Jaarplan 2008

14
Jaarplan 2008 Leren flexibiliseren met ict

description

Jaarplan 2008

Transcript of Jaarplan 2008

Jaarplan 2008

Leren flexibiliseren met ict

Voorwoord

Met plezier presenteert Kennisnet u de verkorte versie van het jaarplan 2008. Als publieke ict- ondersteuningsorganisatie zijn wij het expertisecen-trum op het gebied van ict en onderwijs. Wij bieden iedereen toegang tot leermiddelen, educatieve informatie, kennisuitwisseling en ict-toepassingen. Kennisnet ondersteunt instellingen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs op het gebied van ict.

Ons thema van dit jaar is flexibiliseren. Het onder-wijs is op allerlei manieren bezig te anticiperen op de veranderingen in de samenleving. De behoeften van leerlingen, en daarmee de leerloopbanen, worden steeds diverser. Daarbij doet de maatschappij een stevig beroep op scholen om de wortels in de lokale of regionale samenleving te benutten. Scholen opere-ren steeds breder en richten zich op meer dan alleen het didactische proces. De onderwijsinstellingen moeten zich over al deze activiteiten transparant en tijdig kunnen verantwoorden.

Ook in 2008 blijft Kennisnet scholen en onderwijs-instellingen ondersteunen om verder te bouwen aan het onderwijs van de toekomst. Dit doen we met drie programmalijnen: professionalisering van leerkracht en management, flexibele organisatie en beschikbaar en (her)bruikbaar leermateriaal.

Vanaf 1 januari 2008 is de organisatie anders inge- richt om zo nog beter te kunnen inspelen op vragen vanuit het onderwijs en van andere partijen. Daar- naast zal vanaf 2008 niet langer de naam Kennisnet Ict op school worden gebruikt maar gaan we verder als Kennisnet.

Kennisnet is er voor u en we kunnen ons werk nog beter doen samen met u.

De directie van Kennisnet Toine Maes Marianne Mulder Ronald van Rooden

1

Inhoudsopgave

1. Omgeving 3

2. Ambitie 2008 5

3. Activiteiten 8

4. De organisatie 12

Colofon

Dit is een uitgave van Stichting Kennisnet

Tekst en redactie: Stichting KennisnetVormgeving: GOfor Design, Den HaagFotografie: Goedele Monnens en André RuigrokDruk: OBT bv, Den Haag

Volledig jaarplan: http://corporate.kennisnet.nl/

2

1. Omgeving

In de omgeving van Kennisnet spelen verschillende ontwikkelingen die van invloed zijn op onderwijs- instellingen. Hieronder volgen in vogelvlucht enkele belangrijke ontwikkelingen op maatschappelijk, poli-tiek/bestuurlijk, ict- en onderwijsterrein.

Maatschappelijke ontwikkelingenInformatie democratiseert en wordt toegankelijker. Enerzijds komt dit doordat gebruikers zelf eenvoudig en zelfstandig via het web kunnen publiceren en dit ook massaal doen. Anderzijds beseffen organisaties dat het rendeert informatie te delen. De ruim één miljard online gebruikers ontgaat immers niets. Een andere belangrijke ontwikkeling is het streven van mensen naar gezamenlijke oplossingen, niet naar het vervullen van het grootst aantal individuele wensen. Men zoekt in het grotere geheel de geborgenheid: globalisering in een regionaal perspectief. De school vervult hierin een spilfunctie.

Politiek/bestuurlijkDe organisatiegraad van de sectoren neemt toe en daarmee hun invloed. Het ministerie van OCW stuurt samen met de sectororganisaties op kwaliteit. Dit gebeurt middels de kwaliteitsagenda voor het primair en voortgezet onderwijs en de strategische agenda in het middelbaar beroepsonderwijs.

