Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

152
WWW.DEBIJLOKE.BE SEI ZOEN 2014 2015

description

 

Transcript of Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

Page 1: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

WWW.DEBIJLOKE.BE

SEIZOEN 2014 2015

Page 2: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

INHOUD

Page 3: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

3

INHOUD

5 VOORWOORD 6 SEPTEMBER 12 OKTOBER 22 NOVEMBER 34 DECEMBER 46 JANUARI 56 FEBRUARI 66 MAART 92 APRIL 92 MEI 104 JUNI 108 ABONNEMENTEN 117 OP STAP122 PRAKTISCH 140 AGENDA 145 BESTELFORMULIER

Page 4: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

DIRK ZOETEElk cultureel seizoen vraagt Muziekcentrum De Bijloke een kunstenaar om een

reeks werken te maken, specifiek voor De Bijloke en met muziek als invalshoek. Voor het nieuwe seizoen gaan we in zee met de Gentse tekenaar Dirk Zoete.

De onderwerpen van zijn grote potloodtekeningen staan vaak op een podium. Hij manipuleert die met drukinkt, houtskool, houtdruk, krijt of zelfs modder tot allerhande kunstvormen zoals maquettes, sculpturen of installaties. Of animatiefilms zoals ‘Drawing Scenes’ (2013), met muziek van jazzcollectief De Beren Gieren, die een plaatsje kreeg in de collectie van het Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam).

Dirk Zoete stelde tentoon in het Caermersklooster, SMAK, STUK, MARTa (Herford), Klingental (Basel), Kunsthal (Rotterdam), The Baker Museum (Florida) en binnenkort neemt hij deel aan “Components for distribution to the other site”, een kunstproject in Recife (Brazilië). In 2013 verscheen The Big Convoy (Posture Editions, nr. 5), een boek over zijn werk.

Vanaf september kan u de werken een heel seizoen bekijken in onze foyer. Eerder zorgden Michiel Hendryckx (2011-2012) en Jan Van Imschoot (2013-2014) voor een unieke reeks portretten en tekende Randall Casaer (2012- 2013) twintig boeiende concertimpressies.

DE BIJLOKE | COLLECTIE

Page 5: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

5

VOORWOORD

Beste publiek,

Terecht verwacht u van ons dat we kleur geven aan uw vrije tijd, u verleiden met concerten die aansluiten bij het glijden van uw gedachten en gevoelens. Zonder uitzondering associëren we elke ‘rite de passage’, onze jeugd, onze ‘coming of age’ met specifieke muziek, als klankdecor van onze herinnering. Wonderlijk hoe muziek de kracht heeft om het verleden op te roepen - ze doet gevoelens herleven die in onze herinneringen begraven leken. Hoe we naar muziek grijpen als we iets niet uitgelegd krijgen, als emoties te overweldigend worden.

Emoties, herinneringen, betekenissen: het maakt allemaal deel uit van de manier waarop muziek ons raakt. Ze raakt ons aan, streelt en omarmt, brengt extase en huiver, prikkelt, provoceert, verrast: muziek is verklankte erotiek.

Niet onder één hoedje te vangen, want ook in de muziek hebben erotiek en pas-sie vele gezichten. Er is dan ook geen thema, geen emotie die componisten niet met passie en overgave in muziek hebben omgezet: een vrouw als Carmen, een stroom als de Moldau, getuigenissen van overtuigd nationalisme of van diepe religiositeit. Soms wordt de muziek ‘gekaapt’ en wordt ze, los van de componist, verrijkt met nieuwe associaties. Denk maar aan Kubrick’s A Clockwork Orange, waar de Negende van Beethoven en vooral de ouverture tot Willem Tell een ver-rassend nieuwe invulling krijgen. En ook Richard Strauss’ Also sprach Zarathus-tra of Johann Strauss’ An der schönen blauen Donau worden door velen voor eeuwig geassocieerd met 2001: A Space Odyssey van diezelfde Kubrick.

Houdt u van de vele facetten van die erotiek? Dan moet u opnieuw in De Bijloke zijn. Een jaar lang meedeinen op de stemming die u zelf uitkiest. Het voorspel van uw gedachten, het ingaan op uw passie, le petit mal achteraf. Meloma-nen, we zijn er weer met oude muziek, klassiek, pareltjes uit de kamermuziek, heerlijke gezangen, een flinke portie jazz. Met bruisende festivalmomenten, de jaarlijkse muzikale picknick, een nieuw kinderzangfeest. We brengen voor het eerst ‘muziek en scène’. Wat in de hedendaagse muziek aan de hand is, kunt u aan den lijve ondervinden als u door onze concerten wandelt. Laat u verrassen, prikkelen, provoceren, omarmen!

Méér impressies, méér beleving: De Bijloke wil als Muziekcentrum nog méér doordringen in uw wereld, in die van de muziek en de musici. Als ‘community’ dan toch het nieuwe ordewoord is, verwachten wij u in de onze. En breng gerust uw mening mee. Het zal nog geen herfst zijn als wij al uitkijken naar uw komst.

Daan Bauwens

Algemeen directeur, namens alle medewerkers en de Raad van Bestuur van Muziekcentrum De Bijloke

DE EROTIEK VAN DE MUZIEK

DAAN

BAU

WEN

S ©

PHI

LIP VA

N OO

TEGE

M

Page 6: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

AGENDA

SEPTEMBER2014

Page 7: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

7

MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG

01 02 03 04 05 06 07

08 09 10 11 12 13 14

15 16 17 18 19 20 21

22 23 24 25 26 27 28

29 30

BRUSSELS PHILHARMONIC / FILMCONCERT | DAS CABINET DES DR. CALIGARI

RAQUEL ANDUEZA & LA GALANÍA / MERULA

BIJLOKE-MANUFACTUUR

ENSEMBLE INÉGAL / ZELENKA

ORCHESTRE DES CHAMPS-ELYSÉES / MAHLER, BRAHMS

Page 8: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

8SEPTEMBER 2014DA

S CA

BINE

T DES

DR.

CAL

IGAR

I © W

IENE

BRUSSELS PHILHARMONICDas Cabinet des Dr. CaligariBrussels Philharmonic met daarachter de projectie van een film op groot scherm: op die manier duikelen we het nieuwe seizoen in.

Vakman Timothy Brock pende een nieuwe score neer voor de pas geres-taureerde versie. De Bijloke presenteert de avant-première van dit unieke project.

Radicaal, beklijvend, een visuele heksentoer: Das Cabinet des Dr. Caligari uit 1920 wordt gezien als een van de eerste horrorfilms ooit gemaakt en als hét sleutelwerk uit de Duitse expressionistische cinema. De nagelbijtende sfeer van het verhaal wordt opgeroepen door een geschift decor, met sche-ve muren, bevreemdende architectuur en verwrongen trappenhuizen.

BRUSSELS PHILHARMONICTIMOTHY BROCK, muzikale leiding

ROBERT WIENE, regieTIMOTHY BROCK, muziek

Avant-première naar aanleiding van de Belgische première tijdens de tweede editie van de UFA Film Nights, een coproductie van Murnau Stiftung, BOZAR, Bertelsmann en Cinematek.

VR 12 SEPTEMBER 2014 20:00

VERDER IN DE BIJLOKE DIT SEIZOEN: ‘DER LETZTE MANN’ MET BRUSSELS PHILHARMONIC OP 24 JANUARI 2015 (ZIE P. 52)

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 30 RANG 1 / € 24 RANG 2ABONNEMENT BRUSSELS PHILHARMONIC

OPENING SEIZOEN

FILM- CONCERT

Page 9: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

9SEPTEMBER 2014

LA G

ALAN

ÍA

RAQUEL ANDUEZA & LA GALANÍAMerula herontdektWereldpremière in De Bijloke! Grif vanaf nu de naam Tarquinio Merula in uw geheugen, want de tijd dat deze meesterlijke vroegbarokke componist weinig concreets opriep, is voorbij. Raquel Andueza maakte begin 2014 met haar ensemble La Galanía de eerste integrale opname van Merula’s bundel Pegaso, een indrukwekkende en aangrijpende verzameling sacrale muziek. La Galanía maakt al enkele jaren furore met virtuoze en sprekende uitvoe-ringen van Italiaanse en Spaanse barokmuziek, en dat wordt hier niet anders. Merula neemt opnieuw een hoge vlucht – Monteverdi achterna.

RAQUEL ANDUEZA, sopraan, muzikale leidingMONIKA MAUCH, sopraanMARTA INFANTE, altÍÑIGO CASALÍ, tenorVÍCTOR SORDO, tenorHUGO OLIVEIRA, bas

LA GALANÍAJOSÉ MANUEL NAVARRO, vioolPABLO PRIETO, vioolVEGA MONTERO, contrabasMANUEL VILAS, arpa doppiaJESÚS FERNÁNDEZ BAENA, theorbeCÉSAR HUALDE, theorbeMIGUEL JALÔTO, orgel

TARQUINIO MERULA | Pegaso, opus 11

VR 19 SEPTEMBER 2014 20:00

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 24ABONNEMENT OUDE MUZIEK | MINIATUUR

WERELD- PREMIÈRE

Page 10: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

10SEPTEMBER 2014MA

NUFA

CTUU

R ©

PHI

LIP VA

N OO

TEGE

M

ENSE

MBLE

INÉG

AL ©

VOJT

ECHV

LK

WO 24 SEPTEMBER 2014 – 20:00 DO 25 SEPTEMBER 2014 – 20:00

BIJLOKE-MANUFACTUURDe manufactuur is een muzikaal laboratorium waarin we bevlogen jonge muzikanten de kans willen geven om een (wild/ongewoon/spannend/...) idee uit te tes-ten. Ze kunnen er naar hartenlust experimenteren, de grenzen van hun muzikale universum aftasten, nieuwe vormen verkennen en linken leggen tussen hun eigen uitdrukkingsvorm en andere artistieke disciplines. De resultaten van hun zoektocht krijgen we te zien tijdens een toonmoment. Potten en pinten worden voorzien waartussen de dialoog tussen kijkers en makers kan starten.

Het programma vindt u op debijloke.be

ENSEMBLE INÉGALDe Boheemse BachDe magistrale Jan Dismas Zelenka is al lang geen onbekende meer. Belgische en Tsjechische topensem-bles schaarden zich achter deze geniale en excentrieke componist. Uitvoerders, publiek, concertzalen en cd-labels jubelen bij elke herontdekking van zowel grootse als kleinschalige werken van deze Bach-tijdge-noot. Adam Viktora, Gabriela Eibenova, Carlos Mena en het veelvuldig bekroonde Ensemble Inégal presen-teren een indrukwekkend opus, de eerste van Zelenka’s vijf late missen, waarin de componist alle vocale en instrumentale registers op de luisteraar loslaat. Feest bij de Drievuldigheid!

ADAM VIKTORA, muzikale leidingGABRIELA EIBENOVA, sopraanCARLOS MENA, altus

JAN DISMAS ZELENKA | Missa Sanctae Trinitatis, ZWV 17

KRAAKHUIS CONCERTZAALINLEIDING 19:15

TICKETS € 8 TICKETS € 32 RANG 1 / € 26 RANG 2ABONNEMENT OUDE MUZIEK | MAGISTRAAL

Page 11: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

11SEPTEMBER 2014

ANN

HALL

ENBE

RG ©

NAN

CY G

LOR

ORCHESTRE DES CHAMPS-ELYSÉESTranen en romantiekEen beroemde zangeres met een enorme staat van dienst, dat is Ann Hallenberg. Ze zingt vijf indringende, subtiele orkestliederen van Mahler. Alma, de vrouw van Mahler, kon zich destijds niet voorstellen hoe een man die twee gezonde dochters had gedichten op muziek kon zetten waar-in een vader het verlies van een kind beweent.

Brahms’ Vierde Symfonie groeide uit tot een van de meest geliefde werken van het romantische repertoire. Tot op vandaag geldt zij samen met ‘Ein deutsches Requiem’ als het magnum opus van de componist.

ORCHESTRE DES CHAMPS-ELYSÉES PHILIPPE HERREWEGHE, muzikale leidingANN HALLENBERG, mezzosopraan

GUSTAV MAHLER | Kindertotenlieder:Nun will die Sonn’ so hell aufgeh’n | Nun seh’ ich wohl, warum so dunkle Flammen | Wenn dein Mütterlein | Oft denk’ ich, sie sind nur ausgegangen! | In diesem Wetter, in diesem Braus

JOHANNES BRAHMS | Symfonie nr. 4 in e, opus 98

ZA 27 SEPTEMBER 2014 20:00

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 34 RANG 1 / € 28 RANG 2

Page 12: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

OKTOBER 2014

AGENDA

Page 13: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

13

MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG

01 02 03 04 05

06 07 08 09 10 11 12

13 14 15 16 17 18 19

20 21 22 23 24 25 26

27 28 29 30 31

NOORS SOLISTENKOOR / SCHÜTZ, PURCELL, MESSIAEN

SYMFONIEORKEST VLAANDEREN / DEVREESE, BROSSÉ, WILLIAMS

BOBO STENSON TRIO / JAZZ

MENGAL ENSEMBLE / MENGAL, PROUST, DU BOIS, RYELANDT

DEFILHARMONIE & COLLEGIUM VOCALE GENT / STRAVINSKI

IL FONDAMENTO & JOS VERBIST / MOZART, JOMMELLI, HASSE, GALUPPI

JAN VERMEULEN & CHRISTINE BUSCH / SCHUBERT, SCHUMANN

SCHUMANN QUARTETT / HAYDN, BARTÓK, PUCCINI, VERDI

ENSEMBLE GARAGE / MUZIEKTHEATRAAL WERK VAN TSANGARIS, MUNTENDORF, BEIL, CHRISTOU & STEEN-ANDERSEN

BRUSSELS PHILHARMONIC / BEETHOVEN, BRITTEN, BRAHMS

Page 14: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

14OKTOBER 2014NO

ORS

SOLIS

TENK

OOR

- GRE

TE P

EDER

SEN

© A

NNIK

EN C

MOHR

DO 2 OKTOBER 2014 – 20:00

NOORS SOLISTENKOORSacraal dubbelkoorTwee koren in één, en wat voor één! Det Norske Solistkor geldt als een van de vocale topensembles uit Scandinavië. Het werd opgericht in 1950 en tot 1990 geleid door componist en koordirigent Knut Nystedt. Tot vandaag staat het ensemble bekend om zijn flexibiliteit waardoor het zowel oude muziek, de grote Scandinavische als de hedendaagse koorliteratuur brengt. Het ensemble presenteert een sacraal programma met 350 jaar dubbelkorige muziek: van Schütz’ Musikalische Exequien (1636) over Messiaens Cinq rechants (1950) tot Thoresens Ya kafi, ya shafi (1997) – een spanwijdte met grote ‘S’!

GRETE PEDERSEN, muzikale leidingROLF LISLEVAND, theorbe

HEINRICH SCHÜTZ | Musikalische Exequien, opus 7, SWV 279-281HENRY PURCELL / SVEN-DAVID SANDSTRÖM | Hear my prayer, O LordOLIVIER MESSIAEN | Cinq rechants | O sacrum conviviumLASSE THORESEN | Ya kafi, ya shafi

CONCERTZAALINLEIDING 19:15

TICKETS € 24ABONNEMENT OUDE MUZIEK | STEMMEN

DIRK

BRO

SSÉ ©

LUK

MONS

AERT

ZA 4 OKTOBER 2014 – 20:00

SYMFONIEORKEST VLAANDERENBeklijvende filmmuziekHet Symfonieorkest Vlaanderen flirt met toppers uit de filmmuziek. Als opmaat is er de beklijvende film-muziek Benvenuta van de 85-jarige Frédéric Devreese. Dirigent Dirk Brossé orkestreerde een haiku, origineel geschreven voor sopraan en piano. John Williams had er al een carrière als jazzmuzikant op zitten, toen hij zich als componist waagde aan filmmuziek. Zijn grote successen dankte hij aan de samenwerkingen met Ste-ven Spielberg en George Lucas. Het was Spielberg die Williams aan Lucas voorstelde, toen die een componist zocht voor Star Wars. De score van Star Wars is de geschiedenis ingegaan als een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste uit de symfonische filmpartituren in de 20ste eeuw.

SYMFONIEORKEST VLAANDERENDIRK BROSSÉ, muzikale leidingHANNE ROOS, sopraan

FRÉDÉRIC DEVREESE | Benvenuta suiteDIRK BROSSÉ | Haiku Cycle OneJOHN WILLIAMS | Star Wars suite

CONCERTZAALINLEIDING 19:15

TICKETS € 30 RANG 1 / € 24 RANG 2ABONNEMENT SYMFONIEORKEST VLAANDEREN

Page 15: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

15OKTOBER 2014

BOBO

STE

NSON

TRIO

© JA

CKY L

EPAG

E - EC

M RE

CORD

S

BOBO STENSON TRIONordic jazzDe Zweed Bobo Stenson, een pianist die al ruim veertig jaar vereenzelvigd wordt met het ECM-label, weet als geen ander het belang van ruimte in muziek te onderstrepen. Nergens komt dat zo mooi tot zijn recht als in zijn trio met meesterbassist en collega-veteraan Anders Jormin en de jonge drummer Jon Fält. De invloeden en bronnen zijn divers – van de impressi-onistische jazz van Bill Evans en Paul Bley tot vrije improvisatie, dromerige Scandinavische hymnes en sacrale muziek – maar steeds opnieuw gekneed tot die wonderbaarlijke Stenson-sound, waarin elk detail een rol te vervul-len heeft.

BOBO STENSON TRIOBOBO STENSON, pianoANDERS JORMIN, contrabasJON FÄLT, drums

WO 8 OKTOBER 2014 20:00

KRAAKHUISTICKETS € 15ABONNEMENT JAZZ | KRAAKHUIS

Page 16: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

16OKTOBER 2014ME

NGAL

ENSE

MBLE

© B

IEKE D

EMEY

ER

DO 9 OKTOBER 2014 – 20:00

MENGAL ENSEMBLEPassie voor historische blaasinstrumentenOnder de walmende schoorstenen van het 19de-eeuw-se West-Europa werkten componisten, musici en instrumentenbouwers aan hun eigen revolutie. Weten-schappelijke evoluties en nieuwe artistieke ideeën de-den de muzikale wereld op zijn grondvesten daveren. Ateliers als Sax, Mahillon en Van Cauwelaert palmden maar wat graag de uitdijende instrumentenmarkt in met hun nieuwste blaasinstrumenten. Het Mengal Ensemble, opgericht in 2008 door vier gereputeerde hoornisten, is zonder twijfel pionier in de ontdek-kingstocht naar avontuurlijk repertoire en historisch instrumentarium. Ze breiden hun hoornkwartet voor de gelegenheid uit naar een groter ensemble.

MENGAL ENSEMBLEBART INDEVUYST, MARK DE MERLIER, JEROEN BILLIET, FRANK CLARYSSE, BART CYPERS, JEAN-PIERRE DASSONVILLE, BRUCE RICHARDS, BERT VANDERHOEFT, hoornsGUNTER CARLIER, SIMEN VAN MECHELEN, trombones

LÉON DU BOIS | Octet voor 8 chromatische hoorns in fJOSEPH RYELANDT | Zomeravond voor hoornkwartetMARTIN JOSEPH MENGAL | Groot Octet voor 6 hoorns en 2 trombonesPASCAL PROUST | De Gulden Sporen voor hoornensemble en 2 alpenhoorns

TICKETS € 22ABONNEMENT KAMERMUZIEK

COLL

EGIU

M VO

CALE

GEN

T © M

.HEN

DRYC

KX

VR 10 OKTOBER 2014 – 20:00

DEFILHARMONIE & COLLEGIUM VOCALE GENTReligieuze ontboezemingen van StravinskiZelfs een dwarsligger als Igor Stravinski wist dat zielenrust niet met schietgebedjes verworven wordt. Binnen het bonte oeuvre van deze rebelse Rus vormt religie dan ook een dominant vraagstuk. Als devote orthodoxe christen had hij ook interesse voor het katholicisme. Philippe Herreweghe laat Stravinski’s meest orthodoxe kant horen en brengt enkele magni-fieke meesterwerken samen. Van polyfone jubelkreten tot intrieste lamentaties, van Latijnse stemmigheid tot knisperende samenklanken: Stravinski zoals u hem nog nooit hoorde.

DEFILHARMONIE COLLEGIUM VOCALE GENTPHILIPPE HERREWEGHE, muzikale leidingCHRISTINA LANDSHAMER, sopraan N.N., altMAXIMILIAN SCHMITT, tenor FLORIAN BOESCH, bas

IGOR STRAVINSKI Canticum sacrum ad honorem Sancti Marci nominis Requiem CanticlesThreni: id est Lamentationes Jeremiae Prophetae

TICKETS € 34 RANG 1 / € 28 RANG 2ABONNEMENT DEFILHARMONIE

CONCERTZAALINLEIDING 19:15

MIRYZAAL

Page 17: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

17OKTOBER 2014

LIESB

ETH

DEVO

S

JAN

VERM

EULE

N

ZA 11 OKTOBER 2014 – 20:00 WO 15 OKTOBER 2014 – 14:00

IL FONDAMENTO & JOS VERBISTDido verlatenEen klassieker. Dat was het verhaal van Vergilius al toen Pietro Metastasio Didone abbandonata in 1724 in een libretto goot, dat op zijn beurt een stevige hit zou worden: meer dan 50 componisten gebruikten het als operatekst. Il Fondamento bouwde een kaleidosco-pische muziektheatervoorstelling rond componisten die in het zog van Metastasio het verhaal van Dido en Aeneas op muziek zetten – van de eerste, Domenico Sarro, tot de bekendste, Wolfgang Amadeus Mozart. “Eén blik van jou volstaat, één zucht”: kom het zelf beleven! Dido’s zoals u er nooit eerder meemaakte.

IL FONDAMENTOPAUL DOMBRECHT, muzikale leiding en samenstellingLIESBETH DEVOS, sopraanSARA HERSHKOWITZ, sopraanBRUNO FORMENT, samenstellingJOS VERBIST, regie

NICCOLÒ JOMMELLI | DOMENICO SARRO | GIOVANNI PAISIELLO | JOSEPH SCHUSTER | JOHANN ADOLF HASSE | BALDASSARE GALUPPI | WOLFGANG AMADEUS MOZART | NICCOLÒ PICCINNI | Selecties uit Didone abbandonata

JAN VERMEULEN & CHRISTINE BUSCHZoete romantiekSchubert componeerde als negentienjarige drie sonates voor viool en piano. De benaming sonatine is een commerciële reflex van zijn uitgever Diabelli. Die hanteerde de term na Schuberts dood om de suggestie te wekken dat het om kleinschaliger, minder complexe werken ging dan wat het begrip sonate oproept. Ondanks de wat onschuldige naïviteit stralen de sonatines de gebruikelijke Schubertiaanse charme uit. Ook de drie romances van Schumann, opgedragen aan vrouwlief Clara, zijn om te koesteren. Het geheel wordt gebracht door een gedroomd duo: Schubert-specialist Jan Vermeulen en de Duitse allround-violiste Christine Busch.

JAN VERMEULEN, pianoforteCHRISTINE BUSCH, viool

FRANZ SCHUBERT | Drie sonatines, opus 137 nr. 1 in D | nr. 2 in a | nr. 3 in gROBERT SCHUMANN | Drie romances, opus 94

CONCERTZAALINLEIDING 19:15

KRAAKHUISTICKETS € 24ABONNEMENT OUDE MUZIEK | MINIATUUR

TICKETS € 22ABONNEMENT MATINEE

Page 18: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

18OKTOBER 2014SC

HUMA

NN Q

UART

ETT

SCHUMANN QUARTETTWhat’s in a nameJong talent moet gekoesterd worden. Het Schumann Quartett werd in 2007 opgericht en bestaat uit de Duitse broers Erik, Ken en Mark Schumann en de altvioliste Liisa Randalu uit Estland. Het jonge viertal viel in 2011 in de prijzen op de gerenommeerde Paolo Borciani Competition en bij de ze-vende editie van de International Chamber Music Competition in Osaka. In 2013 wonnen ze de Premier Grand Prix op het internationale concours in Bordeaux. Ze sleepten ook de eerste prijs in de wacht tijdens de achtste editie van ‘Schubert and Modern Music’ in Graz, Oostenrijk.

Het programma is een confrontatie tussen strijkkwartetten van absolute grootmeesters in het genre en twee Italiaanse operacomponisten die zich waagden aan een zijsprongetje in hun carrière. Maar wel met onsterfelijke noten tot gevolg.

SCHUMANN QUARTETTERIK SCHUMANN, vioolKEN SCHUMANN, vioolLIISA RANDALU, altvioolMARK SCHUMANN, cello

JOSEPH HAYDN | Strijkkwartet, opus 76 nr. 5 in dBÉLA BARTÓK | Strijkkwartet nr. 2, opus 17GIACOMO PUCCINI | Crisantemi (Chrysanthemums), elegie voor strijkkwartetGIUSEPPE VERDI | Strijkkwartet in e

DO 16 OKTOBER 2014 20:00

MIRYZAALTICKETS € 22ABONNEMENT STRIJKKWARTET

Page 19: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

19OKTOBER 2014

NADA

R ©

TILM

AN S

TAMA

R SW

R

MUZIEK EN SCÈNENIEUWE REEKSDit seizoen lanceren we een gloednieuwe reeks: Muziek en scène. We nodi-gen u uit om een veelvormige wereld te komen verkennen waarin muziek een bijzonder verbond aangaat met andere kunstvormen.

Woord, klank, beweging, vorm en kleur zijn simultaan aanwezig. Muziek dient niet enkel als klankband bij de visuele actie en die vormt op haar beurt geen loutere illustratie bij wat klinkt. De betekenis ontstaat tussen de lagen, in de interactie tussen de media.

Voor dit eerste seizoen Muziek en scène presenteren we een gevarieerd programma. Zo brengt Mikhail Rudy een intieme, poëtische voorstelling met klassiek werk terwijl Recht van Nadar Ensemble speelt met actuele maatschappelijke thematieken in een voorstelling die het midden houdt tussen journalistiek, video, theater en muziek. Shelter is dan weer een ico-nische en groots opgezette productie met indrukwekkend beeldmateriaal en dito muziek.

Muziek en scène is een abonnement voor de muziekliefhebber op zoek naar bijzondere en nieuwe indrukken.

Meer info over onze abonnementen vindt u vanaf pagina 109 of op debijloke.be

HET PROGRAMMA VAN DEZE REEKS:

VR 17 OKTOBER 14 - 20:00

ENSEMBLE GARAGE - MUZIEKTHEATRAAL WERK VAN TSANGARIS, MUNTENDORF, BEIL, CHRISTOU & STEEN-ANDERSEN

WO 5 NOVEMBER 14 - 20:00MIKHAIL RUDY - MOESSORGSKI, JANÁ�EK

VR 12 DECEMBER 14 - 20:00ENSEMBLE ADAPTER - LONGITUDE | FRANZSON

VR 13 FEBRUARI 15 - 20:00

NADAR ENSEMBLE - RECHT | SEIDL & KÖTTER

DI 24 MAART 15 - 20:00GAME, ICTUS, SPECTRA & TRIO MEDIAEVAL - SHELTER | GORDON, LANG, WOLFE & MORRISON

Page 20: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

20OKTOBER 2014EN

SEMB

LE G

ARAG

E

ENSEMBLE GARAGELynch meets MozartOp het podium staat een man met krukken, hij spreekt geagiteerd, decla-meert spuwend oorlogsproza van Céline. Hij wordt aangestaard door een dwerg met bolhoed en paraplu. Voor hem stapt – heel traag – een grote, brede, donkere man, ook met bolhoed en paraplu. Een schaduw, ontsnapt uit een schilderij van Magritte. Er klinkt muziek, vervormd, schimklanken uit een ijldroom, Mozart, de bekende aria van de Koningin van de Nacht. De reus begint met hoge stem mee te zingen – hij is de Koningin. Plots draagt de dwerg een kroon.

Welkom in de boeiende wereld van de Taschenoper. Korte multimedi-ale voorstellingen wisselen elkaar af. Ensemble Garage neemt ons mee doorheen vreemde sferen, naar een beleving ergens tussen beeld en klank, muziek en beweging.

ENSEMBLE GARAGEBRIGITTA MUNTENDORF, artistieke leidingTHIERRY BREUHL, regie en vormgevingMet o.a.DANIEL GLOGER, contratenorHANNS ZISCHLER, spel

o.a.MANOS TSANGARIS | Molto MoltoBRIGITTA MUNTENDORF | Wer zum Teufel ist Gerty?MICHAEL BEIL | Branng!JANI CHRISTOU | Anapastasis IIISIMON STEEN-ANDERSEN | Studies for String Instruments (selectie)

VR 17 OKTOBER 2014 20:00

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 22ABONNEMENT MUZIEK EN SCÈNE

Page 21: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

21OKTOBER 2014

DANI

EL H

OPE

BRUSSELS PHILHARMONICMelancholie en dramaDiepmenselijke melancholie en drama vormen de ingrediënten van een intens drieluik met Beethoven, Britten en Brahms. Beethoven zorgt voor een korte samenvatting: zijn Leonore-Ouverture balt onderdrukking, hoop en bevrijding samen in een vrijwel compleet drama. Daarna tekent Benjamin Britten het angstige voorgevoel voor de Tweede Wereldoorlog scherp af in zijn Vioolconcerto, geschreven tijdens de zomer van 1939. De Derde Symfonie van Brahms biedt tegengif. “Welk een harmonieus gevoel doordringt het ganse werk!”, schreef Clara Schumann in een brief aan haar goede vriend. De symfonie zorgt voor catharsis – of is het toch vertwijfe-ling? – in de wegdeemsterende finale.

BRUSSELS PHILHARMONICMICHEL TABACHNIK, muzikale leidingDANIEL HOPE, viool

LUDWIG VAN BEETHOVEN | Ouverture Leonore nr. 3 in C, opus 72BENJAMIN BRITTEN | Vioolconcerto in d, opus 15JOHANNES BRAHMS | Symfonie nr. 3 in F, opus 90

ZA 18 OKTOBER 2014 20:00

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 30 RANG 1 / € 24 RANG 2ABONNEMENT BRUSSELS PHILHARMONIC

Page 22: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

AGENDA

NOVEMBER 2014

Page 23: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

23

MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG

01 02

03 04 05 06 07 08 09

10 11 12 13 14 15 16

17 18 19 20 21 22 23

24 25 26 27 28 29 30

KELEMEN QUARTET / BARTÓK, BRAHMS

MIKHAIL RUDY / MOESSORGSKI, JANÁ�EK

MEDESKI, SCOFIELD, MARTIN & WOOD / JAZZ

DEFILHARMONIE / SMETANA, STICH, DVO�ÁK

VITALY SAMOSHKO, ERWIN DELEUX & LUC VAN LOO / NUYTS, SKRJABIN

DOUBLE BILL: JOZEF DUMOULIN & THE RED HILL ORCHESTRA / BRUSSELS VOCAL PROJECT / JAZZ

LE CONCERT SPIRITUEL / RAMEAU

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN

KARBIDO / SCHOOL-VOORSTELLING | THE TABLE

KARBIDO / SCHOOL-VOORSTELLING | THE TABLE

EUROPEAN UNION BAROQUE ORCHESTRA / BACH, VIVALDI

DEFILHARMONIE / OORCOLLEGE VOOR SCHOLEN

ASKO|SCHÖN-BERG / ANDRIESSEN

JEUGD EN MUZIEK / MUZIKALE WORKSHOP

DEFILHARMONIE / KIDCONCERT | STUK STROGANOFF (6+)

NEDERLANDS KAMERKOOR / REGNARD, VAN WEERBEKE, CARON

ELIAS STRING QUARTET / BEETHOVEN, HAYDN

STEVE SWALLOW QUINTET / JAZZ

SYMFONIEORKEST VLAANDEREN / COPLAND, BEETHOVEN, MOESSORGSKI

Page 24: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

MIKH

AIL R

UDY

WO 5 NOVEMBER 2014 – 20:00

MIKHAIL RUDYMoessorgski, Janá�ek & multimediaIn dit soloconcert brengt Mikhail Rudy twee multime-diaprojecten met muziek van Janáček en Moessorgski. De stukken van Janáček zijn gesynchroniseerd op de film Metamorphosis van de legendarische Quay Brothers, waarin Franz Kafka’s verhaal ‘De gedaanteverwisseling’ uit de doeken wordt gedaan. In het tweede project zien we voorbereidende tekeningen van Wassily Kandinsky. Die creëerde in 1928 decors bij een toneelproductie van het Bauhaus in Dessau rond Moessorgski’s Schilderij-entenoonstelling. Pianist Rudy bewerkte de beelden eigenhandig tot een bijzondere videoanimatie.

MIKHAIL RUDY, piano

MODEST MOESSORGSKI | Schilderijententoonstelling in synchronisa-tie met beelden van WASSILY KANDINSKYLEOS JANÁČEK | Pianostukjes o.m. Onuitsprekelijke Angst en De uil in de Schuur in synchronisatie met de film Methamorphosis van de QUAY BROTHERS

CONCERTZAALINLEIDING 19:15

TICKETS € 22ABONNEMENT KAMERMUZIEK - MUZIEK EN SCÈNE

VERDER IN DE BIJLOKE DIT SEIZOEN: DE SCHILDERIJENTENTOONSTELLING VAN MOESSORGSKI KOMT OOK VOOR IN DE ORKESTRALE VERSIE VAN EEN CONCERT VAN HET SYMFONIEORKEST VLAANDEREN OP 29 NOVEMBER 2014 (ZIE P. 33)

MEDE

SKI -

SCO

FIELD

- MA

RTIN

- W

OOD

© D

ANNY

CLIN

CH

DO 6 NOVEMBER 2014 – 20:00

MEDESKI, SCOFIELD, MARTIN & WOODA match made in jam heavenAl meer dan twintig jaar heeft het in New York geba-seerde trio Medeski, Martin & Wood een patent op de combinatie van experimentele jazz, groovende funk en broeierige jams. De samenwerking met jazzlegende John Scofield was daarom vanzelfsprekend. Het trio ondersteunde de meestergitarist op zijn onweerstaan-bare album ‘A Go Go’, terwijl die als wederdienst de band vervoegde voor ‘Out Louder’. Als het uitmunten-de live-album ‘In Case The World Changes Its Mind’ een indicatie mag zijn, dan wordt ook dit concert een virtuoze mix van spannende spontaniteit, ronkende blues en moddervette jazzfunk.

