jaarboek zorgalliantienu 2010

36
Jaarboek 2010

Transcript of jaarboek zorgalliantienu 2010

Page 1: jaarboek zorgalliantienu 2010

Zorgalliantie.nu!Postbus 600556800 JB ArnhemT. (026) 355 13 [email protected]

Jaarboek 2010

KPLU_ZORG_OMSL_190x265_0311.indd 1 11-03-2011 11:55:21

Page 2: jaarboek zorgalliantienu 2010

KPLU_ZORG_OMSL_190x265_0311.indd 2 11-03-2011 11:55:23

Page 3: jaarboek zorgalliantienu 2010

Zorgalliantie.nu!

Jaarboek 2010

Page 4: jaarboek zorgalliantienu 2010

4

2010 stond in het teken van het operationaliseren van het Zorgalliantie.nu!-gedachtegoed: de inhoudelijke richting en aanpak uitwerken, samen kennis ontwikkelen en toepassen en netwerkvorming en sturing inregelen.

De eerste onderzoeksprojecten zijn voortvarend op gang gekomen. Resultaten en voortgang zijn met elkaar gedeeld wat heeft geleid tot aanscherping van de aanpak voor innovatie en kennisontwikkeling in 2011. Op aangeven van de participanten zetten instellingen hun kennis en expertise in tijdens kleinschalige en kennisintensieve samenwerkingsverbanden van zorgprofessionals. Binnen deze zogenaamde werkplaatsen pakken ze concrete, praktijkgerichte vraagstukken op. De output van deze werkplaatsen vormt het uitgangspunt voor toegepast, breder onderzoek, gefinancierd door de participanten, de HAN en mogelijk externen. Op deze manier wordt de onderzoeksvraag scherper geformuleerd en maken we optimaal gebruik van reeds bestaande kennis.

Alle kennis uit de onderzoeksprojecten en reeds aanwezige expertise van de alliantiepartners komt terecht in een kennismanagementsysteem. KplusV

De vraagstukken in de zorg vragen om een nieuwe aanpak om tot duurzame innovatie en oplossingen te komen. Daarom hebben 21 zorgondernemers in de regio Gelderland en Brabant zich verbonden aan Zorgalliantie.nu!, een initiatief van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en KplusV organisatieadvies. In een proces van co-creatie is een gezamenlijke onderzoeksagenda opgesteld en zijn we op 18 maart van start gegaan. Samen bedienen de zorgondernemers ruim 200.000 cliënten en hebben ze 20.000 medewerkers in dienst met een totale bedrijfsopbrengst van 1,2 miljard.

zorg voor de inrichting, financiering en voor het ontsluiten van deze kennis. Daarnaast is KplusV verantwoordelijk voor het projectmanagement en de netwerkondersteuning. De Raad van Advies begeleidt de kwaliteit en doorontwikkeling van Zorgalliantie.nu!, draagt zorg voor maatschappelijke zichtbaarheid en positionering en ondersteunt de fondswerving.

Duurzaam veranderen vraagt (lange termijn) commitment en de wil om samen te werken. Het afgelopen jaar sterkt ons in het vertrouwen dat Zorgalliantie.nu! daarop het juiste antwoord is.

De Raad van AdviesKristel Baele (voorzitter) HANNelleke Vogel Atlant ZorggroepHenk van de Werfhorst BrabantZorgPiet Heijn Jonkergouw PleyadeJoris Kok (secretaris) KplusV organisatieadvies

Voorwoord

Page 5: jaarboek zorgalliantienu 2010

Zorgalliantie Jaarboek 2011

Page 6: jaarboek zorgalliantienu 2010
Page 7: jaarboek zorgalliantienu 2010

Voorwoord 4

Inhoud 7

Zorgalliantie.nu! staat voor ‘samen innoveren in de zorg’ 9

Focusgebieden Zorgalliantie.nu! 10

Kleinschalig Wonen en Domotica 10

Vraaggerichte Dienstverlening 10

Innovatie en Ondernemerschap 11

Kennisprofielen participanten 12

Atlant Zorggroep 12

BrabantWonen 13

BrabantZorg 14

Careaz 15

De Driestroom 16

De Woonmensen 17

Drie Gasthuizen Groep 18

Insula Dei Huize Kohlmann 19

Kalorama 20

Malderburch 21

MEE Gelderse Poort 22

Pluryn Hoenderloo Groep 23

Sensire 24

Siza 25

Stichting Pleyade 26

Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland 27

Thuiszorg & Zorgcentra Pantein 28

Vérian 29

Zorgcentra Betuweland 30

Zorgcentrum St. Jozef 31

Zorggroep Maas en Waal 32

Contactgegevens 34

Kaart 35

Inhoud

Page 8: jaarboek zorgalliantienu 2010

8

Page 9: jaarboek zorgalliantienu 2010

9

Het begrip ‘sociale innovatie’ wordt in de publieke sector steeds vaker gebruikt voor het duiden van vernieuwingsprocessen binnen organisaties die de arbeidsproductiviteit en de arbeidskwaliteit verhogen. Mooie woorden, maar hoe maak je dit concreet? Zorgalliantie.nu! is een netwerk van zorgondernemingen dat sociale innovatie praktisch maakt en werkt aan oplossingen. De zorgondernemingen binnen de alliantie zijn gericht op slimmer en beter organiseren. Hoe kan ik de komende jaren slimmer, goedkoper en met meer toegevoegde waarde zorg leveren aan mensen die de zorg hard nodig hebben? Waar vind ik kennis en ervaring die mij daarbij helpen? Zorgalliantie.nu! is een netwerk van zorgbestuurders die deze gezamenlijke inhoudelijke ambitie hebben. Dus geen regionaal netwerk, maar een innovatienetwerk gericht op sociaal innoveren in de zorg. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen omarmt de ambitie van de zorgondernemingen door kennis uit te wisselen met de alliantie en deze gezamenlijk verder te ontwikkelen. Nieuwe en aanvullende kennis krijgt vervolgens een plaats in het onderwijsaanbod. Onderwijs en praktijk kunnen elkaar op deze manier uitstekend versterken.

Een dergelijk open samenwerkingsmodel voor sociale innovatie binnen de keten zorg, wonen en welzijn is betrekkelijk uniek te noemen in Nederland. Het samenwerken krijgt vorm door uitwisseling en toepassing van kennis in de praktijk, op het niveau van de collectieve vraagstukken.2010 is gebruikt om het bestuurlijke netwerk op te bouwen en samen speerpunten van kennis en ervaring vast te stellen. Ook is de alliantie gestart

met gezamenlijke, inhoudelijke projecten op het gebied van bouw en domotica, vraaggerichte zorg, ondernemerschap en arbeidsmarktvraagstukken. Deze projecten hebben al enige toegepaste kennis opgeleverd die de zorgondernemingen op dit moment ook gebruiken. Het jaarprogramma 2011 van Zorgalliantie.nu! is een doorontwikkeling waarin onder andere in tien werkplaatsen gezamenlijk wordt gewerkt aan de daadwerkelijke toepassing van kennis. Deze kennis moet ook weer terugvloeien naar het onderwijs. Waar 2010 nog met name was gericht op interactie, is 2011 het jaar dat er samengewerkt (co-creatie) wordt aan praktische oplossingen voor zorginstellingen.

