Beschouwing / van een gouverneur 2008

36
Beschouwing / Uitgangspunten voor een (nog) evenwichtig(er) en kwaliteitsvol(ler) Limburgs ziekenhuisland- schap van een gouverneur

description

Uitgangspunten voor een (nog) evenwichtig(er) en kwaliteitsvol(ler) Limburgs ziekenhuislandschap

Transcript of Beschouwing / van een gouverneur 2008

Page 1: Beschouwing / van een gouverneur 2008

Beschouwing /

Uitgangspunten voor een(nog) evenwichtig(er)en kwaliteitsvol(ler)Limburgs ziekenhuisland-schap

van een gouverneur

Page 2: Beschouwing / van een gouverneur 2008

Limburgse ziekenhuizen, een sterk merk 5Samenwerking binnen en buiten Limburg 6Universitair kennisnetwerk over de provinciegrens heen 9Artsen, sleutelrol binnen de ziekenhuizen 10Tekort gekwalificeerd verplegend personeel 12Patiëntveiligheid als speerpunt voor Limburg 13Facilitair management: inspanningen delen kan leiden tot winst 15Life sciences: Europese en Limburgse prioriteit 16Naar een beursgenoteerd ziekenhuisaanbod, of juist niet? 17Slot 18En hoe nu verder? 18

Page 3: Beschouwing / van een gouverneur 2008

ZiekenVirga Je

SalvaSint-

RegionaalMar

Ziekenhu

Beschouwing / van een gouverneur

Page 4: Beschouwing / van een gouverneur 2008
Page 5: Beschouwing / van een gouverneur 2008

Uitgangspunten voor een (nog)evenwichtig(er) en kwaliteitsvol(ler)Limburgs ziekenhuislandschap p.5

Bijlage: Beknopte voorstelling vande Limburgse ziekenhuizen p.23

Beschouwing / van een gouverneur

Page 6: Beschouwing / van een gouverneur 2008

Uitgangspunten voor een (nog)evenwichtig(er) en kwaliteitsvol(ler)Limburgs ziekenhuislandschap

Page 7: Beschouwing / van een gouverneur 2008

Limburgse ziekenhuizen,een sterk merk

De gezondheidszorg is een groeisector met ook een stijgendeconomisch belang. De ziekenhuizen zijn hierin belangrijke spelers,ook op het vlak van tewerkstelling (1).In een maatschappelijke context waar de economische vooruitgangsterk bepaald wordt door de aanwezigheid van kennis zijn netwerkenerg belangrijk. Netwerken en samenwerking tussen kennis- enonderzoeksinstellingen, bedrijven, financiers en overheden bevorderenimmers de uitbouw van een kenniseconomie.Een kenniseconomie wordt sterk gestuurd door haar evolutie op vlakvan technologie en innovatie.

Ook in de gezondheidszorg en de organisatie ervan vinden de evolutiessteeds sneller plaats.De overheid structureert de zorg in de ziekenhuizen steeds meer viazorgprogramma’s waaraan specifieke vereisten gekoppeld worden.– Het kunnen blijven aantrekken van diverse “zorgprofessionals”

(artsen, verpleegkundigen, ziekenhuisapothekers, …) en hetontwikkelen van multidisciplinaire benaderingen, zowel in deziekenhuizen als met andere zorgvoorzieningen, zijn belangrijkeuitdagingen.

– De veroudering van de bevolking zal een steeds grotere impactkrijgen op de gezondheidszorg.

– De budgettaire context waarin de zorg gefinancierd moet worden,zal steeds meer expliciet worden t.a.v. de efficiëntie en effectiviteitervan.

Zowel vanuit de financierende overheden op Vlaams en federaal niveauals vanuit de ziekenhuizen zelf vraagt gezondheidsbeleid eenanticiperen op vragen en behoeften van patiënten, op de regio en op

(1) Uit de RSZ-tewerkstelling(loon- en weddetrekkenden)in ziekenhuizen in Limburgop 31-12-2005 blijkt dat er intotaal 1 900 mannen en 8335 vrouwen of in totaal 10235 tewerkgestelden zijn(bron: RSZ met verwerkingdoor ERSV-Limburg)

Uitgangspunten voor een (nog) evenwichtig(er)en kwaliteitsvol(ler)Limburgs ziekenhuislandschap

5

Beschouwing / van een gouverneur

Page 8: Beschouwing / van een gouverneur 2008

technologische ontwikkelingen. In het gezondheidsbeleid vertaalt zichdat in een evolutie van het denken in structuren, over processen naarresultaten – en dit vanuit het zorgtraject van de patiënt waarin dehuisarts een belangrijke rol vervult.Het verzekeren van kwaliteit in de zorg moet hierbij de hoofdprioriteitzijn.Ook in Limburg is dit een belangrijke uitdaging.

Voorliggende uitgangspunten nodigen uit tot een opengedachtewisseling over de strategische toekomstopties voor deLimburgse ziekenhuizen. We moeten ons hierbij de vraag durvenstellen: wat doen we goed, maar wat kan nog beter? En, wat wil deLimburger: de Limburgse arts en – vooral – de Limburgse patiënt?

Samenwerking binnen en buitenLimburg

Samenwerking is het sleutelwoord voor het Limburgseziekenhuislandschap.De afgelopen jaren werden gekenmerkt door talrijke fusies in deziekenhuiscontext. Het Mariaziekenhuis te Overpelt, hetVesaliusziekenhuis te Tongeren, het Sint-Trudoziekenhuis te Sint-Truiden, het Ziekenhuis Maas en Kempen te Bree-Maaseik en hetziekenhuis Oost-Limburg te Genk-Lanaken zijn daarvan sprekendevoorbeelden.De fusie tussen beide ziekenhuizen Virga Jesse en Salvator in Hasseltwordt volop voorbereid. Belangrijk hierbij is dat ook dit fusieproces zospoedig mogelijk kan worden afgerond zodat toekomstgericht aangezamenlijke nieuwe projecten kan worden gewerkt.

Beschouwing van een gouverneur

6

Page 9: Beschouwing / van een gouverneur 2008

De concentratie van zorg in grotere centra manifesteert zich in heelVlaanderen. De regionale ziekenhuizen zijn dan ook bezorgd over hunplaats in het zorglandschap. Het kunnen blijven aanbieden van eenkwalitatieve basiszorg in de nabijheid van de burger is hierbij hunbekommernis, zonder dat dit moet leiden tot een versnippering van hetaanbod. Samenwerkingsverbanden tussen regionale ziekenhuizen engrotere algemene ziekenhuizen kunnen uitkomst bieden.Slagen het ZOL-netwerk en het Hasselt-netwerk er in om een goedpartnerschap te ontwikkelen met de ziekenhuizen in hun netwerk,hetgeen én voor de grotere en de kleinere ziekenhuizen cruciaal is?Het ontwikkelen van dergelijke netwerken vereist een goedeverstandhouding tussen de betrokken besturen, maar vooral een goedeverstandhouding tussen de betrokken medische diensten. Dergelijkesamenwerking kunnen concretiseren in innovatieve structuren ensamenwerkingsmodellen is een grote uitdaging. Vanuit dergelijkesamenwerking dient de toegevoegde waarde van de kwaliteit van dezorgverlening geobjectiveerd te worden (toegankelijkheid, efficiëntie,effectiviteit, tijdigheid, patiëntgestuurd, veiligheid) in goedeafstemming met alle betrokken stakeholders.

Een evenwichtige spreiding van het aanbod is hierbij belangrijk: in ditverband verdient het dossier van de nieuwe vestigingsplaats van hetziekenhuis Maas en Kempen te Maaseik ook bijzondere opvolging zodatde nieuwe site gerealiseerd kan worden binnen de vooropgesteldetiming.

