Kareoler 2-2013

24
bnmo-magazine 2-2013 Hulphond voor veteranen met PTSS Weduwe veteraan over ereschuld

description

Kareoler 2-2013

Transcript of Kareoler 2-2013

Page 1: Kareoler 2-2013

bnmo-magazine 2-2013

Hulphond voor veteranen met PTSS

Weduwe veteraanover ereschuld

Page 2: Kareoler 2-2013

de Kareoler 2-20132

Colofon

Jaargang 73, 2013, nummer 2

De Kareoler is een uitgave van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO) en verschijnt acht keer per jaar. Het blad wordt gratis toegezonden aan leden van de BNMO. Verschijningsdata Kareoler 2013: 3 mei, 21 juni, 2 augustus, 20 september, 1 november en 13 december

BeschermvrouweH.M. Koningin Beatrix

Hoofdbestuur BNMOAlgemeen voorzitter: Remco SeijnAlgemeen penningmeester: Lei HermansAlgemeen secretaris: Jan BurgerLid: Mark Peters

Adres:BNMO, Postbus 125, 3940 AC Doorntel: 0343-474110; fax: 0343-474114e-mail secretariaat: [email protected]

Redactie KareolerJan Burger (hoofdredacteur), Linde van Deth, Fred Lardenoye en Janke Rozemuller

Aan dit nummer werkten mee: Brigitte den Hartog, Serife Hökelekli, Erik Kottier, Chris Laarhoven, Maarten Lautenslager, Ginny Mulder, William Moore, Jos Morren, Birgit de Roij, Anne Salomons, Remco Seijn, Karin Stroo en Leo IJsvelt. Omslagfoto: Birgit de Roij

Redactieadres:Redactie Kareoler, Postbus 1027, 6501 BA, Nijmegen tel: 024-3481069e-mail: [email protected]

Ontwerp en vormgeving:Forma Nijmegen

Lithografie/druk: Senefelder Misset Doetinchem

© LJP Nijmegen/BNMONiets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de hoofdredacteur.

Ingeschreven in het verenigingsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Utrecht onder nummer V.477894.

Verschijnt ook op geluidsbandwww.bnmo.nl

Eerste Bondsraad 2013Zaterdag 2 februari was de eerste Bondsraad van 2013. Vanuit het hele land reisden de afdelingsbesturen naar Doorn om hun regio te vertegenwoordigen. Er werden onderwerpen besproken en belangrijke besluiten genomen. De oprichting van een koepel-organisatie BNMO Geüniformeerden werd besproken en de verdeling van de budgetten kwam aan de orde. Ook de BNMO wordt geconfronteerd met de crisis, waardoor niet alle aangevraagde subsidies kunnen worden gehonoreerd.

Belangengroep op FacebookLeden van de belangengroep Dutch Military Veterans (DMV) op Facebook ontmoetten elkaar in januari in het veteranencafé in Utrecht om hun tweejarig bestaan te vieren. De groep op Facebook telt inmid-dels zeshonderd leden. Golfoorlogveteraan Brigitte Cock: “Een hoop veteranen voelen zich veilig binnen DMV.”

7

in dit nummer

Foto: Erik Kottier

Foto: Erik Kottier

10

Page 3: Kareoler 2-2013

de Kareoler 2-2013 3

Gedachtegoed van de BNMO verspreiden

De informatie over bezuinigingen neemt duizelingwek-kende proporties aan, maar het is goed te weten dat aan de percentages van de militair invaliditeit pensioenen niet wordt geknaagd. Graag doe ik een oproep om aan het defilé op Veteranen-dag 2013 op zaterdag 29 juni in Den Haag deel te nemen (zie de Kareoler 1-2013). Laat zien dat de BNMO leeft en dat u trots bent daarvan lid te zijn. Ook voor het defilé op zondag 5 mei in Wageningen kunt u zich nog aanmelden bij de Afdeling Gelderland.Sinds een aantal weken zijn Wim van den Burg (oud-voor-zitter van de AFMP) en Bart Hetebrij (oud-humanistisch raadsman) bij de BNMO werkzaam. Zij gaan zich onder meer bezighouden met de oprichting van een Koepel/Platform voor Geüniformeerden. U zult op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen die er op gericht zijn om het gedachtegoed van de BNMO ten dienste te stellen aan een grotere groep.In deze Kareoler een artikel over de overdracht van het BNMO-archief met haar rijke historie aan het Nationaal Archief in Den Haag op 9 april in Nieuwspoort, waardoor het voor iedereen te raadplegen is. Voorts een kort verslag van de Bondsraad, een interview met een weduwe over de ereschuld en een boeiend verhaal over de steun die een hulphond geeft aan een Afghanistanveteraan met PTSS. Uiteraard ontbreekt de BNMO Wegwijzer niet met informatie over onder meer de oprichting van het Sociaal Juridisch Loket. Ook aan de oprichting van Wounded Warriors NL besteden we aan-dacht, evenals aan Bronbeek dat in 2013 precies 150 jaar bestaat. Graag wijs ik u ook op de landelijke ontmoetings-dag voor partners en volwassen kinderen van oorlogs-getroffenen op 27 april.

Kortom, uw vereniging bruist weer van de activiteiten!

Remco Seijn Voorzitter

Movies that Matter Film FestivalVan 21 t/m 27 maart vindt het Movies that Matter Film Festival 2013 plaats in Den Haag. Het festival opent met de veelgeprezen documentaire The Act of Killing waarin Indonesische veteranen openhartig vertellen over de massamoord die plaatsvond in 1965, toen na een gewelddadige militaire coup de jacht werd geopend op alles en iedereen die maar verdacht werd van communistische sympathieën.

22 Foto: Jos Morren

in dit nummer

En verder:

Kort en bondig 4Nieuwsberichten

Bondgenoten 8Weduwe over de ereschuld

BNMO archief 11Overdracht aan Nationaal Archief

BNMO Wegwijzer 12Juridische berichten

Omslagverhaal 14Hulphond voor veteraan met PTSS

Lotgenoten 16Contactdag partners oorlogsgetroffenen

Van de afdelingen 18Nieuws, nieuwe leden en overlijdensberichten

BNMO-brieven 21Reacties van leden

Page 4: Kareoler 2-2013

de Kareoler 2-20134

kort en bondig Bijdrages: Linde van Deth, Fred Lardenoye en Anne Salomons

WO II museum in Nijmegen

Op 6 februari hebben de Stichting Museum WO II, de gemeente Nijmegen, de provincie Gelderland en het vfonds een samenwerkingsovereenkomst getekend voor een Tweede Wereldoorlog Museum in Nijmegen. Het idee voor een nieuw nationaal museum over de Tweede Wereldoorlog werd eer-der gelanceerd door het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek, het Airbornemuseum in Oosterbeek en het Oor-logsmuseum Overloon. Samen zijn zij inmiddels verenigd in de Stichting Museum WO II die wordt voorgezeten door voormalig BNMO-voorzitter Louis Timmermans. Hij wees er bij de ondertekening van het convenant op dat de Tweede Wereldoorlog in Nederland alleen fragmentarisch wordt weergegeven. “Nergens wordt het integrale verhaal verteld. Bovendien zijn binnen tien jaar de laatste ooggetuigen gro-tendeels verdwenen, we gaan dan van memory naar history. Juist nu is het belangrijk om jongere generaties begrippen als vrijheid, vrede en veiligheid bij te brengen.” Dat laatste is ook precies de reden waarom het vfonds eer-der al besloot om een bijdrage van zo’n 6 à 8 miljoen in het museum te stoppen. Voorzitter Robert Croll benadrukte dat alle doelstellingen van het fonds in het plan naar voren komen, inclusief de aandacht voor veteranen die de bevrij-

Vlnr de Nijmeegse wethouder Henk Beerten, Louis Timmermans, gedeputeerde van de provincie Gelderland Jacob van Dijk en Robert Croll. Foto: Leo IJsvelt

Bronbeek 150 jaar

Met onder meer de presentatie van een boek en de opening van een nieuwe expositie werd op 19 februari het 150-jarig bestaan van Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek gevierd. Op 19 februari 1863 opende Bronbeek zijn deuren voor veteranen van het KNIL, op het voormalig buitenverblijf van koning Willem III. Inmiddels

wonen veteranen van alle krijgsmachtdelen op Bronbeek. Op de viering van 150 jaar Bronbeek was er onder meer een toespraak van Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp, die ook het eerste exemplaar van het boek 150 jaar Koninklijk Bronbeek in ontvangst nam. Hij noemde Bronbeek het beginpunt van zorg, erkenning en waardering voor veteranen. De expositie 150 jaar Bronbeek. Wonen tussen trofeeën werd op bijzondere wijze geopend. Commando’s kwamen abseilend van het museumgebouw naar beneden en openden de deur met een enorme knal. In de expositie is aan de hand van portretten van Bronbekers het verloop van de geschiedenis van het militair tehuis te volgen. (LvD)

Bewoners van Bronbeek bezochten de nieuwe expositie 150 jaar Bronbeek. Wonen tussen trofeeën. Foto: William Moore

Herinneringen aan koningin Beatrix

Op 30 april draagt koningin Beatrix de kroon over aan prins Willem-Alexander. De Kareoler staat graag stil bij dit historisch moment en is op zoek naar BNMO-leden die herinneringen (mogelijk met foto) hebben aan koningin Beatrix, liefst in haar functie als bescherm-vrouwe van de vereniging. Mocht u daar iets over willen vertellen, stuur dan een e-mail naar [email protected] of bel 024-3481069. (FL)

ding hebben gerealiseerd. “Van belang is ook de samenwer-king tussen de verschillende partijen.” Voor het nieuwe museum is zo’n 22 tot 25 miljoen nodig. De komende tijd wordt onderzocht of de naar schatting 120.000 bezoekers per jaar die nodig zijn voor een gezonde exploitatie realistisch zijn. De betrokken partijen denken van wel, gezien de toene-mende belangstelling voor battlefield-toerisme. (FL)

Page 5: Kareoler 2-2013

de Kareoler 2-2013 5

TV-serie ‘Oorlog in mijn hoofd’

