Info Oost - editie Februari 2013

16
FEBR 2013 36 e jaargang, oplage 4000 stuks, Info-Oost is een maandelijks informatieblad van de Stichting Samenlevingsopbouw Helmond-Oost. Wijkhuis “De Lier”, van Kinsbergenstraat 1 5703 BW Helmond tel.nr.: 0492-544478 www.wijkhuisdelier.nl Een inzender is in eigen persoon verantwoordelijk voor de inhoud van het door hem/haar ingezonden artikel PRINS GERRIE D’N UURSTE CARNAVALSVERENIGING KOMT MET PRINS GERRIE D’N UURSTE EN EEN DELEGATIE OP BEZOEK EN NATUURLIJK ONTBREKEN DE DANSMARIEKES NIET Het mooiste verklede kind krijgt een prijsje. Voor de kinderen zijn er in de hal speciale kaarten te koop voor 3x snoep of chips, 2x ranja en een kleine verrassing als ze naar huis gaan. Kaarten te koop voor € 3,50 Verder kunnen ouders in de zaal terecht voor hun drankje, praatje, dansje en polonaise. Voor de volwassenen zijn er penningen te koop voor € 1,70, voor bier - fris en wijn.

description

Het wijkblad van Helmond-oost

Transcript of Info Oost - editie Februari 2013

Page 1: Info Oost - editie Februari 2013

FEBR 2013 36

e jaargang, oplage 4000 stuks, Info-Oost is een maandelijks informatieblad van de Stichting Samenlevingsopbouw

Helmond-Oost. Wijkhuis “De Lier”, van Kinsbergenstraat 1 5703 BW Helmond tel.nr.: 0492-544478 www.wijkhuisdelier.nl Een inzender is in eigen persoon verantwoordelijk voor de inhoud van het door hem/haar ingezonden artikel

PRINS GERRIE D’N UURSTE

CARNAVALSVERENIGING

KOMT MET

PRINS GERRIE D’N UURSTE

EN EEN DELEGATIE OP BEZOEK

EN NATUURLIJK ONTBREKEN DE DANSMARIEKES NIET

Het mooiste verklede kind krijgt een prijsje.

Voor de kinderen zijn er in de hal speciale kaarten te koop voor 3x snoep of chips, 2x ranja en een kleine verrassing

als ze naar huis gaan. Kaarten te koop voor € 3,50

Verder kunnen ouders in de zaal terecht voor hun drankje, praatje, dansje en polonaise. Voor de volwassenen zijn er penningen te koop voor € 1,70, voor bier - fris en wijn.

Page 2: Info Oost - editie Februari 2013
Page 3: Info Oost - editie Februari 2013

Iedere ouder weet het wel: het leven met twee opgroeiende kinderen in huis is nooit saai. Hoe goed je jouw kinderen ook denkt te kennen, toch weten ze je steeds weer te verrassen. Soms wel

met hele spannende momenten…

Zo was er die zondagmiddag een paar weken geleden dat onze oudste de huiskamer in kwam: “De lampen op mijn kamer en op de overloop doen het niet meer.” Onze eerste reactie was om boven te gaan kijken, maar kijkend naar zijn gezicht veranderde mijn reactie: “Ben je soms in de buurt van je lichtknop of een stopcontact met iets bezig geweest waardoor het kapot kan zijn gegaan?” En toen kwam het verhaal. Hoe hij op straat een elektriciteitsdraad gevonden had en dat hij die dus in een stopcontact gestopt had en dat toen de lamp uit was gegaan… Manlief en ik keken elkaar aan en ons hart sloeg een paar tellen over.

Manlief ging kijken en constateerde een zwart stopcontact en een zwart draadje. Ik haalde ondertussen onze 8-jarige bij me, voor een serieus gesprek. De schrik zat er goed in bij hem. Van het effect van zijn actie op de lamp, van de blik die manlief en ik wisselden en daarna ook van mijn verhaal over wat er allemaal had kunnen gebeuren. Gelukkig. Soms is dat gewoon nodig! De volgende avond vertelde hij nog dat hij de uiteinden van het draadje elk in een gat had willen doen… en dat hij oranje dingetjes over de vloer had zien lopen…

Een week ging voorbij en weer werd het zondag. En ditmaal bedacht onze jongste dat het tijd was voor een stunt. Tijdens het bouwen van een lego-voertuig besloot hij even te testen wat hij van de lego allemaal in zijn neusgat kon krijgen. Hij had blijkbaar al een aantal dingen gehad toen hij het blauwe autolampje probeerde. Dat paste! Zo goed dat het er niet meer uit kwam!

Manlief erbij, ik erbij en het huilende kind maar laten snuiten. Geen lampje wat naar buiten kwam, maar na een aantal keer konden we het in ieder geval wél zien zitten. De tijd overbruggend tot de afspraak bij de huisartsenpost bleven we hem maar laten snuiten. En gelukkig lag er na een tijd een blauw lampje in de zakdoek.