Ook de decentralisatie van een aanbod van psychiatrische bedden naarhet noorden en het oosten van de provincie is in de spreidingsoefeningeen noodzakelijk aandachtspunt.Vandaag stelt zich op dit vlak immers een probleem van geografischespreiding. Maar met de psychiatrische ziekenhuizen zou ook gezochtkunnen worden naar nieuwe zorgconcepten en integratie vangeestelijke gezondheidszorg in algemene ziekenhuizen, in goedeafstemming met de Psychiatrische Afdelingen van de AlgemeneZiekenhuizen. Het maatschappelijk belang van de psychiatrie in de

Uitgangspunten voor een (nog) evenwichtig(er)en kwaliteitsvol(ler)Limburgs ziekenhuislandschap

7

Beschouwing / van een gouverneur

Page 10: Beschouwing / van een gouverneur 2008

zorgsector in het algemeen en de kwalitatieve standaard ervan inLimburg in het bijzonder, zou zich ook financieel moeten kunnenvertalen in de keuzes van aanwending van middelen door de hogereoverheden.

Tussen de netwerken Hasselt en Genk is een goede samenwerkingevenzeer erg belangrijk. Vanuit artsen en ziekenhuizenontwikkelen zich volop dynamieken zowel in relatie met het ZOLals met de Hasseltse ziekenhuizen , als onderling en dit deels ookgestimuleerd door andere overheden of zorgprogramma’s. Eenaantal succesvolle initiatieven werd zo reeds uitgebouwd cfr hetLimburgs Oncologisch Centrum en het Limburgs PET centrum.Mogelijks kan dit ook tot voorbeeld strekken voor andereinitiatieven zoals de samenwerking aangaande het zorgprogrammaB ivm reproductieve geneeskunde, …?

Competitie binnen Limburg en over de provincie- en landsgrenzenheen, is nodig want dit kan gunstig zijn voor de patiënt en het biedtook voldoende stimuli om te blijven groeien – niet enkel kwantitatiefmaar ook kwalitatief – in een door kennis aangedreven economie enmaatschappij.

Samenwerking en evenwichtige afspraken tussen de Limburgsenetwerken zijn evenwel nog meer noodzakelijk in goed partnerschapmet de universiteiten. Ziekenhuizen zijn in dit verband “concollega’s”waarbij de concurrentie en collegialiteit in een gezond evenwicht totelkaar staan.

Is de formalisering van dergelijke medische universitaire cluster –naar Antwerps voorbeeld - een optie? Kan dit worden voorbereid in eengezamenlijk Limburgs platform van ziekenhuizen? Behoort eensamenwerkingsovereenkomst waarin het kader wordt gecreëerdwaarbinnen de betrokken organisaties met elkaar structureel willensamenwerken in Limburg, tot de mogelijkheden? Kunnen via eenLimburgs platform gezamenlijk posities worden voorbereid t.a.v.

Beschouwing van een gouverneur

8

Page 11: Beschouwing / van een gouverneur 2008

Leuven en – desgewenst samen met Leuven voorbereid - mogelijk optermijn naar Maastricht-Aken?

Belangrijk is in elk geval dat de Limburgse patiënt – klant vanuit eengedragen consensus over het evenwichtig gespreid medisch aanbodgeïnformeerd wordt waar hij of zij de beste zorg kan krijgennaargelang de aard, de acuutheid en het specialisme van deaandoening.

Universitair kennisnetwerk over deprovinciegrens heen

Binnen onze kennismaatschappij vertaalt de samenwerking tussenziekenhuizen en universiteiten zich niet enkel naar eenverwijsnetwerk tussen de partners binnen de samenwerking maar ooknaar een kennisnetwerk voor uitwisseling van kennis tussen departners. Het kunnen aanbieden van universitaire diensten inLimburgse algemene ziekenhuizen is hierbij aangewezen in een goedgeëxpliciteerde context. Vanuit de UZ Leuven werd hiervoor eennetwerkconcept uitgewerkt.

De inbedding in een grote universitaire cluster biedt hierbijopportuniteiten voor Limburg: een samenwerking rondwetenschappelijk onderzoek en opleiding mits duidelijk afgesprokenkwaliteitscriteria moet hierbij mogelijk zijn. Belangrijk hierbij is deintentie die op dat vlak tussen de Katholieke Universiteit Leuven ende Universiteit Hasselt in een samenwerkingsakkoord wordtopgenomen: “Zowel de UHasselt als de KULeuven hebben belangrijkesamenwerkingsverbanden met het Ziekenhuis Oost-Limburg inGenk en het Virga Jesse-Ziekenhuis in Hasselt. In het kader van de

Uitgangspunten voor een (nog) evenwichtig(er)en kwaliteitsvol(ler)Limburgs ziekenhuislandschap

9

Beschouwing / van een gouverneur

Page 12: Beschouwing / van een gouverneur 2008

strategische samenwerking tussen beide universiteiten zalonderzocht worden hoe vanuit deze samenwerking een meerwaardekan ontstaan, in het bijzonder voor wat betreft de uitbouw vanbepaalde Universitaire diensten in de genoemde ziekenhuizen. Dezediensten zullen in samenwerking met de faculteiten Geneeskundevan de KULeuven en de UHasselt worden uitgebouwd” (2).

Door de euregionale strategische ligging van Limburg kan ook eensamenwerking tussen de universitaire cluster Leuven-Limburg metde universitaire cluster Maastricht(-Aken) verder onderzocht worden.Het Universitair Centrum Maastricht is vragende partij om degeplande samenwerking met Aken uit te breiden naar Limburg(Leuven) (3). Een euregionale universiteit met centres of excellence enbijhorende health regions op meerdere locaties is hierbij voor heneen streefdoel. Samenwerking impliceert dan evenwel meer danmeewerken.

Afstemming tussen de diverse universitaire medische clusters inEuropees verband dient zich op termijn voor groteinvesteringsprojecten hoe dan ook aan. De artsen die met hun relatietot de patïent – klant de corebusiness vormen van de ziekenhuizen,spelen hierin – uiteraard – de meest beslissende rol.

Artsen, sleutelrol binnen deziekenhuizen

Ziekenhuizen streven naar een zorgaanbod op hoog niveau. Deverwachtingen van de patiënt en de huidige comfortstandaard roepeneveneens nieuwe noden in het leven waaraan huidige en toekomstigeziekenhuisconcepten moeten beantwoorden. De trend naar verkorting

(2) Uittreksel uit de overeen-komst die wordt afgeslotentussen KUL en UH; zoalsontvangen van de rector, deheer Luc De Schepper n.a.v.het oriënterend gesprek dd.23 februari 2008, met tekst-bevestiging op 28 april 2008.Noot: met Virga Jesse Zie-kenhuis Hasselt wordt viade in voorbereiding zijndefusie ook Salvatorzieken-huis Hasselt verstaan

(3) In mei 2007 bracht decommissie Hermans, die in

december 2006 werd inge-steld door de Gedeputeerdestaten van Limburg, een ad-vies uit “De toekomst vanLimburg ligt over de grens,met de Euregio’s als brug-genbouwers tussen de lid-staten”. M.b.t. zorg stelt decommissie voor om voor desamenwerking tussen deacademische ziekenhuizenin de Euregio Maas-Rijn eenproefregio in te richten voorde ziekenhuizen van Akenen Maastricht, om ervaringop te doen met een derge-

lijke samenwerking. Doorde Raden van Bestuur vande ziekenhuizen te Aken enMaastricht werd ondertus-sen reeds gezamenlijk eenhaalbaarheidsstudie uitbe-steed.Op 2 juli 2008 werd het voor-stel van Europese richtlijnrond de patiëntenrechten ingrensoverschrijdende ge-zondheidszorg -2008/0142(COD) - door Euro-pees commissaris voor ge-zondheid de heer Vassiliouvoorgesteld: artikel 15 met

Beschouwing van een gouverneur

10

Page 13: Beschouwing / van een gouverneur 2008

van de ligduur en de toenemende trend naar ambulante behandelingen daghospitalisatie vraagt eveneens een aanpassing van de organisatieen van de “hotel”accommodatie.De uitdaging bestaat erin om het zorgtraject van de patiënt dermate teontwikkelen dat vraagpieken kwaliteitsvol kunnen worden opgevangenen het hoofd kan geboden worden aan de te verwachten medische enandere evoluties.

