Jaarplan Ymere 2015

33
Disclaimer JAAR PLAN 2015 PER REGIO Inleiding Jaarplan per regio Ons werk- gebied

Transcript of Jaarplan Ymere 2015

Page 1: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

Jaar plan2015

per regio

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Page 2: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

Inleiding

Buiten Ymere is er het afgelopen jaar veel gebeurd. De economie toont tekenen van herstel, de woningmarkt trekt aan en begin dit jaar zorgden verkiezingen voor nieuw politiek elan in de gemeenten waar we werken. Ook voor de sociale woningbouw zijn het bewogen jaren. De parlementaire enquêtecommissie sprak welis-waar haar waardering uit voor de bijdrage die woning-corporaties in de afgelopen twintig jaar hebben geleverd aan Nederland, maar zette terecht het spot-light op een aantal geruchtmakende incidenten. En er is de discussie over de herziening van de Woningwet (novelle). We weten nog niet hoe deze er precies uit gaat zien, maar waarschijnlijk wordt het werkveld van corporaties versmald en het toezicht versterkt. Aan ons de uitdaging om in deze dynamische wereld het maxi-male te blijven doen voor bewoners en samenleving.

Een jaar nadat Ymere is vernieuwd, zijn de bedrijfs-lasten gedaald, hebben we meer kunnen besteden aan onderhoud, en steeg de waar dering voor onze dienstverlening (KWH-meting). Niet slecht voor een net gereorganiseerde organisatie, maar we willen meer. Bewoners willen onderhoud dat beter aansluit bij hun individuele behoeften. Ze willen dat we duidelijk en transparant zijn als er iets misgaat of niet mogelijk is. Steeds meer bewoners lopen het risico dat ze hun huur niet meer te kunnen betalen. Van Ymere mag je verwachten dat ze er alles aan doet om het geld in de portemonnee van onze bewoners te houden of in de kwaliteit van het wonen te steken. In 2015 krijgt betaalbaarheid onze volle aandacht, moeten de bedrijfslasten wederom dalen en moeten onze klanten tevreden blijven.

1/4

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Page 3: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

onderdelen meer prioriteit krijgen. Te denken valt daarbij aan veiligheid, installaties of interieur. Verder willen we naar een vraaggestuurde woningverbetering. Dat betekent dat niet Ymere, maar de klant zelf bepaalt welke woningverbetering hij of zij wil laten aanbrengen en waarvoor hij of zij dus bereid is te betalen. In 2015 starten we me een pilot. Dit doen we in eerste instantie binnen geplande projecten. Zo kan bijvoorbeeld worden gekozen voor meer comfort in de woning door het aanbrengen van (extra) isolatie of een nieuwe cv-ketel, maatregelen die tot een hogere klantwaardering leiden. In 2015 gaan we verder met het vervangen van alle open verbrandingssystemen in ons werkgebied. Naar verwachting zijn eind 2016 alle onveilige systemen vervangen.

Ook bij het bouwen van woningen zoeken we bewo-ners op. Dat leidt tot woningen die beter aansluiten bij de wensen van de bewoner. Het investeringsvolume blijft in 2015 op het niveau van 100 miljoen euro. We investeren in uiteenlopende projecten: van nieuwbouw in uitleggebieden als Tudorpark in Haarlemmermeer en Nobelhorst in Almere, tot uitdagende renovaties in het centrum van Amsterdam en Haarlem. In Amsterdam

Een meerjarige opgaveVoor Ymere staat 2015 in het teken van het waarmaken. Dat klinkt niet erg spannend, maar dat is het wel. De verhuurdersheffing is inmiddels oud nieuws, maar als je wilt blijven doen wat nodig is en daarvoor jaarlijks 55 miljoen euro minder tot je beschikking hebt, is dat geen kwestie van alleen even wat meer je best doen. Vorig jaar maakten we daarom een ambitieus plan voor de jaren 2014 tot en met 2018: het investeringsvolume beperken, het optimaliseren van huurinkomsten binnen de grenzen van de wetgeving en de lokale prestatieaf-spraken, de verkoop op peil houden en de bedrijfs-lasten verlagen. We hebben dit plan besproken met onze bewoners, medewerkers en toezichthouders en met de gemeenten. Kiezen was niet makkelijk, omdat het ging over de woonlasten van huurders, de baan van medewerkers en het uitstellen van bouw- of renovatie-projecten. Maar er was ook goed nieuws. Het lukte ons toch om meer geld vrij te maken voor onderhoud.

Meer en betere huurwoningen In 2015 plegen we niet alleen meer onderhoud, we gaan dat ook klantgerichter doen. Door middel van een uitvraag in ons digitale klantenpanel bepalen we welke

2/4

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Page 4: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

voor deze problematiek. Afgelopen jaar experimen-teerden we daarom met flexibele huren en compen-seerden we de huurverhoging voor de meest kwetsbare bewoners met een eenmalige uitkering. We zochten de oplossing niet in generiek lagere huren, maar ook hier weer in maatwerkoplossingen. In die lijn willen we in 2015 – samen met huurdersorganisaties en overheden – werken aan een betere betaalbaarheid.

Wonen in wijken Ymere is er om goed wonen mogelijk te maken voor mensen met bescheiden financiële middelen. We vinden dat iedereen een thuis verdient. Een huis waar je je veilig voelt, in een prettige buurt. Dat vraagt vooral in onze groeiwijken meer dan het beheer van vastgoed alleen, maar er bestaat geen standaard recept. Soms vraagt het extra aandacht voor de kwaliteit van de gebouwde omgeving, bijvoorbeeld door groen of kunst. Soms vraagt het extra aandacht voor bewoners en de wijze waarop ze samenleven in portieken, straten en pleinen. Maar zeker de laatste jaren hebben we geleerd dat we alleen een thuis kunnen bieden als we samen-werken met andere corporaties, bewoners, maatschap-pelijke organisaties, bedrijven en gemeenten.

gaat het bijvoorbeeld om projecten als de Polderweg, met ruim 70 sociale huurwoningen, en de opleveringen van de eerste fase Tugelaweg met bijna 160 woningen, waarvan het merendeel sociale huur betreft. Bovendien leveren we ruim 80 huurwoningen op in De Punt. We renoveren in 2015 honderden woningen in Het Breed en de Van der Pekbuurt. Dat laatste is een project dat we zelfs kunnen versnellen ten opzichte van eerdere plannen. In Haarlem start in 2015 de renovatie van ruim 40 woningen in Bavodorp en we leveren 90 woningen op aan de Briandlaan. We blijven maatwerk leveren in de gemeenten waar we werken.

