Lol feb 2016

28
Een klein berichtje in geval van nood blz 4 Investeer in de toekomst! blz 12 Nieuwe Bovenpoort- straat blz 26 Stadsmagazine Editie februari 2016

description

 

Transcript of Lol feb 2016

Page 1: Lol feb 2016

Een klein berichtje in geval van noodblz 4

Investeer in detoekomst!blz 12

NieuweBovenpoort-straatblz 26

Stadsmagazine Editie februari 2016

Page 2: Lol feb 2016

2

colofon

openingsuren

administratief centrum

Stationsstraat 29 – 3400 Landentel. 011 88 03 00 - [email protected]

op dinsdag ook van 13.30 tot 16 uurop woensdag ook van 13.30 tot 16.30 uur De loketten van burgerzaken & bevolkingen ruimtelijke ordening & stedenbouwblijven op woensdag open tot 19.30 uur.

Wij zijn [email protected] [email protected]@landen.be [email protected]

Volg ons ook op Facebook (stad Landen)

Ken je onze gratis sms-service? Wil jij via sms op de hoogte blijven van onze activiteiten? Wil jij korte dringende nieuwsberichten ontvangen? Schrijf je dan in op deze gratis service via [email protected].

stadsmagazijn

Roosberg 12 – 3400 Landen - tel. 011 78 94 50 - [email protected]

elke werkdag van 8 tot 12 en van 12.30 tot 16.30 uurgesloten op woensdagnamiddag

sociaal huis

Stationsstraat 29A – 3400 Landen - tel. 011 69 05 00 - [email protected]

elke werkdag van 8.45 tot 12.30 en van 13 tot 16.45 uur

gratis infoblad van de stad Landen

Licht op Landen verschijnt 10 keer per jaar

Werkten mee aan dit nummer:Brandweerpost Landen (Hulpverleningspost Oost, Vlaams-Brabant), Beter Wonen aan de Gete, De Lijn, Johan De Rocker, De Watergroep, Vanessa Donati, Guy Geysens, Simon Gysemberg, Frank Petitjean, Laure Roussel, Femke Van den Broeck, Leen Van den Heuvel, Ingrid Vandevelde, Simon Vanrutten

Redactieraad:Gino Debroux, Iris Vander Schelde, Leon Ignoul, Laure Roussel, Ingrid Vandevelde

Ontwerp, realisatie en druk:Commça - Casters Communications - www.commca.be

Fotografie:Jan Brouckmans - www.janbrouckmans.be

Verantwoordelijke uitgever:Iris Vander Schelde, burgemeesterStad Landen - Stationsstraat 29 - 3400 Landen - tel. 011 88 03 00www.landen.be - [email protected]

Aan teksten in “Licht op Landen” kan geen rechtskracht worden ontleend. Teksten en beeldmateriaal uit deze editie mogen niet gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van de verantwoordelijke uitgever.

Licht op Landen wordt gedrukt op fsc-papier.

Een klein berichtje in hoge noodblz 4

Investeer in detoekomst!blz 12

NieuweBovenpoort-straatblz 26

Stadsmagazine Editie februari 2016

LOL_Feb16.indd 1 25/01/16 14:46

Kom binnenwij zijn

Kom binnen

Page 3: Lol feb 2016

actueel

wachtdiensten

Dokter van wacht

In Landen kan je de dokter van wacht bereiken via het centrale telefoonnummer 011 88 69 88.

Apotheek van wacht

De apotheek van wacht in jouw buurt vind je via www.apotheek.be of bel naar 0903 99 000

Tandarts van wacht

Voor de tandarts van wacht in jouw buurt bel je naar 0903 399 69.

Wachtdienst thuisverpleging

Voor meer info rond de wachtdiensten van thuisverpleging bel je naar 070 222 678.

Dokters Sabrina Lo Bianco, Philip Taffeiren en Iris Vander Schelde zijn afwezig van zaterdag 6 februari tot en met zondag 14 februari 2016 (www.huisartsenpraktijkdepasserelle.be).

Dokter Rudi Jans is afwezig op vrijdag 26 en zaterdag 27 februari 2016.

Dokter Frank Peeters is afwezig van zaterdag 26 maart tot en met zondag 3 april 2016(www.huisartsenpraktijkgrootlanden.be).

Nieuwe dienstregeling De Lijn

Vanaf 8 februari 2016 optimaliseert De Lijn haar aanbod en wordt de dienstregeling beter afgestemd op de schooluren en op de situatie op de weg. Hierdoor zijn er lichte wijzigingen in de doorkomsttijden van een aantal ritten.

Een overzicht:

Lijn 42 St.-Truiden – Montenaken – LandenOp zaterdag vertrekt rit 12 drie minuten vroeger aan Landen Station. Rit 13 vertrekt drie minuten later aan St.-Truiden Station.

Lijn 21a Hasselt – St.-Truiden – LandenDe doorkomsttijden van een aantal ritten zijn met enkele minuten vervroegd of verlaat. De aansluitingen blijven behouden. Ritten 13 en 17 rijden niet meer op schooldagen.

Lijn 346 Landen – TienenOp schoolvakantiedagen zal rit 27 zeven minuten later vertrekken aan Landen Station.

Belbus 730 LandenDeze belbus heeft een nieuwe halte “Attenhoven kerkhof”, gelegen in de Droogveldstraat nabij de Bergstraat.

INFO: Voor meer gedetailleerde info over deze wijzigingen kan je terecht op www.delijn.be.

Nieuwe tarieven De Lijn vanaf 1 februari 2016

Vanaf 1 februari 2016 past De Lijn haar tarieven aan. Abonnementen en dagpassen worden iets duurder. De prijs van sms-tickets, biljetten en

rittenkaarten wijzigt niet. Surf naar www.delijn.be/nieuwetarieven voor meer info.

Kinderen: gratis of betalen? Kinderen jonger dan 6 jaar reizen gratis met bus en tram maar moeten altijd begeleid worden door een reiziger van minstens 12 jaar. Vanaf 6 jaar moet elke reiziger een geldig

vervoerbewijs hebben.

3

Page 4: Lol feb 2016

4

actueel

Een sms in geval van nood! De stad Landen beschikt al enkele jaren over een gratis sms-service voor de inwoners. Via een sms’je kunnen wij snel communiceren met onze inwoners, bijv. als er problemen zijn met de huisvuilophaling, een lek in de waterleiding, dringende verkeersinfo, een brand op het industrieterrein, een uitnodiging voor een leuke activiteit, …

Deze service is helemaal gratis. Heb je interesse?Stuur dan een mailtje naar [email protected] met vermelding van je naam, adres en gsm-nummer.

In noodsituaties is het cruciaal snel te worden verwittigd. Be-Alert is een nieuwe alarmeringstool van het Crisiscentrum van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Wie zich hiervoor inschrijft, wordt via sms verwittigd en krijgt snel de nodige info in een noodsituatie.

HOE INSCHRIJVEN?Surf naar www.be-alert.be. Daar vind je de knop “Schrijf u in ”.Deze alarmberichten zijn helemaal gratis voor de burger. Voor meer info kan je ook terecht op 02 506 47 11.

Nieuwe waterfactuur 2016Vanaf 1 januari 2016 ziet de waterfactuur er anders uit. De Vlaamse regering heeft beslist dat alle Vlaamse drinkwaterbedrijven de waterfactuur voortaan op dezelfde manier berekenen. Via de waterfactuur betaal je voor de productie en levering van je drinkwater, de afvoer en de zuivering van je afvalwater.

Heb jij recht op een sociale korting?Normaal gezien gebeurt de verrekening automatisch. Indien dit niet het geval is, neem je best contact op met de klantendienst.

MEER INFO? www.dewatergroep.be/mijnfactuurklantendienst: tel. 02 238 96 99 | [email protected]

Infrax wijzigt premies voor bestaande woningen in 2016De netbeheerder Infrax geeft voor bestaande woningen een aantal premies:- voor isolatie van dak, vloer of muren- voor vervanging van oude beglazing- voor de plaatsing van een zonneboiler of warmtepomp.