Artsen vormen de basis, de corebusiness van een ziekenhuis en hebbenvia hun medische zorgverlening het directe contact met de klant, deburger. In de Limburgse ziekenhuizen zijn de artsen overwegendaangesteld als zelfstandige verstrekkers. Nieuwe initiatieven ensamenwerkingsverbanden kunnen alleen maar succesvol zijn als ze ookgedragen worden door de artsen. Een reflectie met de medischedirecteurs en de voorzitters van de medische raden is in de context vanvoorliggende oefening dan ook onontbeerlijk.

Een grote uitdaging hierbij is de financiering van deziekenhuiswerking. Het ziekenhuis is geëvalueerd van een instellingwaar patiënten verblijven naar een medisch-specialistisch bedrijf meteen hoge concentratie van deskundigheid. De gescheidenfinancieringsstroom voor medische zorg en ziekenhuiszorg maakt derelatie tussen artsen en ziekenhuizen als medisch-specialistisch bedrijfniet eenvoudig. Bij een structurele onderfinanciering van deziekenhuizen in het budget van de financiële middelen werpt deoverheid zich – terecht – op als verdediger van de patiënten waardoorhet financieringstekort niet via de patiënten kan worden verhaald.Ziekenhuisdirecties zijn hierdoor genoodzaakt te onderhandelen bijhun geneesheren over de bijdrage in de kosten van het ziekenhuis,waardoor deze laatsten een sterke positie hebben in hetziekenhuisbeleid.

Concrete projecten met voor de artsen direct meetbare resultaten eneen aantoonbare meerwaarde voor het aanbieden van een kwalitatievemedische zorgverlening voor de klant-patiënt moeten hierbij

bepalingen over de Europesereferentienetwerken ver-dient in deze context ver-dere opvolging.

Uitgangspunten voor een (nog) evenwichtig(er)en kwaliteitsvol(ler)Limburgs ziekenhuislandschap

11

Beschouwing / van een gouverneur

Page 14: Beschouwing / van een gouverneur 2008

vooropgesteld worden. Best wordt hierbij gestart met enkele relevanteen concrete projecten:gezamenlijke acties op vlak van het aanbod van gekwalificeerdverpleegkundig personeel, op vlak van patiëntveiligheid en op vlak vanfacilitair management lijken hierbij een toegevoegde waarde op televeren.Tevens is het sterk aangewezen dat er een akkoord komt tussen deLimburgse ziekenhuizen in hun relaties met de medische centra vanhuisartsen (MCH), waar sommige ziekenhuisartsen buiten denatuurlijke ziekenhuisregio activiteiten ontwikkelen in de regio vaneen ander ziekenhuis.

Tekort gekwalificeerd verplegendpersoneel

Het aanbieden van een kwaliteitsvolle en toegankelijkegezondheidszorg en het ontwikkelen van een evenwichtige zorgregiobiedt troeven voor Limburg.In de zorg voor patiënten is het aanbod van kwalitatief hoog geschooldpersoneel belangrijk. Naast de afspraken in universitair verband en deziekenhuizen op vlak van onder meer stagebegeleiding, stageplaatsenen inzet van aan een universiteit verbonden medische staf inziekenhuizen, is ook het aanbod van gekwalificeerd verpleegkundigpersoneel een aandachtspunt.

Kansenbank een troef voor een bijkomend aanbod aan geschooldverplegend personeel?Vastgesteld wordt dat het aandeel allochtonen in de opleidingverpleegkunde beperkt is (4). Het initiatief kansenbank van de provinciewaar op alle niveaus van het onderwijs gefocust wordt op de

(4) Tijdens het academiejaar2006-2007 volgden er 110Limburgse studenten eenprofessioneel gerichte ba-cheloropleiding verpleeg-kunde. Per 1 februari 2007waren er 1012 Limburgseleerlingen ingeschreven ineen 4de graad BSO modulaironderwijs studierichtingverpleegkunde. Van deze1012 leerlingen waren erslechts 25 niet-Belg.Bron:studiecel 2de directie wel-zijn provincie Limburg dd29-2-2008

In het schooljaar 2007-2008hadden van de 306 leerlin-gen in de verpleegopleidingte Genk 304 de Belgische na-tionaliteit. Bron: Oplei-dingscoördinator ReginaMundi Verpleegkunde Genkdd 14 maart 2008In september 2007 waren ervan de 196 ingeschreven stu-denten bij het PIVH 4degraad verpleegkunde 13 in-geschrevenen niet-Belg.Bron: statistieken PIVH dd19 maart 2008

Beschouwing van een gouverneur

12

Page 15: Beschouwing / van een gouverneur 2008

scharniermomenten in de schoolloopbaan van elk kind kan mogelijk depotentiële toename van niet-Belgen in deze opleiding mee stimuleren.

Europese subsidies en navorming, een antwoord op eenknelpuntberoep?Vastgesteld wordt dat ondanks de objectieve feitelijke situatie, hetberoep van verpleegkunde maatschappelijk gezien als minderaantrekkelijk wordt ervaren. Ook de uitstroomcijfers tijdens deopleiding – niet enkel bij allochtonen – wijzen op een probleem. Naasthet opleidingstraject binnen het onderwijs is de verdere vorming bij deindiensttreding en tijdens de professionele loopbaan vanverpleegkundigen eveneens een aandachtspunt.Acties op vlak van de imagobevordering van het beroep vanverpleegkundige, acties in samenspraak met de opleidingsinstantiesen interne kwaliteitsbevorderende vormingsacties kunnen hieroverwogen worden en mogelijk voorbereid worden in samenspraak metde HRM verantwoordelijken van de ziekenhuizen (5).

In navolging van een gelijkaardig initiatief voor ouderenzorg, kanonder impuls van de provincie in een overleg met de betrokkenonderwijsinstellingen en de ziekenhuizen in kaart gebracht wordenwat op het vlak van navorming bij verpleegkundigen in ziekenhuizende verplichtingen zijn van de werkgevers, wat de noden naar nazorgzijn van de werkgevers en kunnen hieruit acties worden voorgesteld (6).

Patiëntveiligheid als speerpunt voorLimburg

Patïentveiligheid in ziekenhuizen streeft naar het voorkomen vanvermijdbare incidenten met schade voor de patiënt. Ondanks de grote

(5) Onderzocht kan wordenof er mogelijkheden voor ac-ties voor knelpuntberoepengevonden kunnen wordenin het doelstelling 2 pro-gramma dat voor 2007-2013door het ESF-agentschapvan Vlaanderen wordt be-heerd en dat beroep doet opsubsidies uit het EuropeesSociaal Fonds.

(6) De betrokken onderwijs-instellingen zijn: de 4degraad verpleegkunde bij deProvinciale Secundaire

School Hasselt, het VrijTechnisch Instituut Has-selt, Regina Mundi Genk ende bachelor verpleegkundebij de Katholieke Hoge-school Limburg en de Pro-vinciale hogeschool Lim-burg.

Uitgangspunten voor een (nog) evenwichtig(er)en kwaliteitsvol(ler)Limburgs ziekenhuislandschap

13

Beschouwing / van een gouverneur

Page 16: Beschouwing / van een gouverneur 2008

evidentie van veilige zorg, is de realisatie ervan een complexeaangelegenheid en derhalve een grote uitdaging. Door de specifiekewijze waarop de zorg gegeven wordt in de ziekenhuizen, maar ook doorde kenmerken van de patiënt en zijn zorgvraag alsook de veelheid vanbetrokken zorgprofessionals, zullen verschillende soorten “errors”ontstaan. Deze errors kunnen aanleiding geven tot vermijdbareincidenten met schade voor de patiënt.