Ict-ontwikkelingenHet onderscheid tussen de online en offline werke- lijkheid vervaagt, bijvoorbeeld in games en simula- ties. Voor sommigen is er al geen duidelijke scheiding meer tussen de twee werkelijkheden. Tegelijkertijd neemt de gebruiksvriendelijkheid van internet toe: uiteindelijk kan men eenvoudig data verplaatsen op het web, gebruik makend van één profiel, afgeschermd met slechts één wachtwoord. Een gevolg van internet als marktplaats is het groeiende potentieel van nichemarkten. Aanbiedende partijen kunnen relatief eenvoudig en goedkoop een groot assortiment voeren. De zoekkosten en inspanning per individuele transactie zijn immers nagenoeg verwaarloosbaar geworden. Tenslotte het semantische web: het internet van de toekomst snapt beter wat de gebruiker bedoelt en levert meer bruik-bare informatie op.

OnderwijsOnderwijsinstellingen worden geconfronteerd met een toenemende vraag naar horizontale en verticale verantwoording. De groeiende maatschappelijke opdracht vergroot de druk. Scholen opereren veel breder dan puur didactisch, denk aan buitenschoolse opvang, brede school en jeugdzorg. De onderwijs- instelling is een verbindend element in de samen- leving, vooral in de regio. Ouders zijn steeds meer betrokken, omdat zij een beter beeld willen krijgen van wat zich binnen de school afspeelt. Steeds vaker zijn onderwijsinstellingen naast afnemer ook aanbie-der van zelf ontwikkelde digitale leermiddelen. Tot slot wordt het onderwijs nog altijd geconfron-teerd met voortijdig schoolverlaters, gedrags- problemen en onvoldoende vaardigheden en geringe ambitie onder jongeren.

Het onderwijs wil anticiperen op de veranderingen en verwachtingen. De school van de toekomst is een flexibele organisatie waarbinnen leerkrachten leerlingen handvatten bieden voor leren, werken en leven. De leerlingen zijn zelfstandig, leren zowel binnen als buiten de instelling (ook tijdens het werk) en voelen zich verantwoordelijk voor de eigen leerloopbaan. Deze ontwikkeling naar individuele leertrajecten heeft consequenties voor de onderwijs-logistiek, zoals planning van lessen, begeleiding van keuzes en doorverwijzing.

3

Concluderend: drie speerpunten voor KennisnetUit de analyse komen drie aspecten naar voren die de komende jaren voor Kennisnet centraal staan:

1. Kwalitatief hoogwaardig onderwijs: Aantrekkelijk en gevarieerd onderwijs laat leer- lingen met plezier leren, helpt ze een hoger niveau te halen en bestrijdt schooluitval. Leerlingen die zelfsturend zijn in hun (leer)loopbaan blijken over meer leermotivatie te beschikken en vaker keuzes te maken die bij hen passen. Dit levert een bijdrage aan de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. De leerling kiest steeds meer op maat welke onderdelen van het materiaal hij op welke wijze tot zich neemt. Dit vraagt om een flexibele opzet van het onderwijs, bijvoorbeeld bij instapmomenten en examinering.

2. Complexe maatschappelijke omgeving en opdracht: Scholen richten zich steeds meer op de ontwik-keling van de leerling in de breedste zin van het woord. Ict kan worden ingezet bij diverse vraag-stukken die een onderwijsinstelling tegenkomt: registratie, planning, afstemming tussen instelling en jeugdzorgorganisaties, verantwoording aan stakeholders, etc.

3. Leven Lang Leren: Leren houdt niet op bij de schoolpoort, het groot-ste gedeelte van het leven lang leren vindt buiten school(tijd) en in het werkende leven plaats. Het leeraanbod moet aansluiten op de leervraag van volwassenen en zo de vormgeving van de leerloop-baan vergemakkelijken.

4

2. Ambities 2008

De omgevingsanalyse en de drie speerpunten voor Kennisnet in het vorige hoofdstuk worden in dit hoofdstuk uitgewerkt in de missie van Kennisnet en de programmalijnen voor 2008.

Visie en missieDe visie van Kennisnet op de lange termijn is dat ongelimiteerde toegang tot leren voor het individu binnen handbereik komt. Zover is het echter nog niet. Daarom een tussenstap via een missie voor de middellange termijn.

Voor de komende jaren geldt als missie:het faciliteren en ondersteunen van iedere onderwijsinstelling (en de daaraan verbonden individuen) die het leren wil vernieuwen met ict en die wil leren vernieuwen met ict.

