Cavalcade 1ste kwartaal 2012

16
PRINSES MAXIMA MANEGE HIPPISCH THERAPEUTISCH CENTRUM Jaargang 13, nummer 1, maart 2012 Het nieuwsblad van de Prinses Máxima Manege! CAVALCADE

description

nieuwsblad manege

Transcript of Cavalcade 1ste kwartaal 2012

PRINSES MAXIMA MANEGEHIPPISCH THERAPEUTISCH CENTRUM

Jaargang 13, nummer 1, maart 2012

Het nieuwsblad van dePrinses Máxima Manege!

CAVALCADE

Prinses Máxima Manege, Jaargang 13, nummer 1, maart 2012 Pagina 2 van 16

Nieuw telefoonnummer 3Interactieve demonstratie hippisch plezier 3NL DOET ook dit jaar weer een goudenkans voor Prinses Máxima Manege 4Prinses Máxima Manege op Facebook en Twitter 6Nieuw promotieteam 7Gert Bolmer steelt 30 juni de jubileumshowop de Prinses Máxima Manege! 8Fondswerving automatische toegangsdeuren vordert 9ASR verblijdt Prinses Máxima Manege met cheque! 10Verhoging tarieven 11New Forest Pony 12Op de volgende dagen is de manege gesloten 15Colofon 15

Inhoud

Van de redactie

Hallo allemaal,

Deze keer in de Cavalcade: veel sponsornieuws en activitei-ten. Tevens is de manege met de tijd meegegaan en nu te vinden op facebook en twitter.Maar de Cavalcade wil meer!Mochten jullie zelf ook leuke stukjes of ideeën hebben? Geef deze door via het mailadres in het colofon en wie weet staat jouw stuk de volgende keer in de Cavalcade. Sluitingsdatum inleveren copij is: 25 mei 2012.

Heel veel leesplezier! De redactie.

Prinses Máxima Manege, Jaargang 13, nummer 1, maart 2012 Pagina 3 van 16

Nieuw telefoonnummer

Let op: de manege heeft een nieuw telefoonnummer !!

Vanaf heden heeft de Prinses Máxima Manege een ander telefoonnummer. Dus vergeet het niet te wijzigen in je adres-boek! Prinses Máxima Manege: T 030-2291665

Interactieve demonstratie hippisch plezier

Op zaterdag 31 maart is er op de Prinses Máxima Manege in Den Dolder een interactieve demonstratie hippisch plezier.Tijdens de demonstratie kunt u zien hoe ruiters met autisme genieten van (inter)actie met paarden.

De Prinses Máxima Manege in Den Dolder is een bijzondere manege voor mensen met en zonder beperking. Laat u in de Week van het Autisme verrassen door de mogelijkheden van dit hippische centrum. Wij demon-streren u graag hoe ruiters met een

vorm van autisme plezier en welzijn in de (inter)actie met paarden beleven. Want het bijzondere aan de omgang met paarden is dat beperkingen plaats maken voor mogelijk- heden! Dit betekent dat de leerlingen volledig kunnen opgaan in hun eigen vorm van sport, spel en ontspanning met paarden. Zij ervaren nieuwe mogelijkheden in het maken van contact via aaien, poetsen en knuffelen. Ook leren zij lei- den en volgen, vragen en samenwerken door het werken en rijden met paarden. Het zelf (mee) doen staat centraal. Om-

Prinses Máxima Manege, Jaargang 13, nummer 1, maart 2012 Pagina 4 van 16

dat het leuk, persoonlijk, heilzaam en ontspannend is. Soms ook een beetje spannend, wat nieuw of onwennig, maar al-tijd uitnodigend en veilig. Want professionele begeleiding is gegarandeerd. Bij de Prinses Máxima Manege gaan plezier en professionaliteit hand in hand. Samen met vele vrijwil-ligers zorgen wij er voor dat “meedoen voor mensen met een beperking wel vanzelfsprekend is”! Zien is geloven. Dus kom kijken op zaterdag 31 maart vanaf 15.00 uur in Den Dolder.

