De kareoler 6 2013

24
bnmo-magazine 6-2013 ‘Leven wordt bepaald door dienstongeval’ De BNMO en de Basis verhuizen

description

De kareoler 6 2013

Transcript of De kareoler 6 2013

Page 1: De kareoler 6 2013

bnmo-magazine 6-2013

‘Leven wordt bepaald door dienstongeval’

De BNMO en de Basis verhuizen

Page 2: De kareoler 6 2013

de Kareoler 6-20132

Colofon

Jaargang 73, 2013, nummer 6

De Kareoler is een uitgave van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO) en verschijnt acht keer per jaar. Het blad wordt gratis toegezonden aan leden van de BNMO. Verschijningsdata Kareoler 2013: 1 november en 13 december

Beschermvrouwe: Prinses Beatrix

Hoofdbestuur BNMOAlgemeen voorzitter: Remco SeijnAlgemeen penningmeester: Lei HermansAlgemeen secretaris: Jan BurgerVicevoorzitter: Mark PetersLid: Iloy Goossen en Sander Schouten

Adres:BNMO, Postbus 125, 3940 AC Doorntel: 0343-474110; fax: 0343-474114e-mail secretariaat: [email protected]

Redactie KareolerJan Burger (hoofdredacteur), Linde van Deth, Fred Lardenoye en Janke Rozemuller

Aan dit nummer werkten mee: Claudia Heinermann, Serife Hökelekli, Erik Kottier, Chris Laarhoven, Maarten Lautenslager, ministerie van Defensie, Jos Morren, William Moore, NIMH, Ilvy Njiokiktjien, Mark Peters en Birgit de Roij Omslagfoto: Birgit de Roij

Redactieadres:Redactie Kareoler, Postbus 1027, 6501 BA, Nijmegen tel: 024-3481069e-mail: [email protected]

Ontwerp en vormgeving:Forma Nijmegen

Lithografie/druk: Senefelder Misset Doetinchem

© LJP Nijmegen/BNMONiets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de hoofdredacteur.

Ingeschreven in het verenigingsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Utrecht onder nummer V.477894.

Verschijnt ook op geluidsbandwww.bnmo.nl

Verslag IndiëherdenkingHoewel de slechte weersvoorspellingen er ongetwij-feld aan hebben bijgedragen, waren er bij de 26e her-denking van de gevallenen bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 op 7 september in Roermond beduidend minder deelnemers dan andere jaren. Positief is dat er juist opvallend veel jonge veteranen en jongeren in het algemeen aanwezig waren. De BNMO was er ook.

Ontmoetingsdag AfghanistanIn de rubriek Lotgenoten onder meer aandacht voor een ontmoetingsdag voor Afghanistanveteranen en hun eventuele partners die op zaterdag 12 oktober in Doorn zal plaatsvinden. Het programma is door de BNMO en de Basis ingevuld in samenspraak met bestuursleden van vereniging De Gewonde Soldaat. Het doel van deze dag is op een leuke manier contact maken met andere veteranen en partners. Zo kun je samen terugkijken op de uitzending en/of thuis-frontsituatie.

10

in dit nummer

Foto: ministerie van Defensie

14

Foto: William Moore

Page 3: De kareoler 6 2013

de Kareoler 6-2013 3

September: een maand vol veranderingenAllereerst een nieuw gezicht bij het voorwoord van uw ver-trouwde Kareoler. Als vicevoorzitter van het hoofdbestuur heb ik het genoegen mij tot u te richten in afwezigheid van voorzitter Remco Seijn.Maandag 23 september zal het de eerste werkdag zijn vanuit de nieuwe Basis. De medewerkers beginnen deze werkdag met een ‘werkontbijt’ op de nieuwe werkplek. De formele opening is pas in november, de verhuizing vindt dus al in september plaats. Het vertrek van algemeen secretaris Jan Burger uit het hoofdbestuur zal een forse aderlating betekenen. Hij neemt tijdens de Bondsraad van 28 september afscheid van ons. Jan staat niet alleen bekend om zijn tomeloze inzet, maar vooral ook als het collectieve geheugen van de BNMO. Wij zullen hem missen, maar wensen hem ook een fijne tijd erna toe.In deze editie van de Kareoler onder meer een verslag van de 26e Indiëherdenking in Roermond en een interview met dienstslachtoffer Jan van Ewijk in Bondgenoten. Bij deze Kareoler treft u ook het nieuwe programma van de Basis aan voor BNMO-leden, met de titel Basisdiensten 2014. Met hulp van het vfonds zijn de BNMO en de Basis weer tot een compleet aanbod aan programma’s en diensten geko-men. Hopelijk spreekt het aanbod u aan. Aarzel niet u in te schrijven, juist als het voor u de eerste keer is. Zelf heb ik dit jaar ook voor het eerst deelgenomen aan een programma uit het aanbod en ik kan het u zeer aanbevelen.Tot slot nog een oproep. Uw hoofdbestuur is naarstig op zoek naar een nieuwe voorzitter en andere hoofdbestuurs-leden. Zoals gezegd zal Jan Burger ons verlaten, maar ook Remco Seijn heeft aangekondigd te vertrekken zodra er een vervanger beschikbaar is. Hoewel het hoofdbestuur onlangs is aangevuld met twee nieuwe leden ontbreekt het aan bestuursleden die het dagelijks bestuur kunnen vormen.

Schroom niet, meld u aan! Ook een ‘meeloopperiode’ behoort tot de mogelijkheden om na te gaan of het iets voor u is.

Mark PetersVicevoorzitter hoofdbestuur BNMO

Boek Barry HofstedeNL-Peacekeeper heet het eerste boek van Bosnië-veteraan en theaterschrijver Barry Hofstede. Veteranen kennen dit BNMO-lid als vaste columnist van het landelijke veteranenmagazine Checkpoint. Doe mee aan de prijsvraag en maak kans op dit boek vol gedichten, fragmenten uit dagboeken, theater-stukken en een selectie van zijn columns.

22

Foto: privécollectie Mark Peters

in dit nummer

En verder:Kort en bondig 4Nieuwsberichten

Verhuizing BNMO en de Basis 7Nieuw gebouw

BNMO Bondgenoten 8Jan van Ewijk zoekt erkenning

BNMO Wegwijzer 12Sociaal juridische berichten

Van de afdelingen 16Nieuws, nieuwe leden en overlijdensberichten

BNMO-brieven 21Ingezonden verhalen

Foto: Birgit de Roij

Page 4: De kareoler 6 2013

de Kareoler 6-20134

kort en bondig Bijdrages: Linde van Deth en Janke Rozemuller

Tien weduwen van Sulawesi, het toenmalige Zuid-Celebes, hebben van de Neder-landse Staat een schadevergoeding en excuses gekregen. Hun mannen werden gedood bij zuiveringsacties onder leiding van kapitein Raymond Westerling in 1946 en 1947. In navolging van de nabestaanden van Rawagede besloten de weduwen de Nederlandse Staat aansprakelijk te stellen. Net als de vrouwen van Rawagede kregen ze een bedrag van 20.000 euro per persoon en excuses namens de Nederlandse Staat. Premier Mark Rutte liet weten dat Nederland excuses aanbiedt voor alle specifieke gevallen van standrechtelijke executies. Later, waar-schijnlijk in november, zal Rutte een bezoek aan Indonesië brengen. (JR)

De commandant van het Korps Speciale Troepen, kapitein Westerling, onder wiens leiding de zuiveringsacties werden uitgevoerd. Foto: NIMH

Excuses en schadevergoeding voor weduwen Sulawesi

Bij het Indisch Monument in Den Haag is op 15 augustus voor de 25e keer de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 herdacht. Ondanks het slechte weer waren er zo’n vierduizend mensen naar de jaarlijkse herdenking van het einde van de oorlog in Zuidoost-Azië gekomen. Onder anderen premier Mark Rutte, minister Jeanine Hennis-Plasschaert en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Ton van Ede woonden de plechtigheid bij. “Voor heel veel Nederlanders eindigde die verschrikkelijke oorlog niet op de vijfde mei. Ik vind dat belangrijk om bij stil te staan”, zei minister Hennis-Plasschaert na afloop. De Japanse overgave betekende de bevrijding van voormalig Nederlands-Indië en het definitieve einde van de Tweede Wereld-oorlog. Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië zaten honderddui-zend Nederlanders vier jaar lang onder erbarmelijke omstandigheden vast in interneringskampen. Ongeveer dertien-duizend van hen kwamen om. (JR)

Herdenking capitulatie Japan

Een bezoekster van de 25e herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Foto: Ilvy Njiokiktjien

Page 5: De kareoler 6 2013

de Kareoler 6-2013 5

In het vorige nummer (de Kareoler 5-2013) stond dat ook veteranen in werkelijke dienst hun Draaginsigne Veteranen mochten dragen op hun uniform, maar dit blijkt onjuist. De Koninklijke Land-macht liet bij monde van het hoofd Bureau Ceremonieel en Protocol weten dat het draaginsigne primair bedoeld is om de veteraan herkenbaar te laten zijn als hij of zij in een anoniem tenue loopt. Aan het draaginsigne herkent men dan de veteraan, of hij of zij nu in een polo van een veteranentenue loopt of in het klassieke veteranentenue. Vete-ranen in werkelijke dienst in uniform zijn al herkenbaar als zodanig door de batons of decoraties. ‘Het Draaginsigne Veteranen is dan ook geen onderschei-ding (daarvoor heeft men de herinne-ringsmedailles in diverse vormen ont-vangen), maar een versiersel dat de sta-tus van de drager/draagster weergeeft als deze niet als veteraan herkenbaar is door een andere uitmonstering zoals tenue of onderscheidingen’, zo laat de Koninklijke Landmacht weten. Voor het uniform is Defensiebreed bepaald dat daarop het draaginsigne niet gedragen wordt, het insigne is alleen bedoeld voor die situatie waarin een veteraan niet als zodanig herkenbaar is. (LvD)

