Bewijzenmap Stage

of 19 /19
Bewijzenmap Josie Boog - 65496 - v3h1

Embed Size (px)

description

Bewijzenmap by Josie Boog, v3h1 65496

Transcript of Bewijzenmap Stage

 • Bewijzenmap

  Josie Boog - 65496 - v3h1

 • Reality is wrong. Dreams are for the real.- Tupac Shakur, 16 juni 1971 / 13 september 1996

  Hallo, ik ben Josie Boog en ik volg de opleiding media vormgeven aan het Grafisch lyceum in Rotterdam. Op dit moment zit ik in het 3e jaar en loop ik stage. Ik ben 19 jaar en ik woon in een klein dorpje genaamd Oostvoorne.

  Januari 2013 begon ik met mijn eerste stage bij Tibo Media in de spaanse polder. Hier heb ik wat verschillende opdrachten gedaan. Ik heb onder andere huisstijlen en flyers ontworpen. Het bedrijf richt zich vooral op muzikale artiesten en bijvoorbeeld bekende voetballers. Er waren leuke opdrachten en gezellige collegas, ondanks dat heb ik besloten om mijn stage periode daar niet af te ronden en ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe stage plek.

  Ik ging op zoek naar een tweede plek die geschikter was voor mij. Na-tuurlijk wist ik dat dit geen makkelijke opdracht zou zijn. Pas na een maand kon ik terrecht bij een nieuwe plek: De Albeda scholingswin-kel. Hier is de sfeer heel goed en er lopen veel stagiares rond. Ieder-een is erg behulpzaam maar je moet wel heel zelfstandig kunnen werken.

  De afgelopen maanden heb ik veel geleerd. Niet alleen op grafisch ge-bied maar ik heb ook veel geleerd in de praktijk. Ik weet nu hoe het kan gaan in de praktijk en dat je vooral op je gevoel dingen moet oplossen.

  Ik heb als thema California gekozen omdat ik na mijn stage graag 2 maanden naar Amerika wil. Veel plezier met het lezen en bekijken van mijn bewijzenmap. - Josie

  VOORWOORD

 • 1.1 Beoordeelt opdracht, adviseert opdrachtgever. 1.2 Maakt een plan van aanpak 1.3 Maakt concept 1.4 Maakt ontwerp 1.5 Presenteert het ontwerp. 2.1 Bereidt de realisatie voor 2.2 Begeleidt uitbestedingen 2.3 Maakt de media uiting 2.4 Beheerd hard- en software 2.5 Beheerd database 3.1 Stelt ondernemings-plan op 3.2 Promoot het bedrijf 3.3 Regelt financiele zaken

  iNhoud

 • Boordeelt opdracht, adviseert opdrachtgeverik kreeg de opdracht om een logo en huisstijl te onwerpen voor een snackbar die omgebouwd zou worden door een nieuwe eigenaar.De klant had een beeld in zijn hoofd dat hij graag uitge-werkt zou willen zien. Hij had als voorbeeld Mac Donalds en liet een website zien van een luxe broodjeszaak. Hij wilde graag de kleuren groen en geel in zijn huisstijl terug zien.

  Ik begon met het ontwerpen van het logo en liet wat voorbeel-den zien aan de opdrachtgever. Ik had dus zelf contact met de klant want deze kwam regelmatig langs. Een specifiek logo vond hij er uitspringen en ik ben daar variaties op gaan maken. Ik heb hem ook geadvisieerd wat mooie kleuren zouden zijn voor de buitenkant van het pand. Ik heb izijn pand gephotoshopt met de kleuren die ik teinten groen en geel die ikzelf mooi vond passen bij zijn idee. Zo kreeg hij een goed beeld van wat ik bedoelde.

  Nadat ik hem heb geadvisieerd ben ik enthousiast begonnen met schetsen te maken voor het logo voor de nieuwe patatzak. Al snel wist hij welk logo het zou worden en zo kwamen wij dus binnen de afgesproken tijd aan een vaste huisstijl en logo.

  1.1

 • Plan van aanpak Een plan van aanpak is iets wat je eigenlijk nooit mag over-slaan als je een opdracht goed wil aanpakken. Het belangerijk-ste is dat de klant weet wat je doet en wat je gaat doen. Daar-door is het bij een opdracht nodig dat je eerst een plan maakt. Een stappenplan heb ik vaak gebruikt bij het maken van ontwer-pen. Ik ben er ook achter gekomen dat dit veel sneller werkt.

