Lol juli aug14

24
Stadsmagazine Landen | Editie juli-augustus 2014

description

 

Transcript of Lol juli aug14

Page 1: Lol juli aug14

Stadsmagazine Landen | Editie juli-augustus 2014

Page 2: Lol juli aug14

Gezocht: gemachtigde opzichters!

Wie kan gemachtigd opzichter worden?

Al wie minstens 18 jaar oud is: ouders, grootouders, leerkrachten, gepensioneerden, ... iedereen die over wat vrije tijd beschikt en zich vrijwillig wil inzetten voor de gemeenschap. Na een theoretische en praktische opleiding wordt de betrokkene door de burgemeester gemachtigd om kinderen, scholieren, gehandicapten of bejaarden in groep te laten oversteken. Een gemachtigd opzichter is herkenbaar aan de driekleuren armband die de naam van de gemeente draagt en aan het stopbordje op steel.

Gemachtigde opzichters verhogen de verkeersveiligheid in de buurt van de school. Een gemachtigde opzichter is een onmisbare schakel in het verkeersveiligheidsbeleid van de stad. Wil jij jonge fietsers en voetgangers de kans geven om veilig en zelfstandig naar school te gaan? Schrijf dan in voor een gratis theoretische opleiding! De provincie zorgt voor een gratis uitrusting (hesje, stopbord en driekleuren armband). De praktische opleidingen worden georganiseerd in samenwerking met de lokale politie.Wees er snel bij want per sessie worden maximaal dertig kandidaten toegelaten.

Alle informatie over deze wervingscampagne vind je terug op www.vlaamsbrabant.be.

Inschrijven?

Bezorg je naam, voornaam, adres, geboortedatum, geboorteplaats, telefoonnummer en e-mail aan

Provincie Vlaams-BrabantDienst Pivo-PolitieschoolPoverstraat 781731 Assetel. 02 454 85 76 of 02 456 89 42 e-mail [email protected]

ACTUEEL

2

Openingsuren administratief centrum

Elke werkdag van 8.30 tot 12 uur, op woensdag ook van 13.30 tot 16.30 uur.De loketten van Burgerzaken & Bevolking en Ruimtelijke Ordening & Stedenbouw blijven op woensdag open tot 19.30 uur.Nieuw! Vanaf 2014 zijn alle administratieve diensten ook open op dinsdagnamiddag van 13.30 tot 16 uur.

Wij zijn gesloten op vrijdag 11 juli: Vlaamse feestdagmaandag 21 juli: nationale feestdagvrijdag 15 augustus: Maria Hemelvaart

Zomerdienst in juli en augustusTijdens de vakantiemaanden gelden andere openingsuren. De loketten zijn dan enkel open in de voormiddag. De namiddag- en avondopening op woensdag is beperkt tot woensdag 16 juli, woensdag 6 augustus en woensdag 20 augustus.Voor huisvuilzakken, stickers voor GFT en kaarten voor het containerpark kan je in heel wat winkels en supermarkten terecht.

tel. 011 88 03 00 - www.landen.be

Wij zijn [email protected] [email protected]@landen.be [email protected]

Volg ons ook op Facebook (stadsbestuur Landen)

Ken je onze gratis sms-service? Wil jij via sms op de hoogte blijven van onze activiteiten? Wil jij korte dringende nieuwsberichten ontvangen? Schrijf je dan in op deze gratis service via [email protected].

Openingsuren Sociaal Huis

Elke werkdag van 8.45 tot 12.30 uur en van 13 tot 16.45 [email protected] - 011 69 05 00

Wij zijn gesloten op vrijdag 11 juli: Vlaamse feestdagmaandag 21 juli: nationale feestdagvrijdag 15 augustus: Maria Hemelvaart

Tijdens de zomermaanden juli en augustus is er geen zitdag in Neerwinden en Walshoutem.

Gezocht!

Page 3: Lol juli aug14

Prijsdaling voor paspoorten!

Een Belgisch paspoort wordt 6 euro goedkoper. Deze prijsdaling komt er omdat de nieuwe producent de paspoorten goedkoper kan leveren. De prijsverlaging geldt enkel voor gewone paspoorten van 32 bladzijden die via de normale procedure worden aangevraagd, niet voor de spoedprocedure. Vanaf 1 juli 2014 betaal je voor een paspoort voor volwassenen 90 euro, minderjarigen betalen 35 euro.

Denk aan de kids-ID!Wie met het gezin naar het buitenland reist, heeft voor kinderen jonger dan 12 jaar een kids-ID nodig!Deze kost 6,50 euro, is drie jaar geldig en heeft een leveringstermijn van gemiddeld drie weken.Wacht dus niet te lang met het aanvragen van de kids-ID! Er is de mogelijkheid om de kids-ID via spoedprocedure aan te vragen. De prijs voor deze spoedprocedure is 113,00 euro (levering binnen de drie dagen) of 184,50 euro (levering binnen de twee dagen).Vraag dus best je kids-ID tijdig aan!

Opgelet! Jouw kind moet ook aanwezig zijn bij de aanvraag. Vergeet zeker de foto (recent en met witte achtergrond!) niet.

Voor meer info kan je terecht bij de dienst burgerzaken. Opgelet: in de maanden juli en augustus gelden andere openingsuren.

Elke werkdag open van 8.30 tot 12 uur. Enkel op volgende drie woensdagen eveneens open van 13.30 tot 19.30 uur: − woensdag 16 juli 2014− woensdag 6 augustus 2014− woensdag 20 augustus 2014

dienst burgerzakentel. 011 88 0 37e-mail [email protected] (rubriek leven)

3

ACTUEEL

gratis infoblad van de stad LandenLicht op Landen verschijnt 10 keer per jaar

Werkten mee aan dit nummer:

Jasmien Degreef, Edith De Jonghe, Johan De Rocker, Fabienne Descamps,

Vanessa Donati, Guy Geysens, Frank Petitjean, Laure Roussel, Naoil Sadiki,

Carla Schroeven, An Sevenants, Filip Ulens, Leen Van den Heuvel,

Ingrid Vandevelde, Simon Vanrutten

Redactieraad:

Gino Debroux, Iris Vander Schelde, Leon Ignoul, Laure Roussel, Ingrid

Vandevelde

Ontwerp, realisatie, en druk:

CoMMçA - Casters Communications - www.commca.be

Fotografie:

Jan Brouckmans - www.janbrouckmans.be

Verantwoordelijke uitgever:

Iris Vander Schelde, schepen van Communicatie

Stad Landen - Stationsstraat 29 - 3400 Landen - tel. 011 88 03 00

www.landen.be - [email protected]

Aan teksten in “Licht op Landen” kan geen rechtskracht worden ontleend.

Teksten en beeldmateriaal uit deze editie mogen niet gebruikt worden

zonder schriftelijke toestemming van de

verantwoordelijke uitgever.

Licht op Landen wordt gedrukt

op fsc-papier.

WachtdienstenDokter van wacht

In Landen kan je de dokter van wacht bereiken via het centrale telefoonnummer 011 88 69 88.

Apotheek van wacht

De apotheek van wacht in jouw buurt vind je via www.apotheek.be of bel naar0900 10 500.

Tandarts van wacht

Voor de tandarts van wacht in jouw buurt bel je naar 0903 399 69.

Wachtdienst thuisverpleging

Voor meer info rond de wachtdiensten vanthuisverpleging bel je naar 070 222 678.

Dokter Frank Peeters (www.dokterfrankpeeters.be) is afwezig van zaterdag 5 juli tot zondag 13 juli.

Dokter Rudi Jans (011 88 72 83) is afwezig van zaterdag 5 juli tot en met zaterdag 12 juli en van zaterdag 9 augustus tot en met zaterdag 16 augustus.

Dokter Philip Taffeiren en dokter Iris Vander Schelde (011 88 34 93) zijn afwezig van zaterdag 2 augustus tot en met zaterdag 16 augustus.

Page 4: Lol juli aug14

Op 29 mei, een stralende hemelvaartdag, werden maar liefst 2.440 mensen geteld die met luid applaus en belgerinkel de renners van de 1000 km van Kom op tegen Kanker welkom heten op domein ’t Park. Daarmee wint Landen de uitdaging van Frank Deboosere die de vier middagstopsteden Landen, Geel, Evergem en Waregem de opdracht gaf de renners het mooiste welkom te geven.

