fantastische reis om nooit te vergeten!

BEDANKT Wølly Van den Dia, de begeleiding en de organisatie!

“Gewest Aymon is de beste gewestploeg van heel het Chiroland!” Dixit de leiding van Chiro Sonneveld.

Vorig jaar telde Chiro Burcht maar negen leiders en leidsters. Maar na veel inspanningen kunnen ze dit jaar trots een ploeg van achttien mensen voorstellen. Dubbel zoveel dus, en dubbel zoveel plezier.

Gewest Demerdal nam een goede start voor een fantastisch Chirojaar (met veel BBQ’s)!

Wil je iemand de groetjes doen? Of wil je gewoon met een grave foto in Dubbelpunt? Voor al je boodschappen en foto’s één adres: [email protected]. Als je foto’s doorstuurt, laat dan weten wie er op staat, waar ze gemaakt zijn en welke boodschap erbij hoort. Zorg wel dat je toestemming hebt van de personen op de foto.

BRIEVENBUSde

‘Dit is onze nieuwe topleider van Chiro Vorselaar, Willem Bouly. Ondanks zijn lichte mentale achterstand zit hij al vanaf zijn 10 jaar in onze Chirogroep, en hij is al al die jaren een onmisbaar deel van onze groep. Bij dezen een shout out voor hem, en voor alle andere mensen met beperkingen die kansen verdienen!’

Page 3: Dubbelpunt november 2014

3]NOVEMBER 2014[

INHOUDThe specials edition

‘IK SPEEL NIET MEE!’ HOW TO HANDLE LASTIGE SITUATIES OP

P. 10

KOBE ZAT TOT Z’N 18 BIJ DE TITO’S. OF HOE SPECIALE LEDEN EEN SPECIALE PLAATS KRIJGEN

OP P. 8

OP 20 NOVEMBER IS HET FEEST! EEN UITGEWERKTE CHRISTUS

KONING-VIERING OP P. 14

VOLGENDE PUNTJE OP JE LEIDINGSVERGADERING: HET

GROTE CHIRO-ONDERZOEK ‘INZICHT’. EEN VOORPROEFJE VAN

DE VRAGEN OP P. 36

Dubbelpunt verschijnt maandelijks, maar niet in juli en augustus. Een jaarabonnement is gratis, je kunt het bestellen via chiro.be/dubbelpunt. ]Redactieadres[ Claire Gastmans, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen ]E-mail[ [email protected] ]Eindredactie[ Claire Gastmans ]Redactie[ Redactie: An Ghysel, Karel Ghysel, Hanne Jochems, Jasper Van Loy, Emilie De Clerck, Lotte Van Doren, Annelies Van der Maat en Ilse Cox ]Taalnazicht[ Bart Boone ]Tekeningen[ Pieter Deprez ]Vormgeving[ Valerie Vanderlooy en Jan Van Bostraeten ]Druk[ Drukkerij Vanden Broele, Brugge ]Giften[ giften aan Chirojeugd-Vlaanderen vzw kunnen gestort worden op rekeningnummer BE67 0000 1507 2887.

NORMAAL IS NIET NORMAAL

Raar zijn we allemaal een beetje. Normaal bestaat niet,

toch? De een is al wat gekker, specia-ler, bijzonderder dan de ander, maar 100% doodgewoon, dat wil toch niemand zijn? Soms is rakker Tim een beetje té druk, maar nog vaker tovert zijn grenzeloos enthousiasme een grote lach op je gezicht. Speelclubber Maartje maakt niet zo makkelijk vriendjes, maar geniet er wel van om met grote ogen de wereld rond zich te bekijken en in zich op te nemen. Dat Lien wat minder weet dan haar medetippers is duidelijk, maar haar grenzelo-ze fantasie en zachte karakter zijn de eigenschappen waar-mee de anderen haar zouden beschrijven.

ADHD, autisme of een verstandelijke beperking een obstakel? Of een verrijking? Met de juiste positivobril en de nodige schouders is alles mogelijk. Ook zij die net dat ietsje gekker, ietsje specialer, ietsje bijzonderder zijn een plekje geven in de Chiro. ‘Normaal doen maakt je ziek’, remember? Lotte

editoinhoud

Page 4: Dubbelpunt november 2014

4]NOVEMBER 2014[

SPECIALE LEDEN

Of het nu gaat om ADHD of een gebroken been, je moet op zoek naar manieren om met die moeilijkheid om te gaan.

LEDEN MET EEN PSYCHISCHE STOORNIS

Robbe onderbreekt je bijna altijd als je een spel aan ‘t uitleggen bent en Annabel zondert zich graag af van de groep. Twee leden die het voor hun leiding soms lastig maken, en van wie je je soms afvraagt wat er in hun hoofdje omgaat. Je strooit er in je frustratie misschien etiketten tegenaan als ‘ADHD’er’ of ‘autist’, en de kans zit erin dat je (gedeeltelijk) gelijk hebt. Wij kropen in hun hoofd, en schetsten drie portretten van leden met een psychische stoornis.

]FOT

O: V

ALER

IE V

ANDE

RLOO

Y[

Page 5: Dubbelpunt november 2014

5]NOVEMBER 2014[

SPECIALE LEDEN DOSSIER

”Ik ben Robbe, en ik heb ADHD. Ik heb soms moeite om mijn aandacht bij de speluitleg te houden, en het lijkt alsof ik niet naar mijn leiding luister als ze me wat vertellen. Als ze me een opdracht geven, dan slaag ik er vaak niet in om die te vervullen. Organiseren is nu eenmaal niet mijn sterkste kant, want ik heb weinig aandacht voor details, ik ben snel afgeleid en ik vergeet vaak belangrijke spullen of dingen die ik moet doen. En ik vind het ook gewoon niet leuk om dingen te doen waarbij ik een lange tijd moet opletten.Aan de andere kant beweeg ik wel heel graag, en dat is gelukkig niet zo’n probleem in de Chiro. Een bosspel waarbij je de hele namiddag van ‘t ene kamp naar ‘t andere moet hollen: ik doe niets liever. Van die spelletjes waarbij je in een kring moet gaan zitten, krijg ik het wat op mijn zenuwen. Lang op mijn plaats blijven zitten, is niets voor mij. Ik zit dan ook vaak op mijn stoel te wriemelen of ren rond wanneer dat niet de bedoeling is. Als we in de rij moeten gaan staan, kan ik ook moeilijk mijn beurt afwachten. Rustige spelletjes en ontspannende activiteiten zijn dus niet echt mijn ding. Ik praat ook wel veel en ik stoor soms andere leden als ze in gesprek zijn. Zelf ben ik vaak in de weer met van alles en nog wat.”

HOE GA JE MET ROBBE OM? ★★ Op kamp of op weekend, en idealiter ook tijdens de Chironamidda-

gen, maak je best een duidelijke structuur. Leg bijvoorbeeld duidelijke regels vast en ga voor een duidelijke dagindeling die je ergens zicht-baar ophangt.

★★ Geef Robbe maar één opdracht per keer, want anders wordt het een beetje te veel en kan hij het overzicht niet meer bewaren. Zorg er ook voor dat de opdracht duidelijk én haalbaar is. Het helpt ook als de taken interessant zijn, dan kan hij zijn aandacht er beter bij houden

★★ Wanneer Robbe iets goed doet, mag je dat gerust belonen met een complimentje of extra aandacht.

★★ Geef hem de ruimte om al zijn energie kwijt te kunnen. Gelukkig is dat in de Chiro vaak al het geval. Maar als je een rustiger spelletje speelt, integreer er dan actievere stukjes in. Zeg hem ook op voorhand wanneer er een actiever stukje aankomt en wanneer het spelletje rustiger zal zijn.

★★ Praat zeker eens met zijn ouders. Zij kennen hem het beste en zullen je nog veel meer kunnen vertellen.

Psychologe Stephanie, verbonden aan het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg

“Je leden zijn meer dan hun psychische stoornis”

Of je nu te maken hebt met een lid dat hoogsensitief is, ADHD heeft of autisme: de ene mens is de andere niet. Wat voor de ene ADHD’er geldt, gaat zeker niet altijd op voor de andere. Bij autisme spreken we dan ook van een autismespectrumstoornis, om die verscheidenheid aan te duiden. En daar gaat het au fond ook om, om elkaars verschil te respecteren. Iedereen is anders. Of het nu gaat om leden met een psychische stoornis of leden met een gebroken been. Je zult op zoek moeten gaan naar een manier om met die moeilijkheid om te gaan. Voor sommige problemen ligt de oplossing voor het grijpen, voor andere zul je meer moeite en geduld moeten opbrengen. Probeer je leden echt te ‘ontmoeten’, hen te zien voor wie ze zijn. En onthou vooral dit: je leden zijn meer dan hun psychische stoornis.

adhd

Page 6: Dubbelpunt november 2014

6]NOVEMBER 2014[

SPECIALE LEDEN

“Mijn naam is Lize, en ik ben hoogsensitief. Niet veel mensen hebben daar al van gehoord, maar eigenlijk betekent het gewoon dat ik supergevoelig ben. Ik raak gemakkelijk overprikkeld en ben bijvoorbeeld heel snel ontroerd. Ik kan me heel goed inleven in alles en iedereen, en dus droom en fantaseer ik er vaak op los. Ik ben zorgzaam en heel erg alert, ik ben me zowel van mezelf als van mijn omgeving heel erg bewust. Als ik het lokaal binnenkom, heb ik meteen door wie er uitgelaten is of net heel droevig, en soms word ik daar ook gelukkig of droevig van. Ik bekijk dingen altijd van alle kanten en zie dan ook veel meer details en nuances. En wat soms lastig is: ik denk ook altijd na over mogelijke gevolgen. Als we een ‘gevaarlijke’ opdracht moeten doen, ben ik op mijn hoede en een beetje voorzichtig. De andere leden vinden me misschien wel een beetje te braaf.Verder kan ik niet zo goed tegen onrechtvaardigheid, wil ik altijd alles perfect uitvoeren en doe ik de dingen graag op mijn eigen tempo. Ik ben wel superbang om te falen, waardoor ik net slechter presteer. Ik ga dan ook vaak om bevestiging vragen, om bijvoorbeeld te weten of ik nog wel goed bezig ben met een opdracht. Mensen zeggen me dat ik verborgen talenten heb, maar zelf geloof ik dat niet echt. Eigenlijk voel ik mij vaak anders en minderwaardig dan de anderen, en ik heb vlug het gevoel dat iemand mij beschuldigt.

HOE GA JE MET LIZE OM? ★★ Lize heeft het lastig met overweldigende situaties. Als er allemaal ver-

schillende impulsen en prikkels op haar afkomen, heeft ze het moeilijk om die allemaal te verwerken.

★★ Probeer ervoor te zorgen dat ze niet overprikkeld raakt. In de Chiro is dat wel een moeilijke opdracht, omdat je er nu eenmaal niet stilzit en met een hele bende speelt. Maar soms is het geen slecht idee om even een rustiger omgeving voor Lize op te zoeken.

★★ Zorg ervoor dat het lokaal een ontspannen en veilige sfeer uitstraalt.★★ Het is ook handig als je de wereld eens vanuit Lizes perspectief bekijkt.

Zo kun je zelf zien welke aanpassingen je kunt doen aan je Chiroacti-viteit.

★★ Verwerk creatieve elementen in je spelletjes, daarin kan ze zich hele-maal uitleven.

★★ Geef haar niet te strenge straffen.★★ Als je haar te veel aandacht geeft, kun je soms een averechts effect

krijgen.★★ De andere leden snappen vaak niet waarom ze op een bepaalde manier

reageert, en soms kunnen ze haar daardoor beginnen pesten. Hou het in de gaten!

★★ Soms wordt het haar allemaal wat te veel. Het belangrijkste wat je dan kunt doen, is haar ernstig nemen. Denk niet zomaar dat ze overdrijft, of dat ze zich alleen maar aanstelt.

hoogsensitief

Page 7: Dubbelpunt november 2014

7]NOVEMBER 2014[

SPECIALE LEDEN DOSSIER

” Ik ben Annabel en ik heb autisme. Ik speel niet zo graag met andere kinderen en ik heb eigenlijk ook geen vriendjes. Anderen interesseren me niet echt en ik heb dan ook veel moeite met groepsactiviteiten. Tijdens een spelletje blijf ik soms aan de kant en hou ik me bezig met m’n eigen ding. Soms raak ik helemaal in de ban van iets; dan wil ik daar alles over weten en dan leer ik dat allemaal van buiten. Ik kan dan ook weken met hetzelfde speelgoed spelen. Ik hou wel van dingen die hetzelfde blijven, nieuwe en onbekende dingen schrikken me wat af.Mijn non-verbale communicatie is ook een beetje anders: ik maak geen oogcontact en ik gebruik weinig gebaren. Je zult me niet zo snel naar iemand zien zwaaien, bijvoorbeeld. Ook mijn stemgeluid is soms een beetje vreemd: met weinig gevoel of met een vreemd accent. Ik maak ook ongebruikelijke bewegingen met mijn handen of soms zit ik op en neer te wippen op mijn stoel. Als ik boos ben, worden die bewegingen erger.Ik reageer ook anders dan andere leden op bepaalde situaties. Als je mijn naam roept, zou het kunnen dat ik helemaal niet antwoord. En als ik me verbrand, zou het kunnen dat ik geen auw roep en niet laat merken dat ik pijn heb. Ik ga ook minder vlug naar mama en papa om me te laten troosten.”

