7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

49

description

Verslaggeving n.a.v. de inspiratiedag in het kader van 7 Days of Inspiration gehouden te Heerlen op 28 Februari 2011. Leerlingen hebben nagedacht over onderwijs in de toekomst !

Transcript of 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

Page 1: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011
Page 2: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

7DI045 E-BOOK

Page 3: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

17DI045 E-BOOK

Hoofdstuk I De ontstaansgeschiedenis en de voorbereiding

Op vrijdag 25 februari 2011 brengt Marja van Bijsterveldt als minister van onderwijs een werkbezoek aan de krimpregio Parkstad in Zuid-Limburg. In de aula van de School voor Praktijkonderwijs in Heerlen (PPL) ondergaat zij een zeer strak geregisseerd programma voor politici en leden van schoolbesturen en –directies. Zij geeft er ook het startschot voor het project Sleutelexperimenten Krimp, waardoor onderwijsinstellingen in krimpregioʼs als Parkstad Limburg ruimte krijgen om eigen oplossingen voor het krimpvraagstuk uit te gaan voeren en om de kansen te pakken die krimp biedt. Aan het einde van de korte vragenronde vraag ik haar of ze deze ochtend niet iets heeft gemist. Ik help haar maar snel op weg: de denkkracht van leerlingen. Ze knikt en glimlacht. Vervolgens vertel ik haar over de onderwijsdag, die drie dagen later (28 februari) in het kader van 7 Days of Inspiration in Parkstad zal plaatsvinden. Ze belooft dat ze snel een delegatie van de deelnemende leerlingen op haar ministerie in Den Haag zal ontvangen om over de resultaten te brainstormen. We leggen die belofte op een clip vast.

Op dat moment beheerst het project 7 Days of Inspiration zoʼn twee weken een behoorlijk deel van ons leven. Hoe is het ontstaan en waarom ook in Parkstad? 2010 was het jaar waarin een aantal bijzondere en vooral inspirerende mensen op mʼn levensweg kwamen bij het ontwikkelproces van de module Slimmerkunde, die docenten en leerlingen digitaal vaardiger maakt. Eén van hen, Martijn Aslander, bedacht na het zien van het geslaagde Clean Up project in Estland, dat ook Nederland best toe was aan een upgrade in korte

tijd. Een andere Slimmerkunde-auteur, Kim Ravers, legde die droom visueel heel sterk vast in een YouTube-filmpje. Soms kom je mensen tegen die je vanwege hun ideeën en voorbeeldgedrag niet meer wilt loslaten. Slimmerkunde-auteur Fanny Koerts is voor mij zo iemand geworden. En ook zij is lid van het landelijke 7DI-team.

Page 4: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

2

Toeval bestaat niet. Begin februari volg ik als directielid van het Charlemagne College in Landgraaf/Kerkrade een cursus Ondernemendheid en Helder Denken van de Argumentenfabriek. Dit bedrijf helpt je als leidinggevende complexe problemen inzichtelijk te maken door informatie en argumenten te visualiseren.

Op de slotdag staat het thema ʻOvertuigingskrachtʼ op het programma. Eén van de opdrachten is het geven van een presentatie aan de medecursisten over een thema dat je raakt. Die ochtend hebben de social media opnieuw enthousiaste verhalen over de landelijke 7DI-voorbereidingen verspreid. Dus mijn onderwerp is snel bedacht. De uiteindelijke presentatie wordt als de meest overtuigende uitgekozen en spontaan komen enkele schoolleiders ter plekke tot de belofte: ʻDit gaan we gewoon doen: een 7DI-onderwijsdag in Parkstad.ʼ Ze zeggen toe de volgende dag meteen op zoek te gaan naar een coördinerende docent per deelnemende school: het Bernardinuscollege, het Sintermeertencollege en het Charlemagnecollege. We maken samen een mindmap over een mogelijk programma en de voornaamste aandachtspunten bij de organisatie.

Die avond wordt het plan voorgelegd aan de medebestuursleden van SocialBeta, een stichting die in deze krimpregio allerlei activiteiten organiseert op het gebied van economie en cultuur, waaronder een event en een TEDx. Ze hebben twee seconden nodig om, ondanks een overvolle agenda, hun medewerking toe te zeggen. Egid van Houtem wordt vanuit SocialBeta het aanspreekpunt, ook al zoʼn jonge topper. Twee dagen later is er hetzelfde enthousiasme voelbaar bij het

7DI045 E-BOOK

Page 5: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

37DI045 E-BOOK

bestuur van SVO|PL, de stichting waaronder de deelnemende scholen vallen. John Monsewije en Jan Meens, de leden van het College van Bestuur, geven aan graag zelf een actieve rol tijdens de dag te willen spelen.

Dan volgt onder een behoorlijke tijdsdruk, er resteren slechts twee weken, de zoektocht naar goede workshopbegeleiders en locaties en dat allemaal met het 7DI-beginsel ʻiedereen moet gratis zijn medewerking verlenenʼ als moeilijke onderhandelingspositie. Bij ʻout-of-the-boxʼ-denken is een inspirerende omgeving een belangrijke voorwaarde. In Heerlen kom je dan al snel uit bij het prachtige Glaspaleis Schunck*, het kloppend hart van cultureel Parkstad. Eerst volgt een begrijpelijke afwijzing: alles in Schunck* staat op onze geplande onderwijsdag in het teken van de expositie van Niki de Saint Phalle, die juist die dag van start gaat. Toch nog één poging. Aan directeur Fred Geelen van de bibliotheek in Schunck* wordt tijdens een onaangekondigd bezoek de vraag gesteld of hij 3 minuten naar de 7DI-droom wil luisteren. Tien minuten later hebben we alsnog een prachtige ruimte met alle voorzieningen, blijken we de bewondering voor de aanpak van de Argumentenfabriek te delen en is er ook nog een vervolggesprek over

samenwerking bij nieuwe projecten gemaakt.

De tweede locatie regelt Egid: de Nieuwe Nor, de pop- en cultuurtempel, zeg maar het Paradiso van Parkstad. Tot slot biedt het op loopafstand liggende

Page 6: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

4

Bernardinuscollege ook nog twee mooie ruimtes aan.

Het lijkt ons ook wel aardig om te starten in de raadszaal van de gemeente Heerlen met een inleiding van wethouder Riet de Wit. In eerste instantie is er sprake van enig ambtelijk onbegrip: of we ons wel realiseren hoe kort de tijd van voorbereiding is? ʻWe doen niet anders.ʼ Maar gelukkig is directiesecretaresse Lilian Slijpen meteen enthousiast én daadkrachtig. Ook zij heeft alles binnen het gemeentehuis in een paar uur geregeld en vastgelegd. Steeds duidelijker en voelbaarder wordt: het gedachtegoed van 7DI spreekt mensen meteen aan.

Dat blijkt ook een dag later als we met een paar SVO|PL-collegaʼs bij elkaar zitten om na te denken over schooloverstijgende broedplaatsen als optie voor talentontwikkeling in de regio, zowel voor docenten als leerlingen. Vanuit die denkcel geven beleidsadviseur Wim Horsch en Sintermeerten-docent Isidore Postmes spontaan aan dat ze heel graag bij de organisatie van 7DI045 betrokken willen worden. Het team is compleet! Het is de hoogste tijd om de workshops vorm te geven en daarbij de juiste workshopbegeleiders te zoeken.

Egid en ik kiezen voor 6 workshops, verdeeld over de ochtend en de middag en de drie locaties: Creativiteit & Onderwijs, het Lokaal van de Toekomst, Invloed: hoe pak je die als leerling?, Motivatie & Inspiratie, Jongeren in Parkstad & Krimp en School van de Toekomst. Bij sommige themaʼs denken we meteen aan hét (onderwijs)voorbeeld op dat gebied in Limburg: de Roermondse VO-school, nee: facilitair onderwijs- en activiteitencentrum Niekée in

7DI045 E-BOOK

Page 7: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

57DI045 E-BOOK

Roermond. We nemen contact op met adjunct-directeur en kunstenaar Sjef Drummen, die we vlak daarvoor een interessante presentatie over dit speciale onderwijsconcept op de Pecha Kucha Onderwijsavond in Maastricht hebben zien houden. Bekijk de clip maar eens. Ook Sjef denkt meteen mee en zal twee leerlingen en twee docenten vragen om voor input op onze 7DI045 te zorgen. Op dezelfde Pecha Kucha waren we onder de indruk van Eveline Havenith. Haar bedrijf IRISZ helpt scholen om het onderwijs op een

duurzame en toekomstgerichte wijze vorm te geven. Na amper vijf minuten zegt ze in een mail toe afspraken te willen verzetten om op 28 februari erbij te zijn!

