Puur magazine maart 2014

16
puur magazine | maart 2014 gemeentelijk informatieblad van Puurs | www.puurs.be

description

 

Transcript of Puur magazine maart 2014

Page 1: Puur magazine maart 2014

puurmagazine | maart 2014gemeentelijk informatieblad van Puurs | www.puurs.be

Page 2: Puur magazine maart 2014

inhoudstafel2

Beste medeburgers

Precies honderd jaar geleden woedde de Eerste We-

reldoorlog hevig in onze contreien. Puurs was een

gemeente in de frontlinie.

Een eeuw later staan we stil bij de miljoenen slacht-

offers die toen zijn gevallen.

Om te leren uit de fouten van het verleden. En ze

nooit opnieuw te maken.

Bijleren en veranderen: het is altijd een goede zaak.

Ook bij de kleinere dingen in het leven. Niet toevallig

focust deze editie van Puur Magazine daarop.

Zo leert de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tui-

nieren ons om zonder chemische middelen in de tuin

te werken. Beter voor mens en milieu.

Zo stimuleren we jullie om meer te isoleren en min-

der te stoken. En dankzij de groepsaankoop ‘muur-

isolatie’ neem je die energievriendelijke stap ook

voordeliger.

Zo veranderden we de namen van de Puurse indus-

triezones in nummers. Zodat ook niet-Puursenaars

ze vlot vinden.

En zo kreeg de poets- en strijkdienst een nieuwe uit-

bater: het Landelijk Dienstencoöperatief. Waardoor

de hoogstaande en betaalbare dienstverlening kan

blijven.

Natuurlijk hoeft niet alles anders. Want wat goed is,

mag blijven.

Zo vind ik het in Puurs

goed wonen.

Koen Van den Heuvel

burgemeester

3 Er samen warmpjes inzitten

4 - 5 Puurs herdenkt de Groote Oorlog

6 Landelijk Dienstencoöperatief

helpt in het huishouden

7 - 10 Uit in Puurs maart

11 Terugblik op Kleinkunsteiland

in CC de Kollebloem

12 - 13 Vaarwel winter, welkom terrasjes

14 Onkruid vergaat ... veilig en wel

15 Iedereen wegwijs

in de Puurse industriezones

Puur magazine maart | 2014

Huwelijksjubilaris maart50 jaar getrouwd21 maart Christian Vermeire en Leona Van Raemdonck, L. Van Campenhoutstraat 41

foto Marc Vanraes

Page 3: Puur magazine maart 2014

Het binnen lekker warm stoken en daarna de ramen wagenwijd openzetten? Je denkt er niet aan. Waarom de

warmte dan wél door een slecht geïsoleerde buitenmuur laten ontsnappen? Doe mee met de groepsaankoop

‘muurisolatie’ en zit er voortaan altijd warmpjes in.

In de vorige Puur Magazine las je het al: energiebesparende maatregelen, zoals een regenput of isolatie, komen het milieu ten goede. En verlagen bo-vendien je water- en elektriciteitsver-bruik: minder betalen, dus.

Lagere aankoopprijs, lagere energiefactuurVooral de verwarmingskosten durven hoog op te lopen. Al helemaal wanneer je die dure warmte ziet verdwijnen door slecht of niet-geïsoleerde buiten-muren. Liefst 20% van de warmte bin-nenshuis glipt daardoor weg.

Weggegooid geld dat Puurs zijn in-woners wil besparen. Daarom orga-niseert het samen met de buurge-meenten en intercommunale IGEMO een gezamenlijke aankoop van muur-isolatie. Door samen een grote hoe-veelheid aan te kopen en door met zijn allen dezelfde aannemer in te schakelen, drukken we de prijs aan-zienlijk. Een dubbele besparing dus: een lagere aankoopprijs en straks een lagere energiefactuur.

Premies om te isolerenJe buitenmuren en je dak isoleren: het is de eerste stap naar een betaal-bare warme woning. Maar uiteraard kan het altijd nóg beter. Om dat extra isolatiewerk te stimuleren, ontvang je als huiseigenaar enkele premies.

Wie samen met zijn muurisolatie nieuwe ramen met hoogrendements-glas plaatst, ontvangt van Eandis een hogere combinatiepremie voor dat glas. Plaats je nieuwe ramen met hoogrendementsglas? Dan verhoogt jouw Vlaamse renovatiepremie met 10%. Terwijl Wonen-Vlaanderen via de Vlaamse verbeteringspremie 1.500 euro terugbetaalt als je bij gevelwer-ken isolatie plaatst – een premie die Puurs aanvult als die werkzaamhe-den je in totaal meer dan 5000 euro kosten. Tot slot leen je voor al deze energie-investeringen bij IGEMO te-gen een voordelig tarief.

Samen onze muren isolerenDe groepsaankoop ‘muurisolatie’ is alvast de manier om voordelig woon-comfort te creëren. De aankoop om-vat zowel de isolatie van buitenmu-ren en de navulling van spouwmuren door een erkend aannemer, als de aankoop van isolatiemateriaal dat je zélf plaatst.

