Ymere ontmoet lente 2012

16
Verslaggevers van het Kinder- persburo in Amsterdam-Oost vragen huismeester Paul Balke het hemd van het lijf. Lees meer op pagina 2. Moestuin samen schoffelen Slim besparen Alles over schotelantennes ontmoet KWARTAALMAGAZINE VOOR HUURDERS VAN YMERE LENTE | 2012

description

Kwartaalmagazine voor huurders

Transcript of Ymere ontmoet lente 2012

Page 1: Ymere ontmoet lente 2012

Verslaggevers van het Kinder-persburo in Amsterdam-Oost vragen huismeester Paul Balke het hemd van het lijf. Lees meer op pagina 2.

Moestuin samen schoffelen

Slim besparen

Alles over schotelantennes

ontmoetKWARTAALMAGAZINE VOOR HUURDERS VAN YMERE LENTE | 2012

Page 2: Ymere ontmoet lente 2012

Je eigen groenten en fruit verbouwen. Plus een beter contact met de buren.

10 Moestuinen

14 Olympia

Moderne appartementen in een monumentaal gebouw. Dankzij de inzet van actieve bewoners.

COLOFON Ymere ontmoet is het huurdersmagazine van woningcorporatie Ymere en verschijnt vier keer per jaar.Redactieadres [email protected] Hoofdredacteur Jan Voskamp Eindredactie Margot Franssen Coördinatie Onno Hogenaar Productie Went Werkt Journalistiek Aan dit nummer werkten mee Esther Barfoot, Gerrie Blok, Gert Diepeveen, Franka Kanters, Robin Ouwerkerk, Anje Romein, Arnoud Schüller, Monique Smeets Fotografie René den Engelsman, Anneke Hymmen, Milan Vermeulen, Iris Vetter, Edwin Weers Vormgeving en opmaak Atelier van GOG Drukwerk tussen de bedrijven door (tdbd). Dit magazine is met zorg samengesteld. U kunt er echter geen rechten aan ontlenen.

05 Participatie Kinderpersburo

“Wat doet u nu de hele dag?” was een van de vragen die huismeester Paul Balke voorgescholteld kreeg van de journalisten van het Kinder-persburo in Amsterdam-Oost. Zij hebben op maandag 27 februari een reportage gemaakt van het werk van huismeester Balke. “Om een goed beeld te geven van mijn werk als huismeester, heb ik de twee jonge verslaggevers meege-nomen op mijn rondje”, vertelt Bal-ke. “Controle door de buurt, langs trappen en kelderboxen. En natuur-lijk ook het sociale deel: even kijken hoe het gaat met een aantal men-sen. Babbelen, checken of proble-men zijn opgelost.Het mooiste vonden ze geloof ik

een complex dat gesloopt moet worden. ‘Gaat dat met een kogel erdoorheen?’, vroegen ze een beetje opgewonden. Toen heb ik uitgelegd dat het er iets minder spectaculair aantoe gaat. Maar dat maakte de middag niet minder leuk.”Sinds begin 2012 heeft Ymere in Amsterdam-Oost een eigen Kin-derpersburo. Acht kinderen uit de Indische Buurt, Transvaalbuurt en Watergraafsmeer maken in een half jaar tijd acht fimpjes over onder-werpen die spelen in de buurt. Het werk van huismeester Paul Balke is een van die filmpjes. Ymere werkt voor dit project samen met Cyber-soek.

Huurders weten zelf het beste wat goed is voor hun woonomgeving. Daarom wil Ymere graag dat ze meedenken en meebeslissen.

