NATIONALE DIABETES DAG IN UTRECHT

Post on 10-Dec-2016

215 views 3 download

Transcript of NATIONALE DIABETES DAG IN UTRECHT

Voor meer nieuws zie www.mednet.nl

4  achter het nieuws  mednet 02I2012

ben arts door peter koch

Angst voor te veel centra radiotherapieDe Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO) vreest voor een wildgroei aan instellingen die radiotherapeutische behan-delingen aanbieden. Minister Schippers van VWS heeft besloten dat regulering van capaci-teit en spreiding van radiotherapeutische centra niet langer door de overheid wordt geregeld.

Omdat de regelgeving is weggevallen, heeft de nVrO zelf omschreven aan welke kwaliteitsnor-men bestaande en nieuw op te richten radiothe-rapeutische centra moeten voldoen per 1 janu-ari 2013. De normen omschrijven zowel de materiële als personele eisen. Zo is beschreven hoeveel bestralingstoestellen aanwezig moeten zijn, maar ook de omvang van de verschillende beroepsgroepen die betrokken zijn bij de behandeling. Voorzitter van de nVrO, prof. dr. Marcel Verheij, is niet blij met het vervallen van de vergun-ningsverlening door de overheid. “De kans bestaat dat er een wildgroei ontstaat aan radio-therapeutische centra. radiotherapie is een complexe zorgactiviteit. Kwaliteit hangt samen met volume. behandelingen moeten plaatsvinden op afdelingen met voldoende patiënten, in een multidisciplinair team en radiotherapeuten moeten zich verder kunnen specialiseren.”

NZa trekt boete kostenonderzoek huisarts in

NatiONale DiabeteS Dag iN utRechtDe Nationale Diabetes Dag, 30 maart in utrecht, draait om vijf thema’s. hoewel alle subthema’s voor artsen relevant zijn, zal vooral Behandeling: pillen, praten & andere plannen interessant zijn. het thema Behandeling wordt benaderd vanuit zes parallelsessies. Die gaan over de samenwerking tussen artsen en patiënten, maar ook over webbased diabeteszorg. een van de sessies gaat over far-maceutische zorg. hier is aandacht voor de nieuwe NDF Zorgstandaard addendum Farmaceutische Zorg, substitutiebeleid, medicatiebewaking en therapietrouw. De parallelsessie Standaard versus maatwerk gaat over dilemma’s waar artsen tegenaan lopen bij het opstellen van een behandelplan. De sessies, die zijn geaccrediteerd, worden verzorgd door hoogleraren, artsen, apothekers of (medisch) psychologen. aanmelden kan op: www.nationalediabetesdag.nl.

tekst Suzanne BremmerS

huisarts glenn Mitrasing hoeft van de rechtbank geen boete te betalen en krijgt ook de proces-kosten voor een deel terug. De NZa vindt ook dat ze gelijk heeft gekregen. De rechter heeft namelijk gesteld dat de NZa het volste recht heeft om gegevens op te vragen voor kostenon-derzoeken. Mitrasing: “ik heb nooit het tegen-deel beweerd.”

Mitrasing hoeft geen boete te betalen omdat de nZa volgens de rechter in haar optreden onrede-lijk was en geen rekening hield met de omstan-digheden van Mitrasing. In die tijd overleed zijn

schoonmoeder, werd hij zelf ziek en had hij twee euthanasiegevallen in zijn praktijk. Mitrasing heeft bezwaar tegen de opzet van het Kostenonderzoek, maar daar heeft de rechtbank volgens hem niet direct uitspraak over gedaan. “De rechter heeft gesteld dat ‘niet kan worden gezegd dat deze gegevens in het geheel niet kunnen bijdragen aan het vervullen van deze taak’ van de nZa. De formulering ‘in het geheel niet’ en het gebruik van een dubbele ontkenning maakt het allemaal niet erg overtuigend.” De nZa stelt juist dat huisartsen volgens deze uit-spraak wel degelijk verplicht zijn om de

gevraagde informatie bij kostenonderzoeken aan de nZa aan te leveren. “De rechter acht de gegevens en inlichtingen nodig voor het uitvoe-ren van de wet door de nZa, namelijk het vast-stellen van de tarieven voor huisartsenzorg. De kritiek van deze individuele huisarts en van de beroepsorganisaties dat de kostenonderzoeken niet nodig zijn, is daarmee van de baan.”

Mitrasing bezint zich nog op verdere acties tegen het Kostenonderzoek.