Formaat Magazine december 2015

44
JAARGANG 5 NR 4 DECEMBER 2015 VERSCHIJNT MAANDELIJKS, BEHALVE IN JUNI EN AUGUSTUS AFGIFTEKANTOOR 8000 BRUGGE X – P 602745 V.U.: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox – De Wittestraat 2, 2600 Berchem T 03 226 40 83 – [email protected] – www.formaat.be DJ-DUO DONUTZ “We maakten zestig donuts en smeten die tijdens onze set in het publiek” COME TOGETHER Samen is leuker dan alleen DAG VAN DE BOK Opening op Dag van de Jeugdhuizen PB- PP B- BELGIE(N) - BELGIQUE INCLUSIEF BIJLAGE DOSSIER

description

 

Transcript of Formaat Magazine december 2015

Page 1: Formaat Magazine december 2015

JAARGANG 5 • NR 4 • DECEMBER 2015VERSCHIJNT MAANDELIJKS, BEHALVE IN JUNI EN AUGUSTUSAFGIFTEKANTOOR 8000 BRUGGE X – P 602745 V.U.: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox – De Wittestraat 2, 2600 BerchemT 03 226 40 83 – [email protected] – www.formaat.be

DJ-DUO DONUTZ“We maakten zestig donuts en smeten

die tijdens onze set in het publiek”

COME TOGETHERSamen is leuker dan alleen

DAG VAN DE BOKOpening op Dag van de Jeugdhuizen

PB- PP B-BELGIE(N) - BELGIQUE

INCLUSIEF BIJLAGE DOSSIER

Page 2: Formaat Magazine december 2015

2

Page 3: Formaat Magazine december 2015

Achter een straf jeugdhuis staat een straffe bestuursploeg. Een geëngageerde bende mannen en vrouwen die zich dag in, dag uit, inzetten voor hun werking. In ’t Excuus (Kortenberg) houden ze met een kleine, hechte groep het jeugdhuis draaiende.

Goede band

“We zijn niet alleen bestuursleden met verantwoordelijkheden”, vertelt voorzitter David. “Op de eerste plaats zijn wij vooral vrienden die samen een toffe tijd willen beleven. Wij zijn er voor elkaar, voor onze kernleden en onze leden. Het feit dat het jeugdhuis goed draait, komt door onze goede band met elkaar. We hopen dat ook uit te stralen.” De bestuursploeg en de kernploeg organiseren samen de evenementen en zorgen ervoor dat het jeugdhuis een gezellige plek is om een weekend te spenderen. Het bestuur bestaat uit vier personen en de kern uit zes. “Het is zeker niet evident om met zo’n kleine ploeg te werken”, zegt David. “Maar iedereen heeft een vaste taak en dat gaat vlot.” David geeft toe dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Zelfs de beste groep heeft wel eens een onenigheid. De kern van de zaak is volgens hem om zo’n discussie constructief te houden. “We zijn goed in het scheiden van dis-cussies over het jeugdhuis en privézaken. Dat is niet altijd even eenvoudig geweest, maar we hebben dat na verloop van tijd wel geleerd.”

Iedereen welkom

Het jeugdhuis zou het fijn vinden om nog meer leden te hebben. Momen-teel staat de teller op tachtig officiële leden. Daarom is hun prioriteit om het jeugdhuis in een positiever daglicht te stellen, zodat er meer jongeren komen. Af ten toe horen ze dat jongeren en hun ouders nog altijd een ver-keerd beeld hebben van een jeugdhuis. David vindt het erg dat dat beeld nog bestaat: “We willen het jeugdhuis uit zijn ‘underdogpositie’ halen. Wij zijn een ontmoetingsplaats voor en door jongeren. Samen organiseren wij leuke evenementen waar iedereen welkom is, ook de ouders van onze leden. Wij zien iedereen graag komen in ons jeugdhuis: voor een drankje, een hapje of voor een geweldig feestje. Iedereen is welkom!”

HET IS NIET ALTIJD EVIDENT OM MET ZO’N KLEINE GROEP

TE WERKEN

Tekst: Leen Lesire • Foto: Bram Tack PLOEGMATEN

3

Page 4: Formaat Magazine december 2015

20 24

Scherpe pen of gek op beeld?

Werk mee aan Formaat Magazine.

Mail naar [email protected].

EN NU JIJ!

MET MEDEWERKING VAN: Leen Lesire, Stef Moens, Valerie Vonck, Nick Beerens, Jos Meers, Lotte Lambin, Gerd Vanmeenen, Hans Dockx,

Jan Verbrugge, Jens Schelstraete, Jens Van Dorsselaer, Melanie De Mol, Joris De Bleser, Tom Dierckx, Tom Willox, Joke Hüwels, Ken Boone,

Tim Bryon, Finn Van Dinter, Mattias PeetersEINDREDACTIE: Inge de Wolf

VORMGEVING: Pepijn HaghebaertFOTO’S: Pieter Heyman, Valerie Vonck, Bram Tack, Cédric Dezitter,

Jeroen Van Nieuwenhove, Formaat, jeugdhuizenDRUK: EPO – Lange Pastoorstraat 25, 2600 Berchem

Gedrukt op FSC gelabeld, 100% gerecycleerd en chloorvrij gebleekt papier.Alles uit deze uitgave mag worden overgenomen,

mits vermelding van Formaat Magazine.Formaat Magazine verschijnt 1 x per maand, behalve in juni & augustus.

Het tijdschrift is gratis voor leden, extra abonnementen kunnen verkregen worden aan 20 euro per jaar.

V.U.: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox – De Wittestraat 2, 2600 Berchem

Jens (23)sprak met de dj’s van Ten Goudberge over kansen, feestjes en oudjaar. (p. 18)

Cédric (28)trok gewapend

met camera langs de jeugdhuizen in

Limburg op Dag van de Jeugdhuizen.

WAT ONS JEUGDHUIS BIJZONDER MAAKT? EIGENLIJK ALLES WAT ERBIJ HOORT: DE MENSEN,

DE SFEER. IEDEREEN KENT ELKAAR. 16

12

Page 5: Formaat Magazine december 2015

WARMDe avond ervoor vertellen mijn collega en ik nog vrolijk op de radio over Dag van de Jeugdhuizen. De dag erna schudt mijn lief me wakker. “Er is iets gebeurd in Parijs.” Terwijl het nieuws over de aanslagen in Parijs langzaam tot me doordringt, schrijft onze directeur Tom Willox een bericht op onze website voor de jeugdhuizen. Een mooie relevante boodschap. Dat wij als jeugdwerk bijdragen aan een warme samenleving, door jonge mensen een plek te geven en met elkaar te verbinden. Dat jeugdwerk, na afschuwelijke gebeurtenissen als dit, belangrijker is dan ooit.

Ook de week hiervoor komt er nieuws binnen. De minister van Financiën beslist om bijkomende grenzen te stellen aan de btw-vrijstelling voor jeugdhuizen. Een beslissing waarvan de gevolgen voor de jeugdhuissector ingrijpend, zo niet desastreus, zijn. Door jeugdhuizen met een omzet uit verkoop van meer dan 50.000 euro btw-plichtig te stellen, zullen ruim 150 jeugdhuizen een ingewikkelde btw-boekhouding moeten voeren. Geen eenvoudige opgave voor jonge bestuurders. Op deze manier worden jeugdhuizen die meerdere dagen per week open zijn, meer activiteiten organiseren en/of meer jongeren bereiken als het ware gestraft. Begrijpelijk dat Formaat hier niet mee akkoord gaat.

Zo werd Dag van de Jeugdhuizen een andere dag dan gedacht. Geen feestdag, maar een dag om des te meer aan te tonen hoe belangrijk en onmisbaar jeugdhuizen zijn. Jeugdhuizen zijn geen drankgelegenheden, maar plekken waar jonge vrijwilligers zich inzetten en jongeren kansen geven om te experimenteren, zich te ontplooien en elkaar te ontmoeten. Waar werken aan een warme samenleving waarin alle jongeren zich thuis voelen, centraal staat. Waar jongeren welkom zijn, ongeacht uiterlijk, afkomst, opleiding, religie, voorkeur of huidskleur.

Op 14 november zag ik wederom dat jeugdhuizen exact dit soort plekken zijn. Ik zag jonge, geëngageerde mensen, inspirerende projecten, samenwerkingen, en jonge mensen die bouwen aan vriendschap, verbondenheid en begrip voor elkaar. En daarom zijn jullie zo fantastisch.

Inge

DIT MAGAZINE10 COME TOGETHER12 DVDJH IN BEELD14 ANDRIES15 DAG VAN DE BOK16 I MY JEUGDHUIS20 DE JEUGDHUIZEN VAN KORTRIJK22 DE MAAND VAN23 HAPPY BIRTHDAY24 GELUK IN HET SPEL

EN OOK …2 PLOEGMATEN6 WALL18 HEY DJ 19 DIY 26 VRAAG HET @ FORMAAT

DOSSIERD2 U KOMT TOCH OOK?D3 BRAINSTORMEND4 PLANNEN EN ORGANISEREND5 WET- EN REGELGEVINGD6 VOOR HETZELFDE GELDD8 FAMO

D9 NIET TE MISSEND11 DOE EENS IETS ANDERSD12 NO STRESSD13 COLLIND14 ZO DOEN ZIJ HETD15 HOE WAS HET? D16 DRAAIBOEK

D1-16

Page 6: Formaat Magazine december 2015

Samenstelling & tekst: Inge de WolfWALL

WAAR Wollewei (Turnhout), Scharnier (Dessel), De Kromme (Poppel)

WAT Dag van de Jeugdhuizen was dit jaar een dag van warmte en verbon-denheid. De feestdag werd overschaduwd door het nieuws over de ver-strenging van de btw-wetgeving en de aanslagen in Parijs van de avond ervoor. Formaat riep daarom op om elkaar op Dag van de Jeugdhuizen te steunen, met elkaar te praten en warmte te geven. In plaats van spullen te ruilen tijdens de gebruikelijke ruiltocht, gaven een aantal jeugdhuizen warme boodschappen mee voor andere jeugdhuizen.

Heb jij een beeld dat je graag met iedereen

wil delen? Mail je foto aan goede kwaliteit

samen met je verhaal door.

[email protected]

EN NU JIJ!

IN BEELD

6

Page 7: Formaat Magazine december 2015

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt besliste eenzijdig om de btw-vrijstelling van jeugdhuizen te verstrengen, ingaan-de vanaf 1 januari 2016. Formaat en de jeugdhuizen leggen zich niet bij de beslissing van de minister neer. Wij pleiten voor het behoud van de volledige btw-vrijstelling en startten de campagne BTNee.

Formaat organiseerde daarom op zaterdag 21 november het BTW-beraad in Den Eglantier, Sint-Niklaas. Met een zestigtal waren ze, de jeugdhuisvrijwilligers, vanuit alle uithoeken van Vlaanderen. Formaat was erg tevreden met de opkomst, zeker gezien de korte termijn waarin dit sectoroverleg op poten werd gezet. Op het BTW-beraad viel vooral op dat de bestuurders van jeugdhuizen met nog veel vragen zitten. Zowel over de gevolgen, de eventuele implementatie als de nodige ondersteuning zijn er nog ontzettend veel onduidelijkheden. Los van de correctheid van deze beslissing werd ook de haalbaarheid van de erg korte in-werkingtreding in twijfel getrokken. De centrale vraag blijft nog steeds dezelfde: jeugdhuizen vragen overleg over de beslissing van de minister.

Bij het ter perse gaan van dit magazine was er nog geen nieuws omtrent de btw-vrijstelling. Blijf op de hoogte via de Facebookpa-gina van BTNee: facebook.com/jeugdhuizenverwachtendialoog en roep alle bezoekers en sympathisanten van je jeugdhuis op om de BTNee-campagne te liken en te sharen.

facebook.com/jeugdhuizenverwachtendialoog

7

Page 8: Formaat Magazine december 2015

GEVLUCHTE JONGEREN ORGANISEREN ACTIVITEIT IN JEUGDHUIS 2050Sinds 2014 werkt Vluchtelingenwerk Vlaanderen samen met jonge vluchtelingen onder de noemer ‘Al-tochtonen van de Toe-komst’. Al-tochtonen, dat is noch autochtoon, noch allochtoon, maar wereldburger. Samen met de jongeren brengt Vluchtelin-genwerk hun verhaal in beeld en evalueren ze de situatie van de jonge vluchtelingen de dag van vandaag. Daarnaast willen ze zelf ook iets betekenen voor andere jonge vluchtelingen. Daarom dat ze op 11 oktober in Jeugdhuis 2050 (Linkeroever) de handen in elkaar sloegen om enkele activiteiten uit te werken voor jon-geren uit asielcentra. Ze werkten er een hele dag aan: plannen, uittekenen, mensen contacteren … Het eindresultaat mag er zijn: drie uitgewerkte activiteiten speciaal op maat van gevluchte jongeren. De komende maanden gaan ze langs verschillende asielcentra om ze uit te voeren en de jongeren een onvergetelijke dag te bezorgen.

GOE BEZIG!

SCHRIJFMARATHONVan 5 tot 31 december vindt de internationale schrijfmarathon van Amnesty International plaats. Over de hele wereld schrijven mensen brieven voor mensen in nood. Brieven die levens veran-deren: in 2014 werd zo onder meer Moses uit Nigeria vrijgelaten uit de dodencel. Dit jaar kan je schrijven voor Fred en Yves uit de democratische Republiek Congo. Zij zitten gevangen enkel en allen omdat ze op een vreedzame manier hun mening uitte over de politieke situatie in hun land. Of schrijf mee tegen kindhuwelijken in Burkina Faso waar meisjes van 11 uitgehuwelijkt worden aan zeventigjarige mannen. Laat van je horen. Voer actie en schrijf mee. Je vindt alle projec-ten en meer info op www.schrijfmarathon.be

MASTER VIEW

POLONAISE De mannen en vrouwen van Sfinx in Zelem waren zo blij met het winnen van de Dag van de Jeugdhuizen Game (zie pagina 24), dat ze niet konden stoppen. Ze maakten daarom een hilarisch stop-motionfilmpje waarbij ze de game nog eens dunnetjes overdeden, in real life!