HOE GA JE MET ANNABEL OM? ★★ Pas je taalgebruik aan: gebruik concrete taal en korte zinnen. Stel je

vragen ook heel concreet, en heb geduld: soms duurt het even voor ze antwoordt. Wacht tot ‘haar euro valt’, ook al kan dat een tijdje duren.

★★ Vermijd discussies zonder einde.★★ Annabel houdt van voorspelbaarheid. Steek routine in de Chirona-

middag, in het weekend en op kamp. Als er veranderingen komen, moet je dat op tijd laten weten.

★★ Ze vindt het goed als er duidelijkheid in de regels zit, en dat de regels mooi gestructureerd zijn en ergens ophangen.

★★ Geef Annabel maar één taak per keer. Meerdere dingen tegelijkertijd doen, kan ze niet. Hetzelfde geldt voor gesprekken: één onderwerp tegelijkertijd is al moeilijk genoeg.

★★ Ze is zelf niet goed in non-verbale communicatie (gezichtsuitdrukkin-gen, gebaren, enz.), en kan die bij anderen ook niet goed interpreteren. Ze reageert er eigenlijk niet op.

★★ Straf haar niet, ze snapt waarschijnlijk niet waarom je haar straft. Als je haar duidelijk afspraken en regels geeft, komt het vanzelf wel goed, want daar zal ze zich vanzelf wel aan houden.

★★ Als ze boos is, moet je Annabel afleiden met iets anders, dan komt ze weer tot rust. Het heeft dan ook geen nut om te proberen met haar te praten.

autisme]F

OTO:

JAN

VAN

BOST

RAET

EN[

Page 8: Dubbelpunt november 2014

8]NOVEMBER 2014[

SPECIALE LEDEN

SPECIALE LEDEN, SPECIALE PLAATS IN DE CHIRO?

zodat niet één leider of leidster er al-leen voor komt te staan op moeilijke momenten. Hou er bij de leidings-verdeling zeker rekening mee.

TITO VOOR ALTIJD

“Kobe heeft een mentale handicap waardoor hij niet op dezelfde golf-lengte zit als zijn leeftijdsgenoten. Toen we keti’s werden, bleef Kobe bij de tito’s, hij voelde zich beter bij die leeftijd. Dat is zo gebleven tot hij 18 jaar werd. Op dat moment werden wij leiding. We hebben toen samen met zijn ouders besloten dat dat het punt was waarop Kobe niet meer samen kon spelen met de tito’s, die zes jaar jonger waren dan hij. Hij werd fysiek te sterk en luisterde ook niet meer zo goed naar de leiders,

“Eigenlijk is ONZE MEDELEIDER een extra lid”

Chirovolk, je vindt het in alle maten en gewichten. Je hebt de stillekes, degenen met een

grote mond, de principiëlen, de roekelozen, de luieriken en de

hyperactieven. Qua saaiheid is dat vaak een voordeel, maar iedereen moet wel een plekje

vinden in je groep. Vragen spe-ciale leden een speciale plek?

MAARTEN DRAAIT MEE

“Maarten is een van onze leiders. Al vanaf het moment dat we samen rib-bels waren, wisten we allemaal dat hij anders was dan de rest. Maarten is intelligent, maar op sociaal vlak is hij minder sterk dan een doorsnee jongen van zijn leeftijd. Het lijkt alsof hij moeilijk aanvoelt wat anderen denken of meemaken. Het lukt hem vaak niet goed om gepast te reageren in bepaalde emotionele situaties. Zijn ouders hebben ons nooit ingelicht, en ook de broers van Maarten gaan vragen vaak uit de weg. Ze willen dat hij gewoon meedraait met zijn leeftijdsgenoten. Voor mij als medeleiding is dat niet altijd eenvoudig. We staan maar met z’n drieën bij de rakwi’s en moe-ten er altijd rekening mee houden dat we hem moeilijk alleen kunnen laten bij de groep. Hij gedraagt zich soms als een extra lid, al heeft hij altijd de beste bedoelingen.”

Tip: Als ploeg sta je sterker dan alleen. Wanneer bepaalde personen meer zorg nodig hebben dan andere, probeer dat dan samen op te vangen

die maar enkele jaren ouder waren dan hijzelf.”

Tip: Probeer open te communice-ren met de ouders. Wanneer je iets als ploeg niet ziet zitten, breng hen dan zo snel mogelijk op de hoogte zodat jullie samen naar een oplos-sing kunnen zoeken.

MOEILIJKE KNOOP OM DOOR TE HAKKEN

“Sanne zit sinds haar geboorte in een rolstoel en ze is al bij de Chiro sinds de ribbels. In het begin deed ze alle spelletjes al zittend mee en droeg de leiding haar over drempels en obstakels. Maar nu ze tweede-jaars rakwi is, wordt het moeilijker om haar bij elk spel te betrekken.

Page 9: Dubbelpunt november 2014

9]NOVEMBER 2014[

SPECIALE LEDEN

STEVEN ZORGT VOOR HET MATERIAALKOT

“Toen Steven bij ons in de Chiro kwam, was het meteen duidelijk dat hij anders was dan de andere kin-deren. Hij heeft een mentale ach-terstand en kan alleen eenvoudige conversaties voeren. Maar hij was wel meteen een deel van onze ploeg, en hij is altijd mee overgegaan naar de volgende afdeling, ook al bleef hij mentaal eigenlijk een speelclubber. Toen we leiding werden, is hij ook leider geworden. We zorgden er dan wel voor dat we minstens met z’n tweeën bij een afdeling stonden, want Steven was eerder een extra lid dan een extra leider. Toen onze generatie stopte, is Steven nog enkele jaren in de Chiro gebleven als logistieker. Hij bracht

DOSSIER

Ze wordt zwaarder en haar rolstoel wordt groter. We hebben niet genoeg leiding om er ook nog de zorg voor Sanne bovenop te nemen. We zijn dan met haar en haar ouders gaan praten en hebben zo samen beslist om een andere oplossing te zoeken. Ze zit nu bij een leuke jeugdbeweging voor kinderen en jongeren met een fysieke handicap. Dat was geen makkelijk besluit voor onze leidingsploeg. Maar gelukkig heeft Sanne nog veel vriendinnen in de Chiro en zien we haar af en toe nog.“

Tip: Als je zulke moeilijke knopen door te hakken hebt, bespreek het dan eerst met heel de leidingsploeg en hou rekening met de mening van iedereen. Betrek ook zeker het kind en de ouders bij jullie beslissing.

tijdens het vieruurtje de drankjes naar de afdelingen, zorgde ervoor dat het materiaalkot in orde was, en-zoverder. Chiro was echt zijn leven, en dat wilden we hem niet zomaar afpakken.”

Tip: Er zijn in de Chiro meer posi-ties in te vullen dan die van ‘lid’ of ‘leiding’. Denk samen met de ouders na over manieren om iedereen toch een plekje te geven in je groep.

]FOT

O: JA

N VA

N BO

STRA

ETEN

[

Page 10: Dubbelpunt november 2014

10]NOVEMBER 2014[

SPECIALE LEDEN

TIJDENS EEN SPEL LOOPT SPEELCLUBBER JONAS (MEERMAALS) WEG

Dit zegt Hans: Laat je spel nooit stilvallen. Als je met enkele leiders en/of leidsters bent, laat je de minst

‘opvallende’ achter het weggelopen lid aan gaan. Ondertussen gaan de anderen gewoon door met de activiteit, en trekken ze de aandacht (indien nodig en mogelijk) weg van de wegloper. Dat doe je níét door de aandacht op het probleem te vestigen (“Kijk maar naar ons, jongens en meisjes, leidster Lien zal

]FOT

O: JA

N VA

N BO

STRA

ETEN

[

Iedereen komt ze weleens tegen: lastige situaties

tijdens een Chiroactiviteit waarbij je op vele manieren

kunt reageren, maar meestal niet weet hoe. Wat

is de beste benadering en wat zijn absolute no go’s?

Dubbelpunt vroeg het aan Hans van Jong & Van Zin.

Page 11: Dubbelpunt november 2014

11]NOVEMBER 2014[

SPECIALE LEDEN DOSSIER

wel met Jonas praten.”), maar wél door de activiteiten verder te laten gaan.

Doe met het weggelopen kind een babbeltje en vraag waarom hij of zij wegloopt. Begrijp je het spel? Wat vind je wel of niet leuk? Kom je graag naar de Chiro? Enzovoort. Je kunt ook afspraken maken, bijvoorbeeld dat Jonas het in jouw oor mag komen fluisteren als hij een spel niet leuk vindt. Ook kun je vragen of de groep iets kan doen zodat Jonas wel wil meespelen, maar beloof niet dat je dat kunt realiseren!

Dreigen met een straf, zoals geen vieruurtje krijgen of in de hoek moeten staan, is in geen geval een goed idee. Weerstand ontstaat altijd omdat een kind zich niet veilig voelt. Het is dus constructiever om die ‘onveiligheid’ te ontdekken en erop in te spelen.

Zet leden positief in de verf, beloon wie wel meedoet en geef complimenten!

“LEIDSTER, IK MIS MIJN MAMA”: LEDEN MET HEIMWEE Dit zegt Hans: Praat met die kinderen, maar niet te veel over thuis. Laat hen liever vertellen over andere dingen, zoals hoe hun dag was, wat ze nog graag willen doen op kamp, enzovoort.

Zoek afleiding!Geef het kind een beetje verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld. Kan het niet helpen met de voorbereiding van een spel, of bij een taakje in de keuken? En ‘s avonds kun je het kind bijvoorbeeld een droomrol laten kiezen, waarmee het een eigen film maakt zodra het zijn of haar ogen sluit. Uiteraard wil je de volgende

dag zeer graag horen hoe die ging. Ieder kind is anders, dus niet alles zal een succes blijken. Blijven proberen is de boodschap!

“IK WIL NIET MEESPELEN!” Dit zegt Hans: Vertel je leden dat je begrijpt dat ze de ene activiteit leuker vinden dan de andere, maar dat je graag wilt dat ze ook met de ‘minder fijne’ meedoen. Want een activiteit die zij leuk vinden, is toch ook fijner als iedereen meedoet?

Natuurlijk is het mogelijk dat een kind eens niet wil meedoen omdat het zich pijn heeft gedaan, net ruzie had of gewoon een momentje voor zichzelf nodig heeft. Probeer dat wel zoveel mogelijk te vermijden en probeer het kind te overtuigen om toch mee te doen.

Over hoe vaak of hoe lang het oké is dat een kind niet meedoet, bestaat geen algemene regel of maatstaf. Vertrouw op je buikgevoel en op (dat van) je medeleiding: probeer, experimenteer en durf je te vergissen.

”IK LUST DAT NIET ...”Dit zegt Hans: Een ‘alles proeven’-regel is zeker oké, maar hou het dan ook echt bij één of een paar hapjes! Eventueel kun je alle kinderen twee jokers geven die ze tijdens het bivak kunnen inzetten om iets niet te moeten proeven.

Geef als leiding het goeie voorbeeld!Eet zelf alles en benoem de minder geliefde etenswaren als jullie lievelingskost. ‘Profiteer’ van de positie die je als leiding hebt!

”VOOR RIK GEEN RILATINE OP BIVAK!” Althans: dat is wat de ouders van rakker Rik graag willen. Zijn leiding ziet dat echter niet zitten, omdat er met Rik-zonder-Rilatine geen land te bezeilen valt en er nog dertig andere rakwi’s zijn.

Dit zegt Hans: Gouden regel = communicatie! Verander niets aan medicatie zonder overleg met en medeweten van de ouders.

Leg aan de ouders jullie beleving en mening uit, zonder de andere optie te veroordelen. Vertel hen hoe dat bij jullie overkomt en wat jullie suggestie is, maar als ze er niet aan tegemoet willen komen, kun je er best niet verder op ingaan.

Ga op zoek naar creatieve oplossingen om de situatie voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken. Voor rakker Rik is het misschien geweldig om één week per jaar geen medicatie te moeten nemen, dus zoek naar manieren waarop dat kan en die het voor jullie als leiding toch haalbaar maken: geef Rik andere opdrachten, reik hem in spelen en tijdens vrije momenten een bezigheid aan waarin hij zijn energie kwijt kan, enzovoort.

Meer weten over Jong & Van Zin? jongenvanzin.be!

Page 12: Dubbelpunt november 2014

12]NOVEMBER 2014[

« Wij hebben iemand met autisme in onze leidingsploeg »« Wij hebben iemand met autisme in onze leidingsploeg »

De 'speciallekes' van Chiro Jap

De Chiromeisjes van Borsbeek hebben een kleine maar enthousiaste leidings-ploeg, die elke week wordt bijgestaan door een aantal oud-leidsters. Aan het

einde van de namiddag kruipen we samen in de zetel van het leidingslokaal om het te hebben over leden die net dat ietsje anders zijn. Ondertussen staat

de pot spaghettisaus op het vuur, voor wie wil blijven eten.