Nee, een leven met twee opgroeiende kinderen in huis is nooit saai. Maar gelukkig hebben we ondertussen al weer drie hele saaie zondagen gehad… Heerlijk! NOOR

KIENEN VRIJDAG 1 FEBRUARI KIENEN

Vrijdag 1 februari is er weer kienen. Ook dit jaar hebben we weer vele mooie prijzen voor jong en oud. Natuurlijk is er ook een complete koffie- en wasmiddelen ronde en verder zijn er enkele tassen met levensmiddelen te winnen. Op het extra kaartje hebben we weer iets mooi´s. Toegang vanaf 16 jaar, zaal open vanaf 19.00 uur, aanvang 20.00 uur. U bent van harte welkom. Let op: Kaarten kosten € 5,25 per serie, halve serie € 2,75 en extra kaartje € 1,30

DARTERS OPGELET BILJARTERS

Op dinsdag of donderdag avond is er mogelijkheid voor een dart- of biljartclubje.

Kom eens praten voor meer informatie of neem contact op met [email protected].

RUIMTE TE HUUR Op de donderdagavond zijn er nog mogelijkheden om de grote zaal te huren voor uw vereniging of activiteit.

CARTRIDGE INZAMELPUNT U kunt nog steeds lege cartridges inleveren in Wijkhuis de Lier. Alleen cartridges zonder verpakking erom. De doos staat bij de ingang in de hal. Er mogen geen batterijen ingeleverd worden, deze kunt u in diverse bouwmarkten en winkels inleveren.

KINDERACTIVITEITEN Iedere 2e dinsdag van de maand voor de groepen 3, 4 en 5 van de basisscholen. Elke 4e dinsdag van de maand voor de oudere groepen 6, 7 en 8. Uitgezonderd schoolvakanties. De briefjes komen via de scholen in de wijk met daarop het thema en de tijden. Wilt u zich opgeven voor de nieuwsbrief, of zit uw kind buiten de wijk op school informeer dan via [email protected]

DRIE OCHTENDEN PER WEEK: BOEKENUITLEEN

Houdt u ook zo van lezen? Kom naar het wijkhuis en

meldt u aan als lid hiervoor. Voor € 5,00 per jaar kunt u terecht om

te lenen of te ruilen. Dinsdag, woensdag en donderdag

van 10.00 - 12.00 uur zijn de kasten voor u open.

Page 4: Info Oost - editie Februari 2013
Page 5: Info Oost - editie Februari 2013

BEWEGEN VOOR OUDEREN

Elke vrijdagmorgen is er gym voor ouderen van 9.15 - 10.15 uur. U kunt hier oefeningen doen op muziek, zowel zittend, staand als lopend. Alles gebeurt onder deskundige leiding, er wordt rekening gehouden met wat u kunt. Bewegen moet en is goed voor iedereen. Ook wordt er onderling wat bij gekletst onder het genot van ´n kopje koffie/thee. Er zijn nog enkele plaatsen vrij, kosten € 4,00 per maand. Loopt u gerust eens binnen, ook heren zijn welkom.

DINSDAGMIDDAG JOKEREN RIKKEN VANAF 14.00 UUR

Iedere dinsdagmiddag zijn er kaartwedstrijden in uw wijkhuis. U kunt hier jokeren en rikken vanaf 14.00 uur voor kleine pakketjes levensmiddelen of zeep. U kunt zich tot 14.00 uur hiervoor inschrijven voor € 1,30 p.p. Vanaf 12.30 uur is de zaal open en is er gelegenheid om onderling te kaarten. Mogen wij u hier ook eens begroeten?

22 FEBRUARI JEUGDDISCO GROEP 5, 6, 7 EN 8 VAN 19.30-21.30 UUR

22 februari is er weer een jeugddisco. Er mogen voortaan ook kinderen uit groep 5 komen. Dus alle kinderen van groep 5, 6, 7 en 8 die in de wijk wonen of op de basisscholen in de wijk zitten zijn welkom. Briefjes met alle informatie komen via de scholen. Zit uw kind buiten de wijk op school informeer dan via [email protected] voor meer informatie.

WIST U DAT…….

De avond met de Tierelieren weer super gezellig was?

Er na afloop veel complimenten uitgedeeld zijn?

De mensen werkelijk hebben genoten en vroegen of dit wat vaker kon?

De opbrengst van deze avond geheel voor de kindervakantieweek is?

De werkgroep u allen hiervoor bedankt?

Ook het prinsenbal van de AO-Kanters weer goed bezocht is?

Het zeer druk en super gezellig was?

De nieuwe prins op deze avond bekend gemaakt is?

U ook aan de leestafel gebruik kunt maken van de pc?

U tegen een borg van € 5,00 het toetsenbord en de muis krijgt?

U daarna uw e-mails kunt versturen of op internet wat kunt opzoeken?

U zich kunt inschrijven voor bijvoorbeeld computercursussen, workshop tekenen, ouderengym, bij de tijdse ouderen en dergelijke, of voor de kinderyoga vanaf 4 jaar?

Ook uw idee en/of wensen voor activiteiten in 2013, voor jong en oud nog steeds welkom zijn?

Wij ook proberen er, samen met u, iets mee te doen?

