2016-12-12 Amsterdam editie Noord

16
Wat zou je doen als jij de baas was? Werkzoekend en tussen 18 en 26 jaar? Bazen uit Noord Ervaren hoe het is om eigen baas te zijn? Vrijdag 16 december is er een ondernemersdag waarop werk- zoekende jongeren tussen 18 en 26 jaar inspirerende lokale ondernemers bezoeken. De bazen van A Lab Amsterdam, A’DAM Toren en tattooshop TrenchArt beantwoorden alle vragen over hoe het is om een eigen bedrijf te hebben. Daarna brainstormen de teams over ‘Wat zou jij doen als jij de baas was?’. Het team met het beste idee maakt kans op een leuke prijs! Geïnteresseerd geraakt in ondernemen? De mensen achter het trainingstraject van Jong & Baas en Student Job Coach zijn erbij, zij kunnen helpen. Meedoen? Mail naam en leeftijd naar [email protected]. Vrijdag 16 december, 13.00-18.00 uur. Start A-Lab, Overhoeksplein 2. Hotmamahot tovert de Gele Pomp om tot creatief denk-tankstation 2 Jaargang 3 nummer 11 12 | 12 | 16 editie Noord Amsterdam Uitgave van de gemeente Amsterdam Noah en Naomi, én de Kerstman | Foto Martine Mulder-Douwes Foto Professional Rebel Een goed uiteinde Onopgemerkt December is een maand vol gezelligheid en samenzijn met familie en vrienden. Helaas geldt dat niet voor iedere Amsterdammer. Burgemeester Van der Laan vraagt aan het einde van het jaar uw aandacht voor de Stichting Eenzame Uitvaart: “In de jaaroverzichten verschijnen straks in de media bekende overleden Nederlanders. Er zijn ook mensen ge- storven van wie de dood onopgemerkt bleef. De gemeente of politie konden dan zelfs niemand vinden om te infor- meren. Dat gebeurt ook in Amsterdam. Hoewel zij eenzaam sterven, zijn ze niet altijd alleen op hun uitvaart. De dichter F. Starik begon in 2002 de stich- ting Eenzame Uitvaart. Die vaardigt dichters af naar de laatste ceremonie voor mensen die zonder sociale contac- ten zijn overleden. Zo ook naar de uitvaart van een Am- sterdammer die op 28 juli jl. overleed in Lees verder op pagina 2 De geschiedenis van alle Amsterdammers maakt de geschiedenis van de stad 8-9 Veranderingen in de zorg vanaf januari 11

Transcript of 2016-12-12 Amsterdam editie Noord

Page 1: 2016-12-12 Amsterdam editie Noord

Wat zou je doen als jij de baas was?

Werkzoekend en tussen 18 en 26 jaar?Bazen uit Noord Ervaren hoe het is om eigen baas te zijn?

Vrijdag 16 december is er een ondernemersdag waarop werk-zoekende jongeren tussen 18 en 26 jaar inspirerende lokaleondernemers bezoeken. De bazen van A Lab Amsterdam,A’DAM Toren en tattooshop TrenchArt beantwoorden allevragen over hoe het is om een eigen bedrijf te hebben.Daarna brainstormen de teams over ‘Wat zou jij doen als jijde baas was?’. Het team met het beste idee maakt kans op eenleuke prijs!

Geïnteresseerd geraakt in ondernemen? De mensen achterhet trainingstraject van Jong & Baas en Student Job Coachzijn erbij, zij kunnen helpen.

Meedoen?Mail naam en leeftijd naar [email protected]. Vrijdag 16 december, 13.00-18.00 uur. Start A-Lab, Overhoeksplein 2.

Hotmamahot tovert de Gele Pomp om tot creatief denk-tankstation

2

Jaargang 3

nummer 11

12|12|16editie Noord

AmsterdamUitgave van de gemeente Amsterdam

Noah en Naomi, én de Kerstman | Foto Martine Mulder-Douwes

Foto Professional Rebel

Een goed uiteinde

Onopgemerkt December is een maand vol

gezelligheid en samenzijn met familie en

vrienden. Helaas geldt dat niet voor iedere

Amsterdammer. Burgemeester Van der Laan

vraagt aan het einde van het jaar uw aandacht

voor de Stichting Eenzame Uitvaart:

“In de jaaroverzichten verschijnenstraks in de media bekende overledenNederlanders. Er zijn ook mensen ge-storven van wie de dood onopgemerktbleef. De gemeente of politie kondendan zelfs niemand vinden om te infor-meren. Dat gebeurt ook in Amsterdam.Hoewel zij eenzaam sterven, zijn zeniet altijd alleen op hun uitvaart. De

dichter F. Starik begon in 2002 de stich-ting Eenzame Uitvaart. Die vaardigtdichters af naar de laatste ceremonievoor mensen die zonder sociale contac-ten zijn overleden. Zo ook naar de uitvaart van een Am-sterdammer die op 28 juli jl. overleed in

Lees verder op pagina 2

De geschiedenis van alle Amsterdammers maakt de geschiedenis van de stad

8-9

Veranderingen in de zorg vanaf januari

11

Page 2: 2016-12-12 Amsterdam editie Noord

2 Amsterdam | 12 december 2016

De Gele Pomp, creatief denk-tankstation Buurtplek Het begon jaren geleden met eenaantal creatieve vrienden die zich verenigdenin Hotmamahot, én een voormalig benzine-station dat grondig moest worden verbouwd.De buurt kwam massaal koffiedrinken, jonge-tjes hielpen timmeren en ouderen kwamen zomaar even ouwehoeren. Dat vroeg om meer.Nu staat de Gele Pomp als een huis. Artistiekleider Breur Breur en programmeur en creatiefondernemer Daan Vonk maakten er huntweede thuis van.

Breur: “Toen we hier net zaten, organi-seerden we af en toe kleine feestjes diewe met Hotmamahot ook op festivalsdeden. Zeepkisten bouwen, af en toe eenkookcafé.” “Was ons eerste ding niet dat kerstbo-menreservaat? Of die kinderbingo? Wehebben hier zelfs met een tuinslang eenijsbaantje opgespoten tijdens de laatstehorrorwinter”, lacht Vonk. Wat eerstwas weten de heren niet zeker, maar weldat er zoveel goede reacties kwamen datze meer wilden organiseren voor debuurt.

Vonk: “Om alle buurtbewoners te berei-ken maakten we flyers die kinderen uitde buurt rondbrachten. We gingen zelfspersoonlijk bij mensen langs om ze uit tenodigen voor de soep. In het begin moes-

ten ze wel een beetje wennen, onze lu-dieke bingo’s waren heel anders dan watze kenden.” Breur: “Met subsidies van

verschillende fondsen konden we onzeprogramma’s uitbouwen en de GelePomp verbouwen.” De ruimte werdmultifunctioneler en dubbelglas zorgt er-voor dat de Gele Pomp ook ’s winters eenaangename plek is. Vonk: “In de zomerschuiven we de puien open en creërenaan de wegkant een soort privéplein,waar de buurt geen last van heeft.” En: zewerken nu met een vast programma.

De gele Pomp als creatief denk-tankstationBreur: “Ik geef teken- en timmerles enwe maken in series van tien lessen NRD-tv met kinderen over milieu, ‘hoe over-leef ik in Noord’, over muziek en kunst”.Vonk: “Nu zoeken we het tofste huisdieruit de buurt. Vorige week bestudeerdenwe een wandelende tak en daarvoorTeun, de hond.” Breur: “Nieuw opwoensdag is de inloopworkshop. Kastenvol stoffen, karton, hout en spijkerswachten op knutselaars. Op donderdag-avond is er D.I.Y café voor volwassenen.Deze maand gaan we los met het themaluchtdruk. We maakten een pneuma-tisch grijparm en er zijn ideeën voor eenraketlanceerinstallatie, T-shirt-kanonnenen blow-ups van plastic zakken. Als hetmaar met luchtdruk te maken heeft.”Breur: “Iedereen is welkom met nieuweideeën, we vragen wel of je mee wiltdoen met de uitvoering.”

Koken en etenBreur. “Voor het kinderkookcafé nodigenwe een buurtkok uit als ‘chef’. Hij (of zij)bepaalt het menu. Wij begeleiden detwaalf kinderkoks. Voordat de buurt bin-nenstroomt, eten we eerst samen om onsvoor te bereiden op een avond hard wer-ken. Soms hebben we wel vijftig eters,daarom moeten bezoekers reserveren [email protected].” Vonk:“Nieuwe buurtkoks zijn van harte wel-kom. Heeft iemand daar zin in, loop danbij ons binnen. Zijn de luiken open? Danzijn wij ook open.”

Tactische bosspelen. Voor als je niet vansport houdtVonk: “Tactische bossspelen is de sport-club voor mensen die niet van sport hou-den maar wel van spelen, elke tweedewoensdag van de maand. We spelenvlaggenroof, levend stratego, het dou-anespel, noem maar op. Met 24H Noordheeft de club een flinke ledenboost ge-kregen, enthousiastelingen van 16 tot 61jaar. Maar ook ouderen zijn welkom, jehoeft niet te rennen, strategen zijn ooknodig.”

Oud wordt nieuw

‘Soms hebben we wel vijftig eters in het buurtrestaurant’

Enthousiast geworden? Ideeën?

www.degelepomp.nl

Heel Amsterdam is welkom!Tactische bosspelen, sporten voor mensen die niet van sport houden I Foto Remy Roosien

Vervolg van pagina 1

de VU. Op 12 december zou hij 74 jaaroud zijn geworden. Het ziekenhuiskende geen contactpersonen. In zijn wo-ning in Noord lag geen telefoon of adres-boekje. Het huis, dat hij sinds aprilbewoonde, werd met kale vloeren leegaangetroffen, zonder behang. Alleen inde slaapkamer had hij zijn intrek geno-men. Het bevolkingsregister toonde geenfamilie in Amsterdam. Aangezien de so-ciale huurwoning een wachttijdindicatievan tien jaar kende, moet hij lang in de

stad hebben gewoond.Op 11 augustus fietsten F. Starik en even-eens dichter Menno Wigman in de regennaar begraafplaats St. Barbara. Met delijkwagen was een blauwe sporttas mee-gekomen, met spullen van de man uit hetziekenhuis. Wigman droeg zijn ‘Gestriptgedicht’ voor, met overdenkingen als:‘Alleen de slaapkamer was in gebruik.Daar bent u verder in uzelf verhuisd’. Onbekend is of hij heeft gekozen voorzijn teruggetrokken bestaan. SommigeAmsterdammers wensen alleen te zijn,eenzaam zijn ze niet. Toch is het mooi

om het isolement van een overledene tedoorbreken. Een stad kent regels, protocollen en wet-ten. Dat zegt iets over waarden waar ge-meenschappen aan hechten. Onskarakter wordt ook gevormd door dingendie we niet verplicht zijn, maar toch on-dernemen of nalaten. Daaruit sprekenook principes, in dit geval de waardigebehandeling die ieder mens verdient.Het hoeft niet. We kunnen die Amster-dammers ook ter aarde bestellen zonderplichtplegingen. Maar ook dat tekent danons karakter als stad.

