Zuidoost - 12 november 2015

16
Een plek van bezinning voor iedereen Kleiklooster geopend Het klooster is een kleine leefgemeenschap met een religi- euze inslag. Initiatiefnemer Johannes van den Akker noemt gastvrijheid één van de belangrijke pijlers van het klooster. Buurtbewoners kunnen elkaar elke dag ontmoeten onder het genot van een kopje thee, koffie of Kloosterbiertje. Zonder bijbedoelingen: het geloof is de inspiratie voor ge- sprekken. Het is geen doel om bezoekers te bekeren. Het klooster heeft drie gastenkamers voor wie een tijdelijk on- derkomen zoekt. In de kapel van het klooster kun je bidden en tot rust komen. Elke dag om 21.00 uur is hier een avond- gebed. Er is ook een eigen kloostertuin waar de bewoners straks hun eigen groente en fruit verbouwen. Jaargang 2 nummer 10 12 | 11 | 15 editie Zuidoost Amsterdam Uitgave van de gemeente Amsterdam Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost is een doorlopende tentoonstelling over Zuidoost. Vier ondernemers le- verden een object voor de expositie, waaronder Elisabeth van Pita Pasta. 2 Al 16 jaar runt Suzie haar stoffen- en kledingwinkel in de Shopperhal, kijk verder op pagina 2 | Foto Les Adu Brouwerij Het Kleiklooster in de klusflat Kleiburg is half oktober feestelijk geopend met een dienst in de kapel en na afloop met het aanslaan van een fust met het zelf gebrouwen Kloosterbier. Johannes van den Akker aan tafel met brouwmeester Thomas Hermsen Bedrijvige stad Daarnaast werd de stad, dankzij het in- ternationale karakter en de vrijheid die er heerste, ook een ‘intellectueel pak- huis’. In allerlei talen werden er atlas- sen, boeken en tijdschriften gedrukt en de levendige kunsthandel bracht kun- stenaars uit alle windstreken naar Am- sterdam. Handelen en ondernemen, het zit ons al eeuwen in het bloed. Nog steeds is Amsterdam internatio- naal een aantrekkelijke stad, waarin veel bedrijven hun (Europese) hoofdkantoor vestigen. In 2014 kwamen er maar liefst 139 buitenlandse bedrijven bij: een re- cordaantal. Dit zorgt voor werkgelegen- heid en bevestigt de status die de stad heeft. Amsterdam wordt vaak boven andere Europese steden verkozen van- wege onder andere de uitstekende fy- sieke en digitale bereikbaarheid. Ambitie Ook voor beginnende ondernemers biedt Amsterdam een goede voe- dingsbodem. De stad bruist van het talent en ondernemerschap. De markt voor startups bloeit en blijft zich ont- wikkelen. Lees verder op pagina 2 Stadspas Aanbiedingen voor sport, recreatie en cultuur in december 13-14 Handelsgeest De pakhuizen binnen de grachten- gordel herinneren ons aan de tijd dat Amsterdam een machtige en rijke stad van internationaal be- lang was. Rond de zeventiende eeuw groeide de stad uit tot het centrale pakhuis van de wereld. Goederen van over de hele wereld kwamen over het water naar Amsterdam. Hier werden ze opge- slagen, verhandeld en verder vervoerd. Amsterdam is tweede beste stad in Europa voor startups 3

description

 

Transcript of Zuidoost - 12 november 2015

Page 1: Zuidoost - 12 november 2015

Een plek van bezinning voor iedereen

Kleiklooster geopend

Het klooster is een kleine leefgemeenschap met een religi-euze inslag. Initiatiefnemer Johannes van den Akker noemtgastvrijheid één van de belangrijke pijlers van het klooster.Buurtbewoners kunnen elkaar elke dag ontmoeten onder hetgenot van een kopje thee, koffie of Kloosterbiertje.

Zonder bijbedoelingen: het geloof is de inspiratie voor ge-sprekken. Het is geen doel om bezoekers te bekeren. Hetklooster heeft drie gastenkamers voor wie een tijdelijk on-derkomen zoekt. In de kapel van het klooster kun je biddenen tot rust komen. Elke dag om 21.00 uur is hier een avond-gebed. Er is ook een eigen kloostertuin waar de bewonersstraks hun eigen groente en fruit verbouwen.

Jaargang 2

nummer 10

12|11|15editie Zuidoost

AmsterdamUitgave van de gemeente Amsterdam

Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoostis een doorlopende tentoonstellingover Zuidoost. Vier ondernemers le-verden een object voor de expositie,waaronder Elisabeth van Pita Pasta.

2

Al 16 jaar runt Suzie haar stoffen- en kledingwinkel in de Shopperhal, kijk verder op pagina 2 | Foto Les Adu

Brouwerij Het Kleiklooster in de klusflat Kleiburgis half oktober feestelijk geopend met een dienstin de kapel en na afloop met het aanslaan van eenfust met het zelf gebrouwen Kloosterbier.

Johannes van den Akker aan tafel met brouwmeester Thomas Hermsen

Bedrijvige stad

Daarnaast werd de stad, dankzij het in-ternationale karakter en de vrijheid dieer heerste, ook een ‘intellectueel pak-huis’. In allerlei talen werden er atlas-sen, boeken en tijdschriften gedrukt ende levendige kunsthandel bracht kun-stenaars uit alle windstreken naar Am-sterdam. Handelen en ondernemen, hetzit ons al eeuwen in het bloed.Nog steeds is Amsterdam internatio-

naal een aantrekkelijke stad, waarin veelbedrijven hun (Europese) hoofdkantoorvestigen. In 2014 kwamen er maar liefst139 buitenlandse bedrijven bij: een re-cordaantal. Dit zorgt voor werkgelegen-heid en bevestigt de status die de stadheeft. Amsterdam wordt vaak bovenandere Europese steden verkozen van-wege onder andere de uitstekende fy-sieke en digitale bereikbaarheid.

AmbitieOok voor beginnende ondernemersbiedt Amsterdam een goede voe-dingsbodem. De stad bruist van hettalent en ondernemerschap. De marktvoor startups bloeit en blijft zich ont-wikkelen.

Lees verder op pagina 2

Stadspas Aanbiedingen voor sport,recreatie en cultuur in december

13-14

Handelsgeest De pakhuizen binnen de grachten-gordel herinneren ons aan de tijd dat Amsterdameen machtige en rijke stad van internationaal be-lang was. Rond de zeventiende eeuw groeide destad uit tot het centrale pakhuis van de wereld.Goederen van over de hele wereld kwamen overhet water naar Amsterdam. Hier werden ze opge-slagen, verhandeld en verder vervoerd.

Amsterdam is tweede beste stadin Europa voor startups

3

Page 2: Zuidoost - 12 november 2015

2 Amsterdam | 12 november 2015

Ondernemers leveren aan Bijlmer Meer

Doorlopend Wat hebben Litmanen en eenvogelkooi gemeen? Beide zijn te zien in Bijl-mer Meer, Vitrine van Zuidoost. Imagine ICpresenteert in deze doorlopende tentoonstel-ling in de bibliotheek aan de Frankemaheerdspullen en verhalen van Zuidoost. Mensen diewonen en werken in Zuidoost voegen steedsnieuwe spullen en verhalen toe. Onlangsvroeg Imagine IC vier ondernemers om ietsaan te leveren.

Reguillo Vakkers van Surinaamse Kotomisie“Vroeger in Suriname experimenteerdemijn moeder met allerlei ijsjes, die ik alskleine jongen in Paramaribo verkocht. 34jaar later produceer en verkoop ik kokos-ijsjes maar ook gemberdrank, limonadeen een eigen orgeade. Mijn bijdrage voorBijlmer Meer is mijn gezonde gember-

drankje. Op mijn logo staat de kotomisie.Een koto is het traditionele kostuum vanSurinaamse vrouwen in slavernij. Opdeze manier houd ik het verhaal van dekotomisi levend.”

Suzie Ampofo van Suzie Textiles“De Shopperhal is voor mij een bijzon-dere plek in Zuidoost. Ik heb hier al zes-tien jaar mijn winkel: Suzies Textiles.Hier verkoop ik veertig verschillendeAfrikaanse stoffen en originele Afri-kaanse kledingstukken. Mijn inbrengvoor de tentoonstelling is deze goudenschaar. Vijf jaar geleden kreeg ik hem vaneen van onze leveranciers, Vlisco in Hel-mond, als blijk van onze goede relatie. Ikben er erg trots op en ik heb hem pas éénkeer gebruikt. Hij heeft veel emotionelewaarde. Toch wil ik dat deze schaarwordt opgenomen in Bijlmer Meer, wantik ben trots op Zuidoost. Maak er ietsmoois van!”

Reguillo's gezonde gemberdrankje | Foto Les Adu Suzie is trots op de schaar die ze schenkt aan Bijlmer Meer | Foto Les Adu

De pan waarin Elisabeth gezond Grieks kookt(e) | Foto Les Adu Het mes snijdt aan twee kanten volgens Miriam | Foto Les Adu

aan de expositie is een mes. Dit gereed-schap gebruiken we dagelijks. Het staatsymbool voor ons ambacht. Hoe maak jehet vlees klaar en waar komt het van-daan? In onze lunchroom delen klantenverhalen met ons en anderen, dat is desociale kant van onze zaak. Het messnijdt dus aan twee kanten."

Bijlmer Meer zit vol leuke weetjesen feitjes. Imagine IC wil dat metiedereen delen. Daarom kunt umeedoen met een quiz. Elkemaand vindt u een vraag over Bijlmer Meer op imagineic.nl en facebook.com/imagineic. U kuntnatuurlijk ook langsgaan bij de bibliotheek aan de Frankema-heerd 2, waar de expositie is tezien. Meedoen is simpel en umaakt kans op een leuke prijs!

Elisabeth Werter van Pita Pasta“De filosofie van Pita Pasta is een zo ge-zond en natuurlijk mogelijke, mediter-rane manier van eten. Wij kopen allesdirect in bij lokale ondernemers in Grie-kenland. Ik heb daar 25 jaar gewoond.Zuidoost vind ik de meest internationalebuurt van Amsterdam. Ik voel me hier alseen vis in het water. Wij zijn hier nieuw,in oktober openden we onze deur aan hetBijlmerplein 204A. Bijlmer Meer ver-dient iets nieuws van ons. En dat is onzekookpan. Hiermee maken we dagelijksvers en gezond eten voor de kantoor-mensen en buurtbewoners.”

Miriam Meesters van Slagerij Meesters“In 1986 begonnen mijn ouders in deAmsterdamse Poort een nieuwe slagerij.Na bijna dertig jaar zitten we hier nog.Inmiddels staan mijn broer, man en ik inde winkel. En ook mijn kinderen. Wezijn een echte slagersfamilie. Onze gift

Buurtwinkels zorgen voor samenhang en gezelligheid

Vervolg van pagina 1

De gemeente zet zich, met succes, invoor een nog sterkere groei en wil eenstructurele plaats in de Europese top-3van startupsteden bemachtigen. Ook zijnstartups gevraagd om hun licht te laten

schijnen over een aantal uitdagingen vande gemeente zelf. Problemen waar dehele stad mee te maken heeft, last vanheeft. Een aantal startups gaat de ko-mende maanden, ondersteund door degemeente, aan de slag om mogelijke op-lossingen uit te werken, waar de hele stadvan profiteert. Meer over startups leest uop pagina 3.

Kleine zelfstandigenNaast de vele grote bedrijven en winkel-ketens die de stad rijk is en die zorgen

voor banen en economische groei, wordthet karakter van de stad gevormd doorjuist de kleinere winkels. De bakker, deslager en de groenteboer om de hoek,buurtwinkels die een bijzondere plek inhet straatbeeld innemen en die zorgenvoor samenhang en gezelligheid. Op pa-gina 8 en 9 zet een aantal van deze lokaleondernemers zichzelf op de kaart en ver-tellen zij over hun ondernemersgeest.