De Nederlandse Staat is aansprakelijk voor de dood van drie Moslimmannen na de val van de enclave Srebrenica in 1995. De Hoge Raad heeft een eerder oordeel van het gerechtshof daarover bevestigd. Volgens de Hoge Raad hadden na de val van de enclave niet langer de Verenigde Naties (VN), die immuniteit genieten, effectieve controle over Dutchbat, maar viel het handelen van de militairen onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse Staat.Al sinds 2002 procedeerden tolk Hasan Nuhanovic en nabestaanden van Rizo Mustafic, elektricien van Dutchbat, tegen de Nederlandse staat. De tolk wilde zijn familie kort na de val van de enclave op de Nederlandse compound laten komen, maar ze werden niet toegelaten, evenmin als de elektricien. De elektricien en de familie van de tolk zijn daarna door de Bosnische Serviërs vermoord. (JR)

Het ministerie van Defensie heeft overeenstemming bereikt met Dutchbatter Dave Maat over een schaderegeling. Defensie en de advocaat van Maat, Geert-Jan Knoops, doen geen mededelingen over de hoogte van het bedrag. Maat eiste een schadevergoeding omdat hij vond dat Defensie de zorgplicht had geschonden. De Centrale Raad van Beroep oordeelde in maart dat Defensie verantwoordelijk is voor de posttraumatische stress stoornis van de Dutchbatveteraan. Knoops stelt dat het oordeel van de raad niet alleen van belang is voor Maat, maar ook voor toe-komstige missies omdat het aangeeft hoe Defensie moet omgaan met de nazorg. Volgens de advocaat heeft zich inmiddels een flinke groep oud-Dutchbatters bij hem gemeld. Ook zij willen schadevergoeding van het ministerie van Defensie vanwege psychische klachten die zij overhielden aan hun uitzending. (JR)Dutchbatveteraan Dave Maat. Foto: Erik Kottier

Draaginsigne Veteranen toch niet op uniform

Nederland aansprakelijk in Srebrenica-zaak

Defensie bereikt overeenstemming met Dave Maat

De Nederlandse compound, enkele jaren na de val van de enclave Srebrenica. Foto: Claudia Heinermann

Page 6: De kareoler 6 2013

Afghanistanveteranen en partners

Ontmoetingsdag

Een ongedwongen bijeenkomst • Veel gezelligheid onder elkaar.

• Militaire voertuigen.

• Andere veteranen en partners van veteranen

ontmoeten.

• Ervaringen uitwisselen.

• Geïnformeerd worden over

veteranenbelangen.

• Informatie over diensten voor veteranen.

Kom ook naar Doorn!De contactdag vindt plaats op de Basis, Willem

van Lanschotlaan 1 in Doorn. Dit is een nieuw

adres, stel een navigatieapparaat in op Stamer-

weg 24 Doorn. De kosten zijn € 5,- per persoon.

U kunt zich opgeven door te bellen met de Basis, telefoonnummer 0343-474200 of met het inschrijfformulier op onze website: www.de-basis.nl

In samenwerking met vereniging De Gewonde Soldaat zaterdag 12 oktober 2013 14.00 tot 21.00 uur, de Basis, Doorn

Foto’s: ministerie van Defensie

Page 7: De kareoler 6 2013

de Kareoler 6-2013 7

Tekst en foto: Jos Morren

r is in de afgelopen jaren al regel-matig over bericht en nu begint het werkelijkheid te worden: de

verhuizing naar het nieuwe gebouw van de Basis. Dat betekent ook afscheid nemen van het oude. Veel leden heb-ben daar kostbare herinneringen lig-gen. Het gebouw wordt overigens niet afgebroken, het voornemen is om het te verkopen. Het nieuwe gebouw biedt over het geheel genomen dezelfde mogelijkheden als het oude, maar is daar beter voor toegerust. Het is moderner, lichter en duurzamer. Maar tegelijk is het ook warm en intiem, omdat dit belangrijk is voor het verblijf in Doorn. U gaat zich er zeker thuis voelen.

Gezellig drukZoals u misschien weet, gaan er meer-dere organisaties naar het nieuwe gebouw. De BNMO-organisatie krijgt er ruimte, het Veteraneninstituut en ook het Veteranen Platform komt weer terug in Doorn. Ook worden er organi-

saties binnen het verband van de poli-tie gehuisvest. Het wordt dus gezellig druk daar. Maar voor de leden van de BNMO moet het ook weer een tweede thuis worden. Om de herinnering aan het rijke verleden van de BNMO levend te houden, wordt het nieuwe gebouw voorzien van een digitaal archief met beelden van de BNMO. U kunt die beel-den op een scherm bekijken in de grote hal van het gebouw.Er valt nog veel meer te vertellen over het gebouw, maar kom het vooral zelf bekijken. Met ingang van oktober vin-den ook alle nazorgprogramma’s in Doorn in het nieuwe gebouw plaats. Dat zal in het begin misschien even wennen zijn, maar het zal u er beslist gaan bevallen. Alle praktische gege-vens, zoals het adres en de route krijgt u bij programmadeelname met de

bevestiging thuisgestuurd. Maar om hier volledig te zijn: het nieuwe adres is Willem van Lanschotlaan 1, 3941 XV Doorn. Wanneer u autonavigatie gebruikt, voer dan het adres Stamer-weg 24 in. Het duurt even voordat het nieuwe adres voorhanden is in de navigatieapparaten.

Open huisHeb u voorlopig geen nazorgpro-gramma in Doorn, maar bent u wel nieuwsgierig naar het gebouw? Dan bent u ook welkom op zaterdag 16 november. Dan organiseren wij een open huis voor alle belangstellenden. U bent van 10.00 tot 16.00 uur van harte welkom en als u vrienden en/of familie wilt meenemen, dan zijn die uiteraard even welkom. Graag tot ziens in het nieuwe gebouw van de Basis.

EHet nieuwe onderkomen van de Basis, de BNMO en het Veteraneninstituut.

Het is al bijna zover: de Basis verhuistDeze maand, september 2013, gaat de Basis volledig over naar het nieuwe gebouw. Dat is een hele operatie, maar een dankbare. Want het nieuwe gebouw ziet er geweldig uit en biedt ook nieuwe mogelijkheden. Natuur-lijk vinden ook de nazorgprogramma’s voor de BNMO direct na september plaats in het nieuwe gebouw.

Page 8: De kareoler 6 2013

8 de Kareoler 6-20138

Door: Linde van DethFoto: Birgit de Roij

an van Ewijk hoorde bij de eerste lichtingen van de oplei-ding tot technisch specialist.

Op 17-jarige leeftijd kwam hij op in Roermond, daarna volgden plaatsingen op verschillende kazer-nes. “Toen trouwde ik en wilde ik dichter bij huis werken, dus ik vroeg overplaatsing aan en kwam in Soesterberg terecht. Nu denk ik weleens: had ik dat maar nooit gedaan. Dan was dit me niet over-komen”, vertelt Jan.Hiermee doelt hij op een ernstig ongeluk dat plaatsvond op 11 juni 1970, Jan was toen 20. De militai-ren moesten sporten en waren op die warme middag buiten gaan

Klachten Snel na het ongeluk moest Jan weer aan het werk, dan zou hij het vergeten, werd er gezegd. Maar hij had naast zijn blijvende fysieke klachten ook psychische klachten als gevolg van het ongeluk. Hij werkte keihard, maar soms sloe-gen de stoppen door en vloog het gereedschap door de lucht. “Ik was overspannen. Het gemis van die jongens, de herbeleving van het ongeluk… Als ik om hulp vroeg, zeiden ze: ‘Je wilt zeker afgekeurd worden?’” Jan kon zijn opleiding niet meer afronden en vertrok zelf bij Defensie. Hij werd vrachtwagenchauffeur en werkte hard, te hard. “Je denkt: als ik maar druk ben, dan gaat het weg. Maar de klachten blijven natuurlijk.” In 1980 hoorde hij dat Defensie mensen zocht met zijn specialisme en hij ging terug. Ook toen werkte hij hard, totdat er een dodelijk ongeluk plaatsvond met een vrachtwagen en een tank. “Daardoor sloegen de stoppen door en sinds toen is het niet meer goed gekomen.” In 1990 werd hij afge-keurd. Al 43 jaar zoekt en betaalt hij zelf de hulp die hij nodig heeft. Hij kreeg kort een MIP, maar later werd dat weer stopgezet. Er werd PTSS bij hem vastgesteld, maar het APB legde dat naast zich neer.

zwemmen. In een colonne van een aantal legervoertuigen met elk 22 inzittenden reden de militairen terug naar de kazerne. “Ik weet niet precies wat er gebeurd is. Ik dacht dat de truck gekanteld was, maar toen ik twee jaar geleden voor het eerst de foto’s zag, bleek het voertuig helemaal op z’n kop te hebben gelegen. Ik zat achterin, de auto maakte een slinger en de rest is voor mij een zwart gat. Ik werd wakker in het ziekenhuis.” Niemand weet precies wat er gebeurd is, dus er is geen schuldige aan te wijzen. Vijf militairen over-leefden het ongeluk niet, zeven-tien raakten gewond. “Iemand ver-telde me dat ik nog mee heb gehol-pen de auto op te tillen omdat de chauffeur bekneld zat, maar daar weet ik niks meer van.”Jan kwam bij in het ziekenhuis met een schedelbasisfractuur, laag rugletsel en, naar later bleek, gehoorschade. Hij wist niet wat er was gebeurd, dat werd hem verteld door een dienstplichtige jongen na vier dagen. Toen hoorde hij ook dat er vijf jongens waren overleden, drie van hen waren zijn kamergenoten. “Ik kende die jongens goed. Ik kon niet naar de begrafenis, want ik lag zes weken in het ziekenhuis. En terug op de kazerne heb je drie lege plekken in je kamer.”