Klinkt interessant? Kom dan je licht opsteken tijdens de infoavond op 25 maart in CC de Kollebloem. Dialoog vzw vertelt je dan alles over muuriso-latie, lijst de premies en energielenin-gen op … én gaat in op de timing en het verloop van de groepsaankoop. Alles om er voortaan warmpjes in te zitten, dus.

Infoavond groepsaankoop ‘muurisolatie’- Op 25 maart om 20.00u in

de Rode Zaal van CC de Kol-lebloem

- Kun je er niet bij zijn? Check via [email protected] of op 015 29 47 57 de data van de infoavonden in de omlig-gende gemeenten.

Meer weten?- www.ikleefverstandig.be- www.puurs.be (meer over

premies onder het thema ‘Wo-nen en milieu’, subpagina (ver)bouwen)

wonen op z’n best 3

Puur magazine maart | 2014

Er samen warmpjes inzitten

Page 4: Puur magazine maart 2014

Kijk je op zondagavond naar ‘In Vlaamse Velden’ op Eén? Dan zie je de oorlogstaferelen van een eeuw geleden

weer tot leven komen. Samen met ons Fort Liezele, want die hoofdrolspeler tijdens de Eerste Wereldoorlog neemt

ook in de televisieserie een prominente rol in.

Eind juli 1914 vinden heel wat Bel-gische militairen onderdak in Fort Breendonk en Fort Liezele, en in Schans Letterheide en Schans Puurs. België mobiliseert immers, er dreigt oorlog. Op 4 augustus 1914 wordt het menens. Dan steken de Duitsers de Belgische grens over – hoewel de mi-nister van Buitenlandse Zaken Davig-non hen een vrije doorgang had ver-boden. De Belgische troepen krijgen het bevel om meteen te schieten op elke vreemde militaire eenheid.

Huizen in Puurs en Liezele tegen de vlakteDe strijd woedt niet alleen aan de grens maar vanaf 20 augustus 2014 ook aan onze forten en schansen. Ook in de huizen van de Puursenaars is de oorlog dan voelbaar. Meer nog: 120 gezinnen verliezen zelfs hun woning om een schootsveld tussen de forten van Breendonk en Liezele te creëren.

In september 1914 sneuvelen nog meer woningen. Deze keer door een

Duitse aanval. Zo lezen we in een dagboekgetuigenis van Oscar Van Assche, later burgemeester van Lie-zele (1920 en 1935): “Aanval van de Duitsers op de forten. Wij zijn naar Wintham gevlucht om 3 uur in de na-middag. Om 8 uur ‘s avonds kreeg de commandant van ‘t fort van Liezele het bevel om onmiddellijk Liezele in brand te steken.”

Door het dorp van Liezele zélf volledig af te branden, ontneemt het Belgi-sche leger de Duitsers een mogelijke schuilplaats. Van de 227 woningen in Liezele worden er 209 vernield.

Noodwoningen voor daklozenSommige daklozen vluchten naar het buitenland, anderen kloppen aan bij familie en vrienden. Nationale fond-sen en lokale comités starten daarna met de bouw van noodwoningen. De Breendonkse Marollenwijk, aan het einde van de Beenhouwerstraat, dankt zijn verwijzing naar de ietwat arme Brusselse wijk aan die noodwoningen.

In Liezele steunen de inwoners op hun pastoor Van Ginderdeuren, die samen met hen een houten nood-kerk, -pastorie en –school bouwt. In zijn dagboek beschrijft de pastoor de noodwoningen: “In het begin wa-ren ze verspreid over de naburige gemeenten en duurde het zo soms meer dan een uur om naar het werk te gaan. Ze zijn ook zeer primitief: muurkes van een halve steen, aaneen gehouden door houten kepers. Ze zijn ook zeer klein. Stal, schuur, of kelder ontbreekt er.”

Oorlog eist miljoenen slachtoffersNaast materiële schade veroorzaakt de oorlog ook veel menselijk leed. De strijd waarvan iedereen in 1914 nog hoopte dat hij maar een paar maan-den zou duren, werd een mensont-erende lijdensweg. Hij kostte vier jaar en zeker dertig miljoen slachtoffers. Een trieste balans waar we – precies honderd jaar later – bij stilstaan met verschillende herdenkingsactiviteiten.

WO I herdacht4

Puur magazine maart | 2014

Puurs herdenkt

de Groote Oorlog

Page 5: Puur magazine maart 2014

WO I herdacht 5

In maart en april staan onder meer deze op de agenda:

- Themastand in de bib Niemand die hem bewust mee-

maakte, leeft nog, en dus be-hoort WO I voorgoed tot het verleden. Maar niet als het van de Puurse bib afhangt. Het se-lecteerde ter herinnering de aangrijpendste en interessant-ste romans, kinderboeken, dag-boeken, poëziebundels, strip-verhalen en films over de oor-log. Je ontdekt ze aan de the-mastand in de bibliotheek of op puurs.bibliotheek.be.

- Nacht van de Geschiedenis in Fort Liezele

Wie zijn de soldaten die de for-ten rond Antwerpen verdedigen? Hoe brengen ze hun frontdagen door? Wat is hun lot wanneer hun fort valt? En hoe dragen ze deze verliezen? Kortom, hoe voelde de oorlog voor hén? Tij-dens de Nacht van de Geschie-denis schetst professor Etienne Rooms het verhaal van de sol-daten. In Fort Liezele, waar het zich toen ook afspeelde.

