ZZg Kinderprogramma 2014

4
Dokter wil hij worden Dokter worden, zieke mensen beter maken, zorgen dat kinderen niet zomaar doodgaan. Mooi werk. Een fantastische droom, maar wel absoluut onmogelijk voor een Tanzaniaans weeskind. Toch? J ames Mwasondola was nog maar twaalf toen zijn beide ouders overleden. Hij en zijn jongere zusje bleven alleen achter en kwamen terecht bij hun oma, in een dorpje vlakbij Malawi. Toen oma ook doodging was er niemand meer die voor de kinderen zorgde. James en zijn zusje waren op zichzelf aangewezen en hadden het zwaar. Buren en mensen van de kerk probeerden wel te helpen, maar financiële steun konden zij nagenoeg niet bieden, zeker niet voor schoolkosten. Bijna iedereen is arm en er zijn meer weeskinderen in het dorp. Een beetje voedsel en wat morele ondersteuning, dat is wat de dorpelingen kunnen bieden. En zoals overal kunnen er ook hier mensen opduiken die misbruik maken van de situatie en bij zulke kinderen huisraad en gereedschap opeisen… Gelukkig had de lokale kerk gehoord van het Aidsweeskinderen- programma van de Broedergemeente. James en zijn zusje werden daar aangemeld en pastor Nikwisa Mwakamele ging voor hen aan de slag. James kon in Rungwe in een hostel terecht en ging daar vier jaar naar de middelbare school. Hij bleek een goede leerling en slaagde voor zijn examen. Dat is dan ongeveer MAVO-niveau. (Lees verder op pagina 2) Als ik groot ben… Elk jong kind zegt het: “Als ik groot ben, dan… .” Wat er volgt kan van alles zijn. “Dan word ik piloot” (of brandweer, voetballer, …). Ook kinderen in ontwikkelings- landen zullen dit zeggen, maar vermoedelijk met minder variatie in beroepskeuze. En als ze op het platteland wonen hebben ze ook gewoon minder mogelijkheden. Voor de meesten is het perspectief boer worden en wat handelen op de markt. Toch dromen kinderen, ook die in achterstandssituaties. En soms kunnen ze hun droom waarmaken, met een beetje hulp van buitenaf. Het Kinderprogramma is zo’n stukje hulp van buiten. In deze nieuwsbrief laten we u graag zien hoe uw steun kinderen en jongeren vooruit helpt Age Kramer, Algemeen secretaris ZZg James Mwasonsola, dokter in spe? Foto: Nicholas Calvin Lutenganoschool Foto: ZZg Tanzania Kinderprogramma ZZg 15e jaargang Januari 2014

description

ZZg Kinderprogramma 2014

Transcript of ZZg Kinderprogramma 2014

Page 1: ZZg Kinderprogramma 2014

Ze zijn buitengewoon gemotiveerd, de jongeren van de brass-band van Tyrone Hitzeroth. Samen met hun leidsman zetten ze zich in om blazersgroepen te starten in ‘townships’ en afgelegen dorpen, en om jongeren te begeleiden bij hun eerste schreden op het pad van het samen muziek maken.

Acht blazersgroepen hebben ze sinds 2011 opgericht, waar zo’n 100 jongeren samen muziek leren maken. 37 muziekinstrumenten (trompet, trombone, eupho-

nium) gingen naar deze groepen. Het kon, mede dankzij het Kinderprogramma.

De ambities van Tyrone en zijn band zijn groot: in nog drie gebieden willen ze een groep starten. En regelmatig gaan ze terug naar de groepen die al begonnen zijn, om de jongeren te stimuleren om door te gaan. Want een instrument leren bespelen vraagt doorzettingsvermogen en juist dat missen

veel jongeren in achterstandssituaties, teleurgesteld als ze vaak al zijn in het leven. Het werkt enorm stimulerend als Tyrone met zijn jongeren langskomt en vertelt dat je vooruit gegaan bent sinds de vorige keer. En als je met hen samen muziek maakt dan klinkt het gelijk heel goed.