J

Jan van Ewijk zoekt naar erkenning voor gevolgen ernstig dienstongeval

‘Strijden voor iets tastbaars’

Jan van Ewijk was in opleiding tot technisch specialist op Soesterberg toen er een vreselijk ongeluk plaatsvond met een truck. Van Ewijk weet alleen nog dat hij achterin zat en daarna werd hij gewond wakker in het ziekenhuis. Vijf militairen kwamen om, zeventien raak-ten gewond. Hij en zijn gezin ondervinden nog dagelijks de gevolgen van het ongeluk. Al jarenlang strijdt hij voor erkenning, vooral ook voor de militairen die toen omkwamen. “Die jongens zijn nog steeds bij me.”

bondgenoten

Page 9: De kareoler 6 2013

9de Kareoler 6-2013 9

Hij werd voor minder dan 5 pro-cent afgekeurd bij de herkeuring toen hij voorzieningen aan wilde vragen. “Er staan veel fouten in dat rapport. Het dossier van het ongeluk is nergens meer te vinden, er is dus geen bewijs. Ze zeggen nu: er zijn er vijf overleden en de andere zeventien liepen zo weg, die hebben niks. En bijvoorbeeld wat betreft de gehoorschade, die is toen niet vastgesteld. Pas later, maar dat wordt dus niet als gevolg van het ongeluk gezien. Ook het lage rugletsel is niet gespecifi-ceerd.” Op dit moment heeft hij een psycholoog waar hij het goed mee kan vinden en krijgt hij EMDR. “Eerst geloofde ik daar niet in, maar wat ze daarmee bereiken. Onvoorstelbaar. De druk is daar-door wel van de ketel gehaald.”

GezinToch loopt de emmer nog wel eens over, geeft zijn dochter Laura aan. “Er hoeft maar iets te gebeuren

met ons of hij ziet iets op tv en dan gaat het mis. Hij trekt zichzelf terug. Ik zie het aan zijn ogen en zijn kaak. Dan blijven we uit zijn buurt en laten we hem met rust tot het over is.” De gevolgen van het ongeluk waren ook voor het gezin van Jan groot. Voor zijn vrouw en hun zoon die zes maanden was toen het gebeurde en ook voor hun dochter. “Wij leerden er al vroeg rekening mee te houden als het minder met hem ging. Wij wisten niet beter. Het heeft een enorme impact op een gezin, dat wordt wel eens onderschat. Mijn ouders wer-den ontzettend kwaad als wij eens te laat thuis waren. We mochten nooit met ruzie of zonder kus de deur uit. Als de politie hier gewoon de straat in reed, was dat al reden tot paniek”, vertelt Laura.

EerbetoonJan zoekt sinds enige tijd naar erkenning voor de gevolgen van het ongeluk en werd ook lid van de

BNMO. Hij wil zijn verhaal vertel-len, maar het liefst heeft hij iets tastbaars. Een gedenkplaat waar de namen van de overleden militai-ren op staan. Maar waar hij komt, hoort hij: ‘Nee, dat kan niet. Dit was maar een ‘gewoon’ ongeluk.’ Dit maakt hem ontzettend kwaad. “Een gedenkteken zou erkenning zijn, een eerbetoon. Het heeft mij mijn hele leven parten gespeeld, het heeft alles beïnvloed.” Hij vertelt dat als het met hem mis is, er altijd drie militairen aan zijn bed staan. “Al lig ik op de operatietafel. Ze zijn er altijd bij.” Zijn dochter zegt: “Dat ze er zijn, is goed, maar wij zeggen altijd: je mag niet met ze mee. Jij blijft hier.”

Jan van Ewijk en zijn dochter Laura.

‘Terug op de kazerne heb je drie lege plekken in je kamer’

Page 10: De kareoler 6 2013

10 de Kareoler 6-201310

dat aantal werd bij lange na niet gehaald. Deze daling heeft onge-twijfeld ook te maken met de hoge leeftijd van de Indiëveteranen.De Stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962 (NIM) speelt steeds meer op deze ontwikkeling in. Bij monde van voorzitter Pascal Limpens werd vooraf aangekon-digd dat in Roermond ook de 123 gesneuvelde militairen van de Koreaoorlog, die dit jaar precies zestig jaar geleden eindigde in een

bestand, herdacht zouden worden. Hun namen staan ook op het in park Hattem gelegen monument voor gevallenen bij vredesmissies, waardoor er dit jaar bijna letterlijk een verbinding werd gemaakt tus-sen beide generaties veteranen.

TevredenheidLimpens memoreerde in zijn toe-spraak tijdens de herdenking dat Indiëveteranen en Nieuw-Guinea-veteranen met hun roep om erken-ning, waardering en respect een brug hebben geslagen naar jonge en ook actief dienende veteranen. De voorzitter van het NIM, zelf Bosniëveteraan: “Ook ik als jonge veteraan voel me erkend.”Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven, die namens de Nederlandse regering sprak, wees eveneens op de strijd van Indiëve-teranen voor erkenning. “Die is er ook gekomen. Met het Nationaal Indië-monument met de zuilen-rij eren we de 6.229 militairen voor wie leven en toekomst ginds eindigde. Ieder jaar weer herden-ken we hen plechtig, officieel en ceremonieel. (..) Mede dankzij uw inspanningen krijgen alle militai-ren die hebben deelgenomen aan missies in het buitenland de aan-dacht die ze verdienen.”Teeven vertelde dat hij de laatste weken met veteranen gesproken had. “Daaruit is mij gebleken dat u zich erkend voelt en dat geldt ook voor Koreaveteranen en zij die nadien op andere plaatsen

‘Behoefte aan erkenning blijkt universeel’Hoewel de slechte weersvoorspellingen er ongetwijfeld aan hebben bijgedragen, waren er bij de 26e herdenking bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 in Roermond beduidend minder deelnemers dan andere jaren. Zoals vooraf aange-kondigd werd dit jaar ook stilgestaan bij de 123 gesneuvelde Nederlandse militairen in de Koreaoorlog, waarmee een eerste brug lijkt geslagen naar nieuwe generaties veteranen die deze traditionele herdenking op den duur kunnen overnemen.

26e Indiëherdenking Roermond in teken van overdracht aan jonge generaties

Door: Fred LardenoyeFoto’s: William Moore

oewel het grotendeels droog bleef op zaterdag 7 september tijdens de

26e Indiëherdenking in het Roer-mondse park Hattem, leek het erop dat de slechte weersvoorspellingen van invloed waren op de opkomst. De laatste jaren wordt bijna tra-ditioneel een solide aantal van 20.000 bezoekers opgevoerd, maar

H

Mede door het matige weer was de Indiëherdenking in Roermond minder druk.

Page 11: De kareoler 6 2013

11de Kareoler 6-2013 11

hebben gediend waaronder Bosnië, Irak en Afghanistan. Die behoefte aan erkenning blijkt universeel.” Teeven constateerde dat Nederland dankzij onder meer de Veteranen-wet een volwaardig veteranenbe-leid kent. “Er is aandacht van de overheid en het publiek, zoals ook blijkt uit de massale belangstelling op veteranendag, waarbij het mij dan altijd opvalt dat de interesse van jongeren, zoals ook hier van-daag het geval is, steeds groter wordt. Dat stemt hoopvol, want per slot van rekening is dat het doel van het monument, van deze bij-eenkomst en alle volgende herden-kingen. Dat we de gedachte levend houden aan de mensen die offers hebben gebracht in de strijd.”

Fly PastZoals gebruikelijk werd er in Roer-mond ook een overdenking gehou-den door een geestelijk verzorger uit de krijgmacht. Aalmoezenier Liduina van den Broek hield een persoonlijk verhaal waarbij zij toegaf dat zij pas sinds haar werk onder veteranen in Zuid-Nederland

is gaan beseffen wat Nederlands-Indië aan inzet en offers voor velen betekend heeft. “Ik kan zelfs zeggen dat ik als dochter van een Indiëveteraan, mijn vader nu beter heb leren kennen, hoewel hij reeds een aantal jaren is overleden.” Net als vorig jaar las dichter Hans van Bergen weer een passend gedicht voor dat soms treffend de gevoelens en gedachten van veel veteranen verwoordde: “Je bent uit-gezonden om de vrede te bewaren. Maar toen je terugkeerde raakte je je eigen innerlijk vrede kwijt.”Na de toespraken werd er een minuut stilte gehouden, gevolgd door het Wilhelmus en de altijd indrukwekkende fly-past van F-16’s in de formatie ‘missing man’. Als laatste onderdeel van het officiële programma volgde de traditionele kranslegging.

Blue HelmetsOnder de meer dan honderd kran-sen was er zoals elk jaar ook een van de BNMO. Dit jaar gelegd door hoofdbestuurslid Iloy Goossen. De 35-jarige Limburger sloot als

tweede generatielid van de BNMO prima aan bij het thema van deze 26e Indiëherdenking waarbij het slaan van een brug tussen oudere en jongere generaties veteranen centraal stond.Zoals Teeven eerder constateerde, waren er dit jaar opvallend veel jonge veteranen aanwezig bij de herdenking. Onder hen ook een grote groep motorrijdende veteranen, onder wie leden van de Blue Helmets. BNMO-lid- en oud redactielid van de Kareoler Armand Lucas was een van hen. De Libanonveteraan vertelt in de septembereditie van het vetera-nenmagazine Checkpoint dat hij vroeger al met zijn ouders het Indiëmonument bezocht en is opgegroeid met de verhalen van Indië. Soms alleen, soms met zijn Blue Helmet-kameraden, bezoekt hij het Indiëmonument meerdere malen per jaar. Lucas: “Nu is er dan ook nog het monument voor vredesoperaties waar de namen van gevallen militairen van alle missies gewoon naast elkaar staan als teken van verbondenheid.”

Hoofdbestuurslid Iloy Goossen (r) legde namens de BNMO een krans.