Inmiddels hebben we contact gezocht met Airan Berg in Oostenrijk, lid van het artistiek team van Maastricht Culturele Hoofdstad 2018. We kennen hem via Linda Frints, de nieuwe cultuurscout van Parkstad. Zij ondersteunt Airan Berg bij een aantal intensieve theaterprojecten in kader van Maastricht Culturele Hoofdstad, die hij in de Euregio met basisschoolleerlingen en studenten wil opzetten. Dat gaat komend schooljaar ook met twvo-leerlingen van het Charlemagne College gebeuren. Berg heeft aan de school een aantal voorwaarden gesteld: de deelnemende leerlingen moeten enkele weken een middag en daarna een hele week beschikbaar zijn. Het management moet er onvoorwaardelijk achter staan en het mag geen pr-project worden. Alles wat er op theatergebied die weken gebeurt rondom het gekozen thema film & dans moet op de eerste plaats uit de kinderen zelf komen. Dat proces is het belangrijkste, niet het eindproduct dat er overigens wel komt. Airan Berg zal daarbij een beroep kunnen doen op toppers uit diezelfde film- en danswereld.

Page 8: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

6

Voor mij is het onbegrijpelijk dat de gestelde voorwaarden voor sommige scholen te heftig waren voor het noodzakelijke draagvlak. Gelukkig was dat op Charlemagne niet het geval en omarmden de twee tvwo-coördinatoren Cynthia Veerman en Michele Heuter dit bijzondere project meteen. In de gesprekken heeft

Airan Berg meteen indruk gemaakt en wat blijkt: ook hij zegt meteen toe naar Heerlen te komen om 7DI045 mee te maken. We plannen hem meteen in voor de opening en de workshop Creativiteit & Onderwijs.

We durven meteen onze ambities uit te breiden. Voor de workshop ʻKlaslokaal van

de toekomstʼ nemen we contact op met het steeds bekender wordende architectenduo Marc en Nicole Maurer van Maurer United. Zij hebben de afgelopen jaren in binnen- en buitenland een aantal zeer aansprekende projecten gerealiseerd. Ook Nicole Maurer geeft snel aan belangeloos mee te willen werken en belooft zelfs de ideeën van de kids op een professionele manier te zullen uitwerken.

7DI045 E-BOOK

Page 9: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

77DI045 E-BOOK

Voor de workshop ʻInvloed; hoe pak je die als jongere?ʼnemen we contact op met Mark Buck. Deze oud-leerling van het Charlemagne College, locatie Rolduc, is als student Bestuurskunde en raadslid in Nijmegen recent uitgeroepen tot de meest invloedrijke student. Tijdens een studiedag voor docenten bracht hij klip en klaar naar voren wat hij tijdens zijn studietijd als waardevol maar ook als een gemis had ervaren.

Voor de workshop ʻJongeren en krimpʼ komen we snel uit bij Leo Crombach, die vanaf 1 januari een eigen bedrijf is gestart dat zich o.a. richt op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, Inspirerend Werken en Regiobranding (inclusief de gevolgen van krimp) en ook een aantal onderwijsvernieuwingen.

Als we Twitter inzetten om de eerste berichten over 7DI045 de wereld in te helpen, melden zich spontaan krimpcoach Mark Renne Karin Reichrath (deskundig op gebied van organisatie- en communicatieadvies) en Kleis Adema, nauw betrokken bij het Socratisch café in Meerssen.

Egid besluit om zelf een deel van de workshops voor zijn rekening te nemen

waarbij het gaat om de invloed van leerlingen op school te vergroten. Hij heeft als dramaspeler- en docent ruime ervaring met brainstormsessies met jongeren over actuele themaʼs.

Het kost ook nauwelijks moeite om per deelnemende school enthousiaste (vaste) workshopbegeleiders te vinden. Voor Sintermeerten worden dat Esther Goossens (docent Kunst) en stagiaire Steffi Grimbergen, voor Bernardinus Ada Pelt en Raf van Loo en voor Charlemagne College Cynthia Veerman, Monique Kusters en Theo Wismans. Elke school kiest 12 leerlingen uit. Bij Sintermeerten ligt de nadruk

Page 10: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

8

op de onderbouw, Charlemagne College kiest bewust voor leerlingen van vmbo kader tot en met gymnasium en Bernardinus komt met wat oudere leerlingen. Samen vormen zij een redelijke afspiegeling van de leerlingenpopulatie van de middelbare scholen in Parkstad, al blijkt tijdens de workshops soms de keuze van het type leerlingen nogal ʻop safeʼ te zijn gemaakt. Gezien de ultiem korte voorbereidingstijd is afgezien van een inschrijfmogelijkheid voor elke leerling, maar dat kan een volgende keer wel een goed vertrekpunt zijn. Zeker als dat wordt gekoppeld aan een intensieve voorlichtingscampagne over het event.

Voordat op de (zon)dag voor 7DI045 versie O1 van het officiële draaiboek gemaild kan worden (…), worden er nog enkele randvoorwaarden geregeld. De kinderen

krijgen van SocialBeta het T-shirt met het opschrift: ʻIdeeën zijn de nieuwe steenkoolʼ , alle workshopbegeleiders krijgen een ticket (waarde 35 euro) voor het nieuwe I-beta event op 12 en 13 mei en een origineel kunstwerkje in de vorm van een usb-stick, die je tevens als vaasje en lampje in je laptop kunt steken.

We willen de dag natuurlijk ook graag vastleggen. Een paar dagen voor het event zitten we samen met Wim Horsch bij een brainstormsessie over een grote theaterproductie met zoveel mogelijk leerlingen in het kader van het jaarlijkse zomertheaterfestival Cultura Nova. Daar is ook Rudi Videc, opleidingscoördinator van de afdeling Kunst, Theater en Media van het Arcuscollege (MBO). Hoewel er op die maandag 28 februari een zeer druk stageprogramma loopt, zegt hij meteen twee cameramensen toe: Mick Janssen en Jord Dijkstra, die ook de montage voor hun rekening zullen nemen. Ook Jos van Essen, die op Sintermeerten ook alle clipopnames voor de schoolsite coördineert, heeft inmiddels spontaan zijn medewerking toegezegd. Het College van Bestuur van SVO|PL neemt de kosten

7DI045 E-BOOK

Page 11: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

97DI045 E-BOOK

van de kunst-usb voor zijn rekening en zegt toe deel te nemen aan een Durf te vragen-sessie na de lunch over wat er met lege lokalen moet gebeuren. Eén telefoontje naar het Herlecollege, een van de vmbo-scholen van SVO|PL, is voldoende om op maandag verzekerd te zijn van een uiterst professionele lunch en gebak voor de nazit. Op het allerlaatste moment besluiten we ook nog een korte voorlichtingsronde over de jongerencultuur in Parkstad en opties voor goede doelen-projecten op scholen in het programma een plaats te geven, namelijk Treemagotchi voor scholen en www.ikkominactie.nl.

Het laatste overleg gaat over hoe we 7DI045 gaan vastleggen. Het resultaat:• Isidore Postmes werkt nog tijdens de dag aan een blog/site en Egid legt de

domeinnaam vast: www.7DI045.nl Inmiddels is op die site een volwassen verslaglegging te zien en te lezen. We spreken af om zoveel mogelijk in de vorm van korte clips de sfeer op deze dag te tonen.

• Aan het einde van de dag levert elke workshop een bijdrage aan het realiseren van een grote, opvallende Inspiratiemuur in het bestuursbureau van SVO|PL. Het gebouw kan wel enige onderwijskundige uitstraling gebruiken, zo stellen we vast. Het College van Bestuur geeft meteen toestemming en wil graag bij de onthulling zijn.