Grote inzetTyrone en zijn jongeren hebben er veel voor over om dit alles te doen. Ze steken er hun vrije tijd in en nemen er zelfs verlofdagen voor op. In twee jaar tijd hebben ze 12 reizen ondernomen en daarin legden ze 25.000 kilometer af! De afstanden in Zuid-Afrika zijn groot, Johannesburg is vanuit Port Elizabeth (de thuisbasis van Tyrone) bijna 1500 kilometer, 11 uur rijden! Gelukkig is niet elke trip zo ver…Toen ze begonnen met het blazersproject deden ze alles voor eigen rekening: benzine, maaltijden tijdens de trip, instrumenten kopen. Maar inmiddels is het project zo uitgegroeid, dat dat niet meer gaat. Ze zijn heel blij dat het ZZg een deel van de kosten op zich neemt en ze springen zuinig om met dat budget.

SuccesverhaalDit project kan echt iemands leven compleet veranderen: Shani Johnson, een meisje uit Tyrone’s band, presteerde slecht op school en had helemaal geen zin meer in door-leren. Ze ging meedoen in de juniorband en binnen twee jaar wist ze wat ze wilde: de muziek in. En ze deed het. Nu is ze professioneel klarinettist in de Zuid-Afrikaanse Politiebrassband in Pretoria.

Via het Kinderprogramma helpt u jongeren in Zuid-Afrika door muziek aan kwaliteiten die belangrijk zijn voor hun hele verdere leven: discipline, naar elkaar luisteren, doorzetten, zelfvertrouwen. Mooi werk.

Dokter wil hij wordenDokter worden, zieke mensen beter maken, zorgen dat kinderen niet zomaar doodgaan. Mooi werk. Een fantastische droom, maar wel absoluut onmogelijk voor een Tanzaniaans weeskind. Toch?

James Mwasondola was nog maar twaalf toen zijn beide ouders overleden. Hij en zijn jongere zusje bleven alleen achter en kwamen terecht bij hun oma, in een dorpje vlakbij Malawi. Toen oma ook

doodging was er niemand meer die voor de kinderen zorgde. James en zijn zusje waren op zichzelf aangewezen en hadden het zwaar. Buren en mensen van de kerk probeerden wel te helpen, maar financiële steun konden zij nagenoeg niet bieden, zeker niet voor schoolkosten. Bijna iedereen is arm en er zijn meer weeskinderen in het dorp. Een beetje voedsel en wat morele ondersteuning, dat is wat de dorpelingen kunnen bieden. En zoals overal kunnen er ook hier mensen opduiken die misbruik maken van de situatie en bij zulke kinderen huisraad en gereedschap opeisen…

Gelukkig had de lokale kerk gehoord van het Aidsweeskinderen-programma van de Broedergemeente. James en zijn zusje werden daar aangemeld en pastor Nikwisa Mwakamele ging voor hen aan de slag. James kon in Rungwe in een hostel terecht en ging daar vier jaar naar de middelbare school. Hij bleek een goede leerling en slaagde voor zijn examen. Dat is dan ongeveer MAVO-niveau.

(Lees verder op pagina 2)

Als ik groot ben…

Elk jong kind zegt het: “Als ik groot ben, dan… .” Wat er volgt kan van alles zijn. “Dan word ik piloot” (of brandweer, voetballer, …). Ook kinderen in ontwikkelings-landen zullen dit zeggen, maar vermoedelijk met minder variatie in beroepskeuze. En als ze op het platteland wonen hebben ze ook gewoon minder mogelijkheden. Voor de meesten is het perspectief boer worden en wat handelen op de markt.Toch dromen kinderen, ook die in achterstandssituaties. En soms kunnen ze hun droom waarmaken, met een beetje hulp van buitenaf. Het Kinderprogramma is zo’n stukje hulp van buiten. In deze nieuwsbrief laten we u graag zien hoe uw steun kinderen en jongeren vooruit helpt

