Bijloke magazine - jan/feb 2015

16
PIANO+ FESTIVAL CAPPELLA MEDITERRANEA & CHŒUR DE CHAMBRE DE NAMUR: STEMMEN DIE DOEN RILLEN DER LETZTE MANN: FILMCONCERT MET BRUSSELS PHILHARMONIC LIVE 4-6 FEBRUARI 2015 MAGAZINE Tweemaandelijks magazine van Muziekcentrum De Bijloke Gent Seizoen 2014-2015 / Nr 17 JANUARI - FEBRUARI Verschijnt 5 x per jaar Afgiftekantoor: Gent X Erkenningsnummer: P608171 WWW.DEBIJLOKE.BE © MICHIEL HENDRYCKX - BRON: ARCHIEF VAN HET INSTITUUT VOOR PSYCHOACOUSTICA EN ELEKTRONISCHE MUZIEK (UGENT)

description

PIANO+ FESTIVAL Brussels Philharmonic: filmconcert Der letzte Mann CAPPELLA MEDITERRANEA & CHOEUR DE CHAMBRE DE NAMUR

Transcript of Bijloke magazine - jan/feb 2015

Page 1: Bijloke magazine - jan/feb 2015

PIANO+FESTIVAL

CAPPELLA MEDITERRANEA & CHŒUR DE CHAMBRE DE NAMUR:

STEMMEN DIE DOEN RILLEN

DER LETZTE MANN: FILMCONCERT MET

BRUSSELS PHILHARMONIC LIVE

4-6 FEBRUARI 2015

MAGAZINE

Tweemaandelijks magazine van Muziekcentrum De Bijloke GentSeizoen 2014-2015 / Nr 17

JANUARI - FEBRUARI

Verschijnt 5 x per jaarAfgiftekantoor: Gent XErkenningsnummer: P608171

WWW.DEBIJLOKE.BE

© M

ICHI

EL H

ENDR

YCKX

- BR

ON: A

RCHI

EF VA

N HE

T INS

TITUU

T VOO

R PS

YCHO

ACOU

STIC

A EN

ELEK

TRON

ISCH

E MUZ

IEK (U

GENT

)

Page 2: Bijloke magazine - jan/feb 2015

AGENDA

TICKETS & INFOwww.debijloke.be

BESPREEKBUREAU J. Kluyskensstraat 2 - 9000 Gent09 269 92 92MA tot VR: 10:00-17:00 (doorlopend)

BIJLOKE BISTROWO - VR 11:30 - 14:30 & 18:00 - 22:00ZA 18:30 - 22:00 / ZO 11:30 - 15:00Bij concerten: 2 uur voor en na het concertwww.bijlokebistro.be

FESTIVAL PIANO+

JANUARIWO 7 14:00 KRAAKHUIS LAVINIA MEIJER GLASS, MERTENS

DO 8 20:00 MIRYZAAL EDDING QUARTET & BLAZERS VAN HET ORCHESTRE DES CHAMPS-ÉLYSÉES

BEETHOVEN, SCHUBERT

MADI

1213

11:00 & 14:00

KRAAKHUIS GERDA DENDOOVEN MUZIKALE VERTELLING VOOR SCHOLEN | HET VERLOREN PARADIJS

VR 16 20:00 CONCERTZAAL SYMFONIEORKEST VLAANDEREN KORNGOLD, LISZT, DEVREESE, RAVEL

ZA 17 20:00 KRAAKHUIS RICHARD EGARR BACH, HAENDEL

ZO 18 15:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE MOZART, MENDELSSOHN-BARTHOLDY

VR 23 20:00 CONCERTZAAL CAPPELLA MEDITERRANEA, CHOEUR DE CHAMBRE DE NAMUR

FALVETTI | IL DILUVIO UNIVERSALE

ZA 24 20:00 CONCERTZAAL BRUSSELS PHILHARMONIC FILMCONCERT | DER LETZTE MANN

ZO 25 16:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE KIDCONCERT | DE ONSTERFELIJKE GELIEFDE (6+) – MET WORK-SHOP VAN 13:00-15:00

DO 29 20:00 KRAAKHUIS BIJLOKE-MANUFACTUUR LIESBETH BODYN, BENJAMIN GLORIEUX

VR 30 20:00 CONCERTZAAL BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA, ENRICO PIERANUNZI & BERT JORIS

JAZZ | THE MUSIC OF ENRICO PIERANUNZI

ZA 31 20:00 MIRYZAAL SCHERZI MUSICALI IL PIANTO D’ORFEO

FEBRUARIWO 4 20:00 KRAAKHUIS MICHAEL WOLLNY & TAMAR HALPERIN JAZZ

WO 4 20:15 HANDELSBEURS PAVEL HAAS QUARTET & SLÁVKA PECHOCOVÁ DVO�ÁK, HAAS

DO 5 14:00 KRAAKHUIS ANDREW TYSON CHOPIN

DO 5 20:00 CONCERTZAAL VIVIANA SOFRONITSKY & SERGEI ISTOMIN BEETHOVEN, SCHUBERT, SCHUMANN E.A.

