IZEN KMO magazine

download IZEN KMO magazine

of 36

 • date post

  23-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  215
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Magazine voor bedrijven over het energievraagstuk en hoe we er in de toekomst mee zullen omgaan. Verschillende beleidsmakers en middenveldactoren geven hun visie over hoe bedrijven de energieproblematiek kunnen ombuigen in iets positiefs.

Transcript of IZEN KMO magazine

 • 1izen06.2013

  groeneopiniemakers:Jan Hendrickx

  alex polfliet

  kris peeters

  de toekomst is zonnig:

  de wereld in 2037

  Ja, elektriscH riJdenis voor morgen

  kmo magazine

 • 2IZEN energy systems ontving de prijs Ondernemen 2012 van VOKA - Kamer van Koophandel Kempen. Vakjury Jo Pauels (voorzitter raad van bestuur Groep Infrabo) over IZEN:

  We troffen een zeer dynamisch kader aan en ook het engagement van de me-deWerkers Was treffend. het bedrijf is innovatief in functie van de toepassing van hun producten. de onderneming laat zich ook niet ontmoedigen door moeilijkheden in de sector. deze facto-ren zorgen ervoor dat ze een terechte Winnaar zijn.

 • 3Beste ondernemer

  Ik begrijp het niet! Ik begrijp het echt niet

  De laatste maanden hebben we tal van offerten gemaakt voor bedrijven. Aanbiedingen om hun energiefactuur onder controle te krijgen. Door zonneboilers te plaatsen, warm-tepompen in te schakelen of zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen. Stuk voor stuk investeringen die zich op korte termijn terugverdienen en bedrijven een stap dichter brengen bij energieonafhankelijkheid. Toch nemen die bedrijven geen beslissing en dat is onbegrijpelijk.

  Het was dus hoog tijd voor actie! Samen met een aantal collegas hebben we lang nagedacht en denken we te begrijpen waar het schoentje knelt. Het grote probleem van het energievraagstuk is de onzekerheid. En geen angst, u bent niet alleen. Zoals u in het interview met Jan Hendrickx kan lezen, maken veel bedrijven zich zorgen over energie. En u zou voor minder, als u onderstaande vragen leest

  Gaat de energieprijs stijgen of dalen? Is energie nog een vrijblijvende keuze? Hoe kan ik mijn factuur onder controle houden? Gaat het licht uit als de kerncentrales sluiten? Is hernieuwbare energie niet de reden van stijgende energieprijzen?

  We hebben al die vragen naast elkaar gelegd en de conclusies gebundeld in de presenta-tie Duurzaamheid geeft energie aan uw bedrijf.

  En hoewel het soms een sombere boodschap lijkt, schijnt achter de wolken toch de zon.

  De zon die niet enkel gratis energie geeft aan uw bedrijf, maar ook duurzaamheid. Dit is zelfs een extra hefboom: duurzame bedrijven zetten in op innovatie en hebben niet enkel betere financile resultaten, maar ook trouwere klanten. Daar droomt toch iedereen van, niet?

  Lees ons magazine waarin tal van opiniemakers hun visie geven op het energielandschap en u zal zelf ontdekken dat de zon ook voor u kan schijnen.

  Kris DuchesneHead of Sales

  Welkom

  Colofon

  Verantwoordelijk uitgever:

  Gie Verbunt

  Hoeksken 56, 2275 Lille

  Cordinatie: Jelle Henneman

  Redactie:

  Dirk De Wilde, Pieter Callebaut,

  Jolien Lynen, Kris Duchesne.

  Vormgeving:

  Joke Lammens

  Fotografie:

  Joke Lammens, Jolien Lynen

  Maarten Gilis

  Contact:

  IZEN, Hoeksken 56, 2275 Lille

  info@IZEN.eu - www.IZEN.eu

  0032 (0)14 55 83 19

 • 4Wat kan ik doen om mijn energiefactuur onder controle te houden? Gaat het licht uit als de kerncentrales dicht gaan? Winnen bedrijven die inzetten op duurzaamheid? Gaat de energieprijs stijgen of dalen?

  Op die vragen willen we met onze presentatie een antwoord bieden. We hebben heel wat kennis verzameld rond duurzaam ondernemen en zijn tot interessante conclusies gekomen die bedrijven kunnen helpen hun kosten onder controle te houden n aan klantenbinding te doen.

  Kris DuchesneHead of B2B DepartmentSpreker over duurzaamheid

  PRESENTATIE

  Duurzaamheid, geeft energie aan

  je bedrijf

  Duur: 30 minReservatie: info@IZEN.be

 • 5kvc Westerlo

  lampiris

  zonder kernenergie

  milieuvriendelijk stadion

  partners in het pionieren

  het jaar van de kernuitstap

  jan hendrickx

  eyeWorks

  kris peeters

  de Wereld in 2037

  elektrisch rijden

  alex polfliet

  voka luidt het energiealarm

  groene filmmakers

  legt de lat hoog

  de toekomst ziet er groen uit

  blue corner en izen

  vierkant achter de zon

  6

  16

  25

  10

  18

  33

  12

  22

  30

  inhoud

  Wat kan ik doen om mijn energiefactuur onder controle te houden? Gaat het licht uit als de kerncentrales dicht gaan? Winnen bedrijven die inzetten op duurzaamheid? Gaat de energieprijs stijgen of dalen?

  Op die vragen willen we met onze presentatie een antwoord bieden. We hebben heel wat kennis verzameld rond duurzaam ondernemen en zijn tot interessante conclusies gekomen die bedrijven kunnen helpen hun kosten onder controle te houden n aan klantenbinding te doen.