KplusV is een bureau dat innovatienetwerken opbouwt en succesvol maakt. Dat doet het bedrijf inmiddels in verschillende regio’s en rond diverse thematieken. De HAN en KplusV zijn de initiatiefnemers van Zorgalliantie.nu!, waarbij beide organisaties hun specifieke kwaliteiten inbrengen. De zorgondernemingen zijn participant en hebben invloed binnen het netwerk. De Raad van Advies vertegenwoordigt de belangen van de participanten en bewaakt de aanpak en werkwijze van de alliantie. Ook in die zin is Zorgalliantie.nu! een uniek publiek privaat samenwerkingsverband, waarin ieders excellerende competenties worden gebruikt en versterkt. Dit alles gericht op ons gemeenschappelijke doel, een nog betere zorg voor iedereen!

Joris KokProjectmanager Zorgalliantie.nu!

Zorgalliantie.nu! staat voor ‘samen innoveren in de zorg’

Page 10: jaarboek zorgalliantienu 2010

10

Kleinschalig Wonen en DomoticaDoel is om voor de alliantiepartners te komen tot verantwoorde keuzes met betrekking tot kleinschalig wonen en domotica, uitgaande van een bepaalde visie over organisatie en cliënt.

In de tweede helft van 2010 is dit project voortvarend gestart met het verzamelen van visies en ervaringen onder de participanten van de Zorgalliantie met betrekking tot kleinschalig wonen en domotica. Tegelijkertijd zijn literatuurstudies gemaakt naar de landelijke tendensen en ontwikkelingen op dit gebied. Visies, kennis en begrippen zijn onderling vergeleken en afgezet tegen de landelijke ontwikkelingen. Uit dit onderzoek komen twee hoofdvragen naar voren die de projectgroep het komende halfjaar uitwerkt:

1 Domotica stappenplan Hoe kiezen we de juiste domotica? Rekening houdend met juridische-, medische-, ethische-, exploitatie- en persoonsgebonden factoren en gerelateerd aan het zorgproces en verschillende huisvestingssituaties.

2 Evidence based kleinschalige zorg en architectuur voor mensen met dementieWelke invloedsfactoren vanuit het zorgproces en de omgeving hebben bewezen invloed op het gedrag van dementerenden?

DeelnemersAnthony van Kessel (BrabantWonen), Diana Jansen (Drie Gasthuizen Groep), Carien de Broekert en Tom van Breda (beiden De Driestroom), Peter Koburg (De Woonmensen), Pieter Kuiper (Kalorama), Agnes Schaap (Malderburch), Theo Mennen (Pantein), Marieke Oosterhuis (Pleyade), Lars Nieuwenhoff (Siza), Gerard Lucassen (Zorgcentra Betuweland), Hub Hamers, Jonathan van Deutekom, Jarno Nillesen, Marian Adriaansen en Chris Meijs (allen HAN).

VraaggerichteDienstverleningHet doel van dit project is om te komen tot wijkgerichte, vraaggestuurde zorg in de Arnhemse wijk Malburgen. Het uiteindelijke ontwerp van het proces en de leerinfrastructuur komt beschikbaar voor Zorgalliantie.nu! zodat de alliantiepartners dit model kunnen toepassen in hun eigen praktijk.

Er zijn een aantal activiteiten ondernomen om te komen tot een duurzaam samenwerkingsmodel tussen de drie deelnemende zorginstellingen (Pleyade, STMG, MEE Gelderse Poort) en de externe partners zoals wijkbewoners, andere instellingen en gemeente.

1 Vraagpatronenonderzoek hierin zoekt men naar patronen in de verhalen van burgers over hoe zij de kwaliteit van leven in de wijk ervaren. Dit levert professionals informatie over de betekenisgeving door burgers.

2 Opzet leerinfrastructuur met verschillende niveaus Centraal staat de kerngroep van zorgprofessionals vanuit de drie deelnemende zorginstellingen. Zij analyseren de resultaten van het vraagpatronenonderzoek, nemen initiatieven voor specifieke wijkprojecten of programma’s en werken toe naar een opleidingssystematiek van leercoaches. Daarnaast staat een actieleergroep van bestuurders van de deelnemende alliantiepartners. Zij lossen bestuurlijke en strategische kwesties op. Als derde niveau de leercoaches: zij trainen de professionals op specifieke thema’s afgeleid uit het vraagpatronenonderzoek. Tot slot de projectleiding: deze faciliteert de leergroepen en verzamelt geschikte dialogische instrumenten en procedures voor toepassing in de leergroepen. Ook monitoren zij het proces om uiteindelijk tot een set op elkaar afgestemde instrumenten te komen. Op deze manier ontstaat een didactische leerinfrastructuur.

Focusgebieden Zorgalliantie.nu!

Page 11: jaarboek zorgalliantienu 2010

11

weinig innovatieve oplossingen en technologische productontwikkelingen pakken alliantiepartners liever gezamenlijk op vanwege de kosten. De projectgroep heeft vervolgens een toolkit opgebouwd van instrumenten om ondernemerschap en innovatie binnen een zorgorganisatie te stimuleren. Tevens is een beslismodel (inclusief beoordelingscriteria en bijbehorende formats) gemaakt voor business development van ideescan tot en met maatschappelijke businesscase. Bij de maatschappelijke businesscase is ook rekening gehouden met de belangen van de verschillende stakeholders. Een rekenmodel is beschikbaar voor financiële prognoses. Het geheel is getoetst en aangescherpt door participanten en heeft geresulteerd in een pakket aan instrumenten om een idee zo op te werken dat er op organisatorisch niveau heldere besluitvorming kan plaatsvinden over de uitvoering ervan.

Parallel hieraan is van een aantal best practices uitgediept wat nu de typische succes- en faalfactoren zijn van innovaties. Hierbij is met name gekeken naar cultuuraspecten van best practices die uitblonken in innovatie en ondernemerschap. De do’s en don’ts en de input vanuit de praktijk zijn opgenomen in een notitie over het innovatieproces. Een rapportage is opgesteld over ideeënmanagement in de zorg, met suggesties en aanpakken om te komen tot een constante stroom van ideeën zowel binnen als buiten de organisatie. Tenslotte is een plan van aanpak met bijbehorende instrumenten ontwikkeld voor procesvernieuwing en verbetering. 2011 staat in het teken om de ontwikkelde instrumenten te toetsen en toe te passen in de praktijk. Verder start de projectgroep met Inspiratie Seminars en andere ideeën om te leren van en met elkaar over innovatie en ondernemerschap in de zorg.

Deelnemers Nelleke Vogel (Atlant Zorggroep), Klaas Stoter (Vérian), Bert van Lingen (Zorggroep Maas & Waal), Anneke van den Burg (Pleyade), Monique Bressers (Zorgcentra Betuweland), Henk van de Werfhorst (BrabantZorg), Wendy Kemper-Koebrugge (HAN), Chantal Brouwers en Barbara Schooneveldt (beiden KplusV).