Fort Liezele 25 maart 7 euro

- Tentoonstelling: Liezele van de kaart Waar vonden de inwoners van

Liezele onderdak toen het Belgi-sche leger op 4 september 1914 besliste om hun dorp af te bran-den? Hoe beleefden de soldaten dat zelf? En hoe en wanneer werd Liezele heropgebouwd? Deze expo gunt je een blik op de ‘brand van Liezele’.

Oude Pastorij Liezele Officiëleopening:

4 april, 20.00u4 april 2014 tot 11 november 2018

Gratis

- Herdenking WO I in Klein-Brabant: startschot

De Groote Oorlog herdenken? Dat doet de regio Klein-Brabant al even ‘groots’ tijdens het eerste weekend van april. Op zaterdag zwaait Fort Liezele zijn poorten open. Je stapt er de nieuwe mu-seumzalen binnen: volg de stra-tegieën in het schootsbureel, of voel de adrenaline jagen in de Belgische en Duitse troepen-kamers. In samenwerking met toerisme Klein-Brabant openen we ook een nieuwe fiets- en wandelroute met het fort Lie-zele als start- en eindpunt.

De route brengt je langs de belangrijke oorlogsplekken in Liezele, Puurs, Sint-Amands en Bornem.

Fort Liezele 5 april Gratis

- Film: War Horse CC de Kollebloem draait War

Horse. De film volgt de jonge Albert en zijn paard, Joey. Onaf-scheidelijk … Tot het leger Joey koopt en hem inzet tijdens de Groote Oorlog. Albert moet en zal hem redden. Omdat hij te jong is voor het leger, trekt hij op eigen houtje naar Frankrijk. Op zoek naar zijn vriend.

Theaterzaal CC de Kollebloem 22 april, 20.00u 6 euro

Nog meer WO I-verhalen? Andere herdenkings- activiteiten? www.grooteoorloginpuurs.be

Puur magazine maart | 2014

Liezele-Dorp anno 1914

Page 6: Puur magazine maart 2014

leven op z’n best6

Puur magazine maart | 2014

Vertrouw jij op een helpende hand in je huishouden? Dan zijn de poetsdienst en het strijkatelier van Puurs waar-

schijnlijk geen onbekende voor jou. Tot voor kort werden die beheerd door het OCMW, maar nu door het Landelijk

Dienstencoöperatief.

Landelijk Dienstencoöperatief helpt in het huishouden

Nieuwe uitbater voor poets- en strijkdienstenHet lokaal bestuur Puurs – de optel-som van het gemeentebestuur en het OCMW – maakte onlangs zijn meerja-renplan op. Dat ging gepaard met een onderzoek naar de kerntaken en het financiële plaatje. Ook de poetsdienst en het strijkatelier – uitgebaat door het OCMW – werden onder de loep genomen. Het resultaat daarvan? Ze worden voortaan toevertrouwd aan een externe, ervaren partner: het Landelijk Dienstencoöperatief.

Zelfde service en locatieJe mand met strijk? Die drop je nog altijd af in de Palingstraat, aan het Sociaal Huis. En de schoonmaak? Die blijft je vertrouwde poetsvrouw doen. Want hoewel Landelijk Dienstenco-operatief de diensten overneemt, loopt jouw vertrouwde service ge-woon voort. Alle werknemers mogen in dienst blijven, het volledige klan-tenbestand – inclusief de zorgbehoe-vende klanten – wordt overgenomen, en de locatie blijft dezelfde.

Partner met huishoudervaring Wie is die nieuwe uitbater van de poets-, strijk- en naaidienst dan pre-cies? Het Landelijk Dienstencoöpera-tief bestaat al acht jaar en telt twintig kantoren. In Vlaanderen zijn meer dan tweeduizend huishoudhulpen via hun dienstencheques aan de slag bij ongeveer dertienduizend klanten.

Het Landelijk Dienstencoöperatief maakt deel uit van het netwerk ‘Ons’. Hierdoor heeft het onder meer Lande-lijke Thuiszorg, Landelijke Kinderop-

vang en KVLV als zusterorganisaties. Want Ons groepeert verenigingen die het welzijn en de dagelijkse zorg van vrouwen bevorderen en onder-steunen. Zoals dus ook een helpende hand bieden in jouw huishouden!

Meer weten? Ben je op zoek naar hulp? Of wil je zelf aan de slag als huishoudhulp? Surf naar www.dienstencoop.be of bel naar 070 22 33 41.