De missie voor de lange termijn is:het faciliteren en ondersteunen van ongelimi-teerde toegang tot leren door het bieden van bouwstenen voor het individu om het eigen leerproces te ondersteunen.

Hoewel in de missie voor de lange termijn het individu centraal staat, blijft de onderwijs- instelling hierbij een cruciale speler.

Programmalijnen 2008Voor 2008 hebben we de volgende drie programma- lijnen geformuleerd:

ProfessionaliseringGoed onderwijs staat of valt met professionals die adequaat en op maat onderwijs kunnen serveren. Ict is één van de componenten die dit mogelijk maakt, zowel voor het lesgeven (het primaire proces) als voor al het ondersteunende daaraan (het secundaire proces). Onderzoek levert een betrouwbaar oordeel over de geschiktheid van methodes en aanpakken. Deze kennis moet zijn weg vinden naar de onderwijs- praktijk. Voorkomen moet worden dat het wiel opnieuw wordt uitgevonden en dat ideologische discussies de doorslag geven.

Goed gebruik van ict gaat verder dan het simpel aanschaffen van de benodigde hard- en software. Het vereist aandacht voor de vraagstukken en deskundig-heid van de docenten en het management. Wanneer levert ict meerwaarde aan het didactisch proces en wanneer juist niet?

Kennisnet stelt gebruikers in onderwijs- instellingen beter in staat om ict-toepassingen op een waardevolle manier in te zetten. Wij doen dit door deze gebruikers te ondersteunen bij het aanscherpen van de benodigde kennis, inzicht en vaardigheden op dit vlak.

5

Flexibele organisatieHet onderwijs anticipeert op de veranderende behoeften door het curriculum aan te laten sluiten bij de talenten en ambities van de leerling. Dit heeft consequenties voor de organisatie van het leren: hoe kan men de onderwijsorganisatie zo inrichten dat flexibel onderwijs mogelijk is? Dat keuzevrij-heid voor de student ontstaat? En hoe kan ict daarbij ondersteunen? Er zijn verschillen tussen de sectoren in het tempo van verandering. Het mbo ontplooit veel initiatieven die ondersteuning verdienen. De initia- tieven in de overige sectoren zijn priller. Hier kan stimulering een krachtig instrument zijn. Kennisnet sluit aan op het tempo van verandering én de speci-fieke behoefte van elke onderwijsinstelling en elke sector. Er is geen blauwdruk voor verandering.

Beschikbaar en (her)bruikbaarHet blijkt niet altijd even eenvoudig digitaal leer-materiaal in de onderwijspraktijk te gebruiken en te hergebruiken. Het kan zijn dat er simpelweg geen deugdelijk materiaal aanwezig is, of dat dit mate- riaal wel voorhanden is, maar niet vindbaar is. Niet alleen het leermateriaal, ook de centraal opgestelde leerdoelen en competenties dienen geconcretiseerd te worden om de koppeling en uitwisselbaarheid tot stand te brengen. Het moet duidelijk zijn welke doelen of competenties met het ontwikkelde digi-tale leermateriaal worden bereikt. Ook om zodoende het arrangeren van dat leermateriaal verder te stimuleren.

Kennisnet draagt bij aan de inrichting en organisatie van leerprocessen die flexibel zijn en tegemoet komen aan de individuele leerbe-hoefte. Wij doen dit door de onderwijsinstel- ling, op basis van de specifieke situatie en het gewenste tempo van verandering, te onder- steunen en te stimuleren met ict.

Kennisnet draagt bij aan het vergroten van de beschikbaarheid en (her)bruikbaarheid van digitale leermiddelen in de onderwijspraktijk. Wij doen dit door onderwijsinstellingen (en waar relevant overige partijen) te onder-steunen bij het vindbaar, transparant en uitwisselbaar maken van digitale leermiddelen en de relatie tussen digitaal leermateriaal en leerdoelen/competenties inzichtelijk te maken.

6

Vraag-articulatie

Bewustwording inspiratie Makelen

Bestaat het aanbod in de

markt?

Ja Nee

Nee

Is er eenpublieke

legitimatie?