Page 12: De kareoler 6 2013

de Kareoler 6-201312

Bijdrage: Serife Hökelekli bnmo wegwijzer

Foto: Jos Morren

Aanvullingen van uw inkomsten

Welke toeslagen zijn er?•U kunt toeslagen krijgen van

de Belastingdienst als bijdrage voor de kosten van uw zorgver-zekering, uw huurhuis of uw kinderen. Er zijn vier van zulke toeslagen: zorgtoeslag, huurtoe-slag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag.

•U kunt een toeslag krijgen van het UWV, die komt bovenop uw uitkering.

•Via het ABP kunt u een toeslag ontvangen bovenop uw militair invaliditeitspensioen.

Toeslagen van de BelastingdienstBij het schrijven van dit artikel heeft Prinsjesdag nog niet plaatsge-vonden. Uit uitgelekte informatie blijkt dat de huur- en zorgtoeslag plaats gaan maken voor een huis-houdtoeslag. Mocht er na Prins-jesdag meer bekend over zijn, dan zullen wij u in de Kareoler hierover verder informeren. Nu zien de toe-slagen er nog als volgt uit.

ZorgtoeslagU kunt zorgtoeslag krijgen wan-neer u premie betaalt voor een Nederlandse zorgverzekering. De hoogte hiervan hangt af van uw inkomen en dat van uw partner. Zijn uw inkomsten als alleen-staande in 2013 boven € 30.939 per jaar, dan ontvangt u geen zorgtoe-slag. Als u samen met uw partner de zorgtoeslag aanvraagt, mogen uw inkomsten niet meer zijn dan € 42.438 per jaar. De zorgtoeslag vraagt u aan bij de Belastingdienst. Let u er wel op dat u veranderingen in uw inkomsten op tijd doorgeeft. Heeft u kinderen? Zij hebben tot hun 18e geen recht op zorgtoeslag, omdat zij gratis zijn meeverzekerd en dus geen premie betalen.

HuurtoeslagU kunt van de Belastingdienst een bijdrage ontvangen voor uw huur-kosten. Of u hier recht op heeft en de hoogte ervan hangt af van: - of u alleen woont of met een partner of medebewoner;- uw leeftijd;- hoe hoog de huur is;- wat voor soort huurhuis u heeft;- hoeveel inkomen u heeft.

KinderopvangtoeslagKinderopvangtoeslag is een tege-moetkoming in de kosten van kin-deropvang. Hoeveel toeslag u krijgt,

hangt af van uw inkomen, het aan-tal opvanguren en van het aantal kinderen dat naar de opvang gaat. U kunt toeslag krijgen als u of uw partner werkt, een opleiding volgt of een traject volgt om de kans op werk te vergroten én uw kind naar een geregistreerde kinderopvang gaat.

Kindgebonden budgetHet kindgebonden budget is een toeslag naast de kinderbijslag, bedoeld als bijdrage in de kosten voor uw kinderen tot 18 jaar. Hoe hoog deze toeslag is, hangt af van hoeveel kinderen u heeft, de leef-tijd van uw kinderen en de hoogte van uw (gezamenlijk) inkomen en uw eventuele vermogen. Een kind-gebonden budget hoeft in principe niet aangevraagd te worden. Heeft u geen bericht ontvangen, dan kunt u het zelf aanvragen via www.toeslagen.nl. Op deze website kunt u ook meer informatie krij-gen over de andere toeslagen.

Toeslag van het UWVU kunt een toeslag krijgen wan-neer u een uitkering van het UWV ontvangt als uw totale (gezins)-inkomen onder het sociaal mini-mum ligt. Het vastgestelde sociaal minimum is niet voor iedereen het-zelfde. Het hangt af van uw leeftijd en uw situatie. In de volgende

Kunt u niet rondkomen met uw uitkering/inkomen? Dan kunt u wellicht een beroep doen op de toeslagen van het UWV, de Belastingdienst of het ABP. Voor welke toeslagen u in aanmerking kunt komen, leest u hieronder.

Wanneer u vragen heeft over deze artikelen of andere sociaal juridische vragen op het gebied van militaire wetgeving, dan kunt u contact opnemen met Serife Hökelekli, te bereiken op maandag t/m vrijdag (10.00-16.00) op tel: 0343-474182 of e-mail: [email protected].

Page 13: De kareoler 6 2013

13de Kareoler 6-2013 13

situatie kunt u een toeslag krijgen: •u heeft een WW-, IOW-, Ziekte-

wet-, WAO-, WIA-, WAZ-, WAZO- of Wajong-uitkering;

•u bent langer dan een jaar ziek en uw werkgever betaalt u een lager loon.

Maar: u krijgt geen toeslag als: •u getrouwd bent of samenwoont

met een partner geboren na 1971 en u geen inwonende kinderen heeft onder de 12 jaar;

•u in het buitenland woont.

Verhoging tot het minimumloon door het ABPHeeft u een militair invaliditeits-pensioen of andere inkomsten die gerelateerd zijn aan uw dienstver-bandaandoening en uw inkomsten zijn lager dan het minimumloon? Dan kunt u een aanvulling aanvra-gen bij het ABP. De hoogte hiervan is afhankelijk van uw inkomsten, maar u heeft in ieder geval recht op een aanvulling tot het mini-muminkomen. Met één beperking: de toeslag bedraagt niet meer dan 30 procent van het minimum loon.

Via de gemeenteBij de gemeente kunt u een langdu-righeidstoeslag aanvragen. De lang-durigheidstoeslag is een eenmalige uitkering voor wie langdurig heeft moeten rondkomen van een laag inkomen. Om hiervoor in aanmer-king te kunnen komen, moet uw leeftijd liggen tussen de 21 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd. De hoogte van deze toeslag wordt bepaald door de gemeente van uw woonplaats, waar u de toeslag ook aanvraagt. Voor meer informatie verwijzen wij u naar uw gemeente.

De BNMO WegwijzerDe BNMO Wegwijzer is een handig boekwerkje waarin u als dienst- of oorlogs-slachtoffer alles kunt vinden wat u nodig hebt op het gebied van hulpverlening of lotgenotencontact. U kunt de BNMO Wegwijzer bestellen of gratis downloaden via de BNMO-website www.bnmo.nl

Bestellen doet u door overmaking van € 4,95 (incl. verzendkosten binnen Nederland) op rekeningnummer 54.22.90.448, t.n.v. QV Uitgeverij te Nijmegen, o.v.v. ‘BNMO Wegwijzer’ en uw naam, adres en woonplaats. Als het geld op de rekening is bijgeschreven, ontvangt u het handboek zo spoedig mogelijk per post.

‘je bent pas verslagen als je het zelf opgeeft’

BNMOwegwijzer

Vraag: Ik heb gehoord dat de leeftijdgrens voor de keuring van het rijbewijs wordt verhoogd. Klopt dit?

Antwoord: Per 1 januari 2014 gaat de keurings-leeftijd van automobilisten en motorrijders omhoog van 70 naar 75 jaar. Dit betekent dat u na uw 75e elke 5 jaar een medische keuring krijgt en niet meer na uw 70e.

Vraag: Wordt het militair invaliditeitspensioen bij het bepalen van de alimentatie meegenomen?

Antwoord: Ja, ook het militair invaliditeits-pensioen wordt meegerekend voor het bepalen van de hoogte van de alimentatie.

De BNMO ontvangt met enige regelmaat vragen via de service ‘Eerste Hulp Bij Juridische Zaken’, die u kunt vinden op de website www.bnmo.nl. Wellicht zit hier het antwoord op uw vraag ook tussen. U kunt uw vraag ook mailen naar [email protected]

v r a a g e n a n t w o o r d

Page 14: De kareoler 6 2013

de Kareoler 6-2013141414

lotgenotencontact Bijdrages: Jos Morren en Maarten Lautenslager

Najaarsprogramma’s van de BasisOntmoetingspunt Doorn voor dienstslachtoffersDe BNMO kent veel dienstslachtoffers als lid en dat zijn ze niet zomaar. Alle reden om daarover te praten en ervaringen uit te wisselen. Dat kan dit najaar met een midweek speciaal voor dienstslachtoffers. Van maandag 11 tot en met vrijdag 15 november 2013.

Het gaat om het programma Ontmoetingspunt Doorn voor dienstslachtoffers en hun partners. Dat betekent een midweek verzorgd onderdak in Doorn met een flexibel aanbod van diverse activiteiten. Dat kunnen sport en spel zijn (ook aangepast) en specifiek voor dit programma gespreksgroepen voor dienstslachtoffers. U ontmoet andere leden waarmee u ervaringen kunt delen, ook waar het gaat om de rol van de partner. Dit programma telt mee voor uw reguliere nazorgdagen, het is dus geen extra deelname. Bij onvoldoende aanmeldingen wordt dit programma aangevuld met andere leden. Voor inhoudelijke informatie kunt u terecht bij William Twiss, trainer-coach, tel: 0343-474200 of e-mail: [email protected].

Ontmoetingsdag AfghanistanDe BNMO organiseert ontmoetingsdagen voor jonge veteranen op basis van het uitzendgebied. Op zaterdag 12 oktober is dat Afghanistan. Heb je daar gediend en ben je BNMO-lid, dan is deze ontmoetingsdag speciaal voor jou. Ook je partner is welkom. Geen lid, maar wil

je toch graag deelnemen? Dan ben je eveneens van harte welkom, dankzij de samenwerking met het Vete-raneninstituut. Het programma wordt door de BNMO en de Basis ingevuld, in samenspraak met veteranen die zijn uit-gezonden naar dit gebied en dus weten waar ze over spreken. Dat zijn bestuursleden van vereniging De Gewonde Soldaat, een samenwerkingspartner van de BNMO. Het doel van deze dag is op een leuke manier contact maken met andere veteranen en partners. Zo kun je samen terugkijken op de uitzending en/of thuisfrontsituatie (zie ook pagina 6).

