Formaat Magazine maart 2012

28
België – Belgique 8000 BRUGGE X 8/6301 UPPERDARE en andere inspirerende activiteiten • P20 SCHIZOFRENIE MET EEN MICRO Steven Mahieu • P10 JAARGANG 1 NUMMER 7 MAART 2012 VERSCHIJNT MAANDELIJKS, BEHALVE IN JUNI EN AUGUSTUS AFGIFTEKANTOOR 8000 BRUGGE X – P 602745 Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen vzw – De Wittestraat 2, 2600 Berchem T (03)226 40 83 – F (03) 226 40 85 – [email protected] – www.formaat.be V.U.: Tom Willox, Moerheide 9, 9220 Hamme 17-18 MAART 2012 NEERPELT WEEKEND OP MAAT Ontdek het programma en schrijf je in samen met je vrienden 150 JEUGDHUISLOVERS + 2.000 BALLONNEN Knallen op RADAR 03 • P14

description

Tijdschrift voor jeugdhuislovers

Transcript of Formaat Magazine maart 2012

België – Belgique8000 BRUGGE X

8/6301

UPPERDAREen andere inspirerende activiteiten • P20

SCHIZOFRENIE MET EEN MICRO

Steven Mahieu • P10

JAARGANG 1 • NUMMER 7 • MAART 2012

VERSCHIJNT MAANDELIJKS, BEHALVE IN JUNI EN AUGUSTUS

AFGIFTEKANTOOR 8000 BRUGGE X – P 602745

Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen vzw – De Wittestraat 2, 2600 Berchem

T (03)226 40 83 – F (03) 226 40 85 – [email protected] – www.formaat.be

V.U

.: To

m W

illox

, Moe

rhei

de 9

, 922

0 H

amm

e

17-18 MAART 2012 NEERPELT

W E E K E N D O P M A A T

Ontdek het programma

en schrijf je in samen

met je vrienden

150 JEUGDHUISLOVERS

+ 2.000 BALLONNEN

Knallen op RADAR 03 • P14

Yuvuz: “Durak (Beringen) is een tweede thuis voor mij. Beter dan thuis zelfs. Ik ben er veilig, word graag gezien, ik doe er toffe dingen… en dat zonder mijn ouders erbij. Kan het beter? We hebben een sterke band onderling en veel respect voor elkaar. Ik kan hier ook helemaal mezelf zijn. Deel uitmaken van Durak is echt super.”

Kadir (voorzitter): “De waardering en voldoe-ning die wij krijgen van de jongeren die naar hier komen, geeft ons veel energie om verder te doen. Durak is een fijne en veilige plek. Ik zou er later zelf mijn kinderen naartoe laten komen. Dat zegt toch veel, hé.”

Mohamed: “De vele babbels en leuke mo-menten die wij hier met elkaar delen zijn goud waard. Hier kunnen we komen en gewoon ‘zijn’. Een babbeltje doen, Playstation spelen, kicke-ren, iets eten of drinken. Er zijn hier al zoveel hechte vriendschappen ontstaan. Dit is echt familie.”

“DURAK IS BETER DAN THUIS.”

YUVUZ

“ER ZIJN HIER AL ZOVEEL HECHTE VRIENDSCHAPPEN ONTSTAAN. DIT IS ECHT FAMILIE.”

MOHAMED

Ben jij net als Yuvuz, Kadir en Mohamed

gek op je jeugdhuis of jongerenwerking?

Mail ons en wie weet kom jij met je

vrienden op deze pagina.

[email protected]

en nu jij!

I Tekst & foto: Zakayo Wandoloh

Formaat ondersteunt naast 380 jeugdhuizen ook 50 jongerenwerkingen. Zo’n jongerenwerking is net als het jeugdhuis een plek voor en door jonge mensen, maar richt zich specifiek naar al-lochtone jongeren. En net als jeugdhuislovers, zijn deze jongeren gek op hun werking.

3

INHOUD

10 20

12

MET MEDEWERKING VAN: Finn Van Dinter, Hannah Verhellen, Jos Meers,

Lieven Van de Voorde, Lotte Lambin, Lotte Van de Werf,

Thomas Abelshausen, Yves Domanski, Zakayo Wandoloh

EINDREDACTIE: Finn Van Dinter & Lotte Van de Werf

VORMGEVING: Pepijn Haghebaert

FOTO’S: Formaat, jeugdhuizen, Toon Walleyn

DRUK: Vanden Broele – Lieven Bauwensstraat 33, 8200 Brugge

Alles uit deze uitgave mag worden overgenomen,

mits vermelding van Formaat Magazine.

Formaat Magazine verschijnt 1 x per maand, behalve in juni & augustus.

Het tijdschrift is gratis voor leden,

extra abonnementen kunnen verkregen worden aan 20 euro per jaar.

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Tom Willox, Moerheide 9, 9220 Hamme

Scherpe pen of gek op beeld?

Werk net als Hannah of Thomas

mee aan Formaat Magazine.

Mail naar [email protected].

en nu jij!

Hannah (23) is gek op activitei-ten organiseren. In haar jeugdhuis, Job (Sint-Amandsberg), zette ze al heel wat activiteiten op poten van een knikker-tornooi tot een upperdare. Ontdek de geheimen van Hannah. (p. 20)

Thomas (24) werkt samen met een bende andere jongeren aan een boek over jeugdhuizen, jongeren en ondernemerschap. Hij dook in het ar-chief en deelt een bijzondere vondst met je. (p. 6)

DE LACHCLUBVorig weekend had ik een logeerpartijtje. Mijn visite bestond uit mijn eenjarig nichtje en haar ‘lolifant’. Het werd een vrolijk week-end. Kinderen lachen 300 tot 400 keer per dag. Mijn nichtje haalt dat gemiddelde zonder twijfel. Ze lacht met haar hand, met een kruimel op de grond of met haar tante die struikelt. Als je rekent dat zo’n klein mensje tussen dutjes door zo’n acht uur wakker is, haalt ze een gemiddelde van 40 tot 50 lachsalvo’s per uur.

Wij, volwassenen vinden het leven duidelijk een pak minder grappig. Ons gemiddelde? Een schaarse 10 tot 15 keer per dag. Dat is ongeveer één keer per uur. Tijdens de show van Steven Mahieu op RADAR 03 krikte iedereen zijn lachgemiddelde voor de komende maanden alvast stevig op. “Nog nooit zag ik zo vaak de onderkant van de tafel. Ik lag dubbel. Ja, er waren zelfs tranen van plezier. Vooral toen ‘beertje’ op het toneel kwam.”, vertelde een aanwezige me achteraf enthousiast. Zelf was ik er jammer genoeg niet bij. Mijn gemiddelde blijft steken op 15.

Begrijpelijk dat er overal ter wereld lachclubs ontstaan. In België zijn er ongeveer dertig van die clubs. Mensen komen er samen om een paar uur ongegeneerd te ‘lachen zonder reden’. Waarom zo’n flinke dosis humor nuttig is? Minder stress, een betere doorbloeding van onze aderen, meer endorfine en stevigere buikspieren. Je zou voor minder beginnen schateren. Of je er voor naar een lachclub moet? Je kan ook gewoon naar de volgen-de RADAR komen. Zeker weten dat daar weer genoeg plezier in zit om je gemiddelde wat op te krikken. Wie weet haal jij opnieuw de 300 keer per dag.

Lotte

DIT MAGAZINE10 STEVEN MAHIEU

12 DJ MET GIRL POWER

14 2.000 BALLONNEN OP RADAR 03

17 STIJN MAAKT MUZIEK MET AFVAL

20 WE ALL ARE ENTERTAINERS

EN OOK …02 I LOVE

06 WALL

16 HARRY’S HELPDESK

18 MIJN BUUR(T)

RADAR 04R2 BOUW EEN RADAR OP JOUW MAAT

R4 BUSTOUR LANGS MINI JEUGDHUIZEN,

SPORTEN OF VZW-WETGEVING?

ONTDEK HET PROGRAMMA

R1-4 17-18 MAART 2012

NEERPELT

W E E K E N D O P M A A T

WALL Samenstelling & tekst: Lotte Van de Werf

15 jongeren duiken momenteel in de jeugd-huisarchieven. Samen maken ze een boek. Over jeugdhuizen, jongeren en ondernemer-schap. Iedere maand laten ze je meekijken naar een vondst uit het archief.

