Tijdschriftje 3de kwartaal 2016

28
Rekening nummer: P 409560 Afgiftekantoor: Leopoldsburg België Belgique P.B. P.P. 3970 Leopoldsburg BG 9626 LEOPOLDSBURG & HECHTEL-EKSEL 3 e Trimester 2016 & Een uitstapje met “vtbKultuur”, altijd leerrijk en gezellig! www.vtbkultuur.be/leopoldsburg-hechtel-eksel Trimestrieel tijdschrift. Verschijnt in maart, juni, september en december. Verantwoordelijke uitgever: Rosina Veyfeyken, Comansweg 72, 3940 Hechtel-Eksel

description

 

Transcript of Tijdschriftje 3de kwartaal 2016

Rekening nummer:

P 409560

Afgiftekantoor:

Leopoldsburg

België – Belgique

P.B. – P.P.

3970 Leopoldsburg

BG 9626

LEOPOLDSBURG & HECHTEL-EKSEL

3e Trimester 2016

&

Een uitstapje met “vtbKultuur”,

altijd leerrijk en gezellig!

www.vtbkultuur.be/leopoldsburg-hechtel-eksel

Trimestrieel tijdschrift. Verschijnt in maart, juni, september en december.

Verantwoordelijke uitgever: Rosina Veyfeyken, Comansweg 72, 3940 Hechtel-Eksel

~ 2 ~

Hoogtepunten tweede kwartaal!

~ 3 ~

Woordje van de voorzitter

Beste cultuurliefhebbers,

De zomer is weer in het land en de vakantieperiodes komen in zicht. Voor ons team wordt de maand juli een drukke periode.

U zult ongetwijfeld opmerken dat in het derde kwartaal ons jaarthema Verzet je zinnen weer in al zijn facetten aanbod komt.

Op 28 juni wordt de tentoonstelling Binnen spelen en Buiten Spelen geopend door niemand minder dan onze burgemeester Jan Dalemans.

Naast deze tentoonstelling organiseren we allerlei randactiviteiten. Komt zeker eens samen met uw familie of vrienden herinneringen ophalen onder het genot van een drankje.

Of doe mee aan één of meerdere van de randactiviteiten. Op bladzijde 2 van ons boekje treft u het volledige programma aan. Ik hoop jullie te mogen verwelkomen.

Op 27 juli organiseren we wegens het enorme succes nogmaals onze daguitstap naar het Wetenschappelijk museum en Trainworld.

Op 10 augustus trekken we erop uit naar de mosterdfabriek Bister en het kasteel en de tuinen van Freÿr. B&V-reizen verzorgt het busvervoer.

De laatste weken van augustus gaan we herbronnen en inspiratie opdoen voor ons programma van 2017.

Het vierde kwartaal heeft uiteraard ook nog enkele verzet je zinnen verrassingen in petto:

Bezoek aan de hotelschool in hasselt 19/10

Film kwantumtheorie: 4/10 bespreking door en vragen aan filosoof Johan Braeckman en gaston Moens

Musica E 70 jaar Italiaanse Migratie 5/11

Orchideeënkwekerij en nocturne Avant garde 9/11

Namens ons team wens ik iedereen fijne zomer-maanden met veel rust en gezelligheid!!

Veel leesgenot!

Rosina

~ 4 ~

Stationsstraat 20 3970 Leopoldsburg Tel: 011 / 81 65 14

[email protected]

Standaard boekhandel Leopoldsburg steunt vtbKultuur

****** ******

~ 5 ~

Tentoonstelling: “Binnen Spelen, Buiten Spelen” Hechtel, Basisschool “Ter Duinen”, van 28 juni tot 17 juli.

Speelgoed van 1900 tot nu – een uniek overzicht – Aanrader!!

Met talrijke gezellige en leerrijke nevenactiviteiten!

Deze reizende tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen vtbKultuur nationaal en het Speelgoedmuseum te Mechelen.

Vaste openingsdagen:

Za 2 juli NM 14:00 u t/m 18:00 u: tentoonstelling, filmpje over volksspelen uit

schilderij van Pieter Bruegel de Oude en beperkte volksspelen en

gezelschapsspelen, tornooi sjoelbakken of Dammen

Zo 3 juli VM 10:00 u t/m 12:00 u en NM 14:00 u t/m 18:00 u: tentoonstelling,

filmpje over volksspelen uit schilderij van Pieter Bruegel de Oude en

volksspelen en gezelschapsspelen

Za 9 juli NM 14:00 u t/m 18:00 u: tentoonstelling filmpje over volksspelen uit

schilderij van Pieter Bruegel de Oude en tornooi schaken; bij mooi weer extra

simultaan spelen in open lucht

Zo 10 juli VM 10:00 u t/m 12:00 u en NM 14:00 u t/m 18:00 u: tentoonstelling,

filmpje over volksspelen uit schilderij van Pieter Bruegel de Oude, NM:

Backgammon/Tavla Turkse gemeenschap

Za 16 juli NM 14:00 u t/m 18:00 u: tentoonstelling, filmpje over volksspelen uit

schilderij van Pieter Bruegel de Oude, schilderijen met kaartspelen en Kennis

maken met Bridge

Zo 17 juli: VM 10:00 u t/m 12:00 u en NM 14:00 u t/m 18:00 u: tentoonstelling,

filmpje over volksspelen uit schilderij van Pieter Bruegel de Oude en

Vertellingen Michel Jamers (10:30 u, 14:00 u, 15:30 u en 17:00 u)

Groepen: enkel op afspraak: 0496/57.85.11 of 011/73.15.58.

Iedereen hartelijk welkom!