ProgrammaU kunt kennismaken met mennen en krijgt demonstraties over logopedie (Judith Akkerman) en equi-coaching (Simone van Loon, psychologe). Ook staat er een film op het pro-gramma, die speciaal voor deze gelegenheid is vervaardigd door Clemens Kok en Chris Beauveser van Filmgroep Cen-trum uit De Bilt. Aan u de primeur om te zien hoe ruiters met autisme genieten van (inter)actie met paarden. En natuurlijk om daar zelf ook lol aan te beleven!

Aanmelding via [email protected] onder ver-melding van uw naam, e-mail adres en/of telefoonnummer. Introducés zijn welkom.

NL DOET is de grootste vrijwilligersactie van Nederland, georganiseerd door het Oranje Fonds. NL DOET roept ieder voorjaar Nederlanders op om een dag(deel) de handen uit te mouwen te steken voor een maatschappelijke organisatie. Een goudens kans. Want voor onze vrijwilligersorganisatie geldt: klussen zat, maar handjes tekort.

NL DOET ook dit jaar weer een goudenkans voor Prinses Máxima Manege

Prinses Máxima Manege, Jaargang 13, nummer 1, maart 2012 Pagina 5 van 16

Het is voor de Prinses Máxima Manege inmiddels een van-zelfsprekendheid om bij NL DOET een klus aan te melden die door een man of tien in één dag te klaren is. Klussen blijven bij ons makkelijk liggen omdat ons eigen vrijwilligers- team nu eenmaal de handen vol heeft aan de begeleiding van onze minder valide ruiters!

Samenwerken met NL DOET maakt het de manege mogelijk om dingen op te knappen, te verbeteren of te vernieuwen. Zo hebben wij de overkapping van onze rijtuigenstalling, een hooiruif en de wandschildering in de stallen aan klussers van NL DOET te danken.

Voor de wederpartij betekent een dagje klussen op de ma-nege vaak de eerste kennismaking met een wereld waarin gezond zijn niet zo vanzelfsprekend is. Zij kunnen aan de brede lach van onze ruiters zien, hoeveel plezier zij aan het paardrijden beleven. Door de eigen inzet ontstaat vaak het besef hoe essentieel vrijwilligerswerk is. En hoe dankbaar het is om een bijdrage te leveren aan plezier en ontspanning voor mensen met een beperking.

U begrijpt dat meedoen aan NL DOET 2012 voor de manege geen enkel discussiepunt was. Een passende klus was snel gevonden: het maken van een stevig weidehek. Want een amateuristische lintafzetting van de paddock kan zelfs de braafste paarden, zoals die van ons, er niet van weerhouden om een uitstapje naar het bos te maken! Een nieuwe, houten omheining is om die reden een lang gekoesterde wens. Dit

Prinses Máxima Manege, Jaargang 13, nummer 1, maart 2012 Pagina 6 van 16

vraagt van helpende handjes dat zij ruim 200 meter weide-planken aan palen bevestigen! Tot onze vreugde heeft VDGC Accountants uit Zeist deze omvangrijke meet-, zaag- en schroefklus “geclaimd”. Hun motivatie luidt: “Omdat wij de jaarrekening opstellen voor het bestuur van de manege, wil-len wij ons eens van een andere kant laten zien!”.

Dankzij NL DOET en de veelzijdige handigheid van VDGC Accountants is de Prinses Máxima Manege weer een profes-sionele stap verder!

In lijn met de tijd laat de Prinses Máxima Manege zich nu ook zien via ‘social media’, zoals Facebook en Twitter. Je vindt onze Facebookpagina en Tweets via de icoontjes op onze web-site (www.prinsesmaximamanege.nl), of door te zoeken op de naam Prinses Máxima Manege (op www.facebook.nl).