MEDESKI, SCOFIELD, MARTIN & WOODJOHN MEDESKI, keyboardsJOHN SCOFIELD, gitaarBILLY MARTIN, drumsCHRIS WOOD, bas

CONCERTZAAL TICKETS € 24ABONNEMENT JAZZ | ICONEN

HANDELSBEURS

KELEMEN QUARTETZA 1 NOVEMBER 2014 – 20:15HANDELSBEURS TICKETS € 22 ABONNEMENT STRIJKKWARTET | COMBI HANDELSBEURS

24NOVEMBER 2014

+ CD-RELEASE

Page 25: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

MICH

AELA

BUZ

KOVA

© IN

NE H

ELSE

N

VR 7 NOVEMBER 2014 – 20:00

DEFILHARMONIEOud en nieuw uit TsjechiëDe titel liegt er niet om: Dvořáks nieuwste symfonie moest aantonen hoe muziek uit de nieuwe wereld kon klinken. Hoe authentiek Amerikaans deze meeslepen-de symfonie wel is, doet er eigenlijk niet toe. Samen met Smetana’s gestileerde ode aan het kronkelen van de Moldau is Dvořáks Negende een van de mooiste exportproducten uit het oude Bohemen. Edo de Waart plaatst beide meesterwerken naast een vergeten pa-reltje uit de vroeg-romantische hoornliteratuur. Over Stich is weinig terug te vinden, des te meer over Gio-vanni Punto, de naam die hij zichzelf toedichtte eens hij in Parijs carrière maakte. Tsjechische romantiek in drievoud.

DEFILHARMONIEEDO DE WAART, muzikale leidingMICHAELA BUZKOVA, hoorn

BEDRICH SMETANA | De Moldau (uit: ‘Mijn vaderland’)JAN VACLÁV STICH | Hoornconcerto nr. 5 in F, opus 52ANTONIN DVOŘÁK | Symfonie nr. 9 in e, opus 95, ‘Uit de nieuwe wereld’

Diep het concertthema verder uit met Davidsfonds Academie. Meer info vindt u op debijloke.be

CONCERTZAALINLEIDING 19:15

TICKETS € 30 RANG 1 / € 24 RANG 2ABONNEMENT DEFILHARMONIE

VITAL

Y SAM

OSHK

O

WO 12 NOVEMBER 2014 – 20:00

VITALY SAMOSHKO, ERWIN DELEUX, LUC VAN LOOFrank Nuyts’ integrale pianosonates deel VMuziek die onder de huid kruiptNuyts’ ambitie om 18 pianosonates te schrijven werd in 2012 afgerond. De Russische virtuoos Vitaly Sa-moshko zet zijn schouders onder de wereldcreatie van nr. 17 en voert ook Skrjabin ten tonele. De zoektocht in het labyrint waartoe Frank Nuyts zijn publiek maar ook de pianisten uitnodigt, blijft fasci-neren. Hoe hij pop- en andere karakteristieken weet te integreren in zijn klassiek en tonaal concept. Hoe hij pianisten tot het uiterste drijft om de verschillende lagen en betekenissen te ontdekken. Hoe hij het publiek ver-went met een op het eerste gezicht toegankelijk klank-beeld, waarbij u rustig kunt consumeren of daarentegen heel wat vragen en bedenkingen ziet opdoemen. Aan de pianist en het publiek de keuze.

VITALY SAMOSHKO, sonate nr. 17 | Pianosonate nr. 5 (Skrjabin)ERWIN DELEUX, sonate nr. 9LUC VAN LOO, sonate nr. 10

FRANK NUYTS | Pianosonates nr. 17 ‘Orchard’s rim South: White Aisle’, nr. 9 ‘terra frima’, nr. 10 ‘second to none’ALEXANDER SKRJABIN | Pianosonate nr. 5

KRAAKHUIS TICKETS € 22

25NOVEMBER 2014

Page 26: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

ELLE

R YE

SKEL

IN ©

DAV

E KAU

FMAN

RED HILL ORCHESTRA JOZEF DUMOULIN, ELLERY ESKELIN & DAN WEISS BRUSSELS VOCAL PROJECTTussen droom en daadNa het voltooien van zijn soloalbum op Fender Rhodes (een wereldpremiè-re voor de legendarische elektrische piano), stelt de vanuit Parijs werkende Jozef Dumoulin een trio voor met twee opvallende figuren uit de inter-nationale jazz: de gelauwerde saxofonist Ellery Eskelin en de veelzijdige drummer Dan Weiss. Met een speciaal voor deze bezetting gecomponeerd repertoire mikken de muzikanten op de zone tussen droom en tastbare werkelijkheid.

Het Brussels Vocal Project laat zes unieke stemmen met een achtergrond in jazz, pop en klassiek versmelten tot een fantastisch vocaal ensemble. Op het recent verschenen debuutalbum ‘The Art Of Love’ gingen de zes aan de slag met werk van toonaangevende Belgische componisten als Fabrizio Cassol, Nathalie Loriers en Fabian Fiorini, wat leidde tot een cd vol warme harmonieën, opzwepende ritmes en poëtische teksten.

JOZEF DUMOULIN & THE RED HILL ORCHESTRAJOZEF DUMOULIN, keyboardsELLERY ESKELIN, saxofoonDAN WEISS, drums

BRUSSELS VOCAL PROJECTANU JUNNONEN, zangELSA GRÉGOIRE, zangFRÉDÉRIKE BORSARELLO-TRÉSALLET, zangJONAS COLE, zangFRANÇOIS VAIANA, zangGILLES WIERNIK, zang

VR 14 NOVEMBER 2014 20:00

KRAAKHUISTICKETS € 15ABONNEMENT JAZZ | KRAAKHUIS

BRUS

SELS

VOCA

L PRO

JECT

© S

. MAG

NONE

JOZE

F DUM

OULIN

26NOVEMBER 2014

DOUBLE BILL

+ CD-RELEASE

Page 27: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

27NOVEMBER 2014

LE C

ONCE

RT S

PIRI

TUEL

© ER

IC M

ANAS

LE CONCERT SPIRITUELRameau in grootse vormOok in 2014 blijft Rameau nog jarig, en de festiviteiten gaan ook in De Bijloke verder. Le Concert Spirituel brengt Rameau op zijn best, in een genre dat als geen ander de religieuze en politieke grandeur van het Ancien Régime belichaamt: het grand motet. Rameau schreef er slechts enkele, maar met het élan dat Niquet en zijn Concert Spirituel aan deze muziek verlenen wordt zonneklaar dat Rameau met gemak het niveau van illustere collega’s als Lully en Charpentier evenaart.

LE CONCERT SPIRITUELCHANTRES DU CENTRE DE MUSIQUE BAROQUE DE VERSAILLESHERVÉ NIQUET, muzikale leidingKATHERINE WATSON, sopraanANDERS J. DAHLIN, haute-contreMARC MAUILLON, tenorMARC LABONNETTE, bas

JEAN-PHILIPPE RAMEAU | La princesse de Navarre, suite | Laboravi, grand motet | Quam dilecta, grand motet | Castor et Pollux, suite | In convertento, grand motet

ZA 15 NOVEMBER 2014 20:00

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 32 RANG 1 / € 26 RANG 2ABONNEMENT OUDE MUZIEK | MAGISTRAAL

Page 28: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

KARB

IDO

ENSE

MBLE

JOKE

VAN

LEEU

WEN

© M

ICHI

EL H

ENDR

YCKX

ZO 16 NOVEMBER 2014 – 10:30 & 15:00 ZO 16 NOVEMBER 2014 – 11:00 & 14:00

KARBIDO ENSEMBLEThe Table (7+)Het Poolse ensemble Karbido brengt ieders fantasie op hol met een stuk huisraad – een eigengemaakte houten tafel die ze hebben getransformeerd tot een muzikaal instrument, waarop omzeggens alles gespeeld kan wor-den, van etherische percussieklanken, etnische klanken, tot jazz en heavy metal. Met behulp van handen, vuisten, vingers, maar ook snaren, bogen, muntstukken tot wijnglazen creëren ze een collage van klanken die refe-reren aan culturen uit de vier windstreken. Het project is een indrukwekkend opwindende, originele, innovatieve performance voor jong en oud. U gelooft uw ogen en oren niet.

KARBIDO ENSEMBLEMICHAŁ LITWA LITWINIECPAWEŁ CZEPUŁKOWSKIIGOR GAWLIKOWSKIMAREK OTWINOWSKIJACEK TUŃCZYK FEDOROWICZ, klankTOMASZ SIKORA, licht

JOKE VAN LEEUWENMuzikale vertelling voor kinderen (10+) Toen mijn vader een struik werdToda’s vader moet op een dag gaan vechten in het zuiden van het land. Voor de enen of de anderen, dat is Toda niet helemaal duidelijk. Gelukkig heeft hij het handboek Wat Elke Soldaat Moet Weten. Hierin staat precies hoe hij zich met takjes en bladeren kan verkleden als struik, zodat de vijand hem niet herkent. Toda zelf moet vluchten, naar het buurland, waar haar moeder woont.

Joke van Leeuwen bewerkt, samen met pianiste Caroli-ne Deutman, speciaal voor Muziekcentrum De Bijloke haar succesverhaal ‘Toen mijn Vader een Struik werd’ tot een avontuurlijke muzikale vertelling met klank en beeld. Ze toont ons de onzin van oorlog doorheen To-da’s onbevangen ogen. Mét humor en verwondering.

JOKE VAN LEEUWEN, vertellerCAROLINE DEUTMAN, pianoANNE KORFF DE GIDTS, cello

Productie: Muziekcentrum De Bijloke Gent

KRAAKHUIS CONCERTZAALTICKETS € 12 / € 5 (-19) TICKETS € 12 / € 5 (-19)

DIT CONCERT IS OOK EEN SCHOOLVOORSTELLING (5DE LEERJAAR T.E.M. 2DE MIDDELBAAR). MEER INFO OVER ONS SCHOLENAANBOD: ZIE PAGINA 118 OF VRAAG NAAR ONZE SCHOLENBROCHURE.

MA 17 + DI 18 NOVEMBER – 11:00 & 14:00

28NOVEMBER 2014

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN

Page 29: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

EUBO

EUBOCantor versus priesterTwee van de grootste en meest productieve componisten van de late barok geconfronteerd, de cantor en de priester. Hoe religieus ook in hun functies, Bach en Vivaldi waren in de eerste plaats musici van onvergelijkbaar gehalte. Rachel Podger en het European Union Baroque Orchestra spelen met jeugdige virtuositeit en briljant barokgevoel beide componisten tegen elkaar uit. Daarbij gaan ze ook onderling de confrontatie niet uit de weg: twee violen, twee celli of een groter ‘concertino’ wedijveren met de overige musici. Een muzikaal steekspel om niet te missen!

EUROPEAN UNION BAROQUE ORCHESTRARACHEL PODGER, viool, muzikale leiding

JOHANN SEBASTIAN BACH | Vioolconcerto in D, BWV 1053 | Brandenburgs Concerto nr. 3 in G, BWV 1048 | Concerto voor 2 violen in d, BWV 1043ANTONIO VIVALDI | Concerto voor 2 celli in g, R 531 | Vioolconcerto in F, ‘Herfst’ (Le quattro stagioni, opus 8 nr. 3, R 293) | Vioolconcerto in f, ‘Winter’ (Le quattro stagioni, opus 8 nr. 4, R 293)

WO 19 NOVEMBER 2014 20:00

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 22ABONNEMENT OUDE MUZIEK | MINIATUUR

29NOVEMBER 2014

Page 30: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

VICTO

RY B

OOGI

E WOO

GIE ©

PIET

MON

DRIA

AN

ASKO|SCHÖNBERGLouis Andriessen 75!De Nederlander Louis Andriessen (°1939) behoort tot de meest opmer-kelijke en invloedrijke componisten van de voorbije halve eeuw. Zijn Europese variant van de minimal music sluit aan bij het werk van Steve Reich, Philip Glass en Terry Riley maar incorporeert ook invloeden van jazz, rock, Stravinski en oude muziek. Het saxofoonkwartet Facing Death baseerde hij zelfs op Charlie Parker’s Ornithology. Hokjes zijn er immers om buiten gedacht te worden!

De Stijl, een van zijn bekendste werken, verwijst naar de gelijknamige artistieke stroming waar onder andere Piet Mondriaan deel van uitmaakte. De vier stemmen zingen over de ‘zuivere lijnen’ die zo belangrijk waren voor de schilder, die – zo leren we – ook een ster op de dansvloer was. Het grote ensemble wervelt tussen jazz, Corelli, beats, Bach, boogiewoogie, Stravinski en wordt zo een volbloed Andriessen.

ASKO|SCHÖNBERGARTVARK SAXOPHONE QUARTETVOCAALLABETIENNE SIEBENS, muzikale leiding

LOUIS ANDRIESSEN | Hoketus | Facing Death | De Stijl

ZA 22 NOVEMBER 2014 20:00

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 24

30NOVEMBER 2014

Page 31: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

ZO 23 NOVEMBER 2014 – 16:00 ZO 23 NOVEMBER 2014 – 13:00-15:00

DEFILHARMONIEKIDconcert | Stuk Stroganoff (6+)Thee met een slok wodka, bontmutsen en beren-pelsen, rondfladderende ballerina’s, matroesjka’s en baboesjka’s, Siberische winters volgepakt met sneeuw, rode pleinen, stoere notenkrakers, bietensoep met zure room, liefde met een snik, steppes zo ver het oog reikt, zinderende balalaika’s, kersentuinen in bloei, Ivan de verschrikkelijke en Peter de Grote, schuld en boete, oorlog en vrede. De kozakken van theatergroep Lazarus en dirigent Dirk Brosséjevitsj heten u welkom in Rusland!

DEFILHARMONIEDIRK BROSSÉ, muzikale leidingJORIS VAN DEN BRANDE, tekst en spelGÜNTHER LESAGE, spelCHARLOTTE VANDERMEERSCH, spel

MUZIKALE WORKSHOP VOOR KINDEREN (6+)Stuk StroganoffBen je ook zo’n stoere Russische bink? Of eerder een elegante prinses? Dompel je onder in de fantasierijke Russische klankenwereld en kom naar de workshop. Twee uur lang wordt je overspoeld door de meest kleurrijke muziek, onder leiding van de ervaren ani-matoren van Jeugd en Muziek.

Geen muzikale voorkennis vereist

CONCERTZAAL TICKETS € 20 / € 7 (-19)ABONNEMENT KIDCONCERTEN

TICKETS € 5

DO 20 NOVEMBER 2014 11:00 & 14:00DIT CONCERT IS OOK EEN OORCOLLEGE VOOR HET BASISONDERWIJS (3DE T.E.M. 6DE LEERJAAR). MEER INFO OVER ONS SCHOLENAANBOD: ZIE PAGINA 118 OF VRAAG NAAR ONZE SCHOLENBROCHURE.

VLNR

CHA

RLOT

TE VA

NDER

MEER

SCH

- GÜN

THER

LESA

GE -

JO

RIS

VAN

DEN

BRAN

DE ©

SOF

IE SI

LBER

MANN

KIDCONCERT MET MUZIEK VAN BORODIN, RIMSKI-KORSAKOV EN MOESSORGSKI

31NOVEMBER 2014

OORCOLLEGE

FAMILIE-VOOR-STELLING

Page 32: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

32NE

DERL

ANDS

KAM

ERKO

OR ©

AER

NOUT

OVE

RBEK

E

ELIA

S ST

RING

QUA

RTET

© B

ENJA

MIN

EALO

VEGA

WO 26 NOVEMBER 2014 – 20:00

NEDERLANDS KAMERKOORTriptiek uit Frans-VlaanderenHet Nederlands Kamerkoor is weer helemaal terug. Onder leiding van Paul Van Nevel brengt het een landschapsschildering van Vlaanderen in de vijftiende en zestiende eeuw. Grondige bronnenstudie leidde tot drie ‘panelen’, elk gewijd aan een andere componist en zijn stad-aan-een-stroom. François Regnards kleur-rijke Babylon aan de oevers van de Eufraat wordt ge-volgd door Rome en het Vaticaan aan de oevers van de Tiber, verklankt door Gaspard van Weerbeke en door Philippe Carons panoramische zicht op de Schelde in zijn aartsbischoppelijke stad Kamerijk.

NEDERLANDS KAMERKOORPAUL VAN NEVEL, muzikale leiding

FRANÇOIS REGNARD | Super flumina Babylonis | In te Domine spera-vi | Las, je me plains | Et factum est postquam in captivitatemGASPARD VAN WEERBEKE | Lamentationes Jeremiae Prophetae | Officium Papale PHILIPPE CARON | Le despourveu infortuné | Missa Guazzabuglio | Hélas! que pourra devenir mon cueur

ELIAS STRING QUARTETGracieuze versus dramatische stijlHet Britse Elias Quartet is een van de opvallendste ontdekkingen van de laatste jaren.

In 2010 won het kwartet de BBC Music Magazine Award ‘Newcomer of the year’ voor hun debuut-cd met werk van Benjamin Britten.

In 2014 starten ze met de volledige Beethovencyclus in Wigmore Hall in Londen en in de VS. In De Bijloke pluk-ken we enkele vruchten van dat project. Er is een wereld van verschil tussen de jonge, nog gracieus classicistisch schrijvende Beethoven van eind 1790 en de radicaal dra-matische Beethoven van een kwarteeuw later. Tussendoor op het programma staat een van de grappigste Russische kwartetten van een andere Wiener: papa Haydn.

ELIAS STRING QUARTETSARA BITLLOCH, vioolDONALD GRANT, vioolMARTIN SAVING, altvioolMARIE BITLLOCH, cello

LUDWIG VAN BEETHOVEN | Strijkkwartet in A, opus 18 nr. 5JOSEPH HAYDN | Strijkkwartet in G, opus 33 nr. 3 ‘Vogel’LUDWIG VAN BEETHOVEN | Strijkkwartet in c, opus 131

CONCERTZAALINLEIDING 19:15

TICKETS € 24ABONNEMENT OUDE MUZIEK | STEMMEN

NOVEMBER 2014

DO 27 NOVEMBER 2014 – 20:00

CONCERTZAAL TICKETS € 22ABONNEMENT STRIJKKWARTET STRIJKKWARTET | COMBI HANDELSBEURS

Page 33: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

33

STEV

E SW

ALLO

W

BOYA

N VO

DENI

TCHA

ROV

VR 28 NOVEMBER 2014 – 20:00 ZA 29 NOVEMBER 2014 – 20:00

VERDER IN DE BIJLOKE DIT SEIZOEN: DE SCHILDERIJENTENTOONSTELLING VAN MOESSORGSKI KOMT OOK VOOR IN PIANOVERSIE TIJDENS EEN MULTIME-DIAAL CONCERT DOOR MIKHAIL RUDY OP 5 NOVEMBER 2014 (ZIE P. 24).

STEVE SWALLOW QUINTETDe finesse van de veteraanSteve Swallow (°1940) stond als jongeling naast jazzgi-ganten als Jimmy Giuffre en Gary Burton en legde de voorbije halve eeuw een uniek parcours af, waarbij hij als muzikant en componist steeds meer aanzien kreeg. Binnen dit kwintet speelt hij met zijn levenspartner, de legendarische pianiste Carla Bley, die hier voor het Hammondorgel kiest. Samen met een paar jongere zwaargewichten, met wie hij het goed onthaalde ‘Into The Woodwork’ (2013) opnam, bewijst de eminentie dat hij nog steeds garant staat voor intelligente compo-sities, melodieuze rijkdom, gewiekste interactie en de elegantie van een kamerensemble.

STEVE SWALLOW QUINTETSTEVE SWALLOW, elektrische basCARLA BLEY, HammondorgelSTEVE CARDENAS, gitaarCHRIS CHEEK, tenorsaxofoonJORGE ROSSY, drums

SYMFONIEORKEST VLAANDERENMijlpalen uit de symfonische literatuurAaron Copland is een van de sleutelfiguren uit de Amerikaanse muziek van de 20ste eeuw. Zijn Lincoln Portrait uit 1941 was een onovertroffen succes, tijdens de oorlogsjaren, maar was ook daarna niet weg te branden van de internationale podia.

Beethoven was al goed doof toen hij zijn Derde Piano-concerto in 1803 creëerde. Wellicht zal dat hebben mee-gespeeld in de opvallend individuele, emotionele toon die erin vervat ligt. Ravels orkestratie van Moessorgski’s Schilderijententoonstelling sloeg in 1922 in als een bom. Velen probeerden het hem na te doen, maar het was Ravels partituur die als enige bleef bovendrijven.

SYMFONIEORKEST VLAANDERENJAN LATHAM-KOENIG, muzikale leidingBOYAN VODENITCHAROV, piano

AARON COPLAND | A Lincoln PortraitLUDWIG VAN BEETHOVEN | Pianoconcerto nr. 3 in c, opus 37MODEST MOESSORGSKI | Schilderijententoonstelling (orkestratie Maurice Ravel)

CONCERTZAAL CONCERTZAALINLEIDING 19:15

TICKETS € 24ABONNEMENT JAZZ | ICONEN

TICKETS € 30 RANG 1 / € 24 RANG 2ABONNEMENT SYMFONIEORKEST VLAANDEREN

NOVEMBER 2014

Page 34: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

AGENDA

DECEMBER 2014

Page 35: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

35

PARADISE LOST FESTIVAL

MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG

01 02 03 04 05 06 07

08 09 10 11 12 13 14

15 16 17 18 19 20 21

22 23 24 25 26 27 28

29 30 31

LOD MUZIEKTHEATER / LÂCHEZ TOUT ! | ENOUGH ALREADY

SPECTRA / KUBRICK’S BONE

BRAM DE LOOZE SEPTYCH / JAZZ

GERDA DENDOOVEN / HET VERLOREN PARADIJS (10+)

BELCEA QUARTET

LES SIÈCLES & VLAAMS RADIO KOOR / DAVID

ENSEMBLE ADAPTER / LONGITUDE | FRANZSON

GERDA DENDOOVEN / HET VERLOREN PARADIJS (10+)

IL FONDAMENTO / ALMEIDA

CAMILLE THOMAS & BEATRICE BERRUT / KABALEVSKI, RACHMANINOV

DEFILHARMONIE / BEETHOVEN, BRAHMS

ACADEMY OF ANCIENT MUSIC / HAENDEL

Page 36: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

36

PARADISE LOST

DECEMBER 2014

PARADISE LOST

PARA

DISE

LOST

© JU

D TU

RNER

Page 37: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

37DECEMBER 2014

Geloven we nog in een betere wereld? Welke zijn onze paradij-zen, reële, verlangde, ingebeelde? Sterker uitgedrukt: kunnen we nog wel dromen? Kunnen we het nog aan om te werken aan een andere, betere wereld? Hebben we wel het lef?

Het lijkt een eenvoudige ja/neen-vraag, maar ze is confronte-rend en onontkoombaar. Want pas als we ‘ja’ zeggen, roepen, fluisteren, stamelen, kunnen we verder. Onvermijdelijk volgt meteen de tweede vraag: hoe ziet die wereld er uit?

Stappen zetten naar een betere wereld is per definitie grensover-schrijdend. Over de grens die ‘nu’ van ‘later’ scheidt, van wat wel of nog is naar wat niet meer zal zijn. En vice versa. Paradijzen hebben in de meeste gevallen een zonne- en een schaduwkant. Ze zijn als een batterij — of als de wereld zelf: ze hebben twee polen. De positieve is die van de rijstpap en de gouden lepeltjes. Daar vinden we alle geneugten, lichamelijke en geestelijke, alle schoonheid, zachtheid en liefde in overvloed. Aan de negatieve kant verschijnt dan de afwezigheid van wat ons irriteert, leed berokkent of eenzaam maakt: geen lekke banden in het Paradijs, geen depressies, ziekte of verzuring.

Eén van de eigenschappen van kunst is dat ze ons een spiegel voorhoudt van onze oude en recente illusies, denkbeelden en verwachtingen. Ooit zetten we — godgelijk — “powers of natu-re and machinery” (Thoreau) in om onze paradijzen te creëren. Om er eindelijk weer te vertoeven eigenden we ons ongerepte werelden toe — desnoods met geweld.

Is het een illusie om te geloven dat het mogelijk is een plan uit te stippelen, rationeel of irrationeel, wanneer de weg ons van ideo-logie langs wapens en technologie naar lijden leidt? Misschien zoeken we het beter elders, weg van dit dwaalspoor, en kunnen het paradijs op onze eigen oude denkbeelden veroveren: “Thou shalt possess a paradise within thee, happier farr” (Milton).

Durft u mee in de spiegel kijken?

4-13 DECEMBER 2014 AGENDADO 0420:00 - CONCERTZAAL LOD MUZIEKTHEATER - LÂCHEZ TOUT ! | ENOUGH ALREADY

VR 0520:00 - CONCERTZAAL SPECTRA - KUBRICK’S BONE

WO 1015:00 - KRAAKHUIS GERDA DENDOOVEN - MUZIKALE VERTELLING VOOR KINDEREN (10+) | HET VERLOREN PARADIJS

DO 1120:00 - CONCERTZAAL LES SIÈCLES & VLAAMS RADIO KOOR - DAVID

VR 1220:00 - CONCERTZAAL ENSEMBLE ADAPTER - LONGITUDE | FRANZSON

ZA 1315:00 - KRAAKHUIS GERDA DENDOOVEN - MUZIKALE VERTELLING VOOR KINDEREN (10+) | HET VERLOREN PARADIJS

20:00 - CONCERTZAAL IL FONDAMENTO - ALMEIDA

Page 38: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

38DECEMBER 2014LO

D

LÂCHEZ TOUT ! | ENOUGH ALREADYDe kunst van de vernietiging volgens François SarhanLâchez tout ! is een concert, een film en een theatervoorstelling in één. We volgen Bobok op zijn zoektocht doorheen de stad naar een onmogelijke utopie, op het snijpunt tussen kunst, ideologie en vernietiging. Bobok doolt, kijkt rond, omzeilt obstakels, en volgt zijn eigen neurotische spelre-gels. Zijn eigenlijke missie: schijnbaar betekenisloze objecten verzamelen, en bommen leggen. Een explosief boek is zijn leidraad: de encyclopedie van Professeur Glaçon. Een boek dat de werkelijkheid verwerpt en passio-neel de verbeelding preekt. Te gloedvol voor een man als Bobok - Tati met een donker randje. Hij neemt de verbeelde utopie van zijn encyclopedie letterlijk en gaat tot actie over: het lelijke vernietigen, en de wereld tot een kunstwerk herscheppen. Tegen elke prijs.

RED NOTE ENSEMBLEFRANÇOIS SARHAN, componist, vertellerJULIEN BAISSAT & CÉLINE BERNARD, geluidskunstenaars

Productie: LOD muziektheater

DO 4 DECEMBER 2014 20:00

CONCERTZAALTICKETS € 22KEUZEABONNEMENT PARADISE LOST

PARADISE LOST

BELGISCHE PREMIÈRE

Page 39: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

39DECEMBER 2014

SPECTRAKubrick’s BoneEen legendarische scène, misschien wel een van de bekendste uit de film-geschiedenis. Een wezen, ergens tussen aap en mens, ontdekt het ‘gereed-schap’. Een werktuig dat geen deel is van zijn lijf, dat sterker is dan zijn vlees, harder. Het wezen kan nu leren bouwen, bewerken en doden. Kennis en vooruitgang, betere leefomstandigheden, Paradise Lost.

In 2005 schreef Luca Francesconi (°1956) Kubrick’s Bone, zijn veelge-prezen concerto voor cimbalom en ensemble. Hij baseerde het stuk op bovenstaande scène uit Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey en speelt met de dubbelzinnige relatie tussen mens en gemechaniseerde wereld. De machinale complexiteit wordt muzikaal gethematiseerd maar Francesconi is duidelijk ook op zoek naar – een verloren? – lijfelijkheid.

SPECTRAFILIP RATHÉ, muzikale leidingLUIGI GAGGERO, cimbalom

LUCA FRANCESCONI | Kubrick’s BoneDAAN JANSSENS | Nieuw werkISABEL MUNDRY | Dufay-Bearbeitungen

VR 5 DECEMBER 2014 20:00

CONCERTZAALTICKETS € 22KEUZEABONNEMENT PARADISE LOST

2001

, A S

PACE

ODY

SSEY

© S

TANL

EY K

UBRI

CK

PARADISE LOST

Page 40: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

40DECEMBER 2014SE

PTYC

H

BRAM DE LOOZE SEPTYCHCreativiteit tussen compositie en improvisatieMet dit gloednieuwe project wil pianist Bram De Looze (°1991) zowel gecomponeerde als geïmproviseerde muziek op een subtiele manier ver-mengen met invalshoeken uit hedendaagse klassieke muziek en jazz. Voor de nieuwe composities van Robin Verheyen, Bo Van der Werf en hemzelf kiest hij voor een ongebruikelijke bezetting: een driekoppige blazerssectie van saxofoons en klarinetten, twee cello’s, piano en drums. De musici die hij daarvoor bij elkaar bracht zijn stuk voor stuk kleppers uit de interna-tionale jazz en improvisatie, en muzikanten die met hun uiteenlopende bagage bijdragen aan het eclectische karakter van dit project.

BRAM DE LOOZE SEPTYCHBRAM DE LOOZE, pianoROBIN VERHEYEN, sopraan- en tenorsaxBO VAN DER WERF, baritonsax en basklarinetJOACHIM BADENHORST, tenorsax en klarinettenLESTER ST-LOUIS, celloDANIEL LEVIN, celloFLIN VAN HEMMEN, drums

DI 9 DECEMBER 2014 20:00

KRAAKHUISTICKETS € 15ABONNEMENT JAZZ | KRAAKHUIS

Page 41: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

41DECEMBER 2014

GERDA DENDOOVENMuzikale vertelling voor kinderen (10+) | Het verloren paradijsParadise Lost is het grootste, beste en beroemdste gedicht van John Milton. Hij leefde vierhonderd jaar geleden in een wereld die nog groen was. Toen hij dit lange gedicht schreef, was hij al enige tijd blind; hij dicteerde het aan zijn dochter. Tot daar de inspiratie.

Gerda Dendooven maakt haar eigen verhaal over hemel en hel, engelen en duivelen, beesten en bangeriken, sneeuwstormen en zonnebranden in Het Verloren Paradijs.

Samen met Rudi Genbrugge, een duivel op accordeon, drums, gitaar en piano - en enkele beesten vertelt ze dit verhaal in woorden en wonderlijke beelden.

GERDA DENDOOVEN, vertellerRUDI GENBRUGGE, accordeon, drums, gitaar, piano

Productie: Muziekcentrum De Bijloke Gent

WO 10 DECEMBER 2014 ZA 13 DECEMBER 2014 15:00KRAAKHUISTICKETS € 15 / € 7 (-19)

GERD

A DE

NDOO

VEN

© JO

HAN

JACO

BS

PARADISE LOST

DIT CONCERT IS OOK EEN SCHOOLVOORSTELLING (5DE LEERJAAR T.E.M. 2DE MIDDELBAAR). MEER INFO OVER ONS SCHOLENAANBOD: ZIE PAGINA 118 OF VRAAG NAAR ONZE SCHOLENBROCHURE.

Page 42: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

42DECEMBER 2014LE

S SI

ECLE

S ©

ANS

GAR

KLOS

TERM

ANN

LES SIÈCLES & VLAAMS RADIOKOORDe ontdekking van AmerikaVandaag tussen de plooien gevallen, maar dankzij het jonge Franse orkest Les Siècles toe aan herontdekking: de Franse romantische componist Félicien David.

Les Siècles is dé revelatie van de voorbije jaren. Samen met het Vlaams Radio-koor interpreteren ze de grootschalige ‘ode-symphonie’ Christophe Colomb (1847) op historische instrumenten uit het midden van de 19de eeuw.

David had het voor exotische onderwerpen. In zijn tijd werd hij hevig bewonderd door Franse collega’s als Berlioz, Saint-Saëns, Gounod, Bizet, Delibes en Roussel. In 1847 levert hij een magistrale ode-symfonie af voor solisten, recitant, koor en orkest waarin zich het verhaal afspeelt van de ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus.

Met de ode-symfonie was David de uitvinder van een genre dat het midden hield tussen een oratorium en een melodrama. Hij voegt vier spec-taculaire tussenspelen in, een principe dat al werd toegepast door Benda in de 18de eeuw en geïntegreerd was in de pre-romantische opera Fidelio van Beethoven. Maar David verveelvoudigt de dramatische impact en accentueert de beschrijvende kracht van de orkestbegeleiding. Daar waar Beethoven de muziek aanwendt als sonore transpositie van de personages op scène, creëert David een geluidswereld waarbij de immense grootsheid van een barre woestijn of oceaan zich voor onze ogen ontrollen. En Berlioz zag dat het goed was...

LES SIÈCLESVLAAMS RADIOKOORFRANÇOIS-XAVIER ROTH, muzikale leidingKAREN VOURC’H, sopraanJULIEN BEHR, tenorDENIS PODALYDÈS, vertellerJOSEPH WAGNER, CHRISTOPHE COLOMB

FÉLICIEN DAVID | Christophe Colomb (1847)Productie i.s.m. het Palazzetto Bru-Zane, Centre de musique romantique française

Met boventiteling.

DO 11 DECEMBER 2014 20:00

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 32 RANG 1 / € 26 RANG 2KEUZEABONNEMENT PARADISE LOST

PARADISE LOST

Page 43: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

43DECEMBER 2014

IL FO

NDAM

ENTO

ENSE

MBLE

ADA

PTER

ZA 13 DECEMBER 2014 – 20:00VR 12 DECEMBER 2014 – 20:00

IL FONDAMENTOLa GiudittaEen jonggestorven geniale componist die niet voor Haendel hoeft onder te doen: Francisco Antonio de Almeida. Hij leerde het vak in Rome en werd in Portugal de leidende componist van zijn generatie. Als twintiger schreef hij zijn eerste meesterwerk, het oratorium La Giuditta. Almeida portretteert een geslepen Judith, die op sluwe wijze Holofernes verleidt en vermoordt en zo diens veroveringsplannen doorkruist. Almeida zoekt het beste gezelschap op: een libretto van Metastasio, dat grootmeesters als Alessandro Scarlatti en de jonge Mozart zou inspireren.

IL FONDAMENTOPAUL DOMBRECHT, muzikale leidingRAFFAELLA MILANESI, Giuditta, sopraanLIESBETH DEVOS, Achiorre, sopraanCLINT VAN DER LINDE, Ozia, contratenorGERD TÜRK, Oloferne, tenor

FRANCISCO ANTONIO DE ALMEIDA | La Giuditta

ENSEMBLE ADAPTERLongitudeOp het hoogtepunt van de Napoleontische oorlogen geeft de Deense koninklijke horlogemaker zijn zoon een schip om tegen de Engelsen ten strijde te trekken. Jørgen Jørgensen, een uitgesproken anglofiel, geeft zich bij de eerste gelegenheid over. Met Engelse hulp slaagt hij er niet veel later in de Denen van de troon te stoten in hun verpauperde kolonie IJsland. Jørgensen roept zich uit tot bevrijder van het eiland, zijn rijk duurt 40 dagen.