Praktisch: Wanneer: Individueel: zie hoger – groepen en scholen op afspraak. Waar: Basisschool “Ter Duinen”, Rode Kruisplein, Hechtel Prijs: tentoonstelling gratis. Inschrijving: voor groepen en scholen: bij Rosina Veyfeyken, [email protected] of 0470

205 305

~ 6 ~

Galerij van de Mens en Train World Woensdag, 27 juli 2016

Een dagtrip per trein naar Brussel

Bij aankomst in Brussel drinken we een kopje koffie/thee (niet inbegrepen) in Brasserie The Grape Vine op het Luxemburgplein, waar we ook het middagmaal zullen gebruiken.

Voormiddag: Galerij van de Mens

In een gloednieuwe zaal van het museum van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen verkennen we de evolutie van de mens en zijn lichaam: van Sahelanthropus tot Homo sapiens en van embryo tot volwassene. Fossielen en 3D-reconstructies leiden ons langs het grillige pad van 7 miljoen jaar evolutie. Zo ontdekken we de aanpassingen die ons van onze voorlopers onderscheiden (grotere hersenen, kleinere tanden,…) en achterhalen we hoe de complexe machine die ons lichaam is, steeds verandert en wat ze nodig heeft om te overleven en zich voort te planten. Onze gids doorheen de tentoonstelling is Johan Torfs.

Gezamenlijk middagmaal in Brasserie The Grape Vine:

Luxemburgplein

Keuze uit volgende gerechten:

1. Carbonade à la flamande

2. Emincé de volaille à la forestière

3. Filet cabillaud aux poireaux

~ 7 ~

Namiddag: Train World

Aanpalend aan het station van Schaarbeek, één van de oudste en mooiste stations van ons land, bevindt zich de enorme 4-delige hall van het nieuwe museum “Train World”, het uitstalraam voor de Belgische spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen. Dit imposante gebouw met zijn spectaculaire collectie werd op 24 september 2015 ingehuldigd door de koning.

Met een voortreffelijke audiogids volgen we een leerrijk verhaal over mensen en machines terwijl we verrast rondkijken naar tal van technische hoogstandjes, zoals de prachtig gerestaureerde stoomlocomotief “Pays de Waes” (de oudste nog bewaarde stoomlocomotief in Europa), de futuristische locomotief “Atlantic” uit 1939, de gesofistikeerde draaistellen ontwikkeld door Bombardier, het koninklijk salonrijtuig uit 1901 en nog zoveel meer. Wie dat verkiest kan ook hier voor een woordje uitleg aansluiten bij Johan Torfs.

Praktisch: Vertrek: vanuit station Hasselt – vertrekuur om 07:30 uur. Prijs: leden € 29, niet-leden € 31 Inbegrepen: vtbKultuur-begeleiding, museumtickets, gids/audiogids, middagmaal Niet inbegrepen: treinticket en dranken (gelieve u van kleingeld te voorzien) Inschrijving: vóór 15 juli 2016 bij Rosina Veyfeyken, 0470-205305 of [email protected] Betaling: binnen de 7 dagen na inschrijving door storting op rekening nummer BE87 0003 0019 5394 BIC BPOTBEB1 van vtbKultuur L/H-E met vermelding van “naam – aantal deelnemers”

~ 8 ~

~ 9 ~

Woensdag, 10 augustus 2016: Busuitstap

Zuurwaren Bister en de kasteeltuinen van Freÿr

Tijdens deze uitstap naar minder bekende locaties in de Maas-vallei zullen we letterlijk én figuurlijk onze zinnen verzetten! We beginnen bij het befaamde zuurwarenbedrijf Bister.

In 1926 hield François Bister zich bezig met het branden van chicorei. In 1930 nam hij een mosterdfabriek in de streek over en maakte hij gebruik van een zeer zorgvuldig beschermd recept: L'Impériale. Deze mosterd werd door de kruidenier met de pollepel uit een grote aardewerken pot gehaald en opge-schept in een door de klant meegebracht bakje. Later, met de komst van de zelfbediening, deden de "granaatvormige" potten hun intrede. De bokaal is niet veranderd en de L'Impériale mosterd kent nog steeds een

enorm succes.

Jean Bister volgde zijn vader op aan het hoofd van het bedrijf en momenteel heeft Fabienne Bister de fakkel overgenomen. Bedrijven die nog door de derde generatie worden geleid, zijn tegenwoordig een zeldzaamheid. Het bedrijf stelt nu 20 werk-nemers te werk, waarvan 5 in een vestiging nabij Troyes in de zuidelijke Champagnestreek.

******

De 3-gangen-lunch met keuzemogelijkheden is samengesteld met smaakmakers uit de eigen productie van Bister. De deelnemers zullen ten gepasten tijde geïnformeerd worden en verzocht om vooraf hun keuze te maken.

Dit wordt smullen!

******

Het kasteel van Freÿr is gelegen in het gelijk-namige dorp Freÿr in de gemeente Hastière in de

Belgische provincie Namen. Men noemt het wel een sterk verkleind Versailles. Het is een oorspronkelijk renaissancekasteel, uitgebreid in de 18e eeuw en was eens de zomer-residentie voor Hertogen van Beaufort-Spontin en hun adellijke en koninklijke gasten. Het heeft tuinen met onder andere sinaasappelbomen. De meer dan driehonderd jaar oude oranjeries zijn de oudste van de Lage Landen.

~ 10 ~

De tuinen werden ontworpen in de stijl van André Le Nôtre in 1760 door Canon Guillaume de Beaufort-Spontin en vergroot door zijn broer Philippe in 1770; ze zijn op ommuurde terrassen gelegen aan de linkeroever van de Maas. Ze bieden uitzicht op de wouden in het noorden en op de Maas in het oosten, en hun rust en sereniteit contrasteert met de naakte rotswanden op de verre oever.