LEDEN ZIJN LEDEN DUBBELPUNT: Hebben jullie bijzondere leden in jullie Chiro-groep?Janne: Ja, best veel eigenlijk.Ellen: In onze groep zitten ook veel kinderen uit twee opvangtehuizen hier in de buurt.Janne: Ja, die hebben een heel ande-re opvoedingssituatie.

DUBBELPUNT: Als zulke kinderen naar de Chiro willen komen, bespreken jullie dat dan eerst in de leidingsploeg?

Lore: Nee, eigenlijk is dat een evidentie dat ze er zo gewoon bij komen.Anneleen: Leden zijn leden, hé.Janne: Maar we denken er nu aan om dat wel te doen, omdat een van mijn leden verstandelijk niet mee kan met de spelletjes. Volgende week gaan we dat samen met onze VB bespreken.

DUBBELPUNT: Leden met moeilijk gedrag, hoe ga je daarmee om?Janne: In het begin pushte ik hen keihard om mee te doen. Een van mijn leden zegt vaak halverwege de namiddag foert en gaat dan op haar

gat zitten. Marleine en ik hebben vorige week gewoon gezegd: 'Oké, ga maar op een stoel zitten en kijk maar gewoon.' Je probeert dat te vermijden, maar als je ziet dat het heel je spel en de groepssfeer ver-stoort, dan geef je daar op de duur aan toe.Marleine: Hoe meer je je daar kwaad over maakt, hoe meer ze tegendraads gaat doen.Janne: Dan laten we haar gewoon zitten. Na een tijdje heeft ze zoiets van 'oh, dat ziet er precies wel leuk uit' en komt ze zelf wel. Vorige week kwam ze er tijdens katteke-wuif spontaan bij lopen.

Page 13: Dubbelpunt november 2014

13]NOVEMBER 2014[

VRIENDEN ONDER ELKAAR

Ellen: Soms beginnen kinderen met een moeilijke thuissituatie over hun verleden en over wat ze meegemaakt hebben. Dan denk je weleens: hoe moet ik hier nu mee omgaan?

“WIJ ZIJN DAAR NIET VOOR OPGELEID”

DUBBELPUNT: Lukt het om daar-over te praten met de ouders?Ellen: Als we geen contact hebben met hun ouders, laten we het weten aan het opvangtehuis.Lore: Die weten dat zelf ook wel. En we gaan daar dan wel langs, maar dan lopen de kinderen daar ook rond en kun je er moeilijk over praten.Sanne: We hebben ooit eens een lid naar huis laten gaan op bivak. De sfeer was verziekt, en er was zelfs leiding aan het wenen. De ouders zijn toen opgebeld, en die waren razend omdat ze hun kind op het kampterrein moesten komen halen.Ellen: Zij verdedigen hun kinderen echt, hé.Sanne: Op huisbezoek bij een van mijn eigen leden vertelden de ou-ders dat ze soms een agressie-aanval kon krijgen. Toen we terugkwamen van tweedaagse heeft ze zo'n aanval gekregen en toen was ik wel bang. Dat is toen goed afgelopen, maar ik vind het jammer dat zij ons op voor-hand niet fatsoenlijk gezegd hebben wat we in zo'n geval moesten doen. Wij zijn daar niet voor opgeleid.

DUBBELPUNT: Opgeleid of niet, jullie lijken wel al heel wat erva-ring te hebben met leden die net dat ietsje anders zijn.Janne: Wij hebben zelfs iemand met autisme in de leidingsploeg, hé Sien.Sien: Ja, gelukkig geen zware vorm.

Ellen: Ik heb daar niks van gemerkt toen ik met jou in leiding stond. Alleen dan dat alles proper moest zijn. (lacht)Sanne: We maken er ook weleens mopjes over. Als we op de week-endplaats aankomen, staat alles direct mooi geordend: brood bij brood, charcuterie bij charcuterie.

DUBBELPUNT: Sien, hoe is het voor jou om leiding te zijn?Sien: Op sommige momenten is dat lastig, vooral bij de jongere afdelingen. Ik kan wel meegaan in de fantasie van ribbels en speelclubbers, maar als er iets gebeurt, weet ik niet hoe ik erop moet reageren.Sanne: Soms kun jij ineens je eindpunt bereiken, dan is het: 'Stop! Het gaat niet meer in mijn hoofd.'Sien: Dat heb ik eens gehad op afdelingsweekend. Mijn twee medeleidsters waren er nog niet en dus moest ik al mijn leden helpen om zich te installeren. Het was toen enorm druk, dat was een heel moeilijk moment voor mij.Ellen: Jij had ons in het begin ver-wittigd dat je het moeilijk hebt met veranderingen, maar ik vind dat je keihard je best doet. Als we toch iets veranderen, probeer je je mee aan te passen: 'Oké, ze veranderen iets, maar ik doe het op mijn ma-nier en laat hen gewoon doen.'Sien: Ik let erop want ik wil niet dat iemand mij anders gaat behandelen.

Leiding zijn in zo'n diverse Chirogroep is een uitdaging, waar deze meisjes zich keihard in smijten. Chapeau!

Page 14: Dubbelpunt november 2014

14]NOVEMBER 2014[

LIEDSUGGESTIE

Een Chiroklassieker: Dag wereld, dag mensen.

WELKOMSTWOORD

Christus Koning, de Chirofeestdag.Een dag met de hele groep, met of zonder koffiekoeken, pannenkoeken en warme chocolademelk. Een dag met iedereen en met veel spelletjes.Dat vat Chiro samen: iedereen mag meespelen.

WELKOMSTWOORD VOOR EEN EUCHARISTIEVIERING

Welkom iedereen op het feest van Christus Koning.Een speciale zondag: de laatste voor de Advent begint en we beginnen af te tellen naar Kerstmis, naar de geboorte van dat kwetsbare kind Jezus.Een speciale zondag: we horen straks een vreemd verhaal. Over een koning die toch geen koning is, of wel?Een speciale zondag: Christus Koning is een Chirofeest-dag. Welkom aan leden, leiding, ouders en supporters.

Een koning die geen koning is? Een zonder gouden kroon, zonder groot paleis. Een koning die geen koning van een land is, wel een die herder, hoeder is voor zijn volk. Een koning die alles gezien heeft: wanneer iemand eenzaam is of gekwetst, uitgesloten wordt of ziek is. Een ambetante koning soms, want hij roept iedereen op om goed te zijn voor de ander. Soms is dat een zware opdracht waar we helemaal geen zin in hebben. Ook daarom zijn we vandaag samen: om energie op te doen, om samen voor iedereen de wereld toffer te maken.

VERHAALSUGGESTIES

HET BEGIN VAN HET JAARTHEMAVERHAAL Je kunt het voorlezen, of de jaarthemasoap projecteren. De scripts vind je in Dubbelpunt, de filmpjes op chiro.be/jaarthema.

VERHAAL VAN IEMAND, NIEMAND EN IEDEREENEen verhaal over vier personen, genaamd Iedereen, Ie-mand, Wiedanook en Niemand. Er moest een belangrijke taak verricht worden en Iedereen werd gevraagd het te doen. Maar Iedereen ging ervan uit dat Iemand het zou doen. Wiedanook had het kunnen doen, maar Niemand deed het. Iemand had daarom de pest in omdat het Ie-dereens taak was. Iedereen dacht dat Wiedanook het kon doen en Niemand realiseerde zich dat Iedereen het niet zou doen. Het eindigde ermee dat Iedereen het Iemand kwalijk nam zodat uiteindelijk Niemand deed wat Wieda-nook gekund had.

EEN VERHAAL OVER VRIENDEN ZIJN EN SAMEN DINGEN DOENLeuke dierenverhalen vind je in het boek ‘Misschien wisten zij alles’ van Toon Tellegen. Veel van de verhaaltjes kun je op het internet vinden, maar hieronder vind je enkele suggesties uit het boek.

- Over de eekhoorn en de nachtuil die zich afvragen of de ander wel eens aan hen denkt (blz. 25)

- Over de mooiste dagen die je kunt meemaken (blz. 136)

- Over de lijster die een lied wil zingen en zijn toon kwijt is (blz. 184)

Ook zijn boek ‘Iedereen was er’ bevat enkele geschikte verhalen.- Over de zon die midden op de dag in slaap viel (blz.

21)- Over de beer die wil stoppen met taart eten (blz. 85)- Over de pad die boos is en wat hij met zijn boosheid

allemaal kan doen (blz. 112)

CHRISTUS KONING-VIERINGZet je Chiromantisch dicht bijeen voor de:

SAVE THE DATE: 20 NOVEMBER

Page 15: Dubbelpunt november 2014

15]NOVEMBER 2014[

DOE-MOMENT

Vorm op een vuurvaste ondergrond het Chirologo in klei. Zorg dat de klei nog niet hard is wanneer je de viering houdt. Geef iedereen bij het binnenkomen een lucifer. Laat op een gekozen moment iedereen naar voren komen om hun lucifer in de klei te steken. Steek dan, of op het einde van de samenkomst, één lucifer aan zodat het hele Chirologo begint te branden. Opgelet: niet doen in kleinere ruimtes of onder een branddetector!

VOORBEDEN

We zijn hier samen, we hopen en vertrouwen, we bidden dat alle kinderen en jongeren zich welkom weten in onze Chirogroep. Dat het elke zondag echt zo is, dat iedereen mag meespelen.We zijn hier samen, we hopen en vertrouwen, we bidden dat alle grote mensen en alle kinderen herderlijke konin-gen, leiders en leidsters mogen ervaren.

We zijn hier samen, we hopen en vertrouwen, we bidden dat koningen, leiders en leidsters wijze, speelse, geduldige, creatieve en opmerkzame koningen, leiders en leidsters zijn.

SLOTLIED: JAARTHEMALIED ‘CHIROMANTIEK’

Refrein:Dan krijg je bloemen in je buik,de geur van vlinders die je ruikt.Helemaal van slag,als je aan hen denken...Bloemen in je buik,de geur van vlinders die je ruikt.Helemaal van slag,als je aan hen denken mag!

SLOTTEKST: SUPERNOVA

jij bent een lichtpuntin het aardedonker

omdat je alles geeftwat je gekregen hebt

met al je energiesteek je anderen aan

jouw warme sterrenregengolft door het heelal

maar ondanks je lichtzeg je: ik ben geen sterje weigert ster te zijnzolang niet iedereen licht draagt

pas als iedereen gaat stralenals iedereen sterretjes zietdan pas wordt het aardedonkerlicht.

Franz den Broeder

INTERNATIONAAL? 20 november: Christus Koning én Fimcap Day. Fimcap is de internationale koepel van jeugdgroepen waar Chiro deel van uitmaakt. Duizenden kinderen en jongeren in heel de wereld vieren vandaag feest. Het jaarthema van Fimcap is vrede, omdat vrede belangrijk is om kinderrechten te realiseren. Doen jullie mee? Vouw dan voor iedereen een vredesduif-je.

Page 16: Dubbelpunt november 2014

OP STAP OF OP BIVAK ONDER DE BLOTE HEMEL? Neem eens een kijkje in De Hopper

Aalst | Antwerpen | Gent | Harelbeke | Hasselt | Leuvenhopper.be | [email protected] | tel. 03-32 31 62 68

Wie bij Hopper en De Banier winkelt, steunt de jeugdbeweging!

16]NOVEMBER 2014[

Page 17: Dubbelpunt november 2014

VORMINGVOORLEIDING

m

17]NOVEMBER 2014[

CHIRO.BE/VORMING

HOOFDANIMATORWEEKENDS 7-9 november in De Hagaard (Overijse)20-22 maart in Heibrand (Westmalle)15-17 mei in De Kalei (Dilsen-Stokkem)

THEMACURSUSSEN6-8 februari: Groepsleidingsweekend in De Hagaard (Overijse)

6-8 maart: Workshopweekend in De Karmel (Brugge)27-29 maart: Expressieweekend in Heibrand (Westmalle)3-6 april: Afdelingsboost in De Kalei (Dilsen-Stokkem)4-11 juli: Tochtenbivak op een geheime locatie

Kies je HA-weekend en themacursus op chiro.be/vorming en

schrijf je meteen in!

RED JE CHIROGROEP: WORD HOOFDANIMATOR!

Vanaf volgend Chirojaar (oktober 2015) zullen vanuit de overheid strengere regels gelden voor het begeleiden van animatorstages in je eigen groep. Voorlopig mag ervaren (groeps)leiding of je VB zonder attest die taak nog op zich nemen: hij of zij begeleidt al wie na het volgen van animatorvorming (IK & SB bijvoorbeeld) stage doet in de eigen Chirogroep, en vraagt aan het einde van de stage het animatorattest aan via Chirojeugd Vlaanderen.Vanaf oktober 2015 zul je echt een hoofdani-matorattest nodig hebben om animatorstages te mogen begeleiden, of een bewijs dat je extra vorming hebt gevolgd om stages te mogen begeleiden (die tweede optie wordt momenteel uitgewerkt, daar hoor je later meer over).