Extra openingstijdenNog een paar dagen en dan arriveert Sin-

terklaas weer in Nederland, het startseinvoor de decembermaand die traditiege-trouw staat voor gezelligheid en familie-bezoek. Niet alleen door 5 december,maar natuurlijk ook vanwege de kerstda-gen en de jaarwisseling. December isvoor veel winkeliers een feestmaand van-wege de recorduitgaven die worden ge-daan. Op pagina 15 leest u meer over deintocht van Sinterklaas en de extra ope-ningstijden van winkels rondom defeestdagen.

Page 3: Zuidoost - 12 november 2015

3 Amsterdam | 12 november 20153 Amsterdam | 12 november 2015

‘Als het hier niet werkt, dan werkt het nergens’Meer banen Amsterdam wil meer kansen en ruimte bieden aan startups.

Zoals de stad zelf internationale allure heeft en constant in beweging is, geldt

dat ook voor de nog steeds groeiende groep creatieve en technologische on-

dernemers. Zij zijn een bron van werkgelegenheid. In vergelijking met ‘ge-

wone’ ondernemers zorgen startups voor maar liefst vier keer meer banen.

Daarmee zijn ze belangrijk voor de Amsterdamse economie. Een economie

die verandert, die kansen biedt aan ondernemers, denkers en uitvinders.

Startups

Startups lossen problemenvan de stad opHoe laten we inwoners meer afvalscheiden? Hoe brengen we fietswrak-ken in de stad in kaart om ze vervol-gens te verwijderen? En hoe spreidenwe bezoekers meer over de stad inplaats van dat ze allemaal in het cen-trum blijven? Met het project ‘Startupin Residence’ hoopt Amsterdam jonge,ambitieuze bedrijven aan zich te bin-den en tegelijk oplossingen te vindenvoor problemen waar de stad en deAmsterdammers last van hebben.In oktober zijn uit alle inzendingenzeven startups geselecteerd. Zij gaande komende maanden, tot maart2016, aan de slag met het concretise-ren van hun oplossing. Dit doen zij opvrijwillige basis. De startups krijgenonder andere een intensief trainings-programma (accelerator) en professio-nele coaches/mentoren (ondernemers,inhoudelijk deskundigen, wetenschap-pers en/of ambtenaren). Als de oplos-singen succesvol zijn, kan degemeente deze inkopen en daarmeede startup flink op weg helpen. De ge-meente Amsterdam wil op een openmanier samenwerken met (startende)bedrijven om goede ideeën te kunnenomzetten in oplossingen voor maat-schappelijke vraagstukken. Met ditproject versnelt Amsterdam economi-sche groei en kan zij samen met destartups vernieuwende oplossingenontwikkelen.Naast het trainingsprogramma en pro-fessionele coaching vanuit de ge-meente en haar partners, krijgen destartups gedurende de looptijd vanhet project ook werkruimte, inhoude-lijke en procesbegeleiding en toegangtot het netwerk van de gemeente.Meer informatie vindt u op www.startupinresidence.com.

Wat is een startup?

Een startup is een jonge, kleine on-derneming die technologische oplos-singen biedt voor hedendaagseproblemen of het leven gemakkelijkermaakt. Startups zijn niet ouder dandrie jaar en hebben minder dan tienmedewerkers. Ze zijn zoek naarschaalvergroting, en telkens als demarkt verandert, passen startups hunbedrijfsmodel aan. Ongeremd experi-menteren, een economische ontwik-keling die past bij de internationale,creatieve en open stad Amsterdam.Voorbeelden van bekende, succes-volle startups uit Amsterdam zijn We-Transfer en TomTom.

Amsterdam heeft veel te bieden. De stadheeft een combinatie van creativiteit,openheid en handelsgeest. Er wordt goedEngels gesproken en we zijn goed bereik-baar. Fysiek, maar ook digitaal. Redenengenoeg om een leidende rol te spelen inde startupwereld. Toch kwam de stad totvoor kort niet voor op de lijsten van bestesteden voor startups. Daarom werkt degemeente nu samen met de startup ge-meenschap om de plek te veroveren diewe verdienen. De ambitie? Een structu-rele plek in de Europese top 3. OmdatAmsterdam het ultieme testbed voorstartups is. De stad is de wereld in hetklein, maar toch groot genoeg. Als hethier niet werkt, dan werkt het nergens.

StartupAmsterdamOm die ambitie waar te maken is eenuniek samenwerkingsverband opgezet:StartupAmsterdam. De gemeente werktsamen met de startup gemeenschap; ditzijn onder andere kennisinstellingenzoals de Universiteit van Amsterdam ende Vrije Universiteit, investeerders, in-cubators (organisaties waarin kapitaal,mentoren en startups bij elkaar komen),accelerators (organisaties die startupsmet onder andere werkplekken en trai-ningsprogramma’s door de eerste faseheen helpen) en grote bedrijven. De sa-menwerking is essentieel om het ge-wenste succes te boeken. Er is eenactieplan opgesteld dat door alle partijenwordt gedragen, en iedereen draagt zijnsteentje bij.

Tweede plaatsHet eerste succes is kort geleden al ge-boekt. In oktober verscheen de EuropeseDigitale Steden Index, een initiatief vande Europese Unie. Amsterdam is hier inopgenomen als tweede beste stad voorstartups in Europa. Alleen Londen staatboven ons. In Amsterdam wordt geïn-vesteerd in innovatie, zeggen de onder-zoekers, die de stad ook opwindend endivers noemen. De stad scoort vooralhoog op kapitaal, cultuur en verbonden-heid.

Vijf fundamentenBij het opstellen van het actieplan is ge-keken waar startups behoefte aan heb-ben. Wat hebben zij nodig om te kunnenexcelleren, om te kunnen groeien. Diebehoeftes zijn onderverdeeld in de vijffundamenten waar de ambities op ge-bouwd zijn.

1. Talent. Om te kunnen groeien is eenovervloed aan startup talent nodig.Elke fase vraagt om specifieke kennisen kunde.

2. Klanten/gebruikers. De productenmoeten worden getest en gebruikt.Hoe meer gebruikers er zijn, hoe meertoegang een startup heeft tot bijvoor-beeld kapitaal.

3. Content. Voor een startup is het vanbelang dat er activiteiten en evene-menten worden georganiseerd dienieuwe (internationale) netwerken opkunnen leveren.

4. Kapitaal. Er moet voldoende groeikapi-taal beschikbaar zijn om startups inAmsterdam te houden en nieuwe star-tups naar de stad te trekken.

5. Omgeving. Startups willen een plekdie het helemaal is. Er moet worden ge-zorgd voor de juiste mentaliteit in allegeledingen, en een universele ambitie.

Voor meer informatie over de maatrege-len die uit de fundamenten voortvloeienkijkt u op www.startupamsterdam.org.

Amsterdam is het ultieme testbed

Foto Monique Kooijmans

Foto Monique Kooijmans

Page 4: Zuidoost - 12 november 2015

4 Amsterdam | 12 november 2015

Donkere dagen offensief

Tips Vanaf 7 december kunt u eenbuurtvoorlichter van de gemeente aanuw deur verwachten. Hij of zij infor-meert u over wat u kunt doen om hetinbrekers moeilijk te maken.

Buurtvoorlichters tegen woninginbraak

maar draai hem ook goed op slot. Laat geen sleutels aan de binnenkantvan uw sloten zitten en geen ramenopenstaan als u de deur uitgaat. Goedhang- en sluitwerk op ramen en deu-ren helpt ook.

Wat kunt u zelf doen tegen woninginbraak?

Elk najaar stijgt het aantal inbraken. Hetis langer donker, waardoor inbrekersminder zichtbaar te werk kunnen gaan.Bovendien weten ze dat mensen rond defeestdagen minder vaak thuis zijn. Ukunt zelf een aantal dingen doen om dekans op inbraak te verkleinen. Die tipsleest u hieronder. Daarnaast nemen ge-meente, politie en woningcorporatiesmaatregelen om het aantal inbrakenterug te dringen. Zoals de huisbezoekenvan buurtvoorlichters. Voorafgaand aandit bezoek krijgt u een brief thuis waarinde buurtvoorlichters hun komst aankon-digen. Ook ontvangt u een flyer metdaarin de belangrijkste preventietips. Debuurtvoorlichter legitimeert zich, komtniet bij u binnen en verkoopt niets.

Wat kunt u zelf doen? ■ Niet thuis? Licht aan!

Zorg ervoor dat uw huis er bewoonduitziet. Een lamp die u laat aanstaan of,beter nog, een tijdschakelaar die uwverlichting op gezette tijden laat bran-den, helpt daarbij. Buitenverlichting is

net zo belangrijk. Een verlicht portiekmaakt uw huis een stuk minder aan-trekkelijk voor inbrekers.

■ Kijk goed voor u opendoetWees voorzichtig als er een onbekendevoor de deur staat. Het komt voor datiemand zich met een babbeltruc uw

huis in probeert te praten, om daargeld en kostbaarheden te stelen. Doe dus nooit zomaar open voor onbekenden. En bel 112 bij een ver-dachte situatie.

■ Goed afsluitenTrek de deur niet alleen achter u dicht,

... en verder in Amsterdam

Waterlandse vloedNoord Januari 1916. Het water breekt door. De dijk be-zwijkt. Heel Waterland loopt onder. De WaterlandseVloed herdenkt dit moment en maakt ons bewust vanonze verbondenheid met het water en het land waaropwe leven. Tot eind 2016 is er kunst en cultuur ‘Wij enWater: toen, nu en later’ op wisselende locaties (van ker-ken tot EYE) in de meest uiteenlopende vormen.www.waterlandsevloed.nl

‘Kubus’ wordt kunstwerk Zuid Jarenlang was de ‘kubus’ op het Museumplein eendoorn in het oog. De grote donkere ventilatietoren pasteniet bij de uitstraling van het plein. Dat is nu aangepakt. Dekubus, tussen het Van Gogh Museum en Stedelijk Mu-seum, heeft een spiegelend oppervlak gekregen. Dit blijkteen enorme aantrekkingskracht te hebben; mensen lopenernaartoe om hem te fotograferen. Het is nu een kunstwerkdat past bij het plein.

Het meisje met de zwavelstokjesWest Kleine en grote kinderen kunnen op zondag 13december om 11.00 uur in Podium Mozaiëk naar detheatervoorstelling Het meisje met de zwavelstokjes.Naast de theatervoorstellingen kunnen kinderen ookhun eigen lichtje maken en kaarsen versieren. Prijs:vanaf € 5,- voor kinderen en vanaf € 7,- voor volwasse-nen. Kaarten bestellen via www.podiummozaiek.nl.

Hippe Czaar Peterstraat Centrum Lunchen, naar de kapper, of op zoek naar eenorigineel cadeau? De Czaar Peterstraat heeft veel te bie-den. Deze buurt met het negentiende-eeuws karakter isflink opgeknapt. Het publiek is gemengd, met veel jongegezinnen, maar ook ouderen. Ondernemers stoppenveel tijd en energie in de straat en organiseren samen activiteiten. www.czaarpeterbuurt.com

Winkels Middenweg / LinnaeusstraatOost Nieuwe winkels en horecazaken in de Linnaeus-straat / Middenweg, en er volgen er meer. Tijd om eenkijkje te komen nemen! Lekkere trek, in een goedelunch of koffie, kunt u stillen bij SLA, Gs, Mojo of BarWisse. Bij Lemonade kunt u terecht voor kinderkle-ding, bij Klein Berlijn voor unieke nieuwe en vintagekleding en accessoires. En interieurshop &Kleveringopende hier laatst de derde vestiging in Amsterdam.