Vijvers en fonteinen klateren op het lagere niveau waar oranjeboompjes hun delicate geur verspreiden. De meeste zijn meer dan 350 jaar oud. Deze bomen zijn in Freÿr toegekomen gedurende de eerste helft van de 18e eeuw. Zij kwamen uit Lunéville, de residentie van de hertog van Lotharingen. Het zijn de oudste bomen in hun soort in Europa. De houten bakken worden nog steeds volgens het origineel ontwerp gemaakt. Deze oudste oranjerie van de Lage Landen (vroeg 18e eeuw) combineert elegantie en eenvoud.

Het hogere niveau is bedekt met haagdoolhoven (6 km) die één voor één hun

geheimen onthullen: een patrooncombinatie geïnspireerd op speelkaartfiguren, thema dat eveneens terugkeert in de terracotta beelden van Cyfflé. Helemaal boven de tuinen uit domineert het rococo paviljoen met uitzicht op de Maas en verleidt door zijn stucco decoratie, gebaseerd op het vruchtbaarheidsthema met cornucopia en Tritons.

Onder begeleiding van een gids bezoeken we kasteel en tuinen en genieten van al die pracht en praal én van de rust in de prachtige Maasvallei

Op de terugrit maken we nog een stop van ongeveer 45 minuten aan de abdij van Maredsous waar iedereen vrij is om een sanitaire pauze te nemen, de inwendige mens te versterken, van een biertje te genieten, wat kaas aan te kopen, wat te mijmeren in de imposante kloosterkerk, ….. !

Praktisch: Wanneer: Woensdag,10 augustus; opstap en terugkeer afh. van opstappunt, later mee te delen. Waar: Gewaarborgde opstapplaatsen: Hechtel en Hasselt, evt. bijkomend afh. van inschrijvingen. Prijs: Leden 58 €, niet-leden 60 €, inbegr. alle toegangen, bus, fooi chauffeur en 3-gangen lunch (drank niet incl.). Inschrijving: vóór 31 juli 2016 bij Rosina Veyfeyken, [email protected] of 0470 205 305 Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening IBAN BE87 0003 0019 5394 BIC BPOTBEB1 van vtbKultuur L/H-E. Inschrijving is pas definitief na betaling.

~ 11 ~

Donderdag, 18 Augustus 2016

Deusterconcert met Benjamin Glorieux

Zoals gebruikelijk start het BICC Peer het cultuurseizoen met een reeks zomerse concerten in een zomerse sfeer. In de historische en pittoreske Deusterkapel van Peer komen telkens uitzonderlijke solisten aan bod. Ze delen hun passie voor het instrument met het publiek en demonstreren hun virtuositeit met bravoure. Het is werkelijk genieten van deze stuk voor stuk muzikale pareltjes op deze unieke plek. De concerten worden

volgens traditie afgesloten met een gezellige babbel bij een drankje.

Dit jaar kiest vtbKultuur L/H-E voor het concert van Benjamin Glorieux op 18 augustus.

Voor zijn ‘Deusterconcert’ stelde Benjamin Glorieux een bijzonder programma samen bestaande uit muziek en composities van Bach, Bach/Bockmühl, Britten en van hemzelf.

Bach is vooral voor cellisten een inspirator en bron van muzikale heerlijkheid. Zijn muziek leent zich bovendien uitermate goed om ongekende mogelijkheden van het instrument te exploiteren of te herwerken. Een gloednieuw werk van de hand van de uitvoerder van het recital zelf is de afsluiter. Laat de cello zingen!

Benjamin Glorieux, geboren in een muzikale familie uit het Kortrijkse leek als jonge snaak een balletcarrière tegemoet te gaan, maar koos uiteindelijk toch voor een opleiding tot musicus. Vandaag geniet hij als cellist, dirigent en componist van een levendige concertpraktijk waarbij hij geen onderscheid maakt tussen verschillende muziekgenres.

Praktisch: Wanneer: Donderdag, 18 augustus 2016 om 20:20 u.. Waar: Peer, Deusterkapel, Deusterstraat (richting Meeuwen). Prijs: Leden 5 €, niet-leden: 6€, inclusief drankje. Inschrijving: vóór 1 augustus 2016 bij Rosina Veyfeyken ([email protected] of 0470 205 305). Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening IBAN BE87 0003 0019 5394 BIC BPOTBEB1 van vtbKultuur L/H-E. Inschrijving is pas definitief na betaling.

~ 12 ~

Achtdaagse all-in provinciale cultuurtrip:

Veneto, onbekend maar boeiend en verrassend Maandag, 5 september tot maandag, 12 september 2016

Inschrijvingen afgesloten!

La Bella Italia!

Praktisch: Deelnemers krijgen tijdig de nodige informatie

~ 13 ~

Woensdag, 28 september 2016: Daguitstap Per trein naar Luik: Unieke tentoonstelling in Boverie-

museum en het Archéoforum.

De tentoonstelling “21, Rue La Boétie” in het Boverie-museum in Luik presenteert een kunst-en cultuurtentoonstelling in samenwerking met Anne Sinclair rond haar boek “21 rue La Boétie”. In haar werk beschrijft ze het parcours van haar grootvader, Paul Rosenberg, één van de grootste kunsthandelaars van het eerste deel van de vorige eeuw. Buiten de carrière van deze uitzonderlijke zakenman en vriend van Picasso, Matisse, Braque, Léger, Marie Laurencin, illustreert de tentoonstelling de dubbele wending van de kunstgeschiedenis: de uitvinding van de moderne kunst, en onder het cataclysme van het nazisme, de verschuiving van Parijs als kunstcentrum naar New York en van Europa naar de Verenigde Staten.

****** ******

Na de tentoonstelling nemen we met een groepsticket (inbegrepen) de stadsbus naar de “Place Saint-Lambert”. We eten in het typische restaurant “As Ouhès” waar we kunnen kiezen tussen Luikse gehaktballen (lokale specialiteit) en witloof in kaassaus (inbegrepen, dranken excl.).