Dus: als je in je eigen Chirogroep nog mensen de kans wilt geven om animator te worden, zorg je er best voor dat een paar mensen uit je leidingsploeg nog dit jaar hun hoofdanimato-rattest behalen. Hoe? Volg een Hoofdanima-torweekend en een themacursus naar keuze. Doe daarna stage in je eigen groep en je krijgt je attest.

Extra vorming*: VB-dagen! Je bent net begonnen als volwassen begeleiding of je doet het al jaren? Je wilt weleens horen hoe andere VB's omgaan met wat er leeft in een Chirogroep? Je houdt van wandelen, een spel en een goede babbel met andere VB's? Trakteer jezelf dan zeker op minstens één VB-dag!

15 november: VB-dag in De Hagaard (Overijse)13 december: VB-dag in Heidepark (Waasmunster)

*Deze extra vorming leidt niet tot een attest. Je krijgt wel een bewijs van deelname, waarmee je (een deel van) de cursuskosten terugbetaald kunt krijgen door je gemeente.

HA-weekend + themacursus + stage = attest hoofdanimator

ASPI'S OP ANIMATORCURSUS Helemaal nieuw in Chiroland: aspi’s kunnen vanaf nu mee op Animatorcur-sus!Al wie in 2014 minstens 16 jaar is of wordt, mag zelfs al mee in de kerstva-kantie. Wie pas in 2015 voor de 16e keer zijn of haar bestaan viert, kan in de zomer mee. Na de zesdaagse vorming doe je stage in je eigen Chirogroep en krijg je het attest Animator in het Jeugdwerk.

26-31 december in De Karmel (Brugge)4-9 juli in tentenbivak in Limburg

WAT DOE JE OP ZO'N ANIMATORCURSUS? Ideeën stelen van al die toffe Chiromensen daar! Zelf originele spelen beden-ken en zotte programma's uitwerken voor je leden! Leren hoe je beter kunt inspelen op de leefwereld van je leden. Hoe je het netwerk van je Chirogroep kunt versterken en inzetten. Hoe je omgaat met vechtersbaasjes, klikspanen en heimweekindjes. Hoe het eraan toegaat in andere leidingsploegen. En tussendoor vooral veel zelf spelen, beleven, dansen, forten bouwen en bij het kampvuur zitten. Genieten van het bivakgevoel, met een extra vleugje Chiromantiek.

WELKE FORMULE PAST HET BESTE VOOR JOU? In de Chiro kun je op drie manieren animator worden.n 2 + 5 dagen ➔ IK-weekend + SB in vijf dagen + stage in je eigen Chiro-

groepn 2 + 2 + 2 dagen ➔ IK-weekend + SB in twee weekends + stage in je eigen

Chirogroepn 6 dagen ➔ Animatorcursus in zes dagen + stage in je eigen Chirogroep

De eerste twee opties zijn enkel voor leiding. De zesdaagse Animatorcursus is voor iedereen die dat jaar minstens 16 jaar wordt: zowel voor leden als voor leiding, dus.

Alle data en inschrijflinks van IK, SB, SB-in-twee-weekends en de zesdaagse Animatorcursussen vind je op chiro.be/animator.

Zesdaagse Animatorcursus: voor iedereen die leiding is of het wil worden

VORMING

Page 18: Dubbelpunt november 2014

18]NOVEMBER 2014[

RIBBELS

Elke ribbel heeft wel dat ene gekke ding dat hem of haar

anders maakt dan de rest van de bende. Amélie krabt om

de vijf minuten aan haar neus. Wolf verzamelt stukjes koek-jesdeeg en Myriam kan voor

elke letter van het alfabet drie dieren opnoemen. Dat is best bijzonder! Maar zijn je ribbels ook allemaal bijzonder als het op spelletjes spelen aankomt? Of zijn het net altijd de oudste en meest atletische ribbels die aan het langste eind trekken?

Steek bestaande spelen in een geksentriek jasje zodat al je ribbels kunnen schitteren!

Traag wandelen Het doel van het spel is heel eenvou-dig: bereik als laatste de eindmeet. Dit wedstrijdje kan als opwar-ming dienen. Hilarische taferelen verzekerd, want je mag niet blijven stilstaan en toch wil je als laatste aankomen. De ribbels die toch stilstaan, moeten als straf één meter dichter bij de eindstreep gaan staan.

Monstervoetbal Baken een klein terrein af, verdeel je ribbels in twee ploegen en maak twee doelen. Speel gedurende

enkele minuten voetbal met een knikker. Elk doelpunt dat door de tegenstander wordt gemaakt, is op het einde een punt voor je eigen ploeg. De uitslag van de wedstrijd wordt dus eigenlijk gewoon omge-draaid, maar dat weten de leden nog niet tijdens het spel. Is een knikker als bal te moeilijk? Probeer dan een pingpongbal of een tennisbal. Je zult zien dat de echte voetballers niet noodzakelijk het beste met een tennisbal overweg kunnen!

Balletje-blaas Twee ploegjes stellen zich op aan weerskanten van een tafel. Precies op de middenlijn liggen vijf ping-pongballetjes. Na het startsignaal beginnen de leden tegen de balletjes te blazen. Als je de vijf balle-tjes allemaal op het ‘veld’ van de tegenstander geblazen krijgt, heb je gewonnen.Je kunt er ook voor kiezen om op de tafel twee doelen te markeren. Elke bal die je in het doel van de andere ploeg kunt blazen, is een punt. Vallen de balletjes te vaak op de grond, plak dan repen karton tegen de randen van de tafels. Je kunt ook elke ribbel een rietje geven om te blazen of je kunt twee leden met elkaar laten duelleren, enz.

Aardappel- estafette Verdeel je ribbels in twee ploegen en zet alle leden van een ploeg vijf meter uit elkaar. De eerste van elke ploeg rolt met zijn of haar neus een aardappel naar de tweede, die rolt hem naar de derde, en zo verder tot bij de laatste van de ploeg. Je kunt

de ribbels ook allemaal op één start-lijn zetten met elk een aardappel. Die moeten ze dan om het snelst met hun neus over de eindstreep rollen.

Bordminton De ribbels staan per twee tegenover elkaar en hebben elk een karton-nen bord vast. Elk duo moet nu proberen om een ballon zo vaak mogelijk naar elkaar toe te slaan zonder dat hij de grond raakt. Het groepje dat de ballon het meest aantal keren heen en weer kan slaan, is de winnaar.

100 meter achteruitloop Je ribbels vertrekken met hun rug naar de eindstreep en proberen zonder om te kijken zo snel mogelijk de eindstreep te bereiken. Zorg er wel voor dat er geen hindernissen op het speelplein staan want dat kan tot valpartijen leiden.

Kranthockey Je ribbels spelen hockey, maar dan met een strandbal en met een krant als stick. Elk team moet proberen om met hun krantenknuppels de strandbal in het doel van het andere team te slaan. Als je ziet dat som-mige ribbels daar sterker in zijn dan andere, kun je variëren in sterkere en zwakkere knuppels. Deel bij-voorbeeld per team twee knuppels uit van twee bladzijden dik, vier knuppels van vijf bladzijden dik en twee knuppels van tien bladzijden. Zo kunnen de ribbels die normaal gezien niet zo sterk staan met een dikke knuppel actiever meespelen.

Geksentriek sporten

Page 19: Dubbelpunt november 2014

19]NOVEMBER 2014[

AFDELINGEN

Je kunt daarbovenop nog afspre-ken dat ze bij het fluitsignaal van knuppels wisselen zodat iedereen eens met een sterke knuppel kan aantreden.

Botsbal Je gebruikt een tafel als speelveld en een pingpongballetje als basketbal. In plaats van een basketring neem je tien bekertjes. Plaats ze in de vorm van een cirkel of vierkant in het midden van de tafel. De twee teams zetten zich elk aan een kant van de speeltafel. De bedoeling van het spel is het pingpongballetje in een van de bekertjes te krijgen door het één keer op de tafel te laten botsen. Om beurten laat van elk team iemand een balletje botsen. Je kunt dit spel ook spelen op een verhard terrein, met gewone ballen en met emmers als basketringen.

Laagspringen De ribbels moeten onder een touw door rollen zonder het te raken. Het touw wordt telkens verlaagd.

Pingpongtennis Elke ploeg krijgt één vliegenmepper en twintig pingpongballetjes. De ribbels moeten proberen de balletjes in een emmer te slaan die vijf meter verder staat. Wanneer alle balletjes geslagen zijn, stopt het spel en tel je hoeveel elke groep er in de emmer heeft gekrijgen.

100 meter pinguïnwalk Met beide voeten aan elkaar ge-bonden proberen de ribbels zo snel mogelijk over de finish te geraken. Je kunt hier ook ‘100 meter zak-springen’ van maken of ‘100 meter krabbenloop’.

MEDAILLES Op het einde van de dag krijgen alle ribbels een beloning voor hun goede prestatie: een medaille met daarop hun eigen geksentrieke trekje. Zo krijgt Wolf misschien de medaille voor beste achterwaartse loper en Kaat de medaille voor de meeste trucjes met haar tong.

Op die manier gaat elke ribbel naar huis met een fijn en geksentriek gevoel!

Geksentriek sporten

]FOT

O: JA

N VA

N BO

STRA

ETEN

[

Page 20: Dubbelpunt november 2014

20]NOVEMBER 2014[

SPEELCLUB

Speelclubbertjes doen af en toe graag gekke dingen of dingen

die niet mogen. Tijdens dit (b)engeltjesspel mogen ze soms

het bengeltje uithangen, maar moeten ze af en toe ook het en-geltje in zich naar boven halen.

Van de hel naar de hemel De speelclubbers moeten via een bordspel van de hel naar de hemel geraken. Ieder lid heeft een pionne-tje. Alle speelclubbers vertrekken in het diepste punt van de hel (vakje 1) en moeten zo snel mogelijk tot in de hemel geraken (vakje 63). De speel-clubber die als eerste in de hemel geraakt, is de winnaar.

Tip!Wil je dat het spel langer of korter duurt? Pas dan het aantal vakjes van het spelbord aan.

Leuk om te doen: teken het spelbord in het groot met krijt op de grond. Nu kan elk (b) engeltje zelf zijn of haar eigen pionnetje zijn! Hou wel de posities van de speelclubbers bij, voor het geval ze hun plaats niet meer weten na een opdracht.

]FOTO: KATRIEN GUETENS[

Page 21: Dubbelpunt november 2014

21]NOVEMBER 2014[

AFDELINGEN

De vakjes 0) START1) Maak het woord ‘hel’ met gras-sprietjes.2) Noteer de namen van alle leidsters en leiders.3) Knutsel drie engeltjes uit papier.4) Je krijgt een tekst in het Engels. Zoek iemand die hem voor je kan vertalen.5) Maak een macramébandje.6) Werp twee keer met een dobbel-steen. Het aantal ogen staat voor het aantal schoenen dat je moet verzamelen.7) Beeld het spreekwoord ‘in de zevende hemel zijn’ uit.8) Knutsel duivelse hoorntjes.9) Schrijf een meisjesnaam op voor elke letter van het alfabet.10) Geef de eendjes een stukje brood.11) Verzin vijf vragen die je aan God of de duivel zou willen stellen.12) Op het terrein zijn tennisballen verstopt. Zoek er drie.13) God ziet alles, ook dat je op vrijdag 2 maart in je neus gepeuterd hebt. Ga drie stappen terug.14) Vlieg x keer (het aantal ogen dat je gooide) rond de boom.15) Door een onverwachte meevaller zit je in de zevende hemel: doe zeven stappen vooruit.16) Zing zoveel mogelijk liedjes over engeltjes en duiveltjes.17) Maak een rijmpje over engeltjes.18) Engelengeduld: je moet wachten tot drie andere spelers je gepasseerd zijn voor je verder mag.19) Ga in een kring zitten en schrijf een leuk briefje naar je linkse buur.20) Knutsel een engelenkroontje.21) Er is te veel lawaai in de hel. Zwijg vijf minuten.22) Schilder met je neus een engel.23) Zoek drie rode en drie blauwe kledingstukken.24) In de hel is het warm: doe dertig kledingstukken aan.

25) In de hemel is het proper: raap tien papiertjes op.26) Omdat jij een brave speelclubber bent, mag je sneller naar de hemel. Wissel van plaats met iemand anders.27) Zoek de voornamen in de vol-gende zinnen: Gaan we met de kra-kende kar elke dag de baan op? // Er zijn hier zoveel gasten dat elke gast onmogelijk een stoel kan vinden. // Ik lees anders meer dan drie boeken per maand. // Door de grotten van Han stroomt een rivier. // De sheriff ranselde de rover nog eens flink af.28) Zoek een tak die minstens even groot is als jij.29) Wie in de hel komt, wordt gestraft: hou één minuut een blok hout vast.30) Hou met alle speelclubbers samen vier minuten een ballon in de lucht.31) Stel een afschuwelijk en onsma-kelijk viergangenmenu samen.32) Maak je haar wit (met talkpoe-der of poedersuiker).33) Zing ‘Engeltjes’ van K3.34) Zeg vijf keer het ‘Onze Vader’ op.35) Schrijf vijftien keer de zin ‘het is hemels in de hemel en hels in de hel’.36) Na zoveel helse opdrachten mag je uitrusten: wacht tot iemand anders je gepasseerd is (of sla drie beurten over als je laatst staat).37) Maak aan de kerk een foto van iedereen.38) Maak een rijmpje van acht regels waarin de woorden hemel en hel voorkomen.39) Maak met takken een engeltje.40) Schrijf van minstens twintig Chiroleden de namen op. Alle speel-clubbers mogen helpen.41) Geef een beschrijving van wat voor jou ‘de hemel op aarde’ is.42) Je krijgt een koordje met tien knopen. Haal ze er allemaal uit.