Foto collectie HCAN

Oogsten in Tuinen van WestNieuw-West Zelf groente en fruit oogsten en kakel-verse eitjes rapen in de boomgaard? Het kan in Tuinenvan West, in de Fruittuin van Wil en Lisan Sturken-boom. Is het fruit geplukt? Dan volgen de shiitake en dewitlof. Bij ‘vandaag oogsten’ kunt u zien wat er per daggeplukt kan worden. www.fruittuinvanwest.nl

Page 5: Zuidoost - 12 november 2015

5 Amsterdam | 12 november 2015

Ondernemingszin in winkelcentrum VenserpolderEnergie Winkelcentrum Venserpolder isvolop in ontwikkeling. Winkeliers werken mettomeloze energie samen met het stadsdeelaan een nieuwe invulling van Ondernemers-vereniging Winkelcentrum Venserpolder. Enonlangs is gevierd dat de openbare ruimte vanhet winkelcentrum opnieuw is ingericht.

Winkels en bedrijven in Zuidoost

Het feest ter ere van de herinrichting vande openbare ruimte was de kroon op hetwerk van bewoners, winkeliers en orga-nisaties uit de buurt. Zij hebben samen-gewerkt met het stadsdeel om het pleinopnieuw in te richten. Daarom was hetvolop feest tijdens de markt met optre-dens, high tea en barbecue, georgani-seerd door buurtwerkkamer MultiBronen buurtcentra ’t Spinnewiel en Boenin-huis. De kinderen deden spelletjes, voet-balden en speelden op het luchtkussen.Een hoogtepunt was de onthulling vanhet elektriciteitshuisje.

SchrijverswijkHet voorheen doodgewone elektriciteits-huisje is omgetoverd tot een waar kunst-werk voor en door de buurt. De straat-namen in Venserpolder komen van be-kende schrijvers zoals Agatha Christie,Alexander Dumas en Charlotte Brontë.In het kunstwerk vormen kleine foto’svan de buurtbewoners samen een portretvan één van de schrijvers. Ook is er infor-matie over de schrijvers te vinden.

Samen herinrichtenWie winkelcentrum Venserpolder be-zoekt, ziet meteen dat niet alleen hetelektriciteitshuisje er anders uitziet. Hetpleintje is verdwenen, de parkeervakkenzijn anders ingericht en er is meer ruimtevoor bloemen en bomen. Ook is zoveelmogelijk gehoor gegeven aan de wensen

van allerlei partijen in de buurt. Zo is bijde breedte van de stoep rekening gehou-den met voldoende ruimte voor een bra-derie. Ook is het parkeerbeleid aangepasten is er een blauwe zone ingevoerd.

Volop ontwikkelingNaast de nieuwe inrichting zijn er meerontwikkelingen. Zo is duidelijk dat ergeen keten komt in de lege ruimte waarde supermarkt zich bevond, maar dat dieruimte wordt opgedeeld voor kleinereondernemers. Zodat levensbehoeften

zoals brood, kaas, melk en eieren binnen-kort weer in de buurt verkrijgbaar zijn.Ook blazen winkeliers de ondernemers-vereniging nieuw leven in. Samen bepa-len ze waar behoefte aan is in hetwinkelcentrum.

EnergieDe stadsdeelorganisatie juicht de initia-tieven toe, aldus de gebiedsmakelaar vanVenserpolder, Guno Nimmermeer:“Venserpolder is een buurt met uitdagin-gen als het gaat om leefbaarheid en vei-

ligheid, maar er is ook veel betrokken-heid van de buurt. Wij worden enthou-siast van de ideeën, energie ensamenwerking met en van bewoners enondernemers.”

Het doodgewone elektriciteitshuisje is een waar kunstwerk geworden | Foto Paco Núñez

ArenAPoort/Amstel III: prima vestigingsgebied voor bedrijven

In ArenAPoort en Amstel III wordt voor-namelijk gewerkt. Het gebied strekt zichuit van het Anton de Komplein via deAmsterdamse Poort naar de ArenAbou-levard (ArenAPoort) en van de ArenA tothet AMC (Amstel III). Je vindt er meerdan 1.200 bedrijven in allerlei branches:van sport tot uitgaan en van auto’s totgezondheidszorg. De leegstand van kan-toren loopt terug, maar nog steeds wordtbijna een kwart van de bedrijfsruimteniet gebruikt. Overigens komen er eind2015 studenten wonen in Amstel III. Destudentenwoningen van Blue Gray pas-sen in het plan van de gemeente om vande buurt een multifunctionele stadswijkte maken.

Aantrekkelijk gebiedEen eerste pluspunt van het gebied is deuitstekende bereikbaarheid: binnen eenkwartier ben je op Schiphol of in het cen-

Meer informatie over de buurt is tevinden op: www.amsterdam.nl/ venserpolder. Of bel/mail de gebiedsmakelaar Venserpolder GunoNimmermeer via 06 2954 5528 [email protected].

Meer bedrijven en werkgelegenheid in ArenAPoort/Amstel III

trum van de stad. Daarnaast is er eengroot aanbod aan kantoor- en bedrijfs-ruimte en evenementen met veel bezoe-kers van de ArenA, de Heineken MusicHall en de Ziggo Dome. Ook de innova-tieve gevestigde bedrijven en de nabij-heid van een uitgestrekt woongebiedmaken ArenAPoort en Amstel III aan-trekkelijk.

WerkgelegenheidZuidoost is bezig met het verbeteren vande werkgelegenheid in het gebied. Eennieuw initiatief is ‘VAZO aan het werk’.Speciaal voor werkzoekenden in Zuid-oost verzamelt bedrijvenverenigingVAZO vacatures van werkgevers in Are-nAPoort en Amstel III. Als je werktzoekt, kun je je eenvoudig aanmelden viawww.vazoaanhetwerk.nl/voor-werk-zoekenden. Je krijgt dan bericht zodra jefavoriete werkgever een passende baan in

de aanbieding heeft. Vaak al voordat devacature online staat.

Meer informatieMeer feiten en cijfers vindt u op debuurtpagina’s www.amsterdam.nl/are-napoort en www.amsterdam.nl/amstel3.

Daar treft u ook informatie over plannenvoor de buurt, evenementen, projectenen nieuwsberichten. Ook is er een over-zicht van contactpersonen te vinden, dieu kunt benaderen met vragen of opmer-kingen over ontwikkelingen in ArenA-Poort en Amstel III.

Internationaal Zuidoost is belangrijk voor de Amsterdamse economie. Vooral inArenAPoort en Amstel III zijn veel bedrijven met een internationale uitstraling. Hetgaat goed met het gebied, maar het kan nog beter. Zo is de leegstand van kanto-ren er nog steeds hoog. Een manier waarop het stadsdeel dit aanpakt, is zoveelmogelijk bedrijven in binnen- en buitenland voor het gebied te enthousiasmeren.Als er meer bedrijven komen, is dat ook gunstig voor de werkgelegenheid.

Page 6: Zuidoost - 12 november 2015

6 Amsterdam | 12 november 2015

Gladheidsbestrijding

Als de bladeren vallen en het koud wordt

Een medewerker van de Reiniging blaast bladeren van de straat

Medewerkers van de Reiniging ruimendagelijks de bladeren op van straten, grasen plaatsen waar de bladeren plantenkunnen verstikken. In plantsoenen enperken worden de bladeren niet altijdweggehaald. Bladeren zijn ook een na-tuurlijke bescherming tegen de vorst endus bevriezing van de grond. Dat geeftvogels en andere dieren de kans omvoedsel te zoeken. Bovendien wordt delaag bladeren met hulp van regen,sneeuw, vorst en insecten humus: voe-ding voor planten en bomen.

Als het glad wordtDe medewerkers van de afdeling Uitvoe-ring zijn er klaar voor. Tot 1 mei 2016draaien zij bij gladheid winterdiensten.Zodra het bij vriesweer glad wordt,strooien medewerkers van de gemeentede grote autowegen en de belangrijkstekleinere straten en sommige fietspaden.Daarnaast zorgen zij ervoor dat bijsneeuw en gladheid winkelcentra, woon-complexen voor ouderen en minder vali-

Opruimen De herfst is in het land en de win-ter staat aan de grenzen. Bladeren zijn bij bos-jes gevallen en het wordt weer glad door'bevriezing van natte weggedeelten'.

den en de bushaltes en metrostations be-gaanbaar blijven. Als het vriest, kunnen opgehoopte bla-deren een glijbaan worden. Daaromdraaien de mensen van de Reiniging tothalf december extra diensten om de ge-vallen bladeren op te ruimen die op voet-paden, straat en fietspaden liggen.

Je eigen straatje schoonvegenOp stoepen, voetpaden en binnenwegenin de wijken wordt niet gestrooid. Vroe-ger was het verplicht om sneeuw te rui-men voor je huis, nu niet meer. Tochroept de gemeente de bewoners op omde stoep voor hun eigen woning of be-drijf sneeuw- en bladvrij te houden.

Daarmee helpen zij zichzelf en anderen,vooral diegenen die slecht ter been zijn.In de winter kan iedereen tussen 10.00en 12.00 uur gratis strooizout ophalen bijde stadswerf Zuidoost aan de Schepen-bergweg 39. Vergeet niet een emmer enlegitimatiebewijs mee te nemen.

Zodra het door vriezen glad wordt, staat actueleinformatie over gladheidsbestrijding op www.amsterdam.nl/gladheid.

Beleid in Amsterdam

5vragen over de nieuwe MarktverordeningMeer innovatie, maatwerk en meer ruimte voor ondernemerschap op de Amsterdamse markten. Die wens wordt al langere tijd geuit door deAmsterdamse marktkooplieden. Het is ook wat de gemeente beoogt met de nieuwe Marktverordening. Niet voor niets is het motto van de gemeente ’Ruimte voor ondernemers!’. De nieuwe Marktverordeningwordt naar verwachting per 1 maart 2016 van kracht.

1. Wat is een marktverordening?In een marktverordening staat wat welen niet mag op een markt. Bijvoorbeeldaan welke voorwaarden de marktonder-nemer moet voldoen om een vergunningte krijgen, hoe en door wie hij zich maglaten vervangen, hoe vaak hij aanwezigmoet zijn en hoe een markt wordt inge-steld. Per afzonderlijke markt wordt ver-volgens bepaald hoeveel marktplaatsen

er zijn en welke openingstijden wordengehanteerd.

2. Waarom moest er een nieuwe verordening komen?Amsterdam staat bekend als dé markt-stad van Nederland, maar de huidige re-gels zijn volgens de marktondernemerste beperkend en werken belemmerendvoor het ondernemerschap. Zo was hetmaar beperkt mogelijk om markten tevernieuwen. De nieuwe verordeningmaakt dit wel mogelijk. Daarmee hou-den we de markten gezond en levendig.

3. Wat zijn de grootste veranderingen? De gemeente wil meer ruimte biedenvoor innovatie, maatwerk en onderne-

merschap op de markten. Dit wordt in-gevuld door het mogelijk maken van bijvoorbeeld een verzelfstandigdemarkt, en door het aanwijzen van expe-rimentele zones. Hier kan worden geëx-perimenteerd met nieuwe producten enformules en geldt niet hoe lang een on-dernemer staat ingeschreven.

4. Gaat er ook nog iets veranderen in dekosten?De tarieven worden per 1 maart 2016aangepast. Er zijn nu grote verschillen inde markttarieven per markt en stadsdeel.Dat is met name lastig voor koopliedendie op wisselende dagen op verschil-lende markten staan. Door de tarievenop vergelijkbare markten gelijk te trek-ken wordt het een stuk overzichtelijkeren eenvoudiger. De nieuwe tariefrege-ling geldt voor alle, door de gemeentebeheerde, markten. Sommige wordeniets goedkoper, anderen worden ietsduurder. De gemeente maakt geen winstop de markten.

5. Wat verandert er voor de Amsterdammers? In Amsterdam zijn veel markten. Er zijndagelijkse en wekelijkse markten, mark-ten met een breed aanbod, maar ook bij-voorbeeld specifieke kunst-, biologischeof bloemenmarkten. Dat blijft allemaal.Wat de Amsterdammer vooral zal mer-ken is dat er meer themamarkten komen.Het onderscheid tussen de verschillendemarken, het unieke karakter van elkemarkt, wordt beter zichtbaar. U kunt dannog makkelijker kiezen naar welke marktu gaat, en daar het ultieme marktgevoelbeleven.

