2012 - 01 - Spinner Magazine

Post on 10-Mar-2016

254 views 6 download

description

Spinner, magazine van de NFV.

Transcript of 2012 - 01 - Spinner Magazine

NFV

Jaargang 21 - Nummer 1

Club van

BenBoogaard

©

In maart 2008 introduceerde de NFV, met veel dank aan Gerard van de Sanden, de Club van 100. Inmiddels heeft de Club van 100 al 48 deelnemers. Deze deelnemers betalen € 100,- voor deelname van 12 maanden. Hiervoor krijgt men een vermelding op de Club van 100 pagina in het Spinner Magazine, de Club van 100 webpa-gina (met link), een ingelijst logo op A4 formaat in het NFV Fun-house en gratis toegang tot evenementen in het NFV Funhouse (1 toegangsbewijs per deelnemer). Ieder jaar is er tevens een speciale bijeenkomst voor de deelnemers van de Club van 100.

Iedereen die de NFV een warm hart toedraagt kan lid worden: leden, niet-leden, vrienden clubs, bedrijven, sponsors en anderen. In 2011 is geinvesteerd in een paar topkasten voor de NFV collec-tie. Het verbeteren/vernieuwen van de website staat nog op het programma voor 2012.Lid worden van de Club van 100 is eenvoudig: stuur een e-mail naar Jan Meijer (jan@nfvpinball.nl) en hij helpt u verder.

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSARCADE CABINET SPARE PARTSARCADE CABINET SPARE PARTS

RETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMES

NEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGES

Violetstraat 17, 2260 Westerlo, België

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETS

www.rastermania.be - info@rastermania.bewww.rastermania.be - info@rastermania.beVioletstraat 17, 2260 Westerlo, België

samen werken aan oplossingen

L a n g e d i j k

Logoblok Club van 100 - NFV

Een praktisch

hulpmiddel om kinderen zelfstandig

te leren werken

www.kleurenklok.nl

GLOPAXA BV

TOP sTOries6 Transformers - A closer look16 The Wizard of Oz - Update24 Flippermuseum in Duitsland32 Transformers in Swifterbant54 In Memoriam: Steve Kordek

VereniGinG18 Nieuwe aanwinst: restauratie Doctor Who22 Uit de collectie in Ederveen - Mariner26 Verslag ALV 14 januari 201238 Going Old and Going Gold42 Klusdag 46 Operatie Wormerland - tweede veiling60 Wanted List - STERN decennium63 Spinnertjes

inhoud

eVenemenTen en cOmPeTiTie14 Pinball Golf15 BFTK 201229 Back to the 80’s toernooi34 NFV Kampioenschap 201148 Dutch Pinball Elite on Tour52 LFC Finale

OVeriG17 Winnaar DPO loterij30 Book of Kells (15)36 Pinball Arcade49 Flipperen in de media56 New Canasta62 De vijfde speler

6, 32 Transformers

54 steve Kordek

18 Doctor Who

3NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

NFV Spinner Magazine is het tijdschrift van en voor leden van de Nederlandse Flipper Vereniging (NFV) en wordt viermaal per jaar gratis aan de leden toegestuurd in een oplage van 1000 stuks. Losse nummers: € 10,00.

Redactie:Bas Vis, Theo van Vroenhoven (redactie@nfvpinball.nl)

Aan dit nummer werkten verder mee: Laurens Linssen, Aeneas Verhé, André van Herk, George Bulte, Henk de Jager, Ivan Geentjens, Jim Jansen, John Snel, Jord Knapen, Jules Reivers, Nikky Logan, Paul Jongma, Pieter van Leijen, Richard Baan, Robert Jan van der Stelt en Winfred de Ruijter

Redactionele bijdragen:Artikelen en fotomateriaal zijn zeer welkom op het redactieadres. Er mogen geen rechten van derden op rusten. Door inzending geeft de auteur of fotograaf toestemming tot publikatie in het Spinner Magazine. Artikelen kunnen schriftelijk (bij voorkeur digitaal) worden aangeleverd. Teksten (zonder opmaak) in DOS/Windows formaat (Rich Text Format of Word).Foto’s moeten apart worden aangeleverd, niet in het document.

Artikelen, advertenties, vragen, columns en ingezonden brieven opsturen naar: redactie@nfvpinball.nl

Advertentie tarieven1/4 pagina € 50,00(1x) € 150,00 (jaarcontract,4x)1/2 pagina € 100,00(1x) € 300,00 (jaarcontract,4x)1 pagina € 150,00(1x) € 450,00 (jaarcontract,4x)Achterkant: op aanvraagCommerciële Spinnertjes € 15,00(1x) € 45,00 (jaarcontract,4x)

Niet-commerciële Spinnertjes van leden zijn gratis. Per Spinnertje kunnen maximaal drie flipperkasten worden aangeboden.

Aansprakelijkheid:De redactie werkt met grote zorgvuldigheid aan de samenstelling van de SPINNER. De redactie en/of Nederlandse Flipper Vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor mogelijke schade (direct of indirect, van welke aard of omvang dan ook) die het gevolg is van onjuiste vermelding en/of zetfouten.

Copyright:Niets uit de SPINNER mag worden overgenomen zonder schriftelijke toestem-ming van de redactie. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden bijdragen in te korten, op onderdelen te wijzigen of te weigeren.

PTT periodiek: 146128ISSN: 1382-4066

NFVNFV Dagelijks Bestuur

Voorzitter: Winfred de Ruijter (winfred@nfvpinball.nl)

Secretaris: Bas Vis, telefoon: 0297-263451 (bas@nfvpinball.nl)

Penningmeester: Jan Meijer (jan@nfvpinball.nl )

Collectie/Techniek: Ben Boogaard (ben@nfvpinball.nl)

Coördinator België: Lieven Engelbeen (silverballgames@telenet.be)

Clubhuis: Arie Pijl (arie@nfvpinball.nl)

commissiesLedenadministratie: Henk van Duijn (ledenadministratie@nfvpinball.nl)

Website: Mark van der Gugten (webmaster@nfvpinball.nl)

Evenementen Organisatie: Jules Reivers (evenementen@nfvpinball.nl)

Wedstrijd Organisatie: Ad Jonker (wedstrijd@nfvpinball.nl)

ereleden: Guus Arens, Jurgen van de Peppel, Ad Jonker, Martijn van Aken, Bas Vis

Lidmaatschap van de Nederlandse Flipper Vereniging:Lid worden van de Nederlandse Flipper Vereniging kan door een aanmeldingsfor-mulier aan te vragen bij de secretaris. of via de NFV website (www.nfvpinball.nl).

Lidmaatschap kost € 35,00 per kalenderjaar. Voor mensen die op hetzelfde adres wonen bestaat de mogelijkheid om duolid te worden. De contributie voor dit duo lidmaatschap is € 40,- per jaar. Voor hele gezinnen is er het familie lidmaatschap: € 45,- per jaar. Per adres wordt slechts één Spinner gestuurd.

Opzeggingen: schriftelijk uiterlijk 2 maanden voor het einde van het kalender-jaar bij de penningmeester.

Bankgegevens:ING bank, rekeningnr. 7233926 t.n.v. NFV, te Wierden.IBAN: NL 04 PSTB 0007233926BIC: PSTBNL21Betaling voor Belgische leden: 143-0746934-38 t.n.v. NFV- Lieven Engelbeen.

KVK inschrijving:40482631

COLOFON

Als je deze Spinner aandachtig doorleest zul je ontdekken dat onze leden zich met veel verschillende dingen bezighouden. Een groot aantal van hen heeft de behoefte om hun flippercapaciteiten onder-ling te meten tijdens wedstrijden. In deze Spinner doen we o.a. ver-slag van de LFC finale, het NFV kampioenschap 2011 en het Pinball Golf toernooi. Anderen scheppen er genoegen in om kasten in hun oude staat (of zelfs beter!) te herstellen. In deze Spinner een artikel over de klusdag in het NFV Funhouse en een uitgebreid verslag van de restauratie van ‘onze’ Dr. Who. Ook is er een lid dat al een tijdje bezig is met de ontwikkeling van zijn eigen flipperkast. Ook daar-over word je bijgepraat in deze Spinner. Dan heb je de reizigers die stad en land afreizen op zoek naar nieuwe flipperavonturen zoals het Flipper Museum in Duitsland en de EAG Expo in Londen. Lees er alles over in deze Spinner. Op de laatstgenoemde beurs werd een nieuwe kast gepresenteerd: New Canasta. In deze Spinner nog meer verhalen over nieuwe/recente kasten: Wizard of Oz en Transformers komen ruimschoots aan bod. Sommige leden kijken vooral naar het verleden (lees het artikel over de Mariner uit 1971), andere blikken vooruit naar de toekomst en flipperen op de iPad. Ook daarover in deze Spinner allerlei leuke weetjes.

Zelf houd ik me met name bezig met het werken aan de Spinner. Bas en ik brengen iedere drie maanden weer het spreekwoord “Weinig handen maken zwaar werk” in de praktijk. Gelukkig is er Laurens Linssen die ons helpt bij de laatste loodjes en er voor zorgt dat de Spinner bij de drukker komt. En dankzij Martijn en zijn inpakcrew hoeven we ons ook geen zorgen te maken over de aflevering bij de leden. Maar voor het zover is moet er eerst heel wat gebeuren. Aller-eerst moet er natuurlijk kopij komen. Gelukkig wordt er de laatste tijd redelijk wat kopij min-of-meer spontaan aangeleverd. Maar Bas en ik klimmen ook nog regelmatig zelf in de pen. Dan moeten er foto’s bij de artikelen gemaakt of gezocht worden en moet een en ander in een leesbaar en prettig ogend formaat gegoten worden. En dat liefst zonder taal, spel en typefouten.

Jullie raden het al: we zoeken dringend uitbreiding van de Spinner redactie. Vind je het leuk om samen met ons een mooi blad te maken en huldig ook jij het credo “vrijwillig is niet hetzelfde als vrijblijvend” dan ben je hierbij van harte uitgenodigd. We zouden de redactie graag uitbreiden van twee naar een man/vrouw of vijf. Zodat we dat andere spreekwoord weer eens van stal kunnen halen...

Veel leesplezier en denk aan ons!

Theo van Vroenhoven

Van de redactie

4 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

NFV - ACTIVITEITEN AGENDA 2012Maand Dag Datum Locatie Thema

Maart vrijdag 30 NFV Funhouse Funhouse Fridayzaterdag 31 NFV Funhouse Klusdag / Magische Machines

April zondag 1 Almere RFT 2e ronde (Midden Nederland)za & zo 14-15 NFV Funhouse DPM (internationaal toernooi)vrijdag 27 NFV Funhouse Funhouse Friday

Mei zaterdag 5 Deinze RFT 3e ronde (België)zaterdag 12 NFV Funhouse Clubhuisdag/Back to the 80'svrijdag 25 NFV Funhouse Funhouse Friday

zaterdag 26 NFV Funhouse Klusdag/Magische Machineszondag 27 Ommen RFT 4e ronde (NO Nederland)

Juni zaterdag 16 NFV Funhouse NFV BBQ & ALV vrijdag 29 NFV Funhouse Funhouse Friday

Juli zomervakantie

Van het bestuur

Update 1e kwartaal 2012

WinFreD De rUiJTer

TerUGKiJKenWe startten dit jaar met een enorme opkomst in het Fun-house in Ederveen. Zaterdag 14 januari 2012: meer dan 90 leden kwamen samen voor de landelijke finale van de LFC (Lokale Flipper Competitie), de ingelaste ALV (leden-vergadering) en de nieuwjaarsborrel. Superdruk en heel gezellig, een mooie start van 2012!

De zinderende finale van de LFC leverde 3 winnaars op: Victor Stulemeijer, Bas Vis en Ralph Beckers verdeelden de plaatsen 1 t/m 3. Voor een verslag van deze LFC-finale, zie elders in deze Spinner.

De ingelaste ALV was met name bedoeld om mij als bestuurslid te kunnen benoemen (dat is gelukt, vandaar dit stukje!). Vanaf dat moment heeft de NFV weer een ‘officiële’ voorzitter. Bas heeft in de afgelopen jaren de interim-voorzitter rol gecombineerd met die van secreta-ris. Vanwege zijn enorme inzet en bijdrage aan de vereni-ging, heeft de ledenvergadering ingestemd met de voor-dracht van Bas tot erelid. Bas, nogmaals proficiat!!! Meer dan verdiend. De woorden van erelid Jurgen van de Pep-pel, tijdens de ALV: ‘Nu behoort Bas tot de Bende van Vijf’ (Guus Arens, Ad Jonker, Martijn van Aken en Jurgen zelf waren al erelid).

Inmiddels hebben we ook al een drukbezochte Funhouse Friday van januari erop zitten (meer dan 70 bezoekers) en op 11 februari jl. een gezellig Pinball Golf Toernooi achter de rug. Goed georganiseerd door onze nieuwe evene-mentencoördinator Jules Reivers.

VOOrUiTKiJKenDe voorbereidingen voor de evenementen van dit jaar zijn al in volle gang. In maart hebben we de Club van 100 dag, speciaal voor onze Club van 100 leden. Het volgende grote toernooi is het DPM (Dutch Pinball Masters) evene-ment. Een internationaal wedstrijdtoernooi op 14 en 15 april in het NFV Funhouse, qua organisatie weer in goede handen van het DPM-team o.l.v. Albert Nomden.

Daarnaast hebben we RFT’s, op 12 mei een clubhuisdag met als thema ‘Back to the Eighties’, op 16 juni de NFV-bar-

beque met ALV (i.p.v. op 9 juni, dan kijken de meesten van jullie naar het EK Voetbal) en op 6 en 7 oktober het DPO!

Kortom, de NFV-kalender staat ook in het jubileumjaar bol van de aktiviteiten!

Houd de onderstaande agenda in de gaten en blokkeer de dagen alvast in je agenda. Zo mis je geen kans om lek-ker te flipperen en gezellig bij te praten.

JUBiLeUmDit jaar viert de Nederlandse Flipper Vereniging haar 20-jarig jubileum. Omdat we het jubileum voor zoveel mogelijk mensen gedenkwaardig willen maken, willen we peilen wat jullie ideeën zijn en waar jullie voorkeur naar uit gaat.

Neem dus s.v.p. 2 minuten de tijd om je mening en ideeën te geven, dan proberen we daar rekening mee te houden!

Het onderzoek vind je op:https://www.surveymonkey.com/s/nfv-jubileum

5NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Transformers: a closer look

TeKsT en FOTO’s: WWW.PinBALLneWs.cOm en eVerT BrOchezVerTALinG: TheO VAn VrOenhOVen

Transformers is de eerste Stern kast die ontwikkeld is met George Gomez als VP van Game Development. Dit heeft tot gevolg gehad dat hij meer controle heeft gehad over zowel de ontwikkeling als de marketing van de kast en de verschillende versies die hij wilde uitbrengen. Transformers kent maar liefst drie Limited Edition model-len: Decepticons, Autobots en Mixed. Gecombineerd met het reguliere Pro model levert dat maar liefst vier verschil-lende versies van de kast op.

In deze review bekijken we vooral het Pro model,die zul je ook het meest op locatie aantreffen, maar we zullen ook een aantal verschillen tussen het Pro model en de LE modellen aanstippen.

Transformers dus. Wie zowel de stripboeken als het Habro speelgoed als ook de tekenfilms op TV en films uit de jaren 80 en 90 heeft gemist heeft ongetwijfeld iets mee-gekregen van de drie meest recente films van Michael Bay

In Spinner drie van 2011 konden jullie al lezen over de nieuwe Stern flipperkast met als thema Transformers. Destijds was er nog niet veel informatie beschikbaar. Inmiddels is de kast volop verkrijgbaar en heeft www.pinballnews.com een uitgebreide review gepub-liceerd. Hoog tijd dus voor een update.

die vanaf 2007 uitgekomen zijn (Transformers, Revenge of the Fallen en Dark of the Moon). Sindsdien is er ook weer een aantal nieuwe stripboeken uitgekomen en ver-schillende nieuwe TV series en computerspelletjes.

Als het je ondanks al dit mediageweld gelukt is om onbe-kend te blijven met het thema: het gaat om twee soor-ten robots, de Autobots en de Decepticons, die beslo-ten hebben om hun oorlog op onze aarde uit te vechten. Er bestaan verschillende theorieën waarom ze op aarde zijn gekomen en waar ze vandaan komen maar in het kort gezegd komt het erop neer dat de Autobots aan de kant van de mensen staan terwijl de Decepticons ons juist willen uitroeien. De Autobots worden aangevoerd door Optimus Prime en Megatron is de leider van de Decep-ticons. Beide soorten robots kunnen zich veranderen in allerlei soorten auto’s en machines, vandaar natuurlijk ook de naam Transformers.

Om het verschil tussen goed en kwaad nog wat duide-lijker te maken hebben beide soorten robots hun eigen kleur: paars voor de Decepticons en rood voor de Auto-bots. Voor de flipperkast betekent dit dat de linkerkant vooral violet van kleur is en de rechterkant vuurrood.

Genoeg over de achtergrond, laten we eens naar de kast gaan kijken. We beginnen met artwork op het kabinet en de kopkast.

6 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

heT KABineTOp de translite van de Pro versie zien we Megatron en Optimus Prime met de aarde op de achtergrond en de maan daar weer achter. Dit is natuurlijk een verwijzing naar de film Transformers:Dark of the Moon, maar de kast is niet alleen op deze film gebaseerd. In het spel komen elementen van alle drie de recente films terug als ook onderdelen uit de originele stripboeken en alles wat in de tussentijd is gebeurd. Om het voor ons overzichtelijk te maken is alles netjes in de juiste kleur aan de goede kant van de flipperkast geplaatst.

In de vier hoeken van de translite vinden we de nieuwe QR codes, door Stern voor het eerst toe-gepast op Transformers.

Elders in de kast vinden we nog meer van deze QR (Quick Response) codes. Je kunt er een foto van maken met je smartphone en dan via een app op je telefoon naar een website springen waar je allerlei extra informatie over de Transformers kunt vinden. Dit varieert van filmpjes over de ontwikkeling van de kast, plaatjes uit het schetsboek van George Gomez tot geluidsfragmenten en muziek uit de kast.

Op de linker zijkant van het cabinet zijn de Decepticons onder aanvoering van Megatron afgebeeld met de maan als achtergrond. Dan is het niet moeilijk om te raden wat er op de rechterzijkant staat: inderdaad, de Autobots met op de achtergrond de aarde. Ze zijn op weg naar hun vol-gende gevecht met de Decepticons.

Ook op de zijkanten van de kopkast vinden we de twee soorten robots met hun logo’s terug.

Transformers is de eer-ste Stern kast waarbij het artwork niet recht-streeks op het hout is gedrukt (screened) maar stickers zijn gebruikt. Het voordeel hiervan is dat de resolutie van het artwork veel hoger is geworden maar een nadeel is dat ze veel gevoeliger zijn voor beschadigingen dan een screened kabinet.

heT sPeeLVeLDWe beginnen bij de flippers en gaan dan met de klok mee

over het speelveld. We bespreken alleen de belangrijkste onderdelen.De witte flippers met rode rubbers zijn duidelijk zicht-baar tegen de donkere achtergrond. We vinden eigenlijk dat het rubber om de linker flipper paars zou moeten zijn zoals de rest van het linkerdeel van het speelveld…

All spark cube saucerAls we iets naar boven gaan aan de linkerkant van het speelveld komen we bij het eerste belangrijke schot: de All Spark Cube saucer. Zoals alle belangrijke schoten in de kast wordt deze gemarkeerd door vier inserts: een amber-kleurig driehoekig insert, een Autobot en een Decepticon insert en een mintkleurig multiplier insert. De All Spark Cube zelf vinden we bij de ingang van de lane. Hierin is ook een flasher gemonteerd die gaat branden als de lane geschoten moet worden voor een mooie score of om ver-der te komen in het spel.

Transformers: a closer look

7NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Rechts van de All Spark Cube vin-den we de ingang van de linker loop lane die de bal helemaal naar de top rollovers voert. Rechts van de rol-lover lane bevindt zich een poortje dat soms geopend is, zodat de bal kan doorrollen naar de rechter loop en soms gesloten is zodat de bal in de rollover lanes belandt.

rollover lanesBoven iedere rollover lane bevinden zich niet één maar twee inserts. Met de linker flipper kunnen de Decepti-cons inserts geschakeld worden en met de rechter flip-per de Autobots inserts. De Decepticons inserts moeten gecombineerd worden met de inserts in de linker inlane en outlane en de Autobots inserts met de rechter inlane en outlane.

PopbumpersAls de bal door de rollover lanes is gerold komt hij terecht tussen de pop bum-pers. Hier is niet heel veel te beleven. Er zijn geen stan-dup targets en het enige wat je met de pop bum-pers kunt doen is proberen om de bal weer terug in de rollover lanes te krijgen om een paar extra inserts te scoren. Als de bal aan de onderzijde het pop bumper gebied verlaat komt deze uit de linker loop lane rollen.

Linker rampRechts naast de linker loop lane vinden we de linker ramp. Als de bal met voldoende snelheid de ramp op geschoten wordt rolt hij helemaal door naar boven en komt middels een ingenieuze loop uiteindelijk weer terecht in de linker inlane.

In de Limited Edition van de kast bevindt zich bovenaan de ramp een Starscream model op een ronddraaiend platform met een target erachter dat soms geblokkeerd wordt door Starscream.

megatronNaast de linker ramp vinden we de volgende Transformer en dat is de leider van de Decepticons - Megatron. Hij is verlicht en onder hem vinden we een scoop die gebruikt wordt om Megatron Multiball te starten. Het schot kan zowel met de linker als met de rechter flipper gemaakt worden en in de scoop bevindt zich een trough die plaats biedt aan vier ballen. Als Megatron Multiball start worden de ballen hier met hoge snelheid uitgeschoten.In de Limited Edition versie van de kast ziet het Megatron schot er iets anders uit. Om te beginnen staat er een drop target voor de scoop dat het schot een stuk moeilijker maakt. Megatron ziet er ook veel indrukwekkender uit; hij is nu verlicht en kan zelfs een beetje bewegen. Ook is er een kanon vlak onder hem geplaatst dat vuurt als de ballen uit de trough worden geschoten zodat het net lijkt of ze uit het kanon komen.

8 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Optimus PrimeIn het midden van het speelveld vinden we Megatron’s rivaal en leider van de Autobots, Optimus Prime.De ingang naar het Optimus Prime schot is vrij breed met balgeleiders aan de zijkanten die de bal in de juiste rich-ting leiden. Halverwege de Optimus Prime lane bevindt zich een ramp die twee standen kent. Als de ramp naar beneden is wordt de bal naar de rechter loop lane geleid. Als het Optimus Prime schot vaak genoeg geschoten is

gaat de ramp omhoog en kan Optimus Prime zelf geraakt worden. De switch zit op zijn linker been en in zijn rech-ter been zit een spoel die ervoor zorgt dat Optimus Prime naar achteren schiet als hij geraakt wordt.

Bumblebee captive ballDe volgende feature van de kast bevindt zich rechts naast Optimus Prime en is de Bumblebee captive ball.Het Bumblebee schot bestaat uit een normale captive bal

met een losse bal erachter. Achter deze losse bal staat nog een gele Camaro die omhoog rijdt als de captive bal geraakt wordt en uiteindelijk het target aan het eind van de lane raakt. Ieder raak schot spelt een letter van het woord B-U-M-B-L-E-B-E-E. Als dit woord compleet is start de bijbehorende mode.

rechter rampRechts naast de cap-tive bal bevindt zich de rechter ramp en deze is van Ironhide. Als de bal de ramp opgescho-ten wordt rolt hij eerst door de benen van Ironhide, maakt dan een 180 graden bocht achterin de kast om uiteindelijk in de rech-ter inlane te eindigen.

9NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

In de Limited Edition versie werkt het allemaal net wat anders. Hier bevindt zich aan de bovenzijde van de ramp een minispeelveld dat het beste omschreven kan worden als een kruising tussen de LT-5 motor in de Corvette en het Path of Adventure in de Indiana Jones. Met behulp van de flipperknoppen kan het speelveld snel heen en weer worden bewogen waardoor de bal wordt gedetec-teerd door een aantal optische schakelaars. Omdat Iron-hide in deze versie achter het mini-speelveld is geplaatst lijkt het alsof hij het speelveld heen en weer schudt.

rechter loopDit schot kan zowel gebruikt worden om jackpots te sco-ren als om toe te werken naar Autobot en Decepticon modes. Hier bevindt zich ook de enige spinner in de kast.

Als de bal met voldoende vaart door de loop wordt geschoten eindigt deze boven de rollovers linksboven in de kast. Omdat hier een hekje geplaatst is kan de bal nooit een echte loop maken. Echter, in de Limited Edition versie is dit wel mogelijk omdat het hekje hier vervangen is door een ‘controlled gate’. Als de bal net niet hard genoeg geschoten wordt komt deze terecht in een gangetje tussen de pop bumpers en het Optimus Prime model om uiteindelijk in de Megatron scoop te belanden.Dit telt dan niet als een Megatron schot maar kan wel als super skill shot gebruikt worden.

mudflap en skids.De laatste twee Transformers karakters die we in de kast tegenkomen zijn Mudflap en Skids. Ze zijn afgebeeld op de standup targets aan de rechterzijde van de kast, tussen de rechter loop en de outlane.

Deze targets worden regelmatig geraakt en kunnen daar-door een interessante feature starten. Daarover meer in het deel over de spelregels.

Op het onderste deel van het speelveld net boven de flip-pers wordt de voortgang van de verschillende modes weergegeven. Er zijn vijf modes voor de Decep-ticons en vijf voor de Auto-bots. Ieder soort robot heeft ook zijn eigen Wizard mode en er is een speciale Wizard als alle tien modes zijn uitgespeeld. I edere mode heeft zijn eigen insert dat knippert als de mode loopt en continu brandt als de mode is uit-gespeeld.

10 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

De sPeLreGeLsBij het starten van een spel moet je eerst een belangrijke keuze maken: wat wil je zijn? Een Autobot of een Decepti-con? Deze keuze heeft veel gevolgen voor het spelverloop en bepaalt ook welke muziek je tijdens het spel hoort. Als de eerste bal wordt afgeschoten wordt de keuze op het DMD bevestigd:

skill shotDe skill shot bonus wordt toegekend als de bal hard wordt afgeschoten en, zonder dat de flipperknoppen worden gebruikt, door de rollover lane waarvan de insert knip-pert rolt. Er is ook een Super Skill Shot; daarvoor moet de bal minder hard worden afgeschoten en via het gangetje rechts van het pop bumper gebied in de Megatron ball lock eindigen.In de Limited Edition versie zit nog een ander Skill Shot verborgen. Als de linker flipper wordt ingedrukt tijdens het afschieten van de bal zal het hekje bij de rollover lanes worden geopend en de bal naar de linker flipper worden geleid. Als dan meteen de rechter ramp wordt geschoten wordt de skill shot award toegekend.

shot multipliersVoor alle belangrijke schoten bevinden zich zogenaam-de Shot Multiplier Inserts (de mintgroene driehoekige inserts) die gaan knipperen als alle vier inserts bij de rol-lovers en de in/outlanes van je ‘ eigen’ robots branden. Als het knipperende schot dan gemaakt wordt, wordt de score de volgende keer dat dit schot wordt gemaakt ver-dubbeld. Als zo alle schoten zijn ‘verdubbeld’ is het zelfs mogelijk om een 3x multiplier te behalen.

De modesTransformers heeft in totaal acht modes; vier voor de Decepticons en vier voor de Autobots. Daarnaast heeft iedere robot soort zijn eigen multball: Megatron Multiball voor de Decepticons en Optimus Prime Multiball voor de Autobots. Je moet eerst je ‘eigen’ modes spelen voordat je aan die van de tegenstander kunt beginnen. Dit geldt niet voor de multiballs, deze kunnen in willekeurige volg-orde worden gespeeld.

Als een mode wordt gestart gaat de bijbehorende insert knipperen. Als de mode wordt uitgespeeld binnen de tijd (of bij een multiball mode voordat er nog maar één bal over) wordt de insert blijvend verlicht. Als dit niet lukt blijft de insert knipperen. Als dezelfde mode later nog een keer wordt gestart ga je verder waar je gebleven was en kun je de mode alsnog uitspelen.Modes kunnen worden gestart door het bijbehorende schot met het brandende oranje insert vier keer te maken. De eerste drie keer wordt op het display getoond hoeveel schoten er nog nodig zijn. Na de vierde keer wordt de mode meteen gestart. Op het display verschijnt de tijd die nog rest om de mode uit te spelen.

starscream Battle (Decepticon)

Tijdens Starscream Battle is het de bedoeling om in totaal tien knipperende schoten te maken voordat de tijd ver-streken is. De schoten zijn per tweetal verlicht en verplaat-sen zich van links naar rechts als ze gemaakt zijn.

shockwave Battle (Decepticon)

Ook tijdens Shockwave Battle moeten er binnen de tijd tien schoten gemaakt worden. Als eerste moet de All Spark Cube saucer geschoten worden en daarna de rech-ter ramp. Daarna gaan alle zes ‘hoofdschoten’ branden en maakt het niet meer uit welke er geschoten wordt.

Blackout Battle (Decepticon)

Tijdens Blackout Battle moeten er 11 schoten gemaakt worden binnen 45 seconden. Als eerste moet de linker loop geschoten worden. Daarna gaat de Optimus Prime lane branden. Vervolgens gaan er twee schoten branden en daarna zelfs drie tegelijk.

11NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Devastator Battle (Decepticon)

Devastator Battle begint met een timer van 20 seconden waarbinnen twee schoten gemaakt moeten worden. Het eerste schot is altijd de rechter loop waardoor de bal tus-sen de pop bumpers belandt en de timer even stopt. Iede-re pop bumper hit zorgt er vervolgens voor dat het vol-gende schot dat gemaakt moet worden verandert. Als de bal uit de pop bumpers komt loopt de timer weer ver-der en moet je binnen de resterende tijd het juiste schot maken. Als dit lukt gaat de rechter loop weer branden voor de volgende ronde. Dit moet in totaal vijf keer her-haald worden dus in totaal 10 schoten moeten gemaakt worden.

megatron multiball (Decepticon & Autobot)

Om Megatron Multiball te starten moet het Megatron schot vier keer gemaakt worden. De eerste drie keer wordt de bal gelocked in de Megatron trough en de vier-de keer start de multiball. Bij de start van de multiball wor-den alle vier de ballen met grote snelheid uit de Megatron trough geschoten. Dit zorgt even voor wat paniek maar gelukkig is er een korte ballsaver om dit te compenseren.Alle hoofschoten knipperen nu voor jackpot. Als een jack-pot is geschoten dooft de bijbehorende insert uit. Het is de bedoeling om in totaal 10 jackpots te schieten voor-dat er nog maar één bal over is. Dit lijkt lastig omdat het aantal mogelijke schoten steeds minder wordt. Echter, als Megatron geschoten wordt, telt dit ook als een jackpot en worden alle schoten weer opnieuw verlicht.Als er 10 jackpots geschoten zijn gaat het Optimus Pri-me schot branden voor Super Jackpot. De waarde van de Super Jackpot is gelijk aan de som van de waarden van alle eerder gescoorde jackpots.

Bumblebee Battle (Autobot)

Bij de start van Bumblebee Battle zijn alle zes de hoofd-schoten verlicht voor een hurry-up award die begint bij 750K maar snel afloopt. Als een schot wordt gemaakt dooft de bijbehorende insert uit en kan een ander geschot gemaakt worden. Omdat het praktisch onmogelijk is om

alle zes de schoten te maken tijdens één hurry-up vergt het altijd meerdere rondes om Bumblebee Battle uit te spelen.

ironhide Battle (Autobot)

Ook tijdens Ironhide Battle moeten er in totaal 10 scho-ten gemaakt worden. Het begint met één schot (Optimus Prime) dat binnen 25 seconden gemaakt moet worden. Daarna moeten beide ramps geschoten worden binnen 25 seconden. Vervolgens drie schoten (het center schot en de twee loops) in wederom 25 seconden. Als ook dit gelukt is wordt de timer voor een laatste maal gereset op 25 en moeten er nog vier schoten (de beide ramps en de beide loops) gemaakt worden.

mudflap & skids (Autobot)

Mudflap & Skids is de enige multiball mode van de acht. Alle zes de hoofschoten branden en je moet er in totaal 11 maken voordat er nog maar één bal over is. Als Mudflap & Skids wordt gestart tijdens Optimus Prime multiball wordt er een extra bal toegevoegd aan Optimus Prime multiball zodat dit een 4-bal multiball wordt.

ratchet Battle (Autobot)

Ook Ratchet Battle is een mode waarin 10 schoten moe-ten worden gemaakt binnen 45 seconden. In dit geval branden alle zes hoofdschoten bij de start en doven een voor een nadat ze geschoten zijn. Als alle zes hoofdscho-ten gemaakt zijn gaan ze allemaal weer branden.

Optimus Prime multiball (Decepticon & Autobot)

Om Optimus Prime Multiball te starten moet de bal eerst vier keer door de center lane geschoten worden. Daar-na gaat de Optimus Prime ramp omhoog waardoor het

12 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

mogelijk wordt om Optimus Prime zelf te raken. Na vier treffers start de multiball. Optimus Prime Multiball is een drie-bal multiball die je kunt upgraden naar een vier-bal multiball door het All Spark Cube schot te schieten als dit verlicht is. Bij de start branden alle zes belangrijkste scho-ten voor jackpot. Nadat je een jackpot geschoten hebt kun je hetzelfde schot nogmaals maken voor een Double Jackpot. Als alle jackpots gehaald zijn kun je Megatron schieten voor Super Jackpot.

Als alle modes van de ‘eigen kant’ zijn uitgespeeld gaat de All Spark Cube branden zodat het ‘eerste’ eindspel gestart kan worden: Sentinel Prime.

sentinel Prime

Bij de start van Sentinel Prime Battle knipperen zowel de Decepticon als de Autobot inserts voor de zes belangrijk-ste schoten. De bedoeling is om alle schoten twee keer te maken om de bijbehorende Jackpots te incasseren. Als een schot voor de eerste keer gemaakt wordt, wordt het Decepticon insert blijvend verlicht maar blijft het Autobot insert knipperen. Om ook dit insert blijvend verlicht te krij-gen moet het schot nogmaals gemaakt worden.Als alle zes de jackpots gehaald zijn gaat de Super Jack-pot branden bij de All Spark Cube. Als de Super Jackpot is behaald eindigt ook de Sentinel Prime Battle.Nadat Sentinel Prime Battle is gespeeld kan er gestart worden met de modes van de tegenstander. Als ook al deze modes zijn uitgespeeld en alle tien Transformers inserts op het speelveld continu branden kan de Wizard Mode gestart worden: Battle for Cybertron.

Battle for cybertron

Ook Battle for Cybertron wordt gestart door de bal in de All Spark Cube saucer te schieten. Nadat de bal weer terug op het speelveld wordt geschoten worden ook de andere drie ballen in het spel gebracht.Battle for Cybertron lijkt qua opzet op Sentinel Prime Bat-tle maar nu moeten alle belangrijke schoten niet twee-maal maar zelfs driemaal gemaakt worden. Als alle 18 schoten gemaakt zijn kan de Super Jackpot wederom geïncasseerd worden bij de All Spark Cube. Nadat deze gehaald is gaan alle 18 inserts weer opnieuw knipperen voor een volgende ronde. Dit gaat zo door totdat er nog maar één bal in het spel is.

Als de Battle for Cybertron wizard mode voorbij is gaan alle Transformers inserts op het speelveld uit en begint het spel helemaal opnieuw.

DmD eFFecTenTijdens het spel wordt 30% van het display (het linker deel) gebruikt om de scores weer te geven. De resteren-de 70% (het rechter deel) wordt gebruikt voor animaties. Transformers gebruikt zowel clips uit de films als handge-tekende animaties.

GeLUiD en mUzieKDe Transformers licentie bevat al een aantal muziek the-ma’s maar speciaal voor de flipperkast is toch nog extra muziek geschreven voor de verschillende Decepticon en Autobot modes. Het feit dat de Decepticons en de Auto-bots ieder hun eigen muziek hebben draagt bij aan het gevoel dat er eigenlijk twee verschillende spellen in de kast zitten.Er zijn voldoende geluidseffecten als bepaalde schoten worden gemaakt. Meest opvallend is de claxon die wordt gebruikt als de ballen uit de Megatron ball lock worden geschoten. Dit is een goede waarschuwing voor het feit dat er een bal met hoge snelheid richting de flippers wordt geschoten.Er worden verschillende stemmen gebruikt. Sommige zijn rechtstreeks afkomstig uit de film en andere zijn speciaal opgenomen voor de flipperkast. Hard-core Transformers fans zijn misschien teleurgesteld dat de stem van Peter Cullen niet is gebruikt voor Optimus Prime maar het ver-schil is nauwelijks te horen.

cOncLUsieDe afgelopen twee jaar is er veel kritiek geuit op de recen-te Sternkasten en dat betrof dan met name het gebrek aan voldoende actie op het speelveld. Stern heeft deze kritiek ter harte genomen door het budget voor het speel-veld te verhogen zodat TRON bijvoorbeeld kon worden uitgerust met een extra bovenflipper. Bij Transformers hebben ze het op twee fronten anders aangepakt.Ten eerste is het geld vooral gestoken in kwalitatief hoog-waardigere speelveldonderdelen. Zo zijn de plastics mooi-er uitgevoerd en is er veel geld besteed aan de belichting en het artwork met als doel om de kast er zo mooi moge-lijk te laten uitzien. Als er dan geen geld beschikbaar is om echte dure toys zoals een echte transformer toe te voegen kun je er in ieder geval voor zorgen dat de kast er duur uitziet.Daarnaast richt Stern zich met Transformers vooral op de verzamelaarsmarkt met de verschillende Limited Edition versies. De verwachting is dat er van de specifieke Decep-ticons, Autobots en split versies meer verkocht zullen wor-den dan van de reguliere versie.

De filmfragmenten op het display en de geluidseffecten dragen goed bij aan de sfeer van de kast. Eigenlijk is het een kast waar je niet teveel over moet nadenken maar die je gewoon moet ervaren. Net zoals de films…

13NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Pinball Golf Toernooi – 11/02/12

De FinALesDe spelers/duo’s die na alle 9 ‘holes’ (kasten) het minste aantal slagen hadden, plaatsten zich voor de finale. Dat waren bij het familie toernooi:- Mart en Ronald Oenema- Benjamin en Victor Stulemeijer - Lennard en Leo Stelloo- Hugo en Ben Govaers

Na een spannende partij op de Spider-Man ging de winst naar Mart & Ronald Oenema.

BAs Vis en JULes reiVers

De TOernOOi OPzeTPinball Golf is flipperen met de spelregels van golf. Het kenmerkende element van Pinball Golf is dat je vooraf niet weet hoeveel ballen je op een kast gaat spelen. De spelers kregen per kast een bepaalde doelstelling mee: dit kon zijn een bepaalde score halen (bv. 25M op de Monster Bash) of een bepaald doel bereiken (bv. 2 kas-telen verslaan op de Medieval Madness).

De leeftijd van de jeugd varieerde tussen de 7 en de 14 jaar, waarbij sommige papa’s er een echte familiestrijd van maakten: zij speelden de wedstrijd met 2 zonen!

Bij het familie toernooi waren dit de opdrachten:01: Revenge From Mars: Haal een score van 60.000.00002: Monster bash: Haal een score van 10.000.00003: World Cup Soccer - Haal een score van 300.000.00004: Time Machine - Haal een score van 1.500.00005: Wizard - Binnen 1 bal 2 keer in de bovenste saucer06. High Speed – Haal seen score van 400.00007: Medieval Madness - “Versla” 2 kastelen08: Space Shuttle - Haal een score van 250.00009: Spiderman - Haal een score van 30.000.000

Bij het individuele toernooi waren dit de opdrachten:10: Scared Stiff – Start de Stiff-O-Meter op11: Class of 1812 – Haal een scoer van 12.000.00012: Getaway – Start ‘Redline Mania’13: Stargate – Haal een score van 150.000.00014: Flash Gordon – Haal een score van 350.00015: Mariner – Haal een score 30.00016: Cirqus Voltaire – ‘Versla’ 3 ringmasters17: F14-Tomcat – Haal een score van 800.00018: Pinball Magic – Haal een score van 150.000.000

Tijdens de wedstrijd werd er fanatiek gestreden. Regel-matig werd er op het score-bord gekeken om te zien wie er birdies en bogeys maak-ten. De opdrachten waren dit keer beter te doen dan bij de eerste editie. De winnen-de teams haalden de 9 holes in 30 slagen, de minder suc-cesvolle duo’s kwamen tot scores van rond de 40.

Zaterdag 11 februari vond voor de 2e keer het Pinball Golf Toernooi plaats. Zowel het familie toernooi (volwassene met kind) als het individueel toernooi hadden een mooi deelnemersveld. Het spelen met handicap zorgde er bovendien voor dat echte alle deelnemers kans maakten op de overwinning. Voor Jules Reivers was het zijn eerste toernooi als evenementen coördinator. Een geslaagde première: leuk toernooi en met meer dan 60 bezoekers was het bovendien gezellig druk in ons NFV Funhouse.

De Top-3 van het familie toernooi: Benjamin en Victor Stulemeijer, Mart en Ronald Oenema en Hugo en Ben Govaers

De finalisten van het individuele toernooi waren:- Jurgen van Dulst- Barry Driessen- Jord Knapen- Daniël Karst

Na een finale op de Scared Stiff was de winst voor een nieuweling: Daniël Karst. Die was als introducé mee-gekomen! Voor de strijd om de 2e en 3e plaats werd er een shootout gehouden op de Dr. Who. Deze werd gewonnen door Barry, zo eindigde Barry als 2e en Jurgen als 3e.

14 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Alleen de beste twaalf flipperaars van Nederland en België krijgen een uitnodiging voor dit toernooi en mogen in een zinderende strijd uitmaken wie een jaar lang de wisseltrofee - een fors zwaard - in huis mag hebben.

De maandelijkse positie op de NFV ranking is bepalend voor de uiteindelijke kwalificatie. Daarnaast spelen een aantal aanvullende criteria eveneens een rol. Samengevat: een uit-nodiging krijgen voor dit toernooi is al een prestatie op zich!

Ronald Oenema en Theo van Vroenhoven namen de rol van wedstrijdleider op zich terwijl Marko ten Klooster de nodige technische ondersteuning gaf.

De twaalf deelnemers speelden eerst een volledig head-to-head toernooi waarbij iedere speler dus éénmaal tegen iedere andere speler speelde op een door loting bepaal-de kast. Omdat de gameroom van René bijna onbeperkt is hoefde geen enkele speler vaker op dezelfde kast te spelen.

Na deze kwalificatieronde zag de stand er als volgt uit:

1. Taco Wouters (11)2. Paul Jongma (8)3. Roy Wils (8)4. Martijn van Amsterdam (6)5. Helen de Haan - Verbeek (5)6. Albert Nomden (5)7. Lieven Engelbeen (5)8. Jaap Valent (5)9. Klaas Oenema (4)10. René van Gool (3)11. Arjan Lugthart (3)12. Ralph Beckers (3)

Taco, Paul, Roy en Martijn moesten dus onderling uitmaken wie er tot nieuwe koning zou worden gekroond. De huidige koning, Albert Nomden, had zich namelijk niet geplaatst voor de finale.

In een spannende finale die alle kanten opging was Roy zijn zenuwen uiteindelijk het beste de baas en ging met de zege aan de haal. Martijn en Paul eindigden op de tweede en derde plaats en Taco, notabene ongeslagen in de finale gekomen, greep overal naast en werd vierde.

Met deze prestatie vestigde Roy ook een uniek record: hij is de eerste speler die zich drie keer tot koning heeft mogen laten kronen! Eerder was hij al de sterkste in 2003 en 2007. De volledige historie van de BFTK ziet er daarmee als volgt uit:

2003: Roy Wils2004: Dirk Klaver2005: Paul Jongma2006: Albert Nomden2007: Roy Wils2008: Brenn Oosterbaan2009: René van Gool2010: Albert Niomden2011: Roy Wils

NFV Spinner Magazine, jaargang 19, nummer 3

Battle for the Kingdom 2011: Roy Wils crowned for the third time!Op 22 januari 2012 vond voor de negende keer het prestigieuze Battle for the Kingdom (BFTK) toernooi plaats. De BFTK is het enige invitatietoernooi in Nederland en België voor alle wedstrijdspelers van de NFV.

TheO VAn VrOenhOVen

Roy Wils wordt tot koning gekroond door wedstrijdleider Ronald Oenema

De scores van de finale op de Medieval Madness: BFTK waar-dig!

15

The Wizard of Oz (deel 4)

PieTer VAn LeiJen

Het speelveld met de definitieve layout en kleuren van de inserts. Ook zijn er enkele spelveldelementen in ´gefotoshopped .́

De foto van het artwork voor het speelveld linksboven (The Witch’s Castle). Prachtig getekend en een erg gedetailleerd ont-werp voor het minispeelveld.

Het speelveld rechtsboven (Munchkinland mini-speelveld) met Dorothy’s house en de rainbow-mal boven de targets.

Het huis staat naast de vier modes inserts: Welcome to Munchkinland, Ding-Dong The Witch is Dead, Follow The Yellow Brick Road and Munchkin Multiball. De gezich-ten bij de inserts zijn opzettelijk onscherp op de foto vrijgegeven, dit leidt tot specu-laties dat het misschien de leden van het ontwerpteam zijn.

De gele bakstenen vloer van het minis-peelveld is in contrast met de grijze ste-nen van het andere mini-speelveld, maar de stijl is hetzelfde.

Het vierde deel over de nieuwe fabrikant van flipperkasten, Jersey Jack Pinball (JJP). De eerste flipperkast van deze firma is: “The Wizard of Oz”. In de vorige Spinners hebben we het opstarten van de organisatie en de eerste ontwerpen gevolgd. Op dit moment worden de productielijnen klaar gemaakt om te gaan draaien. In deze update dan ook vooral foto’s van de laatste nieuwtjes van de afgelopen maanden.

Op internet is nog een film pje van de eerste multiball animatie te vinden. Natuurlijk ontworpen door onze eigen ‘Neerlands trots’, Jean-Paul de Win.

Check: http://youtu.be/jT36wWz070I of de QR-code

De planning is dat de eerste kasten in juni van dit jaar worden geleverd.

We’re off to see the wizard!

16 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Winnaar DPO loterijrOBerT JAn VAn Der sTeLT

Graag wil ik me eerst even voorstellen, mijn naam is Robert Jan van der Stelt en ik ben jaren lid geweest van de Nederlandse Flippervereniging omdat ik zelf een flipper liefhebber ben.