****** ******

Na de middag bezoeken we het Archéoforum waar we worden rondgeleid door (een) Nederlandstalige gids(en). Dit is het archeologisch museum van Luik. Dit unieke museum bevindt zich onder het Sint-Lambertusplein op de plaats van de vroegere Sint-Lambertuskathedraal.

~ 14 ~

Deze kathedraal werd tijdens de Luikse revolutie van 1789 verwoest, omdat ze het symbool zou zijn geweest van de prins-bisschoppelijke macht, waartegen men in opstand kwam. Op de plaats van de voormalige kathedraal werd het Sint-Lambertusplein aangelegd. In de loop van de 20e eeuw werden er verscheidene archeologische opgravingen uitgevoerd, waarbij de funderingen van de kathedraal deels opge-graven werden. Bovendien stuitte men op de restanten van een villa uit Gallo-Romeinse tijd.

Er werd besloten om de opgraving om te vormen tot een museum, dat in 2003 openging.

Het museum beslaat hoofdzakelijk het voormalige opgravingsterrein, dat nu een cryptevormige ruimte vormt onder het huidige plein. De bezoekers kunnen er de funderingen van Sint-Lambertuskathedraal en de Romeinse villa bekijken. De voorwerpen, die bij de opgravingen ontdekt werden, worden er tentoongesteld. Daarnaast is er een zaal met enkele maquettes en een zaal waar een korte film met een computermodel van de voormalige kathedraal vertoond wordt.

****** ******

Extra mogelijkheden:

- Trein: Indien er voldoende kandidaten zijn kan er gedacht worden aan een groeps-ticket voor de trein. Kostprijs: 7 € per persoon (stevige reductie). Voordeel: indien de treinbezetting dit toelaat krijgen we gereserveerde plaatsen in een bepaalde wagon. Nadeel is wel dat we gebonden zijn aan het vooraf bepaald uur van terugkeer (17:30 vanuit Luik-Palais). Dit biljet is iets duurder dan een seniorenbiljet, maar omdat we vóór 09:00 u. vertrekken is dit laatste niet geldig. Wie toch een seniorenbiljet wil nemen moet een latere trein nemen en zal mogelijks niet tijdig in het museum zijn. Dit is uiteraard op eigen risico. Bij inschrijving aangeven of u al dan niet wil aansluiten bij het groepsticket!

- Koffiepauze(s): Bij aankomst is er allicht tijd voor een vrije koffiepauze. Na het Archéoforum is er nog tijd voor een koffiepauze of een korte shopping-trip aan de Place Saint-Lambert. Wij nemen zelf een koffiepauze in een gezellige en verfijnde patisserie. Die hebben een leuk maar relatief klein bovenzaaltje waar we voor een beperkt aantal personen plaatsen kunnen reserveren. Kandidaten melden bij inschrijving. Eerst komt, eerst maalt en op = op.

Praktisch: Wanneer: Woensdag, 28 sept. 2016. Vertrek Hasselt om 08:30 u., terug te Hasselt rond 18:30 u.. Waar: Luik, vertrek vanaf station Hasselt. Prijs: Leden 44 €, niet-leden 46 €, inbegr. alle toegangen, lijnbus tussen Boverie-museum en centrum en middagmaal (hoofdgerecht drank exclusief). Niet inbegrepen: treinticket (zie hoger) en koffiepauze(s). Inschrijving: vóór 10 september 2016 bij Rosina Veyfeyken ([email protected] of 0470 205 305) met vermelding lunchkeuze en deelname groepsticket en/of koffiepauze namiddag. Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening IBAN BE87 0003 0019 5394 BIC BPOTBEB1 van vtbKultuur L/H-E. Inschrijving is pas definitief na betaling.

~ 15 ~

Dinsdag, 4 oktober 2016 Een boeiende film: Kwantum Revolutie

Is kwantummechanica écht zo raadselachtig?

Hoe kwamen al die knappe koppen tot deze merkwaardige bevindingen?

Waarom bracht de Belg Ernest Solvay dit internationale gezelschap bij elkaar in de beroemde conferenties?

Deze film geeft u de antwoorden in een verstaanbare taal, zonder wetenschappelijk jargon of franje. Voor het eerst op verhelderende wijze verteld door Vlaamse wetenschappers, waaronder zowaar een Kampenaar.

Om af te ronden krijgt u een nabespreking door filosoof Johan Braeckman die daarna, samen met Kamps wetenschapper Gaston Moens – een van de hoofdacteurs – vragen van het publiek zal beantwoorden, zowel over de inhoudelijke aspecten van de kwantummechanica als over haar betekenis in het wetenschappelijk en filosofisch wereldbeeld.

Kwantumrevolutie werd geregisseerd door Vincent Langouche, naar een idee van Henri Eisendrath en Gaston Moens. Vincent heeft een opmerkelijke carrière: hij studeerde in 2009 af als Master in de Audiovisuele Kunsten aan het RITS, Brussel en studeerde 5 jaar later af als Master in de Fysica, optie Astronomie. Hij is dan ook de perfecte kandidaat om deze documentaire te regisseren. De on-screen presentatie is in handen van de immer charmante Danira Bouhkriss.

Na de voorstelling bieden de initiatiefnemers, het CC Leopoldsburg en de vzw Skepp, u nog een drankje aan. Een perfect excuus voor een gezellige nababbel.

Praktisch: Wanneer: Dinsdag, 4 oktober 2016 om 20:15 u. Verdeling tickets vanaf 19:45 u.. Waar: Cultureel Centrum Leopoldsburg. Prijs: 10 €, inclusief drankje. Inschrijving: vóór 15 september 2016 bij Rosina Veyfeyken ([email protected] of 0470 205 305). Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening IBAN BE87 0003 0019 5394 BIC BPOTBEB1 van vtbKultuur L/H-E. Inschrijving is pas definitief na betaling.