Er nog steeds oude kerst- en andere kaarten ingeleverd kunnen worden?

Wij kleurenkopieën voor u kunnen maken en deze € 0,20 per A4 kosten?

Wij eventueel ook voor u kunnen stencilen vanaf 25 A4 vellen papier?

Wij ook ruimtes verhuren voor allerlei activiteiten, zoals vergaderingen, workshops, presentaties en dergelijke?

U voor meer informatie gerust kunt bellen, tel. 544478, of voor uw vragen kunt mailen naar: [email protected]?

Wij ook nog steeds losse postzegels van € 0,54 verkopen?

Ook onze website www.wijkhuisdelier.nl de moeite van het bekijken waard is, er mooie foto’s van activiteiten op staan?

U ook wijkhuisberichten kunt lezen via www.buurtlink.nl of kunt kijken op tv. naar Omroep Helmond?

Wij een hele grote leestafel hebben?

U hier gerust het Eindhovens Dagblad en de Telegraaf of de leesmap mag komen lezen?

U hier ook vanaf vrijdagmorgen weekblad De Loop kunt ophalen?

Er ook diverse folders uit het folderrek meegenomen kunnen worden om thuis te lezen?

Page 6: Info Oost - editie Februari 2013
Page 7: Info Oost - editie Februari 2013

COMPUTERCURSUSSEN Cursus voor ouderen en beginners U kunt zich weer inschrijven voor de cursus van maart. Deze is op de maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur en wordt gehouden in Wijkhuis de Lier.

Velen gingen u voor. Leeftijden? Onze oudste deelneemster tot nu toe was 88 jaar en geslaagd. U bent nooit te oud om te leren. Een computer aangeschaft en u weet niet wat u er allemaal mee kunt doen? Bang dat u iets verkeerd doet of dat er iets kapot gaat? U heeft weinig of geen computer ervaring? Dan is deze cursus misschien iets voor u. In 8 bijeenkomsten wordt u in uw eigen tempo en op uw niveau geleerd om te gaan met de computer. U leert het gebruik van het toetsenbord en muisbesturing. U maakt kennis met vele tips en trucs die het allemaal makkelijker maken om te gaan met uw computer. U maakt kennis met een aantal leuke en bruikbare programma’s. U leert uw computer op orde te houden door bestandsbeheer. Verder wordt er op ingegaan hoe u op de computer eenvoudige instellingen kunt maken. Uiteraard komt het gebruik van het internet en het e-mailen ook aan de orde. Kortom, een cursus waarin u de basisvaardigheden van de computer leert. Typevaardigheid is niet vereist, wel dat u in het bezit bent of gebruik kunt maken van een computer, zodat u thuis wat kunt oefenen. Inschrijven kan dagelijks tijdens de openingstijden. Het cursusgeld inclusief lesmateriaal en een kop koffie of thee bedraagt € 50,00 gelijktijdig te voldoen bij inschrijving aan de bar in het wijkhuis. Na afloop wordt een certificaat van deelname uitgereikt. Cursus voor gevorderden Bij voldoende deelnemers: start in maart. Deze cursus is op dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 uur en wordt gehouden in ons wijkhuis. Cursusgeld bedraagt € 55,00 inclusief een kop koffie of thee en eventuele lesmaterialen. 8 bijeenkomsten. Deze cursus is bestemd voor diegenen die al aardig met de computer weten om te gaan. Ook als vervolg op de beginnerscursus. In deze cursus maakt u kennis met het Microsoft Office 2000-2003 pakket met daarin de programma’s Excel, Acces, PowerPoint en Word. Met deze onderdelen van het Microsoft Office pakket gaan wij vervolgens oefenen en u leert hoe u deze programma’s in de praktijk kunt gebruiken. Met Excel maakt u een eenvoudige boekhouding of huishoudbudget en controleert u de energienota enz. enz. U heeft een grote postzegel-, cd-, dvd- of andere verzameling? Deze programma’s houden voor u alles netjes en overzichtelijk op orde. U maakt kennis en leert omgaan met PowerPoint. Met dit programma gaat u met uw (eigen) digitale foto’s en/of tekst presentaties of een diashow maken. Verder maakt u kennis met vele tips en trucs in Word. Nieuw: U maakt in deze cursus ook kennis met het fotobewerkingsprogramma Photoshop en de vele manieren om foto’s te bewerken. Typevaardigheid is niet vereist. Voor deze cursus is het wel van belang dat u zelf in het bezit bent van een computer en een Microsoft Office pakket 2000-2003. Huiswerk kan deel uitmaken van deze cursus. Aan het eind van de cursus wordt een certificaat van deelname uitgereikt. Cursus digitale fotobewerking en archivering Maandagavond van 19.30 - 21.30 uur 4 bijeenkomsten. Bij voldoende deelnemers start in februari.

