Cavalcade 2de kwartaal 2012

Click here to load reader

 • date post

  16-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  215
 • download

  0

Embed Size (px)

description

nieuwsblad manege

Transcript of Cavalcade 2de kwartaal 2012

 • Het nieuwsblad van de

  CAVALCADE

  Jaargang 13, nummer 2, juni 2012

  Jubileumuitgave

  PRINSES MAXIMA MANEGEHIPPISCH THERAPEUTISCH CENTRUM

 • Prinses Mxima Manege, Jaargang 13, nummer 2, juni 2012 Pagina 2 van 28

  Inhoud

  Trots op een zeer bijzondere manege 3Inge Schouten zet zich nog steedsvol passie in voor therapie met dieren 5

  Bestuursleden blikken terug op10 jaar Prinses Mxima Manege 9Jubileumprogramma 16In de schijnwerpers: onze vierbenige toppers! 18Wonderen bestaan echt! Het paard als heelmeester 22Vriendenloterij 24Philip Gros: ambassadeur vanhet huifbed en de mennerij 25Wist u dat 26Op de volgende dagen is de manege gesloten 27Colofon 27

  Van de redactie

  Hallo allemaal,

  In deze Cavalcade een terugblik en een vooruitblik ter ere van ons 10 jarig bestaan. Lees over enkele paarden toen en nu, bestuur van toen en nu en de visie van directeur Wonen van Reinaerde. Ook zijn er leuke wist u datjes. Tot ziens op ons jubileum 30 juni.Mochten jullie zelf ook leuke stukjes of ideen hebben? Geef deze door via het mailadres in het colofon en wie weet staat jouw stuk de volgende keer in de Cavalcade.Sluitingsdatum inleveren kopij is: 25 augustus 2012.

  Heel veel leesplezier! De redactie.

 • Prinses Mxima Manege, Jaargang 13, nummer 2, juni 2012 Pagina 3 van 28

  Trots op een zeer bijzondere manege

  De Prinses Mxima Manege bestaat 10 jaar. Een prima gelegenheid om

  vertrouwenspersoon Maria der Weduwe in deze Cavalcade aan het woord te laten. Maria is al jaren linking pin tussen de manege en Reinaerde. Als voormalig bestuursvoorzitter bij de manege en directeur Wonen bij Reinaerde, geeft zij haar visie op de manege en de samenwerking tussen beide organisaties.

  Passie en bevlogenheidMaria: Voor mij staat de verbinding centraal. Er staat een prachtige manege voor mensen met een beperking, die ooit door een bevlogen paardenvrouw in de steigers is gezet. In samenwerking met Reinaerde, ouders, verwanten en clinten van Dennendal houden we die missie vast.Het is zeer bijzonder wat er met vrijwilligers wordt neergezet! Ik ken geen enkele andere manege met zoveel passie en bevlogenheid voor paarden en clinten.

  Sterke samenwerkingMaria vertelt hoezeer de manege aan de verwachtingen voldoet. Het is een unieke combinatie van plezier, ontspanning en therapie. Zowel binnen als buiten Reinaerde hebben clinten plezier van en baat bij de activiteiten met paarden. De samenwerking tussen de manege en Reinaerde is sterk. Reinaerde investeert nog steeds. We zijn nadrukkelijk verbonden, zowel inhoudelijk als financieel. Dat laatste blijkt bijvoorbeeld uit het vastgoed, de beheerder en de nieuwe bedrijfsleider.

  Maria der Weduwe

 • Prinses Mxima Manege, Jaargang 13, nummer 2, juni 2012 Pagina 4 van 28

  TrotsOok persoonlijk is Maria verbonden met de manege. Er gebeuren mooie dingen op de manege. Met name het huifbedrijden vind ik heel bijzonder. Dat is een heel mooie vorm om in aanraking met paardrijden te komen. De manege heeft allerlei speciale hulpmiddelen om mensen met een beperking te begeleiden. Er is steeds meer praktisch bewijs dat mensen baat hebben bij de therapeutische behandelingen. Zoals clinten die steeds losser op het paard komen zitten en een betere doorbloeding of stoelgang krijgen. Daar ben ik echt trots op! Nu zijn het vooral de vrijwilligers, ouders, clinten en begeleiders die de resultaten bemerken. De volgende stap is om de therapeutische effecten ook wetenschappelijk aan te tonen. Om de resultaten van de therapien zichtbaar te maken.

  Vrijheid in verbondenheidVoor de toekomst vindt Maria het essentieel om goed in verbinding te blijven. Reinaerde blijft faciliteren. Daarnaast is er ruimte voor de manege om zelf invulling te geven aan haar ambities. We blijven inhoudelijk en financieel verbonden. Beide organisaties kunnen veel voor elkaar betekenen. Het zal wel een uitdaging zijn om vrijwilligers in aantal uit te breiden en om hen te blijven binden. Want ik verwacht dat steeds meer bedrijven een beroep op vrijwilligers zullen gaan doen. Het is nogmaals zeer bijzonder wat er op de manege met vrijwilligers wordt neergezet. Voor de komende 10 jaar wens ik dat we met passie blijven gaan voor de kwaliteit van leven van mensen met een beperking!

 • Prinses Mxima Manege, Jaargang 13, nummer 2, juni 2012 Pagina 5 van 28

  Hoe is het nu met die bevlogen paardenvrouw, Inge Schouten, initiatiefneemster van de Prinses Mxima Manege? Inge heeft het ultieme Pippi Langkous gevoel op zorgboerderij/manege De Vosakker in Schoonoord. Ze runt deze samen met haar man Arie, in een mooi bosgebied tussen Emmen en Assen. Samen met 9 paarden, geiten, kippen en katten

  bieden zij dagbesteding, logeerweekenden en ruiter-kampen aan mensen met en zonder beperking. Ook onze ruiters komen vakantie vieren op De Vosakker. Hoe kijkt zij terug op haar activiteiten bij de Prinses Mxima Manege?

