Puur magazine februari 2014

16
puur magazine | februari 2014 gemeentelijk informatieblad van Puurs | www.puurs.be

description

 

Transcript of Puur magazine februari 2014

Page 1: Puur magazine februari 2014

puurmagazine | februari 2014gemeentelijk informatieblad van Puurs | www.puurs.be

Page 2: Puur magazine februari 2014

inhoudstafel2

Beste medeburgers

Wat een warme winter beleven we in Puurs.

Letterlijk. Tijdens onze nieuwjaarsdrink schoot het

kwik aangenaam de hoogte in. Maar ook figuurlijk.

Want tijdens diezelfde drink op het Dorpshart ver-

warmde ik me aan de gezellige sfeer tussen alle in-

woners. Ik hoop alvast dat het in 2014 even aange-

naam samenleven is.

Het gemeentebestuur draagt er graag zijn steentje

toe bij.

Bijvoorbeeld met tips om van je huis een energie-

vriendelijke thuis te maken. Of met een tegemoet-

koming voor een groendak of regenput, waarmee je

jaarlijks wat uitspaart op uw energiefacturen. Bouw

of verbouw je dit jaar? Check dan zeker de nieuwe

energie- en bouwregels die sinds 1 januari gelden.

Ook rond de GAS-boetes werd de regelgeving wat

bijgeschaafd. Maar wees gerust, jouw gemeente ver-

laagde de leeftijdsgrens niet. We blijven ook in 2014

met een positieve blik naar onze jongeren kijken.

Die leven zich – samen met de iets oudere Puurse-

naars – trouwens uit tijdens tal van evenementen,

zoals het wereldfestival Simmerdown. En ook aan de

allerkleinsten wordt gedacht: de Puurse bib verwent

hen én hun opvangouders met leuke lees- en kijk-

boekjes.

Want jong geleerd, is oud gedaan.

Zo zijn onze ‘inwoners van

morgen’ straks even hart-

verwarmend als jullie van-

daag!

Koen Van den Heuvel

uw burgemeester

3 Verrassende handelszaken

in Puurs

4 - 5 Nieuw jaar, nieuw huis?

6 GAS: nieuwe regels, beter begrip

7 - 10 Uit in Puurs februari

11 Aftellen tot Simmerdown

12 - 13 Terugblikken op

de Puurse eindejaarsperiode

14 - 15 Jong geleerd, is oud gedaan

Puur magazine februari | 2014

Huwelijksjubilaris februari60 jaar getrouwd27 feb Frederic Joos en Elza Troch, Berkenkant 1

Page 3: Puur magazine februari 2014

winkelen op z’n best 3

Puur magazine februari | 2014

Pralines, charcuterie of parfum? Daarvoor zak je al een tijdje af naar onze gemeente. In dit nummer ontdek je

opnieuw twee minder alledaagse zaken. Uitblazen van je shop-ontdekkingen in Puurs-centrum? Dat kan voort-

aan met Oosterse smaken.

Verrassende handelszaken in Puurs

“No pain, no gain” weerklinkt bij Tat-too Dave. Al is bibberen en beven niet nodig bij deze professionele tat-too-artist. Dave zweert bij de streng-ste hygiënische omstandigheden, en omringt je met tips en advies voor hij je bodypiercing of tattoo plaatst. Hij volgde in het verleden tekenacademie en airbrush-lessen. En dat komt goed van pas bij het tatoeëren. In 2004 startte Dave zijn tattooshop in Zele, maar sinds kort vindt hij onderdak in Puurs. Het resultaat van zijn kunsten mag een leven lang gezien worden.

Tattoo Dave, Dendermondsesteenweg 196 Openingsuren: op afspraak via [email protected] of 0477 72 78 27

Benieuwd naar jouw talenten? Samen met Lisbeth Peeters, ICF (Interna-tional Coaching Federation)-gecerti-ficeerd coach, ga je ernaar op zoek. Zij achterhaalt waarin jij écht sterk bent. En hoe je met die – misschien nog ongekende – talenten doeltref-fend aan de slag gaat. Zo realiseer je straks al je uitdagingen. Op per-soonlijk, professioneel of studievlak. Ook voor loopbaanbegeleiding ben je bij haar aan het goede adres. Lisbeth aanvaardt hiervoor de VDAB-loop-baancheques. Door haar authentieke, persoonlijke en efficiënte coaching vind jij de antwoorden op jouw.