Trekt u zich dat aan, dan kunt u viawww.eenzameuitvaart.nl ontdekken hoeu kunt doneren aan de stichting. Ook van2016 leest u er verslagen van het werk datdichters hebben afgeleverd. Een jaarover-zicht dat, net als in de kranten en op tv,het waard is om kennis van te nemen. Deuitvaarten tonen dat een goed uiteindeook kan toekomen aan eenzame doden.”

Mr. E.E. van der LaanBurgemeester van Amsterdam

Page 3: 2016-12-12 Amsterdam editie Noord

3 Amsterdam | 12 december 2016

Gelukkig Nieuwjaar

10 miljoen Al dat prachtige vuurwerk dat tijdens de jaarwisseling de lucht in gaat,komt ook weer naar beneden. Op nieuwjaarsdag ligt er ruim 10,5 miljoen kilo afvalop straat. De reinigingsdienst van de gemeente gaat op 1 januari al om 02.00 uurop pad. Als u uw eigen afval opruimt, zorgen we er samen voor dat onze stad hetnieuwe jaar schoon begint.

20 december Wilt u tijdens defeestdagen reizen met het Aan-vullend Openbaar Vervoer (AOV)?Boek uw ritten op bijtijds, zodatuw vervoerder ze kan inplannen.Dan bent u er zeker van dat u optijd op uw bestemming bent.

Vuurwerk Het jaar zit er bijna op. Als de klok de allerlaatste seconde van 2016 tikt,verwelkomen we 2017 met een groot feest. Oliebollen en champagne horen daarbij,net als vuurwerk. Om het voor iedere Amsterdammer een feest te laten zijn, is er eenaantal afspraken waar u zich aan moet houden. Voor, tijdens en na het feest.

Oud en Nieuw

Vuurwerk kopenOp 29, 30, en 31 december 2016 kunt uuw vuurwerk kopen bij de officiële ver-kooppunten. De adressen hiervan vindtu op www.amsterdam.nl/vuurwerk. Omvuurwerk te mogen kopen moet u 16 jaarof ouder zijn.

Vuurwerk afstekenU mag alleen vuurwerk afsteken op ou-dejaarsavond tussen 18.00 en 02.00 uur.In de directe omgeving van dierentui-nen, kinderboerderijen, dierenasielen enmaneges mag geen vuurwerk worden af-gestoken. De gemeente en de politie gaandit jaar extra controleren op het afstekenvan vuurwerk buiten deze tijden. Deboetes beginnen bij € 100,-

Meldpunt vuurwerkoverlastHeeft u overlast als gevolg van vuurwerkdat buiten de toegestane tijden wordt af-gestoken? Dan kunt u bellen met het

meldpunt van de gemeente, dat bereik-baar is via het informatienummer 14 020.U kunt ook online een meldingsformu-lier invullen. Het meldpunt is ook bereik-baar voor overlast in de vorm van afval,onveiligheid, stank, geluid en vernielin-gen. Als u een vermoeden hebt van ver-voer of opslag van illegaal vuurwerk,neem dan contact op met de politie. Datkan via telefoonnummer 0900 8844 ofMeld Misdaad Anoniem 0800 7000. Bijlevensbedreigende situaties belt u directmet 112.

Meer informatieKijk voor een overzicht van de offi-ciële vuurwerkverkooppunten, afsteek-regels en veiligheidstips op www.amsterdam.nl/vuurwerk. Daarvindt u ook het formulier waarmee uoverlast kunt melden.

www.amsterdam.nl/oudennieuwFoto IDTV

Ruim uw vuurwerkafval opVeeg uw straatje schoonNa alle feestelijkheden zo snel mogelijkweer een mooie, schone straat. Wie wildat niet? Doe mee en maak het schoon-vegen van uw eigen straatje uw eerstegoede voornemen.

Speciale zakkenEr zijn speciale vuurwerkafvalzakken beschikbaar. Die kunt u vanaf 21 decem-ber ophalen bij de stadsloketten, stads-deelwerven en afvalpunten. Vanaf 29december zijn de zakken ook verkrijgbaarbij de officiële vuurwerkverkooppuntenin de stad.

Opgeruimd staat netjes De gevulde zakken kunt u vanaf maandag2 januari naar één van de zes afvalpuntenin Amsterdam brengen. De locaties van deafvalpunten zijn: Henk Sneevlietweg 22,Seineweg 1, Meerkerkdreef 31, Papaver-weg 33, Cruquiusweg 90 en Rozenbur-glaan 1. U kunt op al deze locaties tussen08.00-17.00 uur terecht. Staan er bij u in

de buurt ondergrondse containers, dankunt u de zakken ook daarin kwijt.

Laat uw kerstboom niet slingerenOok de kerstboom moet op een gegevenmoment weer weg. Vanaf 2 januari kuntu uw boom twee weken lang aanbiedenop de reguliere ophaaldagen. Door kerst-bomen apart in te zamelen, kan de ge-meente deze duurzaam verwerken. Debomen kunnen worden gebruikt omgroene energie op te wekken en om com-post van te maken. Vergeet daarom nietde versiersels eruit te halen en de plasticpot waar sommige bomen in zitten. www.amsterdam.nl/afval

Afvalpunten eerder dichtRond de feestdagen gelden er gewij-zigde openingstijden van de afvalpun-ten. De punten sluiten om 16.00 uur op: ■ Za 24 december (Kerstavond) ■ Za 31 december (Oudejaarsdag)

Nederland telt af inAmsterdam

10… 9… 8… Ook dit jaar organiseert degemeente, samen met IDTV Live, eengroots vuurwerkspektakel bij het Scheep-vaartmuseum. Het evenement wordt liveuitgezonden op NPO1, zodat heel Neder-land kan genieten van de jaarwisseling inonze stad. Vanaf tien voor twaalf wordthet programma live uitgezonden op tv.3… 2… 1… Gelukkig Nieuwjaar! Boek vóór 20 december uw heen- én te-

rugrit voor de feestdagen. Op eerste entweede kerstdag kunt u geen ritten voordeze dagen meer boeken. Als u uw ritvóór bovengenoemde datum boekt kan

Boek uw ritten rond de feestdagen op tijd

Heel Nederland geniet van de jaarwisseling in onze stad

de vervoerder uw rit garanderen. Gaatuw rit toch niet door? Annuleer dan zosnel mogelijk, maar minstens een uurvan tevoren. Let op: het AOV rijdt op oudejaarsavondtot 20.30 uur.

Boeken■ Connexxion: 020 890 0000 ■ Transvision: 020 303 2727■ Ritten boeken kan dagelijks van 06.00

tot 01.00 uur. Op oudejaarsavond kuntu tot 19.30 uur bellen.

www.amsterdam.nl/aov

Page 4: 2016-12-12 Amsterdam editie Noord

4 Amsterdam | 12 december 2016

Buitenkunst in Noord

In de afgelopen decennia is deze collectieuitgebreid met nieuwe werken. Bijvoor-beeld als er sprake was van stedelijke ver-nieuwing en herinrichting van deopenbare ruimte, zoals in het OostelijkHavengebied, de Bijlmer, de WestelijkeTuinsteden en op IJburg. De kunstwerkenzijn onder meer tot stand gekomen dooropdrachten van gemeentelijke diensten,stadsdelen en woningbouwcorporaties.

Extra dimensieKunst in de openbare ruimte voegt een di-mensie toe aan het stedelijk landschap.Wonen in een stad met veel kunst is pret-tig en maakt de stad extra aantrekkelijk.De kunstwerken van Hildo Krop bijvoor-beeld bepalen mede het karakter van devroegtwintigste-eeuwse wijken in Zuid.

Traditie Kunst: de stad staat er vol mee. Nietalleen in de musea, ook in de openbare ruimte.Er staan beelden in parken en ook veel gevelsvan gebouwen zijn versierd met kunstwerken.Amsterdam is één groot openluchtmuseum.Het aanbrengen van kunst in de openbareruimte en aan gebouwen is sinds het begin vande vorige eeuw een traditie in Amsterdam. Hier-door heeft de stad een grote collectie buiten-kunstwerken opgebouwd.

Openluchtmuseum

Reizen met de Noord/Zuidlijn wordtstraks alleen al bijzonder vanwege dekunstwerken in de metrostations. De stadheeft intussen een bijzondere collectievan meer dan duizend buitenkunstwer-ken opgebouwd. Elk jaar komt er weerwat nieuws bij.

Nieuw in Noord: So WhatFiction Factory was in 2013 de meest crea-tieve ondernemer van Noord. Met hetprijzengeld (+ een beetje) kochten ze ‘SoWhat’ aan van de Noordse beeldhouwerTon Kalle, die stenen beelden maakt vangraniet en zwerfkeien. Fiction Factory

noemt dit beeld trots ‘Het mannetje’ enplaatste de 18 ton granieten formatie voorhun gebouw aan het IJ. Te zien in de Back-upstraat 1. www.tonkalle.nl

www.amsterdam.nl/kunstindeopenbareruimte

... en verder in Amsterdam

178 Bottles, 1 Message

De StamWest In het vernieuwde Frederik Hendrikplantsoen iseind 2015 'De Stam' geplaatst. Dit kunstwerk van Ateliervan Lieshout bestaat uit vijf beelden. De Stam herinnertaan de geschiedenis van de buurt als zaagmolenbuurt enis ook een ode aan de samenwerking. Na een selectie- enstemprocedure zijn het ontwerp voor het plantsoen enhet kunstwerk samen met bewoners uitgekozen.www.frederikhendrikplantsoen.nl

PontusZuid Hond Pontus, een monumentaal beeld van kun-stenaar Tom Claassen, stond jarenlang achter het Cen-traal Station bij de pontsteiger. Op 24 september kreeghet kunstwerk een nieuwe plek op het Hoofddorpplein.Pontus is van hard beton maar door zijn zachte, plooi-bare uiterlijk is hij aaibaar en knuffelbaar. Onderne-mersvereniging Hoofddorppleinbuurt heeft Pontusgeadopteerd.

Srefidensi en de VlagZuidoost Het tijdelijke kunstwerk ‘Srefidensi en deVlag’ kijkt naar de vergankelijkheid van koloniale sym-bolen van macht. En de zoektocht van Surinamers naarnieuwe symboliek in de aanloop naar de onafhankelijk-heid van Suriname in 1975. Het werk bestaat uit een hou-ten drager waarop in het komende half jaar steeds poster-lagen met foto’s, tekeningen en teksten worden aange-bracht. Anton de Komplein 120. www.srefidensifoto.org

AnachooreooOost Berend Strik maakte dit huisje zonder versierin-gen, historie of persoonlijke invullingen. Het symboli-seert de behoefte aan een ‘thuis’. Strik verwijst naar hetgedrag van kluizenaars, heel vroeger anachoreten ge-naamd. Het werk heet dan ook Anachooreoo (Grieksvoor: zich terugtrekken). Het is gemaakt van langzaamwegroestend staal, wat ons eraan herinnert dat niets vooreeuwig zuiver of mooi blijft. Te zien in Park Frankendael.

Nieuw-West Het lichtkunstwerk ‘178 Bottles, 1 Message’straalt voortaan op het Orlyplein bij Station Sloterdijk.Het was voor het eerst te zien tijdens het AmsterdamLight Festival in 2014-2015. De creatie van duo Tijdma-kers (Lieuwe Martijn Wijnands en Saskia Hoogendoorn)bestaat uit 178 flessen met LED-verlichting en staat sym-bool voor alle 178 nationaliteiten die in 2014 in Amster-dam woonden. Dat zijn er inmiddels 180.

