2014 in Beweging 3.0

13
Beweging 3.0 is actief op het gebied van zorg, wonen en welzijn in de regio Eemland (Amersfoort, Baarn, Bunschoten-Spakenburg, Eemnes, Hoeve- laken, Leusden, Nijkerk, Soest, Woudenberg). Ruim 2.500 medewerkers en 2.000 vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor onze klanten. In de thuiszorg, verzorgingshuis- en verpleeghuiszorg, revalidatiezorg, dagcentra, maat- schappelijke zorg, dienstverlening en welzijnswerk (WELZIN) en particuliere diensten en producten (Leef3.nu). Beweging 3.0 wil blijven voldoen aan de vragen en wensen van klanten en opdrachtgevers als het gaat om leven, wonen, ontmoeten, zorg en verple- ging. De wijzigingen in de veranderende markt vragen van Beweging 3.0 hierop te anticiperen met passende zorg en diensten. Het vraagt om vol- doende verander- en verbetervermogen in de organisatie. Om beter met de dienstverlening aan te sluiten op de behoeften van de individuele klanten en veranderingen in de wet- en regelgeving maken we de komende jaren een omslag van een organisatie waar het accent ligt op aanbieden naar een organisatie waar het accent ligt op het faciliteren van (woon-)zorg. Het leven van mensen zo aangenaam mogelijk maken, dat is het doel van Beweging 3.0. Dat iemand kan wonen, maar ook werken, zoals hij/zij dat wil. Dit realiseren we door kwalitatieve en betaalbare onder- steuning en zorg te leveren die zo goed mogelijk aansluit bij die individuele vraag. Om de veranderingen in het primaire proces goed te ondersteunen worden ook de ondersteunende diensten anders georganiseerd. De invoering hiervan is in 2014 gestart. Om dit te bereiken werken we vanuit drie strategische routes: Samen werkt beter dan alleen Groeien door leren Vooruit door vernieuwing In dit jaarverslag komen bovenstaande routes terug en is te zien welke wegen hiervoor al zijn ingeslagen in 2014. De bedoeling 2014 in Beweging 3. 0 1 > Inleiding > Tot slot 1. Van Huis naar Thuis 2. Revalidatiezorg MMC 3. Beweging 3.0 en Welzin 4. Inzet behandelaars Eerste lijn 1. Thema gesprekken 2. Besturingsmodel kleinschalige teams 3. Online leren en delen Samen werkt beter Groeien door leren 1. Nieuwe zorg en diensten 2. Inzet zorgtechnologie 3. Woonzorgcentrum de Pol Vooruit door vernieuwing

Transcript of 2014 in Beweging 3.0

Page 1: 2014 in Beweging 3.0

Beweging 3.0 is actief op het gebied van zorg, wonen en welzijn in de regio Eemland (Amersfoort, Baarn, Bunschoten-Spakenburg, Eemnes, Hoeve-laken, Leusden, Nijkerk, Soest, Woudenberg). Ruim 2.500 medewerkers en 2.000 vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor onze klanten. In de thuiszorg, verzorgingshuis- en verpleeghuiszorg, revalidatiezorg, dagcentra, maat-schappelijke zorg, dienstverlening en welzijnswerk (WELZIN) en particuliere diensten en producten (Leef3.nu).

Beweging 3.0 wil blijven voldoen aan de vragen en wensen van klanten en opdrachtgevers als het gaat om leven, wonen, ontmoeten, zorg en verple-ging. De wijzigingen in de veranderende markt vragen van Beweging 3.0 hierop te anticiperen met passende zorg en diensten. Het vraagt om vol-doende verander- en verbetervermogen in de organisatie.

Om beter met de dienstverlening aan te sluiten op de behoeften van de individuele klanten en veranderingen in de wet- en regelgeving maken we de komende jaren een omslag van een organisatie waar het accent ligt op aanbieden naar een organisatie waar het accent ligt op het faciliteren van (woon-)zorg. Het leven van mensen zo aangenaam mogelijk maken, dat is het doel van Beweging 3.0. Dat iemand kan wonen, maar ook werken, zoals hij/zij dat wil. Dit realiseren we door kwalitatieve en betaalbare onder-steuning en zorg te leveren die zo goed mogelijk aansluit bij die individuele vraag. Om de veranderingen in het primaire proces goed te ondersteunen worden ook de ondersteunende diensten anders georganiseerd. De invoering hiervan is in 2014 gestart.

Om dit te bereiken werken we vanuit drie strategische routes: • Samen werkt beter dan alleen• Groeien door leren • Vooruit door vernieuwing

In dit jaarverslag komen bovenstaande routes terug en is te zien welke wegen hiervoor al zijn ingeslagen in 2014.