In een Nederlands rapport van 2007 (Wagner en de Bruijne) wordtgesteld dat bij 2.3% van alle opnames in Nederlandse ziekenhuizensprake is van vermijdbare schade. In 2004 waren dit circa 30 000patiënten. 1 735 patiënten overleden in het ziekenhuis tgv eenvermijdbare, onbedoelde gebeurtenis. De impact op deziekenhuisfinanciering als gevolg van vermijdbare schade wordt op 171miljoen euro geraamd (directe kost in het ziekenhuis, los vanschadevergoedingen). In antwoord op een parlementaire vraag steldede Belgische minister van Volksgezondheid dat de situatie in Belgiëwaarschijnlijk vergelijkbaar is met Nederland, maar dat betrouwbaredata hiervan niet beschikbaar zijn (7).Een vergelijkbaar % toegepast op circa 100 000 Limburgse patiëntenzou dan betekenen dat er bij 2 300 patiënten vermijdbare schade is. Hetreduceren van vermijdbare schade in de ziekenhuizen dient dan ookeen topprioriteit te zijn van iedereen die hierbij betrokken is.

Het verwerven van een basisinzicht in het ontstaan van deverschillende soorten errors en de impact van sluimerende gebreken inde organisatie van de ziekenhuiszorg zijn noodzakelijk. Hierbij hoorthet besef dat missen menselijk is en dat mensen hoe dan ook, en dusook in de ziekenhuiszorg, errors zullen (blijven) maken. Eenveiligheidsmanagementsysteem, als onderdeel van een brederkwaliteitssysteem, zou in de ziekenhuizen geïmplementeerd moetenworden.Er is grote nood aan het verwerven van kennis en kunde aangaande depreventie van onveilige zorg in de ziekenhuizen en aan het verderverdiepen van de inzichten.

(7) Vraag nr. 3-2267 van Her-mans aan minister Demotteop 25 februari 2006. Vragenen antwoorden – Senaat,2006)

Beschouwing van een gouverneur

14

Page 17: Beschouwing / van een gouverneur 2008

Op een goed doordachte wijze werken aan patiëntveiligheid kan danook een echt speerpunt worden voor Limburg en de Limburgseziekenhuizen.

Vanuit de federale overheid is er sinds juli 2007 een specifiekecontractfinanciering voorzien voor de uitbouw van patiëntveiligheid inde ziekenhuizen. Nieuwe initiatieven voor 2008-2009 wordenvoorbereid.

Het recent gestarte project “economische aspecten vanpatiëntveiligheid” binnen de Universiteit Hasselt in samenwerkingmet het Ziekenhuis Oost-Limburg, het Virga Jesse-ziekenhuis deKatholieke Universiteit Limburg schept belangrijke opportuniteiten enkan wellicht op termijn uitgebreid worden naar het hele Limburgseziekenhuislandschap. Vanuit dit initiatief kan een uniekeonderzoekscontext opgezet worden in dit complexe werkveld.

Facilitair management:inspanningen delen kan leidentot winst

Op facilitair vlak (aankoop, logistiek, …) en op het vlak vankennisuitwisseling rond algemene management topics (waaronder ookitems van infrastructuurdossiers), kunnen gedeelde inspanningen enkennis- en ervaringsuitwisselingen leiden tot een (financiële)meerwaarde voor elk van de ziekenhuizen. De werkgeverorganisatieszien daarenboven in de kruisbestuiving tussen de ziekenhuizen en debedrijfswereld een mogelijke winst en meerwaarde voor zowel debedrijven als de ziekenhuizen (8).

(8) Doordat alle Limburgseziekenhuizen toegetredenzijn tot het VOKA-netwerk(Kamer van KoophandelLimburg) wordt via de net-werking en belangenbehar-tiging synergie beoogd tus-sen de ziekenhuizen en debedrijven. VOKA heeft eenEuropees project ingediendbij het doelstelling 2 pro-gramma van Vlaanderen2007-2013 dat subsidies ver-leent uit het Europees Fondsvoor Regionale Ontwikke-ling (EFRO) – door toeken-

ning van deze subsidieskunnen additionele en ver-snellende activiteiten wor-den ontwikkeld

Uitgangspunten voor een (nog) evenwichtig(er)en kwaliteitsvol(ler)Limburgs ziekenhuislandschap

15

Beschouwing / van een gouverneur

Page 18: Beschouwing / van een gouverneur 2008

Samen met de facility managers van de Limburgse ziekenhuizen kannagedacht worden over mogelijke gezamenlijke acties. Ook hierkunnen de Limburgse ziekenhuizen de toon aangeven: een efficiënterebesteding van middelen in de back-office-activiteiten moet leiden totmeer mogelijkheden voor investeringen in de direct voor de patiëntgerelateerde zorgactiviteiten.

Life sciences: Europese enLimburgse prioriteit

Life science wordt in de diverse Europese subsidieprogramma’s waarLimburg (mee) aanspraak op kan maken, als speerpuntsector naarvoor geschoven. De projectontwikkeling in dit verband binnen enbuiten de Limburgse provinciegrenzen moet hierbij eenaandachtspunt zijn en kan tevens leiden tot opportuniteiten.Projecten in het kader van Life Tech Limburg.be (9), in het kader vande cluster health en care in Nederlands Limburg en in de grensregioVlaanderen-Nederland in het algemeen verdienen hierbij(proactieve) opvolging.In een samenwerking tussen Limburgse ziekenhuizen, ICT-bedrijvenen spin-off’s van de universiteit Hasselt, kan via de life sciencekenniscluster een project worden ontwikkeld rond een uniformelectronisch medisch dossier, wat verder model kan staan voor eenfederaal of euregionaal project.

(9) Op 23 januari 2008 vondde kick-off plaats kaderendin het actieplan Life sci-ences in Limburg van departners: Universiteit Has-selt, de hogescholen PHL,XIOS en KHLIM, de zieken-huizen Virga Jesse Hasselten ZOL, de Provinciale Ont-wikkelingsmaatschappijLimburg (POM )en hetVlaams Agentschap Onder-nemen (VLAO) en de Lim-burgse Reconversie Maat-schappij Limburg (LRM).Actiepunten zijn: een coör-

dinerend platform en klank-bord, de kenniscluster lifesciences (euregionaal m.i.v.de ziekenhuizen), de incu-bator en een regionaal kapi-taalfonds life sciences van10 miljoen euro bij de LRMBinnen de kennisclusterworden vier concrete projec-ten vooropgesteld: ziekte-markers en diagnostischesystemen, medische tech-nologie en materiaalkunde,ICT in gezondheidszorg,zorgmanagement en oude-renzorg.

Beschouwing van een gouverneur

16

Page 19: Beschouwing / van een gouverneur 2008

Naar een beursgenoteerdziekenhuisaanbod, of juist niet?

De primaire verantwoordelijkheid voor het gezondheidsbeleid en degezondheidszorg voor de Europese burgers berust bij de lidstaten, maarop bepaalde terreinen is samenwerking op gemeenschapsniveauvereist, bijvoorbeeld voor kwesties die verband houden met het vrijeverkeer van goederen, diensten en personen.

Mag gezondheidszorg vermarkt worden?Vanuit efficiëntieoverwegingen kan back-office samen wordengewerkt, waarbij gezamenlijke aankopen voor ziekenhuizen kunnengebeuren. Ook kunnen delen van de logistieke uitbating (gezamenlijk)uitbesteed kunnen worden. Mag de ziekenhuiszorg evenwel ook viaprivate holdings worden beheerd? Kan de toegankelijkheid van de zorgvoor iedereen hierdoor nog gegarandeerd blijven? Nu reeds speelt defor-profit sector in de gezondheidszorg een onomkeerbare rol.Op het terrein van de randvoorwaarden is dit aanvaardbaar, op vlakvan de eigenlijke ziekenhuisuitbating ligt dit wellicht anders.Ook de relaties tussen ziekenhuizen, zorghotels, rusthuizen,mantelzorg, thuiszorg en andere nazorgfaciliteiten verdienen verdereaandacht in een ruimer verband.