VR 6 19:00 ALLE ZALEN VOYAGES AU BOUT DU PIANO MET MUZIEK VAN JOHANNES KREIDLER, MICHAEL BEIL E.A.

ZA 7 20:00 MIRYZAAL ENSEMBLE MASQUES BATTAGLIAS

VR 13 20:00 CONCERTZAAL NADAR ENSEMBLE RECHT | SEIDL & KÖTTER

ZA 14 20:00 CONCERTZAAL B’ROCK & ROEL DIELTIENS C.P.E. BACH, BOCCHERINI

WO 25 20:00 KRAAKHUIS ROLAND PEELMAN, TEA YOSHIOKA & IVO DELAERE PIANOSONATES FRANK NUYTS - DEEL VI

VR 27 20:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE & COLLEGIUM VOCALE GENT SCHUBERT

2 / DE BIJLOKE MAGAZINE / SEIZOEN 2014-2015 / NR 18 JANUARI - FEBRUARI

Page 3: Bijloke magazine - jan/feb 2015

COLUMN

CHRIS MAENE, INSTRUMENTENMAKER

Het ‘toetsen’ zit in onze vingers. Vandaag bedient iedereen op een of andere manier een ‘klavier’. Via een smartphone, laptop, tablet of PC wordt dagelijks een ‘keyboard’ gebruikt om te communiceren.

600 jaar geleden waren al klavierinstrumenten voorhanden die toelieten om met onze vingers, zowel onafhankelijk als tegelijkertijd, klanken voort te brengen. Met het clavichord (ca. 1500) en de pianoforte (ca. 1700) werd niet enkel de omvang van het klavier uitgebreid, maar werd vooral de unieke mogelijkheid gecreëerd om in alle dimensies dynamiek te ontwikkelen. Deze sublieme technische innovatie heeft de retoriek van de muziek de voorbije 400 jaar fundamenteel beïnvloed. De pi-ano werd een compleet orkest op zichzelf. Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Liszt, Debussy, Rachmaninov en anderen hebben alle mogelijkheden van de piano uitgepuurd en zijn er bovendien in geslaagd om alle emoties in hun piano-literatuur te vereeuwigen.

De piano is met zijn 12.000 onderde-len terecht een van de meest veelzijdige en volmaakte ‘machines’ uit het verleden, heden en toekomst. De piano is als het ware een ‘machine vol emoties’: pianisten kunnen zichzelf uitdrukken via het klavier, feestende of rouwende mensen kunnen vreugde of troost vinden in het beluisteren of bespelen van de piano, en andere instrumenten kunnen door de bege-leiding van de piano een hoger samenspel of symbiose bereiken.

Ook in de laatste 100 jaar bleef de zoektocht naar perfectie doorgaan. Pianobouwers probeerden nieuwe stijlen uit of vonden manieren om de opkomende ideeën over mechanica, techno-logie en elektronica aan de piano te koppelen. Zo ontstonden unieke instrumenten die met hun andere klank en verschillende bouw- of speeltechnieken een kleurrijke meerwaarde bieden aan de geschiedenis van de pianobouw. Deze symbiose van tech-niek en pianobouw wordt in Muziekcentrum De Bijloke in het festival ‘Piano+’ in de schijnwerpers geplaatst. Wij zijn alvast benieuwd of deze ‘machines vol emoties’ ook u kunnen beroeren! •

DE PIANO IS TERECHT EEN VAN DE MEEST VEELZIJDIGE EN VOLMAAKTE MACHINES UIT VERLEDEN, HEDEN EN TOEKOMST

DE PIANO: EEN MACHINE VOL EMOTIES

CHRI

S MA

ENE ©

MIC

HIEL

HEN

DRIC

KX

DE BIJLOKE MAGAZINE / SEIZOEN 2014-2015 / NR 18 JANUARI - FEBRUARI / 3

Page 4: Bijloke magazine - jan/feb 2015

IN DE KIJKER

MICHAEL WOLLNY & TAMAR HALPERINWeinig albums wisten de laatste jaren zo te ver-rassen als ‘Wunderkammer’ van pianist Michael Wollny, waarop die o.m. speelt met klavecim-belspeelster Tamar Halperin. Is Wollny al een muzikant die niet voor één gat te vangen is en moeiteloos de afstand tussen jazz en moderne klassiek overbrugt, dan is Halperin (echtgenote van internationaal gerenommeerde contratenor Andreas Scholl) al net zo’n veelzijdig artieste, die zowel in de weer is met de baroktraditie en hedendaagse muziek als met zelfs pop. Samen maken ze een hypnotiserende en mysterieuze geluidenreis, gestuurd door een schier eindeloze fantasie. (GP)

