Cavalcade 3e kwartaal 2011

20
PRINSES MAXIMA MANEGE HIPPISCH THERAPEUTISCH CENTRUM Jaargang 12, nummer 3, september 2011 Het nieuwsblad van de Prinses Máxima Manege! CAVALCADE

description

nieuwsblad manege

Transcript of Cavalcade 3e kwartaal 2011

Page 1: Cavalcade 3e kwartaal 2011

PRINSES MAXIMA MANEGEHIPPISCH THERAPEUTISCH CENTRUM

Jaargang 12, nummer 3, september 2011

Het nieuwsblad van dePrinses Máxima Manege!

CAVALCADE

Page 2: Cavalcade 3e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 3, september 2011 Pagina 2 van 20

Paardenvakantie 3Hello, Goodbye 4Iedereen kan paardrijden 4Wat begeleid paardrijden met en voor mij doet, deel 2 5Snowy 9Penningmeester gezocht 10HELP! De deur is dicht! 11Wie zijn onze bestuursleden? De Blije Ruiter 12De Tinker of Irish Cob of Vanner 14Wedstrijdje in de les 17Een nieuwe aanwinst 18Op de volgende dagen is de manege gesloten 19Colofon 19

Inhoud

Van de redactie

Hallo allemaal,

Deze keer in de Cavalcade; bestuursnieuws, update paarden en nog veel meer.Maar de Cavalcade wil meer!Mochten jullie zelf ook leuke stukjes of ideeën hebben? Geef deze door via het mailadres in het colofon en wie weet staat jouw stuk de volgende keer in de Cavalcade. Sluitingsdatum inleveren van de stukken is: 20 november 2011.

Heel veel leesplezier!De redactie.

Page 3: Cavalcade 3e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 3, september 2011 Pagina 3 van 20

Paardenvakantie

Het was dan eindelijk zover, de paardenvakantie is begonnen. De paardenvakantie duurt twee weken, voorafgaande door een activiteitenweek... door alle drukte in het voorseizoen is deze echter ook te komen vervallen. Voor onze ruiters is dit altijd een groot gemis want zij kunnen dan drie weken niet paardrijden.Voor alle paarden is het echt genieten na een jaar werken! De pony’s waren ook dit jaar weer naar Soest, en de paarden verbleven op de grote weide vlak bij de Prinses Máxi-ma Manege. Echt mooi weer hebben zij niet gehad, maar dat kon de pret niet drukken en genoten zij van hun welver-diende rust, en ook met zijn allen genieten van het heerijke gras. Wat wil een paard nog meer? Als het hard regende sprong slimme Big Ben gewoon over het hek om te schui-len onder een hele dikke boom. En Sanne ging gewoon het slootje in om heerlijk te zwemmen.Een paar dagen voordat de manege open ging hebben Judith en Madelon de paarden weer terug gehaald, zo konden de paarden vast langzaam wennen aan het gewone ritme en niet te vergeten aan de nieuwe binnenbak met de mooie geluidsinstallatie want dit is voor sommigen nog steeds span-nend.De paarden kijken nu al weer uit naar hun volgende zomer-vakantie. Maar eerst weer een seizoen gezellig paardrijden met elkaar.Madelon Smit

Page 4: Cavalcade 3e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 3, september 2011 Pagina 4 van 20

Hello, goodbye

In deze zomer is Florence Plomp gestopt met haar werkzaam-heden voor het bestuur van de Prinses Máxima Manege. Zij had vooral nauw contact met de instructeurs. Vanwege een drukke baan ontbrak haar de tijd en energie om zich 100% in te kunnen zetten voor de manege. Minder dan 100% was voor haar geen optie.

Het bestuur is blij met alle werkzaamheden, die zij in het af-gelopen jaar voor de manege heeft verricht.Vanaf deze plaats, nogmaals bedankt Florence. We wensen je succes in je werk en veel plezier met paardrijden!

Iedereen kan paardrijden

Dat geldt ook voor kinderen met een beperking, licht of zwaar. Of het nu gaat om een lichamelijke, een verstande-lijke of een meervoudige beperking. Paardrijden kan zowel óp een paard als liggend op een zeil op de ruggen van twee paarden (huifbedrijden). Paardrijden stimuleert de bloedsom-loop; lichaamsfuncties verbeteren. Het versterkt de spieren, verbetert de balans en het ontspant. Paardrijden bevordert bovendien het zelfvertrouwen. Het is de moeite waard om elk kind met wat voor beperking dan ook te laten kennismaken met paardrijden!