De gezondheidszorgstelsels hebben de laatste jaren een enormeontwikkeling doorgemaakt, deels het gevolg van de snelle opkomst vannieuwe technologieën. E-gezondheidszorg, genomica enbiotechnologieën kunnen verbeteringen opleveren op het gebied vanziektepreventie en behandeling, en kunnen bijdragen tot eenverschuiving van ziekenhuiszorg naar preventie en eerstelijnszorg.Hierbij stellen zich evenwel ook ethische uitdagingen (welkeinformatie wordt aan wie ter beschikking gesteld: bijvoorbeeld ook aanverzekeringsmaatschappijen?) (10).

(10) Het ondersteunen van delidstaten en de regio’s bijhet in goede banen leidenvan de innovatie van de ge-zondheidsstelsels is dan ookéén van de acties die voorge-steld worden door de Com-missie in haar witboek “Sa-men werken aangezondheid: een EU-strate-gie voor 2008-2013”

Uitgangspunten voor een (nog) evenwichtig(er)en kwaliteitsvol(ler)Limburgs ziekenhuislandschap

17

Beschouwing / van een gouverneur

Page 20: Beschouwing / van een gouverneur 2008

Via de opvolging van de Europese regelgeving wordt hierop best tijdiggeanticipeerd. Een gezamenlijk Limburgs signaal hierover naar dehogere overheden en hun voorbereidende gesprekstafels is dan ookaangewezen.Ook hierin kan een platform van Limburgse ziekenhuizen eenbelangrijke rol opnemen (11).

Slot

Voorgaande tekst, die werd samengesteld op basis van deaandachtspunten die naar voor werden gebracht in een aantal eersteverkennende gesprekken, werd tijdens een ronde tafelbijeenkomst op19 juni 2008 aan de besturen van de Limburgse ziekenhuizenvoorgelegd.

De Limburgse ziekenhuizen, bij monde van hun voorzitters enalgemeen directeurs, onderschreven de voorliggende uitgangspuntenen gaven aan dat deze uitgangspunten de basis kunnen vormen voorverdere gesprekken en acties met de relevante betrokkenen, nl. degeneesheren, verpleegkundigen, facilitaire, kwaliteits- en humanrecources managers in de Limburgse ziekenhuizen, bedrijven enintermediairen en diverse overheden.

En hoe nu verder?

N.a.v. het overleg over de toekomstige invulling van het zorgaanbodwillen de Limburgse ziekenhuizen unaniem het accent leggen op de

(11) M.b.t. andere overhe-den: in de bilaterale verken-ningsronde kwamen ookeen aantal aandachtspun-ten bestemd voor andereoverheden dan de Europeseoverheden naar voor (o.a. fi-nancieringscriteria, mobili-teitsaspecten/signalisatie,inzet 100-wagen, enz.). Ookdeze aspecten kunnen des-gewenst meegenomen wor-den in de gezamenlijkeoefening die wordt voorge-steld. In dit verband kan te-vens worden vermeld dat in

uitvoering van de beleids-brief 2007-2008 van Vlaamsminister Steven Vanackere,en meer bepaald de intentieom het concept zorgstrate-gie sectoroverschrijdend uitte bouwen om te komen toteen regionale zorgstrategie,het agentschap zorg en ge-zondheid in het voorjaar2008 in overleg trad met deVereniging van de VlaamseProvincies (VVP) om na tegaan of de provincies een rolkunnen spelen bij de uit-werking van een regionale

zorgstrategie voor Vlaande-ren op vlak van ouderen enziekenhuizen. Een nieuweontmoeting hierover tussenhet agentschap en de VVP –luik welzijn - wordt voor hetnajaar 2008 voorzien.

Beschouwing van een gouverneur

18

Page 21: Beschouwing / van een gouverneur 2008

grote uitdaging van kwaliteit van de zorg en de samenwerking binnenen tussen de Limburgse ziekenhuisnetwerken.

De positionering van de regionale ziekenhuizen binnen dezenetwerken, de positionering van de netwerken tav elkaar en tav deuniversitaire kennisnetwerken, de relatie met de medische centra vanhuisartsen en de evaluatie van succesvolle samenwerkingsinitiatievenzoals het Limburgs Oncologisch Centrum, moeten voorwerp zijn vanverder overleg en moeten leiden tot afspraken. In deze afspraken moetonder meer het engagement vervat zitten van de Limburgseziekenhuizen dat zij hun artsen zullen ontraden om raadplegingen tedoen in medische centra gevestigd in een andere regio dan hetziekenhuis waaraan zij als arts verbonden zijn tenzij dit in overleggebeurt tussen de betrokken ziekenhuizen. Daarnaast wordt deLimburgse ziekenhuizen geadviseerd om tijdig in dialoog te gaan metde groep van huisartsen die een medisch centrum starten in de regiovan het ziekenhuis.

Vanuit het perspectief van een goede spreiding/toegankelijkheid in deprovincie moet, in goede afstemming met de PAAZ-diensten inalgemene ziekenhuizen, de samenwerking met de psychiatrischeziekenhuizen verder worden uitgewerkt. Nieuwe zorgconcepten enintegratie van geestelijke gezondheidszorg in algemene ziekenhuizenvormen hierbij mogelijkheden. Een aparte werkgroep rond deze verderuit te werken samenwerking is nodig.

Andere concrete werkpunten zijn verder:– kwalitatieve en kwantitatieve versterking van de opleiding

verpleegkunde:Via een werkgroep met de verpleegkundige directies van deziekenhuizen en de onderwijsinstellingen moet een actieplanworden opgemaakt. Het reeds bestaande overlegplatform tussen deLimburgse ziekenhuizen en de onderwijsinstellingen voorverpleegkunde kan hiervoor als basisstructuur fungeren. Innavolging van het project navorming voor ouderenzorg, kan een

Uitgangspunten voor een (nog) evenwichtig(er)en kwaliteitsvol(ler)Limburgs ziekenhuislandschap

19

Beschouwing / van een gouverneur

Page 22: Beschouwing / van een gouverneur 2008

additionele impuls gegeven worden vanuit het provinciebestuur olvde gedeputeerde bevoegd voor onderwijs.

– patiëntveiligheid:Vanuit de beide ziekenhuisnetwerken rond Hasselt en Genk moetenverder projecten worden opgestart in de ziekenhuizen. De federalecontractfinanciering en initiatieven in overleg met de UniversiteitHasselt bieden hier mogelijkheden.

– bedrijfskundige samenwerking:Vanuit de beide ziekenhuisnetwerken rond Hasselt en Genk moeteninitiatieven worden opgestart met de facilitair verantwoordelijkenvan de ziekenhuizen in samenwerking met intermediairen enbedrijven.

Voor elk van deze werkpunten moeten vanuit de Limburgseziekenhuizen trekkers aangeduid worden. Een covoorzitterschap perwerkgroep (hetzij met regionale verdeling hetzij met verdeling tussengrote algemene en kleine regionale ziekenhuizen) verdient hierbij devoorkeur. Uitwisseling tussen de netwerken via de co-voorzitters ishierbij eveneens noodzakelijk.

Een toelichting over de bij de ziekenhuizen minder gekendefinancieringskanalen kan leiden tot nieuwe opportuniteiten:Door de Limburgse Reconversie Maatschappij kan onderzocht wordenwelke financieringsmogelijkheden er zijn voor de Limburgseziekenhuizen.Een proactieve opvolging van Europese projecten rond life science kandesgewenst verder worden opgenomen met de ziekenhuizen,dekennisinstellingen en de provinciale Europeseprogrammasecretariaten.Aan de kenniscluster life science wordt voorgesteld een project teontwikkelen rond een uniform electronisch medisch dossier in eensamenwerkingsverband tussen de Limburgse ziekenhuizen,ICT-bedrijven en spin-off’s van de universiteit Hasselt.

Beschouwing van een gouverneur

20

Page 23: Beschouwing / van een gouverneur 2008

De werkpunten waarrond naargelang het voorwerp diversesamenstellingen van (sub)werkgroepen actief zullen zijn, en de itemswaarover verder overleg en afspraken nodig zijn, zullen verdergezamenlijk opgevolgd moeten worden. Het provinciebestuur wil dezerol verder opnemen en instaan voor het faciliteren en coördineren vanhet overleg. Een platform - in de samenstelling van de rondetafelbijeenkomst van 19 juni 2008 - kan dit opnemen en kan waar nodigvan daaruit zorgen voor de voorbereiding van gezamenlijke Limburgsestandpunten tav de Vlaamse, federale en Europese overheid of andererelevante actoren.