Anno 2011 is het vraagpatronenonderzoek in volle gang. De kerngroep analyseert de strategische en operationele doelen van de eigen organisatie en brengt deze bijeen. Hieruit volgt een gezamenlijke doelenboom als blauwdruk voor de samenwerking. De actieleergroep bestuurders heeft gesproken over de gezamenlijke (impliciete) doelen en benadert enkele essentiële partners. De projectleiding heeft een eerste ontwerp van het totale innovatieproces gereed, waar de leerinfrastructuur deel van uitmaakt.

DeelnemersPiet Heijn Jonkergouw (Pleyade), Ivone Bergsma (Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland), Toke Piket (MEE Gelderse Poort), Jan Nouwen, Erik Jansen, Ruud van der Meulen, Anne Herckenrath en Martha van Biene (allen HAN).

Innovatie en OndernemerschapCentrale vraag binnen deze projectgroep is: Hoe kunnen we innovatie & ondernemerschap stimuleren binnen zorginstellingen? Dit is verder geconcretiseerd in de volgende subvragen: • Inzicht bieden in de huidige stand van zaken op

het gebied van innovatie en ondernemerschap bij Zorgalliantiepartners.

• Peilen van behoefte aan instrumenten en stimuleringsmaatregelen om innovatie en ondernemerschap te bevorderen bij Zorgalliantiepartners.

• Ontwikkelen van de gewenste instrumenten. • Toetsing van de ontwikkelde instrumenten in de

praktijk.

Literatuurstudie en interviews met participanten, ZonMW, UniveVGZ, Menzis en Agis maken onder andere inzichtelijk dat het zwaartepunt van innovatie en ondernemerschap in de zorg in het algemeen en bij de participanten in het bijzonder ligt op nieuwe samenwerkingen, sociale innovatie (cultuurtrajecten) en nieuwe werkwijzen (werk op afstand e.d.). Op het gebied van personeelstekort zijn nog (te)

Page 12: jaarboek zorgalliantienu 2010

12

contactpersoon

Mevrouw N. (Nelleke) Vogel Voorzitter Raad van Bestuur

specifieke vaardigheden en expertises

Visie, meerjarenbeleid, strategie

Procesverbetering/ -vernieuwing

Business development Kwaliteit (zorg) Marktkennis,

wet- & regelgeving Innovatieve producten/

diensten/markten Zorgconcepten (Keten)samenwerking Klantgericht/

vraaggericht werken Marketing en communicatie

projecten

‘Luxe zorg’ hoe geef je gastvrijheid en service vorm? Project bedoeld voor het aantrekken van de meer gefortuneerde cliënt.

Businesscase Zorghotel op basis van een haalbaarheidsstudie is besloten dat het Zorghotel in deze vorm geen haalbaar initiatief is.

Self-sustaining dagactiviteitencentrum voor Korsakov patiënten breed aanbod van arbeidsmatige activiteiten (o.a. kaarsenmakerij, zeepmakerij, fietsenmakerij, tuin- en plantenkas, houtwerkplaats). Daarnaast verrichten de cliënten industriële inpakwerkzaamheden, waardoor er extra inkomsten worden gegenereerd die terugvloeien in de exploitatie.

Cultuurtraject ‘elke medewerker is ondernemer’ en ‘hoe creëer je ondernemerschap in je team?’ cultuurtraject om medewerkers ondernemender te maken (ondersteund door ‘In voor zorg’-project van VWS).

Bewijsvoering ICT/domotica.

Woonzorgcentra aanbod creëren in de wijk samen met gemeenten en welzijnsorganisaties. Verpleegcentra ombouwen naar expertisecentra op het gebied van Korsakov, Huntington en gedragsproblematiek.

Topklinische zorg in de care totaalpakket van zorg- en dienstverlening voor Huntington, Korsakov en psychiatrische verpleeghuiszorg. Atlant lobbyt bij de landelijke overheid voor onderscheid tussen ‘gewone’ zorg en topcare in de langdurige zorg.

Extra diensten voor cliënten ontwikkeling van extra aanbod van diensten en producten (buiten het basispakket) om tegemoet te komen aan de vraag van de individuele cliënt.

Strategisch personeelsbeleid.

Netwerk dementie deelname aan netwerk dementie regio Apeldoorn. Doel is om vanuit de klantfocus expertise en professionals met elkaar te verbinden en schotten tussen zorgaanbieders te doorbreken.

Atlant Zorggroep is een organisatie voor wonen, welzijn en zorg in Apeldoorn en omgeving. Onderdeel van Atlant zijn de woonzorgcentra Berghorst, Berkenhove, Goede Reede, Koningin Wilhelmina, De Loohof en Sprengenhof. Daarnaast telt de organisatie drie verpleeghuizen, te weten Heemhof, Het Immendaal (Marken Haven) en Markenhof. Voor mensen met dementie bieden wij het project Kleinschalig Wonen, dat ook bij meerdere woonzorgcentra binnen de organisatie gerealiseerd gaat worden. Ruim 1100 medewerkers leveren intramurale en extramurale zorg. Specialistische zorg bieden we aan mensen met de ziekte van Huntington en het syndroom van Korsakov.

Atlant Zorggroep

atlant.n

l

Page 13: jaarboek zorgalliantienu 2010

13

projecten

BrabantLeven een samenwerkings-verband met BrabantZorg gericht op het ontwikkelen en leveren van integrale diensten, producten en service (innovatie).

Wijk servicezones voor persoons-gebonden-, wijkgebonden- en woninggebonden diensten die aansluiten bij behoeften en wensen van wijkbewoners. Wijkpunten zijn er voor haal- en brengdiensten en medewerkers stimuleren en (waar nodig) organiseren bewonerscontact, onderlinge steun en dienstverlening.

Klussendienst een specifieke woninggebonden dienst die bijdraagt aan de zelfredzaamheid.

Teleservice breed aanbod van advies, instructie en contactbemiddeling via beeldschermen. Het face to face contact schept vertrouwen en veiligheid terwijl het de werkdruk voor professionals verlicht.

Domoticamatrix van welke domotica in welke woonvorm toegepast wordt.

Programma van Eisen zorgvastgoed voor de ontwikkeling van nieuw vastgoed wordt met een PvE aangegeven welke functionaliteiten in een gebouw minimaal aanwezig moeten zijn.

Verhuisservice dienst gericht op 75-plussers die geen gebruik kunnen maken van het commerciële aanbod aan verhuisdiensten. De verhuisservice is gericht op het welzijn van de oudere en biedt een integraal pakket van woon-, zorg- en welzijnsdiensten.

ICT project in kaart brengen van ICT landschap van BrabantZorg en BrabantWonen en waar mogelijk met elkaar verbinden om te komen tot een gezamenlijke ICT omgeving.

contactpersoon

De heer J.A. (Jan Arie) de Gier Directeur Strategie, Beleid en Communicatie

specifieke vaardigheden en expertises

Visie, meerjarenbeleid, strategie

Procesverbetering/ -vernieuwing

Slimmer werken Business development Innovatieve producten/

diensten/markten (Keten)samenwerking Bouw en Vastgoed

BrabantWonen

BrabantWonen verhuurt ruim 14.000 woningen in alle soorten en maten in ‘s-Hertogenbosch en Oss aan mensen die niet in staat zijn zelf in hun woonbehoefte te voorzien. Daarnaast richt BrabantWonen zich op ontwikkeling en beheer van maatschappelijk vastgoed zoals verpleeg- en verzorgingscentra, scholen, wijkgebouwen etc.. Naast het verhuren van woningen wil BrabantWonen een duidelijke rol spelen in de leefbaarheid van wijken en buurten. Het aanbieden van nieuwe vormen van diensten rekent BrabantWonen ook tot zijn verantwoordelijkheid.

br

aban

two

nen

.nl

Page 14: jaarboek zorgalliantienu 2010

14

contactpersoon

De heer drs. F.H. (Henk) van de WerfhorstVoorzitter Raad van Bestuur

specifieke vaardigheden en expertises

Bedrijfsvoering Procesverbetering/

-vernieuwing Slimmer werken (Keten)samenwerking Bouw en Vastgoed Fusievraagstukken

projecten Thematische ketensamenwerking samenwerking op het gebied van Parkinson, CVA, diabetes, heupbreuk.