~ 16 ~

Hechtel–Eksel

******

In volle centrum, nooit ver weg

Uitgebreid aanbod

Eigen beenhouwerij

Zelfbereide maaltijden

Gastronomische specialiteiten, evt. op bestelling

Steeds tot uw dienst voor inlichtingen of vragen

Proxy Hechtel-Eksel steunt vtbKultuur Leopoldsburg / Hechtel-Eksel

~ 17 ~

Dinsdag, 11 oktober 2016 Lezing: Kijk uit met dokter Google

Het internet, en vooral de sociale media spelen een steeds grotere rol in ons dagelijkse leven. Google en andere zoekrobots spuien op eenvoudig verzoek soms duizenden antwoorden op de meest verschillende vragen. Kunnen we hier het kaf van het koren scheiden, vooral als het onze gezondheid betreft? Want steeds vaker zoeken we on-line in plaats van onze huisarts te raadplegen.

Voor haar allereerste evenement in Limburg stelt de internationale lezingenreeks “Skeptics in the Pub” deze vraag aan dr. Marleen Finoulst. vtbKultuur Leopoldsburg / Hechtel-Eksel vindt dit onderwerp voldoende boeiend en belangrijk om zich bij dit initiatief aan te sluiten!

Marleen Finoulst begon als huisarts, werkte nog een jaar in de brousse in Afrika maar stapte over naar gezondheidsvoorlichting. Ze is de stichtend hoofdredacteur van het gezondheidsmagazine BodyTalk dat sinds 2006 op een bondige en betrouwbare manier de bevindingen uit het medisch-wetenschappelijk onderzoek vertaald naar de man en vrouw in de straat. Onafhankelijk en dus kritisch, niet alleen voor de kwakzalvers en pseudowetenschappelijke genezers, maar net zo goed voor de wetenschap en de gezondheidszorg zelf. Ze schreef ondertussen nog boeken over vrouwelijke en mannelijke hormonen, borsten en prostaten, allergieën en zwangerschappen.

Vorig jaar was zij een van de drijvende krachten achter een nieuwe website Gezondheid-en-Wetenschap. Daar houdt zij (samen met artsen en experts van het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine, kortweg Cebam) het mediagenieke gezondheidsnieuws tegen het licht. Ze becommentariëren de meest opvallende krantenkoppen en brengen ruimere achtergrondinformatie over de wetenschappelijke oorsprong van het nieuws, met de nodige nuanceringen. Dat is geen overbodige luxe: naar schatting 75% van de mensen verwerft kennis over gezondheid via de media. Marleen Finoulst houdt deze “kennis” voor ons die avond kritisch tegen het licht van de wetenschap.

Praktisch: Wanneer: Dinsdag, 11 oktober 2016 om 20:15 u.. Waar: Cultureel Centrum Leopoldsburg. Prijs: Vrijwillige bijdrage ter dekking van de kosten. Toch graag deelname melden. Inschrijving: liefst vóór 1 oktober 2016 bij Rosina Veyfeyken ([email protected] of 0470 205 305).

~ 18 ~

Dinsdag, 18 oktober 2016: Diest Uitstap naar Diest (eigen vervoer) De nachtwacht en moderne kunst in de citadel

Voormiddag: het begijnhof door de ogen van de nachtwachter.

Het Diestse begijnhof is één van de dertien Vlaamse begijnhoven die deel uitmaken van de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het werd in 1253 gesticht door Arnold IV (Heer van Diest) en opgeheven in 1796 tijdens het Franse bewind. Net zoals in andere steden werd het begijnhof gebouwd op goedkope, marginale gronden buiten het centrum. In dit geval op het lage, drassige terrein aan de Begijnenbeek.

Het begijnhof was als het ware een stad in de stad. Oorspronkelijk bestond het uit een allegaartje van lemen huizen en gebouwen, gegroe-peerd rond de kerk en langs enkele straten. In de zestiende eeuw probeerde pastoor Nicolaas van Essche er wat orde in te krijgen. Hij bouwde een pastorie buiten de poort, liet een muur bouwen langs de Vestenstraat en een aantal bouwvallige huisjes slopen.

De grote verbouwing van het begijnhof begon in de zeventiende eeuw. Eerst en vooral moesten er veiligere, stenen huizen worden gebouwd. Ook het aantal begijnen steeg, tot 395 in 1674. Samen met de novicen, inwonende kinderen en het dienstpersoneel telde het begijnhof al gauw zo’n zeshonderd bewoners. De meeste van de negentig huizen en conventen dateren dus uit de zeventiende en achttiende eeuw. In enkele

daarvan hebben kunstenaars vandaag hun atelier ingericht. Opmerkelijk zijn de talrijke barokke deuromlijstingen en heiligennissen. Ze weerspiegelen als het ware de grote toegangspoort.

Op een ludieke en soms verrassende wijze brengt de nachtwachter je het verhaal van de Diestse begijntjes in de 19e eeuw. Het Diestse begijnhof, met zijn strak dambordpatroon en zijn goedbewaarde gevels is enig in zijn soort. De ronduit schitterende ingangspoort, de rustbrengende straten, de enig mooie Sint-Catharinakerk… zijn allemaal parels aan de Diestse kroon.

We gebruiken de lunch bij “De Zoete Inval”: stoofpotje met diestersbier, hagelandse appelstrudel en een kopje koffie (inclusief). Andere dranken op eigen rekening.

~ 19 ~

Namiddag: hedendaagse kunst in de citadel “Citadel’arte”.

Toen België in 1830 onafhankelijk werd van de Nederlanden werd de citadel gebouwd als een verdediging voor de nieuwe staat tegen aanvallen van zijn vijanden, met name de Nederlanden. Omwille van zijn strategische ligging, werd Diest uitverkozen en met de bouw van de verdedigingsgordel zou voorkomen worden dat de vijand kon doorstoten naar de hoofdstad Brussel. De Nederlanden vormden al heel snel geen bedreiging meer, waardoor de citadel reeds snel verbouwd werd en een nieuwe functie kreeg. Zo deed ze dienst als dependance voor de gevangenis van Leuven en maakte het Belgische leger gebruik van de citadel. Tot 2011 was het eerste bataljon van de para’s in de citadel gevestigd. Pas in 2012 verkocht defensie de citadel aan de stad Diest.