“Een gouden boek, dat zal ik zijn. Want na een halve eeuw wroeten in de onderbuik van het jeugdhuiswerk, is mijn grote moment einde-

lijk aangebroken: ik ben verwekt. En ik geef het grif toe; ik ben een jeugdhuisbaby. Op mijn geboorte moeten jullie nog even wach-ten, want er is nog veel werk aan de winkel. Ook hoe ik eruit ga zien, is nog een groot vraagteken. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik een schoon boek ga zijn. Benieuwd? Op 17 November presenteert Formaat mij in de Gentse Vooruit aan de wereld. Voorlopig

moeten jullie het dus stellen met een wazige blauwdruk uit het archief van Formaat.”

(door Thomas Abelshausen)

Heb jij nog straffe jeugdhuisverhalen of hila-rische foto’s die de jeugdhuisgeschiedenis in beeld brengen? Laat het weten aan [email protected].

EEN DUIK IN HET ARCHIEF

6

DAAR ZIT MUZIEK INJong talent in jeugdhuizen Waasland en MeetjeslandZin om jong, muzikaal talent te ontdekken? Check dan de Lawijt-strijd en Cirque Constance. Beide muziekconcours trekken langs vijf jeugdhuizen in hun streek. Lawijtstrijd zet in op jong talent uit het Waasland. De wedstrijd wordt georganiseerd door De Casino Concertzaal en de Sint-Niklase jeugdhuizen: Den Eglantier, ’t Verschil, Kompas, Troelant en De Galjaar. Ook Cirque Constance wil podiumkansen bieden aan jong talent. Zij organiseren een roadshow langs vijf jeugdhuizen in Meetjesland. De roadshow trekt langs De Lochtink, Straatje zonder Einde, Op-senter, Kadans en Oemtata.

www.lawijtstrijd.be www.cirqueconstance.be

THE YOUNG ONESBackstage in deSingeldeSingel Internationale Kunstcampus is op zoek naar jonge, snelle, online verslaggevers (video, tekst, foto) die willen com-municeren over het grote en kwaliteitsvolle aanbod aan theater, dans, muziek en architectuur van deSingel. DeSingel organiseert daarvoor een talentenjacht voor iedereen tussen 16 en 26 jaar. Wie geselecteerd wordt, mag deel uitmaken van The Young Ones, een online brigade met toegang tot ‘ Backstage’ om zo de meest verrassende, persoonlijke en exclusieve verhalen te sprokkelen uit het leven behind the scenes. Zin om mee te doen? Stel je dan voor 31 maart kandidaat.

www.desingel.be/theyoungones

Wha? My name is

DEN AAPWaar? Meerbeek

Waarom? De oprichter van het jeugdhuis zou fysiek nogal op een aap geleken hebben. Benieuwd of ze ook bananen op de kaart hebben staan. Oeaaaooe.

www.facebook.com > Jh Den Aap Meerbeek

7

PLUG-INNieuwe naam voor HJ-KaffeeHJ-Kaffee is sinds 1999 de vaste stek van de Humanistische Jon-geren in Leopoldsburg. Eind maart verandert het jeugdhuis van naam. Onder de vlag ‘PLUG-IN’ willen ze nog meer volk bereiken. Ze willen een uniek jeugdhuis zijn met een sterk muziekaanbod en een gezellige ontmoetingsruimte waar je aan de toog kan hangen, bijpraten met vrienden, spelletjes spelen en feesten.

Want to plug in? Het laatste weekend van maart zet het ver-nieuwde jeugdhuis de deuren voor je open. Op vrijdag 23 maart is er een feestelijke opening met hapjes, gratis vaten en randa-nimatie. Zaterdag 24 maart kan je stevig feesten op de beats van o.a. dj’s Rave Our Souls, Relentless, Pitiless en Spock tijdens de Blacklight party. En dat helemaal gratis.

www.jeugdhuisplugin.be

APESTAARTJARENJongeren en nieuwe mediaOp 8 mei 2012 organiseren Jeugdwerknet vzw en Graffiti Jeugd-dienst opnieuw een grote studiedag over jongeren en nieuwe media. Wat kan je verwachten? De resultaten van een groot-schalig onderzoek, een resem interessante sprekers en leerrijke workshops. Formaat stelt er tijdens de sessie ‘online acties in de praktijk’ de geheimen van de inspirerende ‘I love my jeugdhuis’ campagne voor. 8 mei 2012, 9u-17u in Kunstencentrum Vooruit (Gent)Inschrijven? 75 euro per deelnemer / 25 euro voor studenten

www.apestaartjaren.be

KAVKA GOES GREEN!Een moestuin in het jeugdhuisIn de lente ontspruit er een moestuin op het binnenplein van jongerencentrum Kavka in hartje Antwerpen. Naast tomaten en kroppen sla, groeien er tegen dan ook bloemen, kruiden en vro-lijken hangende tuinen de boel op. Het eetbaar, ecologisch stukje groen dat Kavka samen met jongeren en buurtbewoners uit de grond stampt, bestaat uit 15 bakken met potgrond. De geoogste buit nemen de deelnemers zelf mee. In ruil daarvoor onderhou-den ze samen de 15 groepsbakken. De opbrengst daarvan gaat naar de volkskeuken van Kavka. De deelnemers maken de moes-tuinbakken zelf, al het materiaal en hulp worden voorzien.

Zelf groen doen?Maak jij graag je handen vuil? Wil jij lekkere eerlijke groenten tot leven wekken? Deelnemen is volledig gratis. Vanaf eind maart krijgt elke deelnemer een opleiding voor de aanleg van een eco-logische moestuin en worden de eerste zaadje geplant. Op don-derdag 15 maart om 17.30 uur is er een eerste kennismakings-moment in Kavka gepland. Inschrijven: voor 12 maart bij Fleur Leroy: [email protected], 0488 600 942

goe bezig! TROEF!Een origineel idee voor Antwerpse jongerenMet de wedstrijd Troef wil de stad Antwerpen talentvolle jonge-ren de kans geven om hun project voor Antwerpse kinderen en/of jongeren te realiseren. De winnende projecten krijgen geduren-de een jaar financiële, logistieke en inhoudelijke ondersteuning. Heb jij zo’n origineel idee? Wil jij iets veranderen voor jongeren in de stad? Doe mee en misschien maak jij wel kans om één van de drie nieuwe Troeven te worden! Vul het e-formulier zo volledig mogelijk in voor 1 april 2012.

www.antwerpen.be/troef

8

7575 beroepskrachten kwamen naar de Dag van de Beroepskracht. Ze namen deel aan verschillende workshops onder andere over creatief leiding geven, grenzen bepalen en projectmatig werken. ’s Middags was er ook een debat over de toekomst van de jeugd-huismethodiek. Van deze boeiende dag werd een verslagboek gemaakt. Dat verslagboek kan je vanaf half maart downloaden op www.formaat.be.

dat telt

WORLD CLEANUPRuim de wereld opEr ligt meer dan 1 miljoen ton aan sluikafval en zwerfvuil over de wereld. Op 24 maart 2012 start daarom een globale poets-beurt: de World Cleanup. Deze internationale actie vond voor het eerst plaats in 2008 in Estland. België staat momenteel nog niet op de lijst van deelnemende landen. Dat moet veranderen.

Ook jouw jeugdhuis of jongerenwerking kan helpen. • Op zaterdag 14 april komen zoveel mogelijk organisaties sa-

men om een actiecomité op te richten dat de poetsacties in België moet coördineren.

• Op zaterdag 12 mei is het Cleanup day. Dan slaan zoveel mo-gelijk organisaties en individuen in heel België de handen in elkaar om het zwerfvuil en sluikafval op te ruimen. Wil je meedoen? Neem dan contact op met de coördinator voor de Belgische actie:

[email protected] www.letsdoitworld.org

GEZOCHT: 10 JONGE KUNSTENAARSDruk je stempel op een monument10 jonge kunstenaars krijgen de kans een kunstwerk te ontwik-kelen in, op of rond één van 500 monumenten in Vlaanderen. Video, schilderijen, muziek, gedichten, performances… alle kunstuitingen zijn toegelaten. De resultaten worden tijdens Open Monumentendag op 9 september 2011 onthuld.Zin om een monument onder handen te nemen? Stuur voor 31 maart een mail met je motivatie, je contactgegevens en het me-dium waarin je jouw project wil uitwerken naar [email protected].

