2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en...

23
2018 Toekomstplan

Transcript of 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en...

Page 1: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

2018Toekomstplan

Page 2: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

Toekomstplan 2018 | 3

Een thuis beleven met Woonlinie

2018Toekomstplan

Page 3: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

Toekomstplan 2018 | 5

Toekomstplan 2018+Een thuis beleven met Woonlinie

F ijn wonen. Het is maar de vraag of er twee mensen zijn die daar hetzelfde beeld bij hebben. Mensen een prettig thuis bieden lukt dan ook alleen als je dicht bij ze staat. Dicht bij hun persoonlijke vragen en wensen. Bij Woonlinie weten

we niet beter. Aandacht voor mensen is iets wat we van huis uit hebben, net zoals het enthousiasme om er elke dag de schouders onder te zetten. Tegelijkertijd worden de uitdagingen groter. De wereld verandert in rap tempo en de lokale woonopgaven worden complexer. Creativiteit is geboden. Want de vragen van nu zijn niet altijd meer op te lossen met best practices uit het verleden. Ze vragen om next practice oplossingen.

Dit toekomstplanVooruitkijken behoort tot de kern van ons werk. Hoe

willen mensen over tien of twintig jaar wonen? Nu al

daarop inspelen is belangrijk. Tegelijkertijd weten we als

geen ander hoe snel de wereld verandert. Een plan van

vandaag kan morgen al achterhaald zijn. Dat is precies de

reden waarom we geen einddatum aan dit toekomstplan

koppelen, maar het jaarlijks evalueren en indien nodig

bijstellen. We noemen het simpelweg Toekomstplan 2018+.

Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit.

Om nog maar eens te onderstrepen dat we altijd dat stapje

extra willen zetten.

Steeds meer kwetsbare mensen wonen zelfstandig. Dit brengt uitdagingen met zich mee. Ik voel bij Woonlinie dezelfde drive als bij ons: we willen zo graag dat het goed gaat in die woning. Daarin hebben we elkaar hard nodig. Gelukkig zijn de lijntjes kort.

Denny van Boxtel, teammanager Reinier van Arkel.

Page 4: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

Werkgebied WoonlinieLand van AltenaBommelerwaard

WerkendamSleewijk

HedelAmmerzoden

Zaltbommel

BruchemAalstVeen

Giessen/Rijswijk

Woudrichem

Hank Dussen

MeeuwenGenderen

EethenWijk enAalburg

Nieuwendijk Almkerk

Heerewaarden

Velddriel

Kerkdriel

Rossum

Nationaal ParkDe Biesbosch

Andel

Waal

Maas

A27

A2

Toekomstplan 2018 | 7

We hebben de stad met haar voorzieningen, gelegen aan de snelweg en het spoor. En aan de andere kant het platteland met fraaie kernen. Logisch dat zo veel mensen hier willen wonen. Het is de diversiteit, ook in inwoners, die deze regio zo boeiend maakt.

Adrie Bragt, wethouder Ruimte en Wonen

gemeente Zaltbommel

Woonlinie in het kort

W oonlinie is een eigentijdse woningcorporatie in de Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena. We hebben ruim 4.100 woningen en zo’n 300 andere verhuureenheden in 17 kernen, verdeeld over de

gemeente Zaltbommel en de nieuwe gemeente Altena (2019). Daarnaast bieden wij volkshuisvestelijke ondersteuning op Bonaire, Saba en Sint Eustatius in Caribisch Nederland.

Gebied en corporatie met karakterOns werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn er overeenkomsten met andere regio’s in het land. Maar de eigenheid van het gebied en de mensen die hier wonen, vraagt vaak toch net even een andere insteek. Alleen al binnen ons werkgebied zijn de verschillen groot. Zou dat onze eigenzinnigheid verklaren? Hoe dan ook: wij zijn geen woningcorporatie die klakkeloos uitvoert wat haar wordt opgedragen. We voldoen uiteraard aan de regels. Maar we zoeken wel de ruimte op om het goede te kunnen doen. Het goede voor onze klanten, welteverstaan.

Page 5: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

Toekomstplan 2018 | 9

13

29

21 25

17

33

InhoudVoorwoord

Klantbeleving

Voldoende betaalbare en

beschikbare woningen

Duurzaamheid

Wonen op maat

Leefbare wijken

en dorpen

Huis op orde

Aan de slag

Missie en visie

05

13

17

21

25

29

33

37

41

Page 6: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

Toekomstplan 2018 | 11

1. Met aandacht en op maat. We geven onze klanten persoonlijke aandacht en stemmen onze dienstverlening af op hun wensen. Dat kan betekenen dat we de ene klant regelmatig bezoeken, terwijl we de andere juist helpen met een optimale digitale dienstverlening.

2. Met de + van Woonlinie. Oprecht luisteren, blijven verrassen, alert en sensitief zijn, je diensten optimaal verlenen en zichtbaar zijn in het netwerk. Kortom, altijd net even dat stapje extra zetten.

3. Gewoon samen doen! De samenwerking opzoeken met onze klanten, collega’s en partners in het veld. Gewoon … de schouders eronder en aan de slag. Want wij zijn inderdaad die doeners met een plan.