Tiss-Talent, Ruisbroek-Dorp 51a Meer informatie vind je op www.tiss-talent.be, mail naar [email protected] of bel 0497 48 84 44

Lekker én gezond eten? Schuif aan tafel bij de SAMPAN. Met alleen maar markt- en biologische produc-ten op het menu. Omdat de oosters geïnspireerde keuken de seizoenen volgt, presenteert de SAMPAN je tel-kens wisselende suggesties – ook ve-getarische. Zin in een hapje Japans, Thais, Koreaans of Chinees? Dan is reserveren de boodschap. De SAM-PAN houdt het aantal tafels beperkt, voor een persoonlijke service. Wie iets te vieren heeft, smult hier van een heerlijk feestmenu of brengt via de cateringservice de Aziatische sma-ken naar hem thuis. Altijd een suc-ces!

de SAMPAN, Willem de Vochtstraat 22 Openingsuren: ma tot za: 11.30u - 14.00u en 17.00u – 22.30u zon- en feestdagen : 11.30u – 22.30u Reserveren aanbevolen via 03 828 67 48www.desampan.be/[email protected]

Winkel nu ook op donderdagavond!Voortaan verwelkomen de win-kels in Puurs-centrum je elke eer-ste donderdag van de maand tot 20.00u. Het is het ideale moment om te genieten van de verschil-lende handelszaken en er rustig alle deskundige uitleg te vragen.

Tiss-talent

de Sampan

Tattoo Dave

Page 4: Puur magazine februari 2014

wonen op z’n best4

Puur magazine februari | 2014

De Vlaamse overheid wil tegen 2020 een energiezuinige woning voor iedere Vlaming. Daarom zet ze sinds

1 januari nog sterker in op energiebesparende maatregelen. Vandaag heeft de regering daarvoor nog enkele pre-

mies veil. Het moment dus om nog groen te bouwen of te verbouwen.

Nieuw jaar, nieuw huis?

Een zo laag mogelijk verbruikEen van de energie-eisen die dit jaar strenger werden? Het maximale E-peil voor nieuwbouw ging omlaag. Dat is het energieprestatiepeil dat het verbruik van je woning en haar vaste installaties weergeeft. Voortaan mag het nog maximaal E60 bedragen.

Dien je dit jaar in Vlaanderen een bouwaanvraag in? Dan moet die aan-tonen dat je een deel van je energie uit hernieuwbare bronnen haalt. Bij-voorbeeld warm water via een zonne-boiler, of verwarming via een warmte-pomp. Is dat niet zo? Dan geldt voor jouw woning een strenger E-peil: maximaal E54 in plaats van E60. Dat haal je onder meer met extra isolatie, een efficiënter verwarmingssysteem of ventilatie met warmteterugwin-ning.

Regenwater: strengere regels en nieuwe premies Sinds 2005 moet je ook een regenput plaatsen als je bouwt of verbouwt. Daarmee bespaar je flink wat kraan-tjeswater én geld. Ook voor bestaan-de woningen is een regenput dus een slimme zet. Daarom stimuleert Puurs in 2014 de plaatsing ervan met een premie van 500 euro.

De regelgeving rond regenputten en infiltratievoorzieningen verstrengt dit jaar. Bij de nieuw- of herbouw van eengezinswoningen is voortaan de plaatsing van een of meer regenput-ten met een minimale inhoud van 5.000 liter verplicht. Voorheen was dat nog 3000 liter. Is je perceel klei-ner dan 250m²? Dan is er bij een beperkte uitbreiding of verbouwing geen nieuwe put nodig.

Extraatje met de energiepremiesNiet alleen de overheid is fan van energiebesparende maatregelen. Ook je portemonnee: op termijn verdien je de investering altijd terug door een lagere energiefactuur. En de overheid biedt je ook premies die een deel van de investeringskosten dekken.

Premies via EandisWie zijn woning voorziet van dak-, buitenmuur-, spouw- of zolder-vloerisolatie, (drie)dubbele be-glazing, een warmtepomp of een zonneboiler ontvangt een premie via distributienetbeheerder Ean-dis. Deze isolatiepremies zijn niet meer geplafonneerd in 2014. Bouw je een nieuwe woning? En ligt je E-peil onder E50 (bij een bouw-aanvraag voor 1 januari 2014) of onder E40 (bij een bouwaanvraag na 1 januari 2014)? Ook dan heb je recht op een Eandis-premie.

Een tuin op je dak? De gemeente voorziet ook in 2014 voor een toelage voor de aanleg van jouw groendak.