Een project van Open Monumentendag en AmuseeVous. www.amuseevous.be openmonumentendagundercover.wordpress.com/oproep/

LOVE IS IN THE AIRNaar goede gewoonte riep Sensoa de week van Valentijn uit tot ‘Week van de Lentekriebels’. In die week roepen ze iedereen op om met jongeren rond relaties en seksualiteit te werken. Ze zet-ten de actieweek kracht bij met een post-it war. De uitdaging? Een leuke boodschap op je raam kleven rond liefde, verliefdheid en veilig vrijen. Voor de winnaar? Een gigapakket van 200 con-dooms waarvan de hoesjes geïllustreerd zijn met het ontwerp van de post-its. Jakkedoe (Menen) voelde het alvast kriebelen.

www.allesoverseks.be

9

INTERVIEW

2011 betekende voor Steven Mahieu het jaar van de grote doorbraak. Hij stond op het podium van Comedy Casino en kaapte twee weken later zowel de jury- als publieksprijs weg op het prestigieuze Humorologie Con-cours. Steven is nu op tournee met zijn eerste avond-vullende show “MAHIEUSTUEUS”. Een show die door De Standaard en De Morgen meteen werd beloond met toprecensies. En alsof dat nog niet genoeg was, stond Steven Mahieu op het podium tijdens RADAR 03 in Dworp. Heb je hem niet gezien? Shame on you. Hier lees je alles over jeugdhuizen, comedy en marcellekes.

Tekst: Lieven Van de Voorde • Foto’s: Toon Walleyn

Je werkte in het verleden al samen met Formaat. Het project ‘Lolbroek’ is door jou uitgevonden. Kan je daar iets meer over vertellen?Steven: “Ik heb altijd een band gehad met jeugdhuizen. Het zijn toffe plaatsen om iets te doen. Ik trad er vaak op en zag dat jongeren geprik-keld waren. Als jeugdwerker bij Graffiti Jeugddienst hield ik me bezig met alternatieve communicatie. Comedy is de ultieme vorm om laagdrempelig te communiceren. Niemand die zegt ‘humor, dat is niets voor mij’. En zo is het project ontstaan. Jongeren maakten zelf hun comedyshow met een lokale held om extra volk te trekken. Het concept zat goed. Overal zat het stampvol. Comedy is een krachtig medium met weinig weerstand. Thea-ter heeft veel meer weerstand. Dat is vaak te plastisch of te kunstig. Bij stand-up ram je het er gewoon in. Heel rock ’n roll.”

Don’t hype the comedians?Steven: “Comedy is niet zoiets als sportschoenen met hoge zolen. Dat is een hype. Zoiets waait meestal ook weer over. Comedy krijgt meer aan-dacht en erkenning dan vroeger, maar het is iets blijvends. Geen hype. Kijk maar hoe het in de cultuur van bijvoorbeeld Engeland en Nederland ingebakken is.”

Was je vroeger zelf actief in een jeugdhuis? Steven: “Neen. Van mijn ouders mocht ik zelfs niet naar de jeugdbewe-ging. Het feit dat ik nu zoveel in jeugdhuizen kom, is waarschijnlijk com-pensatiegedrag.”

Jeugdhuizen of culturele centra?Steven: “Gevoelsmatig? Een doorleefd jeugdhuis waar ze honderd man in een doos duwen en waar ik mijn ding kan doen. I love it! Er hangt een men-taliteit van ‘doe maar, bring it on’. Dat geeft ruimte om veel te proberen. De broodjes die al de hele middag in de koelkast hebben gelegen, neem ik er dan graag bij. In culturele centra kan ik mijn tijd nemen om iets te ‘zetten’. Beide combineren is dus het interessantst.”

Wat onderscheidt je van het andere comedygeweld?Steven: “Ik heb het graag over onderwerpen waar wat spanning op zit. Stevig, maar niet gratuit. Ik ben eigenlijk hard en zacht tegelijk. Wat ik doe is een beetje schizofrenie met een micro, maar dan grappig. Misschien moet je het zo noemen (lacht).”

“WAT IK DOE IS EEN BEETJE SCHIZOFRENIE MET EEN MICRO,

MAAR DAN GRAPPIG.”

“SOMS KOM IK IN JEUGDHUIZEN MET ZETELS DIE AL ZES

GENERATIES VERSLEEPT WORDEN. DAT RUIKT NAAR JONGEREN.”

10

Steven Mahieu legt uit waarom jeugdhuizen moeten stinken.

www.youtube.com/formaatvlaanderen

Don’t Hype

50 jaar jeug

dhuizen

In je humor zit heel wat maatschappijkritiek. Is dat eigen aan comedy? Steven: “Neen, zeker niet. Er zijn ook mensen die gewoon een uur grappig zijn, zonder meer. Ik ben iemand die veel denkt en dingen in vraag stelt. Daarover maak ik dan iets. En uiteraard moet dat ook grappig en scherp zijn. Mensen komen niet om je mening te horen. De mening zit eronder, subtiel. Sommigen lachen alleen met de eerste laag. Dat is ook goed. Je mag vooral niet zuur overkomen. Kritiek geven op de verzuring en zelf staan zagen, dat werkt niet. Het is net een uitdaging om iets hard aan te pakken en er tegelijkertijd iets positief mee te doen.”

Je komt veel in jeugdhuizen. Wat is volgens jouw de grootste uitdaging voor het jeugdhuis vandaag? Steven: “Jeugdhuizen mogen vooral hun roots niet verloochenen. Het moeten authentieke plaatsen blijven. Plekken van jongeren. Soms kom ik in jeugdhuizen met zetels die al zes generaties versleept worden. Dat is het. Dat ruikt naar jongeren. Je voelt hun aanwezigheid.”

Ik heb zelf veel moeite gedaan om het uit te spreken maar ‘Mahieus-tueus’ is je eerste en schijnbaar de beste comedyshow die vorig jaar gemaakt is. Wat is de rode draad?Steven: “Omgaan met onrust, dat is de rode draad. Het gaat over mijn onrustige hoofd. De boutade in mijn show is koemelk. Wie wil weten wat koemelk met een onrustig hoofd te maken heeft, moet maar komen kijken naar de show (lacht).”

Waarom treed je (bijna) altijd op in een marcelleke?Steven: “Toen ik begon met mijn show dacht ik: ‘nobody knows wie ik ben’, dus laat ik het eenvoudig houden. Mijn decor bestaat uit een rol tape, een pamperdoos en een marcelleke. Een knipoog naar de eenvoud, zonder toeters en bellen. Ondertussen ben ik bekender dankzij de positieve re-censies en mijn deelname aan Comedy Casino en weten de mensen dus wel wie ik ben.”

“KRITIEK GEVEN OP DE VERZURING EN ZELF STAAN ZAGEN, DAT WERKT NIET.”

Identikit

Naam: Steven MahieuRoots: West-VlaanderenComedy: al zes jaarWoonplaats: GentJeugdhuis: vroeger nooit actief, compenseert dat nu ruimschoots Online: www.stevenmahieu.be

11

Zin gekregen om net als Roxanne plaatjes te draai-

en? Volg dan de vorming ‘dj voor beginners’. Je

ontdekt er alles over faden, blenden en mengpane-

len en leert er een sjieke set bouwen. De vorming

vindt plaats in Neerpelt op zaterdag 17 en zondag

18 maart tijdens RADAR 04.

www.formaat.be/radar

en nu jij!