Page 7: Puur magazine maart 2014

1 maart 2014- Boekenverkoop Bib Puurs Achteraan gemeentehuis, Hoogstraat 29 10.00u http://puurs.bibliotheek.be

4 maart 2014- Film: F.C. De Kampioenen CC de Kollebloem Theaterzaal, Kloosterhof 2 14.00u en 20.00u 03 890 76 20, [email protected]

5 maart 2014- Jeugdfilm:JasperenJulia en de dappere ridders CC de Kollebloem Theaterzaal, Kloosterhof 2 14.00u 03 890 76 20, [email protected]

6 maart 2014- Cursus: zaden oogsten Velt Klein-Brabant Zaal ’t centrum, J. Hammeneckerstraat 32 19.30u www.Velt.be

8 maart 2014- Eetdag Voetbalclub K. Puurs Excelsior RSK CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 11.00u tot 15.00u en 16.00u tot 21.00u www.voetbalpuurs.be

11 maart 2014- Infoavond Autisme

en tewerkstelling Buitengewoon secundair onderwijs SJABI Hof ten Berglaan 8 19.30u Inschrijven via [email protected] Film: The wolf of Wallstreet CC de Kollebloem Theaterzaal, Kloosterhof 2 20.00u 03 890 76 20, [email protected]

- Koken uit mijn kindertijd Gezinsbond CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 20.00u www.gezinsbond.be - Infoavond saneringsproject

Vabor-site OVAM, de gemeente Puurs

en Immora de Nieuwe Ark, Kerkstraat 34 20.00u Tel. 03 890 76 76, [email protected]

13 maart 2014- Filmklassieker: Singin’ in the rain CC de Kollebloem Woonzorgcentrum, Palingstraat 44 14.00u Tel. 03 890 76 20, [email protected],

www.ccdekollebloem.be - Bloemschikken en decoratie: buitendecoratie met twijgen CC de Kollebloem Atelier 2, Kloosterhof 1 19.30u Tel. 03 890 76 20, [email protected]

uit in Puurs 7

Puur magazine maart | 2014

maart 2014

8 maart 2014

Retrobeurs

Het mag dan een trend of een hype zijn, maar dan wel eentje die ondertussen zijn strepen verdiend heeft: vintage en retro zijn in en dat zal iedereen geweten hebben. Of je nu gaat voor een oranjebruin jaren ’70 interieur of je bent gek op kledij van voorgaande generaties, je vindt het binnenkort op de retrodag georganiseerd door de Kringwinkels van Spoor 2, op vier verschillende locaties.Ook de Spoor2-Kringwinkel in Puurs heeft die dag een uitzonderlijk vintageaanbod. De deuren gaan open om 10.00u. De toegang is gratis. Koopjesjagers met een voorliefde voor vintage zijn alvast gewaarschuwd.

Kringwinkel Spoor2Rode Kruisstraat 2109.30uwww.spoor2.be

Kringwinkel Spoor2www.spoor2.be

Page 8: Puur magazine maart 2014

13 maart 2014- Vrouwen en autisme Regiowerking VVA Puurs JOC WIJland, Fortbaan 9 20.00u Gsm 0475 82 00 33, tel. 03 889 22 33, [email protected] Kaartwedstrijd Dienstencentrum de Kollebloem Begijnhofstraat 13 13.30u Tel. 03 890 15 60, [email protected]

14 maart 2014- Koffiestop Dienstencentrum Paepenheide ism Wereldwinkel Breendonk Dienstencentrum Paepenheide- 4e vzw Eslabonsocialquiz Vzw Eslabonsocial JOC WIJland, Fortbaan 9 19.30u Gsm 0484 96 30 44, [email protected]

15 maart 2014- SKaGeN – Alles van Eva CC de Kollebloem Theaterzaal, Kloosterhof 2 20.00u Tel. 03 890 76 20, [email protected] Schoolfuif Kalfortse scholen De Regenboog en Twinkelveld CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 21.00u [email protected]

17 maart 2014- Voedselallergieën Femma Breendonk Zaal ’t centrum, J. Hammeneckerstraat 32 19.30u [email protected]

18 maart 2014- Film: De Behandeling CC de Kollebloem Theaterzaal, Kloosterhof 2 14.00u en 20.00u 03 890 76 20, [email protected]

19 maart 2014 - Siertuin zonder gif Milieudienst gemeente Puurs ism Velt CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 890 76 16, [email protected]

- Crea-avond: decoratie met aluminiumdraad Femma Breendonk Zaal ’t centrum, J. Hammeneckerstraat 32 19.30u [email protected]

21 maart 2014 - Jeroen Olyslaegers & Joost Vandecasteele CC de Kollebloem Theaterzaal, Kloosterhof 2 20.30u Tel. 03 890 76 20, [email protected]

22 maart 2014 - Uitgezonderd – heksen CC de Kollebloem Theaterzaal, Kloosterhof 2 19.00u Tel. 03 890 76 20, [email protected] Kledij-ophaling Kleuterschool de Regenboog Straten van Kalfort 09.30u [email protected]

25 maart 2014- Film: Miele CC de Kollebloem Theaterzaal, Kloosterhof 2 20.00u Tel. 03 890 76 20, [email protected] Infoavond: Samenaankoop muurisolatie Milieudienst gemeente Puurs ism Igemo CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 20.00u Tel. 015 29 47 57, [email protected], [email protected]

uit in Puurs8

Puur magazine maart | 2014

Jouw activiteit in Puur magazine van april?

Surf naar www.uitdatabank.be en geef ten laatste op zondag 9 maart 2014 je activiteit in.

Een uitgebreide handleiding vind je op www.allesoveruitdatabank.be.

16 maart 2014

Verwendag voor kinderen

Ontdek hoe riskant een bibliotheekbezoek kan zijn. Durf jij nog naar de bib te komen?