En dat kan: Dankzij de sponsoring door Tesa BV biedt de Prinses Máxima Manege in Den Dolder kinderen met een beperking de mogelijkheid tot drie kennismakingslessen paardrijden of huifbedrijden.

Page 5: Cavalcade 3e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 3, september 2011 Pagina 5 van 20

Wat begeleid paardrijden meten voor mij doet, deel 2

Heeft u belangstelling voor dit prachtige Tesa aanbod of wilt u meer weten stuur dan een mailtje naar:[email protected] of bel met Mariëtte Schel-tens: 030 - 228 12 35.

Mij is gevraagd om een vervolg te schrijven over mijn ervarin-gen/vorderingen 1 jaar na mijn eerste verhaal. Even een kor-te introductie: ik rij nu 3 jaar op de Prinses Máxima Manege bij Florine. In 2005 kreeg ik problemen met mijn rechterarm. Na veel onderzoeken bleek ik 4 nekhernia’s te hebben. Drie zijn er verwijderd met 2 operaties, de andere is spontaan genezen. Helaas heeft de langdurige beknelling geleid tot fors functieverlies van voornamelijk de rechterarm en altijd pijn. Advies van de revalidatiearts was om te gaan sporten, maar wat voor sport was geschikt? Op internet gezocht en ik kwam een website tegen voor aangepast paardrijden. Zou dat weer mogelijk zijn voor mij? Na een proefles was ik overtuigd: dit zou wel eens heel goed kunnen werken voor mijn klachten!

Er zijn in de afgelopen 3 jaar verschillende paarden uitge-probeerd. Sommige paarden verminderen mijn klachten, met andere paarden klikte het niet. Flyer ging altijd heel goed, hoewel zij een paard is met een eigen wil. Toen Sorchsa op de manege kwam, was het van mijn kant liefde op het eerste gezicht. Op dat paard wilde ik rijden! Mooi, lief, braaf, gewoon een geweldig paard dat ik echt wilde leren kennen.Florine had haar bedenkingen of Sorchsa geschikt zou zijn voor “onze” les, Petra adviseerde om het uit te proberen. En zo kwam ik op de rug van Sorchsa...

Page 6: Cavalcade 3e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 3, september 2011 Pagina 6 van 20

Die 20 cm verschil tussen Flyer en Sorchsa waren in het begin wel even wennen, ik zat plots veel hoger! Maar met het rijden op Sorchsa kwamen ook de verbeteringen. In de zadelkamer had ik een bontzadel gezien en ook dat wilde ik uitproberen. Gewoon zitten werd al eenvoudiger dan het zadeldek en het draven ging plotseling veel makkelijker doordat de stijgbeu-gels op de juiste plek zitten met het bontzadel. De combinatie Sorchsa en bontzadel is gewoon fantastisch.

Het uitproberen van het bontzadel is eigen-lijk een toevalligheid. Florine was ziek en ik kreeg dat te horen toen ik op de manege kwam voor de les. Ik mocht meerijden in de les bij Petra. Om-dat Sorchsa al volledig gezadeld klaar stond, mijn eerste les sinds hele lange tijd op een zadel gereden. Nadat ik Sorchsa op stal had gezet, haar had af-gezadeld en haar spul-len naar de zadelkamer

bracht, viel mij het bontzadel op. In overleg met Florine een keer geprobeerd en nogmaals, het zat gewoon beter voor mij dan het zadeldek. Er zijn meer ruiters die graag met het bont-zadel rijden, dus het was vaak een strijd tegen de klok om te zorgen dat het bontzadel op tijd beschikbaar was voor de volgende ruiter. Voor mij een reden om een eigen bontzadel met passende stijgbeugels aan te schaffen.

Page 7: Cavalcade 3e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 3, september 2011 Pagina 7 van 20

Vergeleken met vorig jaar zijn er duidelijk verbeteringen. Meer vertrouwen, meer (en moeilijkere) oefeningen, meer draven, zelfs een galop geprobeerd. Dat was toch nog even iets te veel van het goede, gaan we nog wel een keer opnieuw doen maar dan wat rustiger opbouwen. Sorchsa is heel gevoelig voor stemmingen, zoals eigenlijk alle paarden. Als ik twijfel bijvoorbeeld na een slalom (ga ik het nog redden om naar rechts te gaan of ga ik naar links) neemt zij het over.

