Bewijzenmap 2010

60

description

Mijn bewijzenmap voor het grafisch lyceum

Transcript of Bewijzenmap 2010

Page 1: Bewijzenmap 2010
Page 2: Bewijzenmap 2010
Page 3: Bewijzenmap 2010

Kimberley van Beek

Klas v4c1Student 57433Stage 1 D’article

Stage 2 GBE

©Kimberley van Beek

Page 4: Bewijzenmap 2010
Page 5: Bewijzenmap 2010

VoorwoordDit is de bewijzenmap van Kimberley van Beek. Hier staat alles in wat ik bij mijn 2 stage bedrijfen heb geleerd.Natuurlijk staat niet alles wat ik heb gemaakt hier in want dat zou natuurlijk veel te veel worden.De eerste keer stage was bij D’article. Vooral aan grote opdrachten gewerkt en veel voor het bedrijf zelf.Hier heb ik vooral geleerd om een beetje out of the box te denken en dat heb ik bij mij volgende stage ook goed kunnen gebruiken. Stage 2 bij was bij GBE communicatie. Bij dit bedrijf heb ik veel voor echt klanten moeten werken. Hier had ik heel veel kleine opdrachtjes , maar toch heel leuk.

Ik wil allebei de bedrijven heel erg bedanken voor alles wat ik bij hun heb geleerd !

Page 6: Bewijzenmap 2010
Page 7: Bewijzenmap 2010

Inhoud11 Beoordeelt opdracht en adviseert opdrachtgever 2 Maakt plan van aanpak3 Maakt concept4 Maakt ontwerp5 Presenteert het ontwerp

26 Bereidt realisatie voor7 Maakt de media uiting8 Begeleidt uitbestedingen9 Beheert Database10 Beheert hard- en software11 Werkt projectmatig

312 Communiseert tijdens werkproces13 Werkt samen14 Ontwikkelt beroepscompetenties15 Draagt zorg voor kwaliteit16 Stelt ondernemings plan op17 Voert ondernemingstaken uit

Page 8: Bewijzenmap 2010
Page 9: Bewijzenmap 2010
Page 10: Bewijzenmap 2010
Page 11: Bewijzenmap 2010

1Wat ik bij de opdracht van Red Dolphin goed heb kunnen doen is “adviseren”Het ging hier om een collage wat op een canvasdoek werd afgedrukt van 2 bij 5 meter.De opdrachtgever heeft een aantal dingen opgegeven wat hij leuk zo vinden om erin te hebben.Zo heb ik voor een groot deel geprobeerd al zijn ideeën erin te stoppen. Maar niet alles is mooi natuurlijk.

Hier heb ik hem bij geadviseerd met dingen zoals kleur. Teveel kleuren op zo’n doek is niet heel mooi en maakt het heel erg druk. Bijna alle beelden zijn erin gestopt maar op andere manieren.

Het ontwerp is opgestuurd naar de opdrachtgever. Hij heeft dan natuurlijk nog wel opmerkingen over het doek.Ik heb dan aangeven waarom ik dingen heb gedaan en waarom dat eigenlijk beter is.

Beoordeelt opdracht en adviseert opdrachtgever

Page 12: Bewijzenmap 2010
Page 13: Bewijzenmap 2010

2Plan van aanpak. Iets wat je eigenlijk niet moet vergeten in je pro-ces. Je wilt natuurlijk dat de klant alles op tijd binnen krijgt en dat jij dus je deadline haalt. Daarom is dit van essentieel belang.

Zo’n stappenplan heb ik vaak gebruikt op mijn stage. Je gaat je bedenken wat je allemaal moet doen en hoeveel tijd je daar voor hebt.Je moet goed schatten hoeveel tijd je voor alles nodig hebt.Er komt namelijk veel kijken bij een ontwerp. Zo heb ik mijn eigen plan van aanpak voor als een klant bijvoorbeeld een huisstijl wil hebben.

Vooronderzoek3 Onderzoek doen naar klant/bedrijf en wat ze willen voor hun ontwerp3 Zoeken naar beeldmateriaal wat bij de wensen van de klant past3 Maak van dat beeld materiaal een moodboard met oa kleur en lettertypen zodat je aan de klant goed een idee kan laten zien.