  Bijvoorbeeld bij het plan van aanpak voor 7signs was dit heel erg belangerijk. STAP 1: Vooronderzoek:- Communiceer met de opdracht gever, luister goed naar wat de klant graag terug wil zien in zijn ontwerp en maak nottities.- Verzamel beeldmateriaal zoals fotos, lettertypen en kleuren- Maak een moodboard die je kunt presenteren aan de klant zodat jullie kunnen kijken of jullie op 1 lijn zitten voordat je het echte ontwerp gaat maken.

  STAP 2: Schetsen. Ik heb gemerkt dat schetsen erg belang-rijk zijn bij het plan van aanpak. Bewaar de schetsen zo-dat je kan terug kijken naar je eigen ideeen.en met de op-drachtgever kunt bespreken wat jou het meeste aanspreekt. Luister hierbij goed naar de feedback van de opdrachtgever.

  1.11.2

  STAP 3: Ontwerp. Nadat ik alle moodboards en schetsen heb doorgenomen metde opdrachtgever is het tijd voor het echte werk: het ontwerpen.Hierbij kijk je goed naar je notities,, schesen en alles wat de opdracht ge-ver aansprak. Het gekozen ontwerp (schets) werk ik in deze fasenetjes uit in indesign, photoshop of illustrator. Tijdens deze fasevraag ik veel aan collegas en soms laat ik mijn ontwerp aan deopdrachtgever zien. Zodra de klant helemaal tevreden is kan het netjes in de juiste vorm aangeleverd worden

 • Maakt concept

  Bij mijn 1e stage plek wilde mijn stage begeleider een kle-dingmerk opzetten. De naam wist hij al : 7 signs. Hij had wel een idee in zijn hoofd maar hij wilde graag zien wat ik mooi vond qua kleding, ontwerpen en kleuren. Hij zei dat mijn kledinsmaak hem erg aansprak. Ik vond het een leuke uitda-ging want ik hou heel erg van mode. Ik heb verschillende mood-boards voor hem gemaakt met verschillende stijlten en kleuren.

  Met deze opdracht heb ik heel veel vrijheid gekregen. Nadat ik mijn moadboards heb laten zien vertelde hij mij wat hij wel en niet mooi vond. Hij vertelde mij dat hij een exclusief mertk wilde starten. ik mocht samen met mijn collega verschillende exclusieve kleding winkels gaan intervvieuwen in Rotterdam. Ik heb veel nut-tige informatie aan mijn opdrachtgever kunnen geven en zo kon hij goed beslissen wat voor kleding hij wilde laten maken. Ik heb dus best veel tijd en werk gestoken in het concept voor 7 signs.

  1.3

 • Maakt ontwerpHet maken van een onwerp begint bij het einde van een verzonenn concept. Je verzamelt de schetsen, beeldmateriaal en al het voor-onderzoek wat je hebt gebrikt bij het maken van een concept. Bij het logo van Greenlight autorijschool heb ik veel schetsen gemaakt.

  Uiteindelijk is er 1 goed gekeurd door mijn praktijkop-leider. Die heeft mijn logo doorgestuurd naar een colle-ga die de puntjes op de i zette. Hij maakte de logo druk-klaar en zo kon hij naar de drukker om gedrukt te worden.

  1.4

 • Presenteert het concept en/ of ontwerp

  Ik kreeg een spoedopdracht van mijn praktijkopleider. Ik moest voor een klant brevetten maken voor een sportdag voor kleine kin-deren. Op deze sportdag konden ze diplomas halen. Deze diplomas moesten snel ontwerpen worden en ik kreeg de taak om dit te doen.

  De brevetten waren snel af en ook gelijk goed gekeurd. De ont-werpen moesten eerst gepresenteerd worden aan de stagiares en hun praktijkopleider die over de communicatie gaan. Zij wisten meer over de eisen van de klant en het ontwerp. De brevetten wa-ren snel goedgekeurd en konden naar de klant gestuurd worden.

  1.41.5

 • Bereidt realisatie voor

  Voor de drieluik van een evenement voor iIgucini moest ik veel voorebereiden. De logos, de teksten, de lo-gos en de afbeeldingen die in de drieluik moesten staan.

  Zelfs de artiesten die op het evenement zouden komen moest ik voor de zekerheid achterhalen. Nadat ik alle teksten, af-beeldingen en logos heb opgestuurd gekregen kan ik begin-nen met het ontwerpen en het voorbereiden van de realisatie.

