Formaat Magazine mei 2012

28
België – Belgique 8000 BRUGGE X 8/6301 SLEEPER’S REIGN van 10r20 naar Humo’s Rock Rally • P19 JAARGANG 1 NUMMER 9 MEI 2012 VERSCHIJNT MAANDELIJKS, BEHALVE IN JUNI EN AUGUSTUS AFGIFTEKANTOOR 8000 BRUGGE X – P 602745 Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen vzw – De Wittestraat 2, 2600 Berchem T (03)226 40 83 – F (03) 226 40 85 – [email protected] – www.formaat.be V.U.: Tom Willox, Moerheide 9, 9220 Hamme WONEN IN HET JEUGDHUIS en andere teamtime • P10 DROOMTERRAS, ZWEMBAD, GROENTEN? Haal meer uit je buitenruimte • P22 IK ZAG DJ’S BEZIG IN HET JEUGDHUIS. VANDAAG HEB IK MIJN EIGEN RADIOSHOWDon’t hype. Be inspired • P16

description

Tijdschrift voor jeugdhuislovers

Transcript of Formaat Magazine mei 2012

Page 1: Formaat Magazine mei 2012

België – Belgique8000 BRUGGE X

8/6301

SLEEPER’S REIGNvan 10r20 naar Humo’s Rock Rally • P19

JAARGANG 1 • NUMMER 9 • MEI 2012

VERSCHIJNT MAANDELIJKS, BEHALVE IN JUNI EN AUGUSTUS

AFGIFTEKANTOOR 8000 BRUGGE X – P 602745

Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen vzw – De Wittestraat 2, 2600 Berchem

T (03)226 40 83 – F (03) 226 40 85 – [email protected] – www.formaat.be

V.U

.: To

m W

illox

, Moe

rhei

de 9

, 922

0 H

amm

e

WONENIN HET JEUGDHUISen andere teamtime • P10

DROOMTERRAS, ZWEMBAD, GROENTEN?

Haal meer uit je buitenruimte • P22

“IK ZAG DJ’S BEZIG IN HET JEUGDHUIS. VANDAAG HEB IK MIJN EIGEN RADIOSHOW”Don’t hype. Be inspired • P16

Page 2: Formaat Magazine mei 2012
Page 3: Formaat Magazine mei 2012

Hannes (17): “Mijn oudere broer wilde eerst niet dat ik naar het jeugdhuis kwam. Hij zat toen in de kernraad. Na veel gezaag bij mijn ouders mocht ik naar de jaarlijkse ‘Poolparty’. Op die avond leerde ik een hoop nieuwe mensen ken-nen. Er is geen andere plek in de buurt waar zo’n leuke sfeer hangt. Perron 4 (Willebroek) is echt mijn tweede thuis geworden. Sinds kort zit ik ook in de kernraad, een hele toffe bende.”Vincent (22): “Ik zit al bijna zes jaar in het jeugd-huis. Wat er zo uniek is aan onze plek? In Perron 4 hangt een heel open sfeer. Iedereen babbelt er met iedereen, ondanks de onderlinge verschil-len. Alles verloopt hier heel ongedwongen. Zo-als enkele weken geleden. Een groepje vrienden had zin om nog een keertje te draaien. Er waren toen maar een dertigtal mensen aanwezig in het jeugdhuis. Voor we het wisten stond de tuinbank binnen en danste iedereen op de krukken en banken.”Thomas (22): “Vorig jaar liepen we mee in de carnavalstoet van onze gemeente. Zonder enige kennis of technische achtergrond bouwden we samen een praalwagen. En met een mooi re-sultaat. We lieten aan de mensen zien dat we heel wat kunnen. Iedereen die meeliep, was trots op zijn jeugdhuis. Ook bij de make-over van ons jeugdhuis kwam die teamspirit naar boven. Oorspronkelijk kwam er protest dat het jeugdhuis gesloten was voor verbouwingen. En dan stonden er plots 15 jongeren aan onze deur om mee te komen breken, kappen, schuren en schilderen.”

Op de foto (vlnr): Thomas Cortebeeck, Kay Franquet, Jens Ver-scheuren, Peter Biesemans, Patrick Lanove, Vincent Van Delm, Hannes Potums, Sven Huyghe

www.perron4.be

“VORIG JAAR LIEPEN WE MEE MET DE CARNAVALSTOET. IEDEREEN WAS TOEN ZO TROTS OP ZIJN JEUGDHUIS”

THOMAS (22)

“ER IS GEEN ANDERE PLEK IN DE BUURT WAAR ZO’N LEUKE SFEER HANGT”

HANNES (17)

Ben jij net als deze bende gek op je jeugdhuis

of jongerenwerking? Mail ons en wie weet

kom jij met je vrienden op deze pagina.

[email protected]

en nu jij!

I Tekst & foto: Vincent Van Delm

3

Page 4: Formaat Magazine mei 2012

INHOUD

10 26

16

MET MEDEWERKING VAN: Bert Bossaert, Don Pandzou, Finn Van Dinter,

Hannah Verhellen, Jos Meers, Kim Van Zele, Lotte Lambin,

Lotte Van de Werf, Vincent Van Delm

EINDREDACTIE: Lotte Lambin & Lotte Van de Werf

VORMGEVING: Pepijn Haghebaert

FOTO’S: Formaat, jeugdhuizen, Toon Walleyn, Sofie Janssens

DRUK: Vanden Broele – Lieven Bauwensstraat 33, 8200 Brugge

Alles uit deze uitgave mag worden overgenomen,

mits vermelding van Formaat Magazine.

Formaat Magazine verschijnt 1 x per maand, behalve in juni & augustus.

Het tijdschrift is gratis voor leden,

extra abonnementen kunnen verkregen worden aan 20 euro per jaar.

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Tom Willox, Moerheide 9, 9220 Hamme

Scherpe pen of gek op beeld?

Werk net als Vincent en Kim mee

aan Formaat Magazine. Mail naar

[email protected].

en nu jij!

Vincent (22) is gek op zijn plek. Hij verzamelde de andere jeugd huis­lovers uit Perron 4 voor een leuke foto en interview. (p. 2)

Kim (25) ziet een zwembad als dat van Time­Out in Zellik wel zitten. Ze liet zich inspireren door de buiten­plannen van vijf jeugdhuizen. (p. 22)

Page 5: Formaat Magazine mei 2012

DIT MAGAZINE10 TEAMTIME

15 KARA STAAT HAAR MANNETJE

16 DON’T HYPE. BE INSPIRED

19 SLEEPER’S REIGN

22 HAAL MEER UIT JE BUITENRUIMTE

26 HANNAH, TUSSEN WETENSCHAP EN WOORD

27 JEUGDHUIZEN MET BALLEN

EN OOK …02 I LOVE

06 WALL

18 HARRY’S HELPDESK

20 MIJN BUUR(T)

BUITEN DE LIJNTJESIk heb een terras van ongeveer 10 m². Dat is heel wat voor een stadsmus als ik. En helemaal niets voor iemand die een veld als tuin gewoon is. Een veld met bomen om in te klimmen en strui-ken om van te eten. Mijn vriend is een buitenman. Even had ik de bezorgdheid dat hij zou wegkwijnen. Zo zonder velden. Maar hij maakte een veld van mijn terras.

Nu groeit er sla in mijn oude opbergmandjes. Er hangt rucola, lavendel, basilicum, peterselie en koriander te wapperen aan mijn balustrade. Er dansen vrolijke viooltjes, tijm en vergeet-mij-nietjes op mijn vensterbank. De eerste tekenen van leven ontluiken in potten met aardappelen, uien en look. Dertig to-matenplanten staan in onze miniserre te popelen om verder te groeien. Ik struikel over potten papaver, munt en laurier. En dan is er nog het pronkstuk van ons veld: een verticale tuin. Ja, dat lees je goed. Als er horizontaal geen plek meer is, kan je verti-caal verder gaan. Al wat je daar voor nodig hebt is een oud pallet en wat worteldoek.

Ook in de jeugdhuizen zijn ze creatief met hun buitenruimte. Op het binnenplein van Kavka, midden in het hartje van Antwerpen, wachten spinaziesprieten en rabarberbladen om in een salade of compote gedraaid te worden. De jongens van De Stip in Ham bouwden een zomerse buitenbar en wachten geduldig op de zon en in Time-Out bouwden ze geheel zelf een buurtzwembad. Mis-schien kan ik dat ook nog vragen aan mijn vriend. Zo’n zwem-bad. Wie weet kan dat ook wel verticaal, we hebben nog wel een muurtje vrij.

Lotte

don’t hype ...

… den blok

Page 6: Formaat Magazine mei 2012

WALL Samenstelling & tekst: Lotte Van de Werf

15 jongeren duiken momenteel in de jeugd-huisarchieven. Samen maken ze een boek. Over jeugdhuizen, jongeren en onderne-mingszin. Iedere maand laten ze je meekijken naar een vondst uit het archief.

Ambiance troef in Den Uyl in Everberg. Het lijkt wel een vader met zijn kudde zoons. Op hun eerste uitstap naar ’t café. De punklook van de jongens zou ook vandaag nog in het straatbeeld passen. De houdingen en de rest van het decor daarentegen …

EEN DUIK IN HET ARCHIEFHeb jij nog straffe jeugdhuisverhalen

of hilarische foto’s die de jeugdhuis-

geschiedenis in beeld brengen? Laat

het weten aan [email protected].

