Kareoler 1 2012

24
bnmo-magazine 1-2012 Hoofdbestuurslid Ed Brouwer Voor wie is de ‘ereschuld’?

description

Kareoler 1 2012

Transcript of Kareoler 1 2012

Page 1: Kareoler 1 2012

bnmo-magazine 1-2012

Hoofdbestuurslid Ed Brouwer

Voor wie is de ‘ereschuld’?

Page 2: Kareoler 1 2012

de Kareoler 1-20122

Colofon

Jaargang 72, 2012, nummer 1

De Kareoler is een uitgave van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO) en verschijnt acht keer per jaar. Het blad wordt gratis toegezonden aan leden van de BNMO. Verschijningsdata Kareoler 2012: 24 maart, 28 april, 16 juni, 28 juli, 8 september, 27 oktober en 15 december.

BeschermvrouweH.M. Koningin Beatrix

Hoofdbestuur BNMOAlgemeen voorzitter: Remco SeijnAlgemeen penningmeester: Lei HermansAlgemeen secretaris: Jan BurgerVicevoorzitter: Ronand LuijtersTweede secretaris: Christel RoosLeden: Ed Brouwer en Mark Peters

Adres:BNMO, Postbus 125, 3940 AC Doorntel: 0343-474110; fax: 0343-474114e-mail secretariaat: [email protected]

Redactie KareolerChristel Roos (hoofdredacteur), Linde van Deth, Fred Lardenoye en Janke Rozemuller

Aan dit nummer werkten mee:Jan Burger, Rick Hessels, Willem Knook, Erik Kottier, Chris Laarhoven, Jos Morren, Birgit de Roij, Remco Seijn, Miranda Smid en Karin Stroo

Omslagfoto: Birgit de Roij

Redactieadres:Redactie Kareoler, Postbus 1027, 6501 BA, Nijmegen tel: 024-3481069e-mail: [email protected]

Ontwerp en vormgeving:Forma Nijmegen

Lithografie/druk: Senefelder Misset Doetinchem

© LJP Nijmegen/BNMONiets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de hoofdredacteur.

Ingeschreven in het verenigingsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Utrecht onder nummer V.477894.

Verschijnt ook op geluidsband

Leven met PTSSBNMO-lid Michael hield aan zijn uitzendingen als marinier naar Irak, Cambodja en Kosovo chronische PTSS over. Therapie bij De Waag in Amsterdam heeft hem ontzettend geholpen. Michael en zijn vrouw Esther vertellen over de strijd die zij voerden en nóg voeren. “Het is een gevecht waar je zelf achter moet staan. Maar ook je vrouw en kinderen zijn een belangrijke schakel.”

En verder:

Kort en bondig 4Nieuwsberichten

Interview Ed Brouwer 8Jongste hoofdbestuurslid

‘Ereschuld’ veteranen 10Voorzitter AFMP/FNV

6

in dit nummer

Michael en zijn zoon Raphael. Foto: Karin Stroo

Page 3: Kareoler 1 2012

de Kareoler 1-2012 3

Zorg voor elkaarHet hoofdbestuur (HB) wenst u allen een gelukkig en vooral gezond 2012! Een jaar waarin alle afdelingsbesturen, coördinatoren, contactpersonen, het jongerenberaad en commissies weer de nodige aandacht voor u zullen heb-ben en klaar staan voor het organiseren van activiteiten. Chapeau voor al die vrijwilligers die zich voor de BNMO inzetten. Het blijven focussen op onze doelstellingen kameraadschap, zorg voor elkaar en belangenbehartiging blijft een uitdaging. Meer nog dan in het verleden moeten we invulling geven aan het lotgenotencontact. Bij het uitdelen van Kerst-pakketten in één van de afdelingen is mij heel duidelijk geworden dat persoonlijk contact en langdurige aandacht voor elkaar noodzakelijk zijn. BNMO-leden en potentiële BNMO-leden die het moeilijk hebben, verdienen meer dan wie ook deze zeer gewaardeerde belangstelling en steun van ons.Plezierig is dat het vfonds wederom de nodige financiële middelen ter beschikking heeft gesteld voor BNMO-acti-viteiten bij de afdelingen en nazorg-/opleidingsprogram-ma’s voor BNMO-leden op de Basis. In overleg met de Basis wordt bezien hoe meer eigentijdse nazorgprogramma’s die toekomstproof zijn, kunnen worden ontwikkeld. Op de website is het antwoord van de minister van Defen-sie (dd. 2 dec. 2011) op onze brief te lezen. Ook treft u een schrijven aan waarin wij onze zorg uitspreken over de uit-voering van het PTSS-protocol.In deze Kareoler een interview met Wim van den Burg (AFMP/FNV) over de ins en outs van de ‘ereschuld’, wie wel en wie niet en moet er actie worden ondernomen? Voorts een interview met Ed Brouwer over zijn HB-lidmaatschap en betrokkenheid bij de BNMO en een interview met een BNMO-lid en zijn vrouw over partnerprogramma’s in de zorg. In de rubriek Lotgenotencontact treft u informatie aan over de aanmelding voor de Veteranendag, een aan-kondiging van de eerste BNMO Veterans Challenge van dit jaar en een golfclinic voor gehandicapten.

Remco SeijnVoorzitter

Veterans ChallengeU kunt zich aanmelden voor de BNMO Veterans Chal-lenge Doorn op 20, 21 en 22 april. Onder deze nieuwe naam krijgt het nazorgprogramma Doorn Sportief een nieuwe impuls, gebaseerd op het plan van de BNMO om meer jongeren een uitdaging te bieden. Saamhorigheid staat centraal. Duiken, een golfclinic, zwemmen, mountainbike, sport en spel maken deel uit van het programma.

Win dvd The Three Musketeers!In BNMO Bonus aandacht voor The Three Muske-teers, een film naar het bekende verhaal van de Franse schrijver Alexandre Dumas over de moedige musketiers in dienst van de koning van Frankrijk. Met de prijsvraag maakt u kans op de dvd van deze film. In BNMO-Bonus ook aandacht voor het theaterstuk Good luck, hold on! van Dutchbatter Wim Dijkema.

22

15 Foto: Jos Morren

in dit nummer

Foto: Rick Hessels

BNMO Wegwijzer 12Juridische berichten

Van de afdelingen 16Nieuws, nieuwe leden en overlijdensberichten

Om nooit te vergeten! en BNMO-brieven 21Ingezonden verhalen

Page 4: Kareoler 1 2012

de Kareoler 1-20124

kort en bondig Bijdrages: Jan Burger, Linde van Deth en Fred Lardenoye

Doorstart Stichting Veteranen Kunst

Op zaterdag 21 januari vond er een bijeenkomst plaats op het Veteraneninstituut ter gelegenheid van de doorstart van de Stichting Veteranen Kunst. Er waren zo’n 25 kunstenaars aanwezig voor de presentatie van het activiteitenplan en om mee te denken. Een aan-tal veteranen had eigen werk meegenomen. Er is een nieuw stichtingsbestuur dat als doelstelling heeft een brug te slaan tussen veteranen en actief dienenden, maar vooral ook tussen veteranen en burgers, waarbij kunst een samenbrengende rol speelt. Daarnaast wil de stichting kunstenaars ondersteunen die hun werk willen verkopen. Het gaat om alle vormen van kunst, zoals schilderijen en beelden, maar ook houtsnijwerk en zelfs gedichten. De stichting heeft een curator aan-

gesteld die de exposities gaat samenstellen. Er staan al twee exposities op stapel, op de Nederlandse Vete-ranendag in juni en tijdens de landmachtdagen op de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot op 12 en 13 mei. De stichting is nog op zoek naar veteranenkunstenaars en met name naar actief dienenden met uitzendervaring die kunst maken. (LvD)

Opgeven kan via [email protected], website: www.veteranenkunst.nl

Drie leden van het nieuwe bestuur van de Stichting Veteranen Kunst. Foto: Erik Kottier

Uitreiking DIG op Libanon ontmoetingsdag

Libanonveteraan Cor Dedecker (51) mocht op de 28 januari op de jaarlijkse Libanon ontmoetingsdag in Veteranenont-moetingscentrum De Treffer in Eindhoven een Draaginsigne Gewonden (DIG) ontvangen. Dedecker, die als gevolg van zijn ervaringen in Libanon een posttraumatische stress stoornis heeft opgelopen, werd vervolgens toegesproken door Com-mandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Peter van Uhm, die zelf destijds als compagniescommandant in Libanon actief was (zie ook pag. 23).

Dedecker toonde zich geëmotioneerd door de toespraak van de CDS en de uitreiking door zijn vriend Peter Manders, die hem ook toesprak. Manders, zelf ontwerper van computer-software, na afloop: “Hij heeft altijd bij mij en mijn gezin zijn verhaal kunnen doen. Ik heb hem ook geholpen om het draaginsigne aan te vragen. Daarvoor kende ik het niet. Ik vind het heel terecht. In het verleden werd bij dit soort klachten gezegd ‘ga maar aan het werk’ of ‘niet zeuren’. Nog geen honderd jaar geleden werd zo iemand in oorlogstijd zelfs gefusilleerd. Nu is er wel waardering en dat wordt op deze wijze heel goed tot uitdrukking gebracht.” (FL)

Cor Dedecker ontvangt zijn DIG uit handen van Peter Manders. Foto: Birgit de Roij

Veteranenwet ook door Eerste Kamer

De initiatiefwet Veteranen is net als eerder door de Tweede Kamer ook in de Eerste Kamer unaniem aangenomen. VVD-senator Kappen diende met steun van de PVV, het CDA en GroenLinks een motie in om de veteranenstatus in bepaalde gevallen ook toe te kennen aan leden van de Bijzondere Bijstandseenheid of leden van een ander militair verband die ingezet worden bij een operatie tegen bijvoorbeeld terroristische groeperingen op Nederlands grondgebied. De minister van Defensie zei geen behoefte te hebben aan de motie, maar het oordeel aan de Eerste Kamer te laten. De motie werd unaniem aangenomen. (FL)

Contributie BNMO

De begroting van de BNMO is vastgesteld door de Bondsraad. De belangrijkste inkomsten in deze begro-ting zijn de subsidie van het vfonds, de contributie en de eigen bijdragen van de leden. De contributie van de BNMO voor 2012 is vastgesteld op 33 euro per lid. (JB)

Page 5: Kareoler 1 2012

de Kareoler 1-2012 5

Minister Hillen: geen omgekeerde bewijslast

Minister van Defensie Hans Hillen heeft op 2 december eindelijk ant-woord gegeven op de brief die BNMO-voorzitter Remco Seijn op 7 juli vorig jaar stuurde met betrekking tot het nieuwe PTSS-protocol en de meer dan 170 bezwaren die er al tegen de gevol-gen daarvan door de BNMO zijn inge-diend. Volgens de minister heeft het nieuwe protocol niet als doel gehad om de rechtspositionele aanspraken van getraumatiseerde militairen te ver-slechteren. ‘Eerder kan worden gespro-ken van een meer rechtvaardige toe-kenning van de rechtspositionele aan-spraken.’ De minister wijst er voorts op dat er nog onderzoeken lopen naar de betrouwbaarheid van de nieuwe schat-tingsmethodiek van het PTSS-protocol en zegt toe dat de uitkomsten daarvan ‘waar nodig’ zouden kunnen leiden tot een herziening van het protocol.De minister wijst ook op de overgangs-

maatregel die eerder is afgesproken waardoor veteranen hun invaliditeits-percentage van vóór de keuring voor het nieuwe PTSS-protocol kunnen behouden, ook al leidt de herkeuring tot een lager percentage. Dit geldt alleen ‘voor cliënten met een voorlopig vastgesteld percentage’. Op 2 november vorig jaar is overeenstemming bereikt tussen de vakbonden en het ministerie van Defensie over het uitbreiden van deze overgangsregeling, maar door het opschorten van het overleg is deze nog niet geëffectueerd. De minister verwacht dat, nu het overleg tussen de bonden en Defensie na het bereiken van een sociaal akkoord weer is opge-pakt, dit alsnog gaat gebeuren.Voor wat betreft het verzoek om ver-zekeringsartsen te bewegen om zich (meer) te laten leiden door het advies van behandelend artsen, reageert Hil-len afwijzend. ‘De verzekeringsartsen vormen zich een eigen oordeel over de diagnose. Ze houden daarbij wel reke-ning met de visie van de behandelaar,

maar zijn daar niet aan gebonden.’Ten slotte heeft Hillen, ook op vra-gen vanuit de Tweede Kamer, laten weten dat hij er niets voor voelt om de omgekeerde bewijslast te hanteren met betrekking tot een causaal ver-band tussen psychische klachten en de inzet als militair. Volgens Hillen is de keuring voor aspirant militairen niet geschikt voor een psychische of psychiatrische diagnose en is een pro-bleem op dat gebied ook meestal niet op zo’n jonge leeftijd te voorspellen. ‘Indien een militair na een uitzending psychische of psychiatrische klachten heeft, kan er dan ook niet bij voorbaat een verband worden verondersteld’, aldus Hillen in een op 27 januari aan de Tweede Kamer verzonden brief. De BNMO is teleurgesteld over de reactie van de minister en beraad zich samen met de militaire vakbond AFMP/FNV op verdere actie. (FL)