Samenwerking is en blijft de sleutel voor de Limburgse ziekenhuizenals sterk merk.

Uitgangspunten voor een (nog) evenwichtig(er)en kwaliteitsvol(ler)Limburgs ziekenhuislandschap

21

Beschouwing / van een gouverneur

Page 24: Beschouwing / van een gouverneur 2008

Bijlage

Beknopte voorstelling van deLimburgse ziekenhuizen

Page 25: Beschouwing / van een gouverneur 2008

Ziekenhuis Maas en KempenMgr. Koningsstraat 103680 MaaseikTel 089 50 92 00www.zmk.be

Voorzitter: Koen TorfsAlgemeen directeur: Hans RamaekersHoofdgeneesheer: Maarten Rosseel

missieHet ziekenhuis Maas en Kempen wil als basisziekenhuis in de regio Noord-OostLimburg kwaliteitsvolle gezondheidszorg aanbieden in een netwerk met anderepartners. Ziekenhuis Maas en Kempen streeft hierbij naar de bestekwaliteitsverzorging tegen de beste kostprijs met respect voor elke ideologische,filosofische of godsdienstige overtuiging en ongeacht inkomen, verzekering ofvermogen van patiënten.

cijfersAantal werknemers in 2006: 450Aantal artsen verbonden aan het ziekenhuis in 2006: 70Jaaromzet in 2006: 45 miljoen euroBedrag aan investeringen in 2006: 6,1 miljoen euro (waarvan 4,4 miljoenuitzonderlijke investeringen ikv de renovatie van de gebouwen)Campussen die deel uitmaken van het ziekenhuis: campus Bree en Maaseik

2007: 213 bedden (exclusief dagopnames)2007: 70 geneesheren2007: 0 geneesheer-assistenten2007: 470 medewerkers2007: 6.973 opnames2007: 7.17 dagen gemiddelde ligduur2007: 6.189 daghospitalisaties

bestaande samenwerkingen– Netwerk Ziekenhuis Oost-Limburg, Mariaziekenhuis Overpelt en MS en

Revalidatie Overpelt– Tal van samenwerkingsverbanden met eerste lijnszorg van de regio Noord-Oost-

Limburg– Andere: Nederlandse zorgverzekeraar

Uitgangspunten voor een (nog) evenwichtig(er)en kwaliteitsvol(ler)Limburgs ziekenhuislandschap

BijlageBeknopte voorstelling van deLimburgse ziekenhuizen

23

Beschouwing / van een gouverneur

Page 26: Beschouwing / van een gouverneur 2008

Virga Jesseziekenhuis HasseltStadsomvaart 113500 HasseltTel 011 30 81 11www.virgajesse.be

Voorzitter: Willem DescampsAlgemeen directeur: dr. Yves BreysemMedisch directeur: dr. Frank Weekers

missieVriendelijke en professionele zorg met respect voor iedereen

cijfersAantal werknemers in 2006: 1 735Aantal artsen verbonden aan het ziekenhuis in 2006: 135 artsen, 68 toegelatenartsen, 29 artsen-assistentenJaaromzet in 2006: 163 miljoen euro (excl. Financiële, uitzonderlijke en overigebedrijfsopbrengsten), 188,7 miljoen euro (incl. financiële, uitzonderlijke en overigebedrijfsopbrengsten)Bedrag aan investeringen in 2006: 9,9 miljoen euroCampussen die deel uitmaken van het ziekenhuis: één campus: stadsomvaart 11,Hasselt

2007: 589 bedden2007: 145 geneesheren + 74 toegelaten geneesheren2007: 26 geneesheer-assistenten2007: 1782 medewerkers – 1 484.8 FTE2007: 23 263 opnames2007: gemiddelde ligduur 7.31 dagen2007: 22.408 daghospitalisaties2007: omzet 173,3 miljoen

bestaande samenwerkingen (met een overeenkomst)– Regionale netwerkziekenhuizen

– Autodialyse centra: Salvatorziekenhuis Hasselt, Sint-FranciscusziekenhuisHeusden-Zolder, AZ Vesalius Tongeren

– Kinderpsychiatrie: Associatie Medisch centrum St-Jozef bilzen, AZ Vesalius,Virga Jesseziekenhuis

– Limburgs PET-centrum vzw: 6 ziekenhuizen + OCMW Hasselt– Vzw Limburgs Oncologisch Centrum: Salvatorziekenhuis, Ziekenhuis Oost-

Limburg en Virga Jesseziekenhuis– Centrum Nucleaire Geneeskunde: samenwerking in de vorm van een

associatie met het Salvator- St- Ursulaziekenhuis– Oncologie-hematologie: samenwerking met A.Z. Vesalius– Palliatieve zorgen: samenwerking met diverse rust- en zorginstellingen– Zorgprogramma cardiale pathologie: samenwerking met diverse regionale

ziekenhuizen in het kader van hun erkenning (ook Mol en Herentals) enonze erkenning (U.Z. Antwerpen)

– MUG: samenwerking in de vorm van een associatie met hetSalvatorziekenhuis

– Financiële injectie in A.Z. Diest– Kaderovereenkomst met het Sint-Franciskusziekenhuis Heusden-Zolder

omtrent samenwerking samen met Salvator-St-Ursulaziekenhuis.– Gevangenis Hasselt: detachering verpleegkundigen– UZ Leuven: universitaire bedden, transplantaties kunstnier en autodialyse,

perinataal centrum M en N functie, zorgprogramma cardiale T en C,klinische genetica, Vlaams ziekenhuisnetwerk

– Samenwerking met universiteit Hasselt en Katholieke Universiteit Leuven

Beschouwing van een gouverneur

24

Page 27: Beschouwing / van een gouverneur 2008

Salvatorziekenhuis HasseltSalvatorstraat 203500 HasseltTel 011 28 91 11www.sasu.be

Voorzitter: Karel PeetersAlgemeen directeur: Rudi PluymersMedisch directeur: Frank Weekers

missieCure and care: in goede handen

cijfersAantal werknemers in 2006: 933Aantal artsen verbonden aan het ziekenhuis in 2006: 134Jaaromzet in 2006: 63 277 819 euro (exclusief honoraria niet medisch-technischediensten )Bedrag aan investeringen in 2006: 5 187 464 euroCampussen die deel uitmaken van het ziekenhuis: campus Salvator, Salvatorstraat20 te 3500 Hasselt en campus St. Ursula, Diestsesteenweg 8, 3540 Herk-de-Stad

2007: 421 bedden ( waarvan 70 SP en 25 G op campus St-Ursula)2007: 134 geneesheren + toegelaten geneesheren2007: 4 geneesheer-assistenten2007: 952 medewerkers2007: 14 060 opnames2007: 7,85 ( incl SP) en 6,93 (excl. SP) gemiddelde ligduur2007: 16.896 ( incl.mini-forfaits) daghospitalisaties

bestaande samenwerkingen– Associatie Centrum Nucleaire Geneeskunde (Salvatorziekenhuis en Virga

Jesseziekenhuis)– Associatie MUG (Salvatorziekenhuis en Virga Jesseziekenhuis)– Associatie Limburgs PET-centrum– Associatie Limburgs Oncologisch centrum (Salvatorziekenhuis, Virga

Jesseziekenhuis en Ziekenhuis Oost-Limburg)– Zorgprogramma’s: oncologie, cardiale pathologie, pediatrie– Lid Ziekenhuisnetwerk K.U.Leuven

Uitgangspunten voor een (nog) evenwichtig(er)en kwaliteitsvol(ler)Limburgs ziekenhuislandschap

BijlageBeknopte voorstelling van deLimburgse ziekenhuizen

25

Beschouwing / van een gouverneur

Page 28: Beschouwing / van een gouverneur 2008

Sint-FranciskusziekenhuisPastoor Paquaylaan 1293550 Heusden-ZolderTel 011 57 91 11www.sfz.be

