De Sneker Pan Magazine 2013

40
Jubileum uitgave van Stichting De Sneker Pan ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van De Sneker Pan Interview Vragenvuur Historie Douwe Visser Wie doet wat? Het verhaal van ‘de Panne’ De Sneker Pan

description

Jubileumuitgave 100 jaar De Sneker Pan. Uitgave van YING Media! en Morekop Communicatie.

Transcript of De Sneker Pan Magazine 2013

Page 1: De Sneker Pan Magazine 2013

Jubileum uitgave van Stichting De Sneker Pan ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van De Sneker Pan

Interview

Vragenvuur

Historie

Douwe Visser

Wie doet wat?

Het verhaal van ‘de Panne’

De Sneker Pan

Page 2: De Sneker Pan Magazine 2013

Smidsstraat 6 - 8601 WB Sneek | T 0515 42 40 44 | E [email protected]

facebook.com/destolpsneek @destolpsneek

Sport-Restaurant De Stolp

www.destolpsneek.nl

de unieke combinatie van in- en ontspanning!

Bowling, squash, klimwand, lunchcafé, originele pub, restaurant en meer…

Page 3: De Sneker Pan Magazine 2013

3De Sneker Pan Magazine

Toen het ‘tjalkschip’ van Gjalt van der Schuit in 1913 ‘van stapel liep’ was het één van de honderden sche-pen die voornamelijk in Friesland en onder zeil vracht vervoerden. Al gauw deed de gemotoriseerde vracht-vaart zijn intrede waardoor de zeilschepen overbodig werden en veelal ten prooi vielen aan de slopersha-mer of werden getransformeerd tot woonschip. Dat lot was ook Van der Schuit’s skûtsje beschoren. Zo rond de oorlogsjaren is het schip omgebouwd tot woonschip waarna de ‘Sneker Kommisje’ het skûtsje in 1962 aankocht. Nu, honderd jaar na de bouw en inmiddels omgedoopt tot ‘De Sneker Pan’, behoort dat schip al vijftig jaar tot het elitekorps ‘de veertien van Friesland’ van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen. Dit korps geeft door middel van de veertiendaagse wedstrijden elk jaar weer uiting aan onze Friese cultuur en is ook van groot economisch belang in de wedstrijdplaatsen en voor watersportbedrijven.

Dat De Sneker Pan al die tijd een prominente plek heeft ingenomen binnen onze vereniging moge duidelijk worden als de resultaten in ogenschouw worden genomen. Vele podiumplekken vielen de groene Piipster ten deel waarvan negen kampioenschappen. De resultaten zijn niet in het minst het gevolg van een duidelijke visie van zowel de eige-naren, de stichting De Sneker Pan en uiteraard de schipper en zijn bemanning. Tel daarbij op het brede draagvlak binnen Sneek bij vele donateurs en sponsoren. Deze laatste groep heeft zich twintig jaar geleden verenigd in Stichting Dicky van der Werffonds en was met de oprichting hiervan trendsetter

binnen onze vloot. De naamgever van die stichting was ruim 25 jaar geleden de veroorzaker van mijn intrede binnen de skûtsjesilerij.

Waren de skûtsjes honderd jaar geleden niets meer en niets minder dan een werktuig dat nodig was om de kost te verdie-nen, nu worden ze beschouwd als prachtig snelle authentieke wedstrijdschepen. Door de goede conserverende maatre-gelen die onlangs zijn genomen ben ik ervan overtuigd dat dit erfgoed verzekerd is van een lange toekomst. Wij hopen dat De Sneker Pan nog jaren deel mag uitmaken van onze vloot en blijvend een plek inneemt in een wezenlijk element van onze Friese cultuur. De Water-poort in het zeil, die dit jaar 400 jaar oud is geworden, kan daartoe als voorbeeld dienen.

Ik feliciteer ‘De Panne’ en haar achterban met het 100 jarige jubileum in de overtuiging dat dit raspaard nog lang voor mooie din-gen kan zorgen.

Peter de JongVoorzitter SKS

‘De Panne’ honderd jaar jong: van werkpaard naar raspaard

IN

HO

UD

VOORWOORD VOORZITTER SKS

COLOFON

Teksten Esther de Groot, Richard de Jong

Foto’s Wiep Wierda

4 Historie van het Skûtsjesilen en De Sneker Pan6 Interview Douwe Visser9 Mededelingen bestuur10 Verslag Panteater13 Wist je dat / Quiz14 Interview Bauke de Jong16 Interview Marc Blees19 Social Media / Wie doet wat?

20 De bemanning van De Sneker Pan23 Interview Cor Reijenga24 Terugblik SKS 2012 / Fotocollage29 Interview Henk Visser30 Prestaties van De Sneker Pan32 Interview Dinie Visser en Marije Faber34 Dicky van der Werffonds37 Aanmelden club van 100 of donateur39 Kalender

Uitgever Ying Media B.V. i.s.m. Stichting De Sneker PanEindredactie Esther de GrootCoördinator Richard de Jong

Acquisitie Ying Mellema, Marianne Bouwman

Vormgeving / opmaakMorekop Communicatie, Bente VallingaSmidsstraat 6 - 8601 WB Sneek | T 0515 42 40 44 | E [email protected]

Foto: Martin de Jong

Page 4: De Sneker Pan Magazine 2013

4 De Sneker Pan Magazine

De historie van het skûtsjesilen en De Sneker Pan

Skûtsjes zijn van oorsprong vracht-

schepen die vooral turf en mest ver-

voerden. De schepen brachten deze

ladingen naar boerderijen en hiervoor

moesten ze vaak door ondiepe vaarten.

De vorm van het skûtsje is hier dan ook

op aangepast: ze zijn lang en plat. De

ladingen leverden de schippers uiter-

aard geld op en dat betekende dat in

perioden dat er weinig te vervoeren

was, er vaak op een houtje gebeten

moest worden. In die perioden grepen

de schippers alles aan om geld in het

laatje te brengen.

Page 5: De Sneker Pan Magazine 2013

5De Sneker Pan Magazine

Het varen van wedstrijden was één van de manieren om aan geld te komen. Deze wedstrijden werden destijds voor-al georganiseerd ter gelegenheid van ju-bilea. Om de schippers te lokken, werd er vaak een prijzenpot aangeboden, waarbij de winnaar 40 gulden kreeg, nummer twee 30 gulden, nummer drie 20 gulden en nummer vier 10 gulden. Om mee te varen werd alle huisraad van boord gehaald, wat aardig wat werk inhield.

Doordat de schippers dit geld zo goed konden gebruiken, was de sfeer tijdens de wedstrijden meestal venijnig. Schreeuwend probeerden de vracht-schippers elkaar te intimideren en de kleinere schepen werden zonder par-don aan de kant gevaren. Het wedstrijd-veld werd meestal gekenmerkt door chaos waarbij ruim 70 schepen streden om de prijzenpot.

Rond 1850 ontstonden watersportver-enigingen en werd het skûtsjesilen for-meler georganiseerd. Dit hield op den duur ook in dat de grote prijzenpotten verdwenen. Het aantal schippers dat deel wilde nemen aan de wedstrijden nam dan ook af en daarnaast verdwe-nen ook nog eens veel skûtsjes door de komst van de benzinemotor.

Dat het skûtsjesilen toch nog bestaat is te danken aan een kleine groep men-sen die beseften dat skûtsjes behoren tot de traditie van Friesland: zij zijn de wedstrijden blijven organiseren. In 1929 ontstond zo de eerste plaatselijke wed-strijdorganisatie: Kommisje Skûtsjesilen Grou. De uiteindelijke Sintrale Kom-misje Skûtsjesilen (SKS) werd in 1945 opgericht. Skûtsjes deden voortaan niet meer zozeer mee om de prijzenpot, maar om de uitdaging het schip zo snel mogelijk te laten varen.

Het aantal skûtsjes dat meedeed aan de SKS was niet overweldigend: tot 1956 deden er maar 5 mee. Dicky van der Werf, een Sneker skûtsjefanaat, zag dit met lede ogen aan. Toen hij hoorde dat Jan van Akker een skûtsje te koop had, kwam Dicky direct in actie. Later vertelde hij over dit mo-ment het volgende: “Ik gong in konklaaf met de andere bestuursleden en zei: ‘we hewwe nog geld in kas voor de aankoop van een nieuw seil’. Dat seil was bedoeld as priis foor het skutsje dat drie keer achterelkaar de wedstryd won. Nou, dat was al niet meer mogelijk. Cor Salverda had met het Suudwesthoekskutsju al twee keer wonn’n, maar dat skip was intussen ferkocht, dus dat wij die priis nog utrieke sûd’n, konden we foorlopich wel skudde. Ik sei: “Dat geld kenne we mooi bruke om het skûtsje van Jan van Akker te kopen. We binne per slot van reke-ning niet un spaarfereniging, maar een seilfereniging!” Toen ook nog bleek dat het tekort zonder rente geleend kon worden, ging de pen-ningmeester overstag: het skûtsje werd gekocht en Klaas van der Meulen werd aangenomen als schipper.

Wanneer het Sneker skûtsje in 1961 zeer teleurstellende resultaten behaalt, neemt Skûtsjecom-missie Sneek een ingrijpend besluit: er wordt een ander schip aangeschaft. De commissie wil deze keer een echt Fries skûtsje, gebouwd op de beroemde skûtsjewerf ‘De Piip’ van Bauke Roorda

te Drachten. De uiteindelijke keuze valt op het Piipster skûtsje van Cees de Jong uit Assen. Op dat moment functioneert het schip als woonboot, maar het ziet er goed uit en voldoet aan alle eisen. De aankoopwaarde van het skûtsje is op dat moment f 7.715,-. Het skûts-

je heeft in de jaren daarna nog vele veranderingen ondergaan, zoals een verlenging en de vervanging van vele onderdelen, maar tot op de dag van vandaag is dit nog steeds het skûtsje waarmee Sneek vaart.