  De wens om zelf een manege te beginnen voor mensen met en zonder beperking ontstond in Rotterdam, waar Inge paardrijles gaf bij De Hazelaar. Deze stichting wilde helaas niet uitbreiden met activiteiten zoals ruiterkampen en mennen. Nadat zij in 1995 een oproep in De Hoefslag zag om een manege te beginnen in de omgeving van Amersfoort, besloot zij haar erfenis hierin te investeren. Zo breidde zij haar paardental uit van 3 naar 10 en de basis van manege Schouten op het terrein van De Stoethoeve in Soest was gelegd. Tijdens een in Soest georganiseerd ruiterkamp heeft ze haar man Arie leren kennen, hij kwam als vrijwilliger mee met zijn meervoudig gehandicapte dochter Joyce en was onder de indruk welke invloed de paarden op de deelnemers en begeleiders hadden. Toen de locatie in Soest niet geschikt bleek voor de lange termijn, kwam Inge in gesprek met Henk

  Inge Schouten zet zich nog steedsvol passie in voor therapie met dieren

  Inge en Arie.

 • Prinses Mxima Manege, Jaargang 13, nummer 2, juni 2012 Pagina 6 van 28

  Brandt van Reinaerde en Nico Peelen van Abrona. Inge: Wat mij betreft gingen de activiteiten van de manege nog zeker 50 tot 100 jaar verder, het gaat om de toekomst. En daar was een nieuwe, duurzame locatie voor nodig, met financile middelen en medewerking van de gemeente. Vrijwilliger Ed Pouleijn heeft een belangrijke rol gespeeld bij de bemiddeling om een tijdelijke locatie te vinden voor de manege, dit werd uiteindelijk een tennishal in Amersfoort op het terrein van manege De Wieken van Petra van der Ham. Ook Joop Braber heeft zich hard gemaakt om dingen voor elkaar te krijgen voor de manege, zoals het krijgen van ammoniakrechten.

  Heilzame bewegingWat vond je het mooiste aan de manege? Inge: Om dingen in beweging te zien komen bij mensen met en zonder beperking. Zoals mensen die zonder spraak door het leven gaan en dankzij het huifbedrijden opeens geluiden maken en rechtop gaan zitten. Ouders en begeleiders zien die ontwikkeling door het contact met paarden ook. Maar helaas heeft therapie met dieren nog lang niet de waardering die het zou moeten hebben. Ook ouders kunnen hier veel baat bij hebben. Ik herinner me nog goed hoe Babbett van Wielink, lichamelijk/verstandelijk gehandicapt met weinig rompbalans, eerst samen met vader Kees backriding deed op Back Gammon, later met een vrijwilliger en uiteindelijk zelfs helemaal alleen

  Babett van Wielink, genietend van het paardrijden in 2004.

 • Prinses Mxima Manege, Jaargang 13, nummer 2, juni 2012 Pagina 7 van 28

  op pony Sammy zat! Het kan voor ouders van gehandicapten een hele stap zijn om te leren hun kinderen aan anderen toe te vertrouwen. Van de behandelaren van Zon & Schild kreeg ik vaak de reactie dat zij de kinderen nog nooit zo hadden gezien als op de manege: samenwerkend, zonder woede en agressie. Dat bewerkstelligen die paarden toch maar mooi. Integratie is ook heel belangrijk. Zodat valide kinderen begrip krijgen voor kinderen met een beperking en dat de omgang wederzijds als normaal wordt ervaren. Dat is gezond. En vergeet de vrijwilligers niet. Ik herinner me nog goed hoe een clint van Reinaerde nooit een paard uit de bak durfde te halen. Totdat een vrijwilligster zonder voorkennis vroeg of hij meeging en de clint opeens de bak inliep en het paard pakte! Je had het gezicht van zijn werkgroepbegeleider moeten zien!

  PaardenliefdeHad je favoriete paarden? Inge: Ramorca, een slanke Connemara merrie, was een van mijn favorieten. Iedereen kon erop, ze was goed geschoold en dressuurmatig opgeleid, gevoelig zonder schrikkerig te zijn. Ursula, een aaibare fjord, die altijd rekening hield met de ruiter die erop zat en Boy een kruising Arabier/tuiger, heel geschikt voor backriding. Petra van der Ham en Piet Mulder, een spastische man, hebben samen veel ritten op hem geaakt. Boy is 29 geworden.

  Back Gammon

  Boy

 • Prinses Mxima Manege, Jaargang 13, nummer 2, juni 2012 Pagina 8 van 28

  Lesley was een van de eerste eigen ponys van SRCD. Zij is na haar werk bij de manege bij ons op De Vosakker gekomen maar brak haar been. Daar ben ik echt ziek van geweest. En wat zou ik graag willen weten waar ons zorgenkindje Evert (een van de tweelingveulens van Lesley) terecht is gekomen, wat er met hem is gebeurd.

  Wees blij met wat je hebt!Heb je wensen voor de manege? Ik zou het mooi vinden als sommige paarden werden uitgebracht in de sport, zowel in dressuur als mennen. Zodat ze eens iets anders zien en op technisch niveau rijden/mennen. Voor de variatie en een keer een uitje. Het kan prima naast elkaar bestaan, het werken voor ruiters met een beperking en het wedstrijd rijden. Door gedoseerd te trainen. Ik ben ook groot voorstander van recreatief mennen. Lekker rennen is goed voor de paarden en ze houden van variatie binnen een veilige structuur. En natuurlijk is mijn boodschap: wees goed voor je vrijwilligers! Ik had er destijds 80 en betrok ze er zov