Castlefest 2009

28
CF boekje.indd 1 11-7-2009 17:11:30

description

Programmaboekje Castlefest 2009

Transcript of Castlefest 2009

Page 1: Castlefest 2009

CF boekje.indd 1 11-7-2009 17:11:30

Page 2: Castlefest 2009

VoorwoordLieve allemaal,Het lijkt wel gisteren dat Rob, Natas en ik in de huiskamer verzonnen een middeleeuws marktje met wat muziek te gaan organiseren. We wisten van niets en hadden nog nooit zoiets georganiseerd. Vanaf dat eerste moment is het organiseren van Castlefest een sneltrein geweest en heeft het ons leven compleet veranderd. We hadden nooit kunnen dromen of voorspellen dat Castlefest zou worden wat het nu is.

Nu vieren we alweer ons eerste lustrum. Vijf jaar Castlefest, wat gaat de tijd snel! We hopen dat jullie de afgelopen jaren net zo hebben genoten als wij en dit samen met ons nog heel lang blijven doen. We willen iedereen bedanken voor alle steun in alle jaren Castlefest. Dat er nog vele mooie edities mogen volgen!

We hebben ons best gedaan om van dit grootse jubileumfeest een onvergetelijk Castlefest te maken. Speciaal voor het vijfjarig bestaan pakken we extra groot uit met twee volwaardige podia! Samen met al het andere moois zorgt dit voor een bijzonder feest, we wensen jullie heel veel plezier op deze speciale Castlefest jubileum editie!

Greenz,Mark, Ook namens: Natasja, Rob, Nienke en Frank

CF boekje.indd 2 11-7-2009 17:11:35

Page 3: Castlefest 2009

Programma

Forest Stage Vrijdag 14.00 Lebocha 16.20 Omnia 18.40 Rabenschrey 21.00 Scrum 22.30 Vuurshow Solstix Zaterdag13.40 Balfolk & Kelten XL 14:10 Orfeo 16.00 Scrum ‘Akoestisch’ 18.00 Valravn 20.30 Omnia & Wickerbeest Ritueel Zondag11.40 Faeries Wear Boots 13.15 Irfan 15.05 Omnia 17.00 Valravn

Village Stage Vrijdag12.30 Balfolk & Kelten XL 13:05 Orfeo 15.10 Faeries Wear Boots 17.30 WirrWahr 19.50 Rapalje

Zaterdag12.30 Rapalje 15.05 Faeries Wear Boots 17.10 ‘Cirque Magique’ met Kelvin Kalvus, Solstix en Las Fuegas 19.20 Lebocha Zondag12.30 Balfolk & Kelten XL 14.15 Orfeo 16.10 Lebocha

CF boekje.indd 3 11-7-2009 17:11:36

Page 4: Castlefest 2009

CF boekje.indd 4 11-7-2009 17:11:39

Page 5: Castlefest 2009

CF boekje.indd 5 11-7-2009 17:11:40

Page 6: Castlefest 2009

MuziekValravnValravn’s inspiratie komt van het ontembare Noorse weer, natuur en muzikale tradities. De band krijgt het voor elkaar de ruwe klanken van hun klassieke instrumenten met de onnoembare mogelijkheden van elektronische muziek te mengen. Door de versmelting van elementen beleef je een unieke en krachtige ervaring van vitaliteit en leven, die diep in de Noorse cultuur geworteld is. Valravn is fel, energiek en betoverend. Met kracht en charme verleiden en verlokken de vijf muzikanten hun publiek naar een magische wereld tussen verleden, heden en toekomst.Speels, wild en zachtaardig is de Faroerse vocaliste Anna Katrin Egilstrøð, die haar stem geeft aan krachte interpretaties van liederen uit het verre verleden, in zowel de Faroerse, Deense als IJslandse taal. Valravn is vlammende poëzie, met elementen van folk, rock punk en electronica – een onweerstaanbare ervaring van schoonheid en levenskracht.

Omnia OMNIA gaat van deze vijfde jubileum editie van Castlefest een heel speciaal feest maken. In de OMNIA merchandise stand zal een pre release “limited numbered edition” (!) van hun nieuwe CD “World Of Omnia” te koop zijn, waardoor alle trouwe Castlefest bezoekers dit collectors item als eerste kunnen aanschaffen. Deze unieke CD wordt dan tevens je lotnummer voor de “World Of Omnia loterij” waarbij veel vette en leuke prijzen te winnen zijn. Laat je verrassen door de band die er al jaren in slaagt iedere keer weer een onvergetelijke indruk achter te laten met hun “pure acoustic european music” en kleurrijke podium show. Er zullen dit weekend twee nieuwe band leden aan het publiek worden gepresenteerd.