Page 5: Puur magazine februari 2014

wonen op z’n best 5

Puur magazine februari | 2014

Heb je recht op het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas? Dan ben je voor Eandis een bescherm-de afnemer. Hun premies voor energieaanpassingen aan bestaan-de woningen liggen 50% hoger, en die voor het E-peil 20%. In 2014 hebben beschermde afnemers ook recht op een premie van 800 euro wanneer ze een nieuwe condensa-tieketel plaatsen.

CombipremiePlaats je dit jaar gelijktijdig nieuwe ramen met hoogrendementsglas én muurisolatie? Dan krijg je een hogere premie voor je hoogrende-mentsglas: 48 euro/m² bij de ver-vanging van enkel glas (tot 1680 euro) en 60 euro/m² voor dubbel glas (tot 2100 euro). Combineer je de aanpassingen niet? Dan gelden uiteraard de afzonderlijke isolatie-premies voor ramen of muren via Eandis.

Vlaamse woonpremieNet als de vorige jaren vraag je ook in 2014 nog de Vlaamse verbe-terings-, aanpassings- en renova-tiepremie aan. De inkomensgrens werd aangepast aan de index. En de woning moet 25 jaar oud zijn. Voortaan komen ook functiewijzi-gingen van een gebouw in aanmer-king voor de renovatiepremie.

Gemeentelijke verbeterings- en aanpassingstoelagenOok de aanvullende gemeentelijke toelagen blijven bestaan. Ze gel-den voor werkzaamheden aan da-ken, gevels, muren, buitenschrijn-werk, rookkanalen, verwarmings-, sanitaire en elektrische installaties en warmwatertoestellen. Ook wan-neer je woon-, kook- of slaapruim-tes vergroot of moderniseert, of je woning aanpast aan de noden van een 65-plusser geldt de toelage. De werkzaamheden mogen niet meer dan 10.000 euro (excl. btw) bedragen en moeten voldoen aan

bepaalde energie-eisen. De toe-lage pas aanvragen als je beschikt over de definitieve toezegging van de Vlaamse verbeterings- en aan-passingspremie.

In 2014 reken je ook nog op ge-meentelijke toelagen bij de aanleg van een groendak (25 euro/m², tot 2.000 euro), de installatie van een zonneboiler (tot 600 euro), de aankoop van een hakselaar, en de aanplanting en het onderhoud van kleine landschapselementen. Voor een mulchmaaier ontvang je niet langer een tussenkomst, want de machine is intussen voor een scherpe prijs te koop via alle gras-maaierproducenten.

Hulp van het infopuntMeer informatie over duur-zaam en energiezuinig bouwen, milieuvriendelijke bouwmate-rialen, energie- en woonpre-mies? Contacteer het infopunt duurzaam bouwen van de mi-lieudienst: 03 890 76 16 of [email protected]. Daar helpen ze je ook met de gemeen-telijke toelageaanvragen.

Hulp onlinewww.puurs.be www.eandis.bewww.energiesparen.be www.wonenvlaanderen.bewww.ruimtelijkeordening.be

Nieuwe regelgeving voor bouwers en verbouwers

Slim omgaan met regenwater

Page 6: Puur magazine februari 2014

Puurs op z’n best6

Puur magazine februari | 2014

In een aangename leefomgeving is openbare overlast niet op zijn plaats. Wie de openbare orde verstoort, riskeert

een GAS-boete. Ook in 2014. Al verlaagde de gemeente Puurs de leeftijdsgrens ervoor niet en breidde ze de bemid-

delingsmogelijkheden uit.

GAS: nieuwe regels, beter begrip

De algemene bestuurlijke politie-verordening – kortweg ABP, of in de volksmond ‘het politiereglement’ – somt op wat de openbare orde ver-stoort. Het gaat om verloedering, be-vuiling, lawaai en nalatigheden. Over-treed je een van de regels uit de ABP? Dan riskeer je een GAS-boete.

Nieuwigheden GAS-boeteTijdens de gemeenteraad van 19 december 2013 schrapte de ge-meente enkele verouderde artikels uit het politiereglement (bijvoorbeeld rond ‘belleketrek’). En moderniseerde ze een aantal teksten (bijvoorbeeld om ze af te stemmen op de huidige si-tuatie met nachtwinkels). Dat mond-de uit in nieuwe bepalingen rond de GAS-boetes:

• De maximumgeldboete is opge-trokken van 250 naar 350 euro.

• De leeftijd wordt niet verlaagd: hij blijft op 16 jaar liggen.

• De mogelijkheid bestaat om schade te herstellen via ge-meenschapsdienst.

• De mogelijkheid tot bemiddeling werd uitgebreid.

• Er kan voortaan een plaatsver-bod (art. 147) worden opgelegd.