De eerste flipper die ik kocht, zo’n zeven jaar gele-den was een Bram Stoker’s Dracula. Ik was 20 jaar en wou graag een flipperkast in mijn woonkamer hebben. Gewoon gaaf om te hebben en als vrienden langsko-men is het een leuke bezigheid, een beetje flipperen, biertje erbij.Ik had niet zoveel geld te besteden, ben aan het zoeken gegaan en vond uiteindelijk een BSD voor een redelijk bedrag. Een superkast voor niet te veel geld, ik heb deze kast een half jaar gehadDe kast heeft een leuk en uitdagend spel, maar meestal heb je maar 1 op de 10 potjes een aardige score. Dit is ook wat de kast zo gaaf maakt, maar kan ook frustre-rend zijn op momenten.Inmiddels heb ik meerdere kasten in mijn verzameling, maar de BSD blijft de eerste kast. De uitbreiding in kas-ten is pas de laatste tijd, dus even terug naar de ver-koop van de BSD. Ik heb maar ruimte voor één kast, dus als je wisselen wilt is het eerst een kast verkopen en dan een andere aankopenEen paar jaar later verhuisde ik naar een etagewoning, wat er voor zorgde dat ik helemaal geen flippers meer kwijt kon. Maar ik wou niet zomaar stoppen met deze hobby, dat kon ik niet, dus is er gezocht naar een oplos-sing. Die boden mijn ouders mij in Voorhout.Ik ben vervolgens weer met meerdere flipperkasten begonnen in de garage van mijn vader. Wat erin resul-teerde dat mijn vader ook gek gemaakt werd door deze hobby..Zodoende zijn we samen gaan investeren in flip-pers en gingen ook uitbreiden van één naar drie kasten.Na een tiental kasten in de collectie te hebben zien komen en gaan,was ik een aantal maanden terug weer opzoek gegaan naar een BSD flipper!!

Zaterdagochtend 5 november… ik belde mijn vader om te vragen of hij tijd en zin had om te gaan kijken naar het DPO in Gouda. Zo gezegd zo gedaan, wij naar Gouda.Een beetje rondgekeken, wat geflipperd en wat bekenden gesproken.Ik zag een poster van de sponsorloterij hangen met als hoofdprijs de BSD flipper en dacht…als dat zou kunnen gaan lukken?? Juist omdat ik recentelijk nog bezig was

Tijdens het afgelopen DPO dat op 6 en 7 november werd gehouden in Gouda werd natu-urlijk ook weer een grote loterij met als hoofdprijs een flipperkast gehouden. Winnaar van de hoofdprijs werd Robert Jan van der Stelt. De Spinner redactie ontving onderstaand enthousiast verhaal dat we de lezers niet willen onthouden.

met een mogelijke aanschaf van deze kast. Ik kocht 3 lootjes voor 10 euro!!U raadt het al, het waren de beste lootjes van het hele DPO, op 2 loten prijs waaronder….jawel, de hoofdprijs, een heel mooie Bram Stokers Dracula flipperkast.De maandag na het DPO kreeg ik mail van een beken-de uit Leiderdorp. Zij had gelezen op het forum dat ik de winnaar was van de hoofdprijs, de BSD flipper. Ik hield mijn enthousiasme nog even voor me want zoiets komt niet zo vaak voor in je leven en ik wist het nog niet helemaal zeker. Daarom gebeld met organisator Rob Capel en nadat ik hem gesproken had was het zeker; ik had de hoofdprijs en een mooie 2e prijs gewonnen met mijn lootje nr 91!!!

Nadat we gesproken hadden met Arie Pijl over het hoe en wanneer ophalen van de kast was hij bereid om de kast te komen brengen.

NFV ik dank jullie! We zullen nog lang spelen op de BSD!

Robert Jan ontvangt de sleutels van de BSD uit handen van NFV bestuurslid Arie Pijl

17NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

PieTer VAn LeiJen

In de partij flippers die de vereniging onlangs aankocht, zat ook een optisch zeer fraaie Dr. Who. Eén van de kasten op de wantedlist. De technische staat was tegenovergesteld aan de optische staat. De restauratie had dus wat voeten in aarde. Hierbij het verslag van deze operatie.

De Doctor Who is een kast die ik me herinner uit de tijd dat ik begin jaren ’90 regelmatig in het Amusino in Gro-ningen flipperde. Op de begane grond een rij flippers in goede staat en altijd het nieuwste van het nieuwste. Het geluid van de Dr. Who is niet zijn sterkste punt, maar het spel daarentegen staat bol van strategische keuzes. Daar-om destijds één van mijn favorieten. Welke doctor kies

je als eerste; playfield multiplier, snelle extra ball, video mode of de locks? Ook tussentijds is er nog te veranderen om beter op je spelsi-tuatie aan te sluiten. Ontzettend leuk om op deze manier meer invloed te hebben op het spelverloop.

zUUrrr…Tot zover het spel, eerst maar eens aan de slag. De kast opgehaald bij Rob Willemsen. Die had hem al even aan-gedaan. De kast start op maar geeft rare switchmeldin-gen. Logisch, blijkt later als ik het CPU bord zie. Onder de batterijhouder en op de IC’s zie ik groene aanslag. Zelfs in de draden van stekker J206 (switchmatrix) zit de aanslag nog. De oorzaak van dit soort aantasting is lekkage van (te oude) batterijen, het zogenaamde batterijzuur. Via alle printbaantjes en onderdelen kruipt er een groene smurrie over de print.

TrAnsPLAnTATieEerst maar eens de stekker J206 aanpakken. Omdat de groene zut tot in de draden is getrokken moet er een stuk van de draden afgeknipt worden. Gelukkig valt het mee en hoef ik maar een centimeter of 3 af te knippen om glimmend koper te zien. Maar de stekker zelf moet wel vervangen worden. Het is echter vrijdagavond en ik heb geen zin om tot dinsdag te wachten voor een nieuwe stekker via de post is geleverd dus wip ik alle pennen eruit en ontsmet de plastic behuizing van de stekker met azijn en reinig hem in de ultrasoon. Dan op zoek naar goede donorpennen. Op J134 en J135 vind ik nog genoeg vrije pennen die ik naar stekker J206 kan transplanteren. Ik wip ze er uit en bevestig ze weer aan de draden van J206. Klinkt eenvoudig, maar het is priegelwerk en tijdrovend.

Ik doe ondertussen de CPU van een andere kast er in om alvast te kijken of de Dr. Who werkt. De kast start op, maar ik zie niets op het display. Als ik de spanningen op de DMD-controller meet, blijkt de HV (hoogspanning voor display) niet in orde. Er is al wat gesoldeerd aan de print en het ziet er niet fraai uit. Maar even een revisie kitje bestel-len bij een willekeurige flipperwinkel. Tijdelijk ook maar een andere DMD-controller er in. Ook nu nog geen beeld, de display blijkt dus ook stuk te zijn. Een andere display erin, de kast aan en ik kan een potje spelen. Exterminate!

KniPPen (& PLAKKen)Eerst de CPU maar eens onder handen nemen. Zoals gezegd is de print flink aangetast. Om te beginnen alle beschadigde onderdelen eraf knippen. Dan de print een paar uur in een azijnbad laten staan en daarna afspoelen met (overvloedig) alcohol/spiritus.

nieuwe aanwinst: restauratie Doctor Who

De 7 doctors verhogen de score op het

speelveldonder-deel waar ze verlicht zijn.

Aangetaste onderdelen

door batterij-lekkage

Pennen weer in de behuizing voor een nagenoeg originele stekker

18 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Dan alle afgeknipte pootjes eruit solderen en de aange-taste print schuren. Een paar printbanen zijn beschadigd en moeten gerepareerd worden.Hierna tot slot de nieuwe componenten weer solderen en

alles grondig doormeten voor ik hem weer aansluit. Rob geeft na mailcontact nog een tip over een plek die ik over het hoofd heb gezien. Dit maak ik nog in orde. Als ik hem weer in de kast doe blijkt bijna alles te werken. Alleen de testbutton – (volume down) werkt niet. Het geluid kan wel harder, maar niet meer zachter. Het blijkt dat er toch nog een printbaantje onderbroken is onder een IC. Na herstel doet ook de testbutton het weer.Ondertussen zijn de onderdelen voor de DMD-controller ook binnen. Na revisie van het HV-gedeelte meet ik weer

de juiste spanningen. Deze werkt nu ook weer. Het werk aan de printplaten is nu gedaan, op naar het speelveld.

sPeeLVeLDNu alle elektronica het doet is het tijd om aan het speel-veld te beginnen. Ik heb de playfield-tipper van Laurens geleend om eens uit te proberen. Speelveld in de tipper en schroeven maar. Alle onderdelen kunnen eraf, die van het minispeelveld als eerste.Als ik het minispeelveld er uit heb, besluit ik dit ook maar gelijk te reviseren. Het minispeelveld bestaat grofweg uit

vier onderdelen. De ophangbeugels met motor, het speel-veld zelf, de targets en de scoops voor de jackpots. (N.b. op de foto zitten de targets nog onder het minispeelveld gemonteerd.)Ik haal alle afzonderlijke onderdelen uit elkaar om te con-troleren en te reinigen. Vooral de ophangbeugels waar-aan het minispeelveld op en neer beweegt zijn vies. Het vet dat voor de smering zorgt, zit vol vuil en is aange-

Alle afge-knipte

pootjes verwijde-

ren

De nieuwe onderdelen gesoldeerd

Aangetaste onderdelen eraf geknipt

De printbanen

weer schoon

Speelveld in tipper

19NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

koekt. Een goede gelegenheid om deze na jaren gebruik eens grondig schoon te maken. Eerst de motor eraf, daarna alle borgringen los en de losse onderdelen demonteren. Ik haal het oude vet weg, reinig alle onderdelen en doe er weer nieuw vet op. Dan alles weer in elkaar zetten. Dat loopt weer soepel en verlengt de levensduur van de motor.Dan de scoops uit elkaar en na reinigen weer in elkaar. Op naar de targetbank. Bij de targetbank is er één target dat blijft steken. Na inspectie blijkt er een infrarood led vervangen te zijn die eigenlijk iets te groot is waardoor de target aanloopt. Ik vervang de led voor een kleinere en het target kan weer vrij bewegen.

PrOTecTieOndertussen had ik al contact met Jeroen (Morpheus) van Beek voor een protector.De protector op het mini-speelveld ontbreekt en er zat alleen een stuk tape.Dit gaat natuurlijk niet lang mee, dus er moet weer iets stevigs op. De

standaard protector is bij geen van de flipperwinkels in Europa op korte termijn te leveren. Daarnaast is het hout aan de voorkant flink beschadigd en wil ik daar een oplos-sing voor.

In een prima samenwerking met Jeroen ontwerp ik een protector die zowel de voorkant als de bovenkant beschermt. Jeroen maakt vervolgens de protector en werkt hem netjes af. Naast deze protector levert Jeroen er nog een voor op het gewone speelveld. Deze twee pro-tectoren zorgen ervoor dat de speelveldschade voor het minispeelveld weer mooi is weggewerkt en dat het er ook

nog eens zeer strak uit ziet.

Alle onderdelen van het minispeelveld gaan weer in elkaar zodat deze straks in zijn geheel weer in het speelveld geplaatst kan worden.

POeTsenTijd om aan het ‘gewone’ speelveld te beginnen. Dit is het makkelijkste onderdeel. Alle speelveld onderdelen los-maken, poetsen, en weer vastmaken. Het poetsen doe ik tegenwoordig in de vaatwasser. Bijna alles kan er in, behalve ijzeren onderdelen (RVS weer wel). Het zout in de vaatwas-tabletten zou voor aanslag op het ijzer zorgen.Als alles schoon is kan de heropbouw van het speelveld beginnen. Natuurlijk is het speelveld eerst grondig gerei-nigd en gewaxed. Daarnaast heb ik de ramps ook nog gevlampolijst. Wel zo fraai op zo’n mooie kast. Bij het plaatsen van de onderdelen wordt het speelveld vanzelfsprekend voorzien van nieuwe rubbers. Tot slot zijn de flipperunits ook gereviseerd. Zo hebben we er weer jaren plezier van in het Funhouse.

Ik heb nog een eindsprint getrokken om de Dr. Who voor de ingelaste ALV van 15 januari klaar te hebben. In de haast ben ik helemaal vergeten om foto’s te maken toen de kast klaar was. Hieronder foto’s van de kast in het Fun-house. De eerste potjes op deze mooie nieuwe aanwinst in het Funhouse waren duidelijk te horen: exterminate!

Tape in plaats van protector.

Onderdelen minispeelveld

Revisie beweegbare ophangbeugels

Nieuwe protecto-ren voor het minis-peelveld

Speel-veldonder-delen in de vaatwasser

20 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

21NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Oei… het ging niet goed met Bally. Na de succesvolle reeks van een groot aantal super goede vier-speler model-len in 1966 t/m 1970 raakte het merk in problemen. Een paar slecht ontvangen modellen (o.a. “Camelot”, “Hoo” en “Zip-a-Doo”) deden de omzetcijfers dramatisch dalen. Hoewel er ook een paar successen verschenen (“Four Milli-on B.C.” en “Big Valley”) wist Bally directeur Bill O’Donnell wat hem te doen stond. Reorganisatie!

Hoe dat gaat in flipperland? Je huurt gewoon je concur-rent in: eind 1969 werd Williams topman Sam Stern inge-huurd om Bally weer de goede richting op te duwen. In ruim een jaar wist Stern de job te klaren.

Spelontwerper Ted Zale, die toch heel wat toppers op zijn naam had staan, moest simpelere (lees: goedkopere) spel-len ontwerpen en een dure tekenaar als Jerry Kelley kon vertrekken. Stern vond de vernieuwende stijl van Kelley wel bijzonder, maar een ander kon dat ook tekenen, dacht hij. Dat Ted Zale het niet (meer) naar zijn zin had blijkt wel: in 1973 vertrok hij bij Bally.

Om Bally weer op de kaart te zetten schakelde Sam Stern de beste spelontwerper die hij kende in: Harry Williams. De vier-speler “Firecracker” en twee-speler “Sky Rocket” waren het resultaat.

Voor het artwork werd Christian Marche ingezet, die al verscheidene modellen voor Williams en Chicago Coin (ook van de familie Stern!) had vorm gegeven. Opdracht: imiteer de stijl van Kelley. Maar hoe talentvol ook, ook na veel oefenen bleef Marche’s werk in de schaduw van dat van Kelley. De meester was niet te imiteren. Na het ver-trek van Sam Stern in 1972 moest Bally het weer op eigen kracht kunnen. En dat lukte: de “Mariner” werd goed ontvangen door de spelers. Een simpel spel met vlotte sco-

Uit de collectie in ederveenBally “mariner” (1971)De collectie ‘Magische Machines’ van de NFV mag er zijn. Lang niet iedereen is goed bekend met de ontwerpen uit de tijd dat flipperkasten nog elektromechanisch waren. Henk de Jager is NFV lid en flipperkastenkenner bij uitstek. Ook in deze Spinner zet hij een EM-er in de spotlights. In deze aflevering “Mariner” van Bally uit 1971.

henK De JAGer

22 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

re-mogelijkheden, een eenvoudig te innen extra bal, een bonus oplopend tot 10.000 punten die gescoord kon wor-den door de bal in een afschietbaan rechts op het speel-veld of in het uitworpgat bovenaan te schieten (outhole bonus kwam pas later!). Verder nog een “post” tussen de flippers en, gekopieerd uit “Wiggler”, de baan links op het speelveld waar de bal al waggelend door rolt en met wat goede timing een aantal features verlicht. Timing was ook vereist bij het schieten op de middelste mushroom bum-per (ronde knop): behalve het omhoog laten gaan van de “post” levert een voltreffer ook tussen 1.000 en 5.000 punten op. De waarde van die knop verspringt steeds als bepaalde objecten worden geraakt. Er kwam ook een twee-speler versie uit: “Sea Ray”, zelfde spel, afwijkend kopruit. De eenvoud was ook de kracht van “Mariner”

en “Sea Ray”: een flipper voor locaties waar niemand zich in de spelregels verdiept, maar vlot een score wil neer-zetten om te zien wie deze keer het bier moet betalen. In Nederland werden die liefhebbers van “snel spel” op hun wenken bediend: juist in die tijd werden veel flippers omgezet naar 3 ballen per spel, in plaats van de 5 wat tot dan gebruikelijk was voor een kwartje (ja, jongelui: een kwartje was toen een muntje met de waarde van net ietsje meer dan € 0,11). De nieuwe strategie van Bally werd de komende jaren: steeds een aantal eenvoudige maar snel scorende flipperkasten, zo nu en dan afgewisseld door een machine die wél echte features bood.

Een beetje schuiven met het budget, bespaar wat op ieder model om weer eens uit te kunnen pakken met iets groots. Zo werd de simpele “Mariner” opgevolgd door de complexe “Fireball”, waarna het weer wat eenvoudiger toeging in “Little Joe” en “Space Time” om dan weer de markt te verrassen met topper “Monte Carlo”.

Tot aan het begin van het solid-state tijdperk in 1977 bleef Bally deze lijn volgen. Op advies van Sam Stern, die het beste advies voor zichzelf hield: zijn Williams mfg. werd onder zijn beheer marktleider in die tijd!

NIEUWE LEDEN

Ron Molenaar, WoerdenDirk Vermeulen, Waasmunster (B)

Arno Vlielander, SprundelEdwin de Vries, Dordrecht

Daniël Karst, KampenDenny van Driel, Middelharnis

Henri Martens, RenkumBarry Bos, Lelystad

Raymond Vis, Naaldwijk

Haico Basten, BredaRonald Klappe, Kampen

Frank van der Vleuten, EindhovenKevin Cramer, Maastricht

Martijn Ewalds, SittardErwin Wester, Lelystad

Fabian Brochard, Den HaagArthur Hillenaar, Schiedam

Steven Meeussen, Wommelgem (B)

23NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Deutsches Flippermuseum Extra Ball te neuwied

niKKy LOGAn/AeneAs Verhé

Tot vorig jaar wist ik niet van het bestaan van het Duits flippermuseum. Een vriend van ons en begenadigd flip-peraar vertelde ons erover maar het geraakte ergens in een vergeethoekje vanwege werk en al dat geflipper. Tot we enkele weken geleden ineens het briljante idee kre-gen om misschien toch maar eens tot daar te rijden. Het is tenslotte vanuit Antwerpen “maar” drie uurtjes rijden. Onderweg pikten we Peter van Rastermania.be op en in Limburg was er een tweede tussenstop om NFV-lid en goede vriend Michel op te laden. De route op zich is niet slecht; altijd rechtdoor bijna en in Duitsland kan je naar mijn normen rijden gezien ik een redelijk zware voet heb. Helaas hebben we meer dan twee uur mogen stilstaan vanwege wegenwerken en moesten we uitein-delijk zelfs het museum bellen dat we later gingen zijn.

Maar niet getreurd, ze wisten dat die gekke flipperende Belgen gingen langskomen en toen we eindelijk arriveer-den was de ontvangst meer dan hartelijk.

Neuwied lijkt een klein en rustig dorpje maar mag toch al een serieus stadje genoemd worden. Alles is voorhan-

Ook in de ons omringende landen zijn er verzamelaars die het leuk vinden als andere liefhebbers hun collectie komen bewonderen. In Duitsland is er een heus flippermuseum. Nikky & Aeneas gingen er met een aantal vrienden kortgeleden op bezoek. Na lezing van het artikel zullen er denkelijk meer NFV-leden zijn die eens zo’n reis gaan maken…

den en ze liggen op een uurtje van Frankfurt dus je kan er naartoe vliegen. Het flippermuseum laat zich opmer-ken door een schitterende kopruit die de hele etalage bekleedt. Het lijkt er klein maar hoe meer we rondliepen hoe meer kamertjes we ontdekten. Er staan een goede 120 flippers, de meeste spelend opgesteld, waaronder Hercules. Deze had ik nog nooit in levende lijve gezien en nu mocht ik er zelfs op spelen. De vermoeide armen achteraf neem je er al te graag bij.

De gastheer en gast-vrouw van het Duitse flippermu-seum

Nikky speelt op een Hercules, de grootste flipperkast ter wereld.

De voorgevel van het flipper-museum met een gigantische kopruit als etala-geruit.

24 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Voor 5 euro entreegeld krijg je ook 5 Duitse Marken waarmee je de verschillende flippers kan bespelen. De ervaring leerde ons dat die snel op waren (de kasten staan allemaal op 3 ballen), Marken bijkopen kan aan 0,5 euro/stuk.

Tussen alle oude pareltjes vanaf 1930 staan er natuurlijk ook recente stukken. Banzai Run kom je niet veel tegen en blijkt dus echt leuker dan hij eruit ziet. Ik ging totaal op in een frenzie op de Rapid Fire maar heb me ook kos-telijk vermaakt op hun system 80 flippers.

“De mannen” waren intussen zoek.. het museum strekt zich uit over drie verdiepingen waaronder ook de kelder en door alle gangetjes en kamertjes moet je soms wel lopen zoeken naar je reisgezelschap. Maar uiteindelijk kom je ze wel ergens tegen. Wij waren maar 2 uurtjes in dit museum maar we planden al een toekomstige daguit-stap, misschien een weekendje uit, of met een bus flipper-liefhebbers want dit moet echt iedereen gezien hebben.

De prachtige flipperkalender en de speciale Captain Fan-tastic ketchup die je kan kopen maken de dag wel af. Zeker een bezoekje waard! Auf Neuwiedersehen!

Deutsches Flippermuseum e.V.Hermannstr. 9 / 56564 NeuwiedTel / Fax: 02631-358183http://www.flippermuseum.eu

Meer foto’s vind je op onze website http://www.flippers.be.

Deutsches Flippermuseum Extra Ball te neuwied

Nikky in haar ele-ment op Bally’s Rapid Fire.

Peter speelt op de Super Flip-per van Chi-cago Coin, de eerste digitale flipperkast.

25NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Verslag van de ALV – 14 januari 2012 BAs Vis

inLeiDinGIn zijn inleiding geeft Bas aan dat het voor hem een bij-zondere vergadering gaat worden omdat hij voor het laatst de voorzittershamer vasthoudt. Immers, na een voorzitterloze periode van 5 jaar zal het NFV Bestuur na deze extra ALV weer op volle sterkte komen. Een goed begin van het nieuwe jaar!In een korte terugblik op 2011 passeren de belangrijkste gebeurtenissen nog even de revue. De Spinner beleefde een topjaar en er waren veel activiteiten. De evenemen-ten werden vorig jaar beter bezocht dan ooit, met als absoluut hoogtepunt een super DPO 2011 in Gouda!. De partij aankoop die de vereniging in september deed (maar liefst 26 kasten!) was zeker ook iets bijzonders. Maar de meest memorabele gebeurtenis was voor Bas van een geheel andere orde: het overlijden van actief NFV-lid Bert Jan Brinkhuis vormt een zeer indringende herinnering.

nOTULen VOriGe VerGADerinGBas vraagt aan de aanwezigen of er nog inhoudelijke vra-gen en/of opmerkingen zijn bij het verslag van de ALV van 11 juni 2011 (zoals opgenomen in Spinner 2 van 2011). Die zijn er niet en daarmee is het verslag definitief.

nFV BesTUUr & nFV TeAm 2012In een overzicht staat hoe het bestuur is samengesteld en wat de belangrijkste taken van de bestuursleden zijn:- Jan Meijer (penningmeester, NFV shop, catering, Cv100)- Bas Vis (secretaris, Spinner, competitie) - Arie Pijl (clubhuis)- Lieven Engelbeen (België coördinator)- Ben Boogaard (collectie) In het najaar van 2011 reageerde Winfred de Ruijter op de oproep in de Spinner voor versterking van het NFV Bestuur. Hij gaf aan de vacature van voorzitter te willen vervullen. Na een kennismaking met de overige bestuurs-leden waren beide partijen het snel eens dat er een goe-de match is. Winfred is een ervaren bestuurslid/voorzitter en al jarenlang lid van de NFV. Vanaf oktober 2011 heeft Winfred meegedraaid in het NFV Bestuur en hij is dus al ‘ingewerkt’ . Bas vraagt de aanwezigen om in te stemmen met de benoeming van Winfred de Ruijter tot bestuurslid. De leden gaan akkoord en Bas heet Winfred welkom als bestuurslid. Om te illustreren dat Winfred nu lid is van het bestuur neemt hij ook zitting achter de bestuurstafel.