Schetsen3 Zoveel mogelijk schetsen maken op papier. Hoe meer je schetst hoe creatiever je gaat denken.3 Uit deze schetsen de leukste uitzoeken. Een stuk of 5 en deze mooi uitwerken met markers. Zo kan de klant een goed idee krijgen en eventueel nog aanpassingen doorgeven.Teveel ontwerpen uitwerken is niet handig want zo word het voor de klant moeilijker om te kiezen.3 Het uiteindelijke ontwerp uitkiezen en mooi uitwerken met markers.

Ontwerp uitwerken3 Al je schetsen uitwerken in illustrator , Indesign enz.3 Alles aan de klant laten zien. En aan mensen om hun mening vragen3 Eventueel nog aanpassingen maken.

Als alles af is kan je je ontwerp presenteren.

Dit stappenplan ( Plan van aanpak ) heb ik veel gebruikt. Bij D’article heb ik dit vooral gebruikt bij het ontwerpen van een stempel voor duurzaam delft en het ontwerpen van een etiket voor een drankje wat D’article zelf op de markt gaat brengen.

Plan van aanpak maakt alles makkelijker en overzichtelijk en zo vergeet je geen dingen.

Maakt plan van aanpak

Page 14: Bewijzenmap 2010
Page 15: Bewijzenmap 2010

3Opdracht: Collage voor op een muur van 5 bij 2 meter. De collage moet dingen uitbeelden die hij leuk vind en wat zijn bedrijf in houdtOpdrachtgever: Red Dolphin

Het bedrijf waar de opdracht voor is , is een Open Source ICT bedrijf. Best moeilijk om daar dingen van uit te beelden als je totaal geen verstand hebt van Open Source ICT. Toch vond ik dit een leuke uitdaging. Ik ben gaan nadenken wat je verder kan verstaan onder open source.Open Source -> Open bron Open->Vrijheid.

Vrijheid heb ik dus veel gebruikt. In de schetsen hiernaast kun je dus zien dat een rode dolfijn (Red Dolphin) naar zijn vrijheid springt uit een scherm ( Bron ). Verder heb ik een weg naar vrijheid ,de skyline van New York , Jazz omdat de opdrachtgever daar van houdt en wat natuurlijke elementen.

Ik heb er 1 in kleur gemaakt en 1 in grijstinten met rood zodat de opdracht gever kon kiezen. Alles is uitgewerkt met markers zodat hij een goed beeld kon vormen.

Maakt concept

Page 16: Bewijzenmap 2010
Page 17: Bewijzenmap 2010

3Opdracht: Ontwerp een stempel voor voor Duurzaam DelftOpdrachtgever: Gemeente Delft

Gemeente delft wilde graag een stempel voor een nieuw project namelijk Duurzaam DelftAls ze brieven of folders naar iemand stuurde en het ging over dat project kon die stempel daar dan onder.

Ik heb gekozen om vooral te gaan schetsen in de kleuren blauw en groen.Blauw voor Delft en Groen voor Duurzaam. Ik wilde er elementen in terug laten komen van delft maar ook laten zien dat het om een duurzaam project ging.

Bij Competentie 4 kun je het resultaat zien.

Maakt concept

Page 18: Bewijzenmap 2010
Page 19: Bewijzenmap 2010

3Maakt concept

Opdracht: Logo ontwerpen en uiterlijk voor een flesje drank van Orgeade.Opdrachtgever: D’article

Het bedrijf waar deze opdracht voor is , is mijn eigen stage plek D’article.Ze willen een surinaams drankje op de markt brengen waar ik heel de huisstijl voor mocht ontwerpen.

Het is een ouderwets surinaams amandel drankje. Lekker tropisch !En dat moest het ook uitstralen. Vandaar de kleuren groen en bruin van de amandelen.