  Nadat ik de realisatie heb voorbereidt stuur ik deze door naar de klant zodat deze een goed beeld krijgt van

  1.52.1

  My Sin lingerie Pannekoekstraat 31A 3011 LC Rotterdam010-4046568 www.mysin.nl

  Liekendiek Galateestraat 9-11 3044 EC Rotterdam010 437 35 81 [email protected]

  A&B Living Schiedam en Vierpolders 06-25290583 [email protected] www.abliving.nl

  Picanta Rotterdamsedijk 411/413 Schiedam 010-2733765 [email protected] www.picanta.nl

  Hejud Sieraden Koningsdiep 26 Brielle 06-53886713 [email protected] www.hejud.nl

  Plantenbeurs Woudhoek Geuzenplein 19 3123 CK Schiedam 010-4705894

  Wilso herenmode Hof van spaland 18-21 Schiedam [email protected] www.wilso.nl

  Bij inlevering van deze coupon krijg je 10% korting op de gehele collectie van personelity

  Bij aankoop van lingerie tijdens het evenement Club mix 010 op 15 maart 20% korting.

  Bij inlevering van deze coupon 10% korting op uw aankoop geldig tot eind augustus 2013

  Personelity BoutiqueSchiedamseweg 22B3121 JH Schiedam (Oud-Kethel)010 [email protected]

  Bij inlevering van deze coupon 500,- euro korting bij aankoop van een auto tot 31 Maart 2013

  Bij inlevering van deze coupon 10% korting bij aankoop in de erotheek aan de Rottedamsedijk

  Alleen 15 maart tijdens het evenement Club Mix 010. Bij besteding van 75,- euro aan sieraden een paar handgebor-duurde slippers t.w.v. 17,50 gratis

  Bij inlevering van deze coupon krijgt u maar liefst 20% korting op het gehele assortiment! ( Deze actie is geldig tot 29 maart 2013 en geldt uitsluitend voor vestiging Platenbeurs Woudhoek )

  Tegen inlevering van deze coupon 10 % korting in de shop.

  COUPONS

  Nieuw in Vlaardingen is Club Mix 010 in icugini. Deze avond staat in het teken van fashion, lekkere muziek, mogelijk-heid tot een 3-gangen diner en een mooie beurs met de onderstaande bedrijven. U hoeft niet deel te nemen aan het 3-gangen diner om binnen te komen, u kunt dus ook gewoon een drankje komen doen en genieten van de modeshow, onze beurs en de heerlijke muziek die wij deze avond voor u neerzetten. Programma:-18.30 tot 21.00 3-gangen diner (reserveren kan via reservering: [email protected] 20.00 inloop gasten die niet deelnemen aan het 3-gangen diner- 21.30 modeshow- 22.00-00.00 beurs + dancing

  CLUBMIX 010 CLUBMIX 010

  MODESHOW

  & BEURS

  Gek op ZoetOdinholm 183124 SC [email protected] 484 73 730

  NPS Design Hoogstraat 93 3111 HC Schiedam 0646290614 [email protected] www.npsdesign.nl

  Ultimate styleRingersstraat 21JSchiedam010 462 4510

  Wanneer u voor 31 mei 2013 een feest of partij vastlegd in icugini, krijgt u met deze bon 10% korting op het eten

  Waardebon 5.- bij besteding van minimaal 30.- kortingscode bij besteding: 2013club10 ( code = 1 keer te gebruiken) www.gekopzoet.nl

  Bij inlevering van deze coupon tot eind april 2013 10 % korting op uw aankoop.

  Bij een afspraak voor een metamorfose bij Ultimate Style een fish en Spa behandeling t.w.v. 19,95 gratis

  Dinners on TourSchiedamsedijk 383134 KK Vlaardingen 010 232 70 [email protected]

  Sneakers Liesveld122 3131 CM Vlaardingen 010 2340901 [email protected]

  Tip to toeWestfrankelandsestr 150b Schiedam 010-4271455 [email protected] www.tiptotoe.nl

  ICugini Kon Wilhelminaplein 13 Vlaardingen 0653522903 [email protected] www.i-cugini.nl

  Derme opleidingsinstituut Slagveld 25 3231 AN Brielle 0181-414041 [email protected] www.derme,nl

  Bij aankoop van producten tijdens het evenement Club Mix 010op 15 maart 20% korting.

  Wanneer u voor 31 mei een feest bij ons vastlegd krijgt u met deze bon 10% korting op het drankgedeelte van uw feest

  Opleidingsinstituut Derme biedt u 10 % korting op de 4-daagse cursus sport-massage rug, schouder, nek. Cursusdata vrijdag 5. 12. 19 en 26 april 2013.

  Bij inlevering van deze coupon 7,50 directe kassa korting!