Vanaf 25 april wordt de zesdelige documentaireserie Oorlog in mijn hoofd op tv uitgezonden. In deze serie gaat het over wat een posttraumatische stress stoornis (PTSS), opgelopen in een oorlogsgebied, betekent in het leven en in de rela-ties van mensen. Zes oorlogsveteranen, veelal leden van de BNMO die op een oproep (zie de Kareoler 5-2012) gereageerd hebben, keren in deze serie terug naar de plek waar zij hun trauma opliepen. Daar vertellen ze tot in detail over de gebeurtenis die hun leven en dat van hun geliefden al jaren beheerst. Weer in Nederland bekijken ze de reportage met hun naasten. Een poging om hen – soms voor het eerst – te betrekken bij ‘hun oorlog’. De serie start op donderdag 25 april om 21.35 uur op Nederland 3 en de volgende afleve-ringen worden de vijf weken daarna op dezelfde zender en hetzelfde tijdstip uitgezonden. (FL)

DIG-dragers verenigd in Wounded Warriors Netherlands

Onlangs werd Wounded Warriors Netherlands (WWNL), een vereniging voor dragers van een Draaginsigne Gewonden (DIG) en hun gezinnen opge-richt. “Nederland kent zo’n 5.000 vete-ranen met een Draaginsigne Gewon-den, waarvan het overgrote deel niet georganiseerd is. Wij willen deze groep gaan ondersteunen”, aldus voorzitter Ed Brouwer die samen met BNMO-lid Eugene Sandel het bestuur vormt van de kersverse vereniging.Brouwer, die eind vorig jaar met het idee kwam om WWNL naar analogie van de Amerikaanse organisatie Woun-ded Warrior Project op te richten, vindt dat binnen sommige organisaties de nadruk te weinig op de gewonde vete-ranen ligt. De missie van WWNL is om als verbinder van kennis en kunde een platform te bieden aan (aspirant) DIG-dragers en om hun gezinnen uit een emotioneel en financieel isolement te houden. De ondersteuning van WWNL-leden kan uiteenlopen van het helpen bij

prangende vragen en buddyhulp tot het organiseren van sportevenemen-ten, uitjes en reünies. WWNL zal veel gebruik gaan maken van internet en social media, maar ook aanwezigheid in de inloophuizen staat op het pro-gramma. Op de Nederlandse Veteranen-

dag in Den Haag wordt de vereniging officieel gelanceerd, maar men kan zich nu al als lid opgeven via de web-site. (AS)

Voor meer info: www.woundedwarriors.nl

Het bestuur van WWNL met vlnr adviseur fondsen Luc van Poelje, voorzitter Ed Brouwer, secretaris Eugene Sandel en zorgadviseur Gert-Jan Gort. Foto: Karin Stroo

Page 6: Kareoler 2-2013

WILT U GEBRUIK MAKEN VAN DE AANBIEDING?

Reserveer dan telefonisch of online en vermeld bij boeking ‘BNMO-lid’

dan brengen wij de reserveringskosten in mindering.

VAN DE AANBIEDING? Reserveer dan telefonisch of online en

vermeld bij boeking ‘BNMO-lid’ dan brengen wij de reserveringskosten

VOOR MEER INFO EN BOEKINGEN: 0172 469696 | WWW.VALKVAKANTIES.NL

GA MEE OP REIS SAMEN MET DE LEZERS VAN DE KAREOLER EN VALK VAKANTIES!

Beleef heerlijke dagen in Berlijn met andere BNMO-leden. We verblijven in het geliefde 4* Van der Valk Hotel Berlin Brandenburg. Speciaal voor u als lezer van de Kareoler, geen reserveringskosten à € 19,00 per boeking.

De bruisende wereldstad Berlijn is vanwege haar geschiedenis en bijzondere culturele rijkdom sinds enkele jaren één van de top toeristische bestemmingen van Europa. Zie de Rijksdag, geniet van Schloss Charlottenburg en slenter

een paar uur over de fameuze Kurfürstendamm. Een bezoek brengen aan Berlijn is een must!

5-DAAGSE BUSREIS BRUISEND BERLIJNVAN DER VALK HOTEL BERLIN BRANDENBURGInclusief:• Reis per moderne touringcar met o.a. airco en toilet• Diensten ervaren chauffeur• Koffi e met cake op de heenreis• 4 overnachtingen in een standaard kamer in

4-sterren Van der Valk Hotel Berlin Brandenburg• Dagelijks uitgebreid van der Valk ontbijtbuffet• 2 excursies in Berlijn waarvan 1 excursie onder leiding

van een Nederlandssprekende stadsgids

Opstapplaatsen:• Alphen aan den Rijn - Hotel / Vogelpark Avifauna• De Bilt - Van der Valk Valk Hotel De Biltsche Hoek • Apeldoorn - Van der Valk Hotel De Cantharel • Hengelo - Van der Valk Hotel Hengelo

Vertrek: 23/06Zie www.valkvakanties.nl/bu273

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor uw afdelingsreis, waarbij uw groep uiteraard ook profi teert van de vele voordelen die BNMO leden genieten bij Valk Vakanties.

Dagtochten per luxe Van der Valk touringcar naar leuke plaatsen in NederlandVerzorgde meerdaagse busreizen naar binnen- en buitenland

Uitstekend verzorgde riviercruises, wij werken samen met diverse rederijen

GROEPSREIZEN VOOR ALLE BNMO-AFDELINGEN

209.00NU VANAF

INCL. ONTBIJT

p.p.

Speciale Speciale Speciale AANBIEDING VOOR BNMO-LEDEN

BERLIJN

2328-ValkV-AdvKareolerBerlijn.indd 1 20-11-12 13:24

Page 7: Kareoler 2-2013

Door: Brigitte den HartogFoto’s: Erik Kottier

e Bondsraad bestaat uit de afdelingsbesturen en het hoofdbestuur van de BNMO.

De Bondsraad stond voor de uitda-ging om binnen de gestelde eindtijd een volle agenda te bespreken. 2013 zal voor de BNMO een jaar worden met veel uitdagingen. Voorzitter Remco Seijn opende de vergadering met de mededeling dat de BNMO inmiddels 68 jaar bestaat.

ContactpersonenHet succes van de vereniging is voor een groot deel te danken aan het werk van de BNMO-contact-personen. De contacten die zij met de leden hebben, zijn van groot belang. Het hoofdbestuur en de leden van de afdelingsbe-sturen onderstrepen het werk van de contactpersonen. Opleiding en nascholing is dan ook een belangrijk punt. Vorig jaar is de nascholing en opleiding van de contactpersonen verbeterd en afge-stemd op hun behoeftes. In Raalte is er een pilot met de nieuwe training geweest waar positief op gereageerd is. Om nog beter in te kunnen spelen op de wensen en behoeftes van de contactpersonen

is afgesproken om te onderzoeken of er in het najaar een landelijke bijeenkomst voor contactpersonen kan komen.

Minder geldEen pijnpunt tijdens de vergade-ring was de verdeling van de bud-getten. Ook de BNMO wordt gecon-fronteerd met de crisis. Er is min-der geld toegekend door het vfonds en dit merken de afdelingen. Niet alle aangevraagde subsidies zijn gehonoreerd. Het hoofdbestuur betreurt dit uiteraard en sprak uit dat er meer mogelijkheden gezocht moeten worden om gelden te werven. Een voorbeeld is het actief werven van donaties en nala-tenschappen. Het hoofdbestuur is in overleg met het vfonds om een rekening hiervoor te openen.

BNMO Geüniformeerden In andere bijeenkomsten zijn de afdelingsbesturen al geïnformeerd over de nieuwe organisatie. De leden van de BNMO hebben in een eerdere Kareoler hierover kunnen lezen. De voorzitter liet tijdens de Bondsraad weten dat de oprichting van een koepelorganisatie BNMO Geüniformeerden voorspoedig verloopt. Besloten is om de nieuwe organisatie als stichting op te

richten die als facilitator functio-neert voor de huidige BNMO en de – nieuw op te richten – BNMO Politie. In een later stadium wor-den de mogelijkheden voor andere geüniformeerde beroepsgroepen onderzocht. Het hoofdbestuur is blij met de komst van voormalig humanistisch raadsman Bart Hete-brij en voormalige AFMP-voorzitter Wim van den Burg. Beide heren gaan de nieuwe stichting handen en voeten geven. In Nederland zijn meerdere organi-saties actief die opkomen voor de belangen van gewonde veteranen. Voor de BNMO is het belangrijk aansluiting te hebben met de nieuwe initiatieven. Voor Henk Moorlag en Henk van de Boer was deze vergadering de laat-ste Bondsraad. Zij hebben besloten te stoppen met hun bestuurswerk voor de vereniging. Ook Gerrit van Barneveld legt zijn bestuurswerk neer. Omdat hij verhinderd was op de Bondsraad zal op de jaarlijkse ledenvergadering van de afdeling Zuid-Holland afscheid van hem worden genomen. Zij werden door het bestuur namens de BNMO har-telijk bedankt voor hun inzet.

7de Kareoler 2-2013 7

Zaterdag 2 februari was de eerste Bondsraad van 2013. Vanuit het hele land reisden de afdelingsbesturen naar Doorn om hun regio te vertegenwoordigen. In goede harmonie werden onderwerpen besproken en besluiten genomen. In dit artikel leest u meer over de belangrijkste punten.

Eerste Bondsraad 2013 neemt belangrijke besluiten

Veel uitdagingen voor de BNMO

DJong en oud in gesprek.

Voordat de bijeenkomst start, is er voor de afdelings-besturen gelegenheid om bij te praten.

Page 8: Kareoler 2-2013

8 de Kareoler 2-20138

Door: Linde van Deth

iek Vos-van Boven ont-moette haar man toen hij net terug was uit Indië. “Hij

was de broer van een vriendin van mij. We lazen achter in de kerk samen de brieven van haar broer uit Indië, maar toen ik hem zag, wist ik niet dat hij degene van de brieven was. Hij kwam thuis op 2 mei 1950 en op 18 mei ontmoetten wij elkaar. Ik vond het een knappe vent, mooi bruin en slank. Hij was zeer verzorgd, tot in de puntjes. Dat is hij altijd geweest. In 1951 zijn we getrouwd.” Vóór Indië werkte Vos bij een vlees-fabriek en na Indië waren ze daar verplicht hem weer aan te nemen. Toen hij daar na een aantal maan-den ontslag kreeg, kon hij als sla-ger aan de slag op de Margrietka-zerne in Wezep. Uiteindelijk heeft hij jarenlang als kok gewerkt op de kazerne in ’t Harde. “Hij had geen diploma’s, maar dat had hij in de

Dan zei hij: ‘Doe de luxaflex maar naar beneden.’ Al regende het pij-penstelen, dan zei hij: ‘Ik wil die koperen ploert niet zien.’ Hij was dan helemaal terug in Indië. Die angst die hij daar heeft gekend, was hier die laatste jaren helemaal terug.” De veteraan zei vaak tegen zijn vrouw dat hij bang was dat hij in een inrichting opgenomen zou moeten worden. “Ik las in de Kareo-ler de brief van die weduwe van wie de man zelfmoord heeft gepleegd. Ik kan me daar iets bij voorstellen. Mijn man was op het eind ook erg ziek. Hij was op, hij wilde ook niet meer.”