Bib PuursHondsmarkt 210.00uPuurs.bibliotheek.be

Zie ook pagina 3

Zie ook pagina 14

Page 9: Puur magazine maart 2014

- Babbelbox dementie Klein-Brabant Vaartland Welzijnskoepel Klein-Brabant

Vaartland Woonzorgcentrum, Palingstraat 44 19.30u Tel. 03 890 60 70, [email protected]

28 maart 2014- Carnavalstoet Vrije Basisschool Klavertjevier Breendonk In de straten van Breendonk 14.15u www.klavertjevier.be

29 maart 2014- Vzw Twijfel – Costa Blanca CC de Kollebloem Kloosterhof 1 20.00u Tel. 03 890 76 20, [email protected]

30 maart 2014- Streekproductenbeurs Toerisme Klein-Brabant Zaal Kloosterheide, Kloosterstraat 89, Bornem 10.00u Tel. 03 899 28 68, [email protected]

- Houtblaaskwintet Quintessens CC de Kollebloem Kloosterhof 1 11.00u Tel. 03 890 76 20, [email protected]

31 maart 2014- Open Volksdansavond VVKB De Karekiet Kelderverdieping Het Hof 20.00u Tel. 03 889 58 46, [email protected]

uit in Puurs 9

Puur magazine maart | 2014

25 maart 2014

Lezing: Het dagelijkse leven tijdens de Eerste Wereldoorlog

WO I breekt uit. Tal van soldaten moeten de forten rond Antwerpen verdedigen. Wie zijn die jongens in uniform? Hoe brengen ze hun front-dagen door? En wat vinden ze in hun gamel? Wat is hun lot wanneer hun fort valt? En hoe dragen ze deze verliezen? Kortom, hoe voelde de oorlog voor hén? Tijdens de Nacht van de Geschiedenis schetst profes-sor Etienne Rooms het verhaal van de soldaten. In Fort Liezele, waar de actie zich toen ook afspeelde. Het wordt geen uiteenzetting over ‘grote strategieën’. Wél over de ‘kleine menselijkheden’.

Davidsfonds Puurs ism CC de KollebloemFort Liezele, Fortbaan 2Tel. 03 771 54 79 [email protected]

3 MEI 2014

WINGTPUUR WINGTPUUR WINGTPUUR WINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTWINGTvanaf 21.30u

ten voordele van t’Onzent vzw & Flegado vzw

LIVEMeer namen volgen!

de kollebloem puursTICKETS & INFO:

www.puurswingt.be

Page 10: Puur magazine maart 2014

uit in Puurs10

Puur magazine maart | 2014

Meermalige activiteiten

11 en 25 maart 2014- Praat- en kaartnamiddag Neos, netwerk van ondernemende senioren Taverne Oude Kroon 14.00u Tel. 03 889 02 48, [email protected], www.neosvzw.be/puurs

13, 20 en 27 maart en 3 april 2014- Thaïs koken, groep 3 CC de Kollebloem Middenzaal, Kloosterhof 1 19.30u Tel. 03 890 76 20, [email protected] - Voetreflexologie CC de Kollebloem Theaterzaal, Kloosterhof 2 20.00u Tel. 03 890 76 20, [email protected]

13, 20 en 27 maart 2014- Maak je eigen geldbeugel of klantenkaarthouder CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.00u Tel. 03 890 76 20, [email protected]

15 en 16 maart 2014- Schoolrestaurant Vrije basisschool Klavertjevier Breendonk Zaal ’t Centrum, J. Hammeneckerstraat 32 Zaterdag van 17.00u tot 21.00u

zondag van 11.30u tot 15.00u www.klavertjevier.be

17 en 24 maart 2014- Zomerse hapjes (groep 1) CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.30u Tel. 03 890 76 20, [email protected]

18 en 25 maart 2014- Zomerse hapjes (groep 2) CC de Kollebloem Kloosterhof 1 19.30u Tel. 03 890 76 20, [email protected]

19 en 26 maart 2014- Geef je jeans een tweede leven Femma Ruisbroek centrum Dienstencentrum de Nieuwe Ark,

Kerkstraat 34 19.30u Tel. 03 281 36 54

27 maart en 3 april 2014- Facebook voor beginners CC de Kollebloem Pc-lokaal, Kloosterhof 1 19.30u Tel. 03 890 76 20, [email protected]

29 en 30 maart 2014- Eetfestijn Harmonieorkest Concordiavrienden CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 Zaterdag van 17.30u tot 21.00u

zondag van 11.30u tot 15.00u en van 17.00u tot 19.00u

www.concordiavrienden.be

Permanente activiteiten

- Danslessen Terpsichore CC de Kollebloem Kloosterhof 1 terpsichore.be

Iedere woensdagavond- Yoga-lessen Gezinsbond Puurs - Liezele CC de Kollebloem, Kloosterhof 1 20.15u 03 889 02 05

Puur magazine maart | 2014

10, 17, 24 en 31 maart, 28 april en 5 mei

Vanaf 60 verandert er wel wat in je leven. Je lichaam voelt niet meer hetzelfde als toen je jonger was, je rol in de samenleving verandert door je pensionering, je wordt geconfronteerd met verlies van vrienden of geliefden, je hebt meer tijd dan voorheen,… De gemeenten Puurs, Bornem, Willebroek en Sint-Amands bieden i.s.m. LOGO Mechelen (Lokaal Gezondheidsoverleg) de kans om samen met leeftijdsgenoten te onderzoeken hoe jij deze uitdagingen aanpakt (maximaal 10 deelnemers). Je schrijft in voor alle sessies en betaalt hiervoor 25 euro bij aanvang van de eerste sessie.