Ja

Actie ondernemen, opties:- kennisontwikkeling- ontwikkelen prototypes- ontwikkelen/exploiteren diensten

Niets doen, overlaten aanhet publieke of commerciëleaanbod

Zelf actie ondernemen, opties:- markt uitdagen- kennisontwikkeling- ontwikkelen prototypes- ontwikkelen/exploiteren diensten

VraaggerichtKennisnet kiest expliciet voor een publieke rol. De organisatie is alleen daar actief waar markt-falen aanwezig is en waar er een publiek belang is. Daarbij werkt de organisatie vraaggericht. Onderstaand model visualiseert dit.

Na het articuleren van de vraag kijkt Kennisnet of we kunnen doorverwijzen naar de markt of de markt kunnen uitdagen tot het ontwikkelen van het gevraagde aanbod. Als dit niet mogelijk is of er een publiek belang is, komt Kennisnet in actie. Het kan gaan om het ontwikkelen en delen van kennis en/of om het zelf ontwikkelen van (prototypes van) diensten. Dit model doorlopen we continu. Bij alles wat we doen bekijken we of er inmiddels een markt is ontstaan en het publieke belang nog aanwezig is. Op het moment dat er een markt is ontstaan of het publieke belang niet meer aanwezig is wordt de activiteit van Kennisnet gestaakt of overgedragen aan de markt.

RollenKennisnet kent bij het vervullen van de publieke functie verschillende rollen. Er zijn vier primaire rollen: innovator, expert/onderzoeker, procesbegelei-der en dienstverlener. Ook zijn er twee secundaire: collectieve belangbehartiger en makelaar. Natuurlijk vragen de hedendaagse onderwijsvraagstukken om

een integrale aanpak. Kennisnet zet in de praktijk dan ook altijd een combinatie van rollen in.

DoelgroepenKennisnet kent twee prioritaire doelgroepen: de (aankomend) docent, als drager van het onderwijs, en het management. Het management kan de docent in staat stellen om ict vanzelfsprekend in te zetten en te benutten. Voor het primair onderwijs is de leerling een derde doelgroep, we willen dat deze op een veilige en verantwoorde manier kennis kan maken met de mogelijkheden van ict.

InnovatorHet verkennen van nieuwe mogelijk-

heden op het gebied van onderwijs en ict door deze op kleine schaal toe te passen om te inspireren, uit te dagen én om te kijken

wat werkt.

Expert/ onderzoekerHet hebben van onafhankelijke kennis

vanuit onderzoek en de praktijk en het doen van diepgaand en specialistisch onderzoek

op het gebied van onderwijs en ict.

ProcesbegeleiderHet helpen van instellingen hun vraag op

ict-gebied helder te krijgen en het begeleiden van een collectief van scholen in het identificeren en wegnemen van barrières als gevolg waarvan

het proces van ict-integratie stagneert.

DienstverlenerHet leveren van (generieke) publieke diensten om de integratie van ict in het onderwijs te bevorderen waar er een duidelijke publieke

legitimatie is en/of de markt faalt.

Collectieve belangenbehartigerHet inspelen op menings- en besluit-

vorming in politiek, maatschappij, markt en in de publieke opinie, die van invloed zijn op de

eigen organisatie en/of achterban.

MakelaarHet helpen van instellingen om gegeven hun

behoefte op het terrein van ict en onderwijs, kennis, producten of diensten te vinden en/of

te kiezen die in deze behoefte voorzien.

7

In dit hoofdstuk wordt de invulling van de pro-grammalijnen per sector en op strategisch niveau beschreven. Er wordt gestart met een schets van onze aanpak.

Breedte- en dieptestrategieKennisnet is zowel een ontwikkelorganisatie voor ict als een ondersteuner bij de implementatie. We richten ons op de voorlopers én op de bredere mid-dengroep onderwijsinstellingen. Bij de voorlopers gaat het veelal om eenmalige acties, toegesneden op een specifieke behoefte. Het vraagt om maat-werk en heeft een experimenteel, innovatief karak-ter. Bij de middengroep gaat het om frequent in te zetten activiteiten, gericht op een grote(re) groep onderwijsinstellingen.