43) Je hebt een wens mogen doen omdat je een vallende ster zag: ga zes stappen vooruit.44) Verzamel twintig vingerafdruk-ken in rode verf.45) Omdat je stout geweest bent, moet je van plaats wisselen met degene die laatst staat.46) Maak voor iedereen van de leiding een voorspelling: komen ze terecht in de hemel of de hel, en waarom?47) Laat vijf personen een engel of duivel op je papier tekenen.48) Maak een schilderij zo goed mogelijk na.49) Schrijf vijftien woorden op die iets met de hemel of de hel te maken hebben.50) Zeg het Chirogebed op.51) Maak een lijstje met een jon-gensnaam voor elke letter van het alfabet.52) Doe een goede daad voor iemand.53) Eet in één minuut een potje rijstpap op.54) Wens voor iedereen iets goeds en gooi een centje in het bekertje.55) Knip vijftien sterren uit een blad papier.56) Zoek in de natuur iets blauws, iets wits en iets roods.57) Probeer de blauwe en rode petanqueballen zo dicht mogelijk bij het kleine balletje te gooien.58) Was de handen van een andere speelclubber.59) Schmink jezelf als engeltje.60) Ga in een kring zitten en schrijf een leuk briefje naar je rechtse buur.61) Zeg iets liefs tegen je leiding.62) Geef iedereen een knuffel.63) Proficiat, je hebt de hemel bereikt!

Page 22: Dubbelpunt november 2014

22]NOVEMBER 2014[

RAKWI’S

Sommigen willen de grootste, de beste of zelfs de slimste zijn. Laten we deze maand eens voor ‘de gekste’ gaan. Gek worden lijkt niet voor iedereen weggelegd, maar in dit spel is alles mogelijk. Door

een normaal leventje te leiden, kun je genoeg gekko’s verdienen om je eigen portie gekheid te kopen.

Page 23: Dubbelpunt november 2014

23]NOVEMBER 2014[

AFDELINGEN

DOEL VAN HET SPEL

Het doel is om zo gek mogelijk te worden. Dat doen de rakwi’s door zo hoog mogelijk op te klimmen op de gekteladder. Om een stapje ho-gerop te komen, moeten ze telkens drie dingen doen: een cursus volgen bij de circusschool, geld verdienen op de kermis en het juiste vervoer-middel kopen.

GEKTELADDER

★★ Trede 1: Fiets - ongeschoold - publiek

★★ Trede 2: Busabonnement - cursus 1 - publieksopwarmer (1 stempel)

★★ Trede 3: Tweedehands auto - cursus 2 - jongleur (2 stempels)

★★ Trede 4: Nieuwe auto - cursus 2 - acrobaat (3 stempels)

★★ Trede 5: Jacht (boot) - cursus 3 - clown (4 stempels)

★★ Trede 6: Helikopter - cursus 3 - artiestenmanager (5 stempels)

★★ Trede 7: Privévliegtuig - cursus 4 - circusdirecteur (6 stempels)

★★ Trede 8: Privévliegtuig + vlieg-dekschip - cursus 4 - minister van Gekheid (7 stempels)

SPELVERLOOP

Hoe start je? Elke rakwi begint als ‘ongeschoold publiek’ met een startkapitaal van 20 gekko. Ze kunnen zich enkel verplaatsen met de fiets en ze dragen een wit etiket op hun borst. Vanuit die positie vervolgen ze hun way up door te passeren langs drie posten.

Circusschool: hier volgen rakwi’s cursussen en kunnen ze een diploma verdienen.Kermis: hier krijgen ze een job en worden ze uitbetaald.

De overzichtstafel: hier kopen ze vervoermiddelen en wordt hun status aangepast.

HOE GAAT HET VERDER?

1. Cursus volgen De circusschool geeft de rakwi’s een opdracht. Als ze de opdracht goed uitgevoerd hebben, krijgen ze een bewijs dat ze de cursus voltooid hebben. Dat bewijs is een kaartje met ‘cursus 1/2/3/4’ (schrappen wat niet past). Voorzie circusmateriaal en bijpassende opdrachten.

2. Geld verdienen Op de kermis krijgen de rakwi’s een individuele opdracht als job. Naargelang hun status (stempeltjes op hun etiket) krijgen ze meer geld per job.

★★ Publiek: 10 gekko★★ Een publieksopwarmer:

50 gekko★★ Een jongleur: 100 gekko★★ Een acrobaat: 300 gekko★★ Een clown: 500 gekko★★ Een artiestenmanager:

1000 gekko★★ Een circusdirecteur: 5000 gekko★★ Een minister van Gekheid:

10 000 gekko

3. Vervoersmiddel kopen Aan de overzichtstafel kun je een vervoermiddel kopen. Elk vervoer-middel heeft een andere prijs.

★★ Busabonnement: 20 gekko★★ Tweedehands auto: 70 gekko★★ Nieuwe auto: 200 gekko★★ Jacht: 500 gekko★★ Helikopter: 1000 gekko★★ Privévliegtuig: 2000 gekko★★ Vliegdekschip: 6000 gekko

NAAR DE TOP DER GEKHEID

Vervolgens gaan je rakwi’s naar de overzichtstafel. Als rakwi’s een diploma van de juiste cursus en het juiste vervoermiddel kunnen voorleggen, krijgen ze een stempel op hun etiket.

Zo gaat de wedloop naar gekheid door. Op het einde van het spel kijk je naar je status en het geld dat je nog in handen hebt. Wie heeft de gekste status en binnen die status de meeste gekko’s?

EXTRA’S

Trouwen De rakwi’s kunnen trouwen zodra ze acrobaat zijn. Daarvoor moeten ze per twee dezelfde status hebben en een trouwopdracht doen. Als ze in die opdracht slagen, krijgen ze een rode stip op hun etiket. Vanaf dat moment doen ze hun opdrachten samen en verdienen ze telkens dub-bel zoveel geld. Wie getrouwd is, wordt sneller gek. Dat is bewezen!

Gekke Swa Dat is een figuur die de rakwi’s op een sluwe manier aanspreekt. Als ze bereid zijn een opdracht voor hem te doen, kunnen ze diploma’s of een smak gekko’s krijgen. Gekke Swa helpt je rakwi’s een handje naar de gekheid.

Page 24: Dubbelpunt november 2014

24]NOVEMBER 2014[

TITO’S

Kennen je tito’s het Swingpaleis al? Of de Framboos-Vermiljoen-Magenta-Bordeaux-Scharlaken-

Fluo-Knallerige beatbox?

PRIJS IN ‘T SWINGPALEISVerdeel je tito’s in twee ploegen. Per ronde kan elke ploeg een aantal punten verdienen. Degene met op het einde de meeste punten is de winnaar van het Swingpaleis.

1. Liedjes matchen Hou per ploeg één tito apart: dat wordt de zoeker. Deel de rest van de ploeg op in duo’s, zonder dat de zoekers weten hoe die duo’s gevormd zijn. Elk duo neuriet een zin uit een liedje (de ene neuriet het eerste deel, de andere het tweede deel) terwijl iedereen door elkaar loopt. De zoekers moeten alle duo’s matchen. Wie daar als eerste in slaagt, krijgt een punt voor zijn of haar ploeg.

2. Ketting van geluidenDe ploegen maken om de beurt een geluid in een bepaald thema. Als een ploeg geen geluid meer weet, krijgt de andere ploeg een punt. Mogelijke thema’s: de zoo, Disneyfilms, de trein, enz.

3. Stop-de-bandronde De leiding speelt een ritme met behulp van wat

keukengerief. Eén tito uit de ploeg probeert het ritme mee te spelen. Kan hij of zij op de juiste manier verder spelen wanneer de leiding stopt?

4. Dierengeluiden-Jungle-Speed

Voor deze ronde heb je het kaartspel Jungle Speed nodig.

De ploegen zitten samen in

een kring en iedereen kiest een

verschillend dierengeluid. Elke

tito heeft een stapeltje kaarten

voor zich en draait er om de beurt

één om. Ligt dezelfde kaart al

open bij iemand anders? Dan

boots je zo snel mogelijk zijn

of haar geluid na. Wie eerst is,

wint de kaart van de ander. De

ploeg van de tito die als laatste

overblijft, wint en krijgt een punt.

5. Het geluid Je nam op voorhand een aantal geluiden op (een deur die dichtgaat, een lopende kraan, iemand die de trap opgaat, enz.). De ploegen moeten om het snelst het geluid herkennen.

6. Welke omgeving? De twee ploegen staan op een afstandje van elkaar. Ze bootsen elk een omgeving na door geluiden uit die omgeving te maken (treinstation, keuken, supermarkt, enz.). Van elke ploeg gaat één tito langs bij de andere ploeg om te raden in welke omgeving je binnenkomt.

7. Wat hoort hier niet thuis? Boots met je ploeg de geluiden van een bepaalde omgeving na. Maak ook één geluid dat daar niet in thuishoort. Een tito van de andere ploeg moet raden welk geluid dat is. De ploeg van degene die het als eerste raadt, krijgt een punt.

Page 25: Dubbelpunt november 2014

25]NOVEMBER 2014[

AFDELINGEN

FRAMBOOS-VERMILJOEN-MAGENTA-BORDEAUX-SCHARLAKEN-FLUO-KNALLERIGE BEATBOX Kennen je leden het Titolied al? Dan wordt het dringend tijd (check chiro.be/liedjes)! Om het aan te leren, gaan we beatboxen op het veelkleurige lied. Schilder op een stuk karton rode bollen in verschillende tinten rode verf:

magenta, vermiljoen, scharlaken, framboos, enz. Schrijf telkens de naam van de kleur in die bollen.

Stap 1: kleurenleer Oefen met je tito’s de namen van de kleuren in. Duid de kleuren aan en laat je tito’s roepen welke het is.

Stap 2: zinnetjes Bij elke bol past een ander zinnetje uit het refrein. Duid de bollen eerst in de originele volgorde van het lied aan, daarna in verschillende volgordes.

Framboos: Framboos, da’s eerder roosVermiljoen: Vermiljoen, da’s niet te doenMagenta:Magenta en bordeauxBordeaux:Magenta en bordeauxScharlaken: Scharlaken sowiesoFluo: Superfluo megasjiekKnal: Knalfelrood

Stap 3: de rode beatbox Een echte beatbox-sessie krijg je door verschillende effecten toe te passen wanneer je de zinnen van hierboven uitspreekt. Bijvoorbeeld:★★ Russisch spreken: met een lage

basstem en binnensmonds. Dat klinkt dan als: “Frmboez, do’z ierdr roezz, Vrmljoen, d’sh nt te doehn.”

★★ Fluisteren: zinnetjes fluisteren zorgt voor een ritmisch spel.

★★ Varieer de toonhoogte: ‘Fram-boos’ bijvoorbeeld hoog en ‘Knalfelrood’ laag of vragend.

★★ Verdeel de tito’s in twee ploegen en duid voor elke ploeg andere bollen aan.

★★ Laat de tito’s zelf een patroontje maken waarin bepaalde zinnen, kleuren en klankmethodes elkaar telkens opvolgen. Bijvoorbeeld: Scharlaken [Russisch] - Schar-laken [Russisch] - Scharlaken sowieso [Russisch] - Fluo [hoog] - Magenta [laag] - Bordeaux sowieso [luid].

★★ Speel verschillende groepjes tegen elkaar uit, en dirigeer het geheel.

]FOT

O: JA

N VA

N BO

STRA

ETEN

[

Page 26: Dubbelpunt november 2014

26]NOVEMBER 2014[

KETI’S

Keti's zouden geen echte keti's zijn als ze niet af en toe graag in hun zetel hangen en

een namiddag niets doen. Want chillen kunnen keti's goed. Chill daarom eens als activiteit, en speel met je keti's lekker luie, zotte, creatieve en af en toe actieve zetelspelletjes! Chillax, baby.

BOTSBALLENMUIZENVALLENSPEL

De keti's hangen rustig in de zetel. Plaats enkele muizenvallen op strategische posities in het lokaal en klap ze 'open'. De keti's krijgen elk een botsbal, die ze vanuit hun luie zetel laten botsen met de bedoeling een muizenval te doen dichtklappen. De keti die hierin als eerste slaagt, wint. Hilariteit gegarandeerd!

ChillGEHALTE

WIE WORDT SOFAMILJONAIR?