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst was er een extra ALV. Aanleiding voor deze ALV was de wens van het NFV Bestuur om de leden te vragen om in te stemmen met de benoeming van Winfred de Ruijter tot voorzitter van onze vereniging. Ook bevatte de agenda een aantal andere onderwerpen waarover het bestuur de leden wilde informeren (partij aankoop, voortgang ontwikkeling website). Geen jaarcijfers dus dit keer, maar een korte vergadering. Het was plezierig om vast te stellen dat er zoveel leden aanwezig waren dat niet iedereen een zitplaats kon krijgen…

Het NFV Bestuur weet zich gesteund door een groep leden die tezamen het NFV team vormen:• Jules Reivers (Evenementen coördinator)• Rob Capel (DPO coördinator)• Theo van Vroenhoven (Spinner)• Mark van der Gugten (Website)• Henk van Duijn (Ledendadministratie)• Pieter van Leijen (Onderhoudscoördinator)• Martijn van Amsterdam (LFC coördinator)• Edwin Nijs (Kasten Commissie)• Ad Jonker (Wedstrijdleider)• Laurens Linssen (NFV Bestuur support)• Jim Jansen (PR)

Op een aantal terreinen is er dringend versterking nodig. Het gaat om de volgende onderdelen:

Versterking spinner redactieHet huidige team bestaat uit 3 personen die al een aan-tal jaren de Spinner maken. Het is tijd voor extra bloed en voor vers bloed, om de continuïteit van dit belangrijke onderdeel van de vereniging te waarborgen. Leden die het leuk vinden om mee te werken, artikelen te schrijven en bij de opmaak van het blad ondersteuning te geven wordt verzocht om te reageren. Ervaring is niet belang-rijk, enthousiasme een must. Ter illustratie: het huidige Spinner team heeft zich ook zelf de kennis eigen gemaakt die nodig is om het blad te maken. Aanmeldingen zijn meer dan welkom! (persoonlijk, telefonisch of via bas@nfvpinball.nl)

Versterking website redactie. Het NFV Bestuur is onder aanvoering van Winfred nadruk-kelijk bezig met de opzet van een nieuwe website. Maar met een site alleen ben je er niet. De site is zo goed als de content die er op staat en daar is nog een hoop verbete-ring te bereiken. Bas roept leden op die willen meewer-ken om er voor te zorgen dat er artikelen, nieuws items, verslagen van evenementen en andere verenigingszaken op de site komen. Op die manier wordt het voor leden en geïnteresseerde flipperliefhebbers leuker om op de NFV site te kijken. Aanmeldingen zijn zeer welkom! (persoon-lijk, telefonisch of via winfred@nfvpinball.nl)

26 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

PArTiJ AAnKOOP In Spinner 3 (september, speciale bijlage) en Spinner 4 (december, diverse artikelen) van 2011 konden de leden al lezen over een bijzondere actie van de vereniging: het bestuur besloot om een partij van liefst 26 kasten aan te schaffen. Bas geeft nog een keer een kort overzicht van deze actie en vat samen wat het bestuur ermee hoopt te realiseren: een zestal leuke aanvullingen voor de collec-tie (Pinball Magic, Flintstones, Dr. Who, Jurassic Park, Star Trek (DE), Whirlwind) tegen een kostprijs van 0 Euro. De overige kasten worden aan de leden aangeboden via een drietal veilingen, waarbij het de opzet is om de betaal-de prijs voor de partij (€ 11.250) en de bijkomende kos-ten (conservatieve inschatting: ca. 2.000 voor transport, opslag, reparatie en onderdelen) terug te verdienen. Met de veiling van de eerste 4 titels is in december 2011 al ruim € 5.000 gerealiseerd.

Vanuit de zaal komt er een reeks van vragen:Waarom heeft het bestuur deze aankoop gedaan? Gaat zoiets nog vaker gebeuren?Antwoord: het Bestuur ziet deze partij aankoop als een bijzondere transactie. De aankoop vloeide voort uit een verzoek van twee leden en het bestuur zag, na afweging van alle opties’, een mogelijkheid om een ‘win-win-win’-situatie te creëren, waarbij de transactie voor zowel de verkopers, vereniging als een aantal leden iets positief kon opleveren. Voor de toekomst: het Bestuur zal niet actief op zoek gaan, maar als er leden zich met een verzoek tot het bestuur richten zal daar altijd zorgvuldig naar worden gekeken. Oftewel: zeg nooit nooit.

Hoeveel veilingen komen er nog? Antwoord: minimaal twee veilingen.

Geeft het staatje niet een vertekend beeld van de opbrengst omdat er ook de verkoop van eigen kas-ten in is opgenomen? Antwoord: nee, om dat te voorkomen is de spliting gemaakt tussen “Partij aankoop” en de “Eigen collectie”

Hoe heeft het bestuur voorkomen dat de opbrengst tegenvalt doordat er nog reparaties aan kasten moeten worden gedaan voordat ze spelend kunnen worden verkocht. Zoals de Creature from, the Black Lagoon waarvan de display is vervangen? Antwoord: in de aankoopprijs is rekening gehouden met eventuele reparaties. Daarbij is voorzichtig te werk gegaan. Het kan natuurlijk tegenvallen, maar er zullen ook kasten zijn die minder investering nodig hebben dan waar rekening mee werd gehouden. Terugkijkend op de eerste ronde is dat al het geval.

Hoe is de minimumprijs bij de veilingkasten bepaald?Antwoord: uitgangspunt was om alle gemaakte kosten terug te verdienen. De aanschafwaarde was een gegeven, van de bijkomende kosten is een (conservatieve) inschat-ting gemaakt. De minimale opbrengst voor de vereniging zou in dat geval het genoemde zestal extra kasten zijn.

3 van de 6 kasten voor de NFV staan toch niet op de wanted-list? Wordt die lijst wel aangehouden?Antwoord: ja, die lijst wordt aangehouden, maar is niet alles bepalend. Als het NFV Bestuur van mening is dat een ruil (bv. Popeye eruit, Flintstones erin) door de leden posi-tief gewaardeerd wordt, dan kan zij besluiten dat te doen. Als de leden van mening zijn dat het bestuur niet conform de wens van haar leden heeft gehandeld, dan kan zij het bestuur dat kenbaar maken tijdens de ALV als er verant-woording wordt afgelegd over het gevoerde (financiële) beleid.

Gaat het lukken om alles terug te verdienen?Antwoord: daar is het bestuur volledig van overtuigd. Maar zeker is het natuurlijk niet, omdat er nog twee vei-lingen komen. Met de opbrengst van de 1e veiling zijn we goed op weg om niet alleen de kosten terug te ver-dienen maar om zelfs een extra opbrengst te genereren. In de 2e veiling zullen ook weer een aantal interessan-te titels worden aangeboden (voorlopige selectie: TAF, WH2O, Popeye, Judge Dredd, Batman, Maverick en Riverboat Gambler). Naar verwachting zijn nadere gege-vens over prijs en einddatum van de veiling eind januari 2012 bekend.

Wat gebeurt er met een eventuele extra opbrengst?Antwoord: die zal worden geïnvesteerd in de NFV collec-tie. Er staan een paar zeer populaire titels op de ‘wanted list’ (LOTR, AFM) en aanschaf daarvan zou met een extra opbrengst mogelijk kunnen zijn.

Gaat het extra werk niet ten koste gaan van andere zaken?Antwoord: het NFV Bestuur heeft een afweging gemaakt van de mogelijkheden en de inspanningen die ermee samenhangen en vervolgens gekozen om deze actie te doen. Bij de veilingen combineren we verkoop van kas-ten uit de partij en een aantal kasten uit de NFV collectie,

27NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

zodat we meerdere zaken tegelijk realiseren. De aanwin-sten voor de collectie zijn direct inzetbaar (zoals Pinball Magic) of de reparaties zijn uitbesteed (bv. Flintstones aan Rob Willemsen en Dr. Who aan Pieter van Leijen).

Mag het NFV Bestuur wel zulke grote uitgaven doen?Antwoord: het NFV Bestuur heeft als taak om de doel-stellingen van de vereniging te realiseren. Naar de stellige overtuiging van het bestuur is deze transactie goed voor de club. Voor zover bekend bevatten de statuten geen artikelen die anderszins bepalen. De door het bestuur zelf bepaalde minimale financiële buffer is bij deze transactie niet aangesproken. Sterker nog, ultimo 2011 is de hoe-veelheid beschikbare liquide middelen groter dan eind 2010 (circa € 25.000 vs. circa € 22.500 een jaar eerder). De opmerking van één van de leden dat er een limiet zou bestaan van € 1.500 is bij het NFV Bestuur niet bekend. Bij de beoordeling van de jaarcijfers zou de kascontrole com-missie hier expliciet aandacht aan kunnen geven.Eén van de bezoekers stelt voor om te peilen wat de aan-wezige leden vinden van deze partij aankoop. Bas stelt daarop de aanwezigen voor om kenbaar te maken of zij de aanschaf een goede beslissing vinden. Het overgrote merendeel van de bezoekers reageert positief hierop. Bas dankt de aanwezigen voor het vertrouwen en geeft aan dat naar verwachting bij de ALV in juni het (financiële) plaatje ook qua opbrengst compleet is.

eVenemenTenOok in 2012 zullen de clubhuisactiviteiten volgens een vast patroon gehouden worden:• laatste vrijdag v/d maand: Funhouse Friday• 2e zaterdag v/d maand: Clubhuis Dag

Daarnaast zijn er regelmatig klusdagen. Houd de NFV agenda op de site in de gaten voor data. Bijzondere eve-nementen 1e halfjaar 2012: Pinball Golf (11 februari), Clubvan100 (10 maart), DPM (14-15 april), Clubhuisdag (12 mei) en de BBQ & ALV (9 juni, onder voorbehoud i.v.m. EK 2012 ).

OnTWiKKeLinGen WeBsiTeBas licht in het kort toe wat er gebeurde sinds de ALV in juni 2011. We hadden een aanbod van Barry Driessen

voor de ontwikkeling van de website. Er is gewerkt aan een functioneel ontwerp, maar de feitelijke ontwikkeling bleef uit door een samenloop van omstandigheden. In het 4e kwartaal hebben we als NFV Bestuur besloten tot een gewijzigde aanpak, waarbij we niet langer met hulp van leden de ontwikkeling van de nieuwe website zullen doen. Bas geeft het stokje over aan Winfred die zich de voorbije maanden al actief heeft bezig gehouden met het uitwerken van ideeën omtrent de technische opzet van de site.Winfred geeft aan dat hij diverse opties heeft bekeken, waarbij hij ook heeft gekeken hoe andere verenigingen dit hebben aangepakt. Want weliswaar is elke vereniging uniek, er zijn ook een heleboel zaken die hetzelfde zijn: leden(administratie), agenda, evenementen en andere activiteiten. Er zijn diverse aanbieders van online webtoe-passingen, die verenigingen in staat stellen om de leden-administratie, boekhouding en de website (incl. emailings) te beheren. Na zorgvuldige afweging van alternatieven (functionaliteit, kosten, continuïteit) hebben we besloten een offerte aan te vragen bij AllUnited (www.allunited.nl).Volgende stappen/Planning 2012: Demonstratie (febru-ari), Go/No Go-beslissing (februari), en indien Go: de implementatie gaan plannen (maart). Oplevering nieuwe site medio 2012.Ook over dit onderwerp zijn er een aantal vragenWaarom is gekozen voor een offerte bij AllUnited?Antwoord: deze toepassing bood de beste prijs/kwali-teit verhouding. Het feit dat 140 verenigingen voor deze oplossing hebben gekozen is ook een positief signaal. Winfred heeft contact gehad met een aantal van die ver-enigingen en naar hun ervaringen gevraagd. Die waren zeer positief.

Heeft deze toepassing ook een Forum? Antwoord: in deze All United toepassing zit nog geen Forum. Ons Forum zal naar alle waarschijnlijkheid blijven zoals deze nu is, maar zoveel mogelijk geïntegreerd wor-den qua vormgeving en inlogprocedure (single sign-on).

Als onze eigen server niet meer wordt gebruikt, blijft dan wel de Forum historie beschikbaar?Antwoord: de data van het forum die nu op onze eigen server staan zullen meeverhuizen en blijven dus ook beschikbaar als we geen gebruik meer maken van onze eigen server.

een nieUW ereLiD!Na dit onderdeel is er een intermezzo dat niet op de agen-da staat. Winfred vraagt de aanwezigen in te stemmen met het voorstel van het NFV Bestuur om Bas Vis tot erelid van de vereniging te benoemen. In de voorbije 5 voorzit-terloze jaren heeft hij op diverse terreinen een belangrijke rol gespeeld binnen de vereniging. De leden stemmen bij acclamatie in met het voorstel.Jurgen van de Peppel, één van de ereleden van de ver-eniging, richt kort het woord tot Bas en overhandigt hem een flipperbeeldje als symbolische blijk van dank. Voor de vrouw van Bas zijn er bloemen en een kist wijn.

Het NFV bestuur

achter de bestuurstafel

tijdens de ALV.

28 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

rOnDVrAAGBas neemt de microfoon weer over en vraagt aan de aan-wezigen of er nog vragen zijn.Dit jaar vieren we ons jubileum. Is dat niet een goed moment om na te denken over een nieuw logo omdat het huidige NFV logo wellicht wat gedateerd is? Is er behoefte aan een nieuw logo, met betere leesbaarheid?Antwoord: Bij een nieuw decennium is het inderdaad leuk om over zulke dingen na te denken. Het NFV Bestuur zal dit bespreken en beslissing nemen t.a.v. noodzaak en afweging kosten/opbrengsten.

Er is in de voorbije periode gebleken dat de huidige oplage van de Spinner maar net toereikend is. Nu zijn er soms geen exemplaren meer voor nieuwe leden. Is het niet mogelijk om de oplage te verho-gen tot meer dan 1000 stuks?Antwoord: Hier is door diverse mensen een aantal keren naar gekeken, maar de kosten van 1000 stuks bij de hui-dige drukker zijn zo laag dat we geen betere opties qua prijs/waarde hebben kunnen vinden. Deze drukker werkt

met staffels. !00 extra exemplaren zijn verhoudingsgewijs erg duur.

Bij het afgelopen DPO is er relatief weinig aandacht besteed aan de sponsors. Zijn er plannen hoe in 2012 zal worden omgegaan met sponsoring?Antwoord: Het klopt dat dit onderdeel beter ingevuld kan worden. Er wordt opnieuw naar gekeken, bestuur komt met vernieuwde aanpak ten aanzien van sponsoring/advertenties. Support bij het opzetten en het uitwerken van het plan is uiteraard zeer welkom.

Bij de digitale Spinner krijg je nu geen bijlagen zoals flyers en bouwplaten. Kunnen deze wel worden opgestuurd?Antwoord: Terecht punt, dit moet worden opgelost. Aan-dachtspunt voor het Spinner team.

Om 16.40 uur sluit Bas de vergadering. Alle aanwezigen hebben een consumptie munt gehad en worden uitgeno-digd voor een drankje op kosten van de vereniging.

Back To The 80’s Flipper Toernooi JULes reiVers

Vroeger was alles beter’, hoor je vaak. Dat durven wij niet te zeggen, maar flippers uit de jaren tachtig zijn in ieder geval leuk. Daarom organiseert de NFV op zaterdag 12 mei in het Funhouse het eerste ‘Back To The Eighties Toernooi’. Kasten uit het hele decennium komen aan bod, dus niet alleen de latere WMS system 11 kasten, maar ook kasten uit begin jaren tachtig zoals ‘Black Knight’ en ‘Haunted House’

sPeLreGeLsDe opzet van het toernooi zal hetzelfde zijn als dat van een RFT. Voor degene die nog nooit aan een RFT heb-ben mee gedaan een korte uitleg. De deelnemers worden opgedeeld in 2 groepen. Alle spelers in één groep spelen onderling tegen elkaar. De spelers die als eerste 4 zijn geëindigd in de groep gaan door naar de kwartfinales. De overige spelers spelen nog een wedstrijd tegen de gelijk geëindigde uit de andere groep. Kijk op het forum voor de uitgebreide spelregels. In de kwartfinales spelen de eerste 4 deel-nemers van elke groep tegen elkaar. Alle winnaars van deze partijen gaan naar de halve finale. In de finale wordt er niet 1, maar 2 partijen gespeeld om de toer-nooiwinst. Mochten allebei de finalisten een partij win-nen, dan wordt er een 3e en beslissende partij gespeeld voor de toernooiwinst

AAnmeLDenNatuurlijk zijn wij benieuwd hoe groot het animo is voor een dergelijk toernooi als dit. Wil je meedoen? Meld je dan aan op het het forum of stuur een mailtje

naar julesreivers@gmail.com. Het maximaal aantal deel-nemers is 24. Het vindt geen doorgang als het aantal aanmeldingen lager is dan 14. Het toernooi zal starten om 13.00 uur en zal ongeveer duren tot 19.00 uur.Het Funhouse is geopend vanaf 12.00 uur. Ook mensen die niet willen meedoen aan het toernooi zijn van harte welkom om te komen. Er zijn ongeveer 16 wedstrijd-kasten gereserveerd. De overige kasten zijn allemaal beschikbaar om vrij op te spelen.De entree op deze dag voor leden is 5 euro. De kosten voor deelname aan het toernooi zijn eveneens 5 euro. Hopelijk zien we je zaterdag 12 mei in het Funhouse!

29NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

December 2010, nadat het apron was gemaakt heb ik de verfkleren aangetrokken en heb ik de kast beschilderd. Goed geschuurd, de gaten en butsen geplamuurd en twee laagjes zwarte verf er over. Dat scheelt echt een slok op een borrel: de oude Vector was in één keer geen oude Vector meer…

ziJKAnTOp de beide zijkanten staat het Book of Kells logo. Met lichtgrijs en een vaste hand er op geschilderd. Nou ja, vaste hand…

Ik heb het logo geschetst op papier en met Paint Shop Pro vergroot tot de juiste afmeting. Dat uitgeprint en op de hoekpunten van de lijnen en letters gaten gemaakt. Dat heb ik op de kast geplakt en met potlood heb ik (door de gaten) puntjes op de kast getekend. Toen met heel dunne lijntjes de lijnen getrokken. En toen pas kwam de vaste hand om de hoek kijken…

KOPOp de zijkant van de kop staat een Keltische draak, daar-van is het ontwerp van mijn vrouw. Ik heb wel nog even gekeken hoe het slotje uit zou komen en meteen maar even een beugeltje gemaakt om de kop ook daadwerkelijk op slot te kunnen doen.

VOOrKAnTRest nog de voorkant: een simpel kringeltje onder het muntdeurtje, veel meer ruimte is daar niet. Het is duidelijk dat een Williams van die tijd zoals Black Knight of Jungle Lord daar toch meer ruimte heeft. Daar staat immers het logo van de kast. En twee grafstenen naast het muntdeur-tje, die komen dan mooi weer terug in de kopruit.

DisPLAy / sPeAKer PAneLOm het display / speaker panel te kunnen beschilderen moest dat eerst nog gemaakt worden. En daarvoor moest ik een ontwerp maken van de display. Ik heb daarvoor veel

mijn eigen flipperkast maken:Book of Kells - cabinet ArtIn 2004 ben ik begonnen om zelf een flipperkast te ontwerpen. Het idee was om een plank bij de Praxis te halen, er een oude PC in te hangen en spelen maar. Intussen bleken de zaken toch iets anders uit te pakken dan in eerste instantie was gedacht. Via de Spin-ner houd ik de leden van de NFV op de hoogte van de vorderingen van de Book of Kells.

richArD BAAn

30 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

naar bestaande kasten gekeken om te zien wat ik er mooi of juist lelijk aan vind. En hoe vaak het opvalt voor de spe-ler. En dat is eigenlijk nihil.

Filmpjes vind ik helemaal niet mooi, zeker niet bij Stern. De Spiderman in het clubhuis ziet er niet uit qua display effecten. Dat kan aan het fenomeen pinled liggen en dat is duidelijk beter bij een WMS.

Maar ook bij een WMS vind ik dat de effecten niet echt opvallen als je staat te spelen. Je kijkt een keer wat omhoog als de bal in een gat ligt ofzo of een keer een multiball start. Cirqus Voltaire valt dan nog iets meer op, maar ook daar let ik meer op de bal. Ik wil helemaal geen DMD of LCD scherm met mooie effecten, doe mij maar alfanumeriek. De score en wat tekst. Wat speciale effecten als de bal ergens in een gat ligt. Het worden twee regels, bestaande uit 14 karakters elk.

Het grappige is dat in de Vector twee kopruiten zitten met lampjes er tussen, en die ruiten gaan (gezamenlijk) als een deur open om bij de printen te kunnen. Dat geeft nu de mogelijkheid om het displaypanel vast te schroeven en de kopruit er bovenop te monteren. Om bij de printen te komen doe je gewoon die deur open. Lekker simpel.

Ik heb een paar randjes voor om een kopruit besteld en een alu-minium stripje opgehaald bij de Praxis en een paneeltje in elkaar gelijmd. Stuk plexiglas voor de display en wat anthraciet lycra voor de speakers.

Ik was van plan om binnenkort een display te gaan maken. Ik ga voor een 5x7 dotmatrix, 14 naast elkaar en twee regels, waar zo’n blokje van 5x7 een karakter gaat weergeven. Dus zeg maar een alfa-numerieke kast op een dot-matrix manier aangestuurd.

Maar eerst het verfwerk, dan komt de rest later.

31NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Transformers in swifterbant

BAs Vis

Een kast ‘New in the Box’ (NIB). Is dit de eerste keer dat je zoiets doet?De Transformers is voor mij de tweede kast NIB. De eer-ste was een Shrek. In eerste instantie wilde ik voor de Pro versie gaan, maar toen eenmaal bekend werd dat de Limited Edition onder andere een extra speelveldje zou hebben, een droptarget etc etc kreeg ik toch meer inte-resse in de Limited Edition en voelde de Pro versie een beetje kaal/uitgekleed aan. De Limited Edition heeft als extra’s de hardware (poten, siderails etc) in kleur gespo-ten, dit is bij de Limited Edition rechterkant in Autobots rood en linkerkant Decepticons paars. De lockbar is in colorsplit. Er zit een mini-speelveld in wat met de flip-

Een review op Pinballnews is leuk om te lezen maar het is natuurlijk nog veel leuker om de kast in het echt te bekijken en te bespelen. Daarom toog de Spinner redactie op een winterse avond naar Swifterbant om een bezoek te brengen aan John Snel, sinds kort de trotse bezitter van een Transformers Limited Edition.

pers heen en weer bewogen kan worden. Een draaiend plateau met een Starscream figuur erop, een droptarget voor de Megatron-lock, speelveld volledig in led uitge-voerd, recherramp is in staal uitgevoerd met Autobots-logo (Pro heeft daar een plastic ramp), Megatron is een bewegende robot met een pulserend kanon, de apron is rood doorzichtig en hier komt nog een flasherkit voor (vanuit Stern) zodat hier ook een lichtshow doorkomt. De Limited Edition wordt ook standaard uitgevoerd met slidebrackets voor het speelveld en het klassieke lockbar systeem. Verder uiteraard een plakkaatje erop waarop staat dat dit nr 52 van 500 is en er zit ook een echtheids-certificaat bij.

32 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Wat was de aanleiding om speciaal deze te kopen? Heb je iets met het thema Transformers?Na de Shrek had ik eigenlijk het idee dat ik nooit meer een kast NIB zou kopen, omdat de thema’s me niet zo aanstonden. Maar Transformers is voor mij echt jeugd-sentiment. Vroeger altijd tekenfilms ervan gekeken en de figuren gehad. Ook de drie films van Michael Bay vond ik erg goed.

Hoe werkt dat eigenlijk, een flipperkast NIB kopen?Zodra ik hoorde dat deze kast kwam, heb ik allereerst gebeld met een Stern-dealer om de prijzen van de ver-schillende types te vragen. LE’s worden natuurlijk ver-deeld over verschillende landen (en binnen die landen weer onder de dealers), zodat elke Stern-dealer enkele LE’s heeft. Wilde ik een LE, dan moest ik me daarvoor inschrijven en dat heb ik dus gedaan.Uiteindelijk waren bij deze dealer alle TFLE’s al ruim voor de release gereserveerd, met zelfs nog een reservelijst voor als mensen toch er van af zouden zien. Dit was in oktober 2011. Eind november zouden ze in NL zijn. Uit-eindelijk werd dit uitgesteld tot december. En de maan-dag voor de kerst werd de kast bij ons thuis gebracht. De dealer kwam hem zelf brengen. Ik had de mazzel dat hij nog meerdere Transformers bij zich had, waaronder nog een LE, en zo kon ik het nummer uitkiezen. Ik heb num-mer 52 gekozen.

De meeste leden hebben waarschijnlijk nog nooit een nieuwe kast gekocht. Vertel eens wat er pre-cies in die doos zit?Met een steekkarretje en de hulp van René van Egmond hier uit ‘t dorp heb ik de doos naar binnen gereden. Toen begon het uitpakken. In zo’n doos zit behalve de kast (met de kopkast naar beneden geklapt) en een set poten, een heleboel piepschuim. Terwijl één man de doos tegenhield de kast er voorzichtig uitgeschoven. Vervol-gens het lint wat om de kast zat doorgeknipt. Daarna de

kopkast opgeklapt en de glasplaat eruitgeschoven zodat we al het beschermende piepschuim van het speelveld konden halen. Daarna hebben we de kast getest en nadat ie goed bevonden was, begon bij ons het ‘leuke’ karwei om hem boven te krijgen. Dit betekent helemaal uit elkaar halen. Stekkers coderen en loshalen, kopkast eraf, speel-

veld eruit, en zo in drie delen naar boven en daar weer opbouwen en op de poten zetten. Dit duurt 1 - 1,5 uur en toen even een potje gespeeld. Eigenlijk is een kast bijna plug and play, het enige wat je moet monteren is de tilt-kegel maar dat is een paar tellen werk. Ken je de rulesheet al van buiten? Wat zijn de grootste uitdagingen in het spel tot nu toe?Inmiddels heb ik aardig wat potjes gespeeld en begin de rulesheet aardig door te krijgen. Wat ik onder ande-re heel mooi gedaan vind is dat je voor je je eerste bal afschiet kunt kiezen of je een Decepticon of Autobot wilt zijn. Vervolgens speel je dan de vier modes die bij de gekozen zijde horen. De multiballs kun je bij beide zijden altijd starten. Het leuke is wel dat de regels van de multiballs anders zijn, afhankelijk van de zijde die je gekozen hebt. Om over te gaan van de modes van de gekozen zijde naar die van de andere kant, moet je eerst de vier modes helemaal uitgespeeld hebben en je moet bij de multiball de Super Jackpot hebben gehaald. Als je dit gehaald hebt kom je in Sentinel Prime mode (wizard mode) en daarna speel je de modes van de andere kant. Heb je alle acht modes gehaald én bij de twee multiballs de super jackpot, dan volgt het eindspel, genaamd Bat-tle for Cybertron.

33NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

nFV Kampioenschap - 2e editieZaterdag 17 december 2011

Na een start met 5 neder-lagen op rij wist ik weer wat mijn plaats is (sub-top...) en kon ik de pres-taties gaan volgen van de andere deelnemers. Bij-voorbeeld van de deelne-mers uit BE die vrij onver-wacht geen van allen de top haalden. Of van Gerard Poelwijk die hard werkend toch verloor van Roy op de Tommy, ondanks een mooie sco-re van 434 Mio. Of zoals de mannen waarmee ik in de LFC poule zit. Michel haalde een 7e plek, Pie-ter werd pas in de halve finale uitgeschakeld (4e) en Martijn mocht echt gaan proberen om de wisselbeker te veroveren. Of Rene van Gool en Taco Wouters, andere kans-hebbers, die er uitgin-gen na de poule fase. Of Roy die het bracht tot de halve finale maar daarin werd uitgeschakeld. Ook heel goed: John van de Wulp. Dat had hij in zijn eerste partij tegen mij al laten zien om de MM: liefst 62 Mio

BAs Vis

reAcTies VAn De sPeLerssteven van der staaij: Het was erg geslaagd! Buiten het feit dan dat ik na de wedstrijd op de Pinball Magic heb bereikt dat ik vanaf nu weer makkelijker ranking-punten kan scoren . En daarna natuurlijk nog een potje op de Pinball Magic gespeeld en meer scoren met bal 1 dan in al je ballen van de vorige potjes samen). Geluk-kig heb ik op de potten voor de PM nog een echte ‘pin-ball-actie’ op mijn naam gekregen van Bas en Jules (noot redactie: ‘een Steventje’ = met een mislukt schot toch je doel bereiken, bv. bal gaat via slingshot in de lock, bal gaat met een air bal tegen de target etc.)Leuk om te zien dat mijn ‘P-ROC-system11-maatje in wor-ding’ het zo goed deed. Ik denk dat Pieter nog wel eens vaker hoog kan gaan eindigen in toernooien als deze.Klasse prestatie van Albert! En voor iedereen een leuke verassing voor thuis: de nieuwe Spinner (zeer de moeite van het lezen waard: ik ben hem gisteren in bed gaan lezen en stopte pas toen mijn ogen bijna dicht vielen).Catering was weer prima verzorgd, evenals de organisa-tie van het hele toernooi: iedereen bedankt!

Pieter van Leijen: Ik heb weer een topdag gehad! Zowel qua spel als organisatie & catering. Ben zeer tevre-den met het resultaat (laat die medailles voor deelname toch maar zitten ).

Bas Vis: Pracht van een wedstrijd gisteren. Lekker warm in ons clubhuis en 24 enthousiaste deelnemers. In de poule fase was het zoals gewoonlijk spannend tot de laatste partij (‘als x wint en y verliest, dan zit ik nog bij de beste 6’) en werden de grote mannen van de grote jon-gens gescheiden ...

Alle deelnemers aan het NFV

Kampioenschap 2012 in het

zonnetje gezet.

Na een jaar met 10 toernooien volgde medio december de afsluiting van het competitiejaar. Met de 24 spelers die in het jaar de meeste punten verzamelden. Wedstrijdleider Ad Jonker zorgde zoals altijd voor een mooie toernooi opzet en de spelers deden de rest. Om eens aan te geven dat de onderlinge verstandhouding goed eens een selectie van reacties van de deelnemers na het toernooi.

34 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

met zijn eerste bal van de dag... Maar er was gisteren één man die al zijn partijen won. En dat was Koning Albert (uit Muntendam, niet uit BE). Dat is in een deelnemersveld als dit met recht een uit-zonderlijke prestatie. Albert gefeliciteerd! En we zijn stie-kem ook nieuwsgierig wat zo’n superdag met zijn ran-kingscore doet. Een nieuwe all time high? (noot redactie: inderdaad, Albert heeft de 2100 punten gehaald!!)

Rene van Gool: Het was gisteren voor mij ook een hele geslaagde dag. Ben zeer tevreden over mijn behaalde resultaat omdat ik met bezig ben te leren beter mijn energie te verdelen over een toernooi waar ik wat moei-te mee heb. Daar zat gisteren een behoorlijke vooruit-gang in waar ik heel blij en tevreden over ben. De orga-nisatie was weer prima geregeld , allen dank daarvoor. Jan en Tonia bedankt voor de drankjes en lekkernijen. Wat mij opvalde was dat de onderlinge sportiviteit uit-muntend goed was. Kortom een mooie dag met een zeer verdienstelijke overwinning van Albert waarvan ik een paar partijen heerlijk heb genoten van zijn spel. Gro-te klasse Albert !

Gerard Poelwijk: Ik vond het ook weer heel leuk en inderdaad ook sportief en gezellig. Iedere keer als ik in het clubhuis ben, vind ik het ook fantastisch dat een aan-tal vrijwilligers een kippenschuur zo mooi hebben ver-bouwd tot een clubhuis. Voor m’n dochter was die 8e plek natuurlijk niet genoeg....maar ik ben wel tevreden. Paar mooie partijen gespeeld, op leuke kasten en toch ook een keer gewonnen van Roy op de DH. Bedankt allen van de organisatie en ook Jan en Tonia, die dus een avond en een lange dag achter de bar hebben gestaan.. Petje af..

Albert Nomden:Dank voor de felicitaties! Was in de eerste plaats weer een leuke en gezellige dag, waarbij ik me aansluit bij de anderen dat er op een zeer sportieve en respectvolle manier is gestreden. Dank aan allen die deze dag weer mogelijk hebben gemaakt!En ja, voor mezelf toch wel 2 bijzondere prestaties. Het prolongeren van een titel en dan ook nog met een clean sheet van 17 op 17. Ben ik stiekem best wel een beetje trots op.

rFT 2012In 2012 gaat een nieuw seizoen van de Regionale Flip-per Toernooien van start. Door de jaren heen is een vast groep van deelnemers ontstaan van ca. 80 spelers, maar er is zeker plek voor andere NFV-ers die eens een toer-nooi mee willen doen.

De opzet van de toernooien gaat uit van de meeste pure vorm van een flipperwedstrijd: je speelt meerdere par-tijen tegen telkens één tegenstander (‘head to head’), met een winnaar en een verliezer. Het gaat dus niet om het puntentotaal dat je haalt in de partij, alleen om meer punten te halen dan je tegenstander.

WinnAArs nFV KAmPiOenschAP2006 Paul Jongma 2007 Taco Wouters2008-2009 Taco Wouters2010 Albert Nomden2011 Albert Nomden

rFT: sPeeLDAGen, LOcATies & TiJDenDe speeldagen van de RFT vinden plaats in diverse regio’s bij flipperlocaties verspreid over Nederland en België. De toernooien in Nederland zijn meestal op zondag. Aan-vangstijd is steeds 12.00 uur. De nagestreefde eindtijd is 18.00 uur. Het voorlopige speelschema voor het 1e halfjaar van 2012:- Zondag 4 maart Venray- Zondag 1 april Almere- Zaterdag 5 mei Deinze (B)- Zondag 27 mei Ommen- Zondag 1 juli n.n.b.

De PriJzenDeelname per toernooi kost € 10,00. Hiervan is € 7,50 voor de gastheer (vergoeding voor het gebruik van de gameroom) en het restant voor prijzen. De kos-ten van consumpties komen voor rekening van de deel-nemer. De winnaar van elk toernooi wint een ticket voor de finaledag van het DPO 2012 en een beker. Tevens is er een beker voor de nrs. 2 en 3. De winnaar van het eindklassement krijgt de titel NFV Kampioen 2012, een wisselbeker, een aandenken en een reischeque (voor het EPC 2013) ter waarde van € 250. Ook voor de nrs. 2, 3 en 4 zijn er leuke prijzen. Voor de overige deelnemers aan de finale is er een aan-denken.

inFOrmATieHeb je nog vragen? Of zou je nog wat meer informatie willen ? Neem contact op met de coördinator Bas Vis (Bas@nfvpinball.nl)

Winnaar Albert

Nomden met wed-

strijdleider Ad Jonker

35NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

nFV-ers topscorers in wereldwijde spelerslijst Pinball Arcade!

WinFreD De rUiJTer

De meeste digitale flipperkasten van voorheen, hadden zelfverzonnen thema’s en speelvelden. En ook nog eens afwijkende en soms ongebruikelijke rulesheets. Maar er bestond natuurlijk ook al Vpin-MAME (emulatie van de ons bekende kasten) op de PC: dit leek al iets meer op het bekende flipperen.

Maar nu is er een Amerikaans softwarebedrijf, FarSight Studios, dat bekende titels geschikt heeft gemaakt voor mobiele toestellen. Dat deden ze al eerder voor o.a. de Xbox, PlayStation en voor de Wii.

Via bijgaande QR-code kun je zien hoe ze het aan hebben gepakt, dat doen ze namelijk zeer grondig!http://uk.ign.com/videos/2011/12/23/pinball-arcade-the-making-of-video

Op dit moment zijn er 4 titels beschikbaar in de Pin-ball Arcade app: Tales of the Arabian Nights, Theatre of Magic, Black Hole en Ripley’s Believe it or Not! Je kunt de kasten tot een bepaalde score gratis proberen, of kopen voor prijzen vanaf 0,79 tot 2,39 euro.Je kunt ze natuurlijk gewoon ‘lokaal’ spelen en je eigen score verbeteren. Maar het leuke van deze app is dat je ook (via je Facebook login) kunt deelnemen aan de inter-nationale scorelijst. Die noemen ze leaderboards. En daar zie je meteen de link met de NFV...

Op 19 februari 2012 zag de lijst van de Theatre of Magic er als op de afbeelding hiernaast uit. Nederlanders aan de top (ook hier... zeg maar): Roy Wils, John van der Wulp en Jaap Valent (op het FB-account van zijn vrouw Els).De Spinner redactie vroeg dus aan Roy (RW), John (JvdW) en Jaap (JV) hoe ze dit klaar speelden...

Wat is je favoriete kast uit de Pinball Arcade? RW: Dat is voor mij de Theatre of Magic. Ripley’s Believe it or Not vind ik ook een leuke kast, echter draait alleen deze kast op mijn iPad1 tablet niet zo goed.

JvdW: Ik ben begonnen met spelen op de TOTAN, ech-ter is de ToM ook in het echt een flipper die blijft trekken gezien de flow. Dus op de iPad al snel de ToM bijgekocht en dat speelt toch wel heel lekker en is mijn favoriet. Ik vind het knap dat ze een 100% kopie van een bestaan-

Pinball Arcade? Daar heb je wellicht nog nooit van gehoord... Pinball Arcade is de naam van een nieuwe app voor mobiele apparaten zoals de iPad, iPod Touch en iPhone.Digitaal flipperen dus. Maar anders dan je tot nu toe gewend was.

de kast hebben gemaakt. Alle scores en modes komen echt overeen met de echte flipperkast. Heb zelfs al mee-gemaakt dat er een bal vast bleef liggen achter de trunk in de ToM.JV: Dat is de Theatre of Magic. Het was al een kast die ik leuk vond en na het spelen van de ToM op de Pinball Arcade weet ik zeker dat ik in de toekomst een echte ToM aan mijn collectie wil toevoegen.

Heb je al veel geoefend? RW: Ik oefen al sinds dag één dat de Pinball Arcade App uit kwam, heb het gelijk gekocht en geinstalleerd en speel het veelvuldig op de iPad1. Naast Pinball Arcade speel ik ook de grote tegenhanger genaamd ZEN Pinball op de Xbox360. ZEN pinball heeft een hele goede ball game-play: het grote verschil zit hem in het feit dat deze soft-ware fabrikant de kasten zelf bedenkt en ontwikkelt, ‘fan-tasy pinball’ ook wel genoemd.

JvdW: In het begin wel regelmatig gespeeld, nu wordt dat wel iets minder. Bij de ToM kwam ik steeds dichterbij het uitspelen van de Grand Finale. Tot een paar keer toe wel op kunnen starten en net niet uitgespeeld.

36 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Dan blijft de uitdaging om dit toch een keer uit te spelen. En dat is dan ook gelukt en dat spel leverde de 2e overall score tot nu toe op. Leuk vooruitzicht is natuurlijk dat er straks weer nieuwe titels beschikbaar komen in de Pinball Arcade.

JV: Uiteraard heb ik wat geoefend, ondanks dat the Pin-ball Arcade de werkelijkheid zoveel mogelijk probeert te benaderen, is het wat anders dan het spelen op een echte kast. Dus in het begin moet je even wennen hoe je het beste kunt spelen. Maar de score op de ToM heb ik gezet op de derde dag dat het spel uit was, dus heel veel uren oefenen was dus ook niet nodig.

Hoe haal je zulke hoge scores? RW: Je haalt hoge scores als je weet wat je moet doen, en dus weet waar je de punten kan halen. En natuurlijk moet je de vaardigheid hebben om gericht te kunnen schieten op de plekken waar je de bal hebben wilt.Kastenkennis is dan ook net zoals bij het echte flipperen, een absolute MUST. En daar komt gelijk het mooie van The Pinball Arcade om de hoek kijken, want kastenkennis opdoen, kun je heel goed met deze App. Dat is iets wat ze heel goed en zorgvuldig hebben opgepakt: ze hebben namelijk de rulesheet voor iedere kast tot in de puntjes verzorgd. Je kunt de rules inzien als een soort van naslag-werk, ze hebben zelfs flyers en history details van alle vier de kasten binnen The Pinball Arcade verwerkt.

The Pinball Arcade brengt kasten uit die we al jaren ken-nen, waaronder dus Theatre of Magic. Het grote voor- en tevens nadeel van flipperkastsimulaties is, dat de balbe-weging nagenoeg hetzelfde is, keer op keer. Op een gegeven moment herken je daar een patroon in, en op het moment dat je dat patroon eenmaal goed inziet, kun je daar je voordeel mee doen. Dat is iets wat niet echt bestaat bij het ‘echte’ flipperen.

Bij het echte flipperen is de bal ‘100% Wild’, en dat is ook al beweren ze soms anders, gewoon niet het geval bij flipperkast videogame simulaties. Maar ik vermaak me er ondanks alles, zeer zeker goed op. En tot slot... wat ook een voordeel is van flipperkastsimu-laties, is dat je flipperkast niet kapot kan gaan. Je hoeft je geen zorgen te maken om zekeringen, diodes, spoe-len of transistors te moeten vervangen. Wat er wel kan gebeuren is dat de app zelf crasht... maar goed je snapt mijn punt.Ik zeg dus: een uitkomst als je een verre reis moet maken: dan heb je nu een leuke game op zak om toch enigszins aan je flipperkast-gerief te kunnen komen.

JvdW: Als je een aantal malen een potje hebt gespeeld, merk je dat je steeds meer gericht kan schieten en de bal prima kan controleren. Ook een balletje overleggen is geen probleem. Verder net als op een echte flipper-kast natuurlijk van belang te weten hoe het spel op te bouwen.

JV: Eigenlijk op de zelfde manier als flipperen in het echt: ervaring en kas-tenkennis.Ik heb met de Pinball Arcade voorna-melijk de Tales of the Arabian Nights gespeeld omdat ik die kast niet goed kende. Daar sta ik nu op de dertigste plek.ToM kende ik al wel goed en met die ervaring van het spelen op een echte ToM, heb ik vrij snel deze score neer kunnen zetten. Nog tips voor de Spinner-lezers?RW: Gewoon de App kopen als je een liefhebber bent van flipperen en gamen... want het is zeer zeker de moeite waard. Uiteraard heb je daar-voor een Android of Apple phone/tablet nodig. Maar mocht je die niet hebben, niet getreurd. Want voor de XBox360- of PS3-bezitters is het nog even afwachten, want ook daar komt een Pinball Arcade Game voor uit. Deze zal naar alle waarschijnlijkheid eind maart 2012 uitkomen. De vier kasten die nu met de launch van de app uit zijn gekomen, vormen pas het topje van de ijsberg. De mensen achter Pinball Arca-de hebben geopperd om 90% van alle kasten binnen de top 100 van flipper-kasten uit te gaan brengen... De kasten die momenteel bekend zijn gemaakt om uit te komen binnen de app, zijn dan ook niet de minste kasten name-lijk: Monster Bash, Attack From Mars, Medieval Madness, Creature From The Black Lagoon, Cirqus Voltaire etc... Dat belooft dus zeker nog wel wat!

JvdW: Ik speel zelf altijd met dezelfde camerapositie (2) en dan de iPad in de breedte / landscape. Dit vind ik het prettigst spelen.En je moet geen pushberichten ontvan-gen op je device vanuit andere app’s want dit kan het spel vertragen waar-door je niet behoorlijk kunt spelen.

JV: Jazeker: koop deze app!Het is hartstikke leuk om echt bestaan-de kasten te spelen op je iPad. In de toekomst is het de bedoeling dat er elke maand twee nieuwe kasten beschikbaar komen, dus is het ook een ideale manier om je kastenkennis te verbeteren.

37NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

AD JOnKer

In dit vierde deel van de serie wederom twee kasten die in het clubhuis staan. Beide zijn nieuw binnen sinds januari 2012. De eerste betreft een kast van Game Plan uit 1985 ge-naamd Andromeda voor old. De andere is een Bally EM-er uit 1971: de Four Million B.C. voor gold.

OPBOUW VAn heT sPeeLVeLDOnder de vertrouwde twee flippers met alleen aan de rech-terzijde de flipper inlane, de outlane en het sling shot. Links een open vlak met daarin één power bumper. Geen out-lane links. Verder vanaf links naar boven een rubber band in een driehoekvorm, een target die 1.000 punten scoort, een bumper verlicht en indien de groene lens verlicht is multiball start. Vervolgens twee banen omhoog. De linker heeft een drop target aan het begin en bovenaan een eject waar de ball vastgelegd kan worden. De rechter heeft aan het begin een spinner en ook hier komt de bal boven bij de top roll-overs. De drie top roll-overs met de nummers 1, 2 en 3. Bovenin drie power bumpers en rechts daarvan twee tar-gets die ieder 1.000 punten scoren en een power bumper verlichten. Midden en rechts van het speelveld een groot plastic met rechts daarvan een baan met twee roll-overs, onderaan twee maal drie drop targets en daartussen een baan. Daaronder de reeds beschreven rechter lanes.Op de foto zie je wat er onder het grote plastic zit. Een bal

die boven bij de bumper naar rechts rolt zal meestal in de rechterbaan terecht komen net boven de onderste roll-over, maar kan ook tussen de drop targets naar beneden rollen.