Roxanne (17) is gek op muziek. Drie jaar geleden startte ze met plaatjes draaien. Het begon als grappen en prutsen. Ondertussen is deze grave griet een vaste dj in jeugdhuis Dido (Erpe-Mere). Tekst: Lieven Van de Voorde

“Mijn beste vriend is dj. Hij leerde me de basis en beatmixen. Het begon als grappen en prutsen. Later kreeg ik er les in via school. En dan kwam ik in het jeugdhuis terecht. Daar leerde ik echt de kneepjes van het vak. Vooral wat betreft de verschillende gen-res. Op feestjes moet je alles kunnen draaien. Als ik op een grote fuif draai, doe ik dat liefst alleen. Dan kan ik helemaal mijn ding doen. Op privéfeestjes is het dan weer leuk om af te wisse-len met anderen of om samen te spelen. In het jeugdhuis draai ik op bijna elke fuif. De leukste fuif tot nu toe was de 1 eurofuif. Ik draaide er vanaf middernacht tot twee uur. De leuke uurtjes, want dan is iedereen al in the mood. Het maakt dan niet uit wat je oplegt. We hebben toen veel foute muziek gedraaid. Wat echt mijn ding is? Progressive House, daar voel ik me het best bij. Mijn held in dj-land is David Guetta. Op Tomorrowland zag ik hem live bezig. Het is een echte sfeermaker en hij maakt goeie liedjes. Sfeer is trouwens belangrijk. Als dj draai je altijd voor je publiek. Een nummer dat je zelf geweldig vindt, maar waar nie-mand op danst, daar heb je niets aan. De dj-wereld is trouwens nog steeds vooral een mannenwereld. In het jeugdhuis kennen ze me, maar als ik in een discotheek draai trekken mensen hun ogen wel open als ze zien dat er een meisje staat te mixen. Wat ik zeker nog wil doen? Me vooral nog neig amuseren en op veel feestjes draaien. Ik moet ook nog heel wat muziek leren kennen. Vooral die van voor mijn tijd. En ik hoop ooit tijdens een topuur van de top 1000 te draaien. 4000 mensen die uit de bol gaan op mijn muziek, dat wil ik wel eens meemaken.”

www.jeugdhuisdido.be12

17-18 MAART 2012 NEERPELT

W E E K E N D O P M A A T

Schrijf in voor 5/03 =10% KORTING

DJ / TEAMSPORT / VZW / TRASHBEATZ / SLIMSTE JEUGDHUIS / ...

BOUW JE EIGEN VORMINGSWEEKENDVoor jeugdhuizen, jongerencentra en jongerenwerkingen

INFO & INSCHRIJVEN • WWW.FORMAAT.BE/RADAR

Bouw net als Emma een RADAR op jouw maat.

1. KIES één/meerdere activiteit(en) 2. KNIP ze uit3. PUZZEL tot je jouw ideale weekend hebt 4. SCHRIJF JE IN VOOR 12 MAART 2012 op www.formaat.be/RADAR

NAAM

JEUGDHUIS / JONGERENWERKING

voormiddag

namiddag

vanaf 19u30 / 20u

vanaf 22u

ZONDAGZATERDAG

WEEKEND

Bouw een RADAR op jouw maat Bouw je eigen vormingsweekend. Kies activiteiten die je interesseren. Op de dagen dat het je past. Zaterdag of zondag, een heel weekend of enkel de party. JIJ KIEST.

1. KIES één/meerdere activiteit(en) 2. KNIP ze uit3. PUZZEL tot je jouw ideale weekend hebt 4. SCHRIJF JE IN op www.formaat.be/RADAR

BLIJVEN SLAPEN Geen zin om vroeg op te staan? Dan kan je de avond voordien al komen slapen. Geen zin om ’s avonds nog naar huis te gaan? Kruip dan op locatie in je nest. Slapen kan van zaterdag op zon-dag. Ook vrijdag kan je eventueel al komen overnachten.

VOORBEELD Emma houdt zaterdagmiddag het jeugdhuis open. ’s Avonds zakt ze af naar RADAR voor de infosessie rond geluidsnormen en de quiz. En ook het feestje pikt ze graag mee. Op zondag volgt Emma de work-shop ‘affiches maken’.

voormiddag

namiddag

vanaf 19u30 / 20u

vanaf 22u

ZONDAGZATERDAG

WEEKEND

INFOSESSIEZATERDAG

19U30

SLIMSTE JEUGDHUIS

ZATERDAG20U

PARTYZATERDAG

22U

AFFICHES MAKENZONDAG

Schrijf in voor 5/03 =10% KORTING

17-18 MAART 2012

WEEKENDSTOP-MOTION

WEEKEND

VRIJWILLIGERS AANTREKKENWEEKEND

FUIFCOACHWEEKEND

NIEUWE BESTUURDERSWEEKEND

ROLEPLAYING & FANTASYWEEKEND

DJ (VOOR STARTERS)WEEKEND

OMGEVINGSKUNSTWEEKEND

TRASHBEATZWEEKEND

ZONDAG

SPORTKOTZONDAG

AFFICHES MAKENZONDAG

VOOR-ZITTERSZONDAG

ZATERDAG

ORIGINELE ACTIVI-TEITEN

ZATERDAG

VZW, MAKKELIJK

ALS ABCZATERDAG

MINI M² (BUSTOUR)

ZATERDAG

TEAMSPORTZATERDAG

SLAPEN

PARTYZATERDAG

22U

PARTY SLIMSTE

JEUGDHUISZATERDAG

20U

QUIZ INFOSESSIE

ZATERDAG19U30

KORT

17-18 MAART 2012

PROGRAMMAINSCHRIJVEN VOOR 12/03MEER INFO: WWW.FORMAAT.BE/RADAR

WEEKEND 2 DAYS ZA. 9u30 – ZO. 17u / €55 incl. vorming, maaltijden & slapen

TRASHBEATZ / Haal geluid uit afval. Gooi je vuilnisemmer om, maak instrumenten van je rotzooi en beat it!Voor jou? • instrumenten maken met afval• spelen met ritme en dynamiek• samenwerken aan een trashtrack

STOP-MOTION / Met de stop-motion techniek monteer je verschillende ‘frames’ achter el-kaar. Het resultaat? Een flitsend filmpje.Voor jou? • een duik in scenario’s en personages• acteren, filmen en monteren• een filmpje als eindresultaat

FUIFCOACH / Fuiven is fun. Veilig fuiven is nog meer fun. Als fuifcoach kan jij de risico’s in-schatten en hou je de crowd onder controle. Voor jou? • risico’s inschatten en conflicthantering• noodprocedures• Eerste Hulp Bij Fuifongevallen

ROLEPLAYING & FANTASY / Leef je in in een interactief verhaal. Ga op zoek naar je alterego en laat je fantasie de vrije loop.Voor jou? • inleving en fantasie• een eigen personage creëren• leuke spelen: van Magic tot D&D en Weer-

wolven

VRIJWILLIGERS AANTREKKEN / Formaat voer-de een onderzoek uit over vrijwilligersbeleid in het jeugdwerk. Ga aan de hand van de resulta-ten aan de slag.Voor jou? • een actieplan voor een vrijwilligersbeleid in

je werking• een versie van het onderzoeksrapport• tips om nieuwe vrijwilligers aan te trekken

NIEUWE BESTUURDERS / Nieuw als bestuur-der? Dan sta je voor heel wat uitdagingen. Met nuttige tips word jij de held.Voor jou? • engagement: doseren en coördineren• vergaderen en verantwoordelijkheid• inspiratie en inzicht in je werking

DJ (VOOR STARTERS) / Duik in muziekstijlen en mixtechnieken. Ken je publiek en bouw een vet feest.

Voor jou? • aan de slag met dj-gear: van cd-speler tot

mengpaneel• faden, blenden en droppen• bouwen aan een straffe mix en een sjieke set

OMGEVINGSKUNST / Laat je inspireren door je omgeving en ga creatief aan de slag. Van con-ceptueel idee tot concrete uitwerking. Voor jou? • kunst maken vanuit je omgeving• creatief en conceptueel aan de slag• out of the box denken

ZATERDAG 1 DAY ZA. 9u30 – 19u30 / €25 incl. vorming & maaltijden

ORIGINELE ACTIVITEITEN / Een klein jeugd-huis? Geen plaats voor megafuiven en festivals? Klein is ook fijn. Bedenk blitse activiteiten en have fun. Voor jou? • originele fuifconcepten en activiteiten• brainstormen• een activiteit van A tot Z

VZW, MAKKELIJK ALS ABC / Je vzw en je boek-houding op orde houden is een hele opgave. Formaat maakt het je een pak makkelijker met de tools vereniginginfo.be en Assist (Plus).*Voor jou? • vzw-wetgeving in de praktijk• aan de slag met vereniginginfo.be: je vzw in

orde brengen• aan de slag met Assist (Plus): boekhouding

* Vereniginginfo.be met een basisversie van Assist beho-ren vanaf 1 januari 2012 tot de basisvoordelen voor leden van Formaat.