Tijdens de sessies komen volgende thema’s aan bod:- Oudisnietout!:belangvanjegoedinjevelenhoofdtevoelen Maandag 10 maart 2014, lokaal dienstencentrum de Kollebloem - Inbeweging:belangvangezondelevensstijlmetvoldoendeactiviteitenbeweging Maandag 17 maart 2014, lokaal dienstencentrum Den Dries, Driesstraat 67, 2880 Bornem- Gevenennemen:aandachtvoorhetgevenaananderenenhettijdnemenvoorjezelf Maandag 24 maart 2014, lokaal dienstencentrum De Wilg, Wilgenhof 2, 2830 Willebroek- Deboogkannietaltijdgespannenstaan:omgaanmetverliesenmoeilijkemomenteninhetleven Maandag 31 maart 2014, Sint-Amands (locatie wordt later meegedeeld).

Start telkens om 14.00uTel. 03 890 15 60, [email protected]

Page 11: Puur magazine maart 2014

Op zaterdag 1 februari was het ‘kleinkunst boven’ in CC de Kollebloem. Op het podium: Jan De Smet, Barbara Dex,

Nele Goossens, Lucas Van den Eynde en vijf topmuzikanten. Zij bewezen dat Nederlandstalige muziek springle-

vend is.

Terugblik op Kleinkunsteiland in CC de Kollebloem

cultuur op z’n best 11

Puur magazine maart | 2014

De voorstelling Kunsteneiland was in een mum van tijd uitverkocht. En dat enthousiasme verwarmde ook de zaal tijdens de show. Zo merkte ook de Puurse cultuurbeleidscoördinator, Pieter Czajkowski: “Alles in de muziek keert ooit wel terug … maar de betere Nederlandstalige songs zijn eigenlijk nooit weggeweest. Kleinkunst is dus springlevend. En dat hebben we gemerkt in CC de Kollebloem! De zaal was uitverkocht. En de verwachtingen voor de kleinkunstvoorstelling van Jan De Smet, Barbara Dex, Nele Goossens en Lucas Van den Eynde waren hooggespannen. Kortom: iedereen had er zin in.”

Humor was nooit ver weg“Het deel voor de pauze kwam eerder traag op gang. Tot Nele Goossens voor het eerste hoogtepunt zorgde: een schitterende versie van ‘Boer Bavo’. Daarna passeerden songs van Toon Hermans, De Nieuwe Snaar, Kommil Foo en Wim Sonneveld de revue. En Lucas Van den Eynde pakte overtuigend uit met ‘Bucht van den Aldi’ van CPeX – gevloerd door buikkrampen viel hij aan het einde van het nummer neer op het podium.”

“Ook na de pauze was de humor nooit ver weg: het duet tussen Barbara Dex en Lucas Van den Eynde zorgde voor hilariteit – niet alleen bij het publiek, maar ook bij henzelf. ‘Mijn penis is te groot, en mijn borsten zijn te klein’: dat was lachen. Een moment waarvan iedereen genoot.”

Bijzondere momenten“Op het podium maakten we ook de geboorte van de Nieuwste Snaar mee, toen Lucas Van den Eynde en Jan De Smet voor het eerst samen een nummer brachten. Iets wat er door hun vorige projecten nooit eerder van kwam, maar voor beide heren al lang een droom was. En er waren nog bijzondere momenten: Lucas zorgde met zijn versie van ‘Ruimtevaarder’ voor een kippenvelmoment. Er hing magie in de lucht die zich ontvouwde tot oorverdovend applaus.”

Meet-and-greet als afsluiter“De geslaagde avond werd afgerond met liefst drie bisnummers. Toen was het onherroepelijk gedaan … behalve voor vijf gelukkige abonnees. Want zij hadden een meet-and-greet met de artiesten in de wacht gesleept. Ik hoef zeker niet te vertellen hoe leuk ze het vonden om – met een glaasje cava in de hand – te keuvelen met hun favoriete artiesten. Een topmoment!”

Ook een onvergetelijke avond in CC de Kollebloem beleven?Check het programma op www.ccdekollebloem.be, hou onze Facebook-pagina in de gaten … en tot snel!

Page 12: Puur magazine maart 2014

Laten we even voorbij de maartse buien en aprilse grillen kijken en al vooruitblikken naar de eerste lentezon.