BrabantLeven een samenwerkingsverband tussen BrabantZorg en BrabantWonen gericht op het ontwikkelen en leveren van integrale diensten, producten en service (innovatie).

Zorghotel businesscase in samenwerking met een ziekenhuis en Hogere Hotelschool Maastricht.

De ontmoeting 500 senioren, welzijnsconsulenten en andere mensen laten participeren met gebruik van Wmo.

Klantrelatie cultuurtraject rondom vraaggericht werken. Doen wat de klant wil met een serviceverlenende houding.

Slim & Slank cultuurtraject om te leren slimmer te werken met behulp van de Lean filosofie.

Teleservice service op afstand met behulp van ICT en internet. Gericht op kostenverlaging, veiligheid, sociaal contact en verlaging werkdruk.

BrabantZorg

br

aban

tzor

g.eu

BrabantZorg biedt wonen, zorg en welzijn in en vanuit 24 locaties in de regio Oss-Uden-Veghel.

Page 15: jaarboek zorgalliantienu 2010

15

projecten Drankproblemen ouderen in samenwerking met IRIS zorg (verslavingszorg) protocol ontwikkeld en medewerkers getraind op interventieproces.

Dagopvang voor ouderen met PG en psychiatrische problematiek (gecombineerde groep). Samenwerking met GGZ voor inhuur experts. Op alle locaties uitgerold, verwijzing via CIZ.

Financiering dagactiviteiten nu gefinancierd vanuit Wmo (voorheen AWBZ) en grotendeels ingevuld met vrijwilligers.

Cameratoezicht PG-woongroepen toezicht op afstand door medewerkers wanneer de huiskamer moet worden verlaten.

Nieuwe overlegvormen zoektocht naar nieuwe overlegvorm binnen de organisatie voor optimale kennisdeling tussen alle organisatielagen ten behoeve van innovatie en aanpassing aanbod. Doel is om (toekomstige) klantvraag tijdig te (her)kennen en medewerkers optimaal te betrekken bij hun werk.

contactpersoon

Mevrouw L. (Liedy) VennegoorRaad van Bestuur

specifieke vaardigheden en expertises

Visie, meerjarenbeleid, strategie Bedrijfsvoering Procesverbetering/-vernieuwing Slimmer werken Projectmatig werken Cultuur/leiderschap Kwaliteit (zorg) Marktkennis/wet- & regelgeving (Keten)samenwerking Bouw en Vastgoed Fusievraagstukken (Re)organisatie Onderzoeksmethodologie

Careaz

Careaz is een Oost-Achterhoekse zorgorganisatie die vanuit kleinschaligheid en lokale betrokkenheid ondersteuning biedt op de terreinen wonen, zorg, welzijn en dienstverlening. Bij de cliënt thuis of zo dicht mogelijk bij huis.

car

ea

z.n

l

Page 16: jaarboek zorgalliantienu 2010

16

contactpersoon

De heer ir. W.A.B. (Wim) MuilenburgBestuurder

specifieke vaardigheden en expertises

Marktkennis/ wet- & regelgeving

Innovatieve producten/ diensten/markten

Zorgconcepten (Keten)samenwerking ICT en Domotica Klantgericht/vraaggericht

werken Cliëntervaringsonderzoeken

projecten Cliëntervaringsonderzoeken ontwikkeling meetinstrument samen met partners.

Samenwerking in de wijk nieuwe vormen hiervoor bedenken.

Franchiseconcept De Driestroom huizen franchisesysteem van zorgondernemers die met eigen kleinschalige woonlocaties cliënten wonen, zorg en welzijn bieden, bekostigd met een AWBZ-licentie. Het concept draait sinds 2008 en telt inmiddels 13 franchiseondernemers (13 locaties).

De Driestroom

dr

iestr

oo

m.nl

De Driestroom ondersteunt en begeleidt volwassenen met een beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Het gaat om ondersteuning en begeleiding bij (zelfstandig) wonen, werk, dagbesteding, vrijetijdsbesteding en op school. De artsen, gedragskundigen en therapeuten leveren zo nodig specialistische hulp. Ongeveer 1600 cliënten maken gebruik van de diensten van De Driestroom. Kenmerkend voor De Driestroom is onder meer de kleinschalige opzet. De circa 90 locaties van De Driestroom zijn verspreid over de brede regio van Arnhem, Nijmegen, het land van Maas en Waal en steeds meer buiten genoemde regio’s.

Page 17: jaarboek zorgalliantienu 2010

17

projecten In nieuwbouwproject De Groene Hoven (wonen, zorgwonen en kleinschalig wonen, medisch cluster 1e lijns, dagopvang, kinderdagverblijf, multifunctioneel vastgoed (buurtrestaurant, activiteiten, etc.), samenwerking opgezet met 1e lijns ketenpartners: vijf huisartsen, fysiotherapie, apotheek en eigen thuiszorg.

Buurtgericht werken vanuit corporatieactiviteiten sociale activiteiten voor buurtbewoners combineren met thuiszorg en ontmoeting voor onder andere ouderen en dagbesteding. Dit doen we via +Punten (nu 7) en in samenwerking met andere partijen. Doel: plezierige buurten, ontzorgen, vermijden zorg, bestrijden eenzaamheid etc.

Kleinschalig wonen woonzorgcomplex Hubertus zes huiskamers met ieder acht bewoners die apart wonen rondom de huiskamer en een eigen slaap/woonkamer met badkamer hebben. In nieuwbouwcomplexen De Groene Hoven en Kristal worden elf units voor Kleinschalig Wonen begin 2012 opgeleverd.

In nieuwbouwcomplexen (totaal ruim 300 woningen) zijn in alle woningen domotica voorbereid. In 2011 domotica pilot opzetten en keuzes maken voor de woningen (zorg en normaal).

contactpersoon

De heer P. (Peter) KoburgDirecteur/bestuurder

specifieke vaardigheden en expertises

Visie, meerjarenbeleid, strategie Bedrijfsvoering Projectmatig werken Business development Cultuur/leiderschap Innovatieve producten/diensten/

markten Zorgconcepten (Keten)samenwerking Bouw en Vastgoed ICT en Domotica Klantgericht/vraaggericht

werken Marketing en Communicatie

De Woonmensen

wo

on

men

sen

.nl

De Woonmensen is een woon/zorgorganisatie met 5400 woningen en 700 zorgcliënten in Apeldoorn en omgeving. De zorgteams (WMO+AWBZ V&V) werken in en vanuit diverse woon/zorgcentra en vanuit buurten.

