LoL Magazine

24
NR.5 NAJAAR 2012 WWW.LOL-MAGAZINE.NL 3,50 Geen probleem! Luchtige lestips voor lastige onderwerpen ‘Wij lezen samen’ Groep 1 en 2 over leesmaatjes en letteronderzoek

description

LoL Magazine najaar 2012

Transcript of LoL Magazine

Page 1: LoL Magazine

nr.5 najaar 2012 www.lol-magazine.nl 3,50

Geen probleem! Luchtige lestips voor lastige onderwerpen

‘Wijlezen samen’

Groep 1 en 2 over leesmaatjes

en letteronderzoek

Page 2: LoL Magazine

Drie nieuwe AVI – avonturen

van JUNIOR !

AVI 3

AVI 1

AVI 2

In de prachtige reeks AVI-pret verschijnen dit najaar drie nieuwe avonturen van Junior Suske en Wiske! Met Een roos voor Lies, Feest in de klas en Een huis voor spook krijgen beginnende lezertjes drie grappige verhalen voorgeschoteld waar ze heel veel leesplezier aan zullen beleven. Eenvoudige verhaaltjes op het juiste niveau met natuurlijk een fl inke dosis humor!

Drie nieuwe AVI – avonturen

van JUNIOR !

6,95€ per deel

helen YOUNG ADULT BOOKMAGAZINE2.indd 3 29/10/12 13:21

advertentie

Page 3: LoL Magazine

Drie nieuwe AVI – avonturen

van JUNIOR !

AVI 3

AVI 1

AVI 2

In de prachtige reeks AVI-pret verschijnen dit najaar drie nieuwe avonturen van Junior Suske en Wiske! Met Een roos voor Lies, Feest in de klas en Een huis voor spook krijgen beginnende lezertjes drie grappige verhalen voorgeschoteld waar ze heel veel leesplezier aan zullen beleven. Eenvoudige verhaaltjes op het juiste niveau met natuurlijk een fl inke dosis humor!

Drie nieuwe AVI – avonturen

van JUNIOR !

6,95€ per deel

helen YOUNG ADULT BOOKMAGAZINE2.indd 3 29/10/12 13:21

LOL is een uitgave van Young Crowds (uitgever van content voor kinderen en jongeren, veelal verspreid via het onderwijs) Redactieadres Postbus 8146, 1180 LC amstelveen Uitgevers Henriëtte van der Mark en roland Pelle Coördinatie Jeannette Jonker, Marily Kleijn Eindredactie Claudia Lager-mann Redactie Jacqueline ancona, Mans Kuipers (corrector), Marrit Schuddebeurs, annemarie terhell, Liesbeth vijfvinkel, Jacques vriens Fotografie Jasper del Prado (cover), Wilco van dijen, Mireille Wieggers Vormgeving Susy Cascado, imelda van der Helm, Mariska Schotman, Monique Wijbrands Commercie Kees Moltmaker ([email protected]; 06 51076832) en Young Crowds ([email protected]; 020-4413728) Drukwerk dijkman Offset.

Vooral Verhalen Vertellen!In de vijfentwintig jaar dat ik meester ben geweest, was geschiedenis een van mijn favoriete vakken. Als ik tegen mijn leerlingen zei: ‘Pak je geschiedenisboek’, dan hoorde ik meestal: ‘Yes!’ Ik vertelde altijd spannende, grappige of zielige verhalen, want ik wilde mijn klas de liefde voor het vak bij brengen en laten vergeten dat het geschiedenis was.

Natuurlijk moeten we kinderen stimuleren om zelfstandig zaken uit te zoeken. Maar ik ben er ook van overtuigd dat je ze éérst over de schutting moet laten kijken en vooral verder dan hun neus lang is. Pas daarna kunnen ze echt zelfstandig aan de slag gaan en verandert juf of meester in een ‘begeleider’.

Geschiedenis is bij uitstek het vak waarin het gaat om verhalen. Daarom kan ik het ook niet laten om historische kinderboeken te schrijven. Onlangs verscheen Strijd om de kathedraal. Tot mijn zesde jaar heb ik in Den Bosch gewoond, vlak bij de Sint-Janskathedraal. Al op jonge leeftijd moest ik met mijn ouders mee naar de kerk. Voor een kleuter kan dat erg saai zijn, maar voor mij was dat niet zo. Ik was diep onder de indruk van de prachtige, hoge en lichte kathedraal en fantaseerde erop los. Ik verbeeldde mij dat ik een engel was die zich vliegensvlug verplaatste van de ene spitsboog naar de andere.

Toen ik later meester werd, vertelde ik mijn kinderen over kathedralen en ging ik met mijn groep naar de Sint-Jan om te laten zien wat mensen in de Middel-eeuwen al konden bouwen. Ik liep al een tijdje rond met het idee om een boek te schrijven over de bouw van een kathedraal, maar dan gezien door de ogen van kinderen. Het is een verhaal geworden over Thies, de zoon van een bouwmeester die zijn vader niet wil opvolgen. En het verhaal van een verboden vriendschap tussen Thies en het blinde meisje Mette.

Terwijl ik aan het schrijven was, vloog ik weer door de Sint-Jan en was ik terug in mijn kindertijd.

Jacques Vriens

advertentie

de andere historische boeken van Jacques vriens zijn: Weg uit de Peel, Tien torens diep en Oorlogsgeheimen. De recensie van Strijd om de kathedraal is te lezen op pagina 20.

Foto

Wilc

o va

n d

ijen

in dit nummer column

inhoud

colofon

4 Drie boeken, negen lestips een luchtige aanpak voor lastige onderwerpen

6 Boekennieuws Op kamp naar drakeneiland

7 Boeken voor groep 1 Over halflege- en halfvolle glazen

9 Boeken voor groep 2 van Spiekpietje tot tijgerbaby

11 Boeken voor groep 3 vol fantasie en bijzondere wezens

12 Klassenportret Groep 1/2 maakt leeskilometers

14 Boeken voor groep 4 Met drie extra lestips!

17 Boeken voor groep 5 verhalen over jezelf zijn en vriendschap

18 Boeken voor groep 6 Carmen leest een grappig en spannend boek

20 Boeken voor groep 7 Over astronauten en spookschrijvers

21 Boeken voor groep 8 Met zinnen die zich vastzuigen

23 Schrijver en kind tanneke en Suzanne over lezen en schrijven

de boeken in dit magazine zijn per groep ingedeeld. Binnen de groepen verschilt het leesniveau. de verschillende niveaus worden aangegeven met onderstaande symbolen: Basisniveau Gemiddeld Gevorderd vergevorderd

Symbolen

Kijk voor leuke

museumtIPs op www.lolmagazine.nl en pagina 8

3

Page 4: LoL Magazine

Drukke dingen voor de onderbouwHet prentenboek Dutje gaat over de kleine das Bas. Al direct na zijn geboorte vindt hij het saai in het dassenhol. Hij springt bovenop zijn moeder. Maar zij wil dat hij een dutje gaat doen, de winterslaap is nog lang niet voorbij. Maar Bas is niet moe en hij wil naar buiten.

ExpressieBas de kleine das verveelt zich. Hebben de leerlingen hier ook weleens last van? Vraag aan de kleuters of ze kunnen tekenen wat zij graag doen als ze vrij zijn. Als alle tekeningen klaar zijn, kun je ze klassikaal bespreken en maken jullie met elkaar een waslijst vol leuke dingen die het dasje kan doen als hij zich weer verveelt.

BewegingsonderwijsLaat de kinderen op het schoolplein of in de gymzaal spelen dat zij, net als Bas, drukke dasjes zijn. Pak een ton en stop er tientallen zachte ballen in. Gooi de ballen de zaal in of het plein over en laat de kinderen vliegensvlug alle ballen verzamelen. Ze mogen maximaal twee ballen tegelijk oppakken en moeten ze steeds weer terugstop-pen in de ton. Als alle ballen weer in de ton zitten, is het tijd om uit te rusten. Of zijn ze nog niet moe en willen ze nog een keer?

NatuuronderwijsDassen moeten een winterslaap houden. Kennen de kleuters nog meer dieren die een winterslaap houden? Vertel de leerlingen waarom dieren dit doen. Laat plaatjes zien van een beer, een egel of een vleermuis. Of bekijk het Schooltv-filmpje ‘vleermuizen in winterslaap’. Aan het einde van dit lesje kun je controleren of de leerlingen de informatie goed hebben begrepen door twee of drie quizvragen te stellen.

Dutje van Lida Dijkstra (Pimento) kost € 7,95.

TeksT Jeannette Jonker

Lestips

Psychologie voor de middenbouwKennen jouw leerlingen zichzelf goed? Met het boek Dat zou ik nooit doen! Hoe goed ken jij jezelf? ontdek-ken ze hoe het zit met zien en niet zien, onthouden en vergeten, bij een groep horen en elkaar accepteren. Aan de hand van testjes, bizarre verhalen, gekke feiten en raadsels ontdekken ze dat je soms anders reageert dan je verwacht. Via de bijbehorende website www.datzouiknooitdoen.nl kun je interessante filmpjes met de klas bekijken.

BurgerschapsvormingIn het hoofdstuk ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet

ziet’ staat een test met drie woordenlijsten en moet je de woorden indelen bij ‘jongen’ of ‘meisje’, ‘jongen of voetbal’ of ‘meisje of ballet’ en tot slot ‘jongen of ballet’ of ‘meisje of voetbal’. Je kunt dit associëren goed klassikaal doen, met foto’s erbij. Laat bijvoorbeeld een foto van een vrachtwagen zien (op het digibord). Wordt de vrachtwagen bestuurd door een man of een vrouw? Leg bij dit spel uit dat je er niets aan kunt doen dat je sommige associaties hebt. Die heb je onbewust en vooral als je snel moet beslissen. Als je langer kunt nadenken over het beste antwoord, dan zeg je misschien toch iets anders.