Meer informatieWilt u meer weten over de marktverordeningen de markten in Amsterdam, kijk dan op: www.amsterdam.nl/markt

Page 7: Zuidoost - 12 november 2015

7 Amsterdam | 12 november 2015

Kinderrubriek

Koud “Het regende en het waaide. Ik had een dikke jas aan, maar ik had het nogsteeds koud. In de Amsterdamse Poort kwam ik een groepje mensen tegen. Ze lie-pen langs en ik keek ze verbaasd na. Ik had het koud, maar zij moesten het in hunT-shirtjes en dunne blousejes zeker koud hebben.”

Vigda Macharius verzamelt en sorteert kleding voor vluchtelingen | Foto Ellen Jansen

De 34-jarige Vigda Macharius pakt tweezware zakken van een trolley. Ze legt ze

De kinderrubriek wordt gemaakt doorkinderen uit Amsterdam Zuidoost. Zij volgen de Brede Schoolactiviteit‘Buurtkrant’, onder begeleiding van Ellen Jansen.

gesorteerd. “Die mensen die ik in deAmsterdamse Poort had zien lopen,waren Syrische vluchtelingen. In Syriëhadden ze waarschijnlijk een huis en eenbaan, maar door de oorlog moesten zevluchten. Ze kwamen in Nederland te-recht en hier hadden ze opeens nietsmeer. Ze hadden niet eens een winterjas.Ik vond dat heel moeilijk om aan te zienen besloot deze mensen te gaan helpen.”

VenzoVigda kwam terecht bij de vrijwilligers-organisatie Venzo. Vier middagen perweek houdt ze zich nu bezig met het sor-teren van spullen. “Mensen brengen onsde hele dag kleding, speelgoed en toilet-artikelen. Wij zoeken alles uit en zorgenervoor dat het bij de vluchtelingen te-recht komt. Het is hard werken, maar hetdoet me heel goed dat ik kan helpen. Datik mijn steentje bijdraag om het levenvan de vluchtelingen een beetje dragelij-ker te maken.”

Steeds meerOm meer te weten te komen over hetAmsterdamse vrijwilligerswerk, gaan weook op bezoek bij Barbara Aron. Zij is be-middelaar bij Venzo en vertelt ons datVenzo ruim duizend vrijwilligers in haarbestand heeft. “Tussen de elf-en twaalf-honderd,” zegt ze, “en we hebben ooknog eens ruim tweehonderd vrijwilligersdie zich inzetten voor de vluchtelingen.Elke dag komen er vrijwilligers bij.”

Altijd iets te doenOp de vraag of wij ons ook in kunnenschrijven, schudt Barbara haar hoofd. “Jemoet minimaal zestien jaar zijn om je tekunnen registreren als vrijwilliger.Maar,” zegt ze, “als je iets wilt doen voorvluchtelingen, voor bejaarden, voor zie-ken of voor andere groepen mensen dankun je natuurlijk wel geld inzamelendoor bijvoorbeeld een statiegeld actie ofeen sponsorloop te organiseren. Er valtaltijd wel iets te bedenken voor het goededoel.”

VrijwilligerHoewel ze zich officieel nog niet mogenlaten registreren als vrijwilliger, verzet-ten de jonge journalisten al heel watwerk. Zo schrijven ze in hun vrije tijd al-lemaal voor De Buurtkrant in hun wijk.Bovendien helpt Michelle ook nog opeen manege en is Emmilia vrijwilliger opeen schapenboerderij. Desiree laat buur-honden uit en Elisha heeft al eens geldingezameld voor arme mensen. Waaromze dat allemaal doen? Michelle: “Gewoonomdat het super leuk is en omdat hetgoed voelt om te helpen.”

‘Het doet me goed dat ik kan helpen’

neer bij een enorme berg tassen met kle-ding die nog moet worden uitgezocht en

Gemeenteraad

Hoe zorgen we voor een veelzijdig winkelaanbod?Guus Bakker (D66) We moeten zorgen dat er voldoendewinkelpanden zijn, dat die pandengoed bereikbaar zijn en dat er verschil-len zijn in maatvoering. Een super-markt heeft meer ruimte nodig daneen schoenenzaak. Veel anders kan eengemeente ook niet. Brancheren op de-tailniveau laten we in Nederland overaan de markt. En dat is verstandig. Hetleidt anders alleen maar tot willekeuren ergerniswekkende bedilzucht.Mogen er maar 100 ijswinkels zijn?Waarom geen 200? Hoeveel kleding-zaken mag een stad hebben? 1.500?Waarom geen 1.800? En kijk naar degeschiedenis: de Leidsestraat zat ooitvol reisbureaus. Vanzelf vertrokken.Telecomzaken zaten ooit op hetRokin, zijn nu vanzelf naar de Cein-tuurbaan verhuisd. En al die cappucci-nozaken van tegenwoordig: heeftniemand van te voren bedacht. Datgaat ook vanzelf weer anders worden -is mijn voorspelling. Maar voor nu zijnwe er toch even reuze blij mee?

Amsterdam is populair Niet alleen toeristen komen graag naar de stad, ook ondernemers willen zich er graag vestigen. Zoals dat gaat metpopulariteit, heeft het voor winkeliers in bepaalde delen van de stad tot gevolg dat de huurprijzen van winkelpanden stijgen. Dit kan gevolgenhebben voor het soort winkels dat in de stad kan blijven. Twee raadsleden geven antwoord op de vraag:

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de stad. Een keer in de vier jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Amsterdammers kunnen dan bepalen wienamens hen in de gemeenteraad is vertegenwoordigd. De gemeenteraad stelt de hoofdlijnen van het beleid van de gemeente vast en controleert de uitvoeringdaarvan door het college van burgemeester en wethouders. Zie www.amsterdam.nl/gemeenteraad voor informatie over de raad, raadscommissies, vergaderdataen -agenda’s, besluiten en meer. Ook vindt u hier live-uitzendingen van de vergaderingen.

Ilhame Saadi (PvdA)Als je in sommige delen van de binnen-stad komt, struikel je over de ijssalons,wafeltenten en kaaswinkels. Het gehelewinkelaanbod lijkt te zijn afgestemd opde toerist. Voor de MKB-er rendeert hetniet langer een buurtwinkel in dit deelvan de stad te hebben. De schoenmakerof slagerij bijvoorbeeld kan de exorbitanthoge huur simpelweg niet ophoesten.De gewone ijs-en koffiezaak heeft hetook te verduren dankzij nieuwkomersdie als paddenstoelen uit de grond schie-ten. Bepaalde ondernemers voelen na-melijk de drang zich uitsluitend op detoerist te richten, om in bepaalde delenvan de stad winst te maken. Veel Amsterdammers klagen terechtover deze doorgeslagen monocultuur.Van overheidswege dient daarom teworden gestuurd op een gedifferentieerdwinkelaanbod. Een vergunningplicht inbepaalde gevallen en gebieden van destad lijkt toch noodzakelijk. Bovendienis adequaat handhaven een absolutemust. Op deze manier wordt het winkel-aanbod geleidelijk enigszins veelzijdig.

Page 8: Zuidoost - 12 november 2015

8 Amsterdam | 12 november 2015

Winkeliers op de kaart

Wordt u al geholpen?Er is geen product te bedenken of ergens in Amsterdam is er wel een winkel voor. De middenstand in de stad is zeer divers: van luxe speciaalzaken, gezellige buurtsupers tot de bakker, slager of groenteboer om de hoek. Op deze pagina’svindt u een dwarsdoorsnede van het winkelaanbod in de stad. Bijzondere winkels die het bezoeken waard zijn.

Ernst Wilmering, manager van P.G.C. Hajenius, Rokin 96, sinds 1826 de grand seigneur van de sigarenwinkels: “Wij bieden met onze rookkamers en Art decozaak een oase van rust in het hectische centrum.”

Gertruud’s Koffie, 1e van Swindenstraat 547: “De culturele diversiteit in deze buurt moet blijven, maar meer nieuwe ondernemers zijn welkom! De gemeente moet daar ook een rol in nemen.”

Yvette Nieuwboer, eigenaar van Betty Blue, Cake, Coffee & Sweet Stuff, Snoekjessteeg 1-3: “We hebben veel geleerd van de buurt. We passen ons aan, en geven de buurt met ons vernieuwend concept ook veel terug.“

Carel, Boekhandel van Pampueen creatieve uitdaging én eenkritische publiek in Amsterdammet steeds een gevarieerd aan

Het Brillenhuis Lex de Jong: “Mijn klantenbestand verandert. Bestaande klanten blijven, de import groeit. Veel jonge gezinnen met kinderen rond het Purmerplein. Gunstig.”

Deco Home Brandeis, Burgemeester de Vlugtlaan 17-19. Deze winkel in verf, behang, zonwering, gordijnen en tapijt is al veertig jaar een begrip in Slotermeer.

Peter Oldenboom, al 35 jaar werkzaam bij Jacob Hooy, sinds 1743 dé specialist in kruiden en specerijen, Klo-veniersburgwal 12: “Iedereen weet onze zaak, de mooi-ste van Amsterdam, te vinden; wij gaan gewoon lekker door, ondanks alle ijszaken om ons heen!”

Ruud de Groot, Stomerij Super“Er zijn veel nieuwe bewoners goed. Mijn zoon, de 3e genera

Mohammed Douiri van Den Hertog groenten en fruit: “In 2005 kon ik de zaak op het Zonneplein overnemen. Er komen steeds meer jonge mensen, nu nog meer winkels op het plein.”

Jan Stroek van deaan deze buurt is En allemaal zijn ze

Paul van de Linden van ’t Zonnewiel: “De huidige lifesty-le is fietsen. Het Zonneplein kwam precies op het juiste moment. Geschikte locatie, betaalbare plek.”

Mustafa Bouhcine van Noten e“We zijn net tien dagen open. Jen versgebrande noten eten. D

Karin van Dijk van Schoenmakerij De Molenwijk: “Het nieuwe winkelcentrum is winst voor iedere ondernemer. De grote supermarkt zit achterin, waardoor iedereenook altijd bij ons langskomt.”

Mehmet Serif Yeter van Şerifoğlu Café & Patisserie aan de Slotermeerlaan 115: “Bij ons kun je nu met je familie komen ontbijten en koffiedrinken. Onze klanten hebben erom gevraagd.”

Ian Krom, zevende generatie eigenaar van Andries de Jong scheepsbenodigdheden en vlaggen, Muntplein 8: “Onze ouderwetse winkel op deze markante plek voegt al 228 jaar iets toe aan de stad.”

Onno van Koffiebrander Stooker, Kastanjeplein 2: “De uiteenlopende concepten voor jonge Amsterdammers zoals Bukowski en oer-Amsterdammers zoals de wasserette op het Kastanjeplein, die verscheidenheid is een rijkdom!”

Centrum Centrum Nieuw-West Nieuw-West

Nieuw-WestNieuw-West

Oost Oost

Oost

Oost

CentrumCentrum

Noord

Noord

Noord

Noord

Page 9: Zuidoost - 12 november 2015

9 Amsterdam | 12 november 2015

Verder vindt u in de Bosatlas alles over de stad en haar bewoners, bestuur en onderwijs, pontjes en trams, oudeen nieuwe geloven, het Leidseplein en de tuindorpen, het Concertgebouw en de dancescene. Het is een veelzij-dig overzicht van de stad van vandaag, aangevuld met historische doorkijkjes. De Bosatlas van Amsterdam ligt inde boekhandels.

Meer informatie: www.bosatlas.nl.