Prinses Máxima Manegeop Facebook en Twitter

Prinses Máxima Manege, Jaargang 13, nummer 1, maart 2012 Pagina 7 van 16

De zogenaamde ‘nieuwe media’ zijn een aanvulling op de web-site. Hiermee zijn we niet alleen eigentijds zichtbaar, maar ook makkelijk toegankelijk voor interactie. Want ook jij kunt,

als ‘vriend’ van de Prinses Máxima Manege, berichten of foto’s plaatsen op het ‘prikbord’ van onze Facebook pagina, vragen stellen of

reageren op nieuws! Eind februari telde de Prinses Máxima Manege 34 vrienden. Wil je ook vriend(in) worden en tonen dat je onze berichten leuk vindt, laat dit dan zien met een ‘duim’!

Het promotieteam van de Prinses Máxima Manege zorgt voor actuele berichtgeving en nodigt iedereen van harte uit om ons te volgen en sociaal mee te doen!

Graag tot ziens op Facebook en Twitter!

Nieuw promotieteam

De Prinses Máxima Manege heeft sinds januari 2012 extra versterking op het gebied van promotie en fondsenwerving. Mariëtte Scheltens, die deze portefeuille sinds jaar en dag beheert, kan de taken nu delen met drie andere paarden-liefhebbers. Carina de Graaf (moeder van een ruiter bij de Prinses Máxima Manege en eigenaar van Andy’s dieren- super), Tanja de Vries (recruiter met marketingervaring) en Annemarie Rozeboom (freelance communicatiespecialist en coach) zetten zich met plezier in voor de naamsbekendheid en een positief imago van de Prinses Máxima Manege. En natuurlijk ook om fondsen en vrijwilligers te werven. Want zonder vrijwilligers geen Prinses Máxima Manege!

Prinses Máxima Manege, Jaargang 13, nummer 1, maart 2012 Pagina 8 van 16

De Prinses Máxima Manege viert haar tweede lustrum op 30 juni met een spectaculair hippisch programma van 13.00 – 16.30 uur. Kom kijken hoe valide en minder valide ruiters het onmogelijke mogelijk maken.

Om 13.00 uur start paralympisch dressuurruiter Gert Bolmer (zilveren medaille WK Kentucky 2010) met een kür op muziek. Verder staat een dressuurdemonstratie van de Israëlische Yonatan Dressler op het programma en een clinic van Miranka Schellekens met Marloes Kremers. Ook onze eigen ruiters

Gert Bolmer met Triumph op de NK Outdoor Gelderland 2011.

Gert Bolmer steelt 30 juni de jubileum-show op de Prinses Máxima Manege!

Prinses Máxima Manege, Jaargang 13, nummer 1, maart 2012 Pagina 9 van 16

laten met een carrousel en springdemonstratie zien wat er te paard mogelijk is, of je nu een beperking hebt of niet! Onze paarden zullen u verrassen met hun voetbalkunsten. En mystery horse Henry staat te trappelen om zijn kunsten te vertonen. Lest best is de prijzenkast goed gevuld. Als het lot u gunstig gezind is, wint u misschien de hoofdprijs: een grensverleggende clinic bij Miranka Schellekens. Kortom, het tienjarig bestaan van de Prinses Máxima Manege staat in het teken van ongekende hippische mogelijkheden. Zet het vast in uw agenda: 30 juni om 13.00 uur op de Prinses Máxima Manege in Den Dolder!

Oproep: handjes gevraagdNatuurlijk gaan we zorgen voor een vlekkeloze organisatie!

Wil je op 30 juni helpen in de stallen, kantine of bij be-geleiding van ruiters, meld je dan per mail bij Frans de Graaf: [email protected].

Zoals u eerder in de Cavalcade heeft kunnen lezen, streeft de Prinses Máxima Manege naar verbetering van de toegan-kelijkheid voor mensen in een rolstoel. Daarom staan auto- matische toegangsdeuren hoog op ons prioriteitenlijstje. Om dit mogelijk te maken, is een investering van circa € 11.000,- nodig. Omdat de manege - zeker in deze tijd van stijgende kosten - een dergelijk bedrag niet beschikbaar heeft, is het nodig om fondsen te werven.