Bijna iedereen is tegenwoordig in het bezit van een digitale camera of gsm met camera. Aan het maken van digitale foto’s zijn weinig of geen kosten verbonden. Er worden dan ook heel veel digitale foto’s gemaakt. Maar hoe maak je deze foto’s zichtbaar op de computer? U hebt oude (beschadigde) foto’s en wilt deze bewerken en weer netjes maken? In deze cursus maakt u kennis met het archiveren, beheren en bewerken van uw digitale foto’s. U maakt kennis met programma’s om uw digitale foto’s veilig als back-up op te slaan zodat u altijd een reserve bestand heeft. Tevens maakt u kennis met programma’s om uw foto’s in diastijl te vertonen. Voor deze cursus is enige basisvaardigheid van het toetsenbord- en muisgebruik vereist. U kunt tijdens de cursus gebruik maken van uw eigen opslagmedium zoals memorycards of usb-stick. Het cursusgeld bedraagt € 30,00. Inclusief eventuele lesmaterialen, freeware programma’s en een kop koffie of thee

Page 8: Info Oost - editie Februari 2013

PROGRAMMA STEUNPUNT ROZENHOF VOOR FEBRUARI Wilt u meer informatie neem dan contact op met Franka van den Boomen, coördinator, tel.: 0492-544410. Aanwezig: dinsdag, woensdag en vrijdag (in principe)

We hebben nu ook een slechthorendensysteem. Dit is geschikt voor mensen die zelf hun hoorapparaat op ringleiding kunnen zetten. Voor slechthorenden zonder hoorapparaat hebben we een koptelefoon. Men kan dit o.a. gebruiken bij de kienavond, filmavond, informatiemiddagen enz.

5 Februari, aanvang 19.30 uur: Kienen. U bent weer van harte welkom op onze gezellige kienavond. Zoals altijd zijn er leuke prijzen te winnen. Ook wordt er een loterij gehouden. Zaal open vanaf 19.00 uur.

8 Februari, aanvang 20.00 uur, sluiting 22.30 uur: Film “Something's Gotta Give”. Extra i.v.m. carnaval. Eindelijk een romantische komedie met hart en humor! De liefdesperikelen van een dame en heer op leeftijd kunnen een fantastische film opleveren. Nu op groot scherm en let op: nu voortaan op woensdag. Zaal open: 19.30 uur. Entree: gratis.

18 Februari, aanvang 10.00 uur: Modeshow CeeJeemode. Op maandag 18 februari presenteert CeeJeemode haar nieuwe voorjaars- / zomercollectie van 2013. De verkoop duurt tot 15.00 uur.

20 Februari, aanvang 20.00 uur, sluiting 22.30 uur: Film “Oorlogswinter”. Leef opnieuw mee met de 15-jarige Michiel die tijdens de oorlogswinter van 1944-1945 niets liever wil dan werken voor het verzet. Pas als hij de kans krijgt zich daadwerkelijk in te zetten, realiseert Michiel zich dat het verzet duistere, gevaarlijke kanten heeft en risico's met zich meebrengt. Nu op groot scherm en let op: nu voortaan op woensdag. Zaal open: 19.30 uur. Entree: gratis.

25 Februari, aanvang 20.00 uur, sluiting 23.00 uur: Helmonds Slavisch Koor. Het koor legt zich toe op koormuziek uit de landen waar een Slavische taal wordt gesproken. Zoals koorzang uit de Russisch-Orthodoxe kerk, volksmuziek en koorwerken van beroemde en anonieme componisten. Jaarlijks worden diverse concerten verzorgd, zowel binnen als buiten Helmond en zelfs in het buitenland. We nodigen u van harte uit om van dit prachtige optreden te komen genieten. Zaal open: 19.30 uur. Entree: 1,50 euro.

VASTE ACTIVITEITEN IN STEUNPUNT ROZENHOF Eetpunt Rozenhof: Van maandag tot en met vrijdag serveren wij een warme maaltijd. In de weekenden en zon-en feestdagen zijn wij gesloten. Criterium: het is bedoeld voor ouderen van 55 jaar en ouder. U krijgt keuze uit een driegangenmenu aangepast aan de seizoenen. Afhankelijk van uw inkomen kunt u in aanmerking komen voor tegenmoetkoming via de Categoriale Maaltijdservice van de Gemeente Helmond. Handwerkclub: Elke maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Koersballen: Woensdagmiddag van 13.45 tot 16.00 uur. Contributie is 1,50 euro per maand. Sjoelclub: Elke donderdagmiddag 14.00 tot 16.00 uur. MEER BEWEGEN VOOR OUDEREN: Vrijdagochtend van 9.30 tot 10.30 uur. Kosten: € 1,50.

Wij hebben tevens een mooie biljarttafel, die staat in een gezellige ontmoetingszaal. Als u zin heeft om een balletje te stoten met uw vrienden dan bent u van harte welkom in het Rozenhof.