Page 20: Bewijzenmap 2010
Page 21: Bewijzenmap 2010

3Maakt concept

Opdracht: Ontwerp wat er op het flesje moet komen te staan Opdrachtgever: D’article

Op het flesje wilde ik het warme gevoel geven van het surinamse strand.Je moest kunnen zien wat er in het flesje zat. Het ging hier namelijk om een wit tropisch drankje met een amandel smaak. Daarom heb ik in illustrator een glas getekent met het lekkere koude drankje erin. Daarnaast de amandelen zodat je een idee krijgt wat erin zit.

Dit idee ben ik later gaan uitvoeren door het drankje te maken en te fotograveren.

Page 22: Bewijzenmap 2010
Page 23: Bewijzenmap 2010

4Maakt Ontwerp

Opracht : Collage voor op een canvas van 2 bij 5 meter Opdrachtgever : Red Dolphin Open source ICT bedrijf

Zoals je bij competentie 1.3 kunt zien heb ik schetsen moeten maken voor een Collage op canvas.Dit was door gestuurt naar de opdrachtgever en die heeft deze goedgekeurd. Met een aantal aan-passingen en tips ben ik het ontwerp gaan uitwerken in illustrator.

Alle betekenissen staan bij 1.3

Het ontwerp is uiteindelijk weer naar de opdrachtgever gestuurt en na en paar veranderingen heeft hij het goed gekeurd en kon het naar de drukker.

Page 24: Bewijzenmap 2010
Page 25: Bewijzenmap 2010

4Maakt Ontwerp

Opdracht : Ontwerp een soort van stempel voor Duurzaam Delft.Opdrachtgever: Gemeente Delft

Voor deze opdracht heb ik meerdere ontwerpen gemaakt.Deze hiernaast heb ik wat verder uitgewerkt.

Het idee : Blauw van delft en Groen van duurzaamIk heb een een soort sticker van gemaakt. Dus als je een brief krijgt over duurzaam delft kon dit de envelop of op de brief staan.

Verder heb ik er delft ( De poort ) en duurzaam ( Windmolen ) erin terug laten komen.

Page 26: Bewijzenmap 2010
Page 27: Bewijzenmap 2010

4Maakt Ontwerp

Opdracht : Ontwerp een logo voor het gebouw “ The Glass House”Opdrachtgever: Bonnet

De meneer die dit pand heeft gekocht voor zijn bedrijfje bonnet vind het te groot om alleen zijn eigen bedrijf in te plaatsen. HIj wil daarom de rest verhuren aan bedrijven en kantoren.Het pand moet dus een naam hebben en hij heeft voor “The Glass House” gekozen.Om foldertjes te maken voor eventuele kopers moet het pand een logo hebben.

Het idee achter het logo

In het logo moest het Glas effect goed overkomen. Het bedrijf lijkt een beetje op een glazen kubus , dus daarom ben ik dit gaan verwerken in het logo.Hier naast je het uiteindelijke logo. De kubus met het glass effect.

Page 28: Bewijzenmap 2010
Page 29: Bewijzenmap 2010

5Bij de opdracht van Orgeade heb ik alles aan de klant moeten presenteren.In dit geval was de klant mijn eigen stagebedrijf

Verschillende ontwerpen

Ik aan de klant verschillende ontwerpen laten zien. Deze ontwerpen heb ik ook om een proef-flesje geplakt. Zo kon Roy ( de klant ) goed snappen wat ik met het ontwerp bedoelde.Ik heb ook een paar van mijn eigen ontwerpen tussen andere bestaande flesjes gezet. Zo kon Roy kiezen welk ontwerp hij het meest eruit vond springen en daar weer feed back op geven.Zo kon ik er weer verder aan werken tot het helemaal goed was.

Moodboard

Door middel van mijn moodboard kon ik goed uitleggen wat ik bedoelde met de kleuren , stijl en foto’s die ik had gebruikt. Zo had ik bij Orgeade voor Groen-,Cremewit-,en bruin tinten gekozen om-dat ik dat heel erg bij suriname , jungle , strand vond passen. Zo dacht ik het tropische het besten te laten overkomen.

