De Bijloke Magazine - mei/juni 2013

16
Magazine BIJLOKE-MANUFACTUUR CôTé JARDIN MUZIKALE PICKNICK IN DE TUINEN VAN DE BIJLOKE SONGS OF WAR Tweemaandelijks magazine van Muziekcentrum De Bijloke Gent Seizoen 2012-2013 / Nr 10 MEI - JUNI WWW.DEBIJLOKE.BE Verschijnt 5 x per jaar Afgiftekantoor: Gent X Erkenningsnummer: P608171

description

Côté jardin

Transcript of De Bijloke Magazine - mei/juni 2013

Page 1: De Bijloke Magazine - mei/juni 2013

Magazine

Bijloke-manufactuur

Côté jardinMUZiKaLE PiCKniCK in dE tUinEn Van dE BijLOKE

SongS of war

tweemaandelijks magazine van Muziekcentrum de Bijloke GentSeizoen 2012-2013 / nr 10

mei - juniwww.debijloke.be

Verschijnt 5 x per jaarafgiftekantoor: Gent XErkenningsnummer: P608171

Page 2: De Bijloke Magazine - mei/juni 2013

TICKETS & INFOwww.debijloke.bebespreekbureau: j. Kluyskensstraat 2, 9000 Gent 09 269 92 92 Di tot vr: 10:00-12:00 en 13:00-17:00 Zat: 13:00-17:00

bijloke bistro:Ma tot vr: 10:00-14:00Bij concerten in de Bijloke: 2 uur voor en na het concertwww.bijlokebistro.be

AGENDA

leGende ZAlenmiRY MiryZaaL, COnSErVatOriUM | SChOOL Of artS GEnt, hOOGPOOrt 64, 9000 GEntkR KraaKhUiS dE BijLOKE, j. KLUySKEnSStraat 2, 9000 GEntCZ COnCErtZaaL dE BijLOKE, j. KLUySKEnSStraat 2, 9000 GEntTuin BijLOKEtUinEn, inGanG Via j. KLUySKEnSStraat 2 Of GOdShUiZEnLaan 2, 9000 GEnt

MEIdO 2 20:00 miRY goeyvaertS Strijktrio & SoliSten van

vox luminiSMOOdy, Pärt

di 14 14:00 kR DaviD kaDouch ChOPin, MOESSOrGSKi

WO 15 20:00 kR accaDemia Del Piacere SPaanSE inStrUMEntaLE MUZiEK Uit dE 16dE En 17dE EEUW uiTVeRkoCHT

dO 16 20:00 CZ trio meDiaeval a WOrCEStEr LadyMaSS

Vr 17 20:00 CZ PhiliP catherine jaZZ | VErjaardaGStOUrnEE

Za 18 20:00 CZ BruSSelS Philharmonic LiSZt, MahLEr

WO 22 20:00 kR eliSa meDinilla, anaStaSia kozhuShko, ralPh van raat

nUytS OEUVrE 2

dO 23 20:00 CZ ricercar conSort & Qing mei wei hui kwartet

traditiOnEEL ChinEES WErK VOOr dUEt En KWartEt, MaraiS, COUPErin, Mr dE StE-COLOMBE, dEfrESnE

ZO 26 11:00 Tuin côté jarDin MUZiKaLE PiCKniCK

WO 29 20:00 CZ muziektheater tranSParant SOnGS Of War

dO 30 20:00 CZ muziektheater tranSParant SOnGS Of War

juNIdi 4 20:00 kH kevin Skelton, thomaS SmetrynS,

naDar enSemBleBijLOKE-ManUfaCtUUr

dO 20 20:00 CZ Defilharmonie LaUrEatEn PianO KOninGin ELiSaBEthWEdStrijd

Page 3: De Bijloke Magazine - mei/juni 2013

Greet Samyn presenteert op Côté Jardin, de gratis muzikale picknick in de tuinen van de Bijlokesite, op zondag 26 mei 2013.

dE BijLOKE MaGaZinE / SEiZOEn 2012-2013 / nr 10 MEi - jUni / 3

VERVELINGGReeT SAmYn, pReSenTATRiCe klARA

‘Ik verveeeeeeel me.’ Hoe vaak heb ik dàt als kind niet gezegd. Vakanties zorgden altijd voor kortsluiting in mijn hoofd.