Betaalbaarheid We merken dat de betaalbaarheid van wonen in het geding is. Recent onderzoek van Corpovenista toont aan dat 37% van de Nederlandse huishoudens die recht hebben op huurtoeslag, te hoge woonlasten heeft. Onder bewoners van corporatiewoningen ligt dit percentage bijna 10 procentpunten lager, maar ook wij zien dat het aantal huurders met betaalrisico’s de laatste tien jaar is verdubbeld. Hoewel de belangrijkste oorzaak ligt in de negatieve inkomensontwikkeling van huishoudens, voelen we ons medeverantwoordelijk

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

3/4

Page 5: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

Samen voor een beter resultaat We vinden het belangrijk om onze goede samenwer-king ook in 2015 vorm en inhoud te geven. We willen dan ook graag met u in gesprek over wat u van ons mag verwachten en over onze concrete voornemens in uw gemeente (zie bijlage). We betrekken hierbij graag de resultaten van de visitatie die we momenteel ver-richten en waaraan ook u input hebt geleverd. Komend jaar vragen we bovendien uw aandacht voor een bij-zonder onderwerp. Door de ontwikkelingen binnen en buiten Ymere brengen we meer focus aan in onze ondernemingsstrategie. Het in ‘Met ziel en zakelijkheid’ beschreven gedachtegoed is wat ons betreft nog gro-tendeels relevant – op onderdelen zelfs relevanter dan ooit tevoren – maar we willen meer scherpte. Wij hebben daar behoefte aan, de beperktere middelen vragen scherpere keuzen en tegelijkertijd klinkt die wens ook door in de maatschappelijke debatten over de sociale huisvesting. We willen duidelijker formuleren waar we voor zijn en waarvoor niet. Samen met onze bewoners en stakeholders, samen met u.

4/4

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Page 6: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Haarlem en Alkmaar

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

Amsterdam-West en Amsterdam-Zuid

Ons werkgebiedInleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Page 7: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

Deze opgaven zijn mede geformuleerd op basis van de gesprekken die we met onze belanghou-ders (gemeente, Adviesraad Almere en de Huurders Vereniging Almere (HVA) hebben gevoerd door het jaar heen. De komende tijd gaat de vestiging deze lokale opgaven verder uitwerken. De opgaven zijn onder andere geordend naar de ambities uit onze ondernemingsstrategie Met ziel en zakelijkheid.

AlgemeenIn 2015 werkt Ymere samen met de gemeente, de twee andere Almeerse woningcorporaties (De Alli-antie en GoedeStede) en de huurdersorganisaties aan nieuwe prestatieafspraken, waarbij de focus ligt op betaalbaarheid en bereikbaarheid. Andere thema’s

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

Jaarplan regio

Almere

1/4

die aan bod komen zijn Vitale wijken, Wonen en Zorg en Duurzaamheid.

Ambitie Goede woningen en dienstverlening op maat• Bij de vaststelling van het onderhoudsprogramma

is gebleken dat het bezit in Almere er relatief goed bijstaat. Planmatig onderhoud is beperkt maar Ymere gaat in een zestal complexen groot onder-houd aan de daken uitvoeren.

• We investeren in 2015 in het oplossen van de venti-latieproblemen in De Wierden. Dit is de vervolgstap na het vervangen van alle rookgasafvoeren in 2014. Hiermee bereiken we een beter binnenklimaat in de woningen.

In dit jaarplan staan de opgaven die Ymere het komende jaar oppakt in de regio Almere.

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Page 8: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

Woongenot in leefbare wijken• Ymere zet zich in voor de integrale Wijkaanpak

Almere Haven binnenring. Onze focus ligt op De Wierden en de Hoven. We realiseren hier een programma met fysieke, sociale en economi-sche aspecten. Dit doen we in samenwerking met onze partners, op het gebied van jeugd/jongeren, armoede, veiligheid, aanpak overlast, economische zelfstandigheid en maatschappelijke participatie. Zonder onze gezamenlijke ambities met onze part-ners los te laten, gaat Ymere onderdelen van het integrale programma herzien. Hier zijn we in 2014 mee begonnen en gaan in 2015 met het nieuwe programma en aanpak verder. Belangrijkste wijzi-ging is de werkwijze. We willen veel meer dan voor-heen het programma samen met bewoners bepalen.

• De Integrale Wijkaanpak Bouwmeesterbuurt in Almere Buiten nadert het einde. Ymere, bewo-ners en andere partners zien dat de situatie in de wijk flink verbeterd is. Tot 1 januari 2016 lopen de huidige afspraken met Ymere en Gemeente Almere om extra middelen in te zetten in de Bouwmeester-buurt. Vanaf 1 januari 2016 zal de Bouwmeester-buurt weer regulier beheerd worden.

• Het buurtbeheerbedrijf B5 in de Bouwmeesterbuurt is succesvol in veel van de doelstellingen en wordt gewaardeerd door onze bewoners. Eén onderdeel blijft achter en dat is het ondernemerschap. 2015 zal in het teken staan van verduurzaming van het buurtbeheerbedrijf.

• In Stedenwijk experimenteren we met gemeente en De Schoor met een straataanpak rond een blok met woningen. Aanleiding is een cumulatie van problemen hier. We proberen met een aantal gerichte acties in een beperkte tijd de problemen achter de voordeur gezamenlijk aan te pakken en het aanzien van dit deel van de wijk weer op orde te krijgen en te houden.

• In Nobelhorst wijken we, samen met de gemeente en Dura Vermeer, af van de traditionele werkwijze. De (toekomstige) bewoners vormen op voorhand een community die zelf de woonomgeving inricht en onderhoudt. In 2014 zijn er twee nieuwe communi-ties opgericht door de toekomstige bewoners van de Langehout- en Bosrandbuurt.

• Er is meer focus op preventie van huurachter-standen en ‘achter de voordeur’ aanpak. Hierbij werken we nooit alleen, maar altijd in samenwerking

2/4

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

Page 9: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

met wijkteams. We geloven in een prominentere rol van de gebiedsbeheerders en huismeesters en koppelen hen aan de wijkteams. Wanneer we uit de analyse van onze gegevens een aanleiding hebben om achter de voordeur te komen, willen we deze acties afstemmen met de wijkteams in Almere om Multiproblemen gezamenlijk aan te pakken.

• We hebben in 2014 goede ervaringen opgedaan met het reguleren van de instroom van nieuwe huur-ders, specifiek voor problematische complexen, om te voorkomen dat er te veel kwetsbare huishoudens bij elkaar komen te wonen. Hier gaan we in 2015 mee verder.

• Voor leerlingen van een tweetal middelbare scholen, het Buitenhout College en het Echnaton, gaf Ymere Almere in samenwerking met JINC sollicitatie-trainingen. Daarnaast organiseren we ook blik-semstages voor leerlingen van scholen in onze aandachtswijken zoals in Haven. Dat zetten we voort in 2015.

• We zetten actiever in op schuldhulpverlening door de ondersteuning van budgetcoaches of budget-buddies uit te breiden. Dit doen we in samen-werking met Stichting Humanitas. Afgelopen jaar

hebben wij dit aanbod 5x ingezet. Wij denken door betere afstemming met de hulpverlening, de wijk-teams en instellingen die hierin actief zijn een gerichtere doorverwijzing tot stand te brengen naar de gezinnen die een dergelijke coach hard nodig hebben.

Ambitie Keuzevrijheid en wooncarrières• Per januari 2015 gaat er veel veranderen in de

manier waarop sociale huurwoningen in Almere worden verdeeld. Dit gebeurt met de invoering van de Huisvestingsverordening Almere 2011 en geldt voor alle woningzoekenden in Almere. Nieuw is dat we in Almere 50% van de vrijkomende woningen gaan loten waarbij de opgebouwde woonduur geen rol speelt. Een andere belangrijke wijziging is dat we gaan starten met dagelijks aanbieden in Almere in plaats van wekelijks. Woningzoekenden blijven dagelijks op de hoogte van het meest actuele woningaanbod.

• In 2015 leggen we meer focus op marketing om leegstand te voorkomen. Zo gaan we bezichtigingen uitvoeren in bewoonde staat, waardoor mensen ook roerende zaken van elkaar kunnen overnemen wat

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

3/4

Page 10: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

ten goede komt van zowel de vertrekkende alsook de nieuwe klant.

