ZZg-nieuws Juli 2011

8
“Het gaat eigenlijk niet om de mu- ziek, maar om de dingen die je leert door aan muziek te doen.” Tyrone Hitzeroth, uit Port Elizabeth in Zuid-Afrika, is de bevlogen leider van een muziekband. Een brass- band vanuit de hernhutter traditie, met trompetten, tuba en trombone. T yrone komt zelf uit een muzikale familie. Hij weet wat muziek voor mensen kan betekenen. Dat het spelen van geestelijke liederen je niet onberoerd laat, ook al heb je geen kerkelijke achter- grond. Je krijgt er een gevoeligheid door, voor levensvragen, voor religie. Maar muziek kan meer doen en Hitzeroth houdt er een gloedvol verhaal over. “Ik neem jongeren mee het muzikale pad op. Jongeren uit achterstandssitua- ties, opgroeiend tussen drank en drugs, ouders weg of overleden. Juist voor deze jongeren kan muziek veel betekenen. Als lid van de band leren ze spelenderwijs zaken die ook voor hun dagelijks leven belangrijk zijn: discipline, naar elkaar luisteren, doorzetten, zelfvertrouwen. Dat zijn kwaliteiten die ze niet van huis uit meekrijgen. Thuis leren ze dat ze voor minder dan een dubbeltje geboren en dus weinig waard zijn. In de band merken ze dat ze kunnen spelen, soms beter dan hun buurman! Dat zelfvertrouwen werkt door. Dan neem je op school geen genoegen meer met een zesje, maar ga je voor een negen.” Tyrone benadert de jongeren vanuit de positieve kant, vanuit het spelplezier. Hij brengt letterlijk muziek in hun leven. En de bevlogen bandleider wil verder rei- ken: ook in de afgelegen dorpen van de Oostkaap wil hij met kansarme jongeren aan de slag. En het gaat hem lukken, zeker als u, samen met het ZZg, een klein handje helpt (zie pagina 4). Op www.zzg.nl kunt u Tyrone zien en horen. JAARGANG 176 | NR. 3 | JULI 2011 ZZg-nieuws WWW.ZZG.NL Muziek in je leven Zuid-Afrika Ik zie je Zien is meer dan gezichtsvermogen. Zien is kijken én tot je door laten dringen contact maken. Jezus keek en zag de bedelaar, de verworpene, de minste mens. Hij ging in gesprek raakte hun leven aan gaf uitzicht. Inspirerend zo’n voorbeeld. ZZg - Nieuws 1 JONGEREN-BRASSBAND VAN TYRONE HITZEROTH

description

De laatste editie van het ZZg-nieuws: het zendingsblad van het Zeister Zendingsgenootschap.

Transcript of ZZg-nieuws Juli 2011

Page 1: ZZg-nieuws Juli 2011

“Het gaat eigenlijk niet om de mu-ziek, maar om de dingen die je leert door aan muziek te doen.” Tyrone Hitzeroth, uit Port Elizabeth in Zuid-Afrika, is de bevlogen leider van een muziekband. Een brass-band vanuit de hernhutter traditie, met trompetten, tuba en trombone.

Tyrone komt zelf uit een muzikale familie. Hij weet wat muziek voor

mensen kan betekenen. Dat het spelen van geestelijke liederen je niet onberoerd laat, ook al heb je geen kerkelijke achter-grond. Je krijgt er een gevoeligheid door, voor levensvragen, voor religie.Maar muziek kan meer doen en Hitzeroth houdt er een gloedvol verhaal over. “Ik neem jongeren mee het muzikale pad op. Jongeren uit achterstandssitua-ties, opgroeiend tussen drank en drugs, ouders weg of overleden. Juist voor deze jongeren kan muziek veel betekenen. Als lid van de band leren ze spelenderwijs zaken die ook voor hun dagelijks leven belangrijk zijn: discipline, naar elkaar luisteren, doorzetten, zelfvertrouwen. Dat zijn kwaliteiten die ze niet van huis uit meekrijgen. Thuis leren ze dat ze voor minder dan een dubbeltje geboren en dus weinig waard zijn. In de band merken ze dat ze kunnen spelen, soms beter dan hun

buurman! Dat zelfvertrouwen werkt door. Dan neem je op school geen genoegen meer met een zesje, maar ga je voor een negen.”