De bedoeling

2014 in Beweging 3.0

1 >

Inleiding >

Tot slot

1. Van Huis naar Thuis

2. Revalidatiezorg MMC

3. Beweging 3.0 en Welzin

4. Inzet behandelaars Eerste lijn

1. Thema gesprekken

2. Besturingsmodel kleinschalige teams

3. Online leren en delen

Samen werkt beter

Groeien door leren

1. Nieuwe zorg en diensten

2. Inzet zorgtechnologie

3. Woonzorgcentrum de Pol

Vooruit door vernieuwing

Page 2: 2014 in Beweging 3.0

Samenwerken: het leven van klanten zo aangenaam mogelijk maken kun je niet alleen. Daar heb je anderen voor nodig, zowel buiten Beweging 3.0 als er binnen, om samen naar het beoogde resultaat toe te werken. Hieronder 3 voorbeelden van samenwerken voor Beweging 3.0

1. Van Huis naar Thuis

Met het project ‘van Huis naar Thuis’ [vHnT] is het gelukt verbetering van klantwaardering en zorginhoudelijke kwaliteit door te voeren. Beweging 3.0 heeft in anderhalf jaar tijd een onomkeerbare verandering gerealiseerd. Het traditioneel georganiseerd verpleeghuis, met circa 30 bewoners per afdeling, heeft plaatsgemaakt voor een ver zameling van kleinschalige woongroepen met 8 tot 10 bewoners en een vast team van medewerkers. Bewoners en hun familie krijgen de ruimte om zoveel mogelijk te bepalen hoe zij willen leven.

In ruim een jaar tijd zijn in 3 verpleeghuizen 41 woongroepen gestart volgens de visie van vHnT; van grootschalig verzorgen naar kleinschalig wonen. Bij deze locaties zijn resultaten zichtbaar. Bewoners, familie, vrijwilligers en woonbegeleiders omarmen de nieuwe manier van werken. Eigen regie van bewoners wordt bijvoorbeeld nog meer gestimuleerd door te experimenteren met het woongroepgebonden budget. De woongroep krijgt inzicht in het, op basis van de indicaties, beschikbare budget en kan daarin gezamenlijke keuzes maken. Eventueel aangevuld met private middelen van klanten en hun naasten. Van elke euro inkomsten wordt een groter deel besteed aan de directe ondersteuning van de bewoners. Dat onderstreept de aandacht voor de bewoner.

Cliëntenraden, ondernemingsraad, woonbegeleiders en andere mede-werkers zijn unaniem van mening dat vHnT een grote verbetering is. De waarde van kleinschaligheid wordt gezien en gewaardeerd. Er mag meer en er moet minder van de organisatie. Elke dag wordt de vraag gesteld: heb ik mij vandaag maximaal kunnen richten op de behoef-te van de bewoner? En de drive tot verbeteren is nog steeds groot. Een woonbegeleider: “We hebben de top van ons kunnen nog niet bereikt!”

Een dochter van een bewoner omschrijft het als volgt: “Mijn moeder is veel meer ontspannen. Er is veel meer rust.” Een andere bewo-ner: “Ik ruik weer de geur van het koken, daar krijg ik trek van.” Men ervaart nu de ruimte om écht op zoek te gaan naar de behoefte van de bewoner. Medewerkers geven ook aan dat het werk daardoor leuker is geworden.

Samen werkt beter

2014 in Beweging 3.0

< 2 >

Tot slot

Inleiding

Samen werkt beter

1. Van Huis naar Thuis

2. Revalidatiezorg MMC

3. Beweging 3.0 en Welzin

4. Inzet behandelaars Eerste lijn

Samen werkt beter

Groeien door leren

Vooruit door vernieuwing

1. Thema gesprekken

2. Besturingsmodel kleinschalige teams

3. Online leren en delen

1. Nieuwe zorg en diensten

2. Inzet zorgtechnologie

3. Woonzorgcentrum de Pol

Page 3: 2014 in Beweging 3.0

Inleiding

2. Samenwerking Meander Medisch Centrum

De geriatrische revalidatiezorg (GRZ) biedt tijdelijke zorg en behandeling aan ouderen, met als doel een optimaal herstel en/of beperking van functieverlies. Dit als gevolg van een aandoening, ziekte of medische ingreep, waarbij het verblijf van de klant buiten de eigen woonsituatie zo veel mogelijk wordt beperkt. Goede revalidatiezorg vraagt dan ook professionele samenwerking in een netwerk rondom de klant. Over de grenzen van functies en organisaties heen kijken en daarbij gebruik maken van elkaars expertise. Met als doel het herstel van de zelfzorg, in afstemming met de wensen en mogelijkheden van de klant en zijn/haar netwerk. Door elkaar te kennen, expertises te verbinden en samen te werken, zijn professionals in staat om echt kwaliteit te leveren.