MINI M² (BUSTOUR) / Heel wat jeugdhuizen hebben een beperkt aantal vierkante meter. Wat zijn de uitdagingen en voordelen? Laat je inspireren. Voor jou? • bustour langs ‘kleine’ jeugdhuizen • inspirerende inrichting en infrastructuur• gezelligheid troef

TEAMSPORT / Klim op muren, balanceer op touwen en bouw aan vertrouwen. Hindernis-sen? Samen sport je erdoor.Voor jou? • een touwenparcours en klimmuur• sportieve teambuilding• bouwen aan vertrouwen

ZONDAG 1 DAY ZO. 9u30 – 17u / €25 incl. vorming & maaltijd

AFFICHES MAKEN / Een straffe affiche? Zet erop wat gezien moet worden. Met freeware ga je zelf aan de slag. Voor jou? • creatief doen• een eigen affiche• werken met een gratis lay-out programma

SPORTKOT / Sporten, da’s gezond. En ook ple-zant. Leef je uit, ga voor actie en bedenk origi-nele varianten op de klassieke sporten.Voor jou? • een dag vol actie en beweging• nieuwe sporten bedenken en uitwerken• veiligheid en verzekering

VOORZITTERS / Als voorzitter ben je de motor van de raad van bestuur, je leidt vergaderingen en je bent hét aanspreekpunt. Een grote verant-woordelijkheid dus. *Voor jou? • je taken onder de loep• verantwoordelijkheid: meer of minder?• uitwisselen met andere voorzitters

* Nieuw als voorzitter? Volg dan beter de vorming nieuwe bestuurders.

KORT 30 MIN ZA. 19u30 – 20u / GRATIS

GEEN JEUGDHUIS ZONDER MUZIEK / Na lang onderhandelen zijn er haalbare geluidsnormen. Jos Meers volgde het dossier van nabij en ver-telt jou hoe het zit en wat je nu al kan onderne-men om tegen 2013 in orde te zijn.

QUIZ ZA. 20u / GRATIS

SLIMSTE JEUGDHUIS VAN VLAANDEREN / Zet de bollebozen uit jouw jeugdhuis in tijdens de nationale jeugdhuizenquiz en vecht om de titel van ‘slimste jeugdhuis van Vlaanderen’.

PARTY ZA. 22u / GRATIS

NEXT

• RADAR 05 / 28-29 april 2012 Dworp (Vlaams-Brabant)

IN BEELD

Ecokachel / Van een propaanfles een

houtkachel maken? Het (d)ecoteam bewees dat

het kan. Met slijpschijven en lasinstrumenten

bouwden ze een oud stuk ijzer om tot een

warmtebron voor het jeugdhuis.

Music Bridges / De Waalse en Vlaamse jeugdhuizenfederatie bouwen bruggen. En wel

met muziek. Tijdens RADAR 03 kregen een Waalse en een Vlaamse band samen muzikale tips van een Waalse en Vlaamse coach. Eind

februari krijgen nog twee andere bands dezelfde kans, deze keer over de taalgrens in Marcinelle. De vier bands zullen in april en mei optreden in

twee Vlaamse en twee Waalse jeugdhuizen.

Maak een boek / Jeugdhuizen bestaan

50 jaar. 15 jongeren maken daarom

onder begeleiding van Jimmy Kets, Maud

Vanhauwaert en Julie Tavernier een

straf boek over jeugdhuizen, jongeren en

ondernemerschap. Tijdens RADAR 03 doken

ze alvast in dozen vol archiefmateriaal.

150 jeugdhuislovers, 27 jeugdhuizen, 50 straffe begeleiders, 5 centimeter sneeuw, 1 knettergek animatieteam, 60 minuten Steven Mahieu en 2000 ballonnen. Voeg dat allemaal samen en je krijgt een hilarisch, boeiend en bruisend vormingsweekend.

14

Ook zin in zo’n te gek weekend/dag samen met

andere jeugdhuislovers? Ga op 17 en/of 18

maart mee op RADAR 04. Op het programma:

Sportief? teamsport / sportkot – Creatief? Kunst

maken vanuit je omgeving / stop-motion filmpjes

maken / roleplaying – Muzikaal? trashbeatz / dj

voor starters – Serieus? vzw / nieuwe bestuur-

ders / vrijwilligers motiveren / voorzitters / …

En nog veel meer. Ontdek het programma in het

midden van dit tijdschrift en schrijf snel in.

www.formaat.be/radar

en nu jij!

Circus Dido / Het enthousiaste team

uit jeugdhuis Dido (Erpe-Mere) zorgde voor

uitdagende animatie. Tussen de cursussen

door konden deelnemers oefenen met

kegels, éénwielers en borden op stokken

om echte circusartiesten te worden.

2.000 ballonnen / In Dido hebben ze

een goed longvolume. De animatiecrew

blies 2.000 ballonnen op. Buiten adem en

met gehavende handen van al het knopen

zorgden ze zo voor een knallende party.

Steven Mahieu / Stand-upcomedian

Steven Mahieu bezorgde de deelnemers

buikkrampen en lachtranen met zijn hilarische

show. Lees ook het interview op p10.

Beertje / ‘Beertje’ aka De Cauwer had zoveel zin om zich te verkleden voor de fuif dat hij al tijdens de show van Steven Mahieu zijn berenkostuum aantrok. Steven Mahieu kon niet weerstaan aan dat knuffelgehalte en wijdde 15 minuten van zijn show aan deze circusbeer.

15

HARRY’S HELPDESK

ASSIST FREEJaarrekening opmakenIn Assist Free beheer je de boekhouding volledig conform de vzw-wetgeving. Als je de boekhouding netjes hebt bijgehouden in Assist kan je makkelijk een jaaroverzicht maken. Dat zoge-noemde financiële jaarverslag moet je eerst laten goedkeuren door je algemene vergadering. • Waar vind je dat in Assist? boekhouding > financieel jaarverslag > soort: voor intern gebruik

> welk overzicht: Financieel jaarverslag per rekeningHeeft je algemene vergadering het jaarverslag goedgekeurd, dan moet je de twee verplichte bijlagen neerleggen bij de griffie.• Waar vind je dat in Assist? boekhouding > financieel jaarverslag > vul boekjaar in > soort:

voor extern gebruik > welk overzicht: staat van ontvangsten en uitgaven (dit is bijlage B) én staat van vermogen (dit is bijlage C).

Uiteraard gaat dit enkel als je je boekhouding hebt bijgehouden in Assist. Sinds 1 januari maakt het pakket Assist Free en vereniging-info.be deel uit van je lidmaatschap bij Formaat.

GAS GEVENWord jij ook geviseerd?Formaat kreeg van enkele jeugdhuizen het signaal dat het jeugd-huis of mensen in het jeugdhuis een Gemeentelijke Administra-tieve Sanctie kregen. De verhalen gaan vooral over overlast zoals lawaaihinder, roken buiten … Ook het Kinderrechtencom-missariaat ving signalen op dat jongeren steeds nadrukkelijker geviseerd worden wanneer het om overlast gaat. Gemeentelijke Administratieve Sancties worden steeds meer gebruikt.

Wat is GAS?Met de invoering van de GAS kunnen gemeentes de orde hand-haven op een gemakkelijkere manier. De meest gekende vorm van de Gemeentelijke Administratieve Sanctie is een boete van maximum 250 euro. Maar ook bijvoorbeeld het intrekken van een bepaalde vergunning of een sluiting van een inrichting behoren tot de mogelijkheden.

Nog meer GASRegelmatig duiken er voorstellen op om de GAS nog uit te brei-den. Nu kunnen sancties toegekend worden vanaf 16 jaar. Voor-standers van de GAS willen de leeftijd verlagen naar 12 jaar. Daarnaast wordt de GAS ook gebruikt om bijvoorbeeld avond-klokken in te stellen. Jongeren worden duidelijk geviseerd.