Tyrone benadert de jongeren vanuit de positieve kant, vanuit het spelplezier. Hij brengt letterlijk muziek in hun leven. En de bevlogen bandleider wil verder rei-ken: ook in de afgelegen dorpen van de Oostkaap wil hij met kansarme jongeren aan de slag. En het gaat hem lukken, zeker als u, samen met het ZZg, een klein handje helpt (zie pagina 4).

Op www.zzg.nl kunt u Tyrone zien en horen.

JAARGANG 176 | NR. 3 | JULI 2011

ZZg-nieuwsWWW.ZZG.NL

Muziek in je levenZuid-Afrika

Ik zie je

Zien is meerdan gezichtsvermogen.

Zien is kijkenén tot je door laten dringencontact maken.

Jezus keeken zagde bedelaar,de verworpene,de minste mens.

Hij ging in gesprekraakte hun leven aangaf uitzicht.

Inspirerend zo’n voorbeeld.

ZZg - Nieuws 1

jongeren-braSSband van tYrone hitzeroth

Page 2: ZZg-nieuws Juli 2011

Wanneer ik ‘s middags aanbel, doet een kwiek uitziende dame

de deur zelfverzekerd open. “Ja! Komt u maar verder”, roept ze enthousiast. 97 Jaar is ze en nog volop actief. We spreken over Star Mountain: de orga-nisatie op de Westelijke Jordaanoever die praktische hulp biedt aan kinde-ren en jongeren met een verstandelijke handicap. Maar Hebe Kohlbrugge gaat verder dan dat onderwerp alleen. “Als u over de Palestijnse Gebieden gaat

schrijven, moet u niet vergeten om ook Israël te noemen. Juist als we het over de Palestijnen hebben, kunnen we Israël niet weglaten. Het is nu eenmaal het ge-bied waar Palestijnen en Israëli’s samen wonen.”

“In het Oude Testament zegt God tegen Mozes: Ik zal zijn wie ik zijn zal. Dat be-tekent dus: Ik zal er zijn voor jullie. Ik ben er voor de mensen. Voor Abraham, voor Izaäk, voor Jacob, voor allemaal. En ook:

2 2011 - 3

Kort nieuwsEen feest dat u niet mag missen!

Op zaterdag 17 september, van 10.00-16.00 uur is het Zusterplein

in Zeist het decor voor het jaarlijkse Zen-dingsfeest van de Broedergemeente en het ZZg. Het feest van de ontmoeting: oude bekenden, zendingsgenoten, hern-hutters onder elkaar en gasten uit Tan-zania die zullen verhalen over het werk van de kerk daar. U bent van harte uit-genodigd! Het zendingsfeest staat dit jaar in het teken van het hernhutter vrouwenwerk, wereldwijd. De toegang is vrij, maar voor de bazaar en allerhande Surinaamse lekkernijen heeft u uw portemonnee nodig. De opbrengst is voor het vrouwen-werk in Tanzania, want ontwikkelings-werk loopt vaak via vrouwenhanden.

Kerstactie

Vorig najaar kregen we post van mevrouw H.-S. uit Appelscha. Ze

stuurde ons zeven kerstkaarten voor de kinderen van de kinderhuizen in Suri-name en schreef daarbij: “Al sinds 1959 heb ik contact met het ZZg. Er was een collecte voor de Javanen. Mijn zus werkte daarvoor en ik nam het van haar over. Ook ik zat in de verpleging. Veel succes met uw prachtige actie. Ik maak nog een gift over.”Zulke trouwe donateurs heeft het ZZg. En zulke reacties roept onze jaarlijkse kerstactie op. Vorig jaar bracht u maar liefst € 23.000 bij elkaar en een hele stapel kerstkaarten. De diaconie van de Surinaamse Broedergemeente kon daarmee kerstpakketten financieren voor armlastige ouderen en gezinnen en bijdragen aan kerstviering, maaltijd en presentje voor de kinderen in tehuizen en internaten. Van het overgebleven geld kan het ZZg noodzakelijke extra’s voor de kinderhuizen betalen.

In september start de kerstactie 2011. Uw bijdrage is welkom op banknum-mer 3752.16.936, ZZg te Zeist, o.v.v. ‘kerstactie’.