6

Page 7: Formaat Magazine mei 2012

WEEK VAN DE FAIR TRADEBedenk een eerlijke activiteitVan 3 tot 13 oktober 2012 vindt de 11de editie van de Week van de Fair Trade plaats. Je jeugdhuis kan meedoen aan deze eerlijke week. Wie voor 23 mei een tof project indient, maakt zelfs kans op financiële ondersteuning.

Tijdens de Week van de Fair Trade staat eerlijke handel in de spotlight. Tien dagen lang vinden op verschillende plaatsen in België fairtrade activiteiten plaats: een kookworkshop, een quiz, een debat, een concert … Ook je jeugdhuis kan meedoen aan de Week van de Fair Trade. Bedenk een originele activiteit waar eer-lijke handel centraal staat. Stuur voor 23 mei je dossier in en maak kans op financiële steun voor jouw project van het Trade for Development Centre.

De Week van de Fair Trade is een initiatief van het Trade for Deve-lopment Centre, een programma van het Belgisch Ontwikkelings-agentschap (BTC), in samenwerking met de belangrijkste Belgische fairtradeorganisaties.

www.befair.be

Wha? My name is

DE BIERPOMPEWaar? Wervik

Waarom? Oorspronkelijk heette het café De Pompier. In West-Vlaanderen hebben ze de gekke gewoonte om brandweerman-nen (of pompiers) ‘bierpompe’ te noemen. Van café De Pompier werd het dus café De Bierpompe en sinds kort werd dat café een jeugdhuis.

www.facebook.com/bierpompe

7

Page 8: Formaat Magazine mei 2012

DON’T HYPE KROONKURKENUrban Crafts en PALM op zoek naar creatieve jeugdhuizenEen kroonkurk van PALM wordt veel waard. In het kader van Don’t Hype 50 jaar jeugdhuizen ontkurkt Urban Crafts by PALM in samenwerking met Formaat een wedstrijd. Daarvoor rekenen ze op de eindeloze creativiteit van de jeugdhuizen. Wat, hoe en wanneer? Dat ontdek je binnenkort op www.donthype.be. We tip-pen alvast dat de winnaars tijdens de Dag van de Jeugdhuizen op 16 november een nog vetter feest zullen bouwen. Begin nu dus al aan je verzameling PALM-kroonkurken.

ZOMER VAN ANTWERPEN ZOEKT DJ’SOok deze zomer pimpt het festival Zomer van Antwerpen de oude gasfabriek achter het station Antwerpen-Oost tot een coole zomerclub. Van 29 juni tot 2 september non-stop aanvoer van dj’s, MC’s, gamers, dansers, free-runners, spoken word, demo’s en workshops. De programmatoren gaan via vi.be op zoek naar nieuw dj-talent om de affiche van de donderdagen, vrijdagen en zaterdagen te vervolledigen. Voor elke avond houden ze één plaats open voor aanstormend en jong vi.be geweld. De winnaar speelt op een festival met internationale bekendheid, deelt de affiche met maar liefst 48 binnenlandse & buitenlandse dj’s en krijgt een onkostenvergoeding van 100 euro!

What to do?1. Zet een mixtape van 30 min. op je vi.be profiel en hou de track-

list bij de hand. Zorg ervoor dat je profiel up-to-date en vol-ledig is.

2. Schrijf je in voor één van de 3 stijlen! • Global Bass (kuduro, moombahton, electrocumbia, balkan-

beats …)• Future Base post-dubstep, post-electro, post-everything …)• Urban

3. Deadline: 31 mei 2012.

Meer info? vi.be

95Zoveel jeugdhuizen stonden er op 27 april al op de kaart op www.donthype.be. Op de kaart staan = • laten weten dat je jeugdhuis bestaat. • laten zien dat er in Vlaanderen vet veel jeugdhuizen zijn.• een eigenzinnig feest bouwen op vrijdag 16 november.

Straatbarbecue, buurtborrel, optreden … Jij doet mee met de Dag van de Jeugdhuizen.

• makkelijk gevonden worden door mensen die op 16 november een jeugdhuis willen bezoeken in hun buurt.

Don’t Hype is het feestjaar van de jeugdhuizen. Al een halve eeuw eigenzinnig.

dat telt

TOFFE GASTIn Wuustwezel reiken de jeugddienst en de jeugdraad jaarlijks ‘Den Toffe Gast’ uit. Dat is een award voor een persoon of groep die zich inzet voor de kinderen of jongeren van Wuustwezel. De prijs ging dit jaar naar Job Bogaerts uit Loenhout. Hij is actief in verschillende verenigingen, ook in jeugdhuis De Raap. Naast een beeldje ontving deze toffe een geldprijs van 375 euro. Die schenkt Job aan het jeugdhuis. Heel toffe gast, die Job!

goe bezig! 100 DB? DAAR LACH IK MEEIk maak meer lawijt op mijn WCHet moest er van komen: er is een nummer gemaakt tegen de geluidsnormen van Joke Schauvliege. De Antwerpse hiphopband Halve Neuro en de Keerbergse punkband Belgian Asociality ge-ven de nieuwe geluidsnormen er stevig van langs. “100 db? Daar lach ik mee, ik maak meer lawijt op mijn wc!”. Of nog: “Zit er nu een vlieg in mijn oor? Hoe kan ik nu rappen als ik de beat niet hoor?”. De muzikanten klagen vooral de regulitis aan. Wetten en normen zijn volgens hen niet de manier om gehoorschade aan te pakken.

www.youtube.com – Halve Neuro & Belgian Asocia-lity & SquarElectric: 100dB

8

Page 9: Formaat Magazine mei 2012

BRA’XL ON TOUROp 13 & 14 april trok een delegatie van stoergroep Bra’XL (Vlaams-Brabant en Brussel) de wijde provincie in om jeugd-huizen warm te maken voor RADAR 05 en Don’t Hype. Doel: promotie maken. Recept: een toog, een pintje, een goeie babbel en veel enthousiasme. Benodigdheden: de Formaat-mobiel, een BOB (aka Finn, onze ondersteuner) en een tot twee extra stuurgroepleden. Resultaat: een geweldige joviale ont-vangst in De Lotus, ‘t Perron, De Boemel en Zwik op vrijdag. En in Animoro (waar we enkele minuten radio zendtijd kregen), De 4 Bomen, Phobos, ‘t Vraagteken, Twidrio en Qw1i op zaterdag.

What’s Your frequency? Stuurgroep Bra’XL is je Luisterend Oor. Bra’XL is de stuurgroep van Vlaams-Brabant en Brussel. Zo’n stuurgroep houdt Formaat op de hoogte van wat leeft in de pro-vincie.

An Dours

DE ZEVENSPRONGZet jeugd op de politieke agendaDe gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Formaat schreef ‘De zevensprong’, een memorandum dat politici oproept om werk te maken van een breed en sterk jeugdbeleid.

Sterk jeugdbeleidWil jij ook een beleid waarin jongeren hun ding kunnen doen? Waar jonge vrijwilligers naar waarde geschat worden? En waar jeugdhuiswerk kan groeien? Bezorg het memorandum aan de mensen die het in jouw gemeente voor het zeggen hebben. Nu of in de toekomst. Ken je politici die de jeugdhuissector een warm hart toedragen? Zorg er dan voor dat zij dit memorandum zeker lezen. Het memorandum werd opgestuurd naar je jeugd-huis en je vindt het op www.formaat.be.

DebattleMet het memorandum kan je ook zelf aan de slag. We vragen je om – samen met de jeugdraad, vrienden, school of andere jeugd-werkorganisaties – in het weekend van 28 tot 30 september een debat te organiseren. Dan is het Debattle, een weekend vol poli-tieke debatten over heel Vlaanderen en Brussel. Nodig politici in jouw gemeente uit en voel hen aan de tand over de onderwerpen die jij belangrijk vindt. In ons memorandum vind je al heel wat inspiratie. Kijk ook zeker op www.debattle.be en registreer er jouw Debattle.

HANGMANWerken met en voor rondhangende jongerenDe Hangman biedt vorming en begeleiding aan iedereen die op een positieve en structurele manier wil werken met en voor rondhangende jongeren. Een basisvorming die je traint in het opstarten van een structureel rondhangbeleid, intervisie voor diegene die willen verbeteren en verfijnen en vorming op maat om specifieke vragen en noden te beantwoorden.

De basisvorming wordt georganiseerd op 8 mei 2012 in Turnhout en op 22 mei 2012 in samenwerking met stad Brugge. Praktische informatie wordt bezorgd na het afronden van je inschrijving. De vormingsdagen gaan telkens door van 10u tot 16u30. De kostprijs is 60 euro voor een volledige dag, lunch inbegrepen.

www.vvj.be

9

Page 10: Formaat Magazine mei 2012

REPORTAGE

Page 11: Formaat Magazine mei 2012

In het jeugdhuis zitten heel wat mensen samen. Ieder met eigen sterktes, persoonlijkheden, taken en ver­wachtingen. Samen vormen zij het team waarop je wer­king draait. Wil je de teamspirit aanwakkeren of in de verf zetten? Dan is teamtime een must.