WOENSDAG 4 FEBRUARI 2015 - 20:00

WOL

LNY &

HAM

PERI

N ©

GRO

SSE G

ELDE

MANN

4 / DE BIJLOKE MAGAZINE / SEIZOEN 2014-2015 / NR 18 JANUARI - FEBRUARI

De piano is een van dé symbolen van de westerse kunstmuziek. Zonder meer een fantastisch instrument en – niet te vergeten – recycleerbaar tot chique barmeubel of origineel aquarium. De piano is in de voorbije eeuwen verschenen in ontelbaar vele gedaantes. Hij stond/staat centraal in de virtuozencultus van de romantische muziek en was het burgerlijke Bildungsinstrument bij uitstek. Wist u bijvoorbeeld dat achttiende-eeuwse meisjes elegant moesten kunnen tokkelen om als begeerde bruid en stijlvolle lady of the house beschouwd te worden? Verder was de zwartgelakte een medium voor extreem experimentele muziek, Great Balls of Fire, Jos Van Immerseel, Ray Charles, menig cabaretier en – voor de gelegenheid witgelakt – Richard Clayderman.

Page 5: Bijloke magazine - jan/feb 2015

>

WEDLOOP NAAR HET BESTE INSTRUMENTARIUMOp 5 februari komen de liefhebbers van pure romantische pianomuziek dubbel aan hun trek-ken. In de namiddag is er Andrew Tyson, een laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd, die Chopin aanbiedt op de moderne Steinway, de rolls-royce onder de vleugels. Viviana Sofronitsky dan weer zal ‘s avonds op drie historische pianofortes demonstreren dat 19de-eeuwse componisten als Beethoven, Schumann, Schubert, Mendelssohn en Cho-pin pianomuziek schreven met een specifiek klankbeeld voor ogen dat afhankelijk was van het specifieke instrument dat toendertijd voorhanden was. Een ware wedloop in steden als Wenen, Parijs, Londen... en Gent naar een steeds beter instrument.

FESTIVAL MET DE MEDEWERKING

VAN PIANO’S MAENE

DE BIJLOKE MAGAZINE / SEIZOEN 2014-2015 / NR 18 JANUARI - FEBRUARI / 5

WOLLNY EN HALPERIN MAKEN HYPNOTISERENDE EN MYSTERIEUZE GELUIDENREIS

ANDR

EW TY

SON

© C

HRIS

TIAN

STEIN

ZER

Page 6: Bijloke magazine - jan/feb 2015

IN DE KIJKER

VIVIA

NA S

OFRO

NITS

KY &

SER

GEI I

STOM

IN ©

MAJ

KA VO

TAVO

VA

6 / DE BIJLOKE MAGAZINE / SEIZOEN 2014-2015 / NR 18 JANUARI - FEBRUARI

EERST TYSON Je kunt niet aan de piano denken zonder ook aan de man te denken die er veel en ongelooflijk mooi voor schreef: Frédéric Chopin. Chopin, zelf virtuoos en poëet, maakte school met z’n unieke aanslag en toonvorming. De piepjonge Ameri-kaan Andrew Tyson heeft nu al de verdienste een kraan in dat specifieke repertoire te zijn.

DAN SOFRONITSKY Viviana Sofronitsky is de vaandeldraagster van de Praagse instrumentenbouwer Paul McNulty, die zich heeft toegelegd op de grote diversiteit aan pianofortes uit eind 18de en 19de eeuw. Een bijzondere tijd voor de ontwikkeling van muziekinstrumenten: alsmaar meer mogelijk-heden, meer nuance, meer dynamiek (piano/zacht versus forte/hard), meer kleuren, betere aanslag, betere pedaalwerking, betere hout-soorten, ivoor, vilt, stalen kader…

Zo maken we het mee dat Sofronitsky muziek vertolkt van Beethoven en Mozart (op kopie van Anton Walter, Wenen), Schubert, Mendelssohn en Schumann (op kopie van Conrad Graf, Wenen) en Chopin, Glazoenov en Rubinstein (op kopie van Ignaz Pleyel, Parijs). Ze krijgt versterking van Sergei Istomin die een 18e-eeuwse cello bespeelt, gebouwd door Leopold Widhalm. (FP)