Hebe Kohlbrugge (1914) is bekend als Nederlands verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog. In maart 1936, na het behalen van haar HBS diploma, vertrok ze naar Duitsland. Om zelf een oordeel te vellen over het opkomend nationaalsocialisme. In Berlijn kwam ze in contact met de Belijdende Kerk. Tot op heden zijn de kerk en het geloof niet weg te denken uit haar leven. Ook het zendingswerk van het ZZg speelt daarbij een belangrijke rol. Met name het project Star Mountain in Ramallah heeft haar belangstelling. ZZg-medewerker Daniël Claas zocht mevrouw Kohlbrugge op in haar woning in Utrecht.

Page 3: ZZg-nieuws Juli 2011

ZZg - Nieuws 3

Barmhartigheid in woelige tijden

In gesprek met Hebe Kohlbrugge die als donateur het werk bij Star Mountain steunt

ik ben de God die Israël heeft verkoren en dus de God Israëls is. Dat moeten we goed onthouden als we over God praten. Dat betekent natuurlijk niet dat we zonder meer alles goed vinden wat de stáát Israël doet. Dat zou onmogelijk zijn. En terecht helpen we de Palestijnen in hun moeilijke positie. Voor mij is dat ook een van de redenen om het werk van het ZZg bij Star Mountain te steunen.”

Het verhaal van Star Mountain gaat terug naar 1870. Ver voor alle politieke strub-belingen. Het is in die tijd een opvang-plaats voor leprapatiënten, dat opgezet werd door de Broedergemeente van Jeruzalem. Nu is Star Mountain een zogenaamd ‘Uniteitsproject’, wat be-tekent dat het project gedragen wordt door alle hernhutter zendingsorgani- saties en de wereldwijde Broeder- gemeente. En dat al 30 jaar lang.

Star Mountain doet veel voor gehan- dicapte kinderen. Ongeveer 30 gaan naar de school voor het speciaal on-derwijs, en worden daar gestimuleerd op alle mogelijke gebieden, waaronder kunstzinnige vorming. In de peuterop-vang leren kleuters met en zonder han-dicap spelenderwijs met elkaar omgaan. En buiten de schoolklas wordt er gewerkt in de tuin. De oudere jongens en meisjes leren vaardigheden in land- en tuinbouw.

Hebe Kohlbrugge ziet als donateur al jaren het belang in van het werk dat bij Star Mountain gedaan wordt. Want daar gaat het tenslotte om: niet om de poli-tieke verhoudingen, maar om de kern-taak van Star Mountain: hulp bieden aan kinderen die het écht nodig hebben.

Daniël Claas

Geld geven kost geld

Het ZZg heeft veel trouwe donateurs, mensen die regelmatig iets overma-

ken voor ons zendingswerk of voor een bepaald project. Wij zijn u dankbaar voor al die giften, voor de grote, maar ook voor de kleine. Want niet iedereen heeft een grote beurs en het ‘penningske van de weduwe’ is voor ons van grote waarde. Maar wist u dat uw gift ook geld kost? Voor het verwerken van de door u in-gevulde gele acceptgiro rekent de bank ons nu minimaal 23 cent. Incasso’s en periodieke overschrijvingen zijn goed- koper: 8 cent per keer. Bedragen van niks natuurlijk, maar samengevoegd gaat het om honderden euro’s. Geld dat we liever besteden aan een project dan aan ban-ken in Nederland…Daarom willen we u vragen eens te bekijken of u wellicht op een goedkopere manier zou kunnen geven, bijvoorbeeld door iets minder vaak een iets groter bedrag over te maken. Of door een periodieke overschrijving of incasso-machtiging te gebruiken.

En nu we het toch over kosten hebben, het drukken en verzenden van dit blad kan helaas ook niet voor niets. We stu-ren het u toe, gratis, omdat we u graag deelgenoot willen maken van ons werk en omdat we hopen dat u, net als wij, in gelooft in wat we doen en dat financieel wilt ondersteunen.Mocht u desondanks het ZZg-Nieuws liever minder vaak willen ontvangen, dan kunt u dat doorgeven via (030) 692 7180 of [email protected]

Zangers voor blazers

In 2012 herbergt de Broedergemeente in Zeist rond Hemelvaartsdag de in-

ternationale hernhutter koorontmoeting. Nu bracht de hiervoor georganiseerde actiedag alvast € 500 op voor het Zuid-Afrikaanse blazersproject (zie pagina 1 en 4). Age Kramer (r) nam de enveloppe in ontvangst.