Kijk voor de volledige brief van de minister op de website www.bnmo.nl

Er werden bloemen gelegd bij het onthulde monument voor de slachtoffers van Tarakan. Foto: Birgit de Roij

Monument gesneuvelden Tarakan

Op 19 januari, zeventig jaar na het drama bij Tarakan, is er een monument onthuld ter nagedachtenis aan 215 omgebrachte KNIL-militairen. De onthulling door Wieteke van Dort vond plaats op ereveld Loenen, in het bijzijn van vele nabestaanden. Zij hebben nu eindelijk een plek waar de namen van hun dierbaren genoemd worden.Op 19 januari 1942 werden de krijgsgevangen KNIL-mili-tairen op een Japans oorlogsschip vermoord, als wraak voor het tot zinken brengen van twee Japanse mijnen-vegers. Zij kregen een zeemansgraf.Het monument is een initiatief van de Stichting Monu-ment Tarakan. Die heeft 92 namen van de omgekomen soldaten weten te achterhalen, die nu een plek hebben op het monument. Van de overigen is geen naam bekend, dat zijn vooral Indonesiërs die toegevoegd waren aan het KNIL. Het monument is ook ter nagedachtenis aan hen.(LvD)

Page 6: Kareoler 1 2012

6 de Kareoler 1-20126

Door: Linde van DethFoto: Karin Stroo

ichael had uitzendingen naar Irak (1991), Cam-bodja (1993) en Kosovo

(1999) en meerdere plaatsingen op Aruba en Curaçao achter de rug, toen zijn werkgever Defensie merkte dat het niet goed met hem ging en PTSS werd geconstateerd. In plaats van therapie kreeg hij een handvol pillen en de medede-ling dat hij over zes weken maar terug moest komen. “Door die pillen werd het alleen maar erger. Als ik toen goed was begeleid, was het misschien anders gelopen”, zegt Michael. Hij vertrok naar zijn moeder in Kenia en leerde Esther kennen, die daar werkte als lerares. “In Kenia ging het niet goed met me. Ik deed rare dingen, dronk veel en was agressief.” Toch kenden ze in het begin van hun relatie ook genoeg mooie momenten. “Ik wist niks van Defensie, niks van uitzen-dingen en had dus ook geen idee

hebben ook een kind voor wie we verantwoordelijk zijn. Maar het was afschuwelijk. Je ziet hem in complete nood en ook al dacht ik: hoe kun je ons dit aandoen, ik had ook medelijden.” Michael besloot op dat moment in therapie te gaan. “Ik ging naar het Sinai Centrum in Amersfoort, met de trein. Vanaf Baarn ben ik gaan lopen, want in de trein zitten, ging niet.” Hij werd opgenomen en kwam tot rust. “In het Sinai Centrum namen ze de zorg over die ik op dat moment niet meer kon geven”, vertelt Esther. Daarna kwam Michael bij de Waag terecht, waar hij onder meer EMDR-therapie kreeg. “Ik had er een hard hoofd in, want op de site hadden ze het over zedendelinquenten en plegers van huiselijk geweld. Ik dacht: wat moet ik daar? Maar ze hebben me geholpen mijn agressie, een onderdeel van PTSS, te beteuge-len. En ik heb geleerd me niet meer te laten meeslepen door de herbele-vingen. Ik ben rustiger geworden.” Michael leerde bij de Waag ook zijn PTSS accepteren. “Het is chronisch, ik raak het nooit meer kwijt. Maar ik leer ermee omgaan. Het was ontzettend moeilijk om te accep-teren dat ik het heb. Bij de Waag hebben ze me zo goed geholpen. Ik ben mijn therapeut Annemarie en psychiater Bas dankbaar. Ik kon ze 24 uur per dag bellen.”

Voorbereiden Michael en Esther volgen ook samen therapie bij De Waag. “Ik

BNMO-lid Michael hield aan zijn uitzendingen als marinier chronische PTSS over. Toen de situatie thuis onhoudbaar werd, koos hij voor therapie. De Waag in Amsterdam heeft hem fantastisch begeleid. Michael en zijn vrouw Esther vertellen over de strijd die zij voerden en nóg voeren. “Het is een gevecht waar je zelf achter moet staan. Maar ook je vrouw en kinderen zijn een belangrijke schakel.”

Oud-marinier Michael en zijn vrouw Esther over leven met PTSS

wat PTSS was of wat daarvan de symptomen waren”, vertelt Esther. “Als ik hem dan een keer niet kon bereiken, dacht ik niet gelijk dat er iets mis was.” Bij de geboorte van hun oudste kind ging het mis. “Ik had een hele zware bevalling en dat was voor Michael een trigger voor herbele-vingen van zijn uitzending in Cam-bodja.” Michael vertelt dat hij in Cambodja als marinier algemeen werd ingezet op de operatiekamer en om gewonden te verzorgen. “We werden regelmatig beschoten. Ik moest gewonde collega’s begelei-den. Er zijn kinderen gestorven in mijn armen. En ik moest triages uitvoeren, beslissen welke gewon-den eerst werden geholpen. Jij redt het wel en jij niet. Wie ben ik om dat te bepalen?” Esther besloot om terug te gaan naar Nederland. “Het ging niet meer in Kenia. We had-den hulp nodig.”

De WaagTerug in Nederland kregen ze helaas niet de juiste hulp en het ging steeds slechter met Michael. Hij was soms dagen weg en werd wakker op plekken waarvan hij niet wist hoe hij daar gekomen was. Hij dronk, deed rare dingen en was agressief. “Hoe vaak ik niet de politie heb gebeld dat ik hem weer kwijt was”, vertelt Esther. Als Michael een zelfmoordpoging wil doen waar Esther bij is, zet zij hem het huis uit, één dag voor kerst. “Het ging niet meer. We

‘Zonder haar had ik het niet gered’

M

bondgenoten

Page 7: Kareoler 1 2012

7de Kareoler 1-2012 7

moest leren inzien wat PTSS is en hoe ik daar het beste mee om kon gaan”, vertelt Esther. “Niet zeuren over kleine dingen als zijn hoofd te vol zit. Hem laten gaan als hij weg wil. Ik leer ermee omgaan, maar daar zijn verschrikkelijke jaren overheen gegaan. Er valt daarom nog een enorme slag te maken voor Defensie in het voorbereiden van partners. Die moeten weten wat ze kunnen verwachten als hun partner terugkomt van een uitzen-ding. Daarin moeten ze begeleid worden. Weten waarom iemand op een bepaalde manier reageert, waarom iemand alert is. En er moet meer informatie gegeven worden over PTSS en de symptomen. Dat is bij veel Defensiemedewerkers hele-maal niet bekend. Daarom vertel ik over onze situatie, misschien dat mensen zich hierin herkennen. Het is belangrijk om te weten dat je niet de enige bent.” Bij de Waag wordt Esther betrok-ken bij de behandeling, omdat ze het uiteindelijk toch samen moeten doen. Omdat het ook voor Esther een ontzettend zware tijd is geweest, praat zij nu ook indi-vidueel met iemand bij de Waag. “Je gaat gewoon door, zeker met twee kleine kinderen, en cijfert

jezelf toch weg, ook al wil je dat niet. Ik moet ook leren overeind te blijven.”

SteunToen Michael twee jaar in de ziekte-wet zat, wilde Defensie hem zijn ontslag laten tekenen. “Die man zei letterlijk: ‘Doe maar, dan ben je overal vanaf’. Ik weet niet waarom, maar ik heb toen geweigerd om te tekenen. Dat is mijn geluk geweest, want daarom heb ik nu een uitke-ring”, vertelt Michael. Er ligt sinds 2004 een claim bij Defensie. “Op dat geld zit ik eigenlijk helemaal niet te wachten, mijn gezondheid is veel belangrijker. Maar ik heb dus nooit meer wat gehoord van iemand van Defensie. Ze hebben nooit gevraagd hoe het met mij of mijn vrouw ging. Met één telefoon-tje was ik al blij geweest.” Michael is nog steeds in therapie, maar zou daarnaast ook graag een ander doel hebben. “Ik wil graag mijn kennis overdragen. Ik heb binnen Defensie zoveel trainingen gehad. Ik zou bijvoorbeeld jungle-training kunnen geven, mijn ervaringen kunnen delen. Maar ze zien dat niet zitten. Je voelt je uit-gekotst, terwijl het zo belangrijk is om weer wat te doen, een doel te hebben.”

Michael vertelt hoe belangrijk de steun van een partner is. “Een partner die je steunt, pusht, aan je denkt, is zo belangrijk. Zonder haar had ik het niet gered. Maar ook voor de praktische zaken. Als je PTSS hebt, heb je helemaal geen energie om allerlei zaken te regelen. Die constante strijd met instanties als het ABP voor voor-zieningen, de herkeuringen, de procedures. Het is belangrijk dat iemand je daarin ook ondersteunt. We worden hierin gelukkig ook geholpen door de vakbond.” Ze zijn beide ook lid van de BNMO. “Het is goed dat zij iets doen voor gezin-nen van veteranen met PTSS”, zegt Esther. “Maar wij zijn nu vooral bezig met overleven als gezin, met twee kleine kinderen”, vertelt Michael. “Nu is er nog geen ruimte om daaraan mee te doen, maar als mijn kinderen ouder zijn, wil ik er graag een keer naartoe.”

OntmoetingsdagOp 21 april vindt de landelijke ontmoe-tingsdag van de Stichting Partners van Oorlogsgetroffenen en de BNMO plaats op de Basis in Doorn, met als thema gezin. In de volgende Kareoler meer over de dag en over de aanmeldproce-dure en natuurlijk ook op de websites www.bnmo.nl en www.spo95.nl.

Michael met zijn zoon Raphael.

Page 8: Kareoler 1 2012

8 de Kareoler 1-20128

Door: Fred Lardenoye Foto: Birgit de Roij

d Brouwer (40) kan moeilijk stil zitten. Dat merk je aan alles. En als hij zich ergens

voor inzet, is het voor de volle honderd procent. Dat heeft over het algemeen veel voordelen, maar het heeft ook een nadeel. “Toen ik met verwerkingsproblemen bij het CMH (Centraal Militair Hos-pitaal; red.) kwam en er gevraagd werd hoe het ging, keek ik alweer op mijn horloge.” Het moet ook wel een raar gezicht zijn geweest toen hij in een net pak met een dure auto arriveerde voor een tus-senstop in het hospitaal om ver-volgens weer op weg te gaan naar een klant. “Ik voldeed bepaald niet aan het clichébeeld van een aan lager wal geraakte veteraan met verslavingen en schuldproblemen. Uiteindelijk bleek dat ik vooral gevlucht was in het werk.”

