Gamified iBeacon Concept voor kinderbezoek aan Musea

Click here to load reader

 • date post

  17-Jul-2015
 • Category

  Education

 • view

  174
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Gamified iBeacon Concept voor kinderbezoek aan Musea

Gamified iBeacons Concept voor (verzets)museaESCAPE TO FREEDOM

Introductie van de auteurs: We delen dit document om te laten zien wat we bedacht hebben om het voor kinderen veel leuker te maken naar een museum te gaan. 1) We hebben iBeacons andere functies gegeven dan alleen het presenteren van tekst met plaatjes 2) we hebben een verhaal toegevoegd 3) en er vervolgens een leuke game van gemaakt. We hopen lezers te inspireren leuke, vernieuwende ervaringen te creren middels Gamification en iBeacons.

ACHTER DE SCHERMEN: GAMIFIED IBEACONS

De nieuwe museumervaring voor kinderen is ontwikkeld voor oorlogsmusea maar kan natuurlijk met aanpassingen ook voor andere musea worden ingezet. We hebben de iBeacons allereerst nieuwe functies gegeven gerelateerd aan oorlogssituaties en die aangevuld aangevuld met een beloningssysteem zodat ze het verhaal en de interactie kunnen geven die wij wilden. Op de volgende paginas zie je die nieuwe functies, daarna zie je hoe we dit gebruikt hebben in het concept en het verhaal

GEVANGENSTILSTAAN-25 of +25De iBeacon neemt je gevangenAls je in de buurt van de iBeacon komt, krijgt je telefoon een push bericht met de melding Blijf Staan! Als je beweegt, verlies je punten, als je stil blijft staan verdien je punten.

MELDENTIMER-25 of +25De iBeacon als TimerDe iBeacon geeft je een aantal minuten om bij een andere iBeacon te komen. Je krijgt punten als je op tijd bent. Je verliest punten als je te vroeg of te laat bent

ONTWIJKENALARMSENSOR-25 of +25iBeacons als alarmsensorenJe moet de iBeacons ontwijken/vermijden. Anders verlies je punten.

VLUCHTENVAN A NAAR B-25 of +25iBeacons als versnellerDe iBeacon geeft een signaal dat je snel van 1 locatie naar een andere moet. Je verliest punten als je te langzaam bent en anders verdien je punten.

BEVRIJDEN OBJECT CLAIM-25 of +25Ibeacon unlockDe iBeacon geeft punten als je een opdracht uitvoert. HET CONCEPT:ESCAPE TO FREEDOM

Ieder kind wordt meegenomen terug in de tijd en kan persoonlijk beleven wat het is om onvrij en vrij te zijn. Elke keuze die ze maken, heeft invloed op de uitkomst. Het doel is om jezelf en het meisje dat je tegen komt te bevrijden

Pim en zijn vader gaan vandaag naar het museum

Bij de ingang hangt een poster. Stel dat jij 70 jaar geleden geboren was!. Download onze game en ervaar het gevoel van toen. Dat klinkt spannend! denkt Pim.

Pap, download jij die App dan ga ik voor de poster staan

Papa download de game, die gelijk start met het openen van de camera.

Hier staat dat je verdrietig moet kijken zegt papa. Pim kijkt sip en zijn vader neemt de foto.

De foto verandert direct van kleur naar zwart/wit en krijgt een oude filter over zich heen. Ook komt er prikkeldraad voor Pim te hangen.

Wow! Het lijkt net alsof ik op de foto sta in een hele oude oorlog! zegt Pim.

Kiri komt helpen

Dan verschijnt er ineens een meisje in beeld. Hoi, ik ben Kiri! Hoe heet jij?.

Papa geeft zijn telefoon aan Pim die vervolgens zijn naam invult.

Het is hier helemaal niet leuk zegt Kiri Overal zijn gevaren!. Maar ik weet hoe we kunnen ontsnappen!