Bewegingsonderwijs & burgerschapsvormingIn dit boek gaat het ook over bij een groep horen. Voor een open en positieve sfeer in de groep is het goed om hier af en toe aandacht aan te besteden. Doe eens een ‘teamwork-spel’. Toon aan dat je als team moet samenspelen om een wedstrijd te kunnen winnen. Laat leerlingen, bijvoorbeeld in de gymzaal, samenwerken in vier of vijf groepen. Zet een parcours uit met een aantal hindernissen, het liefst met een paar hoge, zodat ze elkaar moeten helpen om eroverheen te komen. Laat ze het parcours zo snel mogelijk afleggen. Het groepje dat het snelste binnen is, wint deze ‘teamwedstrijd’.

Kunstzinnige oriëntatie (theater) Achterin het boek vind je een aantal theaterspelletjes die goed inzetbaar zijn als je dieper op een onderwerp wilt ingaan. Neem het ‘spelen met stemmingen’, daarmee kun je aantonen dat mensen in principe na-apers zijn. Doe een rollenspel waarbij leerlingen drie keer dezelfde korte scène spelen met drie keer een andere stemming. Bijvoorbeeld neutraal, boos, blij of poeslief. Laat drie leerlingen kassadame, ontevreden klant en volgende klant spelen. In de korte scène confronteert de ontevreden klant de kassadame met een fout bedrag. De truc is dat de ontevreden klant zijn stemming kan veranderen, maar dat zijn of haar tekst bijna hetzelfde blijft.

Dat zou ik nooit doen van Bette Westera (De Fontein) kost € 13,95.

Geen probleem! Drukke kinderen, jeugdreuma en groepsvorming. Soms zijn er zaken die je op een luchtige manier bespreekbaar wilt maken in de klas. Met deze drie boeken en bijbehorende lestips kan dat.

4

Page 5: LoL Magazine

Reuma verandert haar leven

Benieuwd naar

meer informatie over

het nieuwe

LOL magazine? Bezoek

www.lol-magazine.nl/

leerkracht

Nederlands/schrijfvaardig-heidLaat leerlingen net als Eef een persoonlijke verhaaltje of blog schrijven over een dag uit hun leven van ongeveer 150 woorden. Geef ze een aantal schrijftips mee. Laat ze het bijvoorbeeld zo grappig en enthousi-ast mogelijk opschrijven en vertel dat ze het moeten maken voor lezers die ze niet kennen. Bij voorkeur staat er één gebeurtenis centraal.

MaatschappijEef heeft kinderreuma en moet veel pillen nemen tegen de pijn. Laat leerlingen vertellen welke ziektes zij nog meer kennen. Schrijf alle ziektes op het bord en laat de leerlingen in groepjes van twee een korte spreekbeurt voorbereiden en houden over een ziekte. Laat ze vooral antwoord geven op de vragen: wat is het voor ziekte, hoe kun je het krijgen en hoe verloopt de ziekte?

ExpressieEef noemt zichzelf ‘Scheve Eef’ als ze weet dat ze reuma heeft. Haar beeld van zichzelf verandert als ze weet dat er ‘reuma’ in haar zit. Hoe zien leerlingen zichzelf en hoe denken zij dat anderen naar hen kijken. Kortom: wat vinden ze opvallend aan zichzelf? Laat ze een zelfportret maken en bespreek de tekeningen klassikaal. Eerst vertelt de tekenaar wat hij of zij heeft getekend heeft en waarom. Vraag aan de rest van de klas of zij het beeld kunnen bevestigen of juist niet. Probeer de toon en sfeer zo positief mogelijk te houden.

SchEef van Marlies Allewijn kost € 13,95.

Waargebeurd verhaal voor

de bovenbouw Marlies Allewijn, de schrijver van SchEef, kreeg op haar twaalfde reuma en baseerde dit boek gedeeltelijk op haar eigen leven. Hoofdpersoon Eef is net verhuisd, danst heel graag, maar voelt zich helemaal niet goed. Ze heeft rare pijnen die ze niet kan plaatsen. Als ze erachter komt dat ze reuma heeft, verandert dat haar leven behoorlijk. Dit is geen voorleesboek, maar je kunt wel een aantal dagboekfragmen-ten uitlichten en bespreken in de klas.

5

Page 6: LoL Magazine

TeksT AnnemArie Terhell

boekennieuws

‘Veel jongens denken dat boeken thuishoren op de roze boekenplank

in de meisjeskamer. Een voorlezende vader kan dat beeld corrigeren.’

Tjibbe Veldkamp, schrijver en vader van twee kinderen

Gedichtendag 2013

Ieder jaar op de laatste dag van januari staat in Nederland en Vlaanderen de poëzie in het zonnetje. In 2013 wordt Gedichtendag ook de start van de allereerste Poëzie-week, die loopt tot 7 februari. Het thema van deze week is ‘muziek’, een thema dat zich ook goed leent voor activiteiten in de klas. Taal zit vol muziek, je kunt rappen, zingen of spelen met klank, rijm en ritme. De Poëzieweek is een landelijke campagne waarin verschillende organisaties hun krachten bundelen om poëzie onder de aan-dacht te brengen. Benieuwd naar de Poëzieweek? Kijk op www.poezieweek.nl voor meer informatie.

Joke VaN LeeuweN IN De PrIJzeN Ze won al twee Gouden Penselen, een Gouden Griffel, een hele bos Zilver, een Gouden Uil, een Gouden Ganzenveer en de Theo Thijssenprijs voor haar hele oeuvre, en opnieuw wordt het werk van Joke van Leeuwen uitbundig bekroond. In januari ont-vangt ze de Constantijn Huygens-prijs 2012 voor haar gehele oeuvre. De jury noemt Van Leeuwen 'een bijzonder veelzijdige kunstenaar’, die schrijft over ‘innemende wezens, kinderen en volwassenen die hun eigen eigenzinnige gang proberen te gaan.’

Draken—

eilanD—kampwie een dagje schout, bakker of koddebeier wil zijn, kan terecht bij de Drakeneiland-kampen van Lydia rood. Net als in de populaire serie zijn kinderen op Drakeneiland de baas: het kamp in de utrechtse natuur is niet toegankelijk voor volwassenen. Ieder kind krijgt ’s morgens een beroep toegewezen en een geheime opdracht, bovendien zorgen de kinderen voor hun eigen maaltijden. er zijn een- en tweedaagse kampen te boeken in de meivakantie en in de zomervakantie. Aanmelden kan via www.drakeneiland.nl

Wist je dat?er een opwaartse spiraal bestaat tussen leesplezier, lees-gedrag en leesvaardigheid? wie lezen leuk vindt, leest vaker en wordt steeds vaardiger. De stimulerende rol van ouders en leerkrachten, en het regelmatig (voor)lezen en praten over boeken zijn belangrijke succesfactoren in het opdoen van positieve leeservaringen. Bron: Tijdschrift Leesmonitor, jaargang 1, Stichting Lezen, november 2012.

Jaar VaN HeT VoorLezeN 2013 2013 is uitgeroepen tot het Jaar van het Voorlezen. Twaalf maanden lang wordt er van alles georga-niseerd rond voorlezen en worden de bestaande campagnes extra feestelijk aangekleed. In januari gaat het Jaar van het Voorlezen uitbundig van start met een jubileumeditie van De Nationale Voorleesdagen. Je kunt het programma van maand tot maand bekijken op www.jaarvanhetvoorlezen.nl.

Stach Springt van de torenop 5 december gaat de langverwachte film Koning van Katoren in première, een road

movie naar het bekende boek van Jan Terlouw uit 1972. evenals het boek gaat de film over Stach (Mingus Dagelet), die koning probeert te worden van het land katoren. De ministers willen zelf aan de macht blijven en verzinnen een serie onmogelijke opdrachten in de hoop dat ze grandioos mislukken. aan Stach de uitdaging om de schuifelende kerken van uikumene tot stilstand te brengen en de knobbelneuzen van afzette-rije te genezen. Hij wordt daarin bijgestaan door journaliste kim (abbey Hoes). De trailer belooft een spannende film in gedempte kleuren met prachtig camerawerk. Meer informatie over de film is te vinden op www.koningvankatorendefilm.nl.

Page 7: LoL Magazine

TeksT jeAnneTTe jonker

boeken voor groep 1

Nana van het roversbos De rijke illustraties in dit prentenboek trekken onmiddellijk de aandacht. Nana ziet er geweldig uit met haar grote ogen en enorme bos haar. Dat ze in het bos woont met tante Dora, drie rovers en beste vrienden is met allerlei dieren, maakt het feest compleet. Het verhaal leest lekker weg en is ook erg geschikt om voor te lezen. Er komen harde, vreemde geluiden in voor die je leuk kunt nadoen in de klas. Nana hoort en ziet van alles in het bos, maar iedereen doet geheimzinnig. Uiteindelijk verrassen ze haar met een enorm feest voor haar verjaardag. Ook een aanrader voor oudere kinderen om zelf te lezen (AVI 1-AVI 4).