De citadel bleef erg goed bewaard en is het enige bewaarde exemplaar van Vlaanderen. Sinds 1996 is de citadel een beschermd monument. Ze geeft samen met andere delen van de verdedigingswerken een mooi beeld van de militaire architectuur van de 19de eeuw.

Citadel’arte is een tentoonstelling hedendaagse kunst in de citadel van Diest. Na een succesvolle eerste editie in 2014 gaan meerdere kunstenaars opnieuw de uitdaging aan om een nieuw kunstwerk te creëren. Met het thema ZONE dagen we de kunstenaars uit om kritisch te kijken naar deze plek die nu deel uitmaakt van onze publieke ruimte. Hoe verhoudt kunst zich tot deze krachtige omgeving en kan het een nieuwe en vrije ruimte scheppen?

Tijdens een interactieve rondleiding neemt een gids ons mee op sleeptouw doorheen de citadel en langs de kunstwerken. We leren de kunstenaars kennen en ontdekken de geheimen van de site.

Praktisch: Wanneer: Dinsdag, 18 oktober om 09:45 u.. Waar:.Samenkomst in de pesthuizenstraat bij het overdekte zwembad Warande. Parkeren bij de Warande of aan de buitenzijde van de ring ter plaatse. Prijs: Leden 33 €, niet-leden 35 €, alle bezoeken, gidsen en lunch inbegrepen; dranken exclusief. Inschrijving: vóór 1 oktober 2016 bij Rosina Veyfeyken, [email protected] of 0470 205 305. Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening IBAN BE87 0003 0019 5394

BIC BPOTBEB1 van vtbKultuur L/H-E. Inschrijving is pas definitief na betaling.

~ 20 ~

Woensdag, 19 oktober 2016 Bezoek aan de hotelschool te Hasselt met diner

Op 19 oktober bezoeken we de Hotelschool van Hasselt. Ter plaatse beginnen we om 11:15 u. met een bezoek aan de verschillende afdelingen. Om 12:00 u. worden we verwacht in het recent vernieuwde didactische restaurant Ter Kapermolen. De gerechten worden bereid in een professionele keuken. De gasten staan centraal tijdens deze praktijklessen. Voor de leerlingen is dit de perfecte voorbereiding op hun latere stage. Ze serveren ons een gastronomisch driegangenmenu: voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht, voorafgegaan door een aperitief, vergezeld van aangepaste wijnen en afgesloten met koffie. Wat “de pot” precies “schaft” wordt uiteraard bepaald door de lessen van de dag, maar de kwaliteit is verzekerd door het niveau van de school!

Als afsluiter kunt u nog even grasduinen in de winkel en gebruik maken van het aanbod van de dag!

Omdat we ons kunnen voorstellen dat het vinden van de nodige “Bob’s” bij een dergelijk aanbod niet vanzelfsprekend is voorzien we een minibus-shuttledienst met een beperkt aantal opstapplaatsen in Leopoldsburg en Hechtel. We ramen deze dienst voorlopig op 12 € per persoon heen én terug. De precieze prijs en de exacte stopplaatsen zullen met het taxibedrijf worden afgesproken in functie van de aanvragen. Een huis-aan-huis dienst is voor deze prijs evenwel onmogelijk. Waar mogelijk streven we naar “wandelafstand”!

Praktisch: Wanneer: Woensdag, 19 oktober om 11:15 u.. Waar:.Hotelschool Hasselt, Elfde Liniestraat 22 Prijs: Leden 37 €, niet-leden 39 €. Extra: Shuttle-busje geraamd op 12 € heen én terug, afhankelijk van opstapplaatsen – melden bij inschrijving noodzakelijk! Inschrijving: vóór 1 oktober 2016 bij Rosina Veyfeyken, [email protected] of 0470 205 305 Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening IBAN BE87 0003 0019 5394 BIC BPOTBEB1 van vtbKultuur L/H-E. Inschrijving is pas definitief na betaling.

~ 21 ~

Zondag, 30 oktober 2016: Klassiek

Buitenkans: CloseOpera in CC Leopoldsburg

Bang-up! Opera is back! In een nieuwe vermomming!

CloseOpera serveert een zwarte mis die u de rillingen over het lijf jaagt! CloseOpera is de nieuwe naam voor Bang-Up! Opera, een piepjong en enthousiast operagezelschap dat vorig seizoen verraste met hun eigentijdse en virtuoze vertolkingen van operaklassiekers.

In een barokke enscenering maar steeds met een knipoog duiken ze ditmaal in de onderwereld en brengen ze operaklassiekers die je doen griezelen en tegelijkertijd watertanden naar meer!

De muziek wordt afgewisseld met enkele onvervalste spookverhalen. Niemand zal dan ook raar opkijken als je de hand van je buurvrouw vastklemt.

Vampiers, heksen, Frankenstein, Dracula, The Phantom of the Opera, ..., de operawereld is bevolkt met macabere creaturen die je liever niet in het donker tegen het lijf loopt!

Zonder Phantom of the Opera geen Halloweenprogramma natuurlijk. Zodra de eerste noten van dit werk worden ingezet, kan de pret beginnen! Vanuit het duister bereiken hemelse klanken het publiek, maar hoor je daar ook brekend glas en krakende deuren? Is dat nu de koude adem van een vampier die uw nek streelt?

Voor dit bijzondere halloween-concert worden alle vocale en vestimentaire registers opengetrokken. Dat wordt smullen! De voorstelling is ook geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar.