OMNIA zal het podium met speciale gasten delen en op de zaterdag tijdens de “Pagan Night” show zal er zoals gebruikelijk in de OMNIA/Castlefest traditie samen met het publiek een enorme “Wickerman” aan de goden geofferd worden. Steve, Jenny, Luka, Joe, Yoast en Tom zullen het podium vullen met hun vele instrumenten, hun humor en hun muziek. Dus kom er lekker bij en droom weg bij de poëzie, dans op de muziek en voel het ritme van het leven!

CF boekje.indd 6 11-7-2009 17:11:46

Page 7: Castlefest 2009

ScrumDeze ruige Kelten voeren het publiek op een anderhalf uur durende powertrip mee door een eeuw “workersongs” (geïnspireerd door o.a.: The Dubliners, The Pogues, Flogging Molly en Dropkick Murphys). Scrum staat voor muzikaal vakmanschap en visueel spektakel, een werkelijk unieke ervaring. Scrum is zingen, springen, euforie, vrijheid en een snippertje weemoed in een pakkende mix van veel eigen werk en Schotse en Ierse traditionals.

“Scrum is het beste Nederlandse alternatief voor punkfolkbands als Dropkick Murphys en Whiskey Priests” (revolver magazine 07)

RapaljeVorig jaar was Rapalje voor het eerst niet aanwezig, maar speciaal voor het vijfjarig bestaan van Castlefest komen Maceál, William, Dieb en David dit jaar opnieuw naar Lisse. Met deze band erbij is het feest gegarandeerd, want niemand kan lang stilzitten als deze vrolijke band wordt losgelaten op het podium.

Ierse, Schotse (en Nederlandse) folk op eigenwijze wijze. Gekleed in middeleeuwse kilt zingt en speelt de groep op veel verschillende muziekinstrumenten zoals viool, tin-whistle, gitouki,

trekharmonica, mondharmonica, bodhrán en theekistbas. Deze verscheidenheid aan muziekinstrumenten en een afwisselend repertoire van Ierse en Schotse dansmelodien, 3 stemmig gezongen liederen en een originele presentatie maakt een optreden van Rapalje tot een bijzondere act.

CF boekje.indd 7 11-7-2009 17:11:50

Page 8: Castlefest 2009

IrfanAls je het over Irfan hebt kom je er niet onderuit ze tóch even te vergelijken met de fenomenale band “Dead Can Dance”, vooral door het engelachtige stemgeluid van lead-zangeres Vladislava Todorava die ook deel uitmaakt van de legendarische groep “Le Mystère des Voix Bulgares”. Irfan neemt je mee op een reis door de tijdloze muziektraditie van de Bulgaarse Balkan. Dit is een band van virtuose traditionele muzikanten die op Castlefest voor jullie een show zal opvoeren om bij weg te dromen. Relax en laat je meevoeren op de gevoelige snaren van de Ud en de subtiele ritmes van de darabuka en zweef mee op de oosteuropese klanken van onze vrienden van Irfan...

LebochaWel eens van Balfolk gehoord? Een oeroude danstraditie die steeds meer nieuwe liefhebbers vindt in Frankrijk, België en nu ook in Nederland. Deze band is één van de beste nieuwe lichting Belgische Balfolk-dansbands. Als je Lebocha hoort spelen dan kun je écht niet stil zitten en wil je meteen al die oude traditionele dansen leren waar de muziek van deze groep sympathieke Belgische muzikanten voor bedoeld is. Dit is de levende

muziekale traditie van de lage landen! Toen wij hen voor het eerst hoorden spelen in België konden wij niets anders doen als meedansen op de zwierende tonen van deze hele lieve akoustische band, dans jij ook mee?

RabenschreyDeze band zet echt de “H” in Heiden! Een onvervalste Duits/middeleeuwse paganfolk lol-band. Zij spelen voornamelijk pretmuziek met een stevige knipoog, zowel eigen nummers als eigenzinnige covers met hun eigen gestoorde grappige texten er overheen gezongen (wat te denken van “Weg naar Walhalla” op de muziek van “Highway to Hell” en “Hey wir sind Heiden!” op de Pippi Langkous melodie!). Wij kennen frontman “Donar von Rabenschrey” en zijn Tuig al een behoorlijke tijd, na ze gezien te hebben op het Wave-Gotik Treffen in Duitsland. De Muziek van Rabenschrey is niet subtiel en hun drinkhoorns zijn beslist niet klein, maar hun harten zijn groot en bonsen gestaag met het ritme van de oude goden en de natuur!

CF boekje.indd 8 11-7-2009 17:11:55

Page 9: Castlefest 2009

Faeries Wear BootsDeze band is geboren uit de liefde voor drie dingen: folk muziek, faeries, en on-handig schoeisel... Zeker een band uit het duistere gedeelte van het sprookjesbos! Faeries Wear Boots vindt het heerlijk om op sommige van hun favoriete folk muziek en Britse en Ierse traditionele liederen hun bootprints achter te laten.