Voormalig JoegoslaviëZijn militaire carrière begon hij als dienstplichtige in 1991 toen hij in Hollandsche Rading opkwam voor een opleiding tot militair verpleeg-kundige. Of ‘medic’ zoals hij het in zijn inmiddels door het inter-

nationale bedrijfsleven gekleurde taalgebruik noemt. “Ik voelde me gelijk prima thuis in de krijgs-macht en helemaal toen ik bij het Korps Commandotroepen geplaatst werd.” Hij wilde maar wat graag uitgezonden worden. “Eerst zou ik naar de Sinaï gaan, maar het werd uiteindelijk het voormalig Joego-slavië. Ik maakte deel uit van een tussendetachement van 1 (NL) VN Verbindingsbataljon in 1992.” Hij moest nog wel even bijge-schoold worden, maar kwam door zijn nieuwe functie in het hele land. “Topusko, Kiseljac, Sarajevo. We kwamen zowel in Servische als Bosnische gebieden en vanwege de overlap zaten we er zeven maan-den.” Hij kijkt er voornamelijk positief op terug. “Ik was 21 en het was top. Ik heb een hoop gezien, maar het was niet ongevaarlijk. Ik heb ook wel gekke dingen meegemaakt. Dat je gewapend op een voertuig van de UNHCR van Sarajevo naar Belgrado reisde en vlakbij Pale moest overnachten in zo’n wagen.”

CommandotroepenTerug in Nederland besloot hij bij te tekenen en volgde met suc-ces de opleiding op de KMS om als sergeant uiteindelijk weer bij de commando’s in Roosendaal te belanden. “Toen heb ik ook de groene baret behaald.” Er volgt een periode met veel weg zijn van huis, waar hij niet teveel over kwijt wil. “Het was telkens voor kortere peri-odes, maar alles bij elkaar was ik wel acht maanden per jaar op pad. Daardoor was het een hectische periode, een privéleven heb je dan niet meer.”

Reden om er na tien jaar een punt achter te zetten en in 2000 ging hij dan ook met eervol ontslag. “Als verpleegkundige kon ik zo overstappen naar de ambulance, maar in plaats daarvan ben ik het bedrijfsleven ingegaan. Ik wist eigenlijk niks van alle toepassingen op internet, maar kwam via via bij Monsterboard.nl terecht. Daar heb ik alle ins en outs van American sales leren kennen. En alles van perso-neelszaken, want het bedrijf houdt zich bezig met arbeidsbemiddeling voor hooggeschoolden.”

ROCEen spontane sollicitatie bracht hem vervolgens op de functie van internationaal accountmanager bij het opinietijdschrift Elsevier. “Bij het gesprek vroegen ze: wie ben jij? Mijn antwoord ‘een vreemde snui-ter’ beviel hen kennelijk. Want de rest van de sollicitanten kwam van Nijenrode en voor dat ik het wist had ik die functie. Eigenlijk wilde ik niet meer zoveel reizen, maar ja, ik heb nou eenmaal ambitie. En het gaat bij Elsevier om topmerken die willen adverteren voor hoog-opgeleiden: Armani, Mercedes, noem maar op. Dan was ik weer in Milaan voor gesprekken met grote Europese mediabureaus.”Na een ‘goed gesprek’ met zijn echtgenote – ze hadden inmiddels vijf kinderen – besloot hij vier jaar geleden om het roer radicaal om te gooien. Hij miste het instrueren uit zijn diensttijd en besloot zich via de Universiteit van Amsterdam te laten omscholen tot docent. Nu geeft hij les in de cluster Veilig-heid en Vakmanschap, kortweg VeVa aan het Regionaal Onderwijs

Sinds hij actief werd in de BNMO, maakt Joego-slaviëveteraan Ed Brouwer een bliksemcarrière door. Via het bestuur van de afdeling Noord-Holland belandde hij vorig jaar in het hoofd-bestuur en heeft het daar prima naar zijn zin. “Je zit overal dicht op en kan echt iets beteke-nen.” Het overwinnen van zijn verwerkings-problemen na zijn diensttijd helpen hem daarbij.

Jongste BNMO-hoofdbestuurslid Ed Brouwer kampte met verwerkingsproblemen

E

‘Het gezin is heel belangrijk’

achtergrond

Page 9: Kareoler 1 2012

9de Kareoler 1-2012 9

Centrum (ROC) in Egmond aan Zee. “Dat ligt mij heel goed. Het zijn allemaal enthousiaste pubers die kiezen voor een geüniformeerd beroep. We beginnen ook met een appel. Je werkt met een duidelijk doel, daar hou ik van.”

KlachtenDe snelle carrière na zijn dienst-tijd bleek ook zijn prijs te hebben. “Achteraf gezien waren er al voor-tekenen dat het vanaf het begin al niet goed zat. Ik moest enorm wennen aan de burgermaatschap-pij. Mijn relatie raakte uit en ik wist me eigenlijk geen raad.” Via een oud-collega kwam hij bij de BNMO terecht. “Ik moest acuut een woning hebben en daar werd ik met steun van de BNMO snel aan gehol-pen. Ik ben sluimerend lid geble-ven. Ik had al wel last van klachten, maar die zijn pas in 2006 verergerd. Eigenlijk dateren de eerste proble-

men al van mijn diensttijd, maar je zit dan in een voor jou veilige omge-ving en schuift dat weg.”De Joegoslaviëveteraan kreeg uiteindelijk hulp bij het Centraal Militair Hospitaal. “Door contacten met andere militairen met psychi-sche klachten werden mijn ogen pas geopend. Uiteindelijk ben ik als een razende met mezelf aan de slag gegaan.” Brouwer zegt veel baat te hebben gehad bij de behan-deling met de zogeheten Eye Move-ment Desensitization and Reprocessing, kortweg EMDR-therapie. “Ik heb nu volgens het ABP nog maar 10 procent beperking, dus volgens mij gaat het goed nu ik van mijn MIP af ben”, zegt hij laconiek.

BNMOOndertussen werd hij steeds actie-ver bij de BNMO. “Ik heb eigenlijk een bliksemcarrière gemaakt eind 2010”, zegt hij glimlachend. “Eerst

werd ik gevraagd voor het bestuur van de afdeling Noord-Holland. Nog geen maand later heb ik gesol-liciteerd voor een functie bij het hoofdbestuur.” Het lidmaatschap van het hoofdbestuur (HB) bevalt hem prima. “Je zit overal dicht op en kan echt iets betekenen. Door mijn contacten met veteranen weet ik wat er leeft, met name onder jongeren. Als HB heb je ook direct contact met de politiek om die wensen van jonge veteranen te vertalen.” Als fanatiek motorrijder stond Brouwer ook mede aan de basis van de Dutch Veterans Bikers Associa-tion. “Ik nam deel aan de motorrit voor veteranen op de Veteranendag in Den Haag en toen is in Schaars-bergen het idee geboren voor die vereniging. Hans Dolstra is de initiator en heeft mij in augustus gevraagd als bestuurslid. Je merkte daar dat alle veteranen tegen dezelfde dingen aanlopen. De jongste was 20, de oudste 89, maar iedereen voelde zich op zijn gemak omdat er begrip was voor elkaar.”Dat laatste vond hij ook bij zijn gezin, toen hij kampte met verwer-kingsproblemen uit zijn diensttijd. “Ik weet hoe snel je kunt afzakken naar een kluizenaarsbestaan. Maar ik heb met steun van mijn gezin de kracht gevonden om weer met beide benen in de maatschappij te staan.” In het HB wil hij zich onder meer inzetten voor de veteranen-ontmoetingscentra en de te ver-wachten ‘nieuwe’ veteranen met problemen. “Door de veteranenwet worden alle Afghanistangangers ook veteraan en we weten dat veel van hen kampen met verwerkings-problemen. De vraag is: hoe bereik je ze nu, voordat ze over een aantal jaren in elkaar klappen? Ik ken dat proces uit eigen ervaring, daarom moet je nu al met ze in gesprek raken. Voordat ze in een scheiding raken. Het gezin vind ik ook in het BNMO-werk heel belangrijk.”

BNMO-hoofdbestuurslid Ed Brouwer: “Ik weet hoe snel je kunt afzakken naar een kluizenaarsbestaan.”

Page 10: Kareoler 1 2012

10 de Kareoler 1-201210

Door: Fred LardenoyeFoto: archief AFMP/FNV

n het overleg over de nieuwe schaderegeling hebben we gezegd: we

gaan als AFMP/FNV niet spreken over een nieuwe regeling die ingaat op 1 juli 2007 als we ook niet voor de mensen die daarvóór schade hebben geleden een rege-ling hebben getroffen”, aldus voor-zitter Wim van den Burg van de FNV-bond voor militairen. Gevolg was dat het overleg in een impasse

belandde waar pas door bemidde-ling van de Nationale ombudsman een einde aan kwam. “Daarbij heb-ben we vooral gekeken naar hoe je kunt komen tot een bepaalde doelgroep en wat je dan gaat rege-len. Daar is veel deskundigheid bij betrokken en uiteindelijk zijn we met Defensie uitgekomen op een algemene omschrijving van de schaderegeling voor met name mensen die psychische schade heb-ben opgelopen. Bij veteranen met fysieke schade is het zichtbaar en veel vanzelfsprekender op welke manier je de schade bepaalt. Wat is de restcapaciteit, wat kunnen ze wel en wat kunnen ze niet?”

PTSSDe militaire vakbonden hebben zich vanaf het begin sterk gemaakt voor een goede regeling voor de hele groep veteranen. Van den Burg: “Als het gaat om psychische schade, zoals een posttraumatische stress stoornis, is het veel lastiger, want dat is van de buitenkant niet zichtbaar. Defensie had er in het verleden geen enkele ervaring mee en wist ook niet hoe daarmee om te gaan. Dat heeft ervoor gezorgd dat heel veel mensen zich miskend en in de steek gelaten voelden.”Wie er precies voor de ereschuld in aanmerking komen, is nog niet helemaal duidelijk. “Als je het hebt over de doelgroep dan gaat het om veteranen die een MIP (militair invaliditeitspensioen; red.) hebben. Het merendeel daarvan heeft wel enige vorm van restschade. Er zijn veteranen die op basis van hun eigen dossier dat ze hebben samen-gesteld prima kunnen aantonen wat de schade is. Maar je hebt erbij die geen documenten hebben, maar waar wel schade is. Dan wordt het

wat lastiger en moet je denken aan een soort forfaitaire vergoeding (een bedrag ineens; red.).”

Geen verjaringstermijn De nu in te lossen ereschuld betreft een rechtspositionele regeling. “Je hoeft er dus niet mee naar de rechter om het te claimen, maar je kunt gewoon op basis van de regels aanspraak maken. Veteranen die de regeling te mager vinden of om een andere reden niet goed vinden, kunnen nog steeds naar de rechter. Dan gelden echter wel alle verjaringstermijnen die voor deze regeling niet gelden.” Veteranen die nu een claim hebben lopen, moeten volgens de AFMP/FNV-voorzitter dan ook goed overwegen of ze die door willen zetten. Hij verwacht dat op basis van de uitwerking van de rege-ling helder zal zijn om welke groep het gaat. “Mensen uit die groep zullen worden uitgenodigd om hun verzoek tot schadevergoeding in te dienen. Ze zijn dus bekend, want ze hebben een MIP. Alleen heb-ben ze nooit een vergoeding voor restschade gekregen. Mensen die in een procedure zitten voor een MIP en tot de categorie van vóór 2007 horen, gaan natuurlijk mee in deze regeling.” Door de financiële oplossing voor de ereschuld kan het overleg tussen Defensie en de vakbonden weer worden voortgezet. “We kunnen de gesprekken over de schadeloosstelling, voor zowel oude als nieuwe gevallen, weer voortzet-ten. Maar ik verwacht toch wel dat het enkele maanden zal duren voor-dat dit overleg wordt afgerond.”