  Kris DuchesneHead of B2B DepartmentSpreker over duurzaamheid

  PRESENTATIE

  Duurzaamheid, geeft energie aan

  je bedrijf

  Duur: 30 minReservatie: info@IZEN.be

 • 66

  detoekomst

  ziet ergroen

  uit

 • 77

  Het bedrijf 3E geeft grote klanten over de hele wereld advies over de productie en verdeling van hernieuwbare energie, en ontwikkelt software om die proces-sen efficint te bewaken en te sturen. Een autoriteit dus, en voor IZEN haalt grote baas Geert Palmers zijn glazen bol boven. Hoe zal de energieverstrek-king er in het jaar 2037 uitzien?

  Niet dat hij dat allemaal op zijn eentje heeft uitgedacht. Er bestaan al diverse grondige toekomstprognoses, waarin het pad wordt uitgestippeld naar een zo goed als koolstofvrije toekomst. Wat daarbij opvalt, is dat onderzoekers meestal uitgaan van een stabiel ver-

  bruik: we gaan dus niet minder elektri-citeit verbruiken. Hoezo, moesten we dan niet besparen?

  Jawel, en enerzijds zal de energie-efficintie inderdaad stijgen, waardoor minder elektriciteit nodig is in een reeks sectoren. Maar anderzijds zal er ook meer elektriciteit nodig zijn om fossiele brandstoffen te vervangen, zeker wat betreft ons transport.

  Dat laatste is dan een van de drie belangrijke sectoren die de komende decennia grondig zullen moeten ver-anderen. De bouw en de energiesector zijn de andere twee.

  de Huid van Je HuisIn de bouwsector is vandaag al een heel eind van de weg afgelegd. Waar een woning vr WO II nog zon 120.000 joule per jaar verbruikte, is dit nu al meer dan gehalveerd, tot 56.000 joule. De Europese doelstelling is om in het jaar 2020 tot nul te komen.

  Een groot deel van de technieken om daar te geraken, zijn nu al gekend. Gebouwen moeten allereerst beter gesoleerd worden. En er moet een overstap komen van passiefhuizen naar actiefhuizen. Dat zijn huizen die actief gebruik maken van wat de na-tuur aanbiedt. Via warmtepompen

  deWereldin 203725 jaar geleden ging izen van start als een rariteit in een niet-groene wereld. vandaag is er veel veranderd. maar laten we nog eens 25 jaar verder kijken, naar 2037: hoe ziet onze samenleving er op energievlak dan uit? volgens geert palmers, met zijn wereldwijd actieve bedrijf 3e een absoluut expert op het vlak van hernieuwbare energie, kunnen we tegen dan al verder zonder co2 uit te stoten. maar dan moet er wel gen-vesteerd worden, en vooral - moeten politici keuzes durven maken.

  detoekomst

  ziet ergroen

  uit

 • 8in europa zal zon vijfduizend vierkante kilome-ter bedekt zijn met zonnepanelen

  de Wereld in 2037

  en een multifunctionele huid over de woning, worden de verwarming, het licht en de ventilatie geregeld. Dat zal maken dat huizen er ook anders zullen gaan uitzien. De kleuters van de toekomst zullen geen huisjes meer tekenen met schoorstenen waaruit rook komt, want schoorstenen zullen verdwijnen. Geert Palmers is ervan overtuigd dat hernieuwbare energie-toestellen mooier zullen worden. De opbouw-zonnepanelen van vandaag zullen vervangen worden door gente-greerde systemen. Zonne-energie zal dus niet langer zichtbaar aanwezig zijn als technologie, maar een deel van de bouwschil zijn.

  Bovendien zullen we ook traditionele energie-efficinte bouwtechnieken uit bijvoorbeeld tropische landen op-pikken, zoals natuurlijke ventilatie, gebruik van materialen die warmte vasthouden, en een slimme ruimtelijke ordening. Zulke traditionele technieken vergen niet meer elektriciteit, maar bieden wel comfort.

  Maar dit alles betekent natuurlijk wel dat het tempo waarmee gebouwen nu gerenoveerd worden, flink omhoog moet - van n procent naar minstens drie procent van de bestaande gebou-wen.

  zonnevelden en eilandenOok in de energiesector is al een eind van de weg afgelegd. Voor Palmers was 2012 zelfs een mijlpaal in de energie-geschiedenis: voor het eerst werden

  er op alle continenten ter wereld grote projecten voor zonne-energie gebouwd, znder subsidies. Maar het tempo van de veranderingen zal nog stijgen. De belangrijkste vaststelling hier is dat het wel degelijk mogelijk wordt om over te schakelen op hernieuwbare energie.

  Internationale prognoses tonen scena-rios waarbij tegen 2050 80 procent van de conventionele bronnen vervangen worden door hernieuwbare energie. Dit kan oplopen tot de volle 100 procent als de innovaties versnellen, wat een waarschijnlijke evolutie is. Vooral wind-energie en zonne-energie zullen een dominante rol spelen in die vervanging.

  Zonne-energie via fotovoltasche cel-len zal de belangrijkste technologie zijn. Een duizendste van de totale op-pervlakte van Europa - of zon vijfdui-zend vierkante kilometer - zal bedekt zijn met een vorm van zonnepanelen. Die panelen zullen mooier zijn, meer gestandaardiseerd, goedkoper en ef-ficinter.

  De windenergie zal van almaar grotere molens komen. Tegen 2050 zullen er 100.000 nieuwe windturbines geplaatst

  worden in de Europese Unie. De helft op land, de helft offshore. De kostprijs van die molens, net als van andere hernieuwbare energievormen, zal wel volledig verrekend worden in de prijzen voor de consument. Dus zonder de subsidies en