Verzamelen

Kiri zegt We moeten deze dingen zien te vinden!.

Pim krijgt een overzicht van het museum in beeld te zien en ziet tien objecten.

Ik weet waar ze liggen maar ik heb je hulp wel nodig Pim!. Ik heb een kaart gemaakt waarop je kunt zien waar ze liggen! Ik zie je daar!. Pas wel op h!.

De eerste stap naar vrijheid

Op de kaart ziet Pim dat het eerste object direct na de ingang ligt. Kom pap! We moeten een veldfles vinden!. Aangekomen in de eerste zaal komt Kiri in beeld Je bent dichtbij! Kun je de veldfles al zien?.

Pim ziet de veldfles en loopt er direct heen. Wauw! Dat was snel! zegt Kiri. Door wie werden deze veldflessen gebruikt? komt er in beeld te staan.

Pim krijgt een aantal letters in beeld: D A S O E L N T. Hij leest de tekst op het bordje naast de veldfles. Deze veldfles werd gedragen door een soldaat uit de Tweede Wereldoorlog leest Pim. Pim tikt in de juiste volgorde de letters aan zodat het woord SOLDATEN wordt gevormd.

Dit antwoord is goed en Pim ontvangt 25 punten. Pim gevangen?

Kiri kiest het volgende object; de Mauser. Deze ligt in de artillerie zaal vertelt Kiri. Pim kijkt op de kaart waar dit is en vervolgt zijn zoektocht. Wees goed op je hoede Pim! Het is hier niet veilig zegt Kiri nogmaals. Tijdens het lopen naar de artillerie zaal komt Pim onbewust terecht in het eerste scenario Gevangen.

Pims telefoon begint te trillen en rood te gloeien! HALT! BLIJFT STAAN!. Pims eerste reactie is doorlopen maar hij ziet direct dat hij hierdoor 15 punten verliest! JIJ DAAR! STAAN BLIJVEN! geeft zijn telefoon nogmaals weer. Pim denkt na en besluit toch maar zo stil mogelijk te blijven staan.

Na een aantal seconden verschijnt Kiri in beeld. Ik zei toch dat je moest oppassen! Je hebt mazzel dat ik ze heb weten af te leiden. Kom! Waar lag die Mauser ook alweer?. Pim is weer vrij. Dat was even schrikken denkt hij.

Pim moet wegduikenHij vervolgt zijn zoektocht en komt bij de Artillerie zaal aan.

Kiri springt weer in beeld. Pas op! Hier lopen allerlei bewakers rond! Zorg dat je niet in hun buurt komt!.

Pim loopt gespannen door de zaal. ALARM! ALARM! Je mag hier niet zijn! Weg hier!. Pim doet snel een paar stappen opzij en ontwijkt hiermee de vijand. Kiri: Wauw! Dat deed je goed!.

DEMO

Pim moet zich meldenWauw! Goed gedaan zeg! Nu gaan we opzoek naar tulpenbollen! zegt Kiri. Pim kijkt op de kaart en ziet de zaal Hongerwinter staan.

Dat is twee zalen verderop denk hij en loopt naar de volgende ruimte.

Opeens krijgt hij een berichtje in beeld Je moet je over 15 minuten melden in de zaal Nederlands-Indi. Over 15 minuten? denkt Pim Dat betekent dat ik daar om 14:55 moet zijn!.

Goed onthouden en niet te laat komen zegt Kiri Anders worden ze boos!. Pim op de vluchtHij loopt door, nog n zaal en dan zijn we in het Hongerwinter gedeelte.

Dan opeens springt Kiri in beeld. We moeten vluchten! Ze komen eraan! We moeten naar de zaal Het verzet daar is het veilig!. De kaart komt in beeld en Pim ziet waar hij heen moet. Onderweg naar het veilige gebied komt hij nog een object van het lijstje tegen. Even stopt hij om te kijken maar al gauw merkt hij dat ze eerst naar het veilige gebied moeten. Zodra Pim namelijk in een ander gebied blijft staan, verliest hij punten.