De historie van het skûtsjesilen en De Sneker Pan

‘Het aantal skûtsjes dat meedeed aan de SKS was niet overweldigend: tot 1956 deden er maar 5 mee.’

DE HISTORIE VAN HET SKûTSJESILEN EN DE SNEKER PAN

Dicky van der Werf

Page 6: De Sneker Pan Magazine 2013

6 De Sneker Pan Magazine

VAN oPSTAPPER NAAR SCHIPPERNet als de meeste andere kinderen van SKS families, is Douwe

opgegroeid met het skûtsjesilen en werden de veertien dagen SKS

gezien als een middel van vakantie vieren. Zoals bij alles wat met

de paplepel wordt ingegoten, werd het skûtsjesilen als iets heel

gewoons gezien. Pas toen pake Douwe op 67-jarige leeftijd stopte

met schipperen op de Súdwesthoeke, besefte Douwe dat hij ook

schipper wilde worden. “En ien kear kampioen wurde, dat wie myn

ambysje.” Toen Douwe op 16-jarige leeftijd bemanningslid mocht

worden op De Sneker Pan, ging dan ook een droom in vervulling.

“Ik hie der op dat stuit fansels gjin idee fan dat ik dêr 40 jier op

bliuwe soe. Ik wie krekt as alle oare jonkjes op die leeftiid mear

bezig mei froulju en drank.” Toen 16 jaar later schipper Jan van Akker

echter stopte, nam Douwe het roer van De Sneker Pan over.

Douwe: “Arrogantie is een vorm van domheid”

Het jaar 2013 wordt eigenlijk gekenmerkt door drie Sneker jubilea: 1) de Sneker Water-poort is 400 jaar, 2) De Sneker Pan bestaat 100 jaar en 3) Douwe Visser is maar liefst 40 jaar aan boord van De Sneker Pan. Waar Douwe voorheen al regelmatig als opstapper meeging, werd hij in 1973 voor het eerst een vast bemanningslid.

6 De Sneker Pan Magazine

Page 7: De Sneker Pan Magazine 2013

7De Sneker Pan Magazine

DE MANIER VAN STuREN TooNT JE KARAKTERWaar Douwe zich in onderscheidt ten opzichte van de andere 13

SKS schippers: “Ik hjit oars en ik kom út in oare famylje.”

Een nuchter antwoord. Alle schippers verschillen immers op hun

eigen manier van de ander. “Wol kinst oan de manear fan stjoeren

sjen wat it karakter fan de persoan efter it helmhout is.” Mensen

die bijvoorbeeld gewend zijn om direct te reageren in persoonlijke

relaties, zie je dat op het water ook doen. Wat Douwe’s manier van

sturen over hem zegt? “Dat ik beskôgjend bin. ‘Beskôgjend’ is it

oersjen fan de situaasje en dermei oersicht hâlde.”

SCHIPPER BEN JE 52 WEKEN PER JAARHet leukste van schipper zijn, vindt Douwe het hebben van de

eindverantwoordelijkheid. Op die manier kun je veel invloed uit-

oefenen op de ontwikkelingen die het schip als geheel doormaakt

en kun je daaraan richting geven; je hebt invloed op de prestaties

van zowel schip als bemanning. Daarvoor heb je echter wel van alle

fronten medewerking nodig: van de partners tot het bestuur en de

sponsoren. Daarnaast kost het veel tijd. “Geastlik bin je der eltse dei

mei dwaande, it hiele jier troch.” Er moet veel geregeld worden, van

beleids- en visiebepalingen tot de aanschaf van nieuwe materialen.

De omgeving is hierin een bepalende factor: de mate waarin de

partners er achter staan, bepaalt hoeveel tijd in het skûtsjesilen

gestoken kan worden en is bovendien sfeerbepalend. “De sfear

bepaalt hoefolle wille we allegear ha en prestaasjes falle en steane

mei die wille.”

INTENS GENIETENHet mooiste moment van het jaar vindt Douwe wanneer hij met

De Sneker Pan en haar bemanning in het voorjaar voor het eerst

weer het Sneekermeer opvaart. “Dan is it reid noch giel, de wrâld

noch ferstild en bist hielendal allinnich op ‘e mar.” De winters duren

voor het gevoel veel te lang en de bemanning begint ieder jaar dan

ook al vroeg met trainen: vanaf februari of maart één keer per twee

weken en vanaf de Lemmer Ahoy iedere week. Op die manier wordt

opgebouwd naar de SKS. Na de SKS wordt niet meer getraind en

vaart de bemanning alleen tijdens evenementen. De criteria waarop

Douwe zijn bemanning uitkiest, zijn heel simpel: hij en de rest van

het team moeten kunnen vertrouwen op de inzet van die persoon.

Het moet een teammens zijn met genoeg kilo’s en spiermassa.

Zeilvaardigheden zijn slechts een mooie bijkomstigheid.

oPVolGING

Met zijn opvolging is Douwe nog niet echt bezig. Mocht het zover zijn,

dan kennen de schipperfamilies hierin geen vast protocol in. Er wordt

op zo’n moment langzaam naar de nieuwe situatie toegewerkt, waarbij

de schipper-in-spé kan laten zien wat hij allemaal in huis heeft.

Ook is het belangrijk dat hij in die periode zijn ideeën en zijn beeld

verder ontwikkelt: er moet een beleid komen met korte- en langeter-

mijnplannen. Het belangrijkste hierbij is dat je echt moet zijn; jezelf

moet blijven.

WEDSTRIJDVooRBEREIDINGEen vaste wedstrijdvoorbereiding kent Douwe niet. “Lekker koese, in

pear dagen fan tefoaren gjin maatskiplike dingen mear yn’e kop hel-

je, de touwen goed fêstknoopje, op it folgskip stappe en gean mar.”

Vanaf de start van de SKS bevindt iedereen zich in een voortdurende

flow, waardoor het geen moeite meer kost om op de dagelijkse wed-

strijden voor te bereiden. Voor echte rust is tijdens de SKS überhaupt

geen tijd, want buiten de wedstrijden heb je de prijsuitreikingen en

moet je alweer verplaatsen naar de volgende wedstrijdplek.

WINNEN BEVESTIGT DAT JE oP DE GoEDE WEG ZITDouwe is heel eerlijk dat je op 55-jarige leeftijd minder wildenthou-

siast van winnen wordt dan wanneer je net een startende twintiger

bent. De prijs ziet Douwe als een bijkomstigheid die bevestigt dat

je op de goede weg zit, maar het gaat hem meer om de weg er

naartoe. “As ik in wedstriid won ha, mar ik ha grutte flaters makke

wêrtroch ús posysje kwetsber wurden wie, dan baal ik der gigantysk

fan. Of ik no kampioen wurden bin of net. Dat moat ik dan earst in

pear minuten ferwurkje foardat ik frolyk wêze kin.”

Wat een skûtsje sowieso moet hebben om een kanshebber te zijn?

“In goed bestjoer, in goede skipper en goede bemanningsleden.”

Met de nieuwe zeilformule moet de rompvorm niets meer uitmaken,

want daar wordt het zeilformaat op afgestemd. In principe zijn alle

SKS schepen dan ook aan elkaar gewaagd en hebben ze de potentie

van kampioenschap in zich. “Wol is de ervaring ûnderfining noch in

bepalende faktor.”

“SIlE IS SA CoMPlEx!”Douwe is nu 7 keer kampioen geworden, maar toch blijft er nog uit-

daging in zitten: “Ik wol noch folle better wurde. Sile is sa kompleks!

It hâldt noait op.” Nu het De Sneker Pan zo voor de wind gaat, let het

team er goed op dat er geen arrogantie in sluipt. Dat zou in Douwe’s

ogen het einde van het succes betekenen. Door het risico op arro-

gantie te benoemen en zich er bewust van te zijn, probeert het team

dit gezamenlijk te bestrijden. “Arrogantie is in foarm fan domheid

dy’st net etaleare moast, want dat siert in minsk net. Op de trap nei

boppe moast noait om dy hinne skoppe, want do moast ek wer fia

die trap nei beneden en dan hast help nedich.”

INTERVIEW DOUWE VISSER

“lekker koese, in pear dagen fan tefoaren gjin maatskiplike dingen mear yn’e

kop helje, de touwen goed fêstknoopje, op it folgskip stappe en gean mar.”

Page 8: De Sneker Pan Magazine 2013

www.gemeentesudwestfryslan.nl

Welkom in de unieke gemeente Súdwest-Fryslân!

Súdwest-Fryslân

Zo

ve

e belevee en!

Súdwest-Fryslân

Vo

VVo

der waw t wils

dw

est-Fryslân

VoVV or ieder w

wils

Zo veel te beleven!Zes van de elf Friese steden: Bolsward, Hindeloopen, IJlst, Sneek, Stavoren en Workum. Je wandelt hier langs vele monumenten en bewondert beschermde stads- of dorpsgezichten. Op en langs het water geniet je van de watersport op de Friese Meren en langs de IJsselmeerkust. Je hoort de Friese taal. Je proeft van traditionele sporten als skûtsjesilen, kaatsen of fierljeppen. Je voelt de historie. In Súdwest-Fryslân word je één met de Friezen, hun prachtige steden/dorpen, natuur, landschap en water. Kom dit beleven.

Page 9: De Sneker Pan Magazine 2013

9De Sneker Pan Magazine

MEDEDELINGEN BESTUUR STICHTING DE SNEKER PAN

Bemanningsleden 2013Douwe Visser Jzn (schipper) Wesley de BoerMarije FaberMarc Jan KoopmansMarco van der MeulenRimmer van NettenOlphert van der PolSven TuinstraDinie VisserJan VisserJappie VisserHendrik VisserHessel VisserHenjo Zwering

PR CommissieToine DinkelbergAle BokJacob Wagenaar

Journalist/ColumnistEsther de Groot

Ereleden per 2011Erevoorzitter D. van der Werf (†)Ereleden Sjoerd Fokke DijkstraPeter de Jong Piet BoelsmaJoop DoevendansBauke de JongCor ReijengaDouwe Visser

Mededeling van de PenningmeesterBegin juli ontvangen alle donateurs en leden van de Club van 100 weer het jaarlijkse verzoek om uw donatie over te maken aan De Sneker Pan. Wanneer u toestemming heeft gegeven voor een automatische incasso, dan wordt uw donatie op 10 juli 2013 geïncasseerd. Allemaal alvast heel hartelijk bedankt.