Zet verschillende zetels (of stoelen) in een cirkel. De keti's gaan achteloos zitten, zonder te beseffen dat ze een kwis gaan spelen waarbij hun plaats in de sofa's bepalend is. Elke sofa is namelijk een ploeg. Degene die het meest links in de zetel zit, kan evenveel punten verdienen als er keti's in de sofa zitten. Stel dat Erik, Seppe en Lize in een tweezit hebben plaatsgenomen en Erik zit helemaal links, dan kan hij drie punten verdienen voor zijn ploeg. Seppe zit in het midden en kan twee punten verdienen. Lize, die helemaal rechts zit, kan maar één punt verdienen bij een goed antwoord. Wie als eerste

van de ploeg het antwoord correct heeft, moet helemaal rechts

gaan zitten, waardoor hij of zij bij de volgende vraag nog maar één punt kan behalen. De rest schuift een plaats op naar links. De spelers mogen niet

spreken. Overleg moet dus gebeuren met lichaamstaal en

met gebaren!

ChillGEHALTE

ZETELWISSEL

Verdeel je keti's in evenveel ploegen als er zetels zijn. Elke ploeg gaat op een van de zetels staan. Iedereen van de ploeg moet zo snel mogelijk

op alle zetels gestaan hebben, zonder de grond te raken. Let

op: dit kan hevig worden! Spreek op voorhand enkele veiligheidsvoorschriften af en doe ook jullie schoenen uit, zodat de zetels niet al te

vuil worden.

ChillGEHALTE

SOFADANS

Zet je zetels en stoelen in een cirkel. Zet chille loungemuziek op, waarbij je keti's rond de zetels moeten dansen. Wanneer de muziek stopt, moeten ze zo snel mogelijk een plaats bemachtigen. Daarna neem je telkens een zitplaats weg, bijvoorbeeld door er een lege bak op te plaatsen. Zo zal er dus telkens iemand afvallen omdat hij of zij geen zitplaats vindt. Die speler mag dan gaan chillen aan de zijlijn. Dat doen we tot er nog één zitplaats overblijft voor twee keti's. Wie als laatste een plaats kan bemachtigen, wint.

ChillGEHALTE

PIMP JE ZETEL

Geef je keti's wat knutselmateriaal: naald en draad, schaar, lijm, touw, verf, stiften, enz. Ze moeten nu zelf op zoek naar extra materiaal in de tweedehandswinkel, thuis of bij vrienden om hun zetels een tof kleurtje, een leuk motiefje en een gezellige bekleding te geven.

ChillGEHALTE

Chillie-keti-willie

Page 27: Dubbelpunt november 2014

27]NOVEMBER 2014[

AFDELINGEN

1-2-3-4-5-6-7 ZETEL

Deel je keti's op in evenveel ploegen als er zetels zijn. Zet de zetels naast elkaar klaar aan de startlijn. Eén speler staat aan de overkant met zijn of haar gezicht naar de muur, de anderen nemen plaats in de zetels.De speler aan de overkant telt ¬– '1-2-3-4-5-6-7 zetel' – en draait zich daarna om. Tijdens dat intermezzo mogen de anderen rechtstaan, de zetel opheffen en hem dichter bij de teller plaatsen. Wanneer de teller zich omdraait, moeten de spelers bewegingsloos in hun zetel zitten. Als iemand beweegt, praat of in een andere zetel zit, mag de teller die persoon terug naar de achterlijn sturen. De afvaller moet dan opnieuw een plaatsje proberen te veroveren in een van de zetels. De ploeg die als eerste de muur kan tikken, wint.

ChillGEHALTE

URBAN SOFA

Trek er met je ketiploeg opuit en neem enkele sofa's mee. Ga met je leden

naar plaatsen waar ze anders nooit in een zetel zouden zitten. Ga bijvoorbeeld naar het station en neem plaats op perron twee, zet

je op het marktplein, of ga naar een weide en zet je sofa tussen de

schapen. Neem ook enkele strips en roddelblaadjes mee voor een ultieme

chill-ervaring. De keti's kunnen hun sofa ook op strategische, drukke plaatsen achterlaten en wachten tot een toevallige voorbijganger het aandurft om erin te gaan zitten. Als dat gebeurt, kun je er bij gaan zitten om een praatje te maken over koetjes en kalfjes. Wie weet wat jullie allemaal te weten komen!

ChillGEHALTE

Mochten er enkele keti's in slaap vallen: onze excuses voor het veel te hoge chillgehalte

ZETEL-ESTAFETTE

Verdeel je keti's in twee ploegen en stippel een estafetteparcours uit. Probeer zo origineel mogelijk te zijn – wat kun je doen met een zetel? Bijvoorbeeld: loop vier rondjes met een zetel rond een boom, draag de zetel onder de brug en over het touw, gooi de zetel vijf keer omhoog, enz. De ploeg die als eerste alle hindernissen overwint en de eindstreep haalt, is de winnaar. Let op: ook hier kunnen veiligheidsvoorschriften geen kwaad!

ChillGEHALTE

Chillie-keti-willie

Page 28: Dubbelpunt november 2014

28]NOVEMBER 2014[

ASPI’S

Page 29: Dubbelpunt november 2014

29]NOVEMBER 2014[

AFDELINGEN

VERKLEDEN, FANTASEREN EN EXPERIMENTEREN

De jongste afdelingen houden van spelen in een thema.

Daarbij horen uiteraard ver-kleedpartijtjes, een uitgebreide

fantasie en losgehen met de gekste attributen. Maar ook je aspi’s zijn nog niet te oud voor dat soort gekheid. Wij testten enkele thema’s voor jullie uit!

Laat je aspi’s los op de verkleed-koffer en kijk wat er gebeurt.

HET GROTE EN WAANZINNIGE REGISSEURSSPEL Maak eens een film! Technisch gezien heb je er niet veel voor nodig: een camera of een smartphone vol-staat. De inhoud van de film laat je over aan de creatieve inbreng van je aspi’s, en aan het toeval natuurlijk.

Neem je aspi’s mee naar de verkleed-koffer en laat hen experimenteren met pruiken, rokken, broeken en hoeden, tot ze er helemaal anders uitzien. Als jullie niet zo’n uitgebrei-de verkleedkoffer hebben, kun je je aspi’s ook vragen om zelf verkleed-kleren mee te brengen. Het is belangrijk dat ze zich vrij verkleden, zonder dat ze weten hoe de activiteit verder zal verlopen.

Wanneer iedereen klaar is, vraag je een vrijwilliger om regisseur te zijn. Vertel hen dan dat het de bedoeling is dat ze met de hele ploeg

een filmpje maken. De verklede aspi’s zijn de acteurs, de regisseur verzint het verhaal en bepaalt wat de acteurs moeten doen. Jij bent cameraman of -vrouw. Na een tijdje wisselen de rollen om: de regisseur wordt acteur, en een van de acteurs neemt de plaats van de regisseur in. De nieuwe regisseur bouwt verder op het verhaal van de vorige, maar is volledig vrij om het vervolg van het verhaal te bepalen. Herhaal dit proces tot iedereen ten minste één keer regisseur geweest is. Organi-seer op het einde van de namiddag een gezellig kijkmoment!

SENIORENDAG Laat je aspi’s verkleed als opa of oma naar de Chiro komen. Je aspi’s gaan zich nu de hele namiddag inleven in de rol van senioren, en dingen doen die oudjes ook weleens doen. “Jos, waar heb ik mijn gebit nu weer gelegd?”

Mogelijke opdrachtjes: een spelletje bingo, een uurtje walsen, aerobics voor ouderen, breien of vingerha-ken, een spelletje petanque, een partijtje kaarten, je haar krullen met ouderwetse krulspelden of een theekransje met de nodige roddels. Je kunt ook de stad of het dorp in trekken. Verkleed als oma of opa hou je dan een reactietocht, waarbij het absoluut uit den boze is om uit je rol te vallen.

FAMILIE DE LEEUW AAN ZEE Je kunt je aspi’s ook omtoveren in de vrolijke, luidruchtige Hollandse familie De Leeuw. Iedereen is aan-

wezig: mams en paps, de kinderen Marco en Jolanda, tante Marcia, ome Willem, oma en opa. Elke aspi krijgt een rolbeschrijving en mag zich verkleden als dat personage. Daarna begint de tocht naar zee.

Mogelijke opdrachtjes: meezingen met Hollandse schlagers, zand-kastelen bouwen, beachvolleybal spelen, badmintonnen, petanquen, zwemmen, kaartjes schrijven naar familie en vrienden, picknicken op het strand mét de frigobox, enz.

DE ACADEMIE Tover je lokaal om tot een echte kunstacademie. Je aspi’s komen langs om deel te nemen aan het toelatingsexamen voor de zware kunstopleiding. Vraag hen dan ook om als wannabe-artiesten naar de Chiro te komen.

De examenopdrachten zijn echter niet niks, ze zullen al de creativiteit moeten tonen die in hen zit. Niet alleen de jury is kritisch, de aspi’s mogen ook hun mening over elkaar spuien. “Nog een beetje meer groen hier”, “Die vlakken zijn zo Mondri-aans”, enz.

Mogelijke opdrachtjes: beeldhou-wen met klei, schilder wat je ziet en voelt, componeer een lied en zorg voor muzikale begeleiding op potten en pannen, ontwerp een kledingstuk van materialen die je op het terrein vindt, maak een maquette van de ideale woning aan de hand van Playmobil of Lego, enz.

Page 30: Dubbelpunt november 2014

30]NOVEMBER 2014[

Dit spelletje is een ideaal tussendoortje op de leidingskring of tijdens het vieruurtje (vanaf rakwileeftijd).

Leg een groot blad papier of karton in het midden van de tafel. Alle leden tekenen aan de rand van het blad een halve cirkel en schrijven er hun naam in. Dan bedenk je zoveel mogelijk speciale linken die je met een of meerdere personen hebt. Je hebt allebei vier kippen? Of twee broers? Of een buurvrouw die Chantal heet? Je zat in dezelfde klas, bij dezelfde leerkracht, op dezelfde bank aan het raam? Je bent al eens in Parijs geweest, op de tweede verdieping van de Eiffeltoren? Wees zo specifiek mogelijk. Je ging naar een festival en hebt dezelfde groep zien optreden, vanop de eerste rij? Je wou vroeger allebei bakker worden? Noem maar op! Telkens wanneer je een link vindt, verbind je de namen van die mensen met een lijn op het blad en schrijf je bij die lijn kort wat ze gemeenschappelijk hebben.

Uitdaging 1: verbind jezelf met elk van je medespelers door iets te vinden wat enkel jullie twee gemeenschappelijk hebben. Uitdaging 2: maak het web compleet. Zie je dat er ergens nog een link ontbreekt tussen twee mensen? Help hen! Einde van het spel: alle verbindingen zijn getekend. We hebben natuurlijk veel meer gemeenschappelijk dan alleen Chiro of dat we toevallig rond dezelfde tafel zitten.

Chiromantiek: de soap Check de derde aflevering op chiro.be/chiromantiek!Net gemist? Ook de vorige afleveringen kun je daar herbekijken.

Connect the dots!Een Chiromantisch verbindingsspelletje

AFLEVERING 3: RENS KRIJGT TE HOREN DAT DE TITO’S VOLOP SCOREN!

SCENE 1: Sofie en Rens babbelen over hun tito’s Op het terrein is iedereen al druk in de weer met spelmateriaal klaar te zetten voor de namiddag. In het leidingslokaal vraagt Rens aan zijn medeleidster Sofie of hij nog iets kan doen. Sofie: “Ja, we gaan toch dat groot bosspel doen met onze tito’s vandaag. Daar hebben we nog kaartjes voor nodig. Kan jij die alvast knippen?” Ze geeft Rens de kaartjes. Rens gaat aan tafel zitten en begint te knippen. Sofie: “Zeg! Heb je dat gezien op Face-book? Onze tito Vincent zit de hele tijd van die melige berichtjes te sturen naar Annabel!” Rens: “Hoe? Ik dacht dat de Rik een oogje had op Annabel?!” Sofie: “Ja, ons Annabel is precies popu-lair. Misschien zetten we die drie straks toch beter niet samen in de ploeg.” Rens: “Ik zal ook eens horen bij Claire, die is altijd goed op de hoogte van al dat soort dingen.”De eend staart hem even aan, maar zegt natuurlijk niets terug en drijft gewoon verder.

SCENE 2:Het gesprek tussen de tito’s De Chironamiddag begint: beeld van de formatie. Inzoomen op tito’s die een gesprek voeren. Vincent: “Wow, ik heb een keilief be-richtje gekregen van Annabel deze nacht! Volgens mij moet ze de Rik dan toch niet! Maar ja, niet moeilijk, zo’n loser.” Karim: “Yep, gij zijt veel knapper dan de Rik, en plezanter ook. Ik denk ook dat Annabel u wel wilt.” Vincent: “Serieus! Ik ga proberen bij Annabel in de ploeg te zitten vandaag!”

Kussen op cursusDe Chiromantiek spat eraf op Chirocursussen! Wanneer ga jij mee? Check de vor-mingspagina in deze Dubbelpunt en boek je Chiromantische vakantieweekendjes op chiro.be/vorming. Smak!

Page 31: Dubbelpunt november 2014

31]NOVEMBER 2014[

SCENE 3:De uitleg van het bosspel Sofie vertelt net het laatste stuk van de uitleg van het bosspel. “ ... Snapt iedereen het?” Het spel begint. Tijdens het bosspel zie je duidelijk dat zowel Vincent als Rik een move proberen te maken bij Annabel. Annabel kan er niet goed mee om. Ze bloost, is een beetje verlegen, maar praat er wel volop over met haar vriendinnen.