Tijdens de eerste zes maanden van 2016 blijven deze premies ongewijzigd. Wat daarna komt is nog niet beslist maar het staat vast dat sommige premies – onder andere voor dakisolatie – zullen worden afgebouwd. Voor alle details en voorwaarden, raadpleeg de aanvraagformulieren op www.infrax.be of kom langs in het Wooninfopunt Landen.

Wooninfopunt Landen:Sociaal huis Landen• woensdagnamiddag 13.30 – 16.30 uur• donderdagvoormiddag 9 – 12 uurdeskundige woonbeleidVerna Vanwolleghem 011 69 05 [email protected]

Interlokale verenigingBeter Wonen aan de Gete

Page 5: Lol feb 2016

5

Op zondag 3 januari werd Neerwinden in de vroege ochtend opgeschrikt door een zware woningbrand. De brandweerpost

Landen heeft moeite noch materieel gespaard om de schade alsnog te beperken.

Een nieuw concept in de hulpverleningszone is dat de brandweer een nazorgmoment organiseert voor de omwonenden van het pand waar de brand gewoed heeft. Op dit nazorgmoment wordt de aanpak van interventie toegelicht en wordt door de brandpreventieadviseur een presentatie gegeven over hoe de burger zijn zelfredzaamheid bij brand kan verhogen.

De hulpverleningszone OOST Vlaams-Brabant is een nieuwe en moderne organisatie die beschikt over modern materiaal en professioneel opgeleide brandweermannen. De hulpverleningszone kiest resoluut voor veiligheid wat zich vertaalt in kortere reactietijden, snellere interventietijden, betere werkmethodes en een efficiëntere brandbestrijding in het algemeen.

Om het aantal slachtoffers bij brand te verminderen, moet er naast de repressieve aanpak (blussen) ook aandacht

worden besteed aan alles wat er vóór een mogelijk incident gebeurt. De brandweer doet al actief aan preventie bij publiek

toegankelijke inrichtingen, bij grote bouwprojecten, bij allerhande grote manifestaties en evenementen. De hulpverleningszone wil ook de burger bewust maken van mogelijke brandgevaren, informeren hoe een brandend gebouw snel en veilig te verlaten, hoe een beginnend brandje te blussen, ...

INFO: Brandweerpost Landen tel. 011 83 22 88 - 011 70 10 60 Arne Dewaet

Brandpreventiecoördinator tel. 02 687 73 63

actueel

Nazorg bijwoningbrand

Page 6: Lol feb 2016

Gebruik van de parkeerschijf

Verplicht − in blauwe zones− op openbare wegen met blauwe zones− op plaatsen waar een P–bord staat,

aangevuld met een onderbord “Parkeerschijf”

− indien een parkeermeter of parkeerautomaat buiten gebruik is.

De schijf moet in deze zones verplicht worden geplaatst van maandag tot en met zaterdag en van 9 uur ’s morgens tot 18 uur ’s avonds tenzij anders aangeduid.

De schijf moet ingesteld worden op het streepje dat volgt op het moment van aankomst. Het streepje kan een half uur of een heel uur vermelden.Vanaf het aangeduide streepje mag je maximaal 2 uur parkeren, tenzij anders vermeld.

Voorbeelden− Je komt toe om 9.20 uur. Plaats je schijf

op 9.30 uur en je mag parkeren tot 11.30 uur

− Als je om 12.55 uur parkeert, plaats je de schijf op 13 uur en mag je parkeren tot 15 uur.

Uitzonderingen Deze voertuigen zijn vrijgesteld van parkeerschijf :− alle voertuigen die geen auto zijn

(motorfietsen, fietsen, enz …)− indien de wagen voorzien is van een

kaart voor gehandicapten− bewoners in het bezit van een

bewonerskaart op voorwaarde dat de signalisatie duidelijk de tekst “uitgezonderd bewoners” vermeldt.

6

actueel

Page 7: Lol feb 2016

7

Openingsuren stedelijk zwembad Landen tijdens de krokusvakantie (8 tot 12 februari 2016)

ZWEMBAD GEBRUIK SAUNA

maandag 8 februari gesloten

dinsdag 9 februari 10 tot 12 uur heren 14 tot 22 uur heren

woensdag 10 februari 9 tot 12 uur dames 14 tot 20 uur na reservatie

donderdag 11 februari 10 tot 12 uur dames 14 tot 22 uur dames

vrijdag 12 februari 10 tot 12 uur heren 14 tot 22 uur heren

zaterdag 13 februari 10 tot 12 uur heren 14 tot 18 uur dames

zondag 14 februari 9 tot 9.30 uur baantjeszwemmen 9.30 tot 12.30 uur heren

Op woensdag zorgen we voor spelmateriaal in het water. Op dinsdag en donderdag worden tussen 16 en 17 uur twee banen voorzien voor de senioren.

Spaghetti na het zwemmen

Op vrijdag 19 februari 2016 verwennen wij alle zwemmers met een lekkere spaghetti na het zwemmen.De stad Landen steunt de ploegen van b.strong voor de 1000 Km tegen Kanker. We verkopen onze spaghetti aan een symbolische euro. De opbrengst gaat integraal naar b.strong voor hun strijd tegen kanker.

INFO: sportdienst | tel. 011 83 20 18 | [email protected]

Start nieuwe lessenreeks zwemmen voor kinderen vanaf 5 jaar

elke dinsdag- en donderdagavond van 17.15 tot 18 uur en van 18 tot 18.45 uurstart dinsdag 16 februari 2016Inschrijven doe je via het webloket: www.landen.be – webloket – formulieren sport – inschrijving sportlessen.

Opgelet!- De lessen gaan enkel door wanneer er voldoende inschrijvingen

zijn. Je inschrijving is pas definitief na ontvangst van de betaling.- Om deel te kunnen nemen aan de zwemlessen moeten de kinderen in het

bezit zijn van een dolfijnbrevet (inspringen, een ring opduiken en drijven in het ondiep water).

- Deelnemers uit financieel zwakkere families krijgen vermindering op tarieven of kunnen zelfs gratis deelnemen. Denk jij hiervoor in aanmerking te komen, neem dan contact op met de dienst Welzijn via 011 67 29 15 of mail naar [email protected].

Sportelgemeente 2015

De stad Landen doet extra inspanningen om onze senioren te laten bewegen. Deze inspanningen werden beloond met de titel “Sportelgemeente 2015”. Simon Gysemberg, voorzitter van de ouderenadviesraad, mocht de laureaatplaat in ontvangst nemen tijdens de officiële huldiging op woensdag 2 december 2015 in Machelen. Alle activiteiten voor senioren vind je terug op www.sportelen.be.

Het zwembad is gesloten opmaandag 8 februari 2016 (bijscholing redders)zondag 13 maart 2016 (zwemwedstrijd LSVZ)

sport

Page 8: Lol feb 2016

8

sport

Aspirant-Initiator badminton

Datazaterdag 6 februarivan 11 – 18 uurzaterdag 20 & 27 februari telkens van 11 – 17 uur

LocatieGC De PassantSt.-Truidensesteenweg 1a 3440 Zoutleeuw DocentKenneth Willems

PrijsCursusgeld = 35 euro (te storten op rekeningnummer BE89 0910 1891 1086 ref. “ASPI-badminton”)De syllabus wordt gratis aangeboden door de sportregio “Getevallei”.

INFO & INSCHRIJVINGEN:Sportregio “Getevallei” (Patrick Frederix)tel. 016 26 76 [email protected]

Voor meer info over het programma, toelatingsvoorwaarden en doelstellingen kan je terecht bij de cursusverantwoordelijke Veerle Van Meletel. 011 78 43 [email protected]

Page 9: Lol feb 2016

9

sport

Sportkampen tijdens de paasvakantievan maandag 4 tot en met vrijdag 8 april 2016

Inschrijven kan vanaf 1 maart 2016 via www.sportakampen.be.