Amsterdam OersoepCentrum Het enorme kunstwerk ‘Amsterdam Oer-soep’ van de kunstenaars Arno Coenen, Iris Roskam enHans van Bentem is een ode aan de Amsterdamsegrachten. De nieuwe Beurspassage (tussen Damrak enNieuwendijk) bevat een plafond met 1 miljoen glasmo-zaïektegeltjes. De zeven kroonluchters zijn gemaakt vangerecyclede fietsonderdelen en verguld met twee kilobladgoud.

Page 5: 2016-12-12 Amsterdam editie Noord

5 Amsterdam | 12 december 2016

Beste stagebegeleider, stagebedrijfén stagiair in het zonnetje

Nomineren De Mbo Stage Awards komen er weer aan. Vindt u dat uw stagiair,stagebedrijf of stagedocent een prijs verdient? Nomineer dan vóór 13 januari 2017en maak daarmee zelf ook kans op een prijs. Om te nomineren hoeft u alleen het online nominatieformulier in te vullen. U vindt de link via www.facebook.com/mbostageawards.

Noord

PrijsuitreikingOp donderdag 16 februari 2017 wordende winnaars per categorie bekendge-maakt tijdens de awarduitreiking. De uit-reiking is in het Zonnehuis, Zonneplein29-30. Wilt u erbij zijn? Stuur dan een e-mail naar Reduan, R.Ouald.Ali@amster-

dam.nl, o.v.v. Aanmelding Mbo StageAwards 2016.

Meer informatieMail Betul Erat: [email protected] of kijk op www.facebook.nl/mbostageawards

‘De ouders zijn heel belangrijk’

Ikram: "Ik leg de nadruk op wat goed gaat."

5vragen aan Ikram Akhamrane

Hoe is het plan voor een bijlesklasontstaan?“Na mijn opleiding pedagogiek aan deHogeschool van Amsterdam lukte hetniet meteen om werk te vinden. Doormijn zus kwam ik op het idee om een bij-lesklas te starten. Er was hier niets in debuurt, daarom bracht zij haar dochterelke week naar West voor bijles. Ik hebeen plan gemaakt en schreef mijn bedrijfKidsFuture Begeleiding in bij de Kamervan Koophandel. Ik geef mijn lessen bijbuurthuis De Meeuw. Ik ben heel blij datik hier aan de slag kon!”

Waarvoor komen de kinderen bij jou?“De kinderen die hier komen hebbenmoeite met school. Vaak vinden ze lezenniet leuk. Ik zorg voor verhalen die ze welleuk vinden. Bijvoorbeeld omdat huneigen naam in het verhaal voorkomt. Enik geef ze complimentjes. Ik onderzoekhoe het komt dat een leerling niet goedpresteert op school en zorg ervoor dat dekinderen plezier in school krijgen en datze hun best gaan doen.”

Huiswerkklas Ikram Akhamrane (23) is geboren en getogen in de Van der Pekbuurt. Sinds 2014 geeft ze bijles en huiswerkbegeleidingaan kinderen van de basisschool en de eerste jaren van de middelbareschool. De ouders spelen de belangrijkste rol.

Moeten de ouders er ook iets voor doen?“Zeker, de ouders zijn heel belangrijk. Ikmaak een planning voor de ouders. Daarstaat per dag in wat hun kind aan schoolkan doen. Bijvoorbeeld dertig rekensom-men, een half uurtje lezen of oefeningenmaken op een website. Ik werk alleenmet gemotiveerde ouders en gemoti-veerde kinderen.”

Wat vind je leuk aan bijles geven?“Dat ik zie dat de leerlingen zich ontwik-kelen. Het leukst is om te zien dat kinde-ren meer zelfvertrouwen krijgen en datze op school laten zien dat ze het kun-nen. Als ouders me vertellen dat hunkind nu uit zichzelf aan het werk gaat,dan denk ik ‘Yes, weer een doel be-reikt!’.”

Wat voor plannen heb je voor detoekomst? “Ik wil hier echt m’n werk van maken.Nu heb ik vier groepen in de week, maardaar kan ik nog niet van leven. In de toe-komst wil ik ’s ochtends aan ouders leren

hoe ze hun kind kunnen ondersteunen.In de middagen blijf ik bijlessen geven,het liefst in een eigen pand hier in debuurt. Ik wil iets voor de kinderen inmijn buurt doen.”

Meer weten?Wilt u meer weten over KidsFuture Begeleiding? Stuur dan een e-mail [email protected] of belnaar 06 2482 0448.

Erdem Dulkadir, winnaar Mbo Stage Award in 2015 I Foto Betul Ellialtioğlu

Mooiste zwembad van de wereld staat in Noord!

De jury is vooral lovend over het regen-gordijn. Het juryrapport leest als een ge-dicht: “Het regengordijn laat zien hoenauw het zwembad is verbonden metwater. Op een regenachtige dag stroomtde regen als een waterval langs het gor-dijn en toont de bezoeker hoe regenwa-ter zwemwater wordt. Op zonnige dagenglinstert het gordijn als een gestolde wa-

terval, terwijl op winterse dagen de ijs-kristallen het gebouw tot een ijspaleistransformeren.”

Het nieuwe zwembad in Noord won eer-der dit jaar al de Amsterdamse Architec-tuur Prijs 2016. Vak- en publieksjurybleken eensgezind: het Noorderparkbadwas het beste Amsterdamse gebouw van2015.

Conclusie: Noord mag trots zijn op zijnnieuwe zwembad. En het fijne is dat u indit bejubelde gebouw ook nog uitstekendkunt zwemmen.

www.noorderparkbad.nl

Trots Het Noorderparkbad, ontworpen door Architekten Cie.,is tijdens de Piscine Global beursin Lyon uitgeroepen tot het mooi-ste zwembad ter wereld.

Mooiste zwembad van de wereld I Foto Jitske Schols

Page 6: 2016-12-12 Amsterdam editie Noord

6 Amsterdam | 12 december 2016

Sport

Sportmix Indoor XXL■ Vrijdag 30 december, Sporthal de

Weeren Beemsterstraat 656■ Vrijdag 6 januari, Sporthal Elzenhagen

J.H. Hisgenpad 113.30-16.00 uur, 4 t/m 12 jaar, gratis

Sportmix Indoor■ Maandag 2 januari, Sporthal de

Weeren Beemsterstraat 656■ Dinsdag 3 januari, Sporthal

Elzenhagen J.H. Hisgenpad 113.30-16.00 uur, 4 /m 12 jaar, gratis

Racket Tweedaagse■ Woensdag 4 januari, badminton

en tafeltennis■ Donderdag 5 januari, tennisSporthal Elzenhagen J.H. Hisgenpad 114.00-16.00 uur, 6 t/m 14 jaar, gratis

In de boot Woensdag 4 januariNoorderparkbad Sneeuwbalweg 513.30-16.30 uur, 6 t/m 14 jaar, entreezwembad

Vogelbuurt, IJplein en Volewijck

VoetbaltoernooiDinsdag 27 decemberCruijff Court v/d Pek, Meidoornweg14.00-16.00 uur, 6 t/m 12 jaar, gratis

Voetbaltoernooi Van der Pek-MolenwijkVan der Pek en Molenwijk voetballentegen elkaar. De kinderen uit de Van der

Pek gaan met de bus naar de Molenwijk.De bus vertrekt om 13.30 uur vanafCruijff Court v/d Pek.Woensdag 28 januariSportzaal de Werf13.30-17.00 uur, 6 t/m 14 jaar, gratis

Sportmix Outdoor■ Woensdag 28 december

(sportmix 6 kamp in estafette vorm)■ Zondag 8 januari

(sportmix winterspelen)achter de Meeuw, Motorwal 30015.00-17.00 uur, 4 t/m 12 jaar, gratis

Kerst & SportKerstetentje en silent disco.Vrijdag 30 decemberde Valk, IJplein 3 16.00-22.00 uur, 12plus, gratis

Waterlandpleinbuurt

Schaatsen WaterlandpleinTegenover het Huis van de Wijk komteen kunstijsbaan. Iedereen is van hartewelkom en kan gratis schaatsen. Er is eenkleine markt met warme chocolademelk,lekkere hapjes en meer.Dinsdag 27 december, woensdag 28 de-cember en donderdag 29 december10.00-18.00 uur, jong en oud, gratis

BjoetiemiddagDinsdag 3 januariHuis van de Wijk, Waterlandplein 30214.00-16.00 uur, 10 t/m 15 jaar, gratis

Banne Buiksloot, Tuindorp Oostzaan,Oostzanerwerf en Kadoelen

Voetbaltoernooi Molenwijk-Van der PekDit voetbaltoernooi is een toernooi waarMolenwijk en Van der Pek tegen elkaarvoetballen.Woensdag 28 decemberSportzaal de Werf, Klinkerweg 7414.00-17.00 uur, 6 t/m 14 jaar, gratis

VoetbaltoernooiDinsdag 27 decemberCruijff Court de Werf, Klinkerweg 7415.00-17.30 uur, 6 t/m 14 jaar, gratis

Maandag 2 januari Cruijff Court de Molenwijk, Molenwijkpark14.00-16.30 uur, 6 t/m 14 jaar, gratis

PaardrijdenAltijd al een echte cowgirl willen wor-den? Doe dan mee met de workshoppaardrijden. Per workshop kunnen tienmeiden meedoen. Dinsdag 27 december t/m woensdag 4januari (niet op vrijdag 30 december!) Floradorpranch, Vikingpad 28■ 09.30-12.00 uur voor meiden

van 6 t/m 12 jaar■ 13.00-15.30 voor meiden

van 13 t/m 17 jaar€ 2,50 per keer. Aanmelden bij Altine:[email protected]

BananenraceVrijdag 30 decemberGymzaal Vier Windstreken15.00-18.00 uur, 6 t/m 14 jaar, gratis

Meer informatie? Afdeling Sport 020 252 9888www.amsterdam.nl/sport www.twitter.com/sportinnoord www.facebook.com/sporteninnoord

Actief in de Kerstvakantie

Schaatsen op het Horecaplein Tot en met 8 januari kan jong en oudschaatsen op een ijsbaan van 400vierkante meter op het Buiksloter-meerplein. De schaatsbaan is alledagen van 10.00 tot 20.00 uur open.Entree € 3,50. Schaatsen huren € 3.Uiteraard onder het genot van eenhapje en een drankje.Van 12 /m 23 december krijgen liefst538 schoolkinderen onder schooltijd gratis schaatsles.

OpeningstijdenAlle dagen open van 10.00 uur tot20.00 uur, koopavonden tot 21.00uur. Eerste kerstdag gesloten, 1 januari vanaf 12.00 uur.

Page 7: 2016-12-12 Amsterdam editie Noord

7 Amsterdam | 12 december 2016

Inspraak

De Participatieraad Amsterdam-Noordvolgt per 16 december de WMO-advies-raad Amsterdam-Noord op. VoorzitterJoke Peppels en bestuurslid Rikus Vissermaken deze overgang mee. Peppels:“Wij geven nog steeds advies over ouderenbeleid, huisvesting en dag-besteding voor mensen die zorg nodighebben. Daar zijn jeugdzorg en sport bijgekomen.”