• De social media worden ingezet en er worden nieuwsberichten, inclusief clips, gemaakt voor de landelijke 7DI-site: www.7di.nl (bij voorkeur via Firefox te openen, via Windows verloopt dat proces nogal traag).

• We besluiten dit e-Book te maken en te verspreiden onder alle docenten en scholen in Limburg en via de social media.

Wij hopen dat dit e-Book, met zoveel interessante, direct aan te klikken links schoolbesturen, scholen en individuele docenten voldoende inspiratie biedt om ook op korte termijn met leerlingen aan de slag te gaan over wat (in de toekomst) goed onderwijs in onze regioʼs kan zijn. Onze aanpak bewijst dat je daarvoor geen maanden van voorbereiding hoeft te reserveren. Alles wat in dit e-Book te lezen is, mag zonder toestemming maar graag wel met bronvermelding worden overgenomen. We stellen het zeer op prijs als u ons op de hoogte houdt van nieuwe initiatieven van leerlingeninbreng en onderwijsversterking.

Namens het 7DI045-team, Tjeu Seeverens ([email protected])

Page 12: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

10

Hoofdstuk 2 De opening en de workshops

De 7DI045 Onderwijsdag begint op 28 februari om 8 uur met een briefing voor alle workshopbegeleiders en andere medewerkers op het kantoor van Betawerk, een bureau voor communicatie en strategie, gevestigd boven de Nieuwe Nor in Heerlen. Het is ook de thuishaven voor SocialBeta, dat medeorganisator van deze dag is. Tot zijn verrassing heeft Betawerk ook voor een personal assistent voor Tjeu gezorgd, Cynthia Smeets, die op dat moment ook stage loopt bij het bedrijf. Een goed begin…

Dus kan er ook om 9.00 uur worden gestart met de officiële opening in de raadszaal van Heerlen. Wethouder Riet van Wit legt uit dat deze plek eigenlijk niet zo past bij de doelstelling van deze dag. Er is weinig licht en dan ook nog uitsluitend van boven. De publieke tribune voor de geïnteresseerde burgers is blijkbaar in het verleden met opzet op behoorlijke afstand van het college en de raad gesitueerd. Ook maakt zij een vergelijking met het leren in haar eigen jeugd, waarin de encyclopedie van meester De Wit de enige bron van informatie op kennisgebied in het dorp was. Hoe anders komen kinderen van nu aan hun kennis. Dat gebeurt maar voor een beperkt deel op school. Door alles wat het web aan specifieke kennis te bieden heeft, is de kans groot dat leerlingen vaker over meer kennis over een bepaald onderwerp beschikken dan hun docent. Ook de gedrukte kennis in de traditionele leerboeken zal steeds sneller achterhaald zijn door het online aanbod. Het kan volgens mevrouw De Wit niet anders dan dat deze ontwikkeling consequenties heeft voor bijvoorbeeld de inrichting van scholen, de rol van docenten en leerlingen, de leermiddelen en de didactiek. Daarom moedigt de wethouder de aanwezige leerlingen aan om op een out-of-

7DI045 E-BOOK

Page 13: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

117DI045 E-BOOK

the-box manier over oplossingen voor dat veranderende onderwijsveld na te denken. Ze geeft aan dat de gemeente Heerlen blij met zulke initiatieven als 7DI045 is en daarom ook zo snel haar medewerking heeft toegezegd.

Namens SVO|PL benadrukt Wim Horsch dat het vandaag niet zozeer over onderwijs moet gaan, maar over allerlei vormen van leren en dat doen de 8000 leerlingen van de SVO|PL-scholen in Parkstad óók op school. Wim Horsch: ʻEn op deze dag is het belangrijk om als volwassenen vooral goed te luisteren naar hoe dat volgens jullie het beste kan. Samen praten we vandaag over inspraak en invloed als leerling, je ideale klaslokaal, de ideale leraar, jouw rol als jong talent in Parkstad. In groepen, samen en vanmiddag met het college van bestuur. Laat horen wat je denkt , voelt, ervaart. Aan ons, het college, je medeleerlingen. Denk er ook over na hoe je dat gaat doen, zodat zij weten wat jullie resultaat van vandaag is en er een brede inspraak van leerlingen binnen de scholen op gang komt, die verder gaat dan alleen de leerlingenraad.ʼ Ook Egid van Houtem spreekt namens SocialBeta de wens uit dat de leerlingen deze dag gebruiken om met niet alledaagse oplossingen voor goed onderwijs te komen.

Dan krijgt Airan Berg woord. Eerst benadrukt hij dat hij geen onderwijsexpert is, maar een theaterman. Maar dat hij wel zeer geïnspireerd is door de kijk op onderwijs van Sir Ken Robinson. Berg adviseert alle aanwezige leerlingen om naar zijn TED-talk te kijken en luisteren. Vervolgens vraagt hij alle aanwezigen om op te

staan en op de tafels of op de grond te gaan zitten, de ogen te sluiten en na te denken over een aantal essentiële vragen, die hij zal stellen. Deze bijzondere sessie is in zijn geheel vastgelegd op www.7DI045.nl Je kunt ook hier klikken. Wat een begin van deze dag!

Page 14: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

12

Hoofdstuk 3 Workshop 1 - Creativiteit en onderwijs

Workshopbegeleiders Eveline Havenith en Airan Berg. De locatie is de prachtige zaal 21 in Glaspaleis Schunck*.

Het doel van de workshop: Het organiseren van een brainstorm waarin leerlingen zoveel mogelijk ideeën bedenken om het onderwijs van de toekomst vorm te geven in het V.O., rekening houdend met creativiteit, eigentijds-heid en voorbereiding op de wereld van NU.

Gebruikte videofragmenten -­‐ over talenterkenning: “Amazing Baseball Catch”: http://www.youtube.com/

watch?v=_5IzU10TkYQ -­‐ over ʻnieuwe manieren van denkenʼ bij jongeren: http://www.youtube.com/

watch?v=HKV0QuQsonk -­‐ over de inspirerende leeromgevingen op Niekée in Roermond:

http://www.leraar24.nl/video/2295

Overig materiaal-­‐ Een heleboel kleurenstiften, flap-overvellen en post-itʼs…-­‐ Een lading ʻja-enʼ-­‐ Een dosis frisse lucht, energizers en improvisatieoefeningen-­‐ Een groep vol enthousiasme en betrokkenheid

7DI045 E-BOOK

Page 15: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

137DI045 E-BOOK

-­‐ Een geheime ʻbrainstorm-boost!ʼofwel de post-it: ʻwat ik nu zo haat aan schoolʼ…

Opmerkelijke werkvormDe ʻgeheimeʼ brainstorm-boost past Airan Berg toe op het moment als blijkt dat deze kinderen nog niet echt in staat zijn om out-of-the-box te denken, omdat ze zich daartoe nog niet vrij/veilig genoeg in deze vreemde groep voelen. Eerst stuurt Airan de leerlingen met de opdracht naar buiten om in snel tempo alle trappen van de vijf etages in Schunck* op- en af te lopen. Dat past helemaal bij de filosofie van Airan dat het voor kinderen funest is om tijdens het leerproces de hele tijd stil op een stoel te (moeten) zitten. Daarna gaat hij een soort verbond met de leerlingen aan. Hij vraagt hun om op kleine post-its te schrijven waarom ze school soms zo haten., maar geeft meteen aan dat niemand anders buiten de groep krijgt te zien wat je opschrijft. Deze werkvorm maakt precies de energie vrij die nodig is om met een open mind verder te gaan.

PresentatieNa een brain warming-up van Airan introduceert Eveline het thema met een presentatie. Die vind je in zʼn geheel op www.7DI045.nl onder Gallery (1) Creativiteit en onderwijs. Meer dan de moeite waard!

Page 16: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

14

UitwerkingDe uitkomsten van de ideeën over de inrichting van het toekomstige gebouw, leerstof, rol van de docent, rol van de leerlingen en talent-ontwikkeling verwerken de leerlingen op grote flapover-vellen. Aan het einde van de dag presenteren zij de belangrijkste conclusies voor de camera. Het resultaat is weer te zien op www.7DI045.nl onder Opbrengst Workshop 1

Enkele oneliners

Gebouw:-­‐ Vormen, kleuren, lucht, licht en ruimte-­‐ Duurzaam gebouw, zelfvoorzienend.