DONDERDAG 5 FEBRUARI 2015 - 14:00 & 20:00

Tijdens Piano+ wordt het Muziekcentrum ook een beetje museum, of misschien zelfs een rariteiten-kabinet. We stellen een aantal wat minder gewone en zelfs ronduit exotische stukken tentoon uit de persoonlijke collectie van pianobouwer Chris Maene. Centraal staat daarbij de notie techniek. De moderne piano is immers het resultaat van een hele reeks experimenten. Daarvan waren sommige succesvol, andere raakten in de vergetelheid maar zijn daarom niet minder boeiend. Zo brengt het team van Maene een vleugelpiano mee waarin de hamer boven de snaren zitten in plaats van eronder. En bij een ander model zitten de snaren zelfs onder de klankkast! En dan zijn er bijvoorbeeld ook nog een rechtopstaande vleugelpiano in de vorm van een boekenkast en een minipianootje.

TENTOONSTELLING MET PIANO’S UIT DE COLLECTIE VAN CHRIS MAENEDoorlopend tijdens het festival: 4-6 februari 2015In de foyer en bibliotheek van Muziekcentrum De Bijloke

Samen met MIAT organiseren we bovendien een bijzondere dubbele rondleiding. Daarin wordt het verhaal van de verwantschap tussen de pianola (een zelf-spelende piano) en het weefgetouw uit de doeken gedaan.

Groepsarrangement op 6 februari 2015.Info & reservatie via [email protected]

BELGISCHE CABINETPIANO VAN DE GENTSE BOUWER DAMMEKENS, CA. 1840. ORIGINEEL INSTRUMENT COLLECTIE CHRIS MAENE.

Page 7: Bijloke magazine - jan/feb 2015

VOYAGES AU BOUT DU PIANOLANGE NACHT VAN DE KLAVIERENVoor De Bijloke is Voyages au bout du piano een vormexperiment. De piano van de eenentwintigste eeuw vormt het uitgangs-punt voor een lange muziekavond. En die zal toch wel wat anders verlopen dan u bij ons gewend bent. De avond is lang maar de concerten kort, intensieve muzikale eilanden afgewisseld door pauzes in de pianobar, met mogelijkheid tot het bezoeken van een ten-toonstelling, een van de installaties of korte performances in de gangen en ruimtes van het Muziekcentrum.

De drie pianisten, Elisa Medinilla, Frederik Croene en Sebastian Berweck maakten een spannende selectie van recente werken voor piano (+ video, elektronica, performance, …) en spelen onder andere de wereldpremière van een werk van Newton Armstrong.

Een earcatcher is het overweldigende Rad voor twee digitale synthesizers van Enno Poppe. Werken zoals dit maken duidelijk waarom de Duitser tot de meest geprezen componisten van zijn generatie behoort. En dan is er Michael Beil, de man die als geen ander muziek en video combineert tot indrukwekkende multimediale composities die vaak baden in een unheimliche atmosfeer. In Mach Sieben musiceert de pianiste bijvoorbeeld samen met haar spookbeeld op video en in Doppel interageren twee pianisten met hun gedigitaliseerde dubbelgangers.

Meer dan ooit presenteren we u concert- atmosferen om u met plezier in onder te dom-pelen. (MQ) •

VRIJDAG 6 FEBRUARI 2015AANVANG OM 19:00 – EINDE ROND 00:00

ALLE ZALEN

VOYAGES AU BOUT DU PIANOELISA MEDINILLA, FREDERIK CROENE & SEBASTIAN BERWECK, PIANOWANNES GONNISSEN, KLANKREGIE & ELEKTRONICA

DE BIJLOKE MAGAZINE / SEIZOEN 2014-2015 / NR 18 JANUARI - FEBRUARI / 7

INTENSIEVE MUZIKALE EILANDEN AFGEWISSELD

DOOR PAUZES IN DE PIANOBAR

PIANO+ AGENDAWO 4 FEBRUARI 2015 - 20:00MICHAEL WOLLNY & TAMAR HALPERIN

DO 5 FEBRUARI 2015 - 14:00 ANDREW TYSON

DO 5 FEBRUARI 2015 - 20:00VIVIANA SOFRONITSKY

VR 6 FEBRUARI 2015 - VANAF 19:00VOYAGES AU BOUT DU PIANO

DOORLOPEND TIJDENS HET FESTIVAL: TENTOONSTELLING MET HISTORISCHE INSTRUMENTEN, IN SAMENWERKING MET PIANO’S MAENE

INTENSIEVE MUZIKALE EILANDEN EN PAUZEREN IN DE PIANOBAR

LANG

E NAC

HT ©

DAN

IEL A

USTIN

HOHE

RD

BIJ DIT FESTIVAL HOORT EEN GROEPSARRANGEMENT, IN SAMENWERKING MET MIAT. WIL JE MET JE GROEP EEN TENTOONSTELLING, CONCERT EN DINER COMBINEREN?