WerkwijzeVoor Kennisnet is contact met de doelgroep essen-tieel om goede diensten te kunnen leveren. Maar ook contact tussen instellingen is van belang. Kennisnet stimuleert de totstandkoming van lerende netwerken, georganiseerd rond een thema. Mensen komen bijeen voor ‘warme overdracht’ van kennis en good practices. Dit wordt zoveel mogelijk open-baar gemaakt, waarmee scholen elkaar stimuleren en inspireren. Ook pakt Kennisnet voorzieningen voor de gehele onderwijskolom op, samen met partners als Teleac/NOT, NIBG, SURFfoundation en SURFnet.

De ambities voor 2008Kennisnet is gericht op drie onderwijssectoren: primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middel- baar beroepsonderwijs. Elke sector kent binnen de algemene ontwikkelingen zijn eigen specifieke vraagstukken. Hieronder staan de ambities per sector beschreven, gevolgd door een beknopte beschrijving van onze strategische en innovatieve activiteiten.

3. Activiteiten

8

Primair onderwijsIn het primair onderwijs is veel aandacht voor inzet van ict in en om de les. Scholen voelen aan dat er veel mogelijk is, maar weten vaak niet precies wat. De interesse in informatie over didactische toe-passingen met ict is groot. Ook het flexibiliseren van leren en het op maat werken staan hoog op de agenda. Wil men meer rendement uit ict halen dan is het van belang dat de schoolleiding zich verdiept en een helder ict-beleid vormgeeft. Zo kunnen de juiste investeringen worden gedaan, raken docenten vertrouwd met de mogelijkheden en kent men het didactische marktaanbod.

Professionalisering Ict kent een groot aantal didactische mogelijkheden. Om die te benutten is kennis over wat werkt nood-zakelijk. Daar willen wij de leerkrachten en aan-komende leerkrachten bij ondersteunen. Het in 2007 gestarte ambassadeursprogramma zal worden uitgebreid. Maar ook richten we onze activiteiten op bijvoorbeeld lerarenopleidingen en onderwijs begeleidingsdiensten. Voor leerlingen bieden we een overzichtelijke digitale leer- en speelomgeving op de Kennisnetportal. Dat geeft leerkrachten de gelegen-heid hun leerlingen op een veilige plek zelfstandig activiteiten te laten uitvoeren. Deze omgeving is uiteraard ook thuis of bij de buitenschoolse opvang te gebruiken. Daarnaast stimuleren we de mediawijs- heid van leerkrachten, zodat zij kinderen kunnen leren bewust en kritisch om te gaan met technologie, bronnen en media.

Flexibele organisatieHet management van scholen heeft baat bij meer inzicht en toepassingsmogelijkheden voor de inzet van ict. Ons doel is dan ook het vergroten van het bewustzijn van het schoolmanagement van de moge- lijkheden van ict voor de onderwijsinrichting, orga-nisatie en communicatie. Managers moeten dit in de praktijk weten in te zetten.

Beschikbaar en (her)buikbaarOm de transparantie en uitwisseling van materiaal te vergroten, richt Kennisnet zich op de totstandkoming van dezelfde systematiek voor classificatie van leer-doelen. Daarbij moet inzichtelijk zijn welk materiaal voor welke leerdoelen geschikt is. Ook stimuleren we de beschikbaarheid van voldoende digitaal leermate-riaal dat eenvoudig gevonden en flexibel ingezet kan worden.

Voortgezet onderwijsOok in het voortgezet onderwijs is grote belang- stelling voor de mogelijkheden van ict. Ict kan bijdra-gen aan het realiseren van maatwerk voor individuele leerlingen, zelfstandig leren en meer variatie in didactische concepten en verwerkingsvormen. Zowel de (aankomend) leerkracht als de schoolleider heeft behoefte aan ondersteuning en professionalisering, zodat hij beter is toegerust om leerlingen te laten profiteren van de mogelijkheden.

ProfessionaliseringCompetentiegericht leren is belangrijk. Kennisnet wil (aankomende) onderwijsprofessionals in staat stellen om zelf te sturen op de ontwikkeling van de compe-tenties op het terrein van informatievaardigheden. Hiervoor worden programma’s ontwikkeld waarmee docenten digitale vaardigheden kunnen opdoen. In die programma’s gaat veel aandacht uit naar het uitwisselen van kennis en ervaringen, het doen van onderzoek en het meten van de effecten.

