Formaat Magazine februari 2016

28
JAARGANG 5 NR 6 FEBRUARI 2016 VERSCHIJNT MAANDELIJKS, BEHALVE IN JUNI EN AUGUSTUS AFGIFTEKANTOOR ANTWERPEN X – P 602745 V.U.: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox – De Wittestraat 2, 2600 Berchem T 03 226 40 83 – [email protected] – www.formaat.be YOU ROCK Vrijwilligers motiveren PB- PP B- BELGIE(N) - BELGIQUE BTW, HOE ZIT HET ERMEE? JOKE & VALÈRE De lovestory

description

Het magazine voor jeugdhuislovers

Transcript of Formaat Magazine februari 2016

Page 1: Formaat Magazine februari 2016

JAARGANG 5 • NR 6 • FEBRUARI 2016VERSCHIJNT MAANDELIJKS, BEHALVE IN JUNI EN AUGUSTUSAFGIFTEKANTOOR ANTWERPEN X – P 602745 V.U.: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox – De Wittestraat 2, 2600 BerchemT 03 226 40 83 – [email protected] – www.formaat.be

YOU ROCKVrijwilligers motiveren

PB- PP B-BELGIE(N) - BELGIQUE

BTW, HOE ZIT HET ERMEE?

JOKE & VALÈRE

De lovestory

Page 2: Formaat Magazine februari 2016

2

Page 3: Formaat Magazine februari 2016

Achter een straf jeugdhuis staat een straffe bestuursploeg. Een geëngageerde bende mannen en vrouwen die zich dag in, dag uit, inzetten voor hun werking. Door de taken duidelijk te verdelen, zorgt de ploeg van De Stip (Ham) voor een bloeiend jeugdhuis waar regel-matig nieuw volk binnenspringt.

Three is a magic number

De Stip mag rekenen op een enthousiaste en goed gestructureerde vrij-willigersploeg. De ploeg is verdeeld in drie groepen: kern, intact en tap-pers. Hoe verdelen zij de taken? “Onze kern vergadert om de twee weken en beslist over de dagdagelijkse zaken”, vertelt voorzitter Jan. “Zij zorgen ervoor dat alles in orde is met de gemeente, de financiën, de administra-tie …” De naam van de groep ‘intact’ is een leuke afkorting van ‘interne activiteiten’. “Intact is onze jongerenwerking. Zij denken vooral na over nieuwe activiteiten”, legt Jan uit. “Hier kunnen jongeren die iets willen or-ganiseren in het jeugdhuis zich uitleven.” Via deze groep maken veel jon-geren kennis met de werking achter de schermen. Het is dan ook de ideale opstap om laten bij de kern te komen. “Maar eigenlijk zijn de tappers de belangrijkste ploeg, want zonder tappers, geen jeugdhuis”, lacht Jan.

Motivatie

Het kernbestuur kent elkaar al vanaf de kleuterklas. Er staat daarmee een zeer hechte groep in De Stip. “We kennen elkaar door en door. Ook buiten het jeugdhuis zien we elkaar vaak. We hebben dezelfde hobby’s en interesses”, vertelt Jan. “Het bestuursweekend is voor onze groep het hoogtepunt van het jaar. Een ideale mix tussen vergaderen en amuse-ment. Na het weekend is iedereen weer super gemotiveerd om ertegen-aan te gaan.” De Stip spreekt verder vol trots over het succes van hun evenementen. Ze slagen erin om regelmatig nieuwe mensen naar het jeugdhuis te krijgen. Bij fuiven is het vaak een vol huis. En dat niet alleen, ook voor liefde is er plaats in De Stip. Jan vond de liefde van zijn leven, Nathalie, in het jeugdhuis.

Volgende generaties

Dit jaar bestaat De Stip 10 jaar. Dat moet uiteraard gevierd worden. “Onze droom is dat het voor de volgende generaties bestuurders ook zo goed blijft gaan, zodat we later, als wij niet meer bij de werking zitten, nog altijd iets kunnen drinken in een goed draaiend jeugdhuis De Stip!”

NA ONS JAARLIJKSE BESTUURSWEEKEND IS IEDEREEN WEER SUPER GEMOTIVEERD

Tekst: Inge de Wolf • Foto: Bram Tack PLOEGMATEN

3

Page 4: Formaat Magazine februari 2016

12 23

Scherpe pen of gek op beeld?

Werk mee aan Formaat Magazine.

Mail naar [email protected].

EN NU JIJ!

MET MEDEWERKING VAN: Joke Hüwels, Finn Van Dinter, Jos Meers, Leen Lesire, Lena Verstraete, Jens Schelstraete, Tim Byron,

Zoë Westerlinck, Katrien Van de Mosselaer, Jolien ClauwEINDREDACTIE: Inge de Wolf

VORMGEVING: Pepijn HaghebaertFOTO’S: Bram Tack, Lena Verstraete, Valerie Vonck,

Inge de Wolf, Formaat, jeugdhuizenDRUK: EPO – Lange Pastoorstraat 25, 2600 Berchem

Gedrukt op FSC gelabeld, 100% gerecycleerd en chloorvrij gebleekt papier.Alles uit deze uitgave mag worden overgenomen,

mits vermelding van Formaat Magazine.Formaat Magazine verschijnt 1 x per maand, behalve in juni & augustus.

Het tijdschrift is gratis voor leden, extra abonnementen kunnen verkregen worden aan 20 euro per jaar.

V.U.: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox – De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Leen (35) was getuige van de ontluikende liefde tussen Joke en Valère (p. 14)

Jens (23) trok naar pittoresk

Grembergen voor een kijkje in het

interieur van Snuffel (p. 20)

HOE ZIT HET NU PRECIES MET DE BTW-PLICHT? 10

16

Page 5: Formaat Magazine februari 2016

LOVE IS ALL YOU NEEDValentijnsdag, ik ben nooit helemaal mee geweest. 11 jaar was ik en smoorverliefd op Tristan, de leukste jongen

van de klas. Ik stuurde hem een prachtige zelfgemaakte Valentijnskaart. Anoniem, natuurlijk. Helaas wist hij meteen dat het van mij kwam. De liefde bleek niet wederzijds en dat heb ik geweten. Daar ging de liefde.

De tweede, en tevens laatste kaart, was naar mijn eerste echte vriendje, en die verzond ik per ongeluk naar zijn buren. Vanaf toen hield Valentijn op voor mij. Maar in de liefde geloof ik nog steeds stellig. Gelukkig maar.

Dat jeugdhuizen in de liefde geloven, dat blijkt deze maand des te meer. Ze delen lief en leed met elkaar. Sommigen trouwen, anderen hebben een haat-liefde relatie en enkelen kiezen zelfs voor meerdere partners. En ook binnen de muren van de jeugdhuizen zit het wel snor. We kregen talloze berichten van koppels die elkaar ontmoetten in het jeugdhuis. Heerlijk. Want liefde moet je koesteren. All you need is love. Daar kan geen kaartje tegenop.

Inge

DIT MAGAZINE10 BTW, HOE ZIT HET ERMEE?

14 I DO I DO

17 JENS EN ROMY

18 ECO-JEUGDHUIS

22 YOUNG AND DRIVEN

23 AMKE

24 YOU ROCK

27 HOE VERLIEFD BEN JIJ OP JE JEUGDHUIS?

EN OOK …2 PLOEGMATEN

6 WALL

20 HOTSPOT

26 VRAAG HET @ FORMAAT

17

Page 6: Formaat Magazine februari 2016

Samenstelling & tekst: Inge de WolfWALL

WAAR De Ressort (Geraadsbergen), Juvenes (Zele), ’t Schipke (Lauwe)

WAT Dat het jeugdhuis een vat vol liefde is, bleek wel uit de massale reacties op onze op-roep naar jeugdhuiskoppels. Het jeugdhuis is een bron van romantiek. Warme verhalen over heldhaftige vrijwilligers, knappe bestuursters en zelfs aanzoeken én bruiloften in jeugd-huizen. Zo blijven jeugdhuizen voor altijd verbonden met liefde. Het is onmogelijk om alle lovestories te vertellen, maar deze tortelduifjes veroveren een plekje in onze liefdeseditie. Let love rule!

Heb jij een beeld dat je graag met iedereen

wil delen? Mail je foto aan goede kwaliteit

samen met je verhaal door.

[email protected]

EN NU JIJ!

IN BEELD

6

Page 7: Formaat Magazine februari 2016

HIEP HOERA

5 JAAR ZWARTE PAULAIn januari stond Kapellen even op zijn kop, want Zwarte Paula vierde haar vijfde verjaardag. Reden te meer voor een feest. De verjaardag werd uitgebreid gevierd met live muziek, dansbare platen en het winnen van de befaamde ‘stopjesworst’, oftewel op-gerolde kippengaas met kroonkurken.

Facebook > Jeugdhuis Zwarte Paula

VRIJSTELLING ONROERENDE VOORHEFFINGOnroerende voorheffing is een belasting die eigenaars jaarlijks moeten betalen voor hun gronden en gebouwen. Maar gronden of gebouwen die gebruikt worden door het jeugdwerk, worden vrij-gesteld van deze belasting. Ook jeugdhuizen kunnen van deze vrijstelling genieten, een voordeel van enkele honderden euro's per jaar.

Normaal gezien moeten eigenaars deze vrijstelling jaarlijks aanvragen via een bezwaarschrift, een ingewikkelde procedure. Voor erkend jeugdwerk verloopt de aanvraag vanaf dit jaar au-tomatisch via de digitale kaart jeugdruimte. Om op deze kaart te verschijnen moet je een online vragenlijst invullen. Formaat verstuurt deze vragenlijst in de loop van januari naar zijn leden. Vul deze vragenlijst zeker in, want zo zorg je dat je in aanmerking komt voor een vrijstelling van onroerende voorheffing, én dat je lokaal of gebouw op de digitale kaart jeugdruimte komt. Hou je mailbox dus goed in de gaten.

Meer info https://ambrassade.be/nieuws/bespaar-jaarlijks-honderden-euros-

met-de-vrijstelling-onroerende-voorheffing-0

7

Page 8: Formaat Magazine februari 2016

ECHT GEZEGD

“Mensen verbinden was nog nooit

zo belangrijk als vandaag, zeker

in Brussel. Jeugdhuizen spelen

daar een belangrijke rol in.”