Page 18: jaarboek zorgalliantienu 2010

18

Drie Gasthuizen Groep

dr

iegas

thu

izeng

ro

ep.nl

Drie Gasthuizen Groep is een middelgrote zorginstelling in Arnhem-Noord en bestaat uit woonzorgcentra Drie Gasthuizen, Paasberg en Huis en Haard en het verpleeghuis Heijendaal (inclusief de verpleegunits Op de Beek, Orchidee en IJsvogel). Zo´n 550 medewerkers leveren intramurale en extramurale zorg aan de cliënten. Bijzondere projecten van Drie Gasthuizen Groep zijn onder andere de Parkinson-woongroep en -activiteiten en de ademhalingsondersteuningsafdeling.Daarnaast maakt ook Woningstichting Openbaar Belang deel uit van de groep. De woningstichting heeft ruim 800 woningen in beheer en verhuurt deze aan met name senioren met een zorgbehoefte.

contactpersoon

De heer J. (John) van der MeulenBestuurder

specifieke vaardigheden en expertises

Visie, meerjarenbeleid, strategie

Bedrijfsvoering Kwaliteit (zorg) Zorgconcepten (Keten)samenwerking Bouw en Vastgoed Fusievraagstukken (Re)organisatie

projecten Bouw woonzorgappartementen 38 huurappartementen met zorg, oplevering eind 2011/begin 2012.

Bouw woonzorgcomplex 40 intramurale appartementen verzorgingshuiszorg ZZP 1 t/m 4, groepswoning voor 8 psychogeriatische cliënten, wijkservicecentrum en parkeergarage. Oplevering medio 2012.

Nieuwbouw woonzorgappartementen zowel intra- als extramuraal, groepswoningen PG verpleeghuiszorg, tweedelijnscentrum voor kortdurende opvang, kortdurende zorg, kennis- en behandelcentrum.

Extra pakketten ZZP.

Extramuraliseren zorg bij cliënten thuis of in woonzorgappartementen. Regie op thuiszorg, in samenwerking.

Bedrijfsvoering in relatie tot ZZP.

Front office één aanspreekpunt voor zorg- en huurclient, eigenaar van de klantrelatie.

Domoticaonderzoek.

Thuiszorg en Vastgoed samenwerking met partners.

Page 19: jaarboek zorgalliantienu 2010

19

projecten Project mondzorg mondzorgcoördinator schoolt samen met de tandarts medewerkers op alle afdelingen op gebied van mondzorg. De bewoners krijgen een individueel mondzorgplan en periodieke controles.

Verzuimreductie verminderen verzuim en verbeteren ‘welgaan’ van medewerkers.

contactpersoon

Mevrouw B.J. (Barabara) Versteegen Raad van Bestuur

Insula Dei Huize Kohlmann

Insula Dei Huize Kohlmann bestaat uit twee locaties in Arnhem: het nieuwe woonzorgcentrum Insula Dei, gelegen op het landgoed Rennen Enk aan de Velperweg, met 141 zorgappartementen en 68 verpleegappartementen. Op het landgoed zijn daarnaast nog 85 appartementen gelegen in diverse complexen waar Insula Dei desgewenst thuiszorg kan bieden.De tweede locatie is Huize Kohlmann in het centrum van Arnhem. Een woon/zorglocatie met 60 zorgappartementen, waarvan één afdeling gebruikt wordt als verpleegunit voor psychogeriatische bewoners.

insu

lad

ei.n

l

Page 20: jaarboek zorgalliantienu 2010

20

Kalorama

kalo

ram

a.nl

De hoofdlocatie van stichting Kalorama – een zorginstelling waar wonen en zorg samen gaan – ligt in Beek-Ubbergen. Ruim 700 medewerkers en ongeveer 320 vrijwilligers bieden zorg aan 460 cliënten. Kalorama is een instelling met een gevarieerd zorgaanbod en omvat twee verpleeghuizen, een verzorgingshuis en een centrum voor doofblinden. Daarnaast biedt de stichting zorg aan huis. In Nijmegen, in hospice Bethlehem, begeleidt Kalorama mensen in hun laatste levensfase.

contactpersoon

De heer P. (Pieter) KuiperBestuurder

specifieke vaardigheden en expertises

Cultuur/leiderschap Personeel en Opleiding Zorg voor doofblinden

en palliatieve zorg Eigen leerstoel op Radboud

Universiteit Nijmegen (hoogleraar Vernooij) op gebied van geriatrie en palliatieve zorg

Leidinggeven; investors in people, civiel leiderschap

projecten Beademingszorg comapatiënten afdeling opgezet.

Page 21: jaarboek zorgalliantienu 2010

21

projecten Zorgboerderij voor gemengde doelgroepen (licht PG en gehandicaptenzorg) samen met partners. Kleinschalig groepswonen met zorg en zorginfrastructuur met TOPkamers. Multifunctioneel centrum met Wmo dagbesteding.

Beschermd wonen in samenwerking met woningcorporatie, RWB en GGZ voor mensen met psychiatrische achtergrond.

Wijkfunctie door uitnodigend restaurant op eigen locatie.

Klussendienst voor ouderen in de gemeente.

Vervoer op maat.

Nieuwe alarmering in de gemeente.

contactpersoon

Mevrouw A. (Agnes) SchaapDirecteur/bestuurder

specifieke vaardigheden en expertises

Kwaliteit (zorg) Zorgconcepten (Keten)samenwerking Samenwerking met (keten)

partners Ondernemerschap in de zorg

Malderburch

Malderburch is een centrum voor welzijn, wonen en zorg en biedt maatwerk in zorg en dienstverlening aan ouderen en mensen met een beperking.

mal

der

bu

rc

h.n

l

Page 22: jaarboek zorgalliantienu 2010

22

MEE Gelderse Poort

meeg

elder

sepo

or

t.nl

MEE Gelderse Poort levert informatie, advies en ondersteuning aan kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een lichamelijke beperking, zintuiglijke beperking, chronische ziekte, niet-aangeboren hersenletsel, ontwikkelingsachterstand, verstandelijke beperking, vorm van autisme of een psychische beperking. MEE Gelderse Poort doet dit op het gebied van Wonen en Samenleven, Leren en Werken, Regelgeving en Geldzaken en Ontwikkeling en Opvoeding.

contactpersoon

Mevrouw C. (Toke) Piket Directeur

specifieke vaardigheden en expertises

Visie, meerjarenbeleid, strategie Bedrijfsvoering Procesverbetering/

-vernieuwing Slimmer werken Cultuur/leiderschap Personeel en Opleiding Kwaliteit (zorg) Zorgconcepten (Keten)samenwerking Klantgericht/vraaggericht

werken Empowerment kwetsbare

groepen

projecten Gezinscoaching cliëntondersteuning aan GGZ cliënten, zodat zij langer zelfstandig kunnen blijven leven.

Informele netwerkondersteuning methodiek om cliënt te ondersteunen bij het creëren van een netwerk. Ook mogelijk aan te bieden aan andere gemeenten en organisaties.

Nieuw informatiesysteem en technische infrastructuur in ontwikkeling.

Onderzoek over de cliëntvraag in samenwerking met de HAN.

