Cavalcade 2e kwartaal 2011

16
PRINSES MAXIMA MANEGE HIPPISCH THERAPEUTISCH CENTRUM Jaargang 12, nummer 2, juni 2011 Het nieuwsblad van de Prinses Máxima Manege! CAVALCADE

description

nieuwsblad manege

Transcript of Cavalcade 2e kwartaal 2011

Page 1: Cavalcade 2e kwartaal 2011

PRINSES MAXIMA MANEGEHIPPISCH THERAPEUTISCH CENTRUM

Jaargang 12, nummer 2, juni 2011

Het nieuwsblad van dePrinses Máxima Manege!

CAVALCADE

Page 2: Cavalcade 2e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 2, juni 2011 Pagina 2 van 16

Fly met pensioen 3Groeten van Mac King 4Hippotherapie met Jasper, hoe gaat het nu? 5Bandenpech 8Demonstraties voor collega’s van Reinaerde 9Hoe ziet iemand in een rolstoel een paard? 12Fjord 12Op de volgende dagen is de manege gesloten 15COLOFON 15

Inhoud

Van de redactie

Hallo allemaal,

Deze keer in de Cavalcade; update paarden, verslag van de hippotherapeut en nog veel meer.

Maar de Cavalcade wil meer!

Mochten jullie zelf ook leuke stukjes of ideeën hebben? Geef deze door via het mailadres in het colofon en wie weet staat jouw stuk de volgende keer in de Cavalcade. Sluitingsdatum inleveren van de stukken is: 25 augustus 2011.

Heel veel leesplezier!

De redactie.

Page 3: Cavalcade 2e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 2, juni 2011 Pagina 3 van 16

Fly met pensioen

Circa 2 weken geleden hebben we Fly naar haar nieuwe adres in Otterlo gebracht. Fly is 18 jaar en gaf aan dat ze ‘t bij ons allemaal niet zo leuk meer vond. Tijd voor een wat rustiger leventje. Een goede nieuwe eigenaar hebben we gevonden, ze heet Isabel en woont in Otterlo. Ze zocht een rustig paardje om drie keer per week het bos in te gaan om samen te genieten van de natuur. Dat vindt Fly natuurlijk heerlijk. Voor de rest staat ze lekker in de wei met een Paint en Quarter ruin. Fly is eerst een maandje op proef om te kijken of ’t echt klikt.Voor iedereen die nog eens een bezoek wil brengen, jullie zijn van harte welkom. Ook is het mogelijk om te overnach-ten, want Isabel verhuurt een vakantiehuisje. Kijk eens op www.vakantiehuisjedeveluwe.nl.

Page 4: Cavalcade 2e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 2, juni 2011 Pagina 4 van 16

Groeten van Mac King

Omdat we toch in Otterlo waren, zijn we even bij Mac King op bezoek geweest.Mac staat nog steeds tevreden bij de www.beeksehoeve.nl waar hij wordt ingezet voor huifkartochten over de Veluwe. Het duurde lang voordat Mac King z’n plek in de kudde Tinkers van Gijs had gevonden, inmiddels is hij fors in rang-orde gestegen. En samen met z’n maatje maken ze nu de dienst uit. Na zijn zware ontgroening heeft hij bedacht dat nieuwkomers het net zo zwaar te maken.Een nieuwe Tinker kan nog steeds niet in de kudde omdat Mac King en z’n maatje dit niet tolereren. Eens een grap-jas…..altijd een grapjas?

Page 5: Cavalcade 2e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 2, juni 2011 Pagina 5 van 16

Speciale begeleiding met jasper, hoe gaat het nu?

Enige maanden geleden heb ik een stukje geschreven over de therapie met Jasper.We hebben iedere week heel hard verder gewerkt aan het evenwicht en de spierversterking en het resultaat is gewel-dig om te zien. Jasper heeft veel meer conditie en is ook minder uitgeput na de therapie. Iedere zaterdag is hij van de partij en zit vol ongeduld op het opstapperron te wach-ten tot hij aan de beurt is.De beademing is er even af gehaald en zijn mond en luchtwegen zijn vrijgemaakt van slijm door een speciaal ap-paraat.Met rode wangetjes zit hij in zijn stoel. Hij weet al wat er komen gaat en wil al meteen op de rug van zijn paard getild worden. Flyer is zijn favoriet maar de laatste tijd zit hij op Big Ben omdat Flyer voorlopig vrij heeft vanwege de jeuk.