SCENE 4: Da’s daar precies gezellig! Rens en zijn medeleidster Sofie zitten samen aan de controlepost in het bos. Sofie komt wel héél dicht naast Rens zitten. Ze maken het heel gezellig (zitten samen onder een dekentje koekjes te eten, bij-voorbeeld). Ze lachen en amuseren zich echt samen. Het lijkt alsof Sofie interesse heeft in Rens.

SCENE 5:Inspiratie Deze scene speelt zich af in de slaap-kamer van Rens. Hij ligt op zijn bed en denkt luidop na over de voorbije Chironamiddag. Rens: “Amai, vandaag heb ik al heel wat romantiek gezien in de Chiro. Misschien kan ik dat wel gebruiken in mijn lied! Even opschrijven, zodat ik het zeker niet vergeet.” Rens neemt zijn notitieboekje en schrijft een paar dingen op.

Fade-out en vol spanning wachten op de volgende aflevering!

Personages RensSofie Enkele medeleid(st)ersEnkele tito’s

LocatiesChirolokaal Bos Slaapkamer van Rens

MateriaalKaartjes om te knip-pen voor het bosspelSchaar Dekentje KoekjesSchriftje en pen

Chiromantiek op de set

Het perfecte leidingsduo, de beste vrienden! Of is er meer aan de hand? Of loopt het uit de hand? Zijn er gevoelens in het spel? Is Sofie verliefd op Rens? Zal hij haar doen wenen? Of volgen er traantjes van geluk? Wie zal het zeggen? En tussen de acteurs: springt de vonk daar ook over? De Backstage-redac-tie volgt de situatie op de voet: zo gauw wij iets ontdekken, weten jullie het ook! Deze beelden kon onze fotograaf alvast bemachtigen! Chiromantiek op de set, jaja!

RENS EN SOFIE: IS ER MEER AAN DE HAND?

Knettergezellig kampvuur! Het mooiste moment van het bivak is toch die zalige kampvuuravond. En waarom

zouden we daar maar één keer per jaar van mogen genieten? We roepen het weekend

van 14 februari uit tot kampvuurweekend! Het is de bedoeling dat we tijdens dat

weekend met alle Chirogroepen een romantisch kampvuur aansteken. Een vurig

weekend vol Chirowarmte en Chiromantiek!

Je vindt aanpasbaar promomateriaal op chiro.be/chiromantiek: Facebookbanners om

je evenement aan te kondigen, bijvoorbeeld. Ook recepten voor vuurhapjes en tips

voor sfeermakers met vuur vind je daar.Je mag geen groot vuur maken? Check de alternatieven op chiro.be/chiromantiek en

maak er toch een gezellige vuuravond van!

Page 32: Dubbelpunt november 2014

32]NOVEMBER 2014[

32]NOVEMBER 2014[

Grave spelletjes, een handige methodiek, maffe trucjes of gewoon een leuk weetje, op dit blaadje aangeboden door een van de vier diensten van de Chiro – Dienst Internationale Activiteiten, Dienst Avontuurlijke Activiteiten, Dienst Artistieke Activiteiten en Spoor ZeS.

Tot uw dienst deze maand: Dienst Internationale Activiteiten.

Speel eens op z’n Haïtiaans

SA KA PLA NA Eén speler staat in het midden, de anderen staan er in een cirkel rond. De speler in het midden roept ‘sa ka pla na’ de anderen antwoorden met ‘vin pla na’. Dat heen-en-weergezang wordt drie keer herhaald. De vierde keer begint weer met ‘sa ka pla na’, maar nu antwoordt de speler in het midden zelf met ‘vin pla na’ en maakt hij of zij een gebaar. De spelers in de kring reageren met ‘vin pla na’ (vier keer) en doen het gebaar na. Daarna gaat iemand anders in het midden staan, en begint alles opnieuw. Nog niet helemaal duidelijk? Bekijk het filmpje bij ‘Wolly van den DIA’ op Facebook!

KRAZE KAYHou een of twee leden apart en verdeel de rest van je leden in groepjes van drie. In elk groepje zijn er twee leden die de muren vormen (zij nemen elkaars handen vast), de derde persoon vormt de deur (staat in het midden). Degenen zonder groepje beslissen nu of ze de muren of de deuren gaan veranderen. Als ze ‘muren’ roepen, moeten alle muren op zoek naar een andere deur. De leden zonder groepje proberen nu aan te sluiten bij een huisje. Zo gaat het spel verder. De ‘losse leden’ kunnen ook ‘kraze kay’ of ‘aardbeving’ roepen. Dan verandert iedereen van groepje. De deuren kunnen dan ook muren worden en omgekeerd.

Nog meer spelletjes en info over het partnerschap vind je op de Facebookpagina van de Dienst Internationale Activiteiten of op de website van de Chiro (klik door naar DIA-partnerschap).

Meer info: chiro.be/dia I daa.chiro.be I chiro.be/spoorzes I chiro.be/darta

Tot uw dienst: activiteiten Chipadag 15 november in het Warandepark in BrusselRanfttreffen 19-21 december in ZwitserlandWorkshopweekend 6-8 maart in De Karmel in BruggeExpressieweekend 27-29 maart in Heibrand in WestmalleSjormandië 28-29 maart in Wilrijk Tochtenbivak 4-11 juli - check chiro.be/daa

Deze zomer kwamen elf Haïtiaanse Kiwoleiders en -leidster onze Chiro ontdekken. Ze werden niet alleen overladen met Chirospelletjes, maar deelden zelf ook leuke spelletjes uit. Te gebruiken in je eigen Chirogroep!

]FOT

O: P

AUL B

ERT

- WW

W.P

AULB

ERT.

BE[

Page 33: Dubbelpunt november 2014

33]NOVEMBER 2014[

Speel eens op z’n Haïtiaans

LEIDINGSPLOEG

Louise van Chiro Ardooie had vorige zomer een droom van

een vakantiejob. Ze werkte in een woonzorgcentrum. Kommer en kwel, denk je, maar niets daarvan. Welk

bijzonder talent heeft elk van de rusthuisbewoners? Het

antwoord op die vraag mocht Louise in beeld brengen! Ze

trok op pad, maakte foto’s en filmpjes, en schreef een

blog. Ondertussen leerde ze pianospelen, breien, kaarten, en veel grapjes maken. Laten we dezelfde oefening nu eens

doen met je medeleiding.

Door een andere bril Welk (bijzonder) talent heeft je medeleiding? Zelfs bij de Chiro krijgen sommigen al snel een etiket: dat is een ambetante, dat is een ADHD’er, dat is een autist, enz. Wij nodigen je uit om je medeleiding en leden door een andere bril te bekijken en op zoek te gaan naar zot, verborgen talent. Sara is een stille, maar wie kent haar talent voor toneelspelen? Bram is een vlotte kerel die nauwelijks kan stilzitten, maar heb je hem al eens zien omgaan met die rakwi met een beperking? In de Chiro had ze nog niet de kans, maar weet je wat voor toffe foto’s Marlies nam voor

Ontdek nieuw talent in je leidingsploeg

Louise van Chiro Ardooie bracht de talenten van de rusthuisbewoners in beeld.

een project in haar klas? Gil is de stoere gay die graag podiums bouwt en sjort, maar wist je dat hij ook al enkele liedjesteksten schreef? Eline volgt de afdeling mechanica – niet evident voor een meisje – aan het VTI, maar wat een fantasie als ze voor haar speelclubbers staat!

Out of the box Welk (bijzonder) talent heeft je medeleiding? Doe zoals Louise. Bouw een moment van rust in, denk out of the box, ga op zoek en ontdek een talent van iemand van je

medeleiding. Benoem het. Zo van ‘dit vind ik toch wel iets bijzonders aan jou’. En ga er dan mee aan de slag. Wat kun je met dat talent doen in de Chiro? Geef het een plaats binnen je leidingsploeg en in je werking.

Open hart Chiro doe je met een open geest, een open hart (laat je raken) en een open wil (om iets te veranderen). En met het zot talent van jezelf en van anderen. Doen!

Page 34: Dubbelpunt november 2014

34]NOVEMBER 2014[

ChironieuwsGezocht

LEIDING IN DE BUURT VAN VILVOORDE Ben jij enthousiast en minstens 18 jaar? Heb jij goesting om een nieuwe leidingsploeg mee op te starten en vrienden voor het leven te maken? Leuke lokalen en een zotte bende Chirokinderen hebben we al. Nu jij nog! Neem een kijkje op chirosjaloomvilvoorde.be of bel  Anna op 0496-83 62 61.

In de aanbieding

SENIORTENT Chiro Samowe uit Lille verhuurt sinds dit werkjaar een seniortent. Heb je er tijdens je mosselfestijn een te weinig, of kunnen jullie er wel een extra gebruiken op bivak? Bel dan 0493-59 83 06.

BIVAKPLAATS IN RILLAAR Chiro Rillaar (bij Aarschot) verhuurt haar heem als bivakplaats. Er is slaapplaats voor 90 personen (binnen en in tenten), een  grote speelweide, een speelbos en een industriële keuken. Info en foto’s vind je op chirojongensrillaar.be. Interesse? Mail naar [email protected] of bel 0479-31 01 65.

Familienieuws

GEBOORTE Op 20 september kwam Sofia met een knal ter wereld. Sofia is het eerste kindje van Jiska Eelen (beheersgroep De Banier, oud-voorzitster Pedagogische Leiding en nog veel meer) en Geert Speltincx (beheersgroep Jong & Van Zin, oud-voorzitter commissie Vorming en nog veel meer). Proficiat!

Juul [j-oê-l] zag het levenslicht op dinsdag 23 september. Juul is de flinke zoon van Simon Kenens (oud-educatief medewerker Chiro) en Karen Thollebeek. Hoera!

Op 25 september werden Ellen Van Dessel (coördinator Jong & Van Zin) en Tom de trotse ouders van Teo. Grote zussen Nore en Lotta hebben er nu ook een mannelijk speelkameraadje bij.

AFSCHEID Op 16 september overleed Chiroman in hart en nieren Bert Dechamps. Hij maakte vorig jaar tijdens Krinkel nog deel uit van de kookploeg op de nationale kampkring. Bert overleed tijdens een reis in India, die hij als vrijwilliger begeleidde voor Jokerreizen. We wensen zijn vriendin, familie en vrienden heel veel sterkte toe.

Boodschap van algemeen Chironut GOOI JE MUZIKAAL TALENT HET PODIUM OP!Chiro en muziek zijn pretty onafscheidelijk. En de kans is groot dat er ook in jouw groep muzikaal talent zit. Ooit al overwogen om dat op een eigen festival of tijdens een bescheidener kampvuurmoment in de schijnwerpers te zetten? Dan is dit het moment! Op 30 april 2015 geeft Poppunt – aanspreekpunt voor muzikanten, dj’s en producers – aan alle

jeugdbewegingen in Vlaanderen de unieke kans om in één klap lokale muzikale helden op te sporen, hen in de kijker te zetten, nieuw volk over de vloer te krijgen én contacten te leggen met iedereen uit de buurt die bezig is met muziek, jeugd en cultuur. De spelregels en mogelijkheid om je aan te melden, vind je op lokalehelden.be. Je vindt er ook de nodige inspiratie, enkele subsidiemogelijkheden voor je activiteit en een actieplan dat je helpt om het hele gebeuren op te starten en tot een goed einde te brengen.

KSA-traditie wint nipt van ChirogewoontenHeemkunde Vlaanderen organiseerde via Facebook een verkiezing

van de leukste jeugdbewegingstraditie. De jury bestond uit de erfgoed-

verantwoordelijken van de jeugdbewegingen en uit medewerkers van

erfgoedorganisaties. Er waren heel veel Chiro-inzendingen, maar de jury

koos met één puntje verschil voor de Olympische KSA-Spelen van KSA

Herdersem. Op de tweede plaats eindigden Chiro Woluwe en Chiro Nele

uit Kessel. De derde plaats was voor KSA Kontich, Chiro Oevel en Chiro

Wilduraantjes.Lees alle tradities nog eens na op facebook.com/deleukstejeugdbewe-

gingstraditie.

Page 35: Dubbelpunt november 2014

CHIRONIEUWS

35]NOVEMBER 2014[

CHIPADAG VOOR KETI’S EN HUN LEIDING

Alle ketigroepen: verzamelen geblazen op 15 november in Brussel, samen met hun leeftijdsgenoten van de andere kant van de taalgrens! Dat zijn leden van de zusterbeweging van de Chiro in Wallonië: de Patro.

Samen verkennen we de stad op een bijzonder speelse en ludieke manier, en zien we dat het taalverschil eigenlijk niet zo groot is als we onszelf voorspiegelen.

Deelnemers: ketiploegen en hun leidingDatum:15 november, van 9.30 tot 17 uurPlaats:Warandepark in Brussel, vlak bij station Brussel-CentraalPrijs:gratis! (we vragen wel een waarborg van 40 euro, die je na deelname terugkrijgt)

Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar [email protected]. De waarborg kun je storten op het nummer 789-5115766-04 met vermelding van ‘waarborg Chipadag 2014' + de naam van jouw Chirogroep. Na de Chipadag (en na deelname) krijg je de waarborg teruggestort.