Respect voor jongerenDe GAS-boetes botsten de voorbije maanden op protest van veel jonge-ren. Daarom trok Puurs de kaart van het integrale jeugdbeleid met een jeugdrechtssysteem dat de wettelijke garanties van kinderen en jongeren respecteert. De sanctionerend ambtenaar, Veerle Moernaut, ging dan ook langs bij de Puurse jeugdraad om de laatste aan-passingen aan de Puurse GAS-wet-geving toe te lichten. Zo drukte ze de jongeren op het hart dat ze hier echt zichzelf mogen zijn. En dat de overtredingen in Puurs door de poli-tie worden vastgesteld – objectief en vakkundig.

Overleg met de jeugdTijdens het bezoek sprokkelde Veerle Moernaut heel wat reacties bij de jon-geren. Ook zij vonden bepaalde vor-men van overlast niet kunnen, zoals nachtlawaai en sluikstorten.

De jeugdraad toonde zich ook tevre-den met het feit dat de leeftijdsgrens niet werd verlaagd: “We weten nu wat kan en mag in Puurs, en zijn blij dat de GAS-boetes pas vanaf zestien jaar gelden. Maar we blijven wel met vragen zitten als we op weekend of op kamp gaan: hoe weten we wat in die gemeente mag? Zo’n toelichting zou elke jeugdraad moeten krijgen. Zo weten we beter wat een GAS-boe-te juist inhoudt.”

Meer weten over GAS-boetes? Neem een kijkje onder de rubriek ‘Veiligheid’ op www.puurs.be, en klik daar door naar ‘Algemene Be-stuurlijke Politieverordening’. Of contacteer het Huis voor Preven-tie en Veiligheid: 015 29 83 79 of [email protected]. De Puurse Jeugdraad bereik je via Tim Van Gool: 03 890 79 01 of [email protected].

Page 7: Puur magazine februari 2014

3 februari 2014

- Kleur- en Kapseladvies - Groep 2

CC de Kollebloem

Kloosterhof 1

19.30u

03 890 76 20,

[email protected]

4 februari 2014

- Film: Like father, like son

CC de Kollebloem

Theaterzaal, Kloosterhof 2

20.00u

03 890 76 20,

[email protected]

- Budgetkoken

Gezinsbond

CC de Kollebloem,

Kloosterhof 1

20.00u

03 889 61 25,

http://gezinsbondpuurs.be

7 februari 2014

- Petrus en den Doodendraad: Het Gevolg CC de Kollebloem

Parochiezaal Liezele,

Turkenhofdreef 3

20.00u

03 890 76 20,

[email protected]

8 februari 2014

- Walter De Groote - Godver... Biedt het vloeken en nog zo veel andere dingen

CC de Kollebloem

Kloosterhof 1

20.00u

03 890 76 20,

[email protected]

- Feestvergadering kvlv Kalfort

’t Fikxke, Kalfortdorp 63

18.00u

[email protected]

- Feestelijke reünie met kaas en wijn Carmina vzw

’t Centrum,

Jan Hammeneckerstraat 32

18.30u

http://ikbenerbij.jmacarmina.com,

http://www.jmacarmina.com

11 februari 2014

- Brei, haak- en praatcafé

kvlv Kalfort

Pastorie, Kalfortdorp 6

19.30u

[email protected]

uit in Puurs 7

Puur magazine februari | 2014

februari 2014

8 februari 2014

Theater Stap - Brilleman

Waar heb ik mijn bril nu weer gelegd of waar heb ik mijn schoenen nu weer gezet. Oeps, ik ben mijn brooddoos thuis vergeten en help ik weet niet meer waar ik mijn jas heb achtergelaten. Iedereen heeft dat al eens meegemaakt. Maar sommige mensen vergeten nog veel meer. Ze weten niet meer wat ze hebben meegemaakt of herkennen hun eigen kinderen niet meer. Dat is heel erg voor hen. Mensen die veel vergeten noemt men al wel eens dementen.Over mensen die vergeten heeft theater Stap een toneelstuk gemaakt. Om dit toneelstuk te kunnen maken hadden de acteurs en de makers van het toneel veel gesprekken met mensen die al heel veel vergeten zijn.