KIJK SNEL OP DEBIJLOKE.BE/GROEPEN

Page 8: Bijloke magazine - jan/feb 2015

Het is ongetwijfeld een van de meest spectaculaire bijbelverhalen, dat iedereen wel in de ene of de andere vorm kent. God is de boosheid en corruptie van de mensheid moe en besluit de mens en alle leven uit te roeien door het gedurende veertig dagen en nachten onafgebroken te laten regenen. Hij opent de hemelsluizen en laat alles en iedereen verdrinken. De hele wereld? Neen, één schuitje biedt dapper weerstand. Aan boord: Noah met zijn familie, en een koppel van elke diersoort.

SCHAAMTELOOS OPWINDENDE BAROK

CLOSE-UP

8 / DE BIJLOKE MAGAZINE / SEIZOEN 2014-2015 / NR 18 JANUARI - FEBRUARI

Page 9: Bijloke magazine - jan/feb 2015

>

DE BIJLOKE MAGAZINE / SEIZOEN 2014-2015 / NR 18 JANUARI - FEBRUARI / 9

Page 10: Bijloke magazine - jan/feb 2015

CLOSE-UPCLOSE-UP

Het verhaal blijft fascineren. Misschien zag u in 2007 Tom Shadyac’s Evan Al-mighty – jawel, de opvolger van Bruce – met Steve Carell

in de rol van een succesvol congreslid dat willens nillens een moderne Noah wordt. Las u ook Jeroen Brouwers’ monumentale meesterwerk De Zond-vloed (1988)?

Zou Leonardo García Alarcón, de Ar-gentijnse dirigent die in 2002 een heus oratorium ontdekte over de zondvloed, hebben vermoed dat een werk van 320 jaar oud even succesvol zou blijken bij zijn hedendaagse creatie? Met zijn en-semble Cappella Mediterranea verzorg-de hij intussen talloze uitvoeringen, een tv- en een cd-opname.

En dat terwijl Falvetti een nobele onbekende is, over wiens leven we nauwelijks iets weten. In 1642 geboren in Calabrië, speelde het grootste deel van zijn loopbaan zich op Sicilië af. Op zijn achtentwintigste werd hij kapel-meester aan de kathedraal van Palermo,

om twaalf jaar later te verkassen naar Messina. Hij overleed er in 1692.

Bij zijn aanstelling tot kapelmeester in Messina componeerde hij het orato-rium Il Diluvio Universale, een ‘dialoog voor zeven stemmen en instrumenten’. Falvetti levert een zetting af die naadloos aansluit bij de traditie van Carissimi en Haendel en verklankt het verhaal met een exemplarische verbeeldingskracht.

Il Diluvio Universale is een indrukwek-kende brok muziek, opgebouwd in een typerende afwisseling tussen solisten, vocale en instrumentale ensembles. Fal-vetti’s muziektaal is schaamteloos ba-rok, vol affecten. Het is maar nét geen opera. Elke snik wordt weergegeven. Leonardo García Alarcón heeft een bij-zondere affiniteit met deze muziek. Met de woorden van Cobra-recensent Lucas Huybrechts: “Iedere morzel opwinding wordt uit de partituur geknepen. Zijn Zuid-Amerikaanse afkomst getrouw, schuwt Alarcón geen uithaal, geen snik, geen treurnis, geen dissonant.” Dit wil u niet missen. • (PM)

VR 23 JAN 2015 20:00

CONCERTZAAL GRATIS INLEIDING OM 19:15

CAPPELLA MEDITERRANEACHŒUR DE CHAMBRE DE NAMURLEONARDO GARCÍA ALARCÓN, MUZIKALE LEIDING

MICHELANGELO FALVETTI | IL DILUVIO UNIVERSALE

10 / DE BIJLOKE MAGAZINE / SEIZOEN 2014-2015 / NR 18 JANUARI - FEBRUARI

IEDERE MORZEL OPWINDING WORDT UIT DE PARTITUUR GEKNEPEN

CAPP

ELLA

MED

ITERR

ANEA

- MA

RIAN

A FL

ORES

& FE

RNAN

DO G

UIMA

RÃES

© B

ERTR

AND

PICH

ENE

Page 11: Bijloke magazine - jan/feb 2015

Een hotelportier wordt betrapt wanneer hij een minuutje zit uit te rusten. De volgende dag