In Longitude verkennen Davíð Brynjar Franzson en Ensemble Adapter hoe Jørgensen schijnbaar tegenstrij-dige identiteiten aangemeten krijgt. Held en verrader, kolonisator en bevrijder: hij was het allemaal.

ENSEMBLE ADAPTERAREND PINOY, spel

DAVÍÐ BRYNJAR FRANZSON, muziekDAVYDE WACHELL, regie, beeldANGELA RAWLINGS, tekstHALLDÓR ÚLFARSSON, beeld

CONCERTZAALINLEIDING 19:15

CONCERTZAAL TICKETS € 32 RANG 1 / € 26 RANG 2ABONNEMENT OUDE MUZIEK MAGISTRAALKEUZEABONNEMENT PARADISE LOST

TICKETS € 22ABONNEMENT MUZIEK EN SCÈNEKEUZEABONNEMENT PARADISE LOST

PARADISE LOST

HANDELSBEURS

BELCEA QUARTETWO 10 DECEMBER 2014 – 20:15HANDELSBEURS TICKETS € 22 ABONNEMENT STRIJKKWARTET | COMBI HANDELSBEURS

Page 44: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

CAMI

LLE T

HOMA

S - B

EATR

ICE B

ERRU

T

LISAN

NE S

OETE

RBRO

EK ©

IGOR

COR

BEAU

WO 17 DECEMBER 2014 – 14:00 DO 18 DECEMBER 2014 – 20:00

CAMILLE THOMAS & BEATRICE BERRUTRussische kleuren Ondanks hun jeugdige leeftijd hebben zowel celliste Camille Thomas als pianiste Beatrice Berrut al een indrukwekkend cv. Ze zijn niet alleen een hechte twee-eenheid, ze delen ook een liefde voor de Russi-sche taal en muziek. Dat laten ze eens te meer horen in dit concert met Russische werken voor cello en piano uit de twintigste eeuw. Het bekendste werk is dat van Rachmaninov, helemaal in het laatromanti-sche idioom. Veel minder bekend, maar zeker net zo boeiend, is de sonate van Dmitri Kabalevski. Het is een van de meest persoonlijke en beste werken van de componist die in het Sovjetsysteem beschuldigd werd van ‘formalisme’.

CAMILLE THOMAS, celloBEATRICE BERRUT, piano

DMITRI KABALEVSKI | Cellosonate in b, opus 71 SERGEJ RACHMANINOV | Cellosonate in g, opus 19

DEFILHARMONIEBeethovens eersteling naast superieure BrahmsOok boezemvrienden hebben wel eens heibel. Wan-neer de ene toevallig componist is, kan die het natuur-lijk goedmaken door een meesterwerk op te dragen aan de ander. Wanneer die ander toevallig violist is, kan dat werk best een concerto zijn. Zo geschiedde althans toen Johannes Brahms het wilde bijleggen met Joseph Joachim. Pikant detail: opdat geen van beiden het grote gelijk zou halen, kreeg Joachims viool het gezelschap van een laconieke cello. Een kolfje naar de hand van Philippe Herreweghe, die Brahms’ superi-eure dubbelconcerto laat voorafgaan door Beethovens symfonische eersteling. Toen al werd voor het grote publiek in Wenen duidelijk dat hij de symfonische wereld grondig dooreen zou schudden.

DEFILHARMONIEPHILIPPE HERREWEGHE, muzikale leidingLISANNE SOETERBROEK, vioolRAPHAEL BELL, cello

LUDWIG VAN BEETHOVEN | Symfonie nr. 1 in C, opus 21JOHANNES BRAHMS | Dubbelconcerto voor viool en cello in a, opus 102

KRAAKHUIS CONCERTZAALINLEIDING 19:15

TICKETS € 22ABONNEMENT MATINEE

TICKETS € 30 RANG 1 / € 24 RANG 2ABONNEMENT DEFILHARMONIE

44DECEMBER 2014

Page 45: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

45DECEMBER 2014

ACAD

EMY O

F ANC

IENT M

USIC

© P

ATRI

CK H

ARRI

SON

ACADEMY OF ANCIENT MUSICHaendel, The MessiahHoe onderhoudt u uw klassiekers? Ze zijn er om in ere gehouden te wor-den, en dat doet u het beste door ze regelmatig te lezen, te bekijken, te be-luisteren. De Academy of Ancient Music brengt Haendels ultieme meester-werk, aangevuurd door topklavecinist en –dirigent Richard Egarr. Het even ervaren als bevlogen ensemble brengt een versie zonder franje of vergeeld vernis, maar een historisch authentieke lezing met een slanke klank. “Most of us would be glad to hear the work seriously performed once before we die”, schreef Bernard Shaw nog in de jaren 1890. Dit is uw kans.

ACADEMY OF ANCIENT MUSICRICHARD EGARR, muzikale leidingAILISH TYNAN, sopraanTIM MEAD, contratenorALLAN CLAYTON, tenorNEAL DAVIES, bas

GEORG FRIEDRICH HAENDEL | The Messiah, HWV 56

VR 19 DECEMBER 2014 20:00

VERDER IN DE BIJLOKE DIT SEIZOEN:DIRIGENT RICHARD EGARR SPEELT OOK EEN SOLORECITAL OP 17 JANUARI 2015 (ZIE P. 49)

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 34 RANG 1 / € 28 RANG 2

Page 46: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

AGENDA

JANUARI 2015

Page 47: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

47

MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG

01 02 03 04

05 06 07 08 09 10 11

12 13 14 15 16 17 18

19 20 21 22 23 24 25

26 27 28 29 30 31

LAVINIA MEIJER / GLASS, SATIE, MERTENS

EDDING KWARTET & BLAZERS VAN HET ORCHESTRE DES CHAMPS-ELYSÉES / BEETHOVEN, SCHUBERT

SYMFONIEORKEST VLAANDEREN / KORNGOLD, LISZT, DEVREESE, RAVEL

RICHARD EGARR / BACH, HAENDEL

DEFILHARMONIE / NIEUWJAARSCON-CERT STAD GENT

CHŒUR DE CHAMBRE DE NAMUR, CAPPELLA MEDITERRANEA / FALVETTI

BRUSSELS PHILHARMONIC / FILMCONCERT | DER LETZTE MANN

JEUGD EN MUZIEK / MUZIKALE WORKSHOP

DEFILHARMONIE / KIDCONCERT | DE ONSTERFELIJKE GELIEFDE (6+)

BIJLOKE-MANUFACTUUR

ENRICO PIERANUNZI, BERT JORIS & BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA / JAZZ

SCHERZI MUSICALI / MONTEVERDI, PERI, CACCINI, LANDI, ROSSI

Page 48: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

LAVIN

IA M

EIJER

© C

ORBI

NO

EDDI

NG Q

UART

ET

WO 7 JANUARI 2015 – 14:00 DO 8 JANUARI 2015 – 20:00

LAVINIA MEIJERRising starDe Nederlandse harpiste van Koreaanse origine Lavinia Meijer bezit de gave om bestaande muziek naar haar hand te zetten. Het levert verrassende en on-bekende invalshoeken van de harpmuziek op. Op haar Belgisch debuut in De Bijloke presenteert ze arrange-menten van Erik Satie, Wim Mertens en bovenal Phi-lip Glass. Minimalistische en atmosferische klanken, muziek waarbij u tot rust komt en wegdroomt.

Haar cd-opname met muziek van Philip Glass kreeg in 2013 de Gouden Plaat voor klassieke muziek van de Nederlandse Vereniging van Producenten en Impor-teurs van beeld- en geluidsdragers. In april volgde een platina onderscheiding voor het album.

LAVINIA MEIJER, harp

PHILIP GLASS | Metamorphosis | Selectie uit The Hours | Selectie uit KoyaanisqatsiWIM MERTENS | N.N.ERIK SATIE | Gymnopédies

EDDING QUARTET & BLAZERSSchubert meet zich met BeethovenSchuberts unieke compositie voor acht musici heeft geen enkele andere componist voor dezelfde bezetting hem ooit voorgedaan. De Weense opdrachtgever wilde absoluut een aanvulling op het septet van Beethoven, dat destijds een grote populariteit genoot. Het octet is een breed uitgewerkt, fijnzinnig werk met heerlijke liedachti-ge melodieën, gevat in een kleurenpalet van op het eerste gezicht moeilijk te verenigen instrumenten. Twee jaar na Schuberts werk kwam Beethoven in 1826 met zijn opus 135 op de proppen, een laatste proeve in het genre. Merk-waardig dan toch, het is een voor zijn doen betrekkelijk kleinschalig en vooral veel milder werk.

Het Edding Quartet bestaat uit vier musici uit het orkest van Collegium Vocale Gent die, net als de blazers, ook lid zijn van het vermaarde Orchestre des Champs-Elysées.

LUDWIG VAN BEETHOVEN | Strijkkwartet in F, opus 135JOHANNES BRAHMS | Vioolconcerto in D, opus 77FRANZ SCHUBERT | Octet in F, D 803

KRAAKHUIS MIRYZAALTICKETS € 22ABONNEMENT MATINEE

TICKETS € 22ABONNEMENT STRIJKKWARTET

EDDING QUARTET BAPTISTE LOPEZ, vioolCAROLINE BAYET, vioolDEIRDRE DOWLING, altvioolAGEET ZWEISTRA, cello

BLAZERS ORCHESTRE DES CHAMPS-ELYSÉESNICOLA BOUD, klarinetNICOLAS CHEDMAIL, hoornJULIEN DEBORDES, fagotDAMIEN GUFFROY, contrabas

48JANUARI 2015

Page 49: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

LIEBR

ECHT

VANB

ECKE

VOOR

T

RICH

ARD

EGAR

R ©

MAR

CO B

ORGG

REVE

VR 16 JANUARI 2015 – 20:00 ZA 17 JANUARI 2015 – 20:00

VERDER IN DE BIJLOKE DIT SEIZOEN: RICHARD EGARR DIRIGEERT OOK DE ACA-DEMY OF ANCIENT MUSIC IN HAENDELS MESSIAH OP 19 DECEMBER 2014 (ZIE P. 45)

SYMFONIEORKEST VLAANDERENLisztige LiebrechtWonderkind Korngold was al een veteraan als compo-nist van toneelmuziek toen hij als twintigjarige Sha-kespeares Much Ado About Nothing van geniale tonen voorzag. Dat Liebrecht Vanbeckevoort de pianocon-certen van Liszt en Devreese interpreteert, kan geen verwondering wekken. Onze jonge Belg is nu eenmaal erg vertrouwd met het werk van Liszt. En Devreeses Vierde Pianoconcerto heeft een bijzondere reputatie als verplicht werk voor de Koningin Elisabethwed-strijd 1983. Vanbeckevoort, laureaat van diezelfde wedstrijd in 2007, neemt de uitdaging aan. Maurice Ravels werkwijze werd door Stravinski smalend als het werk van een ‘Zwitserse klokkenmaker’ bestempeld. Ravel instrumenteerde zijn composities inderdaad met een feilloze precisie, maar nooit doods, wel heerlijk suggestief.

SYMFONIEORKEST VLAANDERENJAN LATHAM-KOENIG, muzikale leidingLIEBRECHT VANBECKEVOORT, piano

ERICH KORNGOLD | Much Ado About Nothing, opus 11FERENC LISZT | Pianoconcerto in Es nr. 1, S. 124FRÉDÉRIC DEVREESE | Pianoconcerto nr. 4MAURICE RAVEL | Ma mère l’oye

RICHARD EGARRKlavecimbelmeestersHoe de gedoodverfde grootmeesters van de late barok nog steeds kunnen verrassen. Bach aan het klavier lijkt immers een evidentie, Haendel wellicht veel minder. Bij Bach- en Haendel-autoriteit Egarr zijn beiden echter in de beste handen. Zijn indrukwekkende discografie bevat heel wat rijkelijk bekroonde Bach- en Haendel-opnamen. En daarnaast reist hij de wereld rond als dirigent van de Academy of Ancient Music, als docent en gastdirigent. Een veelzijdigheid die hem de bijnaam ‘de Leonard Bernstein van de oude muziek’ opleverde.

RICHARD EGARR, klavecimbel

JOHANN SEBASTIAN BACH | Franse Suite nr. 5 in G, BWV 816 | Partita nr. 6 in e, BWV 830 | Partita nr. 1 in Bes, BWV 825 GEORG FRIEDRICH HAENDEL | Suite in E, HWV 430

CONCERTZAALINLEIDING 19:15

KRAAKHUISINLEIDING 19:15

TICKETS € 30 RANG 1 / € 24 RANG 2ABONNEMENT SYMFONIEORKEST VLAANDEREN

TICKETS € 22ABONNEMENT OUDE MUZIEK | MINIATUUR

49JANUARI 2015

Page 50: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

50JANUARI 2015PH

ILIPP

E HER

REW

EGHE

© B

ERT H

ULSE

LMAN

S

DEFILHARMONIENieuwjaarsconcert Stad GentDe late pianoconcerti van Mozart zijn een toppunt van compositorisch vernuft en elegantie. Samen met de Britse toppianist Paul Lewis gaat Philippe Herreweghe op zoek naar de juiste balans tussen wat goed in het oor ligt, wat slim is neergeschreven en wat pianistiek plezier schept. Net zo bedre-ven in het verenigen van denken en voelen als Mozart: Felix Mendelssohn, wiens neoklassieke gratie zich tot de romantiek verhoudt zoals een frisse limoensorbet tot een copieuze maaltijd. Zijn sprankelende Italiaanse sym-fonie laat een mediterraans zonnetje schijnen in de concertzaal.

DEFILHARMONIEPHILIPPE HERREWEGHE, muzikale leidingPAUL LEWIS, piano

WOLFGANG AMADEUS MOZART | Pianoconcerto nr. 25 in C, KV 503FELIX MENDELSSOHN BARTHOLDY | Symfonie nr. 4 in A, opus 90, ‘Italienische’

ZO 18 JANUARI 2015 15:00

CONCERTZAAL

HOUD HET STADSMAGAZINE VAN GENT IN DE GATEN OM TICKETS TE WINNEN VOOR DIT CONCERT.

NIEUW-JAARS- CONCERT

Page 51: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

51JANUARI 2015

CAPP

ELLA

MED

ITERR

ANEA

© JA

CQUE

S VE

RREE

S

CAPPELLA MEDITERRANEA, CHOEUR DE CHAMBRE DE NAMUR De ZondvloedWat als de aarde overspoeld wordt en een woeste vloedgolf alles wegveegt? Een mythisch visioen van duizenden jaren oud, dat tot vandaag de geesten van zowel comedians (Bill Cosby), auteurs (Jeroen Brouwers) als klimato-logen beroert. In 2002 kwam een magistraal zondvloed-oratorium uit 1682 weer boven water, een ‘dialoog voor vijf stemmen en instrumenten’ van de Siciliaanse componist Michelangelo Falvetti. Het weerklinkt onder leiding van de Spaanse dirigent Leonardo García Alarcón, die de laatste jaren een steile opgang maakte op internationale podia en dit eigenzinnige werk opnieuw boven de doopvont hield.

CAPPELLA MEDITERRANEACHOEUR DE CHAMBRE DE NAMURLEONARDO GARCÍA ALARCÓN, muzikale leiding

SOLISTEN:FERNANDO GUIMARÃES, Noé, tenor MARIANA FLORES, rad, sopraanMATTEO BELLOTTO, dio, basEVELYN RAMIREZ MUÑOZ, La Giustizia Divina, contralto FABIÁN SCHOFRIN, La Morte, contratenor MAGALI ARNAULT STANCZAK, L’Acqua, sopraan CAROLINE WEYNANTS, L’Aria & La Natura Humana, sopraan KEYVAN CHEMIRANI, percussie (zarb, oud, darf)

MICHELANGELO FALVETTI | Il diluvio universale

VR 23 JANUARI 2015 20:00

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 32 RANG 1 / € 26 RANG 2ABONNEMENT OUDE MUZIEK | MAGISTRAAL

Page 52: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

52JANUARI 2015 DE

R LE

TZTE

MAN

N ©

MUR

NAU

BRUSSELS PHILHARMONICDer letzte MannIn 2002 werd de soundtrack van de waanzinnige, wonderlijke zwart-witwe-reld van Der letzte Mann schitterend georkestreerd. Brussels Philharmonic brengt nu de live-versie. De film is een expressionistisch meesterwerk. Zwart-witklassieker. Visueel vooruitstrevend en mijlpaal in de stillefilm-geschiedenis. Toen Friedrich Wilhelm Murnau in 1924 Der letzte Mann draaide, kon hij niet voorspellen dat zijn film anno 2014 nog altijd met superlatieven zou worden overladen. Meer nog: het verhaal over een portier die zijn job verliest, heeft in het huidige crisis-Europa nog niets aan relevantie ingeboet.

BRUSSELS PHILHARMONICERNST VAN TIEL, muzikale leiding

FIEDRICH WILHELM MURNAU, regieGUISEPPE BECCE, muziekDETLEV GLANERT, orkestratie, arrangementen en hercompositie

ZA 24 JANUARI 2015 20:00

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 30 RANG 1 / € 24 RANG 2ABONNEMENT BRUSSELS PHILHARMONIC

FILM CONCERT

Page 53: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

KOEN

VAN

IMPE

- A

NN VA

N DE

N BR

OECK

© S

OFIE

SILB

ERMA

NN

ZO 25 JANUARI 2015 – 16:00 ZO 25 JANUARI 2015 – 13:00-15:00

DEFILHARMONIEKIDconcert | De onsterfelijke geliefde (6+)Ludwig van Beethoven een brompottend genie? Don-nerwetter als het niet waar is. Toch was deze tumultu-euze componist van hemelbestormende spektakelklan-ken en goddelijke melodieën ook een mens van vlees en bloed. De jonge dirigent Karel Deseure laat horen dat in elk meesterbrein een gevoelvolle ziel verstopt zit. Met Koen Van Impe als geniale knorrepot en Ann Van den Broeck als zijn onsterfelijke geliefde.

DEFILHARMONIEKAREL DESEURE, muzikale leidingANN VAN DEN BROECK, spelKOEN VAN IMPE, tekst en spel

MUZIKALE WORKSHOP VOOR KINDEREN (6+)De onsterfelijke geliefdeBen je wel eens verliefd? Hou je van die vlinders in je buik? Zet je dan soms de muziek luid en wil je heel luid zingen? Laat je helemaal meeslepen door de klanken van het orkest, en ontdek het tijdens de work-shop. Twee uur pure muziekpret onder leiding van de ervaren animatoren van Jeugd en Muziek.

Geen muzikale voorkennis vereist

CONCERTZAAL TICKETS € 20 / € 7 (-19)ABONNEMENT KIDCONCERTEN

TICKETS € 5

KIDCONCERT MET MUZIEK VAN BEETHOVEN

53JANUARI 2015

FAMILIE-VOOR-STELLING

Page 54: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

MANU

FACT

UUR

© P

HILIP

VAN

OOTE

GEM

ENRI

CO P

IERAN

UNZI

DO 29 JANUARI 2014 – 20:00 VR 30 JANUARI 2014 – 20:00

BIJLOKE-MANUFACTUURDe manufactuur is een muzikaal laboratorium waarin we bevlogen jonge muzikanten de kans willen geven om een (wild/ongewoon/spannend/...) idee uit te testen. Ze kunnen er naar hartenlust experimenteren, de grenzen van hun muzikale universum aftasten, nieuwe vormen verkennen en linken leggen tussen hun eigen uitdrukkingsvorm en andere artistieke disciplines. De resultaten van hun zoektocht krijgen we te zien tijdens een toonmoment. Potten en pinten worden voorzien waartussen de dialoog tussen kij-kers en makers kan starten.

Het programma vindt u op debijloke.be

BRUSSELS JAZZ ORCHESTRAENRICO PIERANUNZI & BERT JORISIn een nieuw jasjeEnrico Pieranunzi, een van de meest gelauwerde pianisten en componisten van de Europese jazz, komt naar België voor een samenwerking met het 16-koppi-ge Brussels Jazz Orchestra, dat essentieel werk van de Italiaan zal uitvoeren, samen met arrangementen van Bert Joris. Pieranunzi en Joris stonden al eerder samen op het podium en in de opnamestudio. Dit project is een nieuwe stap in hun vruchtbare artistieke samen-werking. Pieranunzi zit zelf aan de piano, Joris soleert op trompet. Samen met het BJO, na twintig jaar ster-ker dan ooit, wordt dit een uniek Europees jazzproject.

BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA, big bandFRANK VAGANÉE, altsaxofoon, artistieke leidingENRICO PIERANUNZI, pianoBERT JORIS, trompet

KRAAKHUIS CONCERTZAALTICKETS € 8 TICKETS € 24ABONNEMENT JAZZ | ICONEN

54JANUARI 2015

+ CD-RELEASE

Page 55: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

NICOLAS ACHTEN, bariton, harp, theorbe, muzikale leiding (Orfeo)DÉBORAH CACHET, sopraan (Euridice)LAMBERT COLSON, cornettoVAROUJAN DONEYAN, vioolJUSTIN GLAIE, viola da gambaERIKO SEMBA, lironeKORNEEL BERNOLET, klavecimbel, orgelSOLMUND NYSTABAKK, theorbe

met muziek van ROSSI, MERULA, MONTEVERDI, DE’ CAVALIERI, CACCINI, KAPSBERGER, PERI, FALCONIERO, SARTORIO & LANDI

55JANUARI 2015

SCHE

RZI M

USIC

ALI ©

EMILI

E LAU

WER

S

SCHERZI MUSICALIIl Pianto d’OrfeoJong, bevlogen en begaafd met straf muzikaal talent: het jonge ensemble Scherzi Musicali is dit seizoen opnieuw te gast in De Bijloke. Centraal staat de mythe van Orpheus, symbool van verbintenis tussen tekst en muziek. Talloze componisten uit het Italiaanse Seicento lieten zich door dat oer-verhaal inspireren, Monteverdi, Landi en de concurrenten Peri en Caccini op kop. Met dit prachtige repertoire bouwen Nicolas Achten en Deborah Cachet een nieuw verhaal dat de emotionele evolutie van Orfeo schetst: hij keerde alle andere vrouwen de rug toe, want geen enkele kon tippen aan zijn Euridice.

ZA 31 JANUARI 2015 20:00

MIRYZAALTICKETS € 22ABONNEMENT OUDE MUZIEK | STEMMEN

Page 56: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

AGENDA

FEBRUARI 2015

Page 57: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

57

MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG

01

02 03 04 05 06 07 08

09 10 11 12 13 14 15

16 17 18 19 20 21 22

23 24 25 26 27 28

PAVEL HAAS QUARTET & SLÁVKA P�CHO�OVÁ / DVO�ÁK, HAAS

MICHAEL WOLLNY & TAMAR HALPERIN / JAZZ

ANDREW TYSON / CHOPINVIVIANA SOFRONITSKY & SERGEI ISTOMIN / BEETHOVEN, SCHUBERT, SCHUMANN E.A.

VOYAGES AU BOUT DU PIANO

ENSEMBLE MASQUES / BATTAGLIAS

NADAR ENSEMBLE / RECHT | SEIDL & KÖTTER

B’ROCK & ROEL DIELTIENS / C.P.E. BACH, BOCCHERINI

ROLAND PEELMAN, TEA YOSHIOKA & IVO DELAERE / NUYTS

DEFILHARMONIE & COLLEGIUM VOCALE GENT / SCHUBERT

PIANO+ FESTIVAL

Page 58: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

58FEBRUARI 2015

FESTIVAL PIANO+

4-6 FEBRUARI 2015Wist u dat de viool in sommige culturen een symbool is van losbandigheid? Dan verwijst de piano in het ten onder gaande Avondland zonder twijfel naar cultivering en verfijning, naar virtuositeit, naar het burgerlijke interieur… maar ook naar cabaret en rokerige bars natuurlijk, naar Schubert, Ray Charles, de Great Balls of Fire en zwetende muzikale atleten, geniale gekken met slipjas. Het is een fantastische machine, wellicht een van de meest mi-nutieus ontworpen muziekinstrumenten. Product van jarenlang rekenen, tekenen, schaven en sleutelen op zoek naar perfectie.

Tijdens deze driedaagse leert u bekende en minder bekende gedaantes van het gevleugelde beest kennen. Tijdens de concerten komen enkele voorgangers van de moderne piano aan bod. In een programma met vroege romantische muziek schitteren drie bijzondere 19de-eeuwse vleugels, speciaal overgebracht uit Praag. Verder speelt de zwartgelakte een jazzy duet met zijn barokke neefje, het klavecimbel. Alleen al op hun uiterlijk beoordeeld zijn ze familie, en toch staan ze haast nooit samen op het podium. We sluiten feestelijk af met ‘Voyages au bout du piano’, een hoogmis voor de zwartgelakte. Drie pianisten bewegen zich langs de podia van De Bijloke waar ze verschillende klassieke vleugels, buffetpiano’s en digitale klavieren ter beschikking hebben. De grenzen van de 19de-eeuwse machine worden afgetast, verlegd, van een update voor de 21ste eeuw voorzien. De piano krijgt elektronische verlengstukken, wordt extreem virtuoos en zelfs virtueel bespeeld. U hoort spannende pianomuziek, van solo tot trio, en er duikt zelfs een spookpianiste op.

Tussen de concertmomenten door kan u van een drankje genieten in de pianobar of onze minitentoonstelling bezoeken. Daarvoor laten we een aantal opmerkelijke stukken uit de collectie van het Brussels Muziekinstrumentenmuseum overbrengen. Er tekenen zelfs pianospelende robots present.

Page 59: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

59FEBRUARI 2015

WOL

LNY T

AMPE

RIN

© G

ROSS

E GEL

DEMA

NN

MICHAEL WOLLNY & TAMAR HALPERINDuitse jazz met steralluresMichael Wollny heeft alles wat je kan verwachten van de perfecte jazzpi-anist. Hij combineert technische beheersing met gevoel voor schoonheid en grenzeloze fantasie. Zijn eigen composities benadert hij met evenveel discipline en oor voor creatieve chaos.

Een talent om van dichtbij te volgen, daarom besloot De Bijloke om de jonge Duitser meteen drie seizoenen lang uit te nodigen. Als eerste kennis-making kozen we voor de ‘Wunderkammer’, een uitzonderlijk duo met het klavecimbel van Dr. Tamar Halperin uit Israël. Deze barokspecialiste waagt zich net zo goed aan populaire en elektronische muziek, jazz, een duo met haar levenspartner Andreas Scholl of een optreden als soliste bij de NY Philharmonic.

Het resultaat is een magische soundtrip, die beloond werd met de ‘Echo Jazz award’ voor beste piano-album.

MICHAEL WOLLNY, pianoTAMAR HALPERIN, klavecimbel

WO 4 FEBRUARI 2015 20:00

KRAAKHUISTICKETS € 15ABONNEMENT JAZZ | KRAAKHUIS

PIANO+

Page 60: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

60FEBRUARI 2015

DO 5 FEBRUARI 2015 - 14:00 DO 5 FEBRUARI 2015 - 20:00

ANDREW TYSONDe poëzie van ChopinDeze jonge Amerikaanse laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd 2013 bezit de eigenschap om erg verdeelde reacties uit te lokken bij kenners en liefheb-bers. Maar wat hij bijvoorbeeld met Mozart doet, of in ons geval met Chopin, staat boven elke discussie ver-heven. Tyson? Supernatural, a phenomenal musician, a refined artist, an accomplished pianist – vrij vertaald: steengoed.

Tyson doet een greep uit de 24 preludes van Chopin. Het zijn op zichzelf staande volwaardige stukken. Ze evoceren gevoelens, vertellen een verhaaltje, kortom als materiaal enkel door de meest fijnzinnige poëten uitvoerbaar.

ANDREW TYSON, piano

FRÉDÉRIC CHOPIN | Préludes, opus 28

VIVIANA SOFRONITSKY & SERGEI ISTOMINIn zee met Pleyel, Walter en GrafAnton Walter (Wenen), Conrad Graf (Wenen) en Ignaz Pleyel (Parijs): het zijn ronkende namen van piano-bouwers die eind 18de of in de 19de eeuw pianofortes ontwierpen. Gestimuleerd door componisten en virtuo-zen als Beethoven en Chopin ontspon zich een wedloop naar steeds meer mogelijkheden.

De Praagse instrumentenbouwer Paul McNulty heeft zich toegelegd op de grote diversiteit van de piano’s uit die periodes. Viviane Sofronitsky is zijn vaandeldraag-ster. Ze stelt drie kopieën van historische klavieren voor. Sergei Istomin bespeelt een 18de-eeuwse cello, gebouwd door Leopold Widhalm.

VIVIANA SOFRONITSKY, pianoforteSERGEI ISTOMIN, cello

Walter-piano – Wenen, 18de eeuwLUDWIG VAN BEETHOVEN | Variaties (duo) WOLFGANG AMADEUS MOZART | Rondo (piano solo)

Graf-piano – Wenen, vroege en midden 19de eeuwFRANZ SCHUBERT | Piano soloFELIX MENDELSSOHN | Variaties (duo)ROBERT SCHUMANN | Fantasiestücke (duo)

Pleyel-piano – de ultieme Chopin-pianoFRÉDÉRIC CHOPIN | Nocturne (piano solo) | Introductie/polonaise (duo)ALEKSANDR GLAZOENOV | Elegie, opus 17 (duo)ANTON RUBINSTEIN | Melodie, opus 3 nr. 1 (piano solo)

KRAAKHUIS CONCERTZAALTICKETS € 22ABONNEMENT MATINEE

TICKETS € 22ABONNEMENT KAMERMUZIEK

ANDR

EW TY

SON

© C

HRIS

TIAN

STEIN

ZER

VIVIA

NA S

OFRO

NITS

KY -

SERG

EI IS

TOMI

N ©

MAJ

KA VO

TAVO

VA

PIANO+

Page 61: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

61FEBRUARI 2015

VOYA

GES

AU B

OUT D

U PI

ANO

© D

ANIEL

AUS

TINHO

HERD

VOYAGES AU BOUT DU PIANOPianisten Elisa Medinilla, Frederik Croene en Sebastian Berweck nemen ons enkele uren mee in een wereld waarin de piano meester is. Tijdens korte concertmomenten onderzoeken ze de klankmogelijkheden van het instrument en verbinden ze die met nieuwe technologieën. Zo staat het geweldige Doppel (2009) voor twee piano’s en video van Michael Beil op het programma. De bewegingen en klanken van de pianisten worden live opgenomen, digitaal bewerkt en meteen weer uitgezonden. Er ontstaat een indrukwekkende, complexe, maar ook unheimliche choreografie tussen de muzikanten en hun gedigitaliseerde verleden. De nieuwe technologie dompelt u onder in een wervelend contrapunt van klank en beeld, de mens bespeelt de machine, de machine controleert de mens, hoogst expressief en toch bevreemdend. Muziek voor de 21ste eeuw.

Het wordt een lange nacht. U kan zelf kiezen welke korte concertmo-menten u bezoekt. Tussendoor is de bar open en ruilen de pianisten hun concertvleugels voor de cafépiano.

Kijk op debijloke.be voor het volledige programma en het tijdschema.

ELISA MEDINILLA, pianoFREDERIK CROENE, piano SEBASTIAN BERWECK, pianoWANNES GONNISSEN, klankregie en elektronica

Met muziek van MICHAEL BEIL, ART TATUM, ENNO POPPE, JENS BRAND, JOHANNES KREIDLER, JOHANNES BRAHMS, LEO ORNSTEIN, PAUL CRAENEN, GEORGES APERGHIS, CONLON NANCARROW, BERNARD PARMEGIANI, SCOTT JOPLIN E.A.

VR 6 FEBRUARI 2015 20:00

ALLE ZALENTICKETS € 22

PIANO+

Page 62: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

62FEBRUARI 2015MA

SQUE

S ©

FRA

NCK

FERV

ILLE

ENSEMBLE MASQUESBattagliasIn jaren waarin de Eerste Wereldoorlog volop wordt herdacht, wordt duide-lijk hoe het oorlogsfenomeen oeroud is en in alle domeinen van de samenle-ving zijn sporen naliet. Ook in de barokmuziek is het een steeds terugkerend thema. Van gestileerde dansen tot schaduwgevechten tegen windmolens, van grafscènes tot een sonate genoemd naar het Henegouwse dorp Steenkerke, waar op 3 augustus 1692 een heftig bloedbad ontstond tussen de troepen van Louis XIV en Willem III van Oranje-Nassau. Het jonge en briljante ensem-ble Masques vertolkt het met de nodige brio, vuur en strijdlust.

ENSEMBLE MASQUES:OLIVIER FORTIN, klavecimbel, muzikale leidingSOPHIE GENT & TUOMO SUNI, vioolKATHLEEN KAJIOKA, altvioolMÉLISANDE CORRIVEAU, celloBENOÎT VANDEN BEMDEN, contrabas

ANDREA FALCONIERI | Battalla Barabasse Tenero de Satan | CiacconaCARLO FARINA | Capriccio StravaganteJOHANN HEINRICH SCHMELZER | Balleto Die FechtschuleSAMUEL SCHEIDT | Galliarde BattagliaANTHONY HOLBORNE | The Funerals FRANÇOIS COUPERIN | Sonate La SteinkerkeGEORG PHILIPP TELEMANN | Ouverture - Suite ‘Burlesque de Quixotte’

ZA 7 FEBRUARI 2015 20:00MIRYZAALTICKETS € 24ABONNEMENT OUDE MUZIEK | MINIATUUR

HANDELSBEURS

PAVEL HAAS QUARTET & SLÁVKA P�CHO�OVÁMA 2 FEBRUARI 2015 – 20:15HANDELSBEURS TICKETS € 22 ABONNEMENT STRIJKKWARTET | COMBI HANDELSBEURS

Page 63: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

63FEBRUARI 2015

VERDER IN DE BIJLOKE DIT SEIZOEN: U ZIET DANIEL KÖTTER OPNIEUW AAN HET WERK IN DE BIJLOKE OP DONDERDAG 26 MAART 2015, BIJ DE NEUE VOCALSOLISTEN (ZIE P. 79).

V.L.N

.R H

ANNE

S SE

IDL -

DAN

IEL K

ÖTTE

R (C

) DAN

IEL K

ÖTTE

R

NADAR ENSEMBLERECHTHannes Seidl en Daniel Kötter werken al enkele jaren intensief samen en vormen een bijzonder duo. De eerste schrijft muziek, de tweede is filmma-ker. Samen maken ze een speciale, multimediale theatervorm. Thematisch worden de twee geboeid door de mens in zijn alledaagsheid, de maatschap-pelijke wetmatigheden en de vraag of en hoe die routines kunnen door-broken worden. Dat resulteerde enkele jaren geleden al in een zeer mooie trilogie over de grenzen tussen werk en vrije tijd, passie en vervreemding.