Page 9: Info Oost - editie Februari 2013

GEVRAAGD KNUTSELMATERIALEN Voor de knutselactiviteiten zouden we graag schroefjes, boutjes, reviertjes, kleine spijkertjes, metalen dekseltjes, ijzerdraad, stalen horloge en bandjes e.d. kunnen gebruiken. Iedereen heeft wel iets in de schuur van dit kleine spul wat misschien weg kan. Wij kunnen hier iets heel leuks van maken met de kinderen. U kunt dit inleveren aan de bar van het wijkhuis. En over een tijdje ziet u op de website het resultaat: www.wijkhuisdelier.nl. REDACTIE INFO-OOST ZOEKT ‘NIEUW BLOED’ De redactie van Info-Oost is MET SPOED op zoek naar nieuwe leden. Dit is nu vooral urgent geworden omdat onze lay-out medewerker om gezondheidsredenen, in de loop van dit jaar, zal afhaken. Hij zal trachten de werkzaamheden zo lang mogelijk uit te voeren maar de tijd, volgens de voortekenen, zal zich beperken tot enkele maanden. Van geïnteresseerden wordt verwacht dat ze de Nederlandse taal goed beheersen en betrokken zijn bij het gebeuren in de wijk. Mocht u zich geroepen voelen ons redactieteam te versterken, dan kunt u contact opnemen met Wijkhuis de Lier. Telefoon 0492-544478 of via [email protected]

Redactie Info oost Deze klussen variëren van het opknappen van een locatie, tuintjes opknappen voor ouderen, gordijnen maken voor een clubhuis tot een optreden verzorgen voor kinderen / gehandicapten. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar er is erg veel wat je kan doen voor een ander. En het is nog leuk ook om iets voor een ander te kunnen betekenen! Kijk op www.nldoet.nl voor meer informatie en wat er landelijk gebeurt tijdens NL Doet. Vanuit LEVgroep willen wij dit initiatief ondersteunen en meedoen aan NL DOET. Dit doen we op verschillende manieren:

We zijn op zoek naar organisaties die een klus willen aanmelden;

We zijn op zoek naar mensen die zich tijdens deze dagen vrijwillig willen inzetten voor een klus. Wat hebben wij te bieden:

Ondersteuning bij het aanmelden van een klus,

Het aanvragen van maximaal 450 euro bij het Oranje Fonds,

Ondersteuning bij het zoeken naar vrijwilligers,

Vrijwilligers helpen bij het vinden van een leuke klus,

PR en communicatie,

Iets lekkers voor bij de koffie. Voor organisaties en vrijwilligers die meedoen aan een klus, maken de medewerkers van de LEVgroep iets lekkers voor bij de koffie en komen dat tijdens de uitvoering van de klus brengen. Wilt u gebruik maken van onze ondersteuning, mail [email protected] Marieke Arts

VERHUIZING Vanaf begin februari 2013 zal de WijkRaad haar kantoor gaan houden in de voormalige Goede Herder kerk. Hier zullen naast het kantoorwerk ook de DB-vergaderingen en de vergaderingen van het Algemeen Bestuur worden gehouden. Wij zijn te bereiken op [email protected] of telefonisch op 06-28806585. Ook voor vragen en het maken van afspraken. Dus: Straakvense Bosdijk 96, 5703 GX HELMOND. Kijkt u ook eens op www.swrho.nl

NL DOET

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart vindt NL Doet 2013 plaats en worden er op verschillende locaties in Nederland klussen opgeknapt door vrijwilligers. NL DOET is een jaarlijks landelijk initiatief van het Oranje Fonds om vrijwilligerswerk onder de aandacht te brengen.

Page 10: Info Oost - editie Februari 2013

VACATURES VRIJWILLIGE THUISZORG HELMOND Helmond

Een alleenstaande moeder hoopt aan een vrijwilliger haar 3 kinderen te kunnen toevertrouwen als zij 1 dinsdagavond per maand buitenshuis een afspraak heeft. Als u over tact en invoelingsvermogen beschikt, kunt u vast goed overweg met deze vriendelijke en gevoelige kinderen. Twee van hen hebben door een aandoening gedragsproblemen die goed te hanteren zijn met een positieve en duidelijke benadering. Ze genieten van het doen van spelletjes, voorlezen en knutselen. Wilt u hen 1x per maand een fijne avond bezorgen?

Helmond Centrum

Een vriendelijke 62 jarige man woont sinds kort in Helmond. Hij heeft weinig lucht door longproblemen maar vindt het erg leuk om samen wat te praten over voetbal (PSV), op tv eredivisiewedstrijden te bekijken, te vissen of met de scootmobiel op pad te gaan. Hij kijkt uit naar een vrijwilliger die met hem 1x per week een paar uur wil invullen.

Vrijwilliger gezocht voor een vlotte, licht verstandelijk beperkte man van 48 jaar. Hij woont zelfstandig, werkt overdag en wil graag met iemand naar de film, naar de stad voor een kopje koffie of luisteren naar muziek. Hij verplaatst zich met een scootmobiel. Kortom, hij zoekt een maatje om gezellige dingen mee te doen, vaak ‘s avonds en in het weekend.

Vrijwilliger gezocht voor een actieve man van 47 die graag samen wil gaan fietsen. Hij op een stoere ligfiets, jij op je eigen fiets. Door een ongeluk kan hij nog wel fietsen maar niet meer tegelijkertijd op de weg en op het verkeer letten. Graag 1x per 2 weken op dinsdagmiddag. De andere dagen is hij druk met activiteiten en vrijwilligerswerk.