Door: Pascal Smet over het nieuwe lokaal voor jeugdhuis

De Branding (Jette)

Verschenen in: Het Laatste Nieuws, 6 januari 2016

GA VOOR GOED GELUIDOrganiseert je jeugdhuis regelmatig optredens? Draai je graag aan de knoppen? Of wil je dat in de toekomst graag doen? Leer soundchecken en mixen. Ga voor goed geluid in de opleiding ge-luidstechnicus.Tijdens de opleiding leer je alles over luidsprekers, verster-kers, filters, mengpanelen en PA. Je krijgt theorie mee over de techniek en oefent in de praktijk. Zo kan je een eenvoudige PA-installatie zelf begrijpen en bedienen.

Wanneer? Zaterdag 5 en zondag 6 maart & zaterdag 19 en zondag 20 maart 2016 in jeugdhuis De Klinker in Aarschot.

www.formaat.be/vorming

18.341 EURO VOOR HET GOEDE DOELVier jonge mensen, met een verleden en/of heden in jeugdhuis Kontrabas (Ingelmunster) die samen 72 uur lang live radio maken voor het goede doel. Dat was het idee achter Studio Kontrabas. In december stond de mobiele radiostudio vier dagen en drie nach-ten lang op het Marktplein van Ingelmunster. En dat het succes had, is een understatement. De non-stop live-uitzending bracht uiteindelijk maar liefst 18.341 euro op. De opbrengst ging recht-streeks naar het Kinderkankerfonds. De organisatoren waren zo blij met de opbrengst, dat zij meteen een vervolg van Studio Kon-trabas beloofden. Heel goed bezig.

GOE BEZIG!

WEEK VAN DE VRIJWILLIGERVan 27 februari tot en met 6 maart is het de week van de vrijwil-liger. Met maar liefst 750.000 zijn ze, de vrijwilligers die zich in Vlaanderen inzetten. Die van de jeugdhuizen zijn sowieso de beste en verdienen daarom een dikke dankjewel. Zet jouw vrijwilligers die week extra in de bloemetjes. Je vindt meer info en inspiratie op www.vijwilligersweek.be

GEEF JE BUURT EEN GROENE BEURTSamen met je jeugdhuis iets doen voor je buurt? Cera geeft je een serieus duwtje in de rug. Met het project ‘Geef je buurt een groene beurt’ looft Cera 1250 euro uit aan honderd duurzame projecten die buurtbewoners samenbrengen. Een moestuin, een parkje opknappen, samen composteren … Ideaal om je met je jeugdhuis voor in te zetten. Kortom, heb je een groen en innova-tief idee voor je buurt? Stuur je voorstel op voor 21 februari 2016.

Meer info op www.cera.be

8

Page 9: Formaat Magazine februari 2016

WINTERBARWaarom wachten op de zomer om je terras op te zetten? Dido (Erpe-Mere) plaatste een gezellige bar voor het jeugdhuis, com-pleet met warme en koude drankjes en uiteraard muziek.

EINDELIJK ONDERDAK VOOR DE BRANDINGMaar liefst tien jaar wachtte jeugdhuis De Branding (Jette) op wit-te rook omtrent hun nieuwe locatie. In 2005 vertrokken ze nood-gedwongen uit hun lokaal en moesten ze veel verhuizen: "Na een jarenlange zoektocht kan De Branding binnenkort eindelijk het nomadenbestaan vaarwel zeggen", aldus Jurgen Ral, coördinator van JHOB, de vzw die Brusselse jeugdhuizen ondersteunt. "Vanaf juni 2016 zal het jeugdhuis weer beschikken over een eigen, volwaardige infrastructuur." Met de financiële hulp van zowel de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel als van Brusselse minister Sven Gatz zal de nieuwbouw op het Kardinaal Mercier-plein klaar moeten zijn in juni. Het wordt een mooie zomer voor de jeugd uit Jette.

KOKEN VOOR 150 DAKLOZENHet is inmiddels een jaarlijkse traditie. De jongeren van De Schietgang (Hoboken) kookten eind januari een volledig driegan-genmaal voor de daklozen uit de Winteropvang. De jongeren hiel-den zelf een inzamelactie om de ingrediënten te verzamelen en ze bereidden het menu in het jeugdhuis. Bij de inwoners van de Winteropvang zitten ook heel wat jongeren. Zij konden die middag mee gaan sporten met de jongeren van het jeugdhuis. De Schiet-gang wil met deze actie het recht op onderdak op een positieve manier onder de aandacht brengen.

9

Page 10: Formaat Magazine februari 2016

Op 5 november 2015 publiceerde de federale belastingadministratie een nieuwe richtlijn met betrekking tot de btw-plicht van jeugd-huizen. Sinds 1 januari 2016 moeten jeugd-huizen rekening houden met een mogelijke btw-plicht. Wat ging hieraan vooraf? Hoe zit het nu precies met de btw-plicht? En waar moet je als jeugdhuis rekening mee hou-den? We zetten de zaken voor je op een rij.

Tekst: Finn Van Dinter

De historiek

Het BTW-wetboek stelde jeugdwerk al vanaf de start vrij van btw. Om vrijgesteld te worden moest je als jeugdhuis een erkenning hebben. Bij het ontstaan van de jeugdhuizen werd die erkenning gegeven door de Belgische overheid. Door de verschillende staatshervormingen ver-schoof de erkenningsbevoegdheid uiteindelijk naar de gemeentebesturen. De vrijstelling van btw-plicht werd ongemoeid gelaten. Zo ging het jaren prima. Sporadisch kregen jeugdhuizen controle van de belastingen, maar steeds werd de vrijstelling bevestigd.

Tot begin 2013 opnieuw enkele jeugdhuizen een controle kregen. De controleurs in kwestie wis-ten niet goed wat aan te vangen met deze jeugd-huizen en vroegen de centrale administratie naar duidelijke richtlijnen. Die ging meteen aan de slag, stelde een voorstel op en nodigde de betrokken partijen uit om rond de tafel te gaan zitten. Het overleg leverde geen consensus op, en er werd besloten later terug te komen met een nieuw voorstel. Zo ging het twee jaren door.

Begin september 2015 werden de partijen op-nieuw uitgenodigd voor een overleg. Een nieu-we minister en een hernieuwd initiatief van de administratie. Formaat kon echter nog steeds niet akkoord gaan met het voorstel van de ad-ministratie. Er kwam dus nog steeds geen pro-gressie in het dossier.

De knoop doorgehakt

Op 5 november 2015 hakt minister Van Overt-veldt eenzijdig de knoop door. Jeugdhuizen blijven vrijgesteld van btw, zolang de omzet van hun drankgelegenheid onder 50.000 euro blijft. Een vergiftigd geschenk, want de regeling stelt jeugdhuizen helemaal niet vrij. Bovendien gaat de regeling twee maanden later al in.

Formaat gaat in verweer. De lobbymachine draait opnieuw op volle toeren. En nu is het ook tijd voor actie. Discreet overleg heeft steeds voorrang gehad op drieste actie of expliciete campagnes, maar nu is het tijd om duidelijk te laten zien dat wij niet akkoord gaan. De jeugd-huizen mobiliseren zich en de minister voelt de druk toenemen. Minister van Jeugd Sven Gatz springt voor de sector in de bres. Er volgt een overleg tussen beide ministers. Minister Van Overtveldt is onvermurwbaar, maar op de valreep wordt nog een extra toegeving gedaan. De omzetdrempel van 50.000 euro wordt op-getrokken naar 80.000 euro. Een magere toe-gift, maar eentje die de impact op de sector wel drastisch verkleint.

Formaat gaat nog steeds niet akkoord met de huidige regeling en zal zich steeds verzetten tegen de beslissing, maar kiest nu voor de pragmatische aanpak. Vanaf 1 januari zullen een aantal jeugdhuizen gemengd btw-plichtig worden: we focussen ons op het in kaart bren-gen van de impact en het uitwerken van een ondersteuningsaanbod voor de getroffen jeugd-huizen.

De protestacties van jeugdhuizen hebben succes. De minister beslist uiteindelijk om de omzetdrempel te verhogen naar 80.000 euro

OOK VERONTWAARDIGD? STEUN DE JEUGDHUIZENLike facebook.com/jeugdhuizenverwachtendialoog

JEUGDHUIZEN GESTRAFTEXTRA REGELS VOOR VRIJWILLIGERS

HYPERCOMPLEXDIT KOST JEUGDHUIZEN GELD

V.U.: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox – De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Jeugdhuizen verwachten dialoog met minister over behoud van volledige

vrijstelling van btw

Formaat gaat in verweer tegen de btw-regeling met de campagne BTNee

DE OMZETDREMPEL WORDT OPGETROKKEN NAAR

80.000 EURO

10

Page 11: Formaat Magazine februari 2016

Vrijstelling

Hoe staat het nu eigenlijk in de wet? Sinds de invoering van de btw-wet in 1971 zijn jeugd-huizen vrijgesteld van btw. Artikel 44§2,2° van dat btw-wetboek zegt dat vrijgesteld zijn van btw-plicht ‘de levering van goederen en dien-sten die inherent zijn aan het maatschappelijk werk (…) met name de instellingen die in hoofd-zaak het toezicht over jongelui en de zorg voor hun onderhoud, opvoeding en vrijetijdsbeste-ding tot doel hebben.’

Dat wil zeggen dat jeugdhuizen geen btw moes-ten aanrekenen op de verkoop van goederen en diensten, maar ook geen btw konden terugvor-deren op aankopen. De regeling zorgde voor boekhoudkundige en administratieve een-voud. Dat is belangrijk want jeugdhuizen zijn vrijwilligersorganisaties.

Beslissing van de minister

Aan die vrijstelling maakte minister van Finan-ciën Johan Van Overtveldt begin november een einde. Hij deed dat niet door de wet te wijzigen. Wel publiceerde zijn administratie een nieuwe interpretatie van de bestaande wetgeving. Die stelt bijkomende grenzen aan de vrijstelling. Jeugdhuizen blijven principieel onder de vrij-stelling vallen, maar niet wanneer jeugdhui-zen maaltijden verkopen en/of de omzet van de “drankgelegenheid” hoger is dan 80.000 euro.

De voorwaarden

Wanneer valt je jeugdhuis niet onder de nieuwe btw-regeling? Je jeugdhuis blijft vrijgesteld van btw wanneer het aan drie voorwaarden voldoet.• Jeomzetuitjedrankgelegenheidblijftonder

80.000 euro.• Jeomzetuitcommerciëleactiviteiten(spon-

soring, commerciële verhuur …) blijft onder 25.000 euro.

• Jeverkooptgeenmaaltijden.

Voldoe je niet aan één van deze voorwaarden, dan wordt je jeugdhuis in het daarop volgende jaar gemengd btw-plichtig.