OnafhankelijkDe Participatieraad bestaat uit vijf actievebewoners die elk een schat aan kennis enervaring hebben in Noord. Visser: “Wekaarten bij de bestuurscommissie deknelpunten aan die we van bewonershoren. We gebruiken onze netwerken,onze kennis en contacten om de belan-gen van bewoners in Noord te beharti-gen. We zijn onafhankelijk en elke zesweken spreken we met de bestuurscom-missie over de uitvoering van beleid vande gemeente en het Rijk”. Hoe dit lukt?Visser: “De bestuurscommissie weet datwe anders op een andere manier herriegaan maken.”

BijeenkomstenPeppels: “Op basis van signalen uit debuurt organiseren we bijeenkomsten over

actuele onderwerpen. Wij nodigen be-woners, organisaties en deskundigen uitom van gedachten te wisselen. Zoals on-langs tijdens de conferentie over wonenvoor ouderen. Ouderen moeten langerthuis blijven wonen, maar hun woningenzijn daar niet op ingericht en de zorg ookniet. In november spraken we over dezeer jonge mantelzorgers en wat die zorgbetekent voor hun schoolloopbaan enhun verdere leven. De eerstvolgende bij-eenkomst handelt over huiselijk geweld.”

Nieuwe ledenDe raad bestaat nu uit vijf leden, maar

wil uitbreiden naar zeven tot negenleden. Alle leden van de Participatieraadvertegenwoordigen nu een bepaaldwerkveld. Peppels: “Vooral op het gebiedvan sport en jeugd kunnen we nieuwemensen gebruiken en er is ook werk vooreen secretaris en iemand die goed kanschrijven.”

Waarmee kan een bewoner bij deParticipatieraad terecht?Joke Peppels: “We zijn er om signalen opte vangen. Het gaat niet om het oplossenvan de individuele problemen van bewo-ners. Maar deze problemen hebben wel

een signaalfunctie om het collectieve be-lang te kunnen behartigen. Voor prakti-sche problemen over de aanschaf van eentraplift of een rollator verwijzen we demensen naar de juiste instanties. Wijkennen de mensen waar ze terecht kun-nen.”

Meer informatie Hebt u vragen, zorgen of ideeën of wilt udeelnemen aan het werk van de Partici-patieraad? Mail [email protected]

www.participatieraadamsterdamnoord.nl

‘Wij adviseren gevraagd en ongevraagd’Betrokken Hoe staat het met de huisvestingvan ouderen? Hoe verloopt de schoolcarrièrevan de zeer jonge mantelzorger? Wat doen wetegen huiselijk geweld? De ParticipatieraadAmsterdam-Noord verdiept zich in actuele so-ciale vragen van bewoners en geeft de be-stuurscommissie van het stadsdeel gevraagden ongevraagd advies. Hoe doe je dat? En watmerkt de Amsterdammer ervan?

Bijeenkomst over de zeer jonge mantelzorger I Foto Jasper Ruhé

Noord in kerstsfeerHemels Noord is in de ban van kerstversiering en tooit zich met winterse sferen.De gezelligste periode van het jaar breekt weer aan. Een tijd vol lichtjes, knette-rende haardvuren en cadeaus. De kerstmarkten dragen hun steentje hieraan bij.

Zaterdag 17 december van 11.00 tot 17.00 uur Pekmarkt in kerstsferenOok de Pekmarkt is in kerstsferen. Tij-dens de jaarlijkse kerstmarkt komt dehele wijk samen. Buurtbewoners beman-

nen kraampjes met leuke spullen, smake-lijke hapjes en verwarmende drankjes.Bent u uitgeshopt, dan is er nog heel veelmeer te doen. De kinderen kunnen eigenkerstcadeautjes maken bij verschillendeworkshops, waaronder kerststukjes mo-zaïeken, bonbons en taartjes creëren vangips en koekhuisjes bouwen. Ook kun-nen ze zich laten schminken. U kunt ooklekker met vrienden en familie bij hethaardvuur zitten en luisteren naar he-melse kerstkoren en muziekverenigingWaterland.www.pekmarkt.nl

Zaterdag 17 december van 12.00 tot 16.00 uurCulturele kerstmarkt tijdens Winter van ‘t Grote PleinDe culturele kerstmarkt is een specialekersteditie van de markt Buikslotermeer-plein samen met de Culturele Markt. Eenmarkt om te proeven, ontdekken enshoppen, te genieten van mode, eten,muziek en snuisterijen van culturen uitde hele wereld. Schuif aan voor choco-melk, glühwein & gepofte kastanjes van

Pleur en de Koek & Frank van de markten geniet van kerstliedjes uit de hele we-reld van het kerstkoor. En de kinderen?Zij maken kerstengelen.www.facebook.com/groteplein

Zondag 18 december 2016 van 10.00 tot 18.00 uurKerst-event-proeverij in BANNE Centrum Buurtbeheer Banne Noord en BanneCentrum zijn in de ban van de kerst-event-proeverij.Kersthuisjes staan verspreid door hetwinkelcentrum. Er zijn proeverijen waar

bezoekers kunnen ‘testen’ hoe hun kerst-diner gaat smaken en er zijn leuke ca-deautjes voor onder de boom. In deworkshops voor kinderen én volwasse-nen maakt u de mooiste kerststukjes, 3Dkerstkaarten en fotokerstballen. Kinde-ren kunnen zich laten schminken énmogen met de Kerstman op de foto. Dewandelende kerstboom brengt ‘Doe eenwens voor een ander’ onder de aandachten hangt uw wensen in de kerstboom.De Dickensband zorgt voor echte kerst-sfeer. www.facebook.com/Banne-Centrum

Kerstmarkten

Lekker met de buurt om het haardvuur I Foto Marije Greiner

Of kerststukje makenFoto Marije Greiner

Page 8: 2016-12-12 Amsterdam editie Noord

8 Amsterdam | 12 december 2016

Verhalen

De geschiedenis van Amsterdamis van ons allemaalVertellen Elke buurt, elke groep, elk vande 180 nationaliteiten die onze stad telt enelke Amsterdammer heeft een eigen ge-schiedenis. Een eigen verhaal. Al die verha-len samen kleuren de geschiedenis vanAmsterdam. En het vertellen van deze ver-halen zorgt voor meer begrip tussen Am-sterdammers onderling. Het maakt hetmakkelijker om verschillen te begrijpen.

De verhalen uit uw persoonlijke geschiedenis en dievan de stad laten zien hoe divers de Amsterdamse be-volking is. En hoe belangrijke hoofdstukken van deAmsterdamse geschiedenis doorwerken in het heden.U leest op deze pagina’s verhalen uit drie van de velehoofdstukken: kolonialisme en slavernij, de TweedeWereldoorlog en migratie.

Slavenijverleden Winti-priesteres en bestuurslid Nationaal In-stituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee)

Meer weten?Op de website www.amsterdam.nl/gedeel-degeschiedenis vindt u meer informatie,zoals stadswandelingen die in het tekenstaan van gedeelde geschiedenis.

Het verhaal van Marian Markelo

Marian Markelo groeide op in koloniaalSuriname. Na de onafhankelijkheid in1975 kwam zij net als ruim 200.000 an-dere Surinamers naar Nederland. Me-vrouw Markelo is winti-priesteres. Wintiis een religie waarin de mens zich richtop de goddelijke essentie van de natuuren waarin voorouders een belangrijke rolvervullen. Mens en natuur zijn met el-kaar verbonden. Winti is gedurende deslavernij ontstaan. De bouwstenen zijnelementen uit diverse West-Afrikaansereligieuze tradities.

Keti KotiBij Keti Koti, de jaarlijkse herdenking enviering rondom het slavernijverleden,brengt Marian Markelo het zogenoemde

plengoffer. Dit ritueel betrekt en bedanktde scheppende god, moeder aarde, voor-ouders en alle spirituele wezens. MarianMarkelo: “De context van het plengofferis breder dan alleen het slavernijverleden.Het gaat over politiek en bestuur, sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen in Ne-derland. Ik spreek wensen en behoeftenuit. Bijvoorbeeld dat álle jonge mensentoegang hebben tot de arbeidsmarkt enniet hun naam moeten veranderen vanClarence naar Bas om kans te maken. Deceremonie geeft een diepere laag aan KetiKoti. Het doet emotioneel iets met hetpubliek.”

Je geschiedenis kennenMarkelo vervolgt: “Mijn eigen over-grootvader was slaaf. Mijn naam ‘Mar-kelo’ herinnert aan het koloniaalverleden. Mijn overgrootmoeder heetteAkuba, maar kreeg een nieuwe naam:Willemijntje Markelo. Zo dwongen zeiemand een nieuw mens te worden. Watdoet dat psychisch met je? Je kent je ge-schiedenis niet helemaal, je bent altijd opzoek naar een stukje van jezelf.”

In elke Surinaamse familie worden ver-halen over slavernij en contractarbeiddoorgegeven. Markelo: “Wij als nakome-lingen die naar Nederland verhuisden enontdekten dat we hier niet meetelden,begrepen dat niet. Onze voorouderswaren ontmenselijkt en uitgebuit. Mede

door hun gratis arbeid en doordat Euro-pese kolonisten andere landen leegroof-den, is die rijkdom hier gekomen. Dat jedan toch niet meetelt, roept frustratie op.Eigenlijk ben ik mede-eigenaar van diemooie grachtenpanden.”

OmarmenMarkelo maakt zich sterk voor het levendhouden van het verleden. “Mensen die

zeggen dat herdenken en vieren nietmeer nodig is, hebben het niet begrepen,of doen alsof. Europa heeft een cultuurvan dingen wegstoppen, dat is funest. Jeerfgoed bepaalt je gedrag en grondhou-ding meer dan je beseft. We dromen inNederland allemaal van één natie wor-den, dan moeten we dit collectieve verle-den samen omarmen en op een goedemanier een plaats geven.”

‘Je kent je geschiedenis niet helemaal, je bent altijd

op zoek naar een stukje van jezelf’

Page 9: 2016-12-12 Amsterdam editie Noord

9 Amsterdam | 12 december 2016

Migratie Schrijver van deroman ‘Verloren Grond’ (2012)

Het verhaal van Murat Isik

Murat Isik (1977) emigreerde op zijntweede uit Izmir, Turkije. Zijn vader, eencommunist, vluchtte met zijn gezin voorde naderende staatsgreep. Na een periodevan omzwervingen in Hamburg kwam

het gezin Isik in 1983 in de Bijlmer te-recht. De verhalen van zijn ouders wareneen belangrijke inspiratiebron voor Isikssuccesvolle debuutroman ‘Verlorengrond,’ een familiegeschiedenis. Zijntweede roman, ‘Wees onzichtbaar’, ver-schijnt april 2017 en speelt in de Bijlmervan zijn jeugd.

FleerdeIsik kwam in 1983 in het flatgebouwFleerde wonen. “Op onze verdiepingwoonden mensen die uit alle hoeken vande wereld kwamen. Die verscheidenheid,al die keukens, het was fascinerend. Vro-lijk en kleurrijk. Ik wist precies wie waarvandaan kwam, maar het was tegelijkgeen issue wat je afkomst was.” Hijwoonde er tot 1995. “Ik heb de Bijlmerzien veranderen. Het werd steeds onvei-liger, er was veel leegstand, inbraken enhordes junks. In mijn roman ga ik aan dehand van de verhalen van inwoners in opdie geschiedenis, en tegelijk vertel ik hetverhaal van een Zaza-gezin dat strijdttegen een destructieve vader.”