Een goed voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen het Meander Medisch Centrum (MMC) en Beweging 3.0. Het MMC krijgt in de toekomst steeds meer te maken met hoog complexe zorg vraagstukken. Beweging 3.0 levert hoogwaardige Geriatrische Revalidatie Zorg (GRZ) en complexe herstelzorg dicht bij het ziekenhuis en heeft een organisatie achter zich die zowel in de thuiszorg als in de intramurale voorziening zorg kan leveren. Dit alles bood vele mogelijkheden tot samenwerking.

Op dit moment is er een revalidatieafdeling van Beweging 3.0 gehuisvest in het MMC en wordt er gekeken naar verdere invulling van de visie en de samenwerking.

Ontwikkelingen binnen de Geriatrische Revalidatie Zorg:• Transmuraal netwerk (begeleiding van de klant en diens netwerk

over het zorgpad heen)• Terugkeer naar eigen woning of aangepaste vorm van

zelfstandig wonen• Aandacht nodig voor het acceptatieproces van de klant en van zijn/

haar omgeving• Vroegtijdig behandelen vóór de interventie

2014 in Beweging 3.0

< 3 >

Tot slot

Inleiding

1. Van Huis naar Thuis

2. Revalidatiezorg MMC

3. Beweging 3.0 en Welzin

4. Inzet behandelaars Eerste lijn

Samen werkt beter

Groeien door leren

Vooruit door vernieuwing

1. Thema gesprekken

2. Besturingsmodel kleinschalige teams

3. Online leren en delen

1. Nieuwe zorg en diensten

2. Inzet zorgtechnologie

3. Woonzorgcentrum de Pol

Page 4: 2014 in Beweging 3.0

3. Samenwerking Beweging 3.0 en WELZIN

Informele inzetBij Beweging 3.0 en WELZIN zijn circa 2000 vrijwilligers actief. Ze zetten zich op veel verschillende manieren in. Van het traditionele koffieschenken in een woonzorgcentrum tot het inspringen bij conflicten tussen buren bij Buurtbemiddeling. Wat ze delen is dat ze zich met plezier en passie inzetten en erkenning en waardering voor hun inzet verdienen.

Hoewel er op het eerste gezicht weinig raakvlakken lijken te zijn, begint de verbinding te groeien. Zo nodigt de woonzorglocatie in Randenbroek niet alleen de eigen vrijwilligers, maar ook die van de Burenhulpdienst in de wijk uit voor een scholingsavond over dementie. Zo kan het ook gebeuren dat een vrijwilliger die toe is aan een nieuwe uitdaging vanuit een verpleeghuis van Beweging 3.0 bij WELZIN in de wijk actief wordt. Of precies andersom.

Een andere manier van verbinden ontstond toen de klanten van de Thuiszorg ondersteuning nodig hadden bij het installeren en gebruiken van de nieuwe Beeldbellen App. Vrijwilligers van WELZIN die normaal gesproken computercursussen geven, sprongen op de fiets en bezochten alle klanten van de Thuiszorg die deze extra hulp nodig hadden. Een succesvolle samenwerking die voor zowel de klanten als de vrijwilligers een leuke ervaring was.

DagbestedingBeweging 3.0 en WELZIN hebben de krachten gebundeld op het gebied van dagbesteding en ontmoeting; onderdeel van Wijk en Participatie. In 2014 is een start gemaakt met het vervlechten van het aanbod van Ontmoeting en dagbesteding voor het project Wijk en Participatie (WEP). Een project waarbij kwetsbare doelgroepen, zoals mensen met een psychiatrische achtergrond, met Niet aangeboren Hersenletsel (NaH) en kwetsbare of licht dementerende ouderen de mogelijkheid krijgen aan een nieuwe vorm van dagbesteding deel te nemen wanneer zij geen indicatie hebben.

Hoewel pas in 2014 is gestart met de vervlechting, zijn de eerste serieuze stappen al gezet. Er zijn 3 gezamenlijke ontmoetingsgroepen gestart in Nieuwland, Hoogland en Liendert. In Nieuwland wordt ‘Ontmoeting’ van WEP uitgevoerd in samenwerking met dagbesteding. Naast vrijwillige inzet is gebleken dat de aanwezigheid van een begeleidende beroepskracht belangrijk blijft voor de kwaliteit en continuïteit van de dienstverlening.