Deze theatervoorstelling wordt bovendien ook gebracht door personen met een beperking.ism KVG PuursCC de Kollebloem Theaterzaal, Kloosterhof 2 20.00 03 890 76 20, [email protected]

Page 8: Puur magazine februari 2014

11 februari 2014

- Film: Mandela CC de Kollebloem

Theaterzaal, Kloosterhof 2

20.00u

03 890 76 20,

[email protected]

13 februari 2014

- Italiaans Koken - Vervolg CC de Kollebloem

Kloosterhof 1

19.00u

03 890 76 20,

[email protected]

- Bouwen aan vriendschap ***Nieuw***

CC de Kollebloem

Kloosterhof 1

19.00u

03 890 76 20,

[email protected]

- Kaartwedstrijd dienstencentra OCMW Puurs

Dienstencentrum de Kollebloem,

Begijnhofstraat 13

13.30u

03 890 15 60,

[email protected]

16 februari 2014

- Valentijnsontbijt aan huis werkgroep ouders van

basisschool Liezele

Basisschool Liezele,

Turkenhofdreef 2

07.30u

[email protected],

http://www.vbs-liezele.be

- Palingfeest Vrije Basisschool Sint-Carolus

zaal Familieheem, Gasthuisdreef 2

11.30u

03 886 64 76

- BuSo eetfestijn Sjabi-BuSO

Hof-ten-Berglaan 8

12.00u

www.sjabi.be/buso-hoftenberg/

- Pauline en Paulette - Een muzikale praline

CC de Kollebloem

Theaterzaal, Kloosterhof 2

15.00u

03 890 76 20,

[email protected]

18 februari 2014

- Film: 82 dagen in april CC de Kollebloem

Theaterzaal, Kloosterhof 2

14.00u en 20.00u

03 890 76 20,

[email protected]

19 februari 2014

- Afrofusion Dans - Groep 2 CC de Kollebloem

Kloosterhof 1

20.00u

03 890 76 20,

[email protected]

20 februari 2014

- Bloemschikken & decoratie: Recyclage van plastic

CC de Kollebloem

Kloosterhof 1

19.30u

03 890 76 20,

[email protected]

22 februari 2014

- Eetfestijn VR Racing Team VR Racing

Zaal ’t centrum,

Jan Hammeneckerstraat 32

17.00u

www.vrracingteam.be

24 februari 2014

- Open volksdansavond

Vlaamse Volkskunstbeweging

VVKB De Karekiet Puurs

Kelderverdieping Het Hof,

Palingstraat 22

20.00u

03 889 58 46,

[email protected]

uit in Puurs8

Puur magazine februari | 2014

11 februari 2014

Kookworkshop: valentijnsmenu

Deze kookworkshops laten je kennis maken met originele gerechten. Zet je schrap voor telkens weer een andere culinaire belevenis. Onder begeleiding van een ervaren praktijklerares zullen we elke les een verrassend, aan het seizoen aangepast menu bereiden.Noteer ook alvast 29 april in je agenda. Dan staat de kookworkshop met asperges op het menu.

Dienstencentra OCMW Puurs Dienstencentrum De Nieuwe Ark, Kerkstraat 34 13.30u 03 886 60 69, [email protected]

Jouw activiteit in Puur magazine van maart?

Surf naar www.uitdatabank.be en geef ten laatste op zondag 9 februari 2014 je activiteit in.

Een uitgebreide handleiding vind je op www.allesoveruitdatabank.be.

Page 9: Puur magazine februari 2014

25 februari 2014

- Film: Philomena CC de Kollebloem

Theaterzaal, Kloosterhof 2

20.00u

03 890 76 20,

[email protected]

27 februari 2014

- Bier proeven***Nieuw*** CC de Kollebloem

Kloosterhof 1

19.30u

03 890 76 20,

[email protected]

- Maak je eigen (juwelen) doosje ***Nieuw***

CC de Kollebloem

Kloosterhof 1

19.00u

03 890 76 20,

[email protected]

28 februari 2014

- Sam Vloemans Duo CC de Kollebloem

Ergens in een huiskamer

in Puurs

20.00u

03 890 76 20,

[email protected]

- Lezing: Klein-Brabantse forten in oorlog

Vzw Fort Liezele

Fort van Liezele,

Fortbaan 2

20.00u

0476 55 76 32,

[email protected]

1 maart 2014

- Concordiaquiz Jeugd harmonieorkest

concordiavrienden

CC de Kollebloem,

polyvalente zaal, Kloosterhof 1

19.30u

[email protected],

www.concordiavrienden.be

- Concert Fanfare Prenaalzonen en

harmonie Arbeid Adelt

CC de Kollebloem,

Rode Zaal, Kloosterhof 1

20.00u

03 889 33 16,

[email protected]

uit in Puurs 9

Puur magazine februari | 2014

26 februari 2014

Film: Jommeke en de schat van de zeerover

Deze jeugdfilm met stripfiguur Jommeke in de hoofdrol is meer dan een verfilmde strip. Jef Nijs schreef het scenario specifiek voor de film en pas achteraf verscheen het stripalbum. De film werd ondertussen gerestaureerd maar verloor niets van zijn originele charme. Inschrijven kan in de dienstencentra, aan de vrijetijdsbalie of via www.puurs.be/webwinkel