Gemengde btw-plicht

Gemengde btw-plicht ontstaat wanneer een btw-belastingplichtige zowel handelingen ver-richt die zijn onderworpen aan btw, als hande-lingen die zijn vrijgesteld van btw. Wat is vrijge-steld en wat niet bepaalt de overheid. De fiscus redeneert dat een jeugdhuis bestaat uit twee

delen: een jeugdhuis en een drankgelegenheid. Het eerste deel, het jeugdhuis, blijft ongewijzigd vrijgesteld van btw omdat het jeugdwerk is en de wet dat zo bepaalt. Het tweede deel, de drank-gelegenheid, wordt dan btw-plichtig. Aange-zien het jeugdhuis zelf vrijgesteld blijft van btw, maar de drankgelegenheid niet, zal de vzw in zijn totaliteit dus gemengd btw-plichtig worden.

Omzet?

De omzet is de som van de opbrengsten van verkochte goederen of verrichte diensten in een periode. Alle inkomsten die je bezoekers dus betalen aan de bar dragen dus bij aan de omzet van je drankgelegenheid. Opgelet! Het gaat hier niet over de winst die je maakt op je de verkoop, maar over het totale be-drag dat binnenkomt. De winst is de omzet min je kosten.

In principe tellen alle tooginkomsten mee voor de berekening van de omzetdrempel. Elk drankje of elke versnapering dat je verkoopt in je jeugdhuis tel je bij het totaal. Er is één uit-zondering, en dat is fundraising.

Fundraising

Het jeugdhuis mag op sporadische basis aan fondsenwerving te doen met een commerciële activiteit. De inkomsten hiervan zijn vrijgesteld van btw en moet je niet bij je totale toogomzet rekenen.

Er zijn drie belangrijke voorwaarden om te kunnen spreken van fundraising:1. Het initiatief moet de bedoeling hebben om

op zichzelf winst te maken.2. Het initiatief moet buiten je reguliere werking

staan. Een fuif in het jeugdhuis die toevallig veel opbrengt valt hier dus niet onder.

3. Het mag geen systematisch karakter hebben.

De opbrengsten van deze activiteiten moeten wel ten goede komen aan de werking en je geeft ook best duidelijk aan op het promotiema-teriaal dat de opbrengsten naar het jeugdhuis gaan.

Zo kan je op jaarbasis een groot feestweekend, eetfeest, tombola … organiseren ten voordele van je jeugdhuis. De omzet uit deze verkoop wordt niet bij de totale omzet van je drankge-legenheid geteld. In je boekhouding kan je dus best een aparte post aanmaken voor het inboe-ken van de uitgaven en inkomsten die hieraan verbonden zijn. Zo kan je die achteraf ook mak-kelijk onderscheiden. Assist, het gratis boek-houdprogramma voor jeugdhuizen, heeft deze posten voor jou reeds aangemaakt.

ENKEL DE DRANKGELEGENHEID VAN HET JEUGDHUIS WORDT

BTW-PLICHTIG

De fiscus redeneert dat een jeugdhuis bestaat uit twee delen: een jeugdhuis en een drankgelegenheid

11

Page 12: Formaat Magazine februari 2016

Wat betekent de gemengde btw-plicht voor jouw jeugdhuis?

Je jeugdhuis heeft een drankomzet die hoger is dan 80.000 euro. Je bent dus gemengd btw-plichtig. Welke gevolgen heeft dat voor je jeugd-huis? Je moet dan btw aanrekenen aan je be-zoekers wanneer je hen een drankje verkoopt. De btw die je je bezoekers aanrekent bij die verkoop, moet je achteraf storten aan de staat. Hiertoe moet je een btw-boekhouding bijhou-den en aangiften doen.

In ruil daarvoor kan je de btw die jij zelf be-taalde bij de aankoop terugvorderen. Door de gemengde btw-plicht kan je echter enkel het deel terugvorderen dat bij de aankopen voor je drankgelegenheid hoort. De btw die je betaalde op de aankopen voor het jeugdhuis kan je niet terugvorderen. Het spreekt voor zich dat het niet eenvoudig is om beide zaken te scheiden. Daarom wordt er in de praktijk gewerkt met een vastgelegd verhoudingsgetal.

Maaltijden

Niet alleen de omzet uit drankverkoop wordt meegerekend om te bepalen of je btw-plichtig bent. Indien je als jeugdhuis maaltijden ver-schaft, word je volgens de nieuwe regeling ook meteen btw-plichtig. Maaltijden die je ver-schaft op sporadische basis als fondsenwerving (fundraising, zie hierboven) worden hierin niet meegerekend.

Ter verduidelijking, onder maaltijden worden ook lichte maaltijden zoals soepen, croques, belegde broodjes, deegwaren en dergelijke gerekend. Enkel kleine voedingswaren (kleine caféhapjes die worden verbruikt zonder het ge-bruik van een bestek, zoals chips, droge worst-jes, ansjovis, olijven, koekjes, wafels, chocolade, hardgekookte eieren …) vallen buiten deze de-finitie.

En nu? Wat moet je doen?

Formaat heeft de voorbije maand in kaart ge-bracht welke jeugdhuizen getroffen zijn. Daar-voor hebben we elk jeugdhuis gevraagd via een online enquête aan te geven of de omzetdrem-pel van 80.000 euro gehaald werd. De jeugd-huizen die in de gevarenzone zitten, werden door ons gecontacteerd.

We raadden getroffen jeugdhuizen aan om een externe boekhouder onder de arm te nemen. Formaat adviseert om de btw-administratie niet zelf te doen. Een btw-boekhouding is niet alleen ingewikkeld en aan veranderingen on-derhevig, het vraagt ook een stipte opvolging (kwartaalaangiftes, stortingen …), anders is er een kans op hoge boetes. Formaat onderhan-delde hiervoor een groepskorting bij Q-bus, een boekhoudkantoor gespecialiseerd in de non-profitsector.

Croques, soep, belegde broodjes, deegwaren en dergelijke vallen onder maaltijden. Als je maaltijden verkoopt, word je ook btw-plichtig

Is je jeugdhuis btw-plichtig? Ga op zoek naar een externe boekhouder

Aandachtspunten(ook voor niet-btw-plichtige jeugdhuizen)

Btw-plichtige jeugdhuizen verwijst For-maat door naar een boekhoudkantoor. Maar ook als niet-btw-plichtig jeugdhuis hou je best met een aantal zaken reke-ning.• Voer een regelmatige boekhouding.

Leden van Formaat kunnen hiervoor gratis gebruik maken van Assist. Voor meer info: www.assistonline.eu

• Op je uitgaande facturen vermeld je“jeugdwerking, vrijgesteld van btw. Art.44,§2,2° BTW-Wetboek”.

• Hou een dagboek van je ontvangstenbij.

• Hou je tooginkomsten in de gaten, enzorg dat ze onder 80.000 euro blijven.

• In jeboekhoudingmaakjeeenonder-scheid tussen inkomsten uit fundrai-sing en andere inkomsten.

• Hou je gratis consumpties bij op eenapart blad. Splits de inkomende factu-ren van de brouwer op aan de hand van deze lijsten: aankopen consumpties voor eigen medewerkers horen niet thuis onder “goederen en diensten”.

ALS JE MAALTIJDEN VERKOOPT IN JE JEUGDHUIS, BEN JE

BTW-PLICHTIG

Wat doet Formaat?

• De informatie op onze website wordt bijge-werkt en aangevuld.

• Formaathoudtdeimpact op de sector en de praktische implementatie in de gaten.

• Formaat organiseert infosessies over de nieuwe beslissing:- Maandag 1 maart 2016 – Formaat Kantoor

Antwerpen- Dinsdag 2 maart 2016 – Track,

Conservatoriumplein 1, Kortrijk - Woensdag 3 maart 2016 – Blauwput,

Martelarenlaan 11A, Leuven

- Dinsdag 8 maart 2016 – Formaat Kantoor Gent

- Donderdag 10 maart 2016 – Formaat Kantoor Hasselt

Van 19u tot 20u is de infosessie over btw, aan-sluitend van 20u tot 22u is er een infosessie over Assist. Inschrijven is noodzakelijk.

Heb je de enquête niet ingevuld, maar zit je toch in de buurt van de omzetdrempel, of maak je je zorgen over je btw-plicht, neem dan contact op met Formaat.

12

Page 13: Formaat Magazine februari 2016

WWW.FORMAAT.BE/VORMING

E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U ! SO P L E I D I N G J E U G D H U I S O P L E I D I N GJ E U G P LE I D I N G J E U G D H U I

DÉ BASIS VOOR

IEDEREEN DIE AAN

HET STUUR STAAT IN

HET JEUGDHUIS

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap Gedrukt op gerecycleerd papier

V.U.: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox – De Wittestraat 2, 2600 Berchem

3-8 APRIL 2016MERKENVELD, LOPPEM + STAGE

Page 14: Formaat Magazine februari 2016

14

Page 15: Formaat Magazine februari 2016

Februari, de maand van de liefde en de ro-mantiek. Van geheime liefdes tot jarenlange relaties. Met de liefde in jeugdhuizen zit het wel goed. Maar hoe is het met de liefde tus-sen jeugdhuizen gesteld? Waar sommige jeugdhuizen zich binden aan een vaste part-ner, geloven andere eerder in een vrijblij-vende relatie of in polyamorie. Eén ding is zeker: de liefde zorgt voor inspiratie.

Tekst: Leen Lesire, Inge de Wolf, Nick BeerensFoto’s: Inge de Wolf, jeugdhuizen

Het prille begin

18 december 2015. Joke maakt haar Facebook-profiel aan. Toevallig maakt op dezelfde dag ook feestbeest Valère de Jong zijn profiel aan. Heel toevallig zijn zowel Joke als Valère ge-interesseerd in de après-skifuif in jeugdhuis Joké in Wilrijk. Stiekem verschijnt er iets op het Facebook event van de fuif: “Er werd eens gespot in Wilrijk: Een jongen genaamd Valère de Jong gaat na een zware maar succesvolle examen-periode zijn stress van zich af feesten. Maar zonder het te weten zal hij oog in oog komen te staan met de toekomstige liefde van zijn leven: Joke … Ontdek mee het begin van een prille relatie en de vele avonturen die ze nog samen zullen opdoen.”

