Jaarboek Opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming - HAN 2008-2009

download Jaarboek Opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming - HAN 2008-2009

of 28

description

Jaarboek CMV 2008 -2009Opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Redactie Hay van der Sterren

Transcript of Jaarboek Opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming - HAN 2008-2009

  • J A A R B O E K C M V

    Af s tudee r p ro je c t en 2008 - 2 009

    Culturele en Maatschappelijke Vorming

    Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

    HAN CMV omslag KD 090623.ind 1 23-06-2009 16:03:42

  • 26

  • JAARBOEK CMV

    AFSTUDEERPROJECTEN 2008 - 2009

    Culturele en Maatschappelijke Vorming

    Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

  • Inhoudsopgave

    Voorwoord 4

    Vrijwilligersbeleid in de popsector 6Stichting Doornroosje, Nijmegen

    Recept voor educatie: een kijkje in de keuken van Stichting Interart en Arnhemse basisscholen 7Stichting InterArt, Arnhem

    Talentmanagement: What a man can be, he must be 8WHAA, projectbureau voor diversiteit, Nijmegen

    Natuurbehoud? Hoe? Zo! Plant je, plantje 9Zodiac Zoos, Laren (Gld.)

    European Voluntary Service en persoonlijke ontwikkeling 10Code-X International, Culemborg

    Een reis door de tijd met Eric de museumegel 11Museum Het Domein, Sittard

    Gezonde Geest in een Gezond Lichaam 12Geneeskundige en Gezondheidsdienst (GGD), Willemstad, Curaao

    De huiswerkklas 13Tandem Welzijnsorganisatie Nijmegen

    Afstudeerfestival Het Voortouw 14

  • Pas op! Nat 16Nederlands Watermuseum, Arnhem

    Horen, zien en zwijgen. Voorlichting over homo- en biseksualiteit voor groep 7 en 8 17COC Nijmegen

    Basketball omdat het werkt 18Sportbedrijf Arnhem, project Basketball Unites

    Groeten uit de Orint 19Museumpark Orintalis, Heilig Landstichting

    De Vraag in Beeld en Geluid 20Tandem Welzijnsorganisatie Nijmegen

    Wereldvrouwen Leren. Lesprogramma creatief met competenties 21OntmoetPlanB, Nijmegen

    Gezinnen met kinderen welkom in de Gelderse musea 22Stichting Gelders Erfgoed, Zutphen

    Inclusiewerk onder de loep 23Stichting De Klup Twente, Almeloi.s.m. Lectoraat Professionalisering van Agogische Beroepen, HAN, Nijmegen

    Vakantie is voor iedereen! 24Stichting Weekje weg, Vierhouten

  • 4Voorwoord

    We doen weer een boekje open

    Sinds 2000 maken we elk studiejaar een Jaarboek CMV met een korte omschrijving van de afstudeer-projecten en fotos van de studenten die met die projecten hun opleiding afronden.Dat doen we in eerste instantie om de afgestudeerden in het zonnetje te zetten. Dat doen we ook om afgestudeerden een tastbare herinnering te kunnen meegeven. Hopelijk kijken de afgestudeer-den met plezier op hun studietijd terug en zal dit jaarboek voor velen naarmate de tijd vordert een steeds belangrijker nostalgisch document kunnen worden.

    Het Jaarboek CMV is ook voor de staf een dierbaar jaarbeeld en beeld van de groep afgestudeerden. Door de fotos van de studenten in hun laatste studiejaar van de opleiding en de korte beschrijvin-gen van de projecten wordt het ook een beeldend tijdsdocument. Het getuigt van de inhouden van het CMV-beroep in deze tijd: wat zijn anno 2009 belangrijke themas, in welke richting ontwikkelt het beroep zich.

    Een extra bijzonderheid dit jaar is dat nu de afgestudeerden het nieuwe programma gevolgd hebben, na een ingrijpende onderwijsverniewing onder de titel HOF: Han Onderwijs Flexibilisering. De opzet van het afstudeerproject, nu met de officile naam Onderwijseenheid Onderzoek en In-novatie, is verder ontwikkeld met extra accenten op onderzoek en innovatie en het gebruik van kunstzinnige en sportieve activiteiten. Dat laatste accent is sinds jaar en dag een kenmerk van de CMV-opleiding van de HAN en we vertrouwen erop in de nieuwe werkwijze een nieuwe, bij de actuele ontwikkelingen passende vorm gevonden te hebben voor de creatieve signatuur van de opleiding.