Een nieuwe inspiratieEen bijzonder programma is het tiendaagse ‘Een nieuwe inspiratie’, van maandag 18 tot en met don-derdag 28 november. In dit programma gaat u op zoek naar datgene wat u bezielt, zin geeft, in beweging brengt, doet creëren en moed, rust, verstand, wijsheid, kracht en inspiratie schenkt.Onderwerpen die onder meer aan bod komen zijn: hoe ben ik gevormd, uit welke traditie kom ik voort? Wat bezielt mij en waardoor word ik geïnspireerd? Wat zijn persoonlijke krachtbronnen? Welke inspire-rende stap kan ik zetten om de wereld om mij heen te bezielen? De onderwerpen worden zowel besproken als op een creatieve manier uitgedrukt.

Foto

's: Jo

s Mor

ren

Page 15: De kareoler 6 2013

de Kareoler 6-2013 15

et begeleidingsteam voor de volgend jaar te houden fietstocht naar Santiago de Com-postela is bijna compleet. Het team komt

maandelijks bijeen. Om het project te laten slagen, is het team druk doende om voldoende financiën bijeen te krijgen om de kosten van de vrijwilligers van het begeleidingsteam te kunnen dekken (o.a. kosten vervoermiddelen/overnachtingskosten etc.). Daarnaast is het team op zoek naar een camper, die voor het begeleidingsteam ingezet kan worden. Is er een BNMO’er die een camper daarvoor beschik-baar wil stellen? Neem contact op met de organisa-tie, Maarten Lautenslager, tel: 06-51357878.

DeelnemersHet maximale aantal deelnemers voor de fietstocht is bereikt. Inschrijving is daarom helaas niet meer mogelijk. De organisatie legt wel een wachtlijst aan voor een eerstvolgende gelegenheid. Op 10 oktober nemen de deelnemers als BNMO-fietsgroep deel aan de Grebbebergmasters op de Grebbeberg. Meer informatie is te vinden op http://defensiesport.nl/grebbeberg-masters.html.Het weekend van 12 en 13 oktober komen de deel-nemers van het fietsproject bij elkaar in Eindhoven om samen in de omgeving van Eindhoven een mooie tocht te gaan fietsen. De avond zal worden gebruikt voor nadere kennismaking. Tevens zal ervaringsdeskundige Mat Knaapen zijn fietservarin-gen delen met de groep. Zijn ervaringen zijn ook te lezen op http://perfietsnaarsantiago.wordpress.com.

OndersteuningBNMO-leden en andere lezers van de Kareoler die het initiatief financieel willen ondersteunen, worden van harte uitgenodigd hun bijdrage te storten op bankrekening 40.89.02.698 ten name van de BNMO, onder vermelding van Santiago de Compostela. (ML)

Fietstocht Santiago de Compostela

Ontmoetingspunt DoornVan maandag 18 tot en met donderdag 28 november vindt de tiendaagse variant van Ontmoetingspunt Doorn plaats. Dit programma legt een accent op onderling contact, ontspanning en afleiding. Er is geen vaste indeling, dagelijks kunt u kiezen uit activi-teiten gericht op informatie, inzicht, zingeving, sport en spel of creativiteit. Daardoor bent u flexibel in uw tijdsbesteding en kunt u de activiteiten optimaal afstemmen op uw wensen en behoeften.U treft in Doorn een ontspannen, ontmoetende sfeer met andere leden in contact voor steun en (h)erken-ning. Klachten hoeven niet op de voorgrond te staan en er is uiteraard doorlopend de mogelijkheid van advies en informatie. De activiteiten bieden u de ener-gie om er weer even tegen te kunnen. (JM)

Deze programma’s staan ook vermeld in het programma-aanbod dat vorig jaar met de Kareoler is verstuurd en op de website van de Basis: www.de-basis.nl.

H

Page 16: De kareoler 6 2013

16 de Kareoler 6-2013

Noord-Holland

Contactmiddag 26 oktoberDe afdeling Noord-Holland organiseert een contactmid-dag op zaterdag 26 oktober in Restaurant-Uitspanning De Nadorst, Westerblokker 171, 1695 AE Blokker. Aan-vang: 13.30 uur met koffie en gebak. Vervolgens gaan we gezellig kienen en klaverjassen. We besluiten om 17.00 uur met een 3-gangendiner, zodat u om 19.00 uur huis-waarts kunt gaan.U kunt zich voor deelname uitsluitend opgeven door € 22,- over te maken op rekeningnummer: 4751.13.624 t.n.v. penningmeester BNMO, De Kwakel.Er gaat een bus rijden vanuit de Zoete Inval, richting Velsen-Zuid, Akersloot (Van der Valk) en Alkmaar (ach-terkant station Alkmaar-Noord). Wilt u duidelijk aange-ven bij de betaling waar u wilt opstappen? Voor de bus dient u € 5,- p.p. extra over te maken. Uw aanmelding en betaling dienen op 20 oktober 2013 binnen te zijn.Ook bij deze activiteit geldt: indien u slecht ter been bent of zeer opziet tegen het alleen gaan, dan mag u een begeleider meenemen, uiteraard tegen het bedrag dat u ook betaalt.Degene die op eigen gelegenheid naar De Nadorst gaat, kan het beste rijden via de A7, afslag Hoorn (afslag 8), voor de rotonde rechtsaf richting Hoorn. Bij de tweede rotonde rechtdoor en dan bij het vijfde verkeerslicht (afslag Blokker/oude veiling) linksaf. Vervolgens bij het tweede verkeerslicht linksaf, na ongeveer 200 meter aan de rechterkant ziet u De Nadorst. Indien u een navi-gatiesysteem gebruikt, kunt u het beste als straatnaam ‘De Uitspanning’ invoeren.Het bestuur wenst u een hele plezierige en gezellige middag, tot ziens in Restaurant-Uitspanning De Nadorst.

Zuid-Holland

Contactmiddag vervaltDe contactmiddag van donderdag 26 september 2013 in ECHOS Home Het Anker, op de Van Ghentkazerne in Rotterdam, kan helaas niet doorgaan.Op die donderdagmiddag wordt namelijk de Taptoe in Ahoy Rotterdam gehouden. Veel van onze leden zullen daar aanwezig zijn, dus heeft het geen zin om het ECHOS Home gereserveerd te houden.

Herinnering Damesdag Zuid-HollandDames, vergeet u zich niet op te geven voor deze gezel-lige dag, die op woensdag 25 september 2013 wordt gehouden. Aanmelden kan bij Jeanette Lebbink of Riet Verheij.

Reüniedag 24 oktoberDe afdeling Zuid-Holland organiseert op donderdag 24 oktober weer haar jaarlijkse reüniedag op de Van Ghentkazerne, Toepad 120, 3063 NJ Rotterdam, tel: 010-4539911. Aanvangstijd: 11.00 uur. Zaal open: 10.30 uur. Einde: ca. 16.00 uur. Er is weer volop gelegenheid elkaar te ontmoeten. We krijgen een heerlijke maaltijd. En ’s middags kunnen we genieten van een prachtig koor met gezellige en bekende liederen uit de golden sixties.De eigen bijdrage is voor leden en partners € 7,50 per persoon, € 11,00 per persoon voor donateurs en € 11,00 voor een introducé van een donateur. Graag inschrij-ven vóór 15 oktober door storting op het banknummer 44.67.19.935 t.n.v. BNMO, Achterstraat 51, 4147 AB Asperen.

Noord-Brabant

ContactdagenDe afdeling Noord-Brabant organiseert in de maand oktober wederom de jaarlijkse contactdagen.Woensdag 2 oktober 2013 bezoek aan het Oorlogs-museum in Overloon.Donderdag 24 oktober 2013 bezoek en rondleiding Vliegbasis Woensdrecht.De leden zijn door middel van een brief reeds geïnformeerd.

Limburg-Noord en -Midden

Agenda 20138 oktober Alleenstaandendag Roermond8 oktober Herendag10 oktober Alleenstaandendag Well12 november Spellendag21 december Kerst-inn

Alle data onder voorbehoud. De inschrijfformulieren krijgt u ruim van tevoren toegestuurd als bijlage bij het Infobulletin.

Herendagtocht 8 oktoberVoor de Herendagtocht zijn nog enkele plaatsen vrij. Wij bezoeken ’s morgens eerst het Roda-stadion in Kerkrade. Aansluitend brengen wij een bezoek aan de NAVO-basis in Geilenkirchen met een rondleiding in een van de AWACS-vliegtuigen. De lunch gebruiken wij ook op de basis. Als afsluiting van deze mooie dag volgt er een diner in Grathem. Aanmelding: Jacq.Jeurninck, tel: 0475-493372.

van de afdelingen

Page 17: De kareoler 6 2013

de Kareoler 6-2013 17

AlleenstaandendagenOok dit jaar hebben we weer voor de weduwen en alleenstaanden een leuke dag georganiseerd en wel op dinsdag 8 oktober bij ’t Paradies, Munsterstraat 61, 6041 GA Roermond en donderdag 10 oktober bij café restau-rant Vink, Sterrenbos 1, 5855 BR Well.Vanaf 10 uur wordt u ontvangen met koffie en vlaai. Na de lunch is er nog een gezellig samenzijn met kienen voor leuke prijsjes. Zelf kunt u zorgen voor leuke voor-drachtjes en gedichten. Om 16.00 uur is de sluiting. Dit jaar zijn er twee verschillende lezingen: in Roermond over artrose en in Well over de mantelzorg. Volgend jaar kunnen we dan wisselen van plaats. Opgave is nog steeds mogelijk bij Liesbeth Geelen-Brouns, Diesterbaan 35, 6006 TB Weert, tel: 0495-536878.

’s-Gravenhage e.o.

Contactmiddag 8 oktoberContactmiddag wijkcentrum Stervoorde, Dr. H.J. van Mooklaan 1, 2286 BA Rijswijk.Aanvang van de contactmiddag 13.30 uur en einde omstreeks 16.30 uur.