Zoals alle faerie muziek klinkt Faeries Wear Boots zowel betoverend als angstaanjagend - vriendelijk en gevaar-lijk tegelijk. Ze komen van een wereld waar spookachtige fluiten en didgeridoos zich mengen met het karakteristieke geluid van de Ierse banjo, de bodhran en de bouzouki, gecomplimenteerd met de onverwachte klanken van een elektrische gitaar. Deze faeries vinden het erg leuk om je mee te lokken in puur genot met een delicate hornpipe, tot een plotselinge verandering van toon de melodie als een wervelwind omslaat in een reel die nadreunt van de stampende beat van honderd faerievoeten!

OrfeoBalfolk op instrumenten zoals Keltische Harp, Draailier, Contrabas, Fluit, Gitaar en Drums. Van gevoelige mazurka tot en met opzwepende tovercirkel en gigue, het wordt heerlijk (balfolk) dansen met deze sympathieke jonge muzikanten.

WirrWahrAl sinds 2005 speelt WirrWahr op vele middeleeuwse festivals en met hun debuutalbum “Pest of” hebben ze echt naam gemaakt in de scene. De band speelt zowel echte middeleeuwse stukken als eigen composities. Naast meer gangbare instrumenten als gitaar, doedelzak en percussie gebruikt de band

ook minder bekende instrumenten, zoals de schalmei, hulu-si of shrutibox.

CF boekje.indd 9 11-7-2009 17:12:01

Page 10: Castlefest 2009

De FlierefluiterDe Flierefluiter speelt middeleeuwse muziek op wisselend instrumentarium zoals schalmei, trom, fluit, giteerne, harp, hoorns en snorrebot op een swingende volkse wijze. Tijdens castlefest zullen zij tussen het publiek deze middeleeuwse muziek spelen op de toen al veel voorkomende combinatie van trom en fluit/schalmei. Net terug van hun jaarlijkse tournee langs vikingmarkten in Scandinavië, brengt de Flierefluiter de noordelijke pagan sfeer met zich mee.

Kelten XLDe Kelten zonder Tekst krijgen hierbij versterking van Renske Duijm op viool! We hebben een leuk bal-repertoir opgezet met onze lievelingsliedjes, nummers die we op workshops hebben geleerd en steeds meer eigen materiaal. Deze muziek is puur balfolkmuziek bedoeld om op te dansen! De premiere was op 8 april in Cafe Wilhelmina in Eindhoven. Renske ken je misschien wel van Schylger Stout, de leukste ierse folkband van Terschelling! Ze speelt ook in het balfolk-bigband project Groef en heeft al op diverse grote podia gestaan. De Kelten zijn erg blij met Renske!

Balfolk Dansworkshops door "Dance Master" WenWat is Castlefest zonder Wen met zijn Balfolk Dansworshop! Elk jaar geeft hij wederom enorme aantallen bezoekers een fantastische instructie in Bretonse en Franse dansen zoals de An Dro, Gigue en Tovercirkel. Zowel voor beginners als gevorderden zeker de moeite waard. De workshops worden elke dag bij beide podia gegeven.

CF boekje.indd 10 11-7-2009 17:12:05

Page 11: Castlefest 2009

Kunst op Stra(at)(nd)De artiesten van Kunst op Stra(at)(nd)* doen opnieuw Castlefest aan, met een bonte verzameling kunstzinnige activiteiten. Net als ieder jaar kun je hier op een speelse manier met kunst aan de gang. Zo is er het Art-Dart waarbij je met een set darts op afstand een prachtig schilderij maakt, kinderen kunnen aan de slag met het krijt terwijl verderop een toneelgroep klaarstaat voor het Open Podium

Activiteiten en ontspanningWil jij het op Castlefest even rustig aan doen en je weer opladen voor een volgende ronde muziek of andere heftige ontmoetingen dan is dit de plaats voor jou. Bij Kunst op Stra(at)(nd)* gaat alles in een ontspannen tempo en zelfs als je niets wilt doen ben je nog steeds van harte welkom. Je hoeft je nooit te vervelen. Regelmatig zijn er optredens op het Open Podium en je kunt altijd even kijken bij de kunstenaars van Colore dell’arte. Laat gerust een portret van jezelf maken als eeuwig aandenken aan Castlefest.

Natuurlijk zijn ook onze boogschutters aanwezig om je met raad en daad je doel te laten treffen. Lost in Time brengt mensen met een passie voor prachtige kleding samen bij de kostuumwedstrijd. Chen maakt zijn Castlefest-megaschilderij af en als je zelf wilt tekenen of schilderen kan dat ook.