Ook dit jaar is er weer een Skûtsje-journaal. Vindt u het leuk om deze toegestuurd te krijgen? Dan kunt u onder vermelding van uw naam en do-nateurnummer € 2.50 overmaken op rekeningnummer 35.95.03.047 t.n.v. Stichting De Sneker Pan. Het Skûtsje-journaal wordt u dan toegestuurd.Ook kunnen donateurs een Skûtsje-journaal afhalen bij familie S.E. Dijkstra op de hoek van het Grootzand en de Suupmarkt in Sneek.

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op: [email protected]

BestuursledenStichting De Sneker Pan Cor Reijenga, voorzitterHetty Groninger, secretarisRichard de Jong, penningmeesterWillem Covers, technische zakenPier Damstra, algemene zaken

Mededelingen bestuur

Cor Reijenga, voorzitter

Hetty Groninger, secretaris

Richard de Jong, penningmeester

Pier Damstra, Algemene zaken Willem Covers, technische zaken

Page 10: De Sneker Pan Magazine 2013

10 De Sneker Pan Magazine

Ter ere van het 100-jarige jubileum van De Sneker Pan, is er in samenwerking Teater Snits een Iepenloftspul opgezet. Tijdens deze voorstelling lopen drie verhaallijnen door elkaar:

Ten eerste het verhaal in 1913 waarbij een jong gezin met een

skûtsje als vrachtschip hun brood moet verdienen. De inkomsten van de vrachten lopen echter

terug en het gezin kan zichzelf niet langer onderhouden.

Ten tweede het verhaal van Dicky van der Werf, die door te schooien

en door veilingen op te zetten geld binnenhaalt om een eigen

Sneker skûtsje aan te schaffen en te onderhouden.

Hiermee kan Sneek meedoen aan het skûtsjesilen.

Ten derde het verhaal van Douwe Visser, die aangesteld wordt als nieuwe schipper van De Sneker

Pan en die direct besluit dat alles omgegooid moet worden.

Er moeten nieuwe zwaarden komen, een andere mast, nieuwe zeilen, de bemanning moet pro-fessioneler en… het schip moet worden verlengd! Na vele jaren van optimaliseren, werpt dit zijn vruchten af en wordt Sneek sinds lange tijd weer eens kampioen.

Het Panteater:wat een spektakel…Foto’s: Saskia Bruinsma

Page 11: De Sneker Pan Magazine 2013

11De Sneker Pan Magazine

Een stevige wind doet iedereen op de tribune rillen. Al vanaf 20u was het gros hier aanwezig, maar de voorstelling begint pas drie kwartier later. Het uitzicht vanaf de tribune is prach-tig: je kijkt zo over het hele Sneekermeer heen. Daarnaast is op het podium al van alles te zien. Kinderen hoepelen, vrouwen doen de was, mannen klussen aan hun schip en jongens zijn druk aan het vissen. De klederdracht is afge-stemd op begin 20e eeuw.

Terwijl iedereen het tafereel in zich op neemt, varen op de achtergrond vrachtschepen voorbij. Het verhaal en de om-geving passen precies bij elkaar en het is dan ook geen straf om te moeten wachten. Nieuwsgierig kijk ik om mij heen. Iedereen zit weggedoken in dikke winterjassen, sjaals en de uitgedeelde fleecedekens, maar toch kijkt iedereen opgewekt en verwachtingsvol. Onder mij wordt een fles wijn open ge-trokken, waarop ik een ander stel hoor verzuchten: “Hadden wij dat ook maar gedaan!”. Een ander grapt:

“Het was wel mooi geweest als ze wat dolfijnen hadden ingehuurd om wat heen en weer te zwemmen”. De sfeer is opperbêst: we hebben er zin in!

Wanneer het stuk begint, wordt het doodstil. Een acteur die Douwe Visser naspeelt spreekt ons aan alsof we zijn beman-ningsleden zijn. Hij blijkt Douwe goed bestudeerd te hebben: zijn manier van staan en leunen is treffend. Wanneer hij exclameert: “De mensen die wat moeten doen zijn JULLIE!”, roept iemand uit het publiek terug: “Nou, verwacht er maar niet teveel van.” Ook de rest van de avond wordt er nog veel gelachen.

Het stuk is knap opgezet en veel delen zijn zeer herkenbaar. Een palaver waarbij alle schippers zich verzamelen, terwijl de informatie iedere ochtend weer hetzelfde is. ‘Douwe’ die de puntjes op de i wil zetten en de Friese taal propagandeert. De invloed die Dicky van der Werf op het skûtsjesilen heeft gehad. Zelfs de SKS wedstrijden zijn nagemaakt middels 14

miniatuurskûtsjes die tussen twee boeien de strijd met elkaar aangaan. Het beeld is overweldigend: de hele tribune lacht en klapt, terwijl op de achtergrond het lied ‘I am sailing’ klinkt. Diep in mij wordt een snaar geraakt. Naarmate de avond vor-dert, wordt het steeds donkerder. Achter de acteurs kleurt het Sneekermeer zwart. De rode en groene lichten van de vaar-geultonnen knipperen in de verte aan en uit. Twee eenden wagen zich op de scène. “Prachtige locatie,” hoor ik iemand verzuchten en wanneer het speciaal geschreven lied ‘De

Winner’ wordt opgedragen, is het doodstil. Tegen het einde van de avond volgt de cliffhanger. Het jonge gezin wordt van hun skûtsje gezet omdat ze het niet meer kunnen betalen en Dicky van der Werf ontvangt het bericht dat zijn dochter met haar gezin is omgekomen bij het vliegtuigongeluk te Teneri-fe. Vooral dit laatste laat de tribune niet ongeroerd. Van een aantal van hen weet ik dat zij Dicky goed kenden en dat ze zich deze tragische gebeurtenis nog als de dag van gisteren kunnen herinneren. Een enkeling pinkt een traantje weg.

De afsluiting van het toneelstuk is prachtig. Geruisloos en onzichtbaar is de échte Sneker Pan aan komen varen, met de échte Douwe Visser aan het roer. Wanneer ze vlakbij zijn, wordt het schip prachtig verlicht, waarbij de contouren van het zeil en de Waterpoort onmiskenbaar zijn. Trots en ontroe-ring voeren de boventoon wanneer de afsluitende woorden klinken: “Alles giet oer. Dat is it ferfelende fan it feest en it moaie fan de ellinde.”

COLUMN PANTEATER

Page 12: De Sneker Pan Magazine 2013

Postbus 1168440 AC Heerenveen

Tel. (0513) 61 44 44Fax (0513) 62 37 42

Vaar op zekerU kunt pas écht zorgeloos van uw schip genieten

als u daarvoor een goede verzekering heeft.

Door onze ruim 65 jaar ervaring in het verzekeren

van pleziervaartuigen zijn wij specialisten op dit

vakgebied. Wilt u een passende offerte? Bel ons, of

bezoek onze website www.kuiperverzekeringen.nl.

Page 13: De Sneker Pan Magazine 2013

13De Sneker Pan Magazine

1 Tijdens de wedstrijd mag de baan niet meer worden verlegd.2 Bij een te vroege start wordt een rode bal gehesen en worden er twee schoten gelost.3 Stichting De Sneker Pan is van oorsprong een damesvereniging.4 Het huidige skûtsje is paars geverfd geweest.5 De Sneker Pan heeft twee verschillende zeiltekens gehad: de Waterpoort en de letters ‘Sn’.

Wist je dat?...

Goed of fout?

• Tijdens de SKS iedere ochtend om 10.00 een palaver plaatsvindt waarin de route wordt

besproken met de schippers en Piet Paulusma persoonlijk het weer voorspelt?

• Er een persboot in het wedstrijdveld vaart, waarop journalisten van onder andere De Telegraaf

en De Leeuwarder Courant zitten?

• Tijdens de SKS vrijwel alle bemanningsleden met hun gezinnen op een eigen of gehuurde boot

in de vloot verblijven? En de vloot dus al snel uit ruim tien schepen bestaat, waaronder

vrachtschip ‘Orion’.

• De Orion sindskort een kip aan dek heeft rondlopen?

• De Sneker Pan vloot maar liefst 3 Douwes en 2 Hetty’s heeft?

• De vrouwen tijdens de wedstrijd druk bezig zijn om het eten klaar te maken voor de bemannings-

leden die straks hongerig terugkeren? En de wedstrijd dus vaak live via de televisie volgen?

• De schipper en bemanningsleden voor de wedstrijd bijna geen hap door de keel krijgen?

• Per dit jaar een verschuiving plaatsvindt in de wedstrijdreeks?

De rustdag is verschoven van de eerste vrijdag naar de tweede dinsdag.

De wedstrijd te Elahuizen wordt nu op de eerste vrijdag gevaren.

• Ieder skûtsje voor het uiteindelijke klassement de punten van de slechtst gevaren wedstrijd

mag aftrekken?

1. FOUT! Dit mag, maar moet wel gebeuren voordat de koploper in de rak naar het betreffende merkteken komt.2. DEELS! Dit klopt wel bij een massale valse start, maar wanneer slechts drie of minder skûtsjes te vroeg starten, dan worden er individuele terugroepnummers getoond (Sneek = 12) en volgen er doordringende geluidseinen. 3. GOED! In 1882 werd dameszeilvereniging Sneeker Pan opgericht. Vanaf 1954 werd de Orde van de Sneker Pan ingesteld om personen te onderscheiden die zich verdienstelijk hadden gemaakt voor de zeilsport. In 1956 doopte skûtsjecommissie Sneek in 1956 het Sneker wedstrijdskûtsje ‘De Sneker Pan’. 4. FOUT! Wel crême, grijs, zwart, geel en wit met een frambozentintje. Na kritiek op deze laatste kleur is besloten om De Sneker Pan weer de traditionele bronsgroene kleur te geven.5. FOUT! De Sneker Pan heeft drie verschillende zeiltekens gehad: 1) in 1958 plaatste commissie Sneek de letters ‘Sn’ in het zeil, 2) in 1962 plaatste zeilmaker Gaastra de Waterpoort in het zeil, 3) in 1968 plaatste zeilmaker De Groot een pompeblêd in het zeil.