Page 4: ZZg-nieuws Juli 2011

Suriname (11.012) Wi Oso, met de rolstoel in de kasZo’n 30 jongeren met een lichamelijke handicap wonen in Paramaribo bij Wi Oso (Ons Huis). Deze stichting biedt hen ook de kans te leren en te werken in de kwekerij. De opbrengst van de kas waar bloemen en boompjes geteeld worden, gaat naar het woonproject. De oude kas is van hout en aan vervanging toe. Rolstoelers en jongeren met krukken kunnen er nu nauwelijks uit de voeten. Een nieuwe (stalen) kas met goede watervoorziening lost veel problemen op. Wi Oso heeft het meeste geld zelf al bij elkaar weten te krijgen. Het ZZg helpt met € 5.000. Plant u wat boompjes mee? Suriname (11.029) Coole (solar) koelkastenIn het binnenland van Suriname kan de temperatuur oplopen tot 40°C. Een pro-bleem voor poliklinieken die medicijnen, vaccinatievloeistoffen en medische mon-sters goed moeten houden. Een gewone koelkast biedt uitkomst, mits er elektriciteit in het dorp is. Anders is een solar-koelkast zeer wenselijk. Die is uiteindelijk ook goed-koper, omdat er niet meer vanuit Parama-ribo gesleept hoeft worden met gasflessen of benzine voor de generator.Het ZZg wil de Medische Zending in Suriname graag helpen aan twee duurzame solar-koelkasten (à € 4.100) en vijf gewone (à € 400).Loopt u warm voor zo’n coole koelkast in een Surinaamse poli?

Tanzania (11.022) Computers voor Lutenganoschool De middelbare school in Lutengano wil voor hun onge-veer 1.000 leerlingen heel graag een computerlokaal inrichten, want computerkennis is ook in Tanzania steeds meer een ‘must’. De school beschikt al over een docent die computerles kan geven. Er is een functionerend lan-delijk netwerk van Vi@frica waar de Lutenganoschool bij aan kan sluiten. De studenten van de naburige hern-hutter bijbelschool gaan ook gebruik maken van het lokaal. In totaal is er € 7.000 nodig, voor twintig com-puters (à € 160), training van docenten, aansluiting op het landelijk netwerk en een onderhoudscontract. Geeft u ze de kans computervaardig te worden?

Jamaica (10.057) Renovatie Leken-academieDe Broedergemeente in Jamaica beschikt op het platteland over een historisch pand, de ‘Leken-academie’, waar mensen getraind worden voor allerlei kerkelijk werk: lekenvoorgangers, jeugdleiders en zondagsschoolleiders. De kerk heeft deze mensen

ProjectenUitzicht voor medemensen. Met uw hulp.

Tanzania (11.016) Leer weeskinderen een vakIn Zuidwest Tanzania helpt een groep be-vlogen mensen tientallen weeskinderen, maar geld voor een vervolgopleiding is er niet. Het ZZg financiert tien vaktrai-ningen (à € 330) in techniek, elektriciteit, computeren of naaien, zodat de jonge-ren hun eigen boterham kunnen gaan verdienen.Geeft u ze de kans?

Suriname (11.053)Kleuters willen leren!Voorschoolse opvang helpt 74 peuters in Nieuw Aurora aan een betere start in hun schoolcarrière. Drie ochtenden per week leren ze spelenderwijs Nederlands. Voor educatief spelmateriaal, iets te eten, training en onkostenvergoeding van de leidsters is € 3.000 nodig, omgerekend € 40 per kind.Welk Nederlands liedje leert u ze zingen? Tanzania (11.013) Houd weeskinderen bij de les!Een op de tien Tanzaniaanse kinderen is (half)wees, meestal door aids. Oma’s springen in, maar hebben geen geld voor schooluniform of schoolgeld voor de middelbare school. Het ZZg helpt, met schoolspullen en kleding. Met een solar-huiswerklampje. Of met zaden en plantjes voor de moestuin. Voor € 75 stuurt u een weeskind een jaar naar school.

