140430 jaarverslag 2013 nl

16
Jaarverslag 2013 Belgium Een unieke combinatie van praktijkgericht leren en motiverend coachen

description

 

Transcript of 140430 jaarverslag 2013 nl

Page 1: 140430 jaarverslag 2013 nl

Jaarverslag 2013

Belgium

Een unieke combinatie van praktijkgericht leren en motiverend coachen

Page 2: 140430 jaarverslag 2013 nl

2

Inhoudstafel

1 de organIsatIe WIe 4 Wat 7 Wanneer - Waar 8

2 onze partners BedrIjven 9 organIsatIes 10 academIsche Wereld 10 overheId 10

3 actIvIteIten voor cursIsten 11 Businessplan competities: lokaal - Europees - wereldwijd 11 Cursussen 13 Employee Involvement: bedrijfsbezoeken - coaching - ... 13

voor traIners 14

4 nIeuWIgheden socIale medIa 15 starters 15

Dit jaarverslag geeft je een overzicht van onze activiteiten van 1 januari 2013 tot 1 maart 2014.

Page 3: 140430 jaarverslag 2013 nl

3

met dank aan...De leden van de Raad van Bestuur voor hun inzet en het vertrouwen in YouthStart.De bedrijfspartners voor hun belangrijke bijdrage.De sociale en educatieve organisaties die met ons jaar na jaar samenwerken.De YouthStart-trainers die er voor zorgen dat we in onze missie slagen. Ernst & Young voor het afdrukken van onze jaarverslagen.

Ook particulieren kunnen een gift overmaken ten voordele van het YouthStart-NFTE Fonds bij de Koning Boudewijn Stichting (www.kbs-frb. be). Elke gift vanaf €40 is fiscaal aftrekbaar. Giften kunnen worden overgemaakt op rekening van de Koning Boudewijn Stichting 000-0000004-04 met de vermelding: S11670 YouthStart-NFTE Fonds. BPost bank IBAN: BE10 0000 0000 0404 BIC: BPOTBEB1.

contactgegevens

YouthStart Belgium vzwBedrijvencentrum SennebergJean Monnetlaan 1B-1804 VilvoordeEmail: [email protected]: www.youthstart.beLena Bondue, directeur: GSM +32 486 509 462Erik Dauwen, directeur: GSM +32 475 462 153Céline Hennes, communicatie: +32 2 257 68 23

de dIrectIe aan het Woord

YouthStart is een wereldwijde organisatie die in België de afgelopen 15 jaren een stijgend succes kent met haar opleidingen voor kanszoekende jongeren.

Al sinds het prille begin in 1999 boeit YouthStart veel ondernemers en jongeren. De laatste jaren krijgen we ook meer aandacht vanuit de politieke wereld. Bovendien genieten wij ook de Hoge Bescherming van Hare Majesteit Koningin Mathilde. Jongeren nieuwe inzichten bijbrengen op zowel professioneel, persoonlijk en budgettair vlak, daar gaan wij voor. YouthStart stimuleert jongeren en maakt ze volwassener, meer zelfzeker, ondernemend en gedreven. Wij bieden nieuwe perspectieven aan en slagen er zo in om onze deelnemers actief in te schakelen in onze maatschappij.

IntroductIe

de voorzItter aan het Woord

Al 7 jaar lang maak ik deel uit van de raad van bestuur van YouthStart en de laatste jaren werd ik voorzitter.

YouthStart is een zeer professionele organisatie die mede dankzij de steun van haar partners, de schwung van haar Raad van Bestuur en het enthousiasme van haar medewerkers en trainers er elk jaar opnieuw in slaagt om een onwaarschijnlijke vooruitgang te boeken. Het is een succesvol en zeer belovend project dat de komende jaren nog veel van zich zal laten horen.

Lena Bondue & Erik DauwenDirectie YouthStart Belgium

Pierre Gurdjian

Voorzitter YouthStart Belgium

&Director,

McKinsey Belgium

Page 4: 140430 jaarverslag 2013 nl

4

de organIsatIe medeWerkers & raad van Bestuur

de medeWerkers

1...2...3...4...5...6...7...8 STOP

Het toenmalige NFTE Belgium werd in 1998 opgericht. In 1999 werd Erik Dauwen gevraagd de leiding in handen te nemen van NFTE. Kort nadien kwam Lena Bondue aan boord als co-directeur. In 2006 startte Liesbeth Coenaerts als Planningscoördinator, in 2011 kwam Céline Hennes het team versterken voor de communicatie & evenementen. 2013 was een aanwervingsjaar, dit in het kader van onze groeiambitie Om hierin te slagen kregen we versterking van John Hermans & François-Xavier Randour als Program Managers, Christelle Demaeseneer voor de Franstalige planning en Catherine Kinet voor Partnerships en Fundraising.