Flexibele organisatieHet belang en de toepassingsmogelijkheden van ict in een flexibele organisatie staan binnen deze program-malijn centraal. Hoe kan ict effectief worden ingezet om de onderwijsinrichting, de organisatie en de communicatie te bevorderen? Een belangrijk onder-deel is het ambassadeursprogramma dat ingaat op de toepassingsmogelijkheden van ict en de impact van automatisering op de organisatie. Dit inspirerende en sterk praktijkgerichte programma vergroot de visie van het management op de toepassingsmogelijk-heden van ict.

9

Beschikbaar en (her)bruikbaarOntwikkelingen als financiering van leermiddelen via de lumpsum zullen nog meer scholen ertoe bewegen anders met leermiddelen om te gaan. Scholen gaan zelf materialen produceren of arrangeren en hun elektronische leeromgevingen verder ontwikkelen. Als die materialen, leerdoelen en leertrajecten syste-matisch uitwisselbaar, toepasbaar én beschikbaar zijn, vergroot dit het gebruik ervan. Bovendien leidt het koppelen van leermaterialen aan leerdoelen tot flexibele en effectieve leerarrangementen. In 2008 stimuleert Kennisnet de ontwikkeling van de uitwisselbaarheid, door docenten en uitgevers/aan-bieders bewust te maken van de voordelen van één systematiek. Zo wordt learning design als gemeen-schappelijke taal geïntroduceerd en wordt er volop geëxperimenteerd met social tagging. Bestaande standaarden worden verder uitgewerkt, waarbij praktische toepasbaarheid centraal staat.

Middelbaar beroepsonderwijsIn de afgelopen jaren heeft Kennisnet nauw samen-gewerkt met ROC-i partners, Herontwerp MBO en de MBO-raad bij de vormgeving van bedrijfsvoering en onderwijslogistiek gericht op een flexibele organi-satie. Ook in 2008 bundelen we onze krachten om in 2010 de gewenste resultaten te kunnen behalen. Het procesmanagement MBO 2010 brengt in kaart hoe competentiegericht leren ingevoerd kan worden. Kennisnet sluit met de activiteiten aan bij de te zetten stappen. Onderstaande doelstellingen gelden ook voor het groene onderwijs. Een bijzonder thema hierbinnen is duurzaamheid.

ProfessionaliseringIn 2008 willen wij een bijdrage leveren aan de verbetering van de ict-vaardigheden van docenten en management, zodat zij in staat worden gesteld om competentiegericht onderwijs adequaat vorm te geven. Dit wordt mogelijk door een uitgekiende interventiemix, waarbinnen inspireren, trainen en het aanreiken van praktische tools centraal staan. De programmalijn richt zich niet alleen op docenten, maar faciliteert ook het management, bijvoorbeeld door het aanbieden van masterclasses en het in- richten van een expertisenetwerk.

Flexibele organisatieHet zal duidelijk zijn dat deze programmalijn van groot belang is voor het mbo. Kennisnet ondersteunt de inrichting van de flexibele organisatie, stroom-lijnt de informatie-uitwisseling en stimuleert de ontwikkeling van loopbaanbegeleidingtrajecten. In 2008 organiseren we diverse inspirerende bijeen-komsten die mbo-instellingen de kans bieden om kennis en ervaringen uit te wisselen. In- en externe communicatie worden verbeterd door het gebruik van standaarden, bijvoorbeeld in het kader van het Elektronisch Leerdossier. Bovendien gaat aandacht uit naar de rol en functie van coachingstrajecten.