Eind oktober verscheen de Bosatlas van Amsterdam: eenportret van de stad in de vorm van honderden kaarten,grafieken en foto’s. In de Bosatlas staat dat het aantal win-kels in Amsterdam tussen 2004 en 2014 is gedaald van6.080 naar 5.668. De winkels zijn wel groter geworden. InNieuw-West sloten de meeste winkels hun deuren. On-danks die daling staan er in Amsterdam minder winkelsleeg dan in de rest van Nederland. Het landelijke gemid-delde is 9 procent, in Amsterdam is dat ‘slechts’ 4,5 pro-

Bakker Frank Engelman van Frankie’s Corner in de Jan Pieter Heijestraat: “Het is een geweldige buurt. We zitten hier nu 17 jaar naar tevredenheid. We verkopen versgebakken spelt- en desembrood.”

Styliste Dina el Basri van Kledingboetiek Rogge, Ferdinand Bolstraat 109: “Wij hou-den van tijdloze kleding en fijne stoffen, wat we verwerken in ons eigen kledingmerk. Klanten hechten waarde aan kwaliteit in een sfeervolle winkel.”

Cees Versteden van bloemenzaak Bella Flora in de Jan Pieter Heijestraat: “Ik zit hier al 25 jaar. Het gaat goed en we hebben een mooie vaste klantenkring.”

us, KNSM-laan 303: “Het is n waar genoegen om het m-Oost tevreden te stellen nbod.”

Reguillo van Surinaamse Kotomisie: “Als jongen ver-kocht ik in Paramaribo ijsjes van mijn moeder. 34 jaar later maak en verkoop ik gezonde ijsjes en drankjes aan particulieren en bedrijven in Zuidoost.”

rNette, Molukkenstraat 41: in de buurt, de zaken gaan tie, leert nu ook het vak.”

Marktkoopman Andries Johannes op het Bos en Lommerplein: “Mijn handel is kleding en schoenen. Kwaliteit, want ik houd niet van rotzooi.”

Elisabeth Werter van Pita Pasta: “Een gezonde en natuurlijke mediterrane keuken. Ik koop alles direct in bij lokale ondernemers in Griekenland. In het internationale Zuidoost voel ik me als een vis in het water.”

e viskar op het Sierplein “Het bijzondere de grote diversiteit aan nationaliteiten. e dol op vis.”

Dennis Fotov van De Amsterdamse Boekhandel, Buitenveldertselaan 170: “Naast onze boekverkoop vervult de winkel ook een buurtfunctie voor scholen en gemeenschappen. Er zijn ook veel activiteiten, zoals voorlezen en leesclubs.”

Miriam Meesters van slagerij Meesters: “In 1986 begonnen mijn ouders een slagerij in de Amsterdamse Poort. Na dertig jaar zitten we er nog. Onze lunchroom heeft een sociale functie: daar delen klanten verhalen met ons en anderen.”

Judith en Michiel van de koosjere minisupermarkt en delicatessenzaak Mouwes, Kastelenstraat 261: “Wij zijn ook een kleinschalige ontmoetingsplek voor een mondiale gemeenschap. Klanten willen elkaar hun verhalen vertellen. Ze hechten veel waarde aan per-soonlijke aandacht.”

n Meditterane delicatessen, Tussen Meere kunt bij ons zelf olijfolie en honing tappen

Dat vind je nergens anders in deze buurt. “

Suzie Ampofo van Suzie Textiles: “De Shopperhal is voor mij een bijzondere plek in Zuidoost. Ik heb hier al zestien jaar mijn winkel, waar ik veertig verschillende Afrikaanse stoffen en originele kledingstukken verkoop.”

Naira Robertson van The Beer Tree in de Jan Pieter Heijestraat: “We zitten hier en in de Pijp. We verkopen 200 soorten bier uit 25 landen.”

Xavier Giesen van Restaurant Bolenius, George Gerschwinlaan 30: “Lunches en diners passen bij het ritme van de Zuidas. We hebben gekozen voor duurzame bedrijfs-voering en werken met lokale en regionale producenten.”

West West Zuid

Zuid

Zuid

Zuid

West

West

Zuidoost Zuidoost

ZuidoostZuidoost

Foto Les AduFoto Les Adu

Foto Les Adu Foto Les Adu

cent. Veel minder dan bijvoorbeeld Rotterdam en DenHaag, die 10 procent leegstand hebben.

Trouw aan de stadBijna alle Amsterdammers (98 procent) doen de dagelijkseboodschappen in de stad zelf, en veelal in hun eigen buurtof op de markt. Zeven op de tien Amsterdammers gaat weleens naar de markt. Dit zijn vooral inwoners van het cen-trum, 50-plussers en mensen met een lager inkomen.

Page 10: Zuidoost - 12 november 2015

10 Amsterdam | 12 november 2015

Gebied onder de loep

Gaasperdam/Driemond uitgelicht

Feiten & cijfers Amsterdam is verdeeld in 22 gebieden. Hiervan liggen

er vier in Zuidoost: Bijlmer Oost, Gaasperdam Driemond, Bijlmer Cen-

trum en Amstel III / ArenAPoort. In de komende nummers van deze

krant staat telkens één gebied centraal. In het oktobernummer was

dat Bijlmer Oost, deze keer is het de beurt aan Gaasperdam Driemond.

Gaasperdam/Driemond is in kaart ge-bracht. Wat zijn de sterke en zwakkepunten, hoeveel inwoners heeft het ge-bied en hoe hoog is de werkloosheid?Vervolgens heeft het stadsdeel bewoners,ondernemers en organisaties gevraagd:wat is hier nodig? Deze informatie wordtmeegenomen in het ‘gebiedsplan’, waar-mee het stadsdeel budget aanvraagt bij degemeenteraad. Hieronder enkele feitenen cijfers, de contactgegevens van de gebiedsmakelaars en vier portretten vanactieve bewoners in Gaasperdam/Driemond.

■ Gaasperdam/Driemond bestaat uit debuurten Holendrecht, Reigersbos,Gein en Nellestein en het dorp Drie-mond.

■ In dit gebied staan veel verschillendesoorten huizen: van hoogbouw en por-tiekwoningen tot eengezinswoningen.Van die woningen is 70% het eigen-dom van corporaties.

■ De huizen liggen in rustige woonbuur-ten te midden van veel groen. In het

gebied ligt ook het prachtige Gaasper-plaspark.

■ Gaasperdam/Driemond heeft 34.337inwoners met ruim 50% van niet-wes-terse afkomst

■ Er wonen bovengemiddeld veel(18,5%) werkelozen, met name in Ho-lendrecht/Reigersbos; ook het aantalminimahuishoudens ligt boven het ge-middelde.

■ Er zijn drie winkelcentra: in Holend-recht, Gein en Reigersbos. Reigersboswordt gezien als het centrum van hethele gebied met relatief veel scholen,sportaccomodaties en zorgvoorzie-ningen.

■ Driemond kent voor- en nadelen doorhaar geïsoleerde ligging: het dorp heefteen landelijke uitstraling, heeft éénwinkel, geen zorgvoorzieningen enmist openbaar vervoer in de avond enhet weekend.

Meer weten, meedoen of samenwerken? De gebiedsmakelaars zijn in dienst vande gemeente Amsterdam, werken deels

ArenAPoort

Amstel III

H-buurt K-buurt

Gaasperpark

Gaasperplas

G-buurt

E-buurt

Venserpolder

NelsonMandelaPark

Holendrecht

Reigersbos

Bijlmerweide

Gein

Gaasperzoom

Nellestein

Driemond

D-buurt

F-buurt

Vogeltjeswei

Christine Holierhoek“Ik woon in Driemond en ben als vrij-williger betrokken bij veel activiteitenin de wijk. Met wat organisatietalent,veel plezier en een pragmatische instel-ling ondersteun ik verschillende vereni-gingen. Zo zet ik mij onder andere invoor speeltuinvereniging Disneyland enorganiseerden wij laatst een burendagin Driemond. Burendag is een landelijkinitiatief waarbij mensen uit de buurtelkaar beter leren kennen. Zo speeldenwij met zo’n vijftig bewoners bingo.Dingen voor de omgeving laagdrempe-lig en vanzelfsprekend maken, brengtmensen bij elkaar. Het blijft iedere keerweer bijzonder en leuk om met gelijk-gestemden een klus te klaren.”[email protected]

Sahaira Romer“Drie jaar geleden begon ik als vrijwilli-ger in buurtcentrum Gein. Het viel mijop dat er nogal wat vooroordelenwaren. Ouderen hadden zo hun eigenmening over ‘hangjongeren’, en jonge-ren vonden dat ouderen soms zeurden.Zo ontstond het idee van ‘kookavon-den voor de buurt’. Want als jongerenwekelijks zouden koken voor de buurt-bewoners, dan kwamen jonge en oudebuurtbewoners op een positieve ma-nier met elkaar in contact, én deden dejongeren werkervaring op! Batata Du-schi Kitchen was het resultaat: de Cari-bische keuken gewoon in Gein. Hetloopt supergoed, dus reserveren isaanbevolen!”[email protected]

Kijk ook op www.amsterdam.nl/buurten

in het stadsdeelkantoor aan het Anton deKomplein maar zijn de meeste tijd in dewijk te vinden. Ze zijn de ogen en orenvan de buurt.

Reigersbos en NellesteinSouad Habyby020 252 5471 / 06 [email protected]/reigersboswwww.amsterdam.nl/nellestein

HolendrechtMildred Alexander020 252 5381 / 06 [email protected]/holendrecht

Gein en DriemondEva Pas, 020 252 5376 / 06 2090 [email protected]/gein www.amsterdam.nl/driemond

Darel“Momenteel werk ik niet, daarom hebik dus tijd om me in te zetten voor jon-geren in Holendrecht. Dat is namelijkmijn buurtje. Veel jongeren hier heb-ben geen werk. Ik probeer ze te sti-muleren om tóch positief te blijven.We hebben het stadsdeel gevraagdom hierbij te begeleiden en te helpen.Zo willen we bijvoorbeeld cursussenvolgen en niet meer bestempeld wor-den als jongeren uit een Vogelaarwijk!Het is belangrijk dat mensen anderstegen Holendrecht gaan aankijken.Samen willen wij de buurt weer veran-deren in een leuke en prettige buurtom in te wonen en leven.”06 3810 5115

Clary van der Veen“Bewonersvereniging Nellestein be-stond nog maar uit een persoon, dushet was hoog tijd om haar nieuw levenin te blazen! Vanaf december 2014 benik bestuurslid. Ik wilde mijn omgevingbeter leren kennen en iets betekenenvoor de buurt. Mensen interesseren mij.Niet voor niets dat ik cultureel antropo-loog ben. Het lijkt mij belangrijk datbuurtbewoners elkaar kennen en somswat voor elkaar doen als dat nodig is.Zo organiseerden wij een burendag meteen ‘vraag en aanbodmarkt’. Buren ble-ken voor elkaar te willen koken ofboden hulp in de huishouding aan.Mooie voorbeelden van nabuurschap!” [email protected]

1 2

3 4

1

4

2

3

Page 11: Zuidoost - 12 november 2015

11 Amsterdam | 12 november 2015

Onderhoud Jaarlijks overlijden mensen door koolmonoxidevergiftiging of hou-den er ernstige gezondheidsklachten aan over. De oorzaak is meestal een slechtonderhouden geiser, cv-ketel of gaskachel én te weinig ventilatie. Voorkomkoolmonoxidevergiftiging door op tijd de juiste maatregelen te nemen.

Stadsloketten Amsterdam heeft de dienstverlening aan haar bewo-

ners en ondernemers met succes gestroomlijnd. Als u nu aan het

loket komt, wordt u sneller geholpen. Alle nieuwe Stadsloketten zijn

nu in gebruik, als laatste is het zevende Stadsloket in West geopend.

Soepele regeling Wilt u uw huis energiezuiniger maken en in-vesteren in energiezuinige oplossingen? Amsterdam biedt eige-naren van woningen, kleine verhuurders en VvE’s in Amsterdameen lening aan tegen een aantrekkelijke rente van 1,05 procent.