Jonge vrouw van 36 jaar zoekt iemand die gezellige dingen met haar onderneemt, zoals uitgaan, bioscoopbezoek of gewoon gezellig buurten. Door haar lichte beperking valt ze een beetje buiten de boot. Graag 1x per 2 weken, tijd in overleg.

Voor meer informatie: LEVgroep – Vrijwillige Thuiszorg Tel. 0492-554586 of 0492-598989 [email protected] www.levgroep.nl STEUNPUNT MANTELZORG: VEEL GESTELDE VRAGEN Steunpunt Mantelzorg van Stichting LEVgroep organiseert de komende maanden op verschillende locaties in Helmond deze themabijeenkomst voor mantelzorgers. Zorgt u voor een ander en heeft u vragen over allerlei regelingen en voorzieningen? Afkortingen die u niet begrijpt? Het verschil tussen voorzieningen die vallen onder de AWBZ en de voorzieningen die vallen onder de WMO? Het persoonsgebonden budget? U kunt tijdens deze bijeenkomst uw eigen vragen stellen en tevens leren van de vragen van andere cursisten. Donderdag 24 januari 2013 13.30 – 15.30 uur ’t Brandpunt – Biezenlaan 29, Helmond Dinsdag 19 februari 2013 13.30 – 15.30 uur De Terp – Breitnerlaan 5, Helmond Maandag 4 maart 2013 10.00 – 12.00 uur ’t Patronaat – 2e Haagstraat 40, Helmond Dinsdag 26 maart 2013 13.30 – 15.30 uur De Brem – Rijpelplein 1, Helmond Maandag 8 april 2013 10.00 – 12.00 uur De Boerderij - Harmoniestraat 105, Helmond Donderdag 11 april 2013 13.30 – 15.30 uur De Fonkel – Prins Karelstraat 123, Helmond Info/aanmelding bij Steunpunt Mantelzorg van LEVgroep, tel. 0492- 554586 / 0492 -598989, of mail naar [email protected]

BUURTZORG HELMOND De organisatie "Buurtzorg" biedt 24-uurs wijkzorg aan mensen die vanuit een medische indicatie zorg nodig hebben. Onze organisatie is niet commercieel, maar is er vooral op gericht om mensen de maximale zorg te verlenen tegen lage kosten. Door de afwezigheid van managementlagen en dure gebouwen willen wij onze budgetten beter besteden ten behoeve van de cliënt. Buurtzorg Helmond biedt 24-uurs zorg op het gebied van verpleging en verzorging bij u thuis (geen huishoudelijke hulp). Tel.: 06-12745522 E-mail: [email protected] Buurtzorg Helmond: Irene van Raak, tel. 06-51422568, E-mail. [email protected]

Page 11: Info Oost - editie Februari 2013

ALAAF PRINS GERRIE D’N UURSTE! Het was eind september dat ik werd gebeld door de prinsencommissie met de vraag of ik dit jaar Prins wilde worden. Ik heb er over nagedacht, het er samen met mijn vrouw Marjo over gehad en heb toen besloten om het te doen. Ik zal tijdens het carnavalsjaar worden bijgestaan door mijn vrouw Marjo en natuurlijk ook door mijn adjudant Mike Sleegers. Ik hoop natuurlijk dat we weer een fantastisch carnavalsjaar gaan beleven maar dat zal wel gaan lukken met zo’n club als de Ao-Kanters. Verder hoop ik dan ook dat ik jullie mag begroeten in onze Residentie Het Jan van Erp Clubhuis, waar het carnavalsfeest op vrijdag 08 februari gaat losbarsten.

Prinsenreceptie Op zondag 27 januari word onze nieuwe Prins Gerrie d'n Uurste een receptie aangeboden. De receptie begint om 15.00 uur en iedereen die zich geroepen voelt om onze Prins te komen feliciteren is van harte welkom. De receptie vindt plaats in onze residentie Het Jan van Erp clubhuis, Barentzpark 1 in Helmond.

Programma carnaval 2013 Vrijdag 8 febr: Zaterdag 9 febr: Zondag 10 febr: Maandag 11 febr: Dinsdag 12 febr:

Prinsenavond. Residentie, aanvang 20.30 uur Balslurp en Pielleuterfestijn. Residentie, aanvang 17.00 uur Optocht / Ao-Kantersbal. Residentie, aanvang 20.30 uur Kindermiddag in Wijkhuis De Lier, aanvang 14.00 uur Grandioze Bonte Avond.Residentie, vanaf 18.00 uur. Dweilmiddag vanaf 14.00 uur. Vertrek Charlie Browns Place. Brasbal. Residentie, aanvang 20.30 uur