AuTeur Ann looTens IllusTrATor linde FAAs (ClAvis) ThemA verjAArdAg, verrAssen NIveAu PrIjs € 15,95

De mooiste vis van de zee gaat lekker slapen De mooiste vis van de zee speelt al vanaf 1992 de hoofdrol in veel verschillende boeken. In dit verhaal is hij bang om te gaan slapen. Het is te donker. Mama vis stelt hem gerust en bedenkt voor elk probleem een goede oplossing. De ideeën die de

kleine vis heeft, zullen erg herkenbaar zijn voor jonge lezers. Een lief en geruststellend boek.

AuTeur mArCus PFisTer (de vier WindsTreken) ThemA slAPen, bAng zijn NIveAu PrIjs € 14,95

Applaus voor papa beer Het is bijna winter, de dagen worden kil, en het berenhol is stil. Kleine beer hoort een bij zoemen en gaat - hóp - erachteraan. Papa beer heeft al snel door dat kleine beer foetsie is en start de achtervolging. Ze rennen door bos en stad. Het leuke is dat de pagina’s bomvol prachtig gedetailleerde tekeningen staan. Je volgt papa en kleine beer, maar ziet nog zo veel meer. De bij die vooropgaat in deze achtervolging,

maar ook de nette heren en dames in het operagebouw, het mooie behang, de statige gordijnen en de sterren in de nacht.

AuTeur benjAmin ChAud (Querido) ThemA AvonTuur, zoeken NIveAu PrIjs € 14,95

RozeKleuters kunnen een sterke voorkeur hebben voor een kleur. Fee is zo’n kind, ze is dol op roze. Ze draagt roze kleren, eet van roze borden en speelt alleen met roze speelgoed. Het liefst zou ze willen dat de hele wereld roze zou zijn. Haar broer Robin vindt het maar raar en probeert haar te laten inzien dat andere kleuren ook belangrijk zijn. Fee gooit zijn

advies in de wind en wil toch dat alles op haar verjaardag straks roze is. Een grappig, lief verhaaltje met vrolijke illustraties.

AuTeur FionA remPT IllusTrATor TseArd vAn der meulen (PimenTo) ThemA kleuren, verjAArdAg, broer en zus NIveAu PrIjs € 12,95

Goed nieuws, slecht nieuwsVoor sommigen is het glas half leeg, voor anderen half vol. Bij Muis en Konijn is dat niet anders. De twee vrienden gaan picknicken, maar Muis voelt regen. Slecht nieuws! Konijn heeft goed nieuws en trekt zijn paraplu. De twee belanden in een

klucht vol goed en slecht nieuws. Er is nauwelijks tekst, maar visueel wordt het verhaaltje sterk neergezet. De lezer blijft uiteindelijk achter met een goed gevoel, het meningsverschil tussen Muis en Konijn wordt opgelost en de zwartkijker ziet in dat ze zich beter bezig kan houden met goed nieuws.

AuTeur jeFF mACk (de FonTein) ThemA vriendsChAP, gevoelens NIveAu PrIjs € 12,95

bAsIsNIveAu, gemIddeld, gevorderd, vergevorderd

7

Page 8: LoL Magazine

op (kunst)ontdekkingsreis door het museum, van de middeleeuwen tot nu

museumlessen, rond-leidingen en workshops meer informatie: www.boijmans.nl/onderwijs

foto: Fred Ernst

in regio Rotterdam gratis vervoer met de Turingmuseumbus

advertentie-2012-BO.indd 2 14-11-12 09:56

advertenties

met je klas naar het museum Zien, leren, ontdekken en beleven, dat is wat kinderen graag doen. Het museum is daar een perfecte plek voor. Bovendien draagt een museumbezoek bij aan de algemene ontwikkeling van kinderen, het vergroot hun wereld, verbetert hun vermogen om samen te werken en versterkt hun verantwoordelijkheidsgevoel. Daarom is er het Museumkinderfonds, dat verschillende activiteiten voor kinderen in het museum organiseert.

Zo is er de verkiezing ‘Museumklas van het jaar’, waarbij basisschoolleerlingen samen een kunstwerk maken dat ze online presenteren. Daarnaast zijn er de Museuminspecteurs, kinderen die beoordelen of een museum wel ‘kids-proof’ is. Niet alleen in het museum is er veel te ontdekken voor kinderen, online kunnen ze terecht op mijntikkit.nl. Hier kunnen ze spannende games spelen. Zo ontdekken ze bijvoorbeeld wat het nut is van milieuvriendelijke brandstof, of waar het leven op aarde precies begon. Onderstaande musea hebben educatieve programma’s voor kinderen in verschillende leeftijden. Zo wordt een bezoek aan een museum leuk en leerzaam.

Kijk voor openingstijden,

workshops en tarieven op

www.sciencecentre.tudelft.nl.

Mijnbouwstraat 120

2628 RX Delft

015 - 27 85200

3luik_SC_v7.indd 10-12

3/25/10 9:02 AM

Doen! Daar gaat het om bij het

Science Centre Delft. Een zoektocht,

spannend en niet af. Net zoals de

echte wetenschap.

Beleefwetenschap!

de echte

Science centre tU Delft

SpeelgoeD mUSeUm Deventer

ZUiDerZee mUSeUm

groep 3 t/m 8 groep 1 t/m 8 groep 1 t/m 8

✔ oriëntatie op jezelf en de wereld Natuur en Techniek Kerndoel 40 t/m 46

✔ oriëntatie op jezelf en de wereld Ruimte Kerndoel 47 tm 50

✔ oriëntatie op jezelf en de wereld Tijd Kerndoel 51 t/m 53

✔ rekenen/wiskunde Kerndoel 26 t/m 31

✔ oriëntatie op jezelf en de wereld Natuur en Techniek Kerndoel 40 t/m 46

✔ oriëntatie op jezelf en de wereld Ruimte Kerndoel 47 tm 50

✔ oriëntatie op jezelf en de wereld Tijd Kerndoel 51 t/m 53

✔ Kunstzinnige oriëntatie Kerndoel 54 t/m 56

✔ nederlands Kerndoel 1 t/m 12

✔ oriëntatie op jezelf en de wereld Mens en samenleving Kerndoel 34 t/m 39

✔ oriëntatie op jezelf en de wereld Natuur en Techniek Kerndoel 40 t/m 46

✔ oriëntatie op jezelf en de wereld Ruimte Kerndoel 47 tm 50

✔ oriëntatie op jezelf en de wereld Tijd Kerndoel 51 t/m 53

mUSeUm BoijmanS van BeUningen

HiStoriScH mUSeUm Deventer

mUZieUm

groep 1 t/m 8 groep 6, 7, 8 groep 5, 6, 7, 8

✔ nederlands Kerndoel 1 t/m 12

✔ oriëntatie op jezelf en de wereld Natuur en Techniek Kerndoel 40 t/m 46

✔ Kunstzinnige oriëntatie Kerndoel 54 t/m 56

✔ oriëntatie op jezelf en de wereld Mens en samenleving Kerndoel 34 t/m 39

✔ oriëntatie op jezelf en de wereld Tijd Kerndoel 51 t/m 53

✔ Kunstzinnige oriëntatie Kerndoel 54 t/m 56

✔ oriëntatie op jezelf en de wereld Mens en samen leving Kerndoel 34 t/m 39

✔ oriëntatie op jezelf en de wereld Natuur en Techniek Kerndoel 40 t/m 46

✔ oriëntatie op jezelf en de wereld Ruimte Kerndoel 47 tm 50

✔ Kunstzinnige oriëntatie Kerndoel 54 t/m 56

✔ Bewegings onderwijs Kerndoel 57/58

Leuk en

leerzaam

museumTIPs

Page 9: LoL Magazine

advertenties

Knuffelbunny Dit prentenboek onderscheidt zich vooral door de bijzondere vormgeving. Zwart-witfoto’s van New York zijn het decor van kleurrijke tekeningen. Het boek stond 37 weken op de New York Times Best Sellers List. Het gaat

over Trixie en haar Knuffelbunny. Ze is dolblij dat haar knuffel een dagje mee mag naar school. Maar op school ziet ze dat Sara precies hetzelfde konijn mee heeft. Al snel krijgen de meisjes ruzie en de juf pakt de konijnen af. Die nacht doet Trixie een vreselijke ontdekking; de konijnen zijn verwisseld!

Auteur Mo WileMs (GottMer) themA knuffels, vriendschap NiveAu Prijs € 13,95

Het voorlees-boek voor de allerliefste juf!Versjes en verhalen met een grappige twist over dieren, juffen, eigenwijze koningen,

stoute kinderen, school, ruziemaken en verliefd zijn. Op rijm of gewoon als kort verhaaltje. In Het voorleesboek voor de allerliefste juf! is er van alles wat. Een prettig boek als je kort wilt voorlezen of als je een drukke klas hebt die haar aandacht er niet lang bij kan houden. Leuk om cadeau te krijgen of om te geven aan een allerliefste juf.

Auteur Marianne Busser en ron schroder (van holkeMa en Warendorf) themA school NiveAu Prijs € 12,50

Tipper, Tijger-baby en de tarantroelaheks In dit bijzondere voorleesboek ontmoet je Tipper. Bij haar thuis gaat alles anders. Vanbuiten lijkt het een normaal huishouden, maar vanbinnen is het een circus. Tipper heeft een Tijgerbaby als huisdier en de badkamer wordt ’s ochtends bezet gehouden door de

beer die bij ze inwoont. Maar Tipper maakt nog meer gekke dingen mee. Zo ontmoet ze met haar vrienden Tanner en Tovertijntje, de tarantroelaheks, moeten ze enorm hun best doen om de beer en de Tijgerbaby geheim te houden en ondertussen hebben ze de directrice van de school achter zich aan.