Dezelfde poel

Toevallig? Welnee. Joke en Valère de Jong zijn de alter ego’s van Wilrijkse jeugdhuizen Joké en Jong Valaar. De jeugdhuizen liggen op am-per zes kilometer afstand van elkaar. Als je weet dat er ook nog een jeugdcentrum in de buurt is en dat de stad Antwerpen maar een boogscheut verwijderd is, dan hoeft het niet te verwonderen dat de enthousiaste besturen hun aantal leden en vrijwilligers zagen slinken. Want zoals Joké het zegt: “je zit allemaal in dezelfde poel te vis-sen”.

Aanzoek

Het huwelijksaanzoek kwam van jeugdhuis Joké. Met een slinkend aantal bestuurdersleden stond het water hen aan de lippen. Een samen-werking met Jong Valaar was er al langer. In november 2015 werd het aanzoek met een vol-mondige ‘ja’ geaccepteerd. “We hebben Joké graag”, beaamt Jasper van Jong Valaar. “Door samen te gaan hebben we meer vrijwilligers, kunnen we betere evenementen organiseren en meer mensen naar ons jeugdhuis trekken”, zegt Willem van Joké. Voor de praktische uitwerking ligt nog niet alles vast. Wat wordt de nieuwe naam en het nieuwe logo? Onder welke vorm gaan ze verder en wie wordt voorzitter? Om dat uit te klaren is er nog tijd tot het trouwfeest.

Maskers

Om de fusie aan te kondigen, creëerde het campagneteam de personages Joke en Valère met geweldige avatars. De twee grote papier-machéhoofden “zijn een deel van de campagne, dat zijn geen freaky maskers die naar ons zitten te kijken”, lichten de makers toe. Elke derde za-terdag van de maand volgt er een nieuwe afle-vering van het liefdesverhaal. Altijd netjes ver-pakt in een evenement waarop Joke en Valère natuurlijk aanwezig zijn. Op de après-skifuif van 23 januari hebben Joké en Valère elkaar voor het eerst ontmoet, in februari hebben ze een eerste date en stelselmatig worden ze ver-liefd. Het gaat heel snel met de liefde, want het trouwfeest is gepland op 10 september. Met Formaat als dominee en hopelijk de schepen van jeugd en cultuur als getuige. En het nieuwe jeugdhuis als hun kersverse kindje.

DE LIEFDE TUSSEN JOKE EN VALÈRE WORDT BEZEGELD

MET EEN HUWELIJK

JOKÉ EN JONG VALAAR, EEN

NIEUW KOPPEL

15

Page 16: Formaat Magazine februari 2016

TIME-OUT ’T BRONNEKEN

De relatie tussen Time-Out (Zellik) en ’t Bron-neken (Asse) gaat al jaren terug. Niet zo gek, als er twee jeugdhuizen in dezelfde gemeente zijn. En zoals in elke relatie, is de band het ene jaar wat beter dan het andere. “Er zijn tijden ge-weest dat we elkaars bloed konden drinken”, vertelt Thibaut van ’t Bronneken. “Als Bronner had je niets te zoeken in Time-Out en vice versa. Maar gelukkig is dat inmiddels niet meer het geval. Hoe dat komt? Geen idee!” Liefde is een groot woord. De jeugdhuizen geven elkaar geen bloemen op Valentijn en zingen geen serenades onder elkaars balkon. “Laten we het een uitge-breid gevoel van respect noemen. We helpen el-kaar als het nodig is.” Thibaut spreekt over een

haat-liefde relatie, maar geen serieuze. “Als iemand de kans krijgt om iets te mispeuteren in het andere jeugdhuis, dan doen we dat ze-ker.” Rooftochten zijn de activiteit bij voorkeur. De eeuwige strijd om het beste jeugdhuis van Asse draait ook op volle toeren. Vorig jaar werd er gestreden om de titel met verschillende op-drachten. Op de vraag wat de jeugdhuizen het leukste aan elkaar vinden is Thibaut duidelijk. “Elk jeugdhuis vindt zichzelf het beste. Ieders eergevoel laat het niet toe een goede eigen-schap van de ander te benoemen. Hoe dit ver-der gaat ontwikkelen? Waarschijnlijk gaat het resulteren in nog stevigere rooftochten, peste-rijen en tijdelijke ontvoeringen. En daar is niets mis mee!”

VROEGER KONDEN WE ELKAARS BLOED WEL

DRINKEN

Sjatoo, ’t Klokhuis, ’t Kasseiken, Exixion en Juvenes organiseren elk half jaar gezamenlijk een Valentijnsfuif

"Als we de kans krijgen om iets te mispeuteren in het andere jeugdhuis, dan doen we dat"

DRUNK’IN LOVEDe liefde startte, zoals wel vaker, met een vraag. Juvenes (Zele) stuurde een berichtje rond naar jeugdhuizen met de vraag of zij wilden meewer-ken aan de organisatie van een Valentijnsfuif. Met Sjatoo (Kalken-Laarne), ’t Klokhuis (Ham-me), Exixion (Wetteren) en ’t Kasseiken (Wach-tebeke) was het liefde op het eerste gezicht. De lovers kwamen al snel tot een concept: elk halfjaar een Valentijnsfuif, Drunk’in Love, telkens in een ander jeugdhuis. Geliefden doen zo veel mogelijk samen. De voorbereidingen en opbouw voor elke fuif zijn dan ook een gedeelde inspanning. De dag zelf, ook de opbrengst, zijn voor het jeugdhuis waar de activiteit doorgaat.

Vijfhoeksverhouding

In het begin van de samenwerking was er die ty-pische, schattige kalverliefde: de jeugd huizen leerden elkaar kennen en begonnen elkaar aan te voelen. De adoratie werd zo groot dat ze graag en veel naar elkaars activiteiten gingen. Vandaag de dag blijft de vijfhoeksverhouding in stand door wederzijds respect, duidelijke af-spraken en de wijsheid die de tijd met zich mee brengt. Robin, voorzitter van Sjatoo, looft de complexe doch bewonderenswaardige liefdes-band die de jeugdhuizen hebben. Vier partners hebben is niet altijd evident. De jeugdhuizen ontdekten dat hun beminde lieverds, ondanks de vele verschillen, toch vooral veel gemeen hebben. Ze hebben gelijkaardige uitdagingen en streven soortgelijke doelen na.

De hartendiefjes inspireren elkaar ook: “De sa-menwerking heeft ervoor gezorgd dat je buiten de grenzen van je eigen jeugdhuis moet kijken. Het is altijd heel fascinerend om verhalen uit andere jeugdhuizen te horen.” Gedurende twee en een half jaar zal er om het half jaar een fuif zijn in één van de vijf jeugdhuizen. “Plannen voor andere samenwerkingen zijn er nog niet echt. We willen de rest van de fuiven nog in goede banen leiden en zien wel hoe het verder gaat”, aldus Robin. De lovers willen dus vooral genieten van hun relatie zoals die nu is. Zoals dat een echte relatie betaamt, zullen hartstocht en genegenheid op termijn wellicht opnieuw zorgen voor inspiratie en creativiteit.

16

Page 17: Formaat Magazine februari 2016

Februari is de maand bij uitstek voor het uitdelen van dromerige complimentjes, at-tenties in de vorm van hartjes én het nadruk-kelijk uitspreken van je liefde voor elkaar. En dat mag ook in het jeugdhuis. Jens (23) en Romy (24) van jeugdhuis De Priezze (Knesse-lare) leerden elkaar kennen in hun jeugdhuis en vormen nu al geruime tijd een koppel.

Tekst & foto: Lena Verstraete

We treffen elkaar op een zonnige – maar winters koude – zondagnamiddag in het mooie Gent, tevens ook de droomstad van Jens én de plek waar hij Romy ten huwelijk vroeg. Jaja, u leest het goed, deze twee schotelen u een Valen tijns-verhaal voor om bij weg te smelten.

De ontmoetingIn 2008 leerden Jens en Romy elkaar kennen tijdens een avond op café. Ook tijdens de zo-

mermaanden kwamen ze elkaar tegen op het speelplein van Knesselare. Na de afloop van de zomer bleven ze elkaar zien in het jeugdhuis, toen nog jeugdhuis ’t Effect. Een serieuze rela-tie zat er toen nog niet in. Pas in juli 2013 kwa-men deze duifjes officieel samen. Ondertussen kenden ze elkaar al door en door. Door een ge-brek aan vrijwilligers sloot het jeugdhuis op dat moment voor onbepaalde duur.

HET JEUGDHUIS ZORGDE ERVOOR DAT HET VUUR

NOOIT DOOFDE

VuurNa anderhalf jaar volledige sluiting van ’t Ef-fect werd in oktober 2014 jeugdhuis De Priezze geboren. Een verdienste van Jens en Romy. Sa-men delen ze een passie voor het jeugdhuis.

“Het jeugdhuis zorgde ervoor dat het vuur tus-sen ons nooit doofde. Het is een plek waar we onszelf kunnen zijn.” Hun inzet is ook nu nog groot. Romy is penningmeester en voormalig voorzitster, Jens werd benoemd als communi-catieverantwoordelijke. “Het grootste voordeel van samen als koppel in een jeugdhuis actief te zijn? Je steunt elkaar bij alles.”

SpontaanWat is volgens Romy en Jens het geheim van een goede relatie? “We doorbreken graag spon-taan de routine met ongeplande dingen. Deze impulsiviteit past ook goed in het jeugdhuis.” Ondertussen zijn Jens & Romy anderhalf jaar verloofd. Jens ging op zijn knieën aan de Koren-lei, na een romantisch uitje in Gent. Wij kijken alvast uit naar de uitnodiging. “Misschien doen we onze receptie in het jeugdhuis!”, aldus het stralende koppel.

17

Page 18: Formaat Magazine februari 2016

De dag van vandaag horen we enkel slecht nieuws over onze aarde: de aarde warmt op, we eten te veel vlees, stoken onze huizen nét iets te warm en we ademen niet de ge-zondste lucht. Hoe kan je ervoor zorgen dat mensen, het milieu of de economie niet in gevaar komen? Ga voor duurzaam! De kunst zit hem in het sorteren, bewust te winkelen en zuinig te zijn met energie. En dat kan ook prima in je jeugdhuis.

Tekst: Jos Meers & Joke Hüwels

Afval beperken

Duurzaamheid begint bij het beperken van af-val. Het is maar een kleine moeite: via enkele kleine aanpassingen van gewoonten, kan je de afvalberg van je jeugdhuis gemakkelijk verklei-nen. Probeer zo weinig mogelijk producten te kopen waarbij je afval creëert. Verkies daarom grote verpakkingen. Zorg voor verschillende vuil-bakken zodat vrijwilligers gemakkelijk kunnen sorteren. Gebruik retourflessen in plaats van petflessen. De smaak blijft hetzelfde maar je bent wel zuiniger. Gebruik dus ook geen weg-werpbekers- of bestek, maar een herbruikbare variant of denk er eens over na echt bestek aan te kopen.