Tijdens het schooljaar sleet ik, diep in het hart van West-Vlaanderen, uren in de plaatselijke muziekschool, declamerend en musicerend. En elke vrijdagavond met mijn klarinetkoffertje richting harmonie. Twintig jaar lang.

En ja, ik trok vrijwillig ook zo’n uniform aan om dan in colonne door de straten te marcheren. Nog steeds, wanneer ik een har-monie of fanfare op straat hoor aankomen, word ik er naartoe gezogen.

Wanneer vroeger de zomervakantie begon, en al die extra activiteiten wegvielen, kwam de verveling opzetten. Genadeloos. Dan dook ik weg met een boek in een hoekje van een zelfgebouwd kamp. Of ik schommel-de uren heen en weer op het wijkspeelpleintje om de hoek. Of ik stond in handstand tegen een vergeten muur uit de buurt.

Eenzaam, zegt u? Buurjongens zaten aan zee of in de

bergen. Niemand in de buurt om te basebal-len of geesten op te roepen. Daar zo, diep in die eeuwig durende warme zomers. Dié verveling.

Vandaag lees ik op BBC News een artikel over een onderzoek van de Britse Dr. Teresa Belton. Kinderen moeten zich weer léren vervelen volgens haar. ‘Boredom is a very cre-ative state. Children need to have stand-and-stare-time.’ Want daar begint de verbeelding.

En volgende week, tijdens het Feest van de Filosofie breekt auteur Tom Hodgkinson een lans voor de kunst van het nietsdoen.

‘Want luiheid is een voorwaarde voor een gelukkig en succesvol leven.’

Zou het?

Lege pagina’s in mijn agenda zorgen nog steeds voor kortsluiting in mijn hoofd. Alsof ik mij altijd nuttig moét bezig houden.

Op zondag 26 mei lees ik in mijn agenda: presentatie Coté Jardin – De Bijloke. Ík weet die dag dus wat gedaan. Aan u zou ik zeggen: Kom. Vlij u neer onder een boom. En luister.

Daar begint muziek.

LEGE pAGINA’S IN MIjN AGENDA zORGEN VOOR KORTSLuITING IN MIjN hOOFD

GrEE

t SaM

yn ©

SaS

Kia

Vand

ErSt

iChE

LE

COLuMN

Page 4: De Bijloke Magazine - mei/juni 2013

Côté jardin

Een gratis muziekaanbod mét picknick in de tuinen van de Bijloke.

Waar is dat feestje?

muzikale Picknick in De tuinen van De Bijloke

4 / dE BijLOKE MaGaZinE / SEiZOEn 2012-2013 / nr 10 MEi - jUni

IN DE KIjKER

Page 5: De Bijloke Magazine - mei/juni 2013

kleuren en affecten. De heldere tenor van Reinoud Van Meche-len dendert gezwind door de binnentuinen.

14u30 | duo biliTiS: eVA Tebbe (HARp) & ekATeRinA leVenTAl (meZZoSopRAAn / HARp)EriK SatiE – Ludions |trois Pièces en forme de PoireCLaUdE dEBUSSy – Chansons de Bilitis (arr. Eva tebbe) | danses Sacré et Profane (arr. E.Levental)BErnard andrES – Le jardin des PaonsTwee dames zetten met arran-gementen voor harp en stem de muziek even naar hun hand.

16u | in AlTo ondeR leidinG VAn lAmbeRT ColSon 17de-eeuwse duitse dansmuziek van SChOP, SChEin, SChEidEMann en anderen.Er mag ook al eens voornaam gedanst worden. Lambert Colson en vrienden steken met behulp van cornetti, trombo-nes, klavecimbel en slagwerk het dansvirus aan.