Presenteert het ontwerp

Page 30: Bewijzenmap 2010
Page 31: Bewijzenmap 2010
Page 32: Bewijzenmap 2010
Page 33: Bewijzenmap 2010

6Bereidt realisatie voor

Opdracht : Online nieuws brief Opdrachtgever : Erasmus

Voor Erasmus moest ik een online nieuws brief ontwerpen.Ik heb dus in de huisstijl van Erasmus de nieuwsbrief ontworpen en laten goed keuren door mijn stagebegeleider. Aangezien wij het hier niet online kunnen zetten en de brief werkend kunnenmaken ( Je moet namelijk als je het opgestuurd krijgt via je mail op bepaalde knopjes en links kun-nen drukken.) word het door gestuurd naar iemand buiten het bedrijf die dat wel kan.

Verder is het ontwerp met nep teksten en nep links.

Page 34: Bewijzenmap 2010
Page 35: Bewijzenmap 2010

7Maakt de media-uiting

Opdracht : 1 grote banner 3 kleine banners met verschillende beelden

Ik heb in de stijl van Elite Mode 4 Banners gemaakt. Het moest warm overkomen en het gevoel van herfst en winter moest er ook in terug komen. Ik heb het lekker simpel gelaten omdat de website van Elite mode over het geheel wel simpel is.

Ik heb dus 1 grote baner met een vrouw die iets uit de winter/herfst collectie aan heeft en 3 kleine banners met een villa , brand hout en oude boeken.

Deze banners zijn later op de website van Elite mode geplaatst.

Page 36: Bewijzenmap 2010
Page 37: Bewijzenmap 2010

8Begeleidt uitbestedingen

Email

Van sommige kleine opdrachten mocht ik de uitbestedingen begeleiden. Ik mocht het gemaakte werk dan naar de drukker toe sturen. Het meeste werk wat ik maakte deed ik in een mapje en zorgde fritiof dat het bij de klant kwam. Hier naast zie je een emailtje wat ik naar de drukkerij heb gestuurd.

Drukklaar aanleveren

Ik zorgde dat alles wat ik maakte drukklaar was.Als ik wat naar de drukker moest sturen , stuurde ik het altijd in een pdf versie met alle snijtekens.En als de drukker er om vroeg stuurde ik ook wel een een Certified pdf. Dingen die ik zelf niet moest versturen zet ik ook altijd als pdf met snijtekens in het mapje.

Page 38: Bewijzenmap 2010
Page 39: Bewijzenmap 2010

9Beheert database

Project nummers

Hier naast zie je hoe ik bij GBE de database heb leren te beheren.Ze gebruiken hier projectmappen met project nummers.Elke klant heeft een nummer , Bijvoorbeeld :” Red dolphin 12213”Elk project van deze klant heeft ook een nummer. Zo heeft het project waar ik aan heb gewerkt het nummer 1211.00. Zodra het project meerdere versies heeft wordt het 1211.01 , 1211.02 enz.

De Project nummers gebruiken we zodat je alles weer makkelijk terug kan vinden.

Mappen

Verder verdelen de de mapjes. Zo kan je DEF hebben wat voor defenitief bestaat. Hier staat het laatst gemaakte bestand in. Bij Concept staan alle “schetsen” en als iemand anders aan het project heeft gewerkt moet diegene zijn/haar naam achter het mapje zetten.

Page 40: Bewijzenmap 2010
Page 41: Bewijzenmap 2010

10Beheert hard- en software

Tijdens stage heb ik gewerkt op een Apple i Mac.

Software die ik beheer :

3 llustrator3 Photoshop3 Indesign3 Flash3 Dreamweaver3 Bridge

De software waar ik mee heb gewerkt heb ik niet hoeven installeren. Dit stond allemaal al op de computer.

Adobe 5 Seminar

16-09-10 naar een adobe seminar in Hengelo geweest.Hier werd alles uitgelegd over de nieuwe adobe cs 5. Welke nieuwe features in het programma zitten.Ze lieten zien dat alles eigenlijk veel makkelijker word. Ik heb alles vertelt aan mijn stagebegeleider en ze aangeraden om in de toekomst zeker met Cs 5 te gaan werken.