Kerstbijeenkomst 13 december Kerstbijeenkomst in Avifauna te Alphen aan den Rijn. In tegenstelling tot eerdere berichten is de kerstbijeen-komst op vrijdag 13 december. De foute vermelding is door mijzelf gemaakt en daarvoor mijn welgemeende excuses. Nadere informatie en aanmeldingsformulier zullen u in september worden toegezonden.

Indien u suggesties heeft voor het invullen van een contactmiddag, een excursie, een lezing, etc. wordt u verzocht contact op te nemen met Willem van der Wel. Het bestuur staat open voor suggesties van u allen.

Oproep nieuwe bestuursleden/contactpersonenDe afdeling ’s-Gravenhage e.o. heeft op dit moment ongeveer 285 leden. Om diverse redenen hebben enkele bestuursleden en contactpersonen hun functie helaas moeten neerleggen. Aangezien de gemiddelde leeftijd boven de 60 jaar ligt, is verjonging in de afdeling een belangrijk onderwerp. Het bestuur roept jonge BNMO-leden op om naast hun lidmaatschap ook een functie in het bestuur te vervullen of zich in te zetten als contact-persoon. Voorts is het bestuur op zoek naar een lid dat bereid is de website van de afdeling bij te houden. Zon-der de hulp van voldoende bestuursleden en contact-personen is het onmogelijk om het functioneren van de afdeling en het ledencontact in stand te houden. Hebt u interesse, dan kunt u voor nadere informatie contact

opnemen met Willem van der Wel, tel: 070-3941223 of per e-mail [email protected]

Een verzoek aan alle leden van de afdeling ’s-Gravenhage e.o.Als het bij u bekend is dat een lid van de afdeling ziek is of in het ziekenhuis is opgenomen of in andere omstandigheden verkeert, wilt u dan zo vriendelijk zijn dit bij Anneke of Willem van der Wel te melden, tel: 070-3941223 of per e-mail: [email protected] of [email protected]. Het bestuur van de afdeling kan dan deze leden een bezoek brengen of een bloemetje sturen. Ook voor inlichtingen, vragen en/of opmerkin-gen kunt u met het bovenstaande nummer contact opnemen.

Limburg-Zuid

Dagtocht Op zaterdag 8 juni zijn we met twee volle bussen naar de Vulkan Eifel geweest. Na een lunch met enkele streekgerechten zijn we in Bad Brohtall op de trein gestapt. Met een nostalgisch treintje zijn we in onge-veer 1,5 uur naar het plaatsje Engeln gereden. Via een prachtige natuurroute zijn we teruggereden naar het Zuid-Limburgse Vijlen voor het afscheidsdiner. Het was een prachtige dag met mooi weer en onderweg hebben we kunnen genieten van het natuurschoon.

Agenda 20136 oktober Contactdag. Deze vindt plaats in Hotel van der Valk te Heerlen.8 december Kerstviering. Deze vindt plaats in Hotel van der Valk te Heerlen.

Deze data zijn onder voorbehoud.

Page 18: De kareoler 6 2013

de Kareoler 6-201318

van de afdelingen

Alle activiteiten staan ook vermeld op de vernieuwde website van onze afdeling. www.bnmo.nl afd Limburg-Zuid. Ieder lid krijgt van elke afdelingsactiviteit schrifte-lijk bericht.

Groningen

Verslag jaarlijkse bustochtOnder schitterende weersomstandigheden ging de jaar-lijkse busdagtocht naar Duitsland. Met als hoofddoel een rondvaart door de stad en de zeehaven van Emden (Duitsland). Voor deze reis hadden zich zo’n 70 leden aangemeld. De dag werd afgesloten met een gezamen-lijk diner in Duitsland. Het bestuur heeft met deze tocht veel BNMO’ers weer een fijne dag bezorgd.

Foto’s: H. Dale

Reünie en contactmiddag voor Groningse ledenOp zaterdag 26 oktober a.s. organiseert het afdelingsbe-stuur voor alle leden een middag in het kader van lotge-notencontact. De bijeenkomst wordt gehouden bij res-taurant Balk in Zuidhorn en begint om 13.30 uur. Tijdens deze middag is er twee keer een entertainmentoptreden van het bekende duo Marc en Tjark. Daarna volgt nog een mooie verloting met fijne prijzen. De middag wordt om 17.30 uur afgesloten met de geroemde Groningse kof-fietafel in Zuidhorn. BNMO-leden in Groningen krijgen hierover nog nader bericht. Er is voor ‘elk wat wils’. Het bestuur wil graag zoveel mogelijk leden verwelkomen!

FamilieomstandighedenHet bestuur en onze contactpersonen willen in voor-komende gevallen van langdurige ziekte en andere familieomstandigheden graag hiervan in kennis gesteld worden. Even een berichtje naar ons afdelingssecretari-aat of uw contactpersoon stellen we erg op prijs.

Friesland

De zomer is weer voorbij en de activiteiten zijn weer opgestart, als bestuur hebben we deze zomer niet stil-gezeten. Op 28 augustus hebben we namens BNMO Friesland een bloemstuk gelegd bij de ‘de Deadenwacht’ (Dodenwacht) tijdens de Indiëherdenking. Een indruk-wekkende bijeenkomst.

De volgende activiteiten staan nog op het programma voor 2013:

28 september: Jongerenbijeenkomst (Zeilen).12 oktober: Contactmiddag 14.00-16.00 uur.24 oktober: Vrouwencontactdag 10.00-16.00 uur.21 December: Eindejaarsbijeenkomst.

Voor zowel de contactmiddag als de vrouwencontact-dag krijgt u geen persoonlijke uitnodiging. Voor infor-matie en opgave kunt u contact opnemen met de voor-zitter, Margreet Moorlag, tel: 06-46195426 of e-mail: [email protected].

In memoriam mevr. A. Veenstra-PosthumusOp 30 augustus, na een zeer geslaagde busreis, kwam tot ons het bericht dat onze oud-secretaris mevr. A. Veenstra-Posthumus (Anne P) op 85-jarige leeftijd in haar woonplaats Rottevalle is overleden. Ze was al geruime tijd ernstig ziek.Ze had op haar manier afscheid genomen van het leven, ze is dan ook op 31 augustus in besloten kring gecre-meerd. We herdenken haar als een bijzondere vrouw bij wie de BNMO een prominente rol in het leven speelde en die tot het laatst toe er zeer nauw bij betrokken was. Ze is ruim 25 jaar secretaris geweest van onze afdeling. Zo heeft ze heel wat activiteiten georganiseerd en was ze zeer creatief. De BNMO Friesland is haar veel dankbaarheid verschul-digd! We hopen dat ze nu de rust heeft gevonden en wensen de familie veel sterkte.

Verslag busreis BNMO Friesland van 30 augustusWe begonnen gezellig met koffie en cake in ’t Haske in Joure tussen 9.00 en 9.45 uur. Om 10.00 uur vertrokken we, met onze chauffeur Doede. Hij heette ons welkom, waarna Margreet het overnam en enkele mededelingen deed over het wel en wee van enkele leden. Vervolgens stelden Peter en Katy zich als nieuwe bestuursleden aan ons voor. De reis ging deels over de snelweg en deels via een mooie, toeristische route met veel uitleg en wetens-waardigheden van waar we ons bevonden van Doede. Het motel bleek naast een McDonalds te liggen en we mochten ook daarheen, maar de keus voor het Postiljon was unaniem. En dat was maar goed ook, we genoten hier van een uitmuntende lunch. Met volop gelegenheid om gezellig met elkaar te praten en het was dan ook een geroezemoes van jewelste.Rond 13.00 uur weer in de bus en op naar Hattem, wederom met veel uitleg van Doede, leuk en interes-sant. Het bakkerijmuseum bleek voor de bus moeilijk te bereiken, dus hebben we het laatste stuk je gewan-

Page 19: De kareoler 6 2013

de Kareoler 6-2013 1919

deld. Het museum was leuk en leerzaam. Onder het genot van koffie, thee of water en met een ter plaatse gebakken koekje kregen we van alles te horen over het museum, de voorwerpen en de geschiedenis ervan, waarna we alles konden bekijken. Wat ik zelf heel leuk vond, was dat we ondergronds van het ene deel van het museum naar het andere konden lopen. Je kunt je voor-stellen dat zoiets in roerige tijden een groot voordeel was. De vele oude voorwerpen en het winkeltje spraken ook erg aan, ik zag verscheidene mensen iets kopen.Om 15.30 uur gingen we weer op weg, ook nu deels via een toeristische route en deels via de snelweg naar Joure. Met weer de nodige, deskundige uitleg. Daar wachtte ons, na een drankje, een zoals gebruikelijk goed verzorgd 3-gangenmenu. Waarna we na enkele woorden van onze ‘oud’-voorzitter (die terecht trots was op het nieuwe bestuur) en aangevuld door Margreet ieder ons weegs gingen. Kortom een heel geslaagde dag!