    In het overzicht van in de beroepspraktijk gerealiseerde praktijkopdrachten wordt een interessant beeld gegeven van de organisaties waar CMVers zoal te vinden zijn en welke bijdrage zij daar kun-nen leveren aan de ontwikkeling van de beroepspraktijk. De projecten, die door het werkveld gefor-muleerd zijn en die door studenten gekozen zijn, hebben dit jaar weer betrekking op heel diverse themas. Ook de organisaties zijn heel verschillend, uiteenlopend van een poppodium, een koepel-organisatie voor dierenparken, musea, tot een welzijnsorganisatie. De diversiteit is dit jaar wellicht nog groter dan voorgaande jaren, maar de kern van het CMV-werk, het faciliteren en ondersteunen van culturele en maatschappelijke participatie, blijft heel herkenbaar.

    De afgestudeerden hebben met hun afstudeerprestatie een mooi visitekaartje afgegeven, en wij wensen hen van harte toe dat ze snel een weg zullen vinden naar interessant en uitdagend werk.

    Gefeliciteerd met het diploma CMV, het ga je goed.

    Nijmegen, juli 2009Hogeschool van Arnhem en Nijmegennamens de staf van de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming Huub Gulikers, onderwijsmanager

  • 5DE AFSTUDEERPROJECTEN

  • 6Vrijwilligersbeleid in de popsector

    Talk

    ing

    bou

    t m

    y in

    nova

    tion

    Het resultaat

    Uit het onderzoek zijn belangrijke verbeterpunten naar voren gekomen. Zo raadt de projectgroep onder andere aan dat er een vrijwilligershandboek geschreven wordt, dat er meer allochtone vrijwil-ligers geworven kunnen worden en dat enkele vrijwilligers aangenomen kunnen worden als betaalde krachten om kwaliteit en continuteit te waarborgen. Per aanbeveling is een uitgebreid implementatieplan geschreven om het voor de opdrachtgever zo gemakkelijk mogelijk te maken om het huidige vrijwilligersbeleid op deze punten aan te passen.

    De opdracht

    De projectgroep is gevraagd het vrijwilligersbeleid van Doornroosje onder de loep te nemen en te kijken waar dit verbeterd kan worden, zodat het beter aansluit bij actuele trends en ontwikkelin-gen in de maatschappij en specifiek in de popsec-tor. Deze verbeterpunten worden gepresenteerd in de vorm van beleidsaanbevelingen.

    De projectgroepJanneke WollersheimStefan KoolImke KlarusSuzanne Fockens

    De opdrachtgeverStichting Doornroosje, Nijmegen

    De begeleiderRen Bogers

  • 7Recept voor educatie: een kijkje in de keuken van Stichting Interart en Arnhemse basisscholen

    Het resultaat

    Uit het onderzoek is gebleken dat er zowel aan-zienlijke overeenkomsten als grote verschillen zijn in de wensen en behoeften van basisscholen omtrent kunst- en cultuureducatie. Aangezien elke school een andere smaak heeft, is er een zoge-naamd kookboek voor educatie ontwikkeld. Het kookboek bevat verschillende recepten om tot de bereiding van kunst- en cultuureducatie te komen en speelt hiermee in op de zowel de specifieke wensen van scholen als op de overeenkomstighe-den.

    De opdracht

    Hoe kan Stichting InterArt beter inspelen op de wensen en behoeften van Arnhemse basisscholen op het gebied van kunst- en cultuureducatie? Zijn er smaakverschillen? De projectgroep heeft bovenstaande vraag onder-zocht zodat Stichting InterArt passende educa-tietrajecten behorende bij het festival Kleur van de Nacht aan het Arnhemse basisonderwijs kan aanbieden.

    Smakelijk

    Educatie!