Geen eigen levenOok voor Riek zijn de laatste jaren van zijn leven moeilijk geweest. “We hebben het goed gehad samen en ik mis hem nog iedere dag, maar de laatste jaren waren zwaar. Zonder meer. Ik heb er veel voor moeten laten. Ik ben aan mijzelf niet toegekomen die laatste jaren.

Ik kon hem niet meer alleen laten, ik bleef dus ook altijd thuis. Mijn leven stond stil, ik zag bijna nie-mand meer. Als ik boodschappen ging doen, zette ik de fiets aan de rand van het winkelcentrum en dan ging ik lopend de boodschap-pen doen. Om er maar even uit te zijn.” Tegen een psychologe die het echtpaar samen bezocht zei Riek dat zij er zelf ook wel

Riek Vos-van Boven pleit voor ereschuldregeling weduwen

vingers. Hij heeft voor duizenden militairen het eten bereid. Zijn nasimaaltijden waren beroemd”, vertelt Riek.

Klachten Toen hij in de 50 was, kreeg de Indiëveteraan steeds meer psy-chische en lichamelijke klachten. “Toen hij net terug was, had hij nog nauwelijks klachten, maar toch heeft hij altijd een enorme interne angst gekend sinds Indië. Hij had nachtmerries, wilde altijd met zijn rug tegen de muur zitten. Hij kon niet autorijden, durfde niet met de bus en hij meed plek-ken waar veel mensen waren. Hij had zoveel angst in zich, de laatste jaren werd dat steeds erger. Die angst vrat hem op, daar kwamen ook de lichamelijke klachten vandaan”, vertelt Riek. Haar man overleed uiteindelijk op 65-jarige leeftijd. Vooral de jaren daarvoor waren niet makkelijk omdat hij steeds verder achteruitging, zowel

lichamelijk als geestelijk. “We heb-ben zo veel dokters gezien. Hij is vaak in het ziekenhuis opgenomen geweest voor allerlei klachten, waaronder aan zijn hart. Maar ook zijn karakter veranderde. Hij werd achterdochtig en jaloers. En hij was altijd zo ontzettend bang, ik kon hem eigenlijk niet alleen laten. Maar soms moest ik bijvoor-beeld even boodschappen doen.

‘Weduwen verdienen ook erkenning’

R

Riek Vos-van Boven was 42 jaar gelukkig getrouwd met Indiëveteraan Jan Vos. Hij hield allerlei lichamelijke en geestelijke klachten over aan zijn tijd in Indië. Zijn vrouw heeft altijd voor hem gezorgd, ook tijdens zijn moeilijke laatste jaren. Riek vindt dat weduwen erkenning verdienen en ook in aanmerking zouden moeten komen voor de ereschuldregeling. “De laatste jaren waren zwaar. Zonder meer. Ik heb er veel voor moeten laten.”

bondgenoten

‘Na Indië had de regering beter voor die jongens moeten zorgen’

Page 9: Kareoler 2-2013

9de Kareoler 2-2013 9

eens uit wilde. De psychologe antwoordde toen: ‘U moet ook uw eigen leven gaan opbouwen. U moet er wel uit gaan.’ Riek: “Maar dat doe je toch niet als je man ziek is?” Ze zal het haar man nooit aanrekenen. “Hij begreep soms niet dat het ook moeilijk voor mij was, maar ik neem hem niks kwalijk, nooit gedaan ook. Hij kon hier niks aan doen. De jongens die dat meegemaakt hebben, hebben een zwaar leven gehad. Ze komen er niet van los. Nooit en te nim-mer. Er had betere nazorg moeten zijn toen ze thuis kwamen. Nu hebben hun vrouwen dat allemaal opgevangen.”Het echtpaar is één keer samen naar Indonesië geweest met een reis die georganiseerd werd door zijn compagnie. Dat was in 1977. “Ik heb toen de plekken gezien waar hij geweest is. Ik kon me daar wel inleven. Die reis deed hem goed, maar thuis viel hij toch weer terug.” Na het overlijden van haar man is Riek zelf nogmaals terugge-gaan naar Indonesië.

Erkenning“Wij waren aangesloten bij de FIM, iemand daar wees ons op de BNMO. Hij heeft mijn man ook geholpen met het aanvragen van het MIP. We werden lid van de BNMO, maar gingen niet naar bij-eenkomsten. Uiteindelijk is mijn man voor 80 procent afgekeurd”, vertelt Riek. Pas na het overlijden van haar man ging ze voor het eerst naar een bijeenkomst van de BNMO. Ze ging naar het kerst-diner van de afdeling en werd van station Apeldoorn opgehaald door

een weduwe om samen naar de bijeenkomst te gaan. “We zijn nog vriendinnen.” Kort daarna werd ze gevraagd als gastvrouw op de Basis voor de vakantieweken voor alleenstaan-den. “Ik was pas 64, dus ik dacht: waarom niet? Ik heb het vijftien jaar gedaan, ik vond het prach-tig werk.” Ze is ook nog actief geweest voor het bestuur van afde-ling Gelderland. “De BNMO was mijn lust en mijn leven toen. Ik ben ook betrokken geweest bij de meerdaagse buitenlandse bus- en bootreizen. Oostenrijk was favo-riet. We gingen als één familie, de saamhorigheid was groot. Die tijd is nu voor mij ook voorbij, maar de herinnering blijft.” Tijdens haar werk als gastvrouw op de Basis heeft ze veel met andere weduwen gepraat. “Ik kan een boek

schrijven van al die verhalen die ik gehoord heb. Een luisterend oor is zo belangrijk. En iedereen had dezelfde problemen, die ook heel herkenbaar waren voor mijzelf.” Door die verhalen en haar eigen ervaringen vindt ze het belangrijk dat weduwen ook erkenning krij-gen voor hetgeen ze altijd voor hun man gedaan hebben. “De ereschuld-regeling is goed, maar wel laat. Na Indië had de regering beter voor die jongens moeten zorgen. Het was gewoon: zoek het zelf maar uit. En hun vrouwen hebben dat allemaal op moeten vangen. Wat hebben de weduwen er niet allemaal voor moeten laten? Ons leven was er ook mee gemoeid. Weduwen ver-dienen hiervoor compensatie. Maar het belangrijkste is dat weduwen erkenning krijgen voor alles wat ze gedaan hebben.”

‘Weduwen verdienen ook erkenning’

Jan Vos (staand midden) in Indië. Foto: privécollectie Riek Vos-van Boven

Page 10: Kareoler 2-2013

10 de Kareoler 2-201310

Door: Anne Salomons

n veteranencafé Diner 66 in Utrecht kwamen in januari zo’n honderd leden van Dutch Mili-

tary Veterans (DMV) bij elkaar om gezellig te kletsen met de veteranen die ze doorgaans alleen via Face-book kennen. Libanonveteraan Leo Hartog, die deze ‘virtuele’ belangen-groep startte, is niet alleen zeer tevreden met de opkomst, maar vooral ook met het succes van DMV. Hij verklaart de grote belangstel-ling onder veteranen vooral omdat het niet onder een officiële, van overheidswege ingestelde belangen-behartigingsinstantie valt. “Het geeft ons de vrijheid om naar eigen inzicht veteranenbelangen te die-nen. En we kunnen direct handelen en ondersteuning bieden waar nodig. Er is geen bureaucratie.” En, ook heel belangrijk, veteranen van alle leeftijden, dienstonderdelen en missies zijn welkom bij DMV. Voor de partners is er zelfs een besloten groep.

NoodkreetBrigitte Cock (43), Golfveteraan en getrouwd met een Libanonveteraan, is ambulant begeleider bij Vetera-nenzorg Stad en Ommeland in Gro-ningen. Zij en haar man zijn allebei lid van DMV. “Omdat het zo divers is, veteranen van allerlei uitzen-dingen, vind ik het leuk. Er is niet

kan zijn, komen daar gelijk reac-ties op van andere leden. Cock: “Dan zie je dat ze vragen of ze iets voor hem of haar kunnen doen.”

PTSSOok BNMO- lid Patrick Jonkman (39), die in Bosnië, Kosovo en Afghanistan heeft gediend, is te spreken over de kameraadschap bij DMV. “Ik heb zelf PTSS en je ziet dat je niet de enige bent. Je wordt gewoon geaccepteerd. Niemand die je lastigvalt. En op wat voor uitzending je ook bent geweest, je hebt allemaal in hetzelfde schuitje gezeten. Ik zit ook bij zo’n Bosnië-groep, maar hier bij DMV voel ik me veel beter.” Toch vindt Jonk-man het prettige sfeertje onder elkaar, op internet of nu bij de borrel in Utrecht, het belangrijkst. “Vorige keer was de barbecue ook heel gezellig. En ik kom ook wel eens een maatje tegen.”

www.dmv.veteranen.nl

Dutch Military Veterans ontmoeten elkaar in veteranencafé

alleen tijd voor een grap, maar ook voor serieuze zaken. Als iemand een noodkreet plaatst, wordt er gelijk op gereageerd en gekeken of er hulp is. Leden geven adviezen en vaak wordt iemand ingeschakeld om er meteen heen te gaan.”Cock vindt dat het goed werkt. Er zijn bovendien ook meerdere nuldelijnshulpverleners lid van DMV die advies kunnen geven of bijvoorbeeld doorverwijzen en het telefoonnummer van het Centraal Aanmeldpunt Veteranen (CAP) geven. Cock: “Een hoop veteranen voelen zich ook veilig binnen DMV. Vaak is de stap naar daadwerkelijke hulpverlening heel erg groot. Dan moeten ze bijvoorbeeld weer hun hele verhaal uit de doeken doen, daar hebben ze dan geen behoefte aan. En binnen DMV zijn twee woorden soms al genoeg.” En als ’t even niet meezit met iemand, als iemand bijvoorbeeld slecht nieuws heeft gehad of even een paar dagen niet in de lucht

Belangengroep op Facebook

I

Wat ooit begon als klein veteranengroepje op Facebook is inmiddels uitgegroeid tot een ruim zeshonderd leden tellende belangen-groep met een grote sociale controle. Onlangs vierden zij het (bijna) tweejarig bestaan, niet op internet, maar gewoon in de kroeg.