Jasper is inmiddels sterker en kan goed rechtop zitten, ik hoef hem meestal bijna niet meer vast te houden. Zijn hoofd is stabieler en hij roept “stappen maar” en voorzich-tig beweegt hij zijn beentjes om zijn paard in beweging te zetten. We maken overgangen naar het halt houden en doen dit eerst rustig en verwacht, maar na enige keren worden er ook wat onverwachte stops ingebouwd. Jasper laat zich hierdoor niet uit evenwicht brengen, hij aait zijn paard rustig en wil weer verder stappen.Vrij snel krijgt Jasper dan ook de teugels in handen en met al zijn kracht trekt hij zelf aan de teugels om af en toe stil te staan. Ook de slalom wordt geoefend. Als we naar links gaan stuurt hij met een hand heel eventjes opzij, steun zoekend met zijn andere hand op het dekje en bij het naar rechts gaan gebeurt hetzelfde met de andere hand. Zijn

Page 6: Cavalcade 2e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 2, juni 2011 Pagina 6 van 16

rompbalans kan hij goed de baas als we dit in een rustig tempo doen.Op het rechte stuk gaan we soms ook een paar passen wat sneller voorwaarts. Deze versnelling vergt de grootste in-spanning van zijn spieren om de beweging op te kunnen

Page 7: Cavalcade 2e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 2, juni 2011 Pagina 7 van 16

vangen, maar Jasper wordt sterker en groter en krijgt veel meer zelfvertrouwen en durf en met een stralende lach houdt hij zich fier rechtop.Zijn balans is al zover verbeterd dat hij ook balspelletjes doet, zoals balletjes door de hoepel gooien. Door de kracht die hij aanwendt om de bal te gooien, wordt hij uit balans gebracht en moet hij zijn romp stabiel houden. Ook dit lukt hem prima!!!Als hij een hele goede dag heeft gaan we ook naar buiten het bos een klein stukje in. Dit is erg zwaar want het terrein is daar niet vlak en dan moet hij constant corrigeren, maar het maakt hem wel sterker.Meestal houdt hij het bijna een half uurtje vol, dan wordt hij stiller en zie je dat hij meer moeite krijgt om rechtop te blij-ven zitten. Ik moet hem dan ook iets meer ondersteuning geven. Het signaal voor mij om de sessie te beëindigen. Bij het opstapperron til ik hem van Big Ben af, zijn hoofd tegen mijn hoofd, een warm lichaam, van de inspanning en de verbeterde doorbloeding. Ik houd hem dicht tegen mij aan en dan aait hij Big Ben over zijn hals: “tot volgende week en dank je wel”.Big Ben kijkt hem aan en vindt alles best, ik waardeer hem om zijn rust en onverstoorbaarheid als hij wat langer stil moet staan om Jasper tussendoor te laten uitrusten, zijn onbewogenheid op het geluid van het afzuigapparaat tus-sendoor. Ja, ook dat is Big Ben... lief.

Het is iedere week weer een uitdaging om met Jasper te werken en met plezier zijn we bezig. Wat een vorderingen maakt hij en wat een groei maakt hij door. Een trotse Jas-per zit nu op zijn paard.En ik... ik ben zo trots als een pauw!

Florine Vermaas, fysiotherapeute

Page 8: Cavalcade 2e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 2, juni 2011 Pagina 8 van 16

Even een paard ophalen in Ursem (vlakbij Hoorn) met de blitse Volkswagenpaardenwa-gen van de Prinses Máxima Manege... Een klusje van niks denk je dan in je onschuld. Totdat je op de smalle A-7 in het zicht van de haven een klapband krijgt. Zo dicht bij je doel en dan ontredderd wortel schieten achter de vangrail. Op dat helse moment komen ze als engelen aangefladderd: Bram Koning van Rijkswater-staat en Wim Butter van de ANWB-Wegenwacht. Redders in de nood, die 2 gestrande

amazones weer in het zadel helpen. Gelukkig is de toege-snelde takelwagen niet nodig en kunnen de heren met enig krachtwerk de klapband ter plekke vervangen en het verbo-gen spatbord weer terugduwen. De stroopwafels van Judith zorgden voor extra spierkracht. Weliswaar met enige uren vertraging hebben we de klus toch kunnen klaren en het paard op de plaats van bestemming gebracht. Hulde voor de grandioze en sympathieke wijze waarop deze ‘ridders van de weg’ ons hebben geholpen. Als kleine dank hebben we de heren uitgenodigd voor een bezoek aan de Prinses Máxima Manege in Den Dolder inclusief een rit met de huifkar in de bossen met Judith en Yvonne als koetsiers natuurlijk.