krijgt hij meteen zijn ontslagbrief. Zijn protserige portierskostuum, waar hij zo graag mee uitpakte, moet hij inleveren. De man beseft maar al te goed dat hij zonder werk en zonder kostuum ieders respect zal verliezen. Dus dringt hij ‘s avonds binnen in het hotel om er het portierskostuum te stelen, opdat hij in de ogen van zijn omgeving kan doen alsof hij nog altijd in dienst is. In werkelijkheid gaat hij aan de slag als toiletbediende in de stationsbuurt. De eens zo trotse portier is een nederige slaaf gewor-den, een mat waar de hele wereld zijn voeten aan kan vegen.Het verhaal van Der letzte Mann is opvallend actueel. De film uit 1924 van Friedrich Wilhelm Murnau is vakkundig gemaakt en grijpt je ook nu nog bij het nekvel. Der letzte Mann is ingetogen en realistisch, al maakt Murnau ook gebruik van

expressionistische technieken, zoals rijke schaduwen en de klemtoon op de psychologie van de personages. De film gaat de encyclopedieën in als

Kammerspielfilm: een verhaal over gewone mensen die doodgewone dingen doen.Twee jaar na Nosferatu werd Murnau voor deze film geprezen om zijn innovatieve cameratechnieken, tracking shots en subjectieve camerabeelden – waarbij de waarneming van het personage getoond wordt. “Een expressionistisch meesterwerk.” “Zwart-witklassieker.” “Visueel vooruitstrevend en mijlpaal in de stille film-

geschiedenis.” Vriend en vijand kwamen superlatieven te kort om de film te beschrijven. Het was Detlev Glanert die in 2002 de soundtrack van deze wonderlijke, stille zwart-witwereld hercompo-neerde voor symfonisch orkest. Brussels Philharmonic brengt die versie live, onder leiding van Dirk Brossé. • (FP)

BRUSSELS PHILHARMONIC SCHITTERT MET SOUNDTRACK

DER LETZTE MANN

FILMCONCERT

ZA 24 JAN 2015 20:00

CONCERTZAAL GRATIS INLEIDING OM 19:15

BRUSSELS PHILHARMONICDIRK BROSSÉ, MUZIKALE LEIDING

FILMCONCERT | DER LETZTE MANN

EEN VERHAAL OVER GEWONE MENSEN DIE DOODGEWONE

DINGEN DOEN

PUUR BIJLOKE

DE BIJLOKE MAGAZINE / SEIZOEN 2014-2015 / NR 18 JANUARI - FEBRUARI / 11

BRUS

SELS

PHI

LHAR

MONI

C - D

ER LE

TZTE

MAN

N ©

MUR

NAU

Page 12: Bijloke magazine - jan/feb 2015

In september 2014 trekt een groepje wetenschappers en mu-zikanten naar Schengen – u weet

wel, de symbolische grensplek waar de gelijknamige akkoorden onder-tekend werden. Daar aangekomen nemen ze hun intrek in een provi-soir tentenkamp op een piepklein eiland in de Moezel. Vluchtelingen uit de beschaafde wereld in een enigszins vreemd grensland. De geleerden, waaronder de Gentse professor Ruddy Doom, krijgen de opdracht een nieuwe globale wet-geving te ontwikkelen. Voorzichtig gesteld: een ambitieus plan. En de muzikanten? Die spelen muziek.Het tentenkamp op het Moezel-eiland vormt het ietwat oncon-ventionele decor voor de nieuwe muziektheaterproductie van Han-nes Seidl en Daniel Kötter. De twee werken al enkele jaren intensief samen aan een reeks voorstellingen waarin hedendaagse sociale en po-litieke contexten het uitgangspunt

vormen. Hun voorstellingen zijn deels theater, deels muziek, deels film en deels een intellectueel of op zijn minst inhoudelijk debat. Dat resulteert in een vrij unieke artis-tieke mengvorm met een stevige politieke kant. En zo werkt het duo Kötter/Seidl zich steeds meer in de kijker op de Duitse en ondertussen ook internationale theater- en con-certpodia. Jazeker, ook daartussen worden de grenzen steeds minder duidelijk.Het Vlaamse Nadar Ensemble musiceert en acteert. Ook zij zijn niet aan hun proefstuk toe als het gaat om multimediale en politiek geladen voorstellingen. Recent maakten ze op een van de grote Duitse mu-ziekfestivals nog furore met een openluchtvoorstelling rond de ‘be-wakingsmaatschappij’ en ‘afstands-oorlogsvoering’. In Recht verkennen ze met de twee Duitse makers wet-ten, regels en grenzen, in de muziek en daarbuiten. • (MQ & FVG)

NADAR ENSEMBLE TEKENT GRENZENHANNES SEIDL EN DANIEL KÖTTER OP DOORTOCHT IN SCHENGEN

PUUR BIJLOKE

VR 13 FEB 2015 20:00

CONCERTZAAL GRATIS INLEIDING OM 19:15

NADAR ENSEMBLERECHTHANNES SEIDL, MUZIEKDANIEL KÖTTER, BEELD

RECHT IS EEN PRODUCTIE VAN MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE, GENT; MOUSONTURM, FRANKFURT EN MÄRZMUSIK (BERLINER FESTSPIELE), BERLIJN