Upcycling

Het klinkt als bergop fietsen. En hoewel fietsen zeker geen slecht plan is, gaat het bij upcycling om iets totaal anders. Heel wat jeugdhuizen doen het al jaren. Upcycling is niet zomaar re-cycleren. Je maakt van afval als het ware de-sign. Iets dat net zo goed op de schroothoop kan, geef je een nieuw leven. Mits een beetje creativiteit, kan je oude spullen makkelijk op-waarderen.

Producten

Kijk eens kritisch naar de producten die je ge-bruikt. Kan het groener? Een jeugdhuis moet gekuist worden, dat spreekt voor zich. Kies voor ‘groene’ schoonmaakmiddelen. Een kleine stap voor het jeugdhuis, een grote stap in de goede richting. Streef naar duurzaamheid door

eerlijke en regionale producten aan te bieden. Heel wat voeding voor gebruik en verkoop in het jeugdhuis kan je in een eerlijke variant kopen bij Oxfam wereldwinkels. Denk maar aan koffie, wijnen, fruitsappen, chips, chocolade en diverse versnaperingen. Hoe minder vliegtuigen en multinationals ermee gemoeid zijn, hoe beter. Bied ook lokale en regionale producten aan. Als je (occasioneel) eten aanbiedt aan artiesten, medewerkers of publiek, zorg dan steeds voor een vegetarische variant. Of kook gewoon voor iedereen lekker vegetarisch.

Doe eens iets anders: inspiratie voor eco-activiteiten

Via duurzame events bespaar je zelf en laat je zien hoe makkelijk het is om groener te leven. Organiseer bijvoorbeeld een kledingruil. Geef een workshop ‘vegetarisch koken op kot’ om jongeren bewust te maken dat vlees niet altijd moet. Maak van het jeugdhuis af en toe een repair-café. Dat is een gratis bijeenkomst waar mensen samen spullen herstellen. Je voorziet

als jeugdhuis het nodige materiaal en knowhow (handige Harry’s, IT-tovenaars, naarstige naai-sters  …). Mensen nemen hun kapotte spullen mee en laten die bij jou in het jeugdhuis maken. Als de meerderheid van jouw vrijwilligers met de auto rijdt, denk er dan eens over na om een opleiding ecodriving te organiseren. Heeft je jeugdhuis veel buitenruimte? Organiseer (even-tueel samen met andere partners uit je buurt) een markt met enkel lokale/regionale pro-ducten, eventueel gekoppeld aan een rommel-markt. Je kan dan aan de kringloopwinkel vra-gen de niet-verkochte spullen op te halen. Hou een debatavond over de ecologische uitdaging waar de wereld voor staat. Nodig interessante sprekers uit en de hele buurt. Laat zien dat je als jeugdhuis je steentje wil bijdragen.

Hoe bespaar ik op energie, water en andere zaken?

Het zit hem in de kleine dingen. Met thermosta-tische kranen en extra isolatie kom je al een heel eind. In ruimtes zonder kamerthermos-taat voorzie je radiatoren en convectors met thermostaatkranen. Op die manier kan je de gewenste temperatuur instellen en vermijd je oververhitting. Maar je kan ook lief zijn voor het milieu zonder al te grote investeringen te

KIES VOOR LOKALE PRODUCTEN. HOE MINDER VLIEGTUIGEN EN

MULTINATIONALS ERMEE GEMOEID ZIJN, HOE BETER

FAIRTRADE

UPCYCLING

REPAIR CAFÉ

18

Page 19: Formaat Magazine februari 2016

doen. Het verkopen van gloeilampen is bijvoor-beeld al enige tijd verboden, maar ze zijn wel nog in omloop. Branden er in jouw jeugdhuis nog gloeilampen? Vervang ze door energiezui-nige spaarlampen of LED-verlichting. Het lijkt logisch, maar dat is het niet altijd: is er voldoen-de natuurlijk licht aanwezig? Heeft je jeugdhuis grote ramen en is de avond nog niet gevallen? Schakel de lichtknop aan wanneer het écht nodig is. Kies zorgvuldig je energieleverancier en ga waar mogelijk voor 100% groene stroom. Op de website van Greenpeace vind je een over-zicht van hoe ‘groen’ alle leveranciers zijn. Voor de toiletten kan je waterbesparende maatre-gelen nemen. Leg een baksteen in het water-reservoir, installeer een spaarknop of gebruik regenwater voor de spoeling. Qua isolatie kan je als jeugdhuis in aanmerking komen voor de REG-premies wanneer je energiebesparende investeringen doet. Meer info kan je vinden bij Infrax of Eandis.

Breng je energieverbruik in kaart

Meten is weten. Controleer dus wekelijks het energieverbruik van elektriciteit en gas zo-dat je verlies of extreem verbruik onmiddellijk opmerkt. Zo kan je snel achterhalen waar het misloopt of waar het beter kan. 10% van het energieverbruik is sluipverbruik. Kleine lamp-jes die dag en nacht een klein beetje energie nodig hebben omdat de apparaten niet volledig uit staan. Laat dus geen toestellen aan staan

wanneer je het jeugdhuis verlaat. Trek indien mogelijk zelfs de stekker uit. Hierdoor bespaar je trouwens niet alleen energie. Wist je dat sluipverbruik kan oplopen tot 150 euro per jaar?

Zet je verwarming wat lager. Als je jeugdhuis stevig volgepakt zit, is het niet noodzakelijk om de verwarming op volle toeren te laten draaien. Tijdens sluitingsdagen van het jeugdhuis zet je de verwarming best op maximaal 15 graden Maar je kan ook voor de drastische aanpak gaan. Vervang je oude verwarmingsketel door een nieuwe, zuinige, variant. Of overweeg zonne panelen. Heel eco, maar een beetje prij-zig. Let ook op: zonnepanelen installeren op een niet-geïsoleerd dak, is als dweilen met de kraan open. Plaats ze enkel wanneer de oriëntatie re-delijk zuidelijk ligt en er niet te veel schaduw is. En hoewel een duurzame investering vaak minder snel rendeert in een jeugdhuis, doordat het slechts enkele dagen per week geopend is, is het de overweging waard.

De binneninrichting

Ook je inrichting kan je gemakkelijk aanpassen. Breng bijvoorbeeld de spullen die je niet meer gebruikt naar de kringloopwinkel. En neem zelf ook eens een kijkje: misschien dat daar spul-letjes te vinden zijn die je een tweede leven kan geven in het jeugdhuis? Bij de meeste kring-loopwinkels kan je zelfs spullen lenen of huren tegen een zacht prijsje. Erg handig bij bepaalde activiteiten zoals een thema-avond. Plannen om je inrichting op te frissen? Koop bij verbouwin-gen of aanpassingen natuurlijke verven en bio-ecologische bouwmaterialen en werk samen met bio-ecologische bedrijven.

De buitenomgeving

De groene oplossingen voor je buitenomgeving zijn eindeloos. Heb je al gedacht aan een groen-dak op jouw jeugdhuis? Ook een geveltuin is een optie. Heeft je jeugdhuis een grote tuin? Als je de ruimte hebt, kan je misschien een bijen-korf plaatsen. Daarvoor bekijk je best of er wel voldoende bloemen in de buurt te vinden zijn. De maximale actieradius van een bij is ongeveer 3 km. Moedig je bezoekers aan om zoveel mo-gelijk met de fiets naar het jeugdhuis te komen. Voorzie degelijke en gebruiksvriendelijke fiets-stalplaatsen en bedenk allerhande voordelen voor wie regelmatig met de fiets komt. Als je een grote buitenruimte hebt, kan je samen met de gemeente bekijken of je deze ruimte niet kan inrichten tot een groen speelweefsel (www.groenspeelweefsel.be). Of creëer er hangplekken. Dat is niet alleen leuk voor de natuur, maar ook voor de jongeren uit de buurt.

MET EENVOUDIGE AANPASSINGEN MAAK JE JE JEUGDHUIS EEN

STUK ENERGIEZUINIGER

GEVELTUIN

SLUIPVERBRUIK

ISOLATIE

19

Page 20: Formaat Magazine februari 2016

Nieuwe levenHet interieur is een eclectische verzameling van allerlei hebbedingetjes, rommelmarkt vondsten en ludieke versieringen. Bezoekers brengen din-gen mee, er blijven spullen liggen van feestjes, kortom, er komt altijd iets bij. Alles kan een nieuw leven krijgen als decoratie in het jeugdhuis, vol-gens de heren. Aan de muren hangen oude platen, allemaal gekocht op een rommelmarkt. Ook een collectie bierkaartjes springt in het oog. “De bierkaartjes waren van een oud-beheerraadslid, die hij heeft geschonken aan het jeugdhuis”.

Jeugdhuis Snuffel is al veertig jaar het trotste jeugdhuis van de gemeente Grembergen. Vroeger was het gebouw in het bezit van een oudere dame. Zij verkocht het aan Maes, op voorwaarde dat de brouwerij niets aan het gebouw zou veranderen tot de dame overle-den was. Geheel onvoorzien bleef de dame nog jaren in leven en kon Maes niets doen aan het gebouw. Voor een korte tijd veranderde het jeugdhuis van stek, maar nadien kwam het in al zijn oude glorie te-rug naar de originele locatie. Penningmeester Mathias en voorzitter Viktor tonen ons alle hoekjes en kantjes van het jeugdhuis.

Foto’s: Valerie Vonck • Tekst: Jens Schelstraete

HOTSPOT

20

Page 21: Formaat Magazine februari 2016

Mikken en mixenHet oude schilderij naast het dartbord komt uit een tweedehandswinkel. Bij het dartspel hoort inmiddels een traditie. “Bij elk spelletje dart moet er minstens één pijl op het schilderij te-rechtkomen”, lachen Mathias en Viktor. Verder hangt er nog heel wat Halloweendecoratie in de instuif. Een uiteenlopende mix van verschil-lende stijlen dus.

Do it yourself Een gefotoshopte kader van medewerkers aan de muur maakt het volledig af. “Zo bedanken we ook onze medewerkers voor hun geweldige inzet.” Het hele interieur is een mooi voorbeeld van de ‘do-it-yourself-denkwijze’ die je in veel jeugdhuizen terugziet. Het biedt het jeugdhuis telkens opnieuw een unieke look. Dat kunnen wij enkel maar toejuichen.