In 2013 ging het eerste deel van hun nieuwe reeks voorstellingen, Econo-mieën van het Handelen, in première. KREDIT gaat over de bankencrisis, het gehavende geloof in een onfeilbaar systeem en te midden daarvan, verkleed als bankier, de mens. Voor hun nieuwe voorstelling, RECHT, komen Seidl en Kötter in Gent werken. Samen met het Vlaamse Nadar Ensemble richten ze hun blik op geografische en andere grenzen. Wetge-ving – de basis voor het ordelijk functioneren van onze moderne samenle-ving – vormt de landkaart waarop demarcatielijnen nagespeurd en grenzen overschreden worden. Ook de begrenzingen van het podium, de klank en de uitvoering zelf worden in vraag gesteld.

NADAR ENSEMBLEHANNES SEIDL, muziekDANIEL KÖTTER, beeld

RECHT is een productie van Muziekcentrum De Bijloke, Gent; Mousonturm, Frankfurt en MärzMusik (Berliner Festpiele), Berlijn.

VR 13 FEBRUARI 2015 20:00

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 22ABONNEMENT MUZIEK EN SCÈNE

PRODUCTIE DE BIJLOKE

BELGISCHE PREMIÈRE

Page 64: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

64FEBRUARI 2015RO

EL D

IELTJ

ENS

© M

ERLIJ

N DO

OMER

NIK

B’ROCK & ROEL DIELTIENSTussen hemel en aardeSedert enkele jaren geldt de muziek van Luigi Boccherini als een ‘Geheim-tipp’ van formaat: meesterlijke muziek uit de tijd van de Weense klassiek, maar met een zuiders, Italiaans-Spaans tintje – kortom, een must om (verder) te ontdekken! De hoogste toppen scheerde Boccherini zonder twijfel met zijn kamermuziek en zijn werk voor cello, zijn eigen instru-ment. B’Rock en Roel Dieltiens presenteren beide facetten. Ze voegen er nog een derde aan toe met Boccherini’s intieme Stabat Mater uit 1781, zijn bekendste vocale werk. Met Robin Johannsen als sopraan schuift u naar het puntje van uw stoel!

BAROKORKEST B’ROCKROEL DIELTIENS, cello, muzikale leidingROBIN JOHANNSEN, sopraan

CARL PHILIPP EMANUEL BACH | Concerto in A, Wq 172LUIGI BOCCHERINI | Celloconcerto nr. 7, G 480 | Stabat Mater voor sopraan en strijkkwintet, G 532

ZA 14 FEBRUARI 2015 20:00

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 32 RANG 1 / € 26 RANG 2ABONNEMENT OUDE MUZIEK | MAGISTRAAL

Page 65: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

ROLA

ND P

EELM

AN

WO 25 FEBRUARI 2015 – 20:00 VR 27 FEBRUARI 2015 – 20:00

FRANK NUYTS’ INTEGRALE PIANOSONATES DEEL VIMuziek die onder de huid kruiptAan alles komt een eind. Voor het laatst treden drie pianisten van uiteenlopende signatuur in het strijd-perk met elk één pianosonate van Frank Nuyts. Roland Peelman sluit de reeks af met de wereldcreatie van nr. 18. De sonate refereert aan de neogotische gevel van het voormalige Bijlokehospitaal en aan een pro-beersel voor pianosolo dat Frank Nuyts zovele jaren geleden componeerde en dat gecreëerd werd door… Roland Peelman. Als pendant van de Nuytssonate stelt Peelman een stuk van Bach voor. Ook de Japanse pianiste Tae Yoshioka en de Vlaming Ivo Delaere zijn vurige pleitbezorgers van de merkwaardige, er vrolijk op los spetterende klankenwereld van Frank Nuyts.

TAE YOSHIOKA, sonate nr. 11IVO DELAERE, sonate nr. 12ROLAND PEELMAN, sonate nr. 18 | Chromatische Fantasie und Fuge in d, BWV 903

FRANK NUYTS | Pianosonates nr. 11 ‘be(LL)oved’, nr. 12 ‘ni poids ni loi’, nr. 18 ‘Orchard’s rim North: Gothic Concretion’JOHANN SEBASTIAN BACH | Chromatische Fantasie und Fuge in d, BWV 903

DEFILHARMONIE & COLLEGIUM VOCALE GENTSchubertiade in groot formaatSchuberts eerste drie symfonieën zijn er voor de sport, met nummer vier wordt het ernst en vanaf nummer zes mikt hij recht in de roos. Met zijn Zesde Symfonie gaf Schubert zelf aan een brug richting grandeur te hebben overgestoken. En groots is deze ‘kleine’ sym-fonie beslist. Wat begint met majestatische akkoorden vol licht en schaduw eindigt met opera-achtige brio. Philippe Herreweghe is fan van dit vergeten meester-werk en plaatst het naast Schuberts mis, zijn voor-laatste en een die hij wellicht zelf nooit heeft gehoord. Maar het is wel zijn mooiste en meest doorleefde mis van de zes. Een Schubertiade in groot formaat.

DEFILHARMONIECOLLEGIUM VOCALE GENTPHILIPPE HERREWEGHE, muzikale leidingILSE EERENS, sopraan WIEBKE LEMKUHL, mezzosopraanSEBASTIAN KOHLHEPP, tenorFLORIAN BOESCH, bas

FRANZ SCHUBERT | Symfonie nr. 6 in C, D 589 | Mis nr. 5 in As, D 678

KRAAKHUIS CONCERTZAALINLEIDING 19:15

TICKETS € 22 TICKETS € 34 RANG 1 / € 28 RANG 2ABONNEMENT DEFILHARMONIE

PHILI

PPE H

ERRE

WEG

HE ©

BER

T HUL

SELM

ANS

65FEBRUARI 2015

Page 66: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

AGENDA

MAART 2015

Page 67: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

67

MIGRATIE FESTIVAL

MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG

01

02 03 04 05 06 07 08

09 10 11 12 13 14 15

16 17 18 19 20 21 22

23 24 25 26 27 28 29

30 31

ASKO|SCHÖNBERG / RZEWSKI, ZENDER

VOORWAARTS MAART / EN AVANT MARS

VOORWAARTS MAART / EN AVANT MARS

PINO DE VITTORIO & LABORATORIO ‘600 / SICILIANE

ZEHETMAIR QUARTETT / HINDEMITH, MOZART, DEBUSSY

HET COLLECTIEF & COLLEGIUM VOCALE GENT / JANÁ�EK

SYMFONIEORKEST VLAANDEREN / JANSSENS, BEETHOVEN, MENDELSSOHN

DEFILHARMONIE / OORCOLLEGE VOOR SCHOLENJORIS BLANCKAERT & SARAH EISA / MUZIEKTHEATERLORE BINON & LUDO MARIËN

JORIS BLANCKAERT & SARAH EISA / MUZIEKTHEATER

LORE BINON & LUDO MARIËN / CABARETLIEDEREN

ENSEMBLE COR-RESPONDANCES / CHARPENTIER

JEUGD EN MUZIEK / MUZIKALE WORKSHOPDEFILHARMONIE / KIDCONCERT | DE KREKEL EN DE MIER (6+)

GAME, ICTUS, SPECTRA & TRIO MEDIAEVAL / SHELTER | GORDON, LANG, WOLFE & MORRISON

EKATERINA LEVENTAL / MUZIKALE VERTELLING (10+) ORCHESTRE ARABO-ANDALOU DE FÈS & FRANÇOISE ATLAN

NEUE VOCALSOLISTEN / MEDITERRANEAN VOICES

ARC ENSEMBLE / MUSIC IN EXILE | BUSCH, BRAUNFELS, LAKSTCHA LIMBERGER TRIO / AFTERPARTY

EKATERINA LEVENTAL / MUZIKALE VERTELLING (10+) PANELGESPREK BRUSSELS PHILHAR-MONIC / SCHREKER, WEILL, RÓZSATCHA LIMBERGER TRIO

MARE NOSTRUM FT. PAOLO FRESU, RICHARD GALLIANO & JAN LUNDGREN / JAZZ

Page 68: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

68MAART 2015FR

EDER

IC R

ZEW

SKI ©

MIC

HAEL

WILS

ON

ASKO|SCHÖNBERGWereldcreatie Pianoconcerto Frederic RzewskiFrederic Rzewski (°1938), een New Yorker met Poolse roots die ondertus-sen al een tijdje in België woont, werd wereldberoemd met het magistrale The People United Will Never Be Defeated (zie p. 98). Vaak wordt hij genoemd tussen de grote namen van het minimalisme maar die vlag dekt de lading van zijn oeuvre allerminst. De componist profileerde zich als politiek geïnspireerd kunstenaar, uitgesproken links. Vandaar misschien ook zijn zeer verfijnde, unieke en innemend eerlijke manier van ‘toegan-kelijk’ schrijven. Dat bleek nog maar eens uit zijn Eerste Pianoconcerto dat in 2013, met de componist aan de piano, gecreëerd werd op de BBC Proms. Hij begon meteen aan een opvolger: het Tweede Pianoconcerto van Rzewski krijgt zijn wereldpremière in De Bijloke met Gentenaar Daan Vandewalle aan de piano.

ASKO|SCHÖNBERGPETER RUNDEL, muzikale leidingDAAN VANDEWALLE, piano

FREDERIC RZEWSKI | Tweede Pianoconcerto (wereldcreatie)HANS ZENDER | 33 Veränderungen über 33 Veränderungen

Het pianoconcerto van Frederic Rzewski is een co-opdracht van TivoliVredenburg Utrecht, Muziek-centrum De Bijloke Gent, De Doelen Rotterdam, Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam en Radio 4 (Nederlandse Publieke Omroep)

WO 4 MAART 2015 20:00

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 22

WERELDPREMIÈRE

Page 69: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

69MAART 2015

© M

ILLA

VIRTA

NEN

VOORWAARTS MAART / EN AVANT MARSInternationaler en multimedialerVoorwaarts Maart/En Avant Mars: het is een begrip geworden. De grote lijnen van het festival zijn bekend. Hofleverancier en ontwerper Hardscore biedt in 2015 een kleurrijk panorama met projecten die nog internationa-ler en écht multimediaal zijn.

Het Finse performancecollectief Milla Virtanen en Leevi Lehtinen ver-mengt livegestuurde animatie met danstheater.

Het Berlijnse ensemble Zafraan brengt live de filmscore van de jonge Bel-gisch-Nederlandse cineast-componist Tomas Hendriks.

De Vlaamse cellovirtuoos en docent aan de Universiteit van Phoenix Tho-mas Landschoot presenteert met zijn vaste pianopartner Liang-yu Wang nieuw en jong werk.

De Amerikaanse componist en fluitist Ned McGowan is te gast met een van zijn ensembles: of het spectaculaire Mumbai Jazz (voor een mix van jazz/Indiase raga), of Hexnut (hedendaags klassiek).

Het Vlaams Sinfonietta, ontstaan in de schoot van het Emanon Ensemble, is van de partij met ‘The Abduction from the East’, een werk voor bas-bari-ton en ensemble van Frank Nuyts.Coproductie Muziekcentrum De Bijloke Gent en vzw Hardscore

VR 6 MAART 2015 ZA 7 MAART 2015

Page 70: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

PINO

DE V

ITTOR

IO ©

RIN

O TR

ASI

ZEHE

TMAI

R QU

ARTE

TT ©

KEIT

H P

ATTIS

ON

WO 11 MAART 2015 – 20:00 DO 12 MAART 2015 – 20:00

PINO DE VITTORIO & LABORATORIO ‘600SicilianeNa talrijke projecten rond de Napelse en Zuid-Ita-liaanse tradities gaat Pino de Vittorio verder op de ingeslagen weg en verkent hij de ongemeen rijke muziekcultuur van Sicilië. Melancholie, vreugde, dans, liefde – geen emotie is hem vreemd. Samen met La-boratorio ‘600 presenteert hij een staalkaart van zowel volks- als kunstliederen uit de 17de en 18de eeuw, die hun neerslag vonden in oude Italiaanse drukken en liedverzamelingen (van niemand minder dan Giacomo Meyerbeer) uit de volgende eeuwen. Een palet van poëtisch tot uitgelaten, van traditioneel tot verfijnd, eeuwenoud maar levend tot vandaag.

PINO DE VITTORIO, zang, barokgitaar, percussie

LABORATORIO ‘600FRANCO PAVAN, theorbe, barokgitaar, muzikale leidingKATERINA GHANNUDI, harp en orgelILARIA FANTIN, theorbe

A la Santaninfàra | Danza cantata | La Pachianella | Ninna nanna ri la rosa | Tu rinnina | Li cinque passi | Passioni di Nostru Signuri | Canzone araba | Ninna nanna delle donne | Capona | La Castagnetta | Donna incostante | Amore celato | Amore sdegnato | Marsalisa | Ora canusco | Richiami | Stabat Mater | Suspiri miei | Tarantella siciliana | Sullu sullu | Er allavò | Siciliana per E | C’eranu tri surelli

ZEHETMAIR QUARTETTSo schnell wie möglichHet Oostenrijkse Zehetmair Quartett behoort tot de fine fleur van de strijkkwartetten. Bovendien is het viertal erg karig met zijn optredens, elk liveconcert is een parel om te koesteren. Het programma, als altijd verrassend, brengt drie werelden samen. Vertoeven we met Mozart en Debussy in bekende regionen, dan is het anders met Hindemith. Hij componeerde zes kwartetten, maar het is nog altijd gissen geblazen waarom Hindemith met die werken niet opgeno-men is in het walhalla van de 20ste-eeuwse muziek, naast componisten als Schönberg, Bartók, Ligeti en Sjostakovitsj. Zijn vijfde kwartet is uiterst virtuoos geschreven, met een fugato op het einde (‘so schnell wie möglich’) waar weinigen zonder ongelukken door geraken.

ZEHETMAIR QUARTETTTHOMAS ZEHETMAIR, vioolKUBA JAKOWICZ, vioolRUTH KILLIUS, altvioolANITA LEUZINGER, cello

PAUL HINDEMITH | Strijkkwartet nr. 5, opus 32 WOLFGANG AMADEUS MOZART | Strijkkwartet nr. 18 in A, KV 464CLAUDE DEBUSSY | Strijkkwartet in g, opus 10

KRAAKHUISINLEIDING 19:15

CONCERTZAALTICKETS € 22ABONNEMENT OUDE MUZIEK | MINIATUUR

TICKETS € 22ABONNEMENT STRIJKKWARTET STRIJKKWARTET | COMBI HANDELSBEURS

70MAART 2015

Page 71: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

REIN

BERT

DE L

EEUW

SYMF

ONIEO

RKES

T VLA

ANDE

REN

© S

IMON

VAN

BOXT

EL

VR 13 MAART 2015 – 20:00 ZA 14 MAART 2015 – 20:00

VERDER IN DE BIJLOKE DIT SEIZOEN: U HOORT NOG MEER NIEUW WERK VAN DAAN JANSSENS IN DE CONCERTEN VAN 5 DECEMBER 2014 (SPECTRA; ZIE P. 39) EN 28 MEI 2015 (HYOID & ATON’&ARMIDE; ZIE P. 102)

VERDER IN DE BIJLOKE DIT SEIZOEN: COLLEGIUM VOCALE GENT ZIET U OOK OP 2 APRIL 2015 MET DE JOHANNESPASSIE VAN J.S. BACH (ZIE P. 86) EN OP 7 MEI 2015 MET SEMELE VAN HAENDEL (ZIE P. 94)

HET COLLECTIEF & COLLEGIUM VOCALE GENTKoormuziek van Janá�ekDe internationale reputatie van de Tsjech Janáček hangt samen met enkele van zijn opera’s, twee sublieme strijk-kwartetten, enkele orkestrale composities en de Glagoli-tische Mis. Dat laatste werk releveert zijn meesterschap op het terrein van de koormuziek. De Nederlandse coryfee Reinbert de Leeuw brengt met twee Vlaamse topensembles een greep uit een groot repertoire koor-muziek, al dan niet instrumentaal begeleid. We ontdek-ken een Janáček die in zijn taal, net als zijn toenmalige collega’s Bartók, Kodály en Vaughan Williams, thema’s en muzikale invloeden uit de Moravische volksmuziek verwerkt: harmonische eenvoud combineert hij met scherpe montages en zangerige lyriek. Het leidt tot een fascinerend gediversifieerd palet.

HET COLLECTIEFCOLLEGIUM VOCALE GENTREINBERT DE LEEUW, muzikale leiding

LEOŠ JANÁČEK | Ridakla (Kinderrijmen) | Concertino | Het spoor van de wolf | De wilde eend | Elegie | Sonata (arr. Reinbert de Leeuw) | Onze berkenboom | Professor Halfar | De zwervende gek

SYMFONIEORKEST VLAANDERENOpus 61: schot in de roosDaan Janssens maakt furore in binnen- en buitenland. Als componist en als dirigent van het Nadar Ensem-ble lijkt niets hem in de weg te staan. Met dit nieuwe orkestwerk meet hij zich meteen met twee historische grootheden.

Beethovens majestueuze, lyrische en bij momenten hef-tige vioolconcert is het eerste in de muziekgeschiedenis waarbij het solo-instrument en de tutti (orkest) met el-kaar verweven werden. Niet evident voor de soliste om haar eigen plek te vinden in de Beethoveniaanse brij.

Met zijn sprankelende muziek brengt Mendelssohn de droomwereld van Shakespeares Midsummer Night’s Dream tot leven.

SYMFONIEORKEST VLAANDERENJAN LATHAM-KOENIG, muzikale leidingSUYOEN KIM, viool

DAAN JANSSENS | CreatieLUDWIG VAN BEETHOVEN | Vioolconcerto in D, opus 61FELIX MENDELSSOHN | Ein Sommernachtstraum, opus 61

CONCERTZAAL CONCERTZAALINLEIDING 19:15

TICKETS € 24ABONNEMENT KAMERMUZIEK

TICKETS € 30 RANG 1 / € 24 RANG 2ABONNEMENT SYMFONIEORKEST VLAANDEREN

71MAART 2015

Page 72: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

72

MIGRATIE

MAART 2015

MIGRATIE

LAMENTATIE

Page 73: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

73MAART 2015

19-28 MAART 2015Zijn we niet allen de helden of slachtoffers van ons eigen leven of van de geschiedenis die ons in de ene of andere rol duwt? Wie ooit Ellis Island, New York, bezocht weet dat de dom-pelaars die van de beroemde schepen van de Red Star Line kwamen, in een grote zaal gekeurd werden. Wie rechts de trap af mocht, kwam Amerika binnen. Wie links de trap af moest, werd zo weer op een schip richting Europa gezet. Uit heel Europa stroomden ze wanhopig naar Hamburg, Antwerpen en andere havens, geteisterd door honger, uitbuiting, racisme, religieus of politiek fanatisme. Deze arme drommels werden de helden van de Verenigde Staten van Amerika..

Vlaanderen houdt van mythen en moedige verhalen maar vergeet soms graag het eigen verleden. Deemoedig moeten we bekennen dat we met zijn allen – wevers, mijnwerkers en boeren – heil zochten in de buurlanden en bijvoorbeeld in Frankrijk behandeld werden als ‘ratten’ of stakingbrekers, zo-als Anne Morelli schrijft in haar boek ‘Belgische emigranten’. Ze haalt hallucinante cijfers aan: tijdens de Eerste Wereld-oorlog zocht 1,3 miljoen Belgen asiel in de buurlanden. Eind negentiende eeuw was 46,6 procent van de vreemdelingen in Frankrijk Belgen. In Noord-Frankrijk werden ze beschouwd als brute alcoholisten en gewelddadige seksueel geobsedeer-den. Vlamingen trokken massaal naar de Waalse steenkolen-bekkens en de Noord-Franse textielfabrieken. Tot ver in de jaren zestig van vorige eeuw gingen de Vlamingen werken in de Franse asten waar suikerbieten verwerkt werden. Lees er even ‘Suiker’ van Claus op na en je wordt er niet goed van. Het maandenlange desolate verblijf op een ast veroordeelde veel Vlamingen tot een onwaardig leven gedomineerd door alcohol en andere sporadische nachtelijke uitspattingen. Moeder en kinderen waren wachtende…

Tijd voor een ‘memento mori’. Als we vandaag Lampedusa zien en kijken naar de honderdduizenden die in Azië en Afrika grenzen overtrekken om in tentenkampen uit te kijken naar een beter leven, hopend op wat water en dagelijks brood, kunnen we niet meewarig het hoofd schudden. We kunnen ze niet uit de geschiedenis wegschrijven.

De Migratieweek in De Bijloke gaat over het triest verhaal van het verloren leven, het verlangen naar geborgenheid, de naïeve of terechte hoop op een menswaardig leven in een ander land. Het onze?

AGENDADO 1920:00 - KRAAKHUIS JORIS BLANCKAERT & SARAH EISA - MUZIEKTHEATER | EXODUS

21:30 - FOYER LORE BINON & LUDO MARIËN - CABARETLIEDEREN

VR 2020:00 - KRAAKHUIS JORIS BLANCKAERT & SARAH EISA - MUZIEKTHEATER | EXODUS

21:30 - FOYER LORE BINON & LUDO MARIËN - CABARETLIEDEREN

DI 2420:00 - CONCERTZAAL GAME, ICTUS, SPECTRA & TRIO MEDIAEVAL - SHELTER | GORDON, LANG, WOLFE & MORRISON

WO 2515:00 - KRAAKHUIS EKATERINA LEVENTAL - MUZIKALE VERTELLING VOOR KINDEREN (10+) | MIGRATIE

20:00 - CONCERTZAAL ORCHESTRE ARABO-ANDALOU DE FÈS & FRANÇOISE ATLAN - ARABISCH-ANDALUSISCHE LIEDEREN, JUDEO-SPAANSE LIEDEREN EN CANTIGAS DE SANTA MARIA

DO 2619:00 - ALLE ZALEN NEUE VOCALSOLISTEN - MEDITERRANEAN VOICES

VR 2720:00 - CONCERTZAAL ARC ENSEMBLE - MUSIC IN EXILE | BUSCH, BRAUNFELS, LAKS

21:30 - FOYER TCHA LIMBERGER TRIO

ZA 2815:00 - KRAAKHUIS EKATERINA LEVENTAL - MUZIKALE VERTELLING VOOR KINDEREN (10+) | MIGRATIE

16:00 - MEZZANINE PANELGESPREK

20:00 - CONCERTZAAL BRUSSELS PHILHARMONIC - SCHREKER, WEILL, RÓZSA

21:30 - FOYER TCHA LIMBERGER TRIO

Page 74: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

JORI

S BL

ANCK

AERT

© P

HILIP

VAN

OOTE

GEM

JORIS BLANCKAERT & SARAH EISAExodus (werktitel)De Duits-Palestijnse theatermaker en filosofe Sarah Eisa en de Waas-Gent-se componist Joris Blanckaert exploreren het universele karakter van migratie, vanuit hun eigen leefwereld en voorstellingsvermogen.

Migratie ontstaat vanuit een escapistische reflex, waarbij men geen vrede neemt met de eigen situatie, en elders op zoek gaat naar nieuwe kansen. Dat kan gaan over grote afstanden, b.v. om sociaal-economische of politieke redenen, maar net zo goed over kleine afstanden, zoals de verhuis van het platteland naar de stad op zoek naar opportuniteiten.

Migratie impliceert afscheid, het verlaten van de comfortzone, zonder een weg terug. Van het doorknippen van de banden met de lokale gemeen-schap tot het wissen van de identiteit bij het afgeven van je papieren aan mensensmokkelaars.

Eisa en Blanckaert gaan in deze voorstelling niet louter in op het narra-tieve aspect van migratie, de grote en de kleine verhalen, maar nemen het mechanisme zelf als uitgangspunt. Ze verlaten de hun bekende comfortzo-ne van de theaterzaal en de compositorische technieken, disconnecteren zich van hun artistieke identiteit om een nieuw verhaal te maken. Migratie hoeft niet noodzakelijk beschouwd te worden als een vlucht, maar kan ook gezien worden als een positieve keuze, met de hoop op het creëren van een nieuwe identiteit.

JORIS BLANCKAERT, concept, compositieSARAH EISA, tekst, spelANOUK STURTEWAGEN, harp

Productie: Muziekcentrum De Bijloke Gent

DO 19 + VR 20 MAART 2015 20:00

KRAAKHUISTICKETS € 22KEUZEABONNEMENT MIGRATIE

DO 19 + VR 20 MAART 2015 - 21:30FOYERTICKETS GRATIS

LORE BINON & LUDO MARIËNCabaretliederen

74MAART 2015

MIGRATIE

PREMIÈRE

Page 75: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

75MAART 2015

ENSE

MBLE

COR

RESP

ONDA

NCES

© M

OLIN

A VIS

UALS

ENSEMBLE CORRESPONDANCESLitanies à la viergeZijn hele carrière lang bleef Marc-Antoine Charpentier cirkelen rond het Franse koninklijke hof, zonder uiteindelijk een vaste aanstelling als hofcomponist in de wacht te slepen. Vandaag is hij de meest gespeelde en opgenomen Franse barokcomponist. Ensemble Correspondances brengt zijn zesstemmige motetten, geschreven tussen 1670 en 1680 in opdracht van zijn beschermvrouw, de hertogin van Guise. Het zijn exquise staaltjes van Charpentiers polyfone vakmanschap, halfweg tussen de grands motets van Versailles en de eerder intieme, kleinere vormen in het genre.

ENSEMBLE CORRESPONDANCESSEBASTIEN DAUCÉ, orgel, klavecimbel, muzikale leiding

MARC-ANTOINE CHARPENTIER | Miserere (‘des Jésuites’), H193 | Antienne pour les instru-mens, H526 | Annunciate superi: Motets pour toutes les fêtes solennelles de la Vierge, H333 | Ouverture pour le sacre d’un évêque, H536 | Litanies à la Vierge, H86

ZA 21 MAART 2015 20:00

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 24ABONNEMENT OUDE MUZIEK | STEMMEN

EUROPEAN DAY OF EARLY MUSIC

Page 76: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

76MAART 2015IVA

N PE

CNIK

- KR

ISTIN

E VAN

PEL

LICOM

© S

OFIE

SILB

ERMA

NN

ZO 22 MAART 2015 – 16:00 ZO 22 MAART 2015 – 13:00-15:00

DEFILHARMONIEKIDconcert | De krekel en de mier (6+)‘De krekel sjirpte zo lang het zomer was, de mier kroop ijverig op en neer door ’t gras.’ Zo opent een van de beroemdste insectenfabels uit de wereldliteratuur. Ivan Pecnik en Kristine Van pellicom spitsen de voel- sprieten en dagen elkaar uit tot een onvoorspelbaar twistgesprek vol kwinkslagen. Samen met de herfstig mooie orkestmuziek van Dvořák krijgen hun kleine babbelpraatjes een grote boodschap.

DEFILHARMONIESTEVEN VERHAERT, muzikale leidingKRISTINE VAN PELLICOM, spelIVAN PECNIK, spelBART VAN NUFFELEN, tekst

MUZIKALE WORKSHOP VOOR KINDEREN (6+)De krekel en de mierHou je net als de krekel van zingen en dansen en mu-ziek maken? Vinden je vriendjes dat ook leuk? Maak je hen nieuwsgierig? Breng hen mee naar de workshop! Twee uur lang word je ondergedompeld in een won-derlijke klankenwereld, onder leiding van de ervaren animatoren van Jeugd en Muziek.

Geen muzikale voorkennis vereist

CONCERTZAAL TICKETS € 20 / € 7 (-19)ABONNEMENT KIDCONCERTEN

TICKETS € 5

DO 19 MAART 2015 11:00 & 14:00DIT CONCERT IS OOK EEN OORCOLLEGE VOOR HET BASISONDERWIJS (1STE T.E.M. 4DE LEERJAAR). MEER INFO OVER ONS SCHOLENAANBOD: ZIE PAGINA 118 OF VRAAG NAAR ONZE SCHOLENBROCHURE.

OORCOLLEGE

KIDCONCERT MET MUZIEK VAN DVO�ÁK

FAMILIE-VOOR-STELLING

Page 77: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

77MAART 2015

SHEL

TER

GAME, ICTUS, SPECTRA & TRIO MEDIAEVALShelterShelter, toevluchtsoord. Een schuilplaats die bescherming biedt tegen de buitenwereld en haar gevaren, fysiek en emotioneel. Een primaire behoefte, ‘wonen’ en ‘bouwen’ als instinct. Een mensenrecht, een vanzelfsprekend-heid. Allerminst evident.

Shelter begon als een samenwerkingsproject tussen drie componisten (Julia Wolfe, David Lang en Michael Gordon) en een filmmaker (Bill Morrison). Het resultaat is een groots, beklijvend multimediaal oratorium met groot ensemble en video, speciaal geschreven voor de stemmen van Trio Mediaeval. Centraal staan de verschillende aspecten van de woning/schuilplaats: van de esthetische schoonheid van bouwplannen over de rituelen van het thuiskomen tot de vernietigende krachten van de natuur die dat alles in gevaar brengen.

SHELTERMICHAEL GORDON, muziekDAVID LANG, muziekJULIA WOLFE, muziekBILL MORRISON, videoDEBORAH ARTMAN, libretto

TRIO MEDIAEVALGAMEICTUS ENSEMBLESPECTRA ENSEMBLEFILIP RATHÉ, muzikale leiding

In samenwerking met Hogeschool Gent | School of Arts

DI 24 MAART 2015 20:00

CONCERTZAALTICKETS € 22ABONNEMENT MUZIEK EN SCÈNEKEUZEABONNEMENT MIGRATIE

MIGRATIE

Page 78: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

MOHA

MMED

BRI

OUEL

WO 25 MAART 2015 - 20:00

ORCHESTRE ARABO-ANDALOU DE FÈS & FRANÇOISE ATLANAndalussyat, de geest van GranadaTussen 711 en 1492 (voltooiing van de Reconquista) staan de zuidelijke gebieden in Spanje onder Arabi-sche heerschappij. Het Koninkrijk Granada fungeert als symbool voor een aan regels gebonden, maar bijwijlen betrekkelijk harmonieus samenleven op cultureel, sociaal en intellectueel vlak van christenen, joden en moslims. Wederzijdse kunstinvloeden zijn legio. De Joods-Franse zangeres Françoise Atlan en het Arabisch-Andalusisch Orkest van Fès (Marokko) presenteren een greep uit die unieke mediterrane, muzikale middeleeuwse geschiedenis in een amal-gaam van talen: Arabisch, Hebreeuws, Castiliaans en Judeo-Spaans.

ORCHESTRE ARABO-ANDALOU DE FÈSMOHAMMED BRIOUEL, muzikale leidingFRANÇOISE ATLAN, zang

Arabisch-Andalusische liederen, Judeo-Spaanse liederen en Cantigas de Santa Maria (13de eeuw)

CONCERTZAAL TICKETS € 22KEUZEABONNEMENT MIGRATIE

EKAT

ERIN

A LE

VENT

AL ©

ROB

ERT W

ESTE

RMAN

WO 25 + ZA 28 MAART 2015 - 15:00

EKATERINA LEVENTALMuzikale vertelling voor kinderen (10+) | MigratieAlles en iedereen moeten achterlaten om ergens op een vreemde plek te gaan wonen, we kunnen het ons niet voorstellen. Ekaterina Levental is geboren in Tasjkent (Oezbekistan, republiek van de voormalige Sovjet-Unie) maar woont sinds 1993 in Nederland. Migratie is meer dan een verhaaltje voor haar. De herinnering aan het verlies, maar ook de hoop op be-ter, de verwachtingen en dromen die zo’n ingrijpende verandering met zich meebrengen. Op vele terreinen blinkt Ekaterina Levental uit. Ze speelt sprankelend harp, zingt de pannen van het dak, is als een vis in het water in oude en hedendaagse muziek, acteert en danst. Er is die ene constante: ze maakt indruk en ontroert.

EKATERINA LEVENTAL, vertelling, harp, zang

Productie: Muziekcentrum De Bijloke Gent

KRAAKHUIS TICKETS € 15 / € 7 (-19)

78MAART 2015

MIGRATIE

Page 79: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

79MAART 2015

MEDI

TERA

NEAN

VOIC

ES -

SAID

A ©

DAN

IEL K

ÖTTE

R

NEUE VOCALSOLISTEN STUTTGARTMediterranean VoicesEen video-concert-architectuur over mediterrane identiteiten

De Neue Vocalsolisten Stuttgart pakken uit met een opmerkelijk project. Ze vroegen aan een aantal componisten met mediterrane roots om een werk te schrijven vanuit een reflectie over hun culturele achtergrond. In de aanloop naar het project organiseerden ze drie symposia waarop de makers, uitvoerders en wetenschappers discussieerden over thema’s zoals culturele identiteit en migratie. Filmmaker Daniel Kötter reisde tussen-door naar de geboorteplaatsen van de componisten om videoreportages te maken die resulteerden in meer dan honderd kortfilms.

De Bijloke wordt door scenografe Sofia Dona omgebouwd tot een hybride ruimte: deels tentoonstelling, deels concertzaal, deels cinema, deels installatiekunstwerk. Het werk van Kötter wordt getoond op verschillende schermen, de zangers bewegen tussen de verschillende ruimtes.

Mediterranean Voices gaat over de fragiliteit van identiteiten in een boei-ende en diverse regio, beladen met een geschiedenis van spanningen en conflicten. Het gaat over mensen die bewegen tussen culturen, kunstenaars die zich zeer bewust zijn van verlies en verandering.

NEUE VOCALSOLISTEN STUTTGARTSARAH MARIA SUN, sopraan SUSANNE LEITZ-LOREY, sopraanTRUIKE VAN DER POEL, mezzosopraanDANIEL GLOGER, contratenor MARTIN NAGY, tenor GUILLERMO ANZORENA, baritonANDREAS FISCHER, basDANIEL KÖTTER, videoSOFIA DONA, architectuur/scenografie

DO 26 MAART 2015 19:00 OPENING VIDEOTENTOONSTELLING

20:00 CONCERT

VERDER IN DE BIJLOKE DIT SEIZOEN:• FILMMAKER DANIEL KÖTTER OP 13 FEBRUARI

2015 IN DE VOORSTELLING RECHT (ZIE P. 63)• CONTRATENOR DANIEL GLOGER OP VRIJDAG

17 OKTOBER 2014 BIJ ENSEMBLE GARAGE (ZIE P. 20)

ALLE ZALENTICKETS € 22KEUZEABONNEMENT MIGRATIE

Met composities vanEVIS SAMMOUTIS (Cyprus), ZEYNEP GEDI-ZLIOGLU (Turkije), SAMIR ODEH-TAMIMI (Israël-Palestina), BRAHIM KERKOUR (Ma-rokko), MARIANTHI PAPALEXANDRI-ALEX-ANDRI (Griekenland), JOSEP SANZ (Spanje), ZAID JABRI (Syrië), NIMROD KATZIR (Israël)

MIGRATIE

Page 80: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

80AR

C EN

SEMB

LE ©

GAR

Y MUL

CAHE

Y

ARC ENSEMBLEMusic in ExileARC Ensemble is opnieuw te gast tijdens onze lamentatieweek. De musici, verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Toronto, vertolken kamermuziek van componisten die gebrandmerkt waren door het nazis-tisch bewind en die de geschiedenis bijna had uitgegomd. Velen onder hen emigreerden. Maar zelfs na de oorlog ging het de meesten niet voor de wind. Ze werden doodgezwegen en vonden geen aansluiting bij de heer-sende nieuwe muziek of de avant-garde. ARC Ensemble wil de kamermu-ziekgeschiedenis van het interbellum en de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog herschrijven. Met indringende composities waar u nog niet van hebt gehoord.