2 | ontmoet

coverinhoud

Page 3: Ymere ontmoet lente 2012

Naam Danielle Blankendal (42)Heeft een koopwoning in Amsterdam-ZuidoostDankzij een starterslening

“N iet lang na de geboorte van mijn jongste dochter kwam ik alleen te staan. Mijn hele fa-

milie woont in Amsterdam-Zuidoost, ik woonde toen in Amsterdam-Noord. Mijn zus zei: “Ik help je zoeken naar een nieuwe huurwoning, maar alleen als je weer bij mij in de buurt komt wonen.” We zochten eerst naar nieuwbouwwoningen, maar er was steeds iets wat niet aan mijn wensen voldeed. Tot Ymere me wees op bestaan-de woningen in de Maldenhof. Eén stap over de drempel en ik was verkocht. De ligging, de ruimte, de sfeer én een tuin. Dit was een droomhuis. We woonden er met veel plezier, maar ik werd ouder en het besef dat ik mijn kinderen niets naliet, groeide. Als alleenstaande moeder dacht ik dat een koopwoning nooit voor mij was weggelegd. Het informatieboekje van Ymere, waar huurwoningen met een star-terslening te koop werden aangeboden, legde ik dan ook naast me neer. Tot ik me erin verdiepte en de voorwaarden van Ymere me duidelijk werden; toen kwam ook die droom ineens dichterbij. Het was mogelijk om mijn eigen huurwoning met een starterslening te kopen. Sinds vorig jaar ben ik de trotse eigenaar van het huis. Financieel zijn we er zelfs op vooruit gegaan. Dit geeft me zoveel meer adem-ruimte. Als ik er over een tijdje niet meer ben, dan kan ik vanaf boven zien dat ik mijn kinderen ook echt iets heb achter-gelaten. Dat was zonder de hulp van Ymere niet gelukt.”

‘ Dit geeft ademruimte!’

LENTE | 2012 | 3

uitgelicht

Page 4: Ymere ontmoet lente 2012

Global DanceLab huurt een ‘op maat’ verbouwde ruimte van Ymere. Het is een kleurrijke plek voor ieder-een: jong en oud, man en vrouw, en voor mensen uit alle culturen!

Nieuwsgierig? Lezers van Ymere ontmoet krijgen een gratis proefles voor twee personen als ze onderstaande bon inleveren. Deze bon is geldig t/m 31 mei en geldt voor Yoga, Pilates, Chi Kung, Zumba, Latin Lady-styling, Zumba-BBB- yoga-workout, Wereldconditie, Afrikaanse dans en buikdans.

Hoe werkt de gratis proefles?Stuur een e-mail naar [email protected] en vermeld dat het om de ‘actie Ymere ontmoet’ gaat en welke les je wilt volgen.

Global DanceLabEen broedplaats voor werelddans, dát is Global DanceLab in Amsterdam-West. Professionals en amateurs zijn welkom voor lessen, workshops, dansfeesten, repetities en optredens.

De bouw van het nieuwe Waterlandplein in Amsterdam-Noord gaat vlot. Het hoogste punt van de eerste toren De Brandaris met 15 etages is al bereikt. Op het nieuwe Waterlandplein worden zes woontorens gebouwd. Ze dragen de namen van vuurtorens vanwege de hoogte en het vrije uit-zicht naar de stad en het groene achterland van Amsterdam-Noord. De torens verrijzen bovenop drie blokken met daarin het nieuwe winkelcen-trum, een wijkcentrum, bibliotheek en een cen-trum voor zorg & gezondheid. Er komen in totaal 319 woningen (koop, vrije sector en sociale huur) en driehonderd overdekte parkeerplaatsen. Samen met projectontwikkelaar AM is Ymere opdrachtgever van dit project. Het Waterlandplein vormt een belangrijke impuls voor Amsterdam. Het project helpt mee aan de herstructurering van de aandachtswijk Nieuwen-dam-Noord. Meer weten? www.nieuwwaterlandplein.nl

Waterlandplein

Bij het inleveren van deze bon

Gratis proefles!Dit geldt voor Yoga, Pilates, Chi Kung, Zumba, Latin Lady styling, Zumba-BBB-yoga-workout, Wereldconditie, Afrikaanse dans en buikdans.Deze bon is geldig t/m 31 mei 2012

4 | ontmoet

kort

Page 5: Ymere ontmoet lente 2012

Samen in de buurtStraatgesprekken, het digitale klantenpanel, twitter. Ymere zoekt naar nieuwe vormen om met bewoners in contact te komen. Om nog meer huurders te laten mee-denken en meebeslissen over hun woonomgeving.