Judith de Lange en Yvonne Wellink

Bandenpech

Page 9: Cavalcade 2e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 2, juni 2011 Pagina 9 van 16

Demonstraties voor collega’s van Reinaerde

Op maandagochtend 6 juni jl. kletterde de regen op het dak van de binnenbak en de instructeurs konden zich alleen verstaanbaar maken via de geluidsinstallatie en high tech microfoons. Maar dat maakte niet zoveel uit.Het publiek bestond uit enkele collega-therapeuten van Reinaerde. Zij werden ingewijd in het geheim van de meer-waarde van het gebruik van paarden bij therapie en bleken soms aan een half woord al genoeg te hebben.

Eerst gaf Florine Vermaas uitleg bij de les speciale bege-leiding. Rianne op Big Ben vond het best wel spannend aan onbekenden te laten zien, wat zij zoal aan oefeningen op het paard doet. En dat zijn er heel veel!Kijk voor foto’s en filmpjes op www.prinsesmaximamanege.nl.

Page 10: Cavalcade 2e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 2, juni 2011 Pagina 10 van 16

“Ik ga om de week samen met mijn moeder naar Den Dolder.”, zegt Rianne. “En dan ga ik lekker paardrijden. En dan gaat Florine mijn benen proberen te strekken. En dan gaan we lekker naar buiten en dan gaan we lekker in draf en dan is het al weer tijd.”

Haar moeder Rita vult aan. “Ze geeft elke keer na het paardrijden aan dat ze het heerlijk vond en dat ze zo lekker los is. Ik kan altijd aan haar zien dat het haar veel inspan-ning kost, want ze heeft eigenlijk nooit rode wangen, be-halve na het paardrijden. Ze vindt de reis wat minder pret-tig – vooral omdat we redelijk vaak in de file staan – maar als ze dan weer naar huis rijdt, wil ze eigenlijk de volgende dag alweer.Ik vind het ook erg goed voor en van haar. Zo lang zelf in een bepaalde houding zonder ondersteuning op het paard zitten vind ik erg knap. En dan ook nog oefeningen doen, waarbij je goed je balans moet houden!”

Daarna zorgde de demon-stratie van Petra van der Ham met Lucky voor verbazing bij de aanwezigen. Zo’n verschil in houding bij de ruiter!In de rolstoel druk, op de paardenrug heel geconcen-treerd, en zitten.Paardrijden is niet alleen goed voor je houding en je fysieke welzijn; het is ook van groot belang om lekker in je vel te zitten. Met de nadruk op zit-ten!

Page 11: Cavalcade 2e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 2, juni 2011 Pagina 11 van 16

Daarna een demonstratie door Simone van Loon met Alby van een nog vrij onbekende manier om psychologie toe te passen, waarbij het paard als co-therapeut meewerkt.

Wordt het tijd je gedrag onder de loep te nemen en te ver-anderen?Het paard werkt dan als spiegel. Hoe dat werkt is nauwe-lijks te beschrijven, dat moet je zien en ervaren. Zelfs bij mensen die eigenlijk niets met paarden hebben.

Tenslotte liet Judith Akker-man met Judith de Lange op Sanne zien, wat de invloed van het paard is bij logope-die.Op een goede manier ademhalen is belangrijk.Praten doe je als je uitademt. Ontspannen ook. Daar de balans in vinden met behulp van het paard klinkt mak-kelijk, maar vergt heel wat oefening. Dan is goed kunnen paardrijden handig, maar niet noodzakelijk.

Voor de gasten was er nog een moment voor ontspanning: een ritje in het huifbed.

Ondanks de geringe opkomst was het een leuke en bovenal leerzame ochtend.

Het herhalen waard, bijvoorbeeld voor onze donateurs en sponsoren.

Page 12: Cavalcade 2e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 2, juni 2011 Pagina 12 van 16

De fjord is een van de drie inheemse paardenrassen van Noorwegen en ook een van de oudste en zuiverste rassen ter wereld. Over de oorsprong van het ras is niet veel be-kend, maar men vermoedt wel dat het paard Noorwegen is binnengekomen vanuit het oosten, er zijn (archeologische) aanwijzingen dat er na de laatste ijstijd in het zuiden van Zweden en Denemarken wilde paarden leefden. Vermoe-

Fjord

Hoe ziet iemand in een rolstoel een paard?

Zo dus!