CF boekje.indd 11 11-7-2009 17:12:07

Page 12: Castlefest 2009

large_adv-i_hf_A5_2008_V02.indd 4 29.07.2008 11:18:00 UhrCF boekje.indd 12 11-7-2009 17:12:08

Page 13: Castlefest 2009

KinderrijkOok dit jaar is er weer een Kinderrijk! Stap door ons mega sprookjesboek en waan je in een wereld waar alles mogelijk is! Bij de Ridder Academie van Graaf Lennard ga je mee op avontuur. Dit alles onder leiding van onze Kinderrijk ridders! Ook kan je meedoen aan een riddertoernooi.Verder kan er geknutseld worden met Peter Pan en Tinkerbell. Er zijn de hele dag door interactieve toneelstukken van kindertheater Groot Duimpje ( www.grootduimpje.nl ) en er worden sprookjes voorgelezen van Grimm, Anderson en echte Castlefest sprookjes. Je kan je laten schminken en op de foto met jouw favoriete sprookjesfiguur.

De dag wordt afgesloten met een heuse veldslag waar je strijdt om het Castlefest Kinderrijk te beschermen tegen de volwassenen!

Programma Vrijdag Zaterdag Zondag10.30 - Interactief welkom met Interactief welkom met kindertheater Groot Duimpje kindertheater Groot Duimpje bij de ingang bij de ingang 11.00 - Voorleesverhaal Voorleesverhaal11.30 - 12.00 Voorleesverhaal Groot Duimpje Groot Duimpje kindertheater kindertheater12.30 13.00 Voorleesverhaal 13.30 14.00 Toernooi Toernooi Toernooi 14.30 15.00 voorleesverhaal Groot Duimpje Groot Duimpje kindertheater kindertheater15.30 16.00 16.30 Verzamelen Verzamelen Verzamelen Veldslag Veldslag Veldslag

17.00 Veldslag Veldslag Veldslag17.30 - - -

CF boekje.indd 13 11-7-2009 17:12:10

Page 14: Castlefest 2009

Subculture

Elf Fantasy FairEDITIE ARCEN - 19 & 20 SEPTEMBER 2009

Change your clothes, Change your world, Change your destiny

CASTLE GARDENS ARCEN WWW.ELFFANTASYFAIR.COM

Exclusief concerteeeeeeefffff ff cocococoooocooococoncnccnnncnccnnceereereeeerrerttt

a6.indd 1 17-04-2009 19:15:54

CF boekje.indd 14 11-7-2009 17:12:13

Page 15: Castlefest 2009

EntertainmentKelvin Kalvus - finalist Das SupertalentDeze alchemistische acrobaat en vuurartiest zal als een soort “one man Cirque du soleil” zijn kunsten op Castlefest vertonen. De meest onmogelijk uitziende trucs met onder andere kristallen ballen en vuurstaf zullen je werkelijk versteld doen staan.Onze goede vriend Kelvin is op de Duitse middeleeuwse Festivals al jaren een begrip (daar hebben wij hem ook gevonden) en nu zal hij op veler verzoek voor de derde maal op Castlefest het gehele weekend te zien zijn. Zowel op de Village Stage als rondlopend over het terrein. Ook kan kelvin wel eens onverwacht bij een van onze bands op het podium een optreden doen.

SolstixGlinsterende staven wandelen over schijnbaar onmogelijke paden op de lichamen van deze twee geweldige artiesten. De jongleurs lijken samen te smelten met hun uitrusting in figuren die het publiek hypnotiseren. De unieke stijl van jongleren, gecombineerd met de unieke interactie, creëert een onmisken-bare en memorabele show. De vuurshow is geïnspireerd door kunstvormen als Peking Opera en gebracht met een vleugje magie van duizend-en-één-nacht.

Hun optredens zullen je betoveren in een wereld met adembenemende acrobatiek en vurige streken.

Dit bovennatuurlijke duo bestaat uit Valerie Ann Sealey (Californië, VS) en Steve Joshua Dyffort (Duitsland), beiden opgeleid aan de Beijing International Art School (China) in traditionele Chinese feicha (contact staff), antipode (voet-jongleren), shooting star (ook bekend als meteor) en contortion (slangenmensen).

Solstix zal de vuurshow verzorgen op vrijdagavond (Forest Stage) en tijdens het hele weekend zullen ze het publiek betoveren op het gehele festivalterrein, en bij Cirque Magique op zaterdag op de Village Stage.

CF boekje.indd 15 11-7-2009 17:12:17

Page 16: Castlefest 2009

Las FuegasVier de dansen van 1001 nacht en de passie van zigeuners samen met deze vurige fairies. Voel de prachtige magie van wilde vuurringen, brandende waaiers en drakenvlammen die als geesten door de nacht bewegen. Geniet van de betoverende dans op gebroken glas en voel de hitte van het vuur. Ze kunnen vlammen tegen hun huid en tong verdragen, voelen de pijn van een spijkerbed niet.. Deze meiden zullen je met elke act verbazen!

Het weekend op Castlefest te zien zowel bij en op de Forest en Village Stage, rondlopend over het gehele festival en natuurlijk op het podium bij Omnia tijdens de Pagan Night op zaterdag.