17u30 | benjAmin GloRieux, Cello-oCTeT en AnnA pARdo, ZAnGEr wordt niet alleen geblazen en getokkeld, maar ook gestreken dat het een lieve lust is. Acht celli onder leiding van Benjamin Glorieux brengen een klassiek

geïnspireerd programma, aange-vuld met arrangementen uit de niet-klassieke hoek.

19u | woFomet MattiaS LaGa (klarinet), jOaChiM BadEnhOrSt (tenorsax), PiEtEr BaErt (piano), XaViEr VErhELSt (bas), tOOn Van diOnant (drums)Klarinettist en saxofonist Joachim Badenhorst grabbelt zijn melodieus genie samen om een beklijvend solomoment op te dissen alvorens Wofo het podium inneemt. Wofo tim-mert sinds 2006 aan de weg en heeft inmiddels een stevige reputatie opgebouwd. Toeval of niet, voeg bij deze bezetting een trompet en we hebben dezelfde bezetting als het Raymond Scott ‘Quintette’. De muziek van Wofo is verwant aan die van Raymond Scott door de directe impact en het beeldend karakter.

20u30 | meRdAn TAplAkDe avond eindigt in en met een groot feest. Belgiës be-roemdste dj Merdan Taplak komt met zijn vierkoppige band en zangeres de boel in de fik zetten. Merdan Taplak speelde al menig festival plat met zijn mengelmoes van balkanvibes, westerse beats en tijdloze dansplaten.

Ook bij regenweer gaat Côté Jardin door, in onze foyers en concertzalen.

11u30 | i SoliSTi del Ven-To o.l.V. FRAnCiS polleTWOLfGanG aMadEUS MOZart – Ouverture en aria’s uit Le nozze di figaroWiM hEndEriCKX – hommage (klarinet solo)dVOraK – Serenade op. 44Muziek om vrolijk van te worden, de wolken te verdrij-ven en de zon te doen schijnen. Onder dat motto geven I Solisti del Vento de aftrap van Côté Jardin. Ze brengen muziek voor blaasinstrumenten, een bezet-ting die erg populair was aan het eind van de 18de eeuw.

13u | b’RoCk & Reinoud VAn meCHelenWerk van BUOnaMEntE, MOntE-VErdi, MErULa, riCCiO, CaCCini en CaStELLOB’Rock neemt ons mee naar het Italië van de 17de eeuw. Een periode waarin alle vaste waarden aan het schommelen gingen en de muziek een radi-caal nieuw gezicht kreeg: een werveling van telkens andere

ZondAG 26 mei 2013 11:00-22:00 CÔTÉ jARdinGRATiS muZikAle piCkniCk in de Tuinen VAn de bijlokemeT i SoliSTi del VenTo, b’RoCk en meRdAn TAplAk

dE BijLOKE MaGaZinE / SEiZOEn 2012-2013 / nr 10 MEi - jUni / 5

Page 6: De Bijloke Magazine - mei/juni 2013

IN DE KIjKER

Twee muzikale oorlogsverhalen: een oud en een nieuw. Een kluwen van betekenissen, waarbinnen de onzin van oorlog zich langzaamaan ontrafelt. De waanzin ook: het onvermogen om aan een wereld in puin nog betekenis te geven. Muziektheater Transparant en B’Rock sloegen de handen in elkaar voor een multimediaal project dat veel meer is dan alleen maar een concert. Een geste die de grenzen van de scène overstijgt. Regisseur Wouter Van Looy dook in het beeldenarchief van cameraman en oorlogsreporter Daniel Demoustier. Lange gesprekken met verslaggever jef Lambrecht lagen aan de basis van zijn dramaturgie. Een groep scholieren trok in de marge van dit project naar het asielcentrum in Lint en interviewde vluchtelingen uit oorlogsgebieden. Ook hun verhalen dringen de concertzaal binnen.