Zaza’sZijn eerste boek gaat niet over zijn eigengeschiedenis, maar die van zijn ouders engrootouders. Zij zijn Zaza’s, een volk datoorspronkelijk uit Perzië (het huidigeIran) komt. “De Zaza’s hebben geeneigen schrift, er is weinig vastgelegd overhun geschiedenis. Daarom is het belang-rijk dat het in een boek voorkomt. Datwas echter niet mijn doel, ik wilde vooraleen mooi en authentiek verhaal vertellen,pas later besefte ik: als ik kinderen krijg

kunnen zij het lezen. De generaties voor mij hadden nauwelijks een stem,konden zich niet uiten en werden nietgezien.”

Geuren en kleurenNa optredens en lezingen zijn er vaakmensen die hún verhaal met Isik willendelen. Vaak oudere mensen uit Turkije ofNederlanders die een lange reis door Tur-kije hebben gemaakt. “Mijn vader heeft

zo beeldend verteld en in geuren en kleu-ren verteld over zijn geboortedorp, dat ikdaardoor de sfeer van het dorpsleven hebkunnen vangen. Het is heel herkenbaarvoor veel Turkse Nederlanders, terwijl iker zelf niet bij was.” Dat is de kracht vanverhalen. “Als je persoonlijke verhalenhoort van een ander ga je elkaar beter be-grijpen. Het leidt tot meer empathie,compassie en begrip. Iets waar het indeze tijd helaas te vaak aan schort.”

‘Als je persoonlijke verhalen hoort van een ander

ga je elkaar beter begrijpen’

Erfgoeddragers Wij zijn Alliyah (10), Ian (11) en Vinnie (11). Wijzijn jongeren die als Erfgoeddragers het oorlogsverhaal van oudereAmsterdammers doorvertellen. Zo laten wij zien dat we ons ver-bonden voelen met de stad en de geschiedenis. Wij hebben Maxvan den Berg geïnterviewd. Max was dertien toen de oorlog begonen woonde tijdens de bezetting in de Kinkerbuurt in Oud-West. Hijis het kind van een christelijke moeder en een joodse vader.

Jonge Amsterdammers vertellen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog door

Uit wat voor familie komt u?“Ik had twee vaders, omdat mijn oudersgescheiden waren en mijn moeder her-trouwd was. Mijn beide vaders warenJoods en werkten in de diamantfabriek.Ik heb altijd goed contact gehouden metmijn eerste vader, totdat hij moest on-derduiken. Hij kwam op 22 juni 1941 af-scheid nemen in de De Clercqstraat. Ik

herinner me die dag nog goed. Zelf zat ikin het verzet. Het was heel gevaarlijk,maar als je veertien bent denk je daar nietover na. Ik heb ook meegedaan aan de Fe-bruaristaking van 1941. Ik vond het nietjuist dat onze joden werden meegeno-men. We zijn niet allemaal gelijk, maarwe zijn wel allemaal gelijkwaardig.Daarom blokkeerden mijn vrienden en ik

de trambaan met schooltassen. Van dedirecteur van de school moesten we weernaar binnen, maar dat deed ik niet.”

Was het gevaarlijk om joodse familie tehebben?“Mijn oom, tante en neefje waren bij onsondergedoken omdat zij joods waren. Zijzijn verraden, opgehaald en nooit terug-gekomen.”

Heeft u na de oorlog uw echte vader weergezien?“Mijn vader heeft in Nijmegen onderge-doken gezeten in de meubelwinkel van

zijn nieuwe vrouw. Na de bevrijding van Nijmegen in 1945 schoten de Duit-sers vanuit Arnhem met granaten op destad, waardoor mijn vader gewondraakte terwijl hij schuilde in de kelder.Twee dagen later overleed hij in het zie-kenhuis.”

Het hele verhaal van Max en andere Amsterdammers leest u op www.oorloginmijnbuurt.nl. Delen metjongeren? Dat kan ook via de website.‘Oorlog in mijn buurt’ belicht de oorlogvan alle kanten, ook de kinderen vanNSB’ers komen aan het woord.

‘We zijn niet allemaal gelijk, maar we zijn wel

allemaal gelijkwaardig’

Foto Stadsarchief

Page 10: 2016-12-12 Amsterdam editie Noord

10 Amsterdam | 12 december 201610 Amsterdam | 12 december 2016

Milieuzone

Koolmonoxide

Meest vervuilende bestelauto’s vanaf januari geweerdSchone lucht Vanaf 1 januari 2017 breidtAmsterdam de milieuzone uit om demeest vervuilende bestelauto’s uit de stadte weren. De uitbreiding van de milieu-zone is een volgende stap op weg naarschone lucht voor Amsterdam.

Levensgevaarlijk ‘Mij overkomt dat niet’, denken veel mensen alsze horen over koolmonoxidevergiftiging. Toch raken jaarlijks tien-tallen Amsterdammers gewond door dit levensgevaarlijke gas.

Bestelauto’s met een dieselmotor dievóór 1 januari 2000 voor het eerst opkenteken zijn gezet, mogen straks de mi-lieuzone niet meer in. Met een onlinekentekencheck kunnen eigenaren opwww.amsterdam.nl/schonelucht zelfcontroleren of hun voertuig aan de voor-waarden voldoet om vanaf januari destad in te mogen. Bij zeven afslagen vande Ring A10 staan kentekencheckbordenwaarmee u direct ziet of uw voertuig welof niet de stad in mag.

November en decemberDeze maand stuurt de gemeente, net alsin november, herinneringsbrieven naareigenaren van bestelauto’s die vanaf 1 no-vember de toekomstige milieuzone zijningereden. Het gaat specifiek om voer-tuigen die er vanaf 1 januari 2017 nietmeer in mogen.

Boete vanaf meiVanaf 1 mei 2017 krijgen bestuurders vanbestelauto’s die de milieuzone niet in

mogen maar dit toch doen, een boete van€ 90,-. Tussen 1 januari en 1 mei 2017 krij-gen overtreders een waarschuwingsbrief.

www.amsterdam.nl/schonelucht

Mirjam Boelaars heeft haar oude bestelauto de deur al uitgedaan. “Ikmoest een dure reparatie laten doen aan mijn oude dieselbestelauto.Hét moment om de auto weg te doen. Vanaf januari 2017 kan ik ertoch niet meer mee bij mijn studio komen.”

Als grafisch vormgever maakt Boelaars ook tentoonstellingen. Ze gebruikte haar be-stelauto om haar werk te vervoeren. Nu ze hem niet meer heeft, maakt ze gebruik vanSnappcar, een online platform waarop mensen hun eigen auto aan anderen verhuren.“Het is hartstikke handig. Ik maakte al gebruik van Greenwheels, het was dus geengrote stap. Ik hoef niet per se een eigen auto te hebben.”

Voordeel“Ik heb de bestelauto nog maar net weggedaan, maar ik gok erop dat ik nu voordeligeruit ben. Ik heb de verzekering en de ANWB opgezegd en ik hoef ook geen parkeergelden wegenbelasting meer te betalen. Dat ik geen vervuilende auto meer heb, is zekerook een voordeel.”

Lees het hele verhaal van Mirjam op www.amsterdam.nl/schonelucht

Een onderschat gevaar

Elk jaar rond deze tijd, als de verwarmingweer aangaat en de ramen weer dicht,neemt het aantal meldingen over kool-monoxide enorm toe. In oktober en no-vember van 2016 is de brandweer vanAmsterdam al tientallen keren uitgerukt.Niet altijd is er sprake van koolmonoxidemaar het komt regelmatig voor dat hetgas wel degelijk gemeten wordt. Zoals inde nacht van 15 op 16 november in de Su-matrastraat. Toen moesten negen bewo-ners uit verschillende woningen naar hetziekenhuis als gevolg van een koolmon-oxidevergiftiging. De veroorzakers ble-ken twee verouderde cv-ketels te zijn.

“We hebben diverse woningen moetenontruimen die nacht,” zegt Remco deKorte van de brandweer. “Koolmonoxidekan zich snel verspreiden door bijvoor-beeld een trappenhuis en zo in verschil-lende woningen terecht komen. Gelukkigwas er in dit geval iemand die snel dehulpdiensten kon inschakelen. Juistomdat koolmonoxide kleur- en geurloosis, is een melder van levensbelang.”

Installatie is vakwerkHet risico op koolmonoxide wordt vaakonderschat. Dat de zogenaamde ‘openinstallaties’ en oude kachels een gevaarvormen weten de meeste mensen inmid-dels wel. Veel van deze installaties zijn alvervangen door hoog rendement combi-ketels. De oude installaties komen vaakalleen nog in hele oude panden of stu-dentenkamers voor. Het advies bij dezeopen installaties blijft goed onderhoud,ventileren en een koolmonoxidemelderplaatsen. Maar ook de hoogrendements-ketels vormen soms een gevaar. Datweten heel veel mensen niet. Het instal-

leren van een dergelijke ketel is echt vak-werk dat door erkende installateurs uit-gevoerd moet worden, anders is deveiligheid niet gewaarborgd.

Een melder is belangrijkHet grote probleem is dat koolmonoxidekleurloos en geurloos is: u kunt het nietzien en u kunt het niet ruiken. Dat maakthet hebben van een melder zo belangrijk.De aanwezigheid van het gas in huismerkt u anders vaak pas als u gezond-heidsklachten krijgt, of erger: als het echtte laat is.

www.amsterdam.nl/koolmonoxide

‘Ik hoef niet per se eeneigen auto te hebben’

Foto Richard Mouw

Tips ■ Laat uw ketel jaarlijks onderhou-

den■ Laat uw ketel alleen onderhouden

of installeren door een erkend in-stallatiebedrijf

■ Ventileer goed ■ Plaats een koolmonoxidemelder

Page 11: 2016-12-12 Amsterdam editie Noord

11 Amsterdam | 12 december 201611 Amsterdam | 12 december 2016

Zuinig en bewust Op een voormalig sport-park in Noord biedt NoordOogst ruimte aanstadslandbouw. En allerlei andere initiatievenmet, - diep ademhalen - ecologische, econo-mische, sociaalmaatschappelijke, educatieveen recreatieve meerwaarde. Binnenkortnemen twaalf statushouders tijdelijk hun in-trek op het terrein. Projectcoördinator Ronvan Echteld: “Wees zuinig op onze aarde, gabewust om met de natuur omwille van jezelf,je kinderen en kleinkinderen. Daar hoort ookbij dat je ruimte maakt voor elkaar. De opvangvan statushouders past daar prima in.”

Wmo Vanaf 1 januari 2017 verandert er een aantal zaken in de Wetmaatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hier leest u waar de verande-ringen precies over gaan en wat u er zelf van kan merken. Amsterdam-mers waarvoor iets verandert, worden hier persoonlijk overgeïnformeerd door de gemeente.