Voorzitter: Karel PeetersAlgemeen directeur: Erwin BormansHoofdgeneesheer: Luc Geutjens

missieHet Sint-Franciskusziekenhuis wenst, voor de bevolkingsdichte regio West-Limburg, kwaliteitsvolle basisziekenhuiszorg aan te bieden, zowel wat betreftambulante specialistische zorg als hospitalisatie en dagbehandelingen voor demeeste medische en heelkundige disciplines, waarbij de drempel voor verwijzers enzorgverleners zo laag mogelijk gehouden wordt. Het Sint-Franciskusziekenhuis,met haar polikliniek in Heusden-Zolder en het hieraan verbonden MedischCentrum in Beringen, stelt zich tot doel dankzij een zeer goede toegankelijkheid enzo volledig mogelijk aanbod van diensten de basispathologie maximaal in eigenregio te behandelen zonder dat de patiënten zich dienen te verplaatsen naar eenverder afgelegen meer gespecialiseerd ziekenhuis.

cijfersAantal werknemers in 2006: 468Aantal artsen verbonden aan het ziekenhuis in 2006: 67Jaaromzet in 2006: 45 764 680 euroBedrag aan investeringen in 2006: 9.387 853.89 euroCampussen die deel uitmaken van het ziekenhuis: Sint-Franciskusziekenhuis teHeusden en Medisch Centrum (polikliniek) in Beringen

2007: 229 erkende bedden2007: 68 geneesheren2007: geen geneesheer-assistenten2007: 485 medewerkers2007: 9090 opnames2007: 6,86 gemiddelde ligduur2007: 10.623 (= aantal dagziekenhuisforfaits) daghospitalisaties

bestaande samenwerkingen– juridisch: vzw CAZ – Midden-Limburg (wel aparte erkenningen)– in voorbereiding: medische-strategische samenwerkingsovereenkomst met

Virga Jesseziekenhuis en Salvatorziekenhuis Hasselt– Reeds bestaande samenwerkingsverbanden o.a.:

– Autodialyse centrum (nefrologie), oncologie, cardiologie, pediatrie:samenwerking met Virga Jesseziekenhuis Hasselt

– Neurologie, vasculaire heelkunde, urologie, neurochirurgie: samenwerkingmet Salvatorziekenhuis Hasselt

– Nucleaire geneeskunde met zowel Virga Jesse als Salvator– IVF, MIC en NIC met Ziekenhuis Oost-Limburg

Beschouwing van een gouverneur

26

Page 29: Beschouwing / van een gouverneur 2008

AZ Vesalius TongerenHazelereik 513700 TongerenTel 012 39 61 11www.azvesalius.be

Voorzitter: Guy HermansAlgemeen directeur: Jean-Pierre HermansHoofdgeneesheer: Luc Hendrickx

missieHet AZ Vesalius stelt als missie de betere zorg (volgens de laatste stand van dewetenschap):

– professionaliteit (inclusief de medewerkers die niet direct betrokken zijn bij dezorg): wij handelen volgens de laatste stand van de wetenschap en blijven onsbekwamen in ons eigen vakgebied;

– multidisciplinariteit: wij erkennen dat de zorg als eindproduct verbetert doorde onderlinge samenwerking van de betrokken zorgverleners, waarbij respect,overleg, gelijkwaardigheid en interprofessionele samenwerking centraal staan;

– klantgerichtheid – patiëntvriendelijkheid: wij stellen de dienstverlening aan depatiënt centraal en behandelen hem als volwaardige partner met maximaleinspraak in het zorgbeleid;

– transmuraliteit: wij zien ziekenhuiszorg als een onderdeel van het zorgtrajectvan de patiënt dat naadloos aansluit op de extramurale zorgverlening;

– verantwoorde zorg: wij bieden effectieve en efficiënte zorg aan die maximaalbeantwoordt aan de noden van de patiënt

cijfersAantal werknemers in 2006: 789Aantal artsen verbonden aan het ziekenhuis in 2006: 98Jaaromzet in 2006: 59 169 311 euroBedrag aan investeringen in 2006:): 5 687 979 euroCampussen die deel uitmaken van het ziekenhuis: Medisch Centrum AZ VesaliusBilzen, hospitaalstraat 15 te 3740 Bilzen

2007: 213 355 bedden2007: 104 geneesheren2007: 0 geneesheer-assistenten2007: 798 medewerkers2007: 11 684 opnames (incl Sp.-bedden)2007: 8,23 dagen gemiddelde ligduur ‘excl. Sp.-bedden)2007: 12 660 daghospitalisaties (excl. gipsforfaits)

bestaande samenwerkingen– Virga Jesseziekenhuis (groeperingsakkoord sinds 1997)– Ziekenhuis Oost-Limburg (op dienstenniveaus oa cardiologie)– AZ Maastricht (overeenkomst sinds 2001)– Met andere zorgvormen: Medisch Centrum Bilzen, Rocourt (kinderzorg)– Functionele overeenkomsten met residentiële zorginstellingen Zuidoost-

Limburg

Uitgangspunten voor een (nog) evenwichtig(er)en kwaliteitsvol(ler)Limburgs ziekenhuislandschap

BijlageBeknopte voorstelling van deLimburgse ziekenhuizen

27

Beschouwing / van een gouverneur

Page 30: Beschouwing / van een gouverneur 2008

Regionaal ziekenhuis Sint-TrudoDiestersteenweg 1003800 Sint-TruidenTel 011 69 91 11www.sint-trudo.be

Voorzitter: Robert JonckheereAlgemeen directeur: Raf LippensHoofdgeneesheer: Jacky Bollen

missieHet Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo wil voor alle courante specialistischebasispathologie verder uitgroeien tot het 2de lijnsziekenhuis van de regio waarzorgkwaliteit, klantvriendelijkheid t.a.v. patiënten en verwijzers enprofessionalisme prioritair zijn.Patiënt centraalHet Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo streeft naar een optimale zorg- endienstverlening voor alle patiënten gesteund op een totale mensbenadering engedragen door een christelijke geloofsvisie.Samen sterkHet Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo streeft naar een open management dat steuntop eenieders verantwoordelijkheid.Samen verantwoordelijkHet Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo vervult een maatschappelijkeverantwoordelijkheid.

cijfersAantal werknemers in 2006: 640Aantal artsen verbonden aan het ziekenhuis in 2006: 79Jaaromzet in 2006: 61 066 967 euroBedrag aan investeringen in 2006: 3 316 496 euroCampussen die deel uitmaken van het ziekenhuis: Campus Sint-Jozef,Diestersteenweg 100 te 3800 Sint-Truiden, Campus Sint-Anna, Stenaertberg 3 te3800 Sint-Truiden

200 7: 310 bedden2007: 88 geneesheren2007: 6 geneesheer-assistenten2007: 640 medewerkers2007: 11 451 opnames2007: gemiddelde ligduur: 7,792007: 9 476 daghospitalisaties

bestaande samenwerkingen– Virga Jesseziekenhuis– UZ Leuven– C.H.C. Rocourt– Limburgs Oncologisch Centrum– ZOL– Psychiatrisch ziekenhuis Sancta Maria– Psychiatrisch Centrum Ziekeren

Beschouwing van een gouverneur

28

Page 31: Beschouwing / van een gouverneur 2008

Mariaziekenhuis OverpeltMaesensveld 13900 OverpeltTel 011 82 60 00www.mznl.be

Voorzitter: René Van ReethAlgemeen directeur: Roger LuytenHoofdgeneesheer: K. Lauwagie

missieHet Mariaziekenhuis biedt kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg aan inrespectvolle samenwerking met alle partners.

cijfersAantal werknemers in 2006: 776Aantal artsen verbonden aan het ziekenhuis in 2006: 78Jaaromzet in 2006: 67,4 miljoen euroBedrag aan investeringen in 2006: 4 miljoen euroCampussen die deel uitmaken van het ziekenhuis: -