Bekijk het filmpje op de Facebookpagina van Sfinx facebook.com/jcsfinx

8

Page 9: Formaat Magazine december 2015

MINISTERIEEL BEZOEK IN CLUB 9Club 9 in Koersel kreeg op Dag van de Jeugdhuizen hoog bezoek. Minister van Jeugd Sven Gatz bezocht het jeugdhuis op 14 no-vember. Club 9 toonde aan dat het jeugdhuis dé plek bij uitstek is om talenten te ontwikkelen. Het jeugdhuis stelde hun artistiek project ‘We Claim The Streets’ en ondernemerschapsproject ‘DIY Deluxe’ voor. ’s Avonds lieten de jonge artistiekste van zich horen en zien in een tentoonstelling.

TONZENT VRIJWILLIGER VAN HET JAARTonzent kan een mooie prijs op zijn palmares schrijven. Het jeugdhuis won de jaarlijkse verkiezing van de ‘vrijwilliger van het jaar’ in Kampenhout. Inwoners konden niet enkel stemmen op de elf genomineerden, maar moesten ook een goede motivatie meesturen. Het jeugdhuis kreeg een houten zitbank aangeboden door het gemeentebestuur en dragen uiteraard hun nieuwe titel met trots.

TATTOOAf en toe komt je jeugdhuislovers tegen met ongelooflijk veel lief-de voor hun jeugdhuis. Deze medewerker van jeugdhuis Schar-nier in Dessel liet zelfs het logo van Scharnier op zijn arm tatoeë-ren. Dat is nog eens verbondenheid met je jeugdhuis.

ECHT GEZEGD

“Gezien de verschrikkelijke gebeurtenissen

gaan we vandaag niet op zoek naar de

slimste, sterkste, snelste. Vandaag zoeken

we niet naar verschillen. We zoeken naar wat

ons verbindt. De Korre en de Kim gaan samen

de challenges tot een goed eind brengen.”

Door: Jeugdhuis De Korre, Oostende, naar aanleiding van

de aanslagen in Parijs, over hun activiteiten met De Kim

op Dag van de Jeugdhuizen.

9

Page 10: Formaat Magazine december 2015

DAG VAN DE HALENSE JEUGDHUIZENGemeente Halen telt maar liefst drie jeugdhui-zen, Sfinx, De Berg en ’t Leerke. Om jongeren te laten kennismaken met hun werking staken de jeugdhuizen de handen uit de mouwen om op 14 november een gezamenlijk jeugdhuis op te bouwen. De plaatselijke sporthal werd in-gepalmd voor een gezellige fuif. Met een lange muur van flipperkasten, darts en tal van andere spellen konden bezoekers hun hart ophalen. De bestuurders van de drie jeugdhuizen zijn alvast tevreden: “De vorige drie jaar organiseerden we een toer tussen onze locaties op Dag van de Jeugdhuizen. Daarvoor huurden we een pen-delbus en trokken we met een hele bende van jeugdhuis naar jeugdhuis. Dat was tof, maar het

nadeel was dat er altijd mensen achter moes-ten blijven om voor te bereiden. Daarom wilden we het dit jaar anders aanpakken.” Samen op één plek, dus. Een gezamenlijk evenement or-ganiseren heeft zo zijn voordelen, vindt Ben van jeugdhuis Sfinx. “Je kan gemakkelijk de taken verdelen. Zo verdelen we de toogdiensten onder

elkaar.” Naast het praktische aspect is er ook een sociale kant. “Het is de perfecte kans om samen te werken. Zo leer je elkaars werking eens goed kennen. We hebben elk een zeer specifieke werking, maar we gaan regelmatig naar elkaars evenementen.” De samenwerking valt in elk geval in de smaak, de jeugdhuizen zijn zelf enthousiast, en het publiek is volop aanwe-zig. Benieuwd wat er volgend jaar staat te ge-beuren op Dag van de Jeugdhuizen.

Foto’s: Cedric Dezitter * Tekst: Melanie De Mol & Inge de Wolf

WE GAAN REGELMATIG NAAR EVENEMENTEN VAN

ELKAAR

Samen is leuker dan alleen. Op Dag van de Jeugdhuizen sloegen verschillende jeugd-huizen de handen in elkaar om samen een activiteit te organiseren. De Brusselse jeugdhuizen leerden elkaar op 14 novem-ber beter kennen, de jeugdhuizen uit Halen bundelden de krachten en organiseerden een grote fuif in de lokale sportzaal. Met de verbondenheid zit het daar wel goed.

DVDJH

Old school gamen

Bestuurders Jonas, Niels en Ben

’t Leerke is blij met de verse ham die we meebrachten uit jeugdhuis

D’Addarios (Linkhout)

10

Page 11: Formaat Magazine december 2015

BRUSSELSE COMPETITIEDe Brusselse jeugdhuizen zijn met negen: DAR, ’t Uilekot, Tongeluk, De Branding, ’t Mutske, De Schakel, De Kuub, Alleman en Schabernak. Ze proberen af en toe wel eens bij elkaar op bezoek te gaan, maar dat is niet altijd even voor de hand liggend. De vrijwilligers in de jeugdhuizen ken-nen elkaar dan ook niet echt.Daar wilde JHOB, de ondersteunende vzw voor de Brusselse jeugdhuizen, verandering in bren-gen. “We vinden het belangrijk dat vrijwilligers uit de verschillende jeugdhuizen elkaar leren kennen,” zegt Sean, beroepskracht bij JHOB. “Ze kunnen veel van elkaar opsteken en ervarin-gen uitwisselen. We delen tenslotte een belang-rijke gemeenschappelijke factor: Brussel.”

JHOB lanceerde het idee om op Dag van de Jeugdhuizen een ludieke ontmoeting te orga-niseren tussen de negen jeugdhuizen. Dat idee sloeg aan, en er werd werk gemaakt van het concept. Het uiteindelijke resultaat: een compe-titie tussen de jeugdhuizen met als hoofdprijs de titel “Beste Jeugdhuis van Brussel.”

“Dag van de Jeugdhuizen is het feest van alle jeugdhuizen, maar wij wilden vooral onze vrij-willigers in de bloemetjes zetten en hen eens verwennen met 24 uren, speciaal voor hen,” legt Jurgen, coördinator bij JHOB, uit. “Dit was een ideale kans om alle jeugdhuizen bij elkaar te brengen en daardoor te bouwen aan het sa-menhorigheidsgevoel. We delen een bruisende en energieke stad. Dat blijkt ook uit iedereen die hier vandaag al over de vloer is geweest en hoe de vrijwilligers zich smijten in de competitie.”

De competitie werd vormgegeven door de jeugdhuizen zelf en had voor ieder wat wils. Van een bumperballwedstrijd, over gamen tot een kookwedstrijd. Binnen én buiten. “Het resultaat van deze 24 uren is meteen zichtbaar. Er werd een stuurgroep opgericht om te werken aan de editie van de Dag van de Jeugdhuizen van vol-gend jaar. Het is fijn om te zien dat de jeugd-huizen elkaar gevonden hebben. Mogelijk zal

de Dag van de Jeugdhuizen er volgend jaar dus helemaal anders uitzien. Of de competitie ook die dag een plaats zal krijgen, weten we nog niet, maar het concept is zeker voor herhaling vatbaar.”

Uiteindelijk ging jeugdhuis ’t Uilekot lopen met de titel “Beste Jeugdhuis van Brussel”. Gefeli-citeerd.

Tekst & foto’s: Finn Van Dinter DAG VAN DE JEUGDHUIZEN IS DE IDEALE KANS OM DE

JEUGDHUIZEN BIJ ELKAAR TE BRENGEN

Opperste concentratie bij de kookwedstrijdFinn van Formaat jureert bij de

kookwedstrijd. Geen vervelende taak

11

Page 12: Formaat Magazine december 2015

DVDJH

12

Page 13: Formaat Magazine december 2015

13

Page 14: Formaat Magazine december 2015

OUDE JEUGDHUISLIEFDE ROEST NIET

Andries was jarenlang vaste bezoeker en vrijwilliger in Stam X (Denderleeuw). Tijdens de oud-ledenfuif op Dag van de Jeugdhuizen stak hij graag weer eens de handen uit de mouwen in zijn oude jeugdhuis.

Tekst & foto: Nick Beerens

Vanaf mijn achttiende tot mijn zevenentwin-tigste was ik helpende hand in het jeugdhuis. Ik heb dus een tiental jaar het jeugdhuis open gehouden, meegeholpen aan activiteiten, ge-tapt … Ik nam geen officiële bestuursfunctie op, maar was wel heel actief in het jeugdhuis. Ik zat namelijk in de scouts en dat gebouw ligt pal naast Stam X. De scoutsleiding hield het jeugd-huis vaak open. Zo ben ik erin gerold. Stam X is echt een vertrouwde omgeving. Dat maakt het tot een fijn jeugdhuis. Je kent er iedereen. Er waren altijd leuke activiteiten op maat van jongeren van 18 tot 25 jaar. Ik heb veel legen-darische Stam-momenten meegemaakt. Klas-siekers zijn de 50-uren-weekenden, waarbij het jeugdhuis 50 uur lang open is. Ook de Stam-Quiz was altijd een succes en lokte steevast veel volk. En natuurlijk de zalige fuiven. Vaak werd daar een plaatje gedraaid door mensen van het jeugdhuis. Ik heb zelf ook af en toe achter de draaitafel gestaan. Mooie herinneringen. Toch ben ik nog niet helemaal verdwenen uit het jeugdhuis. Ik ben actief voor de overkoepelende vzw, waarmee we werken aan een lokalenpro-ject voor het jeugdhuis en de scouts. We willen immers al lang een nieuw gebouw, maar daar komt heel wat bij kijken. Daarom zitten heel wat ex-leden en ex-bestuurders van de scouts en het jeugdhuis in de vzw, aangevuld met de hui-dige generatie. Een leuke wisselwerking.

IK HEB VEEL LEGENDARISCHE STAM-

MOMENTEN MEEGEMAAKT

14

Page 15: Formaat Magazine december 2015

EVENT EXCELLENTEVENEMENTEN ORGANISEREN IN JE JEUGDHUISNaast ‘sfeer’ en ‘ruimte voor participatie’ is ‘een sterk activiteitenaanbod’ een van de grootste sterktes van een jeugdhuis, dat blijkt uit het jeugdhuizenonderzoek. Het activiteitenaanbod heeft een wervend karakter en kan dus een trigger zijn voor een groter bereik. Een goede activiteit organiseren is echter niet evident. Dit dossier is hét stap-penplan om jouw volgende event vorm te geven.

E V E N TE X C E LL E N T .

DOSSIER

Page 16: Formaat Magazine december 2015

U KOMT TOCH OOK? ACTIVITEITEN IN JE

JEUGDHUIS

Naast een gezellige instuifwerking staan jeugdhuizen vaak bekend om hun sterke en originele activiteiten. Toch kan het or-ganiseren van activiteiten dikwijls beter. De truc is om je ideeën om te zetten in een schitterende, en bovendien haalbare, acti-viteit.

Tekst: Nick Beerens

Meer activiteiten = meer volk?

Zorgt het organiseren van meer activi-teiten automatisch voor meer volk? Het gaat niet noodzakelijk om de hoeveelheid events die een jeugdhuis organiseert, wel om de kwaliteit ervan. Het leeuwendeel van bezoekers die een jeugdhuis uit eigen initiatief leren kennen – en dus niet via vrienden – doet dit via een open activiteit. Vooral als er op vlak van organisatie en promotie wordt samenge-werkt met sterke partners, zoals scholen en culturele centra, is een sterk activi-teitenaanbod een katalysator voor een groter bereik. Een goed uitgebouwd net-werk van verschillende betrokken acto-ren zorgt immers voor een degelijk kader waarbinnen activiteiten georganiseerd kunnen worden.

Hey girls

Het activiteitenaanbod kan echter ook een divers bereik in de weg staan. Zo zijn meisjes vaak ondervertegenwoordigd in jeugdhuizen omdat ze zich niet altijd aangesproken voelen door de activiteiten

van jeugdhuizen. Hou hier zeker rekening mee bij het organiseren van jouw volgen-de evenement, want jeugdhuizen waar meer meisjes rondlopen bereiken over het algemeen meer jongeren, hebben een beter imago, een meer aantrek-kelijke infrastructuur en een betere band met de buurt.

Activiteiten activeren

Activiteiten organiseren activeert men-sen. Het zorgt voor een bepaalde dyna-miek. Het brengt jeugdhuismensen in be-weging: zowel de vrijwilligers die instaan voor de organisatie, als de bezoekers die zich fysiek verplaatsen naar je activiteit. Een activiteit in het vooruitzicht moti-veert mensen. Het uitbouwen van een activiteitenaan-bod is dus niet alleen een welkome boost voor de drive van de jeugdhuislovers, maar het toont ook dat je jeugdhuis leeft. Het is een onvermijdelijk onderdeel van je imago en daarom razend belangrijk voor jeugdhuizen.