Daar heeft ongetwijfeld de aanwezigheid van onze bijzondere eregaste iets mee te maken … Niemand minder dan Koningin Mathilde fietste symbolisch het laatste stukje mee, als steun voor de 527 wielerteams van de 1000 km. Jong en oud verzamelde zich in domein ’t Park om Koningin Mathilde warm te onthalen. De aanwezigheid van de koningin betekende dan ook een enorme steunbetuiging voor iedereen die met kanker geconfronteerd wordt.

Op 29 mei werd in domein ’t Park een heus rennersdorp ingericht waar de teams van de 1000 km ’s middag halt hielden om te

Landen vormt

genieten van een stevige lunch. Voor die middagstop werd eerst stilgestaan bij het waarom van de 1000 km. Het werd een indrukwekkend huldemoment met Frank Deboosere, Kris Peeters, de sportieve meter en peters Saartje Vandendriessche, Karel Van Eetvelt en Showbizz Bart, Mark Michils en professor Cassiman. De getuigenis van Sterke Jan en het optreden van Hannelore Bedert zorgden voor kippenvelmomenten. Tenslotte mochten Hannes en Alexandra, twee ex-kankerpatiënten, en Ulrike en Mathias, de kinderen van Anja Thiry, samen met Koningin Mathilde het podium betreden voor de apotheose: het loslaten van de witte ballonnen met de namen van de deelnemende teams. Een prachtig huldemoment voor de deelnemers en voor iedereen die tegen kanker vecht of ooit gestreden heeft.

De werkgroep Landen tegen Kanker had gezorgd voor een welgevuld namiddagprogramma met optredens van o.a. The Therapists, Serbatoio, Newton, Gallan Tree, Philibustas, DJ Stone. Er waren fanfares, circusanimatie, steltlopers, gekke

voor de renners van de 1000 kmvan Kom op tegen Kanker

de langste erehaag

Landen dankt iedereen die op één of andere manier heeft geholpen of bijgedragen tot het succes van deze mooie dag. Dank aan alle vrijwilligers!

fietsen, springkastelen, kindergrime, … De vele bezoekers hadden het er duidelijk naar hun zin.

Op de slotdag van de 1000 km van Kom op tegen Kanker mocht burgemeester Debroux in Mechelen de trofee van de langste erehaag in ontvangst nemen. Hij droeg de trofee en de langste erehaag op aan Anja Thiry, het gezicht van Landen tegen Kanker, die op 8 mei de strijd verloor tegen deze vreselijke ziekte.

Landen, bedankt voor jullie massale aanwezigheid die een enorme steun- betuiging was en is voor iedereen die tegen kanker vecht of gevochten heeft.

Enkele cijfers

De jubileumeditie van de 1000 km van Kom op tegen Kanker zorgde voor een recordopbrengst: 2.635.000 euro. De teams van B-strong slaagden erin 38.825 euro in te zamelen.

4

Page 5: Lol juli aug14

5

LANDEN TEGEN KANKER

Piccadillyfor fashionable women

Stationsstraat 38 - 40 ・ 3400 Landen ・ 011 88 35 19www.piccadilly-fashion.be

D’HONDTR

Landen dankt iedereen die op één of andere manier heeft geholpen of bijgedragen tot het succes van deze mooie dag. Dank aan alle vrijwilligers!

Page 6: Lol juli aug14

SPORT

6

Zwemlessen tijdens de grote vakantie

alle dagen van 17.15 tot 18 uur

reeks 1 – beginnelingenvan 7 tot 18 juli 2014

reeks 2 – gevorderdenvan 22 juli tot 1 augustus 2014

reeks 3 – beginnelingenvan 4 tot 14 augustus 2014

reeks 4 – gevorderdenvan 18 tot 29 augustus 2014

Inschrijven voor de activiteiten georganiseerd door de sportdienst kan via het webloket van www.landen.be – formulieren sport.

sportdiensttel. 011 83 20 18e-mail [email protected]

Aandacht - De activiteiten gaan enkel door indien er voldoende

inschrijvingen zijn. Je inschrijving is definitief na ontvangst van de betaling.

- Om deel te kunnen nemen aan de zwemlessen moeten de kinderen in het bezit zijn van een dolfijnbrevet (inspringen, een ring opduiken en drijven in ondiep water).

- Wie het financieel moeilijk heeft, kan vermindering krijgen op de tarieven of zelfs gratis deelnemen. Denk jij hiervoor in aanmerking te komen? Neem dan contact op met de dienst welzijn, tel. 011 69 05 41,

[email protected].

Feest in het zwembad

woensdag 9 juli 2014van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur - extra spelmateriaal in het zwembad

woensdag 6 augustus 2014van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur - extra spelmateriaal in het zwembad

woensdag 27 augustus 2014van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur - extra spelmateriaal in het zwembad

Op dinsdag en donderdag worden tussen 16 en 17 uur twee banen afgesloten voor onze senioren.

Openingsuren stedelijk zwembad Landen tijdens de grote vakantie

Zwembad Sauna

maandag10 tot 12 uur na reservatie

14 tot 19 uur na reservatie

dinsdag10 tot 12 uur heren

14 tot 22 uur heren

woensdag9 tot 12 uur dames

14 tot 20 uur na reservatie

donderdag10 tot 12 uur dames

14 tot 22 uur dames

vrijdag10 tot 22 uur heren

14 tot 22 uur heren

zaterdag10 tot 12 uur heren

14 tot 18 uur dames

zondag

9 tot 9.30 uur(alleen baantjeszwemmen)

heren

9.30 tot 12.30 uur heren

Het zwembad is gesloten op

vrijdag 11 juli 2014 – Vlaamse feestdagmaandag 21 juli 2014 – nationale feestdag

vrijdag 15 augustus 2014 – Maria Hemelvaart

Page 7: Lol juli aug14

SPORT

7

Sportkampen tijdens de grote vakantievan maandag 18 augustus tot en met vrijdag 22 augustus 2014

Het volledige programma vind je op www.landen.be. Inschrijven kan enkel via de website www.springeruit.be.

Opvang voor en na de sportkampen opvang mogelijk van 7 tot 9 uur en van 16 tot 18.30 uur(geen opvang voor een halve dag)locatie opvang: sporthal Landenprijs: 3 euro per dagDe opvang wordt vooraf betaald bij de inschrijving van het sportkamp.Inschrijven via www.landen.be – webloket – formulieren sport – opvang voor en na de sportkampen.

Kinderopvang tijdens de grote vakantie

De stedelijke sportdienst organiseert kinderopvang van 22 juli tot1 augustus 2014.Inschrijven hiervoor kan via het formulier op het webloket www.landen.be – webloket – formulieren sport – inschrijving kinderopvang 2014.

sportdiensttel. 011 83 20 18e-mail [email protected]

Sportdagen voor jongeren van 12 tot 16 jaar

in samenwerking met de sportregio “Getevallei” van 25 tot en met 27 augustus 2014 Bike, Fun en Adventure in de sportregio Getevallei

info en inschrijvingen:Patrick Frederixregiocoördinator - sportregio Getevallei tel. 016 26 76 61e-mail [email protected]

Familiefietstochtentijdens de grote vakantiedonderdag 31 juli 2014vertrek: kerk Neerwinden om 19 uurmaximum 20 kmkinderen welkom vanaf 8 jaar

donderdag 21 augustus 2014vertrek: parochiaal centrum Attenhoven om 19 uurmaximum 20 kmkinderen welkom vanaf 8 jaar

De fietstochten worden begeleid door wielerclub “Haspengouw sportief”, Wielervrienden “De Oude Smis Neerwinden” en “Landen Fietst”. De snelheid wordt aangepast aan de groep. Alle deelnemers zijn verzekerd via de stedelijke sportdienst.Na afloop krijgt iedereen een drankbonnetje!

Fietstochten voor senioren

maandag 7 juli 2014maandag 4 augustus 2014vertrek: sporthal om 14 uurNa afloop krijgt iedereen een drankbonnetje.

Page 8: Lol juli aug14

SPORT

8

Sporteldag 50+ Op donderdag 9 oktober 2014 organiseert de stedelijke sportdienst een sporteldag voor alle 50-plussers.Noteer deze datum alvast in je agenda, het volledige programma vind je terug in onze editie van september 2014.

Memorial Van Damme

Op vrijdag 5 september 2014 gaat de stedelijke sportdienst naar de Memorial Van Damme.Vertrek aan het zwembad om 17 uur.