2014 in Beweging 3.0

< 4 >

Tot slot

Inleiding

1. Van Huis naar Thuis

2. Revalidatiezorg MMC

3. Beweging 3.0 en Welzin

4. Inzet behandelaars Eerste lijn

Samen werkt beter

Groeien door leren

Vooruit door vernieuwing

1. Thema gesprekken

2. Besturingsmodel kleinschalige teams

3. Online leren en delen

1. Nieuwe zorg en diensten

2. Inzet zorgtechnologie

3. Woonzorgcentrum de Pol

Page 5: 2014 in Beweging 3.0

4. Inzet behandelaars in Eerste lijn

Het aantal ouderen dat zelfstandig thuis woont neemt sterk toe. Ruim een kwart van die ouderen is kwetsbaar. Zij hebben een hogere kans op ziekte, opname en overlijden. Beweging 3.0 zet haar expertise in om de huisarts bij de zorg voor die groep te ondersteunen.

• De Specialisten Ouderenzorg werken samen met de huisartsen in de regio binnen het programma monitoring en screening van kwetsbare ouderen.

• De behandelaren en verpleegkundigen in de 1e lijn vormen een netwerk rondom de huisarts, gericht op het ontzorgen van de huisarts en in samenhang inzetten van gespecialiseerde kennis, met als doel kwetsbare ouderen zo lang mogelijk prettig en veilig thuis te laten wonen. De Specialisten Ouderengeneeskunde voeren op verzoek van de huisarts consulten uit bij ouderen thuis.

Bij de evaluatie van de samenwerking werd door huisartsen aangegeven dat zij een grote meerwaarde ervaren in • de betrokkenheid van de wijkverpleegkundige, als hun ogen en oren bij de

patiënten thuis,• de aanvullende expertise van de specialist ouderenzorg, waardoor

escalatie en opname voorkomen worden.

Samenwerking vindt plaats op vele vlakken en kan op vele manieren. Bijvoorbeeld tussen collega’s, tussen instanties en op verschillende locaties. In 2015 worden de huidige lijnen doorgezet en zullen er door ervaringen en inzichten ook nieuwe kansen worden gezien voor samenwerking.

2014 in Beweging 3.0

< 5 >

Tot slot

Inleiding

1. Van Huis naar Thuis

2. Revalidatiezorg MMC

3. Beweging 3.0 en Welzin

4. Inzet behandelaars Eerste lijn

Samen werkt beter

Groeien door leren

Vooruit door vernieuwing

1. Thema gesprekken

2. Besturingsmodel kleinschalige teams

3. Online leren en delen

1. Nieuwe zorg en diensten

2. Inzet zorgtechnologie

3. Woonzorgcentrum de Pol

Page 6: 2014 in Beweging 3.0

Groeien door leren

Groeien door leren: om op een effectieve manier invulling te blijven geven aan de leefvraag is het van belang altijd nieuwsgierig te blijven naar hoe het beter kan. Dit vertrekt vanuit leren waarderen wat er is, wat medewerkers en hun collega’s kunnen. En vanuit daar door te groeien en te leren; als medewerker, als team en als organisatie. In 2014 is Beweging 3.0 hier op verschillende niveaus mee aan de slag gegaan.

1. Themagesprekken; Een laagdrempelige manier om achter de leefvraag te komen

Themagesprekken hebben als doel achter de wens van de klant of bewoner te komen (korte termijn) en tegelijkertijd te leren echt te luisteren naar de klant (lange termijn). Hierdoor kunnen Beweging 3.0, Leef3. nu en WELZIN diensten en producten op maat aanbieden, gericht op de klantvraag. Daarbij leren medewerkers tijdens de gesprekken op een andere manier te luisteren naar de klant en kunnen zij dit meenemen in hun dagelijkse werk. Dat zorgt ervoor dat ze continu de leefvraag van de klant in gedachten hebben. Er zijn al een groot aantal themagesprekken gevoerd, waar zowel medewerkers als klanten positief op terugkijken.

De gesprekken vonden plaats in serviceappartementen, binnen de thuiszorg en in de woonzorgcentra. Bewoners en klanten zijn blij met de aandacht en medewerkers vinden het leuk om met klanten en nieuwe collega’s in contact te komen. Overal zijn dezelfde positieve ervaringen en diezelfde verwachting is er voor 2015, het jaar waarin we als doel hebben gesteld meer gesprekken te houden in appartementencomplexen.

“Hoe implementeren we de themagesprekken verder en vooral, hoe krijgen we medewerkers enthousiast om deel te nemen? Dat is de vraag voor komend jaar.”, vertelt Hanna, woonconsulent. “Het is mooi om te zien hoe de klanten zich gehoord voelen, maar ook hoe medewerkers leren dat het gaat om kleine, vaak niet-afgesproken zaken. Dat willen we iedereen laten zien en meemaken.”