Eerst bla bla, dan boem boem

Ondanks de ontegensprekelijke popula-riteit van activiteiten, is de organisatie ervan niet zo vanzelfsprekend. Eerst en vooral moet er een idee worden gekozen, dan wordt er een planning opgesteld. Vooraleer de planning uitgewerkt wordt, moet je nog stilstaan bij de regelgeving en het financiële plaatje van je event. En dan moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat er volk naar je activiteit komt. Dus vooraleer halsoverkop aan je event te beginnen, overloop je best alle onder-delen van dit dossier.

EEN STERK ACTIVITEITENAANBOD

ZORGT VAAK VOOR EEN GROTER BEREIK

INHOUDD2 U KOMT TOCH OOK?D3 BRAINSTORMEND4 PLANNEN EN ORGANISEREND5 WET- EN REGELGEVINGD6 VOOR HETZELFDE GELDD8 FAMOD9 NIET TE MISSEND11 DOE EENS IETS ANDERSD12 NO STRESSD13 COLLIND14 ZO DOEN ZIJ HETD15 HOE WAS HET? D16 DRAAIBOEK

DOSS

IER •

2

Page 17: Formaat Magazine december 2015

Brainstormen in 6 stappen

1 Een duidelijke en concrete vraag

• Beperkjetot1vraag.• Laat de brainstormleider, vóór je be-

gint, de vraag duidelijk opschrijven. • Beginmet ‘Hoe kan je…’ of ‘Hoe kun-nenwe…’.Jekandusbrainstormenomnieuwe activiteiten te verzinnen, om ideeën te bedenken om meer bezoe-kers in het jeugdhuis te krijgen ...

2 Introductie• De brainstormleider leidt de brain-

stormsessie in door het doel van de brainstorm uit te leggen.

• Daarnaast legt hij/zij de regels uitdie gelden tijdens brainstormen (zie kader). Het is belangrijk dat de brain-stormleider tijdens het brainstormen deze spelregels goed bewaakt en in-grijpt wanneer de anderen zich hier niet aan houden.

3 Warming-up• Voor je startmet het eigenlijke brain-

stormen, kan je nog een soort van war-ming-updoen.Doordehersenen‘optewarmen’ gaat het brainstormen je be-ter af.

• Zorgervoordateenwarming-upoefe-ningniette langduurt.5tot10minu-tenisvoldoende.Zo’nwarming-upkanje ook doen als je na een lange sessie brainstormen merkt dat iedereen toe is aan een leuk intermezzo en een frisse wind. - Idee 1: Associërenmetwillekeurigewoorden. De ene noemt eenwoord,de andere maakt een associatie op dit woord. En ga zo door tot je ver verwijderd bent van het startwoord.

- Idee 2: Verzin een adjectief met de-zelfdebeginletteralsjenaam:‘braveBarbara’.

4 Let’s brainstormVerzamel tijdens deze fase zo veel moge-lijk ideeën.

Brainstormregels• No comment. Geef geen commentaar.

Niemand velt een oordeel over de inge-brachte ideeën.

• Aandacht op kwantiteit. Het gaat in eerste instantie om het aantal ideeën, niet om de kwaliteit van de ideeën. Het achterliggende idee is dat door zo veel mogelijk ideeën op te sommen er al-tijd wel een bruikbaar idee bij zit. Hoe meer hoe beter.

• Freewheel. Geen idee is te gek. Tijdens een brainstorm mag je helemaal los-gaan. Out of the box is hier de key.

• Lift mee. Blijf niet in je eigen hoofdhangen. Surf mee op andermans ideeën.

• 1+1=3.Doorgoedeideeëntecombine-ren, kom je tot nog betere ideeën.

5 Ideeën selecterenJe hebt nu heel wat ideeën verzameld.Tijd om de beste ideeën te kiezen. Een aantal handige tools om ideeën te selec-teren.• Top-3: Laat iedereen zijn 5 favoriete

ideeën opschrijven. Stel hieruit een top-3 samen.

• Waardering: Laat iedereen de ideeënwaarderen door de verschillende voor-stelleneencijfertegeven.Dedrieidee-en met de meeste punten worden dan verder uitgewerkt.

• COCD-box van het Centrum voor de OntwikkelingvanhetCreatiefDenken:- Iedereenkrijgt5tot10blauwe,rodeengelestickers(‘stippen’).* Blauw: nuttige, haalbare, weinig

originele en perfect uitvoerbare ideeën

* Rood: originele, vernieuwende en uitvoerbare ideeën

* Geel: nog niet realiseerbare, zeer originele ideeën/dromen voor detoekomst

- Je bekijkt de ideeënlijst en plaktblauwe, rode en gele stickertjes bij de gekozen ideeën.

- Plaats tien tot vijftien ideeën met de meeste stickers (in alle kleuren) inde COCD-box. De begeleider tekenteengroteCOCD-boxopeenflap.

Bron: www.cocd.org/kennisplatform/cocd-box/

6 Ideeën uitwerkenWerk de ideeën verder uit. Vraag je af hoe, wat, waar, waarom, wat zijn de gevolgen, devoordelen,moeilijkheden…Als er te weinig plaats is, mag dit stukje weggelaten worden:• Ideeformats: Maak per idee een fiche

op. Zet hierop een aantal vragen die je beantwoord wil zien. Het geeft mensen een houvast terwijl ze de ideeën uit-werken. Enkele vragen op de fiche:- Kort/pitch- Beschrijf/teken- Voordelen- Zorgen/moeilijkheden- Extra opportuniteiten

www.brainssstorm.com

BRAINSTORMENCREATIEF NADENKEN

Een geniaal idee groeit meestal uit een productieve brainstorm. Brainstormen is een methode om zoveel mogelijk verschillende ideeën over een bepaald onderwerp te verzamelen binnen een relatief korte tijd. Maar hoe kan je nu het best brainstor-men? Met dit stappenplan ben je al een heel eind op weg.

Tekst: Nick Beerens & Lotte Lambin

Check it!Op deze sites vind je heel wat leuke brainstormwerkvormen

www.werkvormen.info/werkvorm/ ambrassade.be/werkvormen

DOSSIER • 3

Page 18: Formaat Magazine december 2015

Het is zover, je hebt een fantastisch ge-weldig idee voor een activiteit. Als je een activiteit organiseert, zal je een aantal stappen moeten doorlopen om je activiteit tot een goed einde te brengen. Dit stap-penplan kan je hierbij helpen.

Tekst: Lotte Lambin

Stap 1: Algemene planning

In deze fase krijgt je activiteit meer vorm en stel je een aantal belangrijke docu-menten op zoals de begroting, een mate-riaallijst en een sponsordossier. • Ga op zoek naar mensen die de acti-

viteit mee willen plannen en organi-seren. Stel een organisatieteam samen, verdeel de taken en maak afspraken.

• Stel een begroting op met verwachte uitgaven en inkomsten. Zo weet je op voorhand wat haalbaar is en kan je hiermee rekening houden.

• Leg een materiaallijst aan.• Stel een sponsordossier op en ga op

zoek naar sponsors voor financiële of (infra)structurelesteun.

Stap 2: Promoplan

• Stel een promoplan op.Ditplanbevateen omschrijving van wat je wil vertel-len, aan wie en hoe. Ga op zoek naar iemand die je promomateriaal wil ont-werpen.Denk eraan, sterke communi-catie, bestaat uit een sterke mix. Voor één activiteit kan je verschillende com-municatiekanalen gebruiken.

Stap 3: Aan de slag

Genoeg gepland. Tijd om aan de slag te gaan en enkele praktische dingen te re-gelen. • Laat je promomateriaal drukken en

verspreid het.

• Haal je materiaallijst terug boven en ga op zoek naar het materiaal dat jenodighebt.Bekijkzekerhetaanbodvan de gemeentelijke of provinciale uit-leendienst.

• Bekijk of je een extra verzekering nodig hebt, bijvoorbeeld voor gehuurd materiaal. Wanneer je jeugdhuis dure apparaten aankoopt of huurt, kan het hiervoor een verzekering alle risico’safsluiten.

• Stel een takenlijst op en ga op zoek naar medewerkers. Werk een shiften-systeem uit en maak dit raadpleegbaar op bijvoorbeeld Facebook, Doodle ofGoogleDrive.

Stap 4: Draaiboek

• Stel een draaiboek op voor de avond en/of dag zelf.Ditiseenhandighulp-middel om je activiteit in goede banen te leiden. Het geeft in chronologische volgorde de gebeurtenissen, afspra-ken en taken weer. Er staat ook in wie verantwoordelijk is voor welke taak op welk moment en op welke plaats. Zo weet iedereen wat hem of haar te doen staat. Een draaiboek bestaat uit de vol-gende onderdelen:

- Een algemeen deel. Hierin staan alle medewerkers en organisaties die betrokken zijn bij de uitvoering van je activiteit met hun telefoonnum-mer en de taken die ze hebben.

- Een overzicht van taken en acties: wie, wat, waar en hoe laat. In dit deel staat het programma uitgebreid be-schreven: wat er wanneer gebeurt, waar het gebeurt en wie er verant-woordelijk voor is.

Stap 5: Puntjes op de i

101kleinedingenkomennogop jeaf inde dagen voor je activiteit: bewegwij-zering ophangen, materiaal ophalen, de laatste vergeten items gaan kopen, wis-selgeldhalenomkassa’stemaken,nood-nummersafprinten…Delijstlijkteinde-loos, maar je bent er bijna. • Brief je medewerkers over algemene

afspraken, taken, de werklijst, de op-kuisregeling…Hangdeavondzelfeenoverzichtelijke takenlijsten op.

• Vergeet achteraf niet om je facturen (dj, installatie, podium, drank …) te betalen.

• Bedank je medewerkers voor hun harde werk.

• Maak een financieel verslag op. • Evalueer je activiteit.

PLANNEN EN ORGANISEREN

IN 5 STAPPEN

STEL EEN ORGANISATIETEAM

SAMEN

DOSS

IER •

4

Page 19: Formaat Magazine december 2015

Je doet iets met muziek

• Ganaof je locatie onder Vlarem valt. Zo ja, ga dan na onder welke categorie.

• Als je zelfuitzonderingen op de ge-luidsnormen kan aanvragen bij het college, zoek dan uit hoe lang op voor-hand dat moet.

• Voorzieeengeluidsmeter of -begrenzer. • Maak sluitende contracten met groe-pen en dj’s op, met betrekking tot detoepassing van de geluidsnormen.

• EentoelatingbijSABAM(indiennodig)moet minstens tien dagen voor de manifestatie aangevraagd worden.

• Zorg dat het jaartarief billijke ver-goedingbetaaldis.Dektdittariefjouwevenement niet, vraag dit dan minstens vijf werkdagen voor je evenement aan.

• Trachtproblemenmetdefiscustever-mijdenenbetaalgroepenendj’sopeenlegale manier.

Je bent voldoende verzekerd

• Zorg ervoor dat je activiteitgedekt is via je jaarpolis.

• Alsjeeententplaatst,zorgerdanvoordat ze verzekerd is, zowel voor schade als voor wanneer ze weg waait.

• Zorgervoordatduregehuurde instal-latiesverzekerdzijnvia‘allerisico’s’.

• Zorgdat jeeenpolis BA-bestuurders hebt als je een heel groot evenement organiseert.

Je voorziet bewaking

• Zowel eigen vrijwilligers die instaanvoor persoonscontrole als ingehuurde security moeten tijdig gemeld wor-den aan de gemeente. Let op: er staan strenge straffen op het inzetten van ex-terne personen die geen vergunning hebben.

Je bereikt minderjarigen

• Leteropdatjegeenalcoholmagschen-kenaanmin-16-jarigenengeensterkedrank aan minderjarigen.

• Schenkjesterkedrank?Hierhebjetoe-stemming van de gemeente voor no-dig.

Je maakt promotie

• Plaats een verantwoordelijke uitge-ver op elke publicatie en vermeld ook de naam van de vzw met het onderne-mingsnummer.

• Let opmet het uithangen van afficheslangs de openbare weg, wildplakken is strafbaar.

• Vraag toestemming aan om borden teplaatsen langs gewestwegen.

Je doet iets binnen

• Als organisator moet je erop toeziendat het rookverbod wordt toegepast (duidelijke rookverbodstekens, binnen geen asbakken plaatsen, bezoekers op hetrookverbodwijzen…).

• Zorg ervoor dat je voldoet aan debrandweernormen die van toepassing zijn op het gebouw.

Je doet iets in openlucht

• Alsjemuziekwiltgebruikenhebjebij-na altijd een uitzondering nodig. Zorg er dus voor dat je toestemming van de gemeente hebt.

• Zorgdatjeeenpolisobjectieve brand en ontploffing hebt, of dat je polis voor je gebouw uitgebreid kan worden.

• Misschien is er een advies van debrandweer nodig. Het terrein moet op zijn minst vlot bereikbaar zijn voor een brandweerwagen.

Jouw gemeente/stad

• Informeer zeker ook eens bij jouwjeugddienst of gemeentelijk/stedelijkjeugdloket welke regels er nog gelden in jouw gemeente of stad. Zo staat bij-voorbeeld een gemeentelijk/stedelijksluitingsuur sluitingsuur vermeld in het politiereglement.

Check it! www.fuifpunt.be www.poppunt.be

MAGDA?WET- EN REGELGEVING

VOOR ACTIVITEITEN

Bij het organiseren van jeugdhuisactiviteiten is er aan engagement en initiatief vaak geen gebrek. Jonge organisatoren raken echter dikwijls verstrikt in een veelheid aan complexe regels en wetten, die bovendien van verschillende overheidsniveaus afkom-stig zijn. Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien. Maar er is licht aan het einde van de tunnel.