Age Kramer, Algemeen secretaris ZZg

James Mwasonsola, dokter in spe?Foto: Nicholas Calvin

Lutenganoschool Foto: ZZg

Colofon

Zusterplein 20, 3703 CB ZeistTel. (030) 692 71 80

[email protected] / www.twinkids.nl

NL74RABO 03752 16 936

2014 © ZZg/Manschot Grafimedia

Het Kinderprogramma verleent steun aan ZZg-projecten die direct ten goede komen aan kinderen: onderwijs en vakopleidingen, eten en onderdak, gezondheidszorg en sociaal welzijn. Veel projecten zijn meerjarig en dankzij het Kinderprogramma kan het ZZg steun hiervoor garanderen.

Het ZZg werkt samen met partnerorganisaties in ontwikkelingslanden, meestal via de kerk. Alle kinderen worden geholpen, zonder onderscheid. Want ieder kind telt.

Muziek voor je leven

Ta n z a n i a

Z u i d - A f r i k a

Foto

's: Z

Zg

Kinderprogramma ZZg15e jaargang Januari 2014

Page 2: ZZg Kinderprogramma 2014

In het dorpje Karmel, aan de Tapanahony-rivier in het oosten van Suriname, staat de Kapitein Johan Banda school. Op deze lagere school krijgen nu 43 kinderen les van 3 onderwijzers.

Het aantal kinderen lijkt wel erg klein om een com-plete school voor in stand te houden, vooral als die school in slechte staat verkeert. Hij is vernield

tijdens de Binnenlandse Oorlog (1986-1992) en nooit meer echt hersteld. Maar er zijn goede redenen om toch door te gaan met deze school. De kinderen uit het dorp kunnen namelijk niet met de boot naar school in het naburige Drietabiki vanwege een gevaarlijke stroomversnelling in de rivier. Aan zo’n risicovol boottochtje wil je kinderen niet dagelijks blootstellen

Er zijn nu drie combinatieklassen. Door gebrek aan onder-houd krijgen de kinderen les in lokalen waar de wanden vervuild zijn, veel plafondplaten ontbreken en de deuren hun naam onwaardig zijn. Van de toiletten wordt door de kinderen geen gebruik (meer) gemaakt vanwege de desolate toestand. 15 kleuters wachten thuis tot het vierde lokaal weer in zodanige staat is dat het gebruikt kan worden.

Reden genoeg voor het ZZg om samen met de 'Stichting Zorg Samen voor Suriname' hier iets aan te doen. Er komen nieuwe wc’s (€ 2.000) en een watertank (€ 400), de school wordt geverfd (€ 1.200), het hang- en sluitwerk wordt vervangen en als kers op de taart komt er nieuw meubilair voor de kinderen en de leerkrachten (€ 1.500).

De helft van de beschikbare € 18.000 is door de Stichting Zorg Samen voor Suriname bij elkaar gebracht. Die zorgt ook voor de vrijwilligers die vanaf januari 2014 de renovatie uitvoeren en begeleiden. De andere helft financiert het ZZg, onder andere met geld vanuit het Kinderprogramma.

Als over een paar maanden de school in Karmel er weer een stuk beter uitziet zal dat een stimulans voor ouders om hun kinderen naar school te sturen. Ook kunnen dan de 15 thuiszittende kleuters eindelijk gaan leren.

Uw bijdrage aan het Kinderprogramma helpt de kinderen en de onderwijzers in Karmel om straks weer met plezier naar school te gaan.

Dat komt de lessen daar zeker ten goede.

Voor het tweede deel van de middelbare school, zeg maar het HAVO/VWO-deel, mocht hij naar Lutengano, waar hij in het schoolinternaat verbleef. Lutengano is een particuliere school (en dus duurder dan een school van de overheid), maar heeft goede docenten, zeker voor de exacte vakken. James wist pastor Mwakamele te overtuigen van het nut om hem naar die school te sturen. Maar weinig leerlingen kiezen de exacte vakken en dus heb je kans op een goede baan als je dat gedaan hebt. En… als je dokter wilt worden, dan heb je die vakken gewoon nodig.