Na afloop speelt het Tcha Limberger Trio zigeunermuziek in de foyer.

ARTISTS OF THE ROYAL CONSERVATORY (ARC)MARIE BÉRARD, BENJAMIN BOWMAN, vioolSTEVEN DANN, CAROLYN BLACKWELL, altvioolBRYAN EPPERSON, DAVID HETHERINGTON, celloDAVID LOUIE, piano

SZYMON LAKS | Trois Pièces de concert voor viool en piano WALTER BRAUNFELS | Strijkkwintet in fis ADOLF BUSCH | Strijksextet in G

VR 27 MAART 2015 20:00

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 22KEUZEABONNEMENT MIGRATIE

MAART 2015

MIGRATIE

Page 81: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

MEDI

TERA

NEAN

VOIC

ES -

ATAS

EHIR

© D

ANIEL

KÖT

TER

TCHA

LIMB

ERGE

R ©

JONN

Y WAL

TON

ZA 28 MAART 2015 - 16:00VR 27 + ZA 28 MAART 2015 - 21:30

PANELGESPREKMigratie is zo oud als de mensheid zelf. Vooraleer mensen zich vestigden op een vaste stek, zwierven ze rond op zoek naar eten en een schuilplaats voor de nacht. In essentie een positief verhaal.

Vandaag spreken we over migratie in het kader van mensen die zich om wat voor reden dan ook gedwon-gen voelen om hun thuishaven achter te laten. Een verhaal van verdriet en ongemak. Maar migratie is ook een verhaal van hoop op verandering en verbetering. Of dat zou het toch moeten zijn.

In een panelgesprek brengen we een eigentijds per-soonlijk migratieverhaal. Hoe gaat Vlaanderen er mee om? Wat zegt de politicus, de filosoof, de buurtwerker, de kunstenaar?

TCHA LIMBERGER TRIOWeemoedige zigeunermuziekTcha Limberger, kleinzoon van de legendarische Piotto Limberger en zoon van Vivi Limberger, heeft het muzikale zigeunerbloed door de aderen lopen. Op het gebied van talent en veelzijdigheid steekt hij vader en grootvader naar de kroon. Indrukwekkend met wie hij allemaal al niet gespeeld heeft. Jordi Savall, bijvoorbeeld. Hij wordt geregeld uitgenodigd om met diens wereldbefaamde ensemble Hespèrion XXI deel te nemen aan vertolkingen van Balkan-, zigeuner-, mediterrane en Sefardische muziek.

Op het laatste weekeinde van het festival Migratie, na afloop van het avondconcert op vrijdag en op zaterdag, speelt Tcha met zijn Trio een uurtje zigeunermuziek in de foyer.

TCHA LIMBERGER, viool, zangCSIKÓS VILMOS, contrabas BENJAM CLEMENT, gitaar

Zigeunermuziek

MEZZANINEFOYER TICKETS € 5TICKETS GRATIS

81MAART 2015

MIGRATIE

Page 82: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

82MAART 2015LA

WRE

NCE P

OWER

BRUSSELS PHILHARMONICEntartete MusikEntartete componisten voor de nazi’s: opgelijst, beknot en vaak gedwon-gen om te emigreren. De Joodse Franz Schreker stierf voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, maar zijn oeuvre – meeslepende, laatro-mantische composities met expressionistische elementen – raakte in de vergetelheid. De Hongaarse componist Miklós Rózsa emigreerde in 1940 naar Hollywood, en pende er bijna 30 jaar later zijn zowel dramatische als lyrische Concerto voor altviool neer. Toch ademt zijn werk Hongarije. En horen we in de Tweede Symfonie van de eveneens geëmigreerde Kurt Weill – hij had driemaal prijs: Jood, communist en homo – ook geen knagende heimwee?

Na afloop speelt het Tcha Limberger Trio zigeunermuziek in de foyer.

BRUSSELS PHILHARMONICANDREW LITTON, muzikale leidingLAWRENCE POWER, altviool

FRANZ SCHREKER | Prelude to a Drama MIKLÓS RÓZSA | Concerto voor altviool en orkest, opus 37KURT WEILL | Symfonie nr. 2

ZA 28 MAART 2015 20:00

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 30 RANG 1 / € 24 RANG 2ABONNEMENT BRUSSELS PHILHARMONICKEUZEABONNEMENT MIGRATIE

MIGRATIE

Page 83: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

+ CD-RELEASE

83MAART 2015

MARE

NOS

TRUM

© TH

OMAS

SCH

LOEM

ANN

MARE NOSTRUM FT. PAOLO FRESU, RICHARD GALLIANO & JAN LUNDGRENGedurfde eurojazzMare Nostrum verenigt drie meesters van de Europese jazz. De Italiaanse trompettist Paolo Fresu is een ontembare muzikale poëet, actief binnen hedendaagse improvisatie, film, dans en theater. De Franse accordeon- en bandoneonspeler Richard Galliano slaagt er als geen ander in om muzikale culturen te verzoenen tot een zeer persoonlijke, Europese stijl. Ook de Zweedse pianist Jan Lundgren experimenteerde jaren met klassiek en folktradities. Het trio stelt zijn langverwachte tweede album voor, net zo opwindend, emotioneel en vol gedurfde artistieke uitwisselingen als zijn voorganger.

MARE NOSTRUMPAOLO FRESU, trompetRICHARD GALLIANO, accordeon en bandoneonJAN LUNDGREN, piano

DI 31 MAART 2015 20:00

CONCERTZAALTICKETS € 24ABONNEMENT JAZZ | ICONEN

Page 84: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

AGENDA

APRIL 2015

Page 85: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

85

MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG

01 02 03 04 05

06 07 08 09 10 11 12

13 14 15 16 17 18 19

20 21 22 23 24 25 26

27 28 29 30

COLLEGIUM VOCALE GENT / BACH

DEFILHARMONIE / SPOHR, SCHUMANN, WAGNER, LISZT

BIJLOKE-MANUFACTUUR

SZYMANOWSKI QUARTET / SZYMANOWSKI, HAYDN, PENDERECKI, BEETHOVEN, SZAMOTULY

DOUBLE BILL: URI CAINE / PHILIPPE THURIOT /JAZZ

CÔTÉ KOER / KINDERZANGFEEST

CLUBMEDIÉVAL / PAOLO DA FIRENZE

ANDREAS STAIER & LORENZO COPPOLA / BRAHMS, SCHUMANN, BERG, SCHÖNBERG

Page 86: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

86APRIL 2015PH

ILIPP

E HER

REW

EGHE

© JE

SSE W

ILLEM

S

COLLEGIUM VOCALE GENTJohannespassieJaarlijks keert Philippe Herreweghe met zijn Collegium Vocale Gent terug naar wat hij als zijn kroondomein beschouwt, de muziek van Johann Sebastian Bach. Authentiek, tekstgericht, retorisch, flexibel en transparant: deze kernwoorden zijn doorheen de jaren het waarmerk van het ensemble geworden, in het bijzonder voor zijn Bach-uitvoeringen. Bachs ‘Passio se-cundum Joannem’, zo betiteld in zijn manuscript uit 1724, met zijn slanke bezetting en uitgesproken dramatische momenten, komt bij uitstek tot leven door die benadering.

PHILIPPE HERREWEGHE, muzikale leidingBENJAMIN HULETT, EvangelistTOBIAS BERNDT, ChristusGRACE DAVIDSON, sopraanDAMIEN GUILLON, altusTHOMAS HOBBS, tenorPETER KOOIJ, bas

JOHANN SEBASTIAN BACH | Johannespassion, BWV 245 (versie 1724)

DO 2 APRIL 2015 20:00

VERDER IN DE BIJLOKE DIT SEIZOEN:COLLEGIUM VOCALE GENT ZIET U OOK OP 13 MAART 2015 MET WERK VAN JANÁ�EK (ZIE P. 71) EN OP 7 MEI 2015 MET SEMELE VAN HAENDEL (ZIE P. 94)

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 32 RANG 1 / € 26 RANG 2

JOHANNESPASSIE

Page 87: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

87APRIL 2015

DEFIL

HARM

ONIE

© B

ERT H

ULSE

LMAN

S

DEFILHARMONIEFaust op bezoekEen halve eeuw heeft Goethe eraan gewerkt. Als twintigjarige rechtenstu-dent schreef hij de eerste scènes. Een jaar voor zijn dood was het klaar. Maar toen Faust dan eindelijk af was, lag een tragedie voor die de Duitse kunst aan het duizelen bracht. Componisten stonden in de rij om een graantje mee te pikken van de Faust-hype. Carlo Rizzi laat zich voorstaan op zijn operaexpertise en gooit zich met schwung op de spannendste parti-turen over deze allesweter en zijn pact met de duivel. Wedden dat u bij het slotakkoord fluistert: ‘Blijf, ogenblik, je bent zo mooi’?

DEFILHARMONIECARLO RIZZI, muzikale leiding

LOUIS SPOHR | Faust (ouverture)ROBERT SCHUMANN | Szenen aus Goethes Faust (ouverture)RICHARD WAGNER | Eine Faust-OuvertüreFERENC LISZT | Eine Faust-Symphonie

VR 3 APRIL 2015 20:00

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 30 RANG 1 / € 24 RANG 2ABONNEMENT DEFILHARMONIE

Page 88: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

88APRIL 2015MA

NUFA

CTUU

R ©

PHI

LIP VA

N OO

TEGE

M

SZYM

ANOW

SKI Q

UART

ET

DI 21 APRIL 2015 – 20:00 DO 23 APRIL 2015 – 20:00

BIJLOKE-MANUFACTUURDe manufactuur is een muzikaal laboratorium waarin we bevlogen jonge muzikanten de kans willen geven om een (wild/ongewoon/spannend/...) idee uit te testen. Ze kunnen er naar hartenlust experimenteren, de grenzen van hun muzikale universum aftasten, nieuwe vormen verkennen en linken leggen tussen hun eigen uitdrukkingsvorm en andere artistieke disciplines. De resultaten van hun zoektocht krijgen we te zien tijdens een toonmoment. Potten en pinten worden voorzien waartussen de dialoog tussen kij-kers en makers kan starten.

Het programma vindt u op debijloke.be

SZYMANOWSKI QUARTETWieners versus PolenHet Poolse Szymanowski Quartet doet zijn naam en herkomst eer aan. Op het programma staan strijk-kwartetten van Szymanowski en Penderecki. Com-posities met de lyriek van Chopin, vermengd met de wonden van de 20ste eeuw vol oorlogen en onder-drukking. Als verrassende opmaat vertolkt het kwartet Poolse renaissancepolyfonie van Szamotuly uit de 16de eeuw. En tussendoor wordt dit Poolse erfgoed gecon-fronteerd met Weense klassiekers. Het kwartet speelt het met “een vanzelfsprekende kracht en bravoure”, aldus een lovende Washington Post.

SZYMANOWSKI QUARTETANDREJ BIELOW, viool GRZEGORZ KOTÓW, vioolVLADIMIR MYKYTKA, altvioolMARCIN SIENIAWSKI, cello

WACŁAW SZAMOTULY | Drie Poolse renaissancekoralenKAROL SZYMANOWSKI | Strijkkwartet nr. 2 | Nocturne & TarantellaKRZYSZTOF PENDERECKI | Strijkkwartet nr. 3JOSEPH HAYDN | Strijkkwartet, opus 33 nr. 2LUDWIG VAN BEETHOVEN | Strijkkwartet, opus 18 nr. 4

KRAAKHUIS MIRYZAALTICKETS € 8 TICKETS € 22ABONNEMENT STRIJKKWARTET STRIJKKWARTET | COMBI HANDELSBEURS

Page 89: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

89APRIL 2015

URI C

AINE

© B

ILL D

OUTH

ART

URI CAINE / PHILIPPE THURIOTKlassiek en jazz, maar dan andersUri Caine kan niet kiezen. Al jarenlang slalomt de virtuoze pianist tussen de werelden van jazz en klassiek, waarbij zijn jazz regelmatig neigt naar de klassieke muziek en zijn klassiek wordt uitgevoerd met de vrijheid van een jazzmuzikant. En een forse dosis rebellie. Beethoven, Bach en Mahler passeren naast elektronica, jazz standards en John Zorn.

Accordeonist Philippe Thuriot is een virtuoos die zowel speelde met het VRT Filharmonisch Orkest als het Ictus Ensemble. Voor dit concert doet hij een greep uit de Goldbergvariaties van Bach, die hij al uitvoerde in ‘Sehnsucht’ van choreograaf Koen Augustijnen. Hij kruipt in de huid van de klavecinist Gold-berg, op twee manualen met daartussen de ziel van de accordeon: ‘le soufflet’. Als kers op de taart spelen Caine en Thuriot ook werk van Bach.

URI CAINE, pianoPHILIPPE THURIOT, accordeon

JOHANN SEBASTIAN BACH | Goldbergvariaties, BWV 988

VR 24 APRIL 2015 20:00

KRAAKHUISTICKETS € 15ABONNEMENT JAZZ | KRAAKHUIS

DOUBLE BILL

Page 90: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

90APRIL 2015CÔ

TÉ K

OER

© LI

EVEN

GOU

WY

CLUB

MED

IÉVAL

© K

OEN

BROO

S

ZA 25 APRIL 2015 ZO 26 APRIL 2015 – 15:00

CÔTÉ KOERKinderzangfeestIn de lente van 2015 is Côté Koer aan zijn tweede editie toe. Opnieuw wil De Bijloke alle cultuurge-meenschappen uit Gent samenbrengen. De kinderen nodigen u uit. We slaan daarvoor de handen in elkaar met Jenaplanscholen De Feniks en De Kleurdoos en met deFilharmonie. Verwacht u allerminst aan een zuivere herhaling van de eerste editie, integendeel. Dit keer komen het vijfde en zesde leerjaar spetterend en swingend aan het woord. Hou je vast: jong geweld op komst!

CLUBMEDIÉVALPaolo da FirenzePaul de tenor, Paolo Tenorista, was in de tijd rond 1400 een van de belangrijkste Italiaanse componisten. En als abt wist Paolo van Firenze duidelijk méér van het leven buiten de kloostermuren. Zijn 60 liefdeslie-deren horen tot de mooiste polyfonie uit de Italiaanse Trecento. In zijn muziek voelen we zowel het verhe-vene en verfijnde van de late middeleeuwen als het jonge humanisme met zijn streven naar menselijke eenvoud. ClubMediéval neemt de luisteraar mee langs alle emoties van een liefdesgeschiedenis. Verrassend hedendaags.

THOMAS BAETÉ, vedels en artistieke leidingOLALLA ALEMÁN, zangMARKÉTA CUKROVÁ, zang RAFFAELE GIORDANI, zangGUILLERMO PÉREZ, organetto ELISABETH SEITZ, psalterionDAAN VERLAAN, zang en gotische harp

PAOLO DA FIRENZE | Girand’un bel falcon | Amor, tu solo’l sai | Lena virtù | Una cosa di veder | Altro che sospirar | Ventilla con tumulto | Poc’anno di mirar | Sofrir m’estuet | Non più infelici | Perch’i non seppi passar | Perchè vendetta | Ma’, ria, ver di me | Amor mi stringe | Lasso, grev’è’l partir

CONCERTZAAL KRAAKHUISINLEIDING 14:15

TICKETS GRATIS TICKETS € 22ABONNEMENT OUDE MUZIEK | STEMMEN

Page 91: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

91APRIL 2015

ANDR

EAS

STAI

ER ©

ERIC

MAN

AS

ANDREAS STAIER & LORENZO COPPOLAKlarinetklankenAan de combinatie klarinet-piano wagen componisten zich niet zo vaak. Brahms voelde zich het gelukkigst als pianist, met het instrument dat hij virtuoos bespeelde. Een voor hem minder vertrouwd instrumentarium ex-ploreren, lag niet voor de hand. Na 1890 had de oude Brahms ook niet veel zin meer om nog te componeren. Maar toen ‘ontdekte’ hij de schoonheid van de klank van de klarinet. In de daaropvolgende jaren toverde hij dood-leuk absolute meesterwerken voor de klarinet te voorschijn, opgedragen aan de klarinetvirtuoos Richard Mühlfeld. Zoals die twee klarinetsonates van 1894.

Tussen beide Brahmsen in staan miniaturen op het programma van Schu-mann en componisten uit de Tweede Weense School.

ANDREAS STAIER, pianoLORENZO COPPOLA, klarinet

JOHANNES BRAHMS | Klarinetsonate in f, opus 120 nr. 1 | Klarinetsonate in Es, opus 120 nr. 2ARNOLD SCHÖNBERG | Sechs kleine Klavierstücke, opus 19ROBERT SCHUMANN | Fantasiestücke, opus 73ALBAN BERG | Vier Stücke für Klarinette und Klavier, opus 5

Andreas Staier bespeelt de Steinway New York 1875 uit de collectie van Chris Maene

WO 29 APRIL 2015 20:00

MIRYZAALTICKETS € 22ABONNEMENT KAMERMUZIEK

Page 92: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

AGENDA

MEI2015

Page 93: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

93

MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG

01 02 03

04 05 06 07 08 09 10

11 12 13 14 15 16 17

18 19 20 21 22 23 24

25 26 27 28 29 30 31

COLLEGIUM VOCALE GENT & CONCERTO KÖLN / HAENDEL

EAR_TO_THE_GROUND / FESTIVAL VOOR NIEUWE MUZIEK & JAZZ

MIDORI SEILER & JOS VAN IMMERSEEL

NEEMA BICKERSTETH

CANCIÓN DE LIBERTAD DAAN VANDEWALLE

PHILL NIBLOCK, ZWERM & ARNE DEFORCE

DEFILHARMONIE / THE YOUNG PERSON’S GUIDE TO THE ORCHESTRA

B’ROCK & SOPHIE KARTHÄUSER / MOZART

CÔTÉ JARDIN / MUZIKALE PICKNICK

HYOID & ATON’&ARMIDE / NONO, JANSSENS

GRAINDELAVOIX / FINCK

SYMFONIEORKEST VLAANDEREN / BERLIOZ, DEVREESE, BRUCH, TSJAIKOVSKI

Page 94: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

94MEI 2015CO

LLEG

IUM

VOCA

LE ©

MIC

HIEL

HEN

DRYC

KX

COLLEGIUM VOCALE GENT & CONCERTO KÖLNSemeleEen wolf in schapenvacht: zo werd Haendels opera-oratorium Semele wel eens genoemd. Een opera gehuld in oratoriumvorm was voor Haendel dé manier om het anno 1744 uitgevoerd te krijgen, twee jaar na zijn beroemde Messiah. Geen onverdeeld succes: te weinig devoot voor de enen, in de verkeerde taal (Engels, niet Italiaans) voor de anderen. Seme-le’s triomftocht begon pas met de eerste moderne uitvoeringen in 1925 en is sindsdien niet meer gestopt. Net als Dionysos, die bij Semele werd verwekt door oppergod Zeus, werd Haendels opera zo niet een-, maar tweemaal geboren.

COLLEGIUM VOCALE GENTCONCERTO KÖLNPHILIPPE HERREWEGHE, muzikale leidingCAROLYN SAMPSON, SemeleJAMES GILCHRIST, Jupiter / ApolloIESTYN DAVIES, AthamasRUBY HUGHES, IrisANDREW FOSTER-WILLIAMS, Cadmus/High Priest/Somnus

GEORG FRIEDRICH HAENDEL | Semele, HWV 58

Diep het concertthema verder uit met Davidsfonds Academie. Meer info vindt u op debijloke.be

DO 7 MEI 2015 20:00

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 34 RANG 1 / € 28 RANG 2ABONNEMENT OUDE MUZIEK | MAGISTRAAL

VERDER IN DE BIJLOKE DIT SEIZOEN:COLLEGIUM VOCALE GENT ZIET U OOK OP 13 MAART 2015 MET WERK VAN JANÁ�EK (ZIE P. 71) EN OP 2 APRIL 2015 MET DE JOHANNESPASSIE VAN J.S. BACH (ZIE P. 86).

Page 95: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

95MEI 2015

FESTIVAL EAR_TO_THE_GROUND

Page 96: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

96MEI 2015EA

R TO

THE G

ROUN

D ©

HAR

MSTR

ONG

ROBE

RTS

- COR

BIS

EAR_TO_THE_GROUNDHedendaagse muzikale gastronomieEar_to_the_ground gaat over eigentijdse muziek, van eerder experimenteel of multimediaal werk over vrije impro en jazz tot pop. Kleine porties. Kor-te voorstellingen. Een luisteraar die zich vrij kan bewegen tussen sferen.

Wie komt er langs? Greg Cohen smijt zich met een groep van tien Berlijnse muzikanten op Stravinski, Bent Van Looy zingt eigen werk, begeleid door Strings, de muzikanten van Nadar brengen een duizelingwekkende choreo-grafie van muziektheater en live gegenereerde videobeelden, een hyper-virtuoze cellist neemt plaats op de elektrische stoel, Vincent Glowinski (Bonom) projecteert live zijn tekeningen begeleid door Teun Verbruggen op electrified drums in het ‘Duo a l’encre’, muzikanten duiken onaangekon-digd op in de foyer, er staan installatiekunstenwerken, er wordt geïmprovi-seerd en dat is dan nog bijlange niet alles.

Zo wordt 9 mei één lang en interactief concert. Net zoals op een tentoonstel-ling bepaalt u als bezoeker zelf waar u stil blijft staan, wat u beter wil leren kennen of waar u gewoonweg zin in hebt. Wanneer u maar wil kan u terecht in de bar voor een hapje of drankje, een kwartiertje pauze, of een half uurtje.

U belandt in verschillende ruimtes, op het binnenplein en in gangetjes en hoekjes van de Bijlokesite. Wij bieden geen routebeschrijving maar een landkaart vol mogelijke en avontuurlijke wandelpaden.

Het volledige programma vindt u op debijloke.be

ZA 9 MEI 2015 11:00-23:00

MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE & BIJLOKESITETICKETS € 30

Page 97: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

97MEI 2015

MIDO

RI S

EILER

- JO

S VA

N IM

MERS

EEL ©

ALE

X VAN

HEE

NEEM

A BI

CKER

STET

H

WO 13 MEI 2015 – 14:00 WO 13 MEI 2015 – 20:00

JOS VAN IMMERSEEL & MIDORI SEILERMild en passioneelJos van Immerseel en Midori Seiler stellen de tien vioolsonates van Ludwig van Beethoven voor. In dit seizoen zijn we toe aan deel twee. De vraag naar kamermuziek was groot in Wenen, niet alleen voor concerten in hogere kringen, maar ook voor het huiselijk vermaak van de burgerij. Opmerkelijk was de gelijkwaardige rol die Beethoven koos voor de viool en de piano. Daarmee brak hij, in navolging van Mozart, met de gewoonte om voor de piano slechts een begeleidende taak te reserveren. Vertoont zijn Lentesonate een milde robuustheid, dan is Beethovens dramatische, passionele gevecht met de noten in nr. 7 opvallend, getuige de vele doorhalingen en correcties in het handschrift.

MIDORI SEILER, vioolJOS VAN IMMERSEEL, pianoforte

LUDWIG VAN BEETHOVEN | Vioolsonates: Sonate nr. 5 in F, opus 24 ‘Lente’ | Sonate nr. 7 in c, opus 30 nr. 2

NEEMA BICKERSTETHA Moveable BeastA Moveable Beast is een solovoorstelling met sopraan/danseres Neema Bickersteth. Het multimediale project is gebaseerd op het baanbrekende boek Orlando van Virginia Woolf en reist doorheen de tijdsperiode van een eeuw. Bickersteth stelt het personage Phillis voor, genoemd naar de Afrikaanse slavin Phillis Wheatley (tweede helft 18de eeuw). Zij was de eerste zwarte vrouwelijke dichter die een publicatie kreeg in Noord-Amerika. De zwarte Canadese put uit haar eigen ervaring om als Phillis een eigen leefwereld te fantaseren. Het verhaal wordt verteld zonder woorden, met behulp van kunstobjecten, experimentele film, muziek, dans en klassieke vocalises.

KATE ALTON, choreografie, creatieNEEMA BICKERSTETH, sopraan, creatieCHARLOTTE DEAN, kostuumsREZA JACOBS, compositie, muzikale leidingCAMELLIA KOO, scenografieROSS MANSON, muzikale leiding, creatieTORGE MØLLER & MOMME HINRICHS (fettFilm, Duitsland), projectieGREGORY OH, pianoREBECCA PICHERACK, lichtCLARE PREUSS, regie-assistentieDEBASHIS SINHA, percussie, compositie, muzikale leiding

Een Volcano Productie in samenwerking met Crooked Figure Dances en Moveable Beast Collective

KRAAKHUIS CONCERTZAALTICKETS € 22ABONNEMENT MATINEE

TICKETS € 22

Page 98: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

VERDER IN DE BIJLOKE DIT SEIZOEN: PIANIST DAAN VANDEWALLE OP 4 MAART 2015 MET EEN WERELDPREMIÈRE VAN RZEWSKI (ZIE P. 68)

98MEI 2015RZ

EWSK

I - D

AAN

VAND

EWAL

LE

NIBL

OCK

- ZW

ERM

DAAN VANDEWALLE The People United Will Never Be DefeatedFrederic Rzewski schreef The People United Will Ne-ver Be Defeated in 1975. Hij beschouwde het werk als een vorm van steun aan het Chileense volk. Dat kreeg immers af te rekenen met het beestachtige bewind van Augusto Pinochet die na een coup op 11 september 1973 aan de macht gekomen was.

Vanaf dat ogenblik werd ¡El pueblo unido jamás será vencido!, net voor de staatsgreep gecomponeerd door Sergio Ortega, het lijflied van de linkse volksoppositie en een wereldwijd symbool voor hun vrijheidsstrijd. Meer nog, het werd een internationaal strijdlied van verenigde verdrukten tegen repressieve staatsapparaten. Zo werd het gezongen bij demonstraties tegen de Ber-lijnse muur en zelfs door opstandige Iraanse studenten.

Rzewski’s alom geprezen The People United werd een magistrale variatiereeks op het lied van Ortega én een van de meest opmerkelijke en aangrijpende pianower-ken van de laatste halve eeuw.

DAAN VANDEWALLE, pianomet een proloog van em. prof. dr. Ruddy Doom

FREDERIC RZEWSKI | The People United Will Never Be Defeated

PHILL NIBLOCK, ZWERM & ARNE DEFORCEThe Movement of People WorkingTussen 1973 en 1991 maakte Phill Niblock een hele reeks 16mm-films van mensen die een ambacht beoefenen. De repetitieve bewegingen zijn telkens te situeren in pre-geïndustrialiseerde contexten, overal ter wereld. Ze verschijnen als kalme, haast hypnotische choreografieën; een poëtische evocatie van arbeid, nog vrij van vervreemding.

Uit de luidsprekers klinkt een luide drone, een kleurrijke geluidsmassa. De opeenstapeling van traag bewegende en interfererende klankvelden werkt in op de tijdsbeleving van de luisteraar. De muziek heeft een bijzondere fysieke impact, dat wordt al na enkele minuten duidelijk. Een groter contrast met de verstilde actie op de schermen lijkt haast niet mogelijk. En toch ontstaat er een intens, moeilijk te beschrijven verbond, ergens tussen beide media, in de communicatie tussen onze zintuigen.

ZWERM ELECTRIC GUITAR QUARTETJOHANNES WESTENDORP, TOON CALLIER, BRUNO NELIS-SEN, KOBE VAN CAUWENBERGHE, gitaarARNE DEFORCE, celloPHILL NIBLOCK, klankregie, videoJOHAN VANDERMAELEN, klankregie

PHILL NIBLOCK | FeedCorn Ear | Two Lips | Harm

CANCIÓN DE LIBERTAD

ZA 16 MEI 2015

CONCERTZAAL TICKETS € 22 VOOR DE TWEE CONCERTEN

20:00 22:00

Page 99: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

99MEI 2015

PHILI

PPE H

ERRE

WEG

HE ©

BER

T HUL

SELM

ANS

SOPH

IE KA

RTHÄ

USER

© A

LVAR

O YA

ÑEZ

WO 20 MEI 2015 - 15:00 VR 22 MEI 2015 - 20:00

DEFILHARMONIEThe Young Person’s Guide to the Orchestra (10+)Tijdens dit OORcollege speelt het orkest niet alleen fantastische muziekfragmenten. Voor even stoppen ze met blazen, strijken of hameren om te vertellen over de muziek en de werking van het orkest. Gastvrouw Kaat Haest stelt hen honderduit vragen en situeert de composities, gaande van werken van Mozart tot Bernstein, binnen een historisch kader. Centraal staat The young person’s guide to the orchestra van Benjamin Britten, een compositie waarin jongeren de specifieke klankkleur van elk instrument gemakkelijk kunnen herkennen.

Met Clapping Music van Steve Reich wordt het hele publiek uitgenodigd deFilharmonie te versterken.

DEFILHARMONIEOLIVIER ROBE, dirigentKAAT HAEST, presentatie

B’ROCK & SOPHIE KARTHÄUSERMozarts Praagse lenteVirtuoos, jong, enthousiast, een tikkeltje eigenzinnig, en net als zijn muziek vol beweging en dynamiek, flair en bravoure. Mozart bereikte rond zijn dertigste het toppunt van zijn roem, en de stad Praag vormde, naast Wenen, een van de belangrijkste decors voor deze successen. Zijn Praagse Symfonie en Don Giovanni gingen er in première, Le Nozze de Figaro was er een nooit eerder geziene sensatie. Wie beter om deze briljante muziek haar recht te laten komen dan jonge eigenzinnige virtuozen van vandaag: B’Rock en de subtiele Sophie Karthäuser? BAROKORKEST B’ROCKSOPHIE KARTHÄUSER, sopraan

WOLFGANG AMADEUS MOZART | Symfonie nr. 38 in D, KV 504, ‘Praagse’ | Don Giovanni, Le Nozze di Figaro, aria’sCHRISTOPH WILLIBALD RITTER VON GLUCK | Don Juan ou le festin de pierre, ouverture

CONCERTZAAL CONCERTZAALINLEIDING 19:15

TICKETS € 20 / € 5 (-19) TICKETS € 32 RANG 1 / € 26 RANG 2

WO 20 MEI 2015 - 10:30 THE YOUNG PERSON’S GUIDE TO THE ORCHESTRADIT CONCERT IS OOK EEN OORCOLLEGE VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS (1STE T.E.M. 4DE MIDDELBAAR). MEER INFO OVER ONS SCHOLENAANBOD: ZIE PAGINA 118 OF VRAAG NAAR ONZE SCHOLENBROCHURE.

OORCOLLEGE

MUZIEK VAN BRITTEN, REICH, BERNSTEIN, MAHLER EN MOZART

Page 100: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

100

CÔTÉ JARDIN

MEI 2015

ZO 24 MEI 2015 VAN 11:00 TOT 22:00

BINNENTUINENTICKETS GRATIS

CÔTÉ JARDINMUZIKALE PICKNICKOp zondag 24 mei 2015 is Côté Jardin al aan zijn vijfde editie toe. De muzikale picknick van Muziekcentrum De Bijloke palmt de binnentuinen van de Bijlokesite in. Die dag kan u voor het eerst losse tickets bestellen voor seizoen 2015-2016, en kan u ongestoord binnenkijken in de verschillende zalen van De Bijloke.

Het grasveld doet dienst als concertpodium en als uitgelezen plek om u neer te vleien met een hapje en een drankje, of met uw eigen picknickmand. Wij zorgen voor een dag livemuziek als vooruitblik op seizoen 2015-2016. De aftrap wordt gegeven door het kopergeweld van Brussels Philharmonic – of beter: Brussels Philharmonic Brass – met pittige blazersarrangementen en een knipoog naar wat komen zal.

En als de weergoden even niet meewillen, dan verhuizen we de hele picknick – inclusief livemuziek – naar de foyers en concertzalen in Muziekcentrum De Bijloke. Maar uw picknickmand, die blijft ook dan even welkom.

COTE

JARD

IN ©

JESS

E VRI

ELYN

CK

Page 101: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

CHRI

STIA

N MC

BRID

E TRI

O ©

CHI

MOD

U

CHRISTIAN MCBRIDE TRIOGood old jazzWeinig muzikanten kunnen op hun veertigste een cv voorleggen als dat van Christian McBride. De bassist is te horen op meer dan 300 (!) albums, in de meest uiteenlopende bezettingen en zowel aan de zijde van de groot-ste veteranen als van heel wat aankomend talent. Voor ‘Out Here’ (2013), zijn elfde album als frontman, keerde hij terug naar de hem dierbare triobezetting. Hij wordt daarin bijgestaan door jongelingen die al net zo’n diepgaande kennis hebben van de Amerikaanse traditie van kwieke swing, gedreven blues, vurige gospel en lijzige ballades. Traditionele jazz, uitge-voerd door virtuozen van vandaag.

CHRISTIAN MCBRIDE TRIOCHRISTIAN MCBRIDE, contrabasCHRISTIAN SANDS, pianoULYSSES OWENS, JR., drums

DI 26 MEI 2015 20:00

CONCERTZAALTICKETS € 24ABONNEMENT JAZZ | ICONEN

101MEI 2015

Page 102: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

VERDER IN DE BIJLOKE DIT SEIZOEN: U HOORT NOG MEER NIEUW WERK VAN DAAN JANSSENS IN DE CONCERTEN VAN 5 DECEMBER 2014 (SPECTRA; ZIE P. 39) EN 14 MAART 2015 (SYMFONIEORKEST VLAANDEREN; ZIE P. 71)

LUIG

I NON

O ©

ARC

HIVIO

LUIG

I NON

O

HYOID & ATON’&ARMIDE“Wanneer ze sterven, zingen de mensen”Luigi Nono begon in de jaren 1950 als een uitgesproken politiek geëngageerd componist, als antifascist en marxist. Later in zijn leven blijft die politieke dimensie aanwezig maar wordt ze een stuk minder expliciet, abstracter misschien. Hoewel. Quando Stanno Morendo (1982) is een overduidelijke reactie op de repressie die in 1981 het Poolse volk trof en zelfs een aanklacht tegen haar onderdrukkers. Maar het is allerminst een ‘protestsong’ en het staat ook ver van werk zoals The People United van Rzewski (zie p. 98). De muziek is vaak verstild, zelfs fragiel. Op andere momenten creëert Nono door elektronische manipulatie van de instrumenten een mysterieus, soms verontrustend klankgeweld dat via een hele reeks luidsprekers de luisteraars sonisch inkapselt.