Aangekomen in Het verzet gebied komt Kiri in beeld: Pfoei! Dat scheelde weer weinig!. Vanaf nu zijn we wel weer even veilig denk ik.

Pim is niet op tijd

Wow! Het is alweer 14.50! zegt Kiri We moesten ons melden in de zaal Nederlands-Indi!. Hij kijkt nogmaals op de kaart en ziet dat hij hier twee zalen van verwijderd is. Dat betekent dat hij nog 5 minuten heeft, tijd zat! Aangekomen in de zaal Nederlands-Indi krijgt hij een melding. Er komt een boze soldaat in beeld:

PIM, JE BENT 3 MINUTEN TE VROEG! WAT DOE JE HIER NU AL!.

Pim krijgt een keus: Blijf 2 minuten wachten totdat het 14:55 is +25 puntenVervolg je zoektocht0 puntenKiri is gevangen!Met nog twee objecten te gaan loopt Pim de volgende ruimte binnen. Opeens verschijnt er een briefje in beeld:

Help! Ze hebben me opgesloten!

In ruil voor een stel laarzen van de Engelsen laten ze me weer vrij. Kun jij deze regelen? - Kiri. Op de kaart ziet Pim een stel laarzen liggen in de zaal verderop. Ik zal je bevrijden Kiri! mompelt Pim in zich zelf.

Nadat hij een vraag beantwoord over de laarzen en deze vervolgens toevoegt aan zijn verzameling, loopt hij terug naar de plek van het briefje. Joepie! roept Kiri Wat zou ik toch zonder jou moeten! Ik wist dat ik op je kon vertrouwen!. Pim is super trots en ontvangt ook nog eens 20 extra punten.

Pim heeft het gehele museum doorlopen en alle objecten gevonden. Bovendien heeft hij echt het gevoel van onvrijheid beleefd. Het laatste object ligt bij de uitgang. Er staat niet bij wat het is! Spannend!

Pim komt aan bij de uitgang. Hier hangt wederom een poster. Deze poster is echter vrolijk, bevat allerlei kleuren en referenties naar vrijheid. Automatisch start de camera en Pim gaat voor de poster staan. *KLIK!*. Pim staat met een grote glimlach op de foto, hij is weer vrij! YES!.

Opeens verschijnt Kiri ook op de foto! Ze ziet er heel anders uit. Ze wordt in kleur weergegeven en heeft kleren uit onze tijd aan. Met een grote glimlach zegt Kiri: We zijn vrij Pim! We hebben het gedaan!. Hij deelt de foto via Instagram en stuurt hem door naar zijn moeder via Whatsapp.

Pim ontvangt voor dit laatste onderdeel 50 punten! Het totaal wordt opgeteld en hij kan zijn positie in een klassement terug zien.

Wauw! Ik sta op nummer 3 van alle museumbezoekers! Niet slecht!.

Pim en zijn vader gaan naar huis. Zijn vader klopt hem op de schouder,

Goed gedaan jochie. Ik ben trots op je!

Pim glundert en gaat als een tevreden en vrije jongen naar huis.

THE END

Uniek in het mixen van de werkelijke wereld met de virtuele wereld omdat we geloven dat serious games op die manier ook serieus effect hebben.

100% focus op gaming sinds 1996 (18 jaar)15 medewerkers Strategie, creatie en productie inhouseVele awards gewonnen Focus op serious games voor vernieuwende leerervaringenwww.madmultimedia.nl

Gespecialiseerd in iBeacon technologie voor het verbinden van de offline wereld met relevante digitale ervaringen.

100% focus op innovatie in mobile5 medewerkers full-service creative digital agency pionierde met eerste iBeacon app voor Nederlands museum Sterke focus op kunst & cultuur sectorwww.tapme.nl