Ymere heeft samen met de Samen-werkende Huurdersorganisaties Ymere (SHY) het participatiebeleid vernieuwd. De bewonerscommis-sies blijven een belangrijke rol spe-len. Hun werk valt onder de formele participatie. “De inzet van de bewo-nerscommissies waarderen we zeer”, zegt Dorien Buckers, adviseur Advies & Innovatie bij Ymere. “Ze bewijzen al jarenlang hun nut, en de leden hebben vaak veel ken-nis van zaken.” Leden van bewo-

nerscommissies kunnen samen met medewerkers de nieuwe cursus ‘Van wetten en regels naar prettige praktijken’ volgen. Buckers: “Het is belangrijk dat iedereen genoeg ken-nis heeft over wetten en regels rond formele participatie. Daarnaast kij-ken we hoe we nog beter kunnen samenwerken.”

FacebookYmere gaat ook meer vormen van informele participatie inzetten. In

overleg met de bewonerscommis-sies wordt bekeken of het nodig is nog meer mensen bij nieuwe plan-nen te betrekken. Allerlei vormen zijn mogelijk, zoals fotoprojecten, de praatbus of een facebook-pagina. Ymere hoopt op deze manier ook huurders te bereiken die zich anders niet zo vaak laten horen. Buckers: “Huurders zijn dé deskundigen over hun eigen woonomgeving. Daarom horen we graag zo veel mogelijk opvattingen en ideeën.”

participatie

LENTE | 2012 | 5

participatie

Page 6: Ymere ontmoet lente 2012

Marloes Vermijs-Smit, voorzitter bewonerscommissie Gelria, Overhoeks, Amsterdam-Noord:

“I k ben blij dat ik hier mag wonen, op deze wereldplek in dit mooie gebouw.

Om daarvoor iets terug te doen ben ik actief geworden in de bewonerscom-missie. Een nieuw gebouw kan eigenlijk niet zonder zo’n commissie. Om huis-regels op te stellen, met Ymere te overleggen, afspraken te maken. Niet iedereen doet actief mee, maar ik ken inmiddels veel buren die ik kan aan-spreken. De ene bewoner vindt het leuk in een bestuur, de ander doet liever al-leen incidenteel mee. Dat moet je niet forceren. We hebben elkaar als bewo-ners beter leren kennen tijdens een fotoproject om onze hal ‘aan te kleden’. Twee kunstenaars hebben van bewo-ners een hand gefotografeerd, met bijvoorbeeld een zelfgekozen voorwerp of een sieraad. Ze hadden een gezellige studio ingericht in de hal. Zo konden we bijna alle bewoners bereiken. Het kunstwerk is een persoonlijk welkom geworden voor bezoekers. Tijdens het onthullingsfeest vormden de foto’s een makkelijke aanleiding tot een gesprek. Die nadere kennismaking: dat heeft nu nog effect. Ik vind het belangrijk dit soort activiteiten te blijven organiseren, zodat bewoners elkaar kunnen ontmoe-ten. In het gebouw, maar ook in de buurt. We zijn vaak geneigd te denken vanuit het negatieve – klachten over het gebouw of de omgeving – maar ik ga liever uit van wensen en kansen. Vandaaruit kun je problemen oplossen.”

‘ Denken vanuit het positieve’

6 | ontmoet

participatie

Page 7: Ymere ontmoet lente 2012

Rob van Wesep is voorzitter bewonerscommissie Bloom-3 in Amsterdam-West en volgde de participatiecursus:

“S inds kort ben ik voor-zitter van de nieuwe bewonerscommissie

Bloom-3. Leuk, maar ik had geen idee wat er van me werd verwacht. Dankzij de participatiecursus heb ik een goed beeld gekregen. Ik weet nu bijvoorbeeld beter waar bewo-ners recht op hebben en wat je alle-maal kunt bespreken in de commis-sie. Bijvoorbeeld ook sociale

problemen, zoals een drugsver-slaafde in het portiek of lastige huurders. Ook het boek Samen in de Buurt helpt ons. Daarin kunnen we wetten en regels nog eens te-ruglezen. De cursus en het boek zijn ontzettend leerzaam. Ik vond het zinnig dat de training samen met medewerkers was. Ook voor jonge medewerkers van Ymere was veel nieuw. Je leert van elkaar en je maakt kennis met ande-re cursisten. Een absolute aanrader. Dankzij de cursus kom je beter be-slagen ten ijs.”