Leerstof:-­‐ Meer keuze voor leerlingen in stof, aanbod en uren-­‐ Loslaten van boeken en reguliere lesstof; ruimte voor actualiteit en

verdieping met talent.

Leerlingen:-­‐ Respect voor de docent-­‐ De leraar als coach

Docent:-­‐ Interesse en relatie met iedere leerling-­‐ Meer vrijheid en flexibiliteit

7DI045 E-BOOK

Page 17: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

157DI045 E-BOOK

Talentontwikkeling:• Leren vanuit talent, niet vanuit schoolse vakken alleen• Lessen/workshops om aan je specifieke talent te werken

Bij deze workshop is als gast Jeroen Duijsens aanwezig van MosaLira, het bevoegd gezag van 21 (basis)scholen in Maastricht. Via Twitter heeft hij zich aangemeld. Hij schrijft na afloop het volgende verslag:

Blow up your schools!... in your mind.

Op maandag 28 februari mocht ik meekijken bij een van de workshops van 7 Days of Inspiration. Een groep van zoʼn 15 middelbare scholieren van verschillende scholen en opleidingen brainstormden over het onderwijs van de toekomst. Airan Berg en Eveline Havenith begeleidden die zoektocht.

Het begin ging heel voorzichtig. Wat mij weer opviel, was dat, wil je out-of-the-box gaan, je je eigen ʻboxʼ moet kennen. En wat duidelijk werd, was dat deze scholieren al aardig in de ʻboxʼ zaten. Een beter opgeruimde aula, minder lesuitval, te lange dagen, ronde klaslokalen, beter gemotiveerde leraren...

een paar van de punten die in het begin bovenkwamen. Pas toen Airan hen opriep om voor zichzelf op te schrijven waar ze echt een hekel aan hadden op school, kwam er meer leven in de brouwerij. Dat werden de ʻchecklistsʼ voor nieuwe ideeën.

ʻBlow up your school, in your mind I meanʼ gaf Airan deze leerlingen mee. Langzamerhand werden de ideeën ingrijpender. Hoe zou het zijn om geen klaslokalen te hebben? Om naar een andere les te kunnen als je het gevoel had dat je niks opstak? Om niet in vakken te werken, maar rondom boeiende leervragen? Als fouten beloond zouden worden in plaats van bestraft? Oogjes begonnen te twinkelen en je merkte dat de sfeer in de ruimte veranderde, er beweging in kwam.

Voor de meeste leerlingen bleven deze ideeën wel behoorlijk ver van hun bed. De expertise van de docent, waar zou die blijven? Hoe moest je dan een vak leren? Dat had je toch nodig om naar een goede vervolgopleiding te kunnen? De denkpatronen die aan het huidige onderwijs ten

Page 18: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

16

grondslag liggen zag je –mijn indruk- heel goed terug in de reacties van de scholieren. Lineairiteit in het denken. Als dit...dan dat. En dat is lastig los te laten. Om dat te kunnen, heb je veiligheid en ruimte nodig. Dat zag je in deze workshop gebeuren. Naarmate de tijd vorderde, kwamen er meer boute uitspraken. Eerst even aftasten wie hier allemaal zijn, mag ik inderdaad zeggen wat ik denk?

Voor mijn gevoel gaven de ideeën die uiteindelijk uit de workshop kwamen een eerste aanzet voor ʻhet nieuwe lerenʼ. En wat ik vooral zag was, hoe noodzakelijk het is dat ʻhet nieuwe lerenʼ gaat gebeuren. De paradox werd voor mij goed zichtbaar. Dé plek waar dat zou kunnen, is de school, daar kun je de ruimte en

veiligheid bieden om te experimenteren, fouten te maken, wilde ideeën uit te proberen. En juist daar gebeurt het (nog) niet. Een domper? Welnee, ik ging vol energie naar buiten. Zin om er zelf weer mee aan het werk te gaan. Enthousiast over het feit dat deze dag gerealiseerd is. En opnieuw verwonderd over wat er in een paar uur tijd mogelijk is als een groep mensen zich met elkaar verbinden. Hoe verschillend ook in leeftijd en achtergrond. Blow up your schools? Yes, we can!

7DI045 E-BOOK

Page 19: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

177DI045 E-BOOK

Hoofdstuk 4Workshop 2 - Het Lokaal van de Toekomst

WorkshopbegeleidersNicole Maurer van Maurer United, CKV-docent Monique Kusters van Charlemagne College, Ada Pelt van Bernardinuscollege en Isidore Postmes van de kerngroep 7DI045.

Doel van de workshopSamen het Lokaal van de Toekomst ontwerpen op basis van de ideeën over onderwijs binnen deze groep leerlingen.

Gebruikt videofragment-­‐ http://bit.ly/hLZT0d over ʻWat motiveert onsʼ? (voor de oudere leerlingen

binnen de groep en de begeleiders)

Ander materiaal-­‐ Ipads en Apple hard- en software-­‐ Software van Maurer United-­‐ Flap-overvellen, stiften, post-itʼs. -­‐ A3 – vellen-­‐ MoodBoard Pro voor de iPad

Page 20: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

18

Bijzondere werkvormEen paar dagen eerder meldt zich ook spontaan Mark Pluijmakers aan. Hij is Account Manager Education bij Apple en stelt voor deze workshop ook een aantal iPads en andere Apple- apparatuur gratis ter beschikking. Tevens ontvangen we als organisatie twee bijzondere uitnodigingen voor een landelijk Apple-event over digitaal leren op 5 en 6 april in Amsterdam. De iPads worden o.a. gebruikt voor

het ontwerpen van een aantal zogenaamde Moodboards.

UitwerkingEerst brengen de leerlingen de nadelen van hun huidige leeromgeving in kaart:

-­‐ Staan de stoelen en bankjes eenmaal in één rij, dan blijven ze meestal ook zo staan. Dat geldt voor de drie scholen van SVOPL, maar niet voor Niekée.

-­‐ De huidige leeromgeving is gericht op het verhinderen van onderlinge communicatie en het leren van elkaar.

-­‐ Je mag niets in het traditionele klaslokaal en daarom doe je ook niets. Er is geen uitdaging, omdat de leeromgeving en de wijze van aanbieden leerstof elke dag, bijna elk uur onveranderd blijft. Dat werkt absoluut niet inspirerend. Hoe anders was het op de basisschool.

7DI045 E-BOOK

Page 21: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

197DI045 E-BOOK

-­‐ Doordat de motivatie er bij de leerlingen niet meer is voor deze manier van leren, verzinnen docenten steeds meer regels om in elk geval de orde te bewaren. Dat is uiteindelijk toch weer frustrerend voor docent en leerling.

Hoe zou het lokaal van de toekomst er dan wel moeten uitzien? Deze groep leerlingen onderscheidt een vijftal aandachtspunten:

1. De inrichting moet zowel formeel als informeel leren mogelijk maken.2. De klas: de voorkeur gaat uit naar afwijkende vormen, bijvoorbeeld

achthoekig of zoals op de Open Universiteit in Heerlen.Banken, tafels en stoelen aanpassen aan didactiek en leerdoel. Een leerling moet zowel met een docent op een bank rustig over een (leer)probleem kunnen overleggen als in een traditionele (stilte)ruimte kunnen neuzen in de boeken. Met verrijdbare schotten moet je eigen hoekjes kunnen maken om te overleggen met en te leren van andere leerlingen. Veel lichtinval van boven en vanuit lokaal moet je of op een balkon of in een tuinachtige ruimte uitkomen.

3. Zowel de leerling als de docent moet keuzes kunnen maken: het ene moment de traditionele les van de leraar, dan weer leerstof in groepjes doornemen, individuele instructie of uitleg, veel interactie tussen docent en leerling, niet alles opdelen in lessen van 50 minuten, ook keuzewerktijd.

Page 22: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

20

4. Docenten zijn zich ook bewust van hun opvoedingstaak en voorbeeldgedrag. Meerdere leraren of klassenassistenten in de leerruimtes. Ook een aantal docenten bereikbaar na school (via Teletop, MSN, Twitter (=Twijles ) en gebruik maken van bijvoorbeeld een virtuele assistent.