We hebben 18 kaarten voor kinderen jonger dan 16 jaar aan de spotprijs van 5 euro, volwassenen en jongeren ouder dan 16 jaar kunnen kaarten verkrijgen aan 25 euro per stuk. Het busvervoer is helemaal gratis! Schrijf je snel in via de sportdienst, het aantal plaatsen is beperkt!

sportdiensttel. 011 83 20 18e-mail [email protected]

Van 13 tot 21 september 2014 organiseert Bloso in samenwerking met de gemeentelijke sportdiensten de week van de sportclub. Op die manier willen wij het aanbod en de werking van de sportclub in de kijker plaatsen.Verschillende Landense sportclubs zetten hun deuren dan open voor alle geïnteresseerden!

Het volledige programma met de juiste uren vind je vanaf augustus op www.landen.be, “Sporten in Landen”.

Sportraad

Kandidaten voor de individuele kampioenenviering (gepland voor oktober/november) moeten hun kandidatuur binnenbrengen vóór 10 september 2014 op het stadhuis, Stationsstraat 29, 3400 Landen.Ook personen die geselecteerd werden voor wedstrijden op nationaal en internationaal niveau komen in aanmerking voor de kampioenenviering.In het kader van de bevordering van de jeugdsportbegeleiding worden ook alle personen (trainers, begeleiders) gehuldigd die tijdens het voorbije seizoen een diploma of attest behaalden.

De subsidieaanvragen voor het seizoen 2013 – 2014 moeten binnen zijn op het stadhuis vóór 1 september 2014.Opgelet: enkel clubs die erkend werden als Landense sportvereniging komen hiervoor in aanmerking.Voor meer info hierover kan je terecht bij de voorzitter van de sportraad, Erich Demaret, 0486 13 15 64.

Zesde editie recreatieve triatlon in oktober!In oktober organiseert de sportdienst in samenwerking met de Landense zwemclub LSVZ, de joggingclub en de badmintonclub voor de zesde keer een recreatieve triatlon voor jong en oud. Iedereen kan gratis deelnemen en zwemt, fietst en loopt volgens eigen kunnen.

Je kan kiezen uit een volwaardige recreatieve kwart triatlon (1.500 m zwemmen, 42 km fietsen en 9,6 km lopen), een start to fit triatlon (1.000 m zwemmen, 30 km fietsen en 4,8 km lopen) of een duatlon (4,8 km lopen, 30 km fietsen en 4,8 km lopen).

Voor de jonge deelnemers is er de ABC kids triatlon met drie verschillende afstanden: − A = 25 m zwemmen, 2 km fietsen en 600m lopen − B = 50 m zwemmen, 4 km fietsen en 1,2 km lopen− C = 200 m zwemmen, 8 km fietsen en 2,4 km lopen.

Op www.landen.be vind je een trainingsschema voor de recreatieve kwart triatlon en de start to fit triatlon zodat iedereen zich individueel en op eigen tempo kan voorbereiden. Vragen ivm deze schema’s stuur je aan [email protected].

Info en inschrijving (vanaf 1 september 2014): sportdiensttel. 011 83 2018e-mail [email protected]

Page 9: Lol juli aug14

SPORT

Zwembad

Babyzwemmen voor baby’s vanaf 6 maandenin samenwerking met de Gezinsbondelke zondagvoormiddag van 9 tot 9.30 uurstart september 2014info en inschrijvingen: 0497 67 09 86 (na 18 uur) of [email protected]

Watergewenning voor kinderen vanaf 3 jaarin samenwerking met de Gezinsbondelke zaterdag van 9 tot 12 uurstart zaterdag 13 september 2014info en inschrijvingen: 0497 67 09 86 (na 18 uur) of [email protected]

Zwemlessen voor kinderen vanaf 5 jaarelke zaterdag van 9 tot 12 uurstart zaterdag 13 september 2014

elke dinsdag– en donderdagavond van 17.15 tot 18 uur en van 18 tot 18.45 uurstart dinsdag 9 september 2014

Zwemlessen voor volwassenenen seniorenelke dinsdagavond van 19.30 tot 20.30 uurstart dinsdag 9 september 2014

Aquagym voor senioren (ook voor niet-zwemmers) elke maandag van 15 tot 16 uurstart maandag 8 september 2014met seniorensportkaart (37,50 euro voor 10-beurten)

Aquafitness elke donderdag van 20 tot 21 uurstart donderdag 11 september 2014

Start to swimZwem 250 of 1000 m zonder pauzes!Zoek je als recreatieve zwemmer een nieuwe uitdaging? Via de actie ‘Start to swim” leer je op enkele weken tijd de oceaan overzwemmen … of toch bijna! Wij hebben twee trainingsschema’s opgesteld om een bepaalde afstand zonder pauzes te kunnen afleggen. Voor de niet-geoefende zwemmer wordt het einddoel 250 meter, voor de meer geoefende zwemmer is 1000 meter de eindafstand.

Haal snel je gratis trainingsschema af in het zwembad! Voor meer praktische begeleiding kan je je wenden tot de redder van dienst.

Stadshal Landen

Spinning elke maandag van 19 tot 22 uurstart maandag 8 september 2014

elke woensdag van 19 tot 21 uurstart woensdag 10 september 2014

Yoga voor seniorenelke woensdag van 10.30 tot 11.30 uurstart woensdag 10 september 2014met seniorensportkaart

GC AmfiStationsstraat 30, 3400 Landen

Yogaelke woensdag om 19 uur en om 20.15 uurstart woensdag 10 september 2014

Lijndansen voor seniorenelke maandag van 13.30 tot 14.30 uur voor gevorderdenelke maandag van 14.30 tot 15.30 uur voor beginnersstart maandag 8 september 2014

Turnzaal Hof PepijnBondgenotenlaan 6, 3400 Landen

Kleuteracademieelke zaterdag van 10.30 tot 11.30 uur voor 3- tot 5-jarigenstart zaterdag 13 september 2014

Inschrijven voor de activiteiten georganiseerd door de sportdienst kan via het webloket van www.landen.be – formulieren sport

Start nieuwe lessenreeksen in september

sportdiensttel. 011 83 20 18e-mail [email protected]

9

Page 10: Lol juli aug14

10

ONDERWIJS

BASISSCHOOL

MIDDENSCHOOL

BOVENBOUW

INTERNAAT

KATHOLIEK ONDERWIJS

LANDEN

Sint-Gertrudiswww.kolanden.be

Centrumschool: Grootveldstraat 2 - 3400 Landen Tel. 011/88 23 21

Bovenpoort 48 - 3400 LandenTel. 011/88 40 [email protected]

Wijkafdeling St.– Norbertus: Sint-Norbertusstraat 15 - 3400 Landen011/83 23 78

Wijkafdeling Klavertje 4: Jonker Janlaan 3 - 3404 AttenhovenTel. 011/83 14 69

Eerste graadEerste leerjaar A - Eerste leerjaar BTweede leerjaar met opties: Handel - Industriële wetenschappen - Latijn - Moderne wetenschappenBeroepsvoorbereidend leerjaar: Elektriciteit/ Verzorging - voeding

Groenendael 2A - 3400 LandenTel. 011/88 35 [email protected]

Molenberg 25 - 3400 LandenTel. 011/88 17 [email protected]

INSCHRIJVENt.e.m. 10 juli - vanaf 18 augustus

van 9.00u tot 16.00u

INSCHRIJVENt.e.m. 8 juli - vanaf 18 augustus

van 9.00u tot 16.00u

Tweede graadaso: Economie - Latijn - Wetenschappen - Humane wetenschappentso: Handel (Marketing & management)

Derde graadaso: Economie - moderne talen Economie - wiskunde Latijn - moderne talen Latijn - wiskunde Wetenschappen - wiskunde Humane wetenschappentso: Handel (Marketing & management)

Molenberg 25 - 3400 LandenTel. 011/88 17 55 of 0498/45 12 39

Jongens en meisjes vanaf 3e leerjaarIntense studiebegeleiding - Individuele kamer - Modern buffetrestaurant

Campus D’Hek Hier leer je meer!

INSCHRIJVEN KAN: t.e.m. vrijdag 4 juli 2014: alle werkdagen van 9u tot 12u en

van 13u tot 15.30u van 18 augustus 2014 tot 29 augustus 2014:

alle werkdagen van 10u tot 12u en van 14u tot 16u op zaterdag 23 augustus 2014 van 10u tot 13u op een ander moment na telefonische afspraak

MIDDENSCHOOL D’HEK: a-stroom en b-stroom KONINKLIJK ATHENEUM D’HEK: ruim aanbod aan studierichtingen in aso, tso en bso

NIEUWE STUDIERICHTINGEN: ‘wetenschappen’ (aso) en ‘elektromechanica’ (tso) vanaf het 3de leerjaar

Wij bieden:

1ste leerjaar : 4u per week modules in 4 belangstellingsgebieden - keuze in levensbeschouwelijk vak - Engels vanaf het eerste jaar -

laptopklas en ipadklas - individuele begeleiding voor leerlingen met een taalachterstand en leerstoornis - internationale projecten -

5de en 6de leerjaar aso : 2uur per week keuzevakken - intensieve samenwerking met bedrijven

Middenschool D’Hek & Koninklijk Atheneum D’Hek Tiensestraat 57 - 3400 Landen - tel: 011/88.13.74 [email protected] www.dheklanden.net

Iedereen is van harte welkom op onze inschrijvingsdagen!