Trek mee aan de alarmbelDe Vlaamse Jeugdraad buigt zich over het dossier. Formaat maakt deel uit van de jeugdraad en trekt mee aan de alarmbel. Om een goed zicht te krijgen op de GAS zoeken we zoveel moge-lijk voorbeelden van jonge mensen uit jeugdhuizen die om een of andere reden een GAS kregen. Heb jij zo’n verhaal? Bezorg het dan aan [email protected]. Vertel welke sanctie je kreeg en waarvoor.

WABLIEF?Moet je de jaarrekening nog neerleggen bij de griffie als je ze ook binnengeeft bij de belastingen? Ja/Neen

• Verplichtingen die de vzw-wetgeving oplegt staan los van fis-cale verplichtingen.

• De vzw-wet is niet gewijzigd. De jaarrekening neerleggen is dus nog steeds verplicht.

• De stukken die je moet neerleggen bij griffie en de stukken die je bezorgt aan de fiscus zijn totaal verschillend. Met het ‘vereenvoudigd’ schema zullen ze op de belastingen niet erg tevreden zijn.

Wat als je geen jaarrekening neerlegt?Vzw’s die drie opeenvolgende boekjaren geen rekening neer-leggen, kunnen worden ontbonden volgens art. 18.4° van de vzw-wet. En dat gebeurt wel degelijk, zo meldt het Vlaams stu-die- en documentatiecentrum voor vzw’s. Vanuit het openbaar ministerie wordt een brief verstuurd naar vzw’s die hun rekenin-gen gedurende drie boekjaren niet hebben neergelegd op de grif-fie van de rechtbank van koophandel. Vzw’s krijgen een regulari-satietermijn van twee maanden. Heb je na die twee maanden nog steeds de verplichte documenten niet neergelegd bij de griffie, dan start de dagvaarding in ontbinding van de vzw.

Wanneer moet je de jaarrekening neerleggen? Als je boekjaar loopt van januari tot december, moet je nu bezig zijn met de goedkeuring van de rekeningen van 2011. Die moet je vervolgens neerleggen bij de griffie.

Meer info over vzw-wetgeving? www.vereniginginfo.be

16

Stijn (29) en Koen (36), de bezielers van Trashbeatz, maakten van een zot idee een uit de hand gelopen hob-by. Muziek maken met afval is de max en nog goed voor het milieu ook.

Tekst: Lotte Van de Werf

“Het idee voor Trashbeatz ontstond aan de toog van – het ondertussen ter ziele gegaan – jeugdhuis Tentakel (Wippelgem) ondertussen bijna 10 jaar geleden. Ik deed mijn stage als begeleider bij Formaat en mocht de workshop ‘muziek maken met afval’ begeleiden. Mijn co-begeleider was Koen. We zaten in hetzelfde jeugdhuis, maar kenden elkaar eigenlijk niet echt goed. Koen was trouwens hele-maal niet muzikaal geschoold. Ondertussen is dat volledig veranderd. We wisten heel snel dat dit niet zomaar een workshop zou worden. We maakten er een totaalconcept van met witte verfpak-jes, gasmaskers en zonnebrillen. We experimenteerden met geluiden, bouwden bestaande instrumenten na en creëerden er nieuwe. Alles kon en alles mocht. Het concept sloeg aan en werd een vaste waarde op kwartee.

Oorspronkelijk was het plan om reclame te maken voor onze workshop door zelf akoestisch te gaan optreden. Het eerste jeugdhuis dat interesse toonde (’t Kasseiken in Wachtebeke) wou Trashbeatz meteen als voor-programma van Buscemi boeken tijdens hun jaarlijkse festival. We boks-ten een podiumshow in elkaar met visuals, elektronica en livebeats uit afval. Nadien volgden nog optredens op onder andere Boomtown. Later haalden we ook de finale van de Belgian Electronic Music Contest en de halve finale van het Oostvlaams Rockconcours. We zochten podia waar we

volledig ons ding konden doen. Soms tot afgrijzen van de geluidsmensen (lacht). Na een jaartje her-bronnen keerden we terug naar onze roots: geen visuals, geen licht of geluidsman, geen versterking. Gewoon een akoestische set met hoog showgehal-te. We besteden veel aandacht aan het bouwen van

onze instrumenten en installaties. We begonnen dag één van de Gentse Feesten 2010 met gejam en eindigden dag 10 met een vette show. Met deze show trokken we nadien het Vlaamse land rond. We waren te zien op Cactus Festival, Dranouter Festival en Theater Aan Zee. Ook onze workshop blijft een succes. Djembees zijn passé. Potten en pannen van de mémé zijn veel cooler.”

Maak samen met Koen en Stijn (Trashbeatz)

tijdens RADAR 04 je eigen muzikale afvalin-

stallatie. Met twee drumstokken, lepels, potten,

pannen, blikjes en ketels werk je rond ritme en

dynamiek. Samen met de andere deelnemers

maak je een afgewerkt afvalnummer.

De workshop vindt plaats op zaterdag 17 en

zondag 18 maart.

www.formaat.be/radar

en nu jij!

“DJEMBEES ZIJN PASSÉ. POTTEN EN PANNEN

VAN DE MÉMÉ ZIJN VEEL COOLER.” STIJN (29)

17

EEN VUILBAK ONDER DE KERKTORENEen tractor lenen? Geen probleemTekst: Lotte Van de Werf

Sint-Martens-Bodegem is een deelgemeente van Dil-beek. Met nog geen 3000 inwoners, verdeeld over enkele straten, is het een typisch dorp ‘onder de kerktoren’. En ergens onder die kerktoren ligt JK Vuilbak. Gekend, be-kend en geliefd in zijn gemeente.

MIJN BUUR(T)

“BEUGOEM ZWEET IS EEN ECHT VOLKSFEEST EN HET MOMENT

WAAROP IEDEREEN SAMEN BUITENKOMT.” (PIETER)

Een tractor lenenIn Sint-Martens-Bodegem kent bijna iedereen het jeugdhuis. Het ligt dan ook centraal in het dorp. “Niet moeilijk, want ons dorp bestaat misschien uit tien straten”, vertelt Pieter (21), bestuurslid van het jeugdhuis. “We hebben een fijn contact met onze buurt. Dat zit in kleine dingen. Als we problemen hebben, zijn er altijd mensen die ons komen helpen. Hebben we een tractor nodig om iets te vervoeren of verslepen, dan is er wel een boer uit de streek die ons uit de nood helpt. En omgekeerd geldt hetzelfde. Als er activiteiten zijn in het dorp, steken we graag de handen uit de mou-wen. Veel van de jongeren die nu in het jeugdhuis zitten, zijn kinderen van de oprichters van JK Vuilbak. Dat zal ook wel een rol spelen in ons goed contact met de buurt.”

Langer fuiven“Ook met de jeugdconsulent van Dilbeek hebben we een goed contact”, vult Pieter enthousiast aan. “Als we met vragen zitten, staat hij altijd voor ons klaar. En in Sint-Martens-Bodegem is er een lokale politica die heel betrokken is bij onze werking. Ze toont interesse in waar we mee bezig zijn en als het nodig is klopt ze voor ons op tafel. Zo zorgde ze er laatst voor dat onze fuif wat langer mocht duren. ”

Chirojeugdhuis “JK Vuilbak is zowat het verlengstuk van de plaatselijke Chiro. Mensen die de Chiro ontgroeien, stromen door naar het bestuur van het jeugd-huis. Beide werkingen liggen naast elkaar. Dat maakt de verbondenheid nog sterker. De jongens en meisjes van de Chiro mogen altijd fuiven or-ganiseren bij ons. En als wij materiaal nodig hebben, zoals een tent of een kliefbijl, kunnen we bij hen terecht. Ondanks de eigenheid van beide werkingen zien de mensen uit de buurt ons als een geheel.”

18

Ook een straffe buurman of een sexy

buurvrouw? Laat het ons weten op

[email protected]

en nu jij!