Leden van de Dutch Military Veterans voerden tijdens de bijeenkomst actie tegen de dreigende sluiting van Diner 66. In het nieuwe bestemmingsplan van die omgeving is geen plaats meer voor de diner. Foto: Erik Kottier

Page 11: Kareoler 2-2013

de Kareoler 2-2013 11

Door: Fred LardenoyeFoto’s: archief BNMO/Nationaal Archief

ie zich wil verdiepen in de lange historie van de BNMO kan na 9 april terecht bij

het Nationaal Archief. Een snelle blik op de inhoudsbeschrijving van het meters- lange archief leert dat de eer-ste Kareoler al op 15 oktober 1940 ver-schijnt, nog ver voor de officiële oprich-ting van de BNMO op 25 augustus 1945. Het blad bestond toen nog slechts uit enkele stencils die waren geproduceerd door oorlogsslachtoffers die verpleegd werden in Villa Kareol, vandaar de naam van het lijfblad van de BNMO. De villa in Aerdenhout was door mej. M.I.H. Bunge sinds juli 1940 ter beschik-king gesteld van het Nederlandse Rode Kruis voor de verpleging van Neder-landse militaire oorlogsgewonden uit de meidagen van 1940.

Audrey HepburnVandaag de dag met een Landelijk Zorgsysteem Veteranen (LZV) en tal van blijken van waardering en erkenning is het moeilijk voor te stellen, maar kort na de Tweede Wereldoorlog was er van overheidswege nagenoeg niets gere-geld voor veteranen. Het particuliere initiatief van Bunge kreeg na de oorlog een vervolg met de oprichting van de BNMO, toen nog een belangenvereni-ging voor alleen oorlogsslachtoffers. De dienstslachtoffers kwamen er vanaf 1976 bij.

Grootste uitdaging vanaf het begin was het verwerven van fondsen om de vete-ranenzorg te financieren. Een slimme zet daarvoor was de inzet van Holly-woodster Audrey Hepburn, die met haar Nederlandse afkomst en fraaie uitstraling veel geld wist los te peute-ren. De filmpjes uit het BNMO-archief waarin de actrice in foutloos Neder-lands aan de toegestroomde media uitlegt waarom zij dat belangrijk vindt, worden apart ondergebracht bij Beeld en Geluid in Hilversum.

GiroloterijNog slimmer was het organiseren van loterijen, voor het eerst in 1949 en in 1970 uitmondend in de Stichting Fond-senwerving Militaire Oorlogsslachtof-fers (SFMO) en een giroloterij die een stevig financieel fundament voor de vereniging legde. Inmiddels staat deze

organisatie bekend als de het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranen-zorg, kortweg vfonds.Zo zijn tal van organisaties, die nu vaak nog bestaan onder een andere naam, door de BNMO opgericht. De meeste bekende is natuurlijk het BNMO-Cen-trum dat nu opereert als zorgcentrum de Basis. Maar ook de oprichting van de World Veterans Foundation (WVF) in 1950 was een initiatief van de BNMO. En er zijn ook initiatieven die niet meer bestaan. Wie kent nog de stich-ting Meer Ontspanning voor Ernstige Oorlogsgewonden (MOVEO) die van 1950 tot 2010 actief is geweest? Meer bekend is de Gehandicaptenraad die in 1973 is voortgekomen uit de mede door de BNMO opgerichte Nationale Federa-tie van Organisaties van Gehandicap-ten (NFOG).Kortom, wie het BNMO archief raad-pleegt, ontdekt eens te meer hoe belangrijk het pionierswerk van de BNMO is geweest op het gebied van gehandicaptenzorg in het algemeen en veteranenzorg in het bijzonder. Genoeg reden om zorgvuldig met dit archief om te gaan en dat is iets wat bij het Nationaal Archief vanaf volgende maand verzekerd is.

Ook archieven SFMO en vfonds worden ondergebracht in het Nationaal Archief

Historie BNMO overgedragenOp 9 april a.s. wordt het archief van de BNMO officieel overgedragen aan het Nationaal Archief. Het vfonds en de BNMO organiseren op die dag een panel onder leiding van tv-maker Ad van Liempt. Onder anderen oud-staatssecretaris van Defensie en oud-gouverneur van Limburg baron Van Voorst tot Voorst en Tweede Kamerlid Angelien Eijsink gaan in op het veteranenbeleid in de 20e en 21e eeuw.

W

De BNMO organiseerde in 1960 boogschieten voor veteranen met een dwarslaesie.

Audrey Hepburn bezoekt de BNMO in Doorn in 1955 te behoeve van fondsenwerving.

Page 12: Kareoler 2-2013

12 de Kareoler 2-201312

Bijdrages: Serife Hökelekli en Ginny Mulder bnmo wegwijzer

Foto: Jos Morren

Voorzieningsregeling voor militaire oorlogs- en dienstslachtoffers

Wanneer recht op een voorziening?Allereerst moet er dus sprake zijn van een dienstverbandaandoening. Dit houdt in dat er is vastgesteld dat uw aandoening is ontstaan door uw dienst. Vervolgens dient de voorziening om medische of sociaal-medische redenen noodza-kelijk te zijn. Deze noodzakelijk-heid wordt in meeste gevallen medisch of arbeidskundig onder-zocht. Verder moet de voorziening persoonsgebonden, voor langere tijd noodzakelijk en niet algemeen gebruikelijk zijn. Overigens hoeft u geen militair invaliditeitspensioen te ontvangen om in aanmerking te komen voor een voorziening. Als er een dienstverbandaandoening is met een invaliditeit van minder dan 10 procent dan komt het mili-tair invaliditeitspensioen niet tot uitbetaling, maar heeft u dus wel recht op voorzieningen.

Soorten voorzieningenDe meest voorkomende voorzienin-gen zijn: vergoeding van de kosten van vervoer, aanschaf rolstoel,

Bent u in militaire dienst gewond geraakt, ziek geworden of heeft u daar een gebrek opgelopen en is daarvoor dienstverband aanvaard? Dan heeft u voor die aandoening onder voorwaarden recht op een voorziening van Defensie. Is deze aandoening op of na 1 januari 1998 opgelopen? Dan heeft u pas recht op een voorziening wanneer u de aandoening heeft opgelopen tijdens buitengewone of daarmee vergelijkbare omstandigheden.

levering revalidatiehulpmiddelen, conditietraining, aanschaf fiets, hobby en ontspanning, wonen en huishoudelijke uitgaven. U krijgt vaak een financiële tegemoet-koming voor de aanschaf of een behandeling. Iedere voorziening kent zo z’n eigen voorwaarden. Zo kan het zijn dat u zelf ook een deel moet meebetalen of dat het recht op een voorziening afhankelijk is van uw bruto jaarinkomen. Dit is uw inkomen uit arbeid, eigen bedrijf, pensioen of uitkering. Ook het militair invaliditeitspensioen telt mee, zonder de bijzondere invaliditeitsverhoging.

AanvragenU dient een voorziening eerst aan te vragen voordat u de voorzie-ning aanschaft of een voorziening start. Doet u dit niet, dan wordt uw aanvraag afgewezen. De aan-vraag dient u in met behulp van een brief gericht aan het ABP, Ser-viceteam Voorzieningen. In deze brief geeft u aan waarom u een voorziening nodig heeft. Ook kunt u aangeven welke voorziening u

denkt nodig te hebben. Nadat uw aanvraag is ontvangen, kan het zijn dat er een medisch of arbeids-deskundig onderzoek nodig is. Op uw aanvraag moet het ABP een beslissing nemen. Bent u het met deze beslissing niet eens, dan kunt u daartegen bezwaar maken. Uw bezwaarschrift dient u dan wel binnen zes weken in te dienen.

Het adres voor de aanvraag:ABP pensioenen, Businessunit Bijzondere Regelingen DefensieServiceteam voorzieningenPostbus 44906401 CZ Heerlen

Wanneer u over dit artikel, de voorzieningen, het (indienen van) bezwaar of beroep vragen en/of opmerkingen heeft, kunt u contact opnemen met Serife Hökelekli. Te bereiken op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag (10.00-16.00) op tel: 0343-474200 of e-mail: [email protected]. (SH)

Page 13: Kareoler 2-2013

13de Kareoler 2-2013 13

Bijdrages: Serife Hökelekli en Ginny Mulder

Vraag: De ereschulduitkering is toegekend, maar het komt niet tot uitbetaling, omdat ik eerder een schade-vergoeding heb ontvangen. Staat dit in de regeling?

Antwoord: In de regeling is bepaald dat de gewezen militair die een schadevergoeding heeft ontvangen voor zijn invaliditeit met dienstverband, van de bijzondere uitkering slechts het meerdere van de reeds ontvangen schadevergoeding uitbetaald krijgt.

Vraag: Mijn man ontving AOW. Hij is pas overleden. Wat gebeurt er dan met zijn AOW?

Antwoord: De AOW wordt stopgezet wanneer iemand overlijdt. U ontvangt een overlijdensuitkering. De overlijdensuitkering is eenmalig het bedrag van één maand bruto AOW-pensioen en is voor de over-blijvende partner.

De BNMO ontvangt met regelmaat vragen via de service ‘Eerste Hulp Bij Juridische Zaken’, die u kunt vinden op de website www.bnmo.nl. Wellicht zit hier het antwoord op uw vraag ook tussen. U kunt uw vraag ook opsturen naar [email protected]

v r a a g e n a n t w o o r d

Sociaal Juridisch Loket van start

Raadsvrouw Serife Hökelekli is sinds augustus 2012 in dienst bij de BNMO en heeft tot nog toe vragen van BNMO-leden beantwoord over onder meer ereschuld, het militair invaliditeitspensioen, voorzieningen en arbeidsongeschiktheidsuitkering. Vanaf maart is zij het aanspreekpunt van het SJL voor alle mogelijke vragen op sociaal-juridisch gebied en voor een bredere doel-groep.

Belangrijk initiatiefDe dienstverlening is uitgebreid op initiatief van de vakbonden AFMP, NPB, MARVER, ACOM, ACP en de BNMO en is mogelijk door een financiële bijdrage van het vfonds. Het vfonds heeft hiertoe besloten omdat het loket in een behoefte voorziet aan coördinatie van de eerstelijns vraagbaakfunctie voor (oud-)militairen en politiemedewerkers. “Wij vinden het Sociaal Juridisch Loket een belangrijk initiatief, dat wij graag ondersteu-nen. Vrede en veiligheid zijn immers belangrijke pijlers in de samenleving, zowel op nationaal als internatio-naal niveau. Erkenning en waardering voor de mensen die zich hiervoor inzetten, zou vanzelfsprekend moe-ten zijn en zij moeten ook kunnen rekenen op onze steun als dat nodig is”, aldus Ton Heerts, directeur van het vfonds.