Auteur kathleen vael illustrAtor noelle sMit (uitGeverij Moon) themA heksen, circus NiveAu Prijs € 14,95

Winterverhalen Winter en Zweden is de perfecte combinatie. In deze winterse verhalenbundel van Astrid Lindgren komen de warme haardvuren en kerstfeesten al snel tot leven en kun je de kou bijna voelen. Naast de klassieke verhalen over de kinderen van Bolderburen, Pippi, Madieke van het rode huis, Michiel van de Hazelhoeve en Lotta uit de Kabaalstraat opent het boek met een nieuw verhaal van Pippi en de dansende kerstboom.

Auteur astrid lindGren (ploeGsMa) themA Winter, kerst NiveAu Prijs € 19,95

bAsisNiveAu, gemiddeld, gevorderd, vergevorderdtekst jeannette jonker

boeken voor groep 2

De Spiekpietjes Sinterklaas en zijn Pieten, daar willen kleuters het hele jaar wel meer over horen. Dit boek gaat over een nieuw fenomeen: Spiekpietjes. Het zijn piepkleine Pietjes met supersnelle schoenen en een telefoontje. Ze komen in de herfst al naar Nederland en verstoppen zich, zodat ze kunnen zien of de kinderen wel lief zijn. Ze brengen verslag uit aan Sinterklaas die dankzij de kleine Pietjes weet wie er lekkers en cadeautjes heeft verdiend. Het klinkt misschien een beetje ouderwets om te dreigen met ‘Sint en Piet die alles horen’, maar het is op een vriendelijke manier gedaan.

Auteur thaïs vanderheyden (clavis) themA sinterklaas NiveAu Prijs € 29,95 (Met spiekpietjes-pop)

9

Page 10: LoL Magazine

PROEF VOEL RUIK ZIE HOOR & DOE!

ZUIDERZEEMUSEUMENKHUIZENWWW.ZUIDERZEEMUSEUM.NL

IN NOORD-HOLLANDIN NOORD-HOLLANDIN NOORD-HOLLANDDROGE VOETEN DROGE VOETEN DROGE VOETEN

Info & boekingen: www.zuiderzeemuseum.nl

➊ als welkomstcadeau het vriendenboekje Dummie de Mummie➋ een Dummie de Mummie-paspoort➌ 4 x per jaar het tijdschrift over de belevenissen van Dummie de Mummie en Tosca. Vol spannende avonturen, spelletjes, nieuws en leuke extra’s

➍ gratis toegang tot de jaarlijkse fanclubdag waar je Tosca in het echt ontmoet➎ 6x per jaar persoonlijke post van Tosca➏ alle nieuwtjes en speciale acties van de nieuwste boeken van Tosca en De Wereld van Dummie de Mummie als eerste te horen➐ korting op boeken, toegangs-kaartjes en nog veel meer!

Ben jij ook fan van de boeken van Tosca Menten? Word dan lid van haar fanclub! Er zijn 7 redenen om lid te worden. Als fan krijg je:

avonturen, spelletjes, nieuws en leuke extra’s

Tosca en De Wereld van Dummie de Mummie als eerste te horen➐ korting op boeken, toegangs-kaartjes en nog veel meer!

Het lidmaatschap kost

€ 22,50 per jaar

!

Word lid

van De Wereld van

Maashi!Maashi!

MELD JE NU AAN OP WWW.DEWERELDVANDUMMIEDEMUMMIE.NL

Theatervoorstellingen rondom boeken!

Met en door o.a. Tosca Menten, Mirjam Oldenhave, Jacques Vriens, Paul van Loon en vele andere auteurs

en theatergezelschappen.

Meer informatie is te vinden op www.boekentheater.nl

VERHUUR VAN BOEKENPAKKENMet een van onze ‘boekenbeesten’ wordt het op school een dag

om nooit te vergeten! Onder andere kostuums van Kikker, Dolfje Weerwolfje, Dribbel en Dikkie Dik.

Meer informatie is te vinden op www.boekeenpak.nl

advertenties

Page 11: LoL Magazine

Het boek van Big ‘Vuil is vies,’ zegt mam. Een grote waarheid in drie woorden, die een beginnende lezer net onder de knie heeft. Het zijn genoeg woorden om Big avonturen te laten beleven. Het varken houdt wel van smerig worden. De klikgrage Haan probeert er een stokje voor te steken, maar dat lukt toch niet goed genoeg. Samen met de sfeervolle retroprenten

vormen de verhalen een fijn eerste leesboek.

Auteur Rien BRoeRe en Soetkine ApS (De eenhooRn) Genre fAntASie niveAu Prijs € 14,50

Spuit Elf komt op tijdWat is het moeilijk om op tijd te komen! Tenminste, voor Spuit Elf. Zijn bed ligt zo lekker, zijn band gaat lek of hij leest een boek dat te spannend is om te stoppen. Hij kan er niks aan doen dat de tijd zo snel gaat. Alleen vanavond moet hij echt op tijd zijn, voor de musicalopvoering. Het olifantje gaat extra vroeg weg en dat blijkt

maar goed ook. Een vrolijk en herkenbaar boek voor treuzelaars, die ondertussen leren klokkijken.

Auteur hARmen vAn StRAAten (kluitmAn) Genre ReAl life, fAntASie niveAu Prijs € 7,95

Sinterklaas is toch geen dief! Kemal kan al best goed Nederlands, maar van het verhaal over Sinterklaas snapt hij niet veel. In Kosovo heeft hij nog nooit van hem gehoord. Loopt er nou een dief over het dak die het gemunt heeft op zijn schoenen? De indringers verjaagt hij door de haard aan te steken en de politie te bellen! Een lief verhaal over Sinterklaas, dat grappig is voor iedereen die de Sint al wel kent.

Auteur kmonique BeRnDeS illustrAtor melchioR vAn Rijn (vieR WinDStReken) Genre ReAl life niveAu Prijs € 8,95

Bert en Bart en de zoen van de zombie Bert en Bart speelden vorig jaar de hoofdrol in het kinderboekenweek­geschenk, waarin ze de wereld redden. Nu trekken ze ten strijde tegen zombies. Of eigenlijk tegen hersenperser Dokter Dwangman, die al hun zombiestrips heeft afgepakt. Nadat ze een verboden spreuk hebben uitgesproken, worden ze ook nog eens lastiggevallen door een

plaag zoenende zombies. Een grappig boek dat net zo weg leest (of voorleest) als de zombiestrips waar Bert en Bart dol op zijn.

Auteur tjiBBe velDkAmp illustrAtor keeS De BoeR (lemniScAAt) Genre fAntASie, humoR niveAu Prijs € 12,95

André het astronautje Waarvan is de maan gemaakt? Om die vraag te kunnen beantwoorden, wil kleine André naar de maan. Wie weet, is de gele bol wel van kaas, dat denkt knuffelmuis tenminste. In zijn raket zweeft André door de ruimte. Onderweg ziet hij prachtige sterren, geniet hij van zijn gewichtloosheid en maakt hij kennis met mannetjes van Mars. Op de maan blijkt dat je helemaal geen hapje uit de bol kunt nemen, de bol bestaat uit zand! Terug op aarde is iedereen supertrots op hem, ook al heeft hij alleen maar een emmertje zand meegebracht. André het astronautje is het eerste boek dat is geschreven met uitzicht op een ronddraaiende aarde. Terwijl astronaut André Kuipers rondzweefde in het Internationaal ruimtecentrum ISS, verzon hij André het astronautje. Na het (voor)lezen van dit boek weet je, net als de astronaut zelf, hoe het voelt om naar de maan te gaan.

Auteur AnDRé kuipeRS illustrAtor nAtASchA StenveRt (moon) Genre Ruimte-vAARt niveAu Prijs € 13,95

bAsisniveAu, Gemiddeld, Gevorderd, verGevorderdtekst mARRit SchuDDeBeuRS

boeken voor groep 3advertenties

11

Page 12: LoL Magazine

klassenportretTeksT Liesbeth vijfvinkeL foTo's jasper deL prado

De kinderen uit onder-bouw Koningsburcht van Jenaplanschool Antonius Abt uit Engelen kunnen zelf nog niet lezen. Toch zijn ze iedere schooldag bezig met taal en boeken.

Juffrouw Hanneke: ‘Lezen is op onze school geïntegreerd in de thema’s waarmee we werken. De methode die we daarvoor gebruiken, heet De Dikke Dat, een boekwerk voor levend taalonderwijs. Binnen het thema Hallo Wereld werken de kinderen nu met taal door bijvoor-beeld vreemde tekens te maken in het lees-schrijfatelier. Als de kinderen een verftekening maken, schrijven ze daar samen met mij een tekst bij of stempelen er zelf iets onder. Elvis wilde bijvoorbeeld bij zijn schilderij het woord ‘Taj Mahal’ typen. Dan laat ik meteen zien dat er verschillende lettertypes bestaan. Zo komen letters de hele dag terug. Regelmatig maken we met de klas een boek, omdat we merken dat de kinderen daar erg bij betrokken zijn. Nu zijn we bezig met een

boek over de Marokkaanse ochtend van vorige week, door teksten te stempelen bij de gemaakte foto’s. Sommige kinderen pakken de letters ineens, andere moeten wat langer zoeken. Maar ze werken allemaal met heel veel zorg aan het fotoboek en vaak kennen ze het hele verhaal uit hun hoofd. Als de kinderen de klas in

komen, pakken ze een boek uit de boekenbak die midden in de klas staat. Twee keer in de week lezen ze een halfuur met hun vaste leesmaatjes uit de midden- en bovenbouw, waardoor ze beiden leeskilometers maken. Daarnaast lees ik bijna iedere dag voor uit prentenboeken. Ik bied letters aan en samen gaan we regelmatig op buurtonderzoek uit. Dan komen we verschillende letters tegen, zoals straatnaambordjes, en ontdekken de kinderen wat die letters betekenen. Alle kinderen hebben een biebpasje waarmee ze drie weken lang drie boeken mogen lenen. Voor sommige ouders is dat een extra stimulans om samen met hun kind te lezen. Zo bieden we de kinderen op verschillende manieren taal aan en hopen we dat ze het spelenderwijs en op een betekenisvolle manier oppikken.’