5. Techniek: geen boeken(tassen) meer maar iPads. Cameraʼs in de klas die de lessen opnemen voor mensen die ziek zijn of voor leerlingen, die de uitleg nog eens willen terugzien. Ook Podcasts inzetten en in de bovenbouw de vele mogelijkheden van bijvoorbeeld iTunes U Voor alle docenten verplichte cursussen ELO en Smartboard. In lokaal

muziekinstallatie. Centraal in lokaal een Touch Table Daarna werden de ideeën omgezet of verder uitgewerkt in tekeningen op flapover-vellen.

7DI045 E-BOOK

Page 24: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

22 7DI045 E-BOOK

Page 25: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

237DI045 E-BOOK

Page 26: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

24 7DI045 E-BOOK

Page 27: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

257DI045 E-BOOK

Hoofdstuk 5Workshop 3 - Invloed, hoe pak je die als leerling?

WorkshopbegeleidersEgid van Houtem, Cynthia Veerman, Mark Buck, Scott Wenmakers en Raf van Loo

Doel van de workshop

Identificeren en benoemen van instrumenten waarmee leerlingen meer invloed op het onderwijsproces kunnen krijgen

Deze workshop levert na heel wat mooie brainstormmomenten een drietal concrete resultaten op, die ook binnen de deelnemende scholen van SVO|PL gelanceerd zullen worden: een actievere leerlingenraad, nieuw: een ideeënraad en een contract tussen leerling en docent. Uitgewerkt ziet dat op hoofdpunten zo uit:

1. Oprichten van een leerlingenraad. a. Vanaf klas 3b. Eigen lokaalc. 1 keer per week een bijeenkomstd. communiceren met leerlingen en directiee. Voorgestelde agendapunten bij start:

i. SMC: evenwicht gezonde school, vernielingenii. CMC: normering bovenbouwiii. BC: opvang onderbouw / Bovenbouw, samen gym

Page 28: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

26

2. Ideeënraada. Bestaat uit 3 leerlingen uit respectievelijk klas 1-2, 3-4, 5-6, samen

met de leerlingen van de MR-geleding en de voorzitter van de leerlingenraad

b. Komen een keer in de 3 maanden bij elkaar, en bij spoedzakenc. De ideeënraad overlegt met de directied. Voorzitter ideeënraad maakt samen met directielid de agendae. Ieder idee moet door de directie serieus besproken wordenf. Iedereen worden ingediend via digitale ideeënbus (bereikbaar via

link op de website)g. Leerling stelt zich verkiesbaar als hij deze kenmerken heeft:

i. Eigenwijsii. Lefiii. Sociaaliv. Betrokkenv. Open voor andere meningen

h. Elk jaar verkiezingen: 50% bepaald door stemmen leerlingen, 50% benoemd door directielid en voorzitter leerlingenraad

i. Opgave voor 28 maart, 11 april eerste vergadering, stemmen via de site

3. Contract tussen leraren en leerlingena. Leraren en klassenvertegenwoordigers tekenen het contractb. Bij “contractbreuk” wordt leerling door mentor/coördinator

aangesproken, de leraar door de directie c. Respect voor elkaar, samen zijn ze de klasd. Beide partijen moeten zich kwetsbaar opstellen

7DI045 E-BOOK

Page 29: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

277DI045 E-BOOK

e. Lesstof en hoe deze wordt overgebracht wordt vooraf besprokenf. Leraar maakt de lessen zo gevarieerd/interessant mogelijkg. Leerlingen tonen interesse

Deze initiatieven zijn ook weer in een clip vastgelegd op www.7DI045.nl bij Opbrengst Workshop 3.

Hoofdstuk 6 Het lunchprogramma

Tijdens de lunch vertelt Yoeri Wilbers over wat de Nieuwe Nor allemaal voor jongeren in de regio betekent. Hij ondersteunt zijn verhaal met clips van recente topavonden. De aanwezige leerlingen nodigt hij nadrukkelijk uit om na te denken wat de Nieuwe Nor voor hen zou kunnen betekenen. Later die middag zullen de deelnemers aan de workshop Jongeren & Krimp dat meteen oppikken.

Daarna is het tijd voor een Durf te vragen-sessie. Het idee achter zoʼn sessie (ʻMaak mogelijk wat jij wilt dat lukt!) zorgt in andere delen van Nederland meestal voor uitverkochte bijeenkomsten, maar moet in Limburg nog van de grond komen. Dat gaat de komende maanden zeker gebeuren. Een van de initiatiefnemers is een zeer inspirerende persoonlijkheid, Nils Roemen, eveneens lid van het nationale 7DI-team. Op zijn site vind je ook de digitale versie van een speciaal 7DI magazine dat op de slotactiviteit in Utrecht is  verschenen (klik op fullscreen). Wij vinden het een uitdaging om de principes van ʻDurf te vragenʼ en sociale overwaarde te vertalen naar scholen waar zoveel mensen bij elkaar zijn en dus ook de sociale

Page 30: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

28

overwaarde groot zal zijn. Daarover gaan we als 7DI 045 binnenkort eens met Nils Roemen koffiedrinken en hij heeft al aangegeven dat helemaal te zien zitten.

Op onze 7DI045 Onderwijsdag zijn het de leden van het College van Bestuur van SVO|PL die de centrale vraag voor een korte Durf te vragen-sessie stellen en daarmee een beroep doen op de denkkracht en tips van de aanwezige leerlingen en workshopbegeleiders. Die vraag luidt: wat kunnen we in de toekomst met leegstaande klaslokalen doen? De antwoorden op post-itʼs hangen inmiddels op de Inspiratiemuur in het bestuursbureau aan de Akerstraat in Heerlen.

Enkele opvallende tips:-­‐ Ook leerlingen kunnen workshops geven over hun passies, specifieke

kennis op bepaald gebied. Geef hen een kans om daarvoor die lokalen te gebruiken

-­‐ Geef leerlingen een strippenkaart, die leerlingen 2x per jaar toegang tot zoʼn lokaal geeft om projectmatig aan ʻzelfonderwijs te doenʼ.

-­‐ Gebruik de lokalen voor meer vormen van informeel leren, bijvoorbeeld in de vorm van een leerlingencafé, zo beetje als De Nieuwe Nor met games, internet, leestafels, banken, gemakkelijke stoelen.

-­‐ Gebruik de lokalen om kleine ondernemingen van leerlingen een kans te geven.

-­‐ Deze lokalen zo inrichten dat er kleine groepen in een inspirerende omgeving aan projecten kunnen werken.

7DI045 E-BOOK

Page 31: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

297DI045 E-BOOK

-­‐ Laat docenten hier workshops/modules over hun passies geven. Als leerling kun je daar dan, in welke klas je ook zit, op inschrijven, dus zeer gemengde groepen.

-­‐ Haal de wanden tussen zulke lokalen weg en richt de grotere ruimte in zoals dat bij workshop 2 (Lokaal van de Toekomst) is aangegeven. Maak die plannen waar!

-­‐ Gebruik de lokalen om de wereld van buiten naar binnen te halen door er ook cursussen voor mensen buiten te school aan te bieden. Tevens een mini-bibliotheek maar dan met alle moderne leermiddelen.

-­‐ Richt zoʼn lokaal, al dan niet gesponsord door bijvoorbeeld Apple, hightech in met de nieuwste apparatuur.

-­‐ Gebruik het voor netwerkleren: nodig er aansprekende en inspirerende sprekers van buiten uit, die met leerlingen (en/of docenten?) aan de slag gaan.

-­‐ Ruimte voor individuele studiebegeleiding of van waaruit docenten via social media bijlesgeven.

Onder tijdsdruk kwamen we niet meer toe aan het presenteren van de projecten van Treemagotchi@school en www.ikkominactie.nl. Die ʻschadeʼ gaan we de komende weken nog inhalen door deelnemende scholen te vragen om hieraan via de site en de mentoren aandacht aan te besteden.