OnafhankelijkDaarbij kan het SJL een belangrijke rol spelen, juist omdat het een onafhankelijke positie inneemt. Boven-dien wordt door de onderlinge samenwerking optimaal gebruikgemaakt van de expertise van alle betrokken partijen. Alle (oud-)militairen en politiemedewerkers kunnen bij het SJL terecht met een breed scala aan vra-gen, ook als zij niet bij een van de partnerorganisaties zijn aangesloten. Het vfonds is van mening dat het SJL juist vanwege deze aanpak een goede aanvulling biedt op bestaande vormen van hulpverlening. “Met het initiatief voor dit loket leveren de betrokken organisaties een belangrijke bijdrage aan de missie van het vfonds, namelijk het vergroten van erkenning en waardering van oude en jonge veteranen, mensen die zich wereldwijd inzetten voor onze vrede en vrijheid”, vindt Heerts.

AanpakU kunt het SJL dagelijks bellen met vragen over rechts-positie, voorzieningen en uitkeringen voor de (ex-)mili-tairen en politiemedewerkers. Het SJL zal in overleg met de vraagsteller de situatie zo duidelijk mogelijk vaststel-len, advies en informatie geven en desgewenst de vrager begeleiden naar de juiste instantie.Het SJL werkt daarom nauw samen met het Centraal Aanmeldpunt Veteranen (CAP) van het Veteraneninsti-tuut en het 24/7-Loket Politie als het om bredere hulp-verlening gaat en met de BNMO en de vakbonden als iemand een beroep wil doen op juridische bijstand. (GM)

Voor meer informatie over het SJL: www.sjloket.nl en tel: 0343-474110.

Vanaf maart 2013 kunnen alle actieve en niet-actieve militairen en politiemedewerkers bij het Sociaal Juri-disch Loket (SJL) terecht met hun vragen op sociaal juridisch gebied. Het SJL is een uitbreiding van de reeds bestaande dienstverlening van de sociaal juridische raadsvrouw van de BNMO.

Dienstverlening wordt vanaf maart uitgebreid

Page 14: Kareoler 2-2013

14 de Kareoler 2-201314

Door: Janke RozemullerFoto’s: Birgit de Roij

ls de officiële overhandi-ging plaatsvindt, maakt veteranenhond Vigo al

een aantal weken deel uit van het gezin van de 41-jarige Patrick Kaslander. Toch mogen de andere gezinsleden zich niet met hem bemoeien: voeren, snoepjes geven of aaien is uit den boze. Hond en baas moeten namelijk een exclu-sieve band opbouwen. En daar mag – letterlijk – niemand tussen komen. Wie een gesprek voert met Kaslander merkt dat meteen, de hond zit er voortdurend met zijn neus tussen. “Vigo brengt me heel veel rust en veiligheid”, vertelt

omslagverhaal

‘Vigo brengt me heel veel rust’

Hulphond voor veteranen met PTSS

Patrick Kaslander met zijn hulphond Vigo.

A

Buddysupport wordt meestal uitgevoerd door mensen. Maar veteranen met PTSS kunnen nu ook steun vinden bij een speciaal daarvoor opgeleide hulphond. De hond herkent signalen van stress en haalt zijn baasje daar zo snel mogelijk weer uit. Een van die hulphonden is Vigo. De zwarte labrador werd onlangs officieel overgedragen aan Bosnië- en Afghanistanveteraan Patrick Kaslander.

Page 15: Kareoler 2-2013

15de Kareoler 2-2013 15

Schouwink en mijn zoon gewoon niet redden, want ze waren op slag dood. Maar Patrick heeft daar het leven gered van de twee zwaarge-wonden. En dat mag ook wel eens een keer publiek worden gezegd, ook waar Patrick bij is. Iedereen reageert anders op situaties. En door wat daar gebeurd is, is mis-schien bij Patrick even de emmer overgelopen.”Omdat Kaslander als militair ver-pleegkundige geen onbekende is met PTSS, herkende hij na zijn laatste uitzending bepaalde symp-tomen bij zichzelf. “Maar accepta-tie is een ander verhaal”, zegt hij. Met hulp van zijn vrouw vond hij uiteindelijk de weg in de hulpver-lening en toen hij afgelopen zomer op tv een reportage zag over Kunst-man met zijn hulphond Teddy, nam hij contact met hem op via de toenmalige stichting Veteranen Noord-Nederland, de huidige stich-ting Het Veteranenhuis. Daarna is het balletje gaan rollen.

GevoeligheidNiet iedere hond is geschikt als veteranenhond. Het dier moet een bepaalde gevoeligheid hebben waardoor hij signalen herkent op het moment dat zijn baasje veel stress heeft of een herbeleving krijgt, meestal tijdens een nacht-merrie. Bij een paniekaanval zal de hond zijn baas uit een menigte leiden en tijdens een herbeleving

Kaslander. “Hij kijkt naar me en houdt me continue in de gaten. Hij filtert wat belangrijk is en wat niet. Ik hoef zelf dus niet meer overalert te zijn.”

Zeven hondenDe officiële overdracht van vete-ranenhond Vigo is op 17 februari tijdens de gezinsbeurs Wegwijs in Utrecht, waar Koninklijke PIT Pro Rege met een stand staat. Deze stichting zet zich in voor het welzijn van militairen, veteranen en hun thuisfront. Dat doet ze onder meer door fondsenwerving waarmee projecten als die van de veteranenhond worden gesteund. Binnen dit project zijn nu twee honden opgeleid, vijf andere wor-den nog getraind. Het opleiden van één veteranenhond kost zeven- tot tienduizend euro.De eerste veteranenhond is Teddy, een labradoodle die in augustus vorig jaar in het nieuws kwam met zijn baasje John Kunstman (zie ook de Kareoler 6-2012). Deze Libanonveteraan met PTSS schafte zijn hond zelf aan, waarna het dier door Hulphond Nederland werd getraind. BNMO-lid Kunstman is bij de overdracht van Vigo aanwezig om te vertellen over zijn ervarin-gen met zijn veteranenhond. “De hond heeft mij gesocialiseerd. Teddy heeft mij er letterlijk en figuurlijk doorheen gesleurd.”

Bijzondere bandBijzonder is dat generaal b.d. Peter van Uhm gevraagd is voor de officiële overhandiging van Vigo. “Sinds 18 april 2008 is er een heel bijzondere band tussen Patrick en mij en mijn gezin”, aldus de oud-Commandant der Strijdkrachten in zijn toespraak. Op die datum reed het voertuig waarin zijn zoon Dennis zat op een bermbom. Alge-meen militair verpleegkundige Kaslander reed achterin dezelfde colonne. “Patrick kón daar Mark

in de vorm van een nachtmerrie zal hij de veteraan wakker maken.Kaslander is heel enthousiast over zijn hulphond. “Ik kan aan Vigo zien hoe ik me voel. Als ik rustig ben, dan gaat hij liggen. Maar als het druk is, zoals nu, dan blokt hij me af. Eerder was zij mijn Vigo”, zegt hij, terwijl hij naar zijn vrouw wijst. “Ik stond naast haar en week niet van haar zijde. Als ik naar de wc moest, dan moest zij mee.” Ook voor echtgenote Carla betekent Vigo heel veel: “Ik heb mijn vrij-heid terug, de verantwoordelijk-heid ligt nu niet meer bij mij.”

Voorzitter Leo Born van stichting Koninklijke PIT Pro Rege (r) en oud-Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm overhandigen veteranenhond Vigo aan Patrick en Carla Kaslander.

Project Veteranenhond

Het project Veteranenhond is een initiatief van Koninklijke PIT Pro Rege, die zich samen met Hulphond Nederland en Het Veteranenhuis inzet voor een significante verbetering van het welzijn van zwaar getraumatiseerde veteranen. Het project voorziet in de selectie, aanschaf en training van hulphonden en in het matchen met veteranen die daar baat bij hebben. Ook wordt meegewerkt aan wetenschappelijk onderzoek naar de meest optimale toepassing en inzet van veteranenhonden. Veteranenhond Vigo is de eerste veteranenhond die Koninklijke PIT Pro Rege financierde.

Info: www.veteranenhond.nl

Page 16: Kareoler 2-2013

de Kareoler 2-2013161616

lotgenotencontact

eze dag, van 10.00 tot 19.00 uur, is voor kinde-ren tussen de 10 en 14 jaar van wie een van de ouders veteraan is en psychosociale klachten

ondervindt vanwege de militaire dienst. De Stichting Anjerveteranendag heeft vorig jaar een Kinderanjer-actie gevoerd om iets te kunnen betekenen voor deze kinderen. De nadruk ligt daarbij op het kind zijn, de problematiek van de veteraan en de belasting voor het gezin worden niet benadrukt. De kinderen zijn er even uit, kunnen zich ontspannen en als er eventueel vragen zijn over thuis, wordt daar professioneel op gereageerd.

Wat gaan we doen?Tussen 10.00 en 10.30 uur zijn de kinderen welkom in Doorn. De bowlingbaan van de Basis is open en er staan frisdrank en versnaperingen klaar. Als iedereen er is en de ouders zijn uitgezwaaid, gaan we eerst ken-nismaken met elkaar door een leuk spel. Vervolgens

Jonge kinderen van veteranen kunnen op 27 april in Doorn een leuke, gezellige dag meemaken. Er zijn creatieve en sportieve activiteiten en een barbecue waarbij ook de ouders van harte welkom zijn. Deze dag wordt mogelijk gemaakt door een gift van de Stichting Anjerveteranendag.