Going Old and Going Gold (4): Andromeda en Four million Bc

38 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

heT sPeLDe bal start bovenin en rolt over de laan 1, 2 of 3. Met de rechter flipperknop heb je hier lane-change. Iedere baan 3.000 en een bonus. Je moet de nummers boven iedere baan verlichten. De power bumpers hieronder scoren 100 punten. Raak je echter een van de drie gele targets dan zal een bumper 1.000 punten scoren. Nogmaals een gele tar-get, dan nog een bumper erbij. De onderste bumper ver-licht je met de gele target aan de linker zijde.

Driehoek rechts middenDe rode drop-targets zijn ieder 3000 waard en een bonus. Als je de linker drie neer schiet zal de bovenste roll-over rechts één maal 20.000 en 3 bonussen scoren. Als je de rechter drie neer schiet geldt dit voor de onderste roll-over rechts. Eerste keer alle zes rode drop-targets neer levert 50.000 punten op en verlicht de spinner voor 1.000 punten per draai. De tweede keer wederom 50.000 pun-ten, de rechter flipper inlane voor extra ball en de spinner voor 3.000 punten per draai. De derde keer weer 50.000, de rechter outlane voor special en de spinner voor 4.000 (3000 en 1000 beide verlicht) per draai. Iedere volgende keer steeds 50.000 en een special. De bal over de roll-over tussen de drop targets levert 25.000, 50.000, 75.000 of 100.000 punten op al naar gelang welk van de vier scores verlicht is als de bal er overheen rolt. Rolt de bal heen en weer terug dan ook twee maal de verlichte score.

multiball Schiet links de zwarte drop target neer. Als je de bal in de eject bovenin die baan krijgt blijft die gelijk vast liggen plus 30.000 punten. Dit totdat multiball start. Dat gaat per gelegenheid en niet per speler. De ene speler kan de bal dus voor een andere speler vastleggen. Zodra de bal vast ligt is de gele target links op het speelveld verlicht voor Lauch ball. Geraakt? Dan twee bal multiball. Tijdens multi-ball zijn alle scores dubbel, wat zeker voor de scores van de rode drop targets en de baan ertussen zeer interessant is.

zwarte drop target linksStaat aan het begin van iedere bal omhoog. Blijft bij raken

naar beneden als er geen bal vast ligt. Scoort anders de verlichte waarde en komt direct weer omhoog.

Bonus De opbouw gaat via diverse targets en met drie stappen als de zwarte drop target of een baan rechts daarvoor ver-licht is. De bonus klimt het gehele spel op tot een maxi-mum van 80.000. Kan ingesteld worden voor opbouw per bal of per spel.

Bonus multiplierSteeds per bal de bovenste banen compleet verlichten voor 2x, 3x, 4x, 5x en dan 10x. De zwarte drop target kan een nummer geven indien Spots top lane verlicht is. MultipIier kan worden opgebouwd per bal of per spel naar instel-ling. In theorie kan men iedere bal 800.000 bonus scoren.

extra balRode drop targets twee keer neer in een bal en dan door de flipper inlane.

special.Rode drop targets drie keer neer verlicht de out-lane en deze en/of iedere volgende keer de rode drop targets neer is een special.

Het doel van dit spel is zeer eenvoudig. Gewoon veel pun-ten halen en dat kan je door en de bonus en multiplier naar maximaal te verhogen en door de rode drop-targets neer te schieten. Het schot tussen die targets levert veel punten op maar de bal kan het gevaarlijk terugrollen, oftewel SDTM.

Game Plan. September 1985. Speelveldontwerp door Ed Cebula en Mike Kubin. Beschildering door Paul Faris. Aantal geproduceerd: 500.

39NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

FOUr miLLiOn Bc (1971)En dan door naar gold. Toen Ted Zale bij Bally ging ont-werpen kwamen de kasten met een asynchroon speel-veld in beeld. Vrijwel altijd spiegelde de rechterzijde van het speelveld aan de linkerzijde behalve dan de shooter lane. Ted had bij deze kast bedacht dat de bal vrij snel na de plunjer naar links dwars over het speelveld ging en boven links een baan met een helling. Er zijn uiteindelijk meer kasten naar Europa gekomen daar het spelconcept in Amerika niet aan sloeg. Wellicht ook hierdoor hebben we in het clubhuis een Engelstalige versie waar er veel-al die met de Duitse tekst in omloop waren. Het latere ontwerp Fireball, wat in opbouw van het spel redelijk identiek is, bleek wel ‘te kloppen’ en werd een navenant succes.

heT sPeeLVeLDIn dit geval vrij makkelijk. Op de Bally flyers in die tijd werd aan de achterzijde een zogenoemde feature-gram afgedrukt, een foto van recht boven het speelveld met de nodige omschrijvingen. Dat is nu niet meer moge-lijk omdat de hoeveelheid features sindsdien bijzonder gestegen is en het niet meer past.

heT sPeLskill shotAfhankelijk van de snelheid van het schot vanaf de plun-jer rolt de bal vanaf links de helling bovenin op. De linker roll-over scoort 100 punten en verlicht de blauwe bum-per, de tweede 100 punten en de groene bumper en de derde 100 punten en de rode bumper. De bovenste roll-over met de vervaarlijke vogel verlicht de 3000 lens. Rolt de bal nu terug dan krijg je 3.000 punten. Schiet je te hard en rolt de bal door naar rechts dan tien punten en de 3000 kans is verloren. Een juist schot is hier 3.300

punten en drie verlichte bumpers waard. Telkens als de bal van links naar boven rolt en na de rechter roll-over weer terug kan je de 3.000 halen, niet alleen aan het begin van de bal.

DoelJe kan in dit spel geen extra bal of een special halen. Wel een vrij spel op aangegeven scores en een eindcijfer. Het doel is ballen vastleggen en weer vrij zien te krijgen. Links zit een eject genaamd The Volcano.

Valt een bal hierin dan krijg je direct een andere voor de plunjer (met weer een skill shot kans) en gaan de lamp-jes met 1000 tot en met 5000 ‘lopen’. Raak je de rechter gele paddestoel (bij Bally mushroom bumper genaamd) dan stopt de lopende score, degene die brandt krijg je erbij en de bal komt uit de Volcano. Rechts bovenin is een ingang met de naam Tar Pit. Als er in de rechterbaan geen bal ligt zal de bal hierin rollen, het poortje sluit en je krijgt een andere bal voor de plunjer. Hierna zal een andere bal door het poortje weer terug rollen in het spel. Schiet je echter een bal vast terwijl er nog een andere bal op het speelveld is dan krijg je geen nieuwe bal. De mid-

40 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

delste mushroom bumper is nu verlicht voor 1000 pun-ten en telkens maakt de bal in de rechter baan een stap. Na drie stappen komt de bal vrij en opent het poortje bovenin weer voor een nieuwe kans.

Ball saveNiet ver boven de flippers in het rode vlak drie knoppen. De buitenste openen de gate rechts naar de plunjer en dooft de kick-back links. De middelste doet het omge-keerde maar is wel de meer interessante daar een bal die links het spel verlaat weer teruggeschoten wordt.

zipper-flippersOp de feature-gram zie je de flippers in gesloten toe-stand. Als je een flipper omhoog doet kan de bal er ech-ter wel tussendoor. Boven de Volcano zitten twee rode targets. De linker daarvan sluit de flippers, de rechter opent die weer. De linker mushroom opent en de rechter mushroom sluit de flippers. Wel belangrijk is als je twee of meer ballen hebt en een daarvan in de outhole rolt de flippers ook open gaan.

DoelSkill shot scoren en de ballen zo veel mogelijk vastleg-gen en weer los zien te krijgen. Het beste uiteraard als de score van de Volcano op 5000 stopt. En wederom, zo simpel als de omschrijving is zo lastig is het bereiken van een hoge score.Wel kan je jouw behendigheid met gesloten flippers heel goed benutten. En let wel op dat je voor elkaar ballen vast legt. Die lossen alleen met de juiste targets. Ook aan het einde van het spel blijven ballen die vastliggen waar ze zijn. En ook belangrijk. Heb je twee ballen in het spel en rolt er een naar de outhole schiet dan niet per onge-luk een andere bal vast. Valt die bal vast net voordat de ander in de outhole rolt dan is het einde beurt.

Bally Manufacturing Corporation Four Million BC. Meil 1971. Speelveldontwerp door Ted Zale. Beschildering door Dick White. Aantal geprodu-ceerd: 3.550.

41NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Klusdag in het nFV FunhouseZaterdag 28 januari 2012

BAs Vis

Het was een bonte mengeling van liefhebbers van alle generaties die op deze dag kwam helpen. Dat voor een echte liefhebber een paar kilometers extra niet uitmaken bleek ook maar weer eens. Ronald Blom kwam helemaal vanuit Zeeland. Hij werkte net als Frans Bauer (uit Zuid Limburg) vooral aan de EM-ers. Henk de Jager kwam ook langs en liet zich een Big Valley verkopen tussen het kluswerk door. Het elftal EM-ers in de line up komt zo in steeds betere conditie. Prachtige nostalgie, die in ons clubhuis continue speelklaar staat opgesteld.

Ondertussen was AdJo bezig om zijn Andromeda hele-maal mooi te maken voor een foto shoot, terwijl in het middenterrein zijn nieuwe Flight 2000 weer tot leven werd gewekt. Ad zegt steeds dat hij zijn collectie gaat afbou-wen, maar als zich dan zo’n buitenkansje voordoet…

Edwin Nijs zorgde ervoor dat alle veilingkasten voor de tweede ronde op poten kwamen te staan, waarna Ben keek of ze ‘verkoopklaar’ waren. Intensieve dagen voor

Toen ik op die zaterdagmiddag om 5 uur terug richting Vinkeveen ging, waren er nog een tiental diehards bezig. Om maar aan te geven dat het met de inzet van de klussers wel goed zit, want de meesten waren ’s ochtends al begonnen. En qua aantal klussers was het ook een topdag: meer dan 15 NFV-ers die mee wilden helpen om de collectie net weer een beetje beter te maken.

de heren, want op vrijdag had Ben met hulp van Edwin al een verhuisoperatie uitgevoerd (>10 kasten vanuit Amersfoort naar Ederveen). Bij de meeste veilingkasten ging dat technisch nakijken snel, maar bij The Addams Family waren er wat uitdagingen. Op zo’n moment is het mooi dat Sascha Voskuil er is, die met zijn mijnwerkers-lampje even licht op de zaak komt schijnen. Eén van de printplaten vervangen en ook die kast kon op de foto worden gezet. Tot aan de veiling staan de kasten voor iedereen speelklaar opgesteld.

Eerder had Sascha (met support van Maya) zich gecon-centreerd op de Indiana Jones van de vereniging. Een geweldige kast, maar wel ééntje die qua techniek regel-matig voor uitdagingen zorgt. Sascha deed een grondige check, maar kon de benodigde operatie niet voltooien omdat het benodigde onderdeel niet op voorraad was. Vervangen van de hele printplaat kon wel, dus: de print-plaat van de Indiana Jones gaat mee naar huis en de kast speelt weer nu er een vervangend bord in zit!

Sacha Voskuil en Ben Boogaard

onderzoeken een storing in The

Addams Family

42 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Leo Stelloo zat ondertussen met zijn neus boven het schema van de Data East Star Trek. Met een strakke deadline in het achtergrond (‘vanmiddag is het verjaar-dagsfeestje van mijn dochtertje’). Maar het lukte, zodat

deze nieuweling in de collectie ook bespeeld kan gaan worden. Op termijn mag deze kast uit logeren bij Richard Baan in Groningen, maar voorlopig doet-ie het!

Leo Stello repareert Data East Star Trek

Sacha Voskuil onderzoekt een printplaat uit de Indiana Jones

43NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Ondertussen was Michel Lanters (natuurlijk!) bezig in de Bally 80-er jaren hoek. Er is nog veel eer te behalen aan ‘The Lost Generation’ in ons clubhuis. De Fathom speelt beter dan ooit (‘maar toch nog niet zo goed als die ik thuis heb staan’) en aan de Vector kunnen de liefhebbers weer veel plezier beleven.

Fabian Brochard en Daphne Broers bezochten voor het eerst een klusdag en hebben veel werk verzet. Misschien wel het meest zichtbare werk van alle klussers, getui-ge de vele meters blauw doek vol zwarte vegen die ze achterlieten. En ook niet onbelangrijk: ze hebben ervoor gezorgd dat de kasten weer eens netjes recht staan.

In de namiddag was het even donker in het clubhuis. Geen kortsluiting, maar nodig om het werk in de stop-penkast af te kunnen maken. Ronald Knor heeft de meeste schakelaars daar vervangen, waarmee onze elek-triciteitsvoorziening ook weer optimaal is. Ook goed:

bij veel kasten zijn de lampjes in de kopkast vervangen door exemplaren die veel minder stroom verbruiken. En passant keek Ronald ook nog even de Star Trek: The Next Generation na. Die mocht ik daarna testen: de kast speelt nu geweldig!

Onderhoudscoördinator Pieter van Leijen zorgde voor de regie en pakte zelf de flipperunits van een aantal kas-ten aan. Om te begrijpen wat dat betekent: probeer de Scared Stiff eens tijdens één van de komende clubhuis-dagen! Hij maakte veel aantekeningen in het onder-houdsboek. Leuk ook dat Rob Willemsen op vrijdag The Shadow al had nagekeken, want die had sinds zijn aan-komst in het NFV Funhouse vooral stilgestaan.

Bij afwezigheid van Jan & Tonia was de catering in han-den van Arie Pijl. Hij zorgde voor broodjes met wat lek-kers en voor versie koffie & thee. En ik….. maakte foto’s en hield mensen van het werk

Ronald Knor bezig met

het werk in de stoppen-

kast

Michel Lanters bezig in de Bally 80-er jaren hoek

Ook zin om een keer mee te komen helpen? Er zijn regelmatig klusdagen in het clubhuis, ook voor de mensen die nog niet zo ervaren zijn en graag wat willen leren over de tech-niek. Aanmelden kan via ben@nfvpinball.nl. De volgende klusdagen zijn op zaterdag 31 maart en zaterdag 26 mei.

44 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSARCADE CABINET SPARE PARTSARCADE CABINET SPARE PARTS

RETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIRETRO USB ARCADE JOYSTICKS VOOR PC, XBOX, PLAYSTATION EN WIIARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMESARCADE JAMMA GAMES

NEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGESNEOGEO MVS CARTRIDGES

Violetstraat 17, 2260 Westerlo, België

JAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETSJAMMA EN EMULATION ARCADE CABINETS

www.rastermania.be - info@rastermania.bewww.rastermania.be - info@rastermania.beVioletstraat 17, 2260 Westerlo, België

Operatie Wormerland: update over de kastenveilingen

BAs Vis

zaterdag 17 december 2011: veilingdagWe kozen uiteindelijk voor negen titels in de eerste vei-ling. Slechts een viertal uit de partij die we aanschaften, maar wel stuk voor stuk mooie titels: I500, RS, ST:TNG en CFTBL. Daarnaast dus vijf kasten uit de NFV collec-tie (Popeye, Laserball, F14 Tomcat, Mystic Star en Grand Prix), want we willen de collectie verbeteren, niet verder uitbreiden…

Veilingmeester Laurens Linssen had een mooie opzet van de veiling gemaakt, waarbij het verloop van de biedin-gen via de NFV site gevolgd kon worden. Toen uiteinde-lijk de veilingdag aanbrak, was op vrijwel alle aangebo-den kasten een bod uitgebracht. Voor enkele kasten was zelfs veel belangstelling, wat resulteerde in biedingen die ruim boven de minimum vraagprijs uitkwamen.

Op de laatste dag werden er ook via SMS nog biedingen gedaan en kwamen er enkele mensen naar het clubhuis om de veilingkasten te bekijken. Eén van hen deed een bod op de twee kasten waarop nog niet was geboden, zodat toen duidelijk was dat alle negen kasten van eige-naar zouden veranderen. Het enige wat nog niet duide-lijk was: voor welke prijs.

In de namiddag werd per kast nog een mogelijkheid geboden om een laatste bod uit te brengen. Uiteindelijk leverde de veiling ruim € 6.700 op, ca. € 1.200 boven de minimum vraagprijs. Een mooie opbrengst, waarmee een goede basis is gelegd om de doelstelling te halen:

In september 2011 nam de NFV een collectie flipperkasten over. Er weren zes kasten aan de NFV collectie toegevoegd en er werd een plan ontwikkeld om de andere kasten via veilingen aan de NFV leden aan te bieden. In december 2011 werd de eerste veilingronde gehouden, in juni 2012 volgt de tweede ronde. Waarschijnlijk volgt de derde ronde na de zomer. In deze Spinner een kort verslag van de eerste ronde.

een opbrengst realiseren waarmee we de 6 aanwinsten ‘gratis’ aan onze collectie kunnen toevoegen.

zaterdag 14 januari 2012: afronden veilingIn de weken daarna moesten er de nodige logistieke zaken rond de veiling worden afgehandeld. Gelukkig woont Arie vlakbij het clubhuis en kon er ‘maatwerk’ worden geleverd. Een aantal kasten ging tussen kerst en oud en nieuw op transport, maar op de dag van de ALV verhuisden de meesten. Ben Boogaard was de hele middag druk bezig met kasten van de poten te halen…

En zo kwam er weer ruimte in het clubhuis. Toen later die dag de Dr. Who arriveerde werd de ruimte meteen weer voor een deel opgevuld. Het was, na de Pinball

Magic en de Flintstones de derd e kast uit de partij die nu speelklaar kon worden opgesteld. Het was een leuk project waar Pieter van Leijen zich mee bezig had gehou-den. Toen de kast op poten stond was het dringen om het allemaal goed te kunnen zien. Mooie aanwinst!

zaterdag 28 januari 2012: veiling klaar makenEén veiling ronde gehad, nog twee te gaan. NFV Collec-tiebeheerder Ben Boogaard deed een voorstel voor de kasten in de tweede ronde. Uitgangspunt was een com-binatie van DMD, SS en EM-kasten, deels uit eigen col-lectie maar voornamelijk uit de partij. Randvoorwaarde was dat de kasten met een ‘kleine beurt’ veiling klaar gemaakt konden worden.

46 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Dat leverde uiteindelijk deze lijst op:

Kast Fabrikant minimumprijsJudge Dredd (Bally, 1993) 750The Addams Family (Williams, 1992) 1250Maverick (Data East, 1994) 650Popeye (Bally, 1994) 600Riverboat Gambler (Williams, 1990) 450White Water (Williams, 1990) 950Escape from the Lost World (Bally, 1987) 150

Alle kasten zijn spelend, maar worden op de klusdag nog even technisch nagekeken. Ander (poets)werk mag de nieuwe eigenaar zelf doen.

zaterdag 16 juni 2012: eind datum 2e veilingDe opzet van de veiling is identiek aan de veiling zoals die in het najaar van 2011 werd gehouden. Om alle leden de kans te geven om de kasten te bekijken en te spelen, hebben we gekozen voor een ruime veilingperi-ode. De belangrijkste spelregels:

• De veiling is alleen voor NFV-leden.• Bieden kan tot 16 juni: per mail veiling.nfv@gmail.

com per telefoon (voicemail) en sms: 06-40262652; op forum.nfvpinball.nl in het verkoop topic. (Meldt bij biedingen via mail en het telefoonnummer dui-delijk naam en telefoonnummer, kastnaam en de hoogte van het bod.)

• De kasten worden verkocht via een open veiling. De biedingen worden tot 16 juni dagelijks zonder naam van de bieder gepubliceerd bij de Spinnertjes op de website van de NFV.

• Op de laatste dag van de veiling (16 juni) kan in persoon in het clubhuis of (na overleg vooraf) per telefoon worden geboden. Als een telefonisch bod wordt overboden, krijgt de bieder een sms (alleen op 16 juni).

• Het hoogste bod wint, als het maar gelijk of hoger is dan de minimumprijs.

• Bieden onder de minimumprijs heeft geen zin. • Betaling en afhalen van de kast moet plaatsvinden

voor het einde van de Funhouse Friday op 29 juni 2012, tenzij anders overeengekomen met het NFV bestuur. De voorwaarden van de veiling zijn te vin-den op: http://www.nfvpinball.nl/downloads/p_download.php?downloadid=166

• De kasten zijn te bekijken en te bespelen in het NFV Funhouse. Dit kan op de Funhouse Friday’s (30 maart, 27 april, 25 mei), tijdens de klusdagen (31 maart, 26 mei) en tijdens het DPM weekend (14+15 april).

Voor meer informatie kan men zich wenden tot de vei-lingmeester via bovenstaand e-mail adres of telefoon-nummer (sms of voicemail).

Fragmenten van een aantal kasten van de tweede veiling ronde. Vlnr: Judge Dredd, The Addams Family, Maverick, Popeye en White Water.

Het topstuk van de tweede veiling ronde: The Addams Family

47NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Dutch Pinball elite on Tour (2)

PAUL JOnGmA

Eén van onze favoriete toernooien in Zweden is Balac’s Pin-ball Party. Organisator Christian Balac staat bekend om zijn perfectionisme wanneer het gaat om flipperkasten in wed-strijdstaat af te stellen. Hier zul je nooit een plakkende flip-per, een scheef staande kast of een waardeloze kick-out tegenkomen.Vanzelfsprekend was ik daar vorig jaar present. Maar bij het betreden van de locatie stond tot mijn grote verbazing over-al politie: het evenement werd na een klacht van een oud vrouwtje uit de buurt verboden wegens overtreding van de gokwet. Doorspelen na deze waarschuwing zou leiden tot inbeslagname van alle flipperkasten. Die waren bij elkaar zomaar een ton in euro’s waard.Begrijpelijkerwijs ging de deur op slot. Daar stond ik, vers uit het vliegtuig en ingecheckt in het hotel, in Vårgårda. Dit bleek een helhol in de binnenlanden van Zuid-Zweden te zijn, qua allure vergelijkbaar met Ederveen. Een goedkope lokatie voor het houden van een flippertoernooi uiteraard, maar er stonden geen flipperkasten in het wild en het uit-gaansleven was allesbehalve bruisend te noemen. Zelfs op vrijdagavond was de lokale kroeg dicht.Na twee uur doelloos door het dorpje te hebben gestruind, liep ik met enkele lotgenoten toch maar weer terug naar de flipperlokatie. Wie weet stond er toch een flipperkast aan? Tegen beter weten in uiteraard. We kregen nul op rekest en liepen retour richting hotel. Daar kwamen we een kale man met een moeilijke bril tegen. Hij stelde zich voor als Christian Holmsten aka INK. Na ons relaas gehouden te hebben, ver-telde hij dat hij in de buurt woonde en enkele flippers had. We waren van harte welkom om bij hem te komen spelen. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen, we sprongen in de auto en reden achter hem aan.

Het wedstrijdflipperen in Nederland viert hoogtijdagen. Wie wil kan minimaal een keer per maand aan de bak. Toch zijn er nog flipperaars waarvoor dit niet genoeg is. Albert Nomden en Paul Jongma reizen onder de titel ‘Dutch Pinball Elite’ heel Europa af op jacht naar flipperprijzen. In deze reeks doen zij verslag van hun reizen. In deze tweede aflevering een uitgebreid verslag van Borås Classic Pinball Open 2012.

In Borås aangekomen stapten we in een ouderwetse lift van een grauw flatgebouw. Eenmaal gearriveerd bij de kelder, verwachtte ik nog maar bitter weinig. Maar ik wist niet wat ik zag: in een geweldige ruimte stonden zeker 80+ flipper-kasten van alle generaties en een grote hoeveelheid arcade-spellen! We zijn daar dagenlang gastvrij ontvangen en heb-ben non-stop gespeeld. Dus toen Christian via Facebook de uitnodiging verstuurde voor een toernooi op klassieke flip-perkasten, toen wist ik dat ik er naar toe moest.