Page 32: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

30

Hoofdstuk 7 Workshop 4 - Motivatie en inspiratie

WorkshopbegeleidersKleis Adema, Bram Vandermeulen (leerling 6vwo locatie Rolduc)

Doel van de workshopDe leerlingen het verschil laten ervaren tussen inspiratie en motivatie. Welke docent(en) inspireren hen en waarom? Wat motiveert een leerling om naar school te gaan en waarom zijn de lessen van de ene docent anders/ʼbeterʼ dan de andere docent.

Deze workshop verloopt niet zoals de andere workshops. Workshopbegeleider Kleis Adema wil graag dat de aanwezige leerlingen op een hoger, filosofisch en dus ook abstract niveau nadenken over motivatie en inspiratie. Voor een aantal leerlingen is die uitdaging op dat moment net iets te veel gevraagd. Toch komen er ook bij deze workshop uiteindelijk een aantal bijzondere resultaten tot stand.

Adema laat eerst een korte clip zien waarin een bekende Amerikaanse spreker, Lance Secretan het verschil tussen motivatie en inspiratie uitlegt. Ook komt de theorie van Lenette Schuit aan de orde, die eveneens vindt dat het om inspireren gaat en dat motiveren vaak averechts werkt.

Dan komen vragen aan de orde als:-­‐ Wat raakt jou?

7DI045 E-BOOK

Page 33: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

317DI045 E-BOOK

-­‐ Waar begint inspiratie bij jou?-­‐ Wat/wie zijn je 5 grootste inspiratiebronnen?-­‐ Geef je eigen Top 5 tips bij: hoe kan ik mijn omgeving inspireren?

Dan stelt Kleis Adema dat docenten zich vaak afvragen: hoe kan ik mijn leerlingen

motiveren? Wat is het effect als je dat eens omdraait en je als leerlingen de volgende vraag probeert te beantwoorden: hoe kunnen wij onze docenten inspireren?

Dat leidt ook tot de profielschets van een docent die inspirerend is voor leerlingen. Zoʼn docent:

-­‐ zorgt ervoor dat leerlingen zichzelf kunnen zijn-­‐ laat leerlingen in hun waarde (geen sarcasme bij fouten, niemand voor

schut zetten)-­‐ toont voelbaar respect voor zijn leerlingen, is echt in hen geïnteresseerd.-­‐ heeft humor als wapen in huis en kan relativeren, schiet niet meteen in de

stress-­‐ deelt zijn levensverhalen en - ervaring met de leerlingen-­‐ beheerst op een professionele manier zijn vak.

Ook elders in Nederland werd tijdens 7DI onderzocht welke competenties leerlingen aan een goede docent koppelen. Virtual writer Kim Ravers maakte er de volgende tekening van:

-­‐

Page 34: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

32

Bram Vandermeulen is een van de 4 leerlingen van 6 vwo van het Charlemagne College (locatie Rolduc Kerkrade) die met de landelijke opbrengst van de module Gelukskunde dit schooljaar in staat worden gesteld om ervaring op te doen met zogenaamd netwerkleren. Zij zijn twee keer samen een lange dag door het land getrokken om inspirerende organisaties en mensen op te zoeken en zo buiten de schoolmuren veel kennis op te doen. Zo zijn ze in Nijmegen geweest om zich tijdens een ʻliveʼ economieles te verdiepen in de bijzondere bedrijfsformule en –financiering van het hotel-restaurant Manna. In Seats2Meet in Utrecht hebben ze alles over Het Nieuwe Werken ervaren. Andere vormen van leren hebben ze kunnen waarnemen bij Niekée in Roermond en bij de Knowmads in Amsterdam. Al reizend en twitterend hebben ze ook mensen ontmoet voor en gewerkt aan de, door hen te organiseren Motivatiedag voor eindexamenkandidaten, samen met student Stefan Knapen. (die op basis van eigen ervaringen trainingen/workshops geeft over slimmer werken en studeren, slimmerkunde en motivatie).

De leerlingenpresentatie van deze workshop ʻMotivatie & Inspiratieʼ is weer te vinden op www.7DI045.nl bij Opbrengst/Workshop 4

Aanbevolen literatuur, links en videoʼs en tipsTik bij www.leraar24.nl en www.onderwijsvanmorgen het zoekwoord motivatie in en je krijgt een groot aantal goede artikelen en clips.

Bij de Open Universiteit kun je als docent een gratis online cursus volgen over het bevorderen van motivatie (10 studie-uren).

7DI045 E-BOOK

Page 35: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

337DI045 E-BOOK

Hoofdstuk 8Workshop 5 - Jongeren & Krimp

WorkshopbegeleidersLeo Crombach, Mark Renne, Theo Wismans. Locatie: De Nieuwe Nor

Doel van de workshopOnderzoeken welke kansen en mogelijkheden er zijn voor jongeren tussen 12 en 16 jaar in een krimpend Parkstad. Tevens moet het een ontdekkingstocht worden naar het gevoel over Parkstad bij jongeren.

Digitaal materiaalEr is gewerkt met 3 ipads en 2 Apple Mac-computers en met een Vado HD camera.

De titel van deze workshop geeft het al aan: deze workshop gaat het minst over onderwijs, maar meer om de leefomgeving. Al snel blijkt dat veel leerlingen niet eens weten wat Parkstad Limburg precies inhoudt en daar verder niet zoʼn gevoel bij hebben. Voor het verdere verloop van de workshop is dat niet zo'n probleem, maar het is wel een constatering die er toe doet voor de beleidsmakers. Via een rondje negatieve punten over Parkstad Limburg, komen we via de positieve punten, tot het formuleren van de volgende behoefte/oproep:

Parkstad geef ons de ruimte en luister naar ons!

De roep om ruimte gaat over ontmoetingsplekken, activiteiten en evenementen op verschillende plaatsen in Parkstad. Ook letterlijk om fysieke ruimte om hobby's verder te ontwikkelen, je creatief te kunnen uiten. En dan met name voor de leeftijdsgroep van 12 tot 16 jaar. Voor hen is er nu te weinig aanbod. Daarnaast gaat het ook over de ruimte die nodig is om jezelf, vanuit je specifieke talent, te ontplooien. Een paar vmbo-leerlingen vertellen dat ze door het huidige schoolsysteem moeilijker of niet kunnen doorstromen naar vervolgopleidingen, die aansluiten bij hun talent en passie.

De gevraagde jongerenruimtes moeten door de jongeren zelf worden ingericht. In deze ruimten kunnen leren en creativiteit buiten school samengaan. Zo ontstaat er het idee van een soort inspiratiekamer voor jongeren. Deze ruimte geeft ook de mogelijkheid om te discussiëren over zaken wat bij jongeren leeft. De workshopbegeleiders willen snel opnieuw bij elkaar komen met de leerlingen in een omgeving die nu al zo veel als mogelijk aan hun wensen voldoet: een keer van 16.00 – 19.00 uur in bijvoorbeeld de Nieuwe Nor.

Verder is er tijdens de workshop een video geproduceerd waarbij jongeren vertellen over hun droom in Parkstad. Het is een heel mooi eindproduct geworden, mede gerealiseerd door Mark Pluijmakers, account manager education van Apple.

Page 36: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

34

Vwo-leerlingen van het Charlemagne College hebben in het kader van een profielwerkstuk een eigen, professionele site opgezet met allerlei informatie over activiteiten in Parkstad: http://www.dagjeparkstad.nl/

Links/literatuur/tips:

- http://www.cultuurpark.eu/ voor Cultureel en educatief aanbod in Parkstad Limburg

- http://www.parkstadpopstad.nl/ voor een overzicht van popmuziek in Parkstad

- Volg op Facebook de communitypage Parkstad Limburg Bloeit voor info over belangrijke ontwikkelingen in de stadsregio Parkstad Limburg

- http://www.kresjtv.nl/- http://www.ilimburg.nl/jongereninfo/frameset.html Jongeren infotheken

Limburg op internet

De eindpresentatie van deze workshop is te zien op www.7di045.nl / Opbrengst workshop 5.

Hoofdstuk 9 Workshop 6 - School van de toekomst

7DI045 E-BOOK

Page 37: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

357DI045 E-BOOK

WorkshopbegeleidersEgid van Houtem (directeur Socialbeta Centre) en Karin Reichrath (Organisatie en communicatieadvies)

Doel van de workshopSamen werken aan hoe de school van de toekomst er inhoudelijk uit moet gaan zien.