Met dank voor de mooie dag, Cathy Heller

Overig

65 jaar lidOp 23 juli jongsleden heeft BNMO-contactpersoon Hans Hummel aan het lid van de BNMO mevrouw J. Aarsen-van Dijken de speld en oorkonde uitgereikt die horen bij het 65-jarig lidmaatschap van de BNMO. Het ceremonieel vond plaats in het bijzijn van haar zoon en schoondochter in het verzorgingshuis Westerkim te Nieuw-Vennep.

secretariaten van de afdelingenGroningen T. Pelgrim, Veemstede 95, 9665 EC Oude Pekela, tel: 0597-422327, e-mail: [email protected] Katy van der Zwaag, Oosterdijk 11, 9256 XC Rijperkerk, tel: 06-47426331, e-mail: [email protected] W. Veldkamp, Zonnedauwstraat 47, 9404 JP Assen, tel: 06-24396514, e-mail: [email protected] mw. A.A.J. de Wals-Ros, De Goorn 9, 7491 HB Delden, tel: 074-3762763/06-27250093, e-mail: [email protected] A.C. Rutten, Wilhelminalaan 33, 3842 KA Harderwijk, tel: 06-18764290, e-mail: [email protected]/’t Gooi W. Veenman, Kamelenspoor 14, 3605 EA Maarssen, tel: 0346–562822, e-mail: [email protected] L.M. Valkering, Prins Bernhardlaan 13c, 1934 EP Egmond a/d Hoef, tel: 072-5061334, e-mail: [email protected] e.o. B. van der Reijden, Kuinderstraat 22-2, 1079 DL Amsterdam, tel: 020-6427642, e-mail: [email protected]

Ontmoetingscentrum de Veldpost, Kometenlaan 150, 1033 BZ Amsterdam, contactpersoon Eugene Sandel, tel: 06-42408272’s-Gravenhage e.o. W. van der Wel, Martin Campslaan 139, 2286 SJ Rijswijk, tel: 070-3941223, e-mail: [email protected] C. Passchier, Mgr. W.M. Bekkerslaan 111, 3141 SJ Maassluis, tel: 010-5920238, e-mail: [email protected] J.A.P. van Osta, Goese Meerlaan 20, 4465 AL Goes, tel: 0113-227998, e-mail: [email protected] Maarten Lautenslager, Lepelkesweg 28 D, 5503 EW Veldhoven, tel: 06-51357378, e-mail: [email protected] en -Midden mw. B.H.M. Deneer-Maassen, Hofstraat 45, 6019 CC Wessem, tel: 0475-562436, e-mail: [email protected] mw. A.M.C. van den Berg, Oude Landgraaf 52, 6373 BA Landgraaf, tel: 045 5323006/06-25334709, e-mail: [email protected]

Ameijde, M.G.C. van (86), DoornHeuts, P.M.P. (53), EygelshovenHol, R.L.A. (35), GroesbeekKeijzer, A.C.P.T. (55), Ter AarKoning, E.J. de (49), Rotterdam

Liewes, J. (31), LeekPatelski, R.F.T.B. (42), HoornRath, A.S. mw. (47), Mehr-Rees DuitslandSchulte, H. (29), Zwolle

welkom bij de bnmo

Page 20: De kareoler 6 2013

de Kareoler 6-201320

van de afdelingen

Beauvesier Watson, J. de (80), WijchenBouterse, W. (82), ScharendijkeDecrauw, M.J. (72), GeulleEskes-van Velthuisen, A. mw. (96), DoetinchemHal, F. van (88), NijmegenHazeveld-Zonneveld, L. mw. (89), HaarlemHeijkoop, J.F. (85), VlaardingenHendriks, Th. (86), BeugenHoge Bavel, J.G. (87), OldenzaalHuisman, M. (80), SmildeKettelarij, J. (86), BrummenKlijn, H. (80), RoermondKluis, J. de (81), NijmegenKooy, J. (75), GroningenLand, W. van ‘t (86), BussumLeenders, J.H.A. (84), Den Bosch

Leeuwrik-van Engelen, M.H. mw. (89), UrsemLefévre-Engel, V. mw. (83), RotterdamLucassen, A.F. (85), AmsterdamMartens, Th.P. (78), WehlMulder, H. (85), OdoornNiekamp, A.G. (73), LemmerRaaijmakers, L.H. (65), Sint OedenrodeScholtens, C. (87), GroningenSiep-Albinus, C. (77), EpeSlotboom, K.T. (84), LeerdamStooker, P.G.J. (73), UtrechtVelden, A.J. van der (85), BrouwershavenVente-Schimmel, H. de mw. (88), HardenbergVerburg, P.L. (88), LelystadVerdam-Ooiman, A. mw. (91), DeventerWeide-Nistelrooy, G.A. van de mw. (89), Coevorden

in dankbare herinnering

Het is iets van alle tijden, gewonde veteranen en dienstslachtoffers die elkaar opzoeken en steun bieden als dat nodig is. Op die basis wordt in Doorn ook al langer begeleid lotgenotencontact geboden. Veteranen en hun partners die elkaar begrijpen en (verder) op weg helpen. Het gaat vooral om het onderling contact. Elkaar ontmoeten in een omgeving en sfeer waarin men zich thuis kan voelen. Dat is waar de leden van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO) al jaren op kunnen rekenen bij Stichting de Basis in Doorn. Elk jaar biedt de Basis een compleet jaaraanbod met diverse programma’s. Leden kunnen zo vaak meerdaags in Doorn verblijven en met elkaar een goede tijd hebben. Geen directe hulpverlening, maar nazorg. Aandacht, her- en erkenning voor wat je hebt meegemaakt in militaire dienst en waarvan je nog steeds de gevolgen ondervindt.

Voor meer informatie over de programma’s, en over de manier waarop je kan deelnemen, ga naar www.bnmo.nl. Je kunt ook een e-mail sturen naar [email protected] en bellen met 0343-474200. Ook voor het aanvragen van de dienstengids als deze ontbreekt als bijlage.

Ontmoeting en onderlinge steunDe nieuwe dienstengids 2014 voor BNMO-leden is verschenen

Als bijlage bij deze editie van de Kareoler is de nieuwe diensten-gids van de Basis voor leden van de BNMO bijgesloten. BNMO-leden kunnen weer uit tal van programma’s kiezen voor diverse

vormen van lotgeno-tencontact. Soms laag-drempelige contacten met veel sport- en spelelementen, maar ook meer verdiepende programma’s. Dat alles onder deskundige begeleiding.

dienstengids 2014

Wij helpen u op weg

Page 21: De kareoler 6 2013

de Kareoler 6-2013 21

Vergeten groep

Mijn naam is Leon, 39 jaar, ex-militair Konink-lijke Landmacht en veteraan. Al elf jaar getrouwd met een lieve vrouw die mij onder-steunt en we hebben samen drie schatten van kinderen. Tot nu toe zou je zeggen: wat een leuk leven, toch? Helaas is dat niet zo. Ik ben gede-tineerd en veroordeeld voor een strafbaar feit. Waarvoor zeg ik uit respect voor het slachtoffer niet. Ook ben ik er niet trots op. Ik heb er ook veel spijt van en als ik het kon terugdraaien, dan deed ik dat meteen, zonder twijfel. Helaas, dat gaat niet en ik heb er elke dag verdriet van. Ik heb een straf gekregen van vier jaar waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar. Ik heb er tot dusver zeventien maanden straf op zitten. Het is zwaar, maar ik kijk vooruit naar de toekomst. Ook voor mijn gezin is het zwaar en dat doet mij het meeste verdriet. Ze hebben tenslotte een zwaardere straf gekregen, want mijn vrouw staat er met de drie kinderen alleen voor. Ik krijg sinds mijn detentie geen WIA-uitkering meer, dus is het financieel iets minder. Geluk-kig heb ik een eenmalige uitkering ereschuld gekregen. Maar na afbetalen van onze schulden en andere nodige onkosten, is ook dat behoorlijk geslonken. Wat er van over is, gebruik ik om mijn gezin financieel bij te staan elke maand. Zodat mijn vrouw zich voorlopig daar nog geen zorgen over hoeft te maken. Ik hoop dat na mijn detentie nog een beetje daarvan over is zodat ik een eigen bedrijfje kan beginnen, maar ik denk dat dit niet meer lukt met nog negentien maan-den zitten voor de boeg. Er komt immers geen geld bij me binnen nu.Eigen schuld, zul je wel denken, en dat begrijp ik volkomen. Zo’n reactie zou ik vroeger ook gegeven hebben bij het lezen van zo’n verhaal. Natuurlijk is het fout om een strafbaar feit te plegen en daar hoort een straf bij. Die verant-woordelijkheid neem ik ook. Alleen knaagt er iets aan mij. Ik heb sinds 2005 de diagnose PTSS. Oorzaak: tweede uitzending naar Kosovo (KFOR) in 1999. Ik bespaar u de details, maar mijn leven ging in rap tempo rich-

ting afgrond. Ik raakte in de WIA, drankgebruik werd drankmisbruik, drugs deden ook mee. Mijn gezondheid werd steeds slechter. Hoge bloeddruk, organen die in opstand kwamen en als klap op de vuurpijl werd er ook diabetes type 2 geconstateerd. Black-outs, hypo’s en bewusteloosheid door drank waren aan de orde van de dag. Ik raakte mezelf kwijt. Kreeg wel een tijdje hulp van een SPV’er (sociaal psychiatrisch verpleegkundige), maar dat mocht niet meer baten. Ik was bezig met mezelf te vernietigen. Doelbewust. Ondertussen zagen mijn gezin, ouders, familie en vrienden met lede ogen alles aan. Ik had mezelf niet meer onder controle. Tot overmaat van ramp kwam daar het delict bij. Ik had daar geen enkele controle over. Twee dingen konden mij maar stoppen met dit vernietigende gedrag. De dood of justitie. Het laatste is het geworden. Ergens wel gelukkig. Ik had anders deze brief nooit kunnen schrijven. Ik ben nu zeventien maanden verder. Clean en zonder drank. Ik sport weer en eet gezond. Diabetes onder con-trole en een GZ-psycholoog van de Waag die me behandelt voor PTSS en delictgedrag. Het gaat dus met die dingen de goede kant op en daar ben ik en zijn mijn gezin en anderen om mij heen heel blij om. Ik heb veel vrienden verloren. Ik heb natuurlijk veel mensen pijn en verdriet gedaan en dat doet mij ook veel pijn en verdriet. Eén ding vraag ik mijzelf iedere dag wel af. Was het allemaal zo gelopen als ik geen PTSS had gehad? Mijn antwoord en dat van mensen die mij goed kennen (ook vóór mijn PTSS) is: nee. In ieder geval niet zo. Ik heb het nooit zo gewild. Maar ja, ik moet vooruit, een goed mens zijn en zorgen dat zoiets nooit meer kan gebeuren. Ik hoop alleen dat ik daar de kans voor krijg. Het liefst zo snel mogelijk, want ik ben er klaar voor. Het zal wel een lange, zware weg zijn, dat is zeker, maar mijn gezin ondersteunt me. Ik heb deze brief niet alleen voor mezelf geschreven, maar voor alle veteranen met PTSS, thuis of in het gevang (want dat zijn er meer). Een vergeten groep.