    De projectgroepRuud HaverkateMoni Siegfried

    Femke van Veldhuijsen

    De opdrachtgeverStichting InterArt,

    Arnhem

    De begeleiderRachel Moolenaar

  • 8Talentmanagement: What a man can be, he must be

    Ben

    jij k

    laar

    voo

    r de

    zoe

    ktoc

    ht n

    aar

    jouw

    tal

    ent?

    Het resultaat

    Op basis van de resultaten uit het onderzoek is een tastbare methodiek gemaakt die tot uiting komt in de piramide van talentmanagement. In deze 3D-piramide zijn verschillende creatieve werkvormen en spellen opgenomen om het proces van talentsignalering en -ontwikkeling bij zowel de medewerkers als de doelgroep van de WHAA te kunnen ondersteunen.

    De opdracht

    Hoe zet je mensen in hun kracht en maak je opti-maal gebruik van hun talenten? Dat kan door de toepassing van talentmanage-ment! De WHAA heeft hiervoor een werkwijze ontwikkeld die in de praktijk zeer succesvol is ge-bleken. Echter, een specifieke methodiekbeschrij-ving hiervoor ontbreekt. Aan de projectgroep de opdracht om te onderzoeken hoe de methodiek achter talentmanagement in elkaar steekt en deze systematisch in kaart te brengen. De focus daarbij ligt op het gebruik van relevante CMV-theorien die de werkwijze van de WHAA kunnen onderbou-wen.

    De projectgroepMaithe BritsAnne VoorenDina MedanhodzicEsther Roelofsen

    De opdrachtgeverWHAA, projectbureau voor diversiteit, Nijmegen

    De begeleiderRenate Sluijs

  • 9De projectgroepEmma NeijlandFriedus Heldens

    Ins CheffiTom de Bont

    De opdrachtgeverZodiac Zoos, Laren (Gld.)

    De begeleiderJohn Brounen

    De opdracht

    Hoe kun je het belang van natuurbehoud in dierenpar-ken overbrengen? Dat is de vraag van Zodiac Zoos. De opdracht is: ontwerp een innovatief product voor (groot)ouders en (klein)kinderen waarmee natuurbehoud wordt uitgedragen, zowel in de parken als in hun eigen leefom-geving.

    Het resultaat

    Na onderzoek is het belevingsconcept: Plant je, plantje ontworpen. In het begin is er alleen een zonnebloem-pitje. Na een spannende rondleiding met vier opdrachten ontstaat er een complete set waarmee deelnemers thuis hun zonnebloem kunnen planten. De opdrachten laten spelenderwijs zien dat je als mens invloed kunt uitoe-fenen op de natuur. Het product past in een rugzakje waardoor de bezoekers dit mee het park in kunnen nemen. Op deze manier kunnen deelnemers recreren en tegelij-kertijd leren.

    Laat het groeien, dan blijft het boeien!

    Natuurbehoud? Hoe? Zo! Plant je, plantje

  • 10

    De projectgroepRick VerweijSanne RenssenEdith v.d. Molen Kuipers

    De opdrachtgeverCode-X International, Culenborg

    De begeleiderRachel Moolenaar

    De opdracht

    Code-X International heeft de opdracht gegeven om een begeleidingsmethode te ontwikkelen die het leerproces van de jongeren ondersteunt als zij voor langere tijd vrij-willigerswerk in het buitenland (EVS) doen. Doel hiervan is dat zij zich na afloop een beeld kunnen vormen van de ontwikkeling die ze tijdens hun verblijf hebben doorge-maakt.

    Het resultaat

    De opdracht heeft geresulteerd in een interactieve be-geleidingsmethode, waarbij meerdere creatieve middelen zijn ingezet: een advies voor een interactief communi-catieforum en prikkelende opdrachten om te werken aan vooraf vastgestelde competenties. Naast een aanbevolen werkhouding is er gewerkt aan een gestructureerd format zodat er continuitet in de begeleiding ontstaat.