Januari was privé een maand met veel verdriet. Misschien klinkt het vreemd, maar Sorchsa heeft mij over een dieptepunt heen geholpen. Gewoon door lekker te rijden en alles vrij te laten. Na een vreselijke huilbui op een prachtige dag tijdens een bosrit begin februari, zag de wereld er weer een stuk beter uit voor mij. Alle weggestopte emotie was weg en ik kreeg weer ruimte.

Een leven zonder dieren of paardrijden, kan ik mij niet voorstellen. Als je dieren, en dus ook paarden, met liefde benadert, krijg je er veel voor terug. Niet alleen fysiek ben ik sterker geworden het afgelopen jaar, ook mentaal gaat het beter. Ik kijk iedere week uit naar mijn ½ uurtje les. Vorig jaar reed ik vaak met begeleiding aan het halstertouw. Dat is verleden tijd. Alleen soms als we naar buiten gaan, gaat er een halstertouw mee voor de zekerheid. Deze ligt dan door-gaans over de hals van Sorchsa omdat het zo goed gaat dat het eigenlijk niet nodig is.

Na de les is het tijd om even lekker in de stal te “tutten”. Eerst zadel en hoofdstel af en dan nog even kletsen. Nee, natuurlijk krijg ik geen antwoord. Maar toch begrijpt ze best waar het over gaat. Altijd op zoek naar wat lekkers want ze heeft haar best gedaan en wil dan graag beloond worden! Vorig jaar werd het paard voor mij opgezadeld omdat dit voor

Page 8: Cavalcade 3e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 3, september 2011 Pagina 8 van 20

mij te zwaar was. Nu doe ik het zelf. Soms heb ik even hulp nodig voor het aansingelen; dit komt omdat ik de kracht en het gevoel niet heb om het zelf te doen. Het hoofdstel doe ik tegenwoordig ook vaak zelf in, iets wat een jaar geleden niet lukte. Oké, misschien doe ik het niet helemaal volgens het boekje. Ik sta wel aan de goede kant en heb het hoofdstel ook op de juiste manier vast. Alleen lukt het niet altijd om het bit goed in haar mond te krijgen. Maar Sorchsa staat geduldig te wachten tot ik het bit voor haar mond heb. En dan lijkt het wel of ze er naar hapt om het mij wat makkelijker te maken. Daarna gaat ze met haar hoofd naar beneden zodat ik het hoofdstel makkelijker achter haar oren kan krijgen.

Omdat ik nu 3 jaar met Florine rij, ken ik de meeste oefe-ningen die goed zijn voor mij. Soms zit ik iets te veel in mijzelf gekeerd en hoor ik niet altijd wat Florine als volgende oefe-ning opgeeft. Of Florine is nog bezig om wat hindernissen uit te zetten. Dan ga ik alvast een slalom rijden bijvoorbeeld, bij elke letter halthouden of afwisselend sneller-langzamer stap-pen. Of in draf voltes rijden. Gelukkig kan Florine eigen ini-tiatief wel waarderen en is er altijd ruimte voor last-minute wijzigingen in het programma. Het programma ligt nooit vast omdat het altijd afwachten is hoe ik die dag fysiek in mijn vel zit. Heb ik een slechte dag, dan doen we het wat rustiger aan. Maar bij een goede dag, wordt er ook flink gereden. Voor mij is Sorchsa heel belangrijk geworden. Ik hoop nog vele uurtjes op haar te mogen rijden onder begeleiding van Florine!

Patricia

Page 9: Cavalcade 3e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 3, september 2011 Pagina 9 van 20

Snowy

Zoals jullie al begrepen hebben, ben ik tijdens de paardenva-kantie naar Petra gegaan om daar lekker vakantie te houden. Bij haar aangekomen was mijn stal al klaar er lag een be-hoorlijke berg stro in, wat ik natuurlijk helemaal niet erg vind, want oh wat was dat lekker!