Johannes de NarWie kent hem? Wie kent hem niet? Wie zal het zeggen? Al jaren loopt Johannes de Nar rond op allerlei historische-, keltische- en fantasy-evenementen. Soms een truukje hier een gesprekje daar, een gezichtje trekking zus, een showtje zo. Ook dit jaar heeft hij er weer zin in en zal, met zijn ballen en lepels, ook op het podium verschijnen. Lachen mag, van glimlach tot bulderlach, wat je zelf wil. Gezond eten is belangrijk en daarom zal ook dit jaar het fruit niet vergeten worden.

FlorisimoFlorisimo jongleert met ballen, (vuur)kegels, messen en andere rotzooi. Zwaait met grote Vuurballen, vreet vuur alsof het ijs is & spuwt vlammen dat het een lieve lust is. Florisimo laat je met een buitenproportionele dosis cynisme, de zonnige kant van het leven zien. Hij houdt van dieren maar kent geen genade voor zure mensen. Tranen krijgen geen kans om te vloeien, daar zij door de vurige hitte direct verdampen, maar een (glimmend) lachje kun je zeker niet onderdrukken. Deze oude vriend van ons zal het weekend op Castlefest te zien zijn zowel op het Muziek- en Theaterpodium als over het gehele terrein!

Tan Elleil, Brouille Art & CieDit is een jong celtic tribal en paganfolk project. De muzikanten en dansers leven zich helemaal in de muziek in en laten je zo voor een moment de oude Keltische wereld beleven. Maar ook fantasy en andere vreemde werelden komen aan bod. Door middel van harp, vuur, dans en steltlopen zetten ze een spetterende act neer...

CF boekje.indd 16 11-7-2009 17:12:21

Page 17: Castlefest 2009

Abe de VertellerLuister en huiver naar deze verhalenverteller. Abe vertelt uit de Keltische en Noorse mythologie, maar ook op zijn tijd een grimmig sprookje. Zijn verhalen zijn heftig, bloedstollend, soms hartverwarmend, vaak schuddebuikend. Menig elf, reus, heks en godheid zal de revue passeren. Dit alles gebracht met de passie en inspiratie van een ware verteller...

Abe vertelt zijn verhalen op vrijdag om 14.00, 16.00, 18.00 en 20:00, zaterdag om 13.00, 15.00, 17.00 en 19.00 en zondag om 11.00, 14.00 en 16.00, natuurlijk weer vanuit zijn eigen vertellershutje.

House of WaxIn het Heilige Centrum wonen Cernnunos en zijn kinderen. Daar staat zijn massieve boomstam en is het hart van het Oude Bos waarrond al het leven, alle werelden draaien. Hij is Cernnunos: Vader, Zoon, en Wilde Geest. Hij is het oudst van het Oude, eerst-geborene van de Godin, die door de tijd heen al vele gezichten heeft gekend. Wij vieren en eren Cernnunos als Groene Man in de lente en de zomer, de lichte helft van het jaar en als Donkere God in de herfst en de winter, de donkere helft van het jaar.Wij nodigen iedereen uit om Cernnunos en zijn dierlijke kinderen te komen eren.

De MartelgangMiddeleeuws volksvermaak op zijn bloederigst.De Martelgang laat zien wat criminelen van vroeger vreesden. Tangen en messen, hamers en zagen in de handen van een beul zonder medelijden. Zie hoe lijfstraffen worden uitgedeeld en de veroordeelden aan hun einde komen in de martelwerktuigen of aan de galg. En dit jaar, heeft de beul wat nieuwe speeltjes...

Martelgang is een gruwel theatershow met een knipoog, waarin het bloed rijkelijk vloeit. Om bovenstaande redenen is martelgang niet geschikt voor mensen met een zwakke maag.

Theater RoosOok dit jaar weer zal TheaterRoos verhalen vertellen voor kinderen. De verhalen gaan over spannende, ontroerende en mooie avonturen die kinderen beleven. Hiernaast zal ze ook op het terrein te vinden zijn met haar handpoppen. Theater Roos vertelt op vrijdag om15 en 17 uur, zaterdag om14 en 16 uur enzondag om13 en 15 uur in het vertellershuisje.

CF boekje.indd 17 11-7-2009 17:12:24

Page 18: Castlefest 2009

Garbage GoblinsIn 2006 waren de Garbage Goblins voor het eerst op Castlefest. Vanuit vrijwilligers die tijdens hun vrije tijd zwerfvuil gingen opruimen op het festivalterrein is het idee voor deze Garbage Goblins ontstaan. Castlefest is hun bakermat, maar ondertussen zijn ze ook op vele grote en kleine festivals te ontmoeten.

De Goblins zijn een snel groeiend volkje, ondertussen zijn er al ruim 15 Goblins die in wisselende samenstelling de boel schoon houden. Ook voor grotere projecten draaien zij hun hand niet om! Natuurlijk zijn ze ook van de partij op het 5-jarig jubileum van Castlefest.