6 / dE BijLOKE MaGaZinE / SEiZOEn 2012-2013 / nr 10 MEi - jUni

of warSongs

Page 7: De Bijloke Magazine - mei/juni 2013

Songs of War begint in een ver verleden. Tijdens de 11de eeuw trokken de Christenen onder leiding van God-

fried Van Bouillon een eerste keer ten strijde tegen de mos-lims om Jeruzalem te bevrijden. In de 16de eeuw leverde die eerste kruistocht de inspiratie voor Torquato Tasso’s epische gedicht La Gerusalemme Li-berata. Eén van de bekendere passages van dit lange gedicht verhaalt over de twee gelief-den Tancredi en Clorinda. Zij strijdt vermomd als man aan de zijde van de moslims. Hij doodt haar in het vuur van het ge-vecht, zonder te beseffen dat zij het is – ziedaar de gruwelijke onzin van oorlog. Toen Wouter Van Looy het verhaal van Tasso voor het eerst aan Jef Lam-

brecht liet lezen, kon die alleen maar beamen: oorlog is het meest van al ‘oorlog’, wanneer gelijken elkaar vermoorden. Het verhaal van Tancredi en Clorinda speelt zich bovendien af in hetzelfde decor waarin zoveel eeuwen later nog steeds zinloos bloed vergoten wordt: het Midden-Oosten. Wie Tasso leest kan alleen maar vaststel-len dat heden en verleden benauwend veel gelijkenissen vertonen.

woeliG en inTenS In de 17de eeuw zette Monte-verdi het verhaal ten slotte om in muziek. Het Combattimento di Tancredi e Clorinda uit Mon-teverdi’s achtste madrigaalboek klinkt woelig en intens, maar tegelijk bloedmooi. De beelden die Wouter Van Looy uit >

dE BijLOKE MaGaZinE / SEiZOEn 2012-2013 / nr 10 MEi - jUni / 7

muziektheater tranSParant, i SoliSti Del vento & B’rock MET CLARON MCFADDEN, REINOuD VAN MEChELEN EN DIETRICh hENSChEL

SOnG

S Of

War

© d

. dEM

OUSt

iEr

Page 8: De Bijloke Magazine - mei/juni 2013

rikaanse soldaat en van Clorin-da maakte hij een Vietnamese. Songs of War houdt zich aan Monteverdi’s partituur, maar na Clorinda’s laatste ademtocht weerklinkt wel Berio’s Sequenza III voor stem solo. Een kaal moment van abstracte klank, een spiegel voor de levenden. Maar misschien ook een evo-catie van waanzin, woordeloos gewauwel. SpAnninG TuSSen SAmpleS en eCHTe klAnkSongs of War sluit af met Heiner Goebbels’ Songs of Wars I have seen, een hedendaagse compositie die put uit de oor-logsmemoires van de schrijf-ster Gertrude Stein. De tekst beschrijft het banale, concrete wel en wee tijdens een oorlog - geen suiker, een wandeling met de hond, het weer – zij aan zij met politieke statements over de Amerikanen, of over de gevangenen in Duitsland. Schijnbaar zonder focus, heen

en weer laverend tussen het grote en het kleine, het per-soonlijke en het politieke. In de muziek vertaalt zich dat in de spanning tussen samples en echte klank, tussen dat wat je kan kiezen en dat wat je niet kan kiezen. Goebbels laat de geschiedenis rondjes draaien door citaten naar barok geweld op te nemen in zijn compositie. Matthew Lockes The Tempest dondert doorheen het stuk. Dat de geschiedenis zich herhaalt is ook een constante in Steins me-moires: geweld als een ‘human universal’, van Shakespeare tot nu. En zo is Songs of War bo-venal een aanklacht. Wanneer stopt de oorlog zijn lied? •

Demoustiers archief plukte, zijn dat niet. Rauwe beelden van oorlogssituaties in Irak, Pales-tina en Afghanistan vormen het decor waartegen de zangers hun geësthetiseerde strijd uitvechten.