In de rubriek Wegwijzer van de afde-ling juridische zaken (pagina 12 en 13) leest u meer over vragen m.b.t. de ereschuld veteranen.

Het geld is er nu, maar wie er in aanmerking komen voor de zogeheten ereschuld aan vete-ranen, is nog lang niet helemaal duidelijk. Het gaat in elk geval om veteranen die een MIP hebben als gevolg van een aandoening die vóór 1 juli 2007 is opgelopen tijdens een missie. AFMP/FNV-voorzitter Wim van den Burg, die zich namens de vakbond sterk heeft gemaakt voor de regeling, geeft een toelichting.

Overleg over uitwerking schaderegeling kan nog maanden gaan duren

“I

Onzekerheid over ‘ereschuld’ veteranen

Wim van den Burg: “We kunnen de gesprekken over de schadeloosstelling, zowel voor oude als nieuwe gevallen, weer voortzetten.”

actueel

Page 11: Kareoler 1 2012

Twente Een uitgestrekt coulissenlandschap met statige kastelen en Saksische boerderijen, lieflijke dorpjes en het eigengereide volk met eeuwenoude tradities maken Twente tot een geliefde vakantiebestemming. Diepenheim is een historisch stadje en heeft diverse monumenten zoals het landgoed Nijenhuis en de watermolen Den Haller. Maar ook het Oranjemuseum, het beroemde landgoed Twickel en een dagje winkelen in Enschede behoren tot de mogelijkheden.

BTR Senior Hotel ‘t Holt*** is rustig gelegen bij de bossen van Diepenheim en biedt u een gastvrij verblijf in Twente. Het vriendelijke en kleinschalige hotel beschikt over een bar, biljart, restaurant met Saksische specialiteiten, gezellig terras en tuin. U kunt er ook fietsen huren. Het hotel is ITS -geclassificeerd en geheel toegankelijk voor rolstoelen. De ruime kamers bevinden zich allen op de begane grond en beschikken over verhoogde bedden, tv, douche en toilet.

Ook in het nieuwe jaar profiteert u als lid van de BNMO van de speciale aanbiedingen op de reizen van BTR International. We gaan 2012 spetterend van start met maar liefst twee superacties, speciaal en alleen voor houders van de BNMO-pas! U kunt kiezen voor een 5-daags ‘Alles Inclusief’ arrangement naar Twente of een 5-daags ‘Alles Inclusief’ arrangement naar de Veluwe met fikse korting op de brochureprijs. Deze aantrekkelijke aanbieding is het hele jaar geldig!

SPAASASPAASAPASPAS

AS55555..

De Veluwe Een heuvelachtig landschap met uitgestrekte bossen, grote heidevelden met verborgen vennetjes, een herder met zijn schaapskudde en tal van historische stadjes, dát is de Veluwe! Hier kunt u nog echt urenlang wandelen of fietsen zonder andere mensen tegen te komen, de kans is echter wel aanwezig dat u ineens een statig edelhert ziet. Ook een dagje naar het Zuiderzeestadje Elburg, Paleis 't Loo of het Dolfinarium in Harderwijk zijn zeker aan te raden.

BTR Senior Hotel Dennenhoeve*** ligt op loopafstand van het station en centrum van het kunstenaarsdorpje Nunspeet. Het gezellige hotel biedt u vele faciliteiten voor een aangenaam verblijf. Zo vindt u er een bar, restaurant, terras, huiskamer met openhaard, binnenzwembad en een sauna met solarium (tegen betaling). Er is een lift aanwezig. Alle kamers zijn voorzien van douche, toilet, tv en telefoon. Op aanvraag zijn er mindervalidekamers beschikbaar.

55AA€€p.p.p.p.

Normale prijs € 229,00 p.p. BNMO prijs laagseizoen € 189,00 p.p. BNMO prijs hoogseizoen € 199,00 p.p.

Inclusief • 4 x logies in tweepersoonskamer • 4 x een uitgebreid ontbijt van buffet • 4 x een lunch of lunchpakket • 4 x een 3-gangen keuzediner • GRATIS: 4 avonden van 18.00 tot 23.00 uur drankjes: koffie, thee, frisdrank, bieren, jenevers en wijnen

Verblijf te boeken van maandag tot en met vrijdag. Laagseizoen: februari, maart, april, oktober, november, december (Kerstperiode niet te boeken) Hoogseizoen: mei, juni, juli, augustus en september.

Exclusief: • toeslag 1-persoonskamer € 45,00 • reserveringskosten € 15,00 • calamiteitenfonds € 2,50

Page 12: Kareoler 1 2012

12 de Kareoler 1-201212

Als u het met een beslissing over bijvoorbeeld uw militair invalidi-teitspensioen of een voorziening niet eens bent, kunt u tegen deze beslissing bezwaar maken. Bezwaar maken is wel aan allerlei spelregels gebonden. Hieronder een aantal belangrijke regels op een rij.Om te beginnen moet het bezwaar schriftelijk worden gemaakt. Een telefoontje, dat u het er niet mee eens bent, is dus niet voldoende. Het bezwaar moet bij voorkeur per aangetekende brief worden gestuurd. Tegenwoordig kan bij veel overheidsinstellingen ook per e-mail bezwaar worden aangete-kend. U moet het bezwaarschrift dan met uw DigiD ‘ondertekenen’.Het bezwaarschrift moet op tijd worden ingediend. En hier gaat het nog wel eens mis, zo leert de praktijk ons. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken. Dit wordt een

voorschrift van openbare orde genoemd. Dat wil zeggen dat de overheidsinstelling niet van deze termijn kan afwijken.Als u uw bezwaarschrift te laat indient, heeft dat tot gevolg dat dat uw bezwaarschrift niet op de inhoud zal worden behandeld. Het zal, zoals het zo mooi heet, niet-ontvankelijk worden verklaard. En u bent dus geen stap verder gekomen.Wanneer begint nu de termijn van zes weken te lopen? Deze termijn begint na de dag waarop de beslis-

Bezwaar maken

sing op de juiste wijze aan u is bekendgemaakt. Als dat gebeurt door toezending per post, kunt u maar het beste de dagtekening van de beslissing zelf aanhouden. Dan zit u in elk geval goed. Als de beslissing aan u persoonlijk wordt uitgereikt, begint de termijn te lopen na de dag van uitreiking. We zien echter problemen ontstaan wanneer de dagtekening van de beslissing niet dezelfde is als de dag waarop ze wordt uitgereikt. Om deze (bewijs)problemen te voorkomen, kunt u ook in dit geval het beste de dagtekening van de

beslissing zelf aanhouden.Zoals gezegd heeft te late in-diening van het bezwaarschrift vervelende gevolgen. Indien uw bezwaarschrift te laat is ontvan-gen, hangt het er maar vanaf of dat u kan worden verweten. In het algemeen wordt niet snel aangeno-men dat er een goed excuus voor te late indiening is. Te laat kennis genomen van de beslissing door vakantie? Jammer, maar helaas. Psychische problemen of beperkte verstandelijke capaciteiten kun-nen mogelijk reden zijn om een

te laat ingediend bezwaarschrift alsnog in behandeling te nemen. De bewijslast ligt in dit geval wel bij de indiener van het bezwaar-schrift. Kort gezegd komt het erop neer dat alleen in zeer bijzondere gevallen een te laat ingediend bezwaarschrift nog in behandeling zal worden genomen. Bij twijfel kunt u natuurlijk altijd contact met de afdeling juridische zaken van de Basis/BNMO opnemen.Over de inhoud van het in te die-nen bezwaarschrift kunnen we kort zijn. Zolang er maar in staat dat ‘u het met de beslissing van die en die datum niet eens bent’ of ‘daartegen bezwaar maakt’ is het voorlopig voldoende. De termijn is dan in elk geval veiliggesteld. U zult in de gelegenheid worden gesteld om de redenen waarom u het er niet mee eens bent later alsnog in te brengen. Vaak zal hiervoor dan een termijn van vier weken worden gegeven. Het is dan wel zaak om dit dan ook binnen deze vier weken te doen of met juridische zaken contact op te nemen. Wij kunnen u dan verdere juridische bijstand verlenen en zorgen voor verdere inhoudelijke onderbouwing van uw bezwaren. (WK)

Bijdrages: Miranda Smid en Willem Knook

Foto: Jos Morren

bnmo wegwijzer

De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken.

Page 13: Kareoler 1 2012

13de Kareoler 1-2012 13

Vraag: Ik heb een dienstverbanderkenning, maar geen invaliditeitspensioen. Het percentage is namelijk min-der dan 10 procent. Kan ik toch een dienstslachtofferpas aanvragen?

Antwoord: Ja, dat kan ook als uw militair invaliditeits-pensioen niet tot uitbetaling komt vanwege een percentage van minder dan 10 procent. U kunt de pas aanvragen bij het ABP, Bijzondere Regelingen Defensie, Postbus 4490, 6401 CZ Heerlen.

De BNMO ontvangt met regelmaat vragen via onze service ‘Eerste Hulp Bij Juridische Zaken’, die u kunt vinden op de website www.bnmo.nl. Wellicht zit hier het antwoord op uw vraag ook tussen. U kunt uw vraag ook opsturen naar [email protected]

v r a a g e n a n t w o o r d

Vragen over ‘ereschuld’ veteranenIn het artikel op pagina 10 wordt in hoofdlijnen inge-gaan op de regeling met betrekking tot de ‘ereschuld’ voor veteranen. Voor zover u een vraag heeft die niet in het artikel zelf wordt beantwoord, moeten wij het ant-woord voorlopig ook schuldig blijven. De regeling moet namelijk nog verder uitgewerkt worden. Mocht de rege-ling er zijn, dan leest u dat direct in de Kareoler. De volgende vragen kunnen wij wel beantwoorden:

Mijn MIP is afgewezen. Kom ik nu niet in aanmerking voor de ereschuldregeling? Als u bijvoorbeeld via de BNMO bezwaar heeft gemaakt tegen de afwijzing kunt u, uiteraard wanneer u alsnog in het gelijk gesteld wordt, voor een MIP en vervolgens voor de ereschuldregeling in aanmerking komen.

Is het verstandig om nu een advocaat in te schakelen als ik van mening ben dat ik recht heb op schadevergoeding? Dat kunt u zeker doen, maar wijst u de advocaat dan ook op de komende regeling en dit artikel. De advocaat kan u adviseren of u beter een aparte scha-devergoeding kunt indienen of dat u via de weg van de ereschuldregeling een beroep op schadevergoeding moet doen.Een ons bekende advocaat, die in zijn praktijk vele militairen met aanverwante problematiek bijstaat, is de heer mr. H.J.M.G.M. van der Meijden, OMVR Lunen-berg Advocaten, Postbus 87, 3840 AB Harderwijk, tel: 0341-417023, e-mail: [email protected]. De rechtsbijstand van een advocaat wordt niet door de BNMO vergoed. (MS)

De BNMO Wegwijzer!De BNMO Wegwijzer is een handig boekwerkje waarin u als dienst- of oorlogs-slachtoffer alles kunt vinden wat u nodig hebt op het gebied van hulpverlening of lotgenotencontact. U kunt de BNMO Wegwijzer bestellen of gratis downloaden via de BNMO-website www.bnmo.nl

Bestellen doet u door overmaking van € 4,95 (incl. verzendkosten binnen Nederland) op rekeningnummer 54.22.90.448, t.n.v. QV Uitgeverij te Nijmegen, o.v.v. ‘BNMO Wegwijzer’ en uw naam, adres en woonplaats. Als het geld op de rekening is bijgeschreven, ontvangt u het handboek zo spoedig mogelijk per post!