Vluchtelingen

Wet maatschappelijke ondersteuning

Het sociale gezicht van de natuur

“Landbouw is verantwoordelijk voor 30procent van de CO2 uitstoot. We moetenconsuminderen”, zegt Ron van Echteld.Hij wijst op een flink stuk gras tergrootte van een voetbalveld. “Hiermogen we 20 varkens houden. Dan vol-doen we aan het mestquotum en hoevenwe geen mest uit te rijden. Vergelijk dateens met de varkensstallen van de bio-industrie.” Na een succesvolle carrière inde zorg bedacht Ron met een groep on-dernemers een plan voor het voormaligeSportpark de Melkweg waarvoor stads-deel Noord een goede bestemmingzocht.

Bonte mixNoordOogst is een bonte mix van klein-schalige sociale en ecologische onderne-mingen en activiteiten. Ron: “Hetkinderdagverblijf hier heeft een wacht-lijst van meer dan honderd kinderen.Het bedrijf Metabolic wil experimente-ren met Aquaponics en Hydroponics. Inhetzelfde kringloopsysteem worden te-gelijkertijd vissen en groenten gekweekt.Er is een wijngaard van de stichting No

Chateau, een voedselbos waarvan alleswat groeit eetbaar is, een bierbrouwer,restaurant Stroop, een duurzame ban-ketbakker en stichting Beelease, dat opinnovatieve manier de bijenstand op peilwil houden. NoordOogst schakelde eenevenementenbureau in om te zorgen datde loop er goed in blijft.

HelofytenfilterDoor vroegere waterverbindingen in hetgebied is het grondwater onder Noord-Oogst brak. “Bij een rondleiding kwamWaternet erachter dat hier een natuur-lijk helofytenfilter is ontstaan. Dat is eenverzameling planten die het brakkewater in zoet water omzet. We willenhet helofytenfilter gaan uitbreiden,zodat we hier straks onze eigen water-zuivering hebben en geen drinkwaterhoeven te gebruiken voor de bewatering.

En dan kan het ook als speelwater die-nen voor de kinderen in de speeltuin.”

TijdelijkHet mag allemaal idealistisch klinken,maar Ron houdt goed in de gaten datalles rendabel blijft. “We hebben dedeelnemers geselecteerd op basis vaneen haalbaar businessmodel. Binnen 10jaar moeten de investeringen zijn terug-verdiend, want dan houdt het projectop.”

StatushoudersHet geplande hostel liep door allerleirompslomp vertraging op, waardoor hetgebouw tot april 2017 beschikbaar is.“We zijn in overleg gegaan met de ge-meente en zij hebben in overleg met hetCOA twaalf mensen geselecteerd diehier een half jaar kunnen wonen. Sy-

riërs, Irakezen en Eritreeërs. Op voor-waarde dat ze zich betrokken voelen bijhet project en ook vrijwilligerswerk wil-len doen. Onze vrijwilligerscoördinatorJohan Wielinga heeft zijn netwerk inge-schakeld voor de inrichting van de ver-blijven. Hij gaat de statushoudersbegeleiden. De stichting heeft gezorgdvoor nieuwe apparatuur als koelkasten,koffiezetapparaten en waterkokers.“Ook de gemeente begeleidt de status-houders intensief. Onder andere eenprofieltoets moet ervoor zorgen dat destatushouders zo snel mogelijk aan werkof een opleiding beginnen. In april 2017,als de statushouders hun eigen woninghebben gekregen (ze mogen de inrich-ting meenemen), start een ecohostel inhet gebouw: Amsterdam Farm Lodge.

www.noordoogst.org

Eigen bijdrageIn 2017 schaft Amsterdam de eigen bij-drage af voor dagbesteding en ambu-lante ondersteuning. Daarnaast heefthet kabinet besloten dat meerpersoons-huishoudens onder de pensioengerech-tigde leeftijd met een inkomen vanminder dan € 35.000,- geen eigen bij-drage meer hoeven te betalen voorWmo-voorzieningen. Als u gebruikmaakt van een Wmo-voorziening waar-voor een eigen bijdrage geldt, ontvangtu hierover een brief van het CAK.

Hulp bij het huishoudenDe gemeente gaat het beleid over hulpbij het huishouden aanpassen. Daar-voor wordt onderzocht wat er in huismoet gebeuren en hoe vaak dit nodig isom het huis schoon en leefbaar te hou-den. De uitkomsten van dit onderzoek

worden verwerkt in het beleid. Het aan-gepaste beleid gaat rond de zomer van2017 in. Veel mensen die hulp bij hethuishouden ontvangen, krijgen vanafdan een nieuw gesprek over hun onder-steuning.

Gesloten buitenwagens en (aangepaste)auto’s en bussenIn 2017 gaat de gemeente een heronder-zoek doen bij cliënten die al lange tijd(vóór 2010) een gesloten buitenwagen(bijvoorbeeld een Canta), auto of bus ingebruik hebben via de gemeente. In ditheronderzoek wordt onderzocht of devervoersvoorziening nog het best in uwsituatie past. Als dit voor u geldt, ont-vangt u daarover begin 2017 een brief.

Meer informatie over de Wmo vindt uop www.amsterdam.nl/zorg

Ron van Echteld bedacht samen met andere ondernemers NoordOogst

Veranderingen in de zorg

Page 12: 2016-12-12 Amsterdam editie Noord

12 Amsterdam | 12 december 2016

WereldkerstcircusNergens is circus mooier dan in Carré metdeze 32e editie van het Wereldkerstcircus‘Het grootste Programma ooit’. Naast cir-cusicoon Fredy Knie Jr. met zijn paarden-carrousel, de Hongaarse familie Richtermet een Pas de Deux te paard en eengroot jockeynummer. Verder onder an-dere diabolo meisjes, een hoepelnummermet recordsprong, trapeze artiesten, acro-batiek, een tango en natuurlijk de clown!

Geldig: Dinsdag 27 december 20.00 uur Zaterdag 31 december 12.00 uur en16.00 uur Zondag 1 januari 13.00 uur en 17.00 uur Maandag 2 januari 12.00 uur Dinsdag 3 januari 12.00 uur Woensdag 4 januari 12.00 uur Donderdag 5 januari 12.00 uur Vrijdag 6 januari 12.00 uur Stadspasprijs: € 7 voor balkon- of toneelloge plaatsen (normale prijs € 55 of € 50) inclusief de bijdrage voorhet Carré restauratiefonds en boekings-kosten.Kaartverkoop: aan de kassa van Carré,van maandag t/m zondag: tussen16.00-18.00 uur of vanaf anderhalf uurvoor een voorstelling. Op=Op

Stadspas

RijksmuseumDe mooiste topstukken en spannendsteverhalen vindt u in het Rijksmuseum. In80 zalen vertellen 8.000 schatten hetverhaal van 800 jaar Nederlandse kunsten geschiedenis van de Middeleeuwentot nu. Met op de Eregalerij de publieks-lievelingen uit de Gouden Eeuw van Jo-hannes Vermeer, Frans Hals, Jan Steen ende wereldberoemde Nachtwacht vanRembrandt van Rijn.

Geldig: 1 januari tot en met 28 februari Stadspasprijs: gratis (normale prijs € 17,50)Kaartverkoop alleen online: viawww.rijksmuseum.nl/stadspas. Op ver-toon van uw e-ticket en uw Stadspaskrijgt u toegang tot het museumAdres: Museumstraat 1

Gratis

Nederlands IJsbeelden Festival

Toneelgroep Amsterdam

Het Nederlands IJsbeelden Festival pakt dit jaar mooieren grootser uit dan ooit. In een adembenemende wereldvan kraakhelder ijs en glinsterende sneeuw strijken debeste ijskunstenaars uit de hele wereld neer in Amster-dam. Kleed u warm aan en laat u betoveren door dezeswingende beeldenfestival!

De tragikomedie Husbands and Wivesconfronteert ons met vragen die we onsallemaal wel een keer stellen. Wanneer iseen relatie voorbij? En hoe dan verder?Moet je vasthouden aan wat je hebt ofjuist openstaan voor iets heel nieuws?Hoe goed ken je jezelf, je partner, jevrienden? Kun je in een relatie eenzamerzijn dan wanneer je alleen bent? Met o.a.Ramsey Nasr, Halina Reijn.

Geldig: 24 tot en met 28 januari om20.00 uur Stadspasprijs: met groene stip € 1 voorbest beschikbare rangen (normale prijs€ 21 tot € 33,50)Stadspasprijs: met blauwe ruit € 12,50(normale prijs € 21 tot € 33,50)Kaartverkoop: aan de kassa, reserve-ren via 020 624 2311 o.v.v. Stadspas

v.a. € 1

€ 1

loop binnenmet de stadspasaanbiedingen januari

Adres: Amstel 115-125Meer info: www.carre.nl/wereldkerstcircus

U kunt van deze aanbieding gebruikmaken als er op uw Stadspas een groene stip staat.

Race Planet

Altijd al eens in de huid van Max Verstap-pen willen kruipen? Alle echte coureursbeginnen in de kartsport. Kom naar Bleek-emolens Race Planet en rijd twee rondesvan 12 minuten (totaal 24 minuten) op deindoor kartbanen van Bleekemolens RacePlanet Amsterdam voor de mega-aanbie-dingsprijs van € 5!

€ 5

Meer info: www.rijksmuseum.nlU kunt van deze aanbieding gebruik maken als er op uw Stadspas een groene stip staat.

€ 5

Nieuwe Stadspas!Begin september heeft u een nieuwe Stadspas ontvangen. Op uw nieuwe Stadspas staat een groene stip of blauwe ruit. Voortaan staat bij de aanbieding die voor u geldt een groene stip of een blauwe ruit. Zo kunt u snel en duidelijk zien van welke aanbiedingen u gebruik kunt maken. Kijk op www.amsterdam.nl/stadspas voor het completeaanbod. Let goed op de voorwaarden van de aanbiedingen.

Adres: Stadsschouwburg, Leidseplein 26Info: www.tga.nl/voorstellingen/husbands-and-wivesU kunt van deze aanbieding gebruikmaken als er op uw Stadspas eengroene stip of blauwe ruit staat.

Geldig van: 1 januari tot en met 5 februari Stadspasprijs: met groene stip vanaf 10 jaar € 2,50 (normale prijs 16,50), 4 tot enmet 10 jaar € 1 (normale prijs € 10), gratis entree tot en met 3 jaarStadspasprijs: met blauwe ruit € 13,50(normale prijs 16,50)Kaartverkoop: aan de kassa Adres: ArenaboulevardMeer info: www.ijsbeelden.nlU kunt van deze aanbieding gebruikmaken als er op uw Stadspas eengroene stip of blauwe ruit staat.

Geldig: 9 januari tot en met 31 januariStadspasprijs: € 5 voor twee rondesvan 12 minuten (normale prijs € 31,90)Deze aanbieding is strikt persoonlijk.Eenmalig per Stadspas. Niet geldig incombinatie met andere aanbiedingen.Kaartverkoop: aan de kassaAdres: Herwijk 10 Meer info: www.raceplanet.nlU kunt van deze aanbieding gebruik maken als er op uw Stadspas een groene stip staat.

Page 13: 2016-12-12 Amsterdam editie Noord

€ 1

13 Amsterdam | 12 december 2016

Hulp

Extra geld voor uw huurAanvragen Steeds vaker komen Amster-dammers in financiële problemen doordathun vaste lasten te hoog zijn. De gemeentegaat mensen met een laag inkomen daaromhelpen als zij een huurwoning hebben meteen relatief hoge huur.