CC de Kollebloem en dienstencentraDienstencentrum Paepenheide14.00u

23 februari 2014

Laatste zondagconcert Helena en Axelle - Cánticos de la Esposa

In ‘Cánticos de la Esposa’ vallen grenzen tussen muzikale genres weg, vloeit klassiek naadloos over in traditionele melodieën, en worden bestaande liederen doorweven met eigen composities en improvisaties. Wat overblijft is de essentie, de verhalen in de muziek, die Helena en Axelle willen doorvertellen aan hun publiek. Ze stelden het programma samen als een lange stroom van gedachten, met verdriet, hoop en vleugjes vreugde. Een zoektocht, gezongen, gespeeld en verbeeld.

CC de Kollebloem Kloosterhof 111.00u 03 890 76 20, [email protected]

Page 10: Puur magazine februari 2014

uit in Puurs10

Puur magazine februari | 2014

Meermalige activiteiten

Tot en met 27 februari 2014

- Expo: Spiegels keren licht om Bibliotheek Puurs

Hondsmarkt 2

Tijdens de openingsuren van de bib

http://puurs.bibliotheek.be

van 1 tot 16 februari 2014

- Expo: Cobra onbegrensd

CC de Kollebloem

Kloosterhof 1, Puurs

03 890 76 20,

[email protected],

www.puurs.be

4, 11, 18 en 25 februari 2014

- Badminton

Femma Breendonk

Sportcentrum Vrijhals,

C. Verschaevestraat

21.00u

[email protected]

11 en 25 februari 2014

- Praat-en kaartnamiddag

Neos - Netwerk van

Ondernemende Senioren - Puurs

Taverne “Oude Kroon”, Kerkplein 3

14.00u

03 889 02 48,

[email protected],

www.neosvzw.be/puurs

12 en 19 februari 2014

- Amigurumi’s haken

Femma Breendonk

Parochiecentrum,

Jan Hammeneckerstraat 32

19.30u

[email protected]

Van 12 februari tot 26 maart 2014

- Cursus ehbo & helper

Rode kruis Puurs

Lokaal Puurs, Hoogstraat 28

[email protected],

http://puurs.rodekruis.be

14, 15, 21 en 22 februari 2014

- Theater ‘seks en jaloezie’ Toneelkring de scharnier

CC de Kollebloem,

Theaterzaal, Kloosterhof 2

20.00u

[email protected]

Permanente activiteiten

- Danslessen Terpsichore

CC de Kollebloem

Kloosterhof 1

terpsichore.be

Iedere woensdagavond

- Yoga-lessen Gezinsbond Puurs - Liezele

CC de Kollebloem

Kloosterhof 1

20.15u

03 889 02 05

Zie ook achterzijde

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes in onze gemeente.

Volg ons op Facebook (gemeentepuurs, bibliotheekpuurs, joc wijland, ccdekollebloem)

of abonneer je op onze digitale nieuwsbrief Digipuur.

4, 11, 18, 25 februari, 11, 18, 25 maart en 1 april 2014

Frans gevorderden

De cursus is een vervolg op Frans 3. Je leert je uit de slag trekken in verschillende situaties aan de hand van afwisselende oefeningen. De grammatica wordt uitgebreider en we wagen ons ook aan conversatie!

Dienstencentra OCMW Puurs Dienstencentrum de Nieuwe Ark, Kerkstraat 34 13.30u 03 886 60 69, [email protected]

Meer info

over alle

activiteiten vind je

op www.uitinpuurs.be.

Page 11: Puur magazine februari 2014

Het is nog even wachten op Simmerdown 2014. Om het aftellen tot juli draaglijker te maken, start op 28 februari

de klerenruil waarmee het wereldfestival het goede doel steunt. En op 28 maart schudt Soul Shake Down onze

dansbenen al los.

Ook dit jaar maakt Puurs plaats voor het podium van Simmerdown: op zaterdag 5 juli lokt het wereldfestival verrassende muziekgroepen naar het JOC WIJland. Terwijl je je onderdom-pelt in het exotische feestgedruis, doe je meteen ook een duit in het zakje voor duurzame ontwikkelingsprojecten.