Gezelligheid voor jonge kinderen van veteranen

D

Op 29 maart, Goede Vrijdag, orga-niseren het Nationaal Katholiek Thuisfront en de RK Geestelijke Verzorging van het Ministerie van Defensie voor de zesde keer een kruisweg voor militairen, vetera-nen en hun gezinnen. De kruisweg vindt plaats in het kruiswegpark in Roermond. De wandeltocht langs de staties begint om 15.00 uur in de Kapel in ’t Zand en duurt onge-veer een uur. Hoofd krijgsmacht-aalmoezenier, diaken Jules Post,

zal de tocht openen. De kruisweg wordt afgesloten met het leggen van bloemen en het herdenken

van allen die tijdens hun werk aan recht, orde en vrede gestorven zijn. Na afloop is er gelegenheid tot ont-moeting in het tegenover het park gelegen restaurant Parkzicht. (LvD)

Als u wilt deelnemen, dan graag een bericht voor 22 maart a.s., dit in ver-band met de catering, naar e-mail: [email protected] of een kaartje naar Stichting Nationaal Katholiek Thuisfront, Postbus 2177, 3700 CD Zeist.

maken we tot aan de lunch een mooie grote mascotte met elkaar en gaan daarna bij mooi weer picknicken in het bos op het Basisterrein. In de middag zijn er de Utrechtse Hill Back Games met boomstamwerpen, (hard)lopen, zagen en volleybal met een Schotse kei. Vanaf 17.30 uur sluiten we de dag af met een barbecue waarbij de ouders naar de enthousiaste verhalen van de kinderen kunnen luisteren. (JM)

U kunt uw kind(eren) aanmelden op www.de-basis.nl. Of door even te bellen met de Servicedesk van de Basis, tel: 0343-474200, of te e-mailen: [email protected].

Kruisweg voor veteranen op Goede Vrijdag

Een ontspannen dag voor uw kinderen.

Page 17: Kareoler 2-2013

de Kareoler 2-2013 17

Bijdrages: Linde van Deth, Jos Morren en Maarten Lautenslager

De eerste informatiebijeenkomst over de fietstocht van BNMO-leden naar het Spaanse Santiago de Compostella in de periode van 28 mei tot 22 juni 2014 (zie de Kareoler 5-2012) zal plaatsvinden op 30 maart 2013 te Doorn. De aanvang is om 10.30 uur. Tot uiterlijk 23 maart bestaat de mogelijkheid om je per mail aan te melden voor deze bijeenkomst bij Maarten Lautenslager, de initiatiefnemer van dit project: [email protected] (ML)

Informatiemiddag fietstocht Santiago de Compostella

De BNMO afdeling Gelderland nodigt u uit om op 5 mei 2013 aanwezig te zijn in Wageningen voor het defilé. Vanaf 10.00 uur is iedereen welkom (zowel veteranen als dienstslachtoffers en partners) in Wageningen en vanaf 14.30 uur begint het opstellen van het defilé en het instappen in de voertuigen. Voor de rest geldt het volgende: Parkeerkaarten krijgt u na aanmel-ding thuis gestuurd. Vrij vervoersbe-wijzen dient u als veteraan zelf aan te vragen bij het Veteraneninstituut. Tribunekaarten worden op de dag zelf verstrekt, dit is om fraude te voor-komen en deze kaarten kosten geld, het

bedrag is nu niet bekend en moet op 5 mei 2013 ter plaatse betaald worden. Lunchpakketten kunt u op 5 mei 2013 krijgen in de veteranentent tegen inlevering van een lunchbon die u persoonlijk krijgt op de dag zelf. Voor de koffie dient u dit jaar zelf te betalen in de tent waar men verzamelt voor het defilé. Daarnaast heeft u ook de gelegenheid om zelf eten te kopen bij de catering die op het terrein aanwezig is. Voor de deelnemers aan het defilé wordt een polsbandje verstrekt, zodat u de gehele dag gratis naar de toilet kunt. Ook krijgt u een programma-boekje voor 5 mei uitgereikt.

Voor deelname aan het defilé (voor minder mobiele deelnemers kan dat in een van de voertuigen) of een plek op de tribune dient u zich vóór 21 maart aan te melden bij de BNMO afdeling Gelderland, Petra van de Meijde, Eykmanstraat 2-1 hoog, 6706 VJ Wageningen, tel. 06-14425096 of e-mail: [email protected]

Defilé 5 mei Wageningen

Foto: William Moore

De contactdag van de SPO in 2012. Foto: Erik Kottier

Contactdag Partners OorlogsgetroffenenOp zaterdag 27 april vindt er een contactdag van de Stichting Part-ners van Oorlogsgetroffenen (SPO) plaats op de Basis in Doorn. Deze contactdag is bedoeld voor part-ners en volwassen kinderen van oorlogsgetroffenen. Ook partners van politie-, brandweer- en ambu-lancemedewerkers die ingrijpende ervaringen hebben meegemaakt zijn welkom. Het thema van de dag is: Hoe blijf ik de konin(gin) te rijk met mijn huisgenoten? De dag begint om 10.30 uur met een inleiding over het dagthema. Daarna is een er lunch en vervol-gens ontmoeten de deelnemers

elkaar in groepen onder begelei-ding van een gespreksleider van de SPO. Centraal deze dag staat de aandacht voor de partners en vol-wassen kinderen van iemand die door oorlog of in zijn of haar werk ervaringen heeft die het dagelijks leven beïnvloeden. U kunt u aanmelden via e-mail: [email protected] of tel: 0343-474110. Ver-meld daarbij uw naam en adres en of u partner of kind bent van een oorlogsgetroffene of veteraan of dat u zelf oorlogsgetroffene of vete-raan bent. Ook kunt u aangeven of u behoefte heeft aan opvang voor jonge kinderen tijdens deze dag.

Na een bevestiging van uw inschrij-ving volgt een uitnodiging van betaling van € 7,50 eigen bijdrage. (LvD)

Page 18: Kareoler 2-2013

de Kareoler 2-201318

Noord-Holland

Contactmiddag 27 april De contactmiddag vindt plaats in restaurant Klein Var-nebroek, De omloop 22, 1852 RJ Heiloo, tel: 072-5331612. Aanvang 13.00 uur met koffie en gebak. Vervolgens gaan we gezellig kienen en klaverjassen. We besluiten om 17.00 uur met een heerlijke maaltijd, zodat u om 19.00 uur huiswaarts kunt gaan. U kunt zich voor deelname uitsluitend opgeven door 20 euro p.p. over te maken op rek. nr. 47.51.13.624 t.n.v. BNMO J. Hoogenboom. Er gaat een bus vanuit de Zoete Inval, via Velsen-Z (Shell station hoek Parkweg). Via hotel Akersloot, dan naar Hoorn (achterzijde station), dan via Alkmaar (achterzijde station) naar Klein Varnebroek. Wilt u duidelijk aange-ven waar u wilt opstappen? Voor de bus dient u 5 euro p.p. extra over te maken. Uw aanmelding en betaling dienen op 19 april 2013 binnen te zijn. Deze locatie heb-ben wij reeds eerder bezocht en het was er goed toeven. Indien u met eigen vervoer komt, vanuit Haarlem A9 volgen tot de rotonde bij Alkmaar (Kooimeerplein), daar linksaf. Bij de Kennemerstraatweg nogmaals linksaf (vanuit Den Helder is het rechtsaf) richting Heiloo. In Heiloo bij de Kerklaan rechtsaf en de weg vervolgen tot aan het restaurant Klein Varnebroek.Het bestuur wenst u een hele plezierige en gezellige middag, tot ziens in Klein Varnebroek.

Zuid-Holland

Met de afdeling in DoornVan 11 t/m 15 februari zijn ongeveer vijftig leden van onze afdeling samen met een aantal leden van Den Haag in Doorn aanwezig geweest. Wij hebben daar aan het nazorgprogramma Ontmoetingspunt Doorn deelge-nomen. Het was fantastisch om elkaar daar maandag-ochtend om ongeveer 11.00 uur met een heerlijk kopje koffie of thee te ontmoeten. Na een hartelijk welkom en een verdere introductie van de week begon het pro-gramma waar eenieder vrijblijvend aan deelnam.Het was erg goed om elkaar (bestuur en leden) in deze week bezig te zien. Bij eenieder stond een heerlijke glimlach op het gezicht. En de lach daverde soms door de lounge. Van oud (94 jaar) tot jong (67 jaar) was de wil aanwezig om het elkaar naar de zin te maken. Het pro-gramma bestond uit sportieve, creatieve en verdiepende onderdelen.En de inmiddels nieuwe voorzitter Cor Stolk gaf op de dinsdagavond een prachtige powerpointpresentatie over twee dingen: een introductie over zijn werkende leven en een inleiding in de genealogie. De aanwezi-gen genoten er erg van. Op woensdagavond, tijdens

de sport- en spelontmoeting, genoot men zichtbaar en hoorbaar van elkaar tijdens de verschillende activiteiten. Van het zwembad, de bowlingbaan en de gymzaal werd dankbaar gebruik gemaakt. Aangezien het koud en glad was, waren buiten geen activiteiten. Maar die werden niet gemist deze week. Op de vrijdagochtend namen we op een muzikale wijze afscheid van de Basis met een muziekbingo. De muziek zette de aanwezigen soms tot meezingen aan. We kunnen terugkijken op een gezellige, fijne en warme ontmoeting in Doorn.

Contactmiddag 25 aprilOp 25 april ontmoeten we elkaar weer in het ECHOS Home op de Van Ghentkazerne, aanvang 14.00 uur, einde 16.00 uur.

Limburg-Noord en -Midden

Agenda 201322-26 april Met de afdeling naar Doorn15 mei Damesdag8 juni Jongerendag16-21 juni Meerdaagse reis naar Meerane nabij Leipzig29 juni Muziek- en dansavond12 september Herdenking Indië-monument (samen met de deelnemers van de Basis)19 september Algemene dagtocht21 september Gezinsdag (georganiseerd door ‘de Basis’)8 oktober Alleenstaandendag Roermond

van de afdelingen

Page 19: Kareoler 2-2013

de Kareoler 2-2013 19

8 oktober Herendag 10 oktober Alleenstaandendag Well7 november Spellendag

Alle data na 15 mei zijn onder voorbehoud.

Met de afdeling naar DoornIn het programmaboekje van de Basis heeft u kunnen lezen dat onze afdeling van 22 tot 26 april 2013 wordt uitgenodigd deel te nemen aan het nazorgprogramma Ontmoetingspunt Doorn met de afdeling. Iedereen kan zich hiervoor opgeven door het inschrijfformulier in te vullen en naar Doorn te sturen. Leden die nog nooit aan de nazorg hebben deelgenomen, krijgen de voorkeur. Naast de vijf dagen met de afdeling kunt u nog vijf dagen aan een ander programma in 2013 deelnemen.

NieuwsbriefDe leden waarvan wij een mailadres hebben, krijgen de nieuwsbrief en uitnodigingen voor de afdelingsactivi-teiten per mail gestuurd. Heeft u ook een mailadres of is dit veranderd, geef dit dan door aan: [email protected]

Damesdag op 15 meiDeze keer bezoeken we onder meer:• het Museum in Vaals, ontvangst met koffie en gebak.