Tekst: Kim Van Zele, Lotte Van de Werf

TopteamAls ik ‘team’ opzoek op het wereldwijde web, krijg ik van Wikipedia een mooie omschrijving. “Een team is een (klein) aantal mensen (een groep), dat bij elkaar is gebracht, om één gemeenschappelijk doel te bereiken en het in grote lijnen eens is over de weg naar dit doel. Behalve een ge-meenschappelijk doel en een gedeelde visie over de aanpak, moeten de verschillende teamleden elkaar aanvullen. Verder moet er sprake zijn van een gedeelde verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid.” Een ge-meenschappelijk doel, gedeelde verantwoordelijkheid, elkaar aanvullen? Klinkt als ‘jeugdhuis’ in mijn oren. Want een jeugdhuis, dat is teamwerk. Groepsgevoel is een belangrijke basis voor het succes van je werking. Een sterke groep staat vaak gelijk aan een sterke werking. Het motiveert, stimuleert en inspireert. Dat je samen meer bereikt, is waar. En het is ook gewoon een pak leuker dan solo vliegen.

TeamtimeVoor jezelf neem je af en toe wat me-time. Met je lief plan je wat we-time. Voor een groep is dat niet anders. Ook teamtime is belangrijk. Want een straf team krijg je niet zomaar. Daar moet je aan bouwen en in investeren. Dat doe je dagelijks door samen je werking te dragen. Door samen te ver-gaderen, elkaar uit te dagen in een spelletje tafelvoetbal of samen in de zetel te hangen. Maar af en toe is het fijn om eens echt tijd te maken voor je team en een teamactiviteit te organiseren.

Stilstaan en vooruit gaanWil je een teamactiviteit organiseren, dan sta je best bij een aantal dingen stil.

Doel Er kunnen verschillende aanleidingen zijn om een teamactiviteit te orga-niseren. Als je al een straffe groep bent, dan moet je inspanningen doen om dat zo te houden. Zo kan het na een drukke periode leuk zijn er even tussenuit te gaan met je groep. Als beloning en als boost. Zit je met heel wat nieuwe mensen? Dan is het belangrijk de teamspirit aan te wakkeren. Je activiteit heeft dan vooral als doel je groep hechter maken. Een team-activiteit kan ook een moment zijn om te evalueren en vooruit te blikken.

“EEN STERKE GROEP ZORGT VOOR EEN STERKE WERKING”

Help, wat moeten we doen• Bezoek eens een ander jeugdhuis• Speel een spel. Op zoek naar inspiratie? Surf naar www.jeugdwerknet.be/spelen. Je kan er ook je eigen fantastisch originele spelen toevoegen.• Ga paintballen of lasershooten, succes verzekerd.• Speel een gps-spel. Beetje duurder, maar topteam-time.• Foodies? Ontbijt samen, kook samen, organiseer een barbecue.• Bezoek een pretpark.• Ga mee op vormingsdag/-weekend met RADAR. www.formaat.be/radar• …

zelf doen

11

Page 12: Formaat Magazine mei 2012

DoelgroepVoor wie organiseer je de teamactiviteit? Is het een activiteit voor je be-stuur? Voor je kernmedewerkers? Of voor alle leden in je jeugdhuis? Be-slis wie je wil bereiken.

OrganisatorWie de activiteit organiseert, is deels afhankelijk van het doel en de doel-groep van je activiteit. Als je de bestuurders wil bedanken voor hun gro-te inzet, zorg dan dat ze zelf niet te veel moeten organiseren. Wil je het kernteam verrassen met een toffe activiteit? Laat de organisatie dan juist wel over aan het bestuur. Organiseer je een grote teamactiviteit voor al je medewerkers en bestuurders, stel dan een werkgroepje samen. Trou-wens, ook de organisatie van zo’n teamactiviteit is bevorderend voor het groepsgevoel en het enthousiasme.

TijdWanneer ga je je activiteit houden en vooral ook hoeveel tijd trek je er voor uit? Een weekend, dag, midweek of week?

1,2,3 actieWeet je voor wie je iets wil organiseren en waarom? Dan is het tijd om je hoofd te breken over een leuk programma. Als je het programma opstelt, is het vooral belangrijk dat je zorgt voor een evenwicht tussen ontspan-ning en wat serieuzere dingen. Zo kan je op een teamweekend vergade-ren en plannen en maak je daarnaast tijd voor leuke activiteiten. Het is ook belangrijk om tijdens zo’n weekend een paar vrije momenten te voorzien. Die momenten geven ruimte voor spontane activiteiten of wat rust voor de groep.

“OOK DE ORGANISATIE VAN JE TEAMACTIVITEIT BEVORDERT HET

GROEPSGEVOEL”

“EEN STRAF TEAM KRIJG JE NIET ZOMAAR. DAAR MOET JE AAN BOUWEN EN IN INVESTEREN”

INTIEMVersterk je groepsgevoel met deze uitdagingen.

Het zeildoek• NODIG: zeildoek• STARTPOSITIE: iedereen staat op het zeildoek. De op-pervlakte van het zeildoek is niet veel groter dan de op-pervlakte die de groep inneemt als iedereen naast elkaar staat.

• OPDRACHT: draai het zeildoek om zonder dat iemand de grond raakt met zijn/haar voeten. • TEAMTIME: samenwerking, vertrouwen, oplossingsge-richtheid, leiden en volgen• EXTRA: te moeilijk? Voorzie dan een plastic zak waarop één iemand kan gaan staan om het omdraaien te verge-makkelijken.

Levende knoop• NODIG: blinddoeken• STARTPOSITIE: blinddoek een vijftal groepsleden. De vijf gaan naast elkaar staan en geven elkaar een hand. Vervolgens worden ze door een begeleider onder elkaar en over elkaar door geleid. Zo vormen ze samen een le-vende knoop.

• OPDRACHT: de blinddoeken gaan af en de deelnemers moeten proberen om zichzelf opnieuw te ontwarren zon-der de handen los te laten. • TEAMTIME: samenwerking, strategie, logica• EXTRA: grote groep? Geef de opdracht aan verschillende kleinere groepen. Voorzie een beloning voor de eerste groep die zich kan ontwarren.• …

zelf doen

12

Page 13: Formaat Magazine mei 2012

Op zoek naar leuke ideeën voor je teamtime? Laat je in­spireren door de activiteiten van Tel 18, De Paddestoel en ’t Straatje Zonder Einde.

PRETDAGDe Paddestoel (Groot-Bijgaarden) in een pretpark

Een nieuwe start / Finn: “De Paddestoel heeft een hele weg afgelegd. Het oude bestuur had vooral ingezet op het wegwerken van een gigantische schuldenberg. Dat deden ze door het jeugd-huis te verhuren. De Paddestoel verloor daardoor zijn aantrek-kingskracht bij de plaatselijke jongeren. Er was geen opvolging en even leek het einde van het jeugdhuis dan ook in zicht. Sinds begin 2012 is er toch een nieuwe bestuursploeg. Om de neuzen in een-zelfde richting te krijgen en de ploeg hechter te maken, plannen we enkele teamactiviteiten.”

Belonen en aanmoedigen / Finn: “Er was duidelijk nood aan teamtime. De vraag kwam dan ook van de bestuurders zelf. Uit een brainstorm kwamen verschillende ideeën. Zo willen we onder an-dere een barbecue organiseren en samen gaan bowlen. De eerste activiteit die gepland staat is een bezoek aan een pretpark. Samen gewoon tijd maken voor een dagje fun en elkaar leren kennen buiten de context van het jeugdhuis. Het is ook een beloning en een aanmoediging voor de nieuwe ploeg. Zij moeten het samen maken.”

Samen plannen / Finn: “Samen een activiteit plannen is trou-wens ook groepsbevorderend. Samen nadenken, brainstormen, plannen, een datum zoeken. Iedereen kijkt al enorm uit naar die uitstap. Ook dat is weer een boost voor de ploeg. Een reden om er voor te blijven gaan, als topteam.”

STRAATJE AAN ZEE’t Straatje Zonder Einde (Lembeke) waait uit op het strand

Bedankt, medewerkers / Kim: “Wij bedanken onze mede-werkers altijd met een zelfgemaakt etentje. Maar dat vonden we niet genoeg. Samen op weekend. Dat leek ons een goed plan. Twee jaar geleden werd het idee alvast goed onthaald. We probe-ren met alle medewerkers op weekend te gaan, maar dat is jam-mer genoeg nog niet gelukt.”

Gezond actief / Kim: “Naast een brunchvergadering maken we ook tijd voor leuke activiteiten. Een spelletje kubb of een stadsspel in de frisse (zee)lucht. Gezond en actief tegelijk. De avondactivitei-ten zijn meestal rustiger, maar soms ook heel heftig. Het leverde ons al zalige momenten en foto’s op.”

Tussen pint en cola / Kim: “Samenzijn tussen pint en cola is voor onze groep ook heel belangrijk. ’s Avonds een lokaal jeugd-huis bezoeken. Ter plaatse een kaartje leggen. Het zorgt voor een gezellige sfeer. Afgewisseld met de grotere activiteiten krijg je een zeer ontspannend weekend.”