De beelden blijven wat ze zijn: geformatteerde televisiebeelden, met als enige werkelijk estheti-sche ingreep het camerastand-punt dat Demoustier koos op het moment dat hij de beelden draaide.

wooRdelooS GewAuwel De Italiaanse avant-gardecom-ponist Luciano Berio bewerkte in de jaren 60 Monteverdi’s partituur als aanklacht tegen de oorlog in Vietnam. Tancredi werd in Berio’s versie een Ame-

OuDE EN NIEuWE MuzIKALE OORLOGS-

VERhALEN IN MuLTIMEDIAAL CONCERT

wo 29 mei | 20:00 do 30 mei | 20:00 ConCeRTZAAlmuZiekTHeATeR TRAnSpARAnT, b’RoCk & i SoliSTi del VenTo

SOnGS Of War

MEt inLEidinG OP 29 MEi OM 19:15

8 / dE BijLOKE MaGaZinE / SEiZOEn 2012-2013 / nr 10 MEi - jUni

IN DE KIjKERi S

OLiS

ti dE

L VEn

tO

CLar

On M

Cfad

dEn

© M

iKE h

OBan

Page 9: De Bijloke Magazine - mei/juni 2013

CLOSE-up

het gebeurt maar zelden dat Thomas Smetryns een partituur neer-pent (of neer-typt, zoals dat vandaag de dag doorgaans gaat) en

dan vervolgens als nieuw_werk_smetryns.pdf naar een uitvoerder mailt. Nee, Smetryns zoekt graag samen met muzikanten naar hoe

muziek kan gaan klinken.

In de vorige Bijloke Manufac-tuur kon u nog getuige zijn van de creatie van een nieuw werk van deze componist, uitgevoerd door blokfluitiste

Katelijne Lanneau en klavecinist David Catalunya. Volgende maand werkt Smetryns in zijn eigen

Manufactuur samen met enkele muzikanten van Nadar Ensem-ble. Dat laatste werd enkele jaren geleden opgericht door een aantal studenten van o.m. het Gentse conservatorium en maakt vandaag furore op de grote internationale nieuwemuziekpodia. >

BijlokeManufactuur

ThOMAS SMETRYNS TEKENT MuzIEK. hOEzO?

BIjLOKE-MANuFACTuuR: jONGE MuSICI OpENEN

huN SpEELTuIN

dE BijLOKE MaGaZinE / SEiZOEn 2012-2013 / nr 10 MEi - jUni / 9

thOM

aS S

MEtr

ynS

Page 10: De Bijloke Magazine - mei/juni 2013

CLOSE-up

beginnen te spelen, kiest elk van hen drie geluiden op het ei-gen instrument. Geen willekeu-rige, maar de klanken die zijzelf als de mooiste beschouwen. Die worden vervolgens verbonden met de kleuren groen, blauw en bruin. Ze beginnen samen te spelen, elk begint in een andere hoek. This could be the most beautiful piece in the world.

ARTiSTiek RiTueelOp het toonmoment van deze Manufactuur wordt het grafische werk van Thomas Smetryns tentoongesteld in de bibliotheek van Muziekcen-trum De Bijloke. Tekeningen, grafieken, ze zijn er altijd, sta-tisch. Hun transformatie in een stroom van klanken is uniek, eenmalig, nooit exact te herha-len, een artistiek ritueel bijna.

jonGe kunSTenAARS willen weTen wAT u eRVAn denkTDe Manufactuur-toonmomenten zijn geen concerten in de klas-

sieke zin van het woord. Jonge mensen tonen er aan muziek- en kunstliefhebbers waar ze mee bezig zijn, ze vertellen wat ze willen bereiken. En ze willen weten wat u daarvan denkt. Wat het cliché ook moge beweren: jonge kunstenaars werken niet in een cocon, ze denken na over hun wereld en over wat daarin schoon is of kan zijn. Daarom voorzien we tijd om rond te kij-ken, te luisteren en te babbelen. Omdat kunst geen hermetische of specialistische aangelegenheid hoeft te zijn. •

meeRVoudiGe idenTiTeiTTijdens deze Manufactuur staat een specifiek aspect van Thomas Smetryns’ veelvormige artistieke persoonlijkheid cen-traal. Hij is namelijk zowel mu-sicus als graficus, en een aantal van zijn werken spruiten voort uit die meervoudige identiteit. Ze kunnen perfect op zichzelf staan als grafisch kunstwerk, in een tentoonstelling of een huis-kamer – een fris en helder spel van kleuren, lijnen, vormen en typografieën. Maar de drukken zijn meer dan dat. In de handen van fantasierijke musici worden ze namelijk partituren. Onder-staande ‘grafische partituur’ is eigenlijk nog vrij eenvoudig te decoderen: elke musicus kiest een bepaalde kleur en zet de ruimtelijke beweging van de lijn om in een melodische beweging.