Praktisch: buitenkans – extra voordelig – beperkt aantal kaarten! Wanneer: Zondag,30 oktober om 19:00 u.. Waar: Cultureel Centrum Leopoldsburg. Prijs: Leden 12 €, niet-leden 13 €. Inschrijving: vóór 1 oktober 2016 (indien dan nog voorradig) bij Rosina Veyfeyken, [email protected] of 0470 205 305 Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening IBAN BE87 0003 0019 5394 BIC BPOTBEB1 van vtbKultuur L/H-E. Inschrijving is pas definitief na betaling.

~ 22 ~

Zaterdag, 5 november 2016: Concert Musica È

Houthalen: concert n. a. v. 70 jaar Italiaanse migratie.

vtbKultuur LHE biedt u opnieuw voordelige tickets aan voor een uniek evenement: Musica È, de viering van 70 jaar Italiaanse migratie naar onze mooie provincie. Kom mee genieten!!

De K. Harmonie De Eendracht Meulenberg (Houthalen) in samenwerking met ‘B-Music Band’ (Beringen) brengen MUSICA È, een concert n.a.v. 70 jaar Italiaanse migratie in België. Tijdens het concert worden populaire Italiaanse liederen gebracht met als

gastzanger Davy Valerio! Ook het Mijnwerkerskoor Genk en het reüniekoor I Piccoli Cantori zullen hun muzikale bijdrage doen! Kortom, muziek en grote hits die het verleden zullen doen herleven. Muzikale herinneringen met een lach en een traan. Het geheel staat onder de leiding van dirigent Graziana Buzzerio.

Na het concert volgt in de feestzaal een receptie opgeluisterd door het muzikaal duo Davy Valerio en Marco Cirone.

Praktisch: Wanneer: Zaterdag, 5 november 2016 om 19:30. Waar: Cultuurcentrum Casino, Varenstraat 22a, 3530 Houthalen-Helchteren Prijs: Leden 8 €, niet-leden 9 €. Inschrijving: vóór 31 juli 2016 bij Rosina Veyfeyken ([email protected] of 0470 205 305) Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening IBAN BE87 0003 0019 5394 BIC BPOTBEB1 van vtbKultuur L/H-E. Uw inschrijving is pas definitief na betaling.

~ 23 ~

Gelaatsverzorging – Suikerontharingen Micro-dermabrasie – Bio skin-lifting

Maquillage – Manicure Pedicure – Podologische technieken

Lijsterstraat 59 – 3583 Paal 011 / 75.34.25

GSM 0498 / 57.59.07

www.schoonheidsinstituutnele.be

Schoonheidsinstituut Nele steunt vtbKultuur

~ 24 ~

Woensdag, 9 november 2016: Busuitstap

Nocturne “Avant-Garde” in Bozar en orchideeënkwekerij.

We vertrekken rond de middag vanuit verschillende oppikpunten in de provincie. Wie wil kan zijn lunchpakket gebruiken op de bus. Bij aankomst bij de orchideeënkwekerij Cymbiflor worden we vergast op koffie met gebak. We krijgen een vakkundige uitleg en bezoeken daarna de kwekerij en het museum. Wie wil kan ook naar de winkel voor een bloemrijk souvenir. Daarna nuttigen we in Overijse een broodjesmaaltijd.

Vervolgens rijden we naar Brussel waar we om 19:00 u. verwacht worden voor een exclusieve vtbKultuur-nocturne over de Avant-Garde in Bozar. Uiteraard met gidsen!

****** ******

Avant-garde floreert in samen-levingen in volle verandering. De tentoonstelling in Brussel onderzoekt hoe relevant de revolutionaire kracht van de avant-garde aan het begin van het nieuwe millennium is. Een twintigtal toonaangevende hedendaagse kunstenaars gaat de dialoog aan met collega’s uit de historische avant-garde (1895- 1920). Historische overzichten die vertrekken vanuit de belangrijkste

avant-garde steden en stromingen - de futuristische beweging in Milaan, het kubisme in Parijs, de expressionistische groepen Die Brücke, Der Blaue Reiter en de galerie Der Sturm in Duitsland maken de impact van de Eerste Wereldoorlog op de kunst van de 20e én 21e eeuw duidelijk.

Kunstenaars voorvoelen maatschappelijke revoluties. In de beeldende kunst situeren we de hoogdagen van de avant-garde tussen 1895 en 1920, met de Eerste Wereldoorlog als internationale breuklijn. Hoe relevant is die baanbrekende kunst nog? Kunstenaars van nu voelen vaak een nauwe verwantschap met specifieke avant-garde-kunstwerken. Hun keuze en de dialoog met eigen werk doen je met andere ogen kijken naar ijkpunten uit de moderne kunst. De kracht van de avant-garde is nog lang niet uitgewerkt.

****** ******

~ 25 ~

Maar ook een woordje over wat we vooraf te zien krijgen:

Jan Van Haute (61) runt al veertig jaar het orchideeënbedrijf Cymbilor Orchids. Hij maakte in zijn serre een museum dat de herkomst en de geschiedenis van de bloem in beeld brengt.

‘Ik wilde meer met mijn bedrijf dan alleen maar bloemen kweken’, zegt Jan gepassioneerd. ‘Na veertig jaar mocht dat wel eens’ (lacht). Sinds 1970 kweekt en verkoopt Jan samen met zijn vrouw Maggy

orchideeën. Met een permanente en levende tentoonstelling wil hij bezoekers de oorsprong van de orchidee in België vertellen.

In Jans serre staan 10.000 soorten orchideeën geëxposeerd. ‘Het gevolg van veertig jaar noeste arbeid en kruisingen’, zegt hij. Voortaan kunnen bezoekers dus terecht in zijn museum. ‘De bezoekers worden ontvangen, krijgen uitleg over de geschiedenis van de orchidee en leren hoe ze bloemen moeten verpotten. Ik gids zelf in vier talen.’