2007: 318 bedden bedden2007: 80 geneesheren + toegelaten geneesheren2007: 2 geneesheer-assistenten2007: 770 medewerkers2007: 13 645 opnames2007: gemiddelde ligduur 7,06 dagen2007: 14 135 daghospitalisaties

bestaande samenwerkingen– Ziekenhuis Maas en Kempen (sinds 2002 voor 30% partner in vzw ZMK)– Noord-Limburgs Revalidatiecentrum (NLRC) (sinds 2002 voor 40% partner)– MS en revalidatiecentrum (voor 30% partner)– Kinderpsychiatrisch Centrum (KPC) (voor 10% partner sinds 2002)– Limburgs Pet Centrum (LPC) (sinds 2002)– Collectief Autodialysecentrum (ZOL) (sinds 1999)– Met andere zorgvormen: Beschut Wonen en vzw Karbonkeltje, vzw de Bekelaer,

Netwerk Palliatieve Zorg, Rusthuizen en RVT, S.I.T. Lommel, Nederlandsezorgverzekeraars

Uitgangspunten voor een (nog) evenwichtig(er)en kwaliteitsvol(ler)Limburgs ziekenhuislandschap

BijlageBeknopte voorstelling van deLimburgse ziekenhuizen

29

Beschouwing / van een gouverneur

Page 32: Beschouwing / van een gouverneur 2008

Ziekenhuis Oost-Limburg GenkSchiepse Bos 63600 GenkTel 089 32 50 50www.zol.be

Voorzitter: Mieke DezeureAlgemeen directeur: Johan HellingsMedisch directeur: Hubert Vandeput

missieHet Ziekenhuis Oost-Limburg wil:

– op een geïntegreerde, professionele en klantvriendelijke wijze goede enveilige ziekenhuiszorg aanbieden

– in het ziekenhuis optimale omstandigheden scheppen zodat de artsenonder de beste omstandigheden kunnen functioneren

– de ziekenhuiswerking zo organiseren dat de medewerkers zich gewaardeerden betrokken voelen en zich professioneel kunnen ontplooien

– de toegankelijkheid van het ziekenhuis garanderen– alert zijn voor nieuwe initiatieven en mogelijkheden binnen de

gezondheidszorg die de ziekenhuiswerking verder kunnen verbeteren– naast het dekken van behoeften van de basisregio, ook de specifieke

experfuncties ontwikkelen voor Limburg– in functie van opportuniteiten en wenselijkheid meerwerken aan

initiatieven in de Euregio– als ziekenhuis onze rol als schakel in een netwerk optimaal invullen en

hiervoor de nodige afstemmingen doen– een transparante werking organiseren zodat aan de gemeenschap

rekenschap kan worden afgelegd– financieel gezond blijven als waarborg voor de continuïteit van de

ziekenhuiswerking

cijfersAantal werknemers in 2006: 2 550Aantal artsen verbonden aan het ziekenhuis in 2006: 205 geneesheren en 50geneesheer-assistentenJaaromzet in 2006: 241 378 898 euroBedrag aan investeringen in 2006: 34 093 798 euro (waarvan vaste activa in aanbouw5 886 049,38 euro)Campussen die deel uitmaken van het ziekenhuis: campus St. Jan, campus A.Dumont, campus St. Barbara. Daarnaast zijn er nog twee voorzieningen in Genkvoor raadplegingsactiviteiten.

2007: 814 erkende bedden2007: 196 geneesheren2007: 50 geneesheer-assistenten2007: 2 549 ( 18 37 VTE) medewerkers2007: 32 754 opnames2007: 7.09 dagen gemiddelde ligduur2007: 47 754 daghospitalisaties

bestaande samenwerkingen– Mariaziekenhuis Noord-Limburg te Overpelt:samenwerking op vlak van

oncologie, low care hemodialyse, neurochirurgie, cardiologie,…– Partner in het MS en revalidatiecentrum te Overpelt– Partner in het Limburgs PET Centrum te Hasselt– Partner in het Kinderpsychiatrisch Centrum te Genk– Partner in het Het Limburgs Oncologisch Centrum (ZOL, CAZ en VJZ) te Hasselt

en Genk– Partner in het Ziekenhuis Maas en Kempen te Bree-Maaseik

Beschouwing van een gouverneur

30

Page 33: Beschouwing / van een gouverneur 2008
Page 34: Beschouwing / van een gouverneur 2008

Colofoneen uitgave vanSteve Stevaert, gouverneureindredactieRonald HoebersredactieVera Boesmansgrafisch ontwerp & typografieDion Boodts – Grafische producties,Informatie & Onthaal, provincie Limburgfoto & beeldbewerkingRobin Reynders – Grafische producties,Informatie & Onthaal, provincie LimburgdrukDrukkerij Paesen – OpglabbeekpapierMunken Print Extra 80 gr/m2 (binnenwerk), 300 gr/m2 (kaft)lettertypesFedra Serif A (Peter Bil’ak)oplage1 000

d/2008/5857/69

U kan een pdf van deze publicatie downloaden via limburg.be/eensterkmerk/

Beschouwing van een gouverneur

32

Met dank aan: mevrouwMieke Dezeure, voorzitterZiekenhuis Oost-Limburg,de heer Johan Hellings,algemeen directeur Zieken-huis Oost-Limburg, de heerKoen Torfs, voorzitter Zie-kenhuis Maas en Kempen,de heer Hans Ramaekers,directeur Ziekenhuis Maasen Kempen, de heer RobertJonckheere, voorzitterregionaal ziekenhuis Sint-Trudo, de heer Raf Lippens,algemeen directeur regio-naal ziekenhuis Sint-Trudo,De heer Willem Descamps,voorzitter Virga Jesse Zie-kenhuis Hasselt, de heerYves Breysem, algemeendirecteur Virga Jesse Zieken-huis Hasselt, mevrouw An

Noelmans, voorzitter AZVesalius Tongeren, de heerJean-Pierre Hermans, alge-meen directeur AZ VesaliusTongeren, de heer KarelPeeters, voorzitter Christe-lijk Algemeen Ziekenhuis(Salvator Hasselt en Sint-Franciscus Heusden-Zolder),de heer Rudi Pluymers,algemeen directeur Salva-torziekenhuis Hasselt, deheer Erwin Bormans, alge-meen directeurSint-Franciscus ziekenhuisHeusden-Zolder, de heerRené Van Reeth, voorzitterMariaziekenhuis Overpelt,de heer Roger Luyten, alge-meen directeurMariaziekenhuis Overpelt,de heer Luc De Schepper,

rector van de UniversiteitHasselt, de heer Marc Waer,vice-rector en de heer JohanKips, algemeen directeurvan de Katholieke Universi-teit Leuven, de heer H.Hillen, vice-voorzitter vanhet Universitair MedischCentrum van Maastricht,de heer Philip Vergauwen,decaan van de faculteit eco-nomie Universiteit Hasselt(project patiëntveiligheid),mevrouw Carine Boonen,adviseur gezondheidszorgvan minister-president KrisPeeters & speciale dank aande heer Jo Vandeurzen(minister van Justitie) voorde door hem ingebrachteexpertise.

Page 35: Beschouwing / van een gouverneur 2008

BijlageZiekenhuis Maas en Kempen 23Virga Jesseziekenhuis Hasselt 24

Salvatorziekenhuis Hasselt 25Sint-Franciskusziekenhuis 26

AZ Vesalius Tongeren 27Regionaal ziekenhuis Sint-Trudo 28

Mariaziekenhuis Overpelt 29Ziekenhuis Oost-Limburg Genk 30

Colofon 32

Page 36: Beschouwing / van een gouverneur 2008

limburg.be/eensterkmerk

provincie LimburgUniversiteitslaan 1B–3500 HASSELT

Beschouwing /

/

van een gouverneur

Uitgangspunten voor een (nog)evenwichtig(er) en kwaliteitsvol(ler)Limburgs ziekenhuislandschap d/2008/5857/69

(volgende nummers zijn in voorbereiding)