Fondswerving automatischetoegangsdeuren vordert

Prinses Máxima Manege, Jaargang 13, nummer 1, maart 2012 Pagina 10 van 16

Tijdens een feest voor en door ASR personeel op 12 januari verzorgden Samantha Maddox en Artwin Kreekel een muzi-kaal optreden waarvoor zij van ASR een bedrag van € 1.000,- kregen ten behoeve van een door hen gekozen “goed doel”. Dat was de Prinses Máxima Manege die Samantha nog kende uit de periode dat ze zelf bij Inge en Petra reed. Bezoekers van het feest deden er nog een schepje bovenop en do-neerden digitaal € 200,-. Op 28 februari nam Frans Loonstra een cheque van € 1.200,- in ontvangst.

Hulde aan de medewerkers van ASR Foundation!

Goed nieuws is dat ons doel al voor de helft is bereikt! Dankzij financiële bijdragen van het Kf Hein Fonds, het Fonds Ge-handicaptensport en van diverse lezers van de Cavalcade, is al voorzien in een van de twee automatische schuifdeuren. We doen ons best fondsen te werven voor ‘de andere helft’ opdat de automatische schuifdeuren zo snel mogelijk kunnen worden geïnstalleerd.

Wilt ook u een steentje bijdragen aan een sociale toegang van de Prinses Máxima Manege? Stort dan uw bijdrage op rekeningnummer 55.56.66.131 t.n.v. Stichting Ruitersport Centrum Reinaerde onder vermelding van ‘automatische toe-gangsdeuren’. Ook kleine beetjes helpen. De dankbaarheid en het gebruiksplezier zijn groot!

ASR verblijdt Prinses MáximaManege met cheque!

Prinses Máxima Manege, Jaargang 13, nummer 1, maart 2012 Pagina 11 van 16

Verhoging tarieven

De Prinses Máxima Manege streeft ernaar om de tarieven van de rijlessen en andere activiteiten met paarden zo laag en toegankelijk mogelijk te houden. In de afgelopen drie jaar hebben wij de lesgelden constant kunnen houden. Maar van-wege de stijgende kosten – met name van hooi, stro en voer – ontkomen wij er niet meer aan om per 1 april 2012 een ver-hoging van de lesgelden door te voeren.

Samantha Maddocks en Artwin Kreekel (ASR medewerkers) overhandi-gen de cheque van € 1.200,- aan Frans Loonstra (Vice voorzitter Prinses Máxima Manege).

Foto: Karin Kaljee (Prinses Máxima Manege)

Prinses Máxima Manege, Jaargang 13, nummer 1, maart 2012 Pagina 12 van 16

New Forest Pony

De ideale kinder pony, deze pony is goed in dressuur, sprin-gen maar kan ook prima gebruikt worden voor mennen en endurance. Op de manege hebben we één New Forest Pony en dat is Alby. En Alby kan voor de kar, kan goed springen en kan ook goed dressuur rijden.

De nieuwe tarieven vanaf april 2012 zijn:

groepslessenvolwassenenper maand

jeugdper maand

1 uur per week € 55,00 € 48,003/4 uur per week* € 45,00 € 39,501/2 uur per week* € 35,50 € 31,001 uur per 14 dagen € 27,50 € 24,003/4 uur per 14 dagen* € 23,00 € 20,001/2 uur per 14 dagen* € 18,00 € 15,50proefles € 15,00bijzondere begeleiding per lesfysiotherapie 1/2 uur € 31,50privéles 1/2 uur € 24,50huifbedrijden per kwartaalwekelijks € 220,501 keer per 2 weken € 110,501 keer per 3 weken € 74,001 keer per maand € 55,50losse rit € 25,00

* alleen voor minder valide ruiters

Prinses Máxima Manege, Jaargang 13, nummer 1, maart 2012 Pagina 13 van 16

De New Forest pony is een van de edelste Engelse rij ponyras-sen. De Britten, kruisten de tredzekere Exmoor pony (deze is kleiner en robuuster dan de New Forest) met Volbloeds en Arabieren. Om een chique, in het onderhoud sobere pony met rijpaardkwaliteiten te verkrijgen.