4. Gezond ondernemerschap.We runnen de zaak zoals een ondernemer: we zien kansen en gaan verstandig met ons geld om.

Onze kernprincipesEen thuis beleven met Woonlinie. Daar invulling aan geven vraagt om een goed kompas. Om slimme keuzes die berusten op een heldere strategie. Aandacht voor onze klanten hebben we gelukkig van huis uit. Onze klanten bevestigen dat; zij omschrijven ons als vriendelijk en betrouwbaar. Onze samenwerkingspartners vinden ons een echte kartrekker, en de visitatiecommissie noemt ons ‘doeners met een plan’. En wie kent ons beter dan onze eigen medewerkers? Volgens hen zijn lef en ambitie typerend voor Woonlinie. Al deze informatie, gecombineerd met onze visie op de toekomst, hebben we vertaald naar vier kernprincipes. Vier principes die voor iedereen binnen onze organisatie voelbaar moeten zijn en die ons de weg wijzen bij alle keuzes die we maken.

Onze opgavenEen thuis beleven met Woonlinie, hoe brengen we dat in de praktijk? Wij onderscheiden hierin vier opgaven, die samen de kern van dit toekomstplan vormen: zorgen voor voldoende betaalbare en beschikbare woningen, onze duurzaamheidsambities waarmaken, wonen op maat bieden en werken aan leefbare wijken en dorpen. Daarnaast is er nog een centrale verbindende opgave: een positieve klantbeleving realiseren. En willen we dit alles goed doen, dan moeten we zorgen dat we ons fundament, onze organisatie, op orde hebben.

Wonen gaat niet over stenen, maar over mensen. Dit maakt dat maatschappelijke

ontwikkelingen veel invloed hebben op ons en op ons werk. De laatste jaren is er veel veranderd. Hadden we in ons Meerjarenperspectief 2013-2017 nog de mond vol van keuzevrijheid en richtten we ons op een heel brede doelgroep, anno 2018 gaat het vooral om ‘er zijn’ voor mensen met een lager inkomen en de kwetsbare groepen in onze samenleving.

Het gaat goed, maar lang niet met iedereenDe economie viert hoogtij. Maar economische voorspoed of crisis maakt niet uit; we zien nog altijd een groeiende groep mensen die moeite heeft om zich staande te houden of die voor een betaalbare woning afhankelijk is van onze sector. Meer en meer worden mensen geacht zelf hun zaken te regelen en op te lossen. Beschermd of begeleid wonen? Steeds minder mensen komen ervoor in aanmerking. Ouderen blijven langer zelfstandig wonen, ook als ze zorg nodig hebben. Het gevolg: steeds meer mensen moeten hun ‘thuisleven’ zelfstandig organiseren en hebben daar moeite mee. We zien de problemen achter de voordeur dan ook snel toenemen.

Een fijn huis, thuis en levenHet is aan ons om antwoord te geven op de vragen die voor ons liggen. Om wat er buiten gebeurt te vertalen naar binnen. Dat doen we door onze blik te verbreden. Met alleen een huis zijn onze klanten er vaak niet. Ze hebben meer nodig. Mensen op wie ze kunnen terugvallen bijvoorbeeld. Een warm welkom in een prettige buurt of wijk. Bij Woonlinie maken we ons hier sterk voor. We bieden onze klanten een woning, maar willen ook – samen met ons netwerk – bijdragen aan een fijn thuis en een prettige leefomgeving. Door onze ogen en oren open te houden. Door informatie en advies te geven. Maar ook door verbindingen te leggen, mensen door te verwijzen of te verleiden om in beweging te komen.

Een nieuwe tijd, een brede blik Aandacht voor huis, thuis, leven en (klant)beleving

Woonlinie is ervan overtuigd dat iedereen een fijn huis, thuis én leven verdient. Dit noemen we ‘een thuis beleven met Woonlinie’.

Dit Toekomstplan 2018+ volgt de structuur van deze zes opgaven:

1. Klantbeleving

2. Voldoende betaalbare en

beschikbare woningen

3. Duurzaamheid

4. Wonen op maat

5. Leefbare wijken en dorpen

6. Huis op orde

Page 7: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

Toekomstplan 2018 | 13

Ruim 4.100 woningen. Het lijkt heel wat en dat is het ook. Toch zegt dit aantal ons weinig. Veel liever praten we over al die mensen die er wonen. Onze klanten. Allemaal mensen met een eigen verhaal. Mensen die dromen hebben, maar ook zorgen. Voor hen willen wij er zijn.

KlantbelevingBij mensen betrokken, bij alles wat we doen

Ik huurde voorheen bij een andere corporatie. Bij Woonlinie kwam ik in een warm bad terecht. Wat een leuke organisatie. Iedereen met wie ik tot nu toe contact heb gehad was zo vriendelijk. Echt super.

Mevrouw van Andel, bewoner De Robijn in Sleeuwijk

Page 8: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

Toekomstplan 2018 | 15

W onen betekent een huis hebben en je thuis voelen. Een plek hebben waar

je altijd terecht kunt, waar je jezelf kunt zijn. In een buurt, dorp of gemeente waarmee je je verbonden voelt. Bij Woonlinie beseffen we maar al te goed hoe belangrijk wonen is in het leven van mensen. Wat voor ons eenvoudige beslissingen of handelingen lijken, kunnen voor onze bewoners grote gebeurtenissen zijn. Neem een sleuteloverdracht; vaak het begin van een nieuw leven. Of groot onderhoud in de wijk; fijn als het klaar is, maar van tevoren vooral spannend. Wonen maakt iets los bij mensen en daar hebben we oog voor. Maar voor ons houdt het daar niet op. Wij willen erop inspelen, met de juiste aandacht op het juiste moment.