Na kennis gemaakt te heb-ben met mijn buurvrouwen, die ik overigens helemaal niet aardig vind, kreeg ik, Petra kennende, een beauty beurt. Wat was dat fijn! Ook kreeg ik nieuwe schoenen, want Bas was er toch.De volgende dag mocht ik lekker in de wei. Leuk, dacht Petra, samen met de meiden van Mandy. Ik dacht daar dui-delijk anders over en heb hun de laan uit gestuurd, want die wei is alleen voor mij, dus weg wezen jullie. De dames ston-

den met z’n tweeën heel beteuterd in de hoek te kijken en waren blij dat Petra hun kwam redden.Dus goede raad is duur: ik heb nu een privé wei (wat heb ik het toch goed voor elkaar).Na 2 weken gerust te hebben moest ik toch wel aan het werk. Ik was behoorlijk stijf en had wel wat moeite met mijn dikke buik, maar ja, hoe kan het ook anders van al dat stro en gras. Als we met meerdere paarden zijn doe ik goed mijn best, maar als ik alleen ben maak ik er een heerlijk potje van; dan ga ik lekker mijn eigen weg. Petra wil links en ik

Page 10: Cavalcade 3e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 3, september 2011 Pagina 10 van 20

ga rechts. Helaas heb ik dit niet zo lang volgehouden, want Petra is toch wel de baas. De laatste week had ik een mak-kie, want niet Petra ging mij rijden, maar Mandy die is lekker licht. Petra was tenslotte al weer naar de Prinses Máxima Manege en nu kreeg ik dus alle aandacht van Mandy.Zoals jullie lezen ben ik nog niet van plan om terug te komen, want ik heb een koninklijk leven, word dagelijks gepoetst, hou er van om heerlijk in de poep te gaan liggen en dat is iets waar Petra nou absoluut niet tegen kan en verder, ja alleen een weide en mijn dagelijkse vertroetel verzorging.Beter kan het niet!De hartelijke groetjes van een super witte SNOWY.

De Prinses Máxima Manege, Doldersweg 170, 3734 BP, Den Dolder, zoekt met spoed een penningmeester.

De Prinses Máxima manege is een bijzondere manege en ge-huisvest op het terrein van Reinaerde.Ervaren instructeurs met het IPG (Instructeur Paardrijden Gehandicapten) diploma op zak geven wekelijks les aan ruim 200 kinderen en volwassenen met een lichamelijke, zintuig-lijke, verstandelijke of psychische beperking.

Voor deze bestuursfunctie is een opleidingsniveau HBO be-drijfs economie vereist.

De penningmeester is lid van het bestuur, dat geheel uit vrij-willigers bestaat, en is verantwoordelijk voor het financieel- administratief beleid van de stichting.

Penningmeester gezocht

Page 11: Cavalcade 3e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 3, september 2011 Pagina 11 van 20

Het takenpakket omvat o.a. het aansturen van de administra-tief medewerker, het controleren en accorderen van de be-talingen en de incasso, het opstellen van de jaarrekening en het financieel jaarverslag en de jaarbegroting.De penningmeester onderhoudt contact met banken en sub-sidieverleners en vertegenwoordigt de stichting naar buiten in voorkomende gevallen.

Voor meer informatie kunt u zich per e-mail wenden tot de secretaris van het bestuur; [email protected].

Daar sta je dan, in je rolstoel of scootmobiel voor de dichte deur van de manege.Over 10 minuten begint je les en je wilt je paard nog poetsen of aaien of gewoon een praatje maken met iemand.Hoe kom je binnen?Er is geen bel. Tegen de deur aanrijden is geen optie.

HELP! De deur is dicht!

Page 12: Cavalcade 3e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 3, september 2011 Pagina 12 van 20

Uiteindelijk komt er iemand die ook naar binnen wil en die de deur voor je opendoet. Dan ben je in de kantine en je wilt naar de stal. Daar rij je echter niet 1, 2, 3 naartoe, ook daar is weer een dichte deur. Ook hier moet je wachten tot er ie-mand komt die de deur voor je opendoet.Inmiddels zijn er 10 minuten voorbij met wachten en naar binnen komen. Dus poetsten, aaien of een praatje maken gaat niet meer lukken. Jammer!Toch is het probleem van de gesloten deuren simpel op te lossen door middel van elektrische, automatische deuren. Daar hangt echter een prijskaartje aan…Vindt u het ook belangrijk dat u of uw kind zelfstandig naar binnen en naar buiten kan? Help ons dan om het budget voor de elektrische automatische deuren bij elkaar te sprokkelen.Doneer uw financiële bijdrage op rekeningnummer 55.56.66.131 t.n.v. Stichting Ruitersportcentrum Reinaerde onder vermelding van ‘elektrische deuren’.Handig om te weten, giften aan de Prinses Máxima Manege zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Alle rollende ruiters zijn u bij voorbaat dankbaar!