  Me visagieRingersstraat 21j Schiedam06-53531605

  Actie alleen op 15 maart bij het club mix evenement 10% korting bij aankoop van een product

 • 2.12.2

  Begeleidt uitbestedingen

  Contact via de email met een klant is erg belangerijk. Zo kun je duidelijke afsprakem maken voor een opdracht en als er vra-gen zijn of aanpassingen gemaakt moeten worden aan bijvoorbeeld een ontwerpen kan daar over gemaild worden. Het is ook erg han-dig omdat je precies kunt terug lezen wat voor afspraken er gemaakt zijn over een bepaalde opdracht. Tijdens mijn stage bij Tibo Media kreeg ik een eigen email adres: [email protected] Ik heb zelf ook met klanten gemaild over aanpassingen maken en het is ook gebruikelijk om over een akkoord te mailen wan-neer een klant helemaal tevreden is zodat het product naar bij-voorbeeld de drukker kan.

  Ook mailde ik naar mijn praktijkopleider als hij snel iets moest hebben wat op mijn computer stond.

 • Maakt de media-uitingLumey is een club in Brielle. Voor deze nacht club moest ik een paar keer flyers ontwerpen. Flyers voor verschillende evenementen.Deze moesten via een bepaald proces op de website van de Lu-mey gezet worden. Ik heb zelf een paar keer zelf de fly-ers ontworpen en daarna online op de website gezet.

  2.22.3

 • Beheert hard- en software

  Op mijn eerste stageplek heb ik gewerkt op een I Mac van Apple. Tijdens mijn tweede stage werkte ik op mijn eigen MacBook Pro.

  Software die ik beheer: - Adobe Photoshop- Adobe Indesign- Adobe Illustrator- Adobe Bridge- Adobe flash

  Alle programmas die ik tijdens mijn stage heb gebruikt waren al geinstelleerd. Ook kon ik goed omgaan met de scanners, printers en foto toestellen die ik heb mogen gebruiken op mijn stageplekken.

  2.4

 • Houdt het archief bijBij mijn 1e stageplek bij Tibo media maakte wij gebruik van Base-camp. Dit is een website waar je je kunt aanmelden als bedrijf, je kunt vaste klanten voorstellen een account aan te maken zodat je opdrachten makkelijk online kan bespreken. Zo kun je ook mak-kelijk een ontwerp presenteren en de klant kan dan feedback geven. Zonder dat je heen en weer hoeft te mailen en te bellen. Basecamp werkt heel snel en gemakkelijk.Ook heb ik gebruik gemaakt van het archief, hier staan alle klantnamen, jaargetallen en opdrachten in mapjes. Dit werkt ook heel fijn en georganiseerd. Hierdoor heb je een duidelijk overzicht als je bijvoorbeeld snel iets moet opzoeken.

  Ik had bij beide stageplekken snel door waar alles stond om-dat bij beide stageplekken alles netjes georgansieerd was.

  2.42.5

 • Maakt een plan voor het starten van een ei-gen bedrijf Persoonlijke gegevens

  Naam: Josie BoogGeslacht: vrouwAdres: Goudhoekweg 6Postcode: 3233 AM Woonplaats: OostvoorneTelefoonnummer: 0653413987E-mailadres: [email protected]: 12-06-1993 Nationaliteit: Nederlandse Burgelijke staat: Nederland Opleiding(en): Grafisch vormgeven (MBO)Werkervaring: Stage gelopen bij Tibo Media

  2.5

  Persoonlijke motieven:Ik ben sinds 2010 bezig met vormgeven. Ik ben erachter dat dit echt mijn passie is en geniet elke dag nog van het vak. Mijn opleiding op het Grafisch Lyceum in Rotterdam heb ik afgerond en nu wil ik graag verder met freelance werk. Een eigen kantoor en werknemers is erg belangrijk.

  Sterke punten

  MarktgerichtheidZelfstandigheidDoorzettingsvermogenCreativiteit

  Zwakke punten

  Slecht in adminis-tratieDominantieSociale orintatie

  3.1

 • De onderneming

  Handelsnaam : Josie MediaInschrijvingsnummer Kvk : 229384040Rechtsvorm : EenmanszaakWie doet de administratie? Entrepreneur Consultancy bvTarief omzetbelasting : 21 %Frequentie van betalen omzet belasting BTW nummer : Per maandLeveringsvoorwaarden geregeld? NeeVergunningen Subsidies : GeenVerzekeringen: collectieve zorgverzekering, bedrijfsrechtsbijstandverzekering brandverzekering, een gebouwenverzekering en een elektronicaverzekering.

  Idee

  Het idee is om een eigen zaak te beginnen die gespecialiseerd is in grafische vormgeving.