hare majesteIt konIngIn mathIlde

Op 22 oktober 2012 ontvingen wij het bericht van het Koninklijk Paleis dat Hare Majesteit Koningin Mathilde haar Hoge Bescherming verleent aan NFTE Belgium! Ook in 2013 en onder onze nieuwe naam werd deze eer verlengd. Alle medewerkers en bestuurders van YouthStart Belgium zijn hierdoor vereerd.

Bestuursleden

De Raad van Bestuur heeft een zeer actieve en cruciale functie in de organisatie. Zij waakt over de YouthStart-missie en -visie en stippelt de strategie uit.

• Pierre Gurdjian, voorzitter (McKinsey & Company)• Yaniss Aiche (Hogan Lovells International LLP)• Lena Bondue (directie YouthStart)• Didier Brenninkmeijer (Acterra)• Erik Dauwen (directie YouthStart)• Mark De Smedt (Adecco)• Harry Everaerts (Ernst & Young)• Miguel Garcia (M-Interieur),

voorzitter YouthStart Alumni (cursist in 2003)• Luc Geuten (Mitiska)• Sylvie Geuten (Mitiska) • Regnier Haegelsteen (Bank Degroof)• Gaëtan Hannecart (Matexi NV)• Jean-Marie Nelissen Grade (Linklaters)• Guy Roosen (Beobank)• Lars Seynaeve (CITI)• Patrick Simons (KPMG)• Leen Van den Neste (VDK Spaarbank)• Raymond Vaxelaire (BioulVax SA)• Vinciane Verbiest (MasterCard)• Remi Vermeir• Peter Wilhelm (Wilhelm & Co)

Waarnemer:• Paul Bosmans (Pulse Foundation)

Leden:• Danny Bracke (Senior Consultants en

YouthStart-trainer)• Bénédicte Hannecart (Bestuurder Matexi)• Walter Schamp (Immostal)

John Hermans, Christelle Demaeseneer, Lena Bondue, Céline Hennes, Catherine Kinet, François-Xavier

Randour, Liesbeth Coenaerts & Erik Dauwen

Page 5: 140430 jaarverslag 2013 nl

5

de organIsatIe traIners

onze traIners

YouthStart trainers staan nog in het beroepsleven of hebben hun zaak verkocht. Anderen hebben een loopbaan als manager achter de rug of zijn met pensioen. Vele trainers kozen voor een bewust keerpunt in hun leven. Eén

eigenschap hebben zij gemeen: allen willen zij hun kennis en ervaring ten dienste van jongeren stellen.

De goede werking van YouthStart Belgium is verzekerd door een dynamische samenwerking van de directie en medewerkers, de raad van bestuur, de freelance trainers en tal van vrijwilligers.

In 2013 waren dat:Toya AlYassir BakhouchCindy BeeckmanBaudouin BinstDanny BrackeErik DauwenErik De ReuAlphonse DegryseMichel DriesenFrance DrierKatrien GroenezHendrik HendrickxJohn HermansEtienne KitengeEric KoninckxPaul LambertVéronique LanguilleKarolien Meersman

Louis MeertElizabeth MollardLinda MonballiuJean-Pierre NuyttensLucy Okkema-HerlaarMichel PeetersPierre PirardMarleen RaemaekersMarianne SchulzeAnn SurkynCindy TheysHerman ThysSofie VanderbruggenEric VanderheydeChristine Van Den EyndeRoger Van EdomKatia Van GoethemMichel Verheecke

Nieuwe trainers: Lydie AmiciPhilippe BernardMarie-Christine DepreterMuriel DewimilleJulien DieuCaroline DobbeleirStephanie DumenilSophie de TiegePascale EysenbrandsPeter GeeromsSophie GodhairdSibylle HumbletCharles Henry GaukemaMagali Kuneben

Page 6: 140430 jaarverslag 2013 nl

6

de organIsatIe doelgroep

doelgroep

Wij richten ons tot kanszoekende jongeren en jong-volwassenen.