Opvang voor en na de sportkampenopvang mogelijk van 7 tot 9 uur en van 16 tot 18.30 uur (geen opvang voor een halve dag)locatie opvang: sporthal Landenopgelet: vooraf inschrijven en betalen!

INFO: sportdienst | tel. 011 83 20 18 | [email protected]

Sportaanbod voor personen met een beperkingWie informatie wil over sport voor mindervaliden kan de brochure voor G-sport inkijken op de stedelijke sportdienst of downloaden via www.landen.be, zie startpagina onder ‘sporten in Landen’.

Kleuterhappeningwoensdag 10 februari 2016van 13 tot 17 uursporthal

PraktischVoor kleuters van ongeveer 3 jaar tot 6 jaar, onder begeleiding van ervaren monitoren.De ouders blijven in de buurt aanwezig.Sportschoenen zijn verplicht!Inschrijven en betalen kan enkel ter plaatse, ouders nemen gratis deel.

Prijs5 euro (verzekering, drankje en koekje inbegrepen)

Programma− springkastelen− mobielen voor kleuters− grimeren− ballonnenclown− klim-en klauterparcours − speelhoek (blokken uit zacht materiaal, treintjes, autootjes, …)− evenwichtsmateriaal− ponycycling.

INFO: sportdienst | tel. 011 83 20 18 | [email protected]

Page 10: Lol feb 2016

10

welzijn

dinsdag 1 maart 2016Infosessie in samenwerking met CAD Limburg (Centra voor alcohol- en andere drugproblemen)

Het thema internetgebruik en gamen komt steeds meer in de belangstelling te staan. Het aantal hulpverleningsvragen neemt toe maar ook ouders, leerkrachten en andere opvoeders stellen zich heel wat vragen. Wanneer is er een probleem? Hoe kan ik problemen vermijden? Hoe ga ik ermee om?

Tijdens deze infoavond krijg je een scherper beeld van wat gamen kan inhouden, welke aantrekkingskracht gamen heeft, welke digitale beloningsschema’s er spelen en waarom mensen blijven gamen. Je krijgt een antwoord op de vraag wanneer gamen problematisch wordt en welke mogelijke risico’s en nadelen hieraan verbonden zijn. Tenslotte worden tips aangereikt om zelf mee aan de slag te gaan.

Aan het einde van de infoavond is er tijd voor vragen en het uitwisselen van ervaringen.

dinsdag 1 maart 201620 uur, raadzaal stadhuis

INFO EN INSCHRIJVEN: Preventieraad Landen | tel. 011 67 29 15 | [email protected]

Minimale levering aardgas

Om te vermijden dat mensen met een budgetmeter in de winter zonder verwarming vallen, voorziet de Vlaamse Regering een alternatief. Wie geen geld heeft om zijn aardgasbudgetmeter op te laden, kan tot 29 februari terecht bij het OCMW. Als een medewerker van de sociale dienst vaststelt dat er een probleem van energiearmoede is, kan het OCMW een beperkte financiële steun toekennen. Met deze financiële tussenkomst kan de hulpvrager zijn budgetmeter herladen zodat hij over een minimale hoeveelheid aardgas beschikt om in zijn basisbehoeften te voorzien. Het OCMW kan ook voorwaarden verbinden aan de toekenning van aardgas via de budgetmeterkaart.

INFO: Sociale dienst OCMW Landen | Sociaal Huis | tel. 011 69 05 00

Infoavond game- en internetverslaving

Page 11: Lol feb 2016

11

welzijn

Neerwinden

woensdagnamiddagGO! BasisschoolLaarstraat 21 - 3400 [email protected] tel. 011 69 05 26

Attenhoven

dinsdagvoormiddagJonker Janlaan 2 bus 1 - 3404 [email protected] tel. 011 69 05 22 Walshoutem

woensdagnamiddag GO! Basisschool Walshoutemstraat 55 - 3401 [email protected]. 011 69 05 28

De openingsuren van de sociale dienst in het Sociaal Huis in Landen blijven ongewijzigd.

voormiddag namiddag

maandag 9-12 uur

dinsdag 9-12 uur

woensdag 9-12 uur 13-16 uur

vrijdag 9-12 uur

Vrijwilligers OCMW Landen gehuldigdHeel wat mensen zetten zich tijdens hun vrije tijd in voor een organisatie of vereniging die hen nauw aan het hart ligt. Ook binnen het OCMW zijn verschillende vrijwilligers actief. Zowel in het wijkrestaurant, het woonzorgcentrum als in de dienst Sociaal Vervoer steken enkele enthousiastelingen regelmatig een handje toe. Om hen te bedanken voor hun hulp en inzet werden alle vrijwilligers in het Sociaal Huis uitgenodigd voor een gezellig samenzijn en een kleine attentie.

Wil je meer weten over vrijwilligerswerk bij OCMW Landen?Neem dan contact op met:- Dorien Peetersille, tel. 011 69 05 21

(Sociaal Vervoer OCMW Landen)- Katrien Landuyt, tel. 011 88 02 37

(WZC Oleyck)

Om de sociale dienstverlening van het OCMW voor de inwoners van de deelgemeenten toegankelijker te maken, zijn er ook zitdagen in Walshoutem, Neerwinden en Attenhoven. Deze zitdagen zullen vanaf 1 maart maandelijks plaatsvinden. Ze zullen steeds in de eerste week van de maand doorgaan, tenzij ze op een feestdag vallen. Voor deze zitdagen moet je wel vooraf een afspraak maken met de maatschappelijk assistent. Dit kan via volgende contactgegevens:

Wijziging OCMW-zitdagen vanaf 1 maart

Page 12: Lol feb 2016

welzijn

Met een doordacht woonconcept, de groene ligging en het stadscentrum op wandelafstand heeft Woonzorgcampus Oleyck heel wat troeven. Naast het nieuwe woonzorgcentrum komt Residentie De Beemden te liggen. Deze groep van assistentiewoningen bestaat uit 40 flats verdeeld over twee gebouwen. Hier kunnen ouderen zelfstandig wonen met assistentie en zorg binnen handbereik. In oktober 2016 zullen de eerste bewoners hun flat aan de Oscar Huysecomlaan betrekken.

De klassieke formule voor assistentie-woningen bestaat erin dat bewoners een appartement huren. Op de nieuwe zorgcampus bestaat echter ook de

Residentie De BeemdenInvesteren in de toekomst

Wil je later genieten van een zorgeloze oude dag? Zoek je nog een interessante investering? Dan is de aankoop van een obligatie met woonrecht in een assistentiewoning misschien iets voor jou. Door te investeren in Residentie De Beemden kan je meebouwen aan een stukje Landen.

mogelijkheid om een woonrecht te kopen. Dit systeem werkt met de aankoop van een obligatie waarvan de waarde overeenstemt met een bepaald type assistentiewoning.

Wie een obligatie met optie op een woonrecht koopt, kan ofwel zelf de flat betrekken ofwel een begunstigde bewoner aanduiden. Om erin te wonen moet jij of je partner wel minimum 65 jaar oud zijn. Als je nog niet onmiddellijk in de flat wil wonen, krijg je een jaarlijkse rentevergoeding op de obligatie.

Een groot voordeel voor obligatiehouders is dat je je de administratie en onkosten die gepaard gaan met het kopen van een eigendom kan besparen. Er moeten geen notariskosten of BTW op de aankoop betaald worden en je hebt ook geen eigenaarskosten. Bovendien is het een veilige belegging waarvoor de stad borg staat. Dit betekent dat de stad Landen ten aanzien van de obligatiehouders de terugbetaling van het kapitaal garandeert op de eindvervaldag.

Via de banner ‘Woonzorgcampus Oleyck’ op de startpagina van www.landen.be kan je meer te weten komen over dit project. Bij de FAQ-rubriek vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen. Geïnteresseerde kopers kunnen voor meer uitleg over de assistentiewoningen en de obligaties uiteraard ook contact opnemen met het OCMW.