“HEBBEN WE EEN TRACTOR NODIG OM IETS TE VERVOEREN, DAN IS ER WEL EEN BOER UIT DE STREEK DIE ONS UIT DE NOOD HELPT.” (PIETER)

Beugoem zweet“Vijf jaar geleden vierde JK Vuilbak zijn dertig jarig bestaan. Datzelfde jaar werd de jongenschiro 45 jaar en de meisjeschiro vierde zijn 40ste ver-jaardag. We hadden al lang zin om samen iets te organiseren. Dit was de ideale gelegenheid. Ook twee andere lokale verenigingen, de KWB en de landelijke gilde, sprongen mee op de kar. Zo is ‘Beugoem Zweet’ ont-staan, een echt klassiek dorpsfeest. Met volksspelen zoals meetschie-ten, een ‘bike-and-run’ en andere verrassende activiteiten. De hele buurt werkt mee aan dat feest. Vanuit verschillende hoeken en verenigingen zit-ten er mensen in de werkgroep. ‘Beugoem Zweet’ is het moment waarop iedereen samen buitenkomt. Het jeugdhuis staat die dag vooral in voor het invullen van de verschillende shiften. Uiteraard dragen we die dag alle-maal onze trui van het jeugdhuis, zodat iedereen ziet dat we meewerken.”

Laten zien“Ook op andere momenten laten we ons zien. Zoals op de jaarlijkse ker-mis. We zorgen daar altijd voor een leuke activiteit. Dit jaar staan er cham-pagne en oesters op het menu. Op de kermis komen veel oud-leden en -bestuurders een praatje maken en horen hoe het loopt in het jeugdhuis. Die contacten zijn belangrijk. We werken op de kermis ook weer samen met de jongens en meisjes van de Chiro.”

Sint-Martens-Bodegem is duidelijk een warme, gezellige gemeente.

www.jkvuilbak.be

19

Hou je een beachparty?Knutsel dan zelf palmbomen en zeemeerminnen.20

Big boostWaarom zijn activiteiten een meerwaarde voor je jeugdhuis? Laat ons daar mee beginnen. Ac-tiviteiten zijn het moment om nieuwe jongeren aan te trekken. Bovendien zijn zo’n activiteiten vaak de wortels van plezier en vriendschap. Je leert er mensen beter kennen en maakt sa-men plezier. Hebben bezoekers en leden een geslaagde avond tijdens een van je activiteiten? Dan hebben ze misschien wel zin om volgende keer mee de handen uit de mouwen te steken. Je trekt er dus niet alleen volk mee naar je jeugdhuis, wie weet werf je ook nog nieuwe vrijwilligers.

Basic budgetKleine activiteiten kosten ook geen hopen geld. Creativiteit en goesting zijn de sleutelwoor-den. Het is de originaliteit van je activiteit die het verschil maakt. Toch nood aan inkleding? Ga dan zelf aan de slag met karton, schaar, verf en ander knutselmateriaal. Hou je bijvoorbeeld een beachtparty, zorg dan zelf voor palmbomen en zeemeerminnen. Samen bouwen aan een leuke inkleding is trouwens weer een extra funfactor voor je vrijwilligers.

BrainstormEen goed idee, hoe kom je daar op? Door je fan-tasie de vrije loop te laten gaan. Samen met je vrijwilligers nadenken, babbelen, fantaseren en brainstormen is vruchtbaar en plezant. Tij-dens zo’n brainstorm zijn er geen remmen. Het is belangrijk om je oordeel over de ideeën van anderen uit te stellen. Doe je dat niet, dan kan dat iemand afremmen om zijn gedacht te zeg-gen. Terwijl die persoon misschien net hét ori-gineelste activiteitenconcept ooit in zijn hoofd heeft. In een brainstorm bestaan er geen slech-te of onhaalbare ideeën. Zeg alles wat er in je opkomt, en schrijf je gedachtekronkels op. Hoe meer ideeën, hoe meer kans dat er een subliem exemplaar bij zit.

BusOok uit een ideeënbus haal je vaak heel wat in-spiratie. Zo geef je ook je bezoekers de kans om hun ideeën te delen. Het is een laagdrem-pelige manier om hen te betrekken en inspraak te geven in wat er gebeurt in hun favoriete stek. En jij bent ineens op de hoogte van wat je leden en bezoekers bezig houdt en boeit. Gegaran-deerd dat er nieuwe, verfrissende, gekke ideeën uit de bus vallen.

BeginnenEens je een spetterende activiteit bedacht hebt, start het plannen en organiseren. Het kan handig zijn om hier een werkgroep voor op te richten. Binnen die werkgroep kan je duidelijke afspraken maken voor je activiteit en de taken verdelen. Een werkgroep is ook de kans om jongeren die niet in de kern zitten op een laag-drempelige manier te betrekken. Vaak hebben ze heel wat leuke ideeën en zien ze zo’n kort en-gagement beter zitten dan onmiddellijk deel uit te maken van de kern. Betrek genoeg mensen bij je activiteit. Begin er zeker niet alleen aan. Vele handen maken veel high fives.

Bekend makenHeb je een originele activiteit, maak er dan ook op een originele manier promo voor. Beach-party? Trek de straat op als strandbabe. Schla-geravond? Laat mensen vooraf via Facebook of Spotify foute nummers delen. Zo leeft je event vooraf al. Ook over deze originele promoacties kan je brainstormen in je werkgroep.

Brainstorm van A tot ZOp zoek naar een makkelijke manier om je brains op gang te krijgen? Met deze brain-stormtechniek kom je zeker op grappige ideeën voor originele activiteiten.

Dit heb je nodig- Stiften- Papier- Een open mind

Zo doe je het- Schrijf op enkele grote papieren alle

letters van het alfabet. - Ga er in groepjes of individueel rond

zitten, gewapend met een stift.- Schrijf zo snel mogelijk achter iede-

re letter een idee. Waarom snel? Zo schrijf je het eerste wat in je opkomt op en kom je vaak tot de creatiefste ideeën.

ZiezoJe zult merken dat je tot creatieve en grappige ideeën komt waarvan er zeker een paar te verwezenlijken zijn: Aziatisch koken, Bal masqué, Carwash … Gezel-schapsspelenavond, Knikkertornooi … Schaakwedstrijd, Taartengevecht, Uitwis-selingsproject, Veiling, Winterbarbecue …

zelf doen

“VELE HANDEN MAKEN VEEL HIGH

FIVES.”

Geen plaats voor megafuiven en festivals? Klein is ook fijn. Met originele, kleinere activiteiten hou je je werking levendig en plezant. Laat je inspire-ren door grootse ideeën voor kleine activiteiten. Van upperdare tot knik-kertornooi.

Tekst: Hannah Verhellen

Lees verder op p.22

21

“ACTIVITEITEN ZIJN HET MOMENT OM NIEUWE JONGEREN AAN TE TREKKEN.”

Breng je mama meeToen in JC Beverlo een moeder haar zoon kwam ophalen, raakte ze uitgebreid aan de praat met wat jonge vrijwilligers. Ze begon ook onmiddellijk iedereen te trakteren en het werd een leuke avond. Zo werd het idee voor ‘Breng je mama mee’ geboren. Ouders kunnen er samen herinneringen ophalen aan de tijd dat ze zelf nog in het jeugdhuis zaten. Bovendien is het een leuke manier om hen te laten zien waar je mee bezig bent. Het jeugd-huis organiseerde de avond onlangs voor de tweede keer. Heel wat mama’s, papa’s en ook oma’s en oma’s zakten af naar het jeugdhuis.Tags: café, ouders, nostalgie, imago

De beursfuifDe beursfuif is ontstaan in jeugdhuis Mal-mejo (Oostmalle). Het concept had veel succes en groeide ondertussen uit tot een activiteit waar jaarlijks heel wat jeugdhui-zen aan meedoen. Een beursfuif werkt zo-als het klassieke beursprincipe van vraag en aanbod, maar dan met drankjes. Het is een fuif waarbij de drankprijzen veran-deren naargelang het consumptiegedrag van de bezoekers. Als er bijvoorbeeld veel cola gedronken wordt, zal de prijs van cola stijgen en zullen de andere dran-ken goedkoper worden. In de jeugdhuizen kunnen de prijsschommelingen gevolgd worden op een groot scherm. De deelne-mende jeugdhuizen zijn via een centrale server met elkaar verbonden. Al wat je nodig hebt om te kunnen meedoen aan de beursfuif is dus een internetverbinding.In april is er opnieuw een beursfuif. Zin om mee te doen? Meld je dan snel aan op www.beursfuif.be.Tags: fuif, geld, competitie

UpperdareJeugdhuis JOB in Sint-Amandsberg or-ganiseerde een topper van een ladies night. Waar ze toepasselijk ook een origi-nele vorming aan koppelden. Een experte kwam de dames een boeiende ‘vorming rond eigen seksualiteit’ geven. Concre-ter: een upperdare! Rode oortjes, speel-tjes, romantische fantasieën, gegiechel. Een absoluut succesverhaal waar de da-mes achteraf nog veel plezier aan konden beleven toen hun pakketje thuis geleverd werd. Ook een leuke manier trouwens om een thema als seksualiteit bespreekbaar te maken in het jeugdhuis.Tags: vrouwen, vorming, seksualiteit

Inspirerende activiteitenOp zoek naar inspiratie? Upperdare of mama night. Deze vijf jeugdhuizen bedachten bijzon-der originele activiteiten. Tof om zelf eens te proberen of om als basis te gebruiken voor een nog gekker concept.