Dienstverlening

Veiligheid

Energielening

Nog maar vijf minuutjes wachten

“Moest je vroeger al snel één tot ander-half uur wachten voordat je aan de beurtwas, nu is die wachttijd in de meeste ge-vallen vijf minuten”, vertelt ManuelaOntijt, teamleider van het Stadsloket inNoord. Dit Stadsloket opende begin ok-tober haar deuren.

Fikse veranderingen Vóór de balies van de Stadsloketten loopthet dus steeds gesmeerder, met kortewachttijden en ook een hoog cijfer vande klanten voor de tevredenheid, een 8,2.Achter de schermen ging dat gepaard metfikse veranderingen. Alles ging op deschop, met als motto ‘de burger centraal’.Wat is er gebeurd?

Blij van korte wachttijdPeter Kooij, projectleider bij Dienstverle-

ning, vertelt: “We hebben onderzochtwaar klanten blij van worden. Wat blijkt?Zij worden vooral blij van een kortewachttijd. Op twee staat de kwaliteit vande medewerker en op drie de afhandelingin tijd van het product. Daar zijn we meeaan de slag gegaan. Met als resultaat eengeheel nieuwe opzet van het Stadsloket,waar veel producten en diensten zijn ge-bundeld, een gloednieuw computer- systeem en trainingen voor alle mede-werkers.”

Sturen en plannen “We leveren nu tachtig procent van deproducten op inloop. Vroeger deden weveel meer op afspraak, maar dat is uitein-delijk voor de Amsterdammer veel min-der flexibel. Nu sturen en plannen wemeer op verwachte bezoekersstromen en

passen daar onze baliebezetting op aan,zodat we de wachttijd goed onder con-trole hebben."

Mensen bloeien op Manuela Ontijt heeft de veranderingenin haar team van dichtbij meegemaakt.“De medewerkers hebben haast eennieuwe baan, zoveel is er veranderd. Zemoeten nu veel meer vragen behande-len, van vergunning tot verhuizing enpaspoort. Natuurlijk moesten ze in hetbegin enorm wennen. Maar de meestenzijn na een paar weken heel positief. Ikzie ze echt opbloeien. Het werk is geva-

rieerder en veelzijdiger, dus leuker. Ende werkdruk is afgenomen. Op piektij-den hebben we nu veel meer lokettenopen.”

Tot 6 uur openMaar het gaat natuurlijk allemaal om deAmsterdammer. Ontijt: “Het verwijzenvan het ‘kastje naar de muur’ is er nietmeer bij. We verlenen nu veel dienstenbij elkaar, en er komen nog steeds dien-sten bij. Ook zijn we langer open, elkewerkdag van 8.00 tot 18.00 uur. Zo blij-ven we de dienstverlening steeds verbe-teren, daar zijn we nooit mee klaar.”

Voorkom vergiftiging door koolmonoxide

Laat u niet verrassen door de stille killer!

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaar-lijk gas dat ontstaat bij onvolledige ver-branding van bijvoorbeeld aardgas, hout ofbenzine. Het is vooral zo gevaarlijk omdatje het niet ruikt, ziet of proeft. Een grotehoeveelheid koolmonoxide in de luchtleidt al snel tot flauwvallen en zelfs tot dedood als er niet snel wordt ingegrepen.

Hoe voorkomt u koolmonoxidevergiftiging?■ Laat geisers, cv-ketels of gaskachels

jaarlijks controleren door een erkendinstallateur.

■ Plaats een koolmonoxidemelder in uwwoning. Controleer de batterijen regel-

matig en vervang de melder na een jaarof vijf.

■ Zorg voor voldoende ventilatie in huis:Laat ventilatieroosters open staan enschakel afzuiginstallaties in huis niet uit.

Wat moet u doen bij een koolmonoxidevergiftiging?■ Zet ramen en deuren wijd open. Er

moet zo snel mogelijk frisse lucht bin-nenkomen.

■ Schakel het betreffende toestel uit ensluit de gastoevoer af.

■ Waarschuw en help anderen die in dewoning aanwezig zijn.

■ Ga naar buiten en bel 112 voor hulp.Lagere kosten, meer comforten goed voor het milieu

Een energiezuinig huis levert een lagereenergierekening op, meer wooncomforten draagt bij aan een beter milieu. De ge-meente vindt het belangrijk dat Amster-dammers kunnen investeren inenergiebesparende maatregelen. De ener-gielening is bestemd voor investeringenin zonnepanelen, isolerende beglazing,HR ketels, isolatie van vloer, dak en gevelsof groene daken. De lening bestaat sinds 2012. Halverwege2015 zijn de voorwaarden om in aanmer-

king te komen voor deze lening versoe-peld. Zo is het minimaal te lenen bedragverlaagd van € 5.000,- naar € 2.500,- enkomen ook woningen die na 2002 ge-bouwd zijn in aanmerking voor een le-ning. Ook mogen gemengde verenigingenvan eigenaren (hierin zitten zowel eigena-ren als verhuurders) een lening aanvragen.

Meer informatie over de voorwaarden enhet aanvragen van de lening vindt u viawww.amsterdam.nl/energielening

U kunt de energielening bijvoorbeeld gebruiken om zonnepanelen te plaatsen

U wordt nu sneller geholpen

Page 12: Zuidoost - 12 november 2015

12 Amsterdam | 12 november 2015

Stadspas

BimRay Gospelfestival Amsterdam

Destiny's Child's Michelle Williams en Tye Tribbett, twee regelrechte sensaties uitAmerika, zijn te zien tijdens het BimRayGospel Festival Amsterdam. Daarnaastheeft dit festival het beste dat Nederland inhuis heeft op het gebied van gospel acts enkoren, singer songwriters en ‘spoken word’artiesten met o.a. Berget Lewis, Bo Saris enSharon Kips. BimRay, a Soulful Gospel Celebration.

Geldig: zo 13 december van 12.00 tot22.00 uurStadspasprijs: € 2,50 (normale prijs € 25) Kaartverkoop:■ aan de kassa van de Stadsschouwburg

Amsterdam, Leidseplein 26, geopendvan ma tot en met za van 12.00 tot18.00 uur

■ SouthEast Gebouw, Bijlmerdreef 1289,geopend ma tot en met vr van 14.00 tot 18.00 uur

Reserveren: [email protected]: Heineken Music Hall, Arena Boulevard 590Meer info: www.bimray.nl

Grootste Zwanenmeer ter Wereld

EYE

Amsterdam Light FestivalDonkere wintermaanden zijn in Amster-dam verleden tijd dankzij AmsterdamLight Festival. Tijdens dit jaarlijkse festi-val toveren hedendaagse, internationalelichtkunstenaars Amsterdam om tot eenware lichtstad. Met uw Stadspas kunt ueen gratis rondvaart langs alle kunstob-jecten maken. Let op! De gratis rondvaartis uitsluitend mogelijk als u vooraf boekt,tot uiterlijk 10 januari 2016! Zie onder-staande website voor een instructie.

Geldig: van 1 december 2015 t/m 17 januari 2016 Stadspasprijs: gratis (normale prijs vari-eert)Reserveren: via www.amsterdamlightfestival.comMeer info:www.amsterdamlightfestival.com

Gratis

€ 2,50

Van 23 t/m 30 december zal Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld tezien zijn in het RAI Theater Amsterdam. Topchoreograaf Derek Deanevan het English National Ballet studeerde zijn prachtige versie van hetZwanenmeer in met het Shanghai Ballet en laat in plaats van 16 zwa-nen, 48 zwanen schitteren. Deze uitvoering was onder meer te zien inThe Royal Albert Hall.

Geldig: op alle middag- en avond-voorstellingen in het RAI Theater van 23 t/m 30 december Stadspasprijs: € 5 alleen geldig voor plaatsen op de tweede rang(normale prijs € 59) Kaartverkoop en reserveren:■ via internet op www.stardusttheatre.nl/stadspas. Houd daarbij de

laatste negen cijfers van uw Stadspas gereed. Exclusief € 1,55 per boeking

■ aan de kassa van hat RAI theater. Exclusief boekingskosten van € 1,95 per kaartje. De kassa is ge-opend vanaf twee uur voor aanvang van de voorstelling

■ niet geldig i.c.m. andere aanbiedingen of op reeds gekochtekaartjes. Zolang de voorraad strekt

Adres: RAI Theater, EuropapleinMeer info: www.stardusttheatre.nl

€ 5

€1

loop binnenmet de stadspasaanbiedingen december

In de maand december kunt u voor € 1naar de film in EYE. In december ver-toont EYE een breed scala aan films,waaronder ook prachtige kinderfilms.Bovendien is er een altijd gratis toegan-kelijke tentoonstelling met filmappara-ten en installaties zoals de Green Screenen de Flipbook. Ook krijgt u gratis toegang tot de tentoonstelling over Michelangelo Antonioni. De Italiaanseregisseur, onder meer bekend van Blow-Up, zorgde voor een keerpunt inde filmgeschiedenis. In de tentoonstel-ling bent u omringd door zijn krachtigefilmbeelden.

Geldig van: 1 t/m 31 december Stadspasprijs: € 1 (normale prijs € 10),tentoonstelling gratisKaartverkoop: aan de kassa (online reserveren niet mogelijk)Adres: EYE, IJpromenade 1Meer info: www.eyefilm.nl of 020 589 1400

Page 13: Zuidoost - 12 november 2015

13 Amsterdam | 12 november 2015

Collectieve zorgverzekering

Korting Heeft u een laag inkomen en weinig spaargeld? Dan komt uwellicht in aanmerking voor de collectieve zorgverzekering van de ge-meente en verzekeraar Zilveren Kruis. U krijgt dan korting op de basis-verzekering, maar ook een aanvullende verzekering helemaal gratis: deAV Amsterdam 1. Dat scheelt u iedere maand €15,79. Het is ook mogelijkeen duurdere en uitgebreidere aanvullende verzekering te kiezen: de AVAmsterdam 2 of AV Amsterdam 3. Kiest u deze, dan geeft de gemeenteeen korting van €16,79 op de AV Amsterdam 2 of €17,64 op de AV Am-sterdam 3. Daarmee houden we uw zorg betaalbaar.

Houd uw zorg betaalbaar

Azime (36) woont met haar man en haartwee dochters van 12 en 15 jaar in Am-sterdam Nieuw-West. Sinds de slagerijvan haar man over de kop ging, heeft hetgezin een bijstandsuitkering. Haar jong-ste dochter is nierpatiënt en heeft veelmedische kosten. Vorig jaar maakte zegebruik van de collectieve zorgverzeke-ring via de gemeente. “Het is een grootvoordeel als je een chronisch ziek kindhebt en naar het ziekenhuis kan gaanwaar je je prettig voelt. En de kostenwaren ruim € 20,- per maand lager.”Nadat Azime het formulier op de web-site van de gemeente had ingevuld washet simpel. Ze kreeg bericht dat ze meemocht doen. Daarna kreeg ze het polis-blad van Zilveren Kruis thuisgestuurd.

Aanvragen Er is een inkomensgrens en een vermo-gensgrens voor deze verzekering. Dezevindt u op www.amsterdam.nl/pakjekans.Daar vindt u ook informatie over hoe ude verzekering aanvraagt. Uw aanvraagmoet vóór 22 december binnen zijn.Azime is al verzekerd via de gemeenteen hoeft niets extra’s te doen. Als zij nogaan de eisen voldoet, mag ze gebruikblijven maken van de korting en de gra-tis aanvullende verzekering.

Geen verrassingenMet deze verzekering houdt Azime ookde controle over haar maandelijkse kos-ten, omdat ze elke maand een deel vanhaar wettelijk eigen risico alvast voor-

uitbetaalt. “En alles wat ik niet opge-maakt heb, krijg ik terug. Zo voorkom ikdat ik verrast wordt door een hoge reke-ning, die ik niet kan betalen.” Het wet-telijk eigen risico is in 2016 € 385,- perjaar.