WerkvormBrainstormen en van daaruit komen tot concrete uitwerking

We zijn gestart met brainstormen aan de hand van een viertal themaʼs: 1. Hoe ziet het onderwijs er uit? (Welke niveaus, invloed van de leerling, etc.) 2. Hoe verhouden leerlingen zich tot docenten en de wereld van buiten. Wat is de rol van de docent en wie is dat?3. Wat is de inhoud van het onderwijs (gaan er vakken af of komen er vakken bij)?4. Hoe gaan leerlingen en docenten met elkaar om in de school van de toekomst.

Uiteindelijk rolden er uit de speedbrainstormsessies bij elke thema een concrete actie om direct te gaan bouwen aan de school van de toekomst.

1. Respect voor elkaar is een centraal thema waarover het gesprek binnen elke deelnemende school op korte termijn zou moeten gaan. Wat houdt ʻrespectʼ voor

Page 38: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

36

iedereen in en hoe zorgen we dat dit respect voor elkaar in de school van de toekomst een vanzelfsprekendheid wordt. De uitkomst van die discussies moet op allerlei manieren in de scholen van SVO|PL zichtbaar worden. moeten welke uitkomsten komen uit dit gesprek deze moeten in de school zichtbaar worden.

2. Een SVO|PL-school is ook herkenbaar door per periode workshops aan te bieden waarbij talentontwikkeling van leerlingen buiten de lessen centraal staat. Daarmee wordt ook aangetoond dat leren in de school van de toekomst bij SVO|PL meer dan alleen de (theorie in de) vaklessen inhoudt.

7DI045 E-BOOK

Page 39: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

377DI045 E-BOOK

3. Leerlingen moeten in staat worden gesteld vakken op een hoger niveau te volgen en te behalen als ze hiertoe in staat zijn. Dat vereist flexibiliteit van de organisatie (aangepaste roosters). Wettelijk is dat mogelijk: een havoleerling die bijvoorbeeld in een bepaald vak echt heel goed is, kan in dat vak op vwo-niveau examen doen. Die mogelijkheid zal de motivatie bij leerlingen zeker bevorderen.

4. Op de SVO|PL school van de toekomst gaan vaardigheden die samenhangen met communiceren, vooral nieuwe media, een belangrijke rol vervullen, zowel voor docenten als leerlingen. Ook vaardigheden als schrijven en presenteren verdienen extra aandacht.

De eindpresentatie van deze workshop is in clipvorm te zien op www.7di045.nl bij Opbrengst/workshop 6.

Literatuur/links/tips:Argumenten voor en tegen nieuwe media in onderwijs (NRC)Smartphones in het onderwijsNieuwe media in onderwijs (clip)Social media en de kansen van het onderwijs

Page 40: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

38

Hoofdstuk 10De Inspiratiemuur

Tijdens de voorbereidingen van 7DI045 hebben we nagedacht over een brede aanpak bij het verwerken van de uitkomsten van deze onderwijsdag. Dat sluit aan bij onze onderwijsvisie dat we rekening willen houden met de meervoudige intelligentie bij de deelnemende leerlingen en workshopbegeleiders. De een kon

zich bij het uitwerken van de resultaten storten op het maken van samenvattende teksten, de ander op het maken van clips of het visueel weergeven van ideeën en visies en weer iemand anders op het fotograferen, het schilderen of het uitzoeken van bijpassende muziek of software. Zo is ook het idee van de Inspiratiemuur ontstaan. De contouren van de Inspiratiemuur in de hal van het bestuursbureau van SVO|PL zijn in de loop van

de 7DI045-dag en voor een deel al op school bedacht en opgezet door de docenten Isidore Postmes en Esther Goossens met steun van enkele leerlingen.

Aan het einde van de dag is de Inspiratiemuur door de leerlingen ʻgevuldʼ met de ʻsamenvattingenʼ van alle workshops en de Durf te vragen-sessie. Op datzelfde moment presenteren andere groepen hun eindproducten voor de cameraʼs. En wie nog niet aan de beurt is, kijkt in een andere hal bij iets lekkers samen met deelnemers van andere workshops terug op deze opmerkelijke onderwijsdag. Het

7DI045 E-BOOK

Page 41: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

397DI045 E-BOOK

weer met zʼn allen samenkomen en afronden werkt perfect. Leuk is dat het College van Bestuur en enkele directieleden van de drie scholen aanwezig zijn en hun enthousiasme duidelijk laten blijken. Het CvB zegt toe dat de Inspiratiemuur lang op deze plek zichtbaar zal zijn en dat het een vervolg op deze dag zal stimuleren. Ook komt het College van Bestuur tegemoet aan de wens van de leerlingen om niet met een delegatie maar met zʼn allen naar Den Haag te gaan om minister Van Bijsterveldt over deze dag te vertellen.

De gasten van Niekée geven aan ook heel tevreden op deze dag terug te blikken. Wat vooral goed voelt: veel van de aanbevelingen van de leerlingen op deze 7DI045-dag zijn op Niekée inmiddels een vanzelfsprekendheid!

De Inspiratiemuur én deze dag zijn om 17.30 uur ʻafʼ als we als organisatie het landelijke 7di t-shirt tegen de muur hangen. Overigens in het volle besef dat deze dag acht de moeite waard is geweest, als er met de uitkomsten voldoende wordt gedaan. Dat is een opgave/uitdaging voor alle deelnemers en het 7DI045-team.      

Page 42: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

40

Hoofdstuk 11 Overzicht concrete vervolgacties Versie 0.1 14032011

Wat? Wie?Opmaak  e-­‐Book Isidore  PostmesVerspreiden  e-­‐Book  via  social  media Tjeu  Seeverens,  Egid  van  Houtem,  

Isidore  Postmes  en  alle  twiJeraarse-­‐Book  en  site  mailen  naar  alle  onderwijsinstellingen,  docenten  en  relaKes  SVO|PL  in  Limburg  en  workshopbegeleiders

Secretariaat  SVO|PL,  Wim  Horsch

Idem  naar  alle  relaKes  van  SocialBeta Egid  van  HoutemBezoek  aan  minister  voorbereiden Airan  Berg,  Nicole  Maurer,  Wim  

Horsch  en  Tjeu  Seeverens  +  enkele  leerlingen

InspiraKekamer  voor  12-­‐16  jaar  organiseren Leo  Crombach,  Mark  Renne  en  Theo  Wismans  +  enkele  leerlingen

Uitkomsten  +  vervolg  7di045  bespreken  in  direcKeraad  SVO|PL

College  van  Bestuur,  Wim  Horsch,  Tjeu  Seeverens

Ideeënraad  opzeJen  op  Bernardinus,  Sintermeerten  en  Charlemagnecollege  en  contract  leerlingen/docenten  verder  uitwerken

Leerlingen  workshop  3  aangestuurd  door  Cynthia  Veerman  en  Raf  van  Loo

Contact  opnemen  met  Nicole  Maurer  over  verder  uitwerken  lokaal  van  de  toekomst

Egid  van  Houtem

Met  Mark  Pluijmakers  verder  de  mogelijkheden  over  lokaal  van  toekomst  i.s.m.  Apple  uitwerken

Isidore  Postmes,  Tjeu  Seeverens  +  leerlingen

Treemagotchi@school  en  ikkominacKe.nl  wegzeJen  in  alle  SVO|PL  scholen

Theo  Wismans,  samen  met  enkele  leerlingen.

Verder  uitwerken  broedplaatsen  en  andere  vormen  van  talentontwikkeling  binnen  de  SVO|PL  scholen

Wim  Horsch  en  Tjeu  Seeverens  

AcKeplan  voor  prominentere  plaats  nieuwe  media  op  SVO|PL  scholen

Isidore  Postmes,  Esther  Goossens  en  enkele  leerlingen.

Overleg  met  Schunck*  over  gezamenlijke  educaKeprojecten  n.a.v.  uitkomsten  7DI045  dag  

Tjeu  Seeverens  en  in  later  stadium  CvB.