de mooiSTe klAnkenDe volgende partituur – een vlak met vierkantjes in ver-schillende kleuren – is bedoeld voor vier muzikanten. Voor ze

di 4 juni – 20:00 kRAAkHuiSbijloke-mAnuFACTuuRmeT keVin SkelTon, THomAS SmeTRYnS & nAdAR enSemble

10 / dE BijLOKE MaGaZinE / SEiZOEn 2012-2013 / nr 10 MEi - jUni

Page 11: De Bijloke Magazine - mei/juni 2013

Philip Catherine is een van de vooraanstaande figuren van de Europese jazzscène. hij werkte samen met jazzgrootheden als Chet Baker, tom harrell, nhØP, Stéphane Grappelli, Larry Coryell, dexter Gordon en Charles Mingus. Catherines unieke stijl, klankkleur, ongebreidelde inzet voor de muziek zijn van onmisken-bare invloed geweest op de ontwikkeling van de Europese jazz

PhiliP catherine:ELK jAAR OpNIEuW jARIG

Catherine weet met zijn soepel swingend gitaarspel en zijn lyrische composities elk publiek te begeesteren. Hij mag dan al een vingervlugge snarenvirtu-oos zijn, toch pakt hij nooit uit met gratuite technische demon-straties. Hij concentreert zich op de puurheid van de klank, de intensiteit van improvisaties en een uiterst hecht samenspel met zijn muzikanten.

In november 2012 was er een subliem verjaardagsconcert voor

zijn 70ste verjaardag, dat een vervolg krijgt in deze verjaar-dagstournee. En ondertussen verscheen ook zijn laatste cd,

Côté Jardin, opgenomen met zijn nieuwe kwartet met de Italiaanse pianist Nicola Andri-oli, contrabassist Philippe Aerts

en de jonge drummer Antoine Pierre. Dat kwartet ziet u ook aan het werk tijdens het concert op 17 mei.

Philip Catherine brengt een special guest mee naar zijn concert in De Bijloke: Isabelle Catherine, zangeres én dochter van. En bovendien verwachten we ook de onvolprezen Bel-gische meester van de altsax die avond op het podium: Ben Sluys. Een uniek muzikaal mo-ment voor fijnproevers. •

puRE KLANK, INTENSE IMpROVISATIES EN hEChT

SAMENSpEL

PhiLi

P Ca

thEr

inE ©

WiM

Van

EESB

EEK

puuR BIjLOKE

VR 17 mei – 20:00

ConCeRTZAAlpHilippe CATHeRine

Verjaardagstournee

dE BijLOKE MaGaZinE / SEiZOEn 2012-2013 / nr 10 MEi - jUni / 11

Page 12: De Bijloke Magazine - mei/juni 2013

Elisa Medinilla, anastasia Kozhushko en ralph van raat verzorgen het tweede concert van de zesdelige reeks rond de integrale pianosonates van frank nuyts. ralph van raat vertolkt bovendien Bartóks pianosonate. Even een oude vaststelling bovenhalen. dubbele rode draad in het werk van frank nuyts is het balanceren tussen ernst en luim, tussen complexiteit en eenvoud, tussen traditie en vernieuwing én geëngageerd muren slopen tussen de diverse ‘muziekmilieus’. neem deze kerngedachte voor ogen wanneer u verder leest.

FRANK NuYTS

Nuyts eerste sonate Rule of thumb is meteen een kluif: het stuk kende een lange ont-staansgeschiedenis, verschil-lende versies en zelfs in de al-lerlaatste versie van 2006 werd opnieuw geknipt. De start van een lange queeste naar een-voud in de complexiteit. Of is het omgekeerd?