INFO: Onthaal Sociaal Huis tel. 011 69 05 00 [email protected] www.landen.be

12

Page 13: Lol feb 2016

13

bestuur

Beste inwoners,

A ls trotse burgemeester hou ik eraan jullie het allerbeste toe te wensen in het nieuwe jaar.

Ik wens jullie vooral een goede gezondheid maar ook veel geluk en plezier toe in onze mooie stad.

Ook dit jaar kunnen jullie rekenen op de inzet en het enthousiasme van een vastberaden ploeg, jullie

stadsbestuur.2016 dient zich aan als een jaar vol mogelijkheden, kansen en uitdagingen.Door ervoor te zorgen dat er voldoende kinderopvang is, een bloeiend verenigingsleven, mogelijkheden voor winkelen en werken, cultuur en ontspanning, een mooie oude dag met degelijke zorg… zijn wij ervan overtuigd dat jong en oud hier in Landen kansen krijgt.Wij staan klaar om onze schouders te steken onder al die projecten die Landen klaarmaken voor de toekomst.Laat ons samen van 2016 een spetterend jaar maken! Wij hopen vurig dat jij mee een ambassadeur wil zijn voor onze stad, onze deelgemeenten, onze mooie natuur en het rijke erfgoed dat we bezitten.

Iris Vander Schelde (Open Vld)eerste schepen tijdens de eerste drie jaren van de legislatuur (2013 - 2015)burgemeester (2016 - 2018)

contacttel. 011 88 03 [email protected]

Zij is bevoegd voor:- brandweer en politie (2016 - 2018)- handel en middenstand- tewerkingstelling- communicatie en informatica- administratieve vereenvoudiging - feestelijkheden

B egin deze legislatuur werden de nodige maatregelen genomen om

de stad financieel gezond te houden. Ook de volgende jaren zullen we erop toezien dat we blijven investeren in de toekomst, in een ruime dienstverlening, naar onze financiële draagkracht.

De stad Landen is één de jeugdvriendelijkste steden van Vlaanderen. De volgende jaren willen

we hier verder aan werken. De jeugd heeft een belangrijke plaats in onze stad. In de open ruimte willen we jongeren samenbrengen, De Beemden verder uitbouwen, speelpleintjes voorzien voor de jongsten, een fuifzaal, repetitieruimte en jeugdhuis bouwen. De stad is aan de jongeren en de ambitie is om dé jeugdvriendelijkste stad van Vlaanderen te worden.

Landen is een sportstad, met heel wat sportmogelijkheden. De vorige jaren werd fors geïnvesteerd in de sportaccommodatie en in de jeugdopleidingen bij de sportclubs. Hier gaan we de volgende jaren aan verder werken. De behoeften die er zijn bij de sportverenigingen brengen we samen met de sportraad in kaart en daar trachten we aan te voldoen.Door samenwerking en een open visie willen we ervoor zorgen dat ook in de toekomst onze inwoners aan een betaalbaar tarief kunnen zwemmen.

Een actief patrimoniumbeheer zorgt voor de ontwikkeling en de vooruitgang van de stad. Onze gebouwen willen we optimaal benutten. De gronden in eigendom van de stad willen we optimaal beheren, waarbij betaalbaar wonen het uitgangspunt is voor de ontwikkeling.

Gino Debroux (sp.a)burgemeester (2013 – 2015) eerste schepen (2016 – 2018)

contacttel. 011 88 03 [email protected]

Hij is bevoegd voor- financiën - jeugd - sport - patrimonium - voorzitter van het

Autonoom Gemeentebedrijf Landen

Page 14: Lol feb 2016

14

bestuur

O p vlak van cultuur is er de afgelopen jaren gewerkt aan

een sterk gegroeid cultuurprogramma dat twee keer per jaar in de bus valt, een bibliotheek die op volle toeren draait en een groeiend aantal activiteiten in Landen. Ook de volgende jaren verzorgen we het Venusfeest, Vlaanderen Feest!, Feest aan de Molen met een ruim aanbod aan lokale proevertjes, straattheater tijdens de braderie en andere initiatieven.De grootste realisatie wordt de oprichting van een heuse cultuursite in domein ‘t Park met een cultuurzaal met tribune voor 300 personen, een nieuwe bibliotheek die twee keer groter wordt, een jeugd- en fuifzaal, repetitieruimten voor muziekgroepen, tentoonstellingsruimten, kwaliteitsvolle onderwijslokalen voor de Academie Haspengouw en horeca om dit alles mooi af te ronden! We wachten nog op de allerlaatste vergunning en dan gaan de werken van start!Daarnaast willen we ook ontmoetingscentra in deelgemeenten voorzien. OC Wing in Neerwinden konden we openen in 2013 en wordt, dankzij een zeer efficiënt werkende beheerraad en vrijwilligers, zo goed als dagelijks gebruikt. Ondertussen onderhandelen we om ook in deze legislatuur nog in Attenhoven en Walshoutem centra te realiseren. Het culturele leven en het gezellig samenzijn in het centrum en de deelgemeenten ondersteunen we verder met subsidies voor verenigingen, voor wijkfeesten en subsidies die zich expliciet richten tot de deelgemeenten.

Het gemeentelijk onderwijs werd in 2015 overgedragen aan de Vlaamse

Gemeenschap. Een gedurfde stap maar een hele verbetering voor onze scholen en een enorme besparing. Zo draagt de stad niet langer de kosten voor ondersteunend personeel, uitrusting en toekomstige infrastructuur en ontvangen we in 2016 nog een vergoeding van 450.000 euro. Dit betekent echter niet dat de gemeente zich niet meer met onderwijs inlaat, integendeel! Vanaf dit jaar gaan we van start met een globale ondersteuning van alle scholen in Landen. Met een eerste initiatief trachten we van de overheid extra middelen voor infrastructuur te verkrijgen. Daarnaast werken we dit jaar rond o.a. brede scholen, gezonde scholen, veiligheid en mobiliteit van en naar de school, cultuureducatie, taalvaardigheid, materiaal- en kennisondersteuning vanuit de gemeente en nog veel meer. Kortom, we willen investeren in alle leerlingen in Landen en dit door maximaal beroep te doen op subsidies.

Op vlak van toerisme starten we in 2016 met de herinrichting van het bezoekerscentrum Rufferdinge tot een interactief belevingscentrum rond energie en techniek. Voor dit project hebben we ondertussen 75.000 euro subsidie ontvangen via het Europese subsidiefonds Leader+. Daarnaast lopen ook nog kleinere projecten, o.a. inzake wandel- en fietsroutes.

Bij burgerzaken zetten we vooral in op administratieve vereenvoudiging en efficiënte dienstverlening aan de burger. De verbetering in snelheid waarmee we de akten verwerkten leverde felicitaties op van de FOD

Binnenlandse Zaken! Heel wat documenten kan je elektronisch opvragen. Ook de sociale correcties gebeuren vanaf nu in hoofdzaak geïnformatiseerd, wat de burger tijd bespaart en de dienst de ruimte geeft andere taken op te nemen. In 2016 starten we ook met de digitale ondertekening en met de digitalisering van de akten van de burgerlijke stand. Dat betekent dat je van thuis uit in een mum van tijd rechtsgeldige documenten kan aanvragen en ontvangen via je elektronische identiteitskaart.

Op vlak van erfgoed zetten we de komende drie jaar twee monumenten terug op de kaart: de Sinte-Gitter site en de St.-Petrushoeve in Attenhoven. Sinte-Gitter wordt omgevormd tot een historisch landschapspark met (eindelijk) een waardige en definitieve overkapping van de archeologische opgravingen. Na drie jaar van ontwerpen en vergunningsaanvragen vangen de werken aan in 2016 met verscheidene subsidies van de overheid. Ook de heropbouw van de St.-Petrushoeve start in 2016, met ruim 600.000 euro subsidie.Verder blijven we aan kleinere projecten timmeren, zoals de lopende herwaardering van de tumuli (evenzeer met subsidies) en het organiseren van o.a. Open Monumentendag.