Tekst: Jos Meers & Nick Beerens

Maak contracten met groepen en dj's op, m.b.t. de toepassing van de geluidsnormen

DOSSIER • 5

Page 20: Formaat Magazine december 2015

Stel een begroting op

Bij het organiseren van een activiteithoort wel wat denkwerk. Ook over de geldzaken denk je best op voorhand na. Zo vermijd je een financiële kater.

Eén van de dingen die je op voorhand hoort te doen, is een goede begroting opmaken. Een begroting bestaat uit een lijst met uitgaven en een lijst met inkom-sten. Je zorgt er uiteraard voor dat de(verwachte) inkomsten groter zijn dande(verwachte)uitgaven.

Wat kost jouw event?

Bijhetorganiserenvaneenactiviteitko-men heel wat kosten kijken. Hieronder vind je enkele voorbeelden van mogelijke uitgaven.

Programmatie• Kostprijsartiesten• Cateringartiesten• Kostprijsboekingskantoor• SABAM• Bilijkevergoeding

Promotie• Drukwerk(affichesenflyers)• Advertentiesinkrant,gemeenteblad…• Advertentiesopradio,televisie…• Lay-out• AdvertentieopFacebook

Locatie• Huurlocatie(zaal,terrein…)• Huur extra infrastructuur (nadar, po-dium,toiletwagen,vuilbakken…)

• Kosten nutsvoorzieningen (water, gas,elektriciteit)

• Versieringenaankleding• Verzekering(bv.vooreentent)

Licht en geluid• Huurgeluidsbegrenzer• Huurvanmateriaal• Vergoedingvantechniekers• Huurgenerator• Verzekeringduregehuurdeinstallaties

Veiligheid• Security• Huurwalkie-talkies• (Bezoekbrandweer)• EHBO-kist

Drank en eten• Huurtoog• Huurkoeling• Vergoedingvrijwilligers• Aankoopdrank• Aankoopeten• Huurwasbak,stop,glazenborstel…• RegistratieFAVV(FederaalAgentschap

voor de Veiligheid van de Voedsel-keten)

Varia• PolisBA/Evenementenpolis/polis on-

gevallen• Toegangskaarten,bonnetjes,polsband-

jes• Wegwijzers• T-shirtoftruivoorvrijwilligers Deze lijst is langnietvolledig,houdaar-om altijd een budget voor onverwachte uitgaven aan kant.

Bespaar waar je kanProbeer je kosten zo veel mogelijk te drukken. Huur je materiaal bijvoorbeeld bij de provinciale uitleendienst of bij de uitleendienst van je stad/gemeente, inplaats van bij een licht- en geluidsfirma. Onderhandel over de gage van arties-ten, maak hen daarbij gerust duidelijk dat jullie een vrijwilligerswerking zijn. Geef geen nodeloos geld uit: je hebt geen ingehuurde security nodig voor een fuif van vijftig personen.

VOOR HETZELFDE GELDHET FINANCIËLE PLAATJE

VAN JE ACTIVITEIT

Bij het organiseren van een activiteit komen hoe dan ook heel wat financiële zaken kijken. Je wilt niet alleen het hoofd boven water kunnen houden, maar ook iets extra hebben. Die surplus kan je opnieuw investeren in je werking. Daardoor kan je nog grotere en betere activiteiten organiseren. Financiële ademruimte zorgt voor een gezondere jeugdhuiswerking.

Tekst: Nick Beerens

DOSS

IER •

6

Page 21: Formaat Magazine december 2015

Wat brengt jouw event op?

Je evenement moet natuurlijk ook ietsopbrengen. Een verlieslatend event kan immers niet blijven bestaan. Probeer daarom de ‘inkomstenkant’ in je begro-ting aan te vullen met zekere inkomsten:

Subsidies• (Project)subsidiesvandegemeente• Tussenkomst in de gage van artiesten

door de provincie of de Vlaamse Ge-meenschap

• OokbijinstellingenalsCERAendeKo-ning Boudewijnstichting valt er somsgeld te rapen

Sponsors• Lokalehandelaars• Grotebedrijven(KBC,RedBull,…)

Bezoekers• Voorverkoopvankaarten• Crowdfunding Probeer naast de ‘zekere’ inkomsten zogoed mogelijk in te schatten hoeveel mensen nog aan de kassa zullen beta-len en de grootte van de winst die je zal maken op de drankverkoop. Het aantal mensen dat ‘aanwezig’ staat op je Face-bookevenement is een indicatie, geen ab-solute waarheid.

Een glazen jeugdhuis-bol

Jebegrotingiseensoortglazenbol.Metjebegroting kan je quasi perfect inschatten wathet ‘break-even-point’ is.Opdiema-nier weet je soms tijdens je activiteit al, enkel op basis van de ticketverkoop, dat je geen verlies zal lijden.

Organiseer je je activiteit voor het eerst, dan werk je in je begroting best verschillende scenario’s uit. Het is im-mers moeilijk om alle kosten precies in te schatten. Eerst maak je een worst-case-

scenario, waarbij je rekening houdt met een minimum aan inkomsten en een maximum aan uitgaven. Zo weet je welk risicoopverliesjeloopt.Daarnamaakjeeen zo realistisch mogelijk scenario. Hoe meer je bedreven wordt in het orga-niseren van activiteiten, des te makkelij-kerwordthetomdiescenario’s tevoor-spellen. Oefening baart kunst.

Je begroting als werkinstrument

Naarmate de planningsfase van je eve-nement vordert, worden meer en meer kosten duidelijk. Maak regelmatig een update van je begroting. Zo geeft jouw begroting altijd een overzichtelijke stand van zaken weer.

Gebruik deze stand van zaken in het be-slissingsproces. Op basis van je begroting zal je misschien andere accenten moeten leggen.Merkjetijdensdeplanningsfase bijvoorbeeld dat er onvoorziene kosten zijn, dan ga je best op zoek naar een ma-nier om de inkomstenkant te vergroten.

Op zoek naar geld

Sponsors

Sponsors zijn dé manier om de inkom-stenkant van je event te vergroten. Spon-soring gebeurt meestal financieel, maar kan ook in natura: de lokale krantenwin-kel geeft tombolaprijzen voor je quiz, de klerenwinkel in de buurt schenkt kleren voorjeruilcafé…

Als er duidelijkheid is over de overeen-komst tussen sponsor en gesponsorde, dan sluit je best een sponsorcontract of een publiciteitsovereenkomst af, hoe klein de bijdrage ook is. In dat contract neem je volgende zaken op:• Decontractpartijen• Delooptijdvanhetcontract• Het evenement waarop het contract

van toepassing is • Deprestatievandesponsor• Deprestatievandegesponsorde

Het sponsordossierOm sponsors te overhalen, moet je hen eerst duidelijk maken wie je bent, wat je doet, wat het voordeel voor de sponsor is en waarom je precies dat bedrijf be-nadert. Daarvoor volstaat een A4 rectoverso. In de bijlagen kan je de sponsor-mogelijkheden en tegenprestaties verder uitwerken. Ook de begroting kan je even-tueel als bijlage opnemen.

Voorverkoop

Dankzijvoorverkoopkanje,zekerbijgro-te activiteiten, de dag zelf de stroom van mensen beter beheersen. Bovendien ishet eenbelangrijkonderdeelvande ‘ze-kere’inkomsten.

Jongeren beslissen echter vaak pas op het laatste moment wat ze gaan doen. Zet daarom zo veel mogelijk mensen aan om toch op voorhand een kaart te kopen. Een manier is het prijsverschil tussen voorverkoop- en kassaprijs voldoende groot houden. Het is altijd een goed idee om vrijwilligers actief kaarten te laten verkopen. Hou dan wel goed bij wie hoe-veel kaarten heeft gekregen en hoeveel geld je nog moet ontvangen.WERK IN JE BEGROTING

VERSCHILLENDE SCENARIO'S UIT

MAAK REGELMATIG EEN UPDATE VAN JE BEGROTING

DOSSIER • 7

Page 22: Formaat Magazine december 2015

FAMOEen straffe activiteit ontstaat nooit zomaar. Vorig jaar besloten de Antwerpse jeugdhuizen om samen een pro-ject te organiseren: Future Artists van ’t Stad. Jonge getalenteerde ‘artists in residence’ kregen ruimte in het jeugdhuis om artistieke projecten uit te werken. Op 30 april 2015 volgde in elk jeugdhuis een toonmoment. Jeugdhuis Tel 18 (Ekeren) organiseerde een driedaags festival: Rewired Festival. Bestuurder Famo vertelt over de financiële uitdagingen die daarbij kwamen kijken.

Tekst: Hans Dockx

“We zagen het groots, met lokaal talent én grote namen. Maargrotenamenkostengeld.Daarmoet jeopvoor-hand over nadenken. Al snel hadden we door dat ons jeugdhuis dit niet alleen kon dragen. Daarom hebbenweookhetEkerseJeugdcentrum’tVeltenFameusvzwbetrokken bij onze plannen. Plots hadden we partners en een groter budget. Samenmet ’t Velt maaktenweeen begroting op. We konden de kosten delen. Zo werd onder andere de P.A. door het jeugdcentrum betaald. Fameusvingdekostenvandeworkshopsop.Daarbo-venop vroegen we subsidies aan bij de cultuurdienst van district Ekeren. Zo konden we grote namen als Psycho44boeken.Doordat we met partners samen-werkten beperkten we het risico. In een worstcase-scenario zou ons jeugdhuis een verlies lijden dat bin-nen de krijtlijnen bleef die de algemene vergadering had vooropgesteld. Als alles zou lopen zoals verwacht, zouden we ongeveer break-even draaien. Toch wilden we dit risico nog beperken. We stelden een sponsordos-sier op en zochten sponsors. We kregen een gratis vat van de brouwerij en gratis drank van een andere leve-rancier. Ook wilden enkele lokale handelaren ons steu-nen in ruil voor hun logo op ons festivalscherm. Aan mij hebben ze alvast een klant gewonnen.We hadden het geluk dat op initiatief van Formaat ook eenprojectsubsidiewerdaangevraagdbij de stad.Ditkwam in een aparte begroting. Ondanks onze begro-ting, maakten we toch nog een hoop onverwachte kosten. Die konden we grotendeels opvangen doordeze projectsubsidie. Daardoor draaiden we break-even, zoals gepland. Volgend jaar steken we wel een post‘onvoorzienekosten’inonzebegroting,zokomenwe nooit meer voor verrassingen te staan.”

ONDANKS ONZE BEGROTING, MAAKTEN WE TOCH EEN HOOP ONVERWACHTE KOSTEN

DOSS

IER •

8

Page 23: Formaat Magazine december 2015

Doelgroep bepalen

Voor je flyers of affiches laat drukken, of een flitsende website online zet, moet je goed weten wat je wil vertellen, aan wie en hoe. Afhankelijk van wat je wil com-municeren, bepaal je je doelgroep. Een buurtbarbecue communiceer je naar je leden, maar ook naar je buren en de ge-meente. Een themafuif communiceer je vooral naar je leden, maar ook naar an-dere jongeren in de buurt. Een groot festi-val vraagt om een andere aanpak dan een feest van de plaatselijke Chiro. Bepaal daarom altijd op voorhand wie je pre-cies wil bereiken met je evenement, zodat je je promotie kan aanpassen aan je doelgroep.Maakeenlijstopmetde beoogde doelgroepen, en bedenk hoe je deze het beste bereikt.

Welke promotiemiddelen?

Afhankelijk van je doelgroep en bood-schap kies je voor een bepaald medium. De keuze van je communicatiemid-delen is heel belangrijk. Welk com-municatiemiddel het meest geschikt is voor het promoten van een bepaald eve-nement hangt dus af van je doelpubliek, maar ook van je budget, je timing, de tijd die jekuntvrijmaken…Gelukkig zijnertegenwoordig tal van mogelijkheden, zo-wel online als in ‘real life’ om je evene-ment te promoten bij een breed publiek. Je hoeft je dan ook niet te beperken totéén communicatiekanaal, het mixen van verschillende kanalen heeft een veel beter effect. Lijst al eens op welkekanalen interessant zijn. Denk hierbijaan online communicatie, zoals je eigen website, Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter …maar ook aan flyers, affiches,mond-tot-mondreclame, een opvallende promostunt of een persbericht.

Communicatieplan

Heb je je doelgroep bepaald? Weet je wel-ke promokanalen en –middelen je wil ge-bruiken? Tijd om te plannen wanneer je wat communiceert. Een handige tool om je promotiemomenten te plannen is een communicatieplan. Hierin neem je alle promomomenten op die je wil uitvoeren. Zet alle promomomenten in chronolo-gische volgorde en hou de kenmerken van je doelgroepen in je achterhoofd. Zet in je communicatieplan, per promotiemo-ment, de volgende zaken: • Wanneer/timing?• Welkeboodschap?• Viawelkkanaal?• Naarwie?• Metwelkdoel?• Wievoertdituit?

Online conversatie

Online promo voeren voor je activiteit is heel belangrijk. Niet alleen zit (bijna)iedereen dagelijks op internet, online communiceren is een geweldige ma-nier om in interactie te gaan met je doelpubliek. Het lijkt op het eerste ge-zichteenvoudig. JemaakteenFacebook-evenement aan voor je activiteit, nodigt 500 vrienden uit en daarmee klaar. Hetis zeker geen slecht idee om dit te doen, maar daarmee ben je er nog niet. Om je event echt online te doen leven en er een buzz rond te creëren moet je ervoor zorgen dat je activiteit een ‘conversatie-event’wordt.Heelkortgezegd:eeneventwaarover mensen praten. Mensen die positief over jouw evenement praten, zullen namelijk anderen ook sneller nieuwsgierig maken. Hierbij is het wel belangrijk dat je al een online community hebt opgebouwd, bijvoorbeeld in de vorm van een mooi aantal likes op Facebook of een hoop volgers op andere sociale me-dia. Goeie aanwezigheid op sociale media staat of valt natuurlijk met waar deze platforms voor bedoeld zijn: interactie. Een profiel dat enkel gebruikt wordt om boodschappen uit te sturen, maar waar nooit op gereageerd wordt, zal al snel ge-negeerdworden. Daarom is het cruciaalom de conversatie zo goed mogelijk op gang te houden. Dat gebeurt natuurlijkin de eerste plaats met goeie content, maar ook door authentiek te blijven en regelmatig te posten. Steek dus zeker ge-noeg tijd in het bijhouden van je sociale media.