VerplichtIedereen is verplicht een zorgver-zekering te hebben. Dat is de basisver-zekering, met het wettelijk eigen risico.Er zijn dus kosten, die iedereen in Nederland zelf betaalt. Een bezoek aan

bijvoorbeeld de huisarts is wel altijd gratis.

Meer informatieVanaf 20 november 2015 kan je kijkenwat het verzekeringspakket dit jaar kost.En welke zorg vergoed wordt. Ook ditjaar is de AV Amsterdam 1 weer hele-maal gratis en is er korting op de basis-verzekering. Kijk opwww.amsterdam.nl/pakjekans. U kunt na 20 november ook telefonischcontact opnemen via 020 252 6000.

Uw aanvraag moet voor 22 december binnen zijn

loop binnen met de stadspas

Wereldkerstcircus

Stadspas

€ 2,50 Juliana

Juliana is een ode aan een menselijke enzelfverzekerde koningin die betrokken isbij de wereldpolitiek. Tegelijkertijd wor-stelt ze met haar afhankelijkheid van haarmoeder en echtgenoot, Prins Bernhard.In een tijdperk waar mannen het voor hetzeggen hebben en vrouwenemancipatienet opkomt, ontwikkelt Juliana zich vaneen afhankelijke vrouw tot een zelfstan-dige vorstin. Met Thom Hoffman, JobCohen, Raymi Sambo e.v.a.

Geldig: za 19 december 20.00 uur enzo 20 december 14.30 uurStadspasprijs: € 2,50 (normale prijs € 25) Kaartverkoop: aan de kassa ofwww.stadsschouwburgamsterdam.nlReserveren: 020 624 2311Adres: Stadsschouwburg Amsterdam,Leidseplein 26,Meer info: www.juliusleeft.nl

Nergens is circus mooier dan in Carré!Het 31e Wereldkerstcircus dat van 17 december t/m 3 januari in Carré te zienis, is ook nog zonder overdrijving ‘hetmeest bekroonde kerstcircus ooit’. Naastvier acts die de Gouden Clown wonnenwerden zo goed als alle nummers be-kroond op de grote Circusfestivals in o.a.Parijs, Peking en Moskou.

Geldig: vr 18 december 16.00 uur, za19 december en zo 20 december 20.00uur, ma 21 t/m do 24 december om12.00 uur, do 31 december om 12.00en 16.00 uur en vr 1 januari om 16.00en 20.00 uur

€ 5

Wilt u weten waar u nog meer korting krijgt met uw Stadspas, kijk dan in de

Stadspas Kortingsgids 2015/2016.

Stadspas, Antwoordnummer 47197, 1070 WB Amsterdam

Telefoon: 020 252 6000 (8.30-17.00 uur).

Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden.

Wijzigingen voorbehouden.

Stadspasprijs: € 5 alleen geldig voorplaatsen op de tweede rang (normaleprijs € 50) Kaartverkoop: ■ of aan de kassa van Carré, dagelijks

geopend van 16.00-18.00 uur envanaf 1,5 uur voorafgaand aan eenvoorstelling

■ niet geldig i.c.m. andere aanbiedin-gen of op reeds gekochte kaartjes.Zolang de voorraad strekt

Adres: Koninklijk Theater Carré, Amstel 115-125Meer info: www.carre.nl of www.stardusttheatre.nl

Page 14: Zuidoost - 12 november 2015

14 Amsterdam | 12 november 2015

Geldzaken De Colombiaanse Stella Espitia kwam twaalf jaar geleden voor de liefde

naar Nederland. Ze leerde de Nederlandse taal, maar kwam er ook achter dat er situa-

ties zijn waarin dit niet genoeg is. Daarom volgde zij de gratis cursus Taal en persoonlijke

financiële administratie. “Ik heb niet alleen mijn Nederlands verbeterd, maar ook heel

veel dingen geleerd waarmee ik mijn geldzaken beter kan regelen.”

Eigen Werk Siemon Vroom (52) verkoopt via zijn eigen webshop weerhan-dig.nl mooi ontworpen hulpmiddelen voor mensen die hun handen mindergoed kunnen gebruiken. Bij het opzetten van zijn onderneming kreeg hijhulp van de gemeente. “Ik leerde bij ‘Eigen Werk’ hoe ik een goed markton-derzoek kon doen en hoe ik structuur in mijn bedrijf kon aanbrengen.”

Taal en financiën

Hulp voor ondernemers

‘Woorden die ik in het dagelijks leven nietof nauwelijks gebruik’

Beter dan genezenKunt u in het dagelijks leven redelijk uitde voeten met uw Nederlands, maarheeft u moeite met bijvoorbeeld zakelijkebrieven? Dan is het lastig uw financiënop orde te houden of te krijgen. Hierdoorkunt u financiële problemen krijgen.Omdat voorkomen beter is dan genezen,biedt de gemeente de gratis cursus aan.Een half jaar lang komen de deelnemersdrie keer per week bij elkaar. Twee keer

voor een les in de klas, de derde bijeen-komst is elke keer een andere opdrachtbuiten het lokaal. Naast deze lessen krij-gen de cursisten ook buitenschoolse op-drachten. Voor het einde van de cursusmoeten ze minimaal drie bewijzen vanuitgevoerde zakelijke of financiële op-drachten kunnen laten zien.

WoordenschatIn de cursus, die een half jaar duurt, lerendeelnemers bijvoorbeeld hoe je een zake-lijke brief schrijft. Stella: “Daar gebruik jewoorden in die ik in het dagelijks levenniet of nauwelijks gebruik of hoor.” Ookleren cursisten dat de manier waarop jedingen zegt, verschil kan maken. ‘Ik kande afspraak niet maken’, kan worden op-gevat alsof het niet mogelijk is om een af-spraak te maken, terwijl het ook ‘Ik kanvoor aanstaande donderdag geen af-spraak maken’ kan betekenen. Zowel inhet zelf spreken als in het luisteren naareen gesprekspartner is het goed omwoorden te kennen en te weten wat zebetekenen. “Het maken van een woor-denlijst met specifiek zakelijke woordenhelpt enorm.”

Niet alleen taalIn de cursus gaat het niet alleen over taal.“Ik heb ook veel geleerd over belastin-gen”, zegt Stella. “Wat een toeslag is bij-voorbeeld, en welke toeslagen er zijn. Enook de ondersteunende regelingen die degemeente aanbiedt. Zowel inhoudelijk,als hoe je die kunt aanvragen. Welke for-mulieren heb je daar bij nodig bijvoor-beeld en waar kun je terecht voor hulp.

Dat is ontzettend leerzaam. De combina-tie van én de taal, én de uitleg over het‘systeem’ werkt goed omdat we wat we inde taalles leren direct in de praktijk kun-nen toepassen.”Stella Espitia wil in de toekomst graag eenadministratieve opleiding doen. “Dezecursus helpt me nu al in het dagelijksleven, en is een goede opstap naar de toe-komst. Ik wil me blijven ontwikkelen.”

'Ik heb al mijn moed bij elkaar geschraapt'Vroom werkte als zelfstandige tot hij opzijn 44ste werd getroffen door een her-senbloeding. Zijn beroep als adviseurkon hij niet meer uitoefenen omdat hijafasie, een taalstoornis, heeft. Daarnaastraakte hij ook eenzijdig verlamd enmoest Vroom veel gebruik maken vanhulpmiddelen, omdat hij één hand nietmeer kon gebruiken.

Lelijke spullen “Het viel me op hoe lelijk die hulpmid-delen veelal waren, ziekenhuisachtig.Thuis wil je toch gewoon mooie spul-len.” Het idee voor zijn eigen onderne-ming was geboren. Hij zette de webshopweerhandig.nl op. Hier zijn allerlei han-dige én mooie spullen te krijgen voormensen die hun handen minder goedkunnen gebruiken, bijvoorbeeld doorreuma of verlamming.

Siemon Vroom laat een bookseat zien,een stevig gevormd kussen waarmee jeeen boek of tablet kunt gebruiken zondertwee handen nodig te hebben. Ook hetnoppenbord waarmee je met één handeen boterham kunt smeren zonder dat hijwegglijdt is een grafisch mooi ontwor-pen item. “Ik heb wel 200 producten ge-probeerd, maar er ook weer 100afgewezen als het niet werkte. De web-

shop kreeg meer bezoekers toen mijnvriendin me adviseerde te gaan bloggenen aanwezig te zijn op Facebook en Lin-kedIn. Toen begon het te lopen en werdhet leuk.”

Hulp Vroom kon nog niet leven van zijn activi-teiten en stapte naar de gemeente voorondersteuning. “Nee heb je, ja kan jekrijgen”, dacht ik. “Maar ik heb voor diestap toch al mijn moed bij elkaar moetenschrapen. Ik was enorm verrast door watde gemeente me kon bieden. In een halfjaar tijd ben ik klaargestoomd om echteen bedrijf op te kunnen starten. Zobreidde ik onder andere mijn doelgroepvoor de website uit. Als ik deze hulp niethad gehad, had ik nu een bijstandsuitke-ring moeten aanvragen.” Op dit momentdraait het bedrijf van Siemon Vroom ge-heel op eigen kracht. “Ik heb inmiddelsook weer allerlei andere ideeën. Ik wileen boek schrijven, heb een plan vooreen theaterstuk. Nu bruis ik weer van deenergie.”

Meer informatie over hulp bij ondernemen?Kijk op www.amsterdam.nl/ondernemen of neem telefonisch contactop via 020 252 6000.

Meer informatieVia de Taalwijzers kunt u meer informatiekrijgen over de cursus Taal en persoonlijke financiële administratie. Op www.amsterdam.nl/taal vindt u deadressen van de Taalwijzers. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de Helpdesk Educatie via telefoonnummer 020 252 6008.

‘Als ik deze hulp niet had gehad, had ik nu een bijstandsuitkering moeten aanvragen’

Page 15: Zuidoost - 12 november 2015

15 Amsterdam | 12 november 2015

In november doet uitvoerder IXAS eenpaar grote klussen.Van maandag 9 no-vember 5.00 uur tot maandag 30 novem-ber 5.00 uur is de op- en afrit S112(Gooiseweg) van de A9, richting Amers-foort/Almere dicht. Er wordt ook ’snachts gewerkt. De werkzaamheden zijnhoorbaar voor de omgeving. Van vrijdag20 november 22.00 uur tot maandag 23november 5.00 uur is de Gooiseweg tus-

sen de tussen de Karspeldreef en de ro-tonde Valburgdreef dicht.

Sloopweekend Van vrijdag 27 november 22.00 uur totmaandag 30 november 5.00 uur slooptIXAS een aantal viaducten van de A9 enmaakt tijdelijke rijstroken op de snelwegaf. Het slopen en afvoeren van puinduurt het hele weekend en geeft veeloverlast voor omwonenden.

Heipalen Als eerste onderdeel van de tunnel maaktIXAS de middelste tunnelbuis, ofwel dewisselbaan. IXAS is gestart met heien.Dit geeft geluidsoverlast voor omwonen-den. In januari zitten bijna alle heipalenvoor de wisselbaan in de grond. Voorjaar2016 wordt nog een klein stukje bij Hun-tum geheid.

Zomer 2016 start IXAS met het heienvoor de overige tunneldelen.

Rijkswaterstaat en IXAS proberen dehinder voor de omgeving zoveel moge-lijk te beperken. Bijvoorbeeld door ‘man-

tels’ te gebruiken die het geluid dempenen het werk dat het meeste (geluids)over-last geeft overdag te doen.

Meer informatie over de werkzaamhedenop bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl.