Vogelnestjes / Kim: “Onze koks zijn ex-medewerkers en losse vrijwilligers. De traditie is dat wij altijd vogelnestjes eten. Of zeg maar nesten. De koks zorgen altijd voor een uitgebreid ontbijt of brunch. We hopen volgend jaar met dezelfde kookploeg aan de slag te gaan. Die zal tegen dan trouwens uitgebreid zijn met een mini jeugdhuisbezoeker in spe.”

PRETDAG

Doel: de groep

hechter maken

(nieuwe

ploeg, kennen

elkaar nog nie

t goed),

er even tussen

uit

Doelgroep: het

nieuwe bestuu

r

Organisatie: h

et nieuwe best

uur

Tijd: 1 dag

STRAATJE AAN ZEE

Doel: de medewerkers bedanken en het

groepsgevoel vergroten

Doelgroep: bestuur en medewerkers

(ongeveer 15 personen)

Organisatie: het bestuur

Tijd: (verlengd) weekend, van vrijdag

tot en met zondag

13

Page 14: Formaat Magazine mei 2012

LOCATIE GEZOCHTOp zoek naar een locatie voor je teamweekend of groepsweek? Kijk hier eens:

Op zoek naar een locatie voor je teamweekend of groepsweek? Kijk hier eens:• www.opkamp.be: Portaalsite voor België met door-klik naar de drie onderstaande sites- jeugdverblijven.be: Adressen van kampgebouwen in Vlaanderen- kampterrein.be: Adressen van kampterreinen in Vlaanderen en Wallonië- kampeercentra.be: Adressen van kampgebouwen in Wallonië

• Lokalenbank: een overzicht van groepen van Scouts en Gidsen Vlaanderen die hun lokaal verhuren – http://oudesite.scoutsengidsenvlaanderen.be/veld-werk/lokalenbank• www.hopper.be/jeugdverblijf/: Acht Jeugdverblijven, gebouwen en kampeerterreinen voor weekends en kampen met tal van mogelijkheden, gezellig binnen of avontuurlijk buiten.

TELWONENTEL 18 (EKEREN) woont een week lang in het jeugdhuis

Wonen in het jeugdhuis / Sophie & Ann-Sophie: “Vier jaar geleden vroegen we ons af hoe het zou zijn om te wonen in het jeugdhuis. Zo is Telwonen ontstaan. Ondertussen organiseren we de leefweek al voor de vierde keer. Een week lang wonen we echt in het jeugdhuis. Iedereen arriveert hier met zijn hebben en hou-den.”

Een echte familie / Sophie & Ann-Sophie: “Overdag gaan we gewoon naar de les of het werk. We zijn precies een echte familie. Je leert de zorgzame kant van mensen kennen. Iedereen is ver-draagzaam en zorgt goed voor elkaar. Zo zet de eerste die wakker is bijvoorbeeld spontaan een pot koffie. We werken niet met taken-lijsten, alles verloopt heel spontaan.”

Dicht op elkaar / Sophie & Ann-Sophie: “Alles gebeurt in de instuifruimte. We leven dus echt dicht op elkaar. Het slaapgedeel-te is afgescheiden van de rest van de ruimte door een toneeldoek. Dat houdt het licht en lawaai wat tegen. Als er mensen vroeger willen gaan slapen, zetten we uiteraard de muziek wat stiller. En praktisch? We hebben in het jeugdhuis een keuken, dat is best handig. Om ons te wassen maken we gebruik van de douches van de scouts aan de overkant van het terrein.”

Op stap / Sophie & Ann-Sophie: “Vandaag gingen we met een aantal mensen naar de markt om kip te kopen. We gingen ook een kijkje nemen op de buitenspeeldag in het park. Zaterdag staat er een ‘bonte avond’ op het programma. Dan moet iedereen iets voor-bereiden. Tussendoor spelen we gezelschapsspelletjes, we kijken een film of spelen op de Wii. We chatten ook met elkaar via een LAN-netwerk. Onze computer kreeg zelfs al een naam, ‘Luk’. Op woensdag, vrijdag en zaterdag is het jeugdhuis gewoon open en stroomt onze living vol.”

TELWONENDoel: de groep hechter maken, plannen wat er de rest van het jaar gebeurtDoelgroep: vrijwilligers (ongeveer 10 personen)Organisatie: de ploeg zelfTijd: volledige week, van zondag tot zondag

14

Page 15: Formaat Magazine mei 2012

Kara zit sinds kort in het bestuur van WakaWaka, een allochtone jongerenwerking in Mechelen. Ze staat er haar mannetje. Samen met de rest van het WakaWakateam biedt ze de ‘hangjongeren’ uit de Mechelse stationsbuurt een plek waar ze zich kunnen amuseren.

Tekst: Don Pandzou

“Via Facebook kwam ik te weten dat een aantal vrienden van me een jongereninitiatief hadden opgestart. Ze richtten zich op ‘hangjongeren’ uit de stationsbuurt. Een buurt die me niet on-bekend was. Vrienden van mij hingen daar regelmatig rond. Ik twijfelde geen moment toen ze me vroegen of ik mee in hun team kwam. Veel van de jongeren die we bereiken zijn niet de mak-kelijkste en overwegend mannelijk. Ik zie dat als een uitdaging. Simpel is het zeker niet om daar je mannetje te staan als meisje. Gelukkig kan ik rekenen op de support van een ander meisje met meer ervaring. We zijn trouwens volop bezig met een offensief om meer vrouwelijke leden te rekruteren. Meisjes bereiken is een van de moeilijkste taken van een allochtone jongerenwer-king. Ik zie het als een persoonlijke missie om daar verandering in te brengen. Ik help ook bij het organiseren van activiteiten. Bij de heropening van onze instuifruimte word ik verantwoor-delijk voor de toog. Onze werking lijkt in veel opzichten op een jeugdhuis. Jongeren komen hier samen om zich te amuse-ren. We geven hen een plek waar ze zichzelf kunnen blijven en waar ze activiteiten kunnen organiseren. Ook ons motto is ‘voor jongeren en door jongeren’.”

Formaat ondersteunt naast 380 jeugdhuizen ook 50

jongerenwerkingen. Zo’n jongerenwerking is net als het

jeugdhuis een plek voor en door jonge mensen, maar

richt zich meer specifiek naar allochtone jongeren.

“WE ZIJN BEZIG MET EEN OFFENSIEF OM MEER VROUWEN IN DE WERKING TE KRIJGEN” (KARA, 20)

15

Page 16: Formaat Magazine mei 2012

IN 2012 BESTAAN JEUGDHUIZEN 50

JAAR. AL EEN HALVE EEUW DOEN ZE HUN EIGEN DING. AL EEN

HALVE EEUW IS ER PLEK VOOR TALENT EN

GOESTING. VOOR LEF EN EXPERIMENT. VOOR

JOU EN JE DROMEN. DON’T HYPE. JUST BE

INSPIRED. Anil (22), Wollewei

“ER WAS RUIMTE OM TE ORGANISEREN EN TE EXPERIMENTEREN.

EN OM DOOR TE GROEIEN.”“In het jeugdhuis ontdekte ik de andere kant van fuiven. De dans-vloer kende ik al. Als vrijwilliger kreeg ik de kans om achter de schermen te duiken en te zorgen dat anderen het leuk hadden op de dansvloer. Er was ruimte om te organiseren en te experimen-teren. En om door te groeien. Want ondertussen heb ik een job in het jeugdhuis.”

Dag van de Jeugdhuizen

Ook jouw jeugdhuis inspireert. Laat zien wat je in

huis hebt en zet je jeugdhuis op de kaart op www.

donthype.be. Organiseer op 16 november een

feest. Laat van je horen. Op jouw manier. Klein,

groot, stil, luid, buiten, binnen of binnenstebuiten.

www.donthype.be

Don’t Hype

50 jaar jeug

dhuizen

16

Page 17: Formaat Magazine mei 2012

Pieter (20), Jong Valaar

“IK ZAG VROEGER GEEN ORGANISATOR IN MEZELF. DAT IS ECHT VERANDERD

DANKZIJ HET JEUGDHUIS”“Heb je een idee? Dan kan je daar in het jeugdhuis mee aan de slag. Ik werkte ondertussen al mee aan een paar echt grote events. Samen met andere jeugdhuizen. Van het laatste event was ik zelfs de trekker. Ik zag vroeger geen organisator in mezelf. Dat is echt veranderd dankzij het jeugdhuis. Ik kreeg er de kans om het gewoon te doen. In een kader, met budgetten en samen met anderen. Zonder dat kader begin je toch niet gauw aan zo’n groot event.”

Baptist (22), ‘t Mutske

“IK ZAG DJ’S BEZIG IN HET JEUGDHUIS. VANDAAG HEB IK EEN EIGEN SHOW

OP FM BRUSSEL”“Op mijn vijftiende werd ik lid bij jeugdhuis Alleman in Oudergem. Ik gaf er mijn eerste D&B feestjes. Ik maakte fouten. Haalde suc-cessen. De ervaring die ik opdeed, gebruik ik vandaag bij de or-ganisatie van het muziekfestival Bruksellive. En ik heb een eigen collectief, 54KOLAKTIV, waarmee ik feestjes organiseer in Brus-sel. Het jeugdhuis gaf me ook de experimenteerruimte om als dj te starten. Ondertussen draaide ik al op veel grote feestjes. Ik heb mijn eigen radioshow op fm Brussel en zit ook bij het online muziek platform 22tracks. Wat ik vandaag doe, is een droom. Zon-der het jeugdhuis had ik dit nooit kunnen bereiken.”