Praktisch: Wanneer: Woensdag, 9 november 2016; opstap en terugkeer afhankelijk van opstappunt, later mede te delen. Waar: Gewaarborgde opstapplaatsen: Hechtel en Hasselt, evt. bijkomend afh. van inschrijvingen. Prijs: Leden 40 €, niet-leden 43 €, inbegr. alle toegangen, bus, fooi chauffeur, koffie met gebak bij aankomst en broodjes als avondmaal (drank niet incl.). Inschrijving: vóór 15 oktober 2016 bij Rosina Veyfeyken, [email protected] of 0470 205 305 Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening IBAN BE87 0003 0019 5394 BIC BPOTBEB1 van vtbKultuur L/H-E. Inschrijving is pas definitief na betaling.

~ 26 ~

Donderdag, 08 december 2016: Klassiek

Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen met special guest

Org. 18 Bataljon Logistiek

Al voor de vijfentwintigste keer brengt de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, onder leiding van Kapelmeester Yves Segers, in Leopoldsburg een stemmig kerstconcert. Hoog tijd voor een feestje! Voor deze jubileumeditie nodigt de Muziekkapel en het 18 Bataljon Logistiek een bijzondere gast uit. Voorlopig blijft het nog even een verrassing, maar reken maar dat het niet van de minste zal zijn!

De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen is opgericht in 1832 als particuliere muziekkapel van de Koning: een groot harmonieorkest, aangevuld met een uniek cavalerie-trompetterkorps. Het klassieke repertorium dat zij brengen, bestaat uit werken die specifiek gecomponeerd of bewerkt werden voor dit orkest. Dankzij de opvolging van prestigieuze dirigenten en de hoge kwaliteit van hun opvoeringen geniet de Koninklijke Muziekkapel internationale faam.

Dat het 18 Bataljon Logistiek het hart op de juiste plaats heeft, wisten we al langer! Ook ditmaal wordt de opbrengst integraal geschonken aan opvangcentrum De Veerkracht in Lommel, ’t Volderke in Meerhout en St.- Oda in Overpelt.

Praktisch: buitenkans – extra voordelig – beperkt aantal kaarten, wees er snel bij! Wanneer: Donderdag, 8 december om 20:00 u.. Waar: Cultureel Centrum Leopoldsburg. Prijs: Leden 16 €, niet-leden 17 €. Inschrijving: vóór 1 augustus 2016 bij Rosina Veyfeyken, [email protected] of 0470 205 305 Betaling: na bevestiging inschrijving door overschrijving op rekening IBAN BE87 0003 0019 5394

BIC BPOTBEB1 van vtbKultuur L/H-E. Inschrijving is pas definitief na betaling.

~ 27 ~

Bij onze vrienden van de buurvereniging Peer

Wekelijks beiaardconcert te Peer

vtbKultuur Peer organiseert in samenwerking met het Beiaardcomité Peer elke woensdagavond in juli en augustus een beiaardconcert met nationale en internationale beiaardiers. Aanvang 20:00 u..

U kunt de beiaardier aan het werk zien, door in het binnenhof van de feestzaal 't Kabinet (ingang via Kloosterstraat), te kijken naar de live beelden doorgezonden vanuit de toren van de Sint-Trudokerk van Peer. De deelname is gratis!

Zelf (LHE) gaan wij samen naar de concerten op 3 en 31 augustus (liefst aanmelden bij Rosina):

Woensdag, 3 augustus: Paul Maassen (Breda)

Woensdag, 31 augustus: Dina Verheyden en Richard de Waardt (Rotterdam) - Samenspel en zang

Volledig programma op de website van vtbKultuur Peer: http://www.vtbkultuur.be/peer

Vooruitzichten

Er wordt volop verder gewerkt aan de voorbereiding van het 4° kwartaal en zelfs al 2017! Dit jaar komt er nog een boeiende lezing en een reisreportage.

Een tipje van de sluier voor 2017: een uitstap naar een veelbelovende tentoonstelling over de Tempeliers in Stavelot, wellicht met inleidende lezing, een wandeling in de hyacinthen-weelde in het Hallerbos, diverse uitstappen, toneel en klassieke concerten! Ook nog meer-daagse reizen naar de regio Heidelberg en de minder bekende plekjes in de zuidelijke Champagnestreek, met o. a. Auguste Renoir in Essoyes en de abdij van Clairvaux!

Volg aandachtig onze digitale nieuwsbrieven, tijdschriftje en website: tijdig inschrijven voorkomt teleurstellingen!

Oproep!

Is er iemand die kennis heeft van programmeren in MS Access, meer in het bijzonder van het omgaan met forms en recordsets en die bereid is enkele starttips weg te geven? Dan graag contact nemen met Johan Torfs: [email protected] / 0496/57.85.11!

~ 28 ~

Colofon:

Bestuur Afdeling Leopoldsburg / Hechtel-Eksel

Rosina Veyfeyken, voorzitter

Marie Josée Drees, ondervoorzitter

Luc Baldewijns, penningmeester

Johan Torfs, secretaris

Rita Vanden Poel & Carine Mentens, medewerkers

Contact:

Comansweg 72

3940 Hechtel-Eksel

Tel.: 0496-57 85 11

[email protected]

Website: www.vtbkultuur.be/leopoldsburg-hechtel-eksel

Facebookpagina:

www.facebook.com/pages/vtbKultuur-LeopoldsburgHechtel-Eksel/127536687427869?fref=ts

Provinciaal Bestuur Limburg

Johan Torfs, voorzitter

Tel.: 0496-57 85 11

www.vtbKultuur.be/limburg

E-mail: [email protected]

vtbKultuur Nationaal:

Grotehondstraat 44 b1/1

2018 Antwerpen

Tel.: 03-224 10 52

[email protected]

www.vtbKultuur.be