• warme maaltijden

• eigen schoolvervoer

• voor- en naschoolse opvang

• kleuterturnen en –zwemmen

• ondersteuning door zorgcoördinator en CLB

• keuze uit verschillende levensbeschouwingen

• tal van activiteiten: o.a. restaurantdag, (groot-)ouder- feest, opendeurdagen, verkeersdagen, halloween, kerstmarkt, lentefeest, sportdag, schoolfeest,…

• projectweken: het bos, water, jeugdboekenweek, kunst, gezonde voeding, verkeer,…

• gedifferentieerde aanpak: hoekenwerk en contractwerk

• computerondersteunend onderwijs

• initiatie Frans.

Gemeentelijke basisschoolNeerwinden Walshoutem Waasmont

Wij bieden:

Gelijke kansen voor alle kinderen!

Inschrijvingen via GBS

Neerwinden

GKS WaasmontHandelstraat 8

3401 Waasmont011 88 36 92

www.landen.be

Inschrijvingen30 juni tot 4 juli 2014

25 tot 29 augustus 2014van 9 tot 12 uur

GBS NeerwindenLaarstraat 213400 Landen

tel. 016 78 81 62fax 016 76 01 36www.landen.be

Inschrijvingenvia GBS

Neerwinden

GBS WalshoutemWalshoutemstraat 55

3401 Landen011 88 12 45

www.landen.be

Page 11: Lol juli aug14

LANDENIN BEWEGING

LEVENSLANGSTUDEREN

voor senioren

EXTRA BIJLAGE

VRIJWILLIGERSWERK

TELEFOONPROJECTEENZAME SENIOREN

Page 12: Lol juli aug14

LANDENIN BEWEGING

Ben je ouder dan vijftig en er niet meer voor te vinden om in weer en wind te sporten? Kan je genieten van een

wedstrijdje maar maakt het niet uit of je de partij nu wint of verliest? Heb je nood aan sociaal contact en wil je tijdens het sporten bijpraten met de vrienden? Dan is sportelen je op het lijf geschreven!

Sportelen is geen nieuwe activiteit maar een mentaliteit. Sportelen is een nieuw begrip maar zeker geen nieuwe sport. Sportelen is samen met vrienden genieten tijdens het sporten. Sporten op jouw maat, waarbij jij zelf het tempo bepaalt. Sport waarbij naast inspanning ook ontspanning van groot belang is. Het is niet alleen gezond om te sporten, het is ook fijn om samen te zijn.

In Landen zijn er verschillende organisaties en clubs die hieraan meedoen. Schrijf je in en ontmoet nog meer sportelvrienden.Heb je interesse om ook buiten Landen kennis te maken met sportelliefhebbers, neem dan snel een kijkje op www.sportelen.be.

Seniorenzwemmen elke dinsdag en donderdag van 15.45 tot 16.30 uur prijs per zwembeurt: 1,80 euro abonnement 25 beurten: 36 euro Zwemlessen elke dinsdag van 15.45 tot 16.30 uur of van 19.30 tot 20.30 uur start in september en april prijs: 37,50 euro voor 10 lessen

Aquagym voor senioren elke maandag van 15 tot 16 uur prijs: 37,50 euro voor 10 lessen

Yoga voor senioren elke woensdag van 10.30 tot 11.30 uur sporthalprijs: 37,50 euro voor 10 lessen

Lijndansen voor senioren elke maandag van 13.30 tot 14.30 uur (gevorderden) elke maandag van 14.30 tot 15.30 uur (beginnelingen) GC Amfi, Stationsstraat 30, 3400 Landen prijs: 37,50 euro voor 10 lessen

Senioren fittoestellen steeds vrij toegankelijk Sportcomplex, Sportlaan, 3400 Landen

Turnen en stoelgymnastiek elke donderdag van 14 tot 15 uur sporthalinfo: Bernadette Niesten - 016 78 92 16

Petanque sportcomplex Molenberg info: Patrice Vandormael - 0495 83 57 04

Seniorensportdag Info: stedelijke sportdienst

Seniorensportnamiddag Landen tweede donderdag van oktober sporthal

Fietstochten voor senioren in juli en augustus gratis

stedelijke sportdienst tel. 011 83 20 18 e-mail [email protected]

Page 13: Lol juli aug14

LEVENSLANGSTUDEREN

Doorheen de levensjaren vergaart de mens heel wat wijsheid. Maar je bent nooit te oud om nog iets (bij) te

leren. Ben je gebeten om nog iets onder de knie te krijgen, wacht niet langer en dompel je onder in het levenslang studeren.

Lokale initiatievenPlaatselijke seniorenorganisaties organiseren regelmatig cursussen. Exacte gegevens kan je terugvinden op de evenementenkalender van Licht op Landen, De Weekspiegel en Uit In Vlaanderen.

Bibliotheek De Bibliotheek houdt op sporadische basis infosessies voor ouderen. Meer info is steeds verkrijgbaar in Licht op Landen of in het programmaboekje van de cultuurdienst.

CVO (Centrum voor Volwassenenonderwijs)Het CVO biedt naast volwassenenonderwijs ook specifieke opleidingen voor senioren.Overdag richten zij taal- en computercursussen in.

Meer info:tel. 011 69 85 93 (van maandag tot donderdag tussen 10 en 12 uur en van 18 tot 21 uur)www.cvoleuven.be

Stad LandenDe stad Landen organiseert computerlessen voor senioren. Deze sessies gaan door op wekelijkse basis.

Meer info:dienst cultuurtel. 011 88 03 16e-mail [email protected]

UniversiteitenSommige universiteiten organiseren lezingen of vormingssessies voor senioren:

Universiteit Hasselt Agoralaan – Gebouw B3590 Diepenbeektel. 011 26 81 08

Universiteit Derde LeeftijdKatholieke Universiteit LeuvenNaamsestraat 633000 Leuventel. 016 32 40 01

Universiteit Derde LeeftijdKatholieke Universiteit BrusselVrijheidslaan 171081 Brusseltel. 02 412 42 11

Page 14: Lol juli aug14

Ben je graag onder de mensen? Steek je graag de handen uit de mouwen? Dan ben jij de geknipte persoon om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Een zinvolle invulling van je vrije tijd, je draagt je steentje bij in de maatschappij en blijft zo in contact met anderen. Er zijn uiteenlopende vormen van vrijwilligerswerk in Landen. Je kan als vrijwilliger aan de slag in het rusthuis Oleyck. Je helpt de ouderen met de dagdagelijkse taken en mag mee activiteiten organiseren.

Ben je graag omringd door jonge kindjes, dan ben je zeker welkom bij het consultatiebureau van Kind en Gezin. Je mag

Vereenzaming is een steeds vaker voorkomend fenomeen in onze maatschappij. Om aan dit probleem

tegemoet te komen startte de dienst welzijn een telefoonproject voor vereenzaamde senioren op.

Met dit project willen wij geïsoleerde senioren bereiken. Via gesprekken trachten wij hun gemoedstoestand te verbeteren en hen te overtuigen om vaker buiten te komen en deel te nemen aan activiteiten van de ouderenadviesraad en/of (senioren-) verenigingen.

De gesprekken worden gevoerd door vrijwilligers die worden gecoacht door de medewerkers van de dienst welzijn. Gegevens van de vereenzaamde senioren kunnen ons

bereiken via medewerkers van het OCMW, dokters, verpleegkundigen maar ook via familieleden, buren, … Ken jij iemand die vaak alleen is, eenzaam is en een babbeltje met één van onze vrijwilligers kan appreciëren? Neem dan contact op met de dienst welzijn.

Ben jij sociaal voelend en wil je graag iets doen om de levenskwaliteit van je medemens te verbeteren? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger mee te werken aan dit project? Neem dan snel contact op met de dienst welzijn.

de ouders en hun kindje(s) warm ontvangen en begeleiden bij het wegen en meten van hun jonge spruit.