17

Page 18: Formaat Magazine mei 2012

HARRY’S HELPDESK

GEBRUIKT JE JEUGDHUIS VERENIGINGINFO.BE?Sinds 1 januari 2012 zit vereniginginfo.be mee in het voordelenpakket van het lidmaatschap bij Formaat. In december kreeg ieder jeugdhuis een persoonlijke toegangscode om aan de slag te kunnen met het programma.

Waarom vereniginginfo.be gebruiken? Heel wat jeugdhuizen zijn niet in orde met hun vzw-verplichtin-gen en hun boekhouding. Verenigininfo.be maakt het beheren van je werking een pak makkelijker. Doordat je de info op een centrale plaats verzamelt, kan je de gegevens ook makkelijk doorgeven aan je opvolgers.

Wat kan je doen met vereniginginfo.be?• De formulieren I en II op een handige manier automatisch,

digitaal invullen. Die formulieren moet je verplicht neerleggen en laten publiceren in het Staatsblad.

• Een ledenregister bijhouden. Die lijst bevat alle leden van je algemene vergadering. Je moet de lijst bijhouden op je maat-schappelijke zetel.

• Op een eenvoudige manier je basisboekhouding doen via As-sist Free dat voldoet aan de vzw-verplichtingen (opgelet ook feitelijke verenigingen moeten een boekhouding bijhouden).

• Het beheren van de boekhoudbestanden op een externe ser-ver, hierdoor kan de informatie nooit meer verloren geraken.

• Leden kunnen voor 12 euro per maand Assist Plus krijgen met een pak meer mogelijkheden zoals stockbeheer en leden-beheer.

Geen toegangscode gekregen?Kreeg jouw jeugdhuis geen toegangcode? Neem dan contact op met de ondersteuner in je provincie/stad.

www.formaat.be/ondersteuning

WABLIEF?Moet je al een geluidsmeter kopen? Ja / NeenFormaat raadt alle jeugdhuizen aan om te wachten met het aankopen van een geluidsmeter. Als federatie onderhandelen we momenteel om voordelige meetapparatuur te kunnen aan-bieden via een samenaankoop. Hoe loopt zo’n samenaankoop? We lanceren binnenkort een voorinschrijving. Door daar op in te tekenen, geef je aan dat je interesse hebt in zo’n samenaan-koop. Het geeft je nog geen koopverplichting. De resultaten van deze voorinschrijving worden gebruikt om de beste prijzen voor de beste kwaliteit te onderhandelen. Op basis van het aantal voorinschrijvingen wordt de definitieve prijs vastgelegd. Via de samenaankoop zouden naast geluidsmeters ook oordopjes en absorberende panelen worden aangeboden.

Hou www.formaat.be in het oog voor meer info. En vooral koop NU nog geen materiaal. Je zal sowieso te veel betalen.

VZW CHECK IT!Algemene vergadering gehouden?Binnen de zes maanden na het einde van het boekjaar moet je een algemene vergadering organiseren. In de meeste jeugd-huizen of jongerenwerkingen loopt het boekjaar gelijk met het kalenderjaar. Dat wil zeggen dat je voor eind juni je algemene vergadering moet organiseren. Nog niet gedaan? Maak er dan werk van.

Documenten neergelegd?Op de algemene vergadering keur je de jaarrekening goed. Als de jaarrekening is goedgekeurd, moet je die verplicht neer-leggen bij de griffie van de Rechtbank van Koophandel en la-ten publiceren in het Staatsblad. De jaarrekening moet voldoen aan de vormvereisten die vastgelegd zijn door de wetgever. Als je je documenten invult via vereniginginfo.be voldoen die aan de vormvereisten.

18

Page 19: Formaat Magazine mei 2012

Het ene moment volg je een muziekworkshop in een jeugdhuis. Het volgende moment kaap je de publieks­prijs weg op Humo’s Rock Rally. Het overkwam de jon­gens van Sleeper’s Reign. Lukas (19), de zanger van de band vertelt over lef en de zoektocht naar een eigen sound.

Tekst: Lotte Van de Werf • Foto: Sofie Janssens

“Ruben (gitarist, n.v.d.r.), Orson (sampler, n.v.d.r.) en ik volgden samen een muziekworkshop in 10R20, het jeugdhuis bij ons in Herentals. Muzi-kanten met weinig ervaring kregen er de kans om samen te spelen. Het einddoel was een optreden in het jeugdhuis. De band bestond uit wij drie en een zangeres. Tijdens de laatste repetitie moest die vroeger naar huis. Ruben, Orson en ik jamden nog wat verder. We coverden onder andere een nummer van Radiohead. Ik nam de zanglijn voor mijn rekening. Dat nummer speelden we ook op het eindconcert van het project. Het enthou-

siasme van het publiek gaf ons zin om verder samen te spelen. Jasper kwam er bij als bassist. Ik bleef zingen. We zochten onze eigen sound. We experimenteerden met samples en computergeluid en knutselden onze nummers in elkaar. Op een verjaardagsfeest van mijn zus kwamen we voor het eerst uit onze kelder met wat we hadden gemaakt. Met succes. De nummers waren er, het enthousiasme ook. Dus waarom niets insturen voor Humo’s Rock Rally. Lef? We dachten vooral: niks te verliezen. We hadden niet verwacht uit de selecties te komen. Het was nog een uitdaging ook. Onze nummers bestaan vaak uit 70 sporen. We moesten op zoek naar een manier om die live boeiend te brengen voor een publiek. Blijkbaar is dat gelukt. Die publieksprijs winnen is een ongelooflijke boost. We gaan het komende jaar hard werken aan onze nummers. Hopelijk komt er vol-gend jaar een eerste plaat. Eind april krijgen we een huldiging in onze eigen gemeente, Herentals. Best spannend. Dan geven we ook een klein optreden in het jeugdhuis. Gewoon voor familie en vrienden. Terug naar waar het allemaal begon.”

“LEF? WE DACHTEN VOORAL: NIKS TE VERLIEZEN” (LUKAS, 19)

• Luister naar Sleeper’s Reign

http://vi.be/sleepersreign

• Sleeper’s Reign aan het werk zien? TrixTrax-

Fest, 17 mei in Muziekcentrum Trix (Antwerpen)

www.facebook.com/TrixTrax

doen

19

Page 20: Formaat Magazine mei 2012

MUSIC BRIDGESEen muzikale brug over de taalgrensTekst: Finn Van Dinter • Foto: Toon Walleyn

Je buurt? Dat zijn je buren. Ook die van over de taal­grens. Want jawel, ook in Wallonië zijn er jeugdhuizen. En ook in de Waalse jeugdhuizen zijn ze verzot op mu­ziek. Daarom zette de Waalse jeugdhuisfederatie FOr’J, oftewel Fédération de Maisons de Jeunes et Organisati­on de Jeunesse, in samenwerking met Formaat het pro­ject Music Bridges Tour op poten.

MIJN BUUR(T)

“ONDANKS HET TAALVERSCHIL BEGREPEN WE ELKAAR: WE

LIETEN DE MUZIEK SPREKEN” (MAXIME)

Muzikale bruggenDe bedoeling van Music Bridges Tour vind je in de naam van het project zelf: het slaan van muzikale bruggen tussen Vlaanderen en Wallonië. Het is een uitwisselingsproject tussen Vlaamse en Waalse bands in Waalse en Vlaamse jeugdhuizen. Heel concreet: twee Waalse en twee Vlaamse bands zijn twee weekends samen in een repetitiehok gekropen, telkens begeleid door een Waalse en een Vlaamse coach. Een heel weekend luis-terden ze naar elkaar en maakten ze samen muziek. De deelnemende bands: Inside, 30000 Monkies, Qbick en Zappeur Palace.

Sprekende muziek“Ondanks het taalverschil begrepen we elkaar: we lieten de muziek spre-ken en daar draaide het om”, verduidelijkt Maxime. Maxime speelt in de Waalse band Zappeur Palace. Die band nam samen met de Vlaamse band Qbick deel aan het eerste coachingsweekend. Hannes, gitarist bij Qbick: “We hebben niet lang getwijfeld om ons in te schrijven: een leerrijk weekend, samenwerken met andere bands en vier optredens spelen … zo’n kans laat je niet liggen.”

Wallonië, verwegistan?“Ik ben al wel eens eerder in Wallonië geweest: naar de Ardennen op schooluitstap. En een tijdje terug nam ik deel aan een uitwisseling met de hogeschool van Charleroi”, legt Femke, de zangeres van Qbick uit. “Hier tijdens dit weekend was het gespreksonderwerp voornamelijk muziek.” En dat is een universele taal. De bands waren nog niet goed en wel ge-installeerd in het repetitiehok of ze begonnen al spontaan te jammen. “Zappeur Palace maakt een andere soort muziek dan wij, maar we luis-terden aandachtig mee en hebben daar veel uit geleerd. Zelf haal ik vaak inspiratie uit andere bands, welke band en welk genre ook,” vertelt Han-nes nog.

20

Page 21: Formaat Magazine mei 2012

Ook een straffe buurman of een sexy

buurvrouw? Laat het ons weten op

[email protected]

en nu jij!