NIET TE MISSENPROMOTEN VAN JE

EVENEMENT

Hoe groot of klein je evenement ook is, het heeft pas succes als er mensen naartoe komen. En het liefst zoveel mogelijk. De tijd dat je met enkel wat affiches op te hangen voor een volle zaal kon zorgen, ligt al een tijdje achter ons. Over het promoten van je evenement denk je best goed na.

Tekst: Inge de Wolf

ZORG ERVOOR DAT MENSEN OVER JE

EVENEMENT PRATEN

DOSSIER • 9

Page 24: Formaat Magazine december 2015

Online opvallen

Hoe zorg je ervoor dat je event online opvalt? Vertel een verhaal!Maak grap-pige filmpjes van de voorbereidingen, die zo leuk zijn dat mensen ze uit zichzelf willen delen. Tel af naar het evenement, of bijvoorbeeld tot de line-up wordt be-kendgemaakt of het thema. Lanceer eenwedstrijd, waarbij mensen mogen stem-men welke dj komt draaien, kortom, zorg ervoor dat mensen zich verbonden voe-len met je evenement. Zo promoten zij vanzelf je evenement mee.

Het is vooral belangrijk dat mensen je kunnen vinden. Zorg ervoor dat alle info over je evenement, zoals de verkoop van tickets, locatie en het uur, duidelijk is terug te vinden op je website of je Face-bookevenement.

Affiches en flyers

Online communiceren is belangrijk, maar onderschat de kracht van drukwerk niet. Metopvallendeaffichesenflyersmaakjemensen nieuwsgierig en zorg je ervoor dat ze gemakkelijk de weg naar je online info vinden. Ook hier is het belangrijk om rekening te houden met je doelgroep.

Wat moet je zeker op een affiche vermelden?

• Watergeorganiseerdwordt• Wanneer(datumenaanvangsuur)• Wievoordemuziekzorgt• Wiehetorganiseert• Detoegangsprijzen• Eventuelesponsors

Verplicht vermelden

• Bij flyers: ‘verboden op de openbarewegtewerpen’

• Wieorganiseerthetevenement–Hiervermeld je verplicht de naam van je jeugdhuis, voorafgegaan of gevolgd door ‘vzw’ en het adres van demaat-schappelijke zetel van je vzw.

• Verantwoordelijke uitgever / v.u. - Ditmoet een meerderjarige inwoner van België zijn. Je vermeldt de volledigenaam en (persoonlijk) adres. Bij ille-gaal plakken, wordt eerst de verant-woordelijke uitgever aangesproken en vervolgens de organisatie.

Wil je op drukke openbare plaatsen flyers voor je evenement uitdelen, informeer dan bij je gemeente wat de afspraken hierover zijn. Het kan zijn dat je een ver-gunning nodig hebt. Als je flyers wil uit-delen, zorg dan dat ze niet op de openba-re weg terechtkomen of achterblijven. In privé-eigendommen (café, school, station …) heb je de toestemming nodig van deeigenaar.

In de pers

Een mooie manier om promo te maken voor je(grote)evenement iseenartikel in de krant. Blijf niet wachten tot eenjournalist je per ongeluk belt, maar schiet zelf in actie. Stuur een persbericht uit om je evenement aan te kondigen.

Hoe stel je een persbericht op?

• Metjepersberichtwiljenietdejourna-list in kwestie bereiken, maar wel een brede doelgroep.

• Kies één duidelijk onderwerp voor jepersbericht.

• Maakdetekstniettelang,éénA4ishetabsolute maximum.

• Zet een herkenbaar briefhoofd (bij-voorbeeldjelogo)bovenjetekst.

• Schrijf een inleiding waarin de kernvan de zaak vervat zit.

• Voeg onderaan contactgegevens toe,zodat je bereikbaar bent voor vragen.

• Schrijfnietover‘wij’maargebruik‘hetjeugdhuis’.

• Voegkantenklaarbeeldmateriaaltoe

Het is handig om een lijst te maken met contactgegevens van de regionale redac-tie van de verschillende landelijke en lokale kranten. Verstuur je persbericht via mail naar de journalist. Schrijf in de onderwerpsregel duidelijk waarover het bericht gaat. Een kort bericht schrijf je in de mail, maar voeg sowieso het pers-bericht ook toe als bijlage. Verzend nooit een leeg e-mailbericht met enkel een bij-lage.

JE EVENEMENT IN DE KRANT? STUUR EEN PERSBERICHT UIT

DOSS

IER •

10

Page 25: Formaat Magazine december 2015

Een goed communicatieplan, actief zijn op sociale media, nadenken over je affiches en flyers en vrienden worden met de lo-kale journalist zijn alvast enkele tips om je evenement in de kijker te zetten. Maar je kan nog een stapje verder gaan. Durf af te wijken van de vanzelfsprekende kanalen en manieren en doe eens iets anders.

Tekst: Nick Beerens

Be original!

• Trek met stoepkrijt pijlen vanaf demiddelbare school, jeugdbeweging of jaarmarkt. Curieuze neuzen zullen deze volgen en belanden dan bij jullie in het jeugdhuis.

• FollowtheWhiteRabbit!Eenvrijwilli-ger in konijnenpak staat aan de uitgang vandeschoolmeteenbordje‘volgmij’.Nieuwsgierige studenten volgen het konijn en net zoals Alice komen ze aan in je jeugdhuiswonderland.

• Verspreid overal in je stad/gemeenteposters met een vreemde afbeelding, zonder meer uitleg. Elke week laat je een stukje meer zien. Eenmaal deze posters hét gespreksonderwerp in je stad/gemeente worden, onthul je jejeugdhuis(activiteit).

• Koppelhetnuttigeaanhetaangename:organiseer een jeugdhuizentocht bij de buren. Neem flyers, affiches, T-shirts, petjes,…meealspromomateriaalvoorjevolgendeactiviteit.Laatjulliejeugd-huis van haar beste kant zien, zodat de jeugdhuizen in de buurt zien dat jullie grote event echt wel de moeite waard is.

Zo voeren zij promo

DOE EENS IETS ANDERS

VAL OP MET JE PROMO

Jeugdhuis Stam X in Denderleeuwgaat in het begin van het nieuwe schooljaar tijdens de middagpauze langs op de middelbare scholen voor een ‘school take over’. Met een DJinstallatie, kickertafel, kubb spel en een hoop vrijwilligers luisteren ze de middagpauze op en delen ze flyers uit.Dezeflyerszijnookeenwaarde-bon voor een gratis consumptie.

Toen Den Troemel uit Tervuren op zoek was naar nieuwe leden, beslo-ten ze niet bij de pakken te blijven zitten. In plaats van te wachten tot de jongeren bij hen kwamen, trok-ken ze met het jeugdhuis naar de jongeren. Tijdens een groots dorps-feest bemanden ze de grootste stand en entertainden ze de jeugd met een groterodeo-stier.Door te tonenhoeawesome het jeugdhuis is, gaven ze hun werking een boost van jewelste.

Bij een groepsactiviteit heeft jeugd-huis The Bassment(Houthalen)eenoriginele manier van groepen kie-zen: het jeugdhuis laat haar bezoe-kers een puzzelstuk in een bepaalde kleur kiezen. Op basis van de geko-zen kleur wordt dan bepaald wie bij wie zit. Op die manier komen bezoe-kersookmetanderenincontact.Bo-vendien zorgt het puzzelstukje in de zakken van de bezoekers ervoor dat ze zeker zullen deelnemen aan de groepsactiviteit.

’t Paenhuys (Hoegaarden) voertpromotie voor de Paenhuys Parkhap-pening via de befaamde Paenhuys beren.Dat zijn grote beren, geschil-derd op houten borden door de leer-lingen van een leerkracht Plastische Opvoeding die in de dagelijkse wer-king van het jeugdhuis zit. Als de inwoners van Hoegaarden de grote beren (sommigen zijn wel drie meter groot)langsdekantvandewegzienstaan, weten ze dat de parkhappe-ning eraan komt.

Jeugdhuis X uit Hoeselt maakte een grappig, geanimeerd promofilmpje. Daarin leggen ze uit waarom je alsjongere naar het jeugdhuis zou moe-ten komen. Bovendien wordt er ge-toond dat naast louter bezoeken, je je er ook kan engageren in de werking. “JeugdhuisX,dazijtgij!”

Jeugdhuis X presenteert

GA EEN STAP VERDER EN VAL OP MET EEN

PROMOSTUNT

DOSSIER • 11

Page 26: Formaat Magazine december 2015

NO STRESSOP DE DAG VAN HET EVENEMENT

Goeie afspraken maken goeie vrienden

Goeie afspraken met je vrijwilli-gers zijn onontbeerlijk. Stel een duidelijk draaiboek op met verantwoordelijkheden tijdens het event. Zorg er ook voor dat hier de namen en contactgege-vens van iedereen die betrokken is bij het evenement in staan. Maak duidelijk dat alle vrijwil-

ligers op het afgesproken uur aanwezig moeten zijn.

Spreek vooraf af op welke manier het vrijwilligerswerk gecompen-seerd zal worden. Maakeenduidelijkelijstvanwie

waar en welke uren helpt. Zorg ervoor dat de praktische

informatie van je event voor ie-dereen duidelijk is: tot hoe laat duurt het event, waar is er drank verkrijgbaar… Moetenernogdingengebeuren?

Schrijf dan op een grote poster welke last minute taakjes er nog zijn, zo weet iedereen altijd wat er nog te doen is. Maak goede afspraken rond de

verantwoordelijkheid van kas-sa’s.Geld moet regelmatig wor-den opgehaald en geteld.

Spreek op voorhand af welke maatregelen er worden genomen als het ergens fout loopt en wie dan de beslissingen neemt.

Zorg ervoor dat mensen van de organisatie voldoende zicht-baar zijn. Een T-shirt of badge vergroot de herkenbaarheid.

Check, 1, 2, 3

Gaat je event door op een andere locatie? Maak dan een inventa-risop,zowelvande(eventuele)drank en glazen, maar ook van eventuele schade in of rond het gebouw.

Test de nodige installaties. Leesopvoorhandgoedallecon-

tracten na. Zijn alle ‘must-have’ services

aanwezig? Denk aan gezond-heid,EHBO,etenendrinken,toi-letten… Denkookaande ‘basic’ services

zoals tickets, toegangscontrole, parking, vestiaire, bonnetjesver-koop, showbeleving, info en sig-nalisatie.

Overloop met alle medewerkers het verloop van de dag nog eens en kijk of je niks vergeten bent.

Let’s go

Zorg ervoor dat je een goede manier vindt om de stroom van mensen te verwerken die het evenement in of uit willen. Genietvanjeevent!

Het is zover. Je evenement gaat van start, dit is het moment waar je zo lang op hebt ge-wacht. Je hebt alle voorbereidingen getroffen en alles is geregeld. Nu begint het toch wat te kriebelen: want wat als er toch iets misgaat? Met deze tips kan er (bijna) niets meer fout gaan.

Tekst: Nick Beerens

OVERLOOP OP VOORHAND DE DAG

MET JE MEDEWERKERS EN KIJK OF JE NIETS

VERGETEN BENT

DOSS

IER •

12

Page 27: Formaat Magazine december 2015

COLLINCollin maakt deel uit van het Kinky Star Actie Kollectief (KAK). Het collectief organiseert verschillende evene-menten in Kinky Star in Gent.

Tekst: Jolien Clauw & Nick Beerens

“Het Kinky Star Actie Kollectief, ook wel KAK genoemd, is verantwoordelijk voor de vrijwilligersavonden in jeugdhuisKinkyStarinGent.Dewerkgroepispassindsbegin september actief en is eigenlijk in het leven ge-roepen om de vrijwilligerswerking in de Kinky Star een boost te geven en om leuke evenementen te or-ganiseren.KAK iseenbeslotengroepvanzo’ndertigvrijwilligersdie een paar keer per week de activiteiten in het jeugd-huis voor haar rekening neemt. Denk hierbij aan zeerbrede thema-avonden. Van karaoke tot optredens, maar ook movienights en spelletjesavonden. Recent vond er nog een ‘tekenjam’ plaats: de bezoekers mochten zichuitlevenmettekeningenoppapier.Debedoelingwasomuiteindelijk tot een gezamenlijk kunstwerk te komen.De sterkte van KAK is ongetwijfeld de enorme vari-eteit aan vrijwilligers. Het is een groep mensen met allemaal verschillende interesses en smaken. Hierdoor organiseert elk op zijn of haar eigen manier een thema-avond en legt iedereen zijn of haar eigen accent. Om dat allemaal een beetje gestructureerd te houden is er een ‘KAK-madam’,dieervoorzorgtdatzoveelmogelijkmen-sen op dezelfde dag kunnen samenkomen om te verga-deren.Tijdenszo’nvergaderingwordendeactiviteitenvoor de rest van de maand gepland.Elk lid van KAK doet dat volledig vrijwillig. Diegene die verantwoordelijk is voor zijn of haar avond, moet zorgen dat alles mogelijk is en geregeld geraakt.Datis zeer fijn, je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen event.JebentnietechtafhankelijkvandeKinkyStarzelfen dus kan je de avond vormgeven hoe je dat zelf wilt.”