Happy songIn De Put (Heusden) hielden ze onlangs een Anti-DnB-night. Tijdens de avond werd er af en toe een Drum and Bass nummer gedraaid. Tijdens dat nummer kon je twee drankjes bestellen voor de prijs van één. Dit is een origineel alter-natief voor happy hour. Uiteraard kan je dit ook doen met andere muziekgenres die opvallend clashen met je normale muziekaanbod, zoals Hollandse hits of Vlaamse Schlagers. Ook leuk om te kop-pelen aan een thema avond.Tags: party, happy hour, muziek

Zelfgemaakt?!In november 2011 organiseerde De Bo-gaard in Geel Zelfgemaakt?!, een beurs waarop je (oude) kledij kon ruilen met andere standhouders en bezoekers. Ook zelfgemaakte spulletjes en retro spul len van op oma’s zolder kon je verkopen of komen kopen/ruilen met anderen. Tags: duurzaam, sociaal, opruimen, retro, zelfgemaakt

Zin om nog meer te weten te komen

over ‘originele activiteiten’? Volg

dan op zaterdag 17 maart tijdens

RADAR 04 de vorming ‘originele

activiteiten’. Je leert er alles over

brainstormen en activiteiten orga-

niseren en gaat naar huis met een

rugzak vol inspirerende ideeën.

www.formaat.be/radar

en nu jij!

22

SCAN & LIKE

WWW.GROEZROCK.BE

REFUSED SIMPLE PLANTHRICE GOOD RIDDANCE ALKALINE TRIO

UNEARTH GORILLA BISCUITS TERROR ANTI-FLAG 7SECONDS HOT WATER MUSIC MOTION CITY SOUNDTRACK THE BRONX MXPX ALL STARS

SLAPSHOT COBRA SKULLS YOUR DEMISE ARCHITECTS DYS THE DANGEROUS SUMMER

ZEBRAHEAD OLD FIRM CASUALS MAKE DO & MEND TRIGGER EFFECT BILLY THE KILL

SUCH GOLD RED CITY RADIO JUNIUS VERSUS THE WORLD TOMMY GABEL WOLVES LIKE US

SUNPOWER JONAH MATRANGA DAVE HAUSE KEVIN SECONDS MIKE HERRERA CHUCK RAGAN

RANCID LAGWAGON FACE TO FACE YELLOWCARD LIFETIME

HEIDEROOSJES PARKWAY DRIVE HAZEN STREET THE DILLINGER ESCAPE PLAN HEAVEN SHALL BURN BOUNCING SOULS SET YOUR GOALS

REEL BIG FISH EVERGREEN TERRACE VERSE THE GHOST INSIDE NONE MORE BLACK

THE WONDER YEARS BELVEDERE GALLOWS OFF WITH THEIR HEADS I AM THE AVALANCHE

FOR TODAY MISS MAY I CHIXDIGGIT ROYAL REPUBLIC THE MENZINGERS AUTHORITY ZERO

BEAR BANQUETS CONFESSION WE ARE THE IN CROWD THE COPYRIGHTS VIENNA

COUNTERPUNCH PACESHIFTERS GARRETT KLAHN HOSTAGE CALM FACE TOMORROW

TICKETS: ONE DAY: €70/80 | COMBI: € 1 10/125 CAMPING: € 15 (CAMPING TICKETS NOT SOLD SEPARATELY)

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap Gedrukt op gerecycleerd papier

V.U.: Tom Willox, Moerheide 9, 9220 Hamme

FORMAATAGENDAMAART 2012

16-18/03/2012 • Navigator • voor vrijwilligers met (zin in) verantwoordelijkheid

17-18/03/2012 • RADAR 04 • weekend op maat

26/03/2012 • Infosessie nieuwe geluidsnormen • in Gent @ Het Geuzenhuis

27/03/2012 • Infosessie nieuwe geluidsnormen • in Antwerpen @ Bibliotheek Permeke

APRIL 2012

03/04/2012 • Infosessie nieuwe geluidsnormen • in Hasselt @ Villa Basta

04/04/2012 • Infosessie nieuwe geluidsnormen • in Leuven @ Provinciehuis

05/04/2012 • Themadag 3: jongerencommunicatie • voor beroepskrachten

24-26/04/2012 • Module 4: tools, technieken en werkvormen • voor beginnende beroepskrachten

28-29/04/2012 • RADAR 05 • weekend op maat

Jongerencommunicatie voorberoepskrachtenHoe schrijf je wervende teksten voor je ledenblad, je (facebook)uitnodigingen, je website? Hoe laat je je teksten écht werken? Hoe stop je er de overtuigings-kracht van een persoonlijke dialoog in? In deze trai-ning krijg je een antwoord op deze en andere vragen over communicatie met jongeren. Je schrijftrainer is Mark Van Bogaert. Hij geeft regelmatig schrijftrai-ningen en text clinics. Onlangs verscheen bij Lannoo-Campus de derde druk van zijn boek ‘Met woorden verleiden – Schrijftips voor uw mailings, presentaties en andere wervende teksten’.

www.formaat.be/vorming/themadagen

NavigatorDe opleiding navigator maakt van jou een ver-

antwoordelijke jeugdhuismedewerker. Tijdens

twee cursusweekends en een uitdagend stage-

project haal je het beste uit jezelf. Aan het einde

van de rit ben je ‘hoofdanimator’ in het jeugdwerk.

16-18 maart 2012 en 27-29 april 2012

17-18 maart 2012 Neerpelt

w e e k e N d o p m a a t

Schrijf in voor 5/03 =10% kortING

DJ / TEAMSPORT / VZW / TRASHBEATZ / SLIMSTE JEUGDHUIS / ...

BoUw Je eIGeN VormINGSweekeNd

Voor jeugdhuizen, jongerencentra en jongerenwerkingen

INFo & INSCHrIJVeN • www.Formaat.Be/radar

het slimste jeugdhuis van VlaanderenZet de bollebozen uit jouw jeugdhuis in tijdens de nationale jeugdhuizenquiz en vecht om de titel van ‘slimste jeugdhuis van Vlaanderen’. De quiz vindt plaats op zaterdag 18 maart van 20u tot 22u tijdens RADAR 04. Nadien kan je je overwin-ning vieren of je verlies wegdansen tijdens de fuif. Zin om zaterdag of zondag nog een vorming te volgen? Ontdek het programma van RADAR in de bijlage van dit tijdschrift.

www.formaat.be/RADAR

50 jaar jeugdhuizen

Vrijdag 16 november is de dag van de jeugd-

huizen. Het moment om ook jouw jeugdhuis op de

kaart te zetten. Bedenk een leuke activiteit of actie.

En laat je jeugdhuis zien en horen aan de wereld.

Inspiratie? Geef een levenslange lidkaart aan alles

pasgeborene in je dorp of gemeente. Maak een nog

nooit gehoord jeugdhuislied. Blijf 24 uur open. Zet

je jeugdhuis op straat. Zelf leuke ideeën? Bespreek

ze samen met de ondersteuner van je provincie.

Overleg ook met andere jeugdhuizen in je buurt.

Misschien kunnen jullie samen iets organiseren.

Vragen? [email protected]