James is nu 20 en zit in zijn laatste jaar VWO. Met een beetje geluk krijgt hij straks een beurs van de Tanzaniaanse overheid en kan hij verder. Zien we hem over een aantal jaren ergens terug in een witte doktersjas? Dan is dat een prachtig resultaat van de steun die een kansloos weeskind kreeg, mede dankzij het Kinderprogramma.

Het zusje van James? Daar weten we niet veel van. Ze trouwde toen ze 16 was. Laten we hopen dat zij op die manier goed terecht gekomen is. En als James later een goede baan vindt, dan deelt zij daarin, volgens goed Afrikaans gebruik, vast mee.

En pastor Mwakamele? Die is dolblij als een aan haar zorgen toevertrouwd weeskind het redt en in staat blijkt om zelfstandig verder te gaan. Haar lijfspreuk is ‘I am happy to change a situation from bad to good’ (Ik ben blij als ik een slechte situatie ten goede kan keren). En dat doet ze, voor heel veel kinderen en jongeren.

Op de foto hierboven staat Nikwisa Mwakamele met een pastor (r) die weeskinderen een warm hart toedraagt. Hij sponsort uit eigen zak de studie van twee weeskinderen in Lutengano. Mooi dat hij dat kán en ook wíl doen. Hij is gelukkig niet de enige. Mwakamele vertelt over de twee jongelui op de foto dat ze broer en zus zijn. Het meisje, nu 17 jaar, kan heel goed leren en doet een particuliere opleiding, betaald door de kerkelijke gemeente waar ze bij hoort. Op zondag wordt in de kerk regelmatig geld ingezameld voor haar studie. Zo kregen ze al bijna € 600 bij elkaar!Het meisje heeft er zelf voor gekozen om christen te worden. Haar oma was moslim. Met haar broer leefde ze na het overlijden van haar oma bij een tante. Vanwege misbruik kwamen ze terecht bij Samaritaanse christenen. De jongen is nu klaar met het eerste deel van de middelbare school.

Zoals deze jongeren zijn er tallozen in Tanzania. Eigenlijk kansloos om iets van hun leven te maken, door het wegvallen van hun ouders en het ontbreken van geld. Dat zij een kans krijgen om hun schoolopleiding af te maken en een vak te leren is bijzonder. En of ze nu timmerman worden, naaister, onderwijzer, dokter of accountant, ze kunnen verder met hun leven en zorgen voor een inkomen voor hun familie. Vaak helpen ze vervolgens zelf jongere broertjes en zusjes naar school. Mooi dat het zo werkt en mooi dat uw giften aan het Kinderprogramma op deze manier bijdragen aan de ontwikkeling van vele voorheen kansarme kinderen in Tanzania.

In een opgeknapte school gaat leren beter

www.zzg.nl www.twinkids.nlNieuwsbrief Kinderprogramma januari 2014

S u r i n a m e

Foto

: ZZ

g

Foto

: M

ario

la S

agan

Foto

: M

ario

la S

agan

Foto

: M

arce

l Was

sche

rFo

to's

bove

n: S

tg. Z

org

Sam

en v

oor

Surin

ame

Dank u wel daarvoor, ook namensJames Mwasonsola en pastor Mwakamele.

Page 3: ZZg Kinderprogramma 2014

In het dorpje Karmel, aan de Tapanahony-rivier in het oosten van Suriname, staat de Kapitein Johan Banda school. Op deze lagere school krijgen nu 43 kinderen les van 3 onderwijzers.