DOOR DE VERSCHEIDENHEID AAN VRIJWILLIGERS ZIET ELK EVENEMENT VAN KAK

ER ANDERS UIT

DOSSIER • 13

Page 28: Formaat Magazine december 2015

ZO DOEN ZIJ HETORIGINELE ACTIVITEITEN

IN JEUGDHUIZEN

Originele activiteiten organiseren, daar weten de meeste jeugdhuizen wel raad mee. Deze jeugdhuizen bewijzen hoeveel mogelijkheden er zijn om creatief uit de hoek te komen. Laat je inspireren.

Tekst: Inge de Wolf • Foto's: Jeroen Van Nieuwenhove e.a.

In Loksbergen vonden al zeven edi-tiesvan‘de12urenvanLoksbergen’plaats. Jeugdhuis 't Leerke is mede-organisator van dit evenement. Het is een twaalf uur durende race op tandems.Origineel!

In Eppegem organiseert De Jeppe op autoloze zondag een Go-Kartrace. Om er wat extra cachet aan te geven, deden zedatdit jaar inMarioKart-thema, inclusief projectielen en ob-stakels om het de deelnemers wat moeilijker te maken.

De Haajf in Bilzen organiseerde ditjaar niet alleen een tocht naar de Ar-dennen om te kajakken, een back to the future party en een twisterparty, maar ook een beachparty, een self service party en homework Wednes-days tijdens de schooldagen.

De Stip in Kwaadmechelen doet te-veel om op te noemen. Tijdens DeStip Zomert is er onder andere een DIY- en tweedehandsmarkt, eentechnosoccer tornooi, een zetters-prijskamp, een game avond en zelfs een ‘staakavond’, waarop deelne-mers zelf hun eten en drank moesten meenemen.

Ook d’Ambi in Neerouteren kan er wat van: ze organiseerden tijdens de opendeurdag van het jeugdhuis een mega waterballonen gevecht, houden elk jaar een vlottentocht en nemen deel aan het moddervoetbal-tornooi in Eksel.

’t Bronneken in Asse lijkt wel een patent te hebben op originele activi-teiten: zij deden een Panini ruilbeurs, een ballenbadfuif, een eetwedstrijd met kippets en zelfs een taartengooi-wedstrijd in het jeugdhuis.

tOogpunt in Boortmeerbeek sluitelk jaar het festivalseizoen af met ‘tOogfest’.Devrijwilligerskledenhetjeugdhuis in volgens festivalthema: grasmatten in het jeugdhuis, bier uit bekertjes en alle headliners van de zomerfestivals worden gepro-jecteerd op een groot scherm. Het jeugdhuis heeft zelfs een boilerroom: het berghok van het jeugdhuis, inclu-sieféchteboiler!

DOSS

IER •

14

Page 29: Formaat Magazine december 2015

Herbeleef je event

Je zogeheten ‘realtime-event’ is danwelafgelopen, het ‘conversatie-event’ daar-omnogniet.Mensenpratengraagenveelna over een event. Sterker nog, dat is zelfs een van de leukste momenten binnen de beleving rond een evenement. Online kan je die herbeleving gemakkelijk aanwakkeren door online content te verspreiden: eigen foto’s, een after-movie,eenquotevaneendj…Bovendienkrijg je via deze weg vaak al heel wat in-formatie over wat de bezoekers van je eventvonden.Doedaardanookietsmee.Letop:ditishetlaatstewatdebezoekers(en diegene die enkel deel uitmaken van je‘conversatie-event’)tezienkrijgenvanje event, zorg dus voor kwaliteitsvolle content.

Evalueer de ervaring van bezoekers

Zoals hierboven reeds vermeld, luister je naar de meningen van bezoekers online. Reageer dan ook meteen, maar vriende-lijk, op eventuele kritiek. Naast de online meningen, krijg je vaak al erg veel input van je bezoekers tijdens het event. Pols eens bij je vrijwilligers of ze opvangen wat mensen van de activiteit vinden. Op die manier doen de bezoekers al een groot deel van het evaluatiewerk voor jou.

Jekanookproactiefjebezoekersevalue-ren. Een van de methoden is een enquête. Die kan je verspreiden via jewebsite ofFacebookevenement. Toon ook dat je iets met de resultaten hebt gedaan en ver-bindt er eventueel een leuke prijs aan, op die manier voelt de bezoeker zich erkend voor zijn moeite.

Evalueer intern

Je weet nu wat de eventbelevers van jeevenement vonden, maar je moet natuur-lijk ook intern evalueren. Heb je de doel-stellingen van je evenement behaald?

Overloop vervolgens alle voorbereidende stappen. Was het een goed idee voor een jeugdhuisactiviteit? Was de planning dui-delijk en effectief genoeg? Was alles in orde op vlak van wetgeving? Klopt de be-groting? Indien niet, hoe komt dat dan, en wat kan je er aan doen? Is er voldoende promo gemaakt en waren de gebruikte

methodes voldoende? Hoe verliep de dag zelf? Zijn er dingen die in de toekomst kunnen vermeden worden? Maak eengedetailleerd verslag van je evaluatie, zo gaat deze waardevolle informatie zeker niet verloren.

Bedank je vrijwilligers en iedereen diedeel uitmaakte van de organisatie. Be-dank verder je sponsors en zeker ook je bezoekers.

HOE WAS HET?EVALUEREN OM

TE LEREN

Je evenement zit erop en het jeugdhuis gaat weer zijn gewone gangetje. Het is echter uitermate belangrijk om je activiteit te evalueren: zo leer je fouten in de toekomst ver-mijden en ontdek je dingen die goed gewerkt hebben. Bovendien zit bij de evaluatie ook een bedanking voor je vrijwilligers.

Tekst: Nick Beerens

DOOR JE ACTIVITEIT TE EVALUEREN VERMIJD JE FOUTEN IN DE TOEKOMST

DOSSIER • 15

Page 30: Formaat Magazine december 2015

DRAAIBOEKU VRAAGT,

WIJ DRAAIEN

Zoals je in dit dossier hebt kunnen lezen, valt of staat je evenement met een goede planning. Een draaiboek voor je evenement is eigenlijk onmisbaar. Je hebt een overzicht van wat er allemaal moet gebeuren, wie waar verantwoordelijk voor is en wat wanneer op welke plaats moet zijn. Het is tevens handig om de contactgegevens van de vrijwilligers mee in het draaiboek te zetten, zodat je niet op het laatste moment telefoonnummers moet opzoeken. Onderstaand voorbeeld kan je gebruiken om zelf een draaiboek op te stellen.

Tekst: Inge de Wolf

EVENTINFORMATIENaam

Locatie Datum

Omschrijving

MEDEWERKERSNaam Taken E-mail GSM Functie

DRAAIBOEK EVENTDatum + tijdstip Tijdstip einde Wat? Wie? Opmerkingen/vragen

DRAAIBOEK AFBOUWDatum + tijdstip Tijdstip einde Wat? Wie? Opmerkingen/vragen

DOSS

IER •

16

Page 31: Formaat Magazine december 2015

Geen mooiere dag om de deuren van een nieuw jeugdhuis te openen dan op Dag van de Jeugdhuizen. Daar dachten de mannen en vrouwen van spiksplinternieuw jeugd-huis De BOK in Boutersem net zo over. For-maat bezocht De BOK op hun openingsfeest en sprak met voorzitter Kenneth.

Tekst: Joris De Bleser & Nick Beerens

De BOK bij de hoorns vatten

De nieuwe bestuursploeg is vol enthousiasme. Jeugdhuis De BOK is ontstaan vanuit jeugdhuis Jespo. De nieuwe ploeg koos voor een nieuwe start, met een nieuwe naam. “Na wat brainstor-men kwamen we bij ‘De BOK’ uit. Eén van onze vrijwilligers ontwierp het nieuwe logo, compleet met een BOK met grote hoorns”, vertelt voor-zitter Kenneth. Het jeugdhuis krijgt veel steun van de gemeente en er is goed contact met de schepen van Jeugd. “We openen vandaag, maar we werken achter de schermen al een aantal maanden aan een breed gamma aan activitei-ten. Hiervoor werken we samen met verschil-lende verenigingen in de buurt.”

Zelf initiatief nemen

Naast een goed uitgedacht programma, hield de bestuursploeg zich vooral bezig met het op-knappen en schilderen van het jeugdhuis. Ze stelden alles in het werk om te kunnen openen op Dag van de Jeugdhuizen. “We zijn heel blij dat het gelukt is”, zegt Kenneth. “Super fijn dat er ook Formaatmedewerkers aanwezig waren om onze opening te vieren.” De BOK wil jonge-ren uit Boutersem aanmoedigen om vooral zelf initiatief te nemen in het jeugdhuis. En daar wil-len ze best ver in gaan. “Jongeren met een leuk

idee krijgen van ons een budget om hun plan-nen volledig uit te werken, door een begroting op te maken, de organisatie op zich te nemen … De meer ervaren vrijwilligers zullen deze jonge-ren hierbij helpen. Zo krijgen jongeren de kans om zelf een project op te zetten.” Dat succesvol-le projecten dan verdergezet worden buiten het jeugdhuis vindt Kenneth geen probleem. “Inte-gendeel! Het is juist onze ambitie om jongeren hierin te ondersteunen.”

Het jeugdhuis kan alvast terugkijken op een succesvolle opening waarbij meer dan twee-honderd mensen naar het openingsfeest afzak-ten. Een straffe ploeg, een duidelijke visie en fijne plannen, dat voorspelt een goede toekomst voor De BOK. WE STIMULEREN

JONGEREN OM HUN IDEEËN ZELF UIT TE

VOEREN

DVDJH

15

Page 32: Formaat Magazine december 2015

Op Dag van de Jeugdhuizen zetten honderden jeugdhuizen hun wer-king in de kijker. Formaat bezocht de jeugdhuizen op 14 november en vroeg aan medewerkers en bezoekers wat hun jeugdhuis bijzonder maakt.

tOogpunt (Boortmeerbeek): “In tOogpunt gaan we altijd verder in onze ideeën en blijven we verder bouwen tot we fantastische resultaten bereiken. Daar krijgen we veel positieve reacties op. We zijn prettig gestoord genoeg om veel tijd en moeite te steken in het organiseren van evenementen. We gaan er honderd procent met ons team. Met andere woorden, I love my jeugdhuis, maar vooral I love tOogpunt!”

De Ster (Genk): “Iedereen is hier welkom. Wij zijn er voor alle culturen en voor alle jongeren. Als iemand problemen heeft, lossen we het samen op. Vriendschap verbindt ons.”

De Choke (Herselt): “Het is hier zo fantastisch, dat ik elke week een half uur fiets om naar De Choke te komen.”

Den JOC (Olen): “Waarom het fijn is om bestuurder te zijn in Den JOC? Soms is het hectisch, maar het is altijd gezellig. Het geeft heel veel voldoening. Ook al is er op een fuif niet zo veel volk, je weet dat de mensen die er wel waren zich hebben geamuseerd. En daar doe je het voor. We hebben een gemotiveerd team. Iedereen wil ervoor gaan. We maken plezier, ook op de mindere momenten.”

Den Daak (Duffel): “We doen veel leuke dingen in ons jeugdhuis. Ik hoef niet af te spreken met vrienden, ik kom gewoon naar Den Daak. Er zijn altijd mensen die ik ken.” / “Ik ben vrijwilliger in het jeugdhuis voor de jongeren. We krijgen geen schouderklopjes, maar we weten dat de jongeren content zijn met wat we doen.”

De Kromme (Poppel): “De Kromme is fantastisch! Er is hier altijd iets te doen.”

DVDJH

16

Page 33: Formaat Magazine december 2015

Kroenkel (Nijlen): “Het zit helemaal goed in het jeugdhuis. We bereiken veel volk. Dat komt ook door onze geweldige vrijwilligers. Het is een leuke groep. Dat zorgt voor een gezellige sfeer.”

’t Arsenaal (Marke): “In ons jeugdhuis heb ik talloze mensen ontmoet en ben ik al snel als vrijwilliger begonnen. Door samen te werken met heel de kern krijg ik ongelofelijk veel voldoening. Voor sfeer en gezelligheid geef ik een welverdiende 10!” / “Het is een plaats waar je op je bek mag gaan en je gebreken geapprecieerd worden. Wat je in een jeugdhuis leert is onbetaalbaar.”

Den Droes (Meise): “Wat ons jeugdhuis bijzonder maakt? Eigenlijk alles wat erbij hoort, de mensen, de sfeer. Iedereen kent elkaar. Mensen die hier voor het eerst komen voelen zich welkom. Het geeft ons als medewerkers veel voldoening om het jeugdhuis constant te ‘upgraden’.

Rafiki (Grimbergen): “Medewerker zijn in Rafiki is zalig. We bestaan nu een jaar en het is zeer mooi geweest. We eindigen dit jaar met 500 leden, fantastisch!”

Scharnier (Dessel): “Het is fijn dat we de jeugd van Dessel samen kunnen krijgen in ons jeugdhuis en dat iedereen zich hier kan amuseren.”

Wollewei (Turnhout): “Wat ons jeugdhuis uniek maakt? We zijn het oudste jeugdcentrum van het land, we hebben toffe projecten rond ondernemerschap en artistieke expressie, een goede groep van personeel en vrijwilligers en we zijn een zeer fantastisch jeugdhuis!”

’t Molentje (Kuurne): “Het jeugdhuis is mijn tweede thuis.”