‘je bent pas verslagen als je het zelf opgeeft’

BNMOwegwijzer

Page 14: Kareoler 1 2012

14141414

De Nederlandse Veteranendag vindt dit jaar plaats op zater-dag 30 juni 2012. Wilt u deelnemen aan het defilé in het BNMO-detachement, meld u zich dan nu aan! Aanmelding kan als volgt:• via het inschrijfformulier dat bij de Checkpoint van 3 maart meegestuurd wordt • of via het aanmeldingsformulier dat vanaf 1 maart 2012 via de website van de BNMO te downloaden is.Let op: u kunt zich maar bij één organisatie aanmelden. Indien u zich bij de BNMO aanmeldt, dient u ook met het

BNMO-detachement mee te lopen. Geeft u ook aan of u lopend wenst deel te nemen of meerijdend op een militair historisch voertuig.Uw aanmeldingsformulier dienen wij vóór 31 maart 2012 ontvangen te hebben. Te laat ontvangen formulier kunnen wij helaas niet verwerken omdat wij gebonden zijn aan de regels zoals die door het organisatiecomité zijn gesteld.

Het aanmeldingsformulier kunt u ingevuld retourneren aan: BNMO, t.a.v. Marja Enthoven, Postbus 125, 3940 AC Doorn.

lotgenotencontact

Aanmelden Veteranendag

Bijdrage: Ronand Luijters

de Kareoler 1-2012

Het projectteam van de BNMO gaat in samenwerking met de Stichting Golf voor Gehandicapten een golfclinic organiseren op de golfbaan van Dutch Golf te Hattem op 24 maart. De Stich-ting Golf voor Gehandicapten zorgt voor de golfprofessionals, het complex, materiaal en de clinic. De kosten voor de lunch en een drankje na afloop zijn voor rekening van de BNMO.Het programma op zaterdag 24 maart ziet er als volgt uit:

09.00 - 10.00 verzamelen, koffie en inleiding10.30 - 12.30 clinic met drie onderdelen, slaan, chippen/bunkerslag en putten12.30 - 13.30 lunch13.30 - 15.30 clinic15.30 - 16.30 afsluiting met een drankjeDe coördinatie van de inschrijving is in handen van de BNMO-afdeling Over-ijssel, maar leden van alle afdelingen kunnen zich inschrijven voor deze golf-clinic voor gehandicapten. (RL)

Gelieve uw aanmelding digitaal toe te sturen aan e-mail: [email protected] of [email protected]. U kunt zich ook op onze website aanmelden. Een ingevuld formu-lier kunt u evt. ook in een gefrankeerde enve-lop versturen naar: BNMO Afdeling Overijssel, t.n.v. secretaris mevrouw A.A.J. de Wals-Ros, De Goorn 9, 7491 HB Delden.

Voor verdere informatie en vragen gelieve direct contact op te nemen met bovenge-noemde afdeling, tel: 06-27876467.

Golfclinic voor BNMO-leden

Aanmeldingsformulier Golfclinic Dutch Golf te Hattem op 24 maart 20121) NAW gegevensNaam:.................................................................................. Voorletters:....................................... M / V

Adres:.................................................................................. Postcode………………………….............. Plaats:..............................................................

Telefoon:............................................................................ Mobiel:.............................................. E-mail……........................................................

Geboortedatum:.............................................................. Burgerlijke staat:...........................................................................................................

2) PrivacyreglementDe BNMO hanteert een privacyreglement gebaseerd op de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Uw gegevens worden in ons geautomatiseerde bestand opgenomen en intern gebruikt voor een juiste begeleiding, behandeling en verzor-ging van u.

3) Zorg en voorzieningenVoor het geval u bij ons iets overkomt.Bent u verzekerd voor ziektekosten? ❏ Ja ❏ NeeWat is uw verzekeringsmaatschappij…………………….....................en polisnr...............................................................................................

4) Aanvullende vragenGebruikt u medicijnen? ❏ Ja ❏ NeeZo ja, welke?...............................................................................................................................................................................................................Bent u rolstoelgebonden? ❏ Ja ❏ Nee

5) Medische informatieIs er eventueel andere medische informatie die voor ons van belang is? ……………………………………………………………....................................................................................................................................................................................................................................................................................

Page 15: Kareoler 1 2012

15de Kareoler 1-2012 15

Aanmeldingsformulier Veterans Challenge Doorn van 20 tot 22 april 20121) NAW gegevensNaam:.................................................................................. Voorletters:....................................... M / V

Adres:.................................................................................. Postcode………………………….............. Plaats:..............................................................

Telefoon:............................................................................ Mobiel:.............................................. E-mail……........................................................

Geboortedatum:.............................................................. Burgerlijke staat:...........................................................................................................

Naam deelnemende partner......................................... Voorletters:......................................... M / VWillen deelnemen aan: ❏ duiken ❏ golfen

Was u al eerder deelnemer aan het weekend Doorn Sportief, dan is dit de kans om met uw partner sportief aan de slag te gaan. Onder de titel BNMO Veterans Challenge (BVC) Doorn krijgt dit nazorgprogramma een nieuwe impuls, gebaseerd op het plan van de BNMO om meer jongeren een uitdaging te bieden. Als voorbeeld is de BVC in België gehanteerd. Daar, in de Ardennen werd afgezien en was de saamhorig-heid groot. Dat kunnen we met u en uw partner ook in Doorn bereiken. Ga de uitdaging aan!

Het is voor deze challenge niet nodig dat u in topconditie bent. U doet mee aan wat u leuk vindt en wat u fysiek aankunt. Dit programma is in 2012 voor het eerst onder deze titel in het aanbod opgenomen (zie pag. 8 van het dienstenboekje 2012). Het zal drie dagen duren. De ontvangst is op vrij-dagavond 20 april rond 20.00 uur in Doorn. Het einde is op zondag rond

14.00 uur. Vertrek na de lunch.Met de beschikbare faciliteiten in Doorn zal een programma worden gemaakt dat u t.z.t. als deelnemer krijgt toegestuurd. Onderdelen zoals duiken met perslucht, een golfclinic, zwemmen, mountainbike, sport en spel kunnen deel uitmaken van het programma.

Jonge ledenDe BNMO en de Basis hebben er voor gekozen de beschikbare plaatsten zo te verdelen dat eerst de jonge leden met hun partner in aanmerking komen. Er is capaciteit voor veertig deelnemers. Indien er, na inschrijving van deelne-mers, nog beschikbare plaatsten over zijn, zal in volgorde van aanmelding worden aangevuld met (oudere) leden BNMO. Er dienen minimaal twintig deelnemers te worden ingeschreven om dit programma te starten. Meer informatie staat t.z.t. op de website van de Basis.

AanmeldenDe eigen bijdrage voor dit nazorgpro-gramma is € 16,- in totaal. Van uw nazorgdeelnamerecht zal één weekend worden afgetrokken. Deadline voor inschrijven is 15 maart 2012. Voor inschrijven kunt u het aanmeldingsfor-mulier hieronder gebruiken.Mocht u willen deelnemen aan de duik- en/of golfclinic, dan dient u dit bij uw inschrijving aan te geven. Deze activiteiten kunnen alleen doorgaan bij voldoende aanmeldingen. Bij over-inschrijving zal de datum van aanmel-ding bepalend zijn. (RL)

Een ingevuld formulier kunt u in een gefran-keerde envelop versturen naar: de Basis, Servicedesk, Postbus 100, 3940 AC Doorn. U kunt zich ook op onze website aanmelden.

Foto

: Ric

k H

esse

ls

2) PrivacyreglementDe Basis hanteert een privacyreglement gebaseerd op de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Uw gegevens worden in ons geautomatiseerde bestand opgenomen en intern gebruikt voor een juiste begeleiding, behandeling en verzorging van u en/of uw partner (indien van toepassing op dit programma).

3) Zorg en voorzieningenVoor het geval u bij ons iets overkomt.Bent u verzekerd voor ziektekosten? ❏ Ja ❏ NeeWat is uw verzekeringsmaatschappij…………………….....................en polisnr...............................................................................................

4) Aanvullende vragenGebruikt u medicijnen? ❏ Ja ❏ NeeZo ja, welke?...............................................................................................................................................................................................................Heeft u een dieet? ❏ Ja ❏ NeeZo ja, welke?...............................................................................................................................................................................................................

5) Medische informatieIs er eventueel medische informatie die voor ons van belang is? (Denk daarbij aan deelname aan de duiksportclinic.) Neemt u dan contact op met de Servicedesk, tel: 0343-474200.

BNMO Veterans Challenge Doorn op 20, 21 en 22 april 2012

Page 16: Kareoler 1 2012

16 de Kareoler 1-2012

Groningen

Sinterklaas Evenals voorgaande jaren kwam ook dit jaar Sint Nico-laas weer op bezoek bij de afdeling Groningen. Het activiteitencomité had de Sint op 26 november uitge-nodigd om aanwezig te zijn op gezellige familiebijeen-

komst van Groningse BNMO-gezinnen met jonge kinderen.Toen de Sint om 10.00 uur arriveerde met een aantal Pieten zat de spanning er bij jong en oud meteen

in. Na het zingen en de ontvangst van de cadeautjes was er een familiebuffet ingericht. Al met al was deze zaterdagmorgen een geslaagde bijeenkomst. Met een echt Nederlands familiegevoel gingen de aanwezige BNMO-gezinnen dan ook tevreden naar huis. Groningse week in Doorn Gedurende de week van 18 t/m 22 juni 2012 zal het Gro-ninger Volkslied (het oudste lied van alle Nederlandse provincies) zeker één keer worden gezongen tijdens een Groningse week op de Basis. Het afdelingsbestuur en de Basis hebben hierover het afgelopen jaar afspraken gemaakt. Een afdelingscomité is druk in de weer om in overleg met Basismedewerkers er voor u een zeer bijzondere week van te maken. Het afdelingsbestuur zal voor het busvervoer zorgen. Nadere bijzonderheden worden u in 2012 schriftelijk medegedeeld. Ook zult u t.z.t. deze bijzonderheden op onze afdelingswebsite kunnen vinden. U kunt gebruikmaken van het aanmel-dingsformulier in het programmaboek van de Basis.

Activiteiten 201223 mrt Alg. ledenvergadering in de W.L. van Nassaukazerne12 apr Ontmoetingsmiddag met stamppotbuffet voor alle BNMO’ers met kaarten en bingo in hotel v.d. Valk in Westerbroek5 juni Provinciale herdenking Groningse Indiëslachtoffers, monument Selwerderhof te Groningen.18-22 juni Groningse week in Doorn28-30 juni Lokale, regionale en landelijke veteranendagenNoteert u alvast deze data in uw agenda. Verdere bij-zonderheden met aanmeldingsmogelijkheden krijgt u vroegtijdig op uw huisadres aangeleverd. Jaarvergadering 23 maartOp 23 maart wordt u uitgenodigd voor onze jaarverga-dering in de Kazerne te Lauwersoog. Het officiële verga-derdeel zal tot plm. 12.30 uur duren. Daarna volgt er een

Indonesische maaltijd. In het middagdeel worden er nog enkele rondjes bingo gespeeld voor de liefhebbers. Uit-gebreidere informatie krijgt u thuis gezonden.