Het aantal kinderen lijkt wel erg klein om een com-plete school voor in stand te houden, vooral als die school in slechte staat verkeert. Hij is vernield

tijdens de Binnenlandse Oorlog (1986-1992) en nooit meer echt hersteld. Maar er zijn goede redenen om toch door te gaan met deze school. De kinderen uit het dorp kunnen namelijk niet met de boot naar school in het naburige Drietabiki vanwege een gevaarlijke stroomversnelling in de rivier. Aan zo’n risicovol boottochtje wil je kinderen niet dagelijks blootstellen

Er zijn nu drie combinatieklassen. Door gebrek aan onder-houd krijgen de kinderen les in lokalen waar de wanden vervuild zijn, veel plafondplaten ontbreken en de deuren hun naam onwaardig zijn. Van de toiletten wordt door de kinderen geen gebruik (meer) gemaakt vanwege de desolate toestand. 15 kleuters wachten thuis tot het vierde lokaal weer in zodanige staat is dat het gebruikt kan worden.

Reden genoeg voor het ZZg om samen met de 'Stichting Zorg Samen voor Suriname' hier iets aan te doen. Er komen nieuwe wc’s (€ 2.000) en een watertank (€ 400), de school wordt geverfd (€ 1.200), het hang- en sluitwerk wordt vervangen en als kers op de taart komt er nieuw meubilair voor de kinderen en de leerkrachten (€ 1.500).

De helft van de beschikbare € 18.000 is door de Stichting Zorg Samen voor Suriname bij elkaar gebracht. Die zorgt ook voor de vrijwilligers die vanaf januari 2014 de renovatie uitvoeren en begeleiden. De andere helft financiert het ZZg, onder andere met geld vanuit het Kinderprogramma.

Als over een paar maanden de school in Karmel er weer een stuk beter uitziet zal dat een stimulans voor ouders om hun kinderen naar school te sturen. Ook kunnen dan de 15 thuiszittende kleuters eindelijk gaan leren.

Uw bijdrage aan het Kinderprogramma helpt de kinderen en de onderwijzers in Karmel om straks weer met plezier naar school te gaan.

Dat komt de lessen daar zeker ten goede.

Voor het tweede deel van de middelbare school, zeg maar het HAVO/VWO-deel, mocht hij naar Lutengano, waar hij in het schoolinternaat verbleef. Lutengano is een particuliere school (en dus duurder dan een school van de overheid), maar heeft goede docenten, zeker voor de exacte vakken. James wist pastor Mwakamele te overtuigen van het nut om hem naar die school te sturen. Maar weinig leerlingen kiezen de exacte vakken en dus heb je kans op een goede baan als je dat gedaan hebt. En… als je dokter wilt worden, dan heb je die vakken gewoon nodig.

James is nu 20 en zit in zijn laatste jaar VWO. Met een beetje geluk krijgt hij straks een beurs van de Tanzaniaanse overheid en kan hij verder. Zien we hem over een aantal jaren ergens terug in een witte doktersjas? Dan is dat een prachtig resultaat van de steun die een kansloos weeskind kreeg, mede dankzij het Kinderprogramma.

Het zusje van James? Daar weten we niet veel van. Ze trouwde toen ze 16 was. Laten we hopen dat zij op die manier goed terecht gekomen is. En als James later een goede baan vindt, dan deelt zij daarin, volgens goed Afrikaans gebruik, vast mee.

En pastor Mwakamele? Die is dolblij als een aan haar zorgen toevertrouwd weeskind het redt en in staat blijkt om zelfstandig verder te gaan. Haar lijfspreuk is ‘I am happy to change a situation from bad to good’ (Ik ben blij als ik een slechte situatie ten goede kan keren). En dat doet ze, voor heel veel kinderen en jongeren.

Op de foto hierboven staat Nikwisa Mwakamele met een pastor (r) die weeskinderen een warm hart toedraagt. Hij sponsort uit eigen zak de studie van twee weeskinderen in Lutengano. Mooi dat hij dat kán en ook wíl doen. Hij is gelukkig niet de enige. Mwakamele vertelt over de twee jongelui op de foto dat ze broer en zus zijn. Het meisje, nu 17 jaar, kan heel goed leren en doet een particuliere opleiding, betaald door de kerkelijke gemeente waar ze bij hoort. Op zondag wordt in de kerk regelmatig geld ingezameld voor haar studie. Zo kregen ze al bijna € 600 bij elkaar!Het meisje heeft er zelf voor gekozen om christen te worden. Haar oma was moslim. Met haar broer leefde ze na het overlijden van haar oma bij een tante. Vanwege misbruik kwamen ze terecht bij Samaritaanse christenen. De jongen is nu klaar met het eerste deel van de middelbare school.