Tijdens het eerste Castlefest-lustrum is coven Imladris ook weer van de partij, met een oogstlegende van eigen bodem: "Het Vrouwtje van Stavoren". Deze wordt dagelijks verteld en bezongen. Verder zijn er elke dag twee verschillende workshops: "magie, wanneer en hoe" en "amuletten en talismans". Op gezette tijden kun je weer een orakel raadplegen. Vrijdag viert de coven Lughnasadh en zaterdagmiddag houden we een labyrintloop via trancedans onder drumbegeleiding.

Coven Imladris

Vrijdag Zaterdag Zondag 10:00 - Storytelling - 11:00 Openingsritueel Workshop Workshop 12:00 Workshop Labyrinth Workshop 13:00 Storytelling Pauze Storytelling 14:00 Workshop Storytelling Workshop 15:00 Lughnasadh viering Workshop Sluitingsritueel 16:00 Meditatie/ Meditatie/ - heildronk heildronk

CF boekje.indd 18 11-7-2009 17:12:28

Page 19: Castlefest 2009

CateringSinds de allereerste Castlefest staat The Cooking Highlander paraat om alle hongerige bezoekers te voorzien van het lekkerste eten. Natuurlijk wordt al het vlees ter plekke gebakken op de grote barbeque van The Cooking Highlander. De zoete en hartige broodjes bij Katja’s Wänderbakkerij komen vers uit de steenoven, waar ze op houtvuur worden klaargemaakt. Daarnaast zijn er nog een flink aantal andere stands met de lekkerste producten.

Omdat we de natuur bij Castlefest hoog in het vaandel hebben staan, serveren we alleen biologisch EKO vlees. Castlefest is het enige Nederlandse festival wat op deze grote schaal EKO vlees serveert en daar zijn we behoorlijk trots op. Al vijf jaar lang!

Voor een volledige maaltijd of voor een heerlijke snack kun je bij onderstaande cateraars terecht.

The Cooking Highlander Heerlijk EKO vlees en vis, ter plekke gebakken op de barbeque. Gulpener bier, wijn en frisdranken Ambachtelijk ijs Fruitsalades, vers van het mes Kaas in ‘t bakkie Vegetarische Falafel Knobibröt, een middeleeuwse delicatesse

Bruno Crêpes en galettes

Katja’s Wänderbakkerij Zoete en hartige broodjes, vers uit de steenoven

De Keuken van Weleer Soepen op authentieke wijze bereid

Mead and More Diverse soorten honingwijn

Himmel und Hoelle Een echte taverne met speciaal mix-bier

Om nog meer in de Castlefest sfeer te komen en om de hoeveelheid afval op het terrein te beperken, serveren we het eten in aardenwerken borden en schenken we het bier in aardenwerken bekers. Deze borden en bekers hebben een statiegeldwaarde van 2 muntjes die bij inlevering weer worden teruggegeven. Meenemen naar huis mag natuurlijk ook! De munten kosten 2 euro per stuk en kunnen volgend jaar weer omgeruild worden voor nieuwe munten.

CF boekje.indd 19 11-7-2009 17:12:29

Page 20: Castlefest 2009

31 misdaden, 49 lijken, 11 moorden, en een dodelijke maaltijd. Hoe is dat allemaal gebeurd? Laat dit pikzwarte raadspel je in z’n ban krijgen, doe mee bij de stand van Subcultures tijdens Castlefest!

Games, Toys, Tees and Wheeeeeeeee!!!!!

Oude Gracht 194 (Werfkelder) 3511 NR Utrecht 030 - 2311122 www.subcultures.nl

CF boekje.indd 20 11-7-2009 17:12:31

Page 21: Castlefest 2009

GamestentBij de Gamestent gaat dit jaar het dak eraf! Deze keer hebben de mensen van Subcultures een NERF shooting range, NERF pimp workshop (bring your own guns of koop ze bij de stand), een Munchkin toernooi, heel veel spellen demo’s en natuurlijk weer een fast paint toernooi met vette prijzen.

Bovendien gaan ze dit jaar het spel ‘Black Stories’ met het publiek spelenonder de deskundige leiding van Geer, Goor en Bas! Zoals altijd dus weer een hoop te doen, met dit jaar een hoop extra activiteiten.

Heb je zin in een paar goeie spellen? Dan mag je de Gamestent op Castlefest zeker niet missen.

CF boekje.indd 21 11-7-2009 17:12:35

Page 22: Castlefest 2009

Re-enactmentWoadsEr loopt een pad door het bos. Ga dat pad af en je komt bij een Keltische nederzetting. Daar wonen de Woads. De clansnaam Woads komt van een klein plantje. Dit plantje heet Wede en de Woads gebruiken dit plantje eigenlijk hoofdzakelijk om er verf van te maken, blauwe kleurstof.Ze willen iedereen graag laten zien hoe er geleefd werd in een Keltische familie. Hoe zag een dag in het leven van een Kelt er uit? Dat, en nog veel meer.