Ook Albert en Mark gingen mee. Zij wisten niet echt wat ze konden verwachten, maar de flipperagenda was al een tijdje leeg en het was hoog tijd voor een weekendje ver weg om te flipperen. Hoewel het spelen op klassieke fllip-perkasten (ook wel oudjes of ouwe meuk genoemd) niet onze specialiteit is, zagen we de uitdaging er wel van in. Bovendien was de agenda volgepakt van vrijdagavond t/m zondagavond met een split-flippertoernooi, een DMD-toer-nooi en het hoofdtoernooi op de oudjes. Daarnaast waren er meerdere kleinere wedstrijdjes, zoals set-the-highscore, one-handed challenge en was er ook nog een flipperquiz. Bovendien behoren de Zweedse spelers tot de beste van de wereld, dus flipperplezier èn uitdaging was gegarandeerd.

sPLiT-FLiPPer TOernOOiOok het split-flippertoernooi werd op de oude meuk gespeeld: Pharaoh, Powerplay en The Amazing Spiderman. Ik speelde samen met Albert, maar het lukte ons niet de bonus X op Spiderman omhoog te krijgen en de bal ging continu weg nèt na we de spinner hadden verlicht. Op Pharoah misten we te vaak de schoten naar het bovenste speeldveld toe en hadden we een paar keer een onnodige tilt doordat we beide tegelijk de kast een zetje gaven. Uit-eindelijk gingen we als lucky loser nog maar net door naar de finalerondes (17e). Mark deed het aanzienlijk beter met zijn kompaan James Watson uit Engeland en zij kwalicificeerden zich comfor-tabel. In de finaleronde moesten wij tegen de nrs. 1 uit de kwalificatie, die pot werd snel gewonnen op Space Inva-ders, Firepower en Joker Poker (3-0). In de volgende ronde speelden we tegen Mark & James. Op de beslissende pot op de Firepower bleken zij uiteindelijk de beste en gingen door naar de finale. Helaas eindigden zij hierin als laatste, maar dat was alsnog een puike prestatie natuurlijk. De winst ging uiteindelijk Olli-Miko Ojamies & Janne Toukari uit Finland.

Slechts een willekeurige

rij van de vele flippers in de kelder

48 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

heT DmD-TOernOOiIn het DMD-toernooi vond eerst een kwalificatie plaats om de schifting te maken van de 100 aanwezige spelers naar de laatste 32. Het deelnemersveld werd verdeeld in twee groepen. Elke groep speelde op zeven potjes op drie kasten (ST:TNG, Ironman & Earthshaker of Addams Family, Tron & F-14 Tomcat). Mark, Albert en ik werden ingedeeld in de eerste groep. Albert speelde een fantastische kwalificatie en behaalde een topnotering in de kwalificatie-eindranglijst. Ik werd uiteindelijk zesde, Mark 22e.

Hoewel we gekomen waren om onze krachten te meten met de Zweedse toppers, hadden we elkaar in het split-flippertoernooi al uitgeschakeld. Ook in het DMD-toernooi hadden we een ongelukkige loting. Albert moest tegen Mark. Na een wat slordige pot op Earthshaker die werd gewonnen door Mark, speelden ze op de Congo. In deze pot van hoog niveau speelde Mark een uitstekend en trok de winst uiteindelijk overtuigend naar zich toe: 2-0.De loting was echt ongelukkig. Nu moest ik tegen Mark voor een plaats in de finale. Na een spannende pot op No Fear die ik in de laatste bal naar me toe trok, won ik ook op The Shadow. Dat was nipt doordat Mark de bal op het mini-speelveld kwijtraakte, net toen hij het had uitgespeeld en daar 70M voor break through the wall op hem stond te wachten.De finale speelde ik tegen the usual suspects uit Zweden: Mats Runsten en Jörgen Holm. Geweldige spelers en ik kan eenieder aanraden om hun spel te observeren, wanneer zij binnenkort op het DPM hun opwachting maken. Ook Linus Persson had zich gekwalificeerd. Mijn eerste bal op The Shadow lag direct achter de flippers en de score van 9M bracht weinig reden tot vreugde. Mats en Jörgen deden dat veel beter met 200M+. In mijn vol-gende ballen kwam ik goed terug, speelde meerdere mis-sies, Khan Multiball en speelde het Battlefield uit, om na afloop van mijn laatste bal de meeste punten te hebben. Mats en Jörgen waren niet onder de indruk, in hun laatste bal gingen ze beide nog over mijn score heen, waardoor ik eindigde als derde.De volgende en laatste finalekast was de Tron. Deze speelde erg lastig: de stand-up target voor de belangrijke Quorra-lane was verbogen en blokkeerde deze voor de helft. Het

was vergelijkbaar met een Troll-target die op Medieval Mad-ness scheef staat en de castle lock moeilijk te schieten maakt.Buitengewoon hard werken leverde me vooral een bezweet bovenlijf op, maar daarnaast slechts 25 miljoen punten. Dat is niet veel op Tron. Ik heb dan ook meer reddingen gemaakt dan dat ik raak geschoten heb. Maar daar was een reden voor: de kast speelde hondsberoerd en het lukte nie-mand om de schoten op de kast fatsoenlijk raak te schieten. Uiteindelijk werd ik met mijn schamele 25 miljoen de nr. 1 op deze kast. Per saldo was ik daardoor de winnaar van het DMD-toernooi! Qua spel bepaald niet fraai, maar wel lekker om de Zweedse favorieten in een uitwedstrijd het nakijken te geven.

heT cLAssics-TOernOOiOok in het hoofdtoernooi op de oudjes vond eerst een kwa-lificatie plaats. Iedereen speelde tien potjes op vier kasten – 5 ballen per spel. De hoogste score per kast werd gebruikt om de eindranglijst op te stellen. Er werd gekwalificeerd in twee groepen. Groep 1 speelde op Star Trek (die ouwe), Totem, Gorgar en Fireball 2. Groep 2 speelde op Black Hole, Big Deal, Xenon en Black Jack. Mark, Albert en ik speelden alle drie in de eerste groep.

Op oudere kasten, grofweg van voor 1990, is de geluksfac-tor hoger doordat de kasten minder en risicovollere schoten bevatten. Ook kan niet met het maken van gevaarlijke scho-ten worden gewacht totdat er multiball is gehaald, om de simpele reden dat een multiball lang niet altijd aanwezig is. Voor onze deelname aan het IFPA wereldkampioenschap in 2011 werden we gedwongen om toch deels op oudere kasten te spelen. Daarvoor hadden we ons minutieus voor-bereid: niet alleen wisten we van elke switch op elke kast wat die waard was, ook hadden we verschillende tactieken voor verschillende wedstrijdsituaties op voorhand bepaald.

Dat bleek in de praktijk goed uit te pakken. Ook voor Borås hadden we ons huiswerk weer gedaan en kenden we alle van de +/- 40 oudjes tot in het kleinste detail. Maar de geluksfactor op die kasten blijft nu eenmaal hoger dan op DMD’s. Dat is natuurlijk ook bekend in een flipperland dat tot de absolute wereldtop behoort, zoals Zweden. Vandaar werden de finalerondes hier gespeeld als best-of-5, met elke afzonderlijke pot over 5 ballen. Ook was het geheu-gen voor zogenaamde bonusdrempels uitgeschakeld. Dat reduceerde de geluksfactor al een flink stuk. Extra ballen en specials waren in het toernooi uitgeschakeld, deze gaven punten als beloning.

Mark haalde in zijn eerste vier potjes direct op elke kast een mooie score en bouwde dat uit tot een solide eindklasse-ring. Bij Albert vlogen alle ballen afkomstig uit de jets of na elk schot op een droptarget, direct de outlane in. De gebrui-kelijke frustratie die met het spelen van classics gepaard gaat, borrelde dan ook zichtbaar op. Albert ging verstandig even een luchtje scheppen en kwam later terug om de kas-ten op de broek te geven. Hij kwalificeerde zich hoog in de top. Ik eindigde tussen Mark en Albert in.

De kwalifi-catiekasten

voor het DMD-toer-nooi ston-den in een

separate ruimte

49NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

In zijn eerste pot in de finalerondes won Mark op Firepower, Eightball Deluxe, Harlem Globetrotters en Spiderman. Ook de tweede ronde won hij op onder meer Gorgar, 6 million dollar man, the Lost World, Totem en Eightball. Uiteindelijk bleek Roni Valkonen uit Finland met 3-0 te sterk op o.a. Fireball 2 en Xenon. Ik won de eerste ronde met 3-1 op o.a. Centaur en Black Hole.

Nu had ik het al eerder gehad over de ongelukkige loting. Na mijn winst moest ik in de volgende ronde direct aantre-den tegen Albert, die zijn eerste ronde vrij had vanwege zijn goede kwalificatie. We waren beide erg gebrand om te laten zien dat wij ook op oudjes tot de beste spelers beho-ren, dus dat was een flinke tegenvaller. Dan maar alles uit de kast halen om er een mooi onderling duel van te maken.

Dat lukte zeker. Joker Poker bracht me de voorsprong, maar Albert nam het initiatief over door te winnen op Fathom en Dracula (inderdaad, die ouwe). Op Black Jack gaf ik alles uit de kast om niet te verliezen en stond na drie ballen op 600k. Daarmee dacht ik een beslissende voorsprong te hebben, maar Albert haalde de maximale bonus X 5 en schoot daar-na een flink aantal specials, om van 100k terug te komen tot 550k. Een schepje erbovenop bracht me in de bal 4 en 5 uiteindelijk tot 960k, bijna de teller rond gespeeld! Het was maar krap aan genoeg, want Albert kwam tot op 1 a 2 schoten van de winst en eindigde op 900k. Een fraai duel, gespeeld met veel karakter dat zeker in mijn geheugen zal blijven.

De beslissende pot op Big Deal trok ik uiteindelijk met geluk naar me toe door tweemaal de maximale bonus van 100k te combineren met double bonus. Nu was ik het wel aan Albert verschuldigd om ook de volgende rondes te winnen en de finale te halen. Op o.a. Mata Hari en Strikes ’n Spares won ik van James Watson. Mijn volgende tegenstander was de bekende Zweedse topspeler Mats Runsten. Ik speelde mijn beste partij van misschien wel de afgelopen 2 jaar om hem met 3-0 te verslaan op 6 Million dollar man, Eight ball en van grote achterstand terug te komen op de Lost World.

De finale speelde ik tegen Jorian Engelbrektsson en Jörgen Holm, beide uit de top 5 van de wereldranglijst. Ook Mikael Juusola had zich gekwalificeerd. Iedereen mocht één kast uitkiezen voor de finale. Ik koos voor Joker Poker, in de hoop dat een enkele tegenstander niet wist hoe de bonus 5X elke bal werd verlicht. Ijdele hoop, ik kon niemand voor de gek houden en eindigde stijf laatste. De volgende pot op Xenon speelde ik best aardig, al zeg ik het zelf, maar elke bal uit de ramp verdween via de rechter-slingshot direct de outlane in: 3e plek. Op Fathom kwam ik terug in de wedstrijd door met 4,5 miljoen te winnen. Uiteindelijk zou Harlem Globetrotters de uitslag bepalen, iedereen stond nagenoeg gelijk.

Terwijl gedurende het weekend iedereen forse scores op deze kast neerzette, verdween in de finale elk schot op een droptarget recht door het midden. Uiteindelijk was het Mikael Juusola die in de laatste bal de bonus 5X haalde en

daarmee de spinner voor 2.000 punten verlichtte, zonder de bal kwijt te raken. Enkele schoten door de spinner later was hij de terechte winnaar van het Borås Pinball Classic Open! Na een shoot-out op Startrek eindigde Jörgen Holm als tweede, voor Jorian Engelbrektsson. Ik werd laatste op Harlem Globetrotters en daarmee ook vierde in de finale.Al met al was het een fantastisch weekend boordevol flip-perplezier en met vele leuke mensen. De sfeer was op zijn

Scandinavisch weer uitermate relaxed, de catering was met zelfs verse bananen en hotdogs gewoon top en het ver-trouwen in de aanwezigen was groot. Zo stond er bij de koelkasten een grote bak met geld waar eenieder zelf werd geacht geld in te gooien wanneer hij of zij een consumptie pakte. Super dat zoiets kan. Het feit in een omgeving te zijn met mensen die onvoorwaardelijk te vertrouwen zijn en ook datzelfde vertrouwen in jou hebben, dat geeft een ontspan-nen gevoel en verhoogt voor mij de lol. Daarnaast was de opzet om de geluksfactor op de oude kastjes te minimali-seren (best-of-5 met 5 bal per spel), wel doordacht en erg geslaagd. We gaan zeker terug naar Borås!

Toernooi-organisator Christian Holmsten feliciteert Paul Jong-ma met het winnen van het DMD-toernooi

De catering - zelfbedie-ning & zelf-betaling

50 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Wij hebben regelmatig tweedehands / nieuw

gebruikte flipperkasten in de

verkoop.

Bel ons voor de meest recente voorraad.

GAME-XL

Game XL Friezenstraat 3, 5249 JT RosmalenT +31 (0)73 5222264, F +31 (0)73 5222287www.game-xl.nl, E-mail: info@game-xl.nl

De allernieuwste flippers staan bij

Lokale Flipper competitie

LOKALe FLiPPer cOmPeTiTie (LFc) De LFC bestaat inmiddels bijna 10 jaar en heeft een trou-we groep aan deelnemers. De competitie is vooral recre-atief bedoeld, maar dat betekent niet dat je niet mag proberen om te winnen…

De samenstelling van het deelnemersveld is divers, met daarbij zowel bekende (top)spelers als mensen die voor het eerst flippercompetitie spelen. De jongste deelne-mers zijn tieners, maar er zijn ook deelnemers die Abra-ham al gezien hebben. Deelname staat open voor alle leden (ook voor deelnemers van de andere competitie-vormen). De LFC is vooral bedoeld om de contacten tus-sen leden te bevorderen. Hoe kan dat nu beter dan door met andere liefhebbers uit de regio vaker een paar par-tijtjes te flipperen ?

Uit alle aanmeldingen worden kleine groepjes gevormd van spelers die bij elkaar in de omgeving wonen (afstand normaliter < 30 km). Om de beurt treden de deelne-mende spelers uit de LFC-poule op als ‘gastheer’. Ook leden die geen flipperkast bezitten kunnen zich inschrij-ven. De spelers bepalen in onderling overleg de speelda-ta en locaties. Aan het eind van het seizoen kwalificeert de poulewinnaar zich voor de landelijke LFC-finale in het NFV clubhuis.

WinnAAr LFc-FinALes2002 Frank Ernest2003 Martijn van Aken2004 Roy Wils2005 Maurice Schouten2006 Richard Baan 2007 Taco Wouters2008 Brenn Oosterbaan2009 Ralph Beckers2010 Glenn Pellis2011 Victor Stulemeijer

inFOrmATieWil je weten of er bij jou in de buurt meer liefhebbers zijn ? Heb je zin om het eens een jaartje te proberen ? Of zou je nog meer informatie willen ? Neem contact op met de LFC-coördinator: martijn van Amsterdam (LFc@nfvpinball.nl).

BAs Vis

KWALiFicATieDe kwalificatie via het bekende head-to-head system was als altijd spannend. Voor een plek in de finale waren uiteindelijk liefst 9 overwinningen nodig (op een totaal van 11 partijen). In poule A haalden Ralph Beckers en Bas Vis die score, in poule B scoorden Glenn Pellis en Victor dat aantal. Opvallende deelnemer: Luke ten Klooster (8 jaar?) die menige wedstrijdspeler wist te verslaan.

FinALeDe finale op de Spiderman zal niet de geschiedenis in gaan als ‘van hoog niveau’, maar spannend was het wel! Glenn was duidelijk niet gelukkig met de kastenkeus van LFC-coördinator Martijn van Amsterdam en moest het doen met de vierde plek. Ralph Beckers leek een goe-de kans te hebben om zijn tweede LFC titel te winnen, maar speelde geen gelukkige partij en werd uiteindelijk derde. Bas had de toch al bijzondere dag nog wat extra’s kunnen geven door met de vierde bal linksom de extra ball (= 5 Mio) en multiball te starten. Dat mislukte en Victor wist de benodigde 30 Mio met zijn laatste bal bij elkaar te sprokkelen. Een verdiende zege van een speler die zich in het voorbije halfjaar nadrukkelijk heeft gema-nifesteerd als wedstrijdspeler.

Na afloop was er voor alle deelnemers een medaille als aandenken en een beker voor de top 3.Dank aan Martijn voor weer een geslaagd seizoen en afsluitend toernooi. Op naar 2012!

Felicitaties aan Victor Stulemeijer met de titel LFC kampioen 2011. Hij speelde drie heel beroerde ballen op de Spiderman, maar maakte met zijn laatste bal de achterstand op al zijn tegenstand-ers goed. Met de finale werd het tiende seizoen afgesloten, heb je zin om mee te doen aan het elfde seizoen, meld je aan!

De Top-3 van de LFC Finale: Bas Vis (tweede), Victor Stulemeijer (winnaar) en Ralph Beckers (derde).

52 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Zaterdag 16 juni 2012 zet Ôm alvast in je

agenda... De jaarlijkse BBQ in

Ederveen! En gratis ALV!

Voor alle NFV-leden. Kom kasten spelen en Õs avonds gezellig BBQ-en.

Deuren open: vanaf 11.00 uur, tot 22.00 uur. Van 15.00-16.00 uur: Algemene Leden Vergadering (terugblik en vooruitblik, verantwoording Þnanci‘n), met Ôrondje van de zaakÕ.

Toegang tot de ALV is gratis!

Let op: vooraf aanmelden & betalen voor de BBQ* (€ 12,50 per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis).

Aanmelden via catering@nfvpinball.nl, o.v.v. naam, lidmaatschapsnummer, aantal personen.

Aanmelden kan t/m 9 juni. Bijdrage overmaken op rekening 7233926 t.n.v. NFV, Wierden,

o.v.v. BBQ/lidmaatschapsnummer.

Graag tot ziens op 16 juni in Ederveen!

in memoriam: steve Kordek*26-12-1911 - †19-2- 2012

bij alle fabrikanten “verkeerd om” geplaatst. Bovendien deed de flipper maar één slag als de knop werd ingedrukt, om direkt weer terug te vallen. Een paar jaar later werden de flippers geplaatst in de positie die we nu nog steeds kennen. Ook werd het voor de speler mogelijk de flip-

per langdurig ingeschakeld te houden. Steve’s naam was gevestigd, en hij zou, samen met zijn leermeester Harvey Heiss nog heel wat flipperkasten ontwerpen.

Toen de firma Genco door financieel wanbeleid in 1958 ten onder ging stap-te Steve over naar Bally en korte tijd later naar Wil-liams. Daar kreeg hij kansen die bij Genco niet moge-lijk waren. Zo bedacht en ontwikkelde hij in 1960 de “swinging target” (in flip-perkast “Magic Clock”), in 1962 de “drop target” (“Vagabond”) en in 1963 multiball spel (“Beat the Clock”). Steve Kordek zou bij Williams in dienst blij-ven tot 1999: toen Williams de flipperproductie staak-te. Meer dan 100 Williams modellen zijn van Kordek’s hand. Hij werkte samen

met Norm Clark († 2009), ook een flipper legende. Aan het einde van het electro-mechanisch tijdperk trok Steve zich terug uit het echte ontwerpen, maar bleef wel advise-ren. Veel bekende ontwerpers uit de nieuwe tijd hadden Steve Kordek als leermeester en adviseur.

Slechts enkele electronische flipperkasten zijn door Steve ontworpen. Onder andere: “Contact” (1978) en “Poke-rino” (1978). In 1983 ontwierp hij samen met Barry Ours-ler een cocktail-tafel flipperkast “Rat Race”, die nooit in productie werd genomen. In 1996 bouwde Williams 123 stuks “Ticket Tac Toe”, een kermisspel met tegoedbonnen uitgifte, geheel naar ontwerp van Steve Kordek. De laat-

TeKsT: henK De JAGer FOTO’s: WWW.PinBALLneWs.cOm

Steve was één van de ontwerpers die de flipperindustrie groot hebben gemaakt. Hoe Steve, oudste zoon van een Poolse immigrant, in de flipperwereld terecht kwam is een opmerkelijk verhaal dat hij graag vertelde. Het speel-de zich af in het diepst van de vooroorlogse depressie. Na een baan als leerling-boswachter in Idaho trok hij naar Chicago, hopend op werk. Geen eenvou-dige opgaaf in die tijd. Op zekere dag in 1937 liep hij over North Ashland Ave-nue toen een hevige regen-bui losbarstte. Steve, niet in het bezit van een paraplu, ging schuilen in een portiek. Hij vertelde altijd: “ik leun-de tegen een deur, en die sprong open… daar stond ik in een werkplaats…” Een vriendelijke dame kwam naar hem toe en vroeg of hij werk zocht en of hij kon solderen. Ook al had hij nog nooit soldeerwerk gedaan, hij greep deze kans aan. De werkplaats bleek de fabriek van het toenmalig flipper-kast merk “Genco” te zijn.

Begon Steve aan de pro-ductielijn, al snel klom hij op naar de ontwerp afde-ling waar Harvey Heiss de scepter zwaaide. Kort voor de belangrijke automatenbeurs van 1948 in Chicago werd Heiss ziek. Er moest een nieuw model worden gepresen-teerd op die beurs en dus werd Steve gevraagd. Hij moest zonder hulp een nieuwe flipperkast ontwerpen, nog wel de eerste Genco met flippers (die kort tevoren door Got-tlieb’s ontwerper Harry Mabs waren uitgevonden). Steve verbaasde zich er over dat andere merken meestal wel zes flippers verspreid op een speelveld plaatsten. Hij vond dat twee krachtige flippers onderaan voldoende moesten zijn. Zo werd Genco’s “Triple Action” de eerste flipper-kast met twee flippers, op de plaats waar we ze nu nog steeds vinden. Klein verschil: de flippers waren in die tijd

In de vroege morgen van 19 februari 2012 overleed flipperontwerper Steve Kordek op 100-jarige leeftijd in het verzorgingshuis “Rainbow Hospice”, Park Ridge IL.

54 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Steve bij de laatste Star Wars

flipperkast die van

de band rolde.

ste keer dat Steve’s naam aan een flipper werd verbonden was in 2003. Samen met John Trudeau werd een flipper-kast bedacht voor de firma Chicago Gaming: “Vacation America”. Helaas… de vraag naar flippers was toen tot bijna nul gereduceerd.

Ik heb een aantal keren het genoegen gehad met Steve te praten. Ik zeg hier “Steve” omdat hij altijd, als iemand hem met “mister Kordek” aansprak, zei: “my name is Ste-ve”. Steve was een uiterst sympathieke, bescheiden man. Altijd geïnteresseerd in wat de ander te vertellen had, vooral als het over pinball ging. Zijn kennis van modellen

en features was uitzonderlijk te noemen. Ik vroeg hem ooit wat hij zijn beste ontwerp uit zijn carrière vond. Zon-der aarzelen noemde Steve “Space Mission” (1976) en gaf enthousiast een hele uitleg over het spel. Ook de spe-lers vonden het een topper: er werden maar liefst 16.000 stuks van verkocht (inclusief 2-speler uitvoering “Space Odyssey”.