FAMILIE CARNAVAL IN WIJKHUIS DE LIER Maandagmiddag 11 februari van 14.00 - 18.00 uur. Carnavalvereniging De Ao-kanters komt met een delegatie en haar dansmarietjes op bezoek. Voor de kinderen zijn er in de hal speciaal kaarten te koop voor 3x snoep of chips, 2x ranja en een kleine verrassing als ze naar huis gaan. Kaarten te koop voor € 3,50 Het mooiste verklede kind krijgt een prijsje. Verder kunnen ouders in de zaal terecht voor hun drankje, praatje, dansje en polonaise. Voor de volwassenen zijn er penningen te koop voor € 1,70, voor bier, fris en wijn. WERKGROEP KINDERVAKANTIEWEEK Allemaal nog de beste wensen van de kindervakantieweek! We hebben een prachtig, warm, en gezellig kerstconcert gehad van de Tierelieren. Het is fantastisch om te zien hoe liefdevol deze mensen op leeftijd en met passie lekker zingen met elkaar. De complimenten voor dirigente Coby die het voor elkaar krijgt, met de nodige stress vooraf, om toch weer een geweldige avond voor velen neer te zetten. Tierenlieren weer BEDANKT !

Als jullie nog spullen hebben die in het thema passen van 1001 NACHT kunnen jullie die in gaan leveren in Wijkhuis de Lier. Wij denken aan fel gekleurde stoffen, kussentjes, Perzische tapijten, theeglaasjes, oosterse theepotten, schatkistjes, sieraden, etc, etc. Nog iets wat we onder de aandacht willen brengen: Mensen die meespelen met de vriendenloterij kunnen een vereniging/club steunen. Als jullie meespelen en jullie dragen de kindervakantieweek een warm hart toe, dan kunnen jullie ons opgeven als vriend en dan krijgen wij de steun van de vriendenloterij. Dus denk aan ons en laat het of overzetten of steun ons. Het gaat natuurlijk om alle kinderen van de wijk die meedoen aan de kindervakantieweek.

WERKGROEP KINDERVAKANTIEWEEK HELMOND-OOST

Page 12: Info Oost - editie Februari 2013

BUITENSCHOOLSE ACTIVITEITEN PRAKTIJKSCHOOL HELMOND Buitenschoolse activiteiten worden door de Praktijkschool uitgevoerd om de sociaal/maatschappelijke betrokkenheid binnen de wijk te vergroten en dienen tevens als stageplek waarmee leerlingen ervaring op kunnen doen. De Praktijkschool heeft hierbij een nauwe samenwerking met de wijkbeheerders van Woonpartners.

Als de aangeboden buitenschoolse activiteiten passen binnen het programma kunnen ze een breed vlak beslaan, zoals:

Het opknappen van voor- en achtertuintjes, zoals dat in december gebeurd is in de van Galenstraat en Dahliastraat. Het resultaat: keurig opgeknapte tuintjes en dankbare bewoners.

Aan de Volderhof (Rijpelberg) hebben leerlingen een nieuwe schutting geplaatst.

In januari gaan leerlingen zich actief bezighouden met de opbouw en het onderhoud van speeltuin de Rijpelroets. Naast het schoonmaken van het terrein, schilderen en onderhoud aan de diverse toestellen, wordt ook een oude blokhut afgebroken en een nieuwe ervoor teruggezet. De leerlingen worden tijdens deze activiteiten begeleid door professionals en vrijwilligers. Voor meer informatie kun u terecht bij Rob Merkx van de speeltuin de Rijpelroets of Mauke Theijs van Praktijkschool Helmond.

GOOI UW OUDE APPARATEN NIET WEG Wij zamelen oude computers en elektrische apparaten in voor de demontage afdeling van de praktijkschool Uw spullen worden op een betrouwbare wijze gedemonteerd door onze leerlingen en afgevoerd op een milieuvriendelijke wijze. Elke maandag en dinsdag van 8.30 uur tot 15.30 uur kunt u uw apparaten komen brengen naar de praktijkschool. Eventueel kunnen uw apparaten ook bij u worden opgehaald. In verband met de veiligheid van onze leerlingen kunnen wij geen televisietoestellen accepteren. Mocht u vragen hebben, kunt u contact opnemen met Mauke Theijs (06-41329329). THEMABIJEENKOMST VOOR MANTELZORGERS DE KUNST VAN HET NEE ZEGGEN Donderdag 31 januari 2013 van 13.30 - 15.30 uur

Als mantelzorger kun je in de problemen komen als je geen ‘nee’ durft te zeggen. Onderwerpen:

Waar loop je tegen aan?

Je eigen rol ten opzichte van de ander

De voor- en nadelen van ‘nee’ zeggen

Technieken/vaardigheden om te komen tot een weloverwogen keuze voor ‘ja’ of ‘nee’