Eerlijk festivalIn 2014 staat fair trade centraal op Simmerdown. Een concept dat het zwoele festival eigenlijk al járen een warm hart toedraagt – denk maar aan de fairtradecocktailbar, koffiestand en wijnbar die jaarlijks opduiken. Maar deze keer zal eerlijke handel een nóg prominentere plaats innemen.

Schone Kleren-actie van 2013Dat Simmerdown als de beste op een leuke manier geld weet in te zamelen voor de goede zaak bewezen de vo-rige edities. Die van 2013 stond in het teken van de Schone Kleren Campag-ne: deze actie promoot kledingstuk-ken die in duurzame en sociaal cor-recte arbeidsomstandigheden worden gemaakt.

Simmerdown organiseerde een kle-renruil en een naaiatelier, en er wer-den vlaggenslingers van oude kleren gemaakt. Allemaal op het vrolijke ritme van de wereldse muziek. Dat bracht 4000 euro op voor de Coalition of Cambodia Apparel Workers Demo-cratic Union, de belangrijkste onaf-hankelijke vakbondsfederatie in de Cambodjaanse textielindustrie. Deze partner van Oxfam-Solidariteit helpt arbeiders om zich te organiseren en voor hun rechten op te komen.

In de agenda: klerenruil en Soul Shake DownOmdat schone kleren perfect passen in het fairtrade-thema van dit jaar, organiseert Simmerdown tijdens deze editie opnieuw een klerenruil. Noteer alvast vrijdag 28 februari in je agenda en begin je kleerkast uit te pluizen. Zo overbrug je het aftellen tot het wereldfestival.

Nog een datum voor in je agenda? 28 maart. Dan is het opnieuw Soul Shake Down. In 2014 is het tien jaar geleden dat het zomerse feest in ‘putteke winter’ voor het eerst plaatsvond. Een goede reden om de draad weer op te pikken. Hou je klaar voor Jamaicaanse reggae-, ragga- en dance-vibes. De ideale opwarming voor Simmerdown.

Meer over de klerenruil of het wereldfestival? Check www.simmerdown.be

Aftellen tot Simmerdown

festival op z’n best 11

Puur magazine februari | 2014

Page 12: Puur magazine februari 2014

Verschillende Puurse verenigingen namen om beurt hun

intrek in een van de kerstchalets. Op 23 december verwarmde

Oxfam Wereldwinkels ons met hun aanwezigheid.

Kort voor Nieuwjaar, op 29 december, bouwde Soul Shake Down al een feestje rond de kerstchalets. Ze werden omgetoverd tot een heuse winterbar.

winter op z’n best12

Puur magazine februari | 2014

Terugblikken op de Puurse eindejaarsperiode

Op 5 januari hieven de Puursenaars met hun allen het glas op het nieuwe jaar – gezellig op het Dorpshart. Ver-warmd door elkaars aanwezigheid én de aangename temperatuur.

Tijdens de nieuwjaarsdrink wuifden we niet alleen het oude jaar uit. We namen ook afscheid van onze sfeer-volle kerstchalets. Tijdens de feest-periode werden ze door verschillende verenigingen uit onze gemeente be-mand.

Ook de lokale handelaars dompelden het Puurse centrum tijdens de voor-bije eindejaarsperiode onder in een gezellige kerstsfeer. In hun kersteta-lages stalen originele cadeaus, zoete snoeperijen én de Puurse kerstsokken de show. Menig Puursenaar kuierde er met plezier langs.

Hopelijk wordt het op het einde van dit jaar weer zo’n gezellige boel in Puurs.

Bij kerst horen kerststallen.

Tal van initiatiefnemers lieten

een sfeervol stalletje verrijzen.

De kerststal in de Wachtingstraat

in Breendonk maakte indruk:

regionale televisiezender

RTV selecteerde hem als

een van de mooiste kerststallen.

foto Kurt Willaerts

foto Kurt Willaerts

Page 13: Puur magazine februari 2014

De openluchttoog verwelkomde alle Puursenaren onder een stralende winterzon.

Ook de Puurse jeugd toastte mee op 2014.

winter op z’n best 13

Puur magazine februari | 2014

Op zondag 5 januari nodigde de gemeente iedereen uit op het Dorsphart voor een gezellige toast op het nieuwe jaar.

De Puursenaren stapten met een glas cava,

pintje of frisdrank het nieuwe jaar in. De opbrengst van de drank ging naar basisschool De Wissel.