Page 42: Bewijzenmap 2010
Page 43: Bewijzenmap 2010

11Werkt projectmatig

Bij GBE communicatie werken we met project mappen.(Dit zijn een soort enveloppen)Iedere klant heeft zijn eigen nummer. Bijvoorbeeld 12880.Op de map staan een aantal dingen aangegeven.

3 Naam van klant + Nummer3 Datum van aanmaak3 Soort opdracht + Nummer3 Lever datum3 Contact persoon

Op deze map kun je ook vinden hoeveel uur iemand eraan heb gewerkt.Zo kunnen ze makkelijk de officiele prijs vast stellen.

In deze map stoppen we uiteindelijk al het gemaakte werk , schetsen , voorbeelden ,verstuurde emailtjes zodat we alles gemakkelijk terug kunnen vinden.

Is een opdracht afgehandeld , dan word deze ondertekent door fritiof en kan deze op de stapen met afgewerkte opdrachten.

Page 44: Bewijzenmap 2010
Page 45: Bewijzenmap 2010
Page 46: Bewijzenmap 2010
Page 47: Bewijzenmap 2010

Verbaal communiseren

Allebei mijn stagebedrijven waren heel klein. Communiceren deed je dan ook verbaal.Emailtjes hoef je natuurlijk niet te sturen als je met z’n alle in één kamer zit.Als ik bezig was met een opdacht vroeg ik regelmatig of ik alles goed deed en als ik vragen had dan stelde ik die gewoon.

Gesprek

Bij GBE gingen we regelmatig even rond de tafel zitten om alle opdrachten te bespreken.Hoe ver iemand was en of er nog vragen waren. Bij grote opdrachten gingen we met z’n alle zitten om even goed te brainstormen.

Email

Met klanten sprak ik meestal over de email. Ik mailde de dingen door die ik had gemaakt en kreeg dan feedback over wat ze er van vonden.

Telefoon

Als ik alleen op kantoor was deed ik het communiseren ook vaak via de telefoon. Bij D’article heb ik ook regelmatig engels moeten spreken.

12Communiceert tijden werkproces

Page 48: Bewijzenmap 2010
Page 49: Bewijzenmap 2010

Feedback

Zoals je bij competentie 12 heb kunnen lezen , gingen we bij GBE ongeveer 1 x in de week met z’nalle rond de tafel zitten. We namen dan door wat er nog gedaan moesten , wie dat moest doen,hoe die gene dat moest doen en wanneer het af moest zijn. Ook konden we elkaar dan feedback geven op het gemaakte werk.

Opzet

Grote klanten hebben meestal al een hele huisstijl. Dus bij de meeste opdrachten maakte Fritiofeen opzet en deed ik de rest. Hij legde helemaal uit hoe het er precies uit moest zien , welke kleuren , lettertype , logo’s en foto’s ik moest gebruiken. Hij zette later eventueel de goede tekst erin.

13Werkt samen

Page 50: Bewijzenmap 2010
Page 51: Bewijzenmap 2010

Philadelphia zorg

Bij D’article hebben Andrew en ik samen aan een boekje gewerkt van philadelphia zorg. Ik mocht de voorkant en een krant voor de binnenkant ontwerpen en andrew deed de rest van het boekje. Samen hebben we de leukste voorkant uitgezocht.

Hier naast kun je zien welke het uiteindelijk is geworden. Deze vonden Andrew en de klant het mooist aangezien alle kleuren van de huisstijl erin zitten.

13Werkt samen

Page 52: Bewijzenmap 2010
Page 53: Bewijzenmap 2010

14Ontwikkelt beroepscompetenties

Ontwikkelen

Door bij 2 bedrijven stage te hebben gelopen heb ik voor mezelf besloten om na het grafisch lyceum door te gaan leren. Wat ik merkte is dat ik telkens niet breed genoeg dacht bij opdrachten en dit wil graag een beetje gaan leren.

Seminar

Op 16-09-10 ben ik met delano van der geest naar een seminar geweest in Hengelo.Dit stond ook allemaal bij competentie 10. Hier heb ik onwijs veel nieuwe dingen geleerd over de adobe creative suit software

Contact met klasgenoten

Door middel van mailen heb ik veel contact gehouden met klasgenoten. Wie lieten elkaar zien wat we hadden gemaakt en zo kwam ik dan ook weer op ideeën voor andere projecten. We spraken ook regelmatig met elkaar af om gezellig te kletsen over stage.