Ben je een boekenwurm? Dan kan je terecht in de bibliotheek van Landen. Naast hun vaste vrijwilligers zoekt de bibliotheek ook naar ouders of grootouders die kinderen geboeid meenemen in de wereld van de literatuur aan de hand van voorleesmomenten. Kortom, voor ieder wat wils. Als vrijwilliger maak jij vaak het verschil en beteken je veel in onze samenleving. Aarzel niet en neem gerust contact op met de dienst welzijn voor meer informatie!

dienst welzijntel. 011 69 05 41e-mail [email protected]

VRIJWILLIGERSWERK

TELEFOONPROJECTEENZAME SENIOREN

dienst welzijntel. 011 69 05 40 e-mail [email protected]

dienst welzijntel. 011 69 05 40 e-mail [email protected].

Page 15: Lol juli aug14

11

WELZIJN

Levend VerkeersparkOnze lokale politie zet al jaren actief in op verkeersveiligheiden verkeerseducatie. Een bekend voorbeeld is het LevendVerkeerspark, dat dit jaar al voor de 11de keer werdgeorganiseerd in de zone.

Het Levend Verkeerspark is een praktijkgerichte oefening opde openbare weg voor leerlingen van het zesde leerjaar. Hetheeft als belangrijkste doelen leerlingen te confronteren met deverkeerssituatie op de weg, de kennis van het verkeersreglementaan te scherpen en preventief rijgedrag te stimuleren.

Dit jaar vond het project plaats tussen 12 en 16 mei. De 6de jaars van alle lagere scholen van Landen, Linter en Zoutleeuw legdeneen parcours af in het centrum van Zoutleeuw waar ze onderworpen werden aan behendigheidsproeven.Per school wordt een prijs uitgereikt aan de best scorende leerling. Daarnaast is er ook een prijs voor de best scorende school.

De feestelijke prijsuitreiking en receptie vonden plaats op dinsdag27 mei in Gemeenschapscentrum de Passant in Zoutleeuw. De vrijebasisschool “De Regenboog” uit Neerlinter mocht als winnendeschool de wisselbeker in ontvangst nemen.

Een dikke proficiat aan alle leerlingen voor hun inzet en prestatie!

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking

De Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) is een stedelijke overleg- en adviesraad die zich bekommert over thema’s rond ontwikkelingssamenwerking. De hoofdtaken van de GROS zijn- een forum bieden voor overleg tussen de lidorganisaties- advies geven inzake Noord-Zuid thema’s- organisatie van de jaarlijkse Wereldmarkt- de plaatselijke bevolking informeren over thema’s die te

maken hebben met ontwikkelingssamenwerking.

In het najaar zijn er opnieuw een aantal activiteiten gepland. Noteer alvast in je agenda:

− vrijdag 19 september, 20 uur, raadzaal stadhuis: filmvoorsteling in samenwerking met de cultuurdienst “Five broken camera’s” – rond het Palestijns-Israëlisch conflict, met nabespreking.

− donderdag 23 oktober, 20 uur, raadzaal stadhuis: infoavond in het kader van 50 jaar Damiaanactie met voorstelling van de projecten in de bouwkampen van Nicaragua door enkele jonge Landenaren die hebben deelgenomen

− 22 en 23 november in het Sociaal Huis: Wereldmarkt (nieuw concept!)

Ben jij zelf ook actief in een ontwikkelingsland of heb je nauwe contacten met een project in het Zuiden? Kan het project een extra duwtje in de rug gebruiken? Bezorg dan zeker een korte beschrijving van het project en een subsidieaanvraag aan het secretariaat van de GROS. Jouw aanvraag wordt er zo snel mogelijk behandeld en overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen.

dienst welzijntel. 011 69 05 41 e-mail [email protected]

Page 16: Lol juli aug14

12

WELZIJN

De Landense Preventieraad wil inwoners zo veel mogelijk informeren en sensibiliseren. Ze spitst haar werking toe op drie grote domeinen, nl. veiligheid, preventie en gezondheid en bestaat uit vertegenwoordigers van organisaties en instanties die werkzaam zijn binnen deze domeinen (stad, OCMW, politie, onderwijs, gezondheid, …).

De Preventieraad organiseert jaarlijks een aantal terugkerende acties, zoals de ondersteuning van het lessenpakket MEGA en de medewerking aan het Levend Verkeerspark in de lagere scholen. Andere recente acties zijn de infosessie rond dementie, infoverspreiding rond veilig internetgebruik, bekendmaking van diverse gezondheidscampagnes, infosessie rond brandveiligheid in de woning, …

De Preventieraad werkt nauw samen met het Gezondheidsoverleg Oost-Brabant (LOGO), een regionaal overlegplatform dat van de Vlaamse overheid de opdracht kreeg om lokale besturen te ondersteunen bij de realisatie van de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen.

Een recente en belangrijke actie van de Preventieraad is de opmaak van een Tabak Alcohol Drugbeleid.

Heb je nog vragen over de werking van de Preventieraad of haar activiteiten of heb je interesse om mee te wegen op het preventie- en gezondheidsbeleid? Contacteer ons via [email protected].

De stad Landen en het OCMW hebben samen een taalbeleidsplan opgesteld waarin afspraken rond het gebruik van vreemde talen door de personeelsleden werden opgenomen. Wij volgen hierbij de taalwetgeving die openbare besturen verplicht om enkel in het Nederlands te communiceren met haar burgers.

Preventieraad Landen

De eerste stappen van het nieuwe taalbeleid

Wij weten dat het niet altijd gemakkelijk is om je als anderstalige verstaanbaar te maken in het Nederlands en hebben hiervoor begrip. We zullen voldoende tijd nemen om je te helpen en uitleg te geven. Zo nodig gebruiken we daarbij een aantal hulpmiddelen. Anderzijds vragen wij van onze inwoners begrip voor het feit dat wij gebonden zijn aan de taalwetgeving en dus enkel Nederlands mogen praten. Als we voldoende respect opbrengen voor elkaars situatie zal het ons zeker lukken om mekaar te verstaan!

Infobordjes aan de balies heten bezoekers welkom en kondigen in het Engels en in de drie landstalen aan dat Nederlands de voertaal is. Aan de balies en in de gesprekslokalen staan kaartjes met meer uitleg over de aanpak en de wijze waarop gesprekken met anderstaligen gevoerd zullen worden. Er zijn ook folders ter beschikking met meer informatie over het taalbeleid en plaatsen waar je terecht kan om Nederlands te leren en te oefenen.

Op donderdag 19 juni werd onze campagne officieel gelanceerd in aanwezigheid van de pers. Onze slogan luidt “Beleef het echte Landen! Wij spreken Nederlands, u ook?”.

Page 17: Lol juli aug14

WELZIJN

13

Fotografie in het Sociaal HuisLokale kunstenaars brengen meer kleur in het Sociaal Huis van Landen. Ze krijgen de unieke gelegenheid om gedurende enkele maanden hun werk tentoon te stellen in het hele gebouw. Ook de fotografiecursisten van CVO Landen maken graag van deze kans gebruik om hun werken aan een breder publiek te tonen. Tot 15 september kan je tijdens de openingsuren in het Sociaal Huis een twintigtal werken van de cursisten uit de groep Fotografie 2 bezichtigen.

Sociaal Huistel. 011 69 05 01e-mail [email protected]

Start werkzaamheden woonzorgcampus OleyckBegin augustus starten de bouwwerken voor de nieuwe woonzorgcampus aan de Oscar Huysecomlaan. Meer informatie over het project en de vordering van de werkzaamheden kan je vinden op www.landen.be.

onthaal OCMW Landentel. 011 69 05 00e-mail [email protected]

Dienst Ondersteuningsplan - hulp op maat voor personen met een handicap

Personen met een handicap die jonger zijn dan 65 jaar en nog geen hulp krijgen van een gespecialiseerde dienst van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, kunnen gratis beroep doen op Dienst Ondersteuningsplan (DOP).

DOP biedt zelf geen ondersteuning maar kan personen met een beperking gedurende een jaar begeleiden om hun toekomstplannen in kaart te brengen. De DOP-medewerker houdt hierbij rekening met hun vragen, wensen en mogelijkheden en betrekt ook de mensen uit hun naaste omgeving in dit proces. Dit resulteert in een ondersteuningsplan.

DOP geeft begeleidingssessies bij de aanvrager thuis na afspraak of in het Sociaal Huis van Landen.