Die hield trouwens als laatste onze kerstchalets open.

foto Kurt Willaerts

foto Kurt Willaerts

foto Kurt Willaerts

foto Kurt Willaerts

Page 14: Puur magazine februari 2014

bib op z’n best14

Puur magazine februari | 2014

Ook als je zélf nog niet kunt lezen, ben je welkom in de Puurse bibliotheek. Ze ontvangt de allerjongste ‘lezertjes’

met open armen. En stimuleert hun onthaalouders om voor te lezen. Want jong geleerd, is oud gedaan.

Wie zijn bengel naar de kinderopvang stuurt, weet het maar al te goed: je spruit speelt en leert er in een hui-selijke omgeving. En daar horen ook boekjes bij. Zo bewijzen boek- én kinderliefhebsters Suzy De Raet (Duo opvang in Ruisbroek), Tinne Van Bulck (onthaalmoeder) en Ria Van der Plas (kinderbegeleidster bij De Sloeber).

“Fundels brengen verhalen tot leven”Suzy De Raet van Duo opvang in Ruisbroek: “Ik of mijn collega’s (Peg-gy Pichal op foto) lezen minstens drie keer per dag voor. Volgens een vast voorleesritueel: eerst opruimen en dan in een kringetje op de grond gaan zitten. De kindjes kijken enorm uit naar dat moment en bladeren ook graag zélf in de boeken. Zonder de bib zouden we steeds dezelfde verha-len bovenhalen, of veel meer boeken moeten kopen. We lenen ook graag Fundels: bekende verhaaltjes die op

een interactieve manier tot leven komen. De digitale verhalen worden aangevuld met teken-, speel- en doe-activiteiten.”

“Altijd uit een aantal kiezen”Kinderbegeleidster Ria Van der Plas (foto) vangt in De Sloeber kleuters en lagereschoolkinderen op voor en na school en tijdens schoolvakanties: “Om voor te lezen is het belangrijk dat er niet te veel kinderen aanwezig zijn. Op schoolvrije dagen is het hier meestal rustig, en ook na het knut-selen of na het eten is het nog kalm.

Jong geleerd, is oud gedaan

Zonder de bib zou de Duo opvang van Ruisbroek vaak dezelfde boeken bovenhalen.

Page 15: Puur magazine februari 2014

bib op z’n best 15

Puur magazine februari | 2014

De ideale voorleesmomenten. We ha-len onze boeken en strips vaak in de bib, maar kopen er evengoed zelf aan. Ik laat de kinderen altijd uit een aantal boeken kiezen. Elke keer mag iemand anders beslissen wat we lezen.”

“Alle thema’s voor alle leeftijden”Onthaalouder Tinne Van Bulck (foto): “Ik lees dagelijks voor – op vaste én spontane momenten. Ik laat de prenten goed zien aan de kind-jes. De figuren krijgen ook vaak hun naam. En als het verhaal het toelaat, beelden we het uit. Hoewel ze nog jong zijn, luisteren ze heel aandach-tig. Je merkt snel of het verhaal hen aanstaat: het mag niet te lang zijn en moet in hun leefwereld passen. Dank-zij de bib kan ik voldoende variëren: alle thema’s komen aan bod en ik stem de boeken gemakkelijk af op de leeftijd. Er zijn zelfs stoffen boekjes voor de allerkleinsten.”

Ook in de gemeentelijke kinderopvang de Sloeber lezen de begeleidsters geregeld voor uit de bibboeken

Dankzij de bib komen heel wat verschillende thema’s aan bod en is er voor alle kinderen wat wils

Jouw bib-abonnementJe kiest uit twee formules het abonnement dat het beste bij jou past:

Voordeelpas:- voor bezoekers die veel ma-

terialen willen ontlenen- voor boeken, cd’s, dvd’s,

games, e-books, …- uitleentermijn van 12 weken- geen extra kosten- 30 euro per jaar

Basisabonnement:- voor stipte bezoekers- voor boeken, strips, tijd-

schriften & cd’s- dvd’s, games, e-books ont-

leenbaar tegen betaling- extra leengeld bij niet tijdig

binnenbrengen- uitleentermijn van 4 weken- 10 euro per jaar

Page 16: Puur magazine februari 2014

ONBEGRENSD

Van 31 januari tot en met 23 februari 2014

CC de Kollebloem Kloosterhof 1 - 2870 Puurs

Weekdagen van 09.00u tot 18.00uWeekend van 13.00u tot 17.00u

1400369 Affiche A2.indd 1 21/01/14 12:05

V.U

. K

oen

Van

den

Heu

vel,

Ho

og

stra

at

29

, 2

87

0 P

uu

rs,

D/

20

14

/8

51

2/

05