Limburg-Zuid

Activiteiten 2012 1 april Voorjaarsvergadering afdeling Limburg-Zuid6 mei Contactdag Huize Damiaan Simpelveld18-22 juni Meerdaagse reis naar LeipzigAlle activiteiten zullen tevens vermeld worden op de website. www.bnmo.nl. Ieder lid krijgt van elke activiteit schriftelijk bericht. We hopen ook u ook weer in 2012 in goede gezondheid en in groten getale te ontmoeten op onze afdelingsactiviteiten. Hebt u verder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met een van de leden van de Recrea Commissie: Hub Senden, tel: 045-5753422, e-mail: [email protected]; Marietje Kalsbeek, tel: 045-5442842, e-mail: [email protected] en Hans Habernic-kel, tel: 046-4580300, e-mail: [email protected]

Friesland

Activiteiten 201217 maart Ledenvergadering in ’t Haske te Joure, aanvang 10.00 uur. Graag het boekje met het jaaroverzicht meenemen, u vindt hierin de notulen van de vorige vergadering. 23-27 april Friese midweek Doorn11 mei Een boot- of busreis

Uitreiking DIGOp 13 oktober kreeg Harry van der Veen in het bijzijn van zijn vrouw, twee kin-deren, familie, vrienden en medeveteranen het Draaginsigne Gewonden opgespeld door de burge-meester van de gemeente Smallingerland. Van der

Veen kreeg zijn insigne voor het feit dat hij als mare-chaussee uitgezonden is geweest naar Bosnië en chroni-sche PTSS heeft opgelopen. Het is fijn dat hij nu eindelijk een stukje erkenning heeft gekregen.

Vrouwendag 27 oktober Om 10.30 uur kwamen we bij elkaar in een zaal in ’t Haske in Joure. We waren met zestien dames en de vier heren die als chauffeurs meekwamen, mochten deze middag ook aanwezig zijn. We begonnen eerst met een kopje koffie met wat lekkers en even tijd om verhalen uit te wisselen. Na de ochtend, waarin we paar rondjes bingo gespeeld hebben en er weer prijzen gewonnen konden worden, gingen we genieten van een heerlijk

van de afdelingenFo

to: L

. Lem

men

Page 17: Kareoler 1 2012

de Kareoler 1-2012 17

stamppottenbuffet. Het was weer voortreffelijk. ’s Mid-dags bij een kopje thee haalden we uit de grote bruine koffer de bekende spelletjes, zoals rummikub, scrabble en yahtzee. De tijd vloog om, het was zomaar weer 16.00 uur. We hebben weer een gezellige dag gehad.

Burgemeester bowlt met jongeren in FrieslandDit jaar hadden we weer het genoegen dat we bijna honderd personen mochten begroeten voor onze ein-dejaarsbijeenkomst. Dat we daarbij ook dertien jongere leden mochten begroeten, deed ons enorm goed en geeft ook moed voor de toekomst. We mochten ook de beschermheer van de BNMO Friesland verwelkomen, Commissaris van de Koningin van de provincie Fryslân dhr. Jorritsma, samen met zijn vrouw, en de burgemees-ter van Skarsterlân mevr. Looman-Struijs.De dag werd geopend door de voorzitter die iedereen van harte welkom heette, in het bijzonder de Commis-saris van de Koningin en de burgemeester. Na het ope-ningswoord sprak de Commissaris van de Koningin de leden toe. Hij gaf aan jaarlijks graag tijd vrij te maken voor de eindejaarsbijeenkomst en vond het een eer dat hij er ook dit jaar weer bij mocht zijn. Na zijn speech nam hij nog ruim de tijd om een rondje door de zaal te maken en met jonge en oude leden te spreken.Na het officiële gedeelte werd de groep in tweeën gesplitst, de jongeren gingen bowlen en de oudere leden gingen luisteren naar de verhalen van Johan Veenstra (één van de bekendste Stellingwerfse schrij-vers). Ook de jongeren vermaakten zich en moesten het in de strijd niet alleen tegen elkaar opnemen, maar ook tegen een fanatieke burgemeester die zich zeker niet makkelijk liet verslaan. Op een informele manier werd met elkaar kennisgemaakt en plezier gemaakt.Nadat het ‘ontspannende’ gedeelte werd afgerond, ging jong en oud aan tafel en werd er genoten van een vier-gangendiner dat iedereen zich weer goed liet smaken. Tot slot wenste de voorzitter iedereen fijne feestdagen. We kunnen uitgaande van de positieve reacties terug-zien op een geslaagde dag.

Zeeland

Kerst-innWe kunnen terugzien op een eerste geslaagde kerst-inn in een prachtige ambiance. Een prachtige kerstman ontving de gasten hartelijk. Na het kopje koffie met een petitfour zat de sfeer er goed in. Onze voorzitter Theo opende de kerst-inn. Rond de klok van zes uur begon het buffet met een heerlijke soep en daarna diverse gerech-ten. Gezellig samen zijn was het motto en dat is zeker deze avond gelukt. Na een laatste kopje koffie vertrokken we voldaan naar huis. Foto’s van deze kerst-inn, gemaakt door ons lid Hans den Hollander Fotografie, zijn te zien op internet. Op

http://www.bnmo.nl/zeeland, bij algemeen, staan de foto’s die u ook kunt downloaden. Het bestuur bedankt Hans voor de foto’s en het team van Landlust voor de voortreffelijke verzorging.

Nieuwjaarsreceptie Op dinsdag 10 januari heeft de afdeling haar nieuw-jaarsreceptie gehouden, met een grote opkomst. Na ont-vangst met koffie en petitfour, waarop het logo van de BNMO stond, heette de voorzitter Theo Ketting iedereen welkom en sprak de wens uit ook in 2012 weer voor elkaar klaar te staan. Het onderlinge contact moet, ondanks soms hoge leeftijd, het belangrijkst blijven voor ons als leden. Ondertussen hadden veel leden elkaar al het aller-beste gewenst voor 2012 en nu deed de voorzitter dat namens het bestuur. Volgens een jarenlange traditie trak-teerde ons lid Jan Boot vanwege zijn verjaardag de leden op een nieuwjaarsborrel of wat daar op leek. Dit gebaar werd met een Lang zal hij leven door de zaal beantwoord. Hierna volgde een zeer goed verzorgd lopend buffet. Kort na het eten ontstond er enige consternatie, omdat een van de weduwen gezondheidsklachten kreeg. Na con-sultatie door de dokter werd ze met de ambulance naar het ziekenhuis in Goes gebracht en daar ter observatie opgenomen. Het bleek uiteindelijk mee te vallen, want de dag daarop kon ze weer naar huis. Na de gebruikelijke verloting keerden rond half vier zeer tevreden leden naar huis en wij als bestuur kunnen terugzien op een zeer geslaagde nieuwjaarsreceptie 2012.

Overijssel

Verblijf op de BasisIn het evenementenoverzicht heeft u gelezen dat er voor dit jaar een vijfdaags verblijf op de Basis in Doorn gepland staat. U kunt deze week samen met andere leden van onze afdeling en het afdelingsbestuur deel-nemen aan het programma Ontmoetingspunt Doorn. Dit programma is bedoeld voor onderling contact en ontspanning. Er worden vanuit de Basis diverse activi-teiten op sportief en creatief gebied aangeboden, waar-uit u een keuze kunt maken. Voor sommige activiteiten moet u materiaalkosten betalen van € 1,- tot € 4,- per activiteit. Ook kunt u eigen activiteiten voorstellen, bij-voorbeeld het organiseren van een Sallandse-Twentse dag. De Basis ligt in een bosrijke omgeving waar u goed kunt wandelen of fietsen (te huur op de Basis, kosten ± € 2,- per keer). U verblijft op basis van volpension à € 8,- per persoon per dag; dus € 40,- per persoon per week. De consumpties in de bar zijn uiteraard voor eigen reke-ning. Koffie en thee zijn de hele dag en avond gratis te verkrijgen.Het bestuur zou het fijn vinden als u zich massaal opgeeft voor deze week. We moeten namelijk minstens met vijftig personen komen, anders komen er mensen

Page 18: Kareoler 1 2012

de Kareoler 1-201218

van een andere afdeling bij. Wij hopen u voldoende geïnformeerd te hebben. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u bellen met: dhr. Gérard, tel: 053-4762659; dhr. Assink, tel: 074-2916916 of mevr. De Wals, tel: 074-3762763.

Zuid-Holland-Zuid

Contactmiddag 23 februariDe eerstvolgende contactmiddag is op 23 februari in het ECHOS Home van de Van Ghentkazerne, Toepad 120, 3063 NJ Rotterdam.

Regiobijeenkomst 24 februariU kunt op vrijdag 24 februari deelnemen aan een regio-bijeenkomst bedoeld voor leden. De start is om 11.00 uur in restaurant De Draeck, Gieterijstraat 2, 2984 AB Ridderkerk, tel: 0180-427444. Omstreeks 12.00 uur is er een broodjeslunch met kroket. Om 13.30 uur start een demonstratie bij chocoladeatelier Van Noppen, Gie-terijstraat 51, Ridderkerk, tel: 0180-420507. De regiodag wordt om 15.30 uur afgesloten. Vervoer is op eigen gele-genheid. Parkeren is mogelijk op het nabij gelegen par-keerterrein van Gamma. Woont u in deze regio en hebt u geen vervoer, dan kunt u overleggen met Riet Verheij, tel: 010-4201010. Bij het chocoladeatelier is een stoel-tjeslift aanwezig. Voor deelname kunt u vóór 16 februari € 5,- overmaken op het nieuwe BNMO banknummer 44 67 19 935 t.n.v. BNMO, Achterstraat 51, 4147 AB Asperen. Voor info: Gerrit van Barneveld, tel: 0186-692241.

Algemene ledenvergadering 10 maartDe algemene ledenvergadering is dit jaar op 10 maart in restaurant Keizershof, Martin Luther Kingweg 7, 3069 EW Rotterdam. Aanvang vergadering is om 10.00 uur. Zaal open om 9.30 uur. Einde vergadering ca. 12.30 uur. Het middagprogramma begint om 13.00 uur met een lunch en om 14.00 uur bingo. Sluiting middagprogramma 16.00 uur. Wilt u deelnemen aan de lunch en het middagpro-gramma, dan kunt u zich hiervoor inschrijven door een storting van € 20,- pp voor leden en € 27,- pp voor een introducé, voor een donateur en voor een introducé van een donateur € 34,- pp. U dient het bedrag uiterlijk 28 februari te storten op het nieuwe BNMO banknummer 44 67 19 935 t.n.v. BNMO, Achterstraat 51, 4147 AB Asperen. Als u door uw handicap vervoersproblemen denkt te heb-ben, dan kunt u contact opnemen met O. van de Ridder, tel: 0187-601778. Het telefoonnummer van restaurant Keizershof is 010-4551333. Alle leden van ZHZ krijgen een uitnodiging per post.