Jongeren die door omstandigheden niet meteen hun plaats weten te vinden in onze maatschappij. Jongeren die wel wat extra motivatie en aanmoedigingen kunnen gebruiken. Jongeren met potentieel maar die de kans niet kregen die te ontwikkelen. YouthStart gelooft in alle jongeren!

jongeren en WerkloosheId

In 2013 was 16% van de beroepsbevolking tussen 16 en 30 jaar werkloos. Als we ons beperken tot de laaggeschoolden dan stijgt dit percentage naar 32% en in sommige grootsteden tot bijna 50%! Uit ons impact onderzoek blijkt dat na het volgen van onze cursus dit percentage daalt tot 17%.

Impact

Met de wetenschappelijke hulp van de VUB voerden we een onderzoek uit bij alle ex-cursisten. 92,2% van de cursisten verklaarden dat zij tevreden tot zeer tevreden waren over de cursus.

Daarbij denkt nog 17% van de jongeren om in de toekomst een zelfstandige activiteit te starten.

Dit zijn opmerkelijke resultaten zeker vergeleken met het feit dat slechts 5%2 van de Belgische actieve bevolking tussen 16 en 30 jaar oud ondernemer is.

“Het was fantastisch, een hele

leuke ervaring en leuke

begeleiding! Het verliep vlot en was supertof!! Bedankt!!”

11% werkt als zelfstandige12% hervatte zijn studies59% werkt als werknemer

Werkloosheidscijfers1:16% van de jongeren27% van de allochtone jongeren 32% van de laaggeschoolde jongeren39% van de laaggeschoolde allochtone jongeren

11% zelfstandige ondernemers

12% studenten

17% werkzoekenden

1% anderen

59% bedienden of arbeiders

1 Bron: Belgische federale overheidsdienst economie2 Bron: Belgische dederale overheidsdienst economie3 Bron: Impact onderzoek VUB 2012

Impact3 van onze YouthStart trainingen

Page 7: 140430 jaarverslag 2013 nl

7

de organIsatIe Wat

Youthstart Is unIek

Waarom is ons aanbod uniek in België?

Omwille van de INHOUD...YouthStart stimuleert jongeren aan de hand van een eigen businessplan. Dit plan moet elke jongere uitwerken en presenteren op de “certificatiedag”. Doorheen dit proces zal elke jongere ‘hands-on’ zowel bedrijfskennis als vaardigheden verwerven en dit dan ook nog op een aangename, pittige manier. Het boeit ze allemaal... Het gaat uiteindelijk om hun droom(business) die ze tijdens de cursus zeer concreet maken. Daarnaast zal de jongere zichzelf ook kunnen ontplooien aangezien ook zelfkennis en eigenwaarde aan bod komen.

Omwille van de EXPERTISE...Onze trainingen worden op een buitengewone manier gebracht en door zeer gemotiveerde trainers geanimeerd. Ervaren trainers uit het bedrijfsleven die hun kennis en ervaring met passie aan de jongeren willen doorgeven. YouthStart trainers worden zorgvuldig geselecteerd en opgeleid. Ze zijn energiek, gedreven en hebben een affiniteit met de jeugd van vandaag.

Omwille van de CONTEXT...YouthStart werkt samen met diverse organisaties die met kanszoekende jongeren en jongvolwassenen werken.De brug slaan tussen de kanszoekende jongeren, de sociale organisaties en de bedrijfswereld vinden wij zeer belangrijk. Dit realiseren wij in de eerste plaats door de bedrijfsmatige aanpak van onze trainers. En door de medewerking die wij krijgen van onze bedrijfspartners diegastcolleges geven, bedrijfsbezoeken en certificaties organiseren, deel uitmaken van de jury enz… Hierdoor werken wij zeer complementair met diverse organisatieswaardoor de kansen op professionele inschakeling van de jongeren verhoogt.

currIculum

De cursus is samengesteld uit diverse leerblokken:• Het startblok: wat is YouthStart, een korte

zelfpresentatie, een wederzijds engagement, het stimuleren van creativiteit…

• Zelfvertrouwen doen groeien: in team werken, communiceren, presenteren...

• Kennis en begrip bijbrengen: o.a. kostenberekening, winst, break-even punt, marketing…

• Nieuwe vaardigheden aanleren: telefoneren, solliciteren, onderhandelen,...

• Attitudes bijschaven: op tijd komen, afspraken nakomen, teamwork…

• Informaticakennis verhogen: laptop, Internet, Excel, PowerPoint, sociale media....