Santima van Nunen, deed mee aan het fotoproject Kijk op de Buurt, dat als inspiratie diende voor de buurtvisie van Ymere voor de Jordaan/Haarlemmerdijk:

“I k houd van fotografie, had de tijd en ik woon in een fotogenieke buurt.

Ik ben niet zo’n bestuurder, maar dít vond ik een prima initiatief. Ik kreeg een digitale camera te leen en ben twee weken gaan fotograferen. Eerst lukraak, daarna volgens the-ma’s, zoals ‘Mannen aan het werk’ of ‘Geveltuinbankjes’. Op de ten-toonstelling hingen vrij veel foto’s van mij, daar was ik best trots op. De foto’s van de anderen waren ook

origineel en verrassend. Tijdens een etentje met alle ‘fotogra-fen’ zag ik alleen maar nieuwe ge-zichten. Het was verfrissend ervarin-gen te delen en met elkaar over de buurt te praten. Na de tentoonstel-ling zijn die contacten weer weg-geëbd. Ik vind dat niet erg. Het was eenmalig ontzettend leuk en leer-zaam om te doen. Net als afgelopen winter met de koek en zopie op het ijs. Het is een paar dagen gezellig en er ontstaat saamhorigheid. Daarna is het weer voorbij.” Het fotoproject gaf een positieve im-puls aan de buurt en bracht mensen samen die om hun buurt geven. Een inspirerende manier om bewoners bij een buurtvisie te betrekken.”

‘ Een positieve impuls’

‘ Beter beslagen ten ijs’

LENTE | 2012 | 7

Page 8: Ymere ontmoet lente 2012

Robert Vogels, deelnemer digitale klantenpanel, Almere-Haven:

“H et digitale klanten-panel vind ik een goed initiatief. Ik

denk dat het kan bijdragen aan een beter begrip tussen huurders en verhuurder. Het is een mooie gele-genheid elkaar te leren kennen, en dat is nodig. Vroeger had ik dat nooit zo in de gaten. Ymere was een begrip, een kantoor, dat je belde voor een reparatie. Tijdens de reno-vatie van mijn flat ontstond vanzelf meer contact. Het is dan belangrijk dat Ymere van bewoners hoort wat ze graag willen, zoals dubbelglas of ventilatieroosters. Goed dat Ymere zoekt naar eigentijdse manieren om met zo veel mogelijk bewoners in contact te komen. Mijn mening ge-ven via internet of in een persoonlijk gesprek vind ik laagdrempeliger dan in een bestuur of commissie gaan zitten. Het eerste onderwerp van het digitale klantenpanel was duur-zaamheid. Een belangrijk thema om over na te denken, maar niet tegen elke prijs. Met een goede thermo-staatknop en een hoogrendements-ketel (die ik overigens wel heb) kun je al veel energie besparen. Door het klantenpanel voel ik me serieus genomen. Ymere luistert echt naar mijn gevoel.”

‘ Klantenpanel is laagdrempelig’

Meer weten over de vernieuwde participatiestructuur van Ymere? Bekijk de film op www.ymere.nl/participatie

8 | ontmoet

participatie

Page 9: Ymere ontmoet lente 2012

Slim besparenGeld uitgeven gaat vaak sneller en makkelijker dan het verdienen ervan. Het is daar-

om fijn als u slim geld kunt besparen op uw huishouden. Hier wat handige tips.

1 Betaal vaste lasten – dus ook de huur – bij voorkeur via automati-sche incasso. Dit is gemakkelijk, kosteloos en voorkomt herinneringen en boetes.

2 Laat geen toeslagen, tegemoetkomingen, kwijt-scheldingen of subsidies liggen. Kijk op www.bereken uwrecht.nl of www.rechtopgeld.nl voor welke regelingen u in aanmer-king komt.

3 Reserveer een vast bedrag per week of maand voor de dagelijkse boodschappen. Pin dit bedrag of zet het op een aparte rekening. Dat voorkomt dat u meer geld uitgeeft aan de boodschappen dan u wilde.