Kortom, heel wat realisaties in de afgelopen drie jaar, maar vooral veel voorbereiding voor projecten die in de komende drie jaar worden uitgevoerd en Landen op de kaart zetten!

Bart Jan De Vos (N-VA)tweede schepen (2013 - 2018)

contacttel. 011 88 03 [email protected]

Hij is bevoegd voor:- onderwijs- cultuur en bibliotheek- burgerzaken- toerisme, erfgoed en monumenten

Page 15: Lol feb 2016

15

bestuur

E r staan ons de komende jaren een aantal grote uitdagingen te

wachten!

Wat kinderopvang betreft, ligt de focus vooral op de uitbreiding van de stedelijke kinderopvang. De plannen rond het nieuwe kinderdagverblijf dat op de woonzorgcampus ‘Oleyck’ zal komen, zijn bijna gefinaliseerd. In dit kinderdagverblijf zal het aantal opvangplaatsen stapsgewijs uitgebreid worden naar 98 plaatsen. Ook wordt de mogelijkheid bekeken om een reserve in te bouwen waardoor het aantal plaatsen nog kan uitgebreid worden indien nodig. Indien alles volgens plan verloopt, zal de kinderkribbe nog in 2018 in gebruik genomen worden.

In 2015 werd de buitenschoolse kinderopvang al gereorganiseerd. Zo hebben we ervoor kunnen zorgen dat

2016 wordt in deze legislatuur een belangrijk scharnierjaar. Een aantal

dossiers naderen de uitvoeringsfase.

In het voorjaar van 2016 zal de Bovenpoortstraat volledig afgewerkt zijn. Op 1 maart starten de werken in de Spikboomstraat te Neerwinden. De aanleg van wateropvangbekkens en open grachten zal de inwoners er vrijwaren van wateroverlast. Het einde van deze werken is voorzien rond het begin van het bouwverlof.

In het kader van het stoepenproject

worden een aantal nieuwe stoepen aangelegd: aan de Roospoort (dit dossier is gecombineerd met de uitbreiding van het openbaar verlichtingsnet), de Dries, Bergstraat, Deleydtstraat, Dr. Goffinstraat, Bertreestraat, Kalsbergstraat, Schabergstraat, …

In 2015 werd 350.000 euro voorzien voor onderhouds- en verbeteringswerken van de wegen. Zo worden o.a. de Hertog van Brabantlaan, Dr. Goffinstraat, Ezemaalstraat, Bertreestraat, Koning Albertlaan, Weggevoerdenlaan, Bevrijdingslaan,

Kruisboomstraat, St.- Norbertusstraat, Velmseweg, Neerlandenstraat, St.-Aldegondisstraat, Middelwindestraat, Raatshovenstraat, Zoutleeuwstraat, Roosveld, Schabergstraat, … grondig aangepakt.Voor dit jaar is zelfs 400.000 euro voorzien om nog andere wegen en straten goed te kunnen onderhouden.

De Beemden zal verder uitgebouwd worden tot de belevingssite waar elke Landenaar, elke toerist zich zal kunnen uitleven. De parking Van de Rietgors wordt verder afgewerkt en rond de visvijver komt een nieuwe verlichting.

Op vlak van verkeersveiligheid wordt sterk ingezet op het verhogen van de verkeersveiligheid en het verlagen van de algemene snelheid. Daarom werden reeds ingrepen voorzien in de Zoutleeuwstraat, Karolingerslaan, Kapelstraat (eenrichting), Walshoutemstraat, Piercostraat

elk schoolgaand kind kan opgevangen worden indien daar behoefte aan is.

Ook op vlak van dierenwelzijn zijn er nog wat mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van een (of meerdere) hondenspeelweide(n).

Op het vlak van landbouw, milieu en natuurbeheer zal er o.a. verder gewerkt worden aan het wegwerken van wateroverlast daar waar nodig. We nemen ook initiatieven om sluikstorten tegen te gaan. Met het burgemeestersconvenant staan we voor de uitdaging om de CO2-uitstoot met 20% te verminderen tegen 2020. Naast de geplande initiatieven (investeringen in groene energie) worden ook werkgroepen opgericht om de Landenaren te sensibiliseren zodat we allemaal samen de doelstelling behalen.

Didier Reynaerts (Open Vld)vierde schepen

contacttel. 011 88 03 08 [email protected]

Hij is bevoegd voor:- openbare werken, mobiliteit

en verkeersveiligheid- ruimtelijke ordening en

stedenbouw

Frank Stevens (sp.a)derde schepen (2016 - 2018)

[email protected]

Hij is bevoegd voor:- kinderopvang- landbouw en dierenwelzijn- milieu en natuurbeheer- wonen en huisvesting- personeel

Page 16: Lol feb 2016

16

bestuur

O p de nieuwe begraafplaats van Attenhoven wordt een

“sterretjesweide” gerealiseerd. De andere begraafplaatsen worden onderhoudsvriendelijker gemaakt, een gevolg van het feit dat er geen onkruidbestrijders meer mogen gebruikt worden.

In 2015 werden de werkzaamheden van de dienst Welzijn, afdeling sociale aangelegenheden uitgebreid. We spreken voortaan over het Infopunt Welzijn, uitgebreid met een integratieambtenaar en een jeugdwelzijnswerker. Ook het Huis van het Kind ging van start. In de volgende jaren is het de bedoeling dat deze functies verder worden uitgebouwd en net als de andere taken geïmplementeerd worden als vaste diensten, activiteiten van het Infopunt.

Enkele belangrijke domeinen die de volgende jaren extra aandacht zullen krijgen:− de verdere uitbouw van de

activiteiten en diensten binnen het Huis van het Kind

− de aanwezigheid van de jeugdwelzijnswerker verder promoten, het mobiel speelplein als vaste waarde aanbieden, de organisatie van een instuifruimte

− het betrekken van anderstaligen en nieuwkomers in onze samenleving via de integratieambtenaar

− het bereiken van de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen via het project Gezonde Gemeente, met de ondersteuning van het Lokaal Gezondheidsoverleg (LOGO) Oost-Brabant.

− de actieve betrokkenheid bij de verschillende adviesraden van de dienst: senioren, preventie en gezondheid, ontwikkelingssamenwerking, kinderopvang.

(allebei eenrichtingsverkeer), In Rumsdorp en Wange werden

werken van Aquafin aangegrepen om de dorpskernen verder te verfraaien met het beeldkwaliteitsplan als uitgangspunt. In de toekomst zal hier verder op ingezet worden. Zo zullen de Karolingerslaan, de Kon. Astridlaan en de Wingbergstraat als één project aangepakt worden om de beide ravels met elkaar te verbinden. In dit project wordt ook meteen voorzien in de aanleg van riolering en gescheiden fietspaden. Ook het fietspad van Neerhespen naar Wange zal grondig hersteld worden.

Om de wateroverlast definitief te bannen worden dit jaar nog bufferbekkens aangelegd in de Dorpsstraat te Attenhoven, achter de Sonvalwijk te Waasmont en in de Spikboomstraat. Nog deze legislatuur worden grote bufferbekkens aangelegd aan de Bormansstraat te Walshoutem, de Karolingerslaan te Landen. Ook in Wezeren komt een gecombineerd project waarbij meerdere opvangbekkens (gelegen langs de N80 Wezeren) moeten vrijwaren van wateroverlast.

In overleg met loonwerkers en in samenwerking met de lokale bevolking zal ons Winterplan verfijnd en geactualiseerd worden.

Tenslotte zal het project “Landen Proper” boven de doopvont worden gehouden. Het Pesticidendecreet dat inging op 1/1/2015 verbiedt het gebruik van pesticiden om het onkruid te bestrijden. In het verleden leidde dit tot straten waar het onkruid té welig tierde. Landen moet in de toekomst properder. Clean-teams zullen in het straatbeeld opduiken. Het project zal breed gecommuniceerd worden en uitgevoerd worden met behulp van de lokale bevolking.

