Felies VZW werkt samen met het Initio coaching team voor onder … initio1.pdf · 2019. 7. 5. · 1...

2
1 www.felies.be Felies VZW werkt samen met het Initio coaching team voor onder andere volgende vor- mingen: Zijn de kinderen in veilige handen? Tijdens deze workshop gaan we kijken of de kinderen in veilige handen zijn in jullie opvang. Hiervoor zullen enkele praktische tips gedeeld worden en gaan we sa- men aan de slag. De bedoeling van deze workshop is dat men achteraf aan de slag kan gaan in hun opvang met een risicoanalyse. Laagdrempelige en toegankelijke kinderopvang: de sociale functie in de kinderopvang blijft onder druk staan. Aan de hand van het stap voor stap spel leren de kinderbegeleiders dat de zoektocht naar kinderopvang niet voor iedereen zo eenvoudig is als het lijkt. Alle mogelijke drempels voor huidige opvanglocatie worden in kaart gebracht en van dichterbij bekeken. Tijdens de workshop wordt er na- gedacht over mogelijkheden om de eigen kinderopvang toegankelijker te maken. MemoQ D4 educatieve ondersteuning: deze workshop kan gegeven worden als coach de coach voor verantwoordelijken in de kinderopvang. Anderzijds is er een laagdrempelige versie op maat van kin- derbegeleiders uitgewerkt. Tijdens deze workshop maken de deelnemers kennis met de inhoud van de vierde dimensie. Aan de hand van verschillende methodieken leren de deelnemers hun eigen werking in vraag te stellen met aandacht voor hun eigen sterktes en aandachtspunten. MemoQ D5 omgeving: deze workshop kan gegeven worden als coach de coach voor verantwoorde- lijken in de kinderopvang. Anderzijds is er een laagdrempelige versie op maat van kinderbegeleiders uitgewerkt. Tijdens deze workshop maken de deelnemers kennis met de inhoud van de vijfde dimen- sie. Aan de hand van verschillende methodieken leren de deelnemers hun eigen werking in vraag te stellen met aandacht voor hun eigen sterktes en aandachtspunten.

Transcript of Felies VZW werkt samen met het Initio coaching team voor onder … initio1.pdf · 2019. 7. 5. · 1...

Page 1: Felies VZW werkt samen met het Initio coaching team voor onder … initio1.pdf · 2019. 7. 5. · 1 Felies VZW werkt samen met het Initio coaching team voor onder andere volgende

1

www.felies.be

Felies VZW werkt samen met het Initio coaching team voor onder andere volgende vor-mingen:

Zijn de kinderen in veilige handen? Tijdens deze workshop gaan we kijken of de kinderen in veilige handen zijn in jullie opvang. Hiervoor zullen enkele praktische tips gedeeld worden en gaan we sa-men aan de slag. De bedoeling van deze workshop is dat men achteraf aan de slag kan gaan in hun opvang met een risicoanalyse.

Laagdrempelige en toegankelijke kinderopvang: de sociale functie in de kinderopvang blijft onder druk staan. Aan de hand van het stap voor stap spel leren de kinderbegeleiders dat de zoektocht naar kinderopvang niet voor iedereen zo eenvoudig is als het lijkt. Alle mogelijke drempels voor huidige opvanglocatie worden in kaart gebracht en van dichterbij bekeken. Tijdens de workshop wordt er na-gedacht over mogelijkheden om de eigen kinderopvang toegankelijker te maken.

MemoQ D4 educatieve ondersteuning: deze workshop kan gegeven worden als coach de coach voor verantwoordelijken in de kinderopvang. Anderzijds is er een laagdrempelige versie op maat van kin-derbegeleiders uitgewerkt. Tijdens deze workshop maken de deelnemers kennis met de inhoud van de vierde dimensie. Aan de hand van verschillende methodieken leren de deelnemers hun eigen werking in vraag te stellen met aandacht voor hun eigen sterktes en aandachtspunten.