Limburg-Noord en -Midden

Agenda 201230 maart Algemene ledenvergaderingapril Damesdagmei Herendag10-15 juni Meerdaagse reisDe ontbrekende data zullen z.s.m. bekend worden gemaakt. Ook zijn we van plan wederom een jongeren-dag te organiseren, waarvan de datum z.s.m. zal wor-den gepubliceerd. Voor actuele informatie kunt u ook terecht op www.bnmo.nl/limburgnoordmidden

van de afdelingen

secretariaten van de afdelingenGroningen T. Pelgrim, Veemstede 95, 9665 EC Oude Pekela, tel: 0597-422327, e-mail: [email protected] mw. A. Mul, Lege Leane 15, 8567 LH Oudemirdum tel: 0154-572298, e-mail: [email protected] H.F. Berghout, Merwedestraat 44, 9406 RM Assen, tel: 0592-341292, e-mail: [email protected] mw. A.A.J. de Wals-Ros, De Goorn 9, 7491 HB Delden, tel: 074-3762763/06-27250093, e-mail: [email protected] tijdelijk secretariaat: H. van de Kamp, Maurits-straat 6, 3881 TZ Putten, tel: 0341-491328/06-22555282, e-mail: [email protected]/’t Gooi W. Veenman, Kamelenspoor 14, 3605 EA Maarssen, tel: 0346-562822, e-mail: [email protected] L.M. Valkering, Prins Bernhardlaan 13c, 1934 EP Egmond a/d Hoef, tel: 072-5061334, e-mail: [email protected]

Amsterdam e.o. B. van der Reijden, Kuinderstraat 22-2, 1079 DL Amsterdam, tel: 020-6427642, e-mail: [email protected]’s-Gravenhage e.o. W. van der Wel (waarnemend secretaris), Martin Campslaan 139, 2286 SJ Rijswijk, tel: 070-3941223, e-mail: [email protected] mw. M.G. Verheij, Hartekruid 9, 3068 RS Rotterdam, tel: 010-4201010, e-mail: [email protected] J.A.P. van Osta, Goese Meerlaan 20, 4465 AL Goes, tel: 0113-227998, e-mail: [email protected] F. Jansen, Van Tetterodestraat 70, 5012 JD Tilburg, tel: 013-4564047, e-mail: [email protected] Limburg-Noord en -Midden mw. B.H.M. Deneer-Maassen, Hofstraat 45, 6019 CC Wessem, tel: 0475-562436, e-mail: [email protected] mw. A.M.C. van den Berg, Oude Landgraaf 52, 6373 BA Landgraaf, tel: 045-5323006/06-25334709, e-mail: [email protected]

Page 19: Kareoler 1 2012

de Kareoler 1-2012 19

Meerdaagse reis 2012Voor 2012 hebben wij een zesdaagse reis gepland, wederom naar Duitsland. We verblijven in Hotel Koch-Schilt in Irrel, www.koch-schilt.de De verzorging is op basis van volpension. Uitgebreid ontbijtbuffet ’s mor-gens op de 2e t/m 6e dag. Elke dag lunch en prima vier-gangenkeuzemenu op de 1e t/m 5e dag en op de laatste dag een afscheidsdiner. Inclusief alle te maken excursies, gidsen en entrees. Bent u al eens met ons meegegaan, dan krijgt u de uitnodiging en het deelnameformulier voor deze reis thuisgestuurd. Mocht u ook mee willen dan kunt u Jacq Jeurninck, tel: 0475-493372, bellen voor inlichtingen. Wij gaan met één bus, dus vol is vol.

Verslag kerst-inn 2011Een grote opkomst in een geheel vernieuwde en wederom prachtig versierde zaal, waar we hebben genoten van de

ontvangst met koffie en kerst-kransjes, het gezellig samenzijn en het diner. Het diner werd traditioneel geopend met een kersttoespraak door onze voor-zitter en een gedicht door de secretaris. De loterij had weer veel en mooie prijzen. Kortom,

wederom een geweldig mooi en geslaagd eindevene-ment van het jaar 2011.

Gelderland

Geslaagde kerstbijeenkomst Op 17 december 2011 werd op Party Centrum Edda Huzid de jaarlijkse kerstbijeenkomst gehouden van de BNMO afdeling Gelderland. Ruim 140 leden bezochten deze bijzonder sfeervolle bijeenkomst. Na ontvangst met een kopje koffie en heerlijk kerstgebak was er een optreden van het kinderkoor de Veluwse Sanghertjes uit Putten. Door verschillende leden werd een gedicht voorgedra-gen en we werden verrast door twee leden die op hun Steyrische harmonica de aanwezigen trakteerden op Oostenrijkse muziek. Daarna was de beurt aan de heren voor het alom bekende lied Soerabaja. Vervolgens kon genoten worden van een heerlijke kerstbrunch. De ver-loting was dit jaar wel heel bijzonder. De dames van de activiteitencommissie zijn weken in de weer geweest om vele cadeaus gesponsord te krijgen van de lokale middenstand. Het resultaat was verbluffend en ze mochten voor enkele duizenden euro’s aan prijzen opha-len. De leden hebben deze actie van de dames gewaar-deerd met een staande ovatie. Natuurlijk dankt het bestuur de lokale middenstand voor hun ruimhartige bijdragen. De kerstbijeenkomst werd afgesloten met een heerlijk ijsbuffet en daarna konden de leden bij het naar huiswaarts gaan nog een fraaie kerstster in ontvangst nemen als aandenken aan deze sfeervolle bijeenkomst.

5 mei WageningenHet hoofdbestuur heeft de afdeling Gelderland de opdracht gegeven om 5 mei de activiteiten in Wage-ningen voor de BNMO te coördineren. Als u met een voertuig wilt meerijden of deel wilt nemen aan het defilé in het detachement van de BNMO, dan kunt u zich aanmelden bij: Voorzitter BNMO afdeling Gelderland , dhr. H. van de Kamp, Mauritsstraat 6, 3881 TZ, Putten, tel: 0341-491328 of 06-225555282, e-mail: [email protected]. Aanmelden uiterlijk voor 15 april 2012.

’s Gravenhage e.o.

Algemene ledenvergadering 15 maart Algemene Ledenvergadering in de Frederikkazerne, van der Burchlaan 31, 2597 PC Den Haag. Mocht u op 10 februari nog geen bericht hebben ontvangen hier-over, dan verzoek ik u vriendelijk contact op te nemen met Willem van der Wel, tel: 070-3941223, e-mail: [email protected]. Dit om te voorkomen dat leden niet zijn geïnformeerd over de inhoud van de algemene ledenvergadering. Uw aanwezigheid wordt door het bestuur ten zeerste op prijs gesteld.

Agenda 20128 mei Contactmiddag in wijkcentrum Stervoorde, Dr. H.J. van Mooklaan 1, Rijswijk. Aanvang 13.30 uur en einde omstreeks 16.30 uur.19 juni Dagtocht

VerzoekAls het bij u bekend is dat een lid van de afdeling ziek is of in het ziekenhuis is opgenomen of in andere omstandigheden verkeert, wilt u dan zo vriendelijk zijn dit bij Anneke of Willem van der Wel te melden, tel: 070-3941223, e-mail: [email protected] Het bestuur van de afdeling kan dan deze leden een bezoek brengen of een bloemetje sturen. Ook voor inlichtingen, vragen en/of opmerkingen kunt u met het bovenstaande nummer contact opnemen.

Noord-Holland

Jaarvergadering 24 maart U wordt van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene ledenvergadering van de afdeling Noord-Holland. Deze vergadering wordt gehouden op zaterdag 24 maart 2012 in de Zoete Inval, Haarlemmerstraatweg 183 te Haarlemmerliede. Aanvang om 10.00 uur. Om alleen aan de vergadering deel te nemen dient u zich telefonisch aan te melden bij de secretaris, tel: 072-5061334, e-mail: [email protected]. Ook de jubilarissen moeten zich melden; hetzij alleen voor de vergadering of plus lunch en plus contactmiddag.Na de lunch wordt er een contactmiddag gehouden, blijft

Page 20: Kareoler 1 2012

de Kareoler 1-201220

u bij de lunch en contactmiddag dan dient u € 10,- pp over te maken op rekening 3785.34.270 t.n.v. Penning-meester BNMO De Kwakel (voor de bus € 5,- extra). Er rijdt één bus vanuit Hoorn (achterzijde station) via Alkmaar-noord (achterzijde), Akersloot (parkeerplaats v/d Valk hotel) en Velsen-zuid (benzinestation hoek Parkweg/Gravenstraat) Maak zoveel mogelijk gebruik van de bus om de kosten zo laag mogelijk te houden.In afwijking van de voorgaande jaren ontvangt u De Band niet meer. De Band (agenda en de bijbehorende stukken) wordt aan u toegezonden als u zich heeft aan-gemeld voor de vergadering. Wilt De Band bij u thuis ontvangen zonder dat u naar de vergadering gaat, dan dient u telefonisch contact op te nemen met de secreta-

ris de heer Valkering. Het bestuur wenst u een goede en vruchtbare vergadering toe.

Kandidaat bestuursleden gezochtHet afdelingsbestuur van afdeling Noord-Holland zoekt enthousiaste kandidaat bestuursleden ter aanvulling van het huidige bestuur. Van kandidaten wordt ver-wacht dat zij op termijn bestuursfuncties gaan beman-nen. Enige bestuurservaring is een pré. Gaarne uw reac-ties naar de secretaris van de afdeling, de heer Valkering tel: 072-5061334, e-mail: [email protected] Ook kandidaat contactpersonen (buddy’s) zijn welkom, denk er eens over na om je in te zetten voor de bescha-digde (oud-)militair en zijn verwanten. Gewoon doen!

van de afdelingen

Aarts, J.H. (84), DeurneAerts, G.H. (86), VenloAmstel, J.W.J. van (68), AmsterdamBonné, J.J.A. (77), BeekBoreas, W.H. (69), EijsdenBours, L.H. (85), LinneBuis, D. (80), AmsterdamCamps-Claessens, J.J.W. mw. (96), VenrayCuijpers, W.C. (85), ThornDaselaar-Slootweg, A.M. mw. (79), BaarnDinkelberg, J. (84), Bergen op ZoomEinholz, C.H. (88), BussumElk, J.B. van (84), StramproyGremmer, M. (82), WarnsveldGrinwis, J.H. (72), BredaHansma-Bokma, C.R. mw. (74), LeeuwardenHeijst-Kaat, R. van mw. (86), HeemskerkHolder, H.H.L. den, (86), SwalmenHulsinga-Bron, H. mw. (81), AppingedamJoosten, L. (85), LiesselKempen, B. van (87), Geleen

Keulemans, A.J.M. (68), DongenKlaver-van der Heide, D. mw. (86), OverdinkelKloppenburg, H. (81), AmsterdamKruijssen-Stevens, H. van der mw. (81) EindhovenKuiper-Landsman, G. mw. (76), ZoetermeerLeeuw-Kooijman, A.C. de mw. (84), LeerdamMierden, J.A. van der (82), EindhovenNieuwenhuis, A.J. (86), BergenOijen, J.P.H. (84), HeythuysenOuden, J.J. den (75), Hoogvliet-RotterdamOverman, Th.G. (85), TilburgPozun, F.A. (83), LandgraafReynders, A.M. (80), HeldenSchakel, O. (86), UtrechtSistermans, A. (86), EindhovenSleegers, F. (86), BakelStabel, J.N.R. (81), TilburgStigter-van Dam, H. mw. (81), DoetinchemTromp, P. (89), KampenVliet-van ’t Hoog, D. van mw. (81), HarderwijkVorst-Engelen, S.J. van de mw. (82), Echt

in dankbare herinnering

Baas, K.H. (53), Almere (donateur)Berg, C. van den (64), Hazerswoude-DorpBlokland, C.J. (37), HerveldBroekhuis, J.J.H. (34), DeventerBrons, A. (49), GraveErbe, R. (36), Kevelaer-DuitslandGiardini, M.R.G. (37), TilburgGroen, G. (38), ScheerwoldeHazelhof, P.H.M. (50), MunstergeleenHindriks, E. (69), AssenHochstenbach, R.G.J. (42), Budel

Houten, R.G.H. van (50), Den HaagJaakke, R.W.M. (45), KeentJongen-Timmermans, M.C.H.W. mw. (59), NuthKraker-Meertens, N.C. de mw. (58), Terneuzen (donateur)Leeuwis, H. (83), SliedrechtNoij, R.J.R. (30), GennepOlivier, D.M.L. (71), GoesPeters, C.M. (30), AlkmaarPietersz, C.B. (39), ZwartsluisPons, R. (37), Maassluis

Raafs, P.W. (47), NijmegenRoemers, G.A. (88), LeekSchipper, J.E.M. (53), KolhornSchole, R.J. (77), EnschedeSens, S. (36), GroningenSlettenhaar, J. (70), WierdenSmits, O.W.R. (41), AmsterdamStaaks, M.J. (85), VenrayTrinidad, R. (27), HengeloVerhagen, R. (41), St. OedenrodeVos, J.J. (80), EindhovenVries, D. de (54), Pijnacker

welkom bij de bnmo

Page 21: Kareoler 1 2012

de Kareoler 1-2012 21

n de periode van 25 september 1979 tot 26 maart 1980 zat ik in Libanon op post 7-17. Daar hadden we een roadblock, moesten we patrouille lopen,