‘Taal is overal’

‘Met hun leesmaatje maken ze leeskilometers’

12

Page 13: LoL Magazine

JasperSimon

Lex

Amira

Jasper

Sami

L i l l y

Chinees teken Lilly (5): ‘Dit is een Chinees teken. Dat ben ik aan het naschilderen. Ik denk dat er staat I love you. Ik kan nog niet lezen, daarom lezen papa en mama iedere avond voor. Nu lezen we in een boek met drie lammetjes voorop. Het gaat over een boze wolf. We lezen daar iedere avond in, daarna ga ik in bad en dan naar bed. In de klas lees ik ook. Nu ben ik een atlas aan het lezen.’

Boeken zoeken in de

schoolbieb Simon (5): ‘Ik heb een biebpasje en daarmee mag ik boeken uitzoeken in de schoolbieb. Iedereen mag er een, twee of drie kiezen. Ik wil er drie, want ik vind boeken leuk. Hier mag ik zelf zoeken welke boeken ik wil meenemen. Dit boek kies ik omdat ik denk dat het over een politie gaat. En dit boek lijkt me ook leuk, dat gaat denk ik over een krokodilletje. Vanavond als ik naar bed ga, lezen mijn papa en mama een boek voor. De dag erna lezen ze het andere boek en nog een dag later het derde boek. Daarna begin ik weer opnieuw. Totdat ik de boeken moet terugbrengen.’

Letters stempelen Lex (4): ‘Ik ben een woord aan het stempelen, voor bij mijn foto. Op de foto deel ik Marokkaanse cakejes uit. Daarom stempel ik het woord ‘uitdelen’. De juf heeft het woord opgeschreven en nu zoek ik de letters in de letterbak. Dan leg ik ze op een rijtje. Als ik alle letters goed heb, ga ik stempelen. Kijk, deze letter ken ik, dat is de “m”. Maar die heb ik niet nodig. Ik moet de “e” zoeken. Die kan ik wel vinden. Hier is de “e”!’

Wil je met jouw klas in het volgende klassenportret? Via www.lolmagazine.nl kun je een aanmeldingsformulier invullen.

Lezen over dierenAmira (5) wordt voorgelezen door haar maatje Jasper (7). Jasper: ‘Dit boek heb ik uitgekozen, omdat het een leesboek is. Dat vind ik leuker dan een boek met alleen maar plaatjes. Nu lees ik over de bult van een dromedaris. Waar is de bult, Amira?’ Amira: ‘Hier. Ik vind het leuk dat Jasper voorleest. Thuis vraag ik soms of mijn broer wil voorlezen. Meestal leest hij over Tom en Jerry, die verhalen zijn zo grappig. Als ik zelf een boek lees, doe ik het boek open en kijk ik naar de plaatjes. Ik kan nog niet lezen, maar ik ken het alfabet al en ik kan mijn eigen naam al schrijven.’

Voorlezen en

vragen stellenJasper (7) leest voor aan zijn maatje Sami (4). Jasper: ‘Sami let soms niet zo goed op als ik voorlees. Dan kijkt hij steeds weg. Daarom vroeg ik net “waar is de wortel?” Toen was hij er gelijk weer bij. Soms stel ik ook vragen over wat ik voorgelezen heb. Dan vindt hij het lezen veel leuker.’

13

Page 14: LoL Magazine

Vos en Haas zijn terug met een nieuw avontuur voor vlotte lezers en wat is het weer heerlijk vertrouwd in hun bos. Haas heeft het druk met harken en hout hakken, terwijl de iets te dikke Vos lui op zijn buik ligt te dagdromen over taart, koek en chocoladeijs. Ook Uil en de altijd met zijn spierballen rollende Ever zijn weer van de partij én er is een nieuwe huurder van het hok op het hek. Waar eerder Piep, Tok en Pluim logeerden, zit daar ineens Ping Wing. In haar land is altijd en overal ijs. Vos snapt meteen hoe heerlijk dat moet zijn. Elke dag een ijsje, mmm... Maar ook een pinguïn wil weleens wat anders. Als Ever haar ziet, heeft hij het meteen zwaar te pakken. Hij is verliefd! Maar hoe zorgt hij dat Ping Wing hetzelfde voelt? Dat vraagt om een snood en sluw plan en dus hulp van Jak, de perfecte boef voor al uw kleine en grote kraken. Maar of dat verstandig is... Ook deze achtste Vos en Haas zit weer vol dubbele bodems, komische misverstanden en prachtige tekeningen van Thé Tjong-Khing. Hij laat als geen ander Uil zwaarbeledigd kijken, Vos watertanden en Ever er een enorme rotzooi van maken. Een serie die nog steeds smaakt naar meer!

Vos en Haas, waar is het ijs?

boeken voor groep 4TeksT Jacqueline ancona

14

AuTeur Sylvia vanden Heede IllusTrATor THé TJong-KHing (lannoo) Genre boS, dieren nIveAu PrIjs € 14,99

Sam Schoffel zoekt het uitGeef haar een reep (of nog beter twee) en meesterspeurder Sam Schoffel lost elke zaak op. Dit keer gaat Sam op zoek naar een gestolen baby. Een al eerder verschenen verhaal, dat door het opvallende ontwerp met illustraties én foto’s weer helemaal van nu is. In het tweede deel van het boek kan de lezer met vergrootglas zelf speuren naar aanwijzingen, voetsporen vergelijken,

verdachten wegstrepen en natuurlijk veel chocola eten!

AuTeur Paul van loon (ZwiJSen) Genre deTecTive nIveAu PrIjs € 13,95

Lestip! Vanden Heede goochelt graag met taal. Ook dit boek barst

van de dubbele woordbetekenissen en letterlijk opgevatte

gezegden. Denk bijvoorbeeld aan het ijs-taalgrapje en het

Klaar is Kees-hoofdstuk. Laat de leerlingen een lijst maken met

de betekenissen erbij. Kunnen ze zelf nog meer homoniemen

(woorden met meerdere betekenissen) bedenken?

Jacques in het circusNa de voorjaarsschoonmaak van zijn mand vindt Jacques een uitje op zijn plaats. Hij besluit samen met zijn beste vriend Meneer Wiebelsok naar het park te gaan. Hun wandeling loopt al gauw uit de hand en eindigt hoog in de circuspiste, slingerend aan de trapeze en wiebelend op het koord. Een charmant, humoristisch verhaal over een bijzondere hond die door zijn

naïeviteit van het ene in het andere avontuur belandt.

AuTeur alex T. SmiTH (THe HouSe of booKS) Genre avonTuur, circuS nIveAu: PrIjs: € 12,95

Page 15: LoL Magazine

Waar was Hans?!Ik hoorde de voordeur dicht gaan. Ik hoorde de klik van het tuinhek. Ze waren weg. Ik was alleen thuis. Hans is voor het eerst alleen thuis. Als hij achterin de kast een fles knaloranje limonade ontdekt en die zalig zachte en zoete vloeistof naar binnen klokt, verandert zijn hele wereld. Wat er precies gebeurt weet hij niet, maar dat het geen gewone limonade is, wordt hem al snel duidelijk. Door de toverdrank ziet hij alles ondersteboven en zitten de tegels van de vloer tegen het plafond. Hij hobbelt als een zeemeerman de traptredes op en kan opeens praten met zijn kat Poema. Hans zit in de penarie, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar hoe kom je daar weer uit? Dit surrealistische verhaal van Biemans is een ode aan de fantasie en laat je een wereld binnenstappen die compleet anders lijkt dat die van alledag. Totdat je op het einde ziet hoe alle nonsens perfect in de gewone wereld past. De robuuste, expressieve en veelal paginavullende illustraties van Ceseli Josephus Jitta passen goed bij de toverwereld waarin Hans belandt. Ze zijn bizar zonder ontoegankelijk te worden, en dat is knap.

bAsIsnIveAu, GemIddeld, Gevorderd, verGevorderd

Munkel TrogMunkel heeft een fraaie grijze huid vol harige watten, een vlezige neus en scheve, gele tanden. Dik in orde voor een reus. Alleen zijn lengte deugt niet: hij is niet groter dan een Kriel! Maar wat Munkel in lengte mist, maakt hij meer dan goed met zijn prima uitgeruste bovenkamer. Een heerlijk boek, lekker vet aangezet door illustrator Georgien Overwater, waarin reuzen juist de mensen vrezen vanwege hun magische moordstokken.

AuTeur JaneT foxley IllusTrATor georgien overwaTer (lemniScaaT) Genre SProoKJe, Humor nIveAu PrIjs € 14,95

Pret in het bosDe Samenlezers van Zwijsen hebben per boek twee moeilijkheidsniveaus. Leerlingen lezen om beurten een stukje tekst (de vet gedrukte tekst is iets eenvoudiger dan de rest) en genieten zo samen van een verhaal. In dit deel gaat Floor met zijn oom kamperen in het bos. Ze bouwen een hut, vluchten

voor een boze stier en krijgen bezoek van een onverwachte, maar lieve gast. Een eenvoudig, overzichtelijk verhaal vol moppen en woordgrapjes.