Antwoorden

Page 14: De Sneker Pan Magazine 2013

14 De Sneker Pan Magazine

Er was eens een man die met de pet ging ‘skooien’. Ieder jaar trok hij door de straten en klopte aan bij winkels en bedrijven. Maar liefst 40 jaar lang haalde hij op deze ma-nier geld en goederen binnen. Waar dit aan werd besteed? Aan het onderhoud van skûtsje De Sneker Pan. Jaarlijks herhaalde dit tafereel zich, totdat de man hier te oud voor werd. Een opvolger met het talent van ‘succesvol skooien’ bleek moeilijk te vinden. Even zag de toekomst voor De Sneker Pan er duister uit, maar een aantal zakenlieden kreeg sympathie voor hem. Gezamenlijk besloten zij een fonds op te richten om de man te verlichten van zijn taken. Het fonds werd naar hem vernoemd: het Dicky van der Werffonds. Toen Dicky uiteindelijk kwam te overlijden, liet hij een groot deel van zijn vermogen na aan het fonds.

Ome DickyHet Dicky van der Werffonds werd in 1993 opgericht met als doel een financiële ondersteuning voor De Sneker Pan te

waarborgen. “Jaarlijks storten de sponsoren een vast be-drag op de rekening of schenken materiaal,” licht Bauke de Jong toe. Sinds 2010 is hij secretaris van het Dicky van der Werffonds en hij blijkt een warm hart voor “Ome Dicky” te hebben. Beide heren kenden elkaar goed en Bauke hoefde dan ook niet lang na te denken voordat zijn toenmalige bedrijf sponsor werd van het fonds.

Een vast bedragMet het fonds werd een speciaal beleid nagestreefd: alle sponsoren moeten een gelijk bedrag storten, zodat iedereen aan elkaar gelijk is. Van het geld dat deze sponsoren inbren-gen, wordt 80% besteed aan materiële zaken voor De Sneker Pan. “Douwe Visser kan ieder jaar aangeven welke onder-delen vervangen moeten worden, zoals het tuig en houten onderdelen. Wij overleggen vervolgens met het bestuur van Stichting De Sneker Pan welk bedrag hiervoor beschikbaar is.” De overige 20% wordt besteed aan activiteiten voor de

Bauke de Jong: “Ik heb niets met zeilen. Zet mij niet op een skûtsje!”

INTERVIEW BAUKE DE JONG

Page 15: De Sneker Pan Magazine 2013

15De Sneker Pan Magazine

sponsoren, zoals het bezoeken van de Sneker Waterpoor-trace, de SKS-wedstrijden op Terherne en de slotwedstrijd op het Sneekermeer. De 250.000 euro die Dicky aan het fonds naliet, is in 2007 voor een deel gebruikt voor het optimali-seren van het skûtsje. Het overige bedrag blijft voor uiterste noodgevallen op de rekening staan.

ZeilenZelf heeft Bauke niet zoveel met zeilen. “Mij hoef je niet op een skûtsje te zetten. Al helemaal niet met windkracht 5 of meer. Wat mij trekt is de sfeer die er hangt.” Al van jongs af aan werd Bauke door het skûtsjesilen geboeid. Toen buur-man Peter de Jong (huidig SKS voorzitter) hem tijdens een VOSje (Vergadering Over de Schutting) vroeg om secretaris bij De Sneker Pan te worden, zei Bauke dit dan ook direct toe. Ondanks het feit dat hij op dat moment nog geen flauw benul heeft wat de functie inhoudt en wat er allemaal bij het zeilen komt kijken. Tijdens de volgende tien jaren blijkt Bauke

van grote toegevoegde waarde te zijn: met zijn ondernemers-mentaliteit voert hij verbeteringen door waardoor Stichting De Sneker Pan een professionaliseringsslag doormaakt. Wanneer hij vertrekt, wordt hij dan ook bekroond tot erelid van Stich-ting De Sneker Pan.

Drie sponsorvariantenDat De Sneker Pan verwarrender wijs drie sponsorvarianten kent, kan Bauke goed uitleggen. “Je hebt de donateurs die van oudsher een variabel bedrag betalen. Daarnaast het Dicky van der Werffonds; een stabiele club van pakweg 50 sponsoren waarbij onderlinge aandacht en binding centraal staat. Tot slot de Club van 100; opgericht door het bestuur van De Sneker Pan met als doel om extra inkomsten te genereren.” Alle opbrengsten worden vanzelfsprekend in het schip gestoken. “Mede dankzij alle geldschieters bevindt De Sneker Pan zich waar ze nu is.”

Bauke de Jong: “Ik heb niets met zeilen. Zet mij niet op een skûtsje!”

Page 16: De Sneker Pan Magazine 2013

16 De Sneker Pan Magazine16 De Sneker Pan Magazine

2 Waterpoorten met een vruchtbare kruisbestuiving

Marc Blees

Foto: Laura Keizer Fotografie

Tekst: Wim Walda

Page 17: De Sneker Pan Magazine 2013

17De Sneker Pan Magazine

INTERVIEW MARC BLEES

De Waterpoort in Sneek bestaat precies 400 jaar en geniet niet alleen landelijk, maar ook buiten onze landsgrenzen grote bekendheid. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan het beroemde Waterpoort-logo van Gaastra dat je op vrijwel elk nationaal en internationaal zeilevenement tegenkomt.

Het verhaal van de twee Waterpoorten begint in het jaar 1897 toen de nog maar 22-jarige Douwe Gaastra onder de rook van de Sneker Waterpoort zijn zeilmakerij begon, Gaastra Zeilen. Vanuit zijn zeilmakerij had hij zicht op de Waterpoort, dus was het niet verwonderlijk dat zijn zeilen een Waterpoortje als logo meekregen. De eerste zeilen die hij maakte, waren voornamelijk bestemd voor skûtsjes en andere zeilende vrachtschepen, maar zijn hart ging uit naar het snellere werk, de plezierjachtjes op de meren maar voor-al op zee. Met name in de jaren ‘60 en ‘70 van de volgende eeuw, hand in hand met de opkomst van de surfplank, sloeg het merk Gaastra zijn vleugels naar het internationale surf-front uit. Aanvankelijk nog vanuit Sneek, maar later toen de surfsport de kinderfase was ontgroeid en de vraag explosief toenam, vanuit Hong-Kong waar veel goedkoper geprodu-ceerd kon worden. In Sneek werden in eerste instantie nog zeilen voor eenheidsklassen gemaakt, maar ook die tak verhuisde uiteindelijk naar China.

Het was de voormalige directeur van het merk Mistral, Ado Huisman, die het merk Gaastra weer naar Nederland haalde en een succes-volle kledinglijn opzette, voor zowel de recreatieve als de professionele zeiler. Het eigendom van Gaastra Sails bleef in China zodat het in Heeg gevestigde Gaastra Sails Nederland onder licentie van China werkt. Het credo van Ado Huisman om een sterk merk neer te zetten was en is dat nog steeds: “Je moet je afkomst, je ‘heritage’ niet verloochenen, wil je een sterk merk op de markt neerzetten.” En dat gedachtengoed is door de huidige grootaandeelhouder-directeur Marc Blees gekoesterd en verder uitgebouwd sinds Gaastra in 1999 onderdeel werd van de multinational MacGregor.

Marc BleesBlees werd lang heen en weer geslingerd tussen zijn liefde voor hockey (zijn ploeg THC Hurley uit Amstelveen miste op een haar de Europacup) en het zeilen. Hij bemande toenter-tijd bij de befaamde Boris Bayer in de Regenboog en heeft daar een goede leerschool gehad. Hij maakte een overstap naar de internationale Finnklasse, zeilde talloze nationale, Europese en wereldkampioenschappen mee, en was in 2000 onderdeel van de Nederlandse Olympische Zeilploeg tijdens de Olympische Spelen in Sydney. In hetzelfde jaar nog

maakte hij de overstap naar de Starklasse en zeilde daarmee drie WK’s. In 2007 kocht hij de Regenboog 114, die in 1979 in opdracht van Sneker Jacky de Wilde voor dochter Eva de Wilde werd gebouwd door Jachtwerf Dirk Potma in Sneek. De boot kreeg de naam Durk Duvel mee, naar de opa van Potma. Na een volledige refit in 2008 zeilt Blees steevast in de voorhoede mee van het qua zeilen gepokt en gemazelde veld Regenboogzeilers. De 114 overigens onderging een naamsverandering naar ‘dubbel D’, een creatieve verbastering van Durk Duvel. Daarnaast zeilt hij veel offshore wedstrijden en internationale regatta’s mee als lid van het profteam van de Jethou, de 60 ft. Mini-Maxi van Sir Peter Ogden.