Beschikbaar en (her)bruikbaarHoogwaardig digitaal leermateriaal en het kunnen uitwisselen van die materialen zijn voorwaarden voor flexibel onderwijs. De komende periode wordt niet alleen ingezet op het vergroten van de hoeveel-heid digitale content, maar vooral onderzocht hoe dit materiaal beter uitwisselbaar kan worden gemaakt. Door ondersteuning op het gebied van standaarden en door praktische checklists samen te stellen die het eenvoudiger maken om de juiste selectie uit het enorme aanbod te maken. Moderne toepassingen bieden grote kansen om het onderwijsproces student-gericht vorm te geven. Daarnaast ondersteunen we de inrichters van de infrastructuur en vergroten we het inzicht in optimale leerroutes.

10

Strategie & InnovatieOnze strategische activiteiten stellen we in nauwe samenwerking met onze partners vast en voeren we samen uit. Naast onze activiteiten binnen de drie programmalijnen gaan we hier apart in op innovatie en internationalisering.

ProfessionaliseringZoals onder andere uit het advies van de commissie van Rinnooy Kan blijkt, is het einde van het leraren- tekort nog niet in zicht. Het vraagt flinke investe- ringen om dit kwantitatief en kwalitatief op peil te brengen. Kennisnet onderzoekt of en hoe ict een bijdrage kan leveren aan de aanpak van de leraren-problematiek. Een tweede activiteit betreft media- wijsheid. Kennisnet draagt bij aan het bundelen van initiatieven van verschillende organisaties die op dit terrein opereren, bijvoorbeeld door met enkele partners een landelijk netwerk voor mediawijsheid op te zetten.

Flexibele organisatieOm de (leer)ontwikkeling van leerlingen te kunnen volgen moet de administratieve onderwijsketen goed worden georganiseerd. Gegevensuitwisseling tussen onderwijsinstellingen en met andere organisaties, zoals gemeenten, IB-Groep en de Inspectie, moet worden vergemakkelijkt. Daarnaast moet voorkomen worden dat de groeiende roep om verantwoording leidt tot verdere groei van de administratieve lasten van scholen. Door het eenmaal uitvragen en terug-koppelen van gegevens kan veel worden bespaard. Kennisnet brengt de (on)mogelijkheden in kaart en maakt ze breed inzichtelijk. Daarnaast werken we aan het versterken van de doorlopende leerlijn en samen-werking tussen sectoren. Kennisnet zoekt hiertoe aansluiting bij regionale netwerken die zich bezig-houden met innovatie en ict.

Beschikbaar en (her)bruikbaarHet tekort aan bruikbaar digitaal leermateriaal blijft een punt, terwijl er wel steeds meer materiaal digi-taal beschikbaar is. Een andere manier van ontslui- ting, waarbij gebruik wordt gemaakt van bestaande bronnen, kan dit tekort reduceren. Kennisnet benut met samenwerkingspartners het eigen platform om gedigitaliseerd audiovisueel erfgoed voor leerlingen en docenten toegankelijk te maken. Voorwaarde is dat het leermateriaal aansluit bij de behoeften van de onderwijsinstellingen. Daarnaast werken we aan een programma dat gericht is op de digitalisering van leermiddelen.

InnovatieagendaKennisnet wil de natuurlijke innovatiepartner voor onderwijsinstellingen zijn. Dit doen we door (tech-nologische) innovaties te koppelen aan actuele vraagstukken in het onderwijs. Om dit waar te maken inventariseren we structureel de relevante ontwikke-lingen en vraagstukken op zowel technisch als onder-wijsinhoudelijk vlak en maken we waar mogelijk een koppeling tussen deze aspecten. We creëren ruimte voor experimenten en proefopstellingen om zodoende te (laten) onderzoeken wat de effecten zijn van der-gelijke verbindingen. De verkregen inzichten dragen we actief uit. Dit is intern van belang om onze eigen activiteiten aan te scherpen. Maar ook extern, voor partijen die actief zijn op het innovatieve, tech-nische en/of onderwijsinhoudelijke vlak. Hiermee faciliteren en stimuleren we innovatie binnen de instellingen.

InternationaliseringKennisnet vertegenwoordigt de Nederlandse be- langen in Europa op het gebied van ict en onderwijs. Daarnaast werken we samen met Europese partners en delen we kennis en ervaringen op het terrein van ict en onderwijs. Een tweede doelstelling is het vergroten van het inzicht van onderwijsinstellingen in de mogelijkheden die er zijn voor internatio- nalisering met ict: kennisdelen en andere vormen van internationale samenwerking met (onderwijs)instel-lingen in het buitenland.