Volledige naam en contactadres bij de redactie bekend

In BNMO Brieven kunt u uw mening kwijt. De redactie behoudt zich het recht voor brieven te redigeren of in te korten. Brieven kunt u sturen naar e-mail: [email protected] of naar: de Kareoler, Postbus 1027, 6501 BA Nijmegen.

bnm

o-brieven

Page 22: De kareoler 6 2013

de Kareoler 6-201322

bnmo-bonus Bijdrages: Linde van Deth, Chris Laarhoven en Fred Lardenoye

NL-PeacekeeperNL-Peacekeeper heet het eerste boek van Bosniëveteraan en theaterschrijver Barry Hofstede. Veteranen kennen hem als vaste columnist van het landelijke veteranenmagazine Checkpoint. Aan-vankelijk was het de bedoeling om de columns te bundelen in een boek. Maar NL-Peacekeeper is veel meer geworden. Volgens de veteraan zelf is het een beschrijving geworden ‘van de laatste twintig jaar van mijn leven.’ Het boek begint met een korte inleiding van wat Hofstede overkwam tijdens zijn uitzending in Bosnië en na terugkeer daarvan. Daarna volgen gedichten uit de periode net na zijn dienstverlating toen hij min of meer gevlucht was naar Australië. De fragmenten uit dagboeken die hij sindsdien bijhoudt geven een indringend beeld van de verwerkingsproblemen die de veteraan aan zijn uitzending naar Bosnië over heeft gehouden. Lange tijd liep Hof-stede ermee rond en hij beschrijft hoe

contact met de BNMO ervoor zorgde dat hij hulp kreeg. Na een geslaagde behandeling van zijn PTSS volgde hij een (schrijf)opleiding aan de School voor Hoge Kunsten in Zwolle en legde zich toe op het schrijven van theaterstuk-ken. Ook die zijn in het boek integraal opgenomen, evenals een selectie van de Checkpoint-columns. In al dat werk spe-len zijn uitzending en de PTSS die daar het gevolg van was een grote rol. (FL) Het boek NL-Peacekeeper is versche-nen bij Uitgeverij Gelderland en is verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via de webshop op www.uitgeverijgelderland.nl

Win boek NL-PeacekeeperDe redactie mag van Uitgeverij Gelder-land drie exemplaren van NL-Peacekeeper verloten onder de goede inzenders op de volgende prijsvraag:

Hoe heet het theaterstuk dat Barry Hofstede schreef en dat onder meer op het Veteraneninstituut in Doorn werd uitgevoerd?

Stuur het antwoord vóór 10 oktober naar de redactie van de Kareoler, Postbus 1027, 6501 BA Nijmegen onder vermelding van ‘prijsvraag 6’ of stuur een mail (vergeet niet uw adres te vermelden) naar [email protected]. Over de uitslag van de prijsvraag kan niet worden gecorrespondeerd.

Uitslag prijsvraag 5Voor de oplossing van prijsvraag 5 reken-den we zowel Naqoura (VN-hoofdkwartier) als Haris (Nederlands hoofdkwartier) goed. Een exemplaar van de dvd Groetjes uit Libanon gaat naar J.J. van den Berg uit Vlijmen, W. Teunesen uit Arnhem en Martin Voogd uit Monnickendam.

Jimmy P. De speelfilm Jimmy P: Psychotherapy of a Plains Indian is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal dat verteld wordt door Georges Devereux in zijn boek Reality and Dream uit

1951. Devereux was antropoloog en werkte onder meer in het Topeka Winter Hospital, het eerste militaire hospitaal van de VS dat oorlogsveteranen behandelde die leden aan psychische stoornissen. Daar kwam hij in contact met Jimmy Picard, een Blackfoot indiaan die diende aan het front in de Tweede Wereldoorlog.We zien in de film hoe deze Jimmy P. (Benicio Del Toro) psy-chologen voor een raadsel stelt omdat zij geen aanwijsbare (lichamelijke) oorzaken kunnen vinden voor zijn zware migraineaanvallen. Ten einde raad wordt de hulp ingeroepen van de wat zonderlinge antropoloog Georges Devereux (Mathieu Amalric). Hij bouwt een vriendschapsband met de veteraan op waardoor het (oorlogs)verleden van Picard lang-zaam maar zeker ontrafeld wordt. Jimmy P. is een wat trage, maar fascinerende film met een glansrol voor Del Toro als de gekwelde veteraan. (FL)

De film Jimmy P. is vanaf 26 september te zien in de bioscopen.

Benicio Del Toro (r) speelt de rol van getraumatiseerde oorlogsveteraan in de film Jimmy P.

Page 23: De kareoler 6 2013

de Kareoler 6-2013 23

Uiteraard zagen we het aankomen, het was alleen een kwes-tie van tijd. Onze ‘vakantie’ was al enige tijd gepland, het zou voor mijn vrouw en dochter de eerste keer sinds zeven jaar zijn dat zij weer voet op Nederlandse bodem zetten en we hadden er zin in. Het vliegtuig was nog maar net geland op Schiphol of we kregen te horen dat de Verenigde Staten strafmaatregelen zouden gaan nemen tegen Syrië als gevolg van een aanval met gifgas.Deze berichtgeving heeft onze vakantieplannen aardig omgegooid en ons doen besluiten langer in Nederland te blijven dan voorzien, wij denken er zelfs over om ons weer permanent hier te vestigen. De eerste stappen in deze rich-ting zijn reeds gezet.Het is nog allemaal niet zover, maar de eerste tekenen van heimwee beginnen zich bij mij al af te tekenen. Zo is er in Doorn, waar wij momenteel verblijven, een restaurant dat gerund wordt door ‘Johnny’. Hij is van Syrische afkomst en praat Arabisch. Iedere dag zit ik bij hem op het terras met Fatima en Nathalia en wordt er Arabisch gesproken met op de achtergrond de klanken van Fairuz, de wereldberoemde Liba-nese volkszangeres. Dan begin ik, met in mijn achterhoofd de gedachte dat ik Libanon ga verlaten, het land nu al te missen.

Gelukkig ben ik nu niet in mijn eentje in Nederland en is mijn gezin bij mij. Ik denk dat ik er zodoende beter in ga slagen om een klein stukje Libanon hier te creëren met mijn waterpijp en Fairuz, zoals ik dat ook al deed voordat ik naar Libanon vertrok.

Libanonveteraan en BNMO-lid Chris Laarhoven woont met zijn gezin in het Libanese kuststadje Tyre en is oprichter van Weerzien met Libanon. Deze stichting organiseert terugkeerreizen voor Libanon-veteranen en verleent humanitaire hulp in Libanon. www.weerzien-met-libanon.nl

Chris Laarhoven in rustiger tijden in Libanon. Foto: Anne Salomons

Leven met PTSSBNMO-lid en Bosniëveteraan Roy Kolmer (35) schreef het boek Leven met PTSS. Kolmer was in 2011 pelotonscommandant van het BNMO-detachement op vete-ranendag in Den Haag (zie de Kareoler 4-2011). Tijdens en vlak na zijn uitzending in 1996 in het kader van IFOR 2 naar Bosnië ontwikkelde hij PTSS-gerelateerde klachten. Hij wilde zijn verhaal op papier zetten om meer bekendheid te geven aan PTSS, zowel in zijn omgeving als binnen de hulpverlening. In het boek ver-telt hij over zijn therapieën die hij volgt voor zijn PTSS, het onderzoek naar zijn fysieke klachten en de strijd voor erkenning en benodigde voorzieningen. Hij wil ook laten zien wat een dergelijke ziekte met je gezin kan doen. “Mijn dochters zijn nog klein en zeggen bijvoorbeeld: ‘Papa, ik schrik van je’ of ‘Waarom zweet je zoveel?’ Later kunnen ze lezen wat ik allemaal heb meegemaakt.” Kolmer geeft aan dat het eigenlijk een boek zonder einde is. “Ik wordt iedere dag met PTSS geconfronteerd. Voor mijn gezin ga ik door. Door mijn PTSS mis ik van alles, maar ik probeer toch te genieten van mijn gezin.” (LvD)

Leven met PTSS (ISBN 9879048428830) is voor € 17,95 te bestellen op www.freemusketeers.nl, in de boekhandel en via stichting de Basis.

Terug naar Nederland?

veldpost uit libanon

Page 24: De kareoler 6 2013

Hoofdprijs:

Nú GRATIS kans op éénvan deze prijzen!

Bel 0800-1155 (gratis), geef uw unieke code en gegevens door en maak gratis kans op één van deze prijzen. Uw unieke code vindt u op de actiefl yer.

10x 100x

15x

Reischeque t.w.v. € 1.000,-

iPad Mini

Dagje Slagharen 4 personen

€ 10.000,-Geen actiefl yer meer bij dit magazine? Bel 0800-1155 om alsnog kans te maken op de prijzen. Geen 18? Geen kans.Spelvoorwaarden: Deelname aan deze actie is gratis. Kijk voor de volledige actievoorwaarden op www.bankgiroloterij.nl/gratiskans. Deelname vanaf 18 jaar. Deze actie wordt mogelijk gemaakt door vfonds en de BankGiro Loterij. Als u belt naar 0800-1155 wordt door de BankGiro Loterij tijdens het gesprek gevraagd of een aanbod tot deelname aan de loterij voor het vfonds mag worden gedaan.

Hans Klok Adv 210x297_05.indd 1 27-08-13 12:19