Daarna rondleiding door het heiligenmuseum en een lunch;

• Hoeve Scholtissenhof in Bocholtz waar we de tentoon-stelling Klein Limburg bezoeken. Op eigen gelegenheid kunt u rond kijken in de winkel met streekproducten en decoratiematerialen of op het terras genieten van een drankje of een ijscoupe, gemaakt op de hoeve zelf;

• afsluitend diner in Nieuwstadt.

Meerdaagse reis 2013Wanneer: zondag 16 t/m vrijdag 21 juni 2013. Dit jaar gaan wij naar Meerane in Thûringen, Duitsland. Wij verblijven in Romantik Hotel Schwanefeld in Meerane. Meerane ligt centraal voor mooie dagtrips naar onder meer de prachtige steden Leipzig, Dresden en Karlovy Vary in Tsjechië. Verzorging op basis van vol pension. We gaan weer met één bus, dus vol is vol. Mocht u interesse hebben in deze reis, dan kunt u bellen met Jacq. Jeur-ninck, tel: 0475-493372 of 06-10457263.

Friesland

Contactmiddag 13 april 2013Aankomst rond 14.00 uur. We eindigen om 16.00 uur. Onder het genot van koffie/thee en een drankje hopen

we elkaar weer te treffen. We zijn van plan een film te gaan vertonen, maar er zal genoeg tijd overblijven om met elkaar in gesprek te gaan. Alvast een leuke middag toegewenst.

Bus- of bootreisDe planning is nog niet rond. Te zijner tijd hoort u van ons.

Agenda 201312 oktober Contactmiddag24 oktober Vrouwencontactdag21 december Eindejaars-/Kerstdiner Kijk ook eens op onze website: BNMO, afdeling Friesland.

’s-Gravenhage e.o.

Contactmiddag 14 mei Contact/bingomiddag in wijkcentrum Stervoorde, Dr. H.J. van Mooklaan, 2286 BA Rijswijk. Aanvang 13.30 uur.

OPDVan 11 tot en met 15 februari hebben 21 leden van de afdeling deelgenomen aan het Ontmoetingspunt Doorn (OPD). Vanwege het geringe aantal deelnemers uit onze afdeling hebben wij samen met de afdeling Zuid-Hol-land deze week beleefd. Na aankomst, het begroeten en kennismaken met elkaar werd rond 12.30 uur de lunch gebruikt. Na de lunch werden wij welkom geheten door onze programmamaker Jeroen Blansjaar. Op een pret-tige wijze vertelde hij de keur aan mogelijkheden van deze week. Wij konden iedere dag kiezen uit gezonde, creatieve en sportieve activiteiten. Aan de vele activitei-ten werd door alle leden enthousiast deelgenomen.Tijdens de avonden werden er, onder het genot van een kopje koffie of een drankje, veel gesprekken gevoerd. Verder werd er een presentatie door Cor Stolk van de afdeling Zuid-Holland gegeven over zijn werk bij de DCMR en over genealogie.Natuurlijk ontbrak de traditionele bingo ook niet. Het OPD werd op vrijdag met een muzikale bingo en de lunch afgesloten. Het was een geslaagde week waar eenieder van genoten heeft. Namens de deelnemers van de afdeling die aan het OPD hebben deelgenomen wil ik iedereen die deze week mogelijk heeft gemaakt bedanken voor hun voortreffelijke inzet en de plezierige wijze waarop zij ons hebben begeleid. Voor de leden van de afdeling, die niet hebben deelgenomen, is het een aanrader, wanneer de afdeling weer aan de beurt is, aan het OPD deel te nemen.

Page 20: Kareoler 2-2013

de Kareoler 2-201320

van de afdelingen

Brabander, P.J. de (63), EmmerichBruls, R.M.H. (27), Berg en TerblijtDijl, N.E.M. van mw. (37), Helden (donateur)Haaima, L.G. (42), WinschotenHack, R. (30), LinschotenHoekstra, M.P. (57), VenrayHouben, R.F.E.M. (37), Landgraaf

Noppen, T. van (48), HoofddorpSassoon, M. (52), HaarlemSnoeijers, B.C.B. (39), HalsterenWingerden, M. van (37) VeelerveenWouterse, J.D. (59), TielYacoub, J. (32), Enschede

welkom bij de bnmo

Berkhout, G. (86), AlkmaarBindels-Berg, M.J. mw. (88), KerkradeBrouwers, P. (86), SteenbergenCoenraad, R.G. (93), HoogvlietDammers, J.G. (85), ArnhemDood, J.P. (92), Een WestDouwes, F.J.M. (91), BrummenGerats, J.J. (87), LandgraafGerlach, L.F. (81), AmersfoortGijsbers, G.A.J. (86), DeventerGores-van Bussel, H.J. mw. (96), VelpHardenberg, A.L. (89), DordrechtHeirman, W.G.M. (92), WerkhovenHuinink, W.J.A. (76), Veghel

Jansen, F. (70), TilburgKerssen, J.J. (86), DierenKersten, G. (87), ArnhemKooijmans-Valk, G.J. mw. (90), RidderkerkLinssen, H. (87), SusterenMazeland-Achtereeke, A. mw. (86), HengeloOlthof-de Jonge, J. mw. WesteremdenOrt. P. van de, (86), EindhovenPezy, H. (87), AlmeloRondel, A.H. (87), ArnhemSchanssema, B. (88), DelfzijlVeen, H. van der (85), ZuidhornVeen-Zandbergen, A. van der, mw. (93), SurhuisterveenWessels-de Mildt G. mw. (90), Zoetermeer

in dankbare herinnering

Oproep nieuwe bestuursleden/contactpersonenDe afdeling ’s-Gravenhage e.o. heeft op dit moment plusminus 285 leden. Aangezien de gemiddelde leeftijd boven de 60 jaar ligt, is verjonging van de afdeling een belangrijk onderwerp. Daarom doet het bestuur een dringend beroep op jonge BNMO-leden of zij naast hun lidmaatschap ook een bestuursfunctie willen ver-vullen. Tevens is het bestuur op zoek naar mensen die als contactpersonen (wij streven ernaar dat alle leden minimaal eenmaal per jaar bezocht worden) willen fun-geren. Zonder de hulp van voldoende contactpersonen is dit onmogelijk.Hebt u interesse, neem dan contact op met de secretaris Willem van der Wel, tel: 070-3941223 of per e-mail: [email protected].

Een verzoek aan alle leden van de afdeling ’s-Gravenhage e.o, als het bij u bekend is dat een lid van de afdeling ziek is of in het ziekenhuis is opgenomen of in andere omstandigheden verkeert, wilt u dan zo vriendelijk zijn dit bij Anneke of Willem van der Wel te melden, tel: 070-3941223 of per e-mail: [email protected]

Het bestuur van de afdeling kan dan deze leden een bezoek brengen of een bloemetje sturen. Ook voor inlich-tingen, vragen en/of opmerkingen kunt u met het boven-staande nummer contact opnemen.

Zeeland

Agenda 2013Na de kerst-inn en de nieuwjaarsreceptie zijn we vol energie begonnen aan de activiteiten van 2013. • Op 1 maart hadden we onze jaarvergadering +

contactdag in Kapelle.• Op 17 april een contactdag in de kazerne in Vlissingen,

hiervoor krijgt u te zijner tijd een uitnodiging via e-mail of per brief.

• Op donderdag 16 mei is onze busreis gepland waar-voor iedereen al een brief heeft gekregen.

Vergeet niet u tijdig op te geven en te betalen.• Het bestuur heeft twee keer vergaderd om alles in

goede banen te leiden.

Page 21: Kareoler 2-2013

de Kareoler 2-2013 21

HandtekeningenactieOproep aan alle weduwen van oorlogsslachtoffers die zich gediscrimineerd voelen omdat onze mannen niet in aanmerking komen voor de Ereschuldregeling. Gelieve een handtekening te sturen aan:

Mevrouw J. SturenbergKoninginneweg 4683737 BJ Groenekan

Dan kunnen wij op een andere manier proberen ons recht te halen.

J. Sturenberg, Groenekan

In BNMO Brieven kunt u uw mening kwijt. De redactie behoudt zich het recht voor brieven te redigeren of in te korten. Brieven kunt u sturen naar e-mail: [email protected] of naar: de Kareoler, Postbus 1027, 6501 BA Nijmegen.

bnm

o-brieven

secretariaten van de afdelingenGroningen T. Pelgrim, Veemstede 95, 9665 EC Oude Pekela, tel: 0597-422327, e-mail: [email protected] mw. A. Mul, Lege Leane 15, 8567 LH Oudemirdum tel: 0514-572298, e-mail: [email protected] W. Veldkamp, Zonnedauwstraat 47, 9404 JP Assen, tel: 06-24396514, e-mail: [email protected] mw. A.A.J. de Wals-Ros, De Goorn 9, 7491 HB Delden, tel: 074-3762763/06-27250093, e-mail: [email protected] A.C. Rutten, Wilhelminalaan 33, 3842 KA Harderwijk, tel: 06-18764290, e-mail: [email protected]/’t Gooi W. Veenman, Kamelenspoor 14, 3605 EA Maarssen, tel: 0346-562822, e-mail: [email protected] L.M. Valkering, Prins Bernhardlaan 13c, 1934 EP Egmond a/d Hoef, tel: 072-5061334, e-mail: [email protected]

Amsterdam e.o. B. van der Reijden, Kuinderstraat 22-2, 1079 DL Amsterdam, tel: 020-6427642, e-mail: [email protected]’s-Gravenhage e.o. W. van der Wel, Martin Campslaan 139, 2286 SJ Rijswijk, tel: 070-3941223, e-mail: [email protected] C. Passchier, Mgr. W.M. Bekkerslaan 111, 3141 SJ Maassluis, tel: 010-5920238, e-mail: [email protected] J.A.P. van Osta, Goese Meerlaan 20, 4465 AL Goes, tel: 0113-227998, e-mail: [email protected] Maarten Lautenslager, Lepelkesweg 28 D, 5503 EW Veldhoven, tel: 06-5135738, e-mail: [email protected] Limburg-Noord en -Midden mw. B.H.M. Deneer-Maassen, Hofstraat 45, 6019 CC Wessem, tel: 0475-562436, e-mail: [email protected] mw. A.M.C. van den Berg, Oude Landgraaf 52, 6373 BA Landgraaf, tel: 045 5323006/06-25334709, e-mail: [email protected]

Page 22: Kareoler 2-2013

22 de Kareoler 2-2013

bnmo-bonus Bijdrages: Chris Laarhoven en Fred Lardenoye

De HolocaustOp 18 maart 2013 is het 25 jaar geleden dat documentaire-filmmaker Willy Lindwer een internationale Emmy Award ontving voor zijn film De Laatste Zeven Maanden van Anne Frank. Als een rode draad loopt door zijn oeuvre de niet aflatende ijver om te willen vertellen over Israël en de mas-samoord op de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vele documentaires heeft hij daaraan gewijd en zijn hals-starrig-heid om door middel van oral history getuigenissen te willen vastleggen, wordt alom geprezen. In de dvd-box De Holocaust, Een Monument In Film zijn zeventien van Lindwers belangrijkste documentaires opge-nomen over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging in Nederland. Films over onder meer Anne Frank, Wester-bork, joodse oorlogspleegkinderen, de Joodsche Raad van Amsterdam, Simon Wiesenthal en het getto van Warschau.