• Bedrijfsbezoeken en gastsprekers, getuigenissen van ondernemers

• Certificering: jongeren presenteren hun businessplan en ontvangen het YouthStart-certificaat

Ict skIlls

Tijdens de cursus besteden wij veel aandacht aan het efficiënt gebruik van informaticatools. Het bijbrengen vanprofessionele computerkennis is een belangrijke troef voor de toekomst van onze cursisten. Wij danken volgende partners voor hun belangrijke medewerking: Microsoft, Cronos, HP, en Pc Solidarity.

Page 8: 140430 jaarverslag 2013 nl

8

de organIsatIe Wanneer - Waar

oprIchters

NFTE werd in 1987 in New York gelanceerd door Steve Mariotti, een voormalig ondernemer die in een middelbare school in de South Bronx als leraar wiskunde tewerkgesteld was. NFTE begon als programma om drop-outs te voorkomen en schoolprestaties te verbeteren.

Door zijn zakelijke achtergrond te combineren met zijn wens om at-risk studenten iets bij te brengen, kwam hij tot een opmerkelijke vaststelling. Wanneer jongeren uit gemeenschappen met lage inkomens een kans krijgen om iets bij te leren over ondernemerschap, kan hun aangeboren “straat intelligentie” snel uitgroeien tot “academische intelligentie” en “zakelijke intelligentie.” Via ondernemerschap ontdekken jongeren dat wat ze in de klas leren relevant is voor de reële buitenwereld. Of zoals Steve zegt: “From street smarts to business smarts”.

europa

NFTE Belgium bestaat al sinds 1998. Het Belgisch team werd geïnspireerd door de succesvolle Amerikaanse zakenman Steve Mariotti. België was het eerste Europese land dat het uniek programma aanbood. Andere Europese landen zoals United Kingdom, Frankrijk, Duitsland, Ierland... volgden snel.

Start NFTE in New York City

Start NFTE in België

Start NFTE in Ierland

Start NFTE in India

Start NFTE in China

Start NFTE in Nieuw Zeeland

Start NFTE in Duitsland

Start NFTE in Israël

Start NFTE in Oostenrijk

Start NFTE in Frankrijk

Start NFTE in United Kingdom

Start NFTE in Colombia

Start NFTE in Chili

1987

1998

2000

2000

2003

2005

2005

2006

2009

2010

2011

2012

2012

WereldWIjd

NFTE wereldwijd heeft inmiddels meer dan 500.000 jongeren opgeleid en telt 16 licenced partners verspreid over Noord- en Zuid-Amerika, Europa, China en India.

Page 9: 140430 jaarverslag 2013 nl

9

onze partners BedrIjven

partnerBedrIjven

Vanuit de bedrijfswereld kon YouthStart in 2013 rekenen op:• Adecco• Architectuurbureau Lowette• Bank Degroof Foundation• BNP Paribas Fortis• C & A• CITI• Cronos• Data Translations• Deloitte• Elia• Ernst & Young• Fondation Bernheim• GDF Suez• Gimv• Immostal• ING Foundation• Kairos• KPMG• Linklaters• Lhoist• MasterCard• Matexi• McKinsey & Company• Metlife• Microsoft• Mitiska• PC Solidarity• Pulse Foundation• Recticel• SD Worx• Securitas• Solvay• Thomas & Piron• Uplace• Vandemoortele• VDK Spaarbank• VPK Packaging• Wilhelm & Co

nIeuWe partners

• Accenture• Caterpillar Foundation• Staples• Beobank• RED• Vanbreda Risk & Benefits

Page 10: 140430 jaarverslag 2013 nl

10

partnerorganIsatIes

• Atel Mechelen• Atel Merksem• Atel Sint-Niklaas• Bruxelles Formation Tremplin• CEFA Anderlecht• CEFA Court-Saint-Etienne• CEFA Ixelles-Schaerbeek• CEFA de Mons• CEFA de Tournai• CEFA Ville de Liège• CDO De Rotonde vestiging Gent• CDO De Rotonde campus

Edugo Oostakker• CDO Herentals de Vesten• CDO KA Redingenhof Leuven• CDO Laken• CDO Spoor 5 Mechelen

nIeuWe partners

• 3 Pommes Floreffe• CDO Leonardo Lyceum Antwerpen • CDO Provil Lommel• CDO TIHH Hasselt• CEFA Ecole Polytechnique de Huy• CEFA Ecole Polytechnique de Seraing• CEFA La Louvière• CL&W TNA Het Leercentrum Merksem• CLW Sint Lodewijk Genk• COFTen Bruxelles• CPAS Watermael Boitsfort • De Sleutel Gent• Jeugdhuis ROJM Mechelen• Job Yourself Bruxelles• Levanto Deurne• Microstart Bruxelles• Mirena Namur• PWO Wetteren