17

Page 34: Formaat Magazine december 2015

HEY DJ

“WE MAAKTEN ZESTIG DONUTS EN SMETEN DIE TIJDENS

DE SET IN HET PUBLIEK”

Wie jeugdhuis zegt, zegt muziek. Een goed feestje wordt gemaakt of gekraakt door de dj. Elke maand zet Formaat Magazine een jeugdhuis-dj in de kijker. Met deze maand dj-duo Korneel en Lukas, alias Donutz, re-sident dj’s in JC Ten Goudberge.

Tekst: Jens Schelstraete • Foto: Valerie Vonck

“Drieënhalf jaar geleden is alles begonnen. We hadden nog nooit gedraaid en zagen het niet zit-ten om dit alleen te doen. We begonnen samen op een braderie in Wevelgem. Daar stond twee weken lang een glazen container waar radio werd gemaakt en waar wij een avond mochten draaien. Dat viel goed mee. Op dat moment za-ten wij al in de werking van het jeugdhuis. We startten met avonden draaien in het JC. Daarna volgden de feestjes en groeiden we door. Eigen-lijk hebben we alles aan het jeugdhuis te dan-ken. We zijn hier niet enkel gestart, maar we

hebben ook veel kansen gekregen dankzij het jeugdhuis. We draaiden voor 1500 mensen op Plan B, het grootste evenement van Ten Goud-berge. Ook hebben we heel goede herinnerin-gen aan oudejaar 2014, waar we aftelden naar 2015. We lieten op voorhand mensen teksten inspreken en om vijf voor twaalf riepen we om dat 2015 eraan kwam. Het publiek ging echt mee. Er was enorm veel ambiance, we kunnen het niet anders omschrijven dan geschift. Ook de vrouwen kwamen op het podium om ons elk drie kussen te geven.We draaien niet gewoon één bepaald genre, maar een beetje van alles. Je moet je publiek blijven boeien gedurende je set. Zo komen ze ook de volgende keer terug. Door hier te draaien hebben we geleerd om op het publiek te letten en voldoende variatie te brengen. Ooit hebben we zestig donuts gemaakt en in het publiek ge-smeten. Dat is het voordeel van in het jeugd-

huis te draaien, je hebt veel meer contact met je publiek. Ze staan recht voor je, er is echt inter actie.In de toekomst zouden we graag nog wat groter worden. Hier in de streek hebben we zowat al-les bereikt en om eerlijk te zijn zouden we ook graag eens op een festival als Elements staan. De grotere festivals mogen ook, maar de kans is redelijk klein. Uiteraard grijpen we die kans als ze komt.

Meer DoNutz? www.facebook.com/djDoNutz

18

Page 35: Formaat Magazine december 2015

DIYHanden uit de mouwen. Maak zelf handige jeugdhuisgadgets met de doe-het-zelf tips van Formaat.

Tekst: Joke Hüwels

Het project Bespaar eens op je onderhoudsmateriaal. Leer hier in negen supergemakkelijke stappen hoe je van 20 petflessen een handige bezemsteel kan maken. Jouw jeugdhuis zal nooit meer vuil zijn.

BudgetVery Low

MankrachtDeze klus kan je perfect op je eentje klaren. Misschien een leuke verrassing om te maken voor je jeugdhuismakkers?

BouwtijdMoet lukken binnen een uurtje.

Winkelkar20 petflessen van 2 liter / steel / touw

ToolsSchaar / (breek)mes / potlood / touw / hamer / nagels

Plan1 Haal de labels van de flessen 2 Snij met het breekmes de onderkant van

de fles weg. 3 Knip de fles in repen tot boven aan de

fleshals4 Verwijder het topje van de flessenhals 5 Doe dit met 18 flessen en schuif ze in el-

kaar6 Schuif de 18 flessen in een fles met fles-

senhals 7 Je hebt nog één fles over: snij de boven-

kant eraf en schuif ze over het geheel. 8 Klop twee nageltjes doorheen alle flessen

en buig de nageltjes. Je kan de uiteinden vastmaken met touw om het geheel stevi-ger te maken.

9 Schuif de steel doorheen de flessenhals en maak vast met twee nageltjes

Je bezemsteel is klaar. Poetsen maar!

Deel je DIY

Heb je zelf een inspirerend project? Deel

het met andere jeugdhuizen: mail naar

[email protected].

PLASTIEKFLESSEN-BEZEMSTEEL

19

Page 36: Formaat Magazine december 2015

Kortrijk telt maar liefst tien jeugdhuizen. Alle tien totaal verschil-lend en met een eigen karakter. Naar aanleiding van Dag van de Jeugdhuizen brachten de Kortrijkse jeugdhuizen een exclusief boek

uit dat een blik achter de schermen geeft van de jeugdhuizen. Om het boek te bekijken ben je altijd welkom in de jeugdhuizen van Kort-rijk. We geven je alvast een voorproefje.

Ajko – Jenga, Kortrijk / Jenga is een ontmoetingsplaats voor jon-geren tussen de 15 en 25 jaar. Het jeugdhuis ligt midden in het centrum van Kortrijk. Dé blikvanger is een kleine cinemazaal die gebruikt kan wor-den voor een namiddag gamen of met vrienden een film bekijken.

Café Congo, Kortrijk / Café Congo is onderdeel van Bolwerk vzw, een creatieve broedplaats in Kortrijk. Het jeugdhuis legt een sterke focus op projectmatig werken. Eén van hun eyecatchers is hun carpool: letterlijk een zwembad in een auto!

D’Antenne, Heule / D’Antenne is ontstaan vanuit de plaatselijke Chiroleiding van Heule-Watermolen. Waarom staat er een rekeningnum-mer op de muur? D’Antenne laat zo zien dat het jeugdhuis meer is dan een bar. Er moet ook gerekend worden.

De Plekke, Bissegem / De jongeren van de plaatselijke jeugdbe-wegingen weten De Plekke goed te vinden. Het jeugdhuis is erg sterk in het aankleden van hun activiteiten. Vandaar dat hun bergruimtes vol staan met bijzondere attributen.

Tekst: Valerie Vonck • Foto’s: Pieter Heyman

20

Page 37: Formaat Magazine december 2015

The Pit’s, Kortrijk / Het jeugdhuis én zijn muren ademen muziek. The Pit’s staat bekend om de optredens van nationale en internationale alternatieve bands. Hun vzw Bang Zoom Noise Produktions is welbekend. Ze brachten al enkele lp’s uit. Ieder jaar dat ze bestaan maken ze een nummerplaat om hun bestaan te vieren.

Reflex, Kortrijk / De Reflex is het meest centraal gelegen jeugdhuis van Kortrijk en bezit een zeer groot pand. Zo groot, dat ze bijvoorbeeld over twee grote vergaderzalen beschikken. In deze ruimtes ontstaan de meest zotte plannen.

De Skjève Recht’n, Heule / Alleen al met hun naam valt De Skjève Recht’n op. Door hun gezellige terras, met in de zomer een zwem-bad, hun ‘jeugdhuisgames’ en een programma dat volledig is afgestemd op jongeren vindt de jeugd van Heule zeker hun weg naar het jeugdhuis.

De Slekke, Kortrijk / Pal in de studentenbuurt van Kortrijk ligt De Slekke. Het jeugdhuis is dan ook ooit opgericht door studenten. Op de boven verdieping van het jeugdhuis ligt een verborgen pareltje. Een lokale band heeft hier hun vaste repetitieruimte.

Den Ast, Heule / Den Ast staat bekend als metaljeugdhuis. Daar-door trekken zij een specifiek publiek in Heule. Toch heeft het jeugdhuis ook een zachte kant, in de vorm van een metalteletubbie. Helaas is hij gesneuveld kort na het nemen van deze foto. Gelukkig leeft hij voor altijd voort in het boek.

’t Arsenaal, Marke / ’t Arsenaal heeft een lange geschiedenis van geëngageerde bestuurders. Ze zijn constant op zoek naar verbetering en vernieuwing. Hun grote instuifruimte is verdeeld in opvallende hoeken, waar de jongeren gezellig hun eigen plekje kunnen innemen.

21

Page 38: Formaat Magazine december 2015

Tekst: Jens Van Dorsselaer • Foto's: Liese Keereman e.a.

Elke maand gunt een projectmedewerker je een kijkje in zijn of haar drukke leven.

Jens is projectmedewerker van Spektrum, een artistiek project van jeugdcentrum Kompas. Spektrum maakt een artistieke documentaire over jonge mensen uit Sint-Niklaas. Aan de hand van zelfgemaakte filmpjes van jongeren met verschillende achtergronden en uit verschillende jeugdculturen, wil het jeugdcentrum zicht krijgen op wat er leeft bij jongeren in de stad. In een later stadium worden de jongeren gefilmd door de documentairemakers.

Meer weten over Spektrum? www.ojckompas.be

GROEPSFOTO VOOR DE KRANT TIJDENS DE OFFICIËLE OPENING VAN SPEKTRUM – HOUSE OF ART & GAMES, OP DE NIEUWE LOCATIE. ONS BREAKDANCE-TEAM, MEDEWERKERS PROJECTGROEP, TEAM INTERIEUR, TEAM MUZIEK, DE BEROEPSKRACHTEN EN DE RAAD VAN BESTUUR POSEREN.

DE PS4 STAAT ELKE MIDDAG/AVOND GLOEIEND HEET. ER LIJKT GEEN EINDE TE KOMEN AAN DE CLASSICO TUSSEN BARCELONA EN REAL MADRID.

DE DIY ZEEFDRUK. HIER DRUKKEN WE T-SHIRTS EN TRUIEN VOOR ACTIVITEITEN OF OP VRAAG VAN PARTNERS OF ANDERE ORGANISATIES. JENS EN LIDIA ZIJN DRUK BEZIG MET HET DRUKKEN VAN TRUIEN VOOR ‘DE GOLF’, EEN VOORSTELLING VAN JEUGDTHEATER ONDERSTEBOVEN.

DIT ZIJN HET URBAN BREAKDANCE TEAM EN DE ARTIESTEN VAN S.C.U.M. (SIN CITY URBAN MOVEMENT) IN DE BACKSTAGE EN OP HET PODIUM VAN VILLA PACE CASTROHOF, TIJDENS DEEL 2 VAN DE OPENING. IN SAMENWERKING MET

CONCERTZAAL DE CASINO BODEN WE MET SPEKTRUM EEN PODIUMPLAATS AAN DE ARTIESTEN VAN ONZE URBAN MOVEMENT EN ONS BREAKDANCE-TEAM,

DAT TOEN VOOR DE EERSTE KEER OP HET PODIUM STOND!

WE WERKEN SAMEN MET OKAN, ONDERWIJS

VOOR ANDERSTALIGE KINDEREN EN JONGEREN. WE ORGANISEERDEN EEN

DJ-WORKSHOP VOOR DE OKAN-KLASSEN. ZO LATEN

WE JONGEREN DIE MINDER SNEL AANSLUITING

VINDEN BIJ JEUGDHUIZEN KENNIS MAKEN MET

SPEKTRUM.

DE MAAND VAN

22

Page 39: Formaat Magazine december 2015

De Redekiel bestaat 23 jaar. Geen mooier moment dat dit te vieren dan op Dag van de Jeugdhuizen. We vragen Redekiel naar het succes van 23 mooie jaren. Aan het woord is penningmeester Jasper (21).

Tekst & foto: Tim Bryon

23 jaar Redekiel, wat is jullie geheim?“Ons recept voor succes bestaat uit een aantal ingrediënten. Het belangrijkste is zeker ver-nieuwing in de activiteiten. Een succesvolle activiteit kun je een paar keer herhalen maar dan moet je met iets nieuw, iets spannend af komen. Zo blijft het publiek benieuwd en blijven ze komen. Ook diversiteit in de activiteiten die we organiseren is voor ons heel erg belangrijk. We letten er tijdens planningsweekends goed op dat verschillende muziekstijlen evenwichtig aan bod komen in verschillende formats: fuiven,

concerten, comedy, enzovoort. Door variatie in de programmatie weten alle jongeren in Malde-gem ook dat ze hier welkom zijn.”

WE VIEREN ELK JAAR ONZE

VERJAARDAG!

Hoe vieren jullie je verjaardag?“Met een goed feest op Dag van de Jeugd-huizen! Het valt toevallig samen en dat is mooi meegenomen. We vieren trouwens elk jaar onze verjaardag. Dat is niet raar, want zo hoort dat toch? We zien niet in waarom we telkens vijf jaar zouden moeten wachten zoals sommige andere jeugdhuizen. Elk jaar vieren is toch veel

leuker? Hoe zou jij je voelen als men pas om de vijf jaar jouw verjaardag zou vieren? Precies!”

Hoe zorgen jullie ervoor dat het jeugdhuis nog jaren meekan?“Deze zomer is onze kerngroep verdubbeld. Dat zorgt natuurlijk voor een fantastische dyna-miek. We willen zeker de nieuwe vrijwilligers soigneren en hen laten voelen dat het jeugd-huis echt van hén is. Daarnaast is Maldegem een speciale gemeente. We trekken ons niet te veel aan van de steden rondom ons. Dat geldt ook omgekeerd: Maldegem ligt wat verloren tussen West- en Oost-Vlaanderen en daardoor niet op de radar van de meeste mensen. Maar we hebben het best naar onze zin hier. De Mal-degemse spirit is sterk en dat is goed voor het jeugdhuis. Bij deze nodigen we alvast iedereen uit om volgend jaar onze 24ste verjaardag te ko-men vieren!