Zuid-Afrika (11.062) Brassbands in de Oostkaap Muziek maken kan jongeren helpen hun leven op orde te krijgen (zie voorpagina). Hernhutter blaasmuziek als heilzame therapie. In Zuid-Afrika zorgt Tyrone Hitzeroth voor bezieling en training, de brassband-bond voor de muziekinstru-menten en ook de kerk betaalt mee. Zes brassbandjes gaan er komen in de arme afgelegen dorpen van de Oostkaap. Het ZZg is gevraagd om financiële steun zodat Hitzeroth regelmatig vanuit Port Elizabeth naar de Oostkaap toe kan rei-zen, voor training en enthousiasmering. Zijn eigen jeugdband gaat zo nu en dan mee, voor nog meer bezieling.Het ZZg draagt € 3.000 bij. Blaast u een partijtje mee?

4 2011 - 3

Foto

: St

. W

i oSo

Page 5: ZZg-nieuws Juli 2011

hard nodig ter aanvulling op het werk van de voorgangers in de ongeveer 60 plaatselijke gemeenten. Het trainings-centrum is enkele keren zwaar getrof-fen door orkanen. De kerk had onvol-doende eigen geld om het gebouw te herstellen en riep de hulp in van het ZZg. Het nieuwe dak van zinkplaten is klaar en nu moet de binnenkant ter hand genomen worden. Er is € 25.000 nodig, voor onder andere nieuwe spaanplaatwanden.Neemt u € 25 aan spijkers voor uw rekening?

Tanzania (11.014) Training in leiderschapIn de afgelegen Rukwa Provincie speelt de kerk een grote rol in het leven van de arme bevolking. Het vrouwenwerk in de 47 gemeenten is belangrijk voor de ontwikkeling van mensen. Daarom krijgen de 47 vrouwen die in hun ge-meente verantwoordelijk zijn voor het vrouwenwerk een maand lang een leiderschapstraining. Thema’s zijn on-der andere: bijbelstudie, leiderschap, gezondheid & hiv/aids, spaarprogram-ma’s en het ontwikkelen van projecten die geld opleveren. Omdat de training in vakantietijd plaatsvindt op de bijbelschool is het onderdak gratis, maar voor maal-tijden, reiskosten en het inhuren van trainers is per persoon € 100 nodig. Laat u een vrouw meedoen?

Letland (11.037) Een school waar muziek in zitPredikant Valdis Strazdins en zijn vrouw Jutta zijn de drijvende krachten van het Chris-tian David schoolinternaat in Kalna. Het is een oecumenische leefgemeenschap waarin leerkrachten en leerlingen (20) samen wonen en werken. Kinderen met een veelal problematische achtergrond vinden hier een liefdevol thuis en een stimulerende omgeving. Muziek speelt een centrale rol in het leven van alle betrokkenen. Alle kinderen bespelen een instrument en de school heeft zelfs een eigen brassband. De oud-leerlingen die in de hoofdstad Riga studeren vallen in positieve zin op door hun sociale gedrag en hun praktische en gedisciplineerde houding. Het ZZg wil in 2011 helpen bij de verdere renovatie van de gebouwen. Doet u mee?

Suriname (11.054) Keukenapparatuur DiakonessenhuisNu hun Centrale Keuken is gerenoveerd wil het Diakonessenhuis in Paramaribo de bereiding van de maaltijden verbeteren, met name door betere hygiëne. Nieuwe apparatuur is nodig, deels ter vervanging van oude apparaten: twee 6-pits gasfor-nuizen (à € 950); twee RVS werktafels à € 150 en een industriële weegschaal à € 195. Steekt u het vuur aan?

Suriname (11.002) Een theologische boekenkastHet Theologisch Seminarie (TS) is sinds 1968 het opleidingsinstituut van de Suri-naamse Broedergemeente. Het verzorgt theologische opleidingen en cursussen voor kerkelijk werkers. Het ZZg steunt het TS, nu in praktische zin: voor de biblio-theek zijn metalen boekenrekken nodig. Die kosten, samen met een stapel actuele theologieboeken, € 8.500.Doet u mee met € 25?