Zoals deze jongeren zijn er tallozen in Tanzania. Eigenlijk kansloos om iets van hun leven te maken, door het wegvallen van hun ouders en het ontbreken van geld. Dat zij een kans krijgen om hun schoolopleiding af te maken en een vak te leren is bijzonder. En of ze nu timmerman worden, naaister, onderwijzer, dokter of accountant, ze kunnen verder met hun leven en zorgen voor een inkomen voor hun familie. Vaak helpen ze vervolgens zelf jongere broertjes en zusjes naar school. Mooi dat het zo werkt en mooi dat uw giften aan het Kinderprogramma op deze manier bijdragen aan de ontwikkeling van vele voorheen kansarme kinderen in Tanzania.

In een opgeknapte school gaat leren beter

www.zzg.nl www.twinkids.nlNieuwsbrief Kinderprogramma januari 2014

S u r i n a m e

Foto

: ZZ

g

Foto

: M

ario

la S

agan

Foto

: M

ario

la S

agan

Foto

: M

arce

l Was

sche

rFo

to's

bove

n: S

tg. Z

org

Sam

en v

oor

Surin

ame

Dank u wel daarvoor, ook namensJames Mwasonsola en pastor Mwakamele.

Page 4: ZZg Kinderprogramma 2014

Ze zijn buitengewoon gemotiveerd, de jongeren van de brass-band van Tyrone Hitzeroth. Samen met hun leidsman zetten ze zich in om blazersgroepen te starten in ‘townships’ en afgelegen dorpen, en om jongeren te begeleiden bij hun eerste schreden op het pad van het samen muziek maken.

Acht blazersgroepen hebben ze sinds 2011 opgericht, waar zo’n 100 jongeren samen muziek leren maken. 37 muziekinstrumenten (trompet, trombone, eupho-

nium) gingen naar deze groepen. Het kon, mede dankzij het Kinderprogramma.

De ambities van Tyrone en zijn band zijn groot: in nog drie gebieden willen ze een groep starten. En regelmatig gaan ze terug naar de groepen die al begonnen zijn, om de jongeren te stimuleren om door te gaan. Want een instrument leren bespelen vraagt doorzettingsvermogen en juist dat missen

veel jongeren in achterstandssituaties, teleurgesteld als ze vaak al zijn in het leven. Het werkt enorm stimulerend als Tyrone met zijn jongeren langskomt en vertelt dat je vooruit gegaan bent sinds de vorige keer. En als je met hen samen muziek maakt dan klinkt het gelijk heel goed.

Grote inzetTyrone en zijn jongeren hebben er veel voor over om dit alles te doen. Ze steken er hun vrije tijd in en nemen er zelfs verlofdagen voor op. In twee jaar tijd hebben ze 12 reizen ondernomen en daarin legden ze 25.000 kilometer af! De afstanden in Zuid-Afrika zijn groot, Johannesburg is vanuit Port Elizabeth (de thuisbasis van Tyrone) bijna 1500 kilometer, 11 uur rijden! Gelukkig is niet elke trip zo ver…Toen ze begonnen met het blazersproject deden ze alles voor eigen rekening: benzine, maaltijden tijdens de trip, instrumenten kopen. Maar inmiddels is het project zo uitgegroeid, dat dat niet meer gaat. Ze zijn heel blij dat het ZZg een deel van de kosten op zich neemt en ze springen zuinig om met dat budget.