DVDJH

23

Page 40: Formaat Magazine december 2015

Om Dag van de Jeugdhuizen onder de aan-dacht te brengen lanceerde Formaat een game. Een simpel maar verslavend spelletje om zoveel mogelijk mannetjes de polonaise te laten lopen. Uiteraard met mooie prijzen als beloning. Dat jeugdhuizen van een pitti-ge strijd houden werd al snel duidelijk. Van vrijdag 6 november 12u tot en met maandag 9 november 16u werd er fanatiek gespeeld door en in jeugdhuizen in heel Vlaanderen. Een spannende strijd, maar er kan er maar één de beste zijn. Jeugdhuis Sfinx uit Zelem zette alles op alles en won de eerste prijs én de titel Beste Jeugdhuis. Jeugdhuizen XL (Herk-de-Stad) en De Ressort (Geraads-bergen) eindigden op de tweede en derde plaats. Proficiat!

Tekst: Inge de Wolf

WINNAARSFINXVier dagen open

Sfinx schakelde zoveel mogelijk mensen in om de game te spelen. En daar gingen ze behoorlijk ver in. “Het jeugdhuis was vier dagen aan een stuk open, van ’s morgens tot ’s avonds”, lacht voorzitter Ben. “Ons kernteam hield het jeugd-huis open. Samen is uiteraard veel leuker. Vrij-dag startten we om 12u00 met zo’n tien men-sen in ons jeugdhuis die continu speelden, en ’s avonds waren dat er al dertig!” Om de spelers te motiveren deed Sfinx elk half uur een extra wedstrijd in het jeugdhuis. De hoogste scores kregen dan een gratis drankje.

Extra troepen

Naast de jeugdhuisbezoekers- en medewer-kers zorgde Sfinx ook voor extra troepen. “We schakelden de KSA van Zelem in. Ook hun jon-gerengroepen speelden mee. Natuurlijk speel-den onze ex-kernleden ook voor ons jeugdhuis. Geweldig om overal steun te krijgen”, vertelt

Ben. Sfinx voelde de hete adem van jeugdhuis XL in de nek, maar de vele uren speeltijd wa-ren uiteindelijk niet voor niets. Al waren er nog andere voordelen. “De actie was heel goed voor ons jeugdhuis. Mensen die normaal niet veel in het jeugdhuis komen brachten hun laptop mee en bleven urenlang spelen. Het was zo grappig dat we allemaal gewoon snake aan het spelen waren. Maar het belangrijkste is dat we meer mensen hebben bereikt en dat we als klein jeugdhuis een mooie score hebben neergezet.”

Afkicken

Een game winnen doe je niet zomaar. “We heb-ben veel ’s nachts gespeeld. Vrijdag speelden we al tot 2u00 en daarna ben ik thuis zelfs nog verder gegaan.” Sfinx vierde de overwinning al op de Dag van de Halense Jeugdhuizen op 14 november, waarbij ze samen met jeugdhuizen ’t Leerke en de Berg een evenement organiseer-den. Na het afsluiten van de game moest het jeugdhuis zelfs een beetje afkicken. “Onze spe-lers vonden het echt jammer dat het spel was afgelopen. Sommige spelers hebben twaalf uur aan één stuk gespeeld. We waren echt kapot na dat weekend”, lacht Ben.

DVDJH

SFINX

SOMMIGE MENSEN SPEELDEN TWAALF UUR

AAN EEN STUK

24

Page 41: Formaat Magazine december 2015

TWEEDE PLAATSXLOok in XL werd er fanatiek gestreden om het spel te kunnen winnen. Al werd er vooral ge-streden tegen jeugdhuis De Ressort. “De Res-sort heeft het ons enorm moeilijk gemaakt. Onze punten lagen zo dicht bij elkaar. Daarom zijn we zondag op maandagnacht met een aan-tal personen gaan spelen in het jeugdhuis, om ze nog in te kunnen halen”, vertelt bestuurslid Toon. “Maar maandag speelde De Ressort ook op volle kracht. Het was dus zeker een span-nende strijd. We hebben er erg om gelachen.” Niet alleen De Ressort was een concurrent, ook andere jeugdhuizen stuurden grappige berich-ten naar XL om te laten weten dat ze aan het spelen waren. “Dat was heel tof. Dan vroegen ze of we het al warm voelden worden in onze nek. Deze jeugdhuizen hebben ons uiteindelijk ook proficiat gewenst met onze tweede plaats.” XL koppelde nog een extra uitdaging aan de wedstrijd. De twee personen met de hoogste scores op de game kregen een jaar lang gra-tis toegang voor het jeugdhuis. XL maakte reclame voor de game door veel berichten te posten op hun Face book pagina en iedereen op te roepen om mee te spelen. “Ik heb geen idee hoeveel mensen er uiteindelijk voor ons ge-speeld hebben, maar het waren er heel wat!”, zegt Toon. “Het was echt ontzettend leuk. We hebben zo hard gelachen.”

DERDE PLAATSDE RESSORTDe Ressort is een geëngageerd jeugdhuis met ruim tachtig vrijwilligers en een trouw publiek. En dat heeft zeker geholpen. “We hebben dagen voor de lancering van de game al mond-tot-mondreclame gemaakt om samen te spelen”, legt bestuurslid Alien uit. “Op vrijdag kwam er meteen veel volk naar het jeugdhuis. Iedereen bracht een laptop mee. Zo hebben we uren samen in het jeugdhuis gespeeld.” De Ressort postte regelmatig op Facebook updates over hun score en om mensen aan te moedigen om door te zetten. Ook schakelde het jeugdhuis straffe partners in. “De jeugddienst maakte reclame voor ons en ook via Snapchat hiel-den we mensen op de hoogte.” Een fanatieke mede werker van De Ressort was zelfs zo vin-dingrijk om de link naar de game op te schrijven in het computerlokaal van de lokale middelbare school, om zo heel het lokaal aan het spelen te krijgen. De Ressort is tevreden met hun derde plaats. “We moesten na de maandag echt af-kicken”, zegt Alien. “We zijn met de medewer-kers een feestje gaan bouwen om onze derde plaats te vieren. Natuurlijk hebben we XL en Sfinx gefeliciteerd met hun overwinning. We blijven samen jeugdhuizen!”

DE RESSORT

DE RESSORT

XL

25

Page 42: Formaat Magazine december 2015

HOE VOER JE EEN FINANCIEEL BELEID?Een financieel beleid voeren betekent dat je nadenkt over hoe je de cen-ten van jouw jeugdhuis beheert op korte en op lange termijn. Alles start met een regelmatige opvolging van de financiën.

Controle algemeen

• Zorgdatmeer dan één persoon de boekhouding opvolgt.• Controleerdeboekhoudingopregelmatigetijdstippen.• Houtussentijdsecontrolesopinkomsten,uitgaven,omzet,energie-verbruik,stock...

• Houdestockcontrolealtijdophetvolgoed,leeggoedkanverdwijnen.• Laatdeboekhoudingregelmatigcontroleren door de bestuurders. Omwillevandeaansprakelijkheidvandezebestuurders,agendeerjeditpuntbestookopderaadvanbestuurzelf.

• Zorgvooropenbaarheidvanstukken.Zomoetendeledenvandeal-gemene vergadering de boekhouding kunnen raadplegen.

Controle op de uitgaven

• Evalueerregelmatigallelopende contracten:hetbrouwerijcontract,verzekeringen,overeenkomstenmetleveranciersvoorelektriciteitengas,auteursrechten...

• Zorgdatjevanalleuitgavenbewijsstukkenhebt(facturen,kastickets,onkostennota’s).

• Maakduidelijkeafsprakenwie welke (spontane) aankopen mag doen en wat het eventuele plafond is.

• Betaaldefacturen op tijd (maar niet te vroeg) en controleer steeds op correctheid.

• Vermijdonnodige kosten,zoalsboeteswegenslaattijdigebetaling.• Zorgdatjevoldoendeverzekerdbent.Enerzijdszijnerdeverplichteverzekeringen,bijvoorbeelddebrandverzekering.Anderzijdskan jeookeenverzekeringnementegenandereonverwachtekostenzoalsbijvoorbeeld inbraak of schade aan jullie nieuwe en dure geluidsin-stallatie.

Begroten

• In een begroting leg je vast welkeuitgaven en in-komsten je verwacht voor het komende boekjaar.

• Debegrotingmoetsteedsgoedgekeurd wor-den door de algemene vergadering.

• Probeer eenbegrotingop te stellenper werkgroep of per grote activiteit.

• Plangrote investeringen (roerende of on-roerende goederen) steeds in.

• Laatdebegrotingtussentijdscontroleren en bijsturen door de raad van bestuur.

Alert zijn

• Voereenduidelijkprijsbeleidenbewaakdewinstmarges.• Voorzieinterne controlesystemenopdekassaendedrankenstock.Sommigejeugdhuizenplaatsenbijvoorbeeldeencameraindedrank-ruimte.

• Zorgdathet jeugdhuisvoldoendebeveiligd is tegen interne en ex-ternediefstallen.

• Doebijeendiefstalaltijdaangiftebijdepolitie.Zokanjeverantwoor-denindeboekhoudingwaarhetgeldnaartoeis.

• Zorgdatjeallesinhetwerksteltomvorderingen (schulden, diefstal door medewerkers ...) snel te innen.

• Houmogelijkesubsidiekanaleninhetoog.• Ganaof jemogelijkkangenietenvanpremies voorenergiebespa-rendemaatregelen,subsidiesvoorverbouwingen…

• Onderzoekdemogelijkhedenvansponsoring.• Belegreserves van middelendiejeopkortetermijnnietnodighebt.

Geld en vrijwilligers

Maak duidelijke afspraken• Iserper activiteit een begrotingwaardoorhetduidelijk ishoeveelkostenergemaaktkunnenwordenbijeenactiviteit?

• Zijndevrijwilligerservanopdehoogtedatkostenalleen terugbe-taald worden als een bonnetje of factuurvoorhandenis?

• Devrijwilligersterugbetalenvoorhungemaaktekostendoe jebestcash‘viadekas’ennietviaoverschrijving.

• Indepraktijkstaatervaakeenuitgavenplafond in de statuten of het huishoudelijk reglement.Wileenvrijwilligeruitgavendoendiehogerzijndatdatbedrag,danmoetentweebestuurderstekenentergoed-keuring.Omhetwerkbaartehouden,maakjedatmaximumbedragbestniettelaag.

Betrokkenheid en controle• Hebbendevrijwilligersdielidzijnvandealgemenevergaderingin-

zage in de boekhoudkundige stukken?• Zijndezevrijwilligersopdehoogtevanhunbevoegdheden en verant-

woordelijkheden?• Laatvrijwilligerszelf voorstellen doen,bijvoorbeeldwatbetreftbe-sparingen.Eengroterebetrokkenheidcreërenisdeeerstestapnaarsuccesopfinancieelvlak.

• Zijndecontrolemechanismen (opdedaginkomstenvandetoog,opdestock…)voldoendeommisbruikentegentegaan?

• Veelgeldbewareninhetjeugdhuisisnooiteengoedidee.Veeldief-stalleninjeugdhuizengebeurenintern,maarookinbraakismogelijk.Maakdusgoedeafsprakenoverhetbewarenentransfererenvancashgeld.

VRAAGHET@FORMAAT Tekst: Joke Hüwels & Jos Meers

Jij vraagt, Formaat antwoordt. Iedere maand verzamelen we vragen heet van de naald.

26

Page 43: Formaat Magazine december 2015

WWW.FORMAAT.BE/VORMING

E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U ! SO P L E I D I N G J E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U I

DÉ BASIS VOOR

IEDEREEN DIE ZICH

STEVIG SMIJT IN

HET JEUGDHUIS

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap Gedrukt op gerecycleerd papier

Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen vzw - De Wittestraat 2, 2600 Berchem / V.U.: Tom Willox, Moerheide 9, 9220 Hamme

Page 44: Formaat Magazine december 2015

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap Gedrukt op FSC gelabeld, 100% gerecycleerd en chloorvrij gebleekt papier

V.U.: Formaat vzw, t.a.v. Tom Willox – De Wittestraat 2, 2600 Berchem

WWW.FORMAAT.BE/VORMING

E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U ! SO P L E I D I N G J E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U I S O P L E I D I N G J E U G D H U I

DÉ BASIS VOOR

IEDEREEN DIE ZICH

STEVIG SMIJT IN

HET JEUGDHUIS

Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap Gedrukt op gerecycleerd papier

Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen vzw - De Wittestraat 2, 2600 Berchem / V.U.: Tom Willox, Moerheide 9, 9220 Hamme

MAART4-6/03/2016 Jeugdhuisopleiding – weekend 3 (Westmalle) Voor vrijwilligers met verantwoordelijkheid4-6/03/2016 Opleiding instructeur – weekend 2 (Westmalle) Voor jeugdhuislovers die begeleider bij Formaat willen worden

FEBRUARI4/02/2016 Dag van de Beroepskracht (CC Beveren) Voor beroepskrachten5-7/02/2016 Jeugdhuisopleiding 2016 – weekend 1 (Herentals) Voor vrijwilligers met verantwoordelijkheid5-9/02/2016 Opleiding instructeur (weekend 1) (Sporta) Voor jeugdhuislovers die begeleider bij Formaat willen worden19-21/02/2016 RADAR 19 (Dworp) Voor jeugdhuislovers19-20/02/2016 Jeugdhuisopleiding – weekend 2 (tijdens RADAR 19) (Dworp) Voor vrijwilligers met verantwoordelijkheid23-25/02/2016 Module 1: Rol, taak en plaats in het jeugdhuis (Hoge Rielen) Voor beginnende beroepskrachten

APRIL4-8/04/2016 Jeugdhuisopleiding in weekformule (Loppem) Voor vrijwilligers met verantwoordelijkheid19-21/04/2016 Module 2: de jeugdhuismethodiek (De Tilk) Voor beginnende beroepskrachten22-24/04/2016 RADAR 20 Voor jeugdhuislovers