Werk aan GaasperdammerwegNieuws over de A9

Overlast Er wordt hard gewerkt aan de deGaasperdammerweg. Er worden heipalen ‘ingetrild’ en de kruising met de Gooisewegwordt aangepast. Delen van viaducten wor-den gesloopt en er is extra vrachtverkeer. Datbetekent overlast voor bewoners en andereweggebruikers.

uur

Anton de Komplein 1501102 CW Amsterdam ZuidoostPostbus 124911100 AL Amsterdam Zuidoosttel. 14 [email protected]/zuidoost

BereikbaarheidTrein en metro (50 en 54) halte stationAmsterdam Bijlmer ArenA Bus 41, 44, 45, 46, 47, 102, 158 en 175

OpeningstijdenStadsloketmaandag tot en met vrijdag 8.00 - 18.00 uur

Loket Zorg en Samenleven maandag tot en met vrijdag 9.00 - 13.00 uurtelefonisch via 14 020

Meldpunten Meldpunt Zorg en Overlast:maandag - vrijdag 9.00 - 16.30 uur via tel. 020 252 5555

Meldpunt Openbare Ruimte Amsterdam:maandag - vrijdag 8.00 - 18.00 uurvia tel 14020 of 24/7 viawww.amsterdam.nl/mor

Stukken inzienVoor het inzien van ter inzage gelegdestukken kunt u zich melden bij de receptie.

BekendmakingenKijk op: www.amsterdam.nl/bekendmakingen

Contact met de bestuurscommissiePost: stadsdeel Zuidoost, t.a.v. het dagelijks bestuur, postbus12491, 1100 AL Amsterdam ZuidoostE-mail: [email protected] Bellen: maak een afspraak bij bestuurs-secretariaat Zuidoost via tel. 14 020

Stichting Dorpsraad DriemondDriemond is met 1.500 inwoners hetkleinste en oudste woongebied vanZuidoost. Driemond heeft een eigendorpsraad die opkomt voor de belangenvan dit ‘dorp in de stad’.

Stichting Dorpsraad DriemondStammerlandweg 101109 BR Driemondtel. 0294 414 [email protected] www.driemond.info maandag t/m vrijdag 9.00 - 12.00 uur

Wie Wat Waar in Zuidoost ColofonJaargang 2, nummer 8, 12 november 2015■ Amsterdam is een uitgave van de gemeente Amsterdam ■ Amstel 1 ■ Postbus 202, 1000 AEAmsterdam ■ E-mail: [email protected]■ Internet: www.amsterdam.nl ■ Telefoon: 14 020 (Ingesprektoon of geen toon? Bel 020 624 1111) ■ Hoofdredactie: Djoe Lan Tan ■ Eindredactie: JeroenNan ■ Beeldredactie: Edwin van Eis ■ Coördinatie:Thea Bielsma ■ Fotografie: Edwin van Eis, Marjolijn Pokorny en Alphons Nieuwenhuis

Aan dit nummer werkten mee:Teksten: Manou Beijne, Thijs de Bruijn (movement),Martin van Engel, Hanneke Hoorneman, Ellen Jansen,David Pruijt, Marga Olijkan (eindredactie), Lenette vander Plas en Yvette ZeemanFoto’s: Les Adu, CBK Zuidoost, Ellen Jansen, EdwinNieuwenhuis, Alphons Nieuwenhuis, Paco Núnez , Lenette van der Plas, RWS en Yvette Zeeman

■ Vormgeving: Floppy Design (Amsterdam)■ Productie: Movement (Amsterdam)■ Druk: De Groot Drukkerij BV Goudriaan / KoninklijkeDrukkerij Vorrselmans BV Zundert ■ Verspreiding: Post NL ■ In deze krant staat informatie van de gemeente Amsterdam ■ De volgende editie van Amsterdam verschijnt op 17 december ■ De krant wordt huis aan huis verspreid, ook bij brievenbussen met een JA-NEE of NEE-NEE sticker omdat het om overheidsinformatie gaat ■ Klachten over de bezorging? Bel Post NL via tel. 0900 0990 (€ 0,45 per minuut)

Kort nieuws

Hij komt, hij komtIntocht Vol verwachting klopt ons hart. Aan-staande zondag kom Sinterklaas aan in Amster-dam, voor de 77e keer alweer. De stoombootvaart via de Amstel de stad in en legt aan bij hetScheepvaartmuseum. Daar stapt de goedheilig-man op zijn paard Amerigo voor een tocht doorde stad, die hem via de Dam op het Leidsepleinbrengt, waar de intocht eindigt.

Mede dankzij de inzet van zo’n 1.200vrijwilligers belooft de intocht ook ditjaar weer een fantastisch feest voor dekleine (en grote) Amsterdammers teworden. Kijk voor meer informatie enhet complete programma op www.sintinamsterdam.nl.

Extra openingstijden december Traditiegetrouw zijn veel winkels in demaand december vaker langer open. Van

donderdag 3 tot en met zaterdag 5 de-cember mogen winkeliers tot 20.00 uuropen blijven. Uw inkopen voor kerst en oud & nieuwkunt u ook ’s avonds doen. Van zaterdag19 december tot en met vrijdag 1 januari2016 geldt ook de openingstijd tot 20.00uur. Uitzonderingen zijn donderdag 24december en donderdag 31 december. Diedagen geldt een sluitingstijd van 18.00uur. Vrijdag 25 december zijn de winkelsgesloten.

Nieuwe fietsverbinding tussen centrum en IJAmsterdam CS krijgt een nieuwe tunnelvoor fietsers en voetgangers. Zaterdag-middag 21 november wordt deze ge-opend. De tunnel - 110 meter lang - ligtten westen van het station, naast het

nieuwe winkelgebied (IJhal) en de taxi-standplaats aan de IJzijde. De tunnel gaatzorgen voor een directe verbinding tus-sen centrum en veerponten. Ook gaanhier dan de kiss&ride plekken in gebruik.

Bent u geïnteresseerd in het verhaal vande bouwers en de architecten? Kom dannaar de ‘preview’ die op 21 november van11.30 tot 15.00 uur wordt georganiseerd. Kijk op: www.amsterdam.nl/IJSEI.

Page 16: Zuidoost - 12 november 2015

16 Amsterdam | 12 november 2015

Wat is er te doen in Zuidoost?

Licht in donkere tijden

Om de wereldbol te laten branden, zijnmaar liefst 60.000 lege AA-batterijennodig. Naast de wereldbol staat een ‘bat-

Wat is er nog meer te doen in Zuidoost?

Concert Aznavour9 december Het concert van de legendarische

Franse zanger Charles Aznavour op 22 novem-ber in de Heineken Music Hall was binnen notime uitverkocht. Bij het ter perse gaan vandeze krant waren er nog kaarten voor eentweede concert op 9 december dat werd inge-last. Misschien wel de laatste kans om deze le-vende legende, de man is 91, live te zien. www.hmh.nl

I jump so hightot 11 december Met deze tentoonstelling ex-poseert beeldend kunstenaar Lego Lima inSouthEast t/m 11 december. Ze toont een mixvan nieuw en ouder werk in de Juicebar en hetYogacentrum van SouthEast, Bijlmerdreef1289. Daarnaast zijn er lezingen en workshops.www.southeast.nl

Sinterklaas bestaat28 november Stichting Our Society organi-seert weer een Sinterklaasfeest voor kinderenuit gezinnen die het niet breed hebben. OurSociety krijgt het voor elkaar om grote bedrij-ven cadeaus te laten bezorgen bij Sinterklaas,die ze op 28 november op basisschool Het Geinuitdeelt aan de kinderen. Wil jij helpen er eenonvergetelijk feest van te maken? Bel Romarisop 06 1008 6983, of Marisca op 06 5532 1730.

IDFA in de Bijlmer 27 november De middag begint met talk-shows, ’s avonds kun je de documentaires TheBlack Panthers - Vanguard of the Revolution enLive from New York! bekijken. The Black Pant-hers gaven eind jaren 60 een radicale wendingaan de burgerrechtenstrijd van Afro-Amerika-nen. Live from New York! blikt terug op 40 jaarSaturday Night Live. www.bijlmerparktheater.nl / www.idfa.nl

40 jaar onafhankelijkheid 28 november Het Bijlmer Sportcentrum is de

plek voor een uitbundige viering van 40 jaar on-afhankelijk Suriname, in goed Surinaams Srefi-densi Day. Het sportcentrum wordt omgetoverdtot een sfeervolle ontmoetingsplek waar liefheb-bers van kaseko en kawina ruimschoots aan huntrekken komen. Veel bekende Surinaamse ar-tiesten en sprekers, een dj en een bazaar.www.40jaarsrefidensi.nl

Eten in de NachtegaalElke zaterdag en zondag Een echte Bijlmer

geheimtip: zaterdag of zondag voor een kleinprijsje eten in de Nachtegaal op de beganegrond van flat Grubbehoeve. Je eet er geen tweekeer hetzelfde, want elke keer kookt er een an-dere kok. Het aantal plaatsen is beperkt, dus re-serveren is een must. Eet je geen vlees, melddat bij je reservering. [email protected]. Grubbehoeve 38.

Londense reizen van Haydn25 november Franz Joseph Haydn (1732-1809)bezocht twee keer de Engelse hoofdstad. Al bijaankomst in Dover verdrongen journalisten ennieuwsgierigen zich om de beroemde compo-nist. Haydn was een bescheiden man die geenwoord Engels sprak. Meer over Haydn krijg jete horen tijdens een lezing mét muziek in deOBA Reigersbos. Reserveren [email protected] / 020 696 5723

terijhuisje’. Bewoners en bezoekers kun-nen daar lege AA-batterijen in kwijt. Jestopt de batterij in een batterijhouderwaarnaast een controlelampje brandt.Gaat het lampje branden, dan zit er noggenoeg reststroom in de batterij. Blijfthet lampje uit, dan is de batterij helemaalleeg en verdwijnt hij in de ‘lege batterij-enbak’. Buurtbewoners en bezoekers vanhet Anton de Komplein bepalen zelf of erlampjes branden in de wereldbol, maarook waar in de wereld het licht brandt.Op een batterijenpaneel is te zien welkebatterij met welk werelddeel verbondenis.

Met lege batterijen naar het pleinHet idee is van de kunstenaars van hetUrban Waste Collective, die het projectuitvoerden samen met deelnemers vanWerk- en Re-integratiebedrijf Amster-dam Zuidoost. Ook bewoners konden,en kunnen nog steeds bijdragen. Hoemeer lege batterijen er worden ingele-verd, hoe meer en hoe langer de wereld-

Wereldbol Misschien heb je hem vorig najaar al zien schijnen: de enorme ver-lichte wereldbol op de Plantage Muidergracht, bij Artis. Hij stond er vanwegehet Amsterdam Light Festival. Vanaf Sint Maarten, 11 november is hij te be-wonderen op het Anton de Komplein. Hij staat voor het Centrum BeeldendeKunst, is vierenhalve meter hoog en is gemaakt van 10.000 ledlampen en10.000 bier- en frisdrankblikjes.

Ben & Badr op vakantie in Nederland 21 november Een verhaal boordevol beloftes,

bergen baklava, brandnetels, bidkleedjes,blind vertrouwen, buitengewoon briljantebluf en andere goed bedoelde bullshit met eenbestemming ergens tussen Zagora en Zaan-dam. Cabaretvoorstelling in het Bijlmer Park-theater. Kaartjes kosten € 13,50. www.bijlmerparktheater.nl

Laan (bouwkundig ingenieur), Zoë Car-pentier Alting (ruimtelijk vormgever) enfilmmaker Liz Dautzenberg. TRANSITde wereldbol Waste Lights, WasteWorld is uitgevoerd om mensen bewustte maken van het milieu en duurzaam-heid, in opdracht van CBK Zuidoost.

bol kan branden. U kunt uw AA-batte-rijen nog tot half februari kwijt bij hetCBK Zuidoost, Anton de Komplein 120.

Urban Waste CollectiveHet Urban Waste Collective (UWC) be-staat uit Peter Dautzenberg (architect),Mick Madder (architect), Dennis van der

De wereldbol en het batterijhuisje vlakbij Artis in 2014

De kunstenaars van Het Urban Waste Collective