ProjectenSnuffel vertoont elke week een film op groot scherm in het jeugdhuis. Daarvoor wordt het gezellige lokaal op de bovenste verdieping ge-bruikt. Het filmproject is mee op poten gezet door één van de beroepskrachten van bevriend jeugdhuis Zenith in Dendermonde. Samen met haar heeft Snuffel nog projecten lopen, waaron-der workshops barbecueën voor leden en be-zoekers. “We hebben bijvoorbeeld al fingerfood gemaakt dat we verkopen op evenementen van het cultureel centrum en van jeugdhuis Zenith”, aldus Viktor en Mathias. Voorlopig heeft Snuffel twee barbecues staan en volop zin om lekker te bakken en braden.

Het hoofd van TarsiOp de bovenverdieping ligt een gigantisch reu-zenhoofd. Nieuwsgierig naar de herkomst vra-gen we de heren om verdere uitleg. Het blijkt te gaan om een replica van het hoofd van de eer-ste voorzitter van het jeugdhuis, bekend onder de naam Tarsi. Op de eerste dag van Snuffel-rock, een meerdaags feest dat het jeugdhuis elk jaar organiseert, is er een grote reuzentocht waarbij medewerkers de Tarsi-reus door Grem-bergen dragen. Op de laatste dag komt de echte Tarsi steevast het jeugdhuis binnen op de Rode Draad Fuif, waar hij nog elk jaar op de tafels danst. Een gekend figuur in de gemeente die zichzelf ieder jaar als reus ziet rondlopen. Dan weet je dat je indruk hebt nagelaten.

SnuffelaarHet grootste project van jeugdhuis Snuffel: een eigen bier, de Snuffelaar. Het jeugdhuis zocht in het kader van een project ondernemerschap naar een project dat veel mensen in het jeugd-huis zou aanspreken. Na een brainstorm beslo-ten de leden om een eigen bier te brouwen in beperkte oplage, voor eigen verloop. Samen met de vader van één van de vrijwilligers, die al wat ervaring had in het brouwen van bier, palm-de Snuffel een garage in de buurt in. Gewapend met veel energie, geduld en een Playstation om het wachten te verzachten, werd de eerste lading gebrouwen. Na een proefversie werden lichte veranderingen aangebracht en nu is er de Snuffelaar. Geproefd en lekker bevonden door Formaat.

www.facebook.com/JeugdhuisYoka

21

Page 22: Formaat Magazine februari 2016

Vierentwintig beroepskrachten uit jeugd-huizen met een bovenlokaal project trok-ken op 18, 19 en 20 januari naar Rotterdam. Formaat stak er samen met lokale organi-satie Showroom Mama een programma in elkaar. Drie dagen met vijftien workshops, werkbezoeken en gesprekken later zit ons hoofd vol met ideeën over wat organisaties in Rotterdam speciaal maakt en wat wij van hen kunnen leren. Formaat laat zien hoe het eraan toe ging en deelt enkele ideeën en uit-spraken die blijven hangen.

Tekst & foto’s: Tim Bryon

Waren mee op de bus: Yannick (Bouckenborgh), Roxanne (Vizit), Jeroen en Benny (Club 9), Annelies en Simen (Jakkedoe), Kenneth en Jolien (Lodejo), An-Sofie (De Moeve), Liesbeth (Tydeeh), Jeroen (Dido), Marie en Roxanne (Vizit), Wouter (T-Klub), Lucie (Ahoy), Adriaan en Sean (Govio), Hannes en Marthe (’t Kasseiken), Ricky (Alfa), Wouter, Dean en Hanne (Ten Goudberge), Sam (Den Eglantier), Ken, Tim en Zoë (Formaat)

Onderweg – 8u30, de zon komt op

WORM – Bij WORM, centrum voor avantgar-distische recreatie, horen we: “We discussiëren altijd na een activiteit, nooit vooraf. Want zo heb je het tenminste gedaan. Vooraf weet je het toch nooit helemaal zeker. En als het mislukt dan kun je er eens goed mee lachen. Voor ons zijn de mislukte avonden vaak de meest waarde-volle.”

Delfshaven – Verschillende mensen en or-ganisaties die we tegenkomen gaan veel harder voor wat ze écht willen. Ze zoeken achterpoort-jes tot ze staan waar ze willen staan. Zij lijken daardoor misschien wat arrogant, willen geen ‘nee’ horen, maar bereiken wél hun doel. WORM stuurde op een bepaald moment kussenslopen naar het gehele gemeentebestuur en alle po-litieke partijen met daarop gezeefdrukt “wij slapen niet zacht”. Ze maakten daarnaast onge-vraagde rapporten en verslagen over hun wer-king. Ze hielden de acties zolang vol tot de stad er genoeg van had en hen hun zin gaf. Eerst lief vragen en daarna burgerlijke ongehoorzaam-heid, dat lijkt de normale gang van zaken.

RAAF – Over soms eindeloos wachten op subsidies of erkenning, vertelde RAAF ons het volgende: “De stad, ze bekijken het maar… wij doen het gewoon zelf.”

Hiphophuis – “Het moment dat je bij ons een les binnenstapt verhoudt je je tot iets interna-tionaal. Alle lesgevers hebben internationale ervaring. Je maakt als deelnemer zo deel uit van iets groter, iets niet-Rotterdams. Dat is wat ons onderscheidt van andere initiatieven in Rot-terdam.”

Hiphophuis II – “Je mag niet alleen vanuit een concept vertrekken maar je moet ook alle ande-re dingen er bij bekijken en flexibel zijn. Je moet kijken welke trein passeert en er op springen.”

Dynamisch – De inrichting van de barruimte in WORM is dynamisch: iedereen kan op elk mo-ment decoratie toevoegen of wegnemen.

Inwendige mens – De inwendige mens ver-sterken doen we met een kom soep en een ou-derwetse stroopwafel bij Stroop Rotterdam.

Minimumprijs – Hoe bepaal je de deelna-meprijs voor een project? Showroom Mama gebruikt een systeem met een minimumprijs, maar meer geven is mogelijk. Bijvoorbeeld: geef wat je wil, minimum 100 euro voor vijf workshops. Ouders die meer kúnnen betalen dan het minimum, doen dat vaak ook.

22

Page 23: Formaat Magazine februari 2016

•Naam:Amke

•Leeftijd:21jaar

•Skills:Grafischdes

ignen

zeefdrukkunst

•Naam project:Jonge

Vonkenen

FabriekABrak

•Jeugdhuizen:Lodejo

(Lochristi)

en’tKasseiken(Wac

htebeke)

•Website:jongevonke

n.lodejo.be

Wat een oproep al niet kan doen. Jonge Vonken, het project van Lodejo en ’t Kas-seiken zocht naar een grafisch vormgever. Met Amke vonden de jeugdhuizen niet enkel een vormgever, maar ook een nieuwe huis-ontwerper én begeleider.

Tekst: Zoë Westerlinck

VUUR EN VLAM“Jonge Vonken wilt Lochristi en omstreken in vuur en vlam zetten!” En dat doet projectmede-werker ondernemerschap Kenneth door leuke en inspirerende workshops te organiseren. Wat dacht je van old skool typografie, radio maken of een workshop om te leren producen? Alles is mogelijk bij Jonge Vonken. De workshops zijn echter niet het enige dat er te beleven valt in het jeugdhuis. Lodejo sloeg de handen in elkaar met hun collega’s van ’t Kasseiken uit Wachte-beke om Fabriek A Brak uit de grond te stam-pen. “Dit artistiek project focust op upcycling met verschillende materialen en disciplines. Zo werken mijn collega’s rond textiel en juwelen, maar ook hout en metaal”, vertelt Kenneth.

HUISSTIJLDe connecting link tussen al deze initiatie-ven? Deelneemster Amke. Zij surft van het ene jeugdhuis naar het andere en zorgt overal voor een mooie lay-out. “Het begon allemaal in april vorig jaar. Jonge Vonken zocht een grafisch vormgeefster om een passend logo te ontwerpen. Ik was meteen geïnteresseerd. Van opleiding ben ik grafisch ontwerpster en altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging. Bovendien hing er een mooie prijs aan vast, een grafisch tekentablet dat ik al lang op het oog had.” Jonge Vonken kreeg heel wat inzendingen. Het logo van Amke sprong er direct uit. “Ik was zo’n fan van de stijl van ons nieuwe logo dat ik Amke vroeg om onze hele huisstijl onder handen te ne-men”, vertelt Kenneth. Sindsdien heeft Amke al heel wat flyers en affiches gemaakt voor het jeugdhuis. Ook voor Fabriek A Brak werkt ze aan een huisstijl.

ZEEFDRUKHet grafisch ontwerp van Amke wordt overal warm onthaald. Grafische vormgeving is echter niet haar enige passie. “Sinds kort begeleid ik ook workshops voor Fabriek A Brak. In ’t Kass-eiken stond al twintig jaar een zeefdrukmachine onder het stof. Ik vond dat het tijd werd dat deze werd hersteld in zijn oude glorie”, legt Amke uit. “Niemand in het jeugdhuis had ervaring met de machine. Ik heb het dus zelf moeten uitzoe-ken, maar dat maakte het des te leuker.” Haar inzet en enthousiasme bleef niet onopgemerkt

in de jeugdhuizen. “Ik begeleid nu een aantal zeefdrukworkshops, zowel

in ’t Kasseiken als in jeugd-huis Lodejo. Het leuke aan

deze workshop is dat het een oude ambacht com-bineert met grafisch ontwerp.” En ja, Amke gebruikt haar gewon-nen tekentablet nog

steeds volop.

HET WERD TIJD DAT DE OUDE ZEEFDRUKMACHINE VAN ZOLDER

WERD GEHAALD

23

Page 24: Formaat Magazine februari 2016

Geen krak in motivational speeches? Vraag je je af hoe je vrijwilligers kan motiveren en engageren? Met een beetje psychologie in je achterhoofd, wordt motiveren een peu-lenschil. Motiveren, je kan het leren.

Tekst: Katrien Van de Mosselaer

Motivatie heeft alles te maken met het enthou-siasme waarmee vrijwilligers hun taak uitvoe-ren. Wat zijn hun drijfveren? Mensen zijn ster-ker gemotiveerd door de reden waarom ze iets doen dan door wat ze doen. Motief en drijfkracht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om je vrijwilligers te motiveren, is het belangrijk om te weten waarom ze zich engageren in het jeugdhuis. Daar kan je vervolgens op inspelen.