“Reeds verschillende jaren werken wij samen met YouthStart. Wij stellen vast dat de samenwerking tussen managers uit het bedrijfsleven en leerlingen uit het onderwijs uniek is. Jongeren die kiezen om leren en werken te combineren worden aangetrokken door ervaringsleren, door uitwisseling met externen, door leren al doende, door levensecht leren, door realiteit en nuttigheidsdenken. In het project YouthStart komt dit allemaal aan bod. Daarenboven leren zij nog een aantal ICT-vaardigheden en presentatietechnieken.Dit project voorzien wij voor jongeren die diplomagericht werken. Heel wat leerplandoelen komen aan bod.”Johan De Lathouwer, CDO Dendermonde

onze partners organIsatIes - academIsche Wereld - overheId

academIsche Wereld

YouthStart heeft kunnen rekenen op de steun van de VUB voor een belangrijk onderzoek in 2012 omtrent de impact van onze cursussen op lange termijn. YouthStart kan ook rekenen op inhoudelijke steun, het netwerk en de infrastructuur van de Vlerick Business School.

overheId

In 2013 heeft YouthStart talrijke contacten gehad binnen de politieke sector, oa met Kris Peeters (Economie, Vlaanderen), Philippe Muyters (Werk, Vlaanderen), Pascal Smet (Onderwijs, Vlaanderen), André Antoine (Werk, Wallonië), Céline Fremault (Economie en werk, Brussel) en Guy Vanhengel (Onderwijs Brussel). Via Minister Smet hebben we inmiddels opnieuw een subsidie bekomen waardoor de centra deeltijds onderwijs aan uitstekende voorwaarden onze cursussen aan hun leerlingen kunnen aanbieden, waarvoor dank.

“Dit schooljaar ging het project voor de eerste, maar zeker niet de laatste keer van start in ons centrum. De organisatie verliep bijzonder vlot. De twee trainers gingen met een grote zorgvuldigheid en veel geduld aan de slag met onze jongeren. De jongeren werkten op een zeer enthousiaste manier mee en ontdekten in zichzelf een reeks verborgen talenten en vaardigheden. Zeker voor onze jongeren, die soms een zeer laag zelfbeeld hebben, was dit een enorme boost! Dit konden we zeker vaststellen tijdens de presentatie van hun plan. Ze stonden er allen geweldig hun mannetje en beantwoordden de vragen zeer zelfzeker. Dit succes is vooral te danken aan de goede samenwerking met de trainers en de begeleidende leerkracht die de jongeren steeds weer dat duwtje in de rug gaven. Er werden via dit project een hele reeks doelstellingen en vakoverschrijdende eindtermen verwezenlijkt. Het is een absolute meerwaarde waarvan we in de toekomst zeker nog gebruik zullen maken. Tony Pollaris, CDO TIHH Hasselt

• CDO VTI Oostende• En Vies d’Avenir à Liège• CLW Damiaaninstituut Aarschot• CLW De Dender Aalst• CLW Don Bosco Halle• CLW PTS Campus Boom• CLW Trefpunt Dendermonde• CLW TSM Mechelen• CLW VTI De Kering Aalst• CLW VTI SG Sint-Pieter Beringen• CLW VTS Sint Niklaas• CPAS de Bruxelles• Kurasaw Bruxelles• Regina Pacis Brussel• Samu Social Bruxelles• Stella Maris Merksem• Ville de Binche

Page 11: 140430 jaarverslag 2013 nl

11

actIvIteIten voor cursIsten BusInessplan competItIes

lokale BusInessplan competItIes

Na 55 uren YouthStart-training stellen de jongeren hun businessplan voor aan een publiek en een vakjury. Deze bedrijfsmensen zorgen ervoor dat tijdens de slotpresentatie de samenwerking met de bedrijfswereld tot uiting komt en het is bovendien een unieke leerkansvoor de jongeren. Met het oog op het behalen van hun certificaat, halen de jongeren het beste uit zichzelf en elke keer opnieuw staan we versteld van wat zij hebben bereikt. Het YouthStart-certificaat is een bewijs van praktische bedrijfskennis, van positieve attitudes, van creativiteit en van doorzettingsvermogen. De waarde van het YouthStart certificaat wordt erkend door de bedrijfswereld. In elke YouthStart-opleiding kiezen we het beste businessplan. Deze winnaar maakt kans om geselecteerd te worden voor de jaarlijkse Europese Businessplan Competitie of de Global Businessplan Competitie in Amerika.In 2013 vonden de lokale Businessplan Competities onder andere plaats bij: BNP Paribas, Jeugdhuis Luik, Kasteel Ter Linden Aalst, Linklaters, MasterCard, Microsoft Brussel, Microsoft Innovation Center Genk, SD Worx, Somati Aalst, Stadhuis Dendermonde, Unizo Sint-Niklaas, Unizo Waas en Wilhelm & Co.