De jonge Gentse componist Daan Janssens schrijft een nieuw werk voor dit programma dat speciaal geconcipieerd wordt om een geheel te vormen met Quando Stanno Morendo. De uitvoering is in handen van het nieuwe vocale kwartet Hyoid en het jonge Belgische ensemble Anton’&Armide.

HYOIDFRAUKE AULBERT, sopraanJOHANNA GREULICH, sopraanLIVIA RADO, mezzosopraanFABIENNE SÉVEILLAC, mezzosopraan

ATON’&ARMIDEKATRIEN GAELENS, basfluitBENJAMIN GLORIEUX, celloSARA PICAVET, pianoDAAN JANSSENS, muzikale leidingCENTRE HENRI POUSSEUR, elektronica

LUIGI NONO | Quando Stanno Morendo, Diario Polacco N°2DAAN JANSSENS | Wereldcreatie voor cello, piano en live-electronics

DO 28 MEI 2015 20:00

CONCERTZAALINLEIDING 19:15TICKETS € 22

102MEI 2015

Page 103: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

103MEI 2015

GRAI

NDEL

AVOI

X © K

OEN

BROO

S

FRAN

CE S

PRIN

GUEL

VR 29 MEI 2015 – 20:00 ZA 30 MEI 2015 – 20:00

GRAINDELAVOIXTrabe dich, Thierlein“Draaf, paardje!” Hoe vaak brulde hertog Ulrich von Württemberg deze woorden? Zijn onwaarschijnlijke leven leest als een roman: van despoot tot moorde-naar, huurling en boer. In opdracht van Ulrich schreef componist Heinrich Finck een weergaloze zevenstem-mige mis voor het huwelijk van Ulrich met Sabine von Bayern. Fincks extatische onheilsmuziek kondigde drama en tragiek aan voor een geforceerd huwelijk, dat eindigde met verraad, moord en verbanning. grainde-lavoix evoceert en ensceneert deze vertelling zonder woorden, die begint met een beeld dat uit een sprookje van Grimm lijkt te komen: drie jonge kinderen op een zwarte akker... Wat staat hen – en u – te wachten?

BJÖRN SCHMELZER, concept, regie, muzikale leiding DAVID HERNANDEZ, dramaturgische assistentie, choreografieMARGARIDA GARCIA, scenografie, licht, mise-en-scèneWILLEM VAN VOOREN, productieleidingHANNA LAMBRIX, TOON BURIE, TILMAN SCHMELZER, kinderenCARLA NAHADI BABELEGOTO, ELS VAN LAETHEM, ALBERT RIERA, YVES VAN HANDENHOVE, MARIUS PETERSON, DAVID HERNANDEZ, JOACHIM HÖCHBAUER, ARNOUT MALFLIET, zang

HEINRICH FINCK | Missa O Venus bant

SYMFONIEORKEST VLAANDERENIndrukwekkend artistiek testamentDankzij Berlioz komt Shakespeare nog eens om de hoek kijken. De ouverture van Berlioz’ laatste belangrijke werk Béatrice et Bénédicte, dat gebaseerd is op Much Ado About Nothing, is een van zijn meest delicate en subtiele orkestraties. Wie ook opnieuw om de hoek komt kijken, is France Springuel. Ze speelt de hoofdrol in de vertolking van de werken van Devreese en Bruch. Devreeses evocatieve filmmuziek en zijn klassieke oeuvre vertonen heel wat raakvlakken. Daar-van is het celloconcerto Canti een voorbeeld. Twee delen hieruit begeleiden een van de personages uit de film Pauline et Paulette van Lieven Debrauwer.

De emotioneel geladen Zesde Symfonie van Tsjaikov-ski is een bekroning van ’s mans oeuvre: een indruk-wekkend artistiek testament.

SYMFONIEORKEST VLAANDERENJAN LATHAM-KOENIG, muzikale leidingFRANCE SPRINGUEL, cello

HECTOR BERLIOZ | Béatrice et Bénédicte, ouvertureFRÉDÉRIC DEVREESE | Canti voor cello en orkestMAX BRUCH | Kol NidreiPJOTR ILJITSCH TSJAIKOVSKI | Symfonie nr. 6 in b, ‘Pathétique’, opus 74

KRAAKHUISINLEIDING 19:15

CONCERTZAALINLEIDING 19:15

TICKETS € 22ABONNEMENT OUDE MUZIEK | STEMMEN

TICKETS € 30 RANG 1 / € 24 RANG 2ABONNEMENT SYMFONIEORKEST VLAANDEREN

Page 104: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

AGENDA

JUNI 2014

Page 105: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

105

MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG

01 02 03 04 05 06 07

08 09 10 11 12 13 14

15 16 17 18 19 20 21

22 23 24 25 26 27 28

29 30 25 26 27 28 29

30

SPECTRA & NOTABU / DIVA | MET WERK VAN BERIO, VERSTOCKT, RATHÉ

BRUSSELS PHILHARMONIC & LAUREATEN VIOOL KONINGIN ELISABETH- WEDSTRIJD / LAUREATEN- CONCERT

Page 106: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

106JUNI 2015EL

ISE C

ALUW

AERT

S ©

NAN

A RA

MAEL

SPECTRA & NOTABUDivaZe bestijgt het podium om daar te merken dat haar pianist er niet is. Ze staat alleen voor het publiek, begint dan toch maar te zingen. Monteverdi, begeleid door een klavecimbel dat zich ergens achter de scène moet bevin-den. Ze vertelt en zingt Bach, Ravel, Purcells magnifieke When I am laid in Earth, De Falla, Milhaud, Bernstein, Schönberg… en Berio zelf. Meer dan veertig werken voor stem passeren de revue, fragmenten uit een ijldroom. De zangeres zakt steeds dieper weg in de waanzin. Luciano Berio schreef Recital I (for Cathy) voor zijn ex-vrouw, de fantastische sopraan Cathy Berberian.

SPECTRAENSEMBLE NOTABUFILIP RATHÉ, muzikale leidingMARK-ANDREAS SCHLINGENSIEPEN, muzikale leiding

ELISE CALUWAERTS, coloratuursopraanMARISOL MONTALVO, sopraan

LUCIANO BERIO | Recital I (for Cathy)SERGE VERSTOCKT | Feuillage du CoeurFILIP RATHÉ | El agua y la muerteEDGAR VARÈSE | OctandreMORITZ EGGERT | N.N.

VR 5 JUNI 2015 20:00

CONCERTZAALTICKETS € 22

Page 107: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

107JUNI 2015

BRUSSELS PHILHARMONICLaureatenconcert Koningin Elisabethwedstrijd voor vioolNadat de spanning is weggeëbd en de laureaten heel even van welverdien-de rust hebben kunnen genieten, nemen ze opnieuw hun plaats op de bühne in. Een uitgelezen kans om op de langste dag van het jaar de eerste, tweede en derde laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool in één concert aan het werk te zien. Een topnamiddag met topwerken en topviolisten.

BRUSSELS PHILHARMONICMICHEL TABACHNIK, muzikale leidingSolisten Koningin Elisabethwedstrijd voor Viool | Laureaten 1, 2 en 3

ZO 21 JUNI 2015 15:00

CONCERTZAALTICKETS € 30 RANG 1 / € 24 RANG 2ABONNEMENT BRUSSELS PHILHARMONIC

Page 108: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

ABONNEMENTEN

Page 109: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

109ABONNEMENTEN

WILT U ZEKER ZIJN VAN DE BESTE PLAATSEN? KOOP DAN EEN BIJLOKE-ABONNEMENT.

VOORDELEN:• De verkoop van de abonnementen start voor de losse ticketverkoop. Zo bent u zeker van de beste plaatsen.• U geniet van een korting tot 20%.• U kan kiezen voor een vast pakket, of uw eigen selectie samenstellen met een keuzeabonnement van

6 of 12 concerten.• U krijgt als abonnee als eerste de kans om, bovenop uw abonnement, losse tickets te kopen.• U geniet van een exclusief abonneetarief in de Bijloke Bistro: voor het avondvullende Menu Soirée betaalt u

€ 50 (in plaats van € 57), inclusief aangepaste wijnen. Tijdens de pauze krijgt u er een gratis drankje aan uw tafel bovenop. Dit tarief geldt tijdens het hele seizoen 2014-2015 (van 12 september 2014 t.e.m. 21 juni 2015). U ontvangt hiervoor een abonneepasje bij aankoop van uw abonnement. We raden u aan om te reserveren. Vermeld dit abonneetarief bij uw reservatie.

• Per abonnement krijgt u een gratis Podiumhopper ter waarde van € 20. De hopper geeft u telkens € 5 korting voor een voorstelling in NTGent, Vooruit, Handelsbeurs en de Vlaamse Opera. U leest regelmatig nieuwe tips om uw Podiumhopper te besteden op www.podiumhopper.be

ABONNEMENT KOPEN• Was u al abonnee in het seizoen 2013-2014? Dan kan u uw abonnement hernieuwen of een nieuw abonnement

kopen vanaf dinsdag 22 april 2014.• Nieuwe abonnees kunnen een abonnement bestellen vanaf dinsdag 6 mei 2014.• Op zondag 18 mei 2014, tijdens Côté Jardin, start de verkoop van de losse tickets.

Het bespreekbureau opent die dag om 11u. Ingestuurde bestelformulieren en mails voor losse tickets worden vanaf die dag behandeld in volgorde van ontvangst. In de namiddag kan u zelfs van thuis uit bestellen, via debijloke.be.

SAMENGEVAT:• dinsdag 22 april 2014 | hernieuwing abonnementen• dinsdag 6 mei 2014 | nieuwe abonnementen• dinsdag 13 mei 2014 | keuzeabonnementen & losse tickets voor abonnees• zondag 18 mei 2014 | Côté Jardin | start verkoop losse tickets

• STELT U LIEVER UW EIGEN ABONNEMENT SAMEN? NEEM DAN EEN KEUZEABONNEMENT. DAT KAN U KOPEN VANAF DINSDAG 13 MEI 2014.

• WILT U BOVENOP UW ABONNEMENT OOK LOSSE TICKETS BESTELLEN? ALS ABONNEE KAN DAT VANAF DINSDAG 13 MEI 2014.

NIEUW!

Page 110: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

110ABONNEMENTEN

OUDE MUZIEK | MAGISTRAALGrote namen en magistrale werken uit de oude muziek.

DO 25 SEP 2014 20:00 CONCERTZAAL ENSEMBLE INÉGAL ZELENKA P. 10

ZA 15 NOV 2014 20:00 CONCERTZAAL LE CONCERT SPIRITUEL RAMEAU P. 27

ZA 13 DEC 2014 20:00 CONCERTZAAL IL FONDAMENTO ALMEIDA P. 17

VR 23 JAN 2015 20:00 CONCERTZAAL CHŒUR DE CHAMBRE DE NAMUR, CAPPELLA MEDITERRANEA

FALVETTI P. 51

ZA 14 FEB 2015 20:00 CONCERTZAAL B’ROCK & ROEL DIELTIENS C.P.E. BACH, BOCCHERINI P. 64

DO 7 MEI 2015 20:00 CONCERTZAAL COLLEGIUM VOCALE GENT & CONCERTO KÖLN HAENDEL P. 94

RANG 1 € 155 RANG 1 MET REDUCTIE € 136RANG 2 € 126 RANG 2 MET REDUCTIE € 107

OUDE MUZIEK | MINIATUURPareltjes uit de oude muziek.

VR 19 SEP 2014 20:00 CONCERTZAAL RAQUEL ANDUEZA & LA GALANÍA MERULA P. 9

ZA 11 OKT 2014 20:00 CONCERTZAAL IL FONDAMENTO & JOS VERBIST MOZART, JOMMELLI, HASSE, GALUPPI P. 17

WO 19 NOV 2014 20:00 CONCERTZAAL EUROPEAN UNION BAROQUE ORCHESTRA BACH, VIVALDI P. 29

ZA 17 JAN 2015 20:00 KRAAKHUIS RICHARD EGARR BACH, HAENDEL P. 49

ZA 7 FEB 2015 20:00 MIRYZAAL ENSEMBLE MASQUES BATTAGLIAS P. 62

WO 11 MAA 2015 20:00 KRAAKHUIS PINO DE VITTORIO & LABORATORIO ‘600 SICILIANE P. 70

€ 110 MET REDUCTIE € 91

OUDE MUZIEK | STEMMENOude muziek met de stem in een verdiende hoofdrol.

DO 2 OKT 2014 20:00 CONCERTZAAL NOORS SOLISTENKOOR SCHÜTZ, PURCELL, MESSIAEN P. 14

WO 26 NOV 2014 20:00 CONCERTZAAL NEDERLANDS KAMERKOOR REGNARD, VAN WEERBEKE, CARON P. 32

ZA 31 JAN 2015 20:00 MIRYZAAL SCHERZI MUSICALI MONTEVERDI, PERI, CACCINI, LANDI, ROSSI P. 55

ZA 21 MAA 2015 20:00 CONCERTZAAL ENSEMBLE CORRESPONDANCES CHARPENTIER P. 75

ZO 26 APR 2015 15:00 KRAAKHUIS CLUBMEDIÉVAL PAOLO DA FIRENZE P. 90

VR 29 MEI 2015 20:00 KRAAKHUIS GRAINDELAVOIX FINCK P. 103

€ 110 MET REDUCTIE € 91

MUZIEK EN SCÈNEVoorstellingen waarin muziek een bijzonder verbond aangaat met een of meerdere andere kunstvormen: theater, video, dans, licht.

VR 17 OKT 2014 20:00 CONCERTZAAL ENSEMBLE GARAGE MUZIEKTHEATRAAL WERK VAN TSANGARIS, MUNTENDORF, BEIL, CHRISTOU & STEEN-ANDERSEN

P. 20

WO 5 NOV 2014 20:00 CONCERTZAAL MIKHAIL RUDY MOESSORGSKI, JANÁ�EK P. 24

VR 12 DEC 2014 20:00 CONCERTZAAL ENSEMBLE ADAPTER LONGITUDE | FRANZSON P. 43

VR 13 FEB 2015 20:00 CONCERTZAAL NADAR ENSEMBLE RECHT | SEIDL & KÖTTER P. 63

DI 24 MAA 2015 20:00 CONCERTZAAL GAME, ICTUS, SPECTRA & TRIO MEDIAEVAL SHELTER | GORDON, LANG, WOLFE & MORRISON P. 77

€ 88 MET REDUCTIE € 72

Page 111: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

111ABONNEMENTEN

SYMFONISCH | DEFILHARMONIEVR 10 OKT 2014 20:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE & COLLEGIUM VOCALE GENT STRAVINSKI P. 16

VR 7 NOV 2014 20:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE SMETANA, STICH, DVO�ÁK P. 25

DO 18 DEC 2014 20:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE BEETHOVEN, BRAHMS P. 44

VR 27 FEB 2015 20:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE & COLLEGIUM VOCALE GENT SCHUBERT P. 65

VR 3 APR 2015 20:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE SPOHR, SCHUMANN, WAGNER, LISZT P. 87

RANG 1 € 126 RANG 1 MET REDUCTIE € 110RANG 2 € 102 RANG 2 MET REDUCTIE € 86

SYMFONISCH | SYMFONIEORKEST VLAANDERENZA 4 OKT 2014 20:00 CONCERTZAAL SYMFONIEORKEST VLAANDEREN DEVREESE, BROSSÉ, WILLIAMS P. 14

ZA 29 NOV 2014 20:00 CONCERTZAAL SYMFONIEORKEST VLAANDEREN COPLAND, BEETHOVEN, MOESSORGSKI P. 33

VR 16 JAN 2015 20:00 CONCERTZAAL SYMFONIEORKEST VLAANDEREN KORNGOLD, LISZT, DEVREESE, RAVEL P. 49

ZA 14 MAA 2015 20:00 CONCERTZAAL SYMFONIEORKEST VLAANDEREN JANSSENS, BEETHOVEN, MENDELSSOHN P. 71

ZA 30 MEI 2015 20:00 CONCERTZAAL SYMFONIEORKEST VLAANDEREN BERLIOZ, DEVREESE, BRUCH, TSJAIKOVSKI P. 103

RANG 1 € 120 RANG 1 MET REDUCTIE € 104RANG 2 € 96 RANG 2 MET REDUCTIE € 80

SYMFONISCH | BRUSSELS PHILHARMONICVR 12 SEP 2014 20:00 CONCERTZAAL BRUSSELS PHILHARMONIC FILMCONCERT | DAS CABINET DES DR. CALIGARI P. 8

ZA 18 OKT 2014 20:00 CONCERTZAAL BRUSSELS PHILHARMONIC BEETHOVEN, BRITTEN, BRAHMS P. 21

ZA 24 JAN 2015 20:00 CONCERTZAAL BRUSSELS PHILHARMONIC FILMCONCERT | DER LETZTE MANN P. 52

ZA 28 MAA 2015 20:00 CONCERTZAAL BRUSSELS PHILHARMONIC SCHREKER, WEILL, RÓZSA P. 82

ZO 21 JUN 2015 15:00 CONCERTZAAL BRUSSELS PHILHARMONIC & LAUREATEN VIOOL KONINGIN ELISABETHWEDSTRIJD

LAUREATENCONCERT P. 107

RANG 1 € 120 RANG 1 MET REDUCTIE € 104RANG 2 € 96 RANG 2 MET REDUCTIE € 80

KIDCONCERTEN DEFILHARMONIEBeweeglijke orkestritmes, knettergekke personages en een vurige dirigent, dé succesingrediënten van de KIDconcerten. deFilharmonie brengt een reeks topacteurs mee voor een verrassende muzikale tocht.

ZO 23 NOV 2014 16:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE KIDCONCERT | STUK STROGANOFF (6+) P. 31

ZO 25 JAN 2015 16:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE KIDCONCERT | DE ONSTERFELIJKE GELIEFDE (6+) P. 53

ZO 22 MAA 2015 16:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE KIDCONCERT | DE KREKEL EN DE MIER (6+) P. 76

OPGELET: DE WORKSHOPS BIJ DE KIDCONCERTEN MOET U APART RESERVEREN VIA HET BESPREEKBUREAU: 09 269 92 92 OF [email protected]. VOOR DE WORKSHOP BETAALT U € 5 PER KIND.

VOLWASSENEN € 48KINDEREN (-19) € 21

Page 112: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

112ABONNEMENTEN

STRIJKKWARTETVijf schitterende strijkkwartetten, afwisselend in de Miryzaal en in onze eigen Concertzaal.

DO 16 OKT 2014 20:00 MIRYZAAL SCHUMANN QUARTETT HAYDN, BARTÓK, PUCCINI, VERDI P. 18

DO 27 NOV 2014 20:00 CONCERTZAAL ELIAS STRING QUARTET BEETHOVEN, HAYDN P. 32

DO 8 JAN 2015 20:00 MIRYZAAL EDDING KWARTET & BLAZERS VAN HET ORCHESTRE DES CHAMPS-ELYSÉES

BEETHOVEN, SCHUBERT P. 48

DO 12 MAA 2015 20:00 CONCERTZAAL ZEHETMAIR QUARTETT HINDEMITH, MOZART, DEBUSSY P. 70

DO 23 APR 2015 20:00 MIRYZAAL SZYMANOWSKI QUARTET SZYMANOWSKI, HAYDN, PENDERECKI, BEETHOVEN, SZAMOTULY

P. 88

€ 88 MET REDUCTIE € 72

STRIJKKWARTET | COMBI HANDELSBEURSEen selectie strijkkwartetten, te beleven in De Bijloke en in de Handelsbeurs.

ZA 1 NOV 2014 20:15 HANDELS-BEURS

KELEMEN QUARTET BARTÓK, BRAHMS P. 24

DO 27 NOV 2014 20:00 CONCERTZAAL ELIAS STRING QUARTET BEETHOVEN, HAYDN P. 32

WO 10 DEC 2014 20:15 HANDELS-BEURS

BELCEA QUARTET BEETHOVEN, TURNAGE, BRAHMS P. 43

MA 2 FEB 2015 20:15 HANDELS-BEURS

PAVEL HAAS QUARTET & SLÁVKA P�CHO�OVÁ DVO�ÁK, HAAS P. 62

DO 12 MAA 2015 20:00 CONCERTZAAL ZEHETMAIR QUARTETT HINDEMITH, MOZART, DEBUSSY P. 70

DO 23 APR 2015 20:00 MIRYZAAL SZYMANOWSKI QUARTET SZYMANOWSKI, HAYDN, PENDERECKI, BEETHOVEN, SZAMOTULY

P. 88

€ 106 MET REDUCTIE € 86

KAMERMUZIEKDe Miryzaal en onze eigen Concertzaal als podium voor grote namen en ensembles die grasduinen in het kamermuziekrepertoire.

DO 9 OKT 2014 20:00 MIRYZAAL MENGAL ENSEMBLE MENGAL, PROUST, DU BOIS, RYELANDT P. 16

WO 5 NOV 2014 20:00 CONCERTZAAL MIKHAIL RUDY MOESSORGSKI, JANÁ�EK P. 24

DO 5 FEB 2015 20:00 CONCERTZAAL VIVIANA SOFRONITSKY & SERGEI ISTOMIN CHOPIN, BEETHOVEN, MENDELSSOHN, SCHUMANN, SCHUBERT, GLAZUNOF

P. 60

VR 13 MAA 2015 20:00 CONCERTZAAL HET COLLECTIEF & COLLEGIUM VOCALE GENT JANÁ�EK P. 71

WO 29 APR 2015 20:00 MIRYZAAL ANDREAS STAIER & LORENZO COPPOLA BRAHMS, SCHUMANN, BERG, SCHÖNBERG P. 91

€ 90 MET REDUCTIE € 74

MATINEETopmuzikanten brengen het ijzeren repertoire. Prachtige concerten voor een luie namiddag.

WO 15 OKT 2014 14:00 KRAAKHUIS JAN VERMEULEN & CHRISTINE BUSCH SCHUBERT, SCHUMANN P. 17

WO 17 DEC 2014 14:00 KRAAKHUIS CAMILLE THOMAS & BEATRICE BERRUT KABALEVSKI, RACHMANINOV P. 44

WO 7 JAN 2015 14:00 KRAAKHUIS LAVINIA MEIJER GLASS, SATIE, MERTENS P. 48

DO 5 FEB 2015 14:00 KRAAKHUIS ANDREW TYSON CHOPIN P. 60

WO 13 MEI 2015 14:00 KRAAKHUIS MIDORI SEILER & JOS VAN IMMERSEEL BEETHOVEN P. 97

€ 88 MET REDUCTIE € 72

Page 113: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

113ABONNEMENTEN

JAZZ | ICONENPeetvaders van de jazz in magistrale concerten.

DO 6 NOV 2014 20:00 CONCERTZAAL MEDESKI, SCOFIELD, MARTIN & WOOD P. 24

VR 28 NOV 2014 20:00 CONCERTZAAL STEVE SWALLOW QUINTET P. 33

VR 30 JAN 2015 20:00 CONCERTZAAL ENRICO PIERANUNZI, BERT JORIS & BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA P. 54

DI 31 MAA 2015 20:00 CONCERTZAAL MARE NOSTRUM FT. PAOLO FRESU, RICHARD GALLIANO & JAN LUNDGREN P. 83

DI 26 MEI 2015 20:00 CONCERTZAAL CHRISTIAN MCBRIDE TRIO P. 101

€ 102 MET REDUCTIE € 85

JAZZ | KRAAKHUISHet Kraakhuis als perfecte setting voor een reeks intieme jazzconcerten.

WO 8 OKT 2014 20:00 KRAAKHUIS BOBO STENSON TRIO P. 15

VR 14 NOV 2014 20:00 KRAAKHUIS DOUBLE BILL: JOZEF DUMOULIN & THE RED HILL ORCHESTRA / BRUSSELS VOCAL PROJECT P. 26

DI 9 DEC 2014 20:00 KRAAKHUIS BRAM DE LOOZE SEPTYCH P. 40

WO 4 FEB 2015 20:00 KRAAKHUIS MICHAEL WOLLNY & TAMAR HALPERIN P. 59

VR 24 APR 2015 20:00 KRAAKHUIS DOUBLE BILL: URI CAINE / PHILIPPE THURIOT P. 89

€ 68 GEEN REDUCTIETARIEF

EXTRA VOOR JAZZABONNEES1 gratis ticket naar keuze voor Gent Jazz Festival op 10, 12 of 13 juli 2014.Het programma vindt u op www.gentjazz.comGeef bij de reservatie van uw abonnement uw keuze door. Dit aanbod geldt voor reservaties van abonnementen tot en met vrijdag 6 juni 2014.

GENT JAZZ FESTIVAL | 10-19 JUL 2014, BIJLOKESITE

Page 114: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

114ABONNEMENTEN

KEUZEABONNEMENTU kan ook zelf een abonnement naar keuze samenstellen:• Bij aankoop van tickets voor 6 verschillende concerten in één bestelling ontvangt u 10% korting.• Bij aankoop van tickets voor 12 verschillende concerten in één bestelling ontvangt u 20% korting.De korting voor keuzeabonnementen is niet combineerbaar met het reductietarief -19 / studenten musicologie, of met de tarieven voor de Kunstendag voor Kinderen, KIDconcerten en muzikale vertellingen, Manufactuur-avonden en panelgesprekken tijdens festivalweken.

NIEUW!Ook als keuzeabonnee krijgt u de kans om vroeger te reserveren. U kan een keuzeabonnement kopen vanaf dinsdag 13 mei 2014. Op zondag 18 mei 2014, op Côté Jardin, start ook de verkoop van de losse tickets. Tijdens het seizoen kan u nog steeds een keuzeabonnement kopen.

Page 115: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

115ABONNEMENTEN

FESTIVALABONNEMENTVoor de festivalweken ‘Paradise Lost’ (dec) en ‘Migratie’ (maart) kan u een festivalabonnement samenstellen.U kiest daarvoor drie concerten of meer uit onderstaande reeksen en krijgt 10% korting.

PARADISE LOST – P. 36-43DO 4 DEC 2014 20:00 CONCERTZAAL LOD MUZIEKTHEATER LÂCHEZ TOUT ! | ENOUGH ALREADY

VR 5 DEC 2014 20:00 CONCERTZAAL SPECTRA KUBRICK’S BONE

DO 11 DEC 2014 20:00 CONCERTZAAL LES SIÈCLES & VLAAMS RADIO KOOR DAVID

VR 12 DEC 2014 20:00 CONCERTZAAL ENSEMBLE ADAPTER LONGITUDE | FRANZSON

ZA 13 DEC 2014 20:00 CONCERTZAAL IL FONDAMENTO ALMEIDA

MIGRATIE – P. 72-82DO 19 MAA 2015 20:00 KRAAKHUIS JORIS BLANCKAERT & SARAH EISA MUZIEKTHEATER

VR 20 MAA 2015 20:00 KRAAKHUIS JORIS BLANCKAERT & SARAH EISA MUZIEKTHEATER

DI 24 MAA 2015 20:00 CONCERTZAAL GAME, ICTUS, SPECTRA & TRIO MEDIAEVAL SHELTER | GORDON, LANG, WOLFE & MORRISON

WO 25 MAA 2015 20:00 CONCERTZAAL ORCHESTRE ARABO-ANDALOU DE FÈS & FRANÇOISE ATLAN

ARABISCH-ANDALUSISCHE LIEDEREN, JUDEO-SPAANSE LIEDEREN EN CANTIGAS DE SANTA MARIA

DO 26 MAA 2015 19:00 ALLE ZALEN NEUE VOCALSOLISTEN MEDITERRANEAN VOICES

VR 27 MAA 2015 20:00 CONCERTZAAL ARC ENSEMBLE MUSIC IN EXILE | BUSCH,, BRAUNFELS, LAKS

ZA 28 MAA 2015 20:00 CONCERTZAAL BRUSSELS PHILHARMONIC SCHREKER, WEILL, RÓZSA

ZALENCONCERTZAAL DE BIJLOKE, J. KLUYSKENSSTRAAT 2, 9000 GENTKRAAKHUIS DE BIJLOKE, J. KLUYSKENSSTRAAT 2, 9000 GENTMIRYZAAL HOGESCHOOL GENT, CONSERVATORIUM, HOOGPOORT 64, 9000 GENTHANDELSBEURS HANDELSBEURS, KOUTER 29, 9000 GENT

Page 116: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

116ABONNEMENTEN

DE BIJLOKE ONLINEVOLG ONS!BLIJF OP DE HOOGTE VAN NIEUWS, SPECIALE ACTIES EN TOELICHTINGEN. SCHRIJF U IN OP ONZE NIEUWSBRIEF OF VOLG ONS OP FACEBOOK EN TWITTER.www.debijloke.be/nieuwsbrief www.facebook.com/debijlokewww.twitter.com/debijloke

DEBIJLOKE.BE/NU VOOR UW SMARTPHONE OF TABLETwww.debijloke.be was al volledig aan-gepast voor surfen via allerlei mobiele toestellen. Sinds kort testen we ook een nieuwe toepassing: debijloke.be/nu. Het werkt als een app, maar je hoeft er niks voor te installeren! Surf gewoon naar de pagina via de web-browser van uw mobiel toestel.Wie de komende of voorbije 24u een concert meepikt(e) in ons Muziek-centrum kan op deze pagina terecht voor achtergrondinfo over het concert (programma, bio’s, duur van het concert), een routebe-schrijving of om een mening te ventileren.Hou dus uw smartphone in de aanslag bij uw volgende bezoek aan De Bijloke.

RESERVEER ONLINE IN 14-15 – OOK MET REDUCTIENatuurlijk kent u www.debijloke.be en misschien heeft u al tickets gereserveerd via onze website. Online boeken kan zowel voor losse tickets als voor abonnementen. Maar tot vorig seizoen was dit enkel mogelijk voor plaatsen aan normaal tarief, voor 65-plussers en min26-jarigen.

Werkzoekenden, houders van een lerarenkaart, min19-jarigen of conservatorium- en musico-logiestudenten konden enkel reserveren per telefoon of via een mailtje. Daar komt nu verande-ring in. Wie recht heeft op deze korting kan voortaan een persoonlijk kortingpasje aanvragen via ons bespreekbureau. Met de code op dit pasje kunt u dan het hele seizoen terecht op onze website om zoveel tickets te reserveren als u maar wil.

Page 117: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

OPSTAP

Page 118: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

118OP STAP

CONCERTEN VOOR LAGER & SECUNDAIR ONDERWIJS EN DEELTIJDS KUNSTONDERWIJSKinderen en jongeren introduceren in de rijke wereld van klassieke muziek, dat is het uitgangspunt van ons educatief muziekaanbod. In de toekomst zetten we beduidend meer in op de muzikale vorming van leerlingen uit het reguliere onderwijs én het deeltijds kunstonderwijs. Een klassikaal bezoek aan een concertzaal kan immers het begin betekenen van een ontluikende liefde voor klassieke muziek. Inspireren, ontroeren en tegelijk onderwijzen.

Meer info over deze concerten vindt u in onze schoolbrochure. Vraag de brochure aan via [email protected].

AGENDA

NOVEMBER 2014

MA 17 11:0014:00

KRAAKHUIS KARBIDO MULTIMEDIA | THE TABLE - 5DE LEERJAAR T.E.M. 2DE MIDDELBAAR

DI 18 11:0014:00

KRAAKHUIS KARBIDO MULTIMEDIA | THE TABLE - 5DE LEERJAAR T.E.M. 2DE MIDDELBAAR

DO 20 11:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE OORCOLLEGE | STUK STROGANOFF - 3DE T.E.M. 6DE LEERJAAR

DO 20 14:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE OORCOLLEGE | STUK STROGANOFF - 3DE T.E.M. 6DE LEERJAAR

JANUARI 2015

MA 12 11:00 KRAAKHUIS GERDA DENDOOVEN MUZIKALE VERTELLING | HET VERLOREN PARADIJS - 5DE LEERJAAR T.E.M. 2DE MIDDELBAAR

MA 12 14:00 KRAAKHUIS GERDA DENDOOVEN MUZIKALE VERTELLING | HET VERLOREN PARADIJS - 5DE LEERJAAR T.E.M. 2DE MIDDELBAAR

DI 13 11:00 KRAAKHUIS GERDA DENDOOVEN MUZIKALE VERTELLING | HET VERLOREN PARADIJS - 5DE LEERJAAR T.E.M. 2DE MIDDELBAAR

DI 13 14:00 KRAAKHUIS GERDA DENDOOVEN MUZIKALE VERTELLING | HET VERLOREN PARADIJS - 5DE LEERJAAR T.E.M. 2DE MIDDELBAAR

MAART 2015

DO 19 11:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE OORCOLLEGE | DE KREKEL EN DE MIER - 1STE T.E.M. 4DE LEERJAAR

DO 19 14:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE OORCOLLEGE | DE KREKEL EN DE MIER - 1STE T.E.M. 4DE LEERJAAR

MEI 2015

WO 20 10:30 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE CONCERT | THE YOUNG PERSON’S GUIDE TO THE ORCHESTRA - 1STE T.E.M. 4DE MIDDELBAAR

WO 20 15:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE CONCERT | THE YOUNG PERSON’S GUIDE TO THE ORCHESTRA - AMC 1, 2, 3

TICKETS€ 5 per leerling (vanaf 10 leerlingen). Per 10 leerlingen kan één begeleider gratis mee.

INFORMATIE & RESERVATIERozelien Callaerts - medewerker publiekswerking & sponsoringT 09 269 92 92 - [email protected]

Page 119: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

119OP STAP

CONCERTEN VOOR KINDEREN EN JONGERENBeweeglijke orkestritmes, knettergekke personages en een vurige dirigent zijn dé succesingrediënten van de KID-concerten van deFilharmonie. Houdt u meer van hartverwarmende vertellingen in een intieme sfeer? Dan zijn de muzikale vertellingen geknipt voor u. En ook dit seizoen is er een uitbundige Kunstendag voor Kinderen. Grote en kleine avonturen voor een topdag met het hele gezin.