Want dan lonken in het Puurse handelscentrum – en errond – de terrasjes. Zalig, toch?

winkelen op z’n best12

Puur magazine maart | 2014

Vaarwel winter, welkom terrasjes

foto

Mar

c Van

raes

De twee grote zonneterrassen van The Golf Corner – jawel, aan de golf-baan in Breendonk – nodigen alvast uit tot een gezellig hapje en drankje in de lentezon. Maar ook binnen in de brasserie ontvangen de nieuwe uitba-ters je met open armen. Een snelle lunch met de collega’s – met of zon-der een bezoekje aan de vergaderzaal achteraf? Of lekker snoepen met je partner van de kraakverse weeksug-gesties en de specialiteiten à la carte? In deze moderne setting in een oase van golfgroen geniet je altijd!

The Golf Corner, Schaafstraat 31 Openingsuren: di tot do: 11.00u – 22.00u vr tot zo: 10.00u – 22.00u

Uw portemonnee spekken voor uw toekomstige terrasbezoekjes? Stap eens binnen bij Argenta Ruisbroek. Deze gezonde familiebank focust op bankieren, sparen, beleggen, verze-keren en lenen – altijd tegen de beste voorwaarden. Zo zijn het betalings-verkeer en de betaalkaarten hier vrij van kosten, en de onlinespaarreke-ning behoort tot de top van de markt. Graag persoonlijk advies? Je Argenta-team - Ann Van Cauwenbergh, Kath-leen De Buck en kantoorhouder Kris Van der Borght – staat klaar.

Argenta Ruisbroek, Kerkstraat 127 Openingsuren: ma, di en vr: 09.00u – 12.00u en 13.00u – 17.00u (of op afspraak)wo: 09.00u – 12.00u (of op afspraak) do: 09.00u – 12.00u en 13.00u – 18.00u (of op afspraak) za: alleen op afspraak via 03 886 72 56

The Golf Corner

Argenta Ruisbroek

Page 13: Puur magazine maart 2014

winkelen op z’n best 13

Puur magazine maart | 2014

Eerste afterworkshopping: schot in de roosSinds dit jaar zijn de winkels in Puurs-Centrum de eerste donderdag van de maand langer open. Je bent dan tot acht uur ’s avonds welkom voor een gezellige afterworkshopping.

De allereerste editie, op 2 januari, was alvast een succes. Heel wat koop-lustigen schuimden de Puurse handelszaken af. Voor de ideale outfit en aangepast stijladvies. Voor een doosje pralines, om de vingers bij af te likken. Of voor een verkwikkende fitnessbeurt, deugddoende schoonheids-behandeling of trendy kappersbeurt.

En alsof dat verlengde shopplezier nog niet genoeg is, is er ook elke keer een leuk optreden of originele happening op het Dorpshart. Redenen ge-noeg om de eerstvolgende afterworkshopping, op 6 maart, aan te kruisen in je agenda!

Op zoek naar Puurse terrassenIs het op het terras van jouw horeca-zaak aangenaam vertoeven? Serveer jij de pittigste mojito’s of de meest indrukwekkende ijscoupes? En tel je al af naar de eerste zonnekloppers? Zet dan jouw zaak én zijn terras in de kijker via Puur Magazine. Zo weet de Puursenaar bij de eerste lentezon waar naartoe.

Stuur alle info over jouw len-te- en zomerterras naar [email protected]. En wie weet staat het straks te blinken in ons magazine.

Page 14: Puur magazine maart 2014

Je houdt je tuin graag fris en fleurig – zonder onkruid, ongedierte of ziektes. Maar hoe: met chemische verdel-

gingsmiddelen? Nee! Die tasten het milieu en je gezondheid aan. Gelukkig zijn er veilige alternatieven. Je ontdekt

ze op 19 maart tijdens de Velt-infoavond ‘Siertuin zonder gif ’.

Onkruid vergaat … veilig en wel

milieu op z’n best14

Puur magazine maart | 2014

Vaarwel ongewenste tuingastenHet onkruid en ongedierte uit je sier-tuin weren zónder gif en chemische middelen? Het lukt! Door in te grij-pen vóór de ongewenste tuingasten langskomen. Een tip: kies planten die passen bij jouw tuinbodem en kli-maat, want zij weerstaan de planten-ziektes uit onze omgeving veel beter.

Siertuin zonder gifTijdens de gratis infoavond ‘Siertuin zonder gif’ helpt de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) je op weg naar een milieu- en mens-vriendelijke tuin. Tuinliefhebber Frans De Smedt leert je de kneepjes van het tuinvak: hij lijst ecologische be-strijdingsmiddelen op, onthult hoe je onkruid vermijdt, en weet hoe je on-genode tuingasten veilig wegjaagt.

Ecologisch van tuin tot keukenVelt begeleidt al veertig jaar mensen met groene vingers. Van de aanleg van een milieuvriendelijke moestuin tot de bereiding van groene gerech-ten. Velt gaat voor een ecologische levensstijl in de tuin, de keuken en daarbuiten. De organisatie groepeert meer dan veertienduizend gezinnen. Samen geven ze het milieu een duw-tje in de rug met gevel- of ecotuinen, een moestuin vol seizoensgroenten of een koelkast vol ecologische voeding.