AuTeur Jan Paul ScHuTTen (ZwiJSen) IllusTrATor mariëlla van de beeK Genre oP reiS nIveAu PrIjs € 11,-

AuTeur ienne biemanS IllusTrATor ceSeli JoSePHuS JiTTa (goTTmer) Genre fanTaSie nIveAu PrIjs € 12,95

Lestip! 1. Waar was Hans? is eigenlijk een boek dat je minstens twee keer moet lezen. Dan pas kunnen lezers uitpuzzelen hoe Hans’ toverwereld zich verhoudt tot de realiteit. Zoals de tulband die bijvoorbeeld een natte doek blijkt te zijn. Laat de leerlingen twee lijstjes naast elkaar maken: één ‘tover’ en één ‘echt’.

2. Laat leerlingen hun eigen toverdrank brouwen (op papier). Wat gaat erin en wat doet het goedje met je?

15

Page 16: LoL Magazine

Vul nu uw schoolbibliotheek aan!Vivian den Hollander is dé deskundige op het gebied van AVI-lezen. Beginnende en wat meer gevorderde lezers hebben de keuze uit maar liefst 40 titels, verdeeld over vier sportseries: De Effies, Swing, De Roskam en Ministicks. Voor beginnende lezers is er ook nog de pictoserie: boeken met een laag AVI-niveau, waarin moeilijke woorden zijn vervangen door pictogrammen.

Al meer dAn 300.000 AVI-boeken VAn VIVIAn den HollAnder VerkocHt

kijk voor meer informatie over de boeken van Vivian den hollander op: www.viviandenhollander.nl | www.unieboekspectrum.nl | www.facebook.com/deleukstekinderboeken

WIn Voor € 150,- AAn boeken!www.lol-magazine.nl

boeken Van ViVian den hollander: leuk en leerzaam!

Een feestelijk boek voor alle juffen die graag voorlezen. En welke juf doet dat nu niet? In deze gezellige bundel staan versjes en verhaaltjes rondom het thema ‘school’. Verschillende bekende figuren zoals Jetje Kadetje, het mannenkoor, haas en egel, en

Kobus en Kwak maken weer allerlei nieuwe avonturen mee. Heerlijk om telkens weer uit voor te lezen in de klas! Met kleurrijke illustraties van Dagmar Stam.

Hét ideale voorleesboek voor in de klas!

Met gratis beloningsstickers www.unieboekspectrum.nl

www.mariannebusser-ronschroder.info

advertenties

Page 17: LoL Magazine

Mollie krijgt een staartAls de oude mevrouw Mollie tijdens een stormachtige nacht uit het zolderraam valt, verandert ze in een poes. Ineens krijgt ze zin in muizen en wil ze zichzelf schoonlikken. Ook haar kijk op buurjongen Finn verandert. Vroeger vond ze hem en zijn voetbal maar lastig, nu is ze heel blij dat

Finn zo goed voor haar zorgt. Als poes vindt ze niets fijner dan snorren op Finns schoot.

Auteur Tanneke Wigersma (Querido)Genre dieren niveAu Prijs € 12,95

De verschrikke-lijke badmeesterEen kampioen heeft vrienden, heel veel vrienden. Ook al is hij eigenlijk helemaal niet zo fantastisch. Sterker nog, Lev ontdekt dat zijn zwem-trainer, en legendarische zwem-kampioen Boris Kwikzilver, een meisje heeft ontvoerd en zeehondjes verwerkt tot bontjassen. Omdat de politie Lev niet gelooft, gaat hij met zijn buurmeisje Lita en haar vader

op onderzoek uit en laat hij zien dat kampioen worden echt niet het belangrijkste is in het leven.

Auteur Jozua douglas (de fonTein) Genre avonTuur niveAu Prijs € 13,95

Alles wat je wilt weten over het circus (en nog veel meer)Een circustent gaat zes jaar mee en kost honderdduizend euro. En de gevaarlijkste act is de menselijke kanonskogel. In dit

kleurrijke boek kun je echt alles ontdekken over het circus. Ook dingen die je je nooit had afgevraagd, maar die wel heel interessant zijn om te lezen. De korte tekstjes en vrolijke afbeeldingen maken dit boek makkelijk te lezen voor de minder begaafde lezer, terwijl de tekstjes interessant zijn voor alle kinderen.

Auteurs naTalie van der HorsT, gaby kuiJpers & ellen de roos (van Holkema & Warendorf) Genre circus niveAu Prijs € 15,99

Mr. StinkChloe is eenzaam. Op school wordt ze gepest en thuis staat ze in de schaduw van haar fantastische zusje. Als ze een praatje maakt met de zwerver op het bankje, heeft ze ineens een vriend. Omdat hij dakloos is, biedt Chloe Mr. Stink het tuinhuisje aan. Dat geheim houdt ze niet lang verborgen en het lijkt de verkiezingsstrijd van haar moeder te

verruïneren. Of toch niet? Een grappig verhaal over een bijzon-dere vriendschap, met humoristische tekeningen van Quinten Blake.

Auteur david Walliams (clavis) Genre vriend-scHap niveAu Prijs € 17,95

advertenties

bAsisniveAu, Gemiddeld, Gevorderd, verGevorderd

boeken voor groep 5tekst liesbeTH viJfvinkel

Oma ontsnaptAls je oma zomaar ineens de handstand doet in een drukke winkelstraat en iedereen haar onderbroek kan zien, kan dat een reden zijn om je voor haar te schamen. Tibbel niet, ze is juist blij dat het nooit saai is met haar Oma Babs. Maar op een dag komt Tibbel uit school en ontdekt ze dat het tuinhuisje van haar oma leeg is. Haar moeder heeft oma Babs in een bejaardentehuis gestopt. Tibbel is vastbesloten om haar oma te bevrijden en samen ontsnappen ze. Ze overnachten in het bos en sluiten zich een nachtje op in de bibliotheek. Ze maken een puzzel bij een oude boer en mogen meerijden in een vrachtwagen. Tussen de avonturen door lukt het ze steeds weer om uit de handen van brigadier Boei te blijven. Tibbel besluit net zo lang van huis te blijven totdat mama het goed vindt dat ze weer thuiskomen. Met z’n allen: Tibbel, oma Babs en geit Sikkie. Maar wanneer zal dat zijn? Dit is een vrolijk boek over je niets aantrekken van wat anderen van je vinden en doen wat je wilt. Ook als het onmogelijk lijkt.

Auteur Janneke scHoTveld (van Holkema & Warendorf)Genre avonTuur niveAu Prijs € 12,50

Lees het interview met

Tanneke Wigersma op pagina 23!

17

Page 18: LoL Magazine

Dertien rennende hertjesAls Maantje naar een vaas met hertjes staart, gebeurt er iets bijzonders. De hertjes komen tot leven! De betoverende ervaring doet Maantje zweven. De hertjes werken als een soort ‘binnen-zonnetje’. Dan ontdekt ze dat haar broertje Raf ook zoiets heeft meegemaakt. Zijn dier is alleen nooit meer teruggekomen en daarom is Raf stikjaloers op Maantje. Hij wordt sowieso vaak boos: Raf keek zoals hij heel vaak keek. Met vonken in zijn ogen. Papa noemde het Rafs ‘korte lontje’. Zijn hersens vlogen soms zomaar in brand. Als hun moeder vertelt dat ze een baby krijgt, ontploft Raf helemaal. Maantje gaat met hem praten en dan gebeurt het. Hun dieren komen tevoorschijn. Rafs gevaarlijke leeuw valt de tere hertjes van Maantje aan! Op het nippertje leert ze hoe Raf zijn leeuw moet temmen en hoe zij zelf haar hertjes sterk kan maken. Met simpele zinnen zo’n magisch verhaal neerzetten, is knap werk van Edward van den Vendel. De prachtige illustraties zorgen voor een echt sprookjesgevoel. Wie heeft er nou niet een dier in zich dat hij graag zou willen temmen of juist sterker zou willen maken? Een schitterende manier om gevoelens te omschrijven.

Auteur Edward van dEn vEndEl IllustrAtor Mattias dE lEEuw (dE EEn-hoorn) Genre fantasiE nIveAu PrIjs € 24,95

boeken voor groep 6tekst tEkst Marrit schuddEbEurs, Foto MirEillE wiEggErs

Carmen (9 jaar) zit in groep 6 van de Tarcisiusschool in Rotterdam. Tijdens haar herfstvakantie las ze Suriname, here we come van Sanne de Bakker.

‘Het is echt een van de leukste boeken die ik gelezen heb! Floortje heeft met haar familie dertig miljoen gewonnen en ze gaan op reis naar Suriname. Haar oma is een beetje gek, die loopt telkens weg. Ook tijdens een jungle­tocht. Floortje vindt haar terwijl ze bijna door een slang gepakt wordt. Ik vind dat het verhaal grappig opgeschreven is. En ook spannend, als hun hond heel wild wordt bijvoorbeeld. Er staan leuke weetjes over het leven in Suriname in en het boek ziet er mooi uit. Als Floortje aan het chatten is, zie je de computer­schermpjes, dat leest leuk. Ik heb er nu al zin in dat de familie op reis gaat naar New York in het volgende boek!’