Aantrekken Wmo-cliënten door vragenloket op website.

Functiebeschrijvingen en herwaardering functies.

Huisvestingslocaties in omgeving Tiel en Arnhem satellietspreekuur en regiolocaties in samenwerking met partners volgens ‘het nieuwe werken’.

Page 23: jaarboek zorgalliantienu 2010

23

projecten Zelfregie vanuit cliëntperspectief project om dit tot het leidend principe binnen de organisatie te maken. Een en ander mede ondersteund door een organisatiebrede methodiek van Competentiegericht Werken.

Deelintegratie LVG-zorg en Jeugdzorg.

Dienstverlening op het snijvlak van gezondheidszorg en gehandicaptenzorg zoals behandeling van kinderen met ernstige eet- en/of zindelijkheidsproblematiek en psychosociale zorg t.b.v. jonge diabetici.

Bevordering maatschappelijke participatie en sociale inclusie van cliënten door opzet en exploitatie van maatschappelijke ondernemingen en begeleide arbeid en activiteiten binnen gebruikelijke maatschappelijke kaders.

contactpersoon

De heer R.J.M. (Rob) de Jong Voorzitter Raad van Bestuur

specifieke vaardigheden en expertises

Visie, meerjarenbeleid, strategie Procesverbetering/

-vernieuwing Cultuur/leiderschap Innovatieve producten/

diensten/markten Zorgconcepten (Keten)samenwerking Klantgericht/vraaggericht

werken

Pluryn Hoenderloo Groep

plu

ryn

.nl

Sinds 1 januari 2011 zijn Pluryn en De Hoenderloo Groep bestuurlijk gefuseerd. De organisatie beweegt zich op het terrein van gehandicapten- en jeugdzorg en op het raakvlak tussen deze velden. De Pluryn Hoendeloo Groep biedt cliënten ondersteuning bij wonen, werken, leren en vrije tijd onder meer via onderwijs en behandeling. Hoewel de dienstverlening zich vooral concentreert in de provincie Gelderland wordt een aantal functies landelijk aangeboden. De Pluryn Hoenderloo Groep bedient circa 3300 cliënten, heeft circa 3400 medewerkers en werkt vanuit 163 vestigingen.

Page 24: jaarboek zorgalliantienu 2010

24

Sensire

sens

ire.n

l

Sensire is een ledenorganisatie voor gemak en comfortdiensten.

contactpersoon

De heer M. (Maarten) van Rixtel Raad van Bestuur

specifieke vaardigheden en expertises

Procesverbetering/-vernieuwing Innovatieve producten/

diensten/markten (Keten)samenwerking ICT en Domotica (Re)organisatie Klantgericht/vraaggericht

werken Marketing en Communicatie

projecten Zorg op afstand personenalarmering, screen to screen, medische monitoring, domotica, call centre (24/7 open). Deze diensten worden ook verkocht aan andere partijen.

Arrangementen voor specifieke doelgroepen, ook voor diensten die niet geïndiceerd zijn. Veelal componenten van zorg, veiligheid, service, wonen etc.

Ketensamenwerking op basis van intentieverklaringen met regionale ziekenhuizen, onder andere op het gebied van revalidatie en hartfalen.

Opleiding voor niveau 3 in samenwerking met ROC.

Bewogen bewegen reorganisatie.

Versterking eerste lijn.

Kleinschalig wonen.

Page 25: jaarboek zorgalliantienu 2010

25

projecten Voorbereiding vervangende nieuwbouw van Het Dorp zorggericht en duurzaam bouwen.

Expertisecentrum voor niet aangeboren hersenletsel (NAH).

Voedingsproject in samenwerking met universiteit van Wageningen.

Ontwikkeling van een Wellnessdouche (verzorgend wassen).

Meten van effecten op cliënten samenwerkingsproject met TU Twente.

Open source ICT-backbone realisatie samen met Foxi (ICT club).

Agressie signaleren op basis van spraakherkenning in samenwerking met TNO.

Bijdrage van techniek voor mensen met een handicap bezig met project in Het Dorp in samenwerking met Technasium uit Ede.

Robotarm helpen bij wassen en drogen in samenwerking met onder andere Mecon, Philips, TTC, RTD.

Grow huis twee woningen als testomgeving voor nieuwe processen en producten. Demonstraties, testen, scholing voor personeel, bewoners, MBO, nieuw personeel, nieuwe cliënten.

contactpersoon

De heer L. (Lars) Nieuwenhoff Directeur Business Development

specifieke vaardigheden en expertises

Bedrijfsvoering Procesverbetering/-vernieuwing Slimmer werken Business development Kwaliteit (zorg) Innovatieve producten/

diensten/markten Zorgconcepten (Keten)samenwerking Bouw en Vastgoed ICT en Domotica Bekostiging en Financiering

Siza

siz

a.n

l

Siza biedt zorg- en dienstverlening aan kinderen, jongeren en volwassenen met een lichamelijke, verstandelijke of meervoudige handicap of met niet-aangeboren hersenletsel. Vanuit meer dan 150 accommodaties in Gelderland, waaronder Het Dorp en ’s Koonings Jaght in Arnhem, werken in totaal 2.700 medewerkers die voor ruim 2.400 cliënten maar één opdracht hebben: mensen met een handicap zo goed mogelijk ondersteunen, zodat zij zo gewoon mogelijk kunnen leven, wonen en werken.

Page 26: jaarboek zorgalliantienu 2010

26

Stichting Pleyade

pleyad

e.nl

contactpersoon

De heer drs. P.H. (Piet Hein) JonkergouwRaad van Bestuur

specifieke vaardigheden en expertises

Personeel en Opleiding Kwaliteit (zorg) Innovatieve producten/

diensten/markten Zorgconcepten (Keten)samenwerking ICT en Domotica Bekostiging en Financiering Fusievraagstukken (Re)organisatie

projecten Meerjarenbeleidsplan technologie plan met name gericht op techniek (in samenwerking met cliënten en medewerkers).

E-learning toepassing in het opleidingsplan voor de BHV bij stichting Pleyade en bij de implementatie van het ECD.

Zorg op afstand haalbaarheidsonderzoek en experimenteren met zorg via beeldscherm.

Domotica leren van de ervaringen met domotica in recent opgeleverde nieuwbouwprojecten.

Andere opzet en vormgeving van het kennis- en behandelcentrum, aangepast aan de nieuwe woon/ zorgvormen.

Strategische personeelsplanning in samenwerking met Salus Gelria.

Stichting Pleyade is een organisatie voor wonen, zorg en welzijn in Arnhem, speciaal voor mensen van 55 jaar en ouder. Pleyade heeft acht locaties: De Akkerwinde, waar psychogeriatrische verpleeghuiszorg gecombineerd wordt met een woonzorgcentrum, de woonzorgcentra Eilandstaete, Malburgstaete en Waalstaete (met een verpleegunit voor psychogeriatrische zorg), de verpleeghuizen Eldenstaete en Polderhof met kleinschalig wonen voor dementerende ouderen, verpleegunit Tertzio in Elst en verpleeg- en behandelcentrum Altenova. Daarnaast biedt Pleyade met ThuisZorg Arnhem zorg en diensten bij mensen thuis.