Greta Vanermen (N-VA)vijfde schepen

contacttel. 011 88 03 [email protected]

Zij is bevoegd voor:- begraafplaatsen- gezin en seniorenbeleid- jeugdzorg, drugspreventie en

burgerzin- consultatiebureau Kind & Gezin- integratie en Vlaams karakter- ontwikkelingssamenwerking

Page 17: Lol feb 2016

17

bestuur

M et de bouw van een nieuw woonzorgcentrum met 96 bedden,

waarvan een aantal in kortverblijf, de uitbreiding van onze dagopvang en de bouw van 40 serviceflats realiseert OCMW Landen één van haar hoofddoelstellingen. Met deze realisatie, die in het najaar volledig zal afgerond zijn, zorgen we als Landens bestuur ervoor dat de steeds ouder wordende bevolking in eigen streek kan genieten van een zorgeloze oude dag. Er wordt hiervoor om en bij de 20 miljoen euro geïnvesteerd in de vergrijzing en verzilvering van onze maatschappij.

Als voorzitter van het OCMW en bovendien schepen van sociale zaken denk ik ook verder na over hoe er een betere sociale cohesie kan ontstaan tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Het samenbrengen

van jong en oud in een vorm van intergenerationele samenwerking, het nadenken over volkstuintjes om inwoners opnieuw “uit hun kot” te krijgen, staan hoog op het verlanglijstje voor de volgende jaren.

Er zal ook verder worden getimmerd aan een betere samenwerking tussen de stad en het OCMW.Stap voor stap en met genoeg rustpauzes. Op korte termijn zullen er meer raakvlakken dan verschillen zijn tussen beide besturen. De beslissing om de raakvlakken op te zoeken en een betere samenwerking na te streven wordt ons opgelegd door de hogere overheid. Finaal zal dit ertoe leiden dat we streven naar een mogelijke integratie van onze besturen met als doel de klantvriendelijkheid tegenover onze inwoners te verhogen.

Met betrekking tot onze kerken en pastorieën wordt er hard gewerkt om in de volgende jaren tot een rationalisatie en het beter benutten van ons patrimonium te komen. Het werken aan een pastorieën- en kerkenplan wordt dan ook een topprioriteit. De gesprekken zijn volop aan de gang om de vaak leegstaande en onbenutte gebouwen een andere of nevenbestemming te geven.Dit is een proces van lange adem waarbij iedereen zijn koudwatervrees zal moeten overwinnen en waarbij men zal moeten aanvaarden dat 14 kerken op het grondgebied van Landen misschien niet meer van deze tijd is en van het goede teveel. Het toekomstig gebruik van onze kerken voor andere doeleinden dan de erediensten mag dan ook geen dode letter blijven.

Eddy Vandenbosch (sp.a)OCMW- voorzitter/zesde schepen

contacttel. 011 69 05 [email protected]

Hij is bevoegd voor:- OCMW en sociale zaken- erediensten en kerkfabrieken

Page 18: Lol feb 2016

18

cultuur

Filmdebat: Vluchteling aan het woord

dinsdag | 09-02-2016 | 20u00 - 21u30 | Raadzaal stadhuis | 8 euro

Opgroeien gaat niet zonder vallen en opstaan, en dat geldt ook voor Riley. Wanneer haar vader een nieuwe baan krijgt in San Francisco, moet ze haar leventje in het Midden-Westen van Amerika achter zich laten. Riley laat zich, net als iedereen, leiden door haar emoties: Plezier, Angst, Woede, Afkeer en Ver-driet. De emoties wonen in het Hoofdkwartier, de commando- ruimte in Riley’s hoofd, waar ze haar van advies voorzien bij de dagelijkse dingen. Riley en haar emoties hebben moeite om zich aan te passen aan het nieuwe leven in San Francisco, wat leidt tot opschudding in het Hoofdkwartier. Hoewel Plezier, Riley’s belangrijkste emotie, haar best doet om alles positief te houden, ruziën de emoties over hoe ze het beste kunnen omgaan met een nieuwe stad, een nieuw huis en een nieuwe school.

GRAAG OP VOORHAND INSCHRIJVEN.

woensdag | 10-02-2016 | 14u00 | Raadzaal stadhuis | gratis toegang

P R O G R A M M A f e b r u a r i 2016

“Toen ik klein was, speelde ik met granaten.” Sahim Kalifa, afkomstig uit Irak, vluchtte naar België. Gebaseerd op zijn persoonlijke verhaal maakte hij de kortfilm ‘Land of the heroes’. Hiermee won hij op het festival van Berlijn de juryprijs. Sahim vertelt over zijn thuisland en over de reden waarom hij het moest verlaten. Hij getuigt over hoe hij zijn droom om filmmaker te worden kon waarmaken. Je bekijkt de kortfilm ‘Land of the heroes’ (12 minuten) en bespreekt deze in groep, onder begeleiding van Sahim Kalifa zelf.

I.s.m. Vormingplus Oost-Brabant. Inschrijven via www.vormingplusob.be.

Filmnamiddag: Inside Out

Page 19: Lol feb 2016

19

cultuur

woensdag | 10-02-2016 | 14u00 | Raadzaal stadhuis | gratis toegang

Chan Luu wikkelarmbandjes zijn de nieuwste trend en niet meer weg te denken uit het mondiale modebeeld. Het lijkt wel alsof de kraaltjes tussen de leren bandjes zweven.Je kan de armbandjes maken met verschillende soorten kralen in alle denkbare kleurencombinaties. Bij elke gele-genheid past er wel een mooie Chan Luu armband.Een ontspannen creatieve avond waarbij je na afloop huiswaarts keert met een mooie, originele superhippe armband.

GRAAG OP VOORHAND INSCHRIJVEN.

In de kostprijs is het materiaal voor het maken van een wikkelarmband inbegrepen.

Het leven van een klein meisje van negen jaar staat helemaal in het teken van school en volwassen worden. Zo heeft haar moeder het voor haar uit-gestippeld in een levensplan. De hele zomer zit ze te blokken achter haar bu-reau. Maar dan zoekt een oude buur-man, een piloot, contact met haar. De piloot vertelt het meisje over een ma-gische ontmoeting, lang geleden, met een kleine, wijze prins die een wereld van kansen, avonturen en liefde voor hem opende. Door de vriendschap met de oude piloot gaat ook voor het meisje een nieuwe wereld open en ontdekt ze dat je alleen met je hart kunt zien wat echt belangrijk is.

GRAAG OP VOORHAND INSCHRIJVEN.

zondag | 14-02-2016 | 10u00 | Raadzaal stadhuis | gratis toegang

Workshop: Chan Luu wikkelarmband

woensdag | 10-02-2016 | 20u00 - 22u00 | GC Amfi - Stationsstraat 30 - 3400 Landen | 20 euro (inclusief 10 euro materiaal)

Filmnamiddag: De kleine prins

Page 20: Lol feb 2016

20

cultuur

In 2010 treedt bisschop Roger Vangheluwe af, nadat bekend is geraakt dat hij zijn neef jarenlang seksueel misbruikt heeft. Kort daarop leggen honderden slachtoffers bij de Commissie Adriaenssens getuigenissen af over hoe ze als kind door een geestelijke werden misbruikt. Een gitzwar-te bladzijde in de geschiedenis van de Kerk in België. Gerechtsjournaliste Machteld Libert bijt zich vast in de zaak en spreekt met betrokkenen. Niet alleen met slachtoffers en experts. Voor het eerst spreken ook de daders. Zij doen bij Libert voor het eerst hun verhaal over schuld en schuldgevoel.

Machteld Libert is gerechtsjournaliste voor de VRT. Geïntrigeerd door de mens achter de feiten schreef ze eerder al een boek over serie-moordenaar Ronald Janssen. Ze is ook de auteur van ‘Ik heb een mens vermoord’, waarin ze in de ziel kroop van drie moordenaars.