AGENDA

NOVEMBER

ZO 16 CONCERTZAAL & KRAAKHUIS

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN JOKE VAN LEEUWEN | MUZIKALE VERTELLING: TOEN MIJN VADER EEN STRUIK WERD (10+) KARBIDO | THE TABLE (7+)

ZO 23 13:00 JEUGD EN MUZIEK MUZIKALE WORKSHOP BIJ KIDCONCERT (6+)

ZO 23 16:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE KIDCONCERT | STUK STROGANOFF (6+)

DECEMBER

WO 10 15:00 KRAAKHUIS GERDA DENDOOVEN MUZIKALE VERTELLING VOOR KINDEREN (10+) | HET VERLOREN PARADIJS

ZA 13 15:00 KRAAKHUIS GERDA DENDOOVEN MUZIKALE VERTELLING VOOR KINDEREN (10+) | HET VERLOREN PARADIJS

JANUARI

ZO 25 13:00 JEUGD EN MUZIEK MUZIKALE WORKSHOP BIJ KIDCONCERT (6+)

ZO 25 16:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE KIDCONCERT | DE ONSTERFELIJKE GELIEFDE (6+)

MAART

ZO 22 13:00 JEUGD EN MUZIEK MUZIKALE WORKSHOP BIJ KIDCONCERT (6+)

ZO 22 16:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE KIDCONCERT | DE KREKEL EN DE MIER (6+)

WO 25 15:00 KRAAKHUIS EKATERINA LEVENTAL MUZIKALE VERTELLING VOOR KINDEREN (10+) | MIGRATIE

ZA 28 15:00 KRAAKHUIS EKATERINA LEVENTAL MUZIKALE VERTELLING VOOR KINDEREN (10+) | MIGRATIE

MEI

WO 20 15:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE CONCERT | THE YOUNG PERSON’S GUIDE TO THE ORCHESTRA

Page 120: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

120OP STAP

GROEPSARRANGEMENTENCULTUURARRANGEMENT MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE & STAMStap mee in het bewogen verhaal over de Gentse stadsontwikkeling en ontdek zo een verrassend stukje Gent. Laat u vervolgens meevoeren op de ravissante klanken van een topsolist of muzikaal duo. Eenvoudig en geniaal tegelijk. ‘s Middags schuift u de beentjes onder tafel voor een verzorgde driegangenlunch in Bistro De Bijloke. Een gezellige dag op en bij De Bijloke.

OVERIGE ARRANGEMENTENHet aanbod groepsarrangementen voor seizoen 2014-15 wordt nog aangevuld. Hou alvast de volgende webpagina in de gaten: www.debijloke.be/groepen

INFORMATIE & RESERVATIERozelien Callaerts medewerker publiekswerking & sponsoringT 09 269 92 92 - [email protected]

DATA: WO 15 OKT 2014 - JAN VERMEULEN & CHRISTINE BUSCH (PIANOFORTE EN VIOOL)WO 17 DEC 2014 - CAMILLE THOMAS & BEATRICE BERRUT (CELLO EN PIANO)WO 7 JAN 2015 - LAVINIA MEIJER (HARP)DO 5 FEB 2015 - ANDREW TYSON (PIANO)WO 13 MEI 2015 - JOS VAN IMMERSEEL & MIDORI SEILER (PIANOFORTE EN VIOOL)

DUUR: 10:00 – 15:00

EXTRA: MIN. 20 PERSONEN

© P

HILIP

VAN

OOTE

GEM

Page 121: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

121OP STAP

BIJLOKE BISTRODe Bijloke Bistro biedt heerlijke bistrokeuken aan democratische prijzen. Het unieke uitzicht op de middeleeuwse concertzaal en de Bijlokesite krijgt u er bovenop.

U kan in de Bijloke Bistro terecht voor een snelle lunch op weekdagen, maar ook voor als u uitgebreider wil tafelen. Met het Menu Soirée – verkrijgbaar tijdens de lunch en op concertavonden – krijgt u een uitgebreid menu voor een betaalbare prijs. Bovendien kan u er op concertavonden voor kiezen om eerst te genieten van het concert, en nadien nog even terug te keren voor uw dessert.

De Bijloke Bistro levert ook maatwerk. Wilt u uw verjaardag vieren? Met uw vrienden aan tafel met een speciaal menu? Of denkt u eerder aan een kinderfeestje? Neem zeker contact op. De Bijloke Bistro is beschikbaar voor privéfeesten buiten de openingsuren of concertavonden van De Bijloke.

OPENINGSURENWOENSDAG-VRIJDAG VAN 11:30 TOT 14:30 & VAN 18:00 TOT 22:00ZATERDAG VAN 18:00 TOT 22:00ZONDAG VAN 11:30 TOT 15:00BIJ ALLE CONCERTEN IN DE BIJLOKE2 UUR VOOR EN NA HET CONCERT

CONTACT EN RESERVATIE09 395 07 [email protected] U OP DE WEBSITE IN VOOR ONZE BISTRO-NIEUWSBRIEF.

NIEUWABONNEES VAN DE BIJLOKE GENIETEN VAN EEN EXCLUSIEF PROMOTARIEF OP HET MENU SOIRÉE IN DE BIJLOKE BISTRO. LEES ER ALLES OVER OP P. 109.

Page 122: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

PRAKTISCH

Page 123: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

123PRAKTISCH

WANNEER?Hernieuwing abonnementen:vanaf dinsdag 22 april 2014Nieuwe abonnementen:vanaf dinsdag 6 mei 2014Keuzeabonnementen & losse tickets voor abonnees:vanaf dinsdag 13 mei 2014Losse tickets:vanaf zondag 18 mei 2014 | Côté JardinHet bespreekbureau opent die dag om 11u.Ingestuurde bestelformulieren en mails voor losse tickets worden vanaf die dag verwerkt in volgorde van ontvangst.In de namiddag kan u zelfs van thuis uit bestellen, via debijloke.be.

HOE?ONLINEwww.debijloke.be

IN HET BESPREEKBUREAUAdresJozef Kluyskensstraat 29000 GentT 09 269 92 92F 09 225 65 82E [email protected] www.debijloke.be Postadres: Bijlokekaai 7, 9000 Gent

Nieuwe openingsuren vanaf 22 april 2014:maandag tot vrijdag: 10:00-17:00 (doorlopend)Het bespreekbureau is open op zaterdagen (13:00-17:00) van 26 april t.e.m. 14 juni 2014.

Gesloten• op zaterdag, zondag en feestdagen • van vrijdag 18 juli 2014 t.e.m. maandag

18 augustus 2014• van maandag 22 december 2014 t.e.m. maandag

5 januari 2015Van 1 juli 2014 t.e.m. 17 juli 2014 wordt de Bijlokesite ingepalmd door Gent Jazz Festival. Het bespreekbureau is in die periode enkel telefonisch bereikbaar.

IngangJozef Kluyskensstraat 2 (via ingang Hogeschool Gent) of Godshuizenlaan 2 (via STAM).

TELEFONISCH09 269 92 92 | tijdens de openingsuren van het bespreekbureau

SCHRIFTELIJKScheur uw bestelformulier (vanaf p. 145) uit deze seizoensbrochure en stuur het naar ons postadres: Bijlokekaai 7, 9000 Gent. Bestelformulieren worden verwerkt in volgorde van ontvangst.

AVONDKASSA – BALIEDe (avond)kassa gaat een uur voor elke voorstelling open.

RESERVERINGS- EN PORTOKOSTENReserverings- en portokosten zijn inbegrepen in de ticketprijs.

WACHTLIJSTENBij uitverkochte voorstellingen wordt een wachtlijst aangelegd. Vijf minuten voor de voorstelling start de verkoop van de vrijgekomen tickets. Een plaats op de wachtlijst is geen garantie op een ticket.

RESERVEREN

Page 124: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

124PRAKTISCH

VESTIAIREDe vestiaire is gratis en wordt bewaakt tot een half uur na de voorstelling.

ROLSTOELGEBRUIKERSDe foyers en de zalen zijn toegankelijk voor rolstoelge-bruikers. Vermeld dit bij uw reservering. Wij houden er graag rekening mee als we u plaatsen toewijzen.

HUISDIERENHuisdieren zijn ten strengste verboden in Muziekcen-trum De Bijloke. Alleen blindengeleidehonden zijn toegelaten. Vermeld dit bij uw reservering. Wij houden er graag rekening mee als we u plaatsen toewijzen.

GSMSchakel uw gsm uit voor elk concert.

OPNAMESHet is verboden foto’s, film- of geluidsopnames te ma-ken tijdens concerten.

ETEN & DRINKENIn de historische zalen wordt geen drank of eten toegelaten. Voor en na het concert en tijdens de pauze bent u welkom in de Bistro en de foyer. Meer info over de Bijloke Bistro vindt u op pagina 121 in deze brochure.

TE LAATLaatkomers worden – enkel indien mogelijk – toegela-ten tijdens de eerste onderbreking. De toegang tot de zaal is echter niet gegarandeerd. Tickets worden niet terugbetaald of omgeruild.

ADRESGEGEVENS EN PRIVACYUw adresgegevens worden uitsluitend gebruikt om u op de hoogte te houden van ons programma en u te verwittigen in geval van wijzigingen. Het beheer van de adresgegevens gebeurt conform de wet van 8 december 1992 in verband met de bescherming van de persoonlij-ke levenssfeer.

ABONNEMENTENWie een abonnement neemt, is zeker van mooie plaatsen en geniet van een korting tot 20% op de ticketprijzen. De abonnementenformules van seizoen 2014-2015 en hun prijzen vindt u vanaf pagina 109. Bij aankoop van een Bijloke-abonnement krijgt u er een gratis Podiumhopper ter waarde van € 20 bovenop. Bovendien geniet u van een ex-clusief promotarief op het Menu Soirée in de Bijloke Bistro.

LOSSE TICKETSBASISTARIEFDe ticketprijzen staan vermeld bij elke voorstelling.REDUCTIETARIEVEN DE BIJLOKE• -26, 65+, werkzoekenden, rolstoelgebruikers, houders

lerarenkaart of oKo-sectorpas: € 4 reductie op het basistarief Dit reductietarief geldt niet bij KIDconcerten, Manu-factuur-avonden, jazzconcerten in het Kraakhuis en bij de panelgesprekken tijdens de festivalweken.

• -19 en studenten conservatorium & musicologie: tickets aan € 7.

Vraag in het bespreekbureau uw voordeelcode aan, zodat u ook online met uw reductie tickets kan reserveren.

REDUCTIETARIEVEN HANDELSBEURSBij klassieke en jazzconcerten in de Handelsbeurs gelden volgende reducties:

• -26, 65+, andersvaliden, werkzoekenden, houders oKo-sectorpas: € 4 reductie

• -19, studenten conservatorium & musicologie en hou-ders van een BILL-bundel: tickets aan € 5

GROEPSTARIEFGroepen vanaf 20 personen genieten van het reduc-tietarief. Zij krijgen per ticket een korting van € 4 op het basistarief. Eén begeleider per 20 personen komt gratis mee.

SCHOLENTARIEFGroepen vanaf 10 leerlingen of studenten begeleid door een leerkracht of docent betalen slechts € 5 per persoon. De begeleider komt gratis mee. Deze reductie geldt ook voor groepen van het deeltijds kunstonderwijs (DKO).

PODIUMHOPPERU krijgt een Podiumhopper ter waarde van € 20 bij aankoop van een Bijloke-abonnement. De hopper geeft u telkens € 5 korting voor een voorstelling in NTGent, Vooruit, Handelsbeurs en de Vlaamse Opera.

GESCHENKBONIn het bespreekbureau kan u het hele jaar door terecht voor de aankoop van een geschenkbon. De bon is 1 jaar geldig vanaf de aankoopdatum. U bepaalt zelf de waarde ervan. De ontvanger kan de bon gebruiken voor aankoop van tickets van alle voorstellingen van Muziek-centrum De Bijloke.

TICKETS

PRAKTISCH

Page 125: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

125PRAKTISCH

MATINEESOok dit seizoen zijn er opnieuw matineeconcerten. De succesvolle concertreeks in de namiddag op weekdagen bevat een selectie uit het zogenaamde ‘ijzeren repertoi-re’, gebracht door een reeks topmuzikanten, telkens in een kleine bezetting. De concerten vinden plaats om 14u en duren telkens een uur. Voor wie zeker wil zijn van een mooie plaats in de hele reeks is er een abonne-ment. Alle details daarover vindt u op pagina 113.

RONDLEIDINGEN IN MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKEGidsenorganisatie Gandante is de vaste partner van De Bijloke voor rondleidingen. De gediplomeerde gidsen van Gandante vertellen u alles over de historiek van het gebouw en de werking van het Muziekcentrum.GANDANTE - T 09 375 31 61E [email protected] – W www.gandante.be

MECENAAT & TESTAMENTWil u Muziekcentrum De Bijloke ondersteunen? Word dan een van onze mecenassen. Met uw bijdrage helpt u ons om bijzondere projecten te realiseren voor de ondersteuning van jonge muzikanten en voor minder begoede muziekliefhebbers. U kan Muziekcentrum De Bijloke ook opnemen in uw testament. U kan zo het geheel of een deel van uw ver-mogen schenken aan De Bijloke. Bovendien kan u ook schenken in de vorm van een duolegaat, waardoor uw andere erfgenamen heel wat successierechten besparen.Wie nadenkt over een mecenaat of een opname in zijn testament voor Muziekcentrum De Bijloke, kan contact met ons opnemen.

MEER INFORMATIE?

GOED OM TE WETEN

GRATIS INLEIDINGENVeel concerten worden voorafgegaan door een gratis inleiding. Musicologen, muzikanten en andere specialisten geven er een grondige toelichting bij het programma. De inleiding start drie kwartier voor aan-vang van het concert en gaat door in het Auditorium of het Kraakhuis. Als er een inleiding is bij het concert, dan vindt u daar een vermelding van in het praktische kader bij het concert.

ONLINEBlijf op de hoogte van nieuws, speciale acties en toe-lichtingen. Schrijf u in op onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook en Twitter. www.debijloke.be www.facebook.com/debijloke www.twitter.com/debijloke

MAGAZINEIn het tweemaandelijkse Bijloke Magazine leest u meer achtergrondinformatie over de komende concerten en ander nieuws uit De Bijloke. Het Bijloke Magazine wordt verspreid in Gent en omgeving. Wil u het maga-zine thuis ontvangen? Laat uw gegevens achter op onze website, en wij bezorgen u de volgende edities per post.

Page 126: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

126PRAKTISCH

MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE EN DEFILHARMONIE: EEN STERKE MUZIKALE TANDEMAls symfonisch orkest is deFilharmonie al langer kind aan huis bij Muziekcentrum De Bijloke. deFilharmonie brengt er symfonische concerten, KIDconcerten en schoolvoorstellingen. Door die jarenlange band groeide de interesse om intenser te gaan samenwerken. Die sa-menwerking wordt in het seizoen 2014-2015 verdergezet.

Voor de vertrouwde concerten worden de banden sterker aangehaald. De symfonische concerten van deFilhar-monie in De Bijloke worden in steeds nauwer onderling overleg gepland. Nieuw daarbij is dat u de ensembles en solisten van deFilharmonie in de toekomst ook zal terug-zien in de matineeconcerten van De Bijloke.

Verder blijven we inzetten op ons aanbod voor jong publiek. De Bijloke organiseerde al langer de gesmaakte KIDconcerten en OORcolleges (voor scholen) van deFil-harmonie. Het concept is even eenvoudig als geniaal: een aantal acteurs vertellen een verhaal - van sprookje tot western - terwijl het orkest de muziek voor zijn rekening neemt. Drie KIDconcerten en drie OORcolleges bieden ook volgend seizoen een fascinerende onderdompeling in de wereld van het symfonische orkest.

In mei 2015 komt er een nieuwe - zeg niet zomaar ‘een tweede’ - editie van Côté Koer, een heus kinderzang-feest, in samenwerking met de Gentse scholen De Feniks en De Kleurdoos. Leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar garanderen een geoliede stem, deFilhar-monie begeleidt, De Bijloke zorgt voor een schitterende concertzaal om dat alles in uit te voeren.

Benieuwd naar de educatieve projecten? Vraag onze brochure aan via [email protected]

www.defilharmonie.be www.debijloke.be

Page 127: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

127PRAKTISCH

MUZIEKCENTRUM DE BIJLOKE EN DE HOGENT HALEN BURENBANDEN AANMuziekcentrum De Bijloke en de HoGent: op de Bijlokesite zijn ze al een hele tijd elkaars vertrouwde en goede buur. De aanwezigheid van de School of Arts van de HoGent en Muziekcentrum De Bijloke op dezelfde site maakt het kunstenplaatje compleet. Een samenwerking tussen de onderwijsinstelling en het muziekcentrum lag daarom voor de hand.

Met de structurele samenwerking gieten beide instellingen op papier wat in de praktijk al een tijd gaande was. Zo organiseert Muziekcentrum De Bijloke al enkele jaren concerten met de beste kamermuziekensembles in de con-certzaal Miry van de HoGent, aan de Hoogpoort. De hogeschool organiseert op haar beurt heel wat proclamaties in de grote concertzaal van De Bijloke. De wederzijdse promotie komt zowel de HoGent als Muziekcentrum De Bijloke alleen maar ten goede.

www.hogent.be www.debijloke.be

Page 128: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

128PRAKTISCHCO

NCER

TZAA

L © P

HILIP

VAN

OOTE

GEM

CONCERTZAAL

Page 129: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

129PRAKTISCH

9 11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5

R R R

7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10

9 11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10

9 11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 4 2

11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 4 2

11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10

9 11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

123456789

10111213141516171819202122232425262728293031323334

3536373839404142

RANG 1 RANG 2 ROLSTOEL

BALK

ON

PODIUM

R

9 11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5

R R R

7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10

9 11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10

9 11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 4 2

11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 4 2

11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10

9 11 13 15 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

9 11 13 151 3 5 7 17 19 21 23 25 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2

123456789

10111213141516171819202122232425262728293031323334

3536373839404142

RANG 1 RANG 2 ROLSTOEL

BALK

ON

PODIUM

R

ZAALPLAN CONCERTZAAL

Page 130: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

130PRAKTISCHKR

AAKH

UIS

© P

HILIP

VAN

OOTE

GEM

KRAAKHUIS

Page 131: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

131PRAKTISCH

12345

12345

12345

12345

12345

12345

12345

12345

123456C9

C8

C7

C6

C5

C4

C3

C2

C1

12345

12345

12345

12345

12345

12345

12345

12345

12345

6

B1

B2

B3

B4

B5

B6

B7

B8

B9

1210

86

42

1719

2018

1614

57

911

1315

13

2422

2018

1614

2931

3230

2826

1719

2123

2527

1315

1210

86

42

1197531

108

64

297531

2422

2018

1614

1229

3028

2617

1921

2325

271311

15

108

64

297531

2422

2018

1614

1229

3028

2617

1921

2325

271311

15

108

64

297531

2422

2018

1614

1229

3028

2617

1921

2325

271311

15A5A4A3A2A1

A5A4A3A2A1

PODI

UM

ZAALPLAN KRAAKHUIS

Page 132: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

132PRAKTISCHMI

RYZA

AL ©

PHI

LIP VA

N OO

TEGE

M

MIRY

Page 133: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

133PRAKTISCH

2ABCDEFG

H

I

J

K

L

M

N

O

4 6 8 10 12 14 16 18 20 19 17 15 13 11 9 75 3 1

2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 19 17 15 13 11 9 75 3 1

2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 19 17 15 13 11 9 75 3 1

2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 19 17 15 13 11 9 75 3 1

2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 19 17 15 13 11 9 75 3 1

2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 19 17 15 13 11 9 75 3 1

2 4 6 8 10 12 14 16 18

22 24

20 19 17

21

15 13 11 9 75 3 1

246 8 10 12 14 16 18 20 19 17 15 13 11

9 75 3

1

22 24 21

246 8 10 12 14 16 18 20 19 17 15 13 11

9 75 3

1

22 24 21

246 8 10 12 14 16 18 20 19 17 15 13 11

9 75 3

1

22 24 21

246 8 10 12 14 16 18 20 19 17 15 13 11

9 75 3

1

22 24 21

246 8 10 12 14 16 18 20 19 17 15 13 11

9 75 3

1

22 24 21

246 8 10 12 14 16 18 20 19 17 15 13 11

9 75 3

1

22 24 21

246 8 10 12 14 16 18 20 19 17 15 13 11

9 75 3

1

22 24 21

246 8 10 12 14 16 18 20 19 17 15 13 11

9 75 3

1

PQ

RS

TU

246 8 10 12

26 2722 24 2514 16 18 20 23 21 19 17 15

13 119 7

5 31

246 8 10 12

26 2722 24 2514 16 18 20 23 21 19 17 15

13 119 7

5 31

246 8 10 12

26 28 2722 24 2514 16 18 20 23 21 19 17 15

13 119 7

5 31

246 8 10 12

26 28 2722 24 2514 16 18 20 23 21 19 17 15

13 119 7

5 31

246 8 10 12

26 28 2722 24 2514 16 18 20 23 21 19 17 15

13 119 7

5 31

246 8 10 12

26 28 2722 24 2514 16 18 20 23 21 19 17 15

13 119 7

5 31

PARTERRE BALKON

ZAALPLAN MIRY

Page 134: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

134PRAKTISCH

1 BUSINESSFOYER

2 VESTIAIRE

3 CONCERTZAAL

4 KRAAKHUIS

5 BIBLIOTHEEK

6 PUBLIEKSFOYER7 ONTHAAL EN BESPREEKBUREAU

8 AUDITORIUM

9 BIJLOKE BISTRO

N

Z

OW1

56

8

9

3

2

7

4

BEREIKBAARHEID DE BIJLOKEMuziekcentrum De Bijloke ligt op wandelafstand van het stadscentrum.

ADRESbezoekadres: Jozef Kluyskensstraat 2, 9000 Gent postadres: Bijlokekaai 7, 9000 Gent

PLATTEGROND DE BIJLOKETOEGANGJozef Kluyskensstraat 2 (via ingang Hogeschool Gent) of Godshuizenlaan 2 (via STAM)

MET DE FIETSMet de fiets kunt u Muziekcentrum De Bijloke bereiken via de Bijlokekaai 7. Aan de ingang van het Muziekcentrum vindt u fietsenstallingen. In de Jozef Kluyskensstraat, vlakbij de ingang van de Hogeschool Gent, en aan de Godshuizenlaan, vlakbij de ingang van het STAM, zijn er overdekte fietsenstallingen.

Met het openbaar vervoerVanuit Gent Sint-Pietersstation:tram 1, halte Van Nassaustraat of halte Verlorenkost tram 4/24, halte BijlokehofVanuit de stad (W. Wilsonplein – Gent Zuid):bus 6, halte Bijlokehof of halte Bijloke

Met de autoOp de autosnelweg E17/E40 neemt u afrit Gent cen-trum. Volg ‘Alle richtingen’, sla onder de brug van de autosnelweg linksaf en volg richting Eeklo. U rijdt ach-tereenvolgens door de Sint-Lievenslaan, draait rechts mee op de Citadellaan (links ziet u het Citadelpark/SMAK), rijdt door de Charles de Kerchovelaan en de Godshuizenlaan. Aan uw rechterkant ligt de Bijloke-si-te. U bereikt het Muziekcentrum door langs het STAM te wandelen.U kunt ook verderrijden tot aan de eerste verkeerslichten voorbij het STAM. Rijd rechts de Louis Pasteurlaan in. Draai mee naar rechts: dit is de Jozef Kluyskensstraat. Ga binnen via de ingang van de Hogeschool Gent.

ParkingVolg de parkeerroute. De ondergrondse parking Sint-Pietersplein ligt op 10 minuten wandelafstand. Parkeren kan ook in de buurt, langs de Godshuizen-laan en in de Jozef Kluyskensstraat. Opgelet: bij grote concerten zijn de parkeerplaatsen in die straten al snel bezet. U doet er goed aan tijdig te vertrekken. Parke-ren op de Bijlokesite is niet toegestaan.

ROUTE BEREKENENKijk op www.slimweg.be/toplocaties/debijloke.htm voor de snelste weg naar De Bijloke van bij u thuis.

Page 135: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

135PRAKTISCH

Bijlokekaai

Kortrijk

sepoor

tsrtaatGodshuizen-

laan

Charles de Kerchovelaan

Sint-Lievenslaan

Martelaarslaan

E17 ANTWERPEN

E17

ALLE RICHTINGEN

CitadelparkSMAK

E40 BRUSSELE40 OOSTENDE E17 KORTRIJK

Coupure

Verlorenkost

Kortrijk

sepoor

tsrtaat

Kortr

ijkse-

steen

weg

Hosp

itaals

traat

Apotheekstraat

Nede

rkou

ter

IJzerlaan

Godshuizenlaan

Martelaarslaan

Groot-

Britta

nniël

aan

Jozef Kluyskensstraat

Bijlokek

aai

Bijlokekaai

Kortrijk

sepoor

tsrtaatGodshuizen-

laan

Charles de Kerchovelaan

Sint-Lievenslaan

Martelaarslaan

E17 ANTWERPEN

E17

ALLE RICHTINGEN

CitadelparkSMAK

E40 BRUSSELE40 OOSTENDE E17 KORTRIJK

Coupure

Verlorenkost

Kortrijk

sepoor

tsrtaat

Kortr

ijkse-

steen

weg

Hosp

itaals

traat

Apotheekstraat

Nede

rkou

ter

IJzerlaan

Godshuizenlaan

Martelaarslaan

Groot-

Britta

nniël

aan

Jozef Kluyskensstraat

Bijlokek

aai

TRAM 1STATION ST. PIETERS

43

56

1

2

HALTE Verlorenkost

BUS 6BUS 6

HALTE Bijlokehof

BUS 6

TRAM 4/24STATION ST. PIETERS

TRAM 1CENTRUM

TRAM 4/24

HALTE Van Nassaustraat

PP

P

P

P

P

P

P

P

P

SITUERINGSPLAN DE BIJLOKE

1 TOEGANG VIA HOGESCHOOL GENT

2 TOEGANG VIA STAM3 TICKETBALIE4 CONCERTZAAL5 KRAAKHUIS6 BIJLOKE BISTRO

Page 136: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

136PRAKTISCH

BEREIKBAARHEID MIRYZAALDe Miryzaal van het Conservatorium Gent ligt in het stadscentrum.

ADRES & TOEGANGHoogpoort 64, 9000 Gent

MET DE FIETSEr is een fietsenrek vlakbij de ingang van de Miryzaal, in de Hoogpoort. Aan het Emile Braunplein, onder de Gentse stadshal, is er een overdekte en bewaakte fietsenstalling.

MET HET OPENBAAR VERVOERVanuit Gent Sint-Pietersstation:tram 1, halte KorenmarktVanuit Gent Zuid:tram 4 richting Gent Sint-Pietersstation, halte Korenmarkt.

MET DE AUTOOp de autosnelweg E17/E40 neemt u afrit Gent centrum. Volg ‘Centrum’. Sla rechts af net voorbij Ca-pitole. U komt op een grote rotonde (Sint-Annaplein). Neem de 4de afslag (Keizer Karelstraat). Rijd tot de Sint-Jacobskerk en sla links af. In de Belfortstraat, vlak na het politiekantoor, begint de Hoogpoort.

PARKINGVolg de parkeerroute. Parking Reep en Vrijdagmarkt zijn vlakbij.

Page 137: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

137PRAKTISCH

E17 ANTWERPEN

E17

CENTRUM

UITRITGENT CENTRUM

Sint-Annaplein

Sint-Jacobskerk

Belfortstraat

Keizer Karelstraat

Hoogpoort

MIRY

E40 BRUSSELE40 OOSTENDE E17 KORTRIJK

SITUERINGSPLAN MIRY

Page 138: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

138PRAKTISCH

SUBSIDIËNTEN

SPONSORS

PARTNERSACADEMIEMUZIEK, WOORDEN DANS GENTDKO PANTARHEI

Page 139: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

139PRAKTISCH

COLOFON

MEDEWERKERSDAAN BAUWENS, artistiek en algemeen directeurILSE CALCOEN, directieassistenteROZELIEN CALLAERTS, medewerker publiekswerking en sponsoringTOM DECAVELE, medewerker infrastructuurINGE DE COCK, directieassistenteROBIN D’HOOGE, medewerker digitale communicatiePIETER KINOLI, podiumtechnicusEVA LEFEVER, medewerker planning en productieRITA LEMMENS, medewerker onthaal & bespreekbureauPIETER MANNAERTS, programmator oude muziek en jong publiekFRANK PAUWELS, hoofd artistieke planningMAARTEN QUANTEN, programmator hedendaagse muziekKRISTOF ROSEEUW, programmator jazzGUY ROSSEEL, podiumtechnicusNATAN ROSSEEL, hoofd planning en productieWENDY SCHELFAUT, hoofd communicatie, promotie & ticketingTOM SEYNAEVE, medewerker onthaal artiestenSIGRID SMELLINCKX, medewerker onthaal & bespreekbureauMARTINE VAN CAUSENBROECK, medewerker financiënBART WESTERDUIN, podiumtechnicus

TEKSTENDaan Bauwens, Rozelien Callaerts, Robin D’hooge, Wannes Gyselinck, Tom Janssens, Pieter Mannaerts, Frank Pauwels, Guy Peters, Maarten Quanten, Kristof Roseeuw, Wendy Schelfaut, Liesl Schwalbach, Judith Van Eeckhout

VORMGEVINGSALVOwww.salvo.be

DRUKWERKSINTJORIS - Oostakker

VERANTWOORDELIJKE UITGEVERDAAN BAUWENS, Muziekcentrum De Bijloke Gent vzwBijlokekaai 7, 9000 Gent

Page 140: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

AGENDA

Page 141: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

141AGENDA

SEPTEMBER 2014VR 12 20:00 CONCERTZAAL BRUSSELS PHILHARMONIC FILMCONCERT | DAS CABINET DES DR. CALIGARI P. 8

VR 19 20:00 CONCERTZAAL RAQUEL ANDUEZA & LA GALANÍA MERULA P. 9

WO 24 20:00 KRAAKHUIS BIJLOKE-MANUFACTUUR P. 10

DO 25 20:00 CONCERTZAAL ENSEMBLE INÉGAL ZELENKA P. 10

ZA 27 20:00 CONCERTZAAL ORCHESTRE DES CHAMPS-ELYSÉES MAHLER, BRAHMS P. 11

OKTOBER 2014 DO 2 20:00 CONCERTZAAL NOORS SOLISTENKOOR SCHÜTZ, PURCELL, MESSIAEN P. 14

ZA 4 20:00 CONCERTZAAL SYMFONIEORKEST VLAANDEREN DEVREESE, BROSSÉ, WILLIAMS P. 14

WO 8 20:00 KRAAKHUIS BOBO STENSON TRIO JAZZ P. 15

DO 9 20:00 MIRYZAAL MENGAL ENSEMBLE MENGAL, PROUST, DU BOIS, RYELANDT P. 16

VR 10 20:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE & COLLEGIUM VOCALE GENT STRAVINSKI P. 16

ZA 11 20:00 CONCERTZAAL IL FONDAMENTO & JOS VERBIST MOZART, JOMMELLI, HASSE, GALUPPI P. 17

WO 15 14:00 KRAAKHUIS JAN VERMEULEN & CHRISTINE BUSCH SCHUBERT, SCHUMANN P. 17

DO 16 20:00 MIRYZAAL SCHUMANN QUARTETT HAYDN, BARTÓK, PUCCINI, VERDI P. 18

VR 17 20:00 CONCERTZAAL ENSEMBLE GARAGE MUZIEKTHEATRAAL WERK VAN TSANGARIS, MUNTENDORF, BEIL, CHRISTOU & STEEN-ANDERSEN

P. 20

ZA 18 20:00 CONCERTZAAL BRUSSELS PHILHARMONIC BEETHOVEN, BRITTEN, BRAHMS P. 21

NOVEMBER 2014 ZA 1 20:15 HANDELSBEURS KELEMEN QUARTET BARTÓK, BRAHMS P. 24

WO 5 20:00 CONCERTZAAL MIKHAIL RUDY MOESSORGSKI, JANÁ�EK P. 24

DO 6 20:00 CONCERTZAAL MEDESKI, SCOFIELD, MARTIN & WOOD JAZZ P. 24

VR 7 20:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE SMETANA, STICH, DVO�ÁK P. 25

WO 12 20:00 KRAAKHUIS VITALY SAMOSHKO, ERWIN DELEUX & LUC VAN LOO NUYTS, SKRJABIN P. 25

VR 14 20:00 KRAAKHUIS DOUBLE BILL: JOZEF DUMOULIN & THE RED HILL ORCHESTRA / BRUSSELS VOCAL PROJECT

JAZZ P. 26

ZA 15 20:00 CONCERTZAAL LE CONCERT SPIRITUEL RAMEAU P. 27

ZO 16 11:00 CONCERTZAAL JOKE VAN LEEUWEN MUZIKALE VERTELLING VOOR KINDEREN (10+) | TOEN MIJN VADER EEN STRUIK WERD

P. 28

ZO 16 14:00 CONCERTZAAL JOKE VAN LEEUWEN MUZIKALE VERTELLING VOOR KINDEREN (10+) | TOEN MIJN VADER EEN STRUIK WERD

P. 28

ZO 16 10:3015:00

KRAAKHUIS KARBIDO THE TABLE (7+) P. 28

MA 17 11:0014:00

KRAAKHUIS KARBIDO SCHOOLVOORSTELLING | THE TABLE P. 28

DI 18 11:0014:00

KRAAKHUIS KARBIDO SCHOOLVOORSTELLING | THE TABLE P. 28

WO 19 20:00 CONCERTZAAL EUROPEAN UNION BAROQUE ORCHESTRA BACH, VIVALDI P. 29

DO 20 11:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE OORCOLLEGE VOOR SCHOLEN | STUK STROGANOFF P. 31

DO 20 14:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE OORCOLLEGE VOOR SCHOLEN | STUK STROGANOFF P. 31

ZA 22 20:00 CONCERTZAAL ASKO|SCHÖNBERG ANDRIESSEN P. 30

ZO 23 13:00 JEUGD EN MUZIEK MUZIKALE WORKSHOP P. 31

ZO 23 16:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE KIDCONCERT | STUK STROGANOFF (6+) P. 31