Oefeningen en tips voor de praktijk van alledag

Locatie: Centraal Kantoor LEVgroep, Penningstraat 55 in Helmond. Info/aanmelding Steunpunt Mantelzorg van LEVgroep, tel. 0492-598989, Email: [email protected] ALWEER DAT AFSCHUWELIJKE PDF- FORMAAT….GRRRR Vaak krijg je persberichten en andere informatie toegestuurd in PDF-formaat. Je hebt een probleem als je de tekst wilt verwerken. Het is niet te kopiëren, je kan het uitprinten en dan de tekst zelf op de daar voor bestemde plaats intypen. Een zeer tijdrovend werkje vooral als het een uitgebreid document betreft. Tijdens één van mijn surftochten op internet kwam ik via de site FanTV het programmatje van DOCtoPDF converter tegen. Ietwat sceptisch, afgaande op eerdere ervaringen, heb ik het bestand gedownload en geïnstalleerd en natuurlijk uitgeprobeerd en het werkt perfect. Heel eenvoudig, kost een paar minuten, wordt van een PDF een DOC bestand gemaakt. Deze kun je vervolgens naar hartenlust aanpassen en ontdoen van niet relevante tekst en afbeeldingen. Een PDF met een schaalbare tekst (dus geen gescande afbeelding) kun je probleemloos omzetten naar het DOC formaat van Word. Desnoods converteer je dit bestand - na het doen van de aanpassingen - weer terug naar PDF. Dit bespaart je een dure PDF-editor.

URL = http://www.fan.tv/digitaal/software/15677-pdf-bestanden-converteren-naar-word Het programma is zonder kosten te downloaden

DUTCHIE

Page 13: Info Oost - editie Februari 2013

Huub Niessen, buurtbeheerder Straakvense Bosdijk 96 5703 GX Helmond Telefoon: 0492-508800 E-mail: [email protected]

BERICHT VAN UW BUURTBEHEERDER HUUB NIESSEN Beste bewoners van Helmond-Oost, Allereerst de allerbeste wensen voor u! Hopelijk heeft u de feestdagen allemaal goed overleefd en wellicht een aantal goede voornemens voor het nieuwe jaar gemaakt.

2012 Het was een jaar waarin vrij veel veranderingen hebben plaatsgevonden. Bij Woonpartners heeft een interne reorganisatie plaatsgevonden. Voor de medewerkers was dit een spannende periode. Bijna alle vaste medewerkers zijn gelukkig binnen boord gebleven. Een deel ervan weliswaar wel in een andere, of veranderde functie. Sommigen hebben een andere baan buiten Woonpartners gevonden. Voor mij is er werkinhoudelijk niets veranderd. Ik zal op dezelfde manier mijn werk blijven doen zoals ik dat in 2012 deed, bij u in de wijk!

Werkzaamheden 2012 In mijn werk krijg ik regelmatig de vraag wat nu eigenlijk mijn werkzaamheden zijn. Ik kan me deze vraag wel voorstellen want ik ben zichtbaar aanwezig in de wijk, ik fiets veel rond, maar wat doe ik dan eigenlijk.

Tijdens mijn rondes in de wijk word ik regelmatig door bewoners aangesproken over de meest uiteenlopende zaken. Van burenoverlast tot een melding van kapot gereden plantsoenen. Van overhangend groen tot het organiseren van een buurtfeest. Een kapotte lantaarnpaal en overlast door hondenpoep. Een aantal van die zaken kan ik zelf afhandelen en als ik dat niet kan, dan weet ik de weg naar de juiste instantie wel te geven. Ik spreek bewoners aan op hun verantwoordelijkheden en stimuleer om zelf bepaalde problemen op te lossen. In samenspraak met de wijkopzichter van de gemeente voer ik kleine reparaties uit. Een omgereden azobe paal of verkeersbord en een verzakt stukje stoep zijn wat dat betreft overzichtelijke klusjes. Ik kom ook wel eens in situaties waarbij buren in onmin met elkaar leven. Ik probeer deze mensen weer met elkaar in gesprek te brengen. De problemen blijken soms minder groot dan gedacht, en zijn met een goed gesprek op te lossen. Tot slot wil ik nog het onderhoud van de voortuinen benoemen. Slecht onderhouden voortuinen zijn een bron van ergernis voor velen. Voor sommige buurtbewoners is het lastig om de betreffende bewoners hierop aan te spreken. In sommige gevallen klop ik zelf aan bij deze bewoners en hoop zo een vervelend langdurig traject te voorkomen. Dit is zo maar een greep uit mijn werkpakket.

2013 Vanaf februari neem ik mijn intrek in de Goede Herder kerk. In de praktijk zal ik hier niet heel veel zijn omdat ik zichtbaar in de wijk dien te zijn en dat kan niet achter een bureau. Als u een oranje fiets voor het gebouw ziet staan dan is de kans groot dat ik er ben. Loop gerust even binnen met uw vraag of gewoon om even kennis te maken. Dat stel ik erg op prijs.

Heeft u vragen? Wilt u mij spreken, dan kunt u een mailtje sturen naar onderstaand e-mailadres of u kunt mij telefonisch bereiken via de klantenservice van Woonpartners. Als u naar mij vraagt, wordt u doorverbonden, of ik bel u terug. Ik werk vanaf februari vanuit mijn kantoor aan de Straakvense Bosdijk 96, de voormalige kerk de Goede Herder. Meestal fiets of loop ik in de wijk, maar als u een briefje in de bus doet, neem ik contact met u op. Tot ziens in de wijk! Met vriendelijke groeten, Huub Niessen, buurtbeheerder

Page 14: Info Oost - editie Februari 2013
Page 15: Info Oost - editie Februari 2013
Page 16: Info Oost - editie Februari 2013