11

Per 1 januari 2008 is Kennisnet anders ingericht. Deze herinrichting is een logisch gevolg van de verschuiving in rollen en de praktijkervaring van het afgelopen jaar. Hiermee worden de voorwaarden gecreëerd voor een organisatie die beter past bij de toekomstige uitdagingen en kan efficiënter worden ingespeeld op de behoeften in het onderwijsveld.

Sectoren PO, VO en MBODrie sectorteams verzorgen de relatie met indivi-duele scholen en met relevante partijen in het PO, VO en MBO. De teams ondersteunen gebruikers en bepalen in nauwe interactie met deze gebruikers en de professionals uit het veld aan welke ondersteu-ning het onderwijs behoefte heeft.

Strategie & InnovatieStrategie en Innovatie is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de strategie en het beleid van de organisatie. Daarnaast zijn de contacten met de over-heid en (strategische) partners hier belegd. Tot slot is zij verantwoordelijk voor beleidsvoorbereiding en verkenningen, de innovatieagenda en de internatio-nale positionering.

Customer Services en MarketingDeze afdeling ondersteunt klanten direct, beant-woordt vragen en zet ze waar relevant uit in de organisatie en bewaakt de voortgang. Daarnaast is de afdeling verantwoordelijk voor de marketingstrategie van Kennisnet en draagt deze samen met de relevante andere betrokkenen uit.

OnderzoekKennisnet produceert samen met haar (internatio- nale) partners praktisch bruikbare kennis die van betekenis is voor strategische keuzes bij de inzet van ict. Hiermee worden onzekerheden weggenomen en kan ict efficiënt worden ingezet om leerlingen de kans te bieden zich te ontwikkelen. Daarnaast richt onderzoek zich op kwaliteitsborging van de eigen dienstverlening van Kennisnet.

CommunicatieHet informeren van en betrokkenheid creëren bij de relevante stakeholders in de maatschappij is belang-rijk voor elke organisatie. Kennisnet zal in 2008 haar missie, koers en kernwaarden consequent uitdragen en positieve ontwikkelingen in de sectoren bij de media over het voetlicht brengen.

DienstenDaar waar Kennisnet een rol heeft, bieden we diensten aan op basis van de behoefte van het onder-wijsveld. We hanteren voor de term dienst een brede invulling. Een dienst kan op aanvraag van de doel-groep herhaalbaar geleverd worden en is laagdrem-pelig toegankelijk en praktisch toepasbaar.

ProjectenDe afdeling Projecten is verantwoordelijk voor het uitvoeren van onderwijsinhoudelijke, innovatie en technische projecten. De afdeling heeft hiervoor de beschikking over een grote en diverse projectpool van experts die in wisselende samenstellingen, al naar gelang de situatie, snel en efficiënt kunnen worden ingezet.

TechniekBij het ondersteunen van onderwijs met behulp van ict is techniek een belangrijke factor. Kennisnet onderhoudt en beheert platforms en diensten en stuurt voor een aantal platforms de ontwikkeling aan. Daarnaast is expertise aanwezig voor het technisch productmanagement. Bedrijfsvoering en controlHet faciliteren van de organisatie op het gebied van personeel, organisatie, financieel, juridisch, inkoop-technisch en facilitaire zaken. Door te kiezen voor voortdurende interne evaluatie en innovatie kunnen wij onze dienstverlening bewaken, zodat het onder-wijs adequaat en blijvend wordt geholpen.

4. De organisatie

Onderzoek Communicatie

Instellingen

Sector

Overheid

Inte

rmed

iair

s pa

rtne

rs

PO VO MBO

Customer Servicesen Marketing

Strategie &Innovatie

Projecten

Diensten

Techniek Uit

voer

ende

par

tner

s

Bedrijfsvoering & Control12

Stichting Kennisnet

BEZOEKADRESPaletsingel 322718 NT Zoetermeer

POSTADRESPostbus 7782700 AT Zoetermeer

T (079) 323 09 96F (079) 321 23 22

www.kennisnet.nl 01.2

008