europese BusInessplan competItIe

Na Berlijn (2010), Wenen (2011) en Dublin (2012) vond de Europese Businessplan Competitie dit jaar plaats in België. Voor de editie 2013 namen 16 projecten deel uit Oostenrijk, Bulgarije, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland en niet te vergeten België. De jury bestond uit ervaren ondernemers, onder het voorzitterschap van Stephen Brenninkmeijer en onze voorzitter Pierre Gurdjian. Zowel de jury als het publiek konden stemmen voor hun favoriet. Iedereen was onder de indruk van wat onze ‘kanszoekende’ jongeren hebben gebracht; hun professionalisme, enthousiasme, motivatie, doorzettingsvermogen… waren opmerkelijk en aanstekelijk.

Toch kon er maar één grote winnaar met de hoofdprijs naar huis, een Xbox/Kinect bundle geschonken door Microsoft. Jeff Vertommen, Belgische finalist won de hoofdprijs, hij wist iedereen te overtuigen met zijn project “Find me” een opspoorbaar bandje. Ouders van jonge kinderen en dierenliefhebbers zullen dit handig armbandje, voorzien met een gps-antenne, zeker weten te appreciëren. Jeff Vertommen is een 19-jarige jonge man die in 2012 de YouthStart cursus volgde in het CDO Herentals de Vesten. En ondertussen is hij ook mobiele fietsenmaker geworden.

Op diezelfde dag en in aanwezigheid van onze eregenodigde Marko Curavic (Hoofd van DG Enterprise in de Europese Commissie) werden de nieuwe naam en het nieuwe logo van NFTE Belgium bekend gemaakt. De afgelopen 14 jaar heeft YouthStart Belgium, een mooie groei gekend. Tegen 2017 wil YouthStart jaarlijks 820 jongeren opleiden, dat is dubbel zoveel als in 2012. Om die groei te ondersteunen, heeft de organisatie in België gekozen voor een nieuwe, frisse en krachtige naam.YouthStart klinkt het nu, dynamisch, fris, het spreekt iedereen aan en inspireert.

De 3 gouden medailles gingen naar het Iers team met het project Cozey Sounds, een Oostenrijks team met het project T-shirt Automart en een Engels team met het project Drift Away Ltd.

Page 12: 140430 jaarverslag 2013 nl

12

actIvIteIten voor cursIsten BusInessplan competItIes

gloBal BusInessplan competItIe

Daisy Hosten en France Drier vertegenwoordigden YouthStart Belgium op het podium tijdens “NFTE’s Silver Anniversary Gala” in New York. Daisy is de Belgian Young Entrepreneur of the year 2013 die haar opleiding volgde in het CDO te Oostende. France werd verkozen tot YouthStart Trainer van het jaar. Voor het Internationale galadiner

mocht Daisy haar businessplan uiteenzetten voor de 700 aanwezigen. Zij legde met veel enthousiasme uit dat ook vrouwen motorrijders zijn, maar geen modebewuste vrouwelijke motorkledij vinden. En daar wil zij wat aan doen. “Het is door de YouthStart cursus dat ik ontdekte dat er in mij een ondernemer verscholen zat”. Ook France heeft genoten van haar trip naar New York. Reeds jarenlang zet ze zich in als zeer gemotiveerde YouthStart Master Trainer met haar gekende zachte en terzelfdertijd efficiente aanpak. Het bezoek aan New York was een heel avontuur. Op de dag van aankomst werd een concert bijgewoond in de wereldbekende Julliard Music School. Het concert eindigde om 4 uur ‘s ochtends Belgische tijd... Ook de verplaatsingen, ondermeer naar Ground Zero, met de New York metro waren een onvergetelijke ervaring. Onze directeurs Lena Bondue en Erik Dauwen woonden het congres bij met al de internationale directeurs. En Steve Mariotti, de man die 25 jaar geleden NFTE heeft opgericht, kreeg na afloop de “Golden Hat Award”. Hij werd erkend als “Global Hero” omwille van zijn inspirerend leiderschap en voor de impact die hij wereldwijd met zijn organisatie heeft betekend op meer dan 500.000 jongeren en 5000 YouthStart trainers. Daisy en France waren er het levende bewijs van.