Dienst Ondersteuningsplan Vlaams-Brabanttel. 016 56 56 30 e-mail [email protected]

MEGA

Op 23 mei mochten een honderdtal prille tieners voor het eerst feesten op de MEGA-fuif. MEGA staat voor Mijn Eigen Goed Antwoord en wordt jaarlijks door de Preventieraad en de politie georganiseerd voor de leerlingen van het 6de leerjaar. Met dit project leren jongeren weerstaan aan groepsdruk, stress en vooral verslavingen zoals drugs, alcohol, tabak,…

In tien lessen kregen de jongeren info over de gevaren van verslavende middelen en leerden ze hoe ze de groepsdruk kunnen weerstaan en met agressiviteit moeten omgaan. De lessen werden voornamelijk gegeven door de eigen leerkracht, in samenwerking met de politie.

De afsluiter van deze lessenreeks is een échte, spetterende fuif waarop 11- en 12-jarigen zich uitleefden op de dansvloer van het GC AMFI. Met dit initiatief wil de Preventieraad aantonen dat je ook zonder alcohol, sigaretten en drugs kan feesten.

MEGA is een samenwerkingsproject tussen de Landense scholen, de politie en de Preventieraad. De drijvende kracht achter MEGA is inspecteur Serge Vanbrabant die zich hiervoor al 15 jaar lang met hart en ziel inzet. Bij aanvang van de MEGA-fuif werd hij dan ook uitvoerig bedankt voor zijn jarenlange inzet.

Page 18: Lol juli aug14

14

VRIJE TIJD

Op vrijdag 29 augustus 2014 davert Landen weer tijdens het jaarlijkse Venusfeest. Het traditionele recept voor een super feest is de combinatie van een lokale dj met een party coverband Duplicate, met Koen en Jo, de finalisten van The Voice. Deze mooie stemmen zorgen ongetwijfeld voor sfeer, gezelligheid en geven je zin om een dansje te placeren.Deze editie hebben we gezorgd voor een topaffiche, met niet alleen de finalisten van The Voice maar ook nog een hoofdact om U tegen te zeggen: 2FABIOLA (om 21 uur).Om 20.30 uur nodigt het stadsbestuur iedereen uit voor een gratis drankje en is er de gelegenheid om samen wat bij te praten.

Venusfeest 2014

De zomervakantie wordt in schoonheid afgesloten met

drie dagen braderiein de Stationsstraat

vrijdag 29 augustus vanaf 17 uur

zaterdag 30 augustus vanaf 14 uur

zondag 31 augustus vanaf 14 uur

Profiteer van de laatste vakantiedagen om de beste koopjes te doen!Op zaterdag organiseren de handelaars om 19 uur een modeshow op het Marktplein. Op zondagnamiddag worden de kinderen verwend met extra activiteiten en animatie.

Wil jij deelnemen aan de braderie? Alle standhouders van buiten het handelscentrum zijn meer dan welkom. Voor één deelname betaal je 75 euro, wie deelneemt aan zowel de juni- als de herfstbraderie betaalt 125 euro.

dienst lokale economietel. 011 88 03 18e-mail [email protected]

Page 19: Lol juli aug14

15

VRIJE TIJD

Het bezoekerscentrum Rufferdinge neemt je mee terug in de tijd! Kom op zondag 3 augustus tussen 13 en 18 uur naar de Molendag en ontdek zo een stukje folklore in hartje Landen.Je kan er kennis maken met een aantal ambachten. Verder op het programma: streekproductenmarkt, hapje-tapje, circusworkshop, molen in werking, tentoonstelling rond ‘bieretiketten’ en gratis huifkartochten. En ook voor de allerkleinsten is er heel wat animatie.Als je even wil uitrusten kan je terecht in de gezellige taverne en genieten van één van de 200 streekbieren.

Tijdens deze Molendag verzamelt de Geschied- en Heemkundige Kring Pepijn@landen alle informatie over herbergen, bierbrouwers en bierhandelaars van vóór 1950.

Heb jij foto’s of prentkaarten en kan je vertellen wie of wat er opstaat, reclamekaarten, prijslijsten, voorwerpen, ... alles wat te maken heeft met cafés en hun omgeving van 1950, contacteer ons dan tijdens de molendag. We noteren ook graag je verhalen of belevenissen met markante figuren uit de groot-Landense caféwereld. Alle gegevens worden opgetekend en ingescand.

Nieuws van de Geschied- en Heemkundige Kring Pepijn@Landen

Op vrijdag 4 juli 2014 organiseert de Geschied- en Heemkundige Kring

een lezing met als onderwerp: ‘ Uitgiften van lokaal noodgeld tijdens Wereldoorlog I.’ Spreker is Paul Degraeve. De lezing gaat door in de raadzaal van het stadhuis en start om 20 uur. Toegang is 3 euro, inclusief drankje. In de beginperiode van Wereldoorlog I ontstond een wantrouwen ten aanzien van de papieren bankbiljetten. De bevolking probeerde ze dan ook massaal om te wisselen tegen metalen munten die daarna opgepot werden. Gevolg: er ontstond een schaarste aan wisselgeld en pasmunt. Terwijl zij om allerlei redenen verstoken bleven van hun financiële

reserves werden steden en gemeenten in dezelfde beginjaren van de oorlog geconfronteerd met belangrijke extra uitgaven (kosten van inkwartiering van de troepen, vluchtelingen, militievergoedingen, …). Voor een aanzienlijk aantal gemeenten bleef er dan ook geen andere oplossing over dan het uitgeven van hun eigen lokaal noodgeld.

Geschied- en Heemkundige Kring Pepijn@Landentel. 011 88 34 68

molendag ambachtenmarkt

zondag 3 augustus 2014 van 13 tot 18 uur

Molenbergstraat 4, 3400 LandenMolenbergstraat 4, 3400 Landen

Bezoekerscentrum Rufferdinge

Programma

ambachtenmarktstreekproductencircusworkshop en snoezelhoekspringkastelen en animatiecircusartiestententoonstelling ‘bieretiketten vroeger en nu’gratis huifkartochtenhapjes en tapjes

Info 011 88 34 68

LANDEN_MOLENDAG_2014.indd 1 20/06/14 15:48

bezoekerscentrum Rufferdingetel. 011 88 34 68e-mail [email protected]

Molendag

Page 20: Lol juli aug14

VRIJE TIJD

16

Ben je 8 jaar en ouder? Dan ben je welkom in onze afdeling [woord]. Hier leer je naast een goede uitspraak ook spelenderwijs creatief omgaan met taal en klanken.

Ga je naar het 1ste of 2de leerjaar? Kan je niet stilzitten? Kom dan naar de kidsacademie.Hier kan je zingen en dansen.

Doe je mee AMV? Vanaf 8 jaar ben je welkom in de notenleerlessen. Vanaf het 2de jaar mag je een instrument bespelen.Cello – piano – saxofoon – klarinet – viool – dwarsfluit – gitaar – koper – slagwerk

VESTIGING LANDEN

Woord dinsdag 16 – 17 uur

Kidsacademie zaterdag 9 – 10 uur

AMVwoensdag 13 – 14.30 uur zaterdag 10 – 11 uur

Inschrijvingen: AH [beeld] Landen 011-88 70 13 (Carla Schroeven)Meer info over locaties, lesmomenten en ...: www.academiehaspengouw.be of tel : 011-70 16 20

Landen Gemeenteschool, Kloosterstraat 1A• lagere graad (1x per week) woensdag 13.30u – 15.10u ALGEMEEN BEELDENDE VORMING VAN 6 TOT 11 JAAR

woensdag 15.30u – 17.10u ALGEMEEN BEELDENDE VORMING VAN 6 TOT 11 JAAR

donderdag 15.40u – 17.20u ALGEMEEN BEELDENDE VORMING VAN 6 TOT 11 JAAR

vrijdag 15.50u – 17.30u ALGEMEEN BEELDENDE VORMING VAN 6 TOT 11 JAAR

zaterdag 08.45u – 10.25u ALGEMEEN BEELDENDE VORMING VAN 6 TOT 11 JAAR

• middelbare graad (2x per week) woensdag 18.00u – 19.40u BEELDENDE VORMING VAN 12 TOT 17 JAAR

en zaterdag 10.40u – 12.20u

Neerwinden Gemeenteschool, Laarstraat 21• lagere graad (1x per week) dinsdag 15.40u – 17.20u ALGEMEEN BEELDENDE VORMING VAN 6 TOT 11 JAAR

Walshoutem Gemeenteschool, Walshoutemstraat 55• lagere graad (1x per week) donderdag 15.40u – 17.20u ALGEMEEN BEELDENDE VORMING VAN 6 TOT 11 JAAR

Ben je creatief?Kom dan naar de Academie Haspengouw [BEELD]

Inschrijven kan van 25 augustus tot 30 september 2014

ACADEMIE HASPENGOUW [PODIUM]

Inschrijvingen voor het nieuwe schooljaar 2014 – 2015 starten op maandag 25 augustus 2014.Voor meer informatie kan je steeds terecht op het secretariaat in Landen bij Carla Schroeven, tel. 011 88 70 13, e-mail [email protected]

Page 21: Lol juli aug14

VRIJE TIJD

Leeszomer in de bib

Leesuitdaging voor de jeugdTwee maanden vakantie in ’t verschiet!Zeeën van tijd om boeken te verslinden.Onder een boom, in je luie zetel of op je kamer…

Ben je tussen 6 en 12 jaar? Zit je in de lagere school?Doe dan mee aan de leeszomerrally!