“EIGENLIJK HEBBEN WE NIET ECHT OVER ONZE JEUGDHUIZEN

GESPROKEN MET ELKAAR. WE HADDEN HET VOORAL OVER

MUZIEK” (HANNES)

Jeugdhuizen?“Voor mij is een jeugdhuis een plaats waar volwassenen een plaats bie-den aan jongeren. Daar kan ik dan terecht voor ondersteuning voor mijn muzikaal project”, vertelt Maxime. Dat een jeugdhuis iets totaal anders is in Wallonië dan in Vlaanderen leek er tijdens dat weekend weinig toe te doen. “Zelf ben ik niet actief in de werking van het jeugdhuis: ik maak vooral gebruik van de repetitieruimte en ga zo veel mogelijk naar de con-certen die er geprogrammeerd worden. Een jeugdhuis is er voor en door jongeren. Maar eigenlijk hebben we niet echt over onze jeugdhuizen ge-sproken met elkaar. We hadden het vooral over muziek, en die sprak voor zich”, bevestigt Hannes.

Samen spelenBinnenkort gaan alle vier de bands samen de baan op en spelen ze vier concerten: twee in Wallonië, twee in Vlaanderen. Hannes: “We speelden nog nooit in Wallonië. We zijn dus nieuwsgierig naar het publiek en hoe zij onze muziek zullen ervaren. Met vier bands op vier verschillende lo-caties optreden zal zeker tot veel muzikale en sociale babbels leiden.”

Music Bridge TourWil je er zelf bij zijn op één van de vier optredens? Noteer

dan de onderstaande data in je agenda.

• 11 mei in Secteur 42 – Lodelinsart

• 12 mei in MJ Tamines – Tamines

• 18 mei in ’t Maegher Goet – Oostakker

• 19 mei in De Klinker – Aarschot

Luister zelfQBICK www.vi.be/qbick, Facebook: QBICK

Zappeur Palace www.facebook.com/ZappeurPalace

Inside www.youtube.com/watch?v=S-oI1KpftL8

30000 Monkies www.myspace.com/30000monkies

21

Page 22: Formaat Magazine mei 2012

De lente is in het land. Even konden we zelfs al genieten van temperaturen boven de 15 graden. Tijd om buiten te komen. Heel wat jeugdhuizen hebben naast hun gebouw ook een toffe buitenruimte. Een grote tuin, een kale koer of een heel kanaal. Er zit meer in je omgeving dan je denkt. Laat je inspireren door deze originele buitenplannen.

Tekst: Kim Van Zele & Lotte Van de Werf

“MENSEN KRIJGEN DE KANS OM MIDDEN IN DE STAD GROENTEN TE KWEKEN”

JAN (KAVKA)

KAVKA

KAVKA

REPORTAGE

GROENTEN UIT KAVKAKavka (Antwerpen) heeft sinds deze lente een moestuin op zijn binnenplaats. Mensen uit de buurt kunnen er tui­nieren. Een deel van de moestuin wordt gebruikt voor de volkskeuken.

Veel plaatsKavka ligt midden in het centrum van Antwerpen. Het oude schoolgebouw ligt centraal rond een grote koer. “De koer is vijfentwintig op vijfendertig meter. Daar kan je dus al eens iets op organiseren”, vertelt Jan Maas van Kavka.

Evenementenplein“We organiseren op jaarbasis een aantal evenementen op het binnen-plein. De eerste editie van Laundry Day ging hier bijvoorbeeld door. Jaar-lijks ontvangen we hier graffitiartiesten van over de hele wereld voor de graffiti-jam. Bij mooi weer vergaderen we aan de tafeltjes buiten of hou-den er een barbecue. En in de zomermanden is er de volkskeuken.”

Groen doenOp de koer van Kavka staan sinds kort ook tweeëndertig bakken met pot-grond. “Het moestuinproject is onze nieuwste aanwinst”, glundert Jan. Met het project geven we mensen de kans om in de stad toch een stukje grond te bewerken en groenten te kweken.” En in een bak van een vier-kante meter kan je al aardig wat kweken. Radijzen, pastinaak, aardappe-len, raketsla, spinazie, wortelen … De prille blaadjes schieten nieuwsgie-rig boven het zand uit. “De bakken zijn trouwens door de vrijwilligers van ons logistieke team gemaakt. Super toch hé”, vult Jan enthousiast aan.

Sociale groentenJan legt ook de nadruk op de sociale kracht van zo’n project. “Zowel jon-geren, volwassenen en vijftigplussers maken deel uit van het project. Dat wil ook zeggen dat al die mensen hier over de vloer komen. Kavka be-zorgt de buurt heel wat overlast. Het is leuk dat mensen uit de buurt via dit project ook eens op een positieve manier in contact komen met het jongerencentrum. Dat ze zien wat hier gebeurt en in contact komen met de jongeren die hier zitten. En dat allemaal dankzij tweeëndertig bakken met zand.”

22

Page 23: Formaat Magazine mei 2012

ZWEMMEN, ZAND EN ZONHoe een kaal terras een zomers strand kan worden? Daar weten ze in Time­Out (Zellik) alles van. Vorige zomer bouwden de vrijwilligers van het jeugdhuis een zwembad met strand.

StrandlandTime-out heeft een terras van 150 m². Veel plek dus. “We houden er re-gelmatig optredens. En ieder jaar organiseren we een groot beachvolley-tornooi. De straat voor het jeugdhuis wordt dan vol zand gekapt. Het ter-ras toveren we om tot een echte beachbar”, vertelt Guy Jr., een van de vrijwilligers van het jeugdhuis.

Goed gekTime-Out probeert ieder jaar iets opvallends te doen. “Toen een van de vrijwilligers met het idee kwam om een zwembad te bouwen, dachten we ‘goed gek, dat lukt ons nooit’. Toch zijn we er aan begonnen. Het kost-te ons bloed, zweet en tranen. Maar het was absoluut de moeite”, aldus een enthousiaste Guy.”

Buurtpret“We bouwden het zwembad helemaal zelf”, vult Guy Jr. aan. “Een con-structie van tien meter op tien. En anderhalve meter diep.” Daar kan je al eens een duik in nemen. En dat deden heel wat mensen. “Het leuke was dat er veel buurtbewoners kwamen zwemmen die anders nooit naar het jeugdhuis komen. Zo doken heel wat ouders met hun kinderen in het wa-ter. Een leuke manier voor hen om kennis te maken met het jeugdhuis. Zo zagen zij dat we hier wel meer doen dan aan de toog hangen.”

Dromen van …Hoewel het zwembad een succes was, zal Zellik het deze zomer zonder waterpret moeten stellen. “Het vraagt heel veel organisatie. Er moet altijd permanentie zijn en dat is niet haalbaar. Maar we houden het zomerse gevoel op ons terras. Dit jaar zal er opnieuw een strandbar zijn met zand, parasols en hopelijk meer zon dan vorige zomer”, Waarmee ze dit jaar gaan verrassen dan? “We dromen van een schaatsbaan op ons terras in de winter.”

DIY BUITENBARDe Stip (Ham) mag het stenen plein dat aan hun gebouw grenst, gebruiken als terras. Om het gezelliger en knus­ser te maken, knutselden ze een zomerse buitenbar.

Zon tot zonsondergang“Tijdens de zomermaanden organiseren we veel buitenactiviteiten”, aldus Pieter, secretaris van De Stip. “De zon schijnt op het terras tot ze onder-gaat. Mensen kunnen er dus genieten van de allerlaatste zon en blijven dan ook lang plakken. Tot nu toe zetten we altijd gewoon een tentje en wat stoelen buiten. We droomden van een echt terras, zodat we onze zon-neplek nog beter konden benutten.”

BuitenbarEn van dromen kwam discussiëren en brainstormen. Tijdens het laatste bestuursweekend hakte de ploeg van De Stip de knoop door. “Een van onze vrijwilligers werkte het plan verder uit. We maakten alles zelf. De

DE STIP

“ER KWAMEN BUURTBEWONERS ZWEMMEN DIE ANDERS NOOIT IN HET

JEUGDHUIS KOMEN” GUY JR. (TIME-OUT)

TIME-OUT TIME-OUT

23

Page 24: Formaat Magazine mei 2012

bar, de zitbank en de bloembakken. Zo spaarden we heel wat geld uit. Gelukkig zitten er enkele handige harry’s in ons team”, vult Pieter aan. “Zo gauw de zomer doorbreekt houden we een ‘instuif’ voor onze nieuwe buitenbar. Met de huidige weersvoorspellingen zal dat nog even duren, maar wij zijn alvast klaar voor de zomer.”

Een pluim van de burgemeesterHet nieuwe buiteninterieur geeft het jeugdhuis een extra boost. “Het jeugdhuis ligt achter het gemeentehuis van Ham. De mensen die bij de gemeente werken wandelen dus alle dagen voorbij ons nieuwe terras. Zo zien ze wat we in petto hebben. We kregen zelfs persoonlijke felicitaties van de burgemeester”, zegt Pieter enthousiast.

DROOMTERRAS MET BUITENPODIUMIn Juvenes (Zele) zijn vrijwilligers volop bezig met de he­raanleg van hun tuin en terras. Wat een groezelig gras­plein is, moet een droomplek worden waar bezoekers lekker kunnen loungen.