2014 in Beweging 3.0

< 6 >

Tot slot

Inleiding

1. Thema gesprekken

2. Besturingsmodel kleinschalige teams

3. Online leren en delen

Groeien door leren

Samen werkt beter

Vooruit door vernieuwing

1. Van Huis naar Thuis

2. Revalidatiezorg MMC

3. Beweging 3.0 en Welzin

4. Inzet behandelaars Eerste lijn

1. Nieuwe zorg en diensten

2. Inzet zorgtechnologie

3. Woonzorgcentrum de Pol

Page 7: 2014 in Beweging 3.0

2. Besturingsmodel voor kleinschalige teams

Om als team succesvol te kunnen zijn, is het van belang inzicht te hebben in de klant, welke vragen er zijn, hoe hier naar gehandeld kan worden en wat daarvan de resultaten zijn. Beweging 3.0 heeft een model ontwikkeld voor de sturing en ondersteuning van resultaatgerichte teams, genaamd TOP/TOR, TeamOntwikkelPlan en TeamOntwikkelRuimte. Hierbij staat altijd de vraag van de klant centraal.

Het TOP model biedt op inhoudelijke onderdelen de kaders voor de basisvereisten op het gebied van kwaliteit, veiligheid, bedrijfsvoering en samenwerking. Hierdoor zijn teams in staat aan de hand van de resultaten en de eigen ambities op die onderdelen gezamenlijke doelen te stellen. Daarnaast biedt het model inzicht in de ontwikkelmogelijkheden van het team, dat nodig is om als team de doelen zo succesvol mogelijk te kunnen behalen.

Uit onderzoek is gebleken dat teams die de activiteiten ‘toekomst creëren, organiseren, dialoog voeren en reflecteren’ binnen hun team voldoende en in een goede balans aanwezig hebben, succesvoller zijn dan teams die dat niet hebben. Door het TOR model ontstaat er maximale ontwikkelruimte en daarme ruimte om aan de te behalen doelen te werken. Het TOP/TOR model is in verschillende teams succesvol geïntroduceerd. Op basis van alle ervaringen wordt de methodiek verder verfijnd en aangevuld met de randvoorwaarden en middelen om tot volledige implementatie over te gaan.

Werking TOR model – een voorbeeldEen team wil werken aan een betere communicatie met de familie van een klant. Ze doen dit aan de hand van de vier bovengenoemde activiteiten. 1. Zij gaan het gesprek aan met de families over hoe ze

communicatie in de toekomst zien. 2. Ze formuleren aan de hand daarvan met elkaar een concreet doel,

in dit geval het opstellen van een nieuwsbrief. Ze organiseren dat door een schema op te stellen wie wanneer de nieuwsbrief opstelt en wie voor verspreiding zorgt.

3. Ze bespreken de onderwerpen in het teamoverleg waar meteen de vorige nieuwsbrief wordt geëvalueerd.

4. Na een half jaar plannen ze een bespreking met de familie om te vragen hoe dat bevalt.

2014 in Beweging 3.0

< 7 >

Tot slot

Inleiding

1. Thema gesprekken

2. Besturingsmodel kleinschalige teams

3. Online leren en delen

Groeien door leren

Samen werkt beter

Vooruit door vernieuwing

1. Van Huis naar Thuis

2. Revalidatiezorg MMC

3. Beweging 3.0 en Welzin

4. Inzet behandelaars Eerste lijn

1. Nieuwe zorg en diensten

2. Inzet zorgtechnologie

3. Woonzorgcentrum de Pol

Page 8: 2014 in Beweging 3.0

3. Online leren van elkaar en ervaringen delen

Medio 2014 is het platform voor leren en ontwikkelen Leren Online live gegaan. Via dit kanaal kunnen medewerkers zien welke scholingen (zowel klassikaal als digitaal) er worden aangeboden en kunnen medewerkers zich hiervoor inschrijven en bouwen aan hun portfolio.

‘Andere handen’ is een online community en onderdeel van het platform Leren Online, via de community Andere Handen kunnen medewerkers met elkaar in contact komen. Ze kunnen ervaringen, deskundigheid en expertise delen, elkaar vragen stellen en om feedback vragen.