Plaats interne boven externe beloning

Op het eerste zicht lijkt een externe beloning, zoals een vrijwilligersvergoeding of gratis deel-name aan een activiteit, een simpel en effectief instrument om vrijwilligers aan te moedigen en-gagement op te nemen. Maar zo werkt het niet altijd. Een externe beloning motiveert mensen namelijk enkel om de beloning te krijgen. Als je vrijwilligers enkel werken voor de beloning, is de eigenlijke interesse in de taak al snel ver te zoeken. Het enige doel is immers de beloning. De taak wordt dan iets dat in de weg staat van deze beloning, iets dat “afgehandeld moet wor-den” om de beloning in handen te krijgen. Als deze taak creativiteit of analytisch denkvermo-gen vraagt, werkt belonen zelfs averechts.

EEN MOOI RESULTAAT VAN JE WERK IS DE BESTE

BELONING

Niet de motivatie die we zoeken dus. Maar wat werkt dan wel? Niet de externe beloning, maar de interne of intrinsieke beloning motiveert. De beloning moet het werk zelf zijn en wat er

mee bereikt wordt. Niet wat er volgt als “je je werk afhandelt”, maar wat er volgt als het werk goed gedaan is: waardering van anderen, het gevoel van voldoening en succes, omdat je een bijdrage leverde aan het gedeelde doel. Een vrijwilligersactiviteit, een trui van het jeugd-huis of andere creatieve vormen van externe beloningen kunnen natuurlijk wel een extra boost geven aan de motivatie. Zie het als een kers op de taart.

Focus op vooruitgang en succes

Mensen worden dus gemotiveerd door het be-halen van (kleine) successen. Heb je recent iets moois verwezenlijkt in het jeugdhuis? Laat het horen aan je vrijwilligers en geef aan op welke manier dit voor vooruitgang heeft gezorgd. Vooruitgang is een krachtige motivator. Moe-dig je vrijwilligers aan om na te denken over vanwaar ze komen en het goede werk dat ze al geleverd hebben.

LAAT JE VRIJWILLIGERS WETEN DAT ZE GOED

BEZIG ZIJN

Zorg voor succeservaringen en geef aan dat je medewerkers goed bezig zijn. Voldoening kan je halen uit kleine dingen. Zo blijkt dat een op-eenvolging van kleine successen boeken voor meer geluk zorgt dan het behalen van één grote verwezenlijking. Hoe zorg je voor succeserva-ringen? Maak gebruik van de talenten van je vrijwilligers, stel kleinere (tussen)doelen voorop en zet de verwezenlijkingen in de verf. Mensen helpen graag mee als ze het gevoel hebben een meerwaarde te kunnen bieden.

Vraag je vrijwilligers om mee te werken aan een (klein) project. Communiceer hierbij duidelijk wat je wil bereiken en de termijn van jullie inzet. Op die manier weten ze waarvoor ze zich inzet-ten. Duidelijkheid en heldere communicatie werken eveneens motiverend.

GO WITH THE FLOW

Wil je je vrijwilligers gemotiveerd houden? Zorg dan voor voldoende uit-daging, prestatie en feedback. Laat ze een gevoel van flow ervaren.

Ooit al het gevoel gehad ‘in een flow’ te zit-ten, ofwel een stroom die je meevoerde? Het begrip flow, bedacht door psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi (ja, zo heet hij echt) gaat over de mentale toestand waar-in je je bevindt wanneer je volledig opgaat in je bezigheden. Je bent zo betrokken bij de taak of activiteit dat je alles om je heen vergeet. Flow ervaar je wanneer je iets doet dat je echt leuk vindt, waarin je goed bent en tegelijk uitgedaagd wordt om net iets verder te gaan. Wanneer je ernaar streeft een bepaald doel te bereiken en je hierbij een optimaal evenwicht tussen de moeilijkheid van de taak en je vaardighe-den ondervindt, kan je dit gevoel van flow bereiken. Het flow-gevoel is op zich de moeite waard om na te streven, zonder de noodzaak van een externe beloning. Flow werkt dus als een intrinsieke beloning. Be-vorder het flow-gevoel bij je vrijwilligers:1 Schep duidelijkheid: formuleer een-

duidige doelen en geef snel feedback.2 Toon interesse: blijf op de hoogte

waarmee je vrijwilligers bezig zijn.3 Zorg voor keuze: geef vrijwilligers

het gevoel dat zij kunnen kiezen.4 Creëer vertrouwen: bezorg je vrij-

willigers een gevoel van vertrouwen zodat ze zich op hun interesses kun-nen toeleggen zonder onzekerheid of verlegenheid.

5 Daag hen uit: span je als jeugdhuis in om je vrijwilligers steeds complexere taken en activiteiten te laten uitvoe-ren en geef hen de mogelijkheid om zich te ontplooien.

24

Page 25: Formaat Magazine februari 2016

Stimuleer emotionele betrokkenheid

Passie, liefde, jaloezie, angst … Mensen kunnen gedreven worden om iets te ondernemen door hun gevoelens. Gevoelens zijn dan ook heel sterke motivators. We zijn zelden gemotiveerd voor een taak waar we niet emotioneel bij be-trokken zijn. We werken harder voor iets waar we passioneel over zijn.

Gelukkig zijn er in het jeugdhuis meer dan ge-noeg vrijwilligers die werken vanuit een passie. Een ideale motiverende werkplek dus.

Creëer een gedeeld verhaal

Elk jeugdhuis heeft een eigen verhaal. Dat ver-haal is opgebouwd rond een gedeelde geschie-denis, belevingen en behaalde successen. Dit zorgt voor samenhang tussen bezoekers, vrij-willigers en bestuurders. Een jeugdhuis dat een eigen verhaal kan communiceren, zorgt voor extra betrokkenheid bij de medewerkers. Een jeugdhuis met een sterk verhaal, waar alle mede werkers achter staan, heeft duidelijke doelen voor ogen, stimuleert samenwerking en is een motiverende omgeving om in te werken.

Wees ook een open groep. Als er nieuwe men-sen aansluiten, geef ze dan uitleg over de ge-schiedenis, gebeurtenissen en belangrijke the-ma’s van het jeugdhuis. Maak hen meteen deel van jullie eigen verhaal. Op die manier voelen ze zich welkom.

JC Juvenes (Zele) werkt met een stuk of dertig enthousiaste vrijwilligers, waarvan er tien zeer actief zijn. Om de spirit alive te houden, organiseert Juvenes regelmatig een vrijwilligers-feest én werken ze met een puntensy-steem.

“We werken al een tijd met een punten-systeem om onze vrijwilligers extra te motiveren. Je verzamelt als vrijwilliger punten bij elke activiteit in het jeugdhuis waarbij je meehelpt. De ene activiteit le-vert wat meer punten op dan de ander. De tapper van de maand krijgt bijvoorbeeld het aantal uren dat hij of zij achter de toog gestaan heeft, maal drie in punten. Aanwezigheid op een vergadering levert al tien punten op. Met die punten geven we onze vrijwilligers iets extra’s. Je kan

je punten bijvoorbeeld inwisselen voor een gratis pita bij onze buren. Met 5000 punten krijg je zelfs een ticket voor een festival. Iemand heeft dat al gehaald! Daarnaast geven we drie à vier keer per jaar een feestje om onze vrijwilligers te bedanken én trekken we elk jaar op vrij-willigersweekend. Ons systeem lijkt goed te werken, want we hebben een enthousi-aste ploeg van bijna dertig vrijwilligers.”

MET ONS PUNTENSYSTEEM GEVEN WE VRIJWILLIGERS EEN EXTRA BELONING

Juvenes gaat elk jaar op vrijwilligersweekend

ZO DOEN ZIJ HET

Zin in meer motivatietips? Volg de sessie

‘vrijwilligers motiveren’ op zaterdag 20 en zon-

dag 21 februari tijdens RADAR 19 in Dworp.

Laat je inspireren en ga gemotiveerd naar huis.

www.formaat.be/radar

EN NU JIJ!

25

Page 26: Formaat Magazine februari 2016

HOE ZIT HET MET DE TAKS OP EEN VZW?Als de waarde van je bezittingen hoger is dan 25.000 euro, moet je een aangifte doen voor de taks op vzw. Je ontvangt hiervoor in de maand februari normaal gezien een brief van de belastingen. Krijg je deze brief niet, dan moet je het zelf opvragen.

Wat is de jaarlijkse taks op vzw’s?De jaarlijkse taks op de vzw’s, ook wel patrimoniumtaks genoemd, is een taks tot vergoeding van de successierechten, die in het geval van een rechtspersoon niet kunnen worden geheven. De grondslag voor deze belasting is het geheel van de bezittingen die de vzw in eigendom heeft.

Wat is het tarief van de taks?Het tarief van deze taks bedraagt 0,17 procent op het aangegeven bedrag. Voorbeeld: aangegeven vermogen is 74.3668 euro. De jaarlijkse taks bedraagt 126,43 euro.

Het vermogen van de vzw is kleiner dan 25.000 euroJouw vzw is niet onderworpen aan de taks. Onderaan de brief van het registratiekantoor vind je een strookje. Je vult het strookje in en stuurt het terug naar het registratiekantoor. In-dien je geen brief kreeg van de belasting, meld dan toch dat dat je vermogen minder is dan 25.000 euro. Je schrijft hiervoor best een brief naar het registratiekantoor.

Het vermogen van de vzw is groter dan 25.000 euro, maar de taks is lager dan 125 euroHaal een formulier op het registratiekantoor van de plaats waar de maatschappelijke zetel van het jeugdhuis gevestigd is. Je kan een aan-gifte indienen voor de komende drie jaar. Indien het vermogen van je vzw in de loop van die drie jaar wijzigt, waardoor de taks met minstens 25 euro toeneemt (de taks bedraagt dan minimum 150 euro), ben je ver-plicht de belastingadministratie hiervan op de hoogte te brengen.

Het vermogen van de vzw is groter dan 25.000 euro en de taks is hoger dan 125 euroJe bent verplicht om jaarlijks een aangifte te doen. Onderaan de brief van het registratiekantoor vind je een strookje. Je vult het strookje in en stuurt het terug naar het registratiekantoor. Indien je geen brief kreeg van de belasting, moet je zelf contact met jouw registratiekantoor ne-men.

Wanneer moet de aangifte gebeuren?De aangifte moet ieder jaar uiterlijk op 31 maart zijn ingediend op het registratiekantoor dat bevoegd is voor het ambtsgebied waar de maat-schappelijke zetel van de vzw gevestigd is.

Wanneer moet de betaling gebeuren?De door de vzw verschuldigde taks moet uiterlijk op 31 maart van ieder aanslagjaar worden betaald.

MAG JE ALS JE EEN UITKERING KRIJGT VRIJWILLIGERSWERK DOEN IN HET JEUGDHUIS?