Wat we zienEr zijn huurders die stevig in hun schoenen staan en bijna alles zelf willen en kunnen regelen. Maar veel van onze klanten hebben geen makkelijk leven. Sterker

nog, de groep kwetsbare huurders is groter dan ooit. Mensen die voorheen beschermd woonden, moeten nu vaker hun eigen boontjes doppen. Dat valt niet mee. Vereenzaming, verwaarlozing, geluidsoverlast, sociale en financiële problemen: het is maar een greep uit de gevolgen die we zien. Een gevarieerde buurt met een aantal sterke schouders en mensen die verder kijken dan hun eigen achtertuin is dan een zegen.

Wat we doenMensen een fijn huis, thuis en leven bieden. Daar gaan we voor. Natuurlijk ligt niet alles binnen onze macht, maar veel wel. Hoe kunnen we een stapje extra zetten voor onze klanten? Hun leven net even makkelijker maken? Die vragen stellen wij onszelf meer dan ooit. Onze betrokkenheid vertalen we naar de juiste aandacht en ondersteuning, oftewel de plus van Woonlinie. Daarbij werken we samen met allerlei partners. Van gemeenten en zorgaanbieders tot dorpsraden en alles daartussenin.

Onze doelen• Tevredenheid van huurders behouden

én verbeteren, we scoren minimaal

een 7,5, maar streven naar een 8

of hoger. Klanten waarderen ons,

maar het kan altijd beter. We volgen

trainingen om onze huurders nog

beter te begrijpen en ondersteunen,

bijvoorbeeld op het gebied van

gastvrijheid en interculturele

communicatie.

• Een klantvisie ontwikkelen.

Om deze doelen te bereiken, moeten we:

• Goed inzicht krijgen in de behoeften

van onze klanten. We doen ons best

om huurders te leren kennen en

nemen de tijd voor ze.

In gesprek gaan, de juiste vragen

stellen en goed luisteren: daar gaat het

om. En het blijft niet bij informatie

ophalen alleen; we geven onze klanten

ook terugkoppeling over wat we met

hun inbreng gedaan hebben.

• ‘Een thuis beleven’ verankeren in onze

aanpak. Iedereen beleeft wonen op zijn

eigen manier. De woning is daar een

onderdeel van, net zoals fijne buren,

een leefbare buurt, duurzaamheid

en sociale contacten bijvoorbeeld. Bij

elke vraag of uitdaging kijken wij naar

wonen in de meest brede zin van het

woord.

KlantvisieEen thuis beleven is heel persoonlijk.

Wat verwachten klanten van ons?

Hoe kunnen we hun verwachtingen

overtreffen? Om onze klanten

nog beter en op maat te bedienen,

ontwikkelen we in 2018 een klantvisie.

Een belangrijk onderdeel hiervan zijn

de klantprofielen.

Enerzijds is er de klant die heel

zelfstandig is en zijn zaakjes prima

weet te regelen. Anderzijds hebben

we de klant die meer ondersteuning

vraagt, om wat voor reden dan ook. De

klantvisie helpt ons om nog beter in te

spelen op de wensen en voorkeuren

van beide typen klanten.

Klantbeleving is ons centrale thema. De rode draad bij alles wat we doen en de verbindende factor tussen onze opgaven. Woonlinie wil de verwachtingen van klanten waarmaken en het liefst overtreffen. Klanten verrassen, daar gaan we voor.

Page 9: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

Toekomstplan 2018 | 17

Inspelen op de woonwensen van vandaag en morgen. Maar ook op die van over tien jaar. Het is een prachtige uitdaging. Met alleen voldoende woningen zijn we er niet; de juiste mix van woningtypen is minstens zo belangrijk.

Voldoende betaalbare en beschikbare woningenFocus op de juiste match van vraag en aanbod

Ik wist al meteen dat ik hier wilde wonen; ik vind het hier knus en gezellig. Een nieuwe start, een nieuw begin.

Maurice heeft mij goed geholpen. Bijvoorbeeld met het schrijfwerk, daar ben ik zelf niet zo goed in.

Meneer Van Rijzingen,eerste bewoner van het nieuwe woongebouw

Pom aan de Fiep Westendorplaan in Zaltbommel.

Page 10: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

Toekomstplan 2018 | 19

S luit onze woningvoorraad aan bij onze doelgroepen? En hoe

moet de woningvoorraad er over tien of twintig jaar uitzien? Van economie en bevolkingsontwikkeling tot inkomen en de samenstelling van huishoudens: allerlei aspecten beïnvloeden de vraag naar onze woningen. Naast een uitvoerige omgevingsscan voeren we samen met de gemeente en collega-corporaties regelmatig een onderzoek uit naar de behoeften op de woningmarkt. De uitkomsten helpen ons om de juiste keuzes te maken. Want iedere nieuwe woning die we ontwikkelen moet raak zijn. Passend bij de vraag

van onze doelgroepen, nu én later. Nieuwe woningen gaan tachtig tot honderd jaar mee, meerdere generaties groeien erin op. Woonwensen veranderen in de loop der tijd en ons woningbestand moet hierop aan te passen zijn.