Hebt u een laag inkomen, weinig geld eneen hoge huur? Dan kunt u misschienextra geld krijgen voor de huur in 2016.Hoeveel geld u voor 2016 terug kunt krij-gen is afhankelijk van de hoogte van dehuur, het aantal personen in het huis-

houden, het wel of niet ontvangen vanAOW en het aantal maanden dat u op uwhuidige adres woont.

Aanvragen tot 20 december 2016Amsterdammers die in een corporatie-woning wonen en van wie de gemeentevermoedt dat zij recht hebben op een te-gemoetkoming, hebben een aanvraagfor-mulier ontvangen. U kunt uw aanvraagtot 20 december 2016 indienen. Vul hetformulier dus snel in en stuur het terugnaar de gemeente. U krijgt voor 1 maart2017 bericht over uw aanvraag.

Hebt u geen brief ontvangen? Of huurt uvan een particuliere verhuurder, maardenkt u wel recht te hebben op extra geldvoor de huur? Ga dan voor alle voorwaar-den en het aanvraagformulier naarwww.amsterdam.nl/pakjekans en kijk bij‘Overgangsregeling passende huur’. Ofneem contact op via telefoonnummer020 252 6000. Dan krijgt u per post eenaanvraagformulier toegestuurd.

Afspraken voor 2017De overgangsregeling passende huur gaatover de huur voor 2016. Vanaf 2017 wordtde regeling door de Amsterdamse wo-ningcorporaties uitgevoerd. Hieroverheeft de gemeente afspraken gemaaktmet de Huurdersvereniging Amsterdamen de Amsterdamse woningcorporaties.

www.amsterdam.nl/pakjekans

Krijgt u extra geld voor de huur? Er zijn 5 eisen:

■ U had de afgelopen drie jaar een laag inkomen ■ U had op 1 juli 2016 weinig geld■ U en/of uw partner moet hoofdhuurder van de woning zijn ■ Uw huur moet hoger zijn dan:€ 586,68 per maand als u met één of twee mensen in huis woont € 628,76 per maand als u met drie of meer mensen in huis woont

■ Uw huur is lager dan € 710,68 per maand

U kunt uw aanvraag tot 20 december 2016 indienen

loop binnen met de stadspasStadspas

Wilt u weten waar u nog meer korting krijgt met uw Stadspas, kijk dan op www.amsterdam.nl/stadspasTelefoon: 020 252 6000 (8.30-17.00 uur).Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Wijzigingen voorbehouden.

Amsterdam Light Festival

De FilmHallen

In de nieuwste bioscoop van Amsterdam-West worden dagelijks de mooiste filmsvertoond in 9 mooie en sfeervolle filmzalen.Van de betere Hollywood- tot kleine Art-houseproducties: in de FilmHallen is voorjong en oud altijd iets te zien. In de maandjanuari mag u met uw stadspas eenmaalvoor € 1 naar een film naar keuze.

Geldig van: 1 tot en met 31 januariStadspasprijs: € 1 (normale prijs € 11)Kaartverkoop: aan de kassa

Reserveren: U kunt kosteloos reserverenop www.filmhallen.nl. Een reservering kuntu tot uiterlijk een half uur voor aanvangvan de film ophalen bij de kassa van deFilmHallen op vertoon van uw Stadspas.Adres: Hannie Dankbaarpassage 12 (in deHallen-Amsterdam)Meer info: www.filmhallen.nl of bel naar020 820 8122U kunt van deze aanbieding gebruikmaken als er op uw Stadspas een groene stip staat.

Donkere wintermaanden zijn in Amsterdam verleden tijd dankzij Amsterdam LightFestival. Tijdens dit jaarlijkse festival toveren hedendaagse, internationale lichtkun-stenaars Amsterdam om tot een ware lichtstad. Met uw Stadspas kunt u voor slechts€ 5 een rondvaart langs alle kunstobjecten maken. Let op! De rondvaart is uitsluitendmogelijk als u vooraf boekt.

Geldig: 9 tot en met 20 januari, LET OP: niet in de weekendenStadspasprijs: € 5 (normale prijs € 20)Reserveren: via www.amsterdamlightfestival.com/stadspasMeer info: www.amsterdamlightfestival.comU kunt van deze aanbieding gebruik maken als er op uw Stadspas een groene stip staat of blauwe ruit staat.

€ 5

Page 14: 2016-12-12 Amsterdam editie Noord

14 Amsterdam | 12 december 2016

Winteropvang

Gratis cursus

Preventie Mantelzorg

Warme nachten in koude maandenDak- en thuislozen De gemeente biedt netals vorig jaar van 1 december 2016 tot 1 april2017 winteropvang aan dak- en thuislozen.

Leren De overheid communiceert straks alleen nog maar per e-mail.Hoe kunt u de post dan nog lezen als u niet zo goed bent met compu-ters? De nieuwe cursus Digisterker van de OBA leert u alles over het di-gitale contact met de overheid. De cursus is helemaal gratis.

Donkere dagen December is een topmaand voor de middenstand. Deslagers en banketbakkers draaien overuren en ook de winkeliers waaru uw kerstcadeaus koopt maken zich op voor topdrukte, bijvoorbeeldtijdens de extra koopavonden. Maar er is nog een ‘beroepsgroep’ voorwie de feestdagen aantrekkelijk zijn.

Elke winter bereidt de gemeente zichsamen met de opvanginstellingen voorop de opvang van daklozen in de winter-periode. Deze winter vindt de opvangplaats in de voormalige Penitentiaire In-richting Havenstraat in stadsdeel Zuid.

De mensen die toegelaten worden tot dewinteropvang kunnen tussen 16.30 en22.00 uur bij de winteropvang naar bin-nen. Ze krijgen een bed, douche, warme

maaltijd en ontbijt. Overdag verlaten zijde opvang uiterlijk om 09.30 uur.

Voor mensen die het nodig hebben De winteropvang is bedoeld voor Am-sterdamse dak- en thuislozen. De GGDspreekt met de mensen die zich aanmel-den en bepaalt of mensen zelfredzaamzijn en toch zelf onderdak kunnen rege-len. Ook kijkt de GGD of mensen extrakwetsbaar zijn en misschien specialezorg nodig hebben. Dan gaan zij naar dereguliere opvang in de stad.

Dit is het derde jaar dat Amsterdam aan-eengesloten winteropvang biedt.

www.amsterdam.nl/dakloos

Word digitaal sterk

Tijden veranderen. Veel dingen wordenefficiënter, maar voor sommige mensenook lastiger. Vooral voor ouderen die nietzo goed met de computer overweg kun-nen. Dan kan het een hele klus zijn omzaken met de gemeente of de landelijkeoverheid te regelen. In de cursus Digi-sterker leert u onder meer hoe informatiete zoeken op websites van de overheid enhoe u digitale post kunt openen. Ook hetwerken met DigiD komt aan bod. De cur-sus is gratis en is bedoeld voor iedereen

die al een beetje met internet kan om-gaan. Deelnemers ontvangen na afloopeen certificaat.

De cursus wordt georganiseerd door deOpenbare Bibliotheek Amsterdam(OBA) in de vestigingen Oosterdoks-kade, De Banne, Reigersbos en Osdorp.Voor meer informatie en data kijkt u opwww.oba.nl/digisterker. U kunt zich ooktelefonisch inschrijven, via 020 5230900, of bij de balie van de bibliotheken.

Maak het inbrekers niet te makkelijk

Want het is vroeg donker en u bent opbezoek bij familie en vrienden. Inbrekerszeggen hun familiebezoek daarom graagaf om te proberen uw feestvreugde te be-derven. U kunt er met een aantal eenvou-dige maatregelen voor zorgen dat de kans

op een woninginbraak bij u thuis eenstuk kleiner wordt.

TipsZorg dat het lijkt alsof er iemand thuis is.Een tijdschakelaar, waardoor lampen au-tomatisch aangaan, is daar heel handigvoor. Buitenverlichting is net zo belang-rijk als binnenverlichting. Het is ook be-langrijk dat uw ramen en deuren goedgesloten zijn als u weg gaat.

Bel de politieNiet alleen bij levensgevaar, maar ook bijverdachte situaties kunt u 112 bellen. Bij-voorbeeld wanneer u in de woning vande buren, die niet thuis zijn, iets hoort ofziet.

www.amsterdam.nl/donkeredagentips

Dementie Mensen die voor eenpartner met dementie zorgen,hebben vaak te maken met ge-broken nachten omdat hun de-menterende naaste 's nachtsonrustig is en gaat dolen. Dooreen chronisch tekort aan slaapwordt de zorg wel heel erg zwaar.Markant, centrum voor mantel-zorg, zoekt vrijwilligers die denachtelijke zorg van mantelzor-gers af en toe kunnen overnemen.

‘De Nachtwacht' zoekt vrijwilligers

Vooral voor mantelzorgers van demente-renden is extra ondersteuning vaak nodigom de zorg vol te kunnen houden en ommogelijk te maken dat de dementerendepartner thuis kan blijven wonen. Hulpoverdag, zodat de mantelzorger bij kantanken, maar ook ’s nachts. Het project‘De Nachtwacht’ bestaat uit vrijwilligersdie ’s nachts de zorg overnemen, zodatde mantelzorger een keer goed kan door-slapen.

Vrijwilliger worden? Heeft u het hart op de juiste plaats, bentu betrokken, betrouwbaar en hebt u inle-vingsvermogen? Word dan vrijwilliger.Ervaring met dementie is fijn, maarwordt niet vereist. Voordat u wordt inge-zet krijgt u een goede training, en daarnabegeleiding, een vrijwilligersverzekeringen onkostenvergoeding. Wilt u zich aan-melden, of hebt u behoefte aan meer in-formatie, neem dan contact op metMarkant. Dat kan telefonisch via num-mer 020 886 88 00 of stuur een e-mailnaar [email protected]

www.markant.org

Page 15: 2016-12-12 Amsterdam editie Noord

15 Amsterdam | 12 december 2016

KerstbomenDe kerstbomen worden vanaf maandag 2januari veertien dagen lang apart ingeza-meld. U kunt uw kerstboom ook inleve-ren bij het Afvalpunt.

PapiercontainersTussen kerst en Nieuwjaar zijn de onder-grondse papiercontainers dicht. Op dins-dag 27 december worden deze afgeslotenen op maandag 2 januari weer geopend.

Afvalpunt Papaverweg Het Afvalpunt is gesloten op 26 decem-ber. Op zaterdag 24 en zaterdag 31 de-cember sluit het Afvalpunt een uureerder, om 16.00 uur.

Afvalinzameling rond feestdagenKort nieuws

Noord Op Tweede Kerstdag, maandag 26 de-cember, wordt geen grofvuil en huisvuil opge-haald. Dit wordt opgehaald op dinsdag 27december.