Werklozen met een uitkering (volledig, tijdelijk of deeltijds met inko-mensgarantie) die vrijwilligerswerk willen doen, moeten dit officieel vooraf aangeven bij de RVA. Dit moet zelfs als de vrijwilliger geen

vrijwilligersvergoeding ontvangt. Als jeugdhuis kan je meehelpen om dit in orde te maken. Voor vrijwilligerswerk in een jeugd-

huis moet de uitkeringsgerechtigde werkloze een indivi-duele aangifte indienen bij de eigen uitbetalingsinstelling (ABVV, ACLVB, ACV of HVW) met het formulier C45B, dat je

online kan terugvinden. Het aangifteformulier moet zowel door de aanvrager als het jeugdhuis ondertekend worden

en toekomen bij de uitbetalingsinstelling vóór de start van het vrijwilligerswerk.

De RVA heeft 12 dagen tijd om het vrijwilligerswerk te weigeren, maar alleen om volgende redenen:• hetisgeenvrijwilligerswerkzoalsdewethetomschrijft;• hetiseenactiviteitdienormaalnietdooreenvrijwilligerwordtver-richt;

• debeschikbaarheidvandewerklozevoordearbeidsmarktvermin-dert.

Als je binnen de twee weken niets verneemt, mag het uitoefenen van het vrijwilligerswerk als 'aanvaard' worden beschouwd. Als de RVA een weigering stuurt, moet de vrijwilliger:• hetvrijwilligerswerkstoppen,anderskunnendeuitkeringenterug-

gevorderd worden (tegen een weigering is nog beroep mogelijk)• dezeactiviteitaangevenopzijnofhaarcontrolekaartdoorhetvakje

van die dag(en) zwart te maken, vóór de start van het vrijwilligers-werk.

Sommige regionale werkloosheidsdirecteurs geven niet makkelijk toe-stemming om bijvoorbeeld te tappen. Ze beschouwen dit immers als een commerciële activiteit. Omschrijf daarom de vrijwilligerstaken in het jeugdhuis steeds erg ruim.

VRAAGHET@FORMAAT Tekst: Joke Hüwels

Jij vraagt, Formaat antwoordt. Iedere maand verzamelen we vragen heet van de naald.

26

Page 27: Formaat Magazine februari 2016

QUIZ

1. LACHENOp een avond in het jeugdhuis, lach ik ge-middeld:A 1xB 2 – 5xC 5 – 10x4 Meer dan 10x

2. FOUTEN DURVEN TOEGEVENJe hebt een avond de bar gedaan, maar bent vergeten om de frigo’s achteraf bij te vullen. De dag erop is het jeugdhuis opnieuw open en zit je collega-barman/vrouw in de sh** omdat er geen koude drank is. Wat doe je?A Je verzint een uitvlucht: een maat

van je was zijn fietssleutel kwijt en hij moest van zijn lief om 3 uur thuis zijn. Je kon niet anders dan hem snel naar huis brengen om een echtelijke ruzie te vermijden.

B Je geeft je fout toe en zegt eerlijk hoe het komt dat je dit bent vergeten

C Je gebaart van krommenaas en zegt dat jij de bar niet hebt gedaan (ook al staat het duidelijk in de shiftenlijst).

D Je loopt snel weg.

4. VERGEVENJe hebt de barshift en je ziet dat de vorige avond de frigo’s niet zijn bijgevuld. Je kijkt op de shiftenlijst en ziet dat Jan dit had moeten doen. Je belt hem op en vraagt om uitleg. Jan vertelt eerlijk de reden waarom dit hem niet is gelukt. Hoe rea-geer je op hem? A Je maakt hem uit voor het vuil van de

straat en zegt dat hij geen idee heeft wat hij je heeft aangedaan.

B Je luistert niet naar zijn verhaal en zegt dat je het wel allemaal zelf gaat oplos-sen.

C Je begint te huilen en neemt het alle-maal heel persoonlijk. Je denkt dat Jan iets tegen je heeft.

D Je zegt dat iedereen dit kan overko-men. Je zult het vanavond wel kunnen oplossen maar laat Jan ook weten dat je dit niet zo fijn vind.

7. STEUNENHet gaat even wat minder met het jeugd-huis. Er komt weinig nieuw volk en de vrij-willigers zijn al jaren dezelfde. Wat doe je?A Je bespreekt met de kern een plan

waarbij je nieuw volk in het jeugdhuis kan krijgen.

B Je ziet dit wel in, maar je vind het niet jouw taak om er iets aan te doen.

C Je vindt dat jullie al genoeg doen om nieuw volk te krijgen. Als zij niet willen, dan kunnen jullie daar niets aan doen.

D Het kan je eigenlijk niet veel schelen wat er met het jeugdhuis gebeurt nadat de huidige kern is gestopt.

8. AANDACHTHoe vaak denk jij aan het jeugdhuis?A 1x per weekB 1x per dagC 2 – 5x per dagD Constant

5. RESPECTJe bent de vorige avond je papieren in het jeugdhuis vergeten. Omdat je ze nodig hebt om het verslag van de vergadering te kunnen maken, keer je terug om ze op te halen. Als je het jeugdhuis betreedt, hangt er nogal een geur (drank, zweet, je kent het wel..). Wat doe je?A Omdat het jeugdhuis dit niet verdient,

zet je alle ramen open en begin je te poetsen.

B Je sluit de deur snel en loopt weer weg. Je bent daar nooit geweest en hebt niets gezien. Dat verslag kan wachten.

C Je belt de verantwoordelijke van de werkgroep hygiëne op en zegt dat er zo snel mogelijk moet gepoetst worden.

D Je trekt het je niet aan. Dit is nu een-maal de charme van het jeugdhuis.

6. GEVEN EN NEMENJouw tijd in het jeugdhuis is als volgt ver-deeld:A 50/50 meehelpen en feestenB 30/70 meehelpen en feestenC 10/90 meehelpen en feestenD 75/25 meehelpen en feesten

3. TOEKOMSTPLANNEN MAKENHet is nieuwjaarsreceptie in het jeugdhuis en de schepen van Jeugd vraagt aan je hoe je de toekomst van het jeugdhuis ziet. Wat zeg je?A Uhm… toekomst? Ik leef in het nú, man!B Je zegt dat jullie het daar toevallig de

volgende vergadering over gingen heb-ben. Grappig dat hij het net nu vraagt! (Nee hoor, er staat helemaal niets ge-pland …)

C Je zegt dat je heel wat plannen hebt. Je ziet het jeugdhuis als de moeder van vele andere kleinere werkingen, verspreidt over de gemeente. Er zit nog heel wat potentieel voor dochterjeugd-huisjes in andere buurten.

D Gewoon, verder doen zoals we bezig zijn. Alles loopt goed.

Hoe verliefd ben jij? Bereken je score.

A B C DVRAAG 1 0 1 2 3VRAAG 2 0 3 0 0VRAAG 3 1 0 3 1VRAAG 4 0 0 0 3VRAAG 5 3 0 2 1VRAAG 6 3 1 0 2VRAAG 7 3 1 0 0VRAAG 8 0 1 2 3

20 – 24 punten = Smoor! Je relatie met het jeugdhuis is intens, maar blijft gelukkig wel gezond. Er zit een goed evenwicht in jullie liefde voor elkaar. Er wordt gefeest, gelachen en geluisterd. Het jeugdhuis is voor jou de ware. Zonder grote tegenslagen zou deze ro-mance wel eens zeer lang kunnen duren.10 – 20 punten = Er is nog wat werk aan. Je relatie met het jeugdhuis is wel fijn, maar je voelt toch dat er iets niet helemaal goed zit. Je geeft te veel en krijgt te weinig terug of het is net omgekeerd. Praat erover met de anderen in het jeugdhuis en kies voor meer evenwicht.Minder dan 10 punten = Tijd voor iets anders. Je had waarschijnlijk zelf al door dat het niet van een leien dakje loopt in je relatie. Dit betekent echter niet dat je alles overboord moet gooien en een ander moet zoe-ken. Met de juiste communicatie en een begripvolle houding van beide kanten kan je snel tot een relatie met meer comfort komen.

27

Page 28: Formaat Magazine februari 2016

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap Gedrukt op FSC gelabeld, 100% gerecycleerd en chloorvrij gebleekt papier

V.U.: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox – De Wittestraat 2, 2600 Berchem

MAART4-6/03/2016 Jeugdhuisopleiding – weekend 3 (Westmalle) Voor vrijwilligers met verantwoordelijkheid4-6/03/2016 Opleiding instructeur – weekend 2 (Westmalle) Voor jeugdhuislovers die begeleider bij Formaat willen worden

FEBRUARI4/02/2016 Dag van de Beroepskracht (CC Beveren) Voor beroepskrachten5-7/02/2016 Jeugdhuisopleiding 2016 – weekend 1 (Herentals) Voor vrijwilligers met verantwoordelijkheid5-9/02/2016 Opleiding instructeur (weekend 1) (Sporta) Voor jeugdhuislovers die begeleider bij Formaat willen worden19-21/02/2016 RADAR 19 (Dworp) Voor jeugdhuislovers19-20/02/2016 Jeugdhuisopleiding – weekend 2 (tijdens RADAR 19) (Dworp) Voor vrijwilligers met verantwoordelijkheid23-25/02/2016 Module 1: Rol, taak en plaats in het jeugdhuis (Hoge Rielen) Voor beginnende beroepskrachten

APRIL4-8/04/2016 Jeugdhuisopleiding in weekformule (Loppem) Voor vrijwilligers met verantwoordelijkheid19-21/04/2016 Module 2: de jeugdhuismethodiek (De Tilk) Voor beginnende beroepskrachten

WWW.FORMAAT.BE/VORMING

E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U ! SO P L E I D I N G J E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U I

DÉ BASIS VOOR

IEDEREEN DIE ZICH

STEVIG SMIJT IN

HET JEUGDHUIS

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap Gedrukt op gerecycleerd papier

Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen vzw - De Wittestraat 2, 2600 Berchem / V.U.: Tom Willox, Moerheide 9, 9220 Hamme

19-21 FEBRUARI 2016- DWORP -

Voor bestuurders, medewerkers, leden en bezoekers van jeugdhuizen

WWW.FORMAAT.BE/RADARMet de steun van de Vlaamse Gemeenschap Gedrukt op gerecycleerd papier

V.U.: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox – De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Schrijf in voor 8/02 =10% KORTING

MEI6-8/05/2016 RADAR 20 Voor jeugdhuislovers