Twee WaterpoortenDe directeur is hartstochtelijk met het zeilen en het hele circuit daar omheen bezig. Hij maakt zich sterk voor het merk Gaastra op het nationale en internationale vlak door het sponsoren van een aantal aansprekende evenementen zoals, sponsoring van de Nederlandse Olympische Kernploeg, de

Barcelona regatta bij Triest, de Copa del Rey bij Palerma, de New York Yacht Club. En daarnaast de Koninklijke Watersport-vereniging Sneek en het skûtsje De Sneker Pan. Blees draagt het motto: ‘je afkomst niet vergeten’ bij elke mo-gelijke gelegenheid uit. “Ik vind het dus machtig mooi dat het merk Gaastra teruggehaald is naar Nederland en daarnaast heb ik een hele sterke band met Sneek. Mijn merk komt er vandaan, mijn Regenboog is door een Sneker gebouwd en vernoemd naar een Sneker icoon uit de zeilsport. En natuur-lijk mis ik, als het even kan, geen Sneekweek. Ik durf gerust te zeggen dat Sneek ten opzichte van de andere Nederlandse watersportplaatsen door Gaastra wordt voorgetrokken.” Hij besluit: “De Sneker Waterpoort is het handelsmerk van Sneek en daar heeft Gaastra veel profijt van. Aan de andere kant zetten wij wereldwijd de Sneker Waterpoort op de kaart, want je kunt geen watersportevenement bezoeken of het wordt je blauw voor de ogen van de Gaastra logo’s. Een mooiere vorm van kruisbestuiving kun je je toch haast niet voorstellen?”

Page 18: De Sneker Pan Magazine 2013

adviseurs & accountantsSneek | Hegedyk 1 | (0515) 43 57 00 | www.flynth.nl

De beste bemanning!

Volg de Weduwe Joustra op Twitter:

www.twitter.com/weduwejoustra

www.weduwejoustra.nl

De Wieren kiest voor SneekDe Wieren kiest voor Sneek

De Wieren feliciteert!

De Wieren draagt Sneek en de SnekerPan een warm hart toe.

Samen met onze huurders hebben we mogen genieten van eenprachtige avond bij het Panteater. Een historisch verhaal met eenode aan Dicky van der Werf en de Sneker Pan.

Op naar nogmaals 100 jaar, proficiat!

www.dewieren.nl

Page 19: De Sneker Pan Magazine 2013

19De Sneker Pan Magazine

Wie doet wat?

Ook dit jaar zijn de SKS wedstrijden op de voet te volgen:

- Twitter (@desnekerpan): Tijdens de SKS twitteren

we iedere dag live wat er allemaal gebeurt.

- Website (www.desnekerpan.nl): Binnen een uur na

afloop van de wedstrijd hebben we het verslag met

foto’s online.

- Facebook (www.facebook.com/de.snekerpan):

Dit jaar willen we Facebook vaker gaan gebruiken,

nog even zien hoe dit uitpakt!

- of kom gezellig zelf met een boot of vanaf de wal

de wedstrijden bekijken! ☺

Bij het skûtsjesilen is sprake van een groot aantal betrokkenen. Alleen al De Sneker Pan kent een grote groep vrijwilligers, waaronder de volgende:

Schipper Douwe Visser denkt het hele jaar na over zeilen, verbeteringen, beleid en de organisatie van

alles en geeft hieraan uitvoering door leiding te geven en te evalueren met de bemanning.

De bemanning klust in de winter, traint en vaart wedstrijden van maart tot en met oktober en ont-

moet elkaar wekelijks in ‘het hok’. De aanhang van alle bemanningsleden is de bepalende factor

voor de tijd die de bemanningsleden in het skûtsje kunnen steken. Zij volgen alle wedstrijden op

de voet en verzorgen tijdens de SKS dagelijks de broodmaaltijd. Schippersvrouw Hetty Visser is de

gastvrouw en de grote organiserende kracht van onze vloot. Het bestuur van De Sneker Pan draagt er

verantwoordelijkheid voor dat het schip mee kan doen aan de zeilwedstrijden, dat de schipper goed

functioneert en organiseert de wedstrijden op het Sneekermeer. De PR-commissie zorgt ervoor dat

De Sneker Pan zichtbaar is. Journalist/columnist Esther de Groot zorgt voor (live) verslaglegging van

de SKS-wedstrijden en schrijft columns over de wedstrijden in het voor- en naseizoen.

Pieter Boelsma en lieuwe van der Pol zijn van grote betekenis in het adviseren en klussen.

Het Dicky van der Werffonds zorgt voor financiering van het onderhoud van De Sneker Pan.

De Club van 100 en de donateurs dragen hier ook flink aan bij.

Bij de SKS zijn bovendien betrokken:

Het SKS bestuur: is verantwoordelijk voor het goede verloop en het plaatsvinden van de SKS.

Kommisje Amels: toetst skûtsjes op het originaliteitsreglement. Minwaarrie: besluit bij slecht weer

of er gevaren wordt. Jury: doet de uitspraak wanneer skûtsjes protest aantekenen. Zeilraad: toetst

bij hoger beroep de uitspraak van de jury. Wedstrijdcommissies: organiseren de wedstrijd die op hun

water plaatsvindt. Startschip: huist de wedstrijdcommissie en legt op hun aanwijzingen de wedstrijd-

baan uit. Contraschip: assisteert het startschip. Persboot: huist de schrijvende journalisten

(o.a. Telegraaf, leeuwarder Courant en onze eigen journaliste). Fotografenboot: huist de fotografe-

rende journalisten. Piet Paulusma: komt ’s ochtends het weer voorspellen. Gjalt de Jong: vervangt

Klaas Jansma als verslaggever bij omrop Fryslân.

Volg ons ook tijdens de SKS van 2013!

@desnekerpan

Page 20: De Sneker Pan Magazine 2013

20 De Sneker Pan Magazine

Bemanning De Sneker Pan

Marco van der MeulenPositie op De Sneker Pan:

Lieren en Trim

Dinie Visser Positie op De Sneker Pan:

Peilster

Wesley de BoerPositie op De Sneker Pan:

Bakboord zwaardenman

Jappie VisserPositie op De Sneker Pan:

Fokkenist

Sven TuinstraPositie op De Sneker Pan:

Eerste voorhouder fok

Hendrik VisserPositie op De Sneker Pan:

Alleskunner

Olphert van der PolPositie op De Sneker Pan:

Voordek

Page 21: De Sneker Pan Magazine 2013

21De Sneker Pan Magazine

Bemanning De Sneker Pan

Douwe VisserPositie op De Sneker Pan: Schipper

Rimmer van NettenPositie op De Sneker Pan: Grootschoot

Marije FaberPositie op De Sneker Pan: Adviseur

Jan VisserPositie op De Sneker Pan: Grootschoot

Hessel VisserPositie op De Sneker Pan: Stuurboord zwaardenman

Marc Jan KoopmansPositie op De Sneker Pan: Grootschoot

Henjo ZweringPositie op De Sneker Pan: Bediening Hals, Fokkeloet, Middendek

Page 22: De Sneker Pan Magazine 2013

Jan Sikkes Scheepsstoffering

Zadelmakersstraat 10, Sneek

Telefoon (0515) 41 81 90

• Passend maatwerk• Kwaliteit• Eerl i jke pri js• Gunstige levert i jd

Foar it lapke nei Jan Sikkes!

Page 23: De Sneker Pan Magazine 2013

23De Sneker Pan Magazine

Cor Reijenga is alweer twaalf jaar voorzitter van Stichting De Sneker Pan. Sinds 1989 is hij als bestuurslid bij de stichting betrokken: “Ik ben in 1983 in Sneek komen wonen en daar leerde ik toenmalige bestuursleden van De Sneker Pan kennen. Zelf kom ik ook uit een skûtsjefamilie en toen ik gevraagd werd voor een bestuurs-functie hoefde ik dan ook niet lang na te den-ken.” Cor was jarenlang algemeen bestuurslid en werd in 2001 benoemd tot voorzitter.

Spin in het web“Als voorzitter ben je de spin in het bestuurlijke web. Intern zorg je ervoor dat de gemaakte afspraken nagekomen worden en ontwikkel je beleid. Extern ben je het gezicht van het stichtingsbestuur en treed je op als spreekbuis.” Naast de maandelijkse bestuursvergaderingen, bezoekt Cor de vergaderingen van de SKS en het Dicky van der Werffonds en onderhoudt hij contacten met de sponsoren. Ook is hij nauw betrokken bij schipper en bemanning: “Ik bemoei me niet met speltechnische zaken, maar kijk hoe de ploeg functio-neert en naar wat ze uitstralen. In het naseizoen evalueren we dit.” Als voorzitter is Cor namelijk ook verantwoordelijk voor het imago van De Sneker Pan.

Skûtsjesilen: een erfgoed met een rijke historieAls voorzitter is Cor er vooral op gebrand om een toekomst-bestendige, financieel gezonde organisatie neer te zetten die De Sneker Pan optimaal laat functioneren. “Het is belangrijk om innovatief te zijn en alles eruit te halen wat er in het schip en in het bestuur zit. Het is een erfgoed met een rijke historie die je wilt behouden voor het nageslacht.”

Kampioen worden is een kunst, maar kampioen blijven is een nog grotere kunstVoor de komende jaren streeft het bestuur ernaar om het behaalde niveau zowel bestuurlijk als zeilend vast te houden.

“Kampioen worden is een kunst, maar het blijven is een nog grotere kunst.” Ook is het belangrijk om vooruit te kijken: “wat doen we wanneer Douwe Visser stopt?” Als hoogtepunt van de periode als voorzitter, noemt Cor de regelmaat van het presteren. “We zijn niet één keer kam-pioen geweest, maar meerdere keren. En de laatste jaren varen we voortdurend bij de eerste drie.” Er is sprake van een goed schip, een goede schipper en bemanning en een goed functionerende organisatie rondom De Sneker Pan. “Dat be-tekent niet dat je altijd kampioen wordt, maar wel dat je altijd meedoet om een prijs.”

We willen het skûtsje dichter bij de fans brengenCor ziet De Sneker Pan zowel bestuurlijk als zeilend als trendsetter: “We hebben een gezonde financiële basis die toekomstbestendig is en ons ruimte biedt om bijvoorbeeld dit jaar met een eigen theaterstuk uitgebreid ons 100-jarig jubi-leum te vieren. Onder andere op deze manier willen we het skûtsje dichter bij de fans brengen.” Cor hoopt dat De Sneker Pan de trots blijft van de fans en dat het skûtsje de verwach-tingen waar kan blijven maken. “Daarin is de waarde van onze vele sponsoren echt cruciaal. Zeilen kost nu eenmaal geld en dankzij hun bijdragen, enthousiasme en betrokkenheid kunnen we hierin optimaal investeren. Daar zijn we hen heel dankbaar voor.”