    European Voluntary Service en persoonlijke ontwikkeling

    Tell me and I`ll forget, teach me and I may remember,

    involve me and I`ll learn

  • 11

    Een reis door de tijd met Eric de museumegel

    Het resultaat

    Na een onderzoek naar onder meer de wensen en behoeften van de basisscholen en het museum, heeft de projectgroep een educatief lespakket ontwikkeld. In dit lespakket gaan de leerlingen vanuit een centraal punt in de opstelling de geschiedenis van Sittard ontdekken en beleven. Hiervoor krijgen ze opdrachten en gaan ze in de opstelling op zoek naar Eric de museumegel. Ook krijgen ze enkele creatieve opdrachten zoals het maken van muurschilderingen of het leren van een Middeleeuwse dans.

    De opdracht

    Museum Het Domein heeft naast hedendaagse kunst ook een vaste historische opstelling over de geschiedenis van Sittard en omstreken. Deze opstelling is tevens de thuisbasis van Eric de museumegel, de mascotte van de opstelling. Het museum wil voor de opstelling een educatief les-pakket voor leerlingen uit de bovenbouw van het primair onderwijs.

    De projectgroepMaaike GoversKristel Gubbels

    Nina SchulteChantal Theunissen

    De opdrachtgeverMuseum Het Domein,

    Sittard

    De begeleiderMiriam Jager

    Ware erfgoedsensatie begint in de eigen om

    geving!

  • 12

    Gezonde Geest in een Gezond Lichaam

    Van

    band

    arib

    a to

    t ba

    ndab

    ou,

    iede

    reen

    kan

    bew

    egen

    op

    Cura

    ao

    Het resultaat

    Met een onderzoek is getracht er achter te komen op welke manier beweging het beste kan worden gentegreerd in het dagelijks leven van de gehele Curaaose bevolking. Een eis daarbij is dat de interventie kostenloos is voor de doelgroep.Een beweegkalender waarin iedere maand is gekoppeld aan een Curaaos thema, vormt de rode draad voor het beweegprogramma met beweegtips en gezondheidsinformatie en biedt daarmee een kostenloze uitkomst.

    De opdracht

    Ongeveer de helft van de Curaaose bevolking heeft overgewicht en aangezien er op Curaao nog geen preventief leefstijlprogramma gericht op overgewicht bestaat, is er aanleiding om een innoverende interventie te ontwikkelen.

    De projectgroepJessie Straatman

    De opdrachtgeverGeneeskundige en Gezondheidsdienst (GGD), Willemstad, Curaao

    De begeleiderArend Slot

  • 13

    De projectgroepTjeerd Beets

    Anneloes EbingFrank Godschalk

    De opdrachtgeverTandem Welzijnsorga-

    nisatie Nijmegen

    De begeleiderPetra Verhagen

    De opdracht

    Tandem ondersteunt Progress4All; dit is een huiswerkklas in de wijk Aldenhof. Deze huiswerkklas wordt voornamelijk bezocht door allochtone scholieren. Om de begeleiding hiervan te optimaliseren is de projectgroep ingeschakeld. Er dient een methode te worden ontwikkeld, waarin de vrijwilligers wordt aangeleerd consequent te handelen in het contact met de jongeren.

    Het resultaat

    Na uitgebreid onderzoek heeft de projectgroep een hand-leiding ontwikkeld. Hierin wordt een verbeterde werkwijze beschreven. Daarnaast is een workshop ontworpen met praktische kunstzinnige en sportieve werkvormen die de begeleiders voorbereid op werkzaamheden tijdens de huiswerkklas. De creatieve workshop en de ondersteu-nende handleiding kunnen tevens gebruikt worden voor huiswerkklassen die Tandem graag in de toekomst op wil starten.

    Dont talk the talk, if you cant walk the walk

    De huiswerkklas

  • 14

    Afstudeerfestival Het Voortouw

  • 15

    3 en 4 juni 2009

  • 16

    Pas op! Nat

    Op r

    eis

    met

    de

    mus

    eum

    fam

    ilie

    !

    Het resultaat

    Een adviesrapport waarin het gebruik van het les-pakket wordt uitgelegd en hierbij ook aandachts-punten voor de begeleiding. Daarnaast ligt er een concept van een lespakket voor groep 1 en 2. Na bewerking door het Nederlands Watermuseum kan dit lespakket in gebruik genomen worden. In dit lespakket word je door de museumfamilie mee op reis genomen in het Nederlands Watermuseum. Het doel van het lespakket is kennismaking met alle facetten van water.