• De ambitie is dat Ymere 85 huurwoningen verkoopt in Almere in 2015. Zo’n 30% van de te verkopen huurwoningen verkopen we met Koopgarant in Almere. Woningen die Ymere verkoopt met Koop-garant zijn door de aantrekkelijke verkoopprijs ook bereikbaar voor huishoudens met een kleine portemonnee. Daarnaast verstrekt Ymere in 2015 wederom de Starterslening in Almere.

• Medio 2015 gaat Ymere de voordeelregeling “Van Groot naar Beter” in Almere uitrollen. In Amsterdam bestaat deze regeling al enige tijd. Grote sociale huurwoningen zijn schaars. Daarom stimuleert Ymere kleine huishoudens die groot wonen naar een woning te verhuizen die beter aansluit op de grootte van het huishouden. Het aandachtspunt van de HVA dat er aandacht moet zijn voor de betaal-baarheid van deze groep nemen wij mee. De rege-ling houdt in dat huurders die een grote sociale huurwoning achterlaten onder bepaalde voor-waarden hun oude huur mee mogen nemen naar een meer passende woning.

Ambitie Ontwikkelkracht voor sociaal duurzame wijken• Oplevering in 2015 van 15 eengezinswoningen in

de sociale huur in de Langehoutbuurt Nobelhorst. De eerste 5 sociale huurwoningen van dit veld leveren we al in 2014 op.

• Oplevering in 2015 van 5 sociale eengezins­woningen in de sociale huur in de Bosrandbuurt Nobelhorst

• Er zijn in 2014 gesprekken gestart met alle belang-hebbenden (Ymere, Dura Vermeer, gemeente Almere en de klant) voor een woon-werkcollectief in Nobelhorst. De verwachting is dat dit in 2015 vorm krijgt en er wellicht ook gestart wordt met de bouw van een complex naar de wens van dit collectief van huurders. De ambitie is om 43 appartementen te bouwen waarvan een deel in het betaalbare segment (< 3550 per maand).

• In 2015 verwacht Ymere 59 koopwoningen op te leveren op Nobelhorst.

4/4

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

Page 11: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

Deze opgaven zijn mede geformuleerd op basis van de gesprekken die we met onze stakeholders hebben gevoerd. De komende tijd gaat de vestiging deze lokale opgaven verder uitwerken. De opgaven zijn onder andere geordend naar de ambities uit onze ondernemingsstrategie Met ziel en zakelijkheid.

In 2014 is de nieuwe organisatie van start gegaan. Dit betekent niet alleen dat er een nieuwe manier van werken is, maar ook dat heel veel collega’s op een andere plek terechtgekomen zijn. Boven-dien is door de opheffing van vestiging Amsterdam-Centrum het bezit van Ymere in stadsdeel Centrum aan vestiging Amsterdam-Noord toegevoegd. Veel

om aan te wennen! 2015 staat daarom nog in het teken van de optimalisatie van onze nieuwe manier van werken. Vestiging Noord beheert nu zo’n 16.500 verhuureenheden.

Goede woningen en dienstverlening op maat • De renovatie van het deel van de Van der Pekbuurt

buiten het onderzoeksgebied (bijna 1.100 woningen) vindt naar verwachting pas na 2020 plaats. Om deze woningen gedurende de komende 10 jaar regulier te kunnen doorverhuren gaan we in 2015 verder met de uitvoering van een (niet-ingrijpende) onderhouds- en verbeterbeurt.

• In stadsdeel Centrum staan veel kleinere projecten

Jaarplan regio

1/4

Amsterdam-Noord en Centrum binnen de ringIn dit jaarplan leest u voor welke opgaven Ymere het komende jaar staat in de regio Noord en Centrum binnen de ring.

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

Page 12: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

hoog op de prioriteitenlijst en zullen in 2015 en de jaren erna uitgevoerd worden. Het meest in het oog springend daarbij is het Handelsbladgebouw. Na bijna 35 jaar zonder noemenswaardige ingreep is dit pand toe aan een onderhoudsbeurt. In 2015 wordt gestart met de werkzaamheden, die ook ener-getische verbeteringen en een aantal bewoners-wensen (bijvoorbeeld uitbreiding van het dakterras) betreffen.

• Voorgenomen onderhoudsactiviteiten voor 2015 zijn onder andere:

- Planmatig onderhoud: Nieuwendammerstraat, Marnixplein, Goudsbloemstraat, Gr. Bickerstraat en Pr. Hendrikkade.

- Convenant werkzaamheden: Nu-T Tuindorp Nieu-wendam, Marnixkade en 3e Egelantiersdwarsstraat.

Woongenot in leefbare wijken • We gaan door met de succesvolle initiatieven in de

Nigellebuurt en Floradorp, waarbij kopers, huur-ders, Ymere en stadsdeel actief samenwerken aan concrete verbeterpunten in de wijk die bewoners belangrijk vinden. We willen deze aanpak, indien mogelijk, ook uitbreiden naar andere buurten.

• Vanwege de overlast van hangjongeren op het plein en in de gebouwen en vanuit veiligheids-overwegingen willen we een concreet verbeter-plan opstellen voor de het Waterlandplein en de Motorwal/Ketelmakerij, waarbij we samenwerken met bewoners, het stadsdeel en eventuele zorgpart-ners. Doel is te komen tot een (complex)gerichte aanpak van de overlast.

• In complex Het Breed willen we in 2015 voorna-melijk de nadruk leggen op het handhaven van het gebruik en stallen van brommers en fietsen in de algemene ruimten. Dit doen we samen met het stadsdeel en Eigen Haard.

• Ook de overlast in de Ververstraat willen we samen met het stadsdeel aanpakken. We kunnen hierbij gebruikmaken van de herprofileringswerkzaam-heden van de straat.

• In Floradorp en in de Van der Pekbuurt ronden we het inbraakpreventieproject af. Samen met het Stadsdeel en de politie proberen we het aantal inbraken te verminderen, onder meer door het afsluiten van achterpaden.

• In meerdere buurten blijven we focussen op de schotel- en tuinenaanpak.

2/4

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

Page 13: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

Het kritisch kijken naar leefbaarheids uitgaven door Ymere en onze partners dwingt, ons om goed na te denken over de besteding van het budget en de inzet van medewerkers van de wijkaanpak. De focus van de wijkaanpak is erop gericht om zo veel mogelijk bewoners te laten participeren. Hoofdlijnen programma wijkaanpak:• Springlevend Van der Pek. Studenten wonen met

huurkorting voor een tegenprestatie, zoals: het organiseren van het Formulierencafé, het bege-leiden van het Greenteam, het opleiden van Buurt-voorlichters, Buurtbikkels en voorleesservice;

• Aanpak kwetsbare huishoudens. Het aan elkaar verbinden van initiatieven gericht op kwetsbare bewoners in de Van der Pekbuurt;

• Wijkeconomie: samen met stadsdeel Noord werken we aan het versterken van de wijkeconomie door het realiseren van meer en betere vestigingslocaties voor economische functies. We ondersteunen en stimuleren ondernemerschap en creëren werkgele-genheid.