Proeven van VeltMisschien ken jij de lokale Velt-groep Klein-Brabant wel van de pompoen-soep die ze serveert tijdens PUKEMA. Of smulde je al van haar krachtvoer tijden de fairtrade-fietstocht. Dit jaar, op 13 april, wacht de sportievelingen een heus bio veggie-buffet. De acties van Velt komen ook tot leven in Hof van Coolhem, waar het samen met de gemeente de hoogstamboomgaard verzorgt. Naast het snoeien van de bomen nemen de Velt-vrijwilligers ook het oogsten en persen van het fruit voor hun rekening. Dit jaar toverde hun Mobiele Fruitpers honderden kilo’s appels om tot verfrissend sap.

Voor tuin én tuinderDe moestuinwerkgroep is het meest recente wapenfeit van Velt Klein-Brabant. Die brengt gevorderde en startende tuinders samen om tips uit te wisselen. Velt organiseert voor hen – en alle andere geïnteresseer-den – kookdemo’s, infoavonden zoals ‘Siertuin zonder gif’. Maar dit is niet de enige informatieavond die de ge-meente Puurs samen met Velt organi-seert. Tijdens het volgende culturele seizoen organiseren we ook lezingen over gezondheid. In het najaar 2014 over depressie en in het voorjaar 2015 rond hart en vaatziekten. Hou zeker het programma van CC de Kol-

lebloem en de activiteitenkalender ‘Uit in Puurs’ in het oog. Zo houdt Velt tuin én tuinder in vorm.

Gratis infoavond ‘Siertuin zonder gif’- op 19 maart om 20.00 uur in

Atelier 1 van CC de Kollebloem- verplicht inschrijven via

[email protected] of 03 890 76 16

Meer over Velt of groene acties in Puurs?- www.velt.be, www.velt.be/kleinbrabant www.zonderisgezonder.be/gezinnen

- www.puurs.be (activiteiten-kalender ‘Uit in Puurs’ en het CC-programma)

Page 15: Puur magazine maart 2014

Onkruid vergaat … veilig en wel

mobiliteit op z’n best 15

Puur magazine maart | 2014

Pullaar of Rijksweg? Bij Puursenaars doen ze een belletje rinkelen. Maar vrachtwagenchauffeurs of bezoekers

kennen de namen van onze industrieterreinen niet zo goed. En rijden daardoor vaak verkeerd. Dat vroeg om een

oplossing: alle terreinen kregen de verzamelnaam ‘Industriezone Puurs’ en een onderverdeling met nummers.

Iedereen wegwijsin de Puurse industriezones

De Puurse industrieterreinen, zoals Pullaar en Schoonmansveld zijn niet meer. Voortaan heten ze Industriezo-ne Puurs, gevolgd door een honderd-tal – van 100 tot 700. Een systeem gebaseerd op de havennummering. De gemeente startte in juni 2010 met deze naamswijziging. En rondde het nieuwe bewegwijzeringsplan op 31 januari af.

Industriezone Puurs: gemakkelijk te vinden Waarom de namen van de industrie-zones verdwenen? Omdat ze niet-Puursenaars in de war brachten, zo-als de vrachtwagenchauffeurs die de industrieterreinen vaak bezoeken. En cijfers gemakkelijker te herkennen en te onthouden zijn voor een grotere groep weggebruikers.

Door ook de gemeentenaam op te nemen in de overkoepelende term Industriezone Puurs, zijn de indus-trieterreinen voortaan vlotter terug te vinden via kaart of gps, en eenvoudi-ger aan te duiden op de wegwijzers naast grote invalswegen.

Elk bedrijf zijn eigen nummerElk bedrijf in Industriezone Puurs ligt voortaan dus in een industriezone met een nummer – bijvoorbeeld 400 – in plaats van een naam, zoals het oude Pullaar. Daarnaast krijgt ook het bedrijf zijn eigen nummer in die zone: bijvoorbeeld 412. Die bedrijfsnum-mers werden goed zichtbaar aan de gebouwen geplaatst. De witte borden met zwarte cijfers steken hoog boven de geparkeerde voertuigen uit.

Wegwijzers sturen het verkeerVerkeerd rijden wordt zogoed als on-mogelijk. Want waar nodig werden er extra wegwijzers in de industriezone geplaatst. Ook aan de toegangswe-gen en uitritten wijzen borden je de weg naar de hoofdwegen: N16, A12 en N17. Zo wordt sluipverkeer verme-den. Langs die hoofdwegen zorgde het agentschap Wegen en Verkeer Ant-werpen voor verdere bewegwijzering.

Gevonden op adres én op nummerBedrijven en woningen in de Puurse industriegebieden zijn vanaf nu dus op twee manieren vindbaar: op adres (want dat blijft onveranderd) en op bedrijfs- en industriezonenummer.

Zo hoeft niemand grote uitgaven te doen om zijn gegevens aan te passen – een extra lijntje met de zonenummers volstaat in de communicatie. Waardoor én de Puursenaars én de bezoekers de bedrijven probleemloos vinden.

Page 16: Puur magazine maart 2014

V.U.

: Stij

n Sc

helfh

aut,

Eeuw

fees

tstra

at 5

9, 2

870

PUUR

S

SCHOOL IS COOLLILI GRACE

BLACKBOX CC TER DILFT BORNEMTICKETS & INFO OP WWW.LIVE-IT-UP.BE

SULU BABYLON

V.U.KoenVandenHeuvel,Hoogstraat29,2870Puurs,D/2014/8512/08