4 Achter radiatoren verdwijnt veel warmte, omdat hier het tempera-tuurverschil met de buitenlucht het hoogst is. Radiatorfolie voorkomt dat warmte via de muur naar buiten lekt.

5 Het klinkt gek, maar een volle koelkast is energiezuiniger dan een lege. Elke keer dat de koel-kastdeur opengaat, ‘valt’ de koude lucht als het ware naar buiten. Is de koelkast nooit helemaal vol? Door lege flessen in de koelkast te zetten, verspilt u minder kou en dus geld.

6 Zet de CV lager een uur voordat u naar bed gaat of het huis ver-laat. Dat scheelt een hoop stook-kosten. De kachel één graadje la-ger als u thuis bent en een warme trui aantrekken, ook. Als u de gor-dijnen ’s avonds dicht doet, blijft het huis warmer.

7 Laat apparaten niet onnodig standby staan, maar zet ze uit. Doe lampen uit als u weggaat of de kamer verlaat. En kijk of er een energiezuinig alternatief is als er een huishoudelijk apparaat vervan-gen moet worden.

LENTE | 2012 | 9

tips

Page 10: Ymere ontmoet lente 2012

Moestuinen in de buurt zorgen niet alleen voor verse groenten en fruit, maar ook voor beter contact met de buren. Een kijkje in de Spiegeltuin in Haarlem en moestuin Wijsgerenbuurt in Amsterdam-West, waar bewoners samen een moestuin beheren.

Moestuinen vergroten buurtgevoel

10 | ontmoet

ontmoetingsplekken

Page 11: Ymere ontmoet lente 2012

N og maar een paar boeren-kolen staan er in de Spie-geltuin in Haarlem. “In de

late winter is de moestuin niet op z’n best”, zegt Rob Kievits lachend. “We staan op het punt om de bak-ken zaaiklaar te maken, zodat we van de zomer weer groente en fruit kunnen oogsten.”Kievits is een van de initiatiefnemers van de Spiegeltuin, de moestuin die achter de Spiegelstraat ligt, in hartje Haarlem. De Spiegelstraat was ooit een van de beruchtste straten van Haarlem. Een kroeg aan de ene kant, een seksclub aan de andere, wijst Kievits. “Dat hield de bewoners binnen. Vooral de bezoekers van de kroeg veroorzaakten overlast.”Achter de Spiegelstraat lag tot 2009 een stukje land braak. Kievits: “Een

van de bewoners stelde voor om daar een moestuin van te maken. We waren toen net met de eigena-ren van het café in gesprek om de overlast aan te pakken. Omdat de ingang naar de moestuin direct naast de kroeg ligt, verliep het ge-sprek vanaf dat moment veel beter. De overlast is enorm afgenomen.”

Munt proevenBewoners en Ymere hebben inmid-dels vijf gezamenlijke moestuinen gerealiseerd: drie in Amsterdam, één in Almere en één in Haarlem. Ook in de Wijsgerenbuurt in Amster-dam-West ligt er een. Ooit was dat een grasveld waar nauwelijks kinde-ren speelden. “Op een tuininspira-tiedag van Ymere in 2007 hoorde ik dat het grasveld een moestuin zou

worden. Daarvoor kon je je inschrij-ven. Dat heb ik direct gedaan”, zegt Sandra van der Poel. De moestuin ligt tussen de huizen in en is vrij toegankelijk. Twaalf tuintjes van 20 tot 25 vierkante meter wor-den beheerd door bewoners met verschillende culturele achtergron-den. Als ze aan het werk zijn, drin-ken ze vaak samen thee. Twee keer per jaar is er een opruimdag. Dan komt iedereen en wordt er samen gegeten. Van de jaarlijkse contributie betalen ze in de Wijsgerenbuurt de geza-menlijke investeringen zoals pick-nicktafels. “Zo’n zitje leidt tot meer sociale contacten en daarmee tot meer sociale samenhang en grotere veiligheid”, zegt Van der Poel. “Mensen die hun hond uitlaten

Rob Kievits

‘ De overlast is enorm afgenomen’