Betrokken en gedreven bemanningDe Sneker Pan heeft een bemanning die veel voor het zeilen over heeft: “Ze tonen grote betrokkenheid en willen pres-teren. Niet alleen tijdens de SKS, maar ook in het voor- en naseizoen om zich als ploeg te verbeteren. Zo ontmoeten ze elkaar wekelijks in ‘het hok’.” Cor is trots op zowel schipper als bemanning en wil ze voor het komende seizoen graag dit meegeven: “Blijf op de weg die jullie zijn ingeslagen en houd vast aan jullie enthousiasme, plezier en de professionele manier waarop jullie het zeilen benaderen. Geniet van het zeilen!”

Cor Reijenga: “Ons doel is innovatief zijn en trendsetter blijven”

INTERVIEW COR REIJENGA

Page 24: De Sneker Pan Magazine 2013

24 De Sneker Pan Magazine

Terugblik op SKS 2012De Sneker Pan werd in 2012 voor de tweede keer op een rij kampioen. Het was het negende kampioenschap sinds 1945, waarvan zeven met Douwe Visser als schipper. Hieronder wordt de SKS van 2012 nog eens kort en bondig van wedstrijd tot wedstrijd beschreven.

27 juli: lotingSneek loot 5e startplek op De Veenhoop en dus 10e op Eernewoude. Dit laatste is niet ideaal: Eernewou-de is te smal om flinke inhaalslagen te maken.

28 juli: GrouNadat de skûtsjes naar het Pikmeer zijn gesleept, maakt Sneek een niet al te beste start. Opkruisend naar de boventon weet De Sneker Pan echter helemaal naar voren te schuiven en de leiding te nemen. Het is een wedstrijd met veel wisselingen en strijd tussen de koplopers Sneek, Grou en Lemmer. Er staat weinig wind. Drijvend finisht Grou als eerste, Lemmer als tweede en Sneek als derde.

30 juli: De VeenhoopIn verband met een stevige Zuidwestenwind vervallen de startnummers en wordt er op tijd gevaren. Eernewoude mag als eerste starten en vaart ook de beste tijd, Sneek start als vijfde en wordt uiteindelijk vierde.

Page 25: De Sneker Pan Magazine 2013

25De Sneker Pan Magazine

TERUGBLIK SKS 2012

31 juli: EernewoudeEr wordt gestart op volgorde van de loting. Door de krapte en een inkakkende wind, dobberen de skûtsjes tegen elkaar aan waardoor er een groot aantal rode protestvlaggen verschijnt. De meesten zijn voor het einde van de wedstrijd weer verdwenen. Sneek weet inderdaad niet goed naar voren te komen en finisht als negende. Bolsward wordt eerste.

1 augustus: TerherneEen dag waarop van alles misgaat. Er is onduidelijkheid of er sprake is van een massale of individuele valse start; meerdere skûtsjes raken op dat moment in een benar-de situatie; Sneek kan niet meer uitwijken en batst er vol in; in verband met het afbre-ken van de opsteker moet Sneek het veld verlaten; maarliefst zeven rode protestvlag-gen worden gehesen. Sneek wint het protest tegen Heerenveen, waardoor deze 14 pun-ten krijgt. Dagwinnaar is Eernewoude.

2 augustus: LangweerOpnieuw begint de dag met een massale valse start, waarna twee skûtsjes ook nog eens bijna op het startschip varen. Het waait behoorlijk: er wordt veelal gevaren met een rif of stormfok. Langweer slaat om. Sneek weet de koppositie te pakken en als eerste te finishen, gevolgd door Drachten en Bolward.

Page 26: De Sneker Pan Magazine 2013

26 De Sneker Pan Magazine

4 augustus: StavorenEen dag met spoelende regen, dreigende wol-ken, onweer en een schiftende wind. Er wordt een korte wedstrijd gevaren die Sneek met grote voorsprong wint. Grou wordt tweede, Heerenveen derde.

6 augustus: WoudsendNa een massale valse start, verzeilt De Sneker Pan al vrij snel in een lang duel met d’Halve Maen. Pas tijdens de één na laatste ronde weet Sneek de koppositie te pakken en een grote voorsprong op te bouwen. Voor de derde keer op een rij finisht Sneek als eerste.

7 augustus: ElahuizenEr staat een harde wind: alle skûtsjes varen met een rif en een verkleinde fok. Leeuwarden pakt direct de koppositie en Sneek ligt tweede. Twee kruisrakken later pakt Sneek Leeuwarden en ook drie andere skûtsjes weten op Leeu-warden voor te komen. Sneek behaalt een kwartetoverwinning en finisht met 7 minuten voorsprong op Grou, die tweede wordt.

8 augustus: LemmerEen dag met flinke windschiftingen en licht weer. Na een massale valse start, weet Sneek tijdens het opkruisen de koppositie te pakken. Wanneer er een windschifting volgt, de baan er niet meer goed inligt en de wind wegvalt, weet Joure uiteindelijk als eerste te finishen met Sneek direct achter zich.

Page 27: De Sneker Pan Magazine 2013

27De Sneker Pan Magazine

10 augustus: SneekIn verband met het ontbreken van enige wind, wordt de wedstrijd uitgesteld. Wan-neer er uiteindelijk toch gestart wordt, pakt Grou de koppositie. Sneek maakt een slechte start. Gedurende de wedstrijd blijft de wind continu draaien en wordt de baan telkens verlegd. Dit geeft Sneek de kans om in één kruisrak van de 11e naar de 2e plek te varen. Na een loefduel met Joure en een aanval van Grou, weet Sneek de koppositie te pakken en een voorsprong op te bouwen. Met Joure in de nek wint Sneek ook deze wedstrijd.

11 augustus: inhuldigingDe Sneker Pan wordt ingehuldigd middels een rondvaart door de grachten en toe-spraken in de stadstuin.

9 augustus: LemmerOpnieuw weinig wind en veel windschiftin-gen. Lemmer pakt al vrij snel de koppositie en laat deze niet meer los. Bolsward en Sneek duelleren om de tweede plek. Na een aanval van Bolsward weet Sneek deze plek te pakken en komt Grou als derde te liggen. Dat is ook de volgorde waarop de skûtsjes finishen. Deze wedstrijd heeft bepaald dat Sneek niet meer in te halen is: ze is de kampioen van de SKS 2012.

Voor uitgebreidere verhalen, zie website : www.desnekerpan.nl

Page 28: De Sneker Pan Magazine 2013

In het nieuwe Uitvaart-

centrum & Crematorium

Sneek bieden wij u alle

tijd en ruimte voor

een waardig afscheid

Harinxmalaan 1, Sneek Tel. 0515 - 428 700www.crematoriumsneek.nl

AuTHENTIEK IN WEER EN WIND

VERKOOPPUNTEN:

WWW.ROOSENSTEINWOLKE.NL / 0515 43 28 28

Page 29: De Sneker Pan Magazine 2013

29De Sneker Pan Magazine

OntwikkelingenHenk is als bemanningslid het langste aan boord van De Sneker Pan en heeft sinds 1989 veel ontwikkelingen mee-gemaakt. Zo is alles een stuk professioneler geworden. “De minsken binne doelfêster en dat merke je oan it risseltaat mar ek yn de belibbing. Se bin er vaker en probearje better om op ien lijn te kommen.” Het teamwork is beter en doordat er tegenwoordig geoefend wordt voordat de SKS van start gaat, is iedereen handiger in zijn taken. “Vroeger seagen je mekoar foar it earst op Grou.”

Douwe en AlbertDe wedstrijdstijl van Douwe en Albert liggen volgens Henk erg dicht bij elkaar. “Albert mist allinne noch wat ervaring en as je mear ervaring ha dan twifelje je oer bepaalde dingen minder. Douwe hat syn twifels ek wol, mar die doart dan wol konkrete beslissingen te nimmen. Is dan daadkrachtiger. Mar Albert docht it ek hartstikke goed.” Beiden zeilen agressief maar voorzichtig en willen alleen winnen omdat ze sneller kunnen. Nooit ten koste van de regels, van een ander of van de veiligheid.

ZeildroomInmiddels is Henk al zeven keer kampioen geweest met De Sneker Pan en nog iedere keer is hij trots dat ze voorin mee mogen zeilen. “Der bin we hiel bliid om. Dat tankje we oan de kombinaasje fan hiele goeie minsken, in goed skip en dat we hieltyd moai materiaal krije fan de kommisje.”Een echte zeildroom heeft Henk niet meer. “Dat je fan elke wedstriid moai genietsje kinne. Dat is it foarnaamste.” Waar hij zelf het meest van geniet is om te observeren hoe het team functioneert en dat na afloop met Douwe te bespreken. De fokbediening is de favoriete taak van Henk. “Gefoelsma-tich it skip foarút krije. Dingen dy’st net ûnder wurden krije kinst. Sa’n soart ferhaal is dat.” Als all-rounder springt hij echter overal in waar dat nodig is en als er in zijn plaats een jongere mee kan, dan geeft Henk daar voorrang aan. “Dat ha we nedich om de SKS troch gean te litten. As se allegear 50+ wurde, dan hâldt it in kear op straks.” Henk vindt fanatieke jongeren die zich graag inzetten om op een sportieve manier te winnen het mooiste wat er is.

Ooit zelf SKS schipper willen worden?

Als broer van Albert (schipper Drachten) en Douwe Visser (schipper De Sneker Pan), is Henk nauw betrokken bij het skûtsjesilen. Al sinds 1989 is hij als bemanningslid aan boord van De Sneker Pan. “Doe’t Douwe begûn as skipper, hat hy my frege.” Twee jaar heeft Henk De Sneker Pan verruild voor Drachten: “Albert in bytsje meihelpe sis mar”, maar sinds Douwe vroeg of hij terug wilde komen naar het Sneker skûtsje, is hij hier niet meer af geweest. Of Henk niet zelf ooit de ambitie heeft gehad om schipper te worden? “Nee, beslist net! Ik kin myn eigen spultsje aardich regelje, mar sa’n grutte ploeg, dat falt foar my ôf. Dat fyn ik moeilik.”