De vierde sonate Adde parvum parvo van 2002 zapt verwoed

tussen genres en idiomen. Het lijkt soms alsof de pianist het materiaal laag na laag opstapelt,

net als een dj die zijn dansers opzweept door steeds meer kanalen open te zetten (in klas-sieke termen gezegd: stem na stem toevoegt, wat meteen ook naar de titel van deze sonate verwijst).

De veertiende sonate heet Plea nor play. Deze sonate lijkt inderdaad te schommelen tus-sen spel en smachtende ernst. Maar niets is wat het lijkt: de haast banale toonladderloop van het eerste deel krijgt furieuze eigenschappen. Het repetitief ritme van het tweede deel verliest zijn lichtheid. Uit het mistig landschap van deel drie doemen dreigende scha-duwen, even levensbedreigend als de losgeslagen planeet in Lars von Triers film Melan-

cholia. De vijfvingeroefening in het vierde deel groeit haast onmerkbaar weer aan tot de oorspronkelijke toonladderfi-guur waarmee het stuk begon. Ernst en luim hoeven geen tegengestelden te zijn. •

puuR BIjLOKE

BALANCEREN TuSSEN ERNST EN LuIM

wo 22 mei – 20:00 kRAAkHuiSnuYTS oeuVRe 2

ELiSa MEdiniLLa, SOnatE nr. 4anaStaSia KOZhUShKO, SOnatE nr. 1raLPh Van raat, SOnatE nr. 14; PianOSOnatE BartóK

fran

K nU

ytS

© P

hiLiP

Van

OOtE

GEM

12 / dE BijLOKE MaGaZinE / SEiZOEn 2012-2013 / nr 10 MEi - jUni

Page 13: De Bijloke Magazine - mei/juni 2013

trio meDiaeval: meiDengroePtrio Mediaeval: drie hippe zangeressen en een oud muzikaal verhaal. Een contradictio in terminis? dat willen de vrouwen van trio Mediaeval graag onderzoeken.

Wie vandaag middeleeuwse muziek wil uitvoeren begrijpt al snel dat van een loutere reconstructie weinig sprake kan zijn. De hedendaagse concertsituatie – een podium, performers, een tribune, een publiek – is immers helemaal anders dan gelijk welke middeleeuwse muzikale context. Muziek was toen in de eerste plaats een praktijk, een ritueel van een geloofsgemeenschap.

Maar wat je gelooft en of je gelooft maakt vandaag dan weer weinig uit op het concertpodium. Die verschuiving van contexten creëert ook mogelijkhe-den en nieuwe betekenissen. Middeleeuwse muziek is voor het Trio Mediae-val bovenal een vrijplaats: een nieuwe creatie, net zoals hedendaagse muziek dat is. De zangeressen komen naar De Bijloke met A Worcester Ladymass, een compilatie van muziek die teruggevonden werd op scheuren en snippers van manuscripten uit de kathedraal van Worcester. Ze reconstrueerden een mis opgedragen aan Maria. De twee ontbrekende misdelen werden ingevuld door niemand minder dan Gavin Bryars. •do 16 mei – 20:00 ConCeRTZAAlTRio mediAeVAla WOrCEStEr LadyMaSS

DaviD kaDouch oPent tentoonStelling in De BijlokeDe protegee van maestro Daniel Barenboim, David Kadouch, presenteert de 24 preludes van Chopin en de Schilderijententoonstelling van Moessorgski. Chopins preludes reveleren Chopin de poëet. Chopin roept in de op zichzelf staande stukken stemmingen op, drukt telkens andere gevoelens uit, zonder een strikt verhaal te vertellen. Moessorgski’s werk horen we in de originele pianoversie. Het zijn 16 stukjes geba-seerd op afbeeldingen Viktor Hartmann. Via promenades gaan we van het ene beeld naar het andere. Gnomus de dwerg, het donkere sombere kasteel in het bos van Tevoren, Parijs in de lente, Bydlo de os die liever een kip of vos was, de dans van de kuikens, de deftige Samuel Goldenberg en de arme Schmuyle, de markt van Limoges, de enge catacomben van Parijs, Latijn, de taal die nergens gesproken wordt, Baba Yaga’s hut op kippenpoten en de grote poort van Kiev. Alles komt aan bod. •di 14 mei – 14:00 kRAAkHuiSdAVid kAdouCH (piAno)ChOPin, MOESSOrGSKi