Opdracht − lees de drie boeken van jouw leeftijdsgroep− los per boek drie vraagjes op− en vind het sleutelwoord!

Elke deelnemer krijgt een tof gadget bij het inleveren van het formulier.Onder de deelnemers wordt ook een coole prijs verloot.

De wedstrijd begint op zaterdag 28 juni en eindigt op vrijdag 29 augustus 2014.Op zaterdag 30 augustus om 11.30 uur worden de prijzen verloot tijdens een gezellig feestje!

Heb je zin om mee te doen? Twijfel dan niet! Overtuig je vrienden en vriendinnen en schrijf je in.

openbare bibliotheektel. 011 88 79 06 e-mail [email protected]

Kinder- en jeugdjury Landen

Ben jij tussen 8 en 14 jaar oud en lees je graag stapels boeken? Dan is Kinderjury Landen iets voor jou!We lezen tussen september en april tien boeken die door Stichting Lezen worden geselecteerd. Eén keer per maand (op zondagvoormiddag) komen we samen in de BIB van Landen om twee boeken te bespreken en er iets leuks mee te doen.

In april stemmen we op het leukste boek en in mei gaan we samen naar de grote slothappening van Kinderjury Vlaanderen waar we auteurs en illustratoren van de boeken kunnen ontmoeten.

Wil je graag meedoen? Neem dan snel contact op met- [email protected] - Kristien Moniquet ([email protected])- Isabel Thiry ([email protected])- Bib Landen: Heidi Nulens ([email protected])

We hebben ook een blog. Daar kan je zien wanneer we precies van start gaan: (http://kjv-landen.blogspot.com).

Verkoop afgevoerde boeken

Op zaterdag 30 augustus zijn er ook koopjes te doen in de bibliotheek! Vanaf 9 uur staan wij klaar met een assortiment boeken om ‘u’ tegen te zeggen.

Voor de luttele prijs van één euro kan je al een mooi boek op de kop tikken. Jeugdboeken kosten zelfs maar 0,50 cent.

Laat je dus maar gaan … Dit is het ideale moment om je boekenkast tegen een spotprijs aan te vullen.

De bib is gesloten op vrijdag 11 en zaterdag 12 juli Vlaamse feestdag en brugdag

maandag 21 julinationale feestdag

vrijdag 15 en zaterdag 16 augustus 2014Maria Hemelvaart en brugdag

17

Page 22: Lol juli aug14

MILIEU

Wij zijn volop aan het zomeren! We genieten van buiten zijn, spelen, sporten, vakantie, zonnen, ... Maar blijf jij cool bij hitte en gezond bij ozon?

Gevolgen van hitte en ozonHitte kan leiden tot uitdroging, hittekrampen, uitputting of een hitteslag. Te veel ozon maakt je kortademig, bezorgt je oog- en keelirritaties en hoofdpijn. Word je langere tijd aan hitte en ozon blootgesteld, ben je er gevoelig aan (baby’s, kinderen, ouderen boven de 65 jaar en (chronisch) zieken zoals mensen met astma, hart- en vaatziekten, nierziekten en suikerziekte) of lever je tijdens heel warme dagen zware fysieke inspanning? Dan kunnen de gezondheidsklachten erger worden.

Tips om cool te blijven tijdens een hittegolf• Drink voldoende water. Dat is minstens 1,5 tot 2 liter water per

dag in rust. Drink ook als je geen dorst hebt. Vermijd in ieder geval alcohol (bier, wijn…) en drank waarin cafeïne zit (koffie, thee, cola…). Zij brengen de natuurlijke vochtregulatie van het lichaam in de war.

• Beperk fysieke inspanningen en sportactiviteiten op de warmste uren van de dag. Vermijd ook zware fysieke inspanningen op dagen met verhoogde ozonconcentraties. Sport bij voorkeur in de vroege ochtend of laat op de avond, rust en drink voldoende (2 tot 4 glazen per uur).

• Blijf binnen. In de binnenlucht is er minder ozon dan in de buitenlucht.

• Ga je toch buiten, blijf dan zo veel mogelijk in de schaduw. Bedek je hoofd met een zonnehoed of pet, draag lichte kleding in lichte kleuren en smeer je regelmatig in met zonnecrème.

• Zoek de koelte op en/of koel je lichaam regelmatig af. Neem een douche of (zwem)bad of leg een koele handdoek in je nek.

• Zorg voor elkaar. Steek een helpende hand toe als er in je omgeving ouderen of zieken zijn.

Blijf bij hitte

en gezond bij ozon

Hoe kan je zelf te veel ozon voorkomen?Aan het weer kan je weinig veranderen, maar aan de kwaliteit van de lucht kan je werken. De uitstoot van vervuilende stoffen en broeikasgassen verminderen, doe je zo:• Laat je auto vaker staan en ga te voet, neem de fiets of het

openbaar vervoer.• Isoleer je woning en kies voor een zuinige verwarming met een

hoog rendement.• Stook geen open vuur.• Gebruik ‘zuiver’ en droog hout als brandstof voor de kachel of

openhaard.• Laat je verwarmingsketel en schouw regelmatig poetsen door

een specialist.

Een publicatie van Logo Oost-Brabant

Meer informatie?

Algemene informatie en tips van het Agentschap Zorg & Gezondheid over ozon, hitte en zon

Publicatie Vlaamse overheid: Hittegolf en ozonpieken: waarop letten bij baby’s, peuters en kleuters?

Publicatie Vlaamse overheid over de risico’s en voorzorgsmaatregelen bij zonnen: Zon. Spring er verstandig mee om! Overdaad schaadt.

www.veiligindezon.be

18

Page 23: Lol juli aug14

19

MILIEU

Publieke inspraak over het plan-MER voor een verbeterde ontsluiting van Haspengouw door een

vlottere verbinding met de E40

Het Agentschap Wegen en Verkeer Limburg onderzoekt in opdracht van de Vlaamse regering op welke mogelijke manieren de regio van Haspengouw beter kan ontsluiten naar de E40.

Het MER (milieueffectenrapport) bevindt zich momenteel in de startfase. Dat wil zeggen dat nu bepaald wordt wat het agentschap precies moet onderzoeken en hoe dit zal gebeuren.

Iedereen krijgt tijdens het openbaar onderzoek de kans om aanbevelingen en opmerkingen te geven over de manier waarop het onderzoek gevoerd kan worden en welke factoren er bijkomend binnen de zoekzones onderzocht moeten worden.

De MER-studie onderzoekt zeven alternatieven die de ontsluiting van Haspengouw kunnen verbeteren. Een eerste alternatief onderzoekt in welke mate de bestaande autoweg van St.-Truiden naar Tienen (de N3-gewestweg) kan worden geoptimaliseerd. De zes andere alternatieven bestaan uit nieuwe infrastructuur, al dan niet in combinatie met bestaande wegen. Maar liefst vier van deze alternatieven lopen over Landen, grotendeels over een traject waar nu geen bestaande wegen lopen.

Het onderzoek moet nagaan welke effecten de verschillende alternatieven hebben op mens en milieu. Gelijklopend met de studie wordt ook onderzocht hoeveel elk alternatief kost.

Tot en met 25 juli 2014 kan jij je opmerkingen, suggesties of bezwaren bezorgen aan de Landense milieudienst.

Wie de documenten online wil bekijken, kan dit via de websites van de dienst MER (www.mervlaanderen.be) en van het Agentschap Wegen en Verkeer (www.wegenenverkeer.be).