  Markt in beeld Ontwikkelingen:

  Niet beinvloedbare sector:Mensen die geen onderneming hebben waar een huisstijl of website voor nodig is. Beinvloedbare sector: Mensen die een eigen onderneming aangaan en daarvoor een huisstijl of website nodig hebben.

  Omschrijving doelgroep

  De doelgroep van deze onderneming zijn mensen die een eigen onderneming beginnen en voor kwaliteit willen betalen. We richten ons vooral op grote evenementen zodat we meer bekendheid krijgen.

  Concurentie

  Overal zitten grafische bedrijven of mensen die grafisch werk verrichten tegen een mooie prijs. Daarom is het zobelangrijk je te onderscheiden van de anderen.

  Oplossingen:

  Sterktes Zwaktes Kansen BedreigingenPersoonlijke band met de klanten

  Nog geen naamsbekend-heid

  Groei in moo-ie vormgeving grote even-ementen

  De crisis. Mensen willen minder uit-geven

  Hoe ga ik hiermee om? Hoe ga ik hiermee om? Hoe ga ik hiermee om? Hoe ga ik hiermee om?Keuze: Behouden Een persoonlijke band is erg bel-angrijk. De klant moet zich begre-pen gevoelen. Ik wil ze voor een groot deel be-trekken bij het ontwerp process

  Keuze: Versterken

  Ik probeer mijn naam zo snel en goed mogelijk rond te laten gaan via social media en mond op mond

  Keuze: Aanvallen Ik ga proberen grote klanten te pakken in deze branche

  Keuze: Accepteren Wel ga ik mensen proberen redeli-jke prijzen aan te bieden. Of ac-ties met prijzen korting

 • Product

  Ik help mensen onder andere aan:Websites Videos Flyers Huisstijlen VisitekaartjesLogosPosters

  Personeel

  Voor de eerste drie jaar wordt geen personeel aangenomen.

  Doelstellingen

  Mijn missie is mensen een stap verder te helpen met een aantrekkelijke en goede vormgeving om zo klanten te werven. Waardoor ze met meer zelfvertrouwen aan hun onderneming kunnen beginnen.

  Kwantiteit Het is moeilijk om een schatting te maken van wat er ongeveer wordt om gezet omdat je niet van te voren kan bepalen wat voor klaten er langs komen. Een website kost meer tijd en geld dan bijvoorbeeld een logo.

  Kwaliteit

  Omdat ik freelance werk kan ik mijn eigen tijden bepalen.

 • Promoot het bedrijfOm mijn bedrijf te promoten heb ik een advertentie op facebook ge-plaatst. Ik weet dat er veel studenten van het Grafisch Lyceum een leuke en leerzame stageplek zoeken voor volgende periode. Om hen een handje te helpen heb ik wat informatie in de advertentie ge-zet met een link naar de website van de Albeda Scholingswinkel in de Nieuwe Binnenweg. Ik heb al veel positieve reacties gekregen en heb deze studenten uitgelegd hoe leuk en fijn de stageplek is.

  2.53.2

 • Regelt administratieve zakenOm mijn bedrijf te promoten heb ik een advertentie op facebook ge-plaatst. Ik weet dat er veel studenten van het Grafisch Lyceum een leuke en leerzame stageplek zoeken voor volgende periode. Om hen een handje te helpen heb ik wat informatie in de advertentie ge-zet met een link naar de website van de Albeda Scholingswinkel in de Nieuwe Binnenweg. Ik heb al veel positieve reacties gekregen en heb deze studenten uitgelegd hoe leuk en fijn de stageplek is.

  3.23.3

 • The end

  Ik heb deze stage periode veel geleerd. Misschien niet zoveel als dat ik dacht dat ik zou leren maar ik ben wel echt wijzer geworden en weet nu hoe alles te werk gaat in de praktijk. Ik weet nu echt hoe belangerijk het is om dingen te plannen en hoe belangerijk een goede werk sfeer is. Helaas heb ik ook de minder leuke kant van het grafische vak gezien maar hierdoor ben ik mezelf wel beter gaan leren kennen en weet ik nu iets beter waar ik mee verder wil en waar mijn toekomst ligt. Stage is echt een zoektocht naar wat je wilt en om zelf te kijken hoe je met bepaalde situaties omgaat.

  Als ik eerlijk ben vind ik school leuker en ben ik blij als ik dalijk aan mijn eindproject mag gaan beginnen. Maar toch heb ik wel zin in mijn 2e stage pe-riode bij een fotostudio in Rotterdam. Afgelopen stage periode was erg rom-melig en ik ben toe aan een nieuw begin. Maar nu eerst, fijn vakantie vieren!

  zelf Reflectie