Wat we zienBereidde het Land van Heusden en Altena zich vier jaar geleden nog voor op krimp, nu zien we in ons hele werkgebied het aantal inwoners voorlopig weer groeien. De krapte op de woningmarkt is groot. Dit komt niet alleen door de stijgende inwoneraantallen; ook gezinsverdunning, het (langer) zelfstandig wonen van mensen met een zorgvraag en

de toename van het aantal vergunninghouders spelen een rol. Hierdoor zijn er meer woningen nodig voor één- en tweepersoonshuishoudens. In ons werkgebied wonen veel mensen nog altijd het liefst in een huis met een tuin.

Wat we doenWe verruimen onze woningvoorraad met zeker 10% in de periode tot 2027. De woningen die we bouwen zijn relatief klein en duurzaam, en daarmee passend en betaalbaar voor kleinere huishoudens met een laag inkomen. We bouwen vooral in de kern Zaltbommel en in de grotere kernen in de nieuwe gemeente Altena; hier is de behoefte aan woningen het grootst. Bij bestaande woningen kijken we steeds beter naar de kwaliteit van de woning, de woonlasten en de huurprijs die daarbij past. Dat betekent dat we soms ook de huurprijzen verlagen wanneer een woning van huurder wisselt. Dit is mogelijk dankzij ons nieuwe huurbeleid dat in 2017 is ingegaan.

Onze doelen• In 2027 is 90% van onze woningen bereikbaar voor inwoners in de laagste

inkomenscategorie. Dit bereiken we via nieuwbouw van duurzame betaalbare

woningen, door aanpassing van bestaande woningen en – heel soms – door

verkoop of sloop.

• Prijs en kwaliteit van bestaande woningen in evenwicht houden. Door het

nieuwe huurbeleid worden huurprijzen bij wisseling van bewoners beter

afgestemd op de kwaliteit van de woning.

• Nieuwbouwwoningen toevoegen die passen bij de doelgroepen en

daarmee bijdragen aan een betere beschikbaarheid van woningen voor

woningzoekenden.

• Woonlasten in de hand houden door verduurzaming, aanpassing van de

servicekosten of slimme samenwerking.

• Behoeften van middeninkomens en de bijbehorende beschikbaarheid van

woningen in ons werkgebied in beeld brengen. Door passend toewijzen en

strenge regels voor hypotheekverstrekking valt deze groep vaker tussen wal en

schip. Woonlinie onderzoekt de mogelijkheden om ook deze groep een thuis te

bieden.

Woonlinie staat voor voldoende en betaalbare woningen voor al onze doelgroepen. Daarbij zetten we in op het in de hand houden van de woonlasten.

Page 11: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

Toekomstplan 2018 | 21

Huurders die zelf hun energie opwekken. Het is een mooi vooruitzicht. Omdat zo de woonlasten dalen én we werken aan een betere wereld. Maar duurzaamheid gaat ook over de wijk. Want wie wil er nu niet wonen in een gezonde en groene buurt?

DuurzaamheidWerken aan een beter milieu en meer comfort, met aandacht voor woonlasten

Aan het eind van het jaar een energierekening van nul euro, daar ga ik voor! De woning is er helemaal op ingericht en ik heb allemaal apparatuur gekocht met AA++-label. Zo woon je betaalbaar én draag je bij aan een beter milieu.

Mevrouw Schaap, bewoner WATT-woning in Woudrichem

Page 12: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

Toekomstplan 2018 | 23

energieneutraal hebben, dan hebben we nog een flinke klus te klaren. 130 woningen per jaar aanpassen is misschien nog wel te doen, maar hoe gaan we om met woningen waarbij de investering simpelweg te hoog is? Met deze en andere vraagstukken gaan we aan de slag. Samen met bewoners en partners. Want duurzaamheidsambities realiseer je samen.

H et thema duurzaamheid verankeren in alle keuzes die we maken, dat is ons doel.

En liefst de meest duurzame optie kiezen natuurlijk. Belangrijk is wel dat onze huurder er niet op achteruit gaat; niet in comfort én niet in woonlasten. Woonlinie werkt samen met The Natural Step, een organisatie die ons helpt om ons duurzaamheidsbeleid vorm te geven. Want willen we ons woningbezit in 2050 volledig

Wat we zienEerlijk is eerlijk: We waren nooit een koploper in duurzaamheid. Maar we zijn bezig met een stevige inhaalslag. En we zijn nog niet klaar. Het doel is om in 2020 in de voorhoede van het peloton te zitten, net achter de koplopers. We voelen dat het kan. Duurzaamheid centraal stellen in de keuzes die we maken, het gaat steeds vaker vanzelf. Je zou kunnen zeggen dat het bloed dat door onze aderen stroomt langzaam groen wordt.

Wat we doenInvesteren in duurzaamheid, op alle fronten. Vanaf 2020 is elke nieuwe woning die we bouwen energieneutraal. Bestaande woningen verduurzamen we waar mogelijk. De doelstelling voor eind 2020 – gemiddeld energielabel B – gaan we halen. Door bij groot onderhoud de woningen meteen voor te bereiden op een energieneutrale toekomst, slaan we twee vliegen in één klap.

Duurzaamheid is meer dan techniek alleen; het gaat ook om de mens. Om duurzaam denken én doen. Bewoners nemen we daarom aan de hand mee. Want wonen in een (bijna) energieneutrale woning moet je leren. En als je niet weet dat een volledig betegelde achtertuin nadelig is voor het milieu, waarom zou je dan een andere oplossing kiezen? Via bewustwording en goede begeleiding werken we aan gedragsverandering.