Keuzevrijheid en wooncarrière • Daarnaast zit ruim 28% van de woningen in de

verkoopvijver. Deze woningen worden bij leeg-komst verkocht. De verkoop in Noord gaat goed. De meeste woningen in Noord vallen in een prijs-segment dat ook in mindere tijden nog aantrekke-lijk is voor klanten. Komend jaar zal de verkoopvijver vanuit Noord niet met veel woningen worden uitge-breid. Vanuit het bezit in het Centrum zullen nog wel zo’n 200 woningen worden toegevoegd. Het gaat hier om woningen waarvan in 2013 is bepaald dat ze verkocht zouden gaan worden. De verkoopvoor-bereiding hiervan neemt veel tijd in beslag.

• Het is de ambitie van Noord om in 2015 rond de 185 woningen te verkopen.

Ontwikkelkracht voor sociaal duurzame wijken • De aanpak in het proefgebied van de Van der

Pekbuurt is eindelijk gestart. In 2015 staan zo’n 90 woningen op de planning. Deze woningen liggen in het gebied ten zuiden van de Jasmijnstraat (het zogenaamde ‘onderzoeksgebied’) en oostelijk van de Van der Pekstraat.

• In 2015 zijn we druk met de tweede helft van de renovatie van Het Breed, die we in het voorjaar van 2016 hopen af te ronden.

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

3/4

Page 14: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

• We starten met de bouw van 18 koopwoningen op de Duinpanlocatie, nabij het Waterlandplein.

• Ook gaan we verder met de ontwikkeling van Over-hoeks. In 2015 start de bouw van de Statendam met 108 middeldure huurappartementen voor afnemer Bouwinvest.

• In stadsdeel Centrum is er sprake van verschillende panden waar de technische staat van dien aard is (veelal funderingsproblemen) dat forse investeringen noodzakelijk zijn. Ruim 90 panden (270 woningen) staan op de rol voor een ingrijpende renovatie. Uitgangspunten hierbij zijn:

- Integrale aanpak met aandacht en maatwerk voor de huidige en nieuwe huurders en kopers. Zo krijgen huurders een garantie op een andere woning in het Centrum en - afhankelijk van het inkomen - een verlaagde aanvangshuur bij verhuizing. We zien dat veel huurders de kans grijpen om te verhuizen naar een betere woning.

- Aandacht voor de toekomstbestendigheid en de unieke historische kenmerken van de panden en hun omgeving.

- Ymere ‘brengt’ geen geld naar het Centrum, de totale investering moet gedekt worden uit de

opbrengsten van de verkoop; - Draagvlak bij gemeente/stadsdeel voor onze visie

en aanpak.- Langdurige en intensieve samenwerking met een

co-maker.

4/4

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

Page 15: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

We bieden binnen dit werkgebied circa 15.000 woningen en commerciële en maatschappelijke verhuureenheden aan en werken aan het tot stand brengen en houden van prettige, leefbare wijken met goede woningen.

In 2014 werkten we voor het eerst via het nieuwe organisatiemodel. Alle werkprocessen (onder andere verhuur/verkoop, technisch beheer, sociaal beheer) zijn hier verenigd in één wijkteam. De werkwijze bevalt, maar het ene wijkteam plukt meer vruchten van de nieuwe samenwerkingsvorm dan het andere wijkteam. Door te leren van elkaar willen we alle wijk-teams even effectief maken.

Deze zijn tot stand gekomen op basis van gesprekken die we hebben gevoerd met portefeuil-lehouders en ambtenaren van de stadsdelen Oost en Zuidoost, huurderorganisaties en ondersteuners. De opgaven zijn onder andere geordend naar de ambities uit onze ondernemingsstrategie Met ziel en zakelijkheid.

Goede woningen en dienstverlening op maat• Behalve uitbreiding van het onderhoudsbudget

zal er meer aandacht zijn voor bewonerswensen, waarbij we onder andere complexschouwen inzetten.

• In 2015 wordt gestart met de voorbereiding van het

Jaarplan regio

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

1/3

In dit jaarplan staan de opgaven die Ymere in de regio Amsterdam-Oost het komende jaar gaat oppakken.

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

Page 16: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

Hoptille en Heesterveld zetten we voort waarbij de aanpak van schulden en armoede, talentontwik-keling en het stimuleren van bewonersparticipatie centraal staan.

• Voor alle wijken worden de komende tijd gebieds-plannen opgesteld. Deze gebiedsplannen vormen de komende jaren de basis van onze activi-teiten binnen het gebied. Het afstemmen van het fysieke en het sociale beheer met de stake-holders in de wijk vormt hierbij een belangrijke pijler. Voor Amsteldorp doen we daarbij een scan naar de toekomstmogelijkheden van deze buurt en de opgave waarvoor we staan.

• We zetten in op het beheer van gemengde complexen (huur/koop) en op onze buurmanrol. Zo brengen we in een vroegtijdig stadium kopers en huurders met elkaar in contact om afspraken te maken over het beheer. Ook kennismakings-afspraken met onze nieuwe huurders dragen bij onze buurmanrol goed op te pakken.

• De samenwerking met de Academie van de Stad zetten we in 2015 voort in de Dapperbuurt (portie-kaanpak), Rudolf Dieselbuurt & Betondorp (oude-renwensen inventariseren om meer inzicht te

woningverbeteringsplan voor het Elisabeth Otter Knoll-complex in de Dapperbuurt.

• Voorgenomen onderhoudsactiviteiten zijn onder andere:

- In Zuid Oost: het gevelonderhoud aan Heesterveld/Hoptille (oorspronkelijk gepland in 2014) wordt in meer uitgebreide vorm uitgevoerd in 2015. Ook worden de loopdekken op het Bijlmerplein in 2015 vervangen.

- In Oost: we voeren onder andere planmatig onder-houd uit in onder andere de Oosterparkbuurt, de Dapperbuurt en de Transvaalbuurt. Het gaat hier met name om schilderwerk en gevelonderhoud.

- Convenant werkzaamheden bij diverse gemengde complexen in VvE-verband, onder andere in de Dapperbuurt, de Transvaalbuurt en Gein IV.

Woongenot in leefbare wijken• De besparing op de wijkaanpak en leefbaarheid

leidde in 2014 al tot meer focus op de wijken waar de maatschappelijke urgentie het hoogst is. De vestiging Amsterdam-Oost heeft nog 2 aandachts-gebieden, beiden in Zuid Oost: Centrum en de H-buurt. Onze wijkaanpak in Bijlmer-Centrum,

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

2/3

Page 17: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

• Nieuwbouw IJburg ontwikkelcombinatie Waterstad 3: ruim 20 koopwoningen;

• Renovatieproject Oosterpark buurt, de zgn. Roze Panden: bijna 40 woningen deels sociale huur, deels koop.

We verwachten de volgende projecten in 2015 op te leveren:• Renovatieprojecten Wijttenbachstraat en Willem

Beukelsstraat. In vergelijking met wat in het Jaarplan 2014 was gepland, zijn deze projecten iets vertraagd, waardoor de (laatste) oplevering in 2015 plaatsvindt en niet in 2014.

• Nieuwbouwproject Tugelaweg fase 1 (blok 3 en 4).

krijgen in de toekomstige behoefte op het gebied van wonen en zorg), Transvaalbuurt, Heesterveld (studenten en creatieven integreren in buurt)

• We stimuleren burgerparticipatie met de inzet in het Tugelahuis, Mee-vaart, Creative Community, Wijkontwikkelingsmaatschappij en de Betere Buurtprijs.