ColofonJaargang 3, nummer 11, 12 december 2016■ Amsterdam is een uitgave van de gemeente Amster-dam ■ Amstel 1 ■ Postbus 202, 1000 AE Amsterdam ■ E-mail: [email protected]■ Internet: www.amsterdam.nl ■ Telefoon: 14 020 (Ingesprektoon of geen toon? Bel 020 624 1111)■ Hoofdredactie: Djoe Lan Tan ■ Eindredactie: JeroenNan ■ Beeldredactie: Edwin van Eis ■ Coördinatie:Thea Bielsma ■ Fotografie, tenzij anders aangegeven:Edwin van Eis, Marjolijn Pokorny en Alphons Nieuwenhuis

Aan dit nummer werkten mee:Ingrid Breed, Thijs de Bruijn (Movement), Emmeke vander Laan en Fieke van Wengerden (eindredactie)

■ Vormgeving: Floppy Design (Amsterdam)■ Productie: Movement (Amsterdam)■ Druk: De Groot Drukkerij BV Goudriaan / KoninklijkeDrukkerij Vorrselmans BV Zundert ■ Verspreiding: DoorVerspreidingen ■Verspreiding vindt plaats van maan-dag t/m vrijdag ■ In deze krant staat informatie van degemeente Amsterdam ■De volgende editie van Amsterdam verschijnt op 30 januari ■De krant wordthuis aan huis verspreid, ook bij brievenbussen met eenJA-NEE of NEE-NEE sticker omdat het om overheidsinformatie gaat ■ Krant niet ontvangen? Als u voor maandag 12.00 uur (na de week van verspreiding) uw klacht doorgeeft, ontvangt u de krant op dinsdag via nabezorging ■ Klachten over de bezorging? Bel 020 261 2675 of [email protected]

StadsloketVoor burgerzaken, vergunningen, parkerenen meer.Buikslotermeerplein 2000 ma t/m vr: 08.00-18.00 uurTelefoon 14 020 (ma t/m vr 08.00-18.00 uur)www.amsterdam.nl/stadsloket

■ Afspraak maken:www.amsterdam.nl/afspraak (huwelijk,inzage documenten, voorbesprekenvergunning)

■ Digitale dienstverlening:www.amsterdam.nl/veelgevraagd

■ Bekendmakingen:www.amsterdam.nl/bekendmakingen

■ Nieuws gemeente Amsterdam:www.amsterdam.nl/actueel

Sociaal loketStadsdeelhuis tel. 020 255 2916■ Buikslotermeerplein 2000 ma, di, wo, do,

vr van 9.00-13.00■ Doras tel. 020 751 0610 ma t/m vr

9.00-16.30 uur■ Beverwijkstraat 9D ma, di, do en vr van

9.00-12.00 uur

■ Aldebaranplein 2C ma, di, do en vr van9.00-12.00 uur

■ Hagedoornplein 1B ma, di, do en vr van13.30-16.30 uur

■ Banne Buikslootlaan 135 ma, di, do, vr13.30-16.30 uur

[email protected] /www.amsterdam.nl/sociaalloket

Meldingen en hulpvragen■ Meldingen openbare ruimte: bel 14 020 of

ga naar www.amsterdam.nl/mor■ Meldingen horeca-overlast: bel 14 020

(24 uur per dag)■ Overlast te water: bel 0900 9394

(24 uur per dag)■ Veilig Thuis, voor advies of hulp:

bel 0800 2000■ Milieuklachten: bel 14 020■ Zorg en Woonoverlast: bel 020 255 2914

van 08.00 tot 18.00 uurInloopspreekuur ma, di, do vrij van 9.00 tot12.00 uur, Buikslotermeerplein 2000. U kunt ook een afspraak maken. E-mail:[email protected]

Stadsdeel Noord - contact en openingstijden

GrofvuilAfvalpunt Papaverweg, ingangStruisgrasstraatOpen:ma t/m za 8.00-17.00 uurGrofvuilherinnering ontvangen:www.noord.amsterdam.nl/grofvuilherinnering

Stadsdeel NoordBuikslotermeerplein 2000Postbus 37608, 1030 BB AmsterdamTelefoon 14 020Twitter: @noord020Facebook: www.facebook.com/[email protected]

Altijd op de hoogte zijn van hetAmsterdamse nieuws? Schrijf u in voor de nieuwsbrief opwww.amsterdam.nl/nieuwsbrief

Bent u een Amsterdamse ondernemer?Nieuwsbrief Dan wilt u ook weten wat

de gemeente Amsterdam voor u kan be-tekenen.

Zoekt u een bedrijfsruimte? Wilt uweten welke ondersteuning de gemeentebiedt aan startende ondernemers? Of watde belastingtarieven zijn? Hoe u uw afvalaanbiedt? Op de hoogte blijven van de

laatste ontwikkelingen? Hoe het staatmet verminderen van de lastendruk ofhet afschaffen van overbodige regels.Meer lezen over welke experimenten ervoor ondernemers zijn? U lees dit en nogmeer in de maandelijkse nieuwsbrief‘Ondernemen in Amsterdam’. Meld uhiervoor aan via www.amsterdam.nl/ondernemen

Gratis trouwen

Ja, ik wilDinsdag Vanaf januari 2017 kunt u bij alle Amsterdamse stadsloketten op dins-dagochtend gratis in het huwelijk treden of een geregistreerd partnerschap aan-gaan. Voorheen kon dat in de verschillende stadsdelen op verschillende dagen enmomenten. De gratis trouwmomenten zijn populair en daarom snel volgeboekt.U moet dan ook rekening houden met een wachtlijst.

Bij een gratis huwelijk duurt de ceremonietien minuten. Deze bestaat uit het formelegedeelte van een huwelijksvoltrekking.Hier kunnen maximaal 20 gasten bij aan-wezig zijn. De huwelijksvoltrekking iskort maar krachtig. Er is daarom geenruimte voor eigen inbreng zoals muziek ofeen persoonlijke toespraak. Sober dus,maar zonder kosten.

Afspraak makenU kunt telefonisch of online een afspraakmaken om langs te komen bij het stads-

loket. Een huwelijk moet altijd persoon-lijk op het stadsloket worden geregeld.Bij het loket vult u samen een ‘verklaringhuwelijk of partnerregistratie’ in. Tijdensde afspraak wordt samen met u eentrouwdatum vastgelegd. Omdat veelmensen gratis willen trouwen (een derdevan alle huwelijken wordt gratis geslo-ten) geldt er een wachtlijst.

Voor meer informatie en voor het makenvan een afspraak belt u naar 14 020. Ofkijk op www.amsterdam.nl/trouwen

Page 16: 2016-12-12 Amsterdam editie Noord

16 Amsterdam | 12 december 2016

Cultureel Noord

Noorderlichtjesavond

Iedereen, volwassenen en kinderen, isvan harte welkom om te komen, te her-denken en het graf op zijn ‘Noords’ teversieren voor de kerstdagen. In de aulakunt u zelf een naam of tekstregel toe-voegen aan het interactieve videoprojectDe Kus van beeldend kunstenaar Mar-greet Kramer. Ook kunt u een van thuismeegebrachte foto van een dierbare in deNoorderlichtjesboom hangen.U bent van harte welkom tussen 16.00 en20.00 uur aan de Buikslotermeerdijk 83.

PraktischKom met het openbaar vervoer of op defiets, er is geen parkeerruimte. Het is ver-standig een zaklamp mee te nemen als uop grafbezoek wilt gaan. Neem gezel-schap mee als u slecht ter been bent.

Hebt u vragen?Bel op werkdagen tussen 9.00 en 12.00uur naar De Nieuwe Noorder, telefoon020 2529 800.www.denieuwenoorder.nl

Meer activiteiten

Body Betrays ItselfT/m 15 januari do/vr 11.00-18.00 uur,za/zo 12.00-18.00 uur, Nieuw Dakota. Tweejaar na haar vermissing toont Nieuw Dakotahet indrukwekkende werk van kunstenaarDanaë Moons. In de maanden voor haar ver-missing bereidde zij zich voor op haar eerstesolotentoonstelling. Die wordt nu alsnog ge-realiseerd. www.nieuwdakota.com

Oud & Nieuw

Zaterdag 31 december 18.00-03.00 uur.Pllek doet tijdens Oud & Nieuw lekker ge-woon. Eten & drinken terwijl een dj toffeplaten draait, om vervolgens alle tafels enstoelen aan de kant te schuiven en voor nop-pes te dansen tot in de nacht. Om 12.00 uursamen aftellen en het nieuwe jaar feestelijkinluiden met oliebollen. Buiten knalt hetvuurwerk, binnen dansen onder de grotediscobal. Gratis. www.pllek.nl

4e kerstdag-diner

Woensdag 28 december 16.00 uur, De Ark,Banne Buikslootlaan 63c. Gooi de restjes nietweg, maar neem ze mee! Een hartige taart,salade, een restje van het kerstdiner. Samenmet verschillende mensen uit Noord makenwe er een bonte maaltijd van. Mooie ont-moetingen, lekker eten, livemuziek, verha-lenverteller, lekker borrelen, zoiets.Meer info: [email protected]

Kerstbrunch OBA Banne

Donderdag 22 december 10.00-12.00 uur,OBA Banne. Kerstbrunch voor alle deelne-mers van Ouderen in de Wijk. Verhalenver-teller Sahand Sahebdivani sluit het jaar af.Hij heeft een bijzonder verteltalent en inspi-reert ook jong en oud om hun verhaal te ver-tellen. Deelname gratis, reserveren nodig.Voor meer informatie bel 020 631 4132 ofmail [email protected] www.oba.nl

Do It Yourself Cafe Iedere donderdag vanaf 19.30 uur DIY

Knutselcafe voor volwassenen in de GelePomp. Ook nog een klusproject in de kastliggen waar u nooit aan toe komt, of komt uniet verder met de mechaniek van uw rug-krabber? Onder genot van een drankje enyoutube filmpjes, zoeken we het samen uit.Samenwerken in het thema, of gewoon eeneigen knutselproject starten. Alles kan. www.degelepomp.nl

Kerstfeest in de Jordaan14 t/m 30 december Zonnehuis. Johnny

Jordaan, Tante Leen en Willy Alberti blikkenvanuit de hemel met veel plezier terug op demooie en gezellige kerstdagen in de Jordaan.In deze onvervalste kerstshow wordt hetsentiment niet geschuwd. De voorstelling iseen feest der herkenning door de Amster-damse succesnummers en diverse kerstlie-deren die voorbijkomen. Tickets vanaf € 13,50. www.zonnehuis-amsterdam.nl

ADM, Kromhout en DrakaTot eind maart do t/m zo 13.00-17.00 uur,Museum Amsterdam Noord. Tentoonstel-ling ‘Verdwenen industrie deel 1’. Centraalstaan drie grote Noordse bedrijven die vanafhet begin van de vorige eeuw het beeld aanhet Noordse IJ bepaalden: de ADM, Krom-hout en DRAKA. De expositie toont eendeel van het DRAKA-archief.www.museumamsterdamnoord.nl

Herdenken Op begraafplaats De NieuweNoorder is op woensdag 14 december tussen16.00 en 20.00 uur een bijzondere herden-kingsavond voor nabestaanden. Honderdenkaarsjes, muziek en warme dranken brengenlicht in ieders hart.

Villa Verdraaid Zondag 18 december 11.00 uur, Buiksloter-kerk. Welkom in de magische wereld vanVilla Verdraaid! Waar hoeden vliegen, tafelsdansen en de vlucht van kegels op ieder mo-ment op stop kan worden gezet. Deze vro-lijke kindervoorstelling brengt theater encircus samen. Entree € 9,50 volwassenen / € 6,50 kind www.buiksloterkerk.nl

Lichtjesavond met muziek | Foto Edwin Butter