SuccesverhaalDit project kan echt iemands leven compleet veranderen: Shani Johnson, een meisje uit Tyrone’s band, presteerde slecht op school en had helemaal geen zin meer in door-leren. Ze ging meedoen in de juniorband en binnen twee jaar wist ze wat ze wilde: de muziek in. En ze deed het. Nu is ze professioneel klarinettist in de Zuid-Afrikaanse Politiebrassband in Pretoria.

Via het Kinderprogramma helpt u jongeren in Zuid-Afrika door muziek aan kwaliteiten die belangrijk zijn voor hun hele verdere leven: discipline, naar elkaar luisteren, doorzetten, zelfvertrouwen. Mooi werk.

Dokter wil hij wordenDokter worden, zieke mensen beter maken, zorgen dat kinderen niet zomaar doodgaan. Mooi werk. Een fantastische droom, maar wel absoluut onmogelijk voor een Tanzaniaans weeskind. Toch?

James Mwasondola was nog maar twaalf toen zijn beide ouders overleden. Hij en zijn jongere zusje bleven alleen achter en kwamen terecht bij hun oma, in een dorpje vlakbij Malawi. Toen oma ook

doodging was er niemand meer die voor de kinderen zorgde. James en zijn zusje waren op zichzelf aangewezen en hadden het zwaar. Buren en mensen van de kerk probeerden wel te helpen, maar financiële steun konden zij nagenoeg niet bieden, zeker niet voor schoolkosten. Bijna iedereen is arm en er zijn meer weeskinderen in het dorp. Een beetje voedsel en wat morele ondersteuning, dat is wat de dorpelingen kunnen bieden. En zoals overal kunnen er ook hier mensen opduiken die misbruik maken van de situatie en bij zulke kinderen huisraad en gereedschap opeisen…

Gelukkig had de lokale kerk gehoord van het Aidsweeskinderen-programma van de Broedergemeente. James en zijn zusje werden daar aangemeld en pastor Nikwisa Mwakamele ging voor hen aan de slag. James kon in Rungwe in een hostel terecht en ging daar vier jaar naar de middelbare school. Hij bleek een goede leerling en slaagde voor zijn examen. Dat is dan ongeveer MAVO-niveau.

(Lees verder op pagina 2)

Als ik groot ben…

Elk jong kind zegt het: “Als ik groot ben, dan… .” Wat er volgt kan van alles zijn. “Dan word ik piloot” (of brandweer, voetballer, …). Ook kinderen in ontwikkelings-landen zullen dit zeggen, maar vermoedelijk met minder variatie in beroepskeuze. En als ze op het platteland wonen hebben ze ook gewoon minder mogelijkheden. Voor de meesten is het perspectief boer worden en wat handelen op de markt.Toch dromen kinderen, ook die in achterstandssituaties. En soms kunnen ze hun droom waarmaken, met een beetje hulp van buitenaf. Het Kinderprogramma is zo’n stukje hulp van buiten. In deze nieuwsbrief laten we u graag zien hoe uw steun kinderen en jongeren vooruit helpt

Age Kramer, Algemeen secretaris ZZg

James Mwasonsola, dokter in spe?Foto: Nicholas Calvin

Lutenganoschool Foto: ZZg

Colofon

Zusterplein 20, 3703 CB ZeistTel. (030) 692 71 80

[email protected] / www.twinkids.nl

NL74RABO 03752 16 936

2014 © ZZg/Manschot Grafimedia

Het Kinderprogramma verleent steun aan ZZg-projecten die direct ten goede komen aan kinderen: onderwijs en vakopleidingen, eten en onderdak, gezondheidszorg en sociaal welzijn. Veel projecten zijn meerjarig en dankzij het Kinderprogramma kan het ZZg steun hiervoor garanderen.

Het ZZg werkt samen met partnerorganisaties in ontwikkelingslanden, meestal via de kerk. Alle kinderen worden geholpen, zonder onderscheid. Want ieder kind telt.

Muziek voor je leven

Ta n z a n i a

Z u i d - A f r i k aFo

to's:

ZZg

Kinderprogramma ZZg15e jaargang Januari 2014