Henk: “Nee, beslist net!”

INTERVIEW HENDRIK VISSER

Page 30: De Sneker Pan Magazine 2013

30 De Sneker Pan Magazine

BENTACERA IS GEVESTIGD IN, BOLSWARD, DOKKUM, DRACHTEN, FRANEKER, HEERENVEEN, LEEUWARDEN EN SNEEK.

Gaat de Sneker Pan er in dit jubileumjaar opnieuw met de kampioens-titel vandoor? We kijken uit naar ‘n spannend seizoen waarin het voor Douwe en z’n mannen weer álle hens aan dek is. Net zoals bij Bentacera, accountants nieuwe stijl. Ook wij zijn gewend om dagelijks alle zeilen bij te zetten. Zodat onze cliënten kansen effectief kunnen benutten en zelfs vooruitgang boeken als ze de wind even tegen hebben.

www.bentacera.nl

Alle hens aan dek!

Vandaag vraagt om ’n betrokken accountant die niet

van gisteren is. Bentacera

www.meermast.nl * [email protected]

Page 31: De Sneker Pan Magazine 2013

31De Sneker Pan Magazine

Deze grafiek laat de prestaties van De Sneker Pan zien

vanaf 1956. opvallend is dat vier jaar nadat Douwe

schipper werd, De Sneker Pan sindsdien vrijwel ieder

jaar consequent bij de top 3 eindigt. Een resultaat

waar schipper en bemanning trots op mag zijn.

Hieronder worden in het kort de verschillende perioden en

opvallende pieken toegelicht: Van 1956 t/m 1961 zijn da-

lende resultaten te zien. Dit komt doordat het aantal deelne-

mende skûtsjes stijgt. Hier kan De Sneker Pan niet tegenop

zeilen. In 1962 wordt dan ook een nieuw schip aangeschaft,

met als gevolg dat de prestaties verbeteren. Dat De Sneker

Pan in 1964 terugvalt naar een 9e plek komt doordat Jan

van den Akker dat jaar vervangen moet worden in verband

met rugklachten. Wanneer hij het jaar erna terugkomt, zijn de

prestaties beter, maar dit duurt niet lang. Van 1966 t/m 1968

zijn dalende resultaten te zien, wat opnieuw komt doordat het

aantal deelnemende skûtsjes stijgt. In 1969 krijgt De Sneker

Pan een langere mast en een groter zeil. Na een paar jaar

wennen leidt dit ertoe dat De Sneker Pan in 1973 zelfs sinds

lange tijd kampioen wordt en jarenlang meezeilt in de top

drie. Wanneer de resultaten van 1978 t/m 1982 verslechte-

ren, krijgt De Sneker Pan in 1983 opnieuw een andere mast

en een groter zeil met als gevolg dat het skûtsje in 1984 weer

kampioen wordt. Hierna gaan de resultaten echter snel ach-

teruit en wanneer het skûtsje in 1988 zelfs op de 13e plek

eindigt, besluit Jan van den Akker ermee te stoppen.

Per 1989 neemt Douwe Visser het roer van hem over.

De resultaten verbeteren zienderogen en na vier jaar wennen

zeilt De Sneker Pan nu al bijna 20 jaar vrijwel consequent

mee in de top drie.

De Sneker Pan presteerde nooit eerder zo stabiel

Resultaten De Sneker Pan 1956 - 2012

Page 32: De Sneker Pan Magazine 2013

32 De Sneker Pan Magazine

Als enige dames aan boord en toch ‘one of the guys’

32 De Sneker Pan Magazine

Marije Faber (adviseur) en Dinie Visser (peilster) zijn de enige dames aan

boord van De Sneker Pan. Zelf merken ze het nergens aan en hebben ze

niet het gevoel dat ze hun plek hebben moeten veroveren of zich extra

waar hoeven te maken. “It giet leuk, giet hartstikke moai.

We binne one of the guys.”

Page 33: De Sneker Pan Magazine 2013

33De Sneker Pan Magazine

MANNENCuLTuuRDe skûtsjewereld wordt getypeerd door een mannencultuur en het aantal dames aan boord van de schepen is dan ook beperkt. Dinie: “Ik tink dat de bûtenwrâld er mear ideeën by hat dan de minsken op de skûtsjes sels.” De skûtsjezeilers zijn altijd personen die al heel lang zelf zeilen of al heel lang bij de skûtsjezeilerij zitten en ermee opgroeien. “We binne gewoan oan it silen en of’t we dan in jonge of in famke binne, dat makket doch eins net út,” is Dinie van mening en Marije is het daar grondig mee eens. “Sa is it krekt. Wy binne mei it silen bezich en it giet erom dat jo jo taak gewoan goed útfiere.” Het belangrijkste is hoe je jezelf aanpast in de groep en in het team past. Als dat klopt, dan maakt het niet uit of je nu man bent of vrouw.

SPIERKRACHTMeer vrouwen aan boord zou volgens Dinie en Marije niet haalbaar zijn. “Wy froulju ha de kracht net om oan die skoaten te lûken en om dêr it maksi-male út te heljen. Mei dikke wyn kinne wy noch sa hurd traine, mar dat rêd je net op.” Alleen peilen en adviseren zijn haalbare taken. Of de zwaarden door vrouwen gedaan kunnen worden, hangt af van het gewicht. Dinie: “Die fan ús bin nochal zwier.” Marije: “En deryn wolst ek it maksimale en op Earnewâld en de Veenhoop moatte die swurden sa vaak op en del, no dat hâldst net fol de Hiele wedstriid.” Dat wil overigens niet zeggen dat peilen heel licht is. Dinie: “Ik ha foarich jier ûntstekkingen oan myn polsen krigen.” Bij peilen komt het meer op souplesse en snelheid aan. Met behulp van fysiotherapie heeft Dinie de peilhandelingen enigszins aangepast in de hoop dit jaar blessurevrij te kunnen varen. “It fielt goed, dus ik tink dat it wol goed komt.”

DE PLOEGMarije en Dinie merken dat het team steeds sterker wordt en dat iedereen graag wil leren. Of de eerste scheurtjes misschien zichtbaar worden? De dames zijn heel stellig: scheurtjes zouden logisch zijn, maar daar is het team zich bewust van en dat proberen ze eruit

te halen door steeds nieuwe doelen te stellen en andere dingen te proberen. Zo blijf je nieuwsgierig en open. Marije: “Dat koest ferliene jier goed sjen: fan begjin oant it ein bleau er groei ynsitte.” Er wordt op een ontspannen manier hard gewerkt en geleerd. De ploeg is geen vriendenploeg die de hele winter bij elkaar zit, “mar as we oan it silen bin-ne, dan falt it allegear hielendal te plak, ja, sadree as wy fut binne is it klear”. Wanneer het schip van wal steekt, gaat er een zucht over boord.

HET MOOISTE AAN BOORDAan boord heerst rust en openheid. “D’r is romte om fragen te stellen en fouten te meitsjen. Alles kinst beprate.” Hierin is Douwe de leider: hij straalt deze principes uit en blijft het team stimu-leren. Marije: “Douwe tinkt altyd oan ûntwikkelen. Op elk flak. En dat makket it meiïnoar oparbeidzjen eltse dei wer leuk en útdagend.” Het is heerlijk als je in een team kunt werken waar je gewoon kunt zeggen wat je ziet of voelt en dit ook serieus genomen wordt. “Dat fyn ik machtich. Dat is dochs super?” Dinie: “Heit is de skipper en bepaalt úteinlik wol de lijn, mar derneist is der gjin hiërarchie.”

“GROu: WAT IN ELLINDE”Waar Dinie het meest naar uit kijkt is Grou. “Dat is sa’n moai moment, want dan begjint it!” Grou is een hele bepa-lende wedstrijd en dat is héél span-nend, maar wel een moment waar je lang naartoe hebt geleefd. Marije: “No, ik net. Ik stik dan fan ‘e zenuwen.” Bij Grou liggen alle skûtsjes bij de Houtstek te wachten op de sleep. “Normaliter giest in oere fan tefoaren it wetter op om foar te bereiden, mar by Grou moast wachtsje. Wat in ellinde. En do sjochst it mar net, dus do kinst net nei de wyn sjen ofsa. Dan besefst fan we sitte hjir noch wylst we oer 20 minuten starte moatte. It is freeslik. Oan de iene kant is it machtig mooi, mar oan de oare kant is it stapelidioot.” In ieder geval vin-den de dames Grou heel spectaculair: heel Friesland komt er naartoe.

Dus… op naar 20 juli!

INTERVIEW MARIJE EN DINIE

Page 34: De Sneker Pan Magazine 2013

34 De Sneker Pan Magazine

om mee te kunnen blijven strijden om de hoogste plaatsen in het SKS klassement werkt de bemanning voortdurend aan verbeteringen. Voor het onderhoud en materiaal zoals zeilen, giek, gaffel en mast is geld nodig. op 8 mei 1993 is het Dicky van der Werffonds opgericht. Een uniek fonds die een financiële onder-steuning van De Sneker Pan waarborgt. Deze bedrij-ven/instellingen doneren jaarlijks € 750,- aan het Dicky van der Werffonds.

Als sponsor van het Dicky van der Werffonds bieden wij u ondermeer:

• Gratis het Gaastra-shirt en Gaastra-cap van De Sneker Pan t.w.v. € 65,-;• Een canvasfoto van De Sneker Pan met in het grootzeil uw bedrijfslogo verwerkt;• naamsvermelding met logo van uw bedrijf op de site van het Dicky van der Werffonds met link naar uw eigen website;• bijwonen SKS-wedstrijd Terherne vanaf een rondvaart boot met aansluitend bezoek aan volgschip van De Sneker Pan;• als V.I.P. de SKS-finalewedstrijd op het Sneekermeer bijwonen vanaf het wedstrijdcentrum;

• samen met de sponsorgroepen van de skûtsjes van Joure en Heerenveen meezeilen tijdens de jaarlijkse strijd om de A7-bokaal met aansluitend een captain’s dinner;• bijwonen van de jaarlijkse Waterpoortrace om de Dicky van der Werfbokaal;• deelname aan winteractiviteiten.