Wie zijn onze bestuursleden? De Blije Ruiter

In de serie “Wie zijn nou toch die bestuursleden?” wordt aan de bestuursleden van de PMM het hemd van het lijf gevraagd. Wie ben je? Wat doe je? En vooral: waarom??

Wie ben je?Nou, dat is duidelijk, ik ben De Blije Ruiter!Ik kom al ruim twee jaar één of soms twee keer per week met veel plezier naar de Prinses Máxima Manege.

Page 13: Cavalcade 3e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 3, september 2011 Pagina 13 van 20

Begonnen met hippotherapie bij Florine en sinds kort met paardrijden bij Petra, neemt het plezier in rijden eigenlijk alleen maar toe. Hoe ik het rijden ervaar, hebben jullie al kunnen lezen in mijn stukjes over Percy.O ja, ik ben Madelon de Graaff en je herkent me aan mijn roze outfit.

Wat doe je?Ik ben remedial teacher en heb een kleine praktijk aan huis. Daarnaast ben ik druk bezig om allerlei zaken, zoals toegan-kelijkheid, voor mensen met beperkingen te verbeteren.Vanwege mijn spierziekte moet ik dagelijks oefeningen doen om achteruitgang te voorkomen. Wat dacht je? De leukste oefeningen zijn natuurlijk die op het paard !

Wat is jouw rol in het bestuur?Vorig jaar, na het or-ganiseren van de Open Dag in oktober vanwege de week van de toegankelijk-heid met als thema Ieder-een kan paardrijden! raakte ik meer betrokken bij het wel en wee op de manege en ik gaf me daarom op voor de vacature van sec-retaris in het bestuur. Vanaf december 2010 maak ik dus deel uit van het bestuur. Ik vind het belangrijk dat ook de ruiters met beperkingen zijn vertegenwoordigd in dit bestuur.

Page 14: Cavalcade 3e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 3, september 2011 Pagina 14 van 20

De Tinker is een prima recreatiepaard voor het aangespannen rijden en onder het zadel. Tinkers dragen dezelfde naam als de Ierse zigeuners (Irish Travellers) die hun kost verdienen als tinsmid. De Tin-ker verwijst naar hun beroep als tinsmid en metaalbewerker en is afgeleid van het Ierse

Wat is jouw persoonlijke drijfveer?In de komende periode zal het aantal mensen met beperkin-gen in Nederland toenemen tot 20%, ofwel één op de vijf. Dat houdt in dat de maatschappij zich daar op moet voorberei-den. De Prinses Máxima Manege is al helemaal voorbereid.

Maar er zijn nog legio mensen met een beperking die waarschijnlijk wel zouden willen paardrijden, maar niet van het bestaan van deze manege op de hoogte zijn. Net zoals ik twee jaar geleden bij toeval op de hoogte hiervan kwam.

Ik reken het tot mijn taak om de bekendheid van deze ma-nege, waar diverse manieren van paardrijden voor mensen met beperkingen worden aangeboden, te vergroten.Ik hoop dat er dan nog meer blije ruiters bijkomen!

De Tinker of Irish Cob of Vanner

Morag

Page 15: Cavalcade 3e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 3, september 2011 Pagina 15 van 20

woord ‘ceard’ (smid) of ‘tinceard’ (tinsmid). De jaarlijkse markten zijn heel belangrijk voor de Zigeuners. Traditioneel laten, jonge mannelijke zigeuners hun paardrijkunsten zien door met de dieren het water in te rijden van de rivier de Eden om de snelle stroming te bevechten.Zoals de man-nen hun kunnen demonstreren met de paarden, zo demonstre-ren de zigeu-nervrouwen hun talenten als be-dreven waarzeg-gers. De Tinker is tegenwoordig bijna helemaal vervangen door de auto, maar ze zijn nog steeds een trots bezit van vele zigeunerfamilies. Nu nog steeds be-palen zij grotendeels de fokkerij van Tinkerpaarden. Ze ko-men origineel uit Ierland maar in Engeland hebben ze hun 2e thuisland.De zeer bonte Tinkers zijn middelgrote krachtige allround paarden. De schofthoogte is tussen de 1,35 en 1,70 m. De bouw is zeer stabiel met duidelijk ontwikkelde gewrichten en de staart is laag ingeplant die meestal heel vol is. De hoe-ven zijn hard. Ze hebben veel beharing aan de benen. De kleur is bij de meeste zwartbont. Bijna de helft heeft ogen met een afwijkende kleur.Maanogen komen ook geregeld voor. Het grappige is dat geen van onze Tinkers maanogen hebben, maar onze Gentle heeft wel een maanoog.