Solliciteren

Solliciteren verliep bij de 1e periode stage niet zo heel moeilijk. Veel bedrijven die mij leuk leken za-ten helaas al vol maar zo heb ik wel geleerd om wat verder te kijken en niet het bedrijf op de website te beoordelen. Na 1 sollicitatie gesprek ben ik aangenomen bij D’article.De 2e stage periode verliep helaas wat moeilijker aan gezien het bedrijf waar we waren aangenomen in de vakantie failliet was gegaan en weer op het laatste moment opnieuw moesten gaan zoeken.Door middel van het stage bureau ben ik na een sollicitatie gesprek bij GBE aangenomen.

Page 54: Bewijzenmap 2010
Page 55: Bewijzenmap 2010

Plan van aanpak

De dingen die ik maak moeten er zo mooi mogelijk uit zien. Daarom werk ik ook volgens een plan van aanpak. Zo kom je ook niet in de knoop met de tijd waardoor je iets moet afraffelen.Elke keer als ik wat schets liet ik het zien aan mijn stagebegeleider en vragen om feedback.Dat verwerkte ik en ik liet het net zo vaak zien tot het goed was. Dan begon met met het uitwerken en daar hadden we precies het zelfde verhaal “net zo vaak laten zien en vragen om feedback tot het goed is”

Elke week rond de tafel

In het gesprek wat we elke week hadden praatte we dan ook over het gemaakte werk en of er nog ideën waren. Soms keek ik voor inspiratie op andere sites hoe andere mensen zo’n product maakten.Ik gebruik hiervoor vaak www.logopond.com en www.deviantart.com

Nette werkplek

En natuurlijk elke middag voordat ik naar huis ging weer netjes mijn werkplek op orde maken, want een schoon bureau werkt het beste !

15Draagt zorg voor kwaliteit

Page 56: Bewijzenmap 2010
Page 57: Bewijzenmap 2010

16Stelt een ondernemingsplan op

OndernemingsplanEen echt ondernemingsplan heb ik bij beide stages niet kunnen opstellen omdat dat op moment niet nodig was.

Op de hoogte blijven

Wel bleef ik op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van producten en de concurentie. We kregen bij GBE namelijk een blad binnen genaamt adformatie.In dit blad kon je goed zien wat de concurentie deed.

Page 58: Bewijzenmap 2010
Page 59: Bewijzenmap 2010

Promoot het bedrijf

Bij d’article liep ik regelmatig in een shirt van D’article zelf. Als we naar evenementen gingen had ik deze aan maar ook in mijn vrije tijd had ik dit shirt soms aan ( bij het sporten bijvoorbeeld ).Op hyves heb ik voor D’article het evenement Den Haag en Handicap gepromoot en er voor gezorgd dat er zoveel mogenlijk mensen bij dit evenement aanwezig waren.Voor de rest promoot ik het bedrijf waar ik zit een beetje op hyves , twitter en facebook.Dit namelijk wel de makkelijkste manier op te laten merken hoe leuk het bedrijf is waar je bij zit.

Onderhoudt contacten met klanten

Contact onderhouden met klanten doet Michiel voornamelijk. Hij belt en emailt klanten regelmatig.Ze sturen soms ook een folder of kaartje als een soort van herinnering.

Opdrachten Werven

Opdrachten krijg ik niet direct van de klant. Fritiof krijgt als eerst een de vraag binnen voor een opdracht. Als hij vind dat de opdracht goed bij mij past , geeft hij de opdracht aan mij.

Financiële Administratie

Financiële administratie mag ik als stagiare niet doen. Dit is het werk van Michiel en Fritiof bij GBE.Het enige financiële wat ik heb kunnen doen is bij D’article de lunch kopen en zorgen dat de bonnetjes voor de administratie goed opgeboren werden.

17Voert ondernemerstaken uit

Page 60: Bewijzenmap 2010