Op 26 december 2011 werd Steve’s honderste verjaardag nog uitbundig gevierd, veel bekenden uit de flipper indus-trie kwamen hem feliciteren. Steve woonde inmiddels in een verzorgingshuis vlakbij zijn huis aan de North Odell Avenue waar hij tientallen jaren woonde. In dat verzor-gingshuis is hij op 19 februari overleden. Na een dienst in de St. Juliana kerk aan North Oketo Avenue is hij begraven op St. Adalbert Cemetery (6800 Milwaukee Ave, Niles IL) naast zijn in 2003 overleden vrouw Harriët waarmee hij 62 jaar getrouwd is geweest. Zij hadden drie kinderen: zoons Frank en Richard en dochter Donna. Daarnaast zes kleinkinderen en negen achter-kleinkinderen. Het overlij-den van Steve was “wereldnieuws”: verscheidene kranten zoals Chicago Tribune, The Washington Post en The New York Times wijdden een artikel aan de man die dit stukje Amerikaans cultuurgoed heeft gemaakt tot wat het nu is.

Steve Kordek, bedankt en rust zacht.

Steve vlak voor zijn pensioen in 2000Steve tijdens Pinball Expo 2008.

55NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

new canasta – Ad Jonker verkent…

AD JOnKer

Vorig jaar stond er één fabrikant van flipperkasten op de EAG Expo (voorheen ATEI) en dat dat Stern was was niet verrassend. Daarbuiten was er een fabrikant die twee schermen in een flipperkabinet had met een heel matig spelend programma. De thema’s waren eigen maar de speelvelden waren exacte kopieën van The Addams Family en Fish Tales. Die fabrikant was er dit jaar niet, zal wel wat gehoord hebben over copyright…

OPVALLenDe zAKenDit jaar was er wel een tweede echte flipperfabrikant met de kast van dit thema. Enige bijzonderheden:• Het speelveld is een kopie van en het spel is een

exacte kopie van Canasta 86 gemaakt door Inder.• Verlichting is nu met (meerkleuren) LEDs.• Buiten de flippers geen bewegende contacten.

Alles met magneten en sensoren.

Net zoals bij de kasten van Inder destijds zit er op het hele speelveld boven het schilderwerk een zes millimeter dikke hard kunststof laag. In principe moet je daar hon-derd jaar continu op spelen om er doorheen te komen. De bal heeft echter ook geen grip. En ook: net zoals bij de Spaanse kasten van toen is de hoek van het speelveld minstens zes en mogelijk zelfs acht graden wat de kast waanzinnig snel maakt. Je hoeft op zich maar zes drop targets neer te schieten om alle features te verlichten. Je moet ze wel binnen gemiddeld twintig seconden zien te halen anders is de bal er al weer uit.

FLiPPersPOeLenÉén technisch wat minder geslaagd idee is om de flipper-spoelen enkel te houden. Geen end-of-stroke noch een fliptronic board. Ondertussen is tijdens de productie het voltage van de spoelen ook nog eens gewijzigd van 24 naar 50 Volt om ze nog sneller te krijgen. Dat betekent nu dat als je de flipper vijftien seconden omhoog houdt, je een alarmgeluid hoort en de flipper spanningsloos wordt.

Er stond al een speelveld met duidelijke brandsporen op het omhulsel van de flipperspoelen. De oplossing op dit moment lijkt mij niet de juiste door die tijd naar tien seconden terug te brengen. Anderzijds moet ik wel ver-melden dat dit spel het lang stilhouden van een bal niet nodig maakt (geen multibal). Maar het lijkt mij een punt van aandacht.

In januari 2012 stak NFV-erelid Ad Jonker het kanaal over voor een beurs. Naast een eerste indruk van de nieuwe Stern (AC/DC) had hij ook de gelegenheid om het eerste product van de nieuwe Spaanse fabrikant te proberen. Zien is één ding, spelen is toch echt wat anders.

De KOPKAsTDe lichtkast heeft een TFT-LCD scherm waar momenteel eigenlijk nog geen gebruik van wordt gemaakt. Tussen de speakers zit een camera waar regelmatig een foto van de speler wordt gemaakt die ook regelmatig op het scherm (klein vlak) wordt getoond.

Buiten de één tot vier balken die de scores van desbe-treffende spelers weergeven heb je tijdens het spel wat standaard informatie. Van links boven naar rechts onder: Jugador (nummer van de speler die aan de beurt is), Bola (is bal in spel), Credito (aantal credits), Bola extra (aantal extra ballen behaald, kunnen er meerdere zijn), Special (aantal behaalde specials) en weer Jugador waar je of een schaduw of het nummer van de speler die aan de beurt is of de laatst genomen foto ziet.

56 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Onderaan staat een balk met een buis met het aantal ballen dat je nog tegoed hebt inclusief eventueel behaal-de extra ballen. Zie je er vijf dan heb je dus nog minstens vijf ballen te spelen. De speler die aan de beurt is en de score(s) voor een vrij spel worden ook nog getoond.

miJn cOncLUsieEen geheel nieuw idee van opbouw. Zeg maar technisch twaalf jaar verder dan de Amerikanen. Wel is het vervan-gen van de printen een prijziger zaak. Een handige mon-teur voor het solderen van enkele onderdelen lijkt hier een pré. Overigens mag gesteld worden dat de hele hard-ware een stevige indruk maakte. Ideaal voor finales van grote wedstrijden. Eindelijk geen tijdnood meer!

Ondertussen zijn er in Spanje reeds 530 verkocht en in de exploitatie. Uitermate geschikt om in een café weer eens snel een potje met meerderen te spelen en de ver-liezer mag het volgende rondje betalen. En gezien de korte baltijd zal dat een behoorlijk tempo worden.

De prijs in de EU exclusief BTW is € 3.600. Ze worden per stuk geassembleerd en je kan in basis op ieder moment er één of meer van bestellen. Een vrij makkelijke produc-tiemethode lijkt mij.

new canasta – Ad Jonker verkent…

NIEUW!

- moneyorder betalingen in USA

- postadres USA

- ophaalservice binnen Duitsland

- paypalbetalingen worldwide

- EBAY problemsolving Duitsland

www.huifkar.deDe slimme eBay kruiwagen voor Duitsland, België en nederland

17Folia Magazine

passieFlipperenGEORGE BULTE (43, systeembeheerder bij techni-sche ondersteuning psychologie) vindt flipperen zo leuk dat hij zijn eigen gameroom heeft gebouwd.

‘Mijn gameroom was ooit een dakterras. Maar daar zat ik nooit en op een gegeven moment heb ik besloten om het om te bou-wen tot extra kamer: mijn gameroom. Er is een barretje, keyboard, karaokeset, fruit-machines en zeven flipperkasten. Ik begon ooit met flipperen op de computer, met emulatieprogramma’s, software waarmee je alle kasten ter wereld kan spelen. Dat greep me zó dat ik op een gegeven moment een kast heb aangeschaft. Ik weet het nog goed: een Fun House, een heel oude kast en niet in de beste conditie. Die heb ik toen helemaal opgeknapt. Nieuwe flipperballen, speelveld in de wax, alle lampjes vervangen; ik werd helemaal gepakt door de techniek. Ander-halve maand later heb ik hem ingeruild voor een mooiere kast, een Lethal Weapon. Die knapte ik ook op en ruilde ik weer in voor een volgende, een Baywatch. Het geeft me zo’n kick om in een weekend een oude kast op te knappen. Dat alles weer als nieuw glimt. Iedere eerste vrijdag van de maand speel ik met vrienden competitiewedstrij-den. Een paar vrienden van mij hebben ook een gameroom, en we rouleren wat. Het is dan zaak om zo veel mogelijk punten te halen, maar het is vooral gezellig. Daar waak ik voor. Het kan heel spannend zijn, maar het moet wel een hobby blijven. Vrienden onder elkaar, biertje erbij. Elk spel is uniek, ik vind het lastig om een favoriet te kiezen. Vooruit: Tommy. In het thema van The Who. Een heel strategische kast waarop je veel verschillende opdrachten tegelijk kunt spelen waarmee je punten scoort. Je moet snel zijn, vaardig en nadenken waar je de bal heen moet schieten. Daarom blijft de Tommy zo leuk.’ yyy Ron Santing

Op 5 en 6 november vindt het Dutch Pinball Open plaats in partycentrum Le Patapouf in Gouda. Zie dpo.nfvpinball.nl.

foto

Fre

d va

n D

iem

17Folia Magazine

De nieuwe Stern

Flipperen in de Media

17Folia Magazine

passieFlipperenGEORGE BULTE (43, systeembeheerder bij techni-sche ondersteuning psychologie) vindt flipperen zo leuk dat hij zijn eigen gameroom heeft gebouwd.

‘Mijn gameroom was ooit een dakterras. Maar daar zat ik nooit en op een gegeven moment heb ik besloten om het om te bou-wen tot extra kamer: mijn gameroom. Er is een barretje, keyboard, karaokeset, fruit-machines en zeven flipperkasten. Ik begon ooit met flipperen op de computer, met emulatieprogramma’s, software waarmee je alle kasten ter wereld kan spelen. Dat greep me zó dat ik op een gegeven moment een kast heb aangeschaft. Ik weet het nog goed: een Fun House, een heel oude kast en niet in de beste conditie. Die heb ik toen helemaal opgeknapt. Nieuwe flipperballen, speelveld in de wax, alle lampjes vervangen; ik werd helemaal gepakt door de techniek. Ander-halve maand later heb ik hem ingeruild voor een mooiere kast, een Lethal Weapon. Die knapte ik ook op en ruilde ik weer in voor een volgende, een Baywatch. Het geeft me zo’n kick om in een weekend een oude kast op te knappen. Dat alles weer als nieuw glimt. Iedere eerste vrijdag van de maand speel ik met vrienden competitiewedstrij-den. Een paar vrienden van mij hebben ook een gameroom, en we rouleren wat. Het is dan zaak om zo veel mogelijk punten te halen, maar het is vooral gezellig. Daar waak ik voor. Het kan heel spannend zijn, maar het moet wel een hobby blijven. Vrienden onder elkaar, biertje erbij. Elk spel is uniek, ik vind het lastig om een favoriet te kiezen. Vooruit: Tommy. In het thema van The Who. Een heel strategische kast waarop je veel verschillende opdrachten tegelijk kunt spelen waarmee je punten scoort. Je moet snel zijn, vaardig en nadenken waar je de bal heen moet schieten. Daarom blijft de Tommy zo leuk.’ yyy Ron Santing

Op 5 en 6 november vindt het Dutch Pinball Open plaats in partycentrum Le Patapouf in Gouda. Zie dpo.nfvpinball.nl.

foto

Fre

d va

n D

iem

17Folia Magazine

Wanted list – De beste stern van het voorbije decennium - Poll

BAs Vis

De voorlopige uitslag na meer dan 55 inzendingen was duidelijk: de LOTR is en blijft ‘most wanted’. Dat die kast populair is was al bekend, maar deze poll zorgde nog eens voor een duidelijke bevestiging. Dat we als NFV met de aanschaf van de Spider-Man ook een topper in huis haalden, werd nog eens bevestigd. Maar de populariteit van enkele van de andere Stern’s was wel verrassend. En wellicht is dat voor andere liefhebbers weer aanleiding om die kast toch ook eens te proberen…

ieDer ziJn eiGen smAAKEr is de voorbije jaren de nodige kritiek geweest op de kasten die Stern heeft gemaakt. Onder het motto ‘vroeger was alles beter’ werden vaak de B/W kasten uit de jaren 90 verheerlijkt en de minputen van de meer recente Stern kasten uitvergroot. Daarom was het leuk om nu vooral eens te kijken naar de mening van leden over Stern kasten die ze WEL erg leuk vinden.

En dan blijkt dat er toch heel wat populaire kasten zijn. Zo waren er prachtige liefdesverklaringen voor The Simpsons Pinball Party en een steeds breder gedragen mening dat de Sopranos echt een leuke kast is. Een aantal liefhebbers hield een vurig pleidooi dat de World

Om de ‘wanted list’ compleet te maken hebben we een poll gehouden onder de NFV Forum leden. De vraag was simpel: geef aan wat volgens jou de meest populaire kasten uit het voorbije decennium zijn. Nadat er eerst een voorselectie was gemaakt, kon er een top 5 aangegeven worden.

Poker Tour een zwaar ondergewaardeerde kast is. Dat de POTC goed ligt bij de liefhebbers blijkt uit het feit dat de waarde van de kast al jaren hoog blijft. Van de Sterns uit de recente jaren is het Batman die zich al een plekje in de top heeft veroverd.

Absolute nr. 1, The Lord of the Rings, heeft overigens ook een aantal mensen die er om een bijzondere reden niet zo van gecharmeerd is: de spelletjes duren te lang…

OnBeKenD mAAKT OnBeminDNatuurlijk waren er ook titels van Stern kasten die niet of heel weinig werden genoemd. Soms omdat de flipper-liefhebbers het geen leuk spel vonden. Maar een aantal liefhebbers gaf ook eerlijk aan: ‘ik kan alleen een top 3 aangeven omdat ik de andere kasten onvoldoende ken om een mening te geven’. Er is een uitdaging die voor vrijwel iedereen geldt: een paar kasten heb je veel gespeeld, een aantal wel een paar potjes en een flink aantal kasten: (nog) helemaal niet. Dat betekent niet dat je geen poll moet houden, wel dat je de resultaten met enige voorzichtigheid moet gebruiken. Het gaat altijd al om persoonlijke voorkeuren bij dit soort polls, en bij de erns is de basis voor die voorkeur soms wat smal.

60 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

sTiJGenDe POPULAriTeiT?De laatste jaren zijn er meer NFV-ers die een Stern NIB (New in Box) kopen. Dat is een goed teken, want dat betekent dat deze liefhebbers vertrouwen in het pro-duct hebben. Zodanig dat ze er zelf (lang) plezier van denken te gaan hebben of dat ze, als ze besluiten om ‘m weer te verkopen, er een redelijke prijs voor kunnen krij-gen. Titels als Avatar, Batman, Iron Man en TRON komen meer voor dan de titels van het begin van deze eeuw (zoals Sharkey’s Shoot out en Striker’s Extreme). De ideale oplossing voor de NFV zou zijn: een roulatie-systeem waarbij we elke drie maanden een andere Stern zouden kunnen proberen in ons clubhuis. Dat hoeft echt niet altijd de nieuwste te zijn. Tijdens de ALV in juni had-den we de WOF in ons clubhuis en dat was voor veel bezoekers ook de eerste kennismaking met die kast. Misschien dat we met Game XL een deal zouden kunnen maken om ‘inruilkasten’ wat langer op locatie te krijgen. En aan het eind van de ‘leenperiode’ mag iedereen een bod uitbrengen. Als dat bod voor Game XL acceptabel is, gaat de kast niet meer retour naar Rosmalen. Mis-schien een idee om eens verder uit te werken…

UiTnODiGinGAls we als vereniging geld investeren, doen we dat omdat we onze doelstelling willen realiseren: flippe-ren promoten en het erfgoed in stand houden. Eén van onze ambities is om een recente Stern aan de collectie toe te voegen. Haast hebben we niet: we zoeken tot we een kast (liefst LOTR) vinden waarbij de prijs/kwaliteit-verhouding goed is. Maar ook andere toppers komen in aanmerking.De poll op het NFV Forum blijft nog open tot 31 okto-ber 2011. Dus aan alle leden die ook graag hun mening willen geven maar dat nog niet gedaan hebben, ga naar de NFV site en stel je eigen top 5 samen.

Top 10 na meer dan 250 stemmen:

Absolute favorieten 1. The Lord of the Rings 2. Spider-Man

Ook op het podium: 3. Sopranos

Sub top: 4. The Simpsons Pinball Party 5. Batman 6. Pirates of the Carribean

Ook populair: 7. Shrek / Family Guy 8. Terminator III

Kandidaten voor de top 10 9. Ripley’s Believe it or Not 10. Iron Man 11. Austin Powers 12. James Cameron’s Avatar

NB. De TRON en Transformers staan NIET op de lijst omdat die niet in het 1e decennium zijn uitgebracht.

61NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

Al meer dan dertig jaar flipper ik, maar ik weet niet pre-cies wanneer ik erachter kwam dat flipperkasten niet domweg van een fabrieksband komen rollen, maar tot in de puntjes bedacht worden door mensen. Mannen in de meeste gevallen die Pinball Designer op hun kaartje hebben staan. Toen dat kwartje gevallen was, snapte ik opeens de overeenkomsten tussen Twilight Zone en The Addams Family of tussen Attack from Mars en Medieval Madness. De kasten waren ontworpen door dezelfde personen, om precies te zijn Pat Lawlor en Brian Eddy. Als je een kast speelt, voel je de magische hand van de ontwerper en de beste, leukste of meest creatieve ont-werper bestaat niet. Omdat het hier gaat over smaak, en u weet hoe het zit met smaak: daarover valt niet te twisten. Pat Lawlor is commercieel gezien misschien het meest succesvol omdat zijn The Addams Family twintig jaar na dato op locatie nog steeds veel inkomsten gene-reert. Steve Ritchie lijkt er patent op te hebben om razendsnelle kasten te maken. John Popadiuk weet universele thema’s om te vormen tot ingenieuze machines.

Geen enkele ontwerper staat bij mij torenhoog op nummer 1, maar er is wel de meest legen-darische flipperkastontwerper en dat is Steve kordek, die ver-leden week op honderd jarige leeftijd overleed. Bijna tachtig (!) jaar terug wandelde Kordek als het ware de business binnen als frisse twintiger om aan de slag te gaan bij Genco Manufactu-ring. Net na de tweede wereld-oorlog, om precies te zijn in 1947 bedacht Kordek iets even simpels als revolutionairs waar wij, de die hard flipperaars, bijna acht decennia later nog steeds dagelijks lol van hebben. Kordek kwam tot het inzicht dat je in een flipperkast twee flippers nodig had en die moest je aan de onder-kant van het speelveld positioneren. Het klinkt simpel; het is ook simpel maar er is slechts één persoon die dit bedacht heeft en dat is Steve Kordek. In de lange peri-ode die volgde veranderde Kordek de flipperwereld op onnavolgbare wijze. De gelukkigen onder u die wel eens een Vagabond van Williams hebben gespeeld weten dat dat de eerste kast was met heuse droptargets; ook daar was Kordek voor verantwoordelijk.

Kordeks naam staat op meer dan honderd flipperkasten; een aantal dat door andere ontwerpers nooit meer zal worden geëvenaard, laat staan zal worden ingehaald. Zeker niet in deze tijd, omdat er slecht drie of vier nieu-we kasten per jaar op de markt verschijnen. Als je aan de wieg hebt gestaan van zo’n hoeveelheid machines dan is een selectie maken een helse klus. Op een bepaalde manier was 1976 zijn meest succesvolle jaar. Toen rol-de namelijk zowel Space Mission als Grand Prix van de band, twee kasten die allebei in een oplage van meer dan 10.000 exemplaren werden geproduceerd. Seven Up was ook een bijzondere kast, niet alleen omdat Pat Lawlor in een interview dat ik ooit met hem hield beken-

de dat het zijn favoriete kast was; ook om het thema, de backglass en het spel zelf. Vacation Ame-rica uit 2002 was de laatste kast waaraan hij gewerkt heeft, geen machine voor de commerciële exploitatie, maar louter ontwor-pen voor het thuisgebruik.

Sinds Kordeks overlijden staat een foto in mijn geheugen gegrifd. Kordek in de fabriekshal van Williams waar hij de body van de allerlaatste Star Wars Pin-ball 2000 vasthoudt. De beste flipperdivisie sloot zijn deuren en die foto was een treffende meta-foor voor het langzaam weg-sterven van de flipperindustrie. Zover is het gelukkig nooit geko-men en tot zijn laatste levensjaar was Kordek betrokken bij alles wat met flipperen te maken had. Elk jaar was hij vaste bezoeker van de Pinball Expo in Chicago en wat er ook gebeurde; Kordek kwam altijd om te praten over

het flipperen en de flippergeschiedenis domweg om een reden: hij was het geweten van het flipperen en heeft zelf geschiedenis geschreven. Ter ere van zijn honderd-ste verjaardag kan je op Youtube een geweldig filmpje zien waarin Larry Del Mar het leven van Steve met anek-dotes en foto’s doorneemt. Het slotwoord is aan Steve zelf. ‘I just keep hoping, each and everyone of you. Each and everyone of you, know how to remember what it means to enjoy and play great pingame.. it is so impor-tant, so important; Thank you.’ Daarmee is alles gezegd.

DE VIJFDE SPELER

steve

62 NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

WOrLD POKer TOUrKast gaat weg omdat ik een duur-dere kast wil aanschaffen. Kast net niet in verzamelstaat. Zeer mooi speelveld. DMD 100% Technisch 100% Kast in mooie staat.

Prijs: 1950 euroJoeri Stroobants, Kapellen (B)p_treintje@hotmail.com

FAmiLy GUyDMD display ipv Pinled. Cliffy pro-tector geplaatst in scoop vanaf eer-ste dag. 100% technisch OK. Mooi speelveld en omkasting

Prijs: 2950 euroKevin Roelants, Wilrijk (B)Garfieldje@telenet.be

spinnertjes(vraag en aanbod)

Te koop

PArTy zOneKabinet is aan de rechterzijde ver-kleurd. DMD is 100% in orde en nog mooi helder. De verbrande GI con-nectors zijn vervangen. Flippers zijn rebuild. Het speelveld is niet zo lang geleden bijna geheel kaal gemaakt een schoongemaakt, lampjes ver-vang en waar nodig en helemaal opnieuw gerubberd (wit, met rode flipperrubbers).

Prijs: 800 euroAndré van der Elst, Rotterdamandre@finalist.com

Gezocht

riPLey’s BeLieVe iT Or nOTBen op zoek naar een leuke RBION. Hoeft niet in topconditie te zijn, een beetje aardig speelveld is voldoen-de. Ik wil er ook niet de hoofdprijs voor betalen namelijk... denk zelf zo aan 1300 tot 1400 euro max.

Winfred de Ruijter, Drunenwinfred@planet.nl

63NFV Spinner Magazine, jaargang 21, nummer 1

GILDENSTRAAT 32 | 4143 HS LEERDAM | PHONE 0345-511 990info@jukeboxgallery.com | www.jukeboxgallery.com

V

JUKE

BOXE

S V

SL

OTMA

CHIN

ES V

RA

DIO’

S V

VE

NDIN

G MA

CHIN

ES V

CO

CA-C

OLA

MACH

INES

V

TV’S

V

elke

wer

kdag

en

Zate

rdag

geo

pend

van

10.

00 u

ur to

t 17.

00 u

ur

It’s all about jukeboxesIt’s all about jukeboxes

Bij Jukebox Gallery in Leerdam waant u zich werkelijk in de fifties en sixties. Hier hebben we in de loop der tijd één van de grootste collecties ter wereld aan originele jukeboxen bijeengebracht. Naast unieke jukeboxen treft u ook andere bijzondere items aan, zoals authentieke poolbiljarts, Coca-Cola-

automaten en sixtiesmeubilair. Denkt u aan jukeboxen, dan denkt u natuurlijk aan singles en zelfs 78-toeren bakeliet platen. En daarvan is een ruime sorte-ring voorradig. Maar Jukebox Gallery heeft ook de nieuwste generatie met afspeelmogelijkheden. Voor CD’s en zelfs voor uw iPod!

adv. A5.indd 1 17-09-10 08:30