Onsamenhangende buitenruimteDe buitenruimte van jeugdhuis Juvenes bevindt zich achteraan. De ruimte bestaat uit twee delen: een stenen terras en een grasplein met een aantal bomen. Achteraan is er nog een repetitiekot waar groepjes ongestoord muziek kunnen maken. “Momenteel is het een beetje een onsamenhan-gend geheel. Het terras wordt ook bijna nooit gebruikt”, vertelt Pieter, beroepskracht in het jeugdhuis.

Lounge terrasHet jeugdhuis wil graag een lounge terras met buitenbar, lampionnen en gezellige muziek. “We voorzien ook een privéterras voor het repeti-tiekot”, zegt Pieter. Het terras, het grasplein en het privéterras moeten een gezellig geheel worden. “Op het kleine buitenpodium willen we graag akoestische optredens programmeren”, vult Pieter aan.

CaféstraatJuvenes ligt in een caféstraat, net zoals de Gentse Overpoort. Met het nieuwe rookverbod staat er altijd veel volk buiten. En dat is niet goed voor de buurt, vertelt Pieter. “In de zomer zit er meer volk buiten dan binnen. We hopen met het nieuwe terras de bezoekers van de straat te houden.”

Een investeringDe plannen worden uitgevoerd door een werkgroep die bestaat uit vrijwil-ligers. Goedkoop zijn de bouwwerken niet, maar een investering is het wel. Het terras moet een trekpleister worden. Hopelijk trekt onze kleine oase meer volk naar het jeugdhuis.

De ultieme droom“We dromen van een gezellige plek waar we buitenfeestjes kunnen houden,” aldus Pieter. “Hopelijk vinden de buren onze buitenplannen ook gezellig” (lacht). Juvenes plant alvast een terraswarming om hun nieuwe aanwinst in te wijden.

“WE KREGEN PERSOONLIJKE FELICITATIES VAN DE BURGEMEESTER”

PIETER (DE STIP)

“HET TERRAS MOET EEN TREKPLEISTER WORDEN” PIETER (JUVENES)

DE STIP

JUVENES

JUVENES

24

Page 25: Formaat Magazine mei 2012

EEN KANAAL IN JE ACHTERTUINDe Harp (Zwevegem) ligt langs het kanaal Kortrijk­Bos­suit. Jaarlijks organiseert het jeugdhuis samen met het jeugdcentrum een vlottentocht. Daar nemen driehon­derd jongeren aan deel.

Een kabbelend kanaalLangs het kanaal Kortrijk-Bossuit ligt ter hoogte van de brug in Zwevegem een jeugdhuis. Achter de dijk. Een dijk die een ideale tuin is. En ook de perfecte tribune bij optredens. Idyllisch aan het water, kabbelt De Harp. Je hoort er het klotsen van het kanaal. Je ziet er schepen voorbijvaren. Zucht …

Te land … en te waterOoit moet er een jeugdhuisvrijwilliger gedacht hebben ‘al dat water in onze achtertuin, daar moeten we iets mee doen’. Dat moet zo’n zevenen-twintig jaar geleden zijn ondertussen. Want de vlottentocht is aan zijn zo-veelste editie toe. “De vlottentocht is een wedstrijd waar bijna alle jeugd-verenigingen uit Zwevegem aan deelnemen. Het is uitgegroeid tot hét eve-nement voor de Zwevegemse jeugd”, vertelt Veerle van de jeugddienst. “Meer dan driehonderd jongeren bouwen mee aan een vlot en proberen zich overeind te houden. En dan zijn er nog een heleboel toeschouwers.” De wedstrijd wordt traditiegetrouw afgesloten met Vlottenrock.

Samen“Zo’n evenement is een boost voor de sociale cohesie in een gemeente”, vult Veerle aan. “Iedereen leeft er naartoe. Het jeugdhuis werkt met heel wat verenigingen samen om de wedstrijd te realiseren. Die dag zijn er meer dan honderd vrijwilligers actief, dat kan het jeugdhuis onmogelijk alleen. Het jeugdhuis blijft wel de trekker van de tocht.”

Skaters en barbecuesHet jeugdhuis grenst niet alleen aan het kanaal. Naast het jeugdhuis is ook een groot skatepark. Ook dat brengt leven in de brouwerij. “In de zo-mer is er altijd een grote skatecontest. Zo’n park brengt weer nieuw volk naar het jeugdhuis.” Maar bovenal blijft het gewoon heerlijk uitwaaien, barbecueën, zonnen en ravotten langs het kabelende kanaal.

DE HARP

“AL DAT WATER IN ONZE ACHTERTUIN, DAAR MOETEN WE IETS MEE DOEN”

VEERLE

DE HARP

DE HARP

DE HARP

25

Page 26: Formaat Magazine mei 2012

Hannah woont in Mariakerke (Gent). Ze stu­deert Fysica en sterrenkunde in Brussel. In haar vrije tijd combineert ze wetenschap, kunst en woord. Door haar schrijfkunsten werd ze gese­lecteerd voor het project Vers/Verse.

Tekst en foto: Kim Van Zele

“Vanaf dat ik kon lezen, las ik veel en heel graag. Waarschijnlijk kreeg ik daardoor de schrijfmicrobe te pakken. Tot voor kort schreef ik voornamelijk gedichten. Nu zijn dat kortverhalen. Een bepaalde stijl heb ik niet, maar ik betrek er wel de weten-schap bij. Soms vertrek ik van een woord dat ik speciaal vind en schrijf ik daar een heel verhaal rond. Vroeger waren het woorden uit de les Nederlands, nu zijn het fysicawoorden. Mijn thema’s zijn vaak filosofisch. Ik vind een tekst pas echt goed als je je er in herkent. Bijvoorbeeld de plaatsvervangende schaam-te voor het personage. Ik doe ondertussen al enkele jaren mee met Kunstbende, daardoor leerde ik ook het project Vers/Verse kennen. De eerste sessie met Stijn Vranken was zeer gezel-lig. Ik werd van de wetenschapsnerds naar de poëzienerds geslingerd. Ik was verbaasd door de stapels gedichtenbundels die iedereen mee had. Een heel project werd afgesproken. In groep werken is vaak beperkend. Maar tijdens de sessies zijn we dichter naar elkaar gegroeid. We geven elkaar input en wer-ken samen het project uit. Binnenkort testen we de voorstelling uit in een jeugdhuis. Het is zoals vliegertjes oplaten en zien of het werkt. Tegen november is het project af. De voorstelling moet echt goed zijn. Ik ga hier superhard mijn best voor doen.”

Volg Hannah via haar blog: mesoiseaux.wordpress.com

Vers/VerseVers/Verse is een multidisciplinair project dat creatieve

jongeren uit de Gentse jeugdhuizen en daarbuiten inspi-

reert. Samen met professionals sleutelen de jongeren

aan hun werk.

De begeleiders? DJ Grazzhoppa (DJ & sampling) – Tom

Verbruggen (Fotografie) – Tomas Lootens (Grafisch) –

Kristof Deneijs en Does Dewolf (Bands) – David Van Den

Hende (Singer-songwriter) – Stijn Vranken (Woord).

Meer over Vers/Verse?

www.versverse.be www.facebook.com/versverse

Bekijk het eindresultaat op 17 november tijdens het

Don’t Hype Festival in kunstencentrum Vooruit (Gent).

Vers/Verse is een initiatief van Formaat Jeugdhuiswerk

Vlaanderen, Poëziecentrum en de Gentse Jeugddienst.

26

Page 27: Formaat Magazine mei 2012

Op paasmaandag smeerden de Oost­Vlaamse jeugdhuizen hun benen voor het jaarlijkse voetbaltornooi. Op de ter­reinen van jeugdhuis Leeuwerik (Lede) streden twintig ploegen om de Formaatcup 2012. Niet enkel mannen, ook de vrouwen waagden zich op het veld.

Tekst: Hannah Verhellen

IN BEELD

Roze regenjas versus grijze wolken: 1 – 0 / De zon

was de grote afwezige. In de plaats daarvan vooral veel grijze

wolken en regen. Dat kon de sfeer niet bederven. Naast het

veld dansten de deelnemers of sprongen touwtje om zich op

te warmen en de sfeer er in te houden. Een van de vrouwelijke

keepers trotseerde de regen met een roze regenjas.

Ambiance versus goals: 1 – 0 / Exixion (Wetteren) was de grote am-biancemaker. Het was een nek-aan-nekrace met Juvenes (Zele). Uitein-delijk liet de jury het publiek beslissen wie de beker verdiende. “We zijn blij met onze prijs, al wisten we zelfs niet dat die bestond. Bij ons is er gewoon altijd ambiance,” vertellen de deelne-mers van Exixion enthousiast. Juvenes kreeg tien drankbonnen als troostprijs en een eervolle vermelding.

Özburun versus Alfa: 1 – 0 / Özburun

(Gent) was de grote winnaar. Ze speelden de

finale tegen Alfa op een drassig veld. Ze uitten

hun geluk door plat op de buik eens goed in de

modder te duiken. “Van ons mogen ze zo’n tor-

nooi vaker organiseren,” luidde het. “Winnen

was wel een beetje ons doel. De andere jeugd-

huizen kwamen duidelijk meer om plezier te

maken. De sfeer was dan ook top.”