LENTE | 2012 | 11

Page 12: Ymere ontmoet lente 2012

Groen-projectenPrettige woonwijken ontstaan niet vanzelf. Een wijk groeit als mensen zelf initiatief nemen om de buurt beter te maken. Wijk-moestuinen zijn daar een voor-beeld van. Ymere ondersteunt dergelijke projecten: van het aanvragen van plantenbakken tot het verzoek om ergens een moestuin aan te mogen leggen. Groenprojecten in de buurt zijn maatwerk. Zo werkt Ymere nu in Almere samen met basisscholen en buurtbewoners om een school- en buurttuin te realiseren. Door de economische crisis blijven terreinen langer onbebouwd. Daarom mogen in Amsterdam, Zaanstad en Diemen braakliggende stukken grond worden gebruikt voor buurt-functies zoals wijkmoestuinen. Ymere beheert in totaal 441 tui-nen. Gemiddeld vier keer per jaar wordt een nieuwe tuin aan gelegd. Daarbij wordt rekening gehouden met de wensen van bewoners, bijvoorbeeld door ze te betrekken bij het ontwerp van de tuin.

Meer weten? http://youtu.be/M4Ly6DqMGn4 of ga naar www.youtube.com en vul in als zoekterm: Ymere stadslandbouw.

maken een praatje, bewoners van het bejaardenhuis in de buurt lopen langs. Die laat ik dan munt ruiken en proeven. Hoeveel zo’n moestuin bij-draagt aan het buurtgevoel, bepaal je uiteindelijk zelf.”

Zwaar werkOok de Spiegeltuin in Haarlem heeft het buurtgevoel versterkt. Kievits: “Onze moestuin hebben we met de hele straat aangelegd. De grond was vervuild. We hebben gegraven en bakken gemaakt. Van de opge-graven oude stenen hebben we muurtjes gemaakt. Zwaar werk. Door dat samenwerken kennen we elkaar nu. En groeten we elkaar.” De tuin heeft zeker meerwaarde, vindt Kievits. “Kinderen kunnen er veilig spelen, want het is behoorlijk

afgesloten. Bij mooi weer vergadert het buurtcomité er, met Pasen zoe-ken kinderen eieren in de tuin en de jaarlijkse buurtbarbecue wordt er gehouden. Natuurlijk zijn er mensen die het allemaal niets interesseert, maar door hen moet je je niet laten leiden.”Uiteindelijk gaat het natuurlijk ook om de oogst. Rob Kievits in Haar-lem: “Dit jaar had ik aardpeer, snij-bonen, kapucijners, sla, andijvie, boerenkool en heel veel fruit.” Sandra van der Poel in Amsterdam: “Spinazie, sla, rucola, aardbeien, en er staat een maggiplant. Groente uit eigen tuin is echt lekkerder. Maar belangrijker vind ik dat mijn kinde-ren het leuk vinden om te helpen en dat ze zich bewust worden van wat ze eten.”

Sandra van der Poel

‘ Mijn kinderen worden zich bewust van wat ze eten’

12 | ontmoet

ontmoetingsplekken

Page 13: Ymere ontmoet lente 2012

kort

Eind vorig jaar heeft Ymere het fotoproject Rijsenhout in Beeld opgestart. Dertig enthousiaste bewoners van Rijsenhout (Haar-lemmermeer) hebben hun dorp uitgebreid in beeld gebracht in meer dan 1800 foto’s.

Dag van de Buurt Een personeelsdag waar betrokkenheid en samen werken centraal staan. Op donderdag 14 juni gaan medewerkers van Ymere samen aan de slag. Op deze Dag van de Buurt steken ze de handen uit de mouwen om samen met bewoners de wijken meer ‘schoon, heel en veilig’ te maken.

In Goede Aarde

Uit het verhalen project In Goede Aarde in de wijken Bornholm en Overbos in Haarlemmermeer, is een schat aan materiaal naar vo-ren ge komen. De verhalen zijn nu gebundeld in een boek.

Met het project wil Ymere de buurt meer laten leven. In het najaar van 2011 is er daarom een mobiel ver-halencafé door de wijken gegaan. Deelnemers aan het verhalencafé zijn erg enthousiast gebleken. “Wat ik heb geleerd: hoe jij je thuis voelt”, schrijft Quincy in het gastenboek. En Jasmina is blij met de “mooie, levendige verhalen”: “Dat smaakt naar meer.”Op 17 april wordt het boek In Goe-de Aarde; Thuis in de Hoofddorpse wijken Bornholm en Overbos gepre-senteerd in het ééndagscafé. Dit café wordt door bewoners uit de wijk opgezet.