Page 16: Cavalcade 3e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 3, september 2011 Pagina 16 van 20

Het is een ras wat een sterk karakter heeft en wordt vaak gezien als eigenwijs. Ze zijn niet snel onder de indruk en zijn fysiek sterk en daarom zie je ze veel op maneges als de onze. Normaal heeft een Tinker zo’n dikke wintervacht dat hij zonder problemen in weer en wind kan staan. Doordat ze veel beharing aan de benen hebben, zijn ze gevoelig voor mok. Wat voeding betreft, zijn ze niet veeleisend.

Tinkers worden van oudsher gebruikt voor aangespannen lopen, maar in Nederland worden ze ook veel bereden.Tinkers kunnen vaak goede springers zijn en er zijn ook hele goede dressuur Tinkers.Ben jij nou echt verliefd op onze Tinkers: Flash, Flyer, Gwyn, Caressa en niet te vergeten Morag en wil je eens heel veel Tinkers zien? Er wordt op 9, 10 en 11 september a.s. in Leus-den op de Treekhoeve een Tinker weekend gehouden. Hier worden allerlei leuke wedstrijdjes en andere vaardigheden met Tinkers gedaan. Zie op de site www.tinkerdagleusden.nl.

Eugenie

Page 17: Cavalcade 3e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 3, september 2011 Pagina 17 van 20

Wedstrijdje in de les

In de lessen van Madelon zijn er wedstrijden gereden. Bij-gaand een aantal foto’s.

Page 18: Cavalcade 3e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 3, september 2011 Pagina 18 van 20

Een nieuwe aanwinst

Hallo allemaal!

Mijn naam is Prins Willem Alexander, maar jullie mogen me gewoon Willem noemen! Natuurlijk ben ik geen echte prins, maar zo voelde ik me wel toen ik op een sombere, honge-rige dag warm onthaald werd door de medewerkers van de Prinses Máxima Manege.Na een paar dagen voel-de ik me al veel beter en hoorde ik dat ik op de manege mag blijven wonen! “De knuffelkat” is mijn functie. Dat bete-kent dat ik de hele dag mag doen waar ik goed in ben: knuffelen met mensen, kletsen, spelen, luieren in de zon, maar natuurlijk moet ik ook af en toe mui-zen en vliegen vangen.Mijn vorige baasjes waren helaas niet zo lief, waardoor ik sommige dingen nog een beetje spannend vind. Het zou daarom fijn zijn als jullie me niet optillen... ik heb namelijk een beetje hoogtevrees!Als ik het leuk vind, spring ik vanzelf bij je op schoot! Als jullie nog meer over mij willen weten dan kunnen jullie dat vragen aan Judith.Ik hoop dat we een gezellige tijd tegemoet gaan!O ja, vergeten jullie niet dat de honden aangelijnd moe-ten blijven?

Groetjes, Willem

Page 19: Cavalcade 3e kwartaal 2011

Prinses Máxima Manege, Jaargang 12, Nummer 3, september 2011 Pagina 19 van 20

Op de volgende dagen is de manege gesloten

2011• Sinterklaas 5 december, gesloten vanaf 17:00 uur• 1e en 2e kerstdag 25 en 26 december• Oudejaarsdag 31 december, gesloten vanaf 16:00 uur

2012• Nieuwjaarsdag 1 januari 2012

De op feestdagen gemiste lessen kunnen worden ingehaald op een in overleg met de instructeur te bepalen tijdtip. Voor het huifbedrijden gelden de afspraken gemaakt met de coördinator.

ColofonPrinses Máxima Manege,Stichting Ruitersportcentrum Reinaerde.

Bezoekadres manege:Boshutlaantje 14, Dolderseweg 1703734 BP Den DolderTelefoon: (030) 2299422E-mail:[email protected]:www.prinsesmaximamanege.nl

Administratie:T.a.v. Karin KaljeeBoshutlaantje 14, Dolderseweg 1703734 BP Den DolderTelefoon: (030) 2299422Email:[email protected]: 55.56.66.131

Ontwerp en layout:Arthur van Aken

Dit is een uitgave van de Prinses Máxima Manege. Niets van deze uit-gave mag verveelvoudigd worden zonder toestemming van de redactie (Karin Kaljee: [email protected]).

Page 20: Cavalcade 3e kwartaal 2011