France Drier, trainer of the year 2013: “Fantastische ervaring: jongeren en trainers vanuit de hele wereld, een mengeling van gebrekkig Engels met een pak verschillende nationale talen, een piekfijne organisatie, een groots evenement dat we ons hier in België niet kunnen voorstellen, internationale beroemdheden, een indrukwekkend kader. Ik wens het iedereen toe om iets dergelijks te mogen meemaken. Een drukke dag weliswaar maar zo rijk aan menselijke en professionele ervaringen.”

Daisy Hosten en France

Drier op het podium in New York

Page 13: 140430 jaarverslag 2013 nl

13

actIvIteIten voor cursIsten cursussen

cIjfers

In december 2013 kon YouthStart al zijn 428e cursus afronden. Zo’n 4283 kanszoekende jongeren hebben er de YouthStart cursus kunnen volgen en we blijven exponentieel groeien!

coachIng voor jonge starters

Wanneer de jongeren een rijp en volwaardig businessproject hebben en effectief hun kans willen grijpen als ondernemer, zorgt YouthStart er voor dat ze de uitdaging niet alleen moeten aangaan. YouthStart biedt deze jonge starters gedurende 1 à 2 jaar begeleiding bij de opstart en het verder in goede banen leiden van hun project. 11% van onze ex-cursisten wordt na een paar jaar zelfstandige ondernemer.

gastsprekers

De kracht van getuigenissen van ondernemers met ervaring die hun passie willen delen met deze jongerenwerkt zeer aanstekelijk. De jongeren kunnen na deze ervaring met opgeladen batterijen er weer volledig voor gaan!

In 2013 zijn onder andere de volgende gastsprekers tijdens een cursus aan bod gekomen:• Cindy Stalmans van HP: juridische tips en tricks• Patricia Matton van HP: juridische tips en tricks• Luk Mettens van Microsoft• Charles Gaukema: verkoopstechnieken• Ludo Moyersoen van Microstart: financement

aantal cursIsten

aantal cursussen BedrIjfsBezoeken

YouthStart probeert in elke cursus een bedrijfsbezoek te voorzien. Dit zorgt voor een actieve kennismaking van dejongeren met de actieve bedrijfswereld. Het geeft hen meteen een beter beeld van het functioneren van een bedrijf en dompelt hen onder in een professionele sfeer. Het is een extra gelegenheid om de link te leggen tussen de businesswereld en onze kansengroepen.

In 2013 zijn de cursisten onder andere de volgende bedrijven gaan bezoeken:• Elia• Remitrans• Electrawinds nv• Roularta Media Group

1 4 1330

5786

111149

184217

258296

333 377428

15 56 146 335623

9281195

15631887

22642669

30263338

38174283

Cummulatief resultaat

Cummulatief resultaat

Page 14: 140430 jaarverslag 2013 nl

14

actIvIteIten voor traIners

traIn the traIner

Het succes van YouthStart heeft onder meer te maken met onze uitgesproken drang naar kwaliteit. We werken enkel met gecertificeerde trainers die een ‘Train the Trainer’ hebben gevolgd aan onze “YouthStart University” waaruit blijkt dat zij het juiste profiel hebben om met onze doelgroep succes te behalen. Onze methodologie is uniek. We gaan dus altijd op zoek naar de juiste mensen die met passie en dynamisme ons curriculum overbrengen.

IntervIsIes

Onze trainers zijn het hart van YouthStart. Zij zorgen er dag na dag voor dat de YouthStart-methodologie tot bij de jongeren komt. Om onze trainers jaar na jaar te blijven stimuleren en om uitwisselingen op regelmatige basis te kunnen realiseren, organiseert YouthStart jaarlijks 3 intervisies. Zo blijven onze trainers scherp en op de hoogte. Ze leren van elkaar want onze trainers zijn tenslotte bronnen van kennis en levensfilosofie! Ook nieuwe ICT tools, Social Media, actuele trends, motivatietechnieken, presentatietechnieken... komen tijdens de intervisies aan bod.