Meer informatie: www.5ekwartier.nl/in-goede-aarde

Rijsenhout

Door dit fotoproject is voor Ymere duidelijk ge-worden wat er speelt onder de bewoners van Rijsenhout. Aan de hand van de foto’s hebben bewoners laten zien wat ze waarderen aan Rijsenhout, maar ze foto grafeerden ook de plekken waar ze minder blij mee zijn en die aan-gepakt moeten worden.

Ymere vindt het tijd voor actie. Daarom gaan we met andere partijen in gesprek om te zoeken naar oplossingen. Sa-men met bewoners wil-

len we op korte termijn vast de positieve punten versterken en de nega-tieve punten aanpakken. Zo wordt er werk ge-maakt van de tuinaanpak en gaan we aan de slag met achterstallig onder-houd. Het doel is om sa-men de leefbaarheid te vergroten.

In Buurthuis de Reede is binnenkort een tentoon-stelling te zien met een selectie van de foto’s uit het project. Bewoners van Rijsenhout ontvan-gen een uitnodiging voor de opening.

LENTE | 2012 | 13

Page 14: Ymere ontmoet lente 2012

kijk eens aan

De bewonerscommissie van Olympia in Amsterdam-Zuid is actief betrokken bij de ingrijpende renovatie van het complex. Commissielid Hans Brandenburg vertelt.

Wat houdt de renovatie in?“Olympia is een gemeentemonument, gebouwd tussen 1926 en 1928 in de stijl van de Amster-damse School. Het bestaat uit vijf woonblok-ken, met in totaal 548 appartementen. De reno-vatie is vorig jaar begonnen en is erg uitgebreid. De gevel wordt gereinigd en gerepareerd, het trappenhuis gestuct en geschilderd, de appar-tementen worden geïsoleerd en krijgen dubbel glas en CV.”

Op welke manier is de bewonerscommissie betrokken bij de renovatie?“Ymere kondigde de renovatie voor het eerst aan in 2007. Zeker de helft van de bewoners was in die tijd tegen de renovatie. Herrie, over-last, tijdelijk verhuizen. Geen prettig vooruitzicht – vooral niet voor ouderen. De bewonerscom-missie heeft geholpen door de wensen van de bewoners duidelijk aan Ymere over te brengen, en door het nut van de renovatie helder uit te leggen aan de bewoners. Ongeveer driekwart van de bewoners is nu blij met de renovatie.”

Wat waren de wensen van de bewoners?“De appartementen zijn nogal gehorig, tochtig en vochtig. Wij hebben vanaf het begin gevraagd om geluidsisolatie van de vloeren, dubbele ramen en isolatie van de muren. Dat is er allemaal gekomen. Een andere belangrijke eis was: de originele details te sparen, zoals de beelden bij de poorten en de koekoeksluikjes, kleine halfronde ventilatieraampjes. Dat heeft Ymere allemaal uitstekend opgelost. We heb-ben nu moderne appartementen in een monu-mentaal gebouw.”

‘ Moderne appartementen in een monumentaal gebouw’

14 | ontmoet

Page 15: Ymere ontmoet lente 2012

AlmereRentmeesterstraat 32 1315 JS AlmerePostbus 101871301 AD AlmereBankrekeningnummer: 43.36.600

Amsterdam-CentrumMauritskade 17a 1091 GC AmsterdamPostbus 94480 1090 GL AmsterdamBankrekeningnummer: 45.27.304

Amsterdam-NoordFloraweg 2001032 ZG AmsterdamPostbus 37005 1030 AA AmsterdamBankrekeningnummer: 45.00.020

Amsterdam-OostMuiderstraatweg 19 1111 PS DiemenPostbus 12380 1100 AJ AmsterdamBankrekeningnummer: 45.00.029

Amsterdam-WestAnderlechtlaan 200 1066 HL Amsterdam Postbus 90465 1006 BL AmsterdamBankrekeningnummer: 45.00.052