MemoQ D5 omgeving: deze workshop kan gegeven worden als coach de coach voor verantwoorde-lijken in de kinderopvang. Anderzijds is er een laagdrempelige versie op maat van kinderbegeleiders uitgewerkt. Tijdens deze workshop maken de deelnemers kennis met de inhoud van de vijfde dimen-sie. Aan de hand van verschillende methodieken leren de deelnemers hun eigen werking in vraag te stellen met aandacht voor hun eigen sterktes en aandachtspunten.

Page 2: Felies VZW werkt samen met het Initio coaching team voor onder … initio1.pdf · 2019. 7. 5. · 1 Felies VZW werkt samen met het Initio coaching team voor onder andere volgende

2

www.felies.be

MemoQ in de praktijk Tijdens deze workshop maken de kinderbegeleiders kennis met het zelfevalua-tie-instrument uit het MemoQ-project. De 6 dimensies worden onder de loep genomen: hoe kan je aan de slag gaan met het instrument?

Levensreddend handelen bij baby’s en peuters - algemene basisopleiding voor het behalen van het attest levensreddend handelen: De basisopleiding omvat een theoretisch deel, bestaande uit; typische gevaren voor kinderen, de basisprincipes van de eerste hulp - de vier stappen van eerste hulp, een slachtoffer verplaatsen in een noodsituatie, het stappenplan verslikking en reanimatie volgens de gel-dende richtlijnen van de ERC, het bewustzijn, de ademhaling en de bloedcirculatie bij kinderen. De basisopleiding omvat anderzijds een praktisch deel, bestaande uit; inoefenen van de vier stappen van eerste hulp, handelingen bij verslikken en stikken, toepassen stabiele zijligging, inoefenen reanima-tietechnieken en extra casussen.

Crisisprocedures - Brandveiligheid en evacuatie Jaarlijks dienen de kinderbegeleiders de crisisproce-dures bij de hand te nemen. Maar hoe beginnen zij hire nu het best aan? Een volledige crisisprocedu-re - overmacht - wordt tijdens deze vorming volledig uitgewerkt. De kinderbegeleiders staan stil bij twee mogelijke situaties van overmacht: brand in de opvang en gasgeur. Zij staan stil bij de eigen ge-varenzones in hun woning, krijgen handige tips en tricks om de kinderen veilig te evacueren en ma-ken een eigen evacuatieplan op (op maat van onthaalouders - kan ook aangevraagd worden op maat van grote kinderdagverblijven!).. De jaarlijkse evacuatie oefening die VERPLICHT jaarlijks dient te gebeuren wordt tijdens deze vorming volledig op papier uitgewerkt.

Grensoverschrijdend gedrag in de opvang Het thema grensoverschrijdend gedrag is geen gemakkelijk onderwerp om mee aan de slag te gaan. Tijdens deze workshop staat vertrouwen en begrip centraal. De kinderbegeleiders leren zelf inschatten wat grensoverschrijdend gedrag nu precies is, welke stap-pen ze moeten ondernemen wanneer de kinderbegeleider of een andere persoon in de opvang over de streep gaat en leren GOG te voorkomen. Het thema draagkracht staat tijdens deze vorming centraal.

EHBO Een ongelukje is snel gebeurd. Zeker met kleine kinderen in huis of in de opvang. Zoals Kind en Gezin beschrijft, is eerste hulp bij ongevallen (EHBO) belangrijk. Correct reageren bij een onge-val kan veel ergs voorkomen en zelfs mensenlevens reddend. Tijdens deze vorming staan we onder andere stil bij preventie, verstikking/verslikking, verbranding, vergiftiging, stuipen en verstuiking/ontwrichting of breuk. Geef ons gerust door op welk aspect van EHBO jullie graag de klemtoon leg-

gen!

Per vorming vragen we 250 euro exclusief BTW en de verplaatsingskosten.

! Max 25 deelnemers/vorming (voor levensreddend handelen mag dit max 20 deelnemers/vorming )