Ook intern hebben we nog het een en ander te leren. Daarom leiden we binnen onze organisatie, maar ook daarbuiten, mensen op tot duurzaamheidsambassadeur. Dit kunnen bijvoorbeeld ook betrokken klanten zijn. Hun rol: enthousiasmeren, inspireren, mensen betrekken bij duurzaamheid, nieuwe ontwikkelingen volgen en het thema hoog op de agenda krijgen bij alles wat we doen.

Onze doelen• Kwaliteit van leven door wonen: wij zorgen voor plekken waar mensen graag

wonen. Plekken die bijdragen aan de kwaliteit van leven, nu én later.

• Samenwerken met onze omgeving: wij betrekken bewoners en partners zo veel

mogelijk bij ons streven naar duurzaamheid en de maatregelen die we nemen.

• Een groene en duurzame omgeving: wij grijpen kansen aan om natuur in de

wijk te realiseren. Zo ontstaan groene en gezonde wijken, met fijne plekken

voor ontmoeting.

• Energierijk wonen: vanaf 2020 is alle nieuwbouw gasloos. Daarnaast bereiden

we klanten voor op een toekomst zonder aardgas, bijvoorbeeld door keukens

van het aardgas af te halen.

• Zuinig met grondstoffen: door materialen zo lang en hoogwaardig mogelijk te

gebruiken, dragen wij bij aan de circulaire economie.

Bij Woonlinie nemen we onze verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid. Duurzaam denken en doen zit van nature in ons. Het is een ‘way of life’, omdat we ervan overtuigd zijn dat duurzaamheid essentieel is voor een thuis beleven.

Page 13: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

Toekomstplan 2018 | 25

Elke klant dezelfde brief of mail? Die tijd ligt achter ons. Bij Woonlinie benaderen wij onze klanten met aandacht en op maat. Zo kan het zijn dat we Harry en José bezoeken om informatie op te halen, terwijl Robin alleen een mailtje van ons krijgt met de vraag om gegevens aan te leveren via het online huurdersportaal.

Wonen op maatPersoonlijke aandacht voor elke huurder

Ik ben blij met de tuin in het Juliana’s Hofje en met de hulp van Woonlinie. Het herinnert mij aan mijn thuis in Syrië, voordat ik vluchtte. Ik ben nu weer op mijn plaats en zal spoedig tussen de planten zitten die de natuur mij geeft, met dezelfde tederheid als ik ontving in mijn tuin in Damascus.

Meneer Wazzan, vergunninghouder en inwoner van Zaltbommel. In een gesprek met

Woonlinie in augustus 2017 gaf hij aan dat hij graag een moestuintje wilde. Woonlinie hielp hem om dit te regelen.

Page 14: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

Toekomstplan 2018 | 27

Onze doelen• Zorgen voor voldoende passende

huisvesting voor de doelgroepen

die extra ondersteuning nodig

hebben.

• Zorgen voor voldoende spreiding

van kwetsbare doelgroepen over

de wijken en dorpen. Wij geloven

in gemengde wijken, waar sterke

schouders voor draagkracht zorgen.

• Aandacht voor een ‘zachte landing’

en een warm welkom. Met elke

woningzoekende hebben we een

kennismakingsgesprek. En heeft

de huurder eenmaal zijn intrek

genomen in een woning, ook

dan houden we de vinger aan de

pols. Zo gaan we zes weken na de

sleuteloverdracht bij de huurder op

de koffie om te horen hoe het gaat.

G rofweg onderscheiden we twee typen klanten. Aan de ene

kant is er de huurder die om wat voor reden dan ook moeite heeft om het leven thuis goed te organiseren. Deze kan onze persoonlijke ondersteuning goed gebruiken. Aan de andere kant is er de huurder die zijn zaken prima zelf kan regelen. Natuurlijk is de scheiding tussen beide doelgroepen niet zo zwart-wit. Maar hoe de situatie ook is: we proberen elke klant te helpen op de manier die bij hem of haar past. En daarbij net wat meer te bieden dan strikt noodzakelijk is.

kant van ons werk belangrijker dan ooit. Dit vraagt om een goede afstemming van taken en verantwoordelijkheden met onze partners in het veld.

Wat we doenOnze klanten de ondersteuning bieden die zij nodig hebben. De tijd voor ze nemen, persoonlijke aandacht geven, even langsgaan om te kijken hoe het gaat. Maar ook: durven afwijken van regels als die de situatie alleen maar moeilijker maken. Dat is hoe wij inhoud geven aan wonen op maat. Dat kunnen wij niet alleen. Ons netwerk is belangrijk in de zorg voor deze mensen. We zien en horen veel en zijn daarmee de schakel naar samenwerkingspartners zoals zorg- en welzijnspartijen, gemeenten en schuldhulpverlening.

MijnWoonlinie en hulp op maatAl onze klanten willen we met aandacht

bedienen. Waar de een graag persoonlijk

contact met ons heeft, regelt de ander het

liefst zelf zijn zaken via internet. Voor die

laatste groep ontwikkelen we het online

platform MijnWoonlinie. Daarnaast is er

hulp op maat. In het bijzonder richten we

ons hierbij op de mensen die moeite hebben

om zelf hun thuisleven te organiseren.