De New Forest pony dankt zijn naam aan ‘het nieuwe bos’ een natuurreservaat in Zuidwest Engeland, ‘the New Forest’. Dit is nu een heel mooi natuurgebied waar je kan fietsen en wandelen en waar je wilde pony’s kan zien. De pony’s werden hier van oudsher min of meer wild gehouden en ook nu nog zijn er kuddes in deze gebieden te vinden, telkens werden vreemde ponyrassen in de buurt losgelaten, die zich mengden met de in het wild levende pony’s. De New Forest pony werd voornamelijk gebruikt als trekkracht in de land-bouw en aangespannen voor het vervoer van mensen. De voordelen van pony’s in het algemeen werd bijzonder ge-waardeerd: ze gaan lang mee, zijn niet al te groot, sterk en vast ter been. Eigenschappen die van de New Forester wel bekend zijn. Door de toenemende mechanisering werd de New Forest pony steeds vaker als rij- en sportpony ingezet en door zijn geweldige karakter en veelzijdigheid niet zonder succes.

Prinses Máxima Manege, Jaargang 13, nummer 1, maart 2012 Pagina 14 van 16

In 1957 werden de eerste New Forest pony’s in Nederland geïmporteerd. Ze moesten vooral aan de vraag van geschikte kinder rijpony voldoen want tot dan werd er voor kinderen slechts de ‘vaak te kleine’ Shetlander gebruikt. De New Forest beschikte over een goede maat en een betrouwbaar karakter. In datzelfde jaar werd ook het Stamboek opgericht. Door een ongelooflijk enthousiaste inzet en het op bijzonder korte ter-mijn geven van prachtige demonstraties werd de New Forest pony in Nederland reuze populair. De vereniging maakte dan ook een sterke groei door.

De New Forest pony is door zijn betrouwbare karakter enorm populair als kinder rijpony. De veelzijdigheid die dit ras kent is bijzonder groot. Op hoog niveau draait de pony goed mee in zowel dressuur, springen, samengesteld als wel het aangespannen rijden op recreatief en wedstrijdniveau. Een top sportpony van alle tijden! New Foresters worden zelfs, niet zonder succes, gebruikt in de western sport, polo wed-strijden en in de gehandicapten sport.

New Forest PonyAlle kleuren, behalve bont. Isa-belkleur, bruin en zwart zijn het meest algemeen.

Stokmaat1,35 - 1,48 meter

ExterieurLang hoofd; mooi geplaatste, vrij korte hals; schuine schouder; goed ontwikkelde schoft.Sterke, middellange rug; aflopend kruis met hoge staart- inplant; korte, stabiele en droge benen.

Prinses Máxima Manege, Jaargang 13, nummer 1, maart 2012 Pagina 15 van 16

Op de volgende dagen is de manege gesloten

2012• Goede vrijdag 6 april na 17:00 uur• 1e en 2e Paasdag 8 en 9 april• Koninginnedag 30 april• Hemelvaartsdag 17 mei• 1e en 2e Pinksterdag 27 en 28 mei• Jubileumviering 30 juni• Paardenvakantie 30 juli t/m 10 augustus• 1e en 2e Kerstdag 25 en 26 december• Oudejaarsdag 31 december

2013• Nieuwjaarsdag 1 januari

De op feestdagen gemiste lessen kunnen worden ingehaald op een in overleg met de instructeur te bepalen tijdtip. Voor het huifbedrijden gelden de afspraken gemaakt met de coördinator.

Colofon

Dit is een uitgave van de Prinses Máxima Manege. Niets van deze uitgavemag verveelvoudigd worden zonder toestemming van de redactie(Karin Kaljee: [email protected]).

Prinses Máxima Manege,Stichting Ruitersportcentrum Reinaerde.

Bezoekadres manege:Boshutlaantje 14, Dolderseweg 1703734 BP Den DolderTelefoon: (030) 2291665E-mail:[email protected]:www.prinsesmaximamanege.nl

Administratie:T.a.v. Karin KaljeeBoshutlaantje 14, Dolderseweg 1703734 BP Den DolderTelefoon: (030) 2291665E-mail:[email protected]: 55.56.66.131

Ontwerp en layout:Arthur van AkenE-mail: [email protected]