    De opdracht

    In het Nederlands Watermuseum zijn lespakketten ontwikkeld voor groep 3 t/m 8 van het reguliere basisonderwijs. Een lespakket voor groep 1 en 2 ontbreekt nog. Aan de projectgroep de opdracht om hier een passend lespakket voor te ontwerpen.

    De projectgroepMarjolein RuttenLaura van DrielPepijn BaartLianne Alards

    De opdrachtgeverNederlands Watermuseum, Arnhem

    De begeleiderMarion van de Wijdeven

  • 17

    De projectgroepAnne van den Boogaard

    Evelien MuijsTanja van Ommen

    De opdrachtgeverCOC Nijmegen

    De begeleiderJohn Brounen

    De opdracht

    Homo is een van de meest voorkomende scheldwoorden op de basisschool. Maar weten kinderen wel wat homo-seksualiteit betekent? Om kennis te vergroten wil COC Nijmegen dat er een voorlichtingsmethode wordt ontwik-keld voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs.

    Het resultaat

    Er is een voorlichtingsmethode ontwikkeld waarbij kin-deren kennis maken met en genformeerd worden over homo- en biseksualiteit. De voorlichting is opgedeeld in een voortraject, een bezoek van COC Nijmegen en een natraject. Zowel het voor- als het natraject wordt door de leerkracht zelf gedaan. Door middel van verschil-lende spelvormen en opdrachten wordt het onderwerp op speelse wijze bespreekbaar gemaakt.

    Homo is meer dan alleen een scheldwoord!

    Horen, zien en zwijgen. Voorlichting over homo- en biseksualiteit voor groep 7 en 8

  • 18

    Basketball omdat het werkt

    Heb

    jij d

    e (b

    aske

    t)ba

    llen

    om t

    e in

    tegr

    eren

    ?!

    De projectgroepBram van BallegooijMaurice WaldaSjoerd ElmansGuido Groenendijk

    De opdrachtgeverSportbedrijf Arnhem, project Basketball Unites

    De begeleiderArend Slot

    Het resultaat

    De twee Arnhemse basketbalverenigingen hebben als resultaat een kant en klare methodiek in huis. Deze methodiek beschrijft een periode van 15 weken waarin 10 basketballessen worden gehou-den en de eerste contacten worden gelegd met de school, kinderen en ouders. Er worden informatie-bijeenkomsten gehouden en activiteiten georgani-seerd om de kinderen aan de basketbalvereniging te binden. Van het promotiepraatje in de klas tot de show die de kinderen voor hun ouders opvoe-ren, alles wordt stap voor stap beschreven. De trainer hoeft de handleiding maar open te slaan en kan meteen met de kinderen aan de slag.

    De opdracht

    Basketball Unites is het basketballproject waar-mee de Nederlandse Basketbal Bond een stevige impuls geeft aan de breedtesport en de basket-ballsport gaat promoten als meest veelzijdige en kleurrijke sport van Nederland.Het doel van het project is om door middel van basketball de integratie van allochtone en autoch-tone jeugd in Nederland te stimuleren. De pro-jectgroep heeft als opdracht om ervoor te zorgen dat de twee basketbalverenigingen in Arnhem, Arnhemia Eagles en ESCA, een methodiek hebben om kinderen lid te maken van de vereniging.

  • 19

    De projectgroepHanna Rensen

    Laura KeserBart van Orsouw

    Esther Horzelenberg

    De opdrachtgeverMuseumpark Orintalis,

    Heilig Landstichting

    De begeleiderFred van Deth

    De opdracht

    Ontwerp een interactieve, speelse, creatieve en educa-tieve rondleiding voor basisschoolleerlingen van 9-12 jaar. De kennis van de kinderen over de drie religies chris-tendom, islam en jodendom wordt hierbij vergroot. De kerndoelen, de visie van het museum en de wensen van de vrijwilligers zijn de belangrijkste aandachtspunten.