Binnen deze categorie onderscheiden we zes

doelgroepen:

• Mensen met een zorg- of

ondersteuningsvraag

• Urgente doelgroepen, zoals

vergunninghouder(s)

• Mensen met schulden

• Mensen die met spoed een woning zoeken

• Mensen met beperkte woonvaardigheden

• Overige huurders die op een bepaalde

manier kwetsbaar zijn

Wat we zienEen groeiende groep klanten heeft op een bepaalde manier hulp nodig. De problemen en de achtergronden daarvan zijn bovendien complexer. Van ziekte en beperkingen tot sociale en psychische problemen, schulden, laaggeletterdheid en combinaties daarvan. Hoewel we zelf geen hulpverlener zijn, is de sociaal-maatschappelijke

Op-de-koffie-gesprekkenEen kopje koffie drinken met

huurders. Het is voor ons vaste prik,

ongeveer zes weken na overhandiging

van de sleutel. Hoe bevalt het in de

woning? Hebben de bewoners al

kennisgemaakt met de buren? Al snel

zien we of bewoners zich redden.

Daarnaast bekijken we aan de hand

van een checklist of ze de woning op

de juiste manier gebruiken. Gaan ze

goed om met de thermostaat? Wordt

er geventileerd? Waar nodig geven

we uitleg en helpen we mensen om

gezond en goedkoop te leven. Het mes

snijdt aan twee kanten. Bewoners

hebben een goede start, wij leren

onze huurders nog beter kennen

en we houden de waarde van onze

woningen op orde.

Hiernaast bezoeken we ieder jaar een

aantal klanten met alle medewerkers

van Woonlinie. Aan de keukentafel,

met een kop koffie, bespreken we met

onze huurders wat hen beweegt en

hoe zij naar Woonlinie kijken. Ieder

jaar kiezen we een thema voor de

koffiegesprekken of selecteren we een

specifieke groep huurders. Zo hebben

we al eens de groepen huurders

bezocht die we het meest én het minst

spreken. Ook bezochten we 85+’ers,

vergunninghouders en hun buren.

Woonlinie ziet een steeds grotere groep kwetsbare huurders. Deze groep is gevarieerd én complex en vraagt maatwerk. Omdat wij ervan overtuigd zijn dat iedereen een fijn huis, thuis en leven verdient, bieden we deze mensen ondersteuning bij het organiseren daarvan.

Page 15: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

Toekomstplan 2018 | 29

Wonen in een fijne buurt, waar mensen prettig samenleven en elkaar respecteren. Wij gunnen het iedereen. Een plek waar je ontspannen thuis komt. Waar je je goed en veilig voelt. Je thuis is zo veel meer dan je woning. Daarom zetten wij onze schouders onder een leefbare woonomgeving.

Leefbare wijken en dorpen Een fijne woonomgeving creëer je samen

Mensen met verschillende leeftijden, achtergronden en vaardigheden zijn samen tot veel in staat. Daarom geloven wij in gevarieerde wijken. Aan ons de taak om mensen te verbinden en te ondersteunen. Woonlinie is een fijne partner daarin.

Eugenie Kaspori, directeur van Stichting Welzijn Bommelerwaard

Page 16: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

Toekomstplan 2018 | 31

E en fijne wijk of buurt, iedereen heeft er zo zijn eigen ideeën bij. En dat is maar goed ook. Wat vaststaat, is dat het woonplezier

van mensen voor een groot deel afhangt van de wijk of buurt waarin zij wonen. Was de aandacht voor leefbaarheid wat verslapt in ons land; inmiddels is het thema weer erg actueel. En terecht. De ervaring leert dat leefbaarheid continu onze aandacht vraagt. Allerlei aspecten spelen een rol: van veiligheid, fijne buren en een nette uitstraling van de wijk tot het gevoel erbij te horen. Daarbij juichen wij het uiteraard toe als buren veel samen optrekken. Maar moeten ze de deur bij elkaar platlopen? Wij denken van niet. Er zijn genoeg voorbeelden van wijken waar mensen elkaar weinig opzoeken, maar toch prima in hun vel zitten. Bij Woonlinie laten we mensen hun eigen keuzes maken.

Wat we zienVeel klanten wonen het liefst in een gevarieerde buurt. Wij vinden dat logisch. De meest vitale buurten zijn nu eenmaal gemengd van opzet. Hier wonen verschillende soorten mensen; qua inkomen, leeftijd en sociaaleconomische positie. Ze wonen er in huur- en koopwoningen. En in de ideale situatie dragen ze zelf bij aan de kwaliteit van hun woonomgeving. Meedenken over een probleem, samen met buren een perkje aanleggen of gewoon je eigen tuinhekje opknappen: je eigen buurt mooi maken én houden

geeft energie. Plus natuurlijk gezamenlijke trots en het gevoel om ergens bij te horen. Het zijn de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken in wat vandaag de dag de inclusieve samenleving wordt genoemd.

Wat we doenWe zetten in op gemengde wijken, met een gezonde mix van bewoners. En we betrekken bewoners zo veel mogelijk bij de kwaliteit van hun woonomgeving. Zo proberen we vooraf problemen te voorkomen in plaats van ze achteraf te moeten oplossen. Natuurlijk nemen we zelf ook onze verantwoordelijkheid. Leefbaarheid regel je niet vanachter een bureau, en al helemaal niet als organisatie alléén. Daarom gaan we naar buiten, de wijk in. Met mensen in gesprek, zodat we weten wat er leeft. We maken elk jaar een leefbaarheidsagenda en werken samen met partners aan de thema’s die hierop staan.