BEKIJK OOK DE TRAILER OP DEBIJLOKE.BE

PROVISOIR TENTENKAMP BIEDT ONDERDAK AAN RUDDY DOOM EN ANDERE GELEERDEN

12 / DE BIJLOKE MAGAZINE / SEIZOEN 2014-2015 / NR 18 JANUARI - FEBRUARI

NADA

R EN

SEMB

LE ©

KÖT

TER

& SE

IDL

Page 13: Bijloke magazine - jan/feb 2015

GEMASKERD TEN STRIJDE HET PRIKKELENDE OEUVRE VAN ENRICO PIERANUNZI

AFSCHEID VAN DE NUYTS-SONATES

ZA 7 FEB 2015 - 20:00 MIRYZAAL

ENSEMBLE MASQUESOLIVIER FORTIN, KLAVECIMBEL & MUZIKALE LEIDING

BATTAGLIAS

VR 30 JAN 2015 - 20:00 CONCERTZAAL

BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA, ENRICO PIERANUNZI & BERT JORIS

THE MUSIC OF ENRICO PIERANUNZI

WO 25 FEB 2015 - 20:00 KRAAKHUIS

FRANK NUYTS’ INTEGRALE PIANOSONATES DEEL VI

MET TAE YOSHIOKA, IVO DELAERE & ROLAND PEELMAN

PUUR BIJLOKE

Is een oorlog niet een gemaskerde strijd? Ieder ‘speelt’ een rol, maar meestal niet in eigen naam. De tegenpartij ziet niet per se jouw ware gelaat. In een muziekensemble gaat het er weliswaar pittig, maar doorgaans een stuk vredevoller aan toe. Maar niet toevallig is ‘con-certare’, strijden of wedijveren, een basisprincipe in de muziek van de barok. Het fenomeen oorlog markeerde dan ook zeer sterk de ba-rokke tijdsgeest: van gestileerde dansen tot schaduwgevechten tegen windmolens, van grafscènes tot bizarre steekspelen. Het briljante ensemble Masques wapent zich met brio! • (PM)

Het Brussels Jazz Orchestra (BJO), het enige professionele grote jazzorkest van België en intussen goed voor twintig jaar internationale klasse, verzocht trompettist/arrangeur Bert Joris om een selectie te maken in het oeuvre van de Italiaanse pianist en componist Enrico Pieranunzi. Het resultaat – een huwelijk van prik-kelende, frivole composities en de rijke, gelaagde sound van het BJO – werd in augustus al ingeblikt in De Werf (Brugge) en wordt nu voorgesteld in De Bijloke. U mag zich verwachten aan een bevlogen combinatie van tradities, uitge-voerd door een topband, met Joris én Pieranunzi als solisten van dienst. • (GP)

Aan alle mooie liedjes komt een eind. Het zesde en laatste recital gewijd aan de integrale pianosonates van Frank Nuyts komt er aan. Drie jaar is aan de weg getimmerd. Roland Peelman sluit de reeks van 18 af met de creatie van nr. 18. Dat de in Australië wonende Peelman, naast Tae Yoshioka en Ivo Delaere, behoort tot het laat-ste drietal uitvoerders dat elk voor zich een sonate onder handen neemt, is geen toeval. Zovele decennia terug kwam hij bij Nuyts’ eerste probeersel voor pianosolo in beeld. Frank Nuyts vond dat zijn laatste sonate moest refereren aan de eerste sonate en meteen ook aan Peelman. Peelman is net als de Japanse Tae Yoshioka en de Vla-ming Ivo Delaere een vurige pleitbezorger van de complexe, maar vrolijk er op los spetterende klankenwereld van Frank Nuyts. Een laatste kans om dit pianogeweld live mee te maken. Wie aanwezig is ontvangt na afloop een cd met de drie pianosonates van het recital dat ervoor kwam, namelijk deel V. • (FP)

ENSE

MBLE

MAS

QUES

© FR

ANCK

FERV

ILLE

ENRI

CO P

IERAN

UNZI

ROLA

ND P

EELM

AN

DE BIJLOKE MAGAZINE / SEIZOEN 2014-2015 / NR 18 JANUARI - FEBRUARI / 13

Page 14: Bijloke magazine - jan/feb 2015

PHILI

PPE H

ERRE

WEG

HE ©

BER

T HUL

SELM

ANS

COLOFON // REDACTIE Daan Bauwens, Wendy Schelfaut, Robin D’hooge, Frank Pauwels, Maarten Quanten, Kristof Roseeuw, Pieter Mannaerts, Guy Peters, Fieke Van Gorp, Chris Maene VORMGEVING Salvo – www.salvo.be DRUKWERK SintJoris – Oostakker VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Daan Bauwens, Muziekcentrum De Bijloke Gent vzw, Bijlokekaai 7, 9000 Gent