7-17a bemannen en er was een stand-by ploeg. We heb-ben de post aangekleed, dat wil zeggen dat we met bijna niets waren gekomen en van niets iets moesten maken. We sliepen in tenten die boven en opzij waren neergezet, het was niet anders in die tijd. Bij het road-block moesten we mensen en auto’s controleren. We kwamen wel wat rare dingen tegen.We moesten ook de bijstand doen voor de posten die onze hulp nodig hadden in wat voor vorm dan ook. Ik heb ook twee weken in Tyre barracks gezeten. Dat vond ik de hel op aarde. Omdat we in het gebied van de PLO waren en dat andere spul dat daar tussen zat. Dan begon die majoor Haddad nog eens met mortieren op Tyre te schieten. Geen pretje dus. Door dat en nog wat meerdere dingen heb ik PTSS en daar moet ik maar mee leven. Dat is de andere kant van mijn uitzending naar Libanon.Na dertig jaar heb ik twee maten van mij gevonden. Die twee zaten dan wel niet bij mij op de post, maar we ging vaak uit toen we nog op de kazerne in Assen zaten. Na dertig jaar wilde ik ze nog wel eens zien en weer eens met ze praten. Hoe zou het er nu voorstaan met die twee? Waren ze nog wel in leven? Want dat is ook een vraag die meer maten zich stellen.De twee jongens die ik zocht, waren George Boonman (ofwel Dukky) en John Kunstman. Na veel speurwerk en met wat hulp van anderen heb ik die twee weer gevonden en heb met ze een lang en soms ingrijpend gesprek gehad over de tijd daar en de tijd toen we weer terug kwamen hier in Nederland.We zien er wel wat ouder uit, maar de streken die we toen hadden, hebben we nog steeds. De eerste op de foto is George de tweede is John en de derde, dat ben ik. We hadden elkaar dus dertig jaar niet gezien, maar toen we weer bij elkaar waren, was het net of het

gisteren was. Zo voelde het en ik denk dat ande-ren dat gevoel ook hebben als ze een maat zien. Ook al is het na dertig jaar.

Frank Mulders, Berghem

I

In de rubriek ‘Om nooit te vergeten!’ kunnen lezers van de Kareoler hun bijzondere verhaal kwijt. Inzendingen van maximaal 500 woorden, liefst met een foto, kunnen gestuurd worden naar de redactie van de Kareoler, Postbus 1027, 6501 BA Nijmegen of [email protected]

om n

ooit te vergeten!

Na dertig jaar weer gevonden

bnm

o-brieven

Dit gedicht is van Henry A. Meijers. Het is door de heer J. Kaijzer (ex-contactpersoon) van de afdeling Groningen aan het bestuur van die afdeling uitgereikt.

BNMO contactpersoon Zij, die het best begrijpen…wat het leven voor ons betekent,staan ons het meeste na.Zij, die voor ons voelenzoals wij voor onszelf voelenZij, die met ons verbonden zijnmet herinneringen en gedachtenZij, die met hun glimlach eenzaamheid en smarten ontkrachtenZij, die met hun woorden bevrijden van drukZij, die met hun handdruk zonden verhinderen en vernieuwen gelukHet zijn de BNMO contactpersonen in het gehele landZij hebben met veel leden die speciale band.

Page 22: Kareoler 1 2012

22 de Kareoler 1-2012

bnmo-bonus Bijdrages: Chris Laarhoven, Janke Rozemuller en Fred Lardenoye

Wie kent niet het bekende verhaal van de Franse schrijver Alexandre Dumas? Ze staan bekend als Porthos (Ray Stevenson), Athos (Matthew MacFadyen) en Aramis (Luke Evans) – de drie beste musketiers in dienst van de koning van Frankrijk. Na het ontdekken van een kwaadaardige samenzwering om de koning ten val te brengen, kruist een jonge, ambitieuze held het pad van de drie muske-tiers. Ze besluiten deze jongeman, genaamd

D’Artagnan (Logan Lerman), onder hun hoede te nemen. Samen beginnen de vier aan een gevaarlijke missie om het gevaar te bestrij-den, dat niet alleen de koning bedreigt, maar ook de toekomst van Europa. Regisseur Paul W.S. Anderson beschikte over een uitste-kende cast, met naast genoemde acteurs Orlando Bloom als Duke of Buckingham en Milla Jovovich als Milady de Winter. (FL) The Three Musketeers is binnenkort verkrijgbaar op dvd en blu-ray.

Ex-Dutchbatter met eigen verhaal toneel op

The Three Musketeers

Net als acteur Cees Geel (zie Kareoler 6-2011) staat ook Dutchbatter Wim Dijkema op het toneel met een mono-loog over de val van Srebrenica. In het stuk Good luck, hold on! vertelt hij over en beleeft hij opnieuw de val van de enclave. Als militair was hij al zes maanden in de enclave toen de Bosni-sche Serviërs het gebied aanvielen en innamen. Dijkema is geen onbekende in het theater, zo stond hij in 2005 met vier andere veteranen op de planken met Ajax, een moderne bewerking van Sophocles’ oorlogstragedie. Ook heeft hij al vaak zijn verhaal verteld, onder meer op scholen. Toch peinsde hij er aanvankelijk niet over om er een toneelbewerking van te maken. Dat lag te gevoelig. Regisseur Marijke Fellinga koos ervoor om de Dutchbatter zijn verhaal te laten vertellen vanuit drie personages. Hierdoor kreeg het zware thema van de monoloog een luchtig-heid, waarmee de fervente kluchten-

speler Dijkema goed uit de voeten kon. Nadat vorig jaar al enkele voorstel-lingen zijn gehouden, is inmiddels de tweede serie voorstellingen gestart. (JR)

17 februari 2012: het Schultehuus, Brink 7, 7981 BZ Diever, aanvang 20.15 uur, entree: € 8,-, reserveren: [email protected], tel: 0521-594 811. 15 maart 2012: Ontmoetingskerk, Stations-weg, 9471 KA Zuidlaren (terrein van Lentis, nummer E37), aanvang 20.15 uur, entree: € 7,50, reserveren via e-mail: [email protected] of [email protected] 21 april 2012: Theaterboerderij Het Hek van de Dam, Hoofdstraat 19, 9454 PK Ekehaar, entree: € 10,-, aanvang 20.30 uur, reserveren: tel: 0592-389251, e-mail: [email protected] juli 2012: Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Oosthalen 8, 9414 TG Hooghalen, aanvang: 14.00 uur, reserveren: tel: 0593-592600, e-mail: [email protected] Dutchbat 3-veteraan Wim Dijkema op het

toneel. Foto: privécollectie Wim Dijkema

Page 23: Kareoler 1 2012

de Kareoler 1-2012 23

Zaterdag 28 januari was er weer een Libanon ontmoetings-dag in het inloophuis De Treffer in Eindhoven. Aanvankelijk was het niet mijn bedoeling om hiervoor naar Nederland af te reizen, maar het tragische overlijden van een Libanon-maatje – een week daarvoor – maakte dat ik in Nederland was voor zijn zeer indrukwekkende begrafenis. Uiteraard heb ik van deze trieste gelegenheid gebruikgemaakt om ook even Eindhoven in mijn programma op te nemen.Deze ontmoetingsdag voor Libanonveteranen werd inmid-dels voor de derde keer georganiseerd en is zo langzamer-hand een traditie aan het worden. Ieder jaar probeert men er weer een bijzonder programma van te maken door spe-ciale gasten uit te nodigen, zo was er reeds een delegatie artsen uit Libanon en was de Libanese ambassadeur ook een keer van de partij.Dit jaar een wel heel bijzondere gast, die onder mysterieuze ‘geheimhouding’ aanwezig zou zijn, namelijk Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm. Vreemd was het eigenlijk niet dat hij eens acte de présence zou geven. Ooit heeft hij, in het begin van zijn indrukwekkende carrière, in Libanon gediend als compagniescommandant van de Alpha Cie. Dus na wat beleefdheden en enig ceremonieel kreeg mede door zijn ongedwongen houding de ontmoetingsdag de vorm van

een reünie. Velen maakten gebruik om een praatje met hem te maken of herinneringen op te halen en daarna met hem op de foto te gaan. Het was dus weer een heel gezellige dag, waarop ik zelf ook met oude bekenden kon bijpraten (zie foto).Nu rest mij nog een week in Nederland, die ik uiteraard steevast doorbreng bij mijn broer en zijn gezin, lekker op het gemak. Leuke dingen doen, mijn dochter weer zien en genie-ten van de slavinken met spinazie en gekookte aardappelen op Eugenies wijze en misschien nog even schaatsen. (CL)

Libanonveteraan en BNMO-lid Chris Laarhoven woont in het Libanese kuststadje Tyre en is oprichter van Weerzien met Libanon. Deze stichting organiseert terugkeerreizen voor Libanonveteranen en verleent humanitaire hulp in Libanon. www.weerzien-met-libanon.nl

Libanon ontmoetingsdagveldpost uit libanon

Win dvd The Three Musketeers! De redactie mag van Dutch Filmworks drie dvd’s en twee blu-ray-versies van de speelfilm The Three Musketeers verloten onder de goede inzenders op de volgende prijsvraag:

Orlando Bloom is vooral bekend geworden door zijn rol in een succesvolle speelfilmserie waarin hij ook zijn vechttechnieken met het zwaard mag demonstreren. Welke?

Stuur het antwoord vóór 1 maart naar de redactie van de Kareoler, Postbus 1027, 6501 BA Nijmegen onder vermelding van ‘prijsvraag 1’ of stuur een mail (vergeet niet uw adres te vermelden) naar [email protected] Laat desgewenst ook weten of uw voor-keur uitgaat naar de dvd- of blu-ray-versie van deze speelfilm. Over de uitslag van de prijsvraag kan niet worden gecorrespondeerd.

Uitslag van prijsvraag 8!De oplossing van prijsvraag 8a luidt Top Gun. Een exemplaar van de dvd 5 Days of War gaat naar J.H. Heijmer uit Deurningen, H. Clausen uit Leusden, M. van de Velde uit Axel, K. Edelman uit Ede en D. Meijer uit Blijham. De oplossing van prijsvraag 8b luidt Bastille. Een exemplaar van het prijspakket Süskind met de gelijknamige roman en twee vrijkaartjes voor de film gaat naar W. Rietman uit Beverwijk, L. Geelen uit Weert en J. de Vries uit Lochem.

Page 24: Kareoler 1 2012

www.vfonds.nl

Al veertig jaar ondersteunt het vfonds mensen en organisaties die zich inzetten voor een vrije, vreedzame en rechtvaardige sa-menleving, voedt het nieuwe en bestaande initiatieven die het be-grip voor oorlogsgetroffenen ver-groten en het historisch besef van de Tweede Wereldoorlog aan de actualiteit verbinden.

Het vfonds blijft sterk actief in de veteranenzorg en is er voor oorlogs-getroffenen. Maar daarnaast wil het vfonds zich ook meer en meer richten op initiatieven en projecten die zich ontfermen over democra-tie en rechtsstaat, vrede en veilig-heid en die discussie initiëren en betrokkenheid op het gebied van democratie bevorderen.

initiëren

vrijheidvrede

prikkelen inspireren

activeren

“Wat kunnen we leren uit de geschiedenis? Hoe gaan we vandaag om met vrede en vrijheid?

Wij ondersteunen als vfonds projecten die de discussie initiëren en mensen prikkelen, inspireren en activeren.”

Ton Heerts, directeur vfonds

Bijdragen van de BankGiroloterij en de Lotto maken het werk van het vfonds mogelijk.

advvfnds.indd 1 20-07-11 11:51