Letland (11.005) Kerkopbouw in LetlandHet hernhutter gedachtegoed wordt in Letland verspreid via mannengroepen, kinderkampen en de Letse Dagteksten-boekjes. Ook zijn er lezingen en bijeen-komsten in het hele land, gehouden door de predikant Gundars Ceipe, die pro-moveerde op de Letse Broedergemeente tussen 1918-1940. Het ZZg steunt al dit hernhutter werk met € 18.000. Helpt u de kerkontwikkeling in Letland?

Tanzania (10.055) Fietsen voor voorgangers Als voorganger op het platteland van Tanzania heb je wel een fiets nodig, want je gemeenteleden wonen in dorpen die gemiddeld zo’n 25 km uit elkaar liggen.Het ZZg wil een nieuwe groep voorgan-gers helpen aan een fiets (à € 55), na betaling van een eigen bijdrage van € 15 In totaal € 2.750 voor 50 fietsen. Voor € 55 helpt u de dominee op weg.

Palestijnse gebieden (11.010) Star Mountain helpt echtKinderen met een handicap hebben veel moeilijkheden te overwinnen. In de Palestijnse Gebieden helemaal, vanwege de moeizame politieke en economische situatie. De organisatie Star Mountain begeleidt rondom Ramallah 350 kinderen en jongeren met een handicap, thuis en in het trainingscentrum. Met onderwijs op maat en les in landbouw of huishouden. € 15.000 is nodig.Uw tientje helpt Star Mountain helpen.

ZZg - Nieuws 5

Page 6: ZZg-nieuws Juli 2011

6 2011 - 3

Bezieling werkt! Dat was het motto dat we als ZZg steeds meer gingen gebruiken in 2010. Het is ook een motto waarmee we de grote lijn in de ZZg-ontwikkelingen in 2010 kunnen beschrijven.

Ten eerste hebben we de bezieling gezien bij onze partnerorganisaties.

Het is –om het maar eens in gewoon Nederlands te zeggen- gewoon hartver-warmend om mee te maken hoe de Broe-dergemeente in Tanzania met een slimme organisatie voor heel weinig geld wees-kinderen weet op te vangen. Ze brengen de kinderen onder bij familie en beken-den van de kinderen, helpen die mensen om de kinderen echt een thuis te geven en kunnen zo veel meer kinderen helpen dan wanneer ze een weeshuis hadden opgericht met veel (buitenlands) geld. Dat kan alleen als er mensen zijn met bezie-ling. Mensen die zien hoe het kan en hoe het moet en er dan ook helemaal voor gaan.

We merken dat we de bevlogenheid van deze mensen overzee nodig hebben om hier in Nederland geld te werven.Het ZZg heeft een grote groep zeer trou-we donateurs, veelal lezers van het ZZg nieuws, maar deze groep wordt lang-zaam maar zeker kleiner gezien de hoge leeftijd van velen. Om nieuwe groepen mensen te betrekken bij het werk voor de mensen in Tanzania, Suriname, Zuid-Afrika, Jamaica en Letland (onze kern-landen), hebben we verhalen nodig over mensen die geloven in wat ze doen. Dan kunnen ook wij hun verhalen met bezie-ling doorvertellen. En dat kan u weer in beweging zetten om het ZZg financieel te steunen.

Bezieling heeft ook een zakelijke kant. We zijn meer gaan letten op resultaat. Vroe-ger letten we meer op de verdeling van het geld dat donateurs ons gaven: zoveel voor Suriname, zoveel voor Tanzania, zo-veel voor de zending, zoveel voor diaco-naat, etc.Nu volgen we steeds nadrukkelijker wat er daadwerkelijk gebeurt met het geld. We willen de resultaten zien waar onze part-nerorganisaties naar streven en we zijn steeds meer geïnteresseerd in de voort-gang die projecten boeken. Er is weinig dat een potentiële gever zo kan motiveren als succes in een project dat de situatie van mensen echt blijvend verbetert.Dat betekent een verandering in onze omgang met partnerorganisaties. We zijn ons ervan bewust dat zij deze toene-mende interesse in voortgang en resultaat ervaren als controle. Dat ligt gevoelig. Daarom hebben we veel geïnvesteerd in communicatie en contact. Zoals een be-stuurslid van ons zei: ‘Contact gaat voor contract’.