“Allesomvattend. Alle aspecten worden belicht en dit op een constructieve, positieve manier. Alles wordt bekeken vanuit het standpunt van een cursist wat maakt dat je echt kan voelen wat een cursist voelt als hij deze opleiding volgt. De methodologie is zeer vernieuwend en volledig anders dan alle andere opleidingen die ik heb meegemaakt. Didactisch zeer goed.”YouthStart-trainer

cIjfers

Aantal opgeleide kandidaat trainers in 2013:

19 Nederlandstaligen

23 Franstaligen

Page 15: 140430 jaarverslag 2013 nl

15

socIal medIa

Wij hebben bewust gekozen om met Facebook te starten. Facebook is dan ook de tool om in contact te blijven met bijvoorbeeld onze ex-

cursisten. Momenteel hebben we een Facebook pagina opgestart onder de naam “YouthStart Belgium”. Deze is bestemd voor het grote publiek en wij vermelden er dan ook alle nieuwtjes omtrent YouthStart. Daarnaast werd een Alumni groep opgericht onder de naam ‘YouthStart Alumni” die voorbehouden is aan ex-cursisten. Tenslotte kregen ook onze trainers hun eigen Facebook groep: “YouthStart Trainers” waar zij ervaringen en kennis kunnen uitwisselen.

Wat trachten wij te bereiken?

YouthStart is completely into Social Media.

nIeuWIgheden socIal medIa...

tutors accenture

Wij gaan met Accenture een mentoring pilootproject opstarten. Heel wat mensen met een groot netwerk en specialisaties worden bij Accenture tewerkgesteld. 2 cruciale elementen voor het slagen van onze starters. Accenture medewerkers kunnen zich als volunteer melden om een paar keer per jaar één van onze jongeren te ontmoeten, om zo binnen zijn netwerk na te gaan wie de jongere met moeilijkheden kan helpen. Wij zijn benieuwd naar de resultaten van dit eerste pilootproject. Meer nieuws in 2014.

Frequent onze naam vernoemen

In contact blijven met onze alumniOp de hoogte

blijven van wat ze ondernemen

Enquêtes, uitnodigingen

naar alumni

Nuttige informatie, beelden... delen

Via beelden en getuigenissen jongeren,

partners inspireren, leads aanmoedigen,

trainers op ideeën

brengen...

Nieuwe contacten

Wat we

doen, wie doet wat,

waarom...

Nieuwe contacten

Via beelden

en getuigenissen

jongeren, leads, partners,

trainers een boost aan motivatie/energie

bezorgen.

INSPIREREN

DATA

BASE

NET

WER

KEN

INFO

RMER

EN

MOTIVEREN

DEL

EN

NAAMBEKENDHEID

REKRUTEREN

SOCIAL MEDIA

starter: jean ndaYamBaje Jean Ndayambaje is een jonge man afkomstig uit Rouanda die ondertussen al een 10-tal jaren hier in België woont. Werk vinden was toen niet evident daar Jean nog niet beschikte over een stabiel verblijfsvergunning. Uiteindelijk kreeg Jean dan toch een

verblijfsvergunning en een werkcontract in zijn gemeente. Jammer genoeg heeft Jean achteraf toch al snel beroep moeten doen op een werkloosheiduitkering. Gezien zijn educatieve achtergrond en motivatie is Jean niet bij de pakken blijven zitten, hij wou gaan werken en iets bijzonders aanbieden. Toen richtte hij Europa Salama op, een organisatie actief in bemiddeling en tolken dat gespecialiseerd is in relaties tussen autochtone Belgen en allochtonen die in België wonen. De medewerkers komen ter plaatse maar bemiddelen/tolken ook via de telefoon. zijn doel is respect van migranten voor Belgen en van Belgen voor migranten verhogen. Dankzij de YouthStart-training is Jean meer te weten gekomen over zichzelf als persoon, maar zeker ook omtrent zijn vzw, de financiering ervan en nog veel meer. Jean is blij dat hij de YouthStart cursus mocht bijwonen via JobYourself Bruxelles, vooral de professionele en praktische aanpak van de trainers vond hij geweldig. En het feit dat de trainers op aangename manier een weliswaar niet evidente materie toegankelijk maken voor iedereen, ongeacht hun ervaring/kennis/competenties. Motivatie is de sleutel! Na de cursus kreeg Jean nog begeleiding en financiering van MicroStart (partner van YouthStart) en onze trainers/medewerkers blijven beschikbaar voor coaching en ondersteuning. Proficiat Jean!http://europasalama.wordpress.com/

Page 16: 140430 jaarverslag 2013 nl

SUPPORTING PARTNERS

Recognized Best

IN COLLABORATION WITH

STRUCTURAL PARTNERS DIAMOND PARTNERS

GOLDEN PARTNERS

PLATINUM PARTNERS