De box bevat ook Kind in Twee Werelden, een documentaire over joodse oorlogspleegkinderen waarmee Lindwer een Gouden Kalf won. (FL)

De Holocaust, Een Monument In Film is vanaf 21 maart in de dvd-videospeciaalzaken verkrijgbaar. Maar u kunt ook een kansje wagen met de prijsvraag.

De oplossing van de kerstsudoku (Kareoler 8-2012) luidt 473861295. De vijfdaagse busreis voor twee personen naar Berlijn gaat naar P.S. Verhaegh uit Sevenum. Een exemplaar van de dvd-box Nederlands-Indië in speelfilms gaat naar J.P. Rietdijk uit Oostvoorne, J. Bredewoud uit Den Helder, H. Meek uit Rode, Fam. van Zandvoort uit St. Michielsgestel

en C.J. van Marion-v.d. Blom uit Zwartewaal. Een exemplaar van de dvd Simon plus een exemplaar van de oorlogsroman waarop de verfilming is gebaseerd, gaat naar J.W. Gazenbeek uit Driebergen-Rijsenburg, T. van der Neut uit Aalten, D. Verburg uit Middelburg en H. Hummel uit Den Helder. De oplossing van de prijsvraag in de eerste editie van de Kareoler van 2013 luidt Charlie Wilson’s War. De vrijkaartjes voor de film The Master zijn gegaan naar J.H. Vos uit Eindho-ven en M. Bouwmeester uit Gouda.

De redactie mag van uitgever en distributeur Source 1 Media twee dvd-boxen van De Holocaust, Een Monument In Film verloten onder de goede inzenders op de volgende prijsvraag:

Ook een bekende Hollywoodregisseur erkende het belang van oral history en financierde een wereldwijd project om van alle nog levende joodse ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog hun verhaal op film te laten vastleggen. Hoe heet hij?

Stuur het antwoord vóór 5 april naar de redactie van de Kareoler, Postbus 1027, 6501 BA Nijmegen onder vermelding van ‘prijsvraag 2’ of stuur een mail (vergeet niet uw adres te vermelden) naar [email protected]. Over de uitslag van de prijsvraag kan niet worden gecorrespondeerd.

Win dvd-box De Holocaust

Uitslag Kerstpuzzel en prijsvraag 1

Monumentale dvd-box van filmmaker Willy Lindwer

Beeld uit de documentaire Westerbork.

Page 23: Kareoler 2-2013

de Kareoler 2-2013 23

Als ik zoals gewoonlijk het nieuws volg, komt mij BREAKING door de speakers van de tv ter ore dat Jozef Ratzinger om gezondheidsredenen zijn door de heer gegeven ambt gaat verlaten.Ik ben katholiek opgevoed en heb dit geloof altijd in ere gehouden. Ik ben in Maastricht op de Maria Goretti school geplant en grootgebracht met kerke-lijke ceremonies. Ik heb zelfs de con-troverse binnen ons dorp met betrek-king tot bisschop Gijsens meegemaakt tijdens mijn ultieme puberale moment van vormsel. En vele katholieke feest-dagen thuis gevierd die steevast aanlei-ding gaven tot taferelen die Youp van ’t Hek beschrijft in Flappie.Mijn moment van beginnende adoles-centie trad in en daarmee mijn drang mij af te scheiden van onder meer deze opgelegde vorm van geloofsbeleving. Ik

maakte mij vrij en vertrok met goedkeu-ring van mijn ouders naar een heidens oord ergens in het Midden-Oosten, Liba-non genaamd, met als nobel doel de vrede te bewaken. Het is hier, onder de vlag van de VN, dat mijn ogen geopend werden. Ik kreeg inzicht in wie de strij-dende partijen waren en zag als ambu-lancechauffeur alleen maar verliezers.Teleurgesteld en verward in mijn geloof, opgelegd door erfelijke over-dracht, heb ik ooit nog enige moeite gedaan om erachter te komen wat voor goeds mijn ouders voor mij in petto hadden. Ik ben er niet achter gekomen. Na terugkomst uit Libanon ben ik toch naar het bezoek van paus Johannes Paulus aan Maastricht geweest toen hij de Onze Lieve Vrouwekerk tot Basiliek doopte. Ik had het idee dat toen ik naar hem zwaaide onze ogen elkaar vonden

in de menigte en toen kreeg ik het-zelfde gevoel als tijdens de kerstnacht-mis in 1981 in Libanon.... Kippenvel. (CL)

N.B. Op de foto de kerk broederlijk naast de moskee in het hart van Bei-roet. Dat zie ik zo gauw nog niet in Nederland.

Libanonveteraan en BNMO-lid Chris Laar-hoven woont met zijn gezin in het Libanese kuststadje Tyre en is oprichter van Weerzien met Libanon. Deze stichting organiseert terugkeerreizen voor Libanonveteranen en verleent humanitaire hulp in Libanon. www.weerzien-met-libanon.nl

Paus

Van 21 t/m 27 maart vindt het Movies That Matter Film Festival 2013 plaats in Filmhuis en Theater aan het Spui in Den Haag (zie ook de achterpagina). Het festival opent met de veelgeprezen documentaire The Act of Killing waarin Indonesische veteranen openhartig vertellen over de massa-moord die plaatsvond in 1965, toen na een gewelddadige militaire coup de jacht werd geopend op alles en iedereen die maar verdacht werd van communistische sympathieën. Net als het afgelopen jaar wordt Movies that Matters gesponsord door het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg, oftewel het vfonds. In het bijzonder het hoofdprogramma Camera Justitia. Een van de in dat kader vertoonde films is The Khmer Rouge and the Man of Non-Violence. Een indringende documentaire over het Cambodja-tribunaal dat de oorlogsmisdadigers uit de tijd van de Killing Fields probeert te berechten. Extra actueel nu het tribunaal uit geldgebrek dreigt te moeten sluiten voordat de processen zijn afgesloten.

Naast documentaires biedt het festival ook veel speelfilms. Daaronder de beide voor een Oscar genomineerde films Rebelle, over kindsoldaten, en No, waarin Gael Garcia Bernal als reclamemaker campagne voert tegen de Chileense dictator Pinochet. (FL)

Voor meer info: www.moviesthatmatterfestival.nl

Movies that Matter

Indonesische oorlogsmisdadigers spreken openhartig in The Act of Killing.

veldpost uit libanon

Page 24: Kareoler 2-2013

Movies that Matter biedt een podium voor speelfi lms en documentaires van fi lmmakers die zich inzetten voor mensen-rechten en een duurzame wereld. Het vfonds vindt democratie, vrede en veiligheid belangrijke pijlers in de samenleving en ondersteunt daarom sinds 2010 het fi lmfestival Movies that Matter.

Het vfonds biedt speciaal voor Kareolerlezers in de maand februari 2013 twee kaartjes (voor dezelfde fi lm) voor de prijs van één op vertoon van uw vetera-nen-, dienstslachtofferpas of deze advertentie voor een fi lm naar keuze.*

Graag tot ziens bij Movies that Matter On Tour!

* reserveren is aanbevolen

Den HaagFilmhuis Den HaagZondag 17 maarten Zondag 21 april14.00 uurreserveren: 070-3656030

MaastrichtFilmtheater LumièreMaandag 18 maarten Maandag 15 april19.30 uurreserveren: 043-3214080

ArnhemFocus FilmtheaterWoensdag 20 maarten Woensdag 17 april19.00 uurreserveren: 026-4424283

AlkmaarProvadjaWoensdag 20 maarten Woensdag 17 april20.00 uurreserveren: 072-5202022

UtrechtLouis Hartlooper ComplexMaandag 1 april 19.00 uurreserveren: 030-2320450

LeidenScheltemaMaandag 1 april20.00 uurreserveren: 071-5144441

HilversumFilmtheater HilversumDinsdag 2 april20.00 uurreserveren: 035-6235466

Den BoschVerkadefabriekZondag 7 april15.30 uurreserveren: 073-6818160

EindhovenPlaza FuturaMaandag 8 april19.30 uurreserveren: 040-2946848

HeerlenFilmhuis de SpiegelMaandag 8 april20.00 uurreserveren: 045-5772279

GroningenVera ZienemaDinsdag 9 april 21.00 uurreserveren: www.vera-groningen.nl

AmsterdamKriterionWoensdag 10 april 19.30 uurreserveren: 020-6231708

AmersfoortDe Lieve VrouwDonderdag 11 april 21.05 uurreserveren: 033-4226555

DelftFilmhuis LumenDonderdag 11 april19.30 uurreserveren: 015-2140226

ZwolleFraterhuisDinsdag 16 april 19.45 uurreserveren:www.fi lmtheaterfraterhuis

Gratis bioscoopkaartje voor indrukwekkende

speelfi lm The Repentant

Bijdragen van de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Lotto maken het werk van het vfonds mede mogelijk.

Spannende speelfi lm over de jonge strijder Rachid die zijn wapens neerlegt wanneer Algerije een amnestie-regeling voor jihadisten invoert. Na de burgeroorlog in de jaren negentig besluit de regering fundamen-talisten niet te vervolgen als ze beloven hun extre-misme af te zweren en meewerken aan re-integratie

in de samenleving. Rachid verruilt zijn schuilplaats in de bergen voor een nieuw leven als barman in de stad. Maar dan sluipen de geheimen uit zijn verleden het heden binnen. Langzaam maar zeker brokkelt zijn hervonden identiteit af en neemt het verhaal een dramatische wending.

www.vfonds.nl

www.moviesthatmatter.nl

advvfndsMoviesthatMatterKareoler2013.indd 1 19-02-13 11:17