Medewerkers weten dit kanaal steeds beter en meer te vinden. Hierdoor vindt er een effectiviteitsslag plaats in het organiseren van bijeenkomsten, omdat men elkaar digitaal al heeft gevonden. Ook het emailgebruik vermindert doordat onderwerpen in specifieke groepen gedeeld worden op de community. Naast Beweging 3.0 maken ook andere organisaties gebruik van dit middel waardoor de kennis en deskundigheid die ook in andere organisaties aanwezig is makkelijk bereikbaar en toegankelijk is. Inmiddels zijn er 1.000 medewerkers van Beweging 3.0 lid van de community.

Er valt veel (online) van elkaar te leren. Er is ruimte voor dialoog, het delen van kennis en om jezelf te sturen op de resultaten die je wilt behalen. In 2015 wordt er gewerkt aan een digitaal platform die al deze facetten samenbrengt en ‘Groeien door Leren’ blijft ondersteunen.

2014 in Beweging 3.0

< 8 >

Tot slot

Inleiding

1. Thema gesprekken

2. Besturingsmodel kleinschalige teams

3. Online leren en delen

Groeien door leren

Samen werkt beter

Vooruit door vernieuwing

1. Van Huis naar Thuis

2. Revalidatiezorg MMC

3. Beweging 3.0 en Welzin

4. Inzet behandelaars Eerste lijn

1. Nieuwe zorg en diensten

2. Inzet zorgtechnologie

3. Woonzorgcentrum de Pol

Page 9: 2014 in Beweging 3.0

Vooruit door vernieuwing: om als organisatie aan te blijven sluiten bij de steeds veranderende omgeving (leefvraag, technische ontwikkelingen, samenwerkingspartners) is het belangrijk zelf ook te blijven vernieuwen. Door te kijken hoe het bestaande beter en slimmer kan. Maar ook door nieuwe verbindingen aan te gaan en te blijven innoveren.

1. Nieuwe zorg & diensten

Mensen willen zelf keuzes maken in hoe zij willen leven, wonen en ontmoeten. Ook als zij een zorg- of hulpvraag hebben. Beweging 3.0 wil een diversiteit aan verschillende dienst-, zorg- en woonverleningsconcepten bieden, passend bij de leefvraag. Ouderen willen zo lang mogelijk thuis wonen. We realiseren ons dat het niet meer vanzelfsprekend is dat ouderen naar locaties van Beweging 3.0 komen. We zullen daarom zorg en diensten meer naar mensen toebrengen en dienstverleningsconcepten ontwikkelen voor wooncomplexen waar veel ouderen wonen (met of zonder hulpvraag).

Leef3.nu biedt individuele en collectieve arrangementen voor ouderen die thuis wonen. Zo is in opdracht van de vereniging van eigenaren en huurdersvereniging van Residence Souveraine in Soest een dienstver-leningsconcept ontwikkeld. Een deel van de diensten is een collectief arrangement dat door alle bewoners afgenomen wordt en voorziet vooral in veiligheid (slaapdienst en personenalarmering) en ontmoeten (activiteiten). Daarnaast nemen bewoners individueel diensten af, zoals bijvoorbeeld een boodschappenservice of een maaltijd aan huis. Hiermee creëren we nieuwe vormen van wonen met zorg en diensten, waardoor mensen niet meer hoeven te verhuizen als zij meer ondersteuning wensen. De diensten die Beweging 3.0 aanbiedt onder het label ‘Leef3.nu’ passen in de ont-wikkeling van scheiden van wonen en zorg en langer thuis wonen, waarbij mensen uit eigen portemonnee voor deze diensten betalen.

Voor mensen met dementie, waarbij thuis wonen niet meer gaat, willen we ook meer keuzemogelijkheden bieden. Zo bieden wij sinds eind 2014 de zorg op Zorgerf Buiten-Verblijf in Putten. Een nieuw initiatief in het buiten-gebied van Putten met kleinschalig wonen voor ouderen met dementie in een vakantieachtige setting, waar het buitenleven centraal staat.

Vooruit door vernieuwing

2014 in Beweging 3.0

< 9 >

Tot slot

Inleiding

1. Nieuwe zorg en diensten

2. Inzet zorgtechnologie

3. Woonzorgcentrum de Pol

Vooruit door vernieuwing

Samen werkt beter

Groeien door leren

1. Van Huis naar Thuis

2. Revalidatiezorg MMC

3. Beweging 3.0 en Welzin

4. Inzet behandelaars Eerste lijn

1. Thema gesprekken

2. Besturingsmodel kleinschalige teams

3. Online leren en delen

Page 10: 2014 in Beweging 3.0

2. Inzet zorgtechnologie

Beweging 3.0 heeft het afgelopen jaar geïnvesteerd in verschillende digitale diensten. Een ontwikkeling die de komende jaren wordt voortgezet om aan te blijven sluiten bij de veranderende samenleving en zorg.