‘Ik heb nu al zin in het volgende boek’’

jouw leerling

aanmelden als

recensent? www.

lol­magazine.nl

18

Page 19: LoL Magazine

bAsIsnIveAu, GemIddeld, Gevorderd, verGevorderd

Dummie de Mummie en het masker van Sebek-RaKun je wiebelend van de zenuwen een boek lezen? Wel als het om een avontuur van Dummie de Mummie gaat. In het vierde boek over de gheel ghrappige mummie gaat het helemaal mis als de klas van Goos en Dummie meedoet aan een optocht met een

Egyptische wagen. De mummie laat iedereen zich rotschrikken en verdwijnt spoorloos. Goos vreest dat hij zijn vriend nooit meer zal zien, tot hij ontdekt dat Dummie in een museum is beland. Leeft hij nog? Plofzak Drollemans, wat spannend (en grappig)!

Auteur tosca MEntEn IllustrAtor Elly hEEs (van goor) Genre fantasiE nIveAu PrIjs € 13,99

VerdachtHet zal je maar gebeuren, op een dag komt je moeder in de gevangenis te zitten omdat ze verdacht wordt van diefstal. Het overkomt Silke. Halsoverkop moet ze naar haar oom en tante in Zeeland. Een nachtmer-rie begint: een nieuwe klas, haar pestende nichtje en vervelende roddels over Silke. Dan blijkt haar moeder ook nog eens schuldig te zijn. Een aangrijpend verhaal, waarin gevoelige onderwerpen als diefstal,

vriendschap, pesten, onzekerheid en verliefdheid elkaar afwisselen.

Auteur inEkE kraijo (dE viEr windstrEkEn) Genre rEal lifE, draMa nIveAu PrIjs € 12,95

Pestkoppen en windbuilenTranen springen tevoorschijn als je het schrijnende verhaal van Hanne leest. Ze wordt gepest omdat ze zoveel fout schrijft en thuis niet veel geld heeft. Dingen waar ze niks aan kan doen, maar waar pestkoppen Jolien en Rachid heel gemeen over zijn. Ze trei-teren, doen valse beschuldigingen en

pakken ook nog eens haar knuffelkonijn af, het enige wat Hanne heeft. Een zielig, aangrijpend en invoelend boek, dat gelukkig net goed afloopt.

Auteur guy didElEz (MantEau) Genre rEal lifE, pEstEn, arMoEdE nIveAu PrIjs € 12,95

Stoebel & Sara en de geheime opdrachtTwee drakenvrienden, Stoebel en Fauk, raken in een avontuur verzeild door het vinden van een gevaarlijk boek. De feeën-koningin heeft een ingewikkeld plan om het boek te vernietigen en daarmee hun land Wiwihiniwol te redden. Volgens de

legende hebben de draken daarbij hulp nodig van een bijzonder mensenkind. Zo komt het dat Sara midden in de nacht met haar kat op een drakenrug belandt. Heerlijk om in een geheel nieuwe fantasiewereld zo’n spannend avontuur te beleven!

Auteur anja vErEijkEn IllustrAtIes woutEr tulp (van holkEMa & warEndorf) Genre fantasiE, avontuur nIveAu PrIjs € 13,99

VergeetmanZou er iemand bestaan die je alles laat vergeten? Biko en Loekie vermoeden van wel. Ze verdenken een vreemde man ervan die overal oud papier vandaan haalt. Niemand weet hoe hij heet en zelf vergeten ze het ook steeds. Vergeetman noemen ze hem maar. De vrienden zoeken uit waarom de vuilnismannen steeds achter hem aanzitten. Het boek begint als een klein avontuur, maar Biko’s leven dreigt steeds rampzaliger te verlopen. Eerst komt inbreker Sjaak vrij die bij oma, Biko en zijn vader Jabba in huis komt wonen. Dan wordt tot overmaat van ramp Jabba opgesloten. Hij is ooit gevlucht uit een land waar ze Tswangi spreken en kan geen papieren laten zien. De Vergeetman leert Biko een wijze les: als je geen papieren hebt, besta je niet. Gelukkig heeft de vreemde man een hele kelder vol papier, waar misschien wel de oplossing van alle ellende ligt. Een vergeetman, een vogeltaal en een jongetje dat zich onzichtbaar kan maken. Fijne ingrediënten voor een spannend en grappig avontuur. De ene vreemde gebeurtenis volgt op de andere, zodat je geen moment wilt stoppen met lezen. Het boek zit net zo vol met verhalen als de papierkelder van de Vergeetman vol paperassen ligt.

Auteur biEs van EdE (piMEnto) Genre rEal lifE nIveAu PrIjs € 12,95

19

Page 20: LoL Magazine

Ruimteschip AardeWaar kun je duizend kilo optillen, ondersteboven slapen, ronde bolletjes sap uit de lucht opslurpen en heel Nederland in één oogopslag zien? In het internationale ruimtestation ISS! Astronaut André Kuiper geeft de lezers een persoon-

lijke rondleiding en vertelt honderduit over zijn reis. Over jezelf wassen met babydoekjes, aliens (ja, hij gelooft) en het stiekem mee smokkelen van stroopwafels, maar ook over de gevaren, de geschiedenis en de toekomst van de ruimtevaart. Een indrukwek-kend boek vol kennis en grappige weetjes!

Auteur Sander Koenen (Moon) Genre ruiMte, andré KuiperS, non-fictie niveAu Prijs € 15,95

Avonturen uit Fontania - Jasper en het Restaurant-op-ZeeDe doodgewone Jasper groeit op in Fontania waar sinds het Grote Ongeval het vijfletterwoord dat begon met een ‘m’, in het midden een ‘g’ had en eindigde op ‘ie’

strikt verboden is. De vreselijke koningin heeft het voorzien op zijn familie en ze moeten gescheiden vluchten. Jasper gaat aan boord van het Restaurant-op-Zee dat vol verborgen geheimen zit. Op zoek naar zijn familie blijkt dat Jasper helemaal niet zo gewoontjes is. Een avontuur vol (verboden) magie en humor.

Auteur BarBara elSe (lannoo) Genre Magie, avontuur niveAu Prijs € 14,99

Na het overlijden van haar vader, sluit haar wrede stiefmoeder Liesl op in een zolderka-mertje. Als na drie dagen de geest Po opduikt, is ze alleen maar blij met het gezelschap. Po is niet alleen van Gene Zijde naar Liesl gekomen, maar heeft Bundeltje bij zich. Een spookdier dat noch hond, noch kat is en consequent ‘miwaft’. Samen zijn ze nog steeds eenzaam, maar minder alleen. En dat is al heel wat in hun grimmige wereld waar al 1728 dagen de zon niet heeft geschenen. Een saaigrijze wereld waarin alleen nog maar aardappels kunnen groeien en mensen verhongeren. Ook Will is eenzaam en uitgeput. Als leerjon-

gen werkt hij zich een slag in de rondte voor een alchemist. Hij vermaalt koeienogen, vult flesjes met hagedissenbloed en voert slijmerige meervallen. Als hij op een dag ‘De Krachtigste Magie ter Wereld’ moet bezorgen, maakt hij een ongelukkige verwisseling. Een vergissing waardoor zijn leven botst met dat van Liesl, Po en Bundeltje. Wat volgt is een heerlijke aaneen-schakeling van toevalligheden, ontsnappingen en herenigingen die bewijzen dat vriendschap zelfs licht kan brengen in de donkerste wereld. Een prachtig, magisch verhaal vol warme karak-ters die zich onmiddelijk in je hart nestelen om voorlopig niet te vertrekken.

Liesl & Po

boeken voor groep 7tekst Jacqueline ancona

Strijd om de kathedraalZijn opa begon ermee, zijn vader werkt er nu aan, maar Thies mag de klus afmaken. Zijn zoon als bouwmeester van de kathedraal, dat is de droom van Thies’ vader. Maar Thies wil toneelspeler wor-den! Dat alles wordt even minder belangrijk als zijn blinde vriendin Mette door de bouw in de narig-heid komt. Thies zet alles op alles om haar te helpen. Een spannend, historisch verhaal waarvoor Vriens

zich baseerde op de bouw van de Sint-Jan in Den Bosch.

Auteur JacqueS vrienS (van HolKeMa & Waren-dorf) Genre geScHiedeniS, arcHitectuur niveAu Prijs € 13,99

Spook- schrijversIn groep 8a is na het bezoek van de geheimzinnige griezelschrijver GG ineens iedereen in de ban van zijn boeken. Maar er zijn ook een jongen én een leraar verdwenen. Wat is er aan de hand en wat heeft de schrijver daarmee te maken? Alleen Schaduw en Blondie blijken bestand tegen de verslavende wer-king van GG’s boeken en zij gaan op onderzoek uit. Voor fans van

De Griezelbus en ander gegruwel.

Auteur HenK HardeMan (uitgeveriJ Holland) Genre griezelen, lezen & ScHriJven niveAu Prijs € 12,50

20

Auteur lauren oliver (tHe HouSe of BooKS) Genre geeSten, vriendScHap, SprooKJe niveAu Prijs € 14,95

Page 21: LoL Magazine

bAsisniveAu, Gemiddeld, Gevorderd, verGevorderd

boeken voor groep 8tekst lieSBetH viJfvinKel

WonderAugust is geboren met een zeldzame gezichtsafwijking. ‘Ik ga niet beschrijven hoe ik eruitzie. Wat je je er ook bij voorstelt, het is waarschijn-lijk erger’, zo stelt hij zich voor. Voor het eerst gaat hij naar een gewone school en daar ziet hij als een berg tegenop. De werkelijkheid is nog erger dan hij vreesde, maar gesteund door een vriendin houdt hij vol. Wonder werd enthousiast onthaald in de Engelse en Amerikaanse pers en

schopte het ver in de New York Times bestsellerlijst.