Clan MacBranEen Schots kampement, waar allerlei demo's te zien zijn van het dagelijks leven in de schotse Highlands van vroeger tijden. Demonstraties van het kampleven van toen, eten, kleding, tenten, wapens en veel meer. Tijdens het weekend zal Clan MacBran ook het huis zijn van Kelpia.

CF boekje.indd 22 11-7-2009 17:12:38

Page 23: Castlefest 2009

AncientLifeAncientLife is een groep mensen die oude historische ambachten wil laten zien. Zoals het smeden: hoe messen, vuurslagen, speerpunten, kandelaars en armbanden gemaakt worden. Kruiden voor het maken van zalf, oliën, mosterd, likeur. Leerbewerking met het maken van riemen, messchedes, polsbandjes, pijlkokers. Textiel met kledingmaken, wolbewerken, bandweven, naaldbinden en met de spintol draadspinnen. En het laten zien hoe er vroeger gekookt werd en het kampleven.

Celtica AsturianaDe ‘clan’ Celtica Asturiana heeft zijn wortels in de Noord-Spaanse provincie Asturias, die van oudsher doorregen is met Keltische invloeden. Er worden demonstraties met uilen en roofvogels gegeven. Naast deze demonstratie krijg je natuurlijk ook de gelegenheid om de prachtige dieren te bekijken, aan te raken en zelfs te voeren! Ook kun je voor al je vragen over uilen en roofvogels terecht bij de ‘clanleden’ van Celtica Asturiana.

CF boekje.indd 23 11-7-2009 17:12:40

Page 24: Castlefest 2009

5-9 of august ‘09 utrecht - hollanddark underground lifestyle Weekend

WWW.summerdarkness.nl

GOTHIC & FANTASY MARKT MeT BALFOLK INSTRUCTIe& LIve O.A. eMBRUN, ORFeO, KeLTeN zONdeR GReNzeN,

GAe BOLG, dANdeLION WINe

dOMKeRK- CONCeRT: SIeBeN, GOTHIC KALLIGRAFIe WORKSHOpIN MUSeUM CATHARIjNeCONveNT, BORdSpeLLeN, MOdeSHOWS

eN GAMeS IN de BINNeNSTAd vAN UTReCHT

woensdag LaCUna CoIL the ForeshadowIng

donderdag VeLJanoV IrFan (gratIs met 4 en 3 dagenpassepartoUt)

VrIJdag CoVenant the Crüxshadows tyske LUdder Uberbyte CyberCIde gothmInIsterthe bIrthday massaCre Letzte Instanz whIspers In the shadow gaë böLg

seVen pInes InLIne.sex.terror sIeben

zaterdag Front 242 rotersand grendeL spetsnaz kLoq absoLUte body ControLeIsbreCher tenek 5F-x kLangstabIL noyCe tm zeromanCer rose kemp

amenra dernIère VoLonté brIghter death now trIarII reaperspherICaL dIsrUpted the [Law rah] CoLLeCtIVe nULLVektor ms gentUr s.k.e.t.

zondag sUICIde Commando rosa CrUx korpIkLaanI tyr negUra bUnget noIsUF-xred LImo strIng qUartet & FLoor Jansen pLay aFter ForeVer xpq-21 modULate

deVIant Uk gae boLg sChwarzbLUt other day katzenJammer kabaret atomIC neon

CF boekje.indd 24 11-7-2009 17:12:41

Page 25: Castlefest 2009

Pure FantasyPure Fantasy viert feestPure Fantasy bestaat vijf jaar. En dat viert het magazine uitbundig op het eveneens vijfjarige Castlefest! De afgelopen jaren was Pure Fantasy, samen met haar schrijvende gasten, op Castlefest in een grote tent te vinden. Dit jaar heeft hét fantastische magazine voor korte verhalen (fantasy, SF en horror/suspense) haar intrek in en rondom het koetshuis genomen. Kom langs en ontmoet bekende schrijvers, scoor handtekeningen, bezoek lezingen en (boek)presentaties en laat jezelf fotograferen voor de cover van je eigen PF.