Onze doelen• Werken aan gemixte wijken, buurten en

dorpen.

• Versterken van het sociaal beheer. We

willen onze mensen nog vaker in de

wijk en achter de voordeur zien, zodat

zij weten wat er leeft en hierop kunnen

inspelen.

• Ondersteunen van bewonersinitiatieven.

We activeren bewoners om zich in

te zetten voor hun buurt of wijk en

ondersteunen ze bij hun activiteiten.

Bijvoorbeeld met faciliteiten, geld en het

inzetten van ons netwerk.

• Inzetten op een schone, hele en veilige

woonomgeving.

• (Mee)werken aan het verbeteren van huis,

groen en omgeving. Dit draagt bij aan

een positieve beleving van onze klanten

bij hun wijk, buurt of dorp. Het gaat dan

bijvoorbeeld om meer groen in de wijk,

de aanpak van voortuintjes, huizen die er

netjes uitzien en de aanpak van overlast.

• Meten van de leefbaarheid, we gaan voor

een minimale score van 7,5.

Gemengde wijken: het heft in eigen handenEen concentratie van kwetsbare doelgroepen in wijken of delen

daarvan, dat is het laatste wat wij willen. We voeren dan ook geen actief

doorstroombeleid. Sociaal scheefwonen (lage huurprijs, hoog inkomen)

is soms zelfs nodig voor een evenwichtige wijkopbouw. Van ons hoeven

mensen van wie het inkomen stijgt, niet uit hun sociale huurwoning te

vertrekken. Intussen nemen we het heft graag in eigen hand door zelf

gevarieerde wijken te ontwikkelen. Met zowel koop- als huurwoningen.

Ons eigen ontwikkelingsbedrijf Bouwlinie vervult hierin een centrale rol.

Woonlinie staat voor vitale wijken, buurten en dorpen. We maken ons sterk voor een leefbare woonomgeving.

Page 17: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

Toekomstplan 2018 | 33

Huis op orde Een gezonde organisatie, op alle terreinen

Klanten een thuis laten beleven. Het kan alleen als je zelf de boel op orde hebt. In de vorm van geld op de bank, gezonde woningen en klantgerichte medewerkers bijvoorbeeld. En een flexibele organisatie, die makkelijk inspeelt op veranderingen.

Denken in mogelijkheden, een plan maken en daar vervolgens vol energie voor gaan. Dat is typisch Woonlinie. Wij gaan door waar veel anderen stoppen. Het is mooi om deel uit te maken van zo’n enthousiaste club van aanpakkers.

Mariëtte Penning,

specialist planning & control bij Woonlinie

Page 18: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

Toekomstplan 2018 | 35

Wat we zienWe leven in een snel veranderende wereld. Wet- en regelgeving, digitalisering, de manier waarop we met elkaar communiceren: wat vandaag de standaard is, kan morgen achterhaald zijn. Voor ons als corporatie is het de kunst om wendbaar te blijven en de ontwikkelingen op de voet te volgen. We zien dat data steeds meer mogelijkheden bieden om zaken beter en sneller te organiseren, bijvoorbeeld bij het onderhoud van woningen.

Wat we doenMet een kleine groep mensen veel werk verrichten. Dat deden we al en dat blijven we doen. Net zoals slim organiseren en verantwoord investeren. Via vastgoedsturing zetten we in op een goede mix van woningen. Investeringen beoordelen we niet alleen

financieel en technisch, maar zeker ook vanuit het perspectief van huurders. Kunnen zij omgaan met een innovatief ventilatiesysteem of bijvoorbeeld een warmtepomp in huis? Draagt de investering bij aan onze maatschappelijke doelen? Ondertussen blijven we ‘gewoon’ de klant bedienen, met aandacht en op maat. We voegen zo veel mogelijk waarde toe en beperken verspillingen tot een minimum. Slim en slank, ofwel lean werken dus. Zo creëren we maatschappelijk én financieel rendement.

Onze doelen• Gezonde bedrijfsvoering. Wij gaan voor financiële duurzaamheid: een goede

balans tussen inkomsten en uitgaven en voldoende ruimte voor investeringen.

• Gezonde medewerkers. We kiezen onze medewerkers zorgvuldig, faciliteren ze

goed en zorgen ervoor dat zij zich blijven ontwikkelen.

• Gezonde woningen. Door slimme vastgoedsturing en investeringen, goed

onderhoud en doordachte transities werken we aan een duurzaam gezonde

portefeuille.

• Gezond omgaan met de buitenwereld. We zijn open en eerlijk en leggen zaken

goed uit aan onze klanten.

• Gezond verstand. We gaan heel bewust om met risico’s en hebben een duidelijke

visie op welke risico’s we acceptabel vinden en welke niet.

• Gezonde inzet van informatiemanagement en –technologie. We digitaliseren om

slimmer te werken, benutten data om onze klanten nog beter van dienst te zijn

en gaan zorgvuldig om met privacygevoelige informatie.

G ewoon samen doen, dat is typisch Woonlinie. Actiegericht

en zonder poespas. Of zoals de visitatiecommissie ons in 2017 omschreef: doeners met een plan. Die houding is een van de redenen waarom wij ons huishoudboekje al sinds

jaar en dag op orde hebben. We werken hard, geven niet meer uit dan er binnenkomt en nemen weloverwogen risico’s. En we besteden ons geld op verantwoorde wijze. Dat laatste vinden we o zo belangrijk. We willen onze klanten – de mensen met de kleinste portemonnees – recht in de ogen kunnen aankijken. En ze open en eerlijk vertellen waar ons geld naartoe gaat.