De Chirogazet | november 2014

Chirohuwelijk in Mol MOL- Vorige maand sierden de leidsters van Chiro Mol-Millegem met hun bivakfoto de achterflap van Dubbelpunt, maar enkele da-gen daarvoor had hun Grote Dag zich al voltrokken. Toen traden de

Chirojongens en Chiromeisjes van Mol-Millegem in het huwelijksbo-tje. Voortaan gaan ze samen door het leven als Chiro Millegem. Veel succes!

BK MUURKE-KLOP NIJLEN - Het is een erfenis uit hun Chirotijd die de oud-leiders van Chiro Jong Leven uit Nijlen maar moeilijk kunnen vergeten: muur-ke-klop. Eind september organiseerden ze al voor de vijfde keer het Bel-gisch Kampioenschap Muurke-Klop, waar dit keer zo’n 90 deelnemers uit alle hoeken van het land op afkwamen. “Momenteel is het ‘not done’ om als volwassene muurke-klop te spelen, maar dat taboe willen we graag doorbreken,” verklaarde mede-organisator Ben.

CHIRO HEIST-OP-DEN-BERG IS JARIG HEIST-OP-DEN-BERG - Dit jaar is het zover: de Chiromeisjes blazen 70 kaarsjes uit en de Chirojongens maar liefst 75! En dat vierden ze al het hele jaar door. Het grote feestjaar werd ingezet met een leutige kampplaats-bezoekspecial op 1 mei, in de zomer waren er de Chirofeesten en op 25 en 26 oktober was er dan uiteindelijk

het grote feestweekend –inclusief een openingsceremonie met stoet, een receptie, een vrolijk dansfeest, een groot spel, een gezellig kampvuur en natuurlijk een spetterende zangston-de. Om de Chirogeschiedenis in de verf te zetten, was er gedurende twee dagen ook een uniek Chiromuseum.

Page 36: Dubbelpunt november 2014

36]NOVEMBER 2014[

DUBBELPUNT: Wat doen jullie precies?Els: Aan de hand van de InZicht-en-quête doen we onderzoek naar verschillende aspecten van onze groepen. We vragen hen of en hoe ze leden werven, hoe het zit met hun lokalen, hoeveel ze een beroep doen op hun netwerk, enzovoort. Groepsleiding krijgt een reeks vragen voorgeschoteld, en leidings-ploegen discussiëren over een aantal stellingen.

DUBBELPUNT: Waarom is InZicht belangrijk?Els: Met de Chiro willen we regel-matig nagaan waar Chirogroepen van dromen en waar ze van wakker liggen. We krijgen al veel informatie van gewesten, verbonden, nationale ploegen en leiding zelf, maar door

daarnaast een systematisch onder-zoek als InZicht te doen, kunnen we echt de vinger aan de pols houden over wat er leeft in onze groepen.

DUBBELPUNT: Wat vind jij het leukste deel van het onderzoek?

Chirogroepen: wie zijn ze, wat doen

ze en waarom? Dat probeert het

vierjaarlijkse onderzoek ‘InZicht’ te

weten te komen. Dubbelpunt trok Els

Van Doren, drijvende kracht achter de

werkgroep InZicht, aan de oren voor

tekst en uitleg.

”We willen graag weten waar Chirogroepen van dromen”

P EEN ANDER met de werkgroep InZicht

DE MEEST OPVALLENDE RESULTATEN UIT INZICHT 2010

Wist je dat ...- bij een op de drie groepen de lokalen toe zijn aan

herstellingen of renovatie?- 40% van de Chirolokalen niet brandveilig zijn? - een op de vijf groepen af en toe financiële problemen heeft? - er in 40% van de Chirogroepen leden zitten die in armoede

leven?- 60% het Solidariteitsfonds niet kent? (Jij ook niet? Check

dan chiro.be/solidariteitsfonds!)- bijna 80% van de Chirogroepen niet kan overleven

zonder hun jaarlijkse financiële acties?- oud-leidingsploegen in 80% van de gevallen voor veel

ondersteuning zorgen? - driekwart van de groepen het nationale Chirogebeuren

vooral een ver-van-mijn-bedshow vindt? - 70% van de leidingsploegen vindt dat leiding op kamp

zoveel mag drinken als ze willen (zolang ze de volgende dag fris voor hun leden staan)?

- bijna een op de vijf groepen vindt dat een jointje roken in Chiroverband moet kunnen?

- meer dan de helft van de groepen vindt dat tradities veranderen een stukje van hun Chirogroep kapotmaakt?

- iets meer dan de helft van de leidingsploegen een VB heeft? - 7% van de groepen geen lidgeld vraagt? - 40% van de groepen jaarlijks een eucharistieviering

bijwoont? - meer dan een op de drie leidingsploegen vindt dat ze te

klein zijn?

HET GROTE CHIRO-ONDERZOEK

Els: Het moment dat de reacties binnenlopen. Eerst en vooral omdat het dan duidelijk is hoeveel groepen er meedoen en zo mee de Chiro beter maken, en ten tweede omwille van de antwoorden op de open vragen, zoals de vraag waar Chirogroepen trots op zijn.

Page 37: Dubbelpunt november 2014

37]NOVEMBER 2014[

OP EEN ANDER

”We willen graag weten waar Chirogroepen van dromen”HET GROTE CHIRO-ONDERZOEK

DUBBELPUNT: Hoe kunnen groe-pen meedoen?Els: De Sint zal met de post aan alle groepen een pakket leveren. Daarna vullen ze de vragenlijst bij voorkeur digitaal in, maar op papier mag ook. Vier jaar geleden deden er zo'n drie-honderd groepen mee, en we hopen

dat het er dit jaar evenveel zijn, of meer natuurlijk!

DUBBELPUNT: Wat vond je zelf het meest opvallende resultaat uit het vorige InZicht-onderzoek?Els: Dat de Chirowebsite door zowat iedereen gekend is én veel gebruikt

wordt, en dat Dubbelpunt de meest gekende publicatie is ... en terecht!

Joepie! Bedankt voor dit inter-view, Els. n

Page 38: Dubbelpunt november 2014

Schorpioen 23 oktober - 22 november Je bent erg onzeker, en daarom wordt er in je leidingsploeg vaak weinig rekening met jou gehouden. Durf op tafel te kloppen, het woord te nemen en luidkeels je mening te verkondigen. Ook jouw stem telt, toch?»» Spel van de maand: Tussen twee vuren

Boogschutter 23 november - 21 dec. Zijn dat vlinders die daar rond jouw hoofd vliegen? Dat de Chiro het beste datingbureau ter wereld is, blijkt ook deze maand nog maar eens. De keerzijde van de medaille is dat er heel wat singles zijn die jouw hart sneller doen slaan. Dat wordt nog een pittige keuze!»» Spel van de maand: Omgekeerd verstoppertje

Steenbok 22 december - 20 januari Er is geen twijfel mogelijk: je leden love you. Door je originele spelen, ongebreidelde enthousiasme en ongeëvenaarde humor heb je het tot nummer één op de leidingsranglijst geschopt. Aan jezelf twijfelen is dus echt niet nodig!»» Spel van de maand: Bosstratego

Waterman 21 januari - 20 februari Hoewel het Chirojaar al een tijdje bezig is, zit jij nog niet helemaal in de flow en je twijfelt of je wel had moeten beginnen aan dat extra jaartje. Eén ding is zeker: je kunt niet terug, en dus kun je er maar beter het beste van maken. En avant, marche!»» Spel van de maand: Chinees voetbal

38]NOVEMBER 2014[

CHIROSCOOP

CHIROSCOOPVissen 21 februari - 20 maart Er rommelt het een en ander in de leidingsploeg. Je geliefde persoonlijkheid maakt van jou de ideale persoon om deze situatie op te lossen. Neem het voortouw om iedereen rond de tafel te krijgen en help zo misverstanden uit de weg.»» Spel van de maand: Een-tegen-allen

Ram 21 maart - 20 april Je staat met je voeten op de koude grond, maar zit met je hoofd al bij de zomer. De winter is niet echt je favoriete seizoen, dus verwarm jij jezelf met wilde bivakplannen te maken. Gelijk heb je: vroeg begonnen is half gewonnen!»» Spel van de maand: Stoorzender

Stier 21 april - 20 mei Na een knallende start weet je het zeker: op Chirovlak wordt het een topjaar! Maak van je tomeloze energie gebruik om je medeleiding mee te slepen in deze positieve vibe.»» Spel van de maand: Blaasvoetbal

Tweelingen 21 mei - 20 juni Met de examens in het vooruitzicht is een strakke planning goud waard. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en verzeker je jezelf van tijd voor de broodnodige Chiro-ontspanning. En da's een goede reden voor alles, toch?»» Spel van de maand: Stafbal

Kreeft 21 juni - 22 juli Hoewel het nog maar november is, ben jij al helemaal in vrolijke eindejaarsstemming. Je leden mogen dus ongetwijfeld een superdeluxe Christmas party verwachten. Hoe spectaculairder, hoe beter.»» Spel van de maand: Adam & Eva

Leeuw 23 juli - 22 augustus Alles zit tegen deze maand: je hebt ruzie met je liefste, het schoolwerk stapelt zich op, je ouders zeuren en op de koop toe viel je laatste Chiroactiviteit in het water. Kop op: na regen komt zonneschijn!»» Spel van de maand: Krabvoetbal

Maagd 23 augustus - 22 sept.Waarom zoveel stress, Maagd? Het leven mag toch ook leuk zijn? Laat af en toe de teugels eens vieren – na de leidingskring een pintje drinken met je Chirovrienden kan zoveel deugd doen! Sit back, relax, and enjoy the ride!»» Spel van de maand: Dweilhockey

Weegschaal 23 september - 22 oktoberOndanks al je goede bedoelingen lijkt niemand je inspanningen voor je Chirogroep te erkennen of te waarderen, en dat frustreert je. Lucht je hart eens bij je medeleiding. En onthou vooral wat je inzet je wél oplevert: een goed gevoel, en een nog betere Chiro.»» Spel van de maand: Platte Jan

Page 39: Dubbelpunt november 2014

ONZE WINKELSAalst, Molenstraat 65, 053-70 13 80 | Antwerpen, Kipdorp 30, 03-202 24 71 | Brugge, Katelijnestraat 67, 050-33 86 51 | Brussel, Kolenmarkt 85, 02-511 44 31 |Gent, Hoefslagstraatje 1, 09-233 87 87 | Hasselt, Vaartstraat 14, 011-23 14 89 | Leuven, J.P. Minckelersstraat 29, 016-29 97 84 | Mechelen, O.L. Vrouwestraat 34, 015-41 02 34 | Roeselare, Merelzang, Delaerestraat 16, 051-24 35 11 | Sint-Niklaas, Nieuwstraat 13, 03-766 07 66 | Turnhout, Warandestraat 97, 014-42 15 13 Commerciële dienst en magazijn: Langstraat 24, 2140 Borgerhout, 03-270 04 44

39]NOVEMBER 2014[

10 Chiroproducten kopen = 10 procent korting

ONZE WINKELSAalst, Molenstraat 65, 053-70 13 80 | Antwerpen, Kipdorp 30, 03-202 24 71 | Brugge, Katelijnestraat 67, 050-33 86 51 | Brussel, Kolenmarkt 85, 02-511 44 31 |Gent, Hoefslagstraatje 1, 09-233 87 87 | Hasselt, Vaartstraat 14, 011-23 14 89 | Leuven, J.P. Minckelersstraat 29, 016-29 97 84 | Mechelen, O.L. Vrouwestraat 34, 015-41 02 34 | Roeselare, Merelzang, Delaerestraat 16, 051-24 35 11 | Sint-Niklaas, Nieuwstraat 13, 03-766 07 66 | Turnhout, Warandestraat 97, 014-42 15 13 Commerciële dienst en magazijn: Langstraat 24, 2140 Borgerhout, 03-270 04 44

Wil je je medeleiding bedanken met een leuk chirogeschenkje? Denk je nu al aan cadeautjes voor het kerstfeestje volgende maand? Of hebben jullie nog allerlei spullen nodig om op weekend te gaan?Dan hebben we goed nieuws! Als je uit een selectie van meer dan dertig chirogeschenken meer dan tien stuks koopt, krijg je 10 % korting. In de selectie zitten balpennen, latjes, pennenzakken, toiletzak-ken, keukenhanddoeken, bekers, brooddozen, sleutelhangers en nog veel meer.Surf naar DEBANIER.BE/VOLUMEKORTING-CHIROPRODUCTEN voor meer informatie.

Page 40: Dubbelpunt november 2014

ACHTERFLAP

WIN DE ACHTERFLAP!

Wil jij met je leidingsploeg de

achterkant van Dubbelpunt sieren?

Stuur dan een leuke groepsfoto

naar [email protected].

De leidingsploeg van Chiro Ludi uit Diepenbeek tijdens hun leidingsactiviteit.

Want verkleed is er altijd net iets meer mogelijk.