OP VOORHAND INSCHRIJVEN IN DE BIB.

dinsdag | 16-02-2016 | 19u30 | Bibliotheek | gratis toegang

Bibliotheek: Auteurslezing - Machteld Libert

De Islamitische Staat riep in 2014 een nieuw kalifaat in het leven in Irak. Sindsdien stond de groep voortdurend in de aandacht. IS kende snelle militaire successen die iedereen met verstomming sloegen. Het kalifaat heeft een grote aan-trekkingskracht op jonge geradicaliseerde moslims uit heel de wereld. Ook vanuit Europa en België trokken vele jiha-disten naar het Midden-Oosten. Europa is op verschillende manieren betrokken bij de oorlog. In deze lezing wordt gesproken over de opkomst en ideologie van IS en gaan we na wat de geopolitieke implicaties van de strijd met IS zijn. Professor Gino Schallenbergh (KULeuven) van de onder-zoeksgroep Nabije Oosten Studies geeft ons een breder kader bij deze ontwikkelingen.

GRAAG OP VOORHAND INSCHRIJVEN.

BLIK-Opener: De opkomst van IS en het kalifaat

vrijdag | 26-02-2016 | 20u00 - 22u00 | Raadzaal stadhuis | gratis toegang

INFO: cultuurdienst | Stationsstraat 29 - 3400 Landen tel. 011 88 03 16 | [email protected]

Page 21: Lol feb 2016

21

vrije tijd

Voor het YAR-coachingprogramma 2015-2016 in Vlaams-Brabant & Brussel zoeken we geëngageerde vrijwilligers die jongeren in de verschillende fases van het programma willen ondersteunen. Op onze infoavonden krijgt u een duidelijk beeld van de werking van YAR Vlaanderen en de resultaten van het programma.

INTERESSE? GOESTING? Voor meer informatie, neem contact op met [email protected]. Of bekijk de agenda op onze website www.yarvlaanderen.be voor de data van de infoavonden in Vlaams-Brabant en Brussel.

De cultuurdienst organiseert opnieuw een reeks computerlessen voor beginners in ons cyberlokaal in OC Wing. Samen met de lesgevers Gilbert Claes en José Conard hebben we twee lessenreeksen uitgewerkt.

− Computers voor beginners: leren werken met een computer/laptop. Deze cursus leert je een computer opstarten, werken met een toetsenbord, documenten bewaren, surfen op het internet, … De lessen zijn héél laagdrempelig en er wordt veel geoefend met voorbeelden.

− Rekenblad en tekstverwerking: via Open Source-software leer je teksten schrijven en bewerkingen uitvoeren of rekenen met de computer. Handig om brieven digitaal te sturen, je eigen boekhouding te maken, lijstjes aan te leggen, …

Computerlessenin OC Wing

De cursus computers voor beginners gaat door op donderdag, telkens van 13.30 tot 15.30 uur. De cursus start op donderdag 3 maart en loopt tot donderdag 9 juni 2016.De cursus rekenblad en tekstverwerking gaat door op maandag, telkens van 13.30 tot 15.30 uur. De cursus start op maandag 7 maart en eindigt op maandag 13 juni 2016. Er is geen les in de paasvakantie, op O.H. Hemelvaart en op Pinkstermaandag.

Beide cursussen omvatten 12 lessen van twee uren en kosten 60 euro, het lesmateriaal en gebruik van de computers inbegrepen. Er is maar plaats voor maximum 10 personen per les, wacht dus niet te lang met inschrijven!

INFO EN INSCHRIJVINGEN: dienst cultuur | tel. 011 88 03 16 | [email protected] of spring gewoon eens binnen!

Page 22: Lol feb 2016

22

gespot

Huis van de SintOp zaterdag 5 december 2015 kwamen de Sint en zijn Pietermannen een dag in Landen wonen.Hij zette zijn huis open voor alle kindjes. Het hoogtepunt van de dag was ongetwijfeld het plechtige momentje bij de heilige man in de troonzaal.Gelukkig waren er geen stoute kindjes bij!

Page 23: Lol feb 2016

23

gespot

WinterLanden18/19/20 december 2015De tweede editie van WinterLanden lokte heel wat volk naar het Stationsplein.Het ging er dan ook heel gezellig aan toe in aanwezigheid van de Kerstman!Er was gezorgd voor plezier voor groot en klein met een schaatsbaan en geweldige optredens op Funky Friday.

Page 24: Lol feb 2016

gespot

24

Onthaal nieuwe inwoners

Op zondag 20 december 2015 werden de nieuwe inwoners verwelkomd op WinterLanden. Ze maakten er kennis met het stadbestuur, kregen een hapje en een tapje en mochten genieten van het geweldige optreden van de Stepszangertjes en Singhet ende Weset Vro. Tijdens deze onthaaldag werden ook de winnaars van de wedstrijd ‘taalbeleid’ gehuldigd.

Page 25: Lol feb 2016

gespot

25

Nieuwjaarsreceptie voor ondernemersDe stad Landen nodigde op dinsdag 19 januari 2016 de Landense ondernemers uit om te klinken op een succesvol 2016.Ze werden begroet door burgemeester Vander Schelde en Peter Van Biesbroeck van de Kamer van Koophandel.

Page 26: Lol feb 2016

26

openbare werken

Vanaf 8 februari wordt er een beperkt eenrichtingsverkeer ingevoerd in de Walshoutemstraat (tussen de Walhostraat en de Piercostraat) en de Piercostraat.

Om het eenrichtingsverkeer vlot te laten verlopen en de fietsers in beide richtingen duidelijk zichtbaar te houden in de straat worden er parkeervrije stroken voorzien. Bovendien wordt zo ook het parkeercomfort voor de inwoners verhoogd.

De belbushalte van De Lijn in de Piercostraat blijft op de huidige locatie.

Nieuw! Beperkt eenrichtingsverkeerin Walshoutemstraat en Piercostraat

Herinrichtingswerken in de Bovenpoortstraat FASE 2

De stad Landen en Infrax zijn in oktober 2015 gestart met de herinrichtingswerken aan de Bovenpoortstraat.De riolering wordt vernieuwd en er wordt meer plaats gemaakt voor fietsers en voetgangers. Zowel de rijweg als de fiets- en voetpaden worden volledig aangepakt.

De eerste fase liep aanvankelijk vertraging op omwille van bijkomende opzoekingswerken naar de rioleringsleiding ter hoogte van het Roefferdingeplein. Ondertussen is de aannemer bezig met de afwerking van de eerste fase en kan er midden februari gestart worden met fase twee.

Ook tijdens de tweede fase van de werken blijft de parking achter het stadhuis bereikbaar! Je rijdt de Bovenpoortstraat dan in via de nieuw aangelegde rijweg langs de Bondgenotenlaan of het Roefferdingeplein. De rijrichting wordt omgekeerd in de nieuwe toestand en er worden tijdelijke verkeerslichten voorzien tussen de parking achter het stadhuis en de Bondgenotenlaan.

INFO: dienst Openbare Werken, Planning en Mobiliteit tel. 011 88 03 22 | [email protected] Je vindt de info over deze werken terug op de startpagina van www.landen.be, onder de rubriek “Werken in Landen”.

Page 27: Lol feb 2016

27

Kennisgeving Project-MER Gingelom - Landen

Het Project-Mer Gingelom - Landen van Electrabel nv voor de oprichting van een windturbinepark nabij de E-40 werd recent volledig werd verklaard door de dienst Milieueffectenrapportagebeheer van de Afdeling Milieu-, Natuur en Energiebeleid.

Vorig jaar nog diende Electrabel een milieuvergunnings- aanvraag in bij het provinciebestuur voor de exploitatie van vijf windturbines aan de noordkant van de E40. Na het openbaar onderzoek trok Electrabel het dossier vrijwillig in om de milieu-effecten van heel het windmolenpark en de al eerder geplande windturbines aan de zuidkant van de E40 grondiger te bestuderen.