Page 27: jaarboek zorgalliantienu 2010

27

projecten Uitlijning primair proces volgens Leanmethode in V&V inclusief ondersteunende diensten.

Interculturalisatie STMG wil een afspiegeling zijn van de samenleving binnen haar cliënten en medewerkers.

Positioneringsvraagstuk inclusief de vertaling naar verschillende communicatiemiddelen (onder andere inter- en intranet).

Samen starten De medewerkers van het consultatiebureau volgen alle kinderen in hun ontwikkeling en maken daarbij gebruik van de methode ‘Samen Starten’. Samen met de ouder wordt gekeken naar de gezinsomstandigheden waarin het kind opgroeit. Hierdoor is men in staat om ouders te ondersteunen en eventueel tijdig te verwijzen.

Mantelzorgbeleid voor cliënt en medewerker inclusief mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid.

Zichtbare schakel wijkverpleegkundige als centrale en coördinerende professional in de aandachtswijken (subsidie vanuit ZonMW).

Digitalisering dossier JGZ & AMW.

Diverse projecten taalmaatjes, activerend huisbezoek, schoolmaatschappelijk werk op basis- en voortgezet onderwijs, internet hulpverlening.

Wijkondersteuningspunt in samenwerking met Zorgalliantie.nu!, Pleyade, MEE Gelderse Poort en HAN.

contactpersoon

Mevrouw drs. I.L. (Ivone) Bergsma MBA-H Bestuurder

specifieke vaardigheden en expertises

Visie, meerjarenbeleid, strategie Procesverbetering/-vernieuwing Slimmer werken Kwaliteit (zorg) (Keten)samenwerking

Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland

stm

g.n

l

Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland (STMG) is een maatschappelijk betrokken zorgaanbieder die alle bewoners in haar werkgebied, tijdens alle levensfases, hulp-, zorg- en dienstverlening biedt om zelfstandig in de samenleving te kunnen blijven wonen en functioneren. De diensten die STMG aanbiedt zijn hulp bij het huishouden, persoonlijke verzorging, verpleging, palliatieve zorg, wond- en stomazorg, thuisbegeleiding. Daarnaast heeft STMG ook verpleegkundigen die thuis specialistische handelingen kunnen verrichten waardoor een ziekenhuisopname kan worden verkort of voorkomen. Daarnaast biedt STMG ook jeugdgezondheidszorg (0-4 jaar), personenalarmering, maatschappelijk werk en sociaal raadsliedenwerk. Nieuw is IniZio een dochteronderneming die private zorg regelt voor mensen met een pgb of zorg uit eigen middelen inkopen.

Page 28: jaarboek zorgalliantienu 2010

28

Thuiszorg & Zorgcentra Pantein

thu

iszo

rg

pantein.n

l

contactpersoon

De heer M.A.T. (Theo) Mennen Directeur

specifieke vaardigheden en expertises

Visie, meerjarenbeleid, strategie Kwaliteit (zorg) (Keten)samenwerking Innovatieve producten/

diensten/markten Klantgericht/vraaggericht

werken

projecten Kleinschalig wonen met Domotica regionaal initiatief waarbij, zowel intra- als extramuraal, (kleinschalig) wonen met domotica wordt ontwikkeld. Daarbij wordt uitgegaan van bestaande situaties, bestaande technologieën en bestaande samenwerkingsverbanden.

Pantein ‘Leert en Presteert’Organisatiebrede scholing. Onder het motto ‘Leren en presteren’ nemen 850 zorgmedewerkers deel aan een uniek ontwikkelingstraject. Het programma biedt directe ondersteuning in het dagelijks werk en richt zich op het werken volgens het Kwaliteitskader Verantwoorde zorg. Betrokkenen kunnen voor onder andere praktijkvoorbeelden en reflectieve ervaringen op een digitaal platform terecht.

Planetree NederlandPlanetree helpt Pantein bij het realiseren van hooggewaardeerde, mensgerichte zorg in een helende omgeving met een goede organisatie. Pantein streeft naar de best mogelijke zorg voor haar klanten

en medewerkers. Planetree helpt Pantein het verschil te maken tussen willen en doen in mensgerichte zorg.

Ketenzorg onder één parapluIn de regio waarbinnen Pantein actief is, werken huisartsen en Pantein onder de naam Syntein aan ketenzorg. Syntein zorgt ervoor dat de zorg voor mensen met een chronische aandoening, zoals Diabetes Mellitus, Astma of COPD, beter tussen de verschillende zorgverleners wordt afgestemd.

Integratie Thuiszorg en Intramurale Zorg Thuiszorg & Zorgcentra Pantein zijn sinds 1.1.2011 samengevoegd tot één toekomstbestendige organisatie waar klanten en medewerkers zich graag aan willen binden. Thuiszorg & Zorgcentra Pantein verlenen op een eenduidige en herkenbare wijze wijkgerichte zorg die aansluit bij de vraag van de klant en waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van de competenties van de medewerkers die voortkomen uit beide organisatieonderdelen.

Pantein wil maatwerk bieden aan iedereen met vragen op het gebied van gezondheid, wonen, welzijn en zorg. Dit kan alleen als mensen kunnen kiezen uit een goed en veelzijdig aanbod. Met een ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingshuizen, alle vormen van thuiszorg én verregaande samenwerking met diverse partners in de regio, biedt Pantein een brede dienstverlening op het gebied van wonen, welzijn, gezondheid en zorg.

Page 29: jaarboek zorgalliantienu 2010

29

projecten Medicatie op afstand pilotproject.

In-huis-opleiding (HNO) in samenwerking met ROC (met name niveau 2 en 3) met gebruik van e-learning. Gerichte opleiding van zowel eigen personeel, personeel van andere instellingen en een grote groep stagiaires om het tekort aan gediplomeerde helpenden en verzorgenden op te lossen.

Training door en voor eigen medewerkers (Technoteam) Team van specialistisch verpleegkundigen traint eenmaal per jaar de andere thuiszorgmedewerkers over nieuwe producten en ontwikkelingen op het gebied van thuiszorg.

Traject Rooster Beter.

Verhuur specialistische verpleegkundigen aan andere organisaties (ziekenhuis, etc.).

contactpersoon

De heer K.L. (Klaas) StoterRaad van Bestuur

specifieke vaardigheden en expertises

Slimmer werken Business development Personeel en Opleiding

Vérian

ver

ian

.nl

Vérian biedt thuiszorg aan iedereen dat nodig heeft, maar levert ook vele zorggerelateerde diensten zoals jeugdgezondheidszorg, maatschappelijk werk, diëtiek en zwangerschapsbegeleiding. Het hoofdkantoor is gevestigd in Apeldoorn, maar Vérian heeft ook locaties in Hattem, Nijmegen, Heerde, Brummen en Twello.Er werken bij Vérian ongeveer 3000 mensen voor zo’n 40.000 cliënten.

Page 30: jaarboek zorgalliantienu 2010

30

Zorgcentra Betuweland

zor

gc

entr

abe

tuw

eland.n

l

contactpersoon

De heer G.W.A. (Gerard) LucassenVoorzitter Raad van Bestuur

specifieke vaardigheden en expertises

Personeel en Opleiding Bouw en Vastgoed

projecten Videocare in de thuiszorg pilot in samenwerking met collega-organisatie.