Onze wat zakelijker opstelling heeft als positief effect dat partners sterk gestimu-leerd worden om goed te kijken naar hun

financiële administratie en hun financiële positie. Dat is positief, omdat inzicht in de financiële situatie noodzakelijk is om op den duur minder afhankelijk te worden van geld van buitenaf. En dat is uiteinde-lijk wel de bedoeling, zo bleek in de vele gesprekken die we met partnerorganisa-ties voerden. Wij hebben hun verteld dat de situatie in Nederland aan het verande-ren is. Bij de overheid zijn er bezuinigin-gen op ontwikkelingssamenwerking. Dit weerspiegelt een kritische en sceptische houding van grote delen van ons volk. Helpt de hulp wel, lijken velen zich af te vragen. Tegelijkertijd neemt de ontker- kelijking nog steeds toe en we we-ten allemaal dat betrokken kerkle-den vaak ook betrokken willen zijn bij de armere kant van de wereld. Kerk- leiders in Suriname, Tanzania en Zuid-Afrika zijn zich hiervan bewust en beseffen dat men op de langere termijn geen geld meer kan krijgen vanuit het Noorden. Des te belangrijker wordt het om te blijven geloven in de mogelijkhe-den die er zijn om in het eigen land kerk te zijn en ook dat gaat niet zonder bezie-ling.

KerKleiderS op bezoeK bij WeeSKinderen in tanzania

Page 7: ZZg-nieuws Juli 2011

Tenslotte hebben we als medewerkers en bestuurders van het ZZg zelf ook bezieling nodig. Lang niet altijd gaat het van een leien dakje, niet altijd weten we precies wat we moeten doen om de zaak tot een goed einde te brengen. Onze partneror-ganisaties stuiten soms op problemen die niemand had voorzien, soms merken we dat we elkaar niet meteen goed begrij-pen. Op dat soort momenten is het goed om te bedenken dat we met het woord Bezieling ook bedoelen wat in de bijbel omschreven wordt als de werking van de Heilige Geest. Soms kunnen mensen meer, veel meer doen dan ze op eigen kracht hadden gedacht. Mensen doen hun best in hun werk, maar vaak is er een andere kracht in het spel. Bezieling werkt!

Het complete jaarverslag en de jaarreke-ning zijn in te zien op www.zzg.nl of op te vragen via (030) 692 71 80.

ZZg - Nieuws 7

Samenvatting van inkomsten en bestedingen (bedragen x 1.000 euro) 2010 2009 € €

Inkomstenuit eigen fondsenwerving 1.177 1.397uit acties van derden 990 909uit beleggingen en rente 297 273overige inkomsten 52 0 ---------- ----------Totaal inkomsten 2.517 2.580 Besteed aan doelstellingen Zending (steun aan de Broedergemeenten in de landen waar we werken) -215 -255Diaconaat (hulp, veelal gegeven door partnerorganisaties aan de armen in hun omgeving) -183 -203Ontwikkelingssamenwerking (grote projecten en programma’s die de situatie van de doelgroep duurzaam moeten verbeteren) -1.145 -1.394Noodhulp, goederen, overig -27 -60Vrijgevallen subsidieverplichtingen 118 89Uitvoeringskosten voorlichting en educatie -198 -238Uitvoeringskosten programma’s en projecten -158 -112 ---------- ----------Besteed aan de doelstellingen -1.807 -2.173 Kosten werving inkomsten -233 -287Kosten beheer en administratie -227 -238 ---------- ----------Totaal bestedingen -2.267 -2.698 Resultaat 249 -118

De kosten van onze fondsenwerving t.o.v. de baten (volgens CBF-norm): 14,8 %De kosten van beheer en administratie t.o.v. het totaal van onze uitgaven: 10,0 %

ContaCt met partnerorganiSatieS, bijvoorbeeld tijdenS het beleidSoverleg met het beStuur van de broedergemeente van Suriname

Page 8: ZZg-nieuws Juli 2011

ZZg op FacebookHet ZZg wil graag meer direct in contact komen met allerlei mensen in onze achterban. Mensen van PKN kerken of Broedergemeenten, in Nederland, in Suriname. Jongeren. Ouderen die moderne media niet schuwen. Geïnteresseerden in zendingswerk, van welke achtergrond dan ook.