Het college van burgemeester en schepenen is absoluut tegen dit nieuwe voornemen om door Landen een autoweg aan te leggen naar de E-40. We hebben het Agentschap Wegen en Verkeer nadrukkelijk gevraagd om samen met het college van burgemeester en schepenen een infovergadering te organiseren voor onze inwoners. Het Agentschap wenste hier niet op in te gaan.

Bezoek onze website www.landen.be om:− de volledige kennisgevingsnota in te kijken;− de leidraad te raadplegen die we meegeven aan onze

inwoners om op een juiste manier te protesteren tegen de nieuwe plannen.

− het officiële inspraakformulier in te vullen.Of kom langs bij onze milieudienst voor meer info!

dienst leefmilieutel. 011 88 03 23/26e-mail [email protected]

Page 24: Lol juli aug14

OP STAP IN LANDEN

Evenementenkalender juli-augustus 2014

Postzegelclub Attenhoven – iedere 2° maandag van de maand ruilavond

uur: 19.30 tot 23.00 uurplaats: Parochiaal centrum info: Gilbert Clabots

donderdag 3 juli 2014 – Avondwandeling 7 km

uur: 19.30 uurplaats: kerk Landenorg.: Wandelclub De Leeuwerik vzwinfo: Oscar Lalman, 0476 35 56 67gratis deelname

donderdag 3 juli 2014 – Gezinsfietstocht

uur: 19 uurplaats: kerk Walshoutemorg.: sportdienstinfo: [email protected], 011 83 20 18

zaterdag 5 juli 2014 – Vlaanderen Feest!

uur: 17 uurplaats: domein ’t Park, Hannuitsesteenweg 80org.: Concertband Landeninfo: [email protected]

zondag 6 juli 2014 – Rommelmarkt t.v.v. Home Vasilievka in Wit-Rusland

uur: 7 tot 17 uurplaats: Slachthuispleinorg.: Carla Reynaertsinfo: [email protected]

zondag 6 juli 2014 – Schlagerland

uur: 14 - 23 uurplaats: domein ’t Park, Hannuitsesteenweg 80org.: S’Plus Landeninfo en reservatie: 0493 035 680, [email protected]: 17 euro vvk – 20 euro aan de kassa (gratis -14 jaar)

zaterdag 5 en zondag 6 juli 2014 – Barbecue

uur: zaterdag vanaf 17 uur en zondag vanaf 12 uurplaats: Lindenhof Overwindenorg.: Landelijke Gilde Overwindeninfo: Rohnny Simons, 0476 605 416

maandag 7 juli 2014 – Fietstocht voor senioren

uur: 14 uurplaats: sporthal Landenorg.: sportdienstinfo: [email protected], 011 83 20 18

donderdag 10 juli 2014 – Uitstap naar St.-Niklaas (met de trein)

org.: KVLV Overwindeninfo: Gilberte Ceuleers, 011 88 16 11

donderdag 17 juli 2014 – Avondwandeling 7 km

uur: 19.30 uurplaats: station Neerwindenorg.: Wandelclub De Leeuwerik vzwinfo: Oscar Lalman, 0476 35 56 67gratis deelname

maandag 21 juli 2014 – Fietstocht met partners

uur: 8.30 uurvertrek: OC Wingorg.: Femma Neerwindeninfo: Christiane Arnauts, 016 78 99 61

zaterdag 26 juli 2014 – Dorpsfeest Attenhoven

vanaf 15 uur: dorpsfeest met doorlopend kinderanimatievan 17.30 tot 20 uur: tweede grote dorpsbarbecue (tijdig inschrijven)vanaf 20.30 uur: optreden van Ambiance, covergroep Nerveus en dj Company Bplaats: onder en rond de lindeboom in de Lindestraatorg.: de Bende van Jonker Jan, www.jonkerjan.beinfo: [email protected]

zondag 27 juli 2014 – Dorpsfeest Attenhoven – Luie zondag met zomerterras en hapje tapje

vanaf 14 uur: doorlopend kinderanimatieom 15 uur: optreden van Apple Juiceplaats: onder en rond de lindeboom in de Lindestraatorg.: de Bende van Jonker Jan, www.jonkerjan.beinfo: [email protected]

donderdag 31 juli 2014 – Avondwandeling 7 km

uur: 19.30 uurplaats: kerk Waasmontorg.: Wandelclub De Leeuwerik vzwinfo: Oscar Lalman, 0476 35 56 67gratis deelname

donderdag 31 juli 2014 – Gezinsfietstocht

uur: 19 uurplaats: kerk Neerwindenorg.: sportdienstinfo: [email protected], 011 83 20 18

zondag 3 augustus 2014 – Molendag en ambachtenmarkt

uur: 13 – 18 uurplaats: bezoekerscentrum Rufferdingeorg.: dienst toerisme in samenwerking met de Geschied- en Heemkundige Kringinfo: bezoekerscentrum Rufferdinge, 011 88 34 68

maandag 4 augustus 2014 – Fietstocht voor senioren

uur: 14 uurvertrek: stadshalorg.: sportdienstinfo: [email protected], 011 83 20 18

dinsdag 5 augustus 2014 – Busreis naar historische plaatsen van de Hoge Ardennen

uur: 7.15 uurvertrek: OC Wingorg.: Femma Neerwindeninfo: Christiane Arnauts, 016 78 99 61

Zomercup 2014 – voetbaltornooi voor de jeugd

vrijdag 8 augustus 2014 – 17 tot 23 uurzaterdag 9 augustus 2014 – 9 tot 22 uurzondag 10 augustus 2014 – 9 tot 22 uurplaats: sportstadionorg.: FC Landen vzwinfo: [email protected], 0477 68 38 15

woensdag 13 augustus 2014 – Blote voetentocht Zutendaal

org.: KVLV Overwindeninfo: Gilberte Ceuleers, 011 88 16 11

donderdag 14 augustus 2014 – Avondwandeling 7 km

uur: 19.30 uurplaats: kerk Laarorg.: Wandelclub De Leeuwerik vzwinfo: Oscar Lalman, 0476 35 56 67gratis deelname

vrijdag 15 augustus 2014 – Fietstocht met partners

uur: 8.30 uurvertrek: OC Wingorg.: Femma Neerwindeninfo: Christiane Arnauts, 016 78 99 61

vrijdag 15 augustus 2014 – Country Day & Trike event

uur: 10 tot 24 uur Line dance & country, rondrit om 13 uurplaats: Neerwindenstraatorg.: café ‘De Oude Smis’ & Trikewereldinfo: Rudi Putzeijs, 0477 88 33 80

donderdag 21 augustus 2014 – Gezinsfietstocht

uur: 19 uurplaats: Parochiaal Centrum Attenhovenorg.: sportdienstinfo: [email protected], 011 83 20 18

zondag 24 augustus 2014 – Open koppelwedstrijd Landense Pepijnvissers

uur: van 9 tot 17 uurplaats: visvijver De Beemdenorg. en info: Landense Pepijnvissers, www.landensepepijnvissers.be

donderdag 28 augustus 2014 – Avondwandeling 7 km

uur: 19.30 uur.plaats: zwembad Landenorg.: Wandelclub De Leeuwerik vzwinfo: Oscar Lalman, 0476 35 56 67gratis deelname

vrijdag 29 augustus 2014 – Venusfeest met 2 Fabiola

uur: vanaf 19 uurplaats: Marktpleinorg.: stad Landeninfo: [email protected]

Herfstbraderie 2014

vrijdag 29 augustus 2014: 17 tot 22 uurzaterdag 30 augustus 2014: 14 tot 22 uurzondag 31 augustus 2014: 14 tot 17 uurverkeersvrije Stationsstraat en Stationspleinorg.: vzw Landen Leeftinfo:Marc Lescrenier,[email protected] Gysembergt,[email protected]

zaterdag 30 augustus 2014 – Kampvuur met pensenkermis, optreden, discobar

uur: van 18.30 uurplaats: terrein achter de kerk Walshoutemorg.: KLJ Walshoutem

vrijdag 5 en zaterdag 6 september 2014 – Festival Rock Landen

uur: vrijdag van 16 uurorg. en info: www.rocklanden.be

zaterdag 6 september 2014 – Wielerwedstrijd voor juniores

uur: 15 tot 17.30 uurplaats: Neerwindenstraatorg.: Wielervrienden ‘De Oude Smis’info: [email protected], 0474 25 71 86

zondag 7 september 2014 – Motortreffen

uur: vanaf 7 uurplaats: parking Sociaal Huis, Bovenpoortstraatorg.: Rode Kruis afdeling Landeninfo: Maryse Simonis, 0478 48 22 40, [email protected]