Nieuwe visie op voeding en eten.

Ontwikkelen van aanvullende pakketten voor AWBZ cliënten.

Samenwerking op het gebied van dementie (casemanagers).

Dagverzorging in Kulturhus samenwerking met andere organisaties die welzijnsactiviteiten organiseren.

Geïntegreerde dienstverlening project met meerdere zorg- en welzijnsorganisaties.

Functioneringsgesprekken goede gesprekken leidt tot lager ziekteverzuim.

Zorgcentra Betuweland is een zorgaanbieder in het gebied tussen de (Neder)Rijn en de Waal en tussen Arnhem en Nijmegen. Zorgcentra Betuweland biedt zowel zorg thuis als in een van haar zorgcentra. Ook biedt zij dagverzorging en overige diensten aan op de locaties in Lent, Bemmel en Huissen.

Page 31: jaarboek zorgalliantienu 2010

31

projecten Videocare reeds vier jaar ervaring met videotoezicht, zowel intramuraal als in de thuiszorg. De zorgcentrale heeft via een tv-scherm contact met de bewoners. Bewoner kan via de tv zelf het contact initiëren. Er wordt ook gewerkt met beweging- en geluidsensoren in de slaap- en badkamer.

Intramurale praktijk met psychologen en psychiaters voor depressieve ouderen. Zorgkantoor financiert dit.

Verhuur diensten zorgcentrale aan derden.

contactpersoon

De heer drs. M. (Michel) HodesDirecteur/bestuurder

specifieke vaardigheden en expertises

Cultuur/leiderschap ICT en Domotica Wetenschappelijke studie

gerontologie Knowhow in leiderschap

(o.a. LSI) Zorg op afstand door middel

van schermen

Zorgcentrum St. Jozef

joze

fgen

dt.

nl

Zorgcentrum Sint Jozef verleent zorg en diensten aan ouderen in Gendt en Doornenburg. Sint Jozef is sinds juli 2009 gevestigd in het Hof van Breunissen, een woon- en zorgcomplex dat door Sint Jozef is ontwikkeld samen met de Woonstichting Gendt. Het Hof van Breunissen beschikt over tal van faciliteiten, waaronder een grand café en een restaurant. In het Hof van Breunissen zijn ook vijf woningen speciaal voor mensen die meer zorg en ondersteuning nodig hebben. Iedere woning heeft zes bewoners en is een volwaardig alternatief voor opname in een verpleeghuis. De zorg wordt verleend door Sint Jozef in samenwerking met de Zinzia Zorggroep.

Page 32: jaarboek zorgalliantienu 2010

32

Zorggroep Maas en Waal

zmw.n

l

contactpersoon

De heer drs. B. (Bert) van LingenVoorzitter Raad van Bestuur

specifieke vaardigheden en expertises

Bedrijfsvoering Personeel en Opleiding

projecten Wonen in grootschaligheid, ingericht als kleinschalig wonen realisatie van nieuwe woonvleugels aan een verpleegtehuis, ingericht als kleinschalige woonvorm. Hiermee is de nieuwbouw geheel toegespitst op de visie: Zo thuis mogelijk wonen.

Samenwerking met ziekenhuizen in onder andere revalidatie.

Gezond roosteren efficiënt matchen van mensen met capaciteit.

Opzetten van personeelsprofielen (maatwerk).

Elektronisch Patiënten Dossier.

Inzet vrijwilligers bij geestelijke problematiek.

Zorggroep Maas & Waal (ruim 1000 medewerkers) is een regionale aanbieder van een compleet pakket van diensten op het gebied van zorg en behandeling, wonen en welzijn in Het Land van Maas en Waal. De zorggroep doet dit vanuit drie verpleeghuizen, vijf zorgcentra en de afdeling zorg en behandeling thuis met diensten op het terrein van de Wmo, de AWBZ en de Zorgverzekeringswet.

Page 33: jaarboek zorgalliantienu 2010
Page 34: jaarboek zorgalliantienu 2010

34

Contactgegevens

Participanten

Atlant Zorggroep APELDOORN Mevrouw N. Vogel 055 506 72 00

BrabantWonen OSS De heer J.A. de Gier 0412 66 49 11

BrabantZorg VEGHEL De heer drs. F.H. van de Werfhorst MBA 0413 38 08 91

Careaz LICHTENVOORDE Mevrouw L. Vennegoor 0544 37 42 73

De Driestroom ELST De heer ir. W.A.B. Muilenburg 0481 36 60 00

De Woonmensen APELDOORN De heer P. Koburg 055 548 48 48

Drie Gasthuizen Groep ARNHEM De heer J. van der Meulen 026 354 94 99

Insula Dei Huize Kohlmann ARNHEM Mevrouw B.J. Versteegen 026 369 79 89

Kalorama BEEK-UBBERGEN De heer drs. P. Kuiper 024 684 77 77

Malderburch MALDEN Mevrouw A. Schaap 024 357 05 70

MEE Gelderse Poort ARNHEM Mevrouw drs. C. Piket 088 633 00 00

Pluryn Hoenderloo Groep OOSTERBEEK De heer drs. R.J.M. de Jong 026 334 98 16

Sensire TERBORG De heer M. van Rixtel 0314 35 65 76

Siza ARNHEM De heer L. Nieuwenhoff 026 377 78 85

Stichting Pleyade ARNHEM De heer drs. P.H. Jonkergouw 026 400 41 14

Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland ARNHEM Mevrouw drs. I.L. Bergsma MBA-H 026 376 15 51

Thuiszorg Pantein BOXMEER De heer M.A.T. Mennen 0485 56 78 12

Vérian APELDOORN De heer K.L. Stoter 088 126 33 37

Zorgcentra Betuweland BEMMEL De heer G.W.A. Lucassen 0481 47 07 00

Zorgcentrum Sint Jozef GENDT De heer drs. M. Hodes 0481 42 13 38

Zorggroep Maas en Waal BENEDEN-LEEUWEN De heer drs. B. van Lingen 0487 58 21 00

Raad van Advies

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen ARNHEM Mevrouw K. Baele 026 369 18 84

Atlant Zorggroep APELDOORN Mevrouw N. Vogel 055 506 72 00

BrabantZorg VEGHEL De heer drs. F.H. van de Werfhorst MBA 0413 38 08 91

Stichting Pleyade ARNHEM De heer drs. P.H. Jonkergouw 026 400 41 14

KplusV organisatieadvies ARNHEM De heer J.M. Kok 026 355 13 55

Projectmanagement

KplusV organisatieadvies ARNHEM De heer J.M. Kok 026 355 13 55

KplusV organisatieadvies ARNHEM De heer E.W.J. Netjes 026 355 13 55

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen ARNHEM De heer J. van Deutekom 026 365 82 33

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen NIJMEGEN De heer J. van der Meulen 024 353 05 85

Page 35: jaarboek zorgalliantienu 2010

KPLU_ZORG_OMSL_190x265_0311.indd 2 11-03-2011 11:55:23

Page 36: jaarboek zorgalliantienu 2010

Zorgalliantie.nu!Postbus 600556800 JB ArnhemT. (026) 355 13 [email protected]

Jaarboek 2010

KPLU_ZORG_OMSL_190x265_0311.indd 1 11-03-2011 11:55:21