Keuzevrijheid en wooncarrière• In 2015 komen door renovatie bijna 50 woningen

(Wijttenbachstraat, Willem Beukelsstraat ) opnieuw in de verhuur. Door sloop/nieuwbouw komen 85 woningen nieuw in de verhuur (Tugelaweg). Deze sociale huurwoningen zijn allemaal bestemd voor terugkeerders. Daarnaast leveren we in deze complexen ruim 100 koopwoningen en bijna 40 vrije sector huurwoningen op.

• In 2015 willen we rond de 170 woningen verkopen.

Ontwikkelkracht voor sociaal duurzame wijken In 2015 starten in Amsterdam-Oost de volgende projecten: • Nieuwbouw Polderweggebied: ruim 70 huur­

woningen en 8 koopwoningen;

3/3

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

Page 18: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

Deze opgaven zijn mede geformuleerd op basis van de gesprekken die we met onze stakeholders hebben gevoerd. De komende tijd gaat de vestiging deze lokale opgaven verder uitwerken. De opgaven zijn onder andere geordend naar de ambities uit onze ondernemingsstrategie Met ziel en zakelijkheid.

In 2014 werkten we voor het eerst via het nieuwe organisatiemodel. Alle werkprocessen (onder andere verhuur/verkoop, technisch beheer, sociaal beheer) zijn hierin verenigd in één wijkteam. De werkwijze bevalt, maar het ene wijkteam plukt meer vruchten

van de nieuwe samenwerkingsvorm dan het andere wijkteam. Door te leren van elkaar willen we alle wijk-teams even effectief maken.

Goede woningen en dienstverlening op maat• In 2015 starten we de niet-ingrijpende woningverbe-

tering van bijna 500 woningen in de Reimerswaal-buurt. Deze verbeteringen zijn vooral gericht op de energieprestaties van de woningen. De oplevering vindt plaats in 2015 en 2016.

• We voeren onder andere planmatig onderhoud uit in de Frederik Hendrikbuurt, de Baarsjes (problemen

1/3

Jaarplan regio

Amsterdam-West, Nieuw-West en ZuidIn dit jaarplan staan de opgaven die Ymere het komende jaar oppakt voor de regio Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid.

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

Page 19: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

met natte kelders), in de Chassébuurt en het Adolf van Nassaublok in Bos & Lommer.

• Daarnaast staan er veel convenantonderhoudswerk-zaamheden op stapel, onder andere in de Bierens de Haanbuurt in Nieuw-West en in Buitenveldert.

Woongenot in leefbare wijken• In de Reimerswaalbuurt en in De Punt (beide in

Nieuw-West) spelen volgend jaar veel ingrijpende projecten: in de Reimerswaal start de niet-ingrij-pende woningverbetering van honderden woningen, en in de Punt leveren we nieuwbouw op en verhuizen bewoners in afwachting van de aanpak van hun woningen. We zetten buurtbeheerbedrijf Reimerswaal in om in deze periode van verandering het interim beheer van de woningen en woonomge-ving te verzorgen.

• In 2014 zijn we gestart met het opstellen van een plan van aanpak voor het oplossen van de leefbaar-heidsproblemen aan de Laan van Spartaan. In 2015 ronden we dit plan af en starten we de uitvoering. De inzet van gebiedsbeheerders in West levert succes op. De evaluatie van hun werk geeft ook aanleiding tot kleine aanpassingen: in 2015 willen

we de gebiedsbeheerders efficiënter inzetten en ook specifieker op bepaalde taken en in bepaalde gebieden. Welke taken en gebieden dat zijn hangt af van welke problematiek waar speelt.

Keuzevrijheid en wooncarrière• In 2015 komen de nieuwbouwwoningen in De Punt

(Osdorp) in de verhuur, en verhuizen bewoners in De Punt vanwege de naderende sloop van hun blokken. Bewoners hebben de mogelijkheid om terug te keren of met stadsvernieuwingsurgentie naar elders te verhuizen.

• Volgend jaar zullen de verhuizingen die vooruitlopen op de renovatie van de woningblokken Merkelbach en (naar verwachting ook) Bloom IV in Bos & Lommer volop van start gaan. De bewoners van Merkelbach kunnen met stadsvernieuwingsurgentie verhuizen naar elders, of na de renovatie terugkeren naar hun woning. De bewoners van Bloom IV hebben recht op terugkeer naar hun eigen woning-blok, maar ook de mogelijkheid om met stadsver-nieuwingsurgentie te verhuizen naar elders.

• We verwachten rond de 220 woningen te verkopen in 2015.

2/3

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

Page 20: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

Ontwikkelkracht voor duurzame wijken• Projecten stadsdeel West: - Start van de planontwikkeling van bijna 70 duur-

zame sociale huurwoningen in de Houthavens. De start van de bouw is in 2016.

- Verdere uitwerking van het renovatieplan voor de Merkelbach-blokken in Bos & Lommer. Het programma bestaat uit sociale huur en koopwo-ningen. De renovatie start in 2016.

- Verdere uitwerking van het renovatieplan voor Bloom IV in Bos & Lommer. Het programma bestaat uit sociale huur en koopwoningen. We doen verder onderzoek naar de mogelijkheden om een deel in collectief particulier opdrachtgever schap te doen.

- Afhankelijk van het verloop van de bestemmings-planprocedure starten we in september met de bouw van studenteneenheden aan de Laan van Spartaan.

• Projecten stadsdeel Nieuw­West:- We zijn in overleg met het stadsdeel over de

toekomstige ontwikkeling van blok 4 en blok 5 in de Reimerswaalbuurt. Mogelijk is er een bestemmings-planprocedure nodig. Zodra hierover duidelijkheid is, kunnen we de ontwikkeling van blok 4 en blok 5

starten. Het plan voor blok 5 bestaat uit het bouwen van eengezinswoningen. In blok 4 staan eengezins-woningen en appartementen voor de verkoop op het programma.

- In De Punt leveren we fase 2 van de nieuwbouw op.• Projecten stadsdeel Zuid:- In de Pijp ronden we de renovatie af van Gerard

Doustraat 2. Hier komt een gemengd programma van koop en huur. We starten de renovatie van Govert Flinckstraat 138-140.

3/3

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

Page 21: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

Deze opgaven zijn mede geformuleerd op basis van de gesprekken die we gevoerd hebben met onze stakeholders (gemeenten, Adviesraad en huurders-vereniging de Waakvlam). De komende tijd gaat de vestiging deze lokale opgaven verder uitwerken. De opgaven zijn onder andere geordend naar de ambi-ties uit onze ondernemingsstrategie Met ziel en zakelijkheid.

Het werkgebied van de regio Haarlem en Alkmaar kenmerkt zich door een relatief laag aandeel sociale huurwoningen. Ymere realiseert zich dat het nood-zakelijk is om voldoende sociale huurwoningen te blijven aanbieden voor de lagere-inkomensgroepen. Ze heeft daarover ook afspraken gemaakt met de gemeente Haarlem en de collega-corporaties.

Ymere legt de focus van haar activiteiten op de wijken waar de maatschappelijke opgave het grootst is. Dat

1/4

Jaarplan regio

Haarlem en AlkmaarIn dit jaarplan staan de opgaven die Ymere het komende jaar oppakt voor Haarlem, Heemstede, Haarlemmerliede & Spaarn-woude, Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk.

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

Page 22: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

wil zeggen dat we in de Haarlemse wijken Schalkwijk, Haarlem-Oost, Delftwijk en het Rozenprieel veel investeren in herstructurering, woningverbetering en leefbaarheid. Dat neemt niet weg dat er ook opgaven zijn in de overige gebieden (de HAL-gemeenten Heer-hugowaard, Alkmaar en Langedijk, Haarlem-Noord, Centrum, Zuid-West, Heemstede en Haarlemmer-liede), maar daar ligt het accent toch meer op beheer.