    Het resultaat

    In de vrijwilligersruimte hangt een plattegrond van het museum met 4 routes. Per route is er een ideenboekje genaamd de RoutID. Hierin staan handreikingen voor vrijwilligers op het gebied van verhalen, educatieve acti-viteiten, reflectieactiviteiten en het gebruik van attribu-ten. De invoering van het product wordt ondersteund met een implementatieplan. Dit plan bevat o.a. tips voor com-municatie, begeleiding en training. De RoutID is flexibel opgezet zodat het mee kan groeien met het museum.

    Gaan met die karavaan!

    Groeten uit de Orint

  • 20

    De Vraag in Beeld en Geluid

    Acht

    er ie

    der

    verh

    aal s

    chui

    lt e

    en w

    ens!

    Het resultaat

    Het resultaat is een creatieve variant op de Nar-ratieve Open Interviewmethode, gericht op de doelgroep allochtone vrouwen in Hatert. Op een vriendelijke, speelse en vernieuwende manier zijn verhalen achterhaald die gaan over de welzijns-wensen van allochtone vrouwen. Door middel van fotos hebben de vrouwen laten zien wat ze belangrijk vinden in de wijk. Het levert een prach-tig, tastbaar resultaat op, dat door middel van een tentoonstelling in beeld en geluid ook voor andere buurtbewoners te bezichtigen is.

    De opdracht

    Tandem wil meer vraaggericht werken, daarom is een vraaginstrument ontwikkeld: de Narratieve Open Interviewmethode. Dit is een interview-methode om op een verhalende, niet-gestuurde manier achter welzijnswensen van wijkbewoners te komen. Een mooie methode, maar tijdrovend, moeilijk overdraagbaar en ingewikkeld om te analyseren. Aan de projectgroep de uitdaging om deze me-thode praktischer en creatiever te maken, waarbij de verhalen van de wijkbewoners centraal staan.

    De projectgroepLiz Jansen Marleen RutgersFloortje Rikers

    De opdrachtgeverTandem Welzijnsorganisatie Nijmegen

    De begeleiderAnneMieke Zaat

  • 21

    Wereldvrouwen Leren. Lesprogramma creatief met competenties

    Het resultaat

    Het resultaat is een gebruiksklaar lesprogramma bestaande uit verschillende workshops. In elke workshop wordt een competentie behandeld, zoals samenwerken of jezelf presenteren. De oefeningen in de workshops zijn gericht op de eigen ervaring van de vrouwen en het leren vanuit praktische opdrachten, het leren door ervaren. Daarnaast worden ze met kunstzinnige werkvormen onder-steund. Een leerzaam en creatief lespakket over competenties.

    De opdracht

    Project Wereldvrouwen van stichting Ontmoet-PlanB stimuleert allochtone vrouwen d.m.v. het werken in hun professionele keuken en naaiatelier de stap te maken naar een beroepsopleiding of betaald werk. Tijdens het werken moeten de vrou-wen zich verschillende competenties eigen maken om een niveau 1 diploma te behalen. De opdracht: ontwikkel een aanbod waarmee de vrouwen meer inzicht en ervaring krijgen met betrekking tot de verschillende competenties.

    I hear and I forget, I see and I remem

    ber, I do and I understand (Chinees gezegde)

    De projectgroepDieke Pallandt

    De opdrachtgeverOntmoetPlanB,

    Nijmegen

    De begeleiderFred van Deth

  • 22

    Gezinnen met kinderen welkom in de Gelderse musea

    Wil

    jij e

    en g

    ezin

    op

    bezo

    ek?

    Neem

    mee

    dit

    boe

    k!

    Het resultaat

    Uit het onderzoek is gebleken dat musea nog meer kunnen met de vier elementen. Het ontworpen handboek gaat per element dieper in op tips en trucs die toegepast kunnen worden om gezins-vriendelijkheid te bevorderen. Door middel van werkbladen met voorbeelden kunnen museumme-dewerkers snel zelf hiermee aan de slag. Er is een theoretisch kader in opgenomen zodat er ook verdieping mogelijk is voor Gelders Erfgoed. De organisatie zal dit handboek gebruiken als basis voor een eindversie.