Het resultaat ligt ter inzage vanaf 15 januari tot 13 februari 2016.De volledig verklaarde kennisgeving wordt gepubliceerd op de website van LNE www.mervlaanderen.be in de “dossierdatabank” onder het nr. PR2311. Op deze site kunnen reacties rechtstreeks en digitaal doorgezonden worden aan de dienst MER van het Departement LNE.

Ook op de Landense milieudienst kan je de kennisgeving tijdens de kantooruren raadplegen.

Op 3 februari 2016 om 19 uur voorziet het stadsbestuur een toelichting over het MER-project in de raadzaal van het stadhuis (Stationsstraat 29). Iedereen is er hartelijk welkom!

Schriftelijke opmerkingen kunnen eveneens ingediend worden bij het Departement LNE, Dienst Mer, naam van het plan of project vermelden, Koning Albert II-laan 20, bus 8, 1000 Brussel.

Opmerkingen aangaande dit voorgestelde project kunnen eveneens tijdens de periode van het openbaar onderzoek ingediend worden bij het stadsbestuur van Landen, dienst Leefmilieu en Landbouw, Stationsstraat 29 te 3400 Landen of via mail naar [email protected]. Alle opmerkingen moeten ten laatste ingediend worden op zaterdag 13 februari 2016.

Is je gft-bak of grijze bak met restafval niet netjes leeggemaakt op dinsdag? Controleer dan eens of je diftarrekening nog voldoende krediet heeft. Is er dan toch een probleem met het ophalen van je afval? Neem dan onmiddellijk contact op met het gratis nummer van Ecowerf 0800 97 0 97 (kies optie 1) of contacteer de milieudienst. Je vindt het gratis nummer van Ecowerf altijd terug op je container.

Red de rivierdonderpad!Eind vorig jaar kreeg de Deisbeek een grondige maar onaangekondigde ruimingsbeurt. Hierdoor werd het habitat van onze rivierdonderpad, een koestersoort in Landen, ernstig verstoord.

Na overleg met de Bekkencoördinator (Vlaamse

Milieumaatschappij), het Agentschap voor Natuur en Bos, de dienst waterlopen van het provinciebestuur, de Watering van de Kleine Gete, Natuurpunt en de milieudienst van de

stad Landen kwamen we uiteindelijk tot een win-win

situatie. Onder toezicht van onze bioloog aan

huis Jules Robijn, de visserijbioloog van het Agentschap voor Natuur en Bos, onze technische dienst en de milieudienst werd eind vorig jaar gestart met het ecologisch beekherstel van de Deis/Waerbeek ter hoogte van de Kleine Gete in Eliksem. De werken werden in eigen beheer uitgevoerd door de ploeg van het Landens stadsmagazijn.Door opnieuw alternerend ruimingsslib aan de oevers aan te brengen aangevuld met maaskeien krijgt het beekje opnieuw zones met een hogere waterstand en stroomsnelheid. De aanwezigheid van de rivierdonderpad is een prima indicator voor een juist waterbeheer en wordt met veel aandacht opgevolgd door het Agentschap voor Natuur en Bos.

Volg onze milieudossiers op www.landen.be.

INFO: dienst leefmilieu | tel. 011 88 03 23/26 | [email protected]

milieu

Milieu kort

Page 28: Lol feb 2016

woensdag 3 februari 2016 – kookles ‘Zelfbereide pizza’s’

uur: 19 uurplaats: OC Wingorg.: Femma afdeling Neerwindeninfo: 016 78 99 61, [email protected]

woensdag 3 februari, dinsdag 16 februari en woensdag 2 maart 2016 - Praatavond voor anders- en Nederlandstaligen

uur: 19.30 uurplaats: stadhuisorg.: stad Landeninfo: 011 67 29 15, [email protected]

maandag 8 en 22 februari 2016 – Workshop ‘Themaboom’

uur: 19 uurplaats: OC Wingorg.: Femma afdeling Neerwindeninfo: 016 78 99 61, [email protected]

dinsdag 9 februari 2016 – Filmdebat ‘Vluchtelingen aan het woord’

uur: 20 uurplaats: raadzaal stadhuisorg.: Landen cultuurt! i.s.m. Vormingplus Oost-Brabantinfo: 011 88 03 16, [email protected]: 8 euro

woensdag 10 februari 2016 – Workshop ‘Chan Luu wikkelarmband’

uur: 20 uurplaats: GC Amfiorg.: Landen cultuurt!info: 011 88 03 16, [email protected]: 20 euroinschrijven verplicht!

woensdag 10 februari 2016 – Filmnamiddag ‘Inside Out’

uur: 14 uurplaats: raadzaal stadhuisorg.: Landen cultuurt!info: 011 88 03 16, [email protected] toegang – inschrijven verplicht!

zondag 14 februari 2016 – Film ‘De kleine prins’

uur: 10 uurplaats: raadzaal stadhuisorg.: Landen cultuurt!info: 011 88 03 16, [email protected] gratis – inschrijven verplicht!

maandag 15 februari 2016 – Workshop ‘halskettingen met kralen maken’ les 2

uur: 19.30 uurplaats: OC Wingorg.: Femma afdeling Neerwindeninfo: 016 78 99 61, [email protected]

dinsdag 16 februari 2016 – Auteurslezing ‘Seksueel misbruik in de Kerk’ door Machteld Libert

uur: 19.30 uurplaats: Openbare bibliotheek Landenorg.: Landen cultuurt!info: 011 88 79 06, [email protected] toegang gratis – inschrijven verplicht!

donderdag 18 februari 2016 – Workshop ‘Handdoekjes vouwen als decoratie of om cadeau te geven’

uur: 19 uurplaats: Gertrudishoforg.: Femma Landeninfo: 011 88 34 12

Toneelvoorstelling: ‘De Bolero’

zaterdag 20 en 27 februari 2016 om 20 uurzondag 21 februari 2016 om 14.30 uur vrijdag 26 februari 2016 om 20 uurplaats: zaal middenschool St.-Gertrudis, Groenendael 2aorg.: Attenhovens Toneelinfo en reservatie: 0479 36 36 15prijs: volwassenen: 8 euro, kinderen tot 12 jaar: 4 euro

woensdag 24 februari 2016 – Filmnamiddag ‘Café Derby’

uur: 14 uurplaats: raadzaal stadhuisorg.: Landen cultuurt!info: 011 88 03 16, [email protected] gratis – inschrijven verplicht!

donderdag 25 februari 2016 - Workshop Koken ‘Pizza Deluxe’

uur: 19 uurplaats: Gertrudishoforg.: Femma Landeninfo: 011 88 34 12, [email protected]: Leden: 5 euro, Niet-leden: 7 euro

vrijdag 26 februari 2016 – Blik-Opener ‘De opkomst van IS en het kalifaat’

uur: 20 uurplaats: raadzaal stadhuisorg.: Landen cultuurt! i.s.m. Vormingplus Oost-Brabantinfo: 011 88 03 16, [email protected] gratis – inschrijven verplicht

Vrijdag 26 en zaterdag 27 februari 2016 – Rally van Haspengouw

plaats: domein ’t Parkinfo: www.rallyvanhaspengouw.be

Restaurantdagen Femma afdeling Neerwinden

zaterdag 27 februari 2016 van 17.30 tot 20.30 uurzondag 28 februari 2016 van 11.30 tot 14 uurplaats: OC Wingorg.: Femma afdeling Neerwindeninfo: 016 78 99 61, [email protected]

zondag 28 februari 2016 – Winterwandeling

uur: 14 uurplaats vertrek: kerk Wangeorg.: Natuurpunt afdeling Landeninfo: [email protected]

donderdag 3, 10 en 17 maart 2016 – Naaisalon ‘Handtas naaien’

uur: 19 uurplaats: Gertrudishoforg.: Femma Landeninfo: 011 88 26 12, [email protected] prijs: leden: 25 euro, niet-leden: 35 euro