Goede woningen en diensten op maat• In de woningcomplexen Kanaalweg (Halfweg),

Briandlaan en Wadden-Gaasterlandstraat worden – in bewoonde staat – ingrijpende woningverbete-ringen uitgevoerd. Daarbij worden diverse energe-tische verbeteringen doorgevoerd die tot een fiks hoger energielabel leiden.

• Het project Watt voor Watt wordt in 2014 afgerond. De ervaringen uit het Watt voor Watt project leiden tot voorzetting van kennisuitwisseling op het gebied van duurzaamheid met de gemeente Haarlem in 2015. De gemeente Haarlem voert de regie.

• De volgende fase van de uitvoering van planmatig onderhoud Proveniershof wordt begin 2015 direct uitgevoerd.

• Ymere zal meewerken aan een nadere verken-ning van het gebruik van geothermie (aardwarmte) in Schalkwijk. De mogelijkheden worden onder-zocht om 6.000 appartementen te verwarmen met aardwarmte.

Woongenot in leefbare wijken• Het buurtbeheerbedrijf Haarlem­Oost is succesvol

en wordt gewaardeerd door onze bewoners. In 2015 continueren we het buurtbeheerbedrijf en bouwen we de activiteiten en diensten verder uit.

• In Schalkwijk ondersteunen we de Stichting Stad. Dit is een bureau dat vragen van jongeren centraal stelt en hen helpt hun ideeën te verwezenlijken.

• In 2015 zullen we ons nader oriënteren op de toekomst van ontmoetingsplek de Hamelink. Dit doen we samen met de mede-eigenaren Pré Wonen en Elan Wonen. We zoeken naar mogelijkheden om de groei van de school de Talenten te faciliteren zonder de maatschappelijke functies in het gebouw tekort te doen. Daarnaast staan we voor de opgave om de onrendabele kosten terug te dringen.

• In Haarlem­Noord, Haarlemmerliede en de HAL­gemeenten zal de aandacht komen te liggen op

2/4

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

Page 23: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

schoon, heel en veilig. De gebiedsbeheerder zal in samenwerking met huurders de woningcomplexen onder de aandacht houden en in samenspraak kleine verbeteringen toepassen om de leefbaarheid optimaal te houden. Denk daarbij aan het verwij-deren van obstakels uit de algemene ruimte, het verwijderen van onjuist geplaatste satellietschotels, en het attenderen van de huurders op het onder-houd van achterpaden.

Keuzevrijheid en wooncarrières • We gaan met diverse gemeenten in ons werkge-

bied verder in gesprek over de consequenties van de nieuwe huisvestingswet. Belangrijk is dat we met alle gemeenten overeenkomen onder welke condi-ties (vastgelegd in een huisvestingsverordening) huishoudens in een sociale huurwoning gehuisvest mogen worden.

• De invoering van de nieuwe huisvestingswet is ook aanleiding om in Zuid-Kennemerland en IJmond het woonruimteverdeelsysteem tegen het licht te houden. Voor Ymere is de insteek een voor de klant zo eenvoudig mogelijk systeem waarbij passendheid en maatwerk (bemiddelingsruimte) de

sleutelwoorden zijn. • Ymere continueert haar verkoopdoelstellingen,

rekening houdend met de opbouw van huur en koop in de diverse wijken. In 2015 betekent dit weer ruim 100 verkopen uit de bestaande woningvoor-raad. Het zwaartepunt ligt op Haarlem, maar ook in de gemeenten Alkmaar, Langedijk, Heerhugowaard en Haarlemmerliede & Spaarnwoude verkopen we huurwoningen.

• We zijn gestart met dé Woonswitch te optimali-seren. Deze methode hebben we ontwikkeld om meer huishoudens te bemiddelen naar een voor hen passende woning. Het systeem wordt verder verbeterd op gebruiksvriendelijkheid. In 2015 moet Woonswitch 2.0 klaar zijn.

• De huisvesting van bijzondere doelgroepen is en blijft een belangrijk onderdeel voor Ymere in samen-werking met de andere corporaties in 2015. Vanuit gemeente Haarlem is aangegeven dat er te weinig asielzoekers worden gehuisvest. Vanuit de beleids-commissie richt een aparte werkgroep zich op het halen van de opgelegde taakstelling.

• Medio 2015 gaat Ymere de voordeelregeling ‘Van Groot naar Beter’ in regio Haarlem e.o. uitrollen.

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

3/4

Page 24: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

In Amsterdam bestaat deze regeling al enige tijd. Grote sociale huurwoningen zijn schaars. Daarom stimuleert Ymere kleine huishoudens die groot wonen om naar een woning te verhuizen die beter aansluit op de grootte van het huishouden. De rege-ling houdt in dat huurders die een grote sociale huurwoning achterlaten onder bepaalde voor-waarden hun oude huur mogen meenemen naar een meer passende woning.

Ontwikkelkracht voor duurzame wijken• De transformatie van Delftwijk wordt de komende

periode afgerond. Voor Ymere vormt de transfor-matie van Delftlaan-Zuid het sluitstuk. Ymere koerst nu richting hoogwaardige renovatie. Dat wil zeggen dat we de huidige woningen willen aanpassen aan de moderne energetische maatstaven en wensen van de klant. Daarbij speelt ook dat renovatie een gunstiger effect heeft op de betaalbaarheid voor de doelgroep. In 2015 zullen we de plannen defini-tief maken om de voorbereidingen verder te kunnen starten voor de aanpak in 2016.

• Fase 1 van de aanpak van het Bavodorp wordt in 2015 verder vormgegeven. In deze fase wordt

gestart met de renovatie van 44 woningen. De inzichten die we hebben verkregen bij de aanpak van het proefblok in 2014 worden meegenomen. Het gaat daarbij om de indeling van de woning en om de uitwerking van duurzaamheidsmaatregelen (isolatie en energieverbruik).

• De aanpak van de clusterpanden in het Rozenprieel wordt in 2015 verder vormgegeven. In 2015 zal een besluit worden genomen over de exacte aanpak (sloop/nieuwbouw of renovatie) per cluster van de betrokken woningen. De aanpak wordt met de bewoners afgestemd.

• In 2015 zal een aanpak uitgewerkt worden voor de Braillelaan in Meerwijk, Schalkwijk.

4/4

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

Page 25: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

Deze opgaven zijn mede geformuleerd op basis van gesprekken met onze belangrijkste stakehol-ders: gemeente Haarlemmermeer, Vereniging Huur-ders Haarlemmermeer (VHH) en de Adviesraad. De opgaven zijn onder andere geordend naar de ambities uit onze ondernemingsstrategie Met ziel en zakelijkheid.

In 2015 wordt samen met de gemeente opnieuw gekeken naar de prestatieafspraken, waarbij de focus ligt op betaalbaarheid en bereikbaarheid. Tevens wordt gekeken of we tot afspraken kunnen komen over veilig wonen en inbraakpreventie.

Overleg met de huurders blijft belangrijk. Waar moge-lijk intensiveren we dit overleg en zullen we dit meer klant- en vraaggericht doen. Vestiging Haarlemmer-meer heeft een Adviesraad die gevraagd en onge-vraagd advies geeft aan Ymere over de manier waar ze kan inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen. De leden nemen tijdelijk zitting in de Adviesraad. Eind 2014 zijn nieuwe leden geworven, zodat de Advies-raad ook in 2015 een bijdrage kan leveren aan het beleid van Ymere.