Een thuis beleven met Woonlinie. Dit kunnen wij onze klanten alleen bieden als wij in ons eigen huis onze zaken op orde hebben. Wij zijn ervan overtuigd dat een gezonde en solide fundering van cruciaal belang is om de strategische opgaven te realiseren en onze klanten een thuis te bieden.

Page 19: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

Toekomstplan 2018 | 37

Het is prettig samenwerken met Woonlinie. Je merkt dat ze echt naar ons en naar de huurders luisteren.

Als er een keer een klacht is, wordt die bijvoorbeeld altijd netjes opgelost. Ook zijn er koffieochtenden. Medewerkers van Woonlinie gaan dan in gesprek met huurders om te horen wat er leeft.

Meneer Sluijk, huurdersvereniging Inbreng Aan de slag!

W e hebben altijd plannen gemaakt voor meerdere jaren. Nu in principe ook. Maar dit plan is niet in beton gegoten. Het kan zomaar zo zijn dat de uitgangspunten

veranderen. Dat de veranderende wereld om een andere visie of een nieuwe oplossing vraagt. Dat is waarom de einddatum van dit toekomstplan ontbreekt. Bij de doelstellingen hebben we ons bovendien beperkt tot de hoofdlijnen. Jaarlijks maken we onze ambitie concreet in een jaarplan, met helder geformuleerde jaardoelen. En altijd met een heldere koppeling naar de koers die is uitgestippeld in dit toekomstplan.

Page 20: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

Toekomstplan 2018 | 39

Als woningcorporatie kijken wij ver vooruit. Een visie op een duurzame toekomst is dan ook essentieel. Met de uitrol van ons beleid zorgen we voor lagere woonlasten en betere woningen voor onze huurders. En we dragen bij aan het behalen van de wereldwijde klimaatdoelstellingen.

Thijs Voncken, teamleider Vastgoed bij Woonlinie

Ik vind het geweldig hoe jullie meedenken en je verplaatsen in de klant. Persoonlijk, met aandacht en inlevingsvermogen. Top gewoon.

Jos Niels, taalambassadeur bij Stichting ABC

Page 21: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

Toekomstplan 2018 | 41

Missie en visie Een fijn huis, thuis en levenHet is aan ons om antwoord te geven op de vragen die voor ons liggen. Om wat er buiten gebeurt te vertalen naar binnen. Dat doen we door onze blik te verbreden. Met alleen een huis zijn onze klanten er vaak niet. Ze hebben meer nodig. Mensen op wie ze kunnen terugvallen bijvoorbeeld. Een warm welkom in een fijne buurt of wijk. Bij Woonlinie maken we ons hier sterk voor. We bieden onze klanten een woning, maar willen ook – samen met ons netwerk – bijdragen aan een fijn thuis en een prettige leefomgeving. Door onze

ogen en oren open te houden. Door informatie en advies te geven. Maar ook door verbindingen te leggen, mensen door te verwijzen of te verleiden om in beweging te komen.

Wij onderscheiden vier opgaven, samen de kern van dit toekomstplan: Voldoende betaalbare en beschikbare woningen, duurzaamheid, wonen op maat en leefbaarheid. Daarnaast is er nog een centrale verbindende opgave: een positieve klantbeleving realiseren. En willen we dit alles goed doen, dan moeten we zorgen dat we ons fundament, onze organisatie, op orde hebben. Met aandacht en op maat. Met de + van Woonlinie, Gewoon samen doen en gezond ondernemerschap.

Woonlinie is ervan overtuigd dat iedereen een fijn huis, thuis én leven verdient. Dit noemen we ‘een thuis beleven met Woonlinie’.

Gewoon samen dóen met de van Woonlinie.Met aandacht en op maat, vanuit gezond ondernemerschap.

Een thuis beleven met Woonlinie

Huiswoning

Thuiswoonomgeving

LevenLeefomgeving

Betaal- enbeschikbaar Duurzaam Op maat Leefbaar

Huis op orde

Klantbeleving

Page 22: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

Toekomstplan 2018 | 43

Met het Toekomstplan 2018+ spelen

wij in op actuele maatschappelijke

ontwikkelingen rond het brede

terrein van wonen voor mensen die

een steuntje in de rug nodig hebben.

Mijn collega’s en ik blijven ons ook de

komende jaren met hart en ziel voor

deze doelgroep inzetten. Mensen een

fijn huis, thuis en leven bieden, daar

gaan wij voor.

Natuurlijk kunnen wij dit niet alleen.

Daarom zijn wij onze partners

ontzettend dankbaar voor de

geweldige samenwerking en voor

alle inspanningen om die doelstelling

gezamenlijk te bereiken. Iedere dag

weer!

Peter van den Heuvel, directeur-bestuurder van Woonlinie

Page 23: 2018 - Woonlinie · Het mooie is dat ook ‘de plus’ van Woonlinie in de titel zit. ... Gebied en corporatie met karakter Ons werkgebied heeft een eigen karakter. Natuurlijk zijn

ColofonToekomstplan 2018+ is een uitgave van:

WoonlinieThorbeckestraat 1, Zaltbommel088 5204000 [email protected]

Zaltbommel, mei 2018