Uitwerken  idee  van  Respectdag  project  op  SVO|PL-­‐scholen  

Deelnemers  workshop  6  (Roelof  Bruls)  

7DI045 E-BOOK

Page 43: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

417DI045 E-BOOK

Hoofdstuk 12Overzicht deelnemende leerlingen

Workshop 1:

1. Eline  Meertens Bernardinuscollege

1.  Alexander  Schoonderwoerd Bernardinuscollege

1. Merel  van  Hooren Bernardinuscollege

1. Elianne  Smeets Bernardinuscollege

1. Bas  Wijsmans Charlemagne  College

1. Dion  Ritzen Charlemagne  College

1. Darinka  Robek Charlemagne  College

1. Catharine  Haan Charlemagne  College

1. Stefan  Wijker Charlemagne  College

1.  Max  Baardman   Sintermeerten

1.  Niels  Heuts   Sintermeerten

1.  Niels  Schmeets   Sintermeerten

1. Youri  Schaeks   Sintermeerten

1. Anne  Achten Niekee

Workshop 2:

1. Amber  van  Beers,   Bernardinuscollege

1. Loreen  Merx Bernardinuscollege

1. Timon  Bednger Bernardinuscollege

1. Rebecca  Kasim Charlemagne  College

1. Robert  Kroon Charlemagne  College

1. Bo  Verstappen Charlemagne  College

1. Marleen  Weijers   Sintermeerten

1. Shirley  Kanar   Sintermeerten

1. BriJ  KorKs   Sintermeerten

Workshop 3:

1. Peter  Bex Bernardinuscollege

1. Nina  Peeters Bernardinuscollege

1. Cecile  Jeurissen Bernardinuscollege

1. Kyra  Maes Bernardinuscollege

1. Milly  van  Wardenburg Bernardinuscollege

1. Roelof  Bruls Charlemagne  College

1. Robin  Reichrath Charlemagne  College

1. Manon  Junggeburt Charlemagne  College

1. Remco  Beugels Sintermeerten

1. Remco  Scheenen Sintermeerten

                 11.      Kas  den  Elzen Niekee

Page 44: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

42

Workshop 4:

1. Eline  Meertens   Bernardinuscollege

1. Alexander  Schoonderwoerd Bernardinuscollege

1. Amber  van  Beers Bernardinuscollege

1. Cecile  Jeurissen Bernardinuscollege

1. Merel  van  Hooren Bernardinuscollege

1. Dion  Ritzen Charlemagne  College

1. Bas  Wijsmans Charlemagne  College

1. Catharine  Haan Charlemagne  College

1. Darinka  Robek Charlemagne  College

1.  Niels  Schmeets Sintermeerten

1.  Youri  Schaeks Sintermeerten

1. Anne  Achten Niekée

Workshop 5:

1. Peter  Bex Bernardinuscollege

1. Loreen  Merx Bernardinuscollege

1. Elianne  Smeets Bernardinuscollege

1. Kyra  Maes Bernardinuscollege

1. Rebecca  Kasim Charlemagne  College

1. Robert  Kroon Charlemagne  College

1. Stefan  Wijker Charlemagne  College

1. Robin  Reichrath Charlemagne  College

1. Marleen  Weijers   Sintermeerten

               10.      Shirley  Kanar   Sintermeerten

               11.    BriJ  KorKs   Sintermeerten

               

Workshop 6:

1. Tom  Bednger Bernardinuscollege

1. Milly  van  Wardenburg Bernardinuscollege

1. Nina  Peeters Bernardinuscollege

1. Bo  Verstappen Charlemagne  College

1. Roelof  Bruls Charlemagne  College

1. Manon  Junggeburt Charlemagne  College

1. Max  Baardman Sintermeerten

1. Niels  Heuts   Sintermeerten

1. Remco  Beugels   Sintermeerten

               10.        Remco  Scheenen Sintermeerten

               11.        Kas  den  Elzen Niekée

7DI045 E-BOOK

Page 45: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

437DI045 E-BOOK

Page 46: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

44

Hoofdstuk 13 Inspirerende (onderwijs)sites

Het team van 7DI045 bezoekt regelmatig de volgende interessante onderwijssites:

1. www.onderwijsvanmorgen.nl met uitstekende vakliteratuur en videoʼs over themaʼs als trends in het onderwijs, ICT in de klas, jongerencultuur, differentiatie, projectonderwijs, motivatie, leerstijlen, vakdidactiek, mediawijsheid, internationaal onderwijs en lesmateriaal.

2. www.slimmerkunde.nl Klap het submenu aan de linkerkant uit en ontdek bijvoorbeeld bij ʻDocentenʼ de 23 kant-en-klare lessen om online leermiddelen in de vakles of bij een project in te zetten.

3. www.leraar24.nl met tal van korte, zeer praktijkgerichte videoʼs.

4. www.ikleeranders.nl Een andere kijk op leerproblemen, dyslexie en adhd

5. www.denkbeeldenstorm.nl Een prachtige site van Guido Crolla, die heel anders tegen onderwijs aankijkt. Lees vooral op zijn site zijn artikel over Renaissance 2.0, mooi samengevat in deze visual van Kim Raven. Zou in elke docentenkamer moeten hangen, toch?

7DI045 E-BOOK

Page 47: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

457DI045 E-BOOK

Meer interessante links vind je ook op www.7DI045.nl en we zijn benieuwd naar uw tips/links.

Algemene tip: gebruik Twitter als voortdurende kennisbron voor nieuwe ontwikkelingen en trends in het onderwijs door via Tweetdeck regelmatig te kijken in de lijsten met #onderwijs, #slimmerkunde, #colere en #7DI. En nog eentje: ga op de landelijke www.7DI.nl site op zoek naar andere onderwijsprojecten, die op 28 februari in Nederland zijn uitgevoerd. Aardig om te lezen is het magazine voor 7 days of inspiration (www.7di.nl), voor meer dan 7 dagen inspiratie!

We geven Nederland een upgrade met sociale overwaarde. Zonder geld maar met goede ideeën, een positieve daadkrachtige houding en ons netwerk. Hoe pakken we dat aan? Dat kan je lezen in #7dimag.

Met de enthousiaste inzet van 41 professionals, 5 drukkers, een binder en een papierleverancier is dit een tastbaar resultaat van sociale overwaarde!

Het magazine is gratis verkrijgbaar, dus lees hoe we Nederland beter en mooier kunnen maken!

Page 48: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

46

Hoofdstuk 14Technische verantwoording

1. De blog/site van 7DI045 is gemaakt met Weebly. Bekijk de instructievideo en de site. Weebly is ook heel goed door leerlingen te gebruiken als het maken van een site een onderdeel van een project of werkstuk is.

2. Het hele 7DI045 project is op de site www.7DI045.nl ook weergegeven in een grote mindmap. Daarvoor is gebruikgemaakt van Popplet. Dat is een online platform om al je ideeën vorm te geven en op te slaan. Ga naar de site http://popplet.com en/of bekijk de instructievideo. Ook uitermate geschikt voor je iPad (speciale app).

3. Bij het in kaart brengen van de aandachtspunten/themaʼs en onderdelen van het lokaal van de toekomst is gebruikt gemaakt van dezelfde software die de Argumentenfabriek inzet om argumenten en standpunten in de vorm van een mindmap te visualiseren. Het gaat dan om de software van Mindmeister. Ga voor de Nederlandse versie naar:http://www.mindmeister.com/nl

4. De sfeer op deze 7DI045 dag is zeer uitgebreid met fotoʼs en clips vastgelegd bij Flickr. Bekijk de zogenaamde ʻtourʼ eens met alle mogelijkheden van Flickr op: http://www.flickr.com/tour/

Colofon

Redactie:Egid van Houtem (SocialBeta)Tjeu Seeverens (SVOPL)Eveline HavenithCynthia VeermanKleis AdemaLeo CrombachMark Renne

Fotoʼs: Wim Horsch e.a.

Vormgeving:Isidore Postmes

Eindredactie & Idee:Tjeu Seeverens

Parkstad, maart 2011

7DI045 E-BOOK

Page 49: 7DI045 E-Book n.a.v. 28 Feb 2011

477DI045 E-BOOK

Deelnemende Scholen

SVOPL Scholen

Gast Scholen