In 2014 is op initiatief van de Adviesraad, samen met Rabobank Regio Schiphol, AM en Podium voor

Jaarplan regio

Haarlemmermeer en LeidenIn dit jaarplan staan de opgaven beschreven die Ymere het komende jaar oppakt voor de regio Haarlemmermeer.

1/4

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

Page 26: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

Architectuur, een Woonmarkt en een Woonsympo-sium georganiseerd. Uit de evaluatie bleek dat beide als zeer zinvol worden ervaren voor de regio Haar-lemmermeer. De initiatiefnemers hebben dan ook besloten om de Woonmarkt en het Woonsympo-sium in 2015 te herhalen. Bekeken wordt welke rol de gemeente hierin kan vervullen.

Goede woningen en diensten op maat• Voor 2015 is er voor de Haarlemmermeer planmatig

onderhoud gepland, verdeeld over zes projecten: Waltmanstraat/Klinkebergstraat, Verdilaan, Femina Mullerstraat, Verremeer/Jolweg, Voorgracht en Zaai-erstraat. Net als in 2014 wordt voorafgaand aan de uitvoering een schouw georganiseerd met de bewo-ners van de complexen.

• In het kader van het brandconvenant worden in 2015 de laatste brandoverslagen aangepakt. Dit gaat om 167 woningen verdeeld over zes complexen.

• Naar aanleiding van de uitgevoerde asbestin-ventarisaties in 2013 en 2014 wordt in 2015 in 10 complexen (190 woningen) asbest preventief gesaneerd.

• Ook in 2015 stelt Ymere de daken van

eengezinswoningen beschikbaar die geschikt zijn voor zonnepanelen. De huurders van Ymere mogen zelf beslissen of ze gebruikmaken van het aanbod van het lokale energiebedrijf Tegenstroom. De verwachting is dat in 2015 ongeveer 1.000 huishou-dens meedoen.

Woongenot in leefbare wijken• In 2015 starten we met spreekuren in de wijk met

als doel het terugdringen van de (huur)schulden. Bewoners worden geholpen om inzicht te krijgen in hun financiële situatie en om te voorkomen dat hun schulden oplopen. We starten in Overbos, Hoofd-dorp. Bekeken wordt of de spreekuren uitgebreid worden naar Bornholm in Hoofddorp en de straten Loefzijde en Verremeer in Rijsenhout.

• Buurtatelier de Goudvisch in Graan voor Visch wordt in 2015 verder geprofessionaliseerd, zodat het meer zelfsturend wordt.

• Ook in 2015 willen we het klussenteam continueren. Het klussenteam biedt werkstages aan jongeren uit de wijk, waarbij de jongeren zich bezighouden met het groenonderhoud en zwerfafvalbestrijding.

• In de eerste helft van 2015 worden snuffelstages

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

2/4

Page 27: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

georganiseerd voor 25 tot 40 vmbo-leerlingen van het Haarlemmermeer Lyceum. De leerlingen lopen twee dagen mee met huismeesters en gebiedsbeheerders.

• Voor de groepen 7 en 8 van de Hoofddorpse basis-scholen in Bornholm, Overbos en Graan voor Visch worden in samenwerking met JINC bliksemstages georganiseerd.

Keuzevrijheid en wooncarrières• De ambitie van Ymere is om in 2015 in de Haar-

lemmermeer tussen de 110 en 120 woningen te verkopen. Deze woningen verkopen we aan zittende huurders en bij mutatie. In een deel van de kleine kernen verkopen we woningen via de Koopgarant-regeling, een manier van sociale koop.

• Ymere maakt zich zorgen over de beschikbaarheid en betaalbaarheid van sociale huurwoningen in de Haarlemmermeer. Het is niet zozeer de omvang van de voorraad sociale huurwoningen die een probleem vormt, maar het aantal woningen dat wekelijks op WoningNet beschikbaar komt voor de woningzoe-kenden. Via de regeling van groot naar beter hebben senioren die een eengezinswoning in de sociale

huur achterlaten, voorrang op een voor senioren geschikte woning. Daarbij kunnen ze hun oude huur meenemen.

• De gemeente Haarlemmermeer wil een midstay­accommodatie realiseren voor huishoudens die tijdelijk woonruimte nodig hebben, maar niet onder de voorrangsregeling vallen. Samen met de gemeente onderzoeken we welke rol Ymere hierbij kan spelen.

• Op dit moment voert Ymere in opdracht van de gemeente de voorrangsregeling uit. Door de komst van de nieuwe huisvestingswet is het aan de gemeente om de voorrangsregeling vanaf 1 juli 2015 op een andere manier te regelen. Ymere zorgt hierbij voor een goede overdracht naar de gemeente.

• Door de nieuwe regeling over het scheiden van wonen en zorg kunnen steeds minder mensen terecht in een verzorgingstehuis. Zorgaanbieder PCSOH en Ymere willen deze mensen helpen om toch in de buurt van een zorginstelling te kunnen wonen. Daarom hebben we afgesproken dat cliënten van verzorgingstehuis Westerkim met voor-rang kunnen doorstromen naar de twee torens met sociale huurwoningen naast de zorginstelling.

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

3/4

Page 28: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

• Nieuwe huurders in Tudorpark zijn vooraf geworven en nu al bekend. Zo kunnen ze alvast hun wensen doorgeven voor de tegels, het keukenblad, de kleur van de keuken en de handgrepen.

Ontwikkelkracht voor sociaal duurzame wijken• In Nieuw­Vennep werken Ymere en de gemeente

samen aan de ontwikkeling van de Nieuwe Kom, fase 2. Om de financiering van dit project te reali-seren, koopt de gemeente maatschappelijk vast-goed van Ymere. We verwachten in 2015 de woningen te kunnen slopen en in 2016 te starten met de bouw.

• In het najaar van 2014 is de eerste paal geslagen van het project Leeghwaterkwartier in Hoofddorp. In 2015 zijn we bezig met de bouw van 56 sociale huurwoningen en 84 koopwoningen. Een deel van deze woningen wordt in 2015 opgeleverd, een ander deel in 2016.

• Ook in Tudorpark aan de zuidrand van Hoofd-dorp levert Ymere in 2015 een appartementencom-plex op met 37 sociale huurwoningen. Daarnaast kunnen circa 85 huishoudens hun koopwoningen in het gebied betrekken en gaan de bouw en

planontwikkeling van volgende fasen door.• In Haarlemmermeer­West, in het gebied rond Lisser-

broek, werken Ymere, de gemeente en andere partijen samen aan planontwikkeling van dit gebied.

• Ymere onderzoekt welke herontwikkelmogelijk-heden er zijn voor 18 eengezinswoningen aan de J.C. Beetslaan.

4/4

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

Page 29: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

De aanleiding voor de fusie was de grote bouw- en herontwikkelingsopgave van De Woningbouw waarbij het Centraal Fonds Volkshuisvesting aangaf dat er een herstelplan moest komen als er niet gefuseerd zou worden. Ymere bleek een geschikte fusiepartner, omdat zij het belang van de noodzakelijke investering in de woningvoorraad erkende. Hiermee is het risico van een fors herstelplan en collectief ontslag afge-wend en houden de huurders een lokaal verankerde, zichtbare corporatie.