puuR BIjLOKEtr

iO M

Edia

EVaL

© C

f WES

EnBE

rG

daVid

Kad

OUCh

© C

arOL

inE d

OUtr

E

dE BijLOKE MaGaZinE / SEiZOEn 2012-2013 / nr 10 MEi - jUni / 13

seizoen

2013/2014www.debijloke.be

nieuw Seizoende seizoensbrochure 2013-2014 verschijnt op donderdag 18 april. uw exemplaar thuis ontvangen? Vraag de brochure aan via [email protected]

Page 14: De Bijloke Magazine - mei/juni 2013

puuR BIjLOKE

COLOFONRedactie: daan Bauwens, Wendy Schelfaut, robin d’hooge, frank Pauwels, annemarie Peeters, Maarten Quanten, Kristof roseeuw, Greet SamynVormgeving: Salvo – www.salvo.bedrukwerk: Sintjoris – OostakkerVerantwoordelijke uitgever: daan Bauwens, Muziekcentrum de Bijloke Gent vzw, Bijlokekaai 7, 9000 Gent

Twee kwartetten gaan in het hier en nu de ontmoeting aan. Vier muzikanten van het Ricercar Consort staan tegen-over vier muzikanten van het Chinese ‘LinXueWeiJing’-kwartet. Het Ricercar bespeelt oude snaarinstrumenten uit onze contreien. De Chinese dames be-spelen snaarinstrumenten uit het oude China: yang ch’in (hakkebord), zheng (citer), pipa (luit) en erhu (viool).

TWEE CuLTuREN CREëREN EEN

GEMEENSChAppELIjK MOMENT

RICERCAR CONSORTmiSSionariSSen terug naar chinaOoit sleepten missionarissen klavecimbels vanuit Europa over de bergen naar China. En ook in omgekeerde richting werd er veel meer dan alleen maar zijde en specerijen verhandeld.

Beide tradities gaan in dit con-cert hun eigen weg: polyfoon en meanderend langs beelden van de natuur. Enkel met de nieuwe compositie van Paula Defresne wordt er een zijden draad geweven tussen beiden: twee culturen, twee werelden, die elk in hun eigen taal een gemeenschappelijk moment creëren. •

do 23 mei – 20:00 ConCeRTZAAlRiCeRCAR ConSoRT & HeT CHineSe linxueweijinG -kwARTeT

traditiOnEEL ChinEES WErK VOOr dUEt En KWartEt, MaraiS, COUPErin, Mr dE StE COLOMBE, dEfrESnE

Page 15: De Bijloke Magazine - mei/juni 2013

Nieuw - TweedehandsAkoestisch - Digitaal

12 stemmers-techniekers Restauratie-atelier

Huurkoop en lange termijn huur4 filialen : Ruiselede, Brussel,

Antwerpen en Gent

De beste merken onder één dak !Steinway & Sons • Boston • Essex

Doutreligne • Souter • YamahaKawai • Roland • Nord

Met de steun van

Piano’s MaenePassion for Musicians

Uw pianospecialist sinds 1938 !

www.maene.bewww.steinway.be

Piano Outlet GentTweedehandse kwaliteitspiano’s met 5 jaar garantie

www.piano-outlet.be

Bijloke programmaboekje november 2012.indd 1 23/11/2012 22:46:47

Page 16: De Bijloke Magazine - mei/juni 2013

vooruit

01.0

5.20

13 –

01.1

2.20

13

100 jaar

foto: © Amsab-ISG, 1958v.u.: Lieven Decaluwe, Gent Cultuurstad vzw, Bijlokekaai 7b, B–9000 GentStadsmuseum Gent

adv. de bijloke | vooruit.indd 1 13/03/13 08:05