    De opdracht

    Wat kan met de elementen facilitair, presentatie, activiteiten en communicatie gedaan worden om de gezinsvriendelijkheid bij de 75 geregistreerde kleine en middelgrote musea in Gelderland te vergroten? Onderzoek dit middels literatuur, observaties, brainstormen met museummedewer-kers en enqutes onder gezinnen met kinderen. De uitkomsten worden verwerkt in een handboek voor museummedewerkers.

    De projectgroepMarcella Conceicao Lima Jasper NickmannAnnika PalmLieke van der Zee

    De opdrachtgeverStichting Gelders Erfgoed, Zutphen

    De begeleiderKitty van Mil

  • 23

    Inclusiewerk onder de loep

    Het resultaat

    Voor de vorm van het instrument is gekozen voor een bordspel dat tastbaar is voor de doelgroep en zowel beeldend als inhoudelijk aansluit bij hun niveau en belevingswereld. Het spel biedt moge-lijkheden voor de tot standkoming van dialogen tussen inclusiewerkers en de doelgroep over ervaringen, gevoelens en wensen m.b.t. het inclu-siewerk. Met deze gegevens kan verantwoording worden afgelegd aan de gemeente als opdracht-gever en kunnen gericht kwaliteitsverbeteringen worden doorgevoerd.

    De opdracht

    Stichting De Klup wil d.m.v. inclusiewerk een betere aansluiting realiseren tussen de vraag van mensen met een functiebeperking en de vrijetijds-mogelijkheden in de buurt. Om zicht te krijgen op de effecten dient er een meetinstrument opge-steld te worden in de vorm van een activiteit.

    Samen w

    aar het kan, apart waar het nodig is

    De projectgroepKim Kolthof

    Stephan BrusDarija Jeftic

    De opdrachtgeverStichting De Klup

    Twente, Almeloi.s.m. Lectoraat

    Professionalisering van Agogische

    Beroepen, HAN, Nijmegen

    De begeleiderAlja van der lek

  • 24

    Vakantie is voor iedereen!

    Lekk

    er e

    en w

    eekj

    e er

    op u

    it e

    n ge

    niet

    en

    Het resultaat

    Het onderzoek heeft geresulteerd in een ge-structureerd voortraject, vakantieaanbod en een natraject. Deze zijn allen vormgegeven met leuke, vernieuwende kunstzinnige en sportieve activi-teiten. Voorbeelden hiervan zijn een vakantie-dagboek, waarin de gezinnen hun belevenissen kunnen vastleggen, een heerlijke ouder-verwendag waarbij de ouders, in plaats van de kinderen, lek-ker in de watten worden gelegd. Tevens is er een activiteitenmap ontwikkeld met talloze activitei-ten. Kortom: een product voor stichting Weekje weg waarmee het aanbod goed aansluit bij de behoefte van de doelgroep.

    De opdracht

    Stichting Weekje weg wil graag weten wat er veranderd kan worden aan het product Weekje weg om een goede aansluiting bij de doelgroep gezinnen op bijstandsniveau te houden. Om deze vraag te beantwoorden dient er onderzoek te worden gedaan naar de behoefte van de doelgroep en best practices.

    De projectgroepMaartje Geurtjens

    Wout KemkensEllen Ruesink

    Kim van den Heuvel

    De opdrachtgeverStichting Weekje weg, Vierhouten

    De begeleiderPieter van leeuwen

  • 25

    Colofon

    Teksten:Studenten CMV

    Fotos:Studenten CMV:Liz JansenJasper NickmanEmma NeijlandSanne RensenMarleen Rutgersen:Esme ErdtsieckAnneMieke Zaat

    Eindredactie:Hay van der SterrenNatasja Verkroost

    Uitgave:Hogeschool van Arnhem en NijmegenOpleiding Culturele en Maatschappelijke VormingPostbus 69606503 GL [email protected]

    Vormgeving en drukwerk:ROC NijmegenGrafische Werkplaats

    Juli 2009

  • J A A R B O E K C M V

    Af s tudee r p ro je c t en 2008 - 2 009

    Culturele en Maatschappelijke Vorming

    Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

    HAN CMV omslag KD 090623.ind 1 23-06-2009 16:03:42