Net als Castlefest viert ook Pure Fantasy dit jaar haar eerste lustrum. Vijf jaar PF. Vijf jaar ieder kwartaal korte verhalen van bekende en onbekende schrijvers. Kom langs en word abonnee. Want wie jarig is, trakteert! Dus hebben we waanzinnige aanbiedingen en leuke acties. Maar vooral onze gastenlijst is ook dit jaar weer indrukwekkend. Zo signeert Neerlands nieuwste fantasytalent Adrian Stone (Ad van Tiggelen, uitgegeven door Luitingh fantasy) zijn boeken Profeet van de Duivel en Zoon van de Duivel bij Pure Fantasy. Ook kun je W.J. Maryson, Peter Schaap, Martijn Lindeboom, Bianca Mastenbroek, Jack Lance, en nog veel meer andere schrijvers ontmoeten. Zo presenteert uitgeverij Ardor House twee rijk geïllustreerde boeken van tekentalenten Iris Compiet en Jos Weijmer. Books of Fantasy presenteert het debuut Het Sterrensnoer van Mark Laurence en Fantastisch Strijdtoneel, een bundel met korte verhalen, terwijl uitgevrij Kramat aandacht vraagt voor Time Out, een verhalenbundel van diverse bekende Nederlandse en Vlaamse fantasy- en SF-schrijvers en Muziekwevers van Thirza Meta. Bianca Mastenbroek en Iris Compiet presenteren hun prachtig geïllustreerde Zilvernimf en andere bittere sprookjes. Ook zullen diverse auteurs voorlezen uit eigen werk. En omdat we jarig zijn, zullen we een paar keer per dag het glas heffen om te proosten, met jou! Ook hebben we een hele bijzondere actie in samenwerking met Gothic Models: met je kop op de cover van PF. Vereeuwig jezelf op de voorkant van jouw eigen, speciale PF. Wie wil er niet covermodel van een magazine zijn?Kortom: te veel om op te noemen. Kom gewoon langs en maak het mee. Of houd www.purefantasy.nl in de gaten voor het allerlaatste nieuws!

CF boekje.indd 25 11-7-2009 17:12:44

Page 26: Castlefest 2009

De Vasim, Nijmegen10 en 11 oktober 2009

WWW.NOX-OBSCURA.NLCF boekje.indd 26 11-7-2009 17:12:45

Page 27: Castlefest 2009

Standhouders

William KooijMagic Kingdom Ceramics & craftsDe PoppenkraalBudaya TuaDragonslayerGlasblazerij Vitrum LimaxKimahriGinger FantasiesSarawahti CreationsHelen\'s ModeVof Made-in / SilverfantasyAnja de JonghLewandowskiAnno 1455 BoekhandelThe American Book CenterTolkien Genootschap UnquendorTolkienwinkel.nlFantasyatelier/Labyrinth FantasyshopPapagaioEternal-designs & Creatief-thuisJagerMystic TimesPaspartoutThe Coloured HouseUnlichtMediscSuccubus.nlNetjes KledingDino DuricFantasy Art - Jeroen van ValkenburgVictorian FlowersDark EnchantmentEdelsmederij Amuletstrange-steel.nlDance & Music ShopDesiree beauty careRing of Kells.comRenea AccesoiresMorgan Gifts & CuriositiesFrantic Alternative WearGothic Originals VOFBlack RavenCeltic Circle LotusbladHekstopiaTante heks

LoenasaManari New AgeVZW FehlunaRising Star FashionBears & DollsFlora’s FantasyCollin Arts and CraftsHet KruidenheksjeBaba JagaForest of MagicGothicmodels.nlYneo StonesEagle 55Kings and queensGothicanaLouis WittenburgMorganaFantasyStore4GM Vereniging Vortex AdventuresLiveYourFantasyRavendarkMadame-ApartaAtelier hammOtherworldBlackheartWJH van GennipBlack PlanetShishaR&L De Dansende JakIndovleermuisjePygmalionSaskia Hoeboer Fantasy ArtAVLSFunPoiTwinkleProfashional borduurservicePhotonimaging ArcheonEryvon vofElf FantasyLila pixieFantus Fantasy Store/Sarah MayGrime Atelier ReobijnDrie ManenSorry! No SubtitlesPIPPIN International

Games-N-UsThe ShaperDe Godin in jezelfLiv HarketFantasy FashionAtelier CherubijnLa Rose CoutureAncient GaiaDragonstyleSales & PromotionCeltic SatyrHeart of stonesMaSuza + Redzonja+ByBarCamac-MachiHeartline HuidenLa petite CigaleGalahad ArtThe Queen RingWax AtelierFa*Mi*La*Go - Leoni CarlNoctilucaA&B Dragonarthkiltshop Steve the Bagpipe PlayerThe Celtic ShopArtimesEngravingGiftigTrollartYperman fantasie paintsThe Green Man CandydreamsLuna fashionMead and MoreValyar DesignAndruls ElementenschmiedeSampo Rugen Kovex-Ars Ltd.Nomad Art Kft.Brunhilde Fantasy ClothingMarieke SoetebierPavel MarekAfrokosmeticDe PolderkolKnight`s-CornerSchellenklang

CF boekje.indd 27 11-7-2009 17:12:47

Page 28: Castlefest 2009

Zo dit was het weer. We hopen dat jullie het naar je zin gehad hebben. We zien jullie graag volgend jaar weer terug op op één van de andere Vana Evenementen.

Groetjes,Mark, Natasja, Rob, Nienke en Frank

CF boekje.indd 28 11-7-2009 17:12:49