We verwachten dat de huurders in Weesp, Muiden en Muiderberg gaan profiteren van de fusie. Ymere

heeft ruime ervaring met de aanpak van wijken die we graag inzetten in deze regio. Ook zorgen we voor financiële continuïteit, met een lokale vestiging. De klanten, maar ook de gemeenten, worden daar beter van. We gaan kwaliteit toevoegen, hoewel dat in een lager tempo ligt dan we dachten. Dat komt door de heffingen die we opgelegd krijgen.

Het komende jaar sluiten we de organisatie aan op alle processen van Ymere. Voor huurders verandert er niet veel: het team in Weesp blijft direct aanspreek-baar en klanten krijgen in sommige opzichten meer te kiezen. Ze geven bijvoorbeeld aan dat ze hun woning

1/4

Jaarplan regio

Weesp, Muiden en MuiderbergDit jaar is de fusie met De Woningbouw een feit geworden.

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

Page 30: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

willen kopen. Dat maken we mogelijk. Daarnaast verbeteren we ons bezit. Hieronder staan de activi-teiten die Ymere het komende jaar oppakt in de regio Weesp, Muiden en Muiderberg. De opgaven zijn onder andere geordend naar de ambities uit onze onderne-mingsstrategie Met ziel en zakelijkheid.

Ambitie Goede woningen en dienstverlening op maatWe houden de dienstverlening aan de huurders op het huidige niveau, net als de toegankelijkheid en bereik-baarheid. We integreren daarbij wel met de nieuwe organisatie. Dat kan betekenen dat de werkwijze soms verandert, maar dat het niveau in principe gelijk blijft.

In 2015 verrichten we aan circa 1600 woningen (35% van het totale bezit) onderhoudswerkzaamheden. Onderstaand de belangrijkste projecten: • We hogen het binnenterrein op aan de R. van Rijn-

straat en de J. Tooropstraat in Weesp en richten dit opnieuw in (246 woningen).

• Bij 204 appartementen aan de Keulsevaartstraat in Weesp verrichten we werkzaamheden aan de gale-rijen en balkons en gaan we schilderen.

• In 2014 zijn we gestart met onderhoudswerkzaam-heden van de eengezinswoningen in Aetsveld (Weesp). In 2015 verrichten we vergelijkbare onder-houdswerkzaamheden aan 48 appartementen in Aetsveld.

• We gaan – daar waar nodig – de kap vervangen van diverse woningen (ca 30 woningen) in de omgeving van het Diepenbroickpark. Tevens voeren we onder-houdswerkzaamheden uit aan het drainagesysteem aldaar.

• Bij het complex Talmastraat (58 woningen) in Weesp verrichten we – daar waar nodig – werkzaamheden aan de fundering.

• We vervangen het hang­ en sluitwerk bij de woningen aan het Kocherplantsoen.

Ambitie Woongenot in leefbare wijken• We gaan door met de succesvolle aanpak van de

schotelantennes. De aanpak levert zichtbare verbe-teringen op in het straatbeeld.

• Voor de complexen aan de Keulsevaart in Weesp zijn we aan de slag om bewonerscommissies op te richten, waarmee we gezamenlijk bijvoorbeeld leef-regels willen opstellen.

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

2/4

Page 31: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

• Samen met de omwonenden hebben we in 2014 een plan gemaakt voor de inrichting van de Leo Land-waardhof. In 2015 wordt het plan in samenwerking met de gemeente Weesp uitgevoerd.

• Het buurtpanelproject in Aertsveld is een succes en krijgt daarom een vervolg in Noordwest en Hogewey. In een jaar tijd zijn veel ergernissen met en door bewoners opgelost. We werken hierbij samen met de gemeente, welzijnsorganisatie Versa en overige stakeholders in de betreffende wijk.

• Met de gemeente en Versa werken we aan het opzetten van Buurtbemiddeling in Weesp.

• We blijven deelnemen aan de regiegroep Meidoorn om activiteiten voor overlast gevende jeugd te faciliteren.

• De gemeente Muiden heeft het ontwikkelplan ‘verder met de vesting Muiden’ vastgesteld. Op basis van deze visie wordt samen met de gemeente Muiden een wijkontwikkelplan voor Noordwest opgesteld.

Ambitie Keuzevrijheid en wooncarrières• We verwachten in 2015 minimaal 15 woningen te

verkopen. We hebben een aantal complexen aange-wezen in 2014 waar bewoners hun woning kunnen kopen als zij dat willen. De betreffende bewoners kunnen ook in 2015 de woning kopen als zij dat willen. We hebben in 2014 gezien dat het voor een deel scheefwoners betrof die met de koop invloed willen hebben op hun woonlasten.

• Bij een aantal projecten zal er voor de koop en middeldure huur producten worden ontwikkeld om hiermee te voldoen aan de lokale vraag.

• Samen met de gemeente Weesp en Muiden onder-zoeken we de mogelijke verdringing van lokale woningzoekenden die zijn aangewezen op de woningvoorraad met een huurprijs in het sociale segment. Als dit zo blijkt te zijn dan starten wij in 2015 een experiment om deze woningzoekenden tegemoet te komen.

• Daarnaast onderzoeken we samen met de gemeente Weesp en Muiden de positie van lokale starters. We willen een beter beeld krijgen van de positie, wensen van deze doelgroep, om meer gericht een aanbod te kunnen doen.

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

3/4

Page 32: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

Ambitie Ontwikkelkracht voor sociaal duurzame wijkenIn de wijk Hogewey wordt de sloop van de Kostverlo-renflat in 2015 afgerond en wordt gezamenlijk met de gemeente geïnvesteerd in de herstructurering van de wijk. Gerichte investeringen in het hart van Hogewey – nabij het winkelcentrum, een veel bezochte plek — leiden tot een identiteitsverandering met grote zicht-baarheid voor bewoners en publiek (en daarmee tot een verbetering van reputatie en — uiteindelijk — het imago van de wijk). Ymere heeft een schetsontwerp bij de gemeente ingediend.

In 2015 is de doelstelling voor de gemeente Muiden dat we de aansluiting onderzoeken van de wijk Noord met de ontwikkelingen van KNSF-terrein zoals in de woonvisie al is verwoord.

De doelstelling voor de gemeente Weesp in 2015 is:• De planvorming voor de nieuwbouw ter plaatse van

de gesloopte flat af te ronden met als uitgangs-punt dat Ymere investeert in de woningen en de gemeente in de woonomgeving.

• De bestemmingsplanprocedure af te ronden zodat

er eengezinswoningen gebouwd kunnen worden op de locatie Kostverlorenstraat 933/963.

• De tender af te ronden voor de bouw van eengezins-woningen op de locatie Kastanjelaan 3/63.

4/4

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied

Almere

Amsterdam-Noord en Amsterdam-Centrum

Amsterdam-Oost en Amsterdam-Zuidoost

Amsterdam-West, Nieuw-West en Zuid

Haarlem en Alkmaar

Haarlemmermeer en Leiden

Weesp, Muiden en Muiderberg

Page 33: Jaarplan Ymere 2015

Disclaimer

DisclaimerDe inhoud van dit document is met zorg samengesteld. Toch kunnen er onjuistheden of onvolledigheden in de tekst voorkomen. Aan de inhoud van dit document kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. Ymere kan niet aansprakelijk worden gesteld voor enige onvolledigheid, onjuistheid of anderszins, danwel van de gevolgen daarvan.

Inleiding

Jaarplanper regio

Ons werk-gebied