Niet één van de symfonieën van Franz Schubert (1797-1828) werd tijdens zijn leven

uitgevoerd – behalve op enkele privéconcerten die hijzelf organi-seerde – en niet één ervan werd uitgegeven tot vijftig jaar na zijn dood. Schuberts weergaloze zesde vond pas erkenning aan het eind van de 19de eeuw, toen Dvořák niet uitgepraat raakte over de vele ‘exquise details’.Voor zijn levensonderhoud had Schubert een baantje als hulpon-derwijzer in de school van zijn vader. Enkele lichtpunten in zijn saaie bestaan waren de groeiende kring van muzikale vrienden en het familieorkest, een ensemble van een dertigtal musici, waarin hij altviool speelde. Schuberts orkest was een van de tientallen amateurorkes-ten die in de vroege 19de eeuw in

Wenen actief waren. Veel aristocrati-sche muziekliefhebbers hadden hun hoforkest ontbonden als gevolg van de oorlogen en economische crises, waarna deze amateurorkesten een centrale rol speelden in het Weense muziekleven. De eerste zes symfonieën van Schubert worden tradi-tioneel be-schouwd als jeugdsymfonieën. Hij laat zich hier nog inspireren door de 18de-eeuwse traditie, eerder dan door de revolutionaire symfonieën van Beethoven die in Wenen toen al het daglicht hadden gezien. De zesde is een zonnig werk, dat de vele gezichten van Schubert als componist reveleert. De prachtige melodieën verraden zijn kwali-teit als liedcomponist. Het derde

en vierde deel met hun burleske thema’s laten zijn liefde zien voor de volksmuziek van het Wiener-wald, waar hij graag kwam. Schubert voltooide zes Latijnse missen. De eerste vier behoren tot

zijn vroege werken en zijn duidelijk voor de eredienst bedoeld. Vanaf de vijfde mis negeerde hij de tradi-tionele liturgische regels. De tekst-behandeling wordt steeds vrijer: Schubert jongleert met de woorden, herhaalt ze, verplaatst ze, maakt ze soms tot een heel eigen tekst. Hij speelt met gedurfde klankkleuren en onverwachte harmonische wen-dingen. • (FP)

VR 27 FEB 2015 20:00

CONCERTZAAL GRATIS INLEIDING OM 19:15

DEFILHARMONIE & COLLEGIUM VOCALE GENTPHILIPPE HERREWEGHE, MUZIKALE LEIDINGILSE EERENS, SOPRAANWIEBKE LEHMKUHL, ALTSEBASTIAN KOHLHEPP, TENORFLORIAN BOESCH, BAS

FRANZ SCHUBERT | SYMFONIE NR. 6 IN C, D 589 | MIS NR. 5 IN AS, D 678

DEFILHARMONIE EN COLLEGIUM VOCALE GENT BRENGEN SCHUBERTIADEDE GEDURFDE KLANKKLEUREN VAN SCHUBERTS VIJFDE LATIJNSE MIS

PUUR BIJLOKE

ZONNIGE ZESDE SYMFONIE TOONT SCHUBERTS LIEFDE VOOR DE VOLKSMUZIEK VAN HET WIENERWALD

Page 15: Bijloke magazine - jan/feb 2015

PHILI

PPE H

ERRE

WEG

HE ©

BER

T HUL

SELM

ANS

Piano’s Maene

De beste merken onder één dak ! Steinway l Boston l Essex

Doutreligne l Sauter l YamahaKawai l Roland l Nord

nieuw - tweedehandsakoestisch - digitaal

12 stemmers-techniekers restauratie-atelier

huurkoop en lange termijn huur4 filialen : Ruiselede, Brussel,

Antwerpen en Gent

www.maene.bewww.steinway.be

Met de steun van

Bezoek onze nieuwe showroom Gent (St.-Denijs-Westrem)

(hoek Kortrijksesteenweg - Pieter Van Reysschootlaan, vlak bij afrittencomplex E40)Doutreligne Seven - Designpiano made in Belgium

Optioneel uitgerust met “player”-systeem

De Bijloke Magazine Jan 2015.indd 1 12/11/2014 15:00:14

Page 16: Bijloke magazine - jan/feb 2015

Stadsmuseum Gent

14.11

.201

4 – 26

.04.

2015

verbeelding op schaal

maquettesadv. de bijloke.indd 1 5/11/14 18:44