TwinKids.nl in beeld

Mooie actie

Op 11 mei 2011 presenteerden

de leerlingen Havo-4 van het Christelijk Lyceum Zeist bij het ZZg de resultaten van hun zogeheten Vak-overstijgend Project: een onderdeel van het middelbare schoolcurriculum waar-bij een maatschappelijk probleem vanuit meerdere schoolvakken wordt bekeken. Onderwerp was het zendingswerk van het ZZg, met de vele aspecten die daar bij horen. Het ZZg functioneerde als formele opdrachtgever voor wie de leerlingen di-verse zaken moesten onderzoeken. De scholieren gingen aan de slag met serieu-

ze vragen als ‘Hoe kan het ZZg een nieuwe jonge doelgroep op een aantrekkelijke ma-nier aanspreken?’ en ‘Hoe zetten we social media zo slim mogelijk in?’. De jonge on-derzoekers kwamen zo op een positieve manier in aanraking met het werk van het ZZg, wat onze voornaamste doelstelling was. Komend jaar volgt een schoolbrede actie.

Momenteel werken we eraan om het Vakoverstijgend ZZg-Project vanaf volgend cursusjaar ook voor andere mid-delbare scholen beschikbaar te maken. Als u belangstelling hebt, kunt u zich nu alvast aanmelden bij Daniël Claas, (030) 850 95 24 of [email protected].

Twinkids Projectenkrant

Op zoek naar een mooi project voor basisschool of kindernevendienst?

In de nieuwe TwinKids-Projectenkrantvindt u wat u zoekt. Vraag een exemplaar op via (030) 6927185 of kijk ‘m in op www.zzg.nl/twinkids-krant.php

We zijn al een poosje aan het expe-rimenteren op Facebook en sinds

Pasen zijn we officieel in de lucht. Age Kramer deelt via Facebook dagelijks zijn gedachten omtrent de hernhutter Dag-tekst. We stellen vragen, bieden linkjes naar interessante info en filmpjes, zijn bereikbaar voor reacties, vragen en op-merkingen. Wij geloven in het zendings-werk van het ZZg en de kerken/organisa-

ties met wie we samenwerken en graag gaan we met u in gesprek over wat zen-ding anno nu betekenen kan. Kritische opmerkingen gaan we daarbij niet uit de weg.

Facebookers, neem eens een kijk-je op de ZZg-pagina en volg ons. Want het ZZg is ook van u!

Een oud liedboek met 2300 liederen, samengesteld door graaf Zinzendorf, de grondlegger van de hernhutter gemeenschap. Zomaar een voorwerp dat u kunt

tegenkomen in de bijzondere expositie Zeist op de Kaart. Samenwerking tussen het Hernhutterhuis, de Evangelische Broedergemeente en nog tien andere organisaties heeft geleid tot deze professioneel opgezette tentoonstelling. De expositie belicht vier thema’s, waaronder De Hernhutters. Zeist op de Kaart duurt tot 23 oktober 2011 en is elke dag, uitgezonderd maandag, van 13.00 tot 17.00 uur gratis te bezichtigen in het Hernhutterhuis aan het Zusterplein 20 in Zeist. Er zijn ook leuke activiteiten rondom deze tentoonstelling. Kijk eens op www.erfgoedzeist.nl .

Uit hernhutter traditie

Zusterplein 20Postbus 19, 3700 AA Zeisttel. (030) 692 71 [email protected] www.twinkids.nl

Redactie: Jeannet Kelholten Daniël Claas

Vormgeving/lay-out:Manschot Grafi media, ZeistDrukwerk: AD-Druk, Zeist

Giften en donatiesHet ZZg waardeert uw steun. Banknummer 37.52.16.936, t.n.v. ZZg, Zeist.

Vermeld zo nodig doel/ projecttitel. Eventuele meeropbrengst voor een project besteedt het ZZg aan soortgelijke projecten.

Zit er een acceptgiro bij dit blad? Het staat u vrij om al of niet een gift te

doen. Als u via machtiging of periodieke overschrij-ving doneert kunt u, als u wilt, de acceptgiro gebrui-ken voor een extra gift.

Minder post ontvangen? Bel ons of kijk op: www.zzg.nl/zzg-nieuws.php

Hernhutters in museum vereeuwigd

8 2011 - 3