Auteur r.J. palacio Genre pSycHologiScHe roMan, realiStiScH verHaal niveAu Prijs € 19,-

Ik zal er zijnSam en Emily zien elkaar in een kerk. Emily, een meisje uit een keurig gezin, doet een valse solozang. Sam, een verwaarloosde jongen, op zoek naar wat warmte, hoort haar. Tijdens dat magische moment versmelten hun levens. Emily gaat op zoek naar die geheimzinnige jongen en raakt verstrikt in een wereld die ze nooit voor mogelijk had gehouden. Romantisch, ontroerend en superspannend: een

onvergetelijk boek voor betere lezers.

Auteur Holly goldBerg Sloan (querido) Genre pSycHologiScHe roMan, avontuur niveAu Prijs € 17,50

HannibalDe Vlaamse Michael de Cock maakte opnieuw een betoverende bewerking van een klassiek verhaal. In Hannibal laat hij de legendarische legeraanvoer-der aan het woord, die met zijn olifantenleger richting Rome trok. Aan het woord is Hannibal zelf, die je meevoert langs wapperende legerten-ten en smeulende vuren naar de bloederige veldslagen die leiden tot die rampzalige tocht over de Alpen. Voor de

betere lezer een zeldzaam mooi historisch boek.

Auteur MicHael de cocK (davidSfondS) illustrAtor gerda dendooven Genre geScHiedeniS, KlaSSieKe verHalen, draMa niveAu Prijs € 19,95

Zwarte zwaanifka is een verzinkind. Ze liegt erop los, laat zich leiden door haar fantasie en heeft een griezelig en geweldig plan: ze wil haar eigen begrafenis meemaken. Drie kinderen vertellen ieder hun versie over de stunt van de eeuw, een grap die steeds verder uit de hand loopt en die heftige gevolgen heeft. Gideon Samson schreef een knap psychologisch verhaal dat stevig in

elkaar zit en bij vlagen inktzwart en grimmig is.

Auteur gideon SaMSon (leopold) Genre pSycHolo-giScHe roMan, griezelverHaal niveAu Prijs € 14,95

Gevangen in het paradijsHet kleine paradijs is een perfecte plek op aarde, gesticht door de vader van Lilita. Alleen, het is wel omgeven door een stenen muur en Lilita woont daarbuiten. Samen met haar moeder leeft ze in ballingschap in het Suikerbos, een plek vol struiken, salamanders en grillige wildernis. Ze zijn er gelukkig, maar toch. Het onbekende blijft trekken, zeker als Lilita ontdekt dat haar vader de baas van de stad is. Haar vragen, zorgen en gedachten stulpen naar buiten en vormen een gewei op haar hoofd. Zo verandert ze in een hertenmeisje dat op de rug van een reuzenschild-pad op reis gaat, en spannende avonturen beleeft in het streng bewaakte Barnstad. Ze blijkt er zelfs twee halfbroers te hebben, Speer en Adem. De een belust op macht, de ander lief en zorgzaam als twee kanten van haar vaders hart. Jef Aerts is een getalenteerd verteller. Gelijk bij de eerste zin zuigt hij je mee in zijn verhaal, dat een bijzondere mix is van een sprookje en een scheppingsverhaal. Je kunt het lezen als een les liefde en verstikking, over de verziekende kracht van macht en geld, maar liever blijft het zichzelf. Geschreven in zinnen die zich vastzuigen en je niet loslaten tot je de laatste bladzijde hebt omgeslagen.

Auteur Jef aertS (querido) Genre SprooKJe, avonturenverHaal niveAu Prijs € 13,95 (10+)

21

Page 22: LoL Magazine

12 3 4

Ghallo allemaal leuke juf en meester!Kennen jullie al mij? Ik ben Darwishi Ur-Atum Msamaki Minkabh Ishaq Eboni (in Nederland zij zeggen Dummie) en ghrappige Tosca Menten gheeft gheschreven leuke boeken over mij. Boeken winnen eerste prijs in België, en Pluim van Senaat van Kinderjury in Nederland,dus zijn gheel leuk met veel ghrapjes daarin, en alle kinderen moet altijd lachen (misschien drie kinderen niet, maar die zijn zuurpruim). Nu is ghrote nieuws: Al drie boeken zijn over mij in winkel. Vierde boek bijna. Ghij gheet: Dummie de Mummie en het masker van Sebek-Ra. Gha jij ghauw voorlezen?

Ghroeten van Darwishi!

Verkrijgbaar vanaf 9 november

www.toscamenten.nl | www.dummiedemummie.nl | www.dewereldvandummiedemummie.nl | facebook.com/deleukstekinderboeken

Leer lezen met Vos enHaas!

Nu voor € 14,99*

‘De verhaaltjes zijn geestig en vindingrijk. Ik wou dat ik nog moest leren lezen.’ – NRC Handelsblad

* Actieperiode t/m 17 december 2012 (ipv € 24,99)

‘De boeken over Vos en Haas staan altijd vol grappige verhalen voor beginnende lezers.’ – Leesfeest.nl

Maak kennis met het nieuwe personage Ping Wing

Ping Wing gaat in het hok van Pluim wonen. Ever heeft vlinders in zijn buik en hij bedenkt samen met Neef en Jak snode plannen om het hart van Ping Wing te veroveren. Als dat maar goed komt.

In Nederland al meer dan 175.000 exemplaren verkocht van Vos en Haas.

www.facebook.com/deleukstekinderboeken

advertenties

Page 23: LoL Magazine

TeksT Liesbeth VijfVinkeL FoTo’s GerLinde de Geus

Schrijver en kind

Tanneke Wigersma is bekend van boeken als Het vervelende varken, Spiegelmeisje en Ole durft

In je nieuwste boek Mollie krijgt een staart verandert een zeurderige oude vrouw, na een val uit het raam, in een poes. Hoe kwam je op het idee voor dit verhaal?

‘eigenlijk was ik op de vlucht voor een ander verhaal, waar het maar niet mee lukte. daarom wilde ik een leuk boek schrijven voor tussendoor. ik bedacht het terwijl ik met vriendinnen in de tuin een feestje vierde. Het oorspronkelijke idee was een stuk zwaarder: de oude vrouw was haar leven zat. M’n vriendinnen vonden dat veel te dramatisch, uiteindelijk is het een luchtig en lief verhaal geworden.’

Je hebt twee stiefkinderen die soms, afhankelijk van het boek, de leeftijd van je doelgroep hebben. Dragen zij iets bij aan je verhalen? ‘de hele wereld draagt bij aan mijn verhalen, ik haal mijn inspiratie overal vandaan. Maar ik zou nog wel graag een boek willen schrijven over kinderen die een scheiding meemaken. daar zou ik denk ik een grappige draai aan geven. Wanneer dat er komt, zou ik niet weten. ik loop altijd met duizend ideeën rond, dus voor mij is het vaak ook een verrassing wat het volgende verhaal wordt.’

In veel van je boeken spelen dieren een belangrijke rol. Las je vroeger zelf graag boeken over dieren?‘ik ben opgegroeid tussen de dieren. We woonden in een rijtjeshuis in Lelystad, maar er waren altijd beesten in huis. Poezen of honden en we vingen ook gewonde dieren op. dan hadden we ineens een vogel in huis. dieren in boeken zijn voor mij heel vanzelfsprekend, al koos ik daar vroeger geen boeken op uit. ik las van alles wat: van geesten tot geschiedenis en van thea Beckman tot roald dahl. nog steeds lees ik vooral jeugdboeken, daar staat duidelijke taal in. Het hoeft van mij allemaal niet zo literair.’

Suzanne (13) is de stiefdochter van Tanneke.

Hoe is het om stiefdochter van een schrijfster te zijn?‘Best raar, omdat je ineens dingen weet waar je eerst nooit bij stilstond. Zoals wat er allemaal komt kijken bij het schrijven van een boek. vroeger dacht ik: je schrijft een verhaal en vlak daarna ligt het in de winkel. nu zie ik dat tanneke haar boeken ook nog corrigeert en dat een boek vaak al een tijdje klaar is voordat het in de winkel ligt. Het leuke is dat ik sommige boeken al voor die tijd lees en dat ik m’n vriendinnen erover kan vertellen.’

Welke boeken van Tanneke vind je mooi?‘Niemandskind en Spiegelmeisje zijn mijn favorieten. ik vraag weleens aan tanneke of ze daar een vervolg op wil schrijven, maar dan zegt ze meestal dat ze al met een ander verhaal bezig is. Mijn laatste dag als genie en Acht dagen met Engel wil ik ook nog graag lezen. Het is handig dat al die boeken gewoon bij ons thuis in de kast staan.’

Lees je verder veel?‘Zeker, dankzij tanneke vind ik veel meer leuk. eerst las ik vooral dezelfde soort boeken, omdat ik dan wist wat ik kon verwachten. Maar tanneke leest zoveel dat ze me vaak goede tips geeft. andersom probeer ik dat ook weleens, maar meestal zegt ze dan: “Oh ja, dat boek heb ik al gelezen.” in de klas kan ik anderen wel adviseren. ik merk dat klasgenoten steeds vaker met boekenvragen bij mij komen. en als ik echt een mooi boek heb gelezen, leen ik dat graag aan m’n vriendinnen uit.’

‘Dankzij Tanneke vind ik veel meer leuk’

23

Je zal het maar hebben: een stiefmoeder die schrijfster is. Suzanne is een van de gelukkigen en weet hoe handig dat is. ‘Ik lees soms al boeken voordat ze in de winkel liggen.’

advertenties

Page 24: LoL Magazine

advertentie