Wat: Beeldzorg Wat kun je er mee? Via beeld contact hebben met klanten en beeldzorg verlenenWat zijn de ontwikkelingen? In 2014 vond er in Soest een pilot plaats waar het reguliere wijkteam contact legde met de klant via beeld, in plaats van het centrale team in Leusden. Aan de hand van deze pilot zijn er actiepunten opgesteld en uitgevoerd om beeldzorg te borgen in het zorgproces.

Enkele resultaten: • Verbetering van de ICT-infrastructuur (aanleg of optimaliseren draadloos

netwerk) op de thuiszorgteamlocaties om storingen te beperken.• Scholingsmodule beeldzorg voor thuiszorgteams, waarvoor een lesplan

is opgesteld.• 80 klanten die aangesloten zijn op beeldzorg en dit waarderen met een

rapportcijfer 7,9.• Bezoek van Hare Majesteit Koningin Maxima op 19 mei 2014 bij

een klant van Beweging 3.0, die mede dankzij beeldzorg en de medicijndispenser thuis kan blijven wonen.

Wat: MedicijndispenserWat kun je er mee? De medicijndispenser (de Medido) herinnert klanten aan het innemen van hun medicatieWat zijn de ontwikkelingen? In 2013 is het project ‘medicatiebegeleiding via de Medido’ gestart bij een aantal wijkteams in Soest, Leusden en Amersfoort. Aan de hand van deze pilot zijn actiepunten opgesteld en uitgevoerd om de medicijndispenser te borgen in het zorgproces.

Enkele resultaten:• Vermindering van het aantal storingen van het apparaat• Meer aandacht voor instructie en scholing van medewerker, door een

scholingsmodule medicijndispenser.• 40 klanten die aangesloten zijn op de medicijndispenser en dit

waarderen met een rapportcijfer 6,9.• Afspraken met 19 apothekers in de regio Eemland, voor de uitgifte van

de dispenser.

E-health: ontwikkelen van digitale diensten en ondersteuning die de eigen regie en zelf- en samenredzaamheid van zorgvragers en hun sociale netwerk versterken.

2014 in Beweging 3.0

Lees verder>

< 10 >

Tot slot

Inleiding

1. Nieuwe zorg en diensten

2. Inzet zorgtechnologie

3. Woonzorgcentrum de Pol

Vooruit door vernieuwing

Samen werkt beter

Groeien door leren

1. Van Huis naar Thuis

2. Revalidatiezorg MMC

3. Beweging 3.0 en Welzin

4. Inzet behandelaars Eerste lijn

1. Thema gesprekken

2. Besturingsmodel kleinschalige teams

3. Online leren en delen

Page 11: 2014 in Beweging 3.0

Wat: SamzoWat kun je er mee? Online platform ter ondersteuning van de samenwerking tussen zorgmedewerkers, mantelzorgers en het sociale netwerk rondom de klantWat zijn de ontwikkelingen? De pilot met Samzo is inmiddels afgerond. Beweging 3.0 doet met Samzo mee met het programma In voor Mantelzorg. In voor Mantelzorg is bedoeld voor zorgorganisaties die willen werken aan een goede ondersteuning van mantelzorgers en een geode samenwerking tussen beroepskrachten en mantelzorgers. In voor Mantelzorg biedt zorgorganisaties innovatietrajecten op maat en verspreidt de hierin ontwikkelde kennis. Innovatie en implementatie staan centraal. De uitvoering is in handen van Vilans en Movisie. Het ministerie van VWS financier het programma.

2014 in Beweging 3.0

< 11 >

Tot slot

Inleiding

1. Nieuwe zorg en diensten

2. Inzet zorgtechnologie

3. Woonzorgcentrum de Pol

Vooruit door vernieuwing

Samen werkt beter

Groeien door leren

1. Van Huis naar Thuis

2. Revalidatiezorg MMC

3. Beweging 3.0 en Welzin

4. Inzet behandelaars Eerste lijn

1. Thema gesprekken

2. Besturingsmodel kleinschalige teams

3. Online leren en delen

Page 12: 2014 in Beweging 3.0

3. Van streekverpleeghuis Zilverschoon naar woonzorgcentrum de Pol

In Nijkerk heeft Beweging 3.0 de afgelopen drie jaar een bijzondere prestatie geleverd: het slopen van een traditioneel verpleeghuis, het realiseren van een nieuw woonzorgcentrum op hetzelfde terrein én het uitvoeren van de visie en daarmee de werkwijze. De plannen voor de vervangende nieuwbouw van streekverpleeghuis Zilverschoon werden in 2003 gesmeed, maar het project kon pas in 2012 daadwerkelijk van start gaan. Het oude gebouw voldeed niet meer aan de huidige maatstaven, zoals voldoende privacy voor de bewoner. Een bijzonder project omdat op hetzelfde terrein het oude gebouw gesloopt moest worden en het nieuwe geplaatst. Dit terwijl bewoners, familie en personeel er leven, wonen en werken.