Klein versus groot: 1 – 0 / De jongens van

‘jongeren en diversiteit’ waren de kleinsten. Hun

ploeg bestond uit jonge voetballers van een jaar of

elf. Toch hielden ze zich staande tussen de – ook nog

jonge maar iets minder kleine – andere spelers. Ze

kregen dan ook welverdiend de fairplayprijs.

Vrouwen versus mannen: 1 – 0 / De vrouwen waren de grote aanwezigen. Per vrouwelijk voetballer kreeg de ploeg een goal voorsprong. Er was ook een be-ker voor de ‘knapste vrouwenploeg’. Die ging naar Sjatoo. De ladies van het jeugd-huis in Laarne stonden duidelijk hun man-netje op het veld.

Pechvogels versus blessures: 1 – 0 / Leeuwerik was de grote organisator. “Naast

het jeugdhuis ligt een voetbalveld. We houden

daar wel vaker een tornooi”, vertelt Maxime

van het jeugdhuis in Lede. “Aan zo’n grote

activiteit meewerken is toch nog iets anders.

Het is heel leerrijk en leuk om te doen en je

ontmoet veel jeugdhuizen,” vult hij aan. En

hoe doet de Leeuwerik het op het veld? “We

zijn vooral goed in blessures oplopen en din-

gen breken.” Zoals verwacht kreeg het jeugd-

huis de pechvogelbeker. Met luid applaus.

Eer versus overwinning: 1 – 0 / Alfa en Den Tram waren de grote bijna winnaars. De sportievelingen van Den Tram (Herzele) kaapten de beker voor de derde plaats weg. En Alfa (Brakel) eindigde op een eervolle tweede plaats. En dat met een vrouwelijke topschut-ter in de ploeg. Yana is niet groot, maar op het veld wel vinnig. “Het was soms lastig om tegen grote mannen te spelen, maar ik stond mijn mannetje,” vertelt ze uitgelaten.

www.facebook.com/formaatoostvlaanderen/photoswww

Merci aan alle deelnemers, supporters en aan Leeuwerik voor de co-organisatie.

27

Page 28: Formaat Magazine mei 2012

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap Gedrukt op gerecycleerd papier

V.U.: Tom Willox, Moerheide 9, 9220 Hamme

‘t Hoekske • ‘t nieuw Jop • ‘t Onkrooid • ‘t Schuur • ‘t Slot • ‘t Soot • ‘t Staminee • ‘t Verschil • 10R20 • 2040 • Ahoy • Babylon • Biesakker • Bouckenborgh • Centraal  • De Biekorf  • De Bogaard  • De Choke  • De Faar  • De  Jeuzel  • De Kern • De Kromme • De Moeve • De Mussenakker • De Nok • De Non • De Raap  • De Sjepap  • De Splinter  • Den Daak  • Den Dijk  • Den Dorpel • Den Eglantier • Den Halm • Den JOC • Den Trap • Den Trechter • Doema • Frontaal • Govio • Het Varken van St.- Antonius • Hob Nob • Hoje • Jazaki • Jeka • Jeti • JHA’laar - Qbus • JoeNiz • Joh • Joké • Joki • Joko • Jokot • Jong Valaar • Joppe • Josto • Kabal • Kaddish • Kadee  • Kaktus  • Kapao  • Kavka  • KOmAF • Korridor • Krejoel • Kroenkel • Kwinten • Lido •  Malmejo  •  Nieuw  PagoDe  •  Nootuitgang  • Ojé • Perron 4 • Phoenix • Scheld’apen  vzw  •  Sjatoo Schel  •  Sorm  •  Spin  • Tel 18  • TJOK  •  topYa  • TRIX • Tuitvlugt  • Tydeeh  • Vibro  • Vizit  • Wiedes  • Wollewei • Zigzag • Zoezel • ‘t Mutske • Alleman • De Branding • De Kuub • De Schakel • Tongeluk • ‘t Alibi • ‘t Auwelke • ‘t Biejke • ‘t Geverke • ‘t Hoes • ‘t Leerke • ‘t Lokaal • ‘t Raster • ‘t Stoofke • Apollo • Argus • Aurora • Bascule • Beverlo • Cavier • Club 18 • Club 9 • d’ Ambi • De Balans • De Barak • De Bem • De Berg • De Container • De Haajf • De Kaller • De Kick • De Kouter • De Mans • De Molen • De Put • De Resoor • De Schelft • De Stip • De Styx • De Zool • Distel • Durak • Dwars • Fuego • Ginsert • Hall 20 • Hechtel • In De Graaf • Jezabel • Jouwes • KJ • Komma8 • Nachtwacht • Nyx • Papillon • Plan B • Plug-in • Seher • Semersah Geyda • Sfinx • Sumo • Tessloo • The Bassment  • The Pub  • Tram 55  • Underground  • X  • XL  • ‘t Effect • ‘t Eiland • ‘t Geduld • ‘t Kasseiken • ‘t Klokhuis • ‘t Plectrum • ‘t Verschil • Achterban • Alfa • Antigoon • Avalon • Brieljant • Canavia • Chez Choseken • De Beeste • De Cramme • De Galjaar • De Gnirk • De Kring • De Lochtink • De Messink • De Muze • De Nartist • De Redekiel • De Ressort • De Zebbe • Den Biel • Den Draai • Den Eglantier • Den Tram • Dido • Dino • Djem • Ekseekwo • El Paso • Exixion • Fluks • Het Uur • Impuls • Jamklub • Jena • JGM Schorpioen • JOB • Jocoloco • Jome • Juvenes • 

Kadans • Kompas • Leeuwerik • Lodejo • Maegher Goet • Mixit • Nieuw Gent • Nuitgang • Okapi • Opsenter • Pallieter • Pingie • Reflex • Sjatoo • Snuffel • Stam X • Straatje Zonder EinDe • T-Klub • Ter Walle • TerlinDen • tJOC • Togenblik • Troelant • vzw JONG - Brugse poort • vzw JONG - Sluizeken • vzw 

JONG Keizerpand • vzw JONG Sint Bernadette • YOKA • Zenith • ‘t Boemelke • ‘t Bronneken • ‘t Excuus • ‘t Kelderke • ‘t Paenhuys 

• ‘t Perron • ‘t Ressorke • ‘t Sloefke • ‘t Vraagteken • ‘Toog • Animoro  • Avilo  •  BarcoDe  •  Basement  •  Blizzard • Contact • De 4 bomen • De Bar • De Bunker • De Grams • De  Jeppe • De Kaaf  • De Klinker • De Kloemp • De Klup • De Kluster • De Lont 

•  De  Lotus  •  De  Molotov •  De  Rimpel  •  De  Schup •  De  Villa  •  De Wringer •  De  Zwik  •  Den  Aap  • 

Den  Bloets  •  Den  Bokal  •  Den  Borduur  • Den  Droes  •  Den  Troemel  •  Den  Uitlaat  • Den Uyl  • Doetsjé  - De Groene  Peper  vzw  • Eenders • Far • Floere Bloes • Guuk • Heidestip 

• Ifigineia • Jespo • Jeugd Binkom • Jevaro • Jiekaa • JK Vuilbak • Katastroov • Lavado • Mena • Merlijn 

• Nijdrop • Onder De Toren • Paddestoel • Phobos • Qw1i • Sjaloom • Smurf • Sojo • Splinter vzw • Ternat 

• Tijl • Time-Out • Tobit • Tonzent • Tonzent • tOogpunt • Tramalant  • Turlevis  • Tveldeke • Twidrio • Zomaar • ‘n 

Westouterik  • ‘t Arsenaal  • ‘t  Congres  • ‘t  eXperiment  • ‘t  Ipperste • ‘t Kalf  • ‘t Molentje • ‘t Scharnier • ‘t Schipke • 

‘t Verzet • ‘t Verzet • Acroll • B52 • Chaplin • Comma • Contrast • De Betonneuse • De Broedkasse • De Closjard • De Couveuse • 

De Doze • De Harp • De Jukte • De Kanapee • De Kim • De Korre • De Meeuwe • De Melkerie • De Paravang • De Pit • De Planke 

• De Plekke  • De Ponie  • De Prieze  • De Prik  • De Salamander  • De Skjève Recht’n  • De Slekke  • De Takel  • De Tunne  • De Vlinder 

• De Voenke • Den Artisjoc • Den Ast • Den Couter • Den Deugniet • Den Traveir  • Den Uitvlucht  • Dolce Vita  •  Ieper  •  Jakkedoe  •  Jester  • 

Jeugdforum • Jonkhove • Kontrabas • Krak • Loco • Oostendse Hobbi Klubs • Quo Vadis • Reflex • Shibam • Sirkônflex - Zedelgem • Sjarelkot • Skalul • Tap • Ten Goudberge • The Nooddle • Thope • Uzuz • VOC Opstap - Den Engel

ZET JE JEUGDHUIS OP DE KAART

GEK OP  JE  JEUGDHUIS?  LAAT  HET  HOREN  EN  ZIEN. AAN  JE  HELE  BUURT.  BOUW  EEN  FEEST. DOE HET OP JOUW MANIER. KLEIN, GROOT, STIL, LUID, BUITEN, BINNEN OF BINNENSTEBUITEN.