Page 13: Cavalcade 2e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 2, juni 2011 Pagina 13 van 16

delijk rond 1200 v.Chr. (de bronstijd) werden deze getemd. Archeologische opgravingen van Vikinggraven tonen aan dat zij ook paarden gebruikten. De Vikingen namen onder meer hun paarden mee naar IJsland en de Britse eilanden. Het IJslandse paard en het fjordenpaard zijn dus naar alle waarschijnlijkheid verwant. Sedert de tijd van de Vikingen worden de manen van het fjordenpaard geknipt, de ‘Ne-derlandse manier’ van knippen worden de lichtere zijmanen korter geschoren dan de zwarte haren in het midden. Bij de oorspronkelijk ‘Noorse manier’ van knippen worden alle manen even lang afgeknipt. Dankzij zijn kracht, zijn hard-heid en zijn vaste tred is het een prima hulpkracht voor de landbouw in het gebergte.Aan het begin van de 20e eeuw werd het paard vooral in-gezet als werkpaard, tegenwoordig is het fjordenpaard meer een hobby- en vrijetijdspaard. Een fjordenpaard is een veelzijdig paard, ze lopen veel onder het zadel, Z dres-suur is geen uitzondering meer. Eén daarvan is het paard Guusje, dat door wist te dringen tot de Z2-klasse. Fjorden-

paarden worden in-gezet voor bijvoor-beeld marathon rijden, dressuur voor de wagen, lopen met gehandicapten onder huifbedden, onder het zadel. Worden tevens gereden als western-paard in de hogere klassementen met wedstrijden. Fjorden-paarden zijn makkelijk te beleren, zijn intel-ligent.Foto: www.superguus.comGuusje

Page 14: Cavalcade 2e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 2, juni 2011 Pagina 14 van 16

Fjord kenmerkenSchofthoogte: 1,35 tot 1,50 mKarakter: werkwillig, koelbloedig, enthou-siast en nieuwsgierig. Maar kan ook zeer koppig zijn. Door-gaans betrouwbaar en rustig. Een prettig familiepaard.Kleur: er zijn 5 geac-cepteerde kleuren: vaal bruin (Izabel), vaal grijs (grå), vaal rood (rødblakk), vaal geel (gul) en vaal wit (uls).Tekeningen: liever geen witte aftekeningen zoals ster, bles of kol.Haar: de manen (pony) bedekken bij een volwassen paard de helft tot twee derde van het hoofd. Traditie bepaalt dat de manen staand zijn, en zo geknipt dat de lijn van de nek geaccentueerd wordt.Hoofd: goed geproportioneerd, klein en goed gedefinieerd met een breed en vlak voorhoofd. Korte afstand van de ogen tot aan de mond. Grote, donkere en heldere ogen met een rustige uitdrukking. Neusgaten groot, en qua proportie dusdanig dat de mond een “vierkant” voorkomen krijgt. Oren moeten relatief kort zijn, parallel, met een pluisje op de uiteinden en niet te dicht bij elkaar gezet.Ruime gangen.Gebruik: Recreatie, tuig- en trekpaard, buitenritten, volti-geren. Er komen ook veel fjorden voor in de dressuur, en-durance en marathon, springen.

Page 15: Cavalcade 2e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 2, juni 2011 Pagina 15 van 16

Op de volgende dagen is de manege gesloten

2011• Paardenvakantie week 29 t/m 31 (18 juli t/m 7 augustus)• Sinterklaas 5 december, gesloten vanaf 17:00 uur• 1e en 2e kerstdag 25 en 26 december• Oudejaarsdag 31 december, gesloten vanaf 16:00 uur

2012• Nieuwjaarsdag 1 januari 2012

De op feestdagen gemiste lessen kunnen worden ingehaald op een in overleg met de instructeur te bepalen tijdtip. Voor het huifbedrijden gelden de afspraken gemaakt met de coördinator.

ColofonPrinses Máxima Manege,Stichting Ruitersportcentrum Reinaerde.

Bezoekadres manege:Boshutlaantje 14, Dolderseweg 1703734 BP Den DolderTelefoon: (030) 2299422E-mail:[email protected]:www.prinsesmaximamanege.nl

Administratie:T.a.v. Karin KaljeeBoshutlaantje 14, Dolderseweg 1703734 BP Den DolderTelefoon: (030) 2299422Email:[email protected]: 55.56.66.131

Ontwerp en layout:Arthur van Aken

Dit is een uitgave van de Prinses Máxima Manege. Niets van deze uit-gave mag verveelvoudigd worden zonder toestemming van de redactie (Karin Kaljee: [email protected]).

Page 16: Cavalcade 2e kwartaal 2011