In 2014 is de nieuwbouw grotendeels opgeleverd. De Pol, de naam van het nieuwe woonzorgcentrum, heeft in de nieuwbouw 6 kleinschalige woongroepen van 6 bewoners voor langdurige somatische zorg, 4 kleinschalige woongroepen van 6 bewoners voor langdurige psychogeriatrische zorg en 34 hotelkamers voor kortdurend verblijf zoals revalidatie. Elke bewoner heeft in het nieuwe gedeelte een eigen kamer. Daarnaast kent het huis een restaurant, grand café en ruimtes voor multifunctioneel gebruik.

De wijze waarop wonen, leven en ontmoeten wordt vormgegeven in De Pol is wezenlijk anders geworden ten opzichte van Zilverschoon. De overgang naar de nieuwbouw heeft als katalysator gewerkt op het werken vanuit kleinschalige, zelforganiserende teams waarbij de regie voor het vormgeven van het dagelijks leven ligt bij bewoner en familie, in samenspraak met een vast team van woonbegeleiders. Verpleeghuis Zilverschoon kende grote afdelingen met afdelingshoofden en een dienstenstructuur. Een groot deel van het personeel werkte buiten het primaire zorgproces. Op De Pol wordt het primaire proces, de woongroep, centraal gesteld en gefaciliteerd. Ondersteunende functies zijn hierdoor vervallen of verplaatst naar woongroepen.

In 2015 wordt het laatste ‘pootje’ van de nieuwbouw gerealiseerd. Naar verwachting is het pand in oktober 2015 definitief gereed. Dan resteert nog een belangrijke fase; de renovatie van een ouder gedeelte van De Pol waar op dit moment 6 kleinschalige woongroepen zijn bestaande uit 10 bewoners voor langdurige psychogeriatrische zorg. De planning is dat begin 2016 deze renovatie gereed is zodat woonzorgcentrum De Pol goed voorbereid de toekomst in gaat.

Vernieuwing door anders denken en anders doen. Niet alleen technisch je omgeving veranderen, maar ook fysiek. Bovenstaande voorbeelden laten voor Beweging 3.0 de reikwijdte van vernieuwing zien en maken daarmee de weg vrij voor de komende jaren.

2014 in Beweging 3.0

< 12 >

Tot slot

Inleiding

1. Nieuwe zorg en diensten

2. Inzet zorgtechnologie

3. Woonzorgcentrum de Pol

Samen werkt beter

Groeien door leren

1. Van Huis naar Thuis

2. Revalidatiezorg MMC

3. Beweging 3.0 en Welzin

4. Inzet behandelaars Eerste lijn

1. Thema gesprekken

2. Besturingsmodel kleinschalige teams

3. Online leren en delen

Vooruit door vernieuwing

Page 13: 2014 in Beweging 3.0

In dit jaarverslag over 2014 heeft u kunnen lezen dat bij alles wat we doen klanten en medewerkers centraal staan. Zij vertellen ons hoe tevreden zij over ons zijn via onafhankelijke onderzoeken die regelmatig plaatsvinden. Van zowel klanten en hun families als onze medewerkers krijgen wij de bevestiging dat wij hierbij op de goede weg zijn.

Klantenwaardering is gestegen van 7,8 (2013) naar 8,1 (2015) en ook onze medewerkers worden komend jaar weer gevraagd hoe tevreden ze zijn over het werken bij Beweging 3.0, nadat zij de laatste jaren een stijging hebben laten zien.

We blijven ons natuurlijk verder inspannen om vanuit onze bedoeling het leven van klanten, familieleden, mantelzorgers, andere (sociaal) betrok-kenen èn onze medewerkers zo aangenaam mogelijk te maken. Dat is uiteindelijk waar we het allemaal voor doen.

Tot Slot

2014 in Beweging 3.0

< 13

Tot slot

Inleiding

Samen werkt beter

Groeien door leren

Vooruit door vernieuwing

1. Van Huis naar Thuis

2. Revalidatiezorg MMC

3. Beweging 3.0 en Welzin

4. Inzet behandelaars Eerste lijn

1. Thema gesprekken

2. Besturingsmodel kleinschalige teams

3. Online leren en delen

1. Nieuwe zorg en diensten

2. Inzet zorgtechnologie

3. Woonzorgcentrum de Pol