HaarlemOorkondelaan 65 2033 MN HaarlemPostbus 23322002 CH HaarlemBankrekeningnummer: 50.35.042

HaarlemmermeerBurgemeester Pabstlaan 10 2131 XE HoofddorpPostbus 1972130 AD HoofddorpBankrekeningnummer: 50.31.103

Noord-KennemerlandBovenweg 180 A1834 CJ Sint PancrasPostbus 11321810 KC AlkmaarBankrekeningnummer: 52.83.902

Algemeen telefoonnummer: 088 000 89 00 E-mail: [email protected] www.ymere.nl

Onze vestigingen zijn geopend op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Springsnow

Vanaf 21 april t/m 21 mei 2012 viert Amsterdam de magie van de lente-sneeuw, gecreëerd door de 75.000 iepen in de stad. Doe mee: volg de ie-penroute, bezoek de expositie en vang de lentesneeuw! De iepenroute loopt van het Iepenarboretum Overhoeks in Amsterdam-Noord naar de Hortus Botanicus in Amsterdam-Centrum. Daar kun je de lente proeven en vertelt ten-toonstelling Catch the Springsnow het verhaal van dé boom van Amsterdam.

Ymere is partner van Springsnow en organiseert speciaal voor haar bewo-ners rondleidingen door Amsterdam-Noord met fotosafari’s langs de iepen-route op ma 23 april (ochtend), wo 25 april (middag) en za 12 mei (ochtend en middag). Per wandeling is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmel-den kan via [email protected] o.v.v. Springsnow. Neem je eigen camera mee!

Meer informatie: www.springsnow.nl en @Springsnowtweet

Voor vrije sectorhuur, bedrijven en studentenJollemanhof 8 1019 GW Amsterdam Postbus 94278 1090 GG Amsterdam

HuurdersorganisatiesSHY: [email protected]: [email protected]: [email protected]: [email protected]: [email protected]

LENTE | 2012 | 15

kort wie, wat & waar

Page 16: Ymere ontmoet lente 2012

Mag ik een schotelantenne ophangen?Ymere begrijpt dat sommige huur-ders een schotelantenne willen plaatsen om televisiezenders uit het buitenland te kunnen ontvan-gen. Maar de schotels kunnen de gevel van het wooncomplex be-schadigen en het aangezicht min-der fraai maken. Bovendien storen sommige andere huurders zich er-aan. Daarom heeft Ymere regels vastgesteld voor het ophangen van een schotelantenne.

Wat zijn die regels?Op nieuwbouwcomplexen die ge-bouwd zijn nà 2006, is het meestal niet toegestaan een schotel op te hangen. Bij deze complexen kijkt Ymere of er een alternatief is, zo-

als een gezamenlijke schotel of een speciaal kabelabonnement. Bij wooncomplexen van vóór 2006 mag het onder voorwaarden. Zo moet er toestemming zijn van Ymere, mag de schotel niet groter zijn dan 60 cm, en mag hij niet aan de gevel worden opgehangen. Een compleet overzicht van de voor-waarden vindt u op www.ymere.nl

Wat moet ik doen als ik een schotel wil ophangen?U stuurt een aanvraagformulier naar Ymere. Daarop vult u alle gegevens in: waar u de schotel wilt ophangen, wat de afmeting is, enzovoort. Als uw aanvraag vol-doet aan de voorwaarden, krijgt u schrif telijk toestemming van Ymere.

Minder rommel Naast het ‘schotelbe-leid’ komt er binnen-kort een nieuw ‘por-tiekbeleid’ voor de aanpak van overlast door fietsen, kinder-

wagens en afgedankte spullen, die de door-gang belemmeren in portieken, galerijen en trappenhuizen. Deze spullen kunnen een gevaar opleveren bij

brand en leiden tot irritatie bij andere bewoners. Om de leef-omgeving schoon en veilig te houden, gaat Ymere rommel stevi-ger aanpakken.

Schotelantennes

In deze rubriek beantwoordt Ymere veel-gestelde vragen van huurders. Deze keer over schotel­antennes.

16 | ontmoet

vraag het Ymere