WO 26 20:00 CONCERTZAAL NEDERLANDS KAMERKOOR REGNARD, VAN WEERBEKE, CARON P. 32

DO 27 20:00 CONCERTZAAL ELIAS STRING QUARTET BEETHOVEN, HAYDN P. 32

VR 28 20:00 CONCERTZAAL STEVE SWALLOW QUINTET JAZZ P. 33

ZA 29 20:00 CONCERTZAAL SYMFONIEORKEST VLAANDEREN COPLAND, BEETHOVEN, MOESSORGSKI P. 33

Page 142: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

142AGENDA

DECEMBER 2014 PARADISE LOSTDO 4 20:00 CONCERTZAAL LOD MUZIEKTHEATER LÂCHEZ TOUT ! | ENOUGH ALREADY P. 38

VR 5 20:00 CONCERTZAAL SPECTRA KUBRICK’S BONE P. 39

DI 9 20:00 KRAAKHUIS BRAM DE LOOZE SEPTYCH JAZZ P. 40

WO 10 15:00 KRAAKHUIS GERDA DENDOOVEN MUZIKALE VERTELLING VOOR KINDEREN (10+) | HET VERLOREN PARADIJS

P. 41

WO 10 20:15 HANDELSBEURS BELCEA QUARTET BEETHOVEN, TURNAGE, BRAHMS P. 43

DO 11 20:00 CONCERTZAAL LES SIÈCLES & VLAAMS RADIO KOOR DAVID P. 42

VR 12 20:00 CONCERTZAAL ENSEMBLE ADAPTER LONGITUDE | FRANZSON P. 43

ZA 13 15:00 KRAAKHUIS GERDA DENDOOVEN MUZIKALE VERTELLING VOOR KINDEREN (10+) | HET VERLOREN PARADIJS

P. 41

ZA 13 20:00 CONCERTZAAL IL FONDAMENTO ALMEIDA P. 43

WO 17 14:00 KRAAKHUIS CAMILLE THOMAS & BEATRICE BERRUT KABALEVSKI, RACHMANINOV P. 44

DO 18 20:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE BEETHOVEN, BRAHMS P. 44

VR 19 20:00 CONCERTZAAL ACADEMY OF ANCIENT MUSIC HAENDEL P. 45

JANUARI 2015WO 7 14:00 KRAAKHUIS LAVINIA MEIJER GLASS, SATIE, MERTENS P. 48

DO 8 20:00 MIRYZAAL EDDING KWARTET & BLAZERS VAN HET ORCHESTRE DES CHAMPS-ELYSÉES

BEETHOVEN, SCHUBERT P. 48

MA 12 11:0014:00

KRAAKHUIS GERDA DENDOOVEN SCHOOLVOORSTELLING | MUZIKALE VERTELLING | HET VERLOREN PARADIJS

P. 41

DI 13 11:0014:00

KRAAKHUIS GERDA DENDOOVEN SCHOOLVOORSTELLING | MUZIKALE VERTELLING | HET VERLOREN PARADIJS

P. 41

VR 16 20:00 CONCERTZAAL SYMFONIEORKEST VLAANDEREN KORNGOLD, LISZT, DEVREESE, RAVEL P. 49

ZA 17 20:00 KRAAKHUIS RICHARD EGARR BACH, HAENDEL P. 49

ZO 18 15:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE NIEUWJAARSCONCERT STAD GENT P. 50

VR 23 20:00 CONCERTZAAL CHŒUR DE CHAMBRE DE NAMUR, CAPPELLA MEDITERRANEA

FALVETTI P. 51

ZA 24 20:00 CONCERTZAAL BRUSSELS PHILHARMONIC FILMCONCERT | DER LETZTE MANN P. 52

ZO 25 13:00 JEUGD EN MUZIEK MUZIKALE WORKSHOP P. 53

ZO 25 16:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE KIDCONCERT | DE ONSTERFELIJKE GELIEFDE (6+) P. 53

DO 29 20:00 KRAAKHUIS BIJLOKE-MANUFACTUUR P. 54

VR 30 20:00 CONCERTZAAL ENRICO PIERANUNZI, BERT JORIS & BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA

JAZZ P. 54

ZA 31 20:00 MIRYZAAL SCHERZI MUSICALI MONTEVERDI, PERI, CACCINI, LANDI, ROSSI P. 55

FEBRUARI 2015 MA 2 20:15 HANDELSBEURS PAVEL HAAS QUARTET & SLÁVKA P�CHO�OVÁ DVO�ÁK, HAAS P. 62

PIANO+WO 4 20:00 KRAAKHUIS MICHAEL WOLLNY & TAMAR HALPERIN JAZZ P. 59

DO 5 14:00 KRAAKHUIS ANDREW TYSON CHOPIN P. 60

DO 5 20:00 CONCERTZAAL VIVIANA SOFRONITSKY & SERGEI ISTOMIN CHOPIN, BEETHOVEN, MENDELSSOHN, SCHUMANN, SCHUBERT, GLAZUNOF

P. 60

VR 6 20:00 ALLE ZALEN VOYAGES AU BOUT DU PIANO MET MUZIEK VAN JOHANNES KREIDLER, MICHAEL BEIL, E.A. P. 61

ZA 7 20:00 MIRYZAAL ENSEMBLE MASQUES BATTAGLIAS P. 62

VR 13 20:00 CONCERTZAAL NADAR ENSEMBLE RECHT | SEIDL & KÖTTER P. 63

Page 143: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

143AGENDA

ZA 14 20:00 CONCERTZAAL B’ROCK & ROEL DIELTIENS C.P.E. BACH, BOCCHERINI P. 64

WO 25 20:00 KRAAKHUIS ROLAND PEELMAN, TEA YOSHIOKA & IVO DELAERE NUYTS P. 65

VR 27 20:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE & COLLEGIUM VOCALE GENT SCHUBERT P. 65

MAART 2015 WO 4 20:00 CONCERTZAAL ASKO|SCHÖNBERG RZEWSKI, ZENDER P. 68

VR 6 VOORWAARTS MAART / EN AVANT MARS P. 69

ZA 7 VOORWAARTS MAART / EN AVANT MARS P. 69

WO 11 20:00 KRAAKHUIS PINO DE VITTORIO & LABORATORIO ‘600 SICILIANE P. 70

DO 12 20:00 CONCERTZAAL ZEHETMAIR QUARTETT HINDEMITH, MOZART, DEBUSSY P. 70

VR 13 20:00 CONCERTZAAL HET COLLECTIEF & COLLEGIUM VOCALE GENT JANÁ�EK P. 71

ZA 14 20:00 CONCERTZAAL SYMFONIEORKEST VLAANDEREN JANSSENS, BEETHOVEN, MENDELSSOHN P. 71

DO 19 11:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE OORCOLLEGE VOOR SCHOLEN | DE KREKEL EN DE MIER P. 76

DO 19 14:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE OORCOLLEGE VOOR SCHOLEN | DE KREKEL EN DE MIER P. 76

MIGRATIEDO 19 20:00 KRAAKHUIS JORIS BLANCKAERT & SARAH EISA MUZIEKTHEATER P. 74

DO 19 21:30 FOYER LORE BINON & LUDO MARIËN CABARETLIEDEREN P. 74

VR 20 20:00 KRAAKHUIS JORIS BLANCKAERT & SARAH EISA MUZIEKTHEATER P. 74

VR 20 21:30 FOYER LORE BINON & LUDO MARIËN CABARETLIEDEREN P. 74

ZA 21 20:00 CONCERTZAAL ENSEMBLE CORRESPONDANCES CHARPENTIER P. 75

ZO 22 13:00 JEUGD EN MUZIEK MUZIKALE WORKSHOP P. 76

ZO 22 16:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE KIDCONCERT | DE KREKEL EN DE MIER (6+) P. 76

DI 24 20:00 CONCERTZAAL GAME, ICTUS, SPECTRA & TRIO MEDIAEVAL SHELTER | GORDON, LANG, WOLFE & MORRISON P. 77

WO 25 15:00 KRAAKHUIS EKATERINA LEVENTAL MUZIKALE VERTELLING VOOR KINDEREN (10+) | MIGRATIE P. 78

WO 25 20:00 CONCERTZAAL ORCHESTRE ARABO-ANDALOU DE FÈS & FRANÇOISE ATLAN

ARABISCH-ANDALUSISCHE LIEDEREN, JUDEO-SPAANSE LIEDEREN EN CANTIGAS DE SANTA MARIA

P. 78

DO 26 19:00 ALLE ZALEN NEUE VOCALSOLISTEN MEDITERRANEAN VOICES P. 79

VR 27 20:00 CONCERTZAAL ARC ENSEMBLE MUSIC IN EXILE | BUSCH, BRAUNFELS, LAKS P. 80

VR 27 21:30 FOYER TCHA LIMBERGER TRIO P. 81

ZA 28 15:00 KRAAKHUIS EKATERINA LEVENTAL MUZIKALE VERTELLING VOOR KINDEREN (10+) | MIGRATIE P. 78

ZA 28 16:00 MEZZANINE PANELGESPREK P. 81

ZA 28 20:00 CONCERTZAAL BRUSSELS PHILHARMONIC SCHREKER, WEILL, RÓZSA P. 82

ZA 28 21:30 FOYER TCHA LIMBERGER TRIO P. 81

DI 31 20:00 CONCERTZAAL MARE NOSTRUM FT. PAOLO FRESU, RICHARD GALLIANO & JAN LUNDGREN

JAZZ P. 83

APRIL 2015 DO 2 20:00 CONCERTZAAL COLLEGIUM VOCALE GENT BACH P. 86

VR 3 20:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE SPOHR, SCHUMANN, WAGNER, LISZT P. 87

DI 21 20:00 KRAAKHUIS BIJLOKE-MANUFACTUUR P. 88

DO 23 20:00 MIRYZAAL SZYMANOWSKI QUARTET SZYMANOWSKI, HAYDN, PENDERECKI, BEETHOVEN, SZAMOTULY P. 88

VR 24 20:00 KRAAKHUIS DOUBLE BILL: URI CAINE / PHILIPPE THURIOT JAZZ P. 89

ZA 25 CONCERTZAAL CÔTÉ KOER KINDERZANGFEEST P. 90

ZO 26 15:00 KRAAKHUIS CLUBMEDIÉVAL PAOLO DA FIRENZE P. 90

WO 29 20:00 MIRYZAAL ANDREAS STAIER & LORENZO COPPOLA BRAHMS, SCHUMANN, BERG, SCHÖNBERG P. 91

Page 144: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

144AGENDA

MEI 2015 DO 7 20:00 CONCERTZAAL COLLEGIUM VOCALE GENT & CONCERTO KÖLN HAENDEL P. 94

ZA 9 11:00-23:00

EAR_TO_THE_GROUND FESTIVAL VOOR NIEUWE MUZIEK & JAZZ P. 96

WO 13 14:00 KRAAKHUIS MIDORI SEILER & JOS VAN IMMERSEEL BEETHOVEN P. 97

WO 13 20:00 CONCERTZAAL NEEMA BICKERSTETH A MOVEABLE BEAST P. 97

ZA 16 20:00 CONCERTZAAL DAAN VANDEWALLE RZEWSKI P. 98

ZA 16 22:00 CONCERTZAAL PHILL NIBLOCK, ZWERM & ARNE DEFORCE NIBLOCK P. 98

WO 20 10:30 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE OORCOLLEGE VOOR SCHOLEN | THE YOUNG PERSON’S GUIDE TO THE ORCHESTRA

P. 99

WO 20 15:00 CONCERTZAAL DEFILHARMONIE THE YOUNG PERSON’S GUIDE TO THE ORCHESTRA P. 99

VR 22 20:00 CONCERTZAAL B’ROCK & SOPHIE KARTHÄUSER MOZART P. 99

ZO 24 11:00 DE BIJLOKE - TUIN

CÔTÉ JARDIN MUZIKALE PICKNICK P. 100

DI 26 20:00 CONCERTZAAL CHRISTIAN MCBRIDE TRIO JAZZ P. 101

DO 28 20:00 CONCERTZAAL HYOID & ATON’&ARMIDE NONO, JANSSENS P. 102

VR 29 20:00 KRAAKHUIS GRAINDELAVOIX FINCK P. 103

ZA 30 20:00 CONCERTZAAL SYMFONIEORKEST VLAANDEREN BERLIOZ, DEVREESE, BRUCH, TSJAIKOVSKI P. 103

JUNI 2015 VR 5 20:00 CONCERTZAAL SPECTRA & NOTABU DIVA | MET WERK VAN BERIO, VERSTOCKT, RATHÉ P. 106

ZO 21 15:00 CONCERTZAAL BRUSSELS PHILHARMONIC & LAUREATEN VIOOL KONINGIN ELISABETHWEDSTRIJD

LAUREATENCONCERT P. 107

ZALENCONCERTZAAL DE BIJLOKE, J. KLUYSKENSSTRAAT 2, 9000 GENTKRAAKHUIS DE BIJLOKE, J. KLUYSKENSSTRAAT 2, 9000 GENTMIRYZAAL HOGESCHOOL GENT, CONSERVATORIUM, HOOGPOORT 64, 9000 GENTHANDELSBEURS HANDELSBEURS, KOUTER 29, 9000 GENT

Page 145: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

145

BESTELFORMULIER

Page 146: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

BESTELFORMULIER ABONNEMENTEN 2014-2015

* reductietarief: -26, 65+, rolstoelgebruiker, werkzoekend, houder van lerarenkaart of oKo-sectorpas

ABONNEMENT RANG 1 RANG 2BASIS REDUCTIE* BASIS REDUCTIE* TOTAAL

OUDE MUZIEK | MAGISTRAAL ....... X € 155,00 ....... X € 136,00 ....... X € 126,00 ....... X € 107,00 € ......

OUDE MUZIEK | MINIATUUR ....... X € 110,00 ....... X € 91,00 € ......

OUDE MUZIEK | STEMMEN ....... X € 110,00 ....... X € 91,00 € ......

MUZIEK EN SCÈNE ....... X € 88,00 ....... X € 72,00 € ......

SYMFONISCH | DEFILHARMONIE ....... X € 126,00 ....... X € 110,00 ....... X € 102,00 ....... X € 86,00 € ......

SYMFONISCH | SYMFONIEORKEST VLAANDEREN ....... X € 120,00 ....... X € 104,00 ....... X € 96,00 ....... X € 80,00 € ......

SYMFONISCH | BRUSSELS PHILHARMONIC ....... X € 120,00 ....... X € 104,00 ....... X € 96,00 ....... X € 80,00 € ......

KIDCONCERTEN DEFILHARMONIE ....... X € 48,00 ....... X € 21,00 € ......

STRIJKKWARTET ....... X € 88,00 ....... X € 72,00 € ......

STRIJKKWARTET | COMBI HANDELSBEURS ....... X € 106,00 ....... X € 86,00 € ......

KAMERMUZIEK ....... X € 90,00 ....... X € 74,00 € ......

MATINEE ....... X € 88,00 ....... X € 72,00 € ......

JAZZ | ICONEN ....... X € 102,00 ....... X € 85,00 € ......

JAZZ | KRAAKHUIS ....... X € 68,00 € ......

TOTAAL € ......

ABONNEMENT JAZZ: GRATIS TICKET GENT JAZZ 10, 12 OF 13 JULI 2014 AANTAL: ............

Page 147: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

RANG 1 RANG 2 19/STUDENT MUSICOLOGIE

TOTAAL

BASIS REDUCTIE * BASIS REDUCTIE *

SEPTEMBERVR 12 20:00 CZ BRUSSELS PHILHARMONIC ....... X € 30 ....... X € 26 ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

VR 19 20:00 CZ RAQUEL ANDUEZA & LA GALANÍA ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

WO 24 20:00 KH BIJLOKE-MANUFACTUUR ....... X € 8 ....... X € 7 € .......

DO 25 20:00 CZ ENSEMBLE INÉGAL ....... X € 32 ....... X € 28 ....... X € 26 ....... X € 22 ....... X € 7 € .......

ZA 27 20:00 CZ ORCHESTRE DES CHAMPS-ELYSÉES ....... X € 34 ....... X € 30 ....... X € 28 ....... X € 24 ....... X € 7 € .......

OKTOBERDO 2 20:00 CZ NOORS SOLISTENKOOR ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

ZA 4 20:00 CZ SYMFONIEORKEST VLAANDEREN ....... X € 30 ....... X € 26 ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

WO 8 20:00 KH BOBO STENSON TRIO ....... X € 15 ....... X € 7 € .......

DO 9 20:00 MYRI MENGAL ENSEMBLE ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

VR 10 20:00 CZ DEFILHARMONIE & COLLEGIUM VOCALE GENT ....... X € 34 ....... X € 30 ....... X € 28 ....... X € 24 ....... X € 7 € .......

ZA 11 20:00 CZ IL FONDAMENTO & JOS VERBIST ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

WO 15 14:00 KH JAN VERMEULEN & CHRISTINE BUSCH ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

DO 16 20:00 MIRY SCHUMANN QUARTETT ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

VR 17 20:00 CZ ENSEMBLE GARAGE ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

ZA 18 20:00 CZ BRUSSELS PHILHARMONIC ....... X € 30 ....... X € 26 ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

NOVEMBERZA 1 20:15 HB KELEMEN QUARTET ....... X € 22 ....... X € 18 € .......

WO 5 20:00 CZ MIKHAIL RUDY ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

DO 6 20:00 CZ MEDESKI, SCOFIELD, MARTIN & WOOD ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

VR 7 20:00 CZ DEFILHARMONIE ....... X € 30 ....... X € 26 ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

WO 12 20:00 KH VITALY SAMOSHKO, ERWIN DELEUX & LUC VAN LOO ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

VR 14 20:00 KH DOUBLE BILL: JOZEF DUMOULIN & THE RED HILL ORCHESTRA / BRUSSELS VOCAL PROJECT

....... X € 15 ....... X € 7 € .......

ZA 15 20:00 CZ LE CONCERT SPIRITUEL ....... X € 32 ....... X € 28 ....... X € 26 ....... X € 22 ....... X € 7 € .......

ZO 16 11:00 CZ JOKE VAN LEEUWEN ....... X € 12 ....... X € 5 € .......

ZO 16 14:00 CZ JOKE VAN LEEUWEN ....... X € 12 ....... X € 5 € .......

ZO 16 10:30 KH KARBIDO ....... X € 12 ....... X € 5 € .......

ZO 16 15:00 KH KARBIDO ....... X € 12 ....... X € 5 € .......

WO 19 20:00 CZ EUROPEAN UNION BAROQUE ORCHESTRA ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

ZA 22 20:00 CZ ASKO|SCHÖNBERG ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

ZO 23 13:00 JEUGD EN MUZIEK ....... X € 5 € .......

ZO 23 16:00 CZ DEFILHARMONIE ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

WO 26 20:00 CZ NEDERLANDS KAMERKOOR ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

DO 27 20:00 CZ ELIAS STRING QUARTET ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

VR 28 20:00 CZ STEVE SWALLOW QUINTET ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

ZA 29 20:00 CZ SYMFONIEORKEST VLAANDEREN ....... X € 30 ....... X € 26 ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

BESTELFORMULIER LOSSE TICKETS 2014-2015

* reductietarief: -26, 65+, rolstoelgebruiker, werkzoekend, houder van lerarenkaart of oKo-sectorpas

Page 148: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

RANG 1 RANG 2 19/STUDENT MUSICOLOGIE

TOTAAL

BASIS REDUCTIE * BASIS REDUCTIE *

DECEMBERDO 4 20:00 CZ LOD MUZIEKTHEATER ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

VR 5 20:00 CZ SPECTRA ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

DI 9 20:00 KH BRAM DE LOOZE SEPTYCH ....... X € 15 ....... X € 7 € .......

WO 10 15:00 KH GERDA DENDOOVEN ....... X € 15 ....... X € 7 € .......

WO 10 20:15 HB BELCEA QUARTET ....... X € 22 ....... X € 18 € .......

DO 11 20:00 CZ LES SIÈCLES & VLAAMS RADIO KOOR ....... X € 32 ....... X € 28 ....... X € 26 ....... X € 22 ....... X € 7 € .......

VR 12 20:00 CZ ENSEMBLE ADAPTER ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

ZA 13 15:00 KH GERDA DENDOOVEN ....... X € 15 ....... X € 7 € .......

ZA 13 20:00 CZ IL FONDAMENTO ....... X € 32 ....... X € 28 ....... X € 26 ....... X € 22 ....... X € 7 € .......

WO 17 14:00 KH CAMILLE THOMAS & BEATRICE BERRUT ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

DO 18 20:00 CZ DEFILHARMONIE ....... X € 30 ....... X € 26 ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

VR 19 20:00 CZ ACADEMY OF ANCIENT MUSIC ....... X € 34 ....... X € 30 ....... X € 28 ....... X € 24 ....... X € 7 € .......

JANUARIWO 7 14:00 KH LAVINIA MEIJER ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

DO 8 20:00 MIRY EDDING KWARTET & BLAZERS VAN HET ORCHESTRE DES CHAMPS-ELYSÉES

....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

VR 16 20:00 CZ SYMFONIEORKEST VLAANDEREN ....... X € 30 ....... X € 26 ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

ZA 17 20:00 KH RICHARD EGARR ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

ZO 18 15:00 CZ DEFILHARMONIE € .......

VR 23 20:00 CZ CHŒUR DE CHAMBRE DE NAMUR, CAPPELLA MEDITERRANEA

....... X € 32 ....... X € 28 ....... X € 26 ....... X € 22 ....... X € 7 € .......

ZA 24 20:00 CZ BRUSSELS PHILHARMONIC ....... X € 30 ....... X € 26 ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

ZO 25 13:00 JEUGD EN MUZIEK ....... X € 5 € .......

ZO 25 16:00 CZ DEFILHARMONIE ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

DO 29 20:00 KH BIJLOKE-MANUFACTUUR ....... X € 8 ....... X € 7 € .......

VR 30 20:00 CZ ENRICO PIERANUNZI, BERT JORIS & BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA

....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

ZA 31 20:00 MIRY SCHERZI MUSICALI ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

FEBRUARIMA 2 20:15 HB PAVEL HAAS QUARTET & SLÁVKA P�CHO�OVÁ ....... X € 22 ....... X € 18 € .......

WO 4 20:00 KH MICHAEL WOLLNY & TAMAR HALPERIN ....... X € 15 ....... X € 7 € .......

DO 5 14:00 KH ANDREW TYSON ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

DO 5 20:00 CZ VIVIANA SOFRONITSKY & SERGEI ISTOMIN ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

VR 6 20:00 VOYAGES AU BOUT DU PIANO ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

ZA 7 20:00 MIRY ENSEMBLE MASQUES ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

VR 13 20:00 CZ NADAR ENSEMBLE ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

ZA 14 20:00 CZ B’ROCK & ROEL DIELTIENS ....... X € 32 ....... X € 28 ....... X € 26 ....... X € 22 ....... X € 7 € .......

WO 25 20:00 KH ROLAND PEELMAN, TEA YOSHIOKA & IVO DELAERE ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

VR 27 20:00 CZ DEFILHARMONIE & COLLEGIUM VOCALE GENT ....... X € 34 ....... X € 30 ....... X € 28 ....... X € 24 ....... X € 7 € .......

MAARTWO 4 20:00 CZ ASKO|SCHÖNBERG ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

VR 6 VOORWAARTS MAART / EN AVANT MARS € .......

ZA 7 VOORWAARTS MAART / EN AVANT MARS € .......

* reductietarief: -26, 65+, rolstoelgebruiker, werkzoekend, houder van lerarenkaart of oKo-sectorpas

Page 149: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

WO 11 20:00 KH PINO DE VITTORIO & LABORATORIO ‘600 ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

DO 12 20:00 CZ ZEHETMAIR QUARTETT ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

VR 13 20:00 CZ HET COLLECTIEF & COLLEGIUM VOCALE GENT ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

ZA 14 20:00 CZ SYMFONIEORKEST VLAANDEREN ....... X € 30 ....... X € 26 ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

DO 19 20:00 KH JORIS BLANCKAERT & SARAH EISA ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

DO 19 21:30 FOYER LORE BINON & LUDO MARIËN GRATIS

VR 20 20:00 KH JORIS BLANCKAERT & SARAH EISA ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

VR 20 21:30 FOYER LORE BINON & LUDO MARIËN GRATIS

ZA 21 20:00 CZ ENSEMBLE CORRESPONDANCES ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

ZO 22 13:00 JEUGD EN MUZIEK ....... X € 5 € .......

ZO 22 16:00 CZ DEFILHARMONIE ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

DI 24 20:00 CZ GAME, ICTUS, SPECTRA & TRIO MEDIAEVAL ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

WO 25 15:00 KH EKATERINA LEVENTAL ....... X € 15 ....... X € 7 € .......

WO 25 20:00 CZ ORCHESTRE ARABO-ANDALOU DE FÈS ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

DO 26 19:00 NEUE VOCALSOLISTEN ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

VR 27 20:00 CZ ARC ENSEMBLE ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

VR 27 21:30 FOYER TCHA LIMBERGER TRIO GRATIS

ZA 28 15:00 KH EKATERINA LEVENTAL ....... X € 15 ....... X € 7 € .......

ZA 28 16:00 MEZZANINE PANELGESPREK ....... X € 5 € .......

ZA 28 20:00 CZ BRUSSELS PHILHARMONIC ....... X € 30 ....... X € 26 ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

ZA 28 21:30 FOYER TCHA LIMBERGER TRIO GRATIS

DI 31 20:00 CZ MARE NOSTRUM FT. PAOLO FRESU, RICHARD GALLIANO & JAN LUNDGREN

....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

APRILDO 2 20:00 CZ COLLEGIUM VOCALE GENT ....... X € 32 ....... X € 28 ....... X € 26 ....... X € 22 ....... X € 7 € .......

VR 3 20:00 CZ DEFILHARMONIE ....... X € 30 ....... X € 26 ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

DI 21 20:00 KH BIJLOKE-MANUFACTUUR ....... X € 8 ....... X € 7 € .......

DO 23 20:00 MIRY SZYMANOWSKI QUARTET ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

VR 24 20:00 KH DOUBLE BILL: URI CAINE / PHILIPPE THURIOT ....... X € 15 ....... X € 7 € .......

ZA 25 CZ CÔTÉ KOER GRATIS

ZO 26 15:00 KH CLUBMEDIÉVAL ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

WO 29 20:00 MIRY ANDREAS STAIER & LORENZO COPPOLA ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

MEIDO 7 20:00 CZ COLLEGIUM VOCALE GENT & CONCERTO KÖLN ....... X € 34 ....... X € 30 ....... X € 28 ....... X € 24 ....... X € 7 € .......

ZA 9 11:00-23:00

EAR_TO_THE_GROUND ....... X € 30 ....... X € 26 ....... X € 7 € .......

WO 13 14:00 KH JOS VAN IMMERSEEL & MIDORI SEILER ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

WO 13 20:00 CZ NEEMA BICKERSTETH ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

ZA 16 20:00 CZ DAAN VANDEWALLE ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

ZA 16 22:00 CZ PHILL NIBLOCK, ZWERM & ARNE DEFORCE € .......

WO 20 15:00 CZ DEFILHARMONIE ....... X € 20 ....... X € 5 € .......

VR 22 20:00 CZ B’ROCK & SOPHIE KARTHÄUSER ....... X € 32 ....... X € 28 ....... X € 26 ....... X € 22 ....... X € 7 € .......

ZO 24 11:00 BIJLOKE - TUIN

CÔTÉ JARDIN GRATIS

DI 26 20:00 CZ CHRISTIAN MCBRIDE TRIO ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

DO 28 20:00 CZ HYOID & ATON’&ARMIDE ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

VR 29 20:00 KH GRAINDELAVOIX ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

ZA 30 20:00 CZ SYMFONIEORKEST VLAANDEREN ....... X € 30 ....... X € 26 ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

* reductietarief: -26, 65+, rolstoelgebruiker, werkzoekend, houder van lerarenkaart of oKo-sectorpas

Page 150: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

RANG 1 RANG 2 19/STUDENT MUSICOLOGIE

TOTAAL

BASIS REDUCTIE * BASIS REDUCTIE *

JUNIVR 5 20:00 CZ SPECTRA & NOTABU ....... X € 22 ....... X € 18 ....... X € 7 € .......

ZO 21 15:00 CZ BRUSSELS PHILHARMONIC & LAUREATEN VIOOL KONINGIN ELISABETHWEDSTRIJD

....... X € 30 ....... X € 26 ....... X € 24 ....... X € 20 ....... X € 7 € .......

Muziekcentrum De BijlokeBijlokekaai 79000 Gent

ter plaatse:J. Kluyskensstraat 29000 Gent

09 269 92 [email protected]

TERUG TE BEZORGEN AAN

* reductietarief: -26, 65+, rolstoelgebruiker, werkzoekend, houder van lerarenkaart of oKo-sectorpas

CZ = CONCERTZAAL DE BIJLOKE KR = KRAAKHUIS DE BIJLOKE MIRY = MIRYZAAL HA = HANDELSBEURS

PERSOONLIJKE GEGEVENSDe Heer Mevrouw

Naam .............................................................................................................................................Voornaam...............................................................................................................................................................

Straat ...................................................................................................................................................................................................................................................Nr .........................................Bus .....................

Postcode ......................................................................................................................................Gemeente ..............................................................................................................................................................

Telefoon .......................................................................................................................................E-mail .....................................................................................................................................................................

Datum ...................................................................................................................................... Handtekening .....................................................................................................................................................

Overschrijving U ontvangt de overschrijvingsgegevens via e-mail.

Mastercard Visa

Kredietkaart nr: ....................................................................................................................................................

Vervaldatum: .........................................................................................................................................................

CVC-code: ..............................................................................................................................................................

BETALINGSWIJZE

Page 151: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

Winkels in Gent, Ruiselede (hoofdzetel), Antwerpen en Brusselwww.steinway.be www.maene.be

Met de steun van Piano’s Maene

De beste pianomerken onder één dak:

Steinway & Sons - exclusief invoerder BelgiëBoston - exclusief invoerder BelgiëEssex - exclusief invoerder BelgiëDoutreligne - Maene Creation

Verdeler Yamaha sinds 1972 - Premium dealerKawai verdeler sinds 1960Sauter verdeler sinds 1965

digitale piano Roland - Nord - Kawai - Yamaha

Piano’s Maene GentNieuwe locatie in Sint-Denijs-Westrem !

Selectie uit ons volledige aanbod van nieuwe en tweedehandse instrumenten

Pieter Van Reysschootlaan 2, 9051 Gent St.-Denijs-Westrem.Gelegen op de hoek met de Kortrijksesteenweg,

vlak bij het afrittencomplex van de E40.

Atelier Chris Maene restauratie en onderhoud van hedendaagse en historische piano’s

bouw van pianofortes en klavecimbels

Piano’s Maene Service & Events15 servicetechniekers voor stemmen en onderhouden van piano’sConcertverhuring van akoestische, digitale en historische piano’s

Jaarbrochure De Bijloke - 2014 V1.indd 1 25/02/2014 11:49:48

Page 152: Bijloke seizoensbrochure 2014-2015

MERKENWaar IK VAN HOU

Uw Lancia-verdeler:

ELEGANZA IN MOVIMENTO.

Dal 1906.

(1) Catalogusprijs Lancia Ypsilon Gold 1.2 Fire 69 pk. Basiskorting en recyclagepremie afgetrokken.• (2) Volgens voorbeeld hierboven. Onder vorm van lening op afbetaling met verhoogde laatste maandaflossing. Factuurprijs BTW incl. 9.990 €. Voorschot 15 % (1.500 €). Te financieren bedrag 8.490 €. Looptijd 48 maanden, waarvan 47 maandaflossingen van 125 € en de

laatste verhoogde maandaflossing van 3.967 €. Totale prijs op afbetaling: 9.842 €. Jaarlijks Kostenpercentage geldig op 01/01/2013: 5,50 %. In functie van de wettelijke maximale looptijden, buiten facultatieve kredietverzekering. Deze rentevoet kan aangepast worden in functie van de marktrente. Onder voorbehoud van aanvaarding door AlphaCredit nv, kredietgever,

Ravensteinstraat 60/15 – 1000 Brussel. Adverteerder: Fiat Group Automobiles België. • (3) Klantvoordeel op Lancia Ypsilon: Lancia World Access : 1.200 € + Lancia Recyclagepremie: 1.400 € + Pack Movimento gratis: 1.150 €. • (4) Klantvoordeel op Lancia Thema: Lancia World Access: 4.600 € + Lancia Overnamepremie : 5.000 € + ECO korting: 3.000 € + Pack Platinum

Line gratis: 4.050 €. • Milieu-informatie [K.B. 19/03/2004]: www.lancia.be. Niet contractuele foto’s. • Aanbod strikt voorbehouden voor particulieren en geldig tot 31/01/2013.

Van 3.750 €(3) tot 16.650 €

(4) voordeel op Lancia gamma

DE BRILJANTE CONDITIES VAN LANCIA

LANCIA YPSILONDE MEEST TRENDY 5-DEURS STADSWAGEN.

www.lancia.be

3,8 - 5,3 l/100 Km. CO2 : 99 - 120 g/Km. Let op! Geld lenen kost geld.

Nu met Pack Movimento

GRATIS (Waarde: 1.150 €)

Er is reeds een Ypsilon 5-deurs met airconditioning

en Radio CD/MP3-speler vanaf 9.990 €(1) of 125 €(2) per maand

Milieu-informatie: K.B. 19/03/2004 - www.jeep.be - Foto ter illustratie en niet contractueel.

Jeep® is een gedeponeerd handelsmerk van Chrysler Group LLC.lening op afbetaling met verhoogde laatste maandaflossing. Factuurprijs BTW incl 34.650

385 en de laatste verhoogde maandaflossing van 12.447 . Totale prijs op afbetaling : 40.362 . Jaarlijks Kostenpercentage geldig op

jeep.be

S0112208L Jeep PQ locale Wrangler MOAB 297x210 BEL NL v2.indd 1

4/01/13 12:10

WIJ LATEN DE CIJFERS SPREKEN.

WWW.FIATPROFESSIONAL.BE

profit

2.8 T 2.0 MJET 115 PK6.8 L / 100 KM

13.990 5 *

* Prijs zonder BTW. Niet contractuele foto

S01006BNL Ducato Vrt 210x297 NL 3.indd 1

20/04/12 10:26

6,0-6,5 L / 100 KM 142-155 G CO2 / KM

LEDEREN INTERIEUR AANGEBODEN OP HET HELE ABARTH GAMMA GEDURENDE HET AUTOSALON.*

* Actie geldig tot 29 februari 2012.

S01006BJD Loc Abarth BeNL 210x297 6.indd 1

6/01/12 17:06

W W W . G E N T M O T O R S . B E

GaragenaamStraat nummer - B-0000 Gemeente - tel: 000 00 00 00 - fax: 000 00 00 00 [email protected] - www.website.be

EXPERIENCE THE DRIVE.Test nu een Alfa Romeo of Abarth tijdens de Driving Experience days van XX tot XX bij uw dichtstbijzijnde dealer.

Uw concessiehouder

Plaats hier de logo’s van de merken die u vertegenwoordigtalfa_GiuArbathDrivEx_297x210nl.indd 1

24-05-2011 11:24:02

GENT MOTORSZwijnaardsesteenweg 1439000 Gent09 220 60 00

GENT MOTORS NOORDKoninginnelaan 60 9031 Drongen09 225 12 30

GENT MOTORS WESTRijksweg 123a9870 Zulte09 381 50 65

ONTDEK DE MODELLEN IN ÉÉN VAN ONZE VESTIGINGEN BIJ JOU IN DE BUURT!