InformatieVoor meer informatie kunt u contact opnemen met Tjalling Tjalsma, tel. (06) 51589580 of mailen naar:[email protected] U ontvangt vervolgens vrijblijvend onze informatiemap.

Bestuur Dicky van der Werffonds: Karst Doevendans Voorzitter Jan Anno van der laan Alg. bestuurslidBauke de Jong Secretaris Jaitje Dijkstra Bestuurslid namens VSZJacob Boonstra Penningmeester Cor Reijenga Namens bestuur De Sneker Pan Tjalling Tjalsma PR

Wij verwijzen graag naar onze website:www.dickyvanderwerffonds.nl

Aqua Solar V.O.F. Irish Pub “Die Porte von Cleve” Piet PaulusmaBDO Accountants & Adviseurs Jaarsma & Silvius Poiesz SupermarktenBedrijfsmakelaardij Jan S. Groninger Jan Sikkes Stoffen en Gordijnen Rabobank Sneek-Zuidwest FrieslandBentacera Accountants & Adviseurs Kantoorvakhandel Nooitgedagt BV Restaurant De KajuitBouwbedrijf Koster Kat Architecten Restaurant It FoarunderDaaldersplaats / H&M Kraan & Partners Esthetische Mondzorg Restaurant Onder de Linden

De Walrus eten, drinken enzo…. Kuiper Verzekeringen Roosenstein-Wolke B.V.Decorette Sneek Lampe Textiles BV Rooth Multiservice B.V.Derustit Holland B.V. Langhout & Wiarda Juristen en Rentmeesters Sneker KapsalonsDiba International Concerts B.V. Lankhorst Ropes Speedbooks Software BVDijkstra Kleiwaren VOF Lankhorst-Taselaar Strikwerda & Smit Promotions B.V. Flynth Adviseurs-Accountants Lunch & Dinner ‘t Vaticaan V.O.F.

Uitvaart Centrum SneekFriesland Bank M. Cnossen Infra B.V. V.O.F. Muller MakelaardijGarage en autoverhuur Betten Machinefabriek S.G.Ruiter & Zoon B.V. Van der Meulen Metaal BVGemeente Súdwest Fryslân Morekop Communicatie Vereniging van Sneeker ZakenliedenHabéé Kantoormeubelen Nauta Evenementencommunicatie Wed. S. Joustra & Zn. B.VING Bank Notariskantoor Dijkstra & de Wit Woningstichting De Wieren

Het Dicky van der Werffonds wordt thans gevoed door een bijdrage van onderstaande bedrijven/instellingen:

Page 35: De Sneker Pan Magazine 2013

35De Sneker Pan Magazine

Hendrik Bulthuisweg 19-21 8606 KB Sneek0515 - 41 17 71

[email protected]

verhuur van zeiljachten, open zeilboten en sloepen

www.polboten.nl

“VOOR DE WIND IS IEDEREEN EEN TOPZEILER”Weer zo’n Friese wijsheid die natuurlijk niet alleen op

gaat voor Friezen. Als het mee zit, dan gaat hetiedereen voor de wind. Het wordt moeilijker als jewind tegen hebt. De echte schippers komen dànboven drijven. Mannen met lef, tact en gezondekoppigheid. Die aan het helmhout risico durvennemen en hun eígen koers varen. En de slimste wint.

Friesland staat bekend om het vele water, de eigen taal,de nuchtere volksaard en de oude tradities. Het skûtsjesilen

is daar één van. Elf heroïsche zeilwedstrijden op de mooiste Friesemeren. Veertien authentieke vrachtschepen met aan dek: mannen van staal.Vechtend tegen wind, water en zichzelf. Dat alleen is weggelegd voorijzervreters met een nuchtere kijk op de wereld. Ooit is het zo begonnen:tussen het turf- en strontvaren door, even ’hardzeilen’. Hoezo prestatie?

Zo nuchter denken wij ook over ons werk.Wat anderen topkwaliteitnoemen is voor ons de norm. En áls wij iets aanpakken dan doen wij hetook goed.Vooral op die momenten als de wind even tegen zit. En lukt hetniet over bakboord, dan wel over stuurboord.Wilt u ook met alle windenmee kunnen varen? Vertrouw dan op Topfinish uit Friesland.Dan bent u zeker van uw zaak.

S T E R K E S TA A LT J E Su i t F r i e s l a n d

T o p f i n i s h u i t F r i e s l a n d

“Foar de wyn is elts in hurdsiler”

De Skûtsjeskipper

Adv.MetalFinish.RVSOF 03-09-2004 16:13 Pagina 1

Meer informatie over De Sneker Pan vindt u op:

www.desnekerpan.nl

Page 36: De Sneker Pan Magazine 2013

morekop.com

Jubileum uitgave van Stichting De Sneker Pan ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van De Sneker Pan

Interview

Vragenvuur

Historie

Douwe Visser

Wie doet wat?

Het verhaal van ‘de Panne’

De Sneker PanDe Sneker PanDe Sneker Pan

Ying Media, uitgever van Sneek Magazine, SWF Sport, Triathlonsport, ProSkating, Terschelling Magazine en VolleyMAGAZINE.nl

En nu ook in samenwerking met Stichting De Sneker Pan en Morekop Communicatie van De Sneker Pan Magazine!

Zwarteweg 3, 8603 AA SneekPostbus 4016, 8600 GA SneekTel. 0515 745 005 - E-mail [email protected]

Page 37: De Sneker Pan Magazine 2013

JA, graag word ik donateur van Stichting De Sneker Pan. Stichting De Sneker Pan heeft tot taak het skûtsje De Sneker Pan

in de vaart te houden. Om mee te kunnen blijven strijden om de hoogste plaatsen in het SKS klassement, werken we samen

met schipper en bemanning continu aan verbeteringen. Voor dit onderhoud en materialen zoals zeilen, gaffel, verf en mast

is geld nodig. Als donateur betaal ik mee om er voor te zorgen dat De Sneker Pan in staat is om met het beste materiaal aan

de start te verschijnen. De bijdrage van een donateur is minimaal € 20,00 per jaar. Na betaling ontvangt u de

speciale en unieke Gaastra Sneker Pan cap gratis, ter waarde van € 24,95.

Voor- en achternaam:

Adres:

Postcode:

Plaats:

Telefoonnummer:

E-mail:

Bankrekening:

Hierbij geef ik Stichting De Sneker Pan toestemming om jaarlijks __________ (minimaal € 20,00) van

mijn bankrekening te incasseren. Na ontvangst van het bedrag ontvangt u de cap op het bovenstaande

adres.

Naam: Voor akkoord:

Stuur dit formulier naar:

Stichting De Sneker Pan, Postbus 456, 8600 AL Sneek

Of e-mail bovenstaande gegevens naar: [email protected]

Donateur De Sneker Pan

Page 38: De Sneker Pan Magazine 2013

JA, graag word ik lid van de Club van 100 van Stichting De Sneker Pan. Stichting De Sneker Pan heeft tot taak het skûtsje

De Sneker Pan in de vaart te houden. Om mee te kunnen blijven strijden om de hoogste plaatsen in het SKS klassement, wer-

ken we samen met schipper en bemanning continu aan verbeteringen. Voor dit onderhoud en materialen zoals zeilen, gaffel,

verf en mast is geld nodig. Als lid van de Club van 100 betaal ik graag mee om er voor te zorgen dat De Sneker Pan in staat is

om met het beste materiaal aan de start te verschijnen. De bijdrage voor de Club van 100 is jaarlijks € 100,00.

Het eerste jaar krijgt u na betaling het speciale Gaastra Sneker Pan T-shirt ter waarde van € 39,95 gratis.

T-shirt: 0 Small 0 Medium 0 Large 0 XL 0 XXL 0 XXXLKleur: 0 Wit 0 Navy blauw

Bedrijfsnaam:

Naam:

Adres:

Postcode:

Plaats:

Telefoonnummer:

E-mail:

Bankrekening:

Hierbij geef ik Stichting De Sneker Pan toestemming om € 100,00 jaarlijks van mijn bankrekening te incasseren. Na ontvangst van het bedrag ontvangt u het T-shirt op het bovenstaande adres.

Naam: Voor akkoord:

Stuur dit formulier naar:Stichting De Sneker Pan, Postbus 456, 8600 AL SneekOf e-mail bovenstaande gegevens naar: [email protected]

Lid club van 100

Page 39: De Sneker Pan Magazine 2013

39De Sneker Pan Magazine

WedstrijdkalenderDe S.K.S. skûtsjesilen van 2013 vinden als volgt plaats:

Zaterdag 20 juli GrouMaandag 22 juli VeenhoopDinsdag 23 juli EarnewâldWoensdag 24 juli TerherneDonderdag 25 juli LangweerVrijdag 26 juli ElahuizenZaterdag 27 juli StavorenMaandag 29 juli Woudsend

Dinsdag 30 juli Vrije dag

Woensdag 31 juli LemmerDonderdag 1 augustus Lemmer Vrijdag 2 augustus Sneek

Alle wedstrijden starten om 14.00 uur.

Entree wedstrijd Sneek: € 3,75 Inclusief kosten pont.Entree overige wedstrijden: € 2,-.

Of kom gerust kijken vanaf uw eigen boot. Let hierbij wel op dat u achter de rode balletjes plaatsneemt, anders be-geeft u zich in het wedstrijdwater en dat is gevaarlijk!

Page 40: De Sneker Pan Magazine 2013

Gaastra Pro ad Snekerpan 21/12/2012 09:21