Zuidoost - 16 juni 2016

16
Holendrecht viert 40e verjaardag. Feest mee en ontmoet buurtgenoten op 8 en 9 juli (pagina 10) Eikenprocessierups duikt op Overlast De eikenprocessierups duikt weer op in Zuidoost en veroorzaakt in de zomermaanden veel overlast. De rups kan gezondheidsklachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontstekingen. Ook huisdieren en vee kunnen last ondervinden van de brandharen van de rups. Vooral wanneer de dieren snuffelen in het gras waar rupsen in gevallen zijn. Daarom is de GGD eind april al begonnen met het bestrijden van de rups. Dit doen ze op een biologi- sche en natuurvriendelijke manier. De eikenbomen waar de rups vorig jaar in zat, zijn vooraf bespoten. Toch nog rupsen? De eikenprocessierups kan in juni en juli op eiken voorkomen en dan vooral waar niet is gespoten. Daar worden de rupsen weggezogen met speciale apparatuur. Ontdekt u de eikenprocessierups, doe dan een melding via [email protected] of neem telefonisch contact op via 020 5555 405. Voor bewoners geldt: eikenprocessierupsen in uw tuin worden gratis verwijderd. Voor bedrijven geldt: eikenprocessierupsen kunnen op verzoek worden verwijderd tegen kostprijs. www.ggd.amsterdam.nl/eikenprocessierups 'Een compliment kan je leven veranderen' 5 Jaargang 3 nummer 6 16 | 06 | 16 editie Zuidoost Amsterdam Uitgave van de gemeente Amsterdam Volop in beweging EK Atletiek Van 6 tot en met 10 juli gaan ruim 1.500 atleten uit 50 landen op jacht naar medailles in 46 at- letiekdisciplines. Amsterdam is trotse gastheer van de EK. Wie weet welke records er allemaal worden gebro- ken? U wordt ook gestimuleerd om zelf in actie te komen. Een gezonde geest in een gezond lichaam, luidt het gezegde niet voor niets. U heeft volop de gelegenheid om de komende tijd kennis te maken met atletiek. Niet alleen op sportgebied wil de gemeente u meer laten bewegen, maar ook in het dagelijks leven. Eén op de drie volwassen Amsterdam- mers komt niet aan dertig minuten bewegen per dag. Eén op de vijf kinderen heeft overgewicht of obesitas. Dat kan en moet beter. Door de stad anders in te richten wordt u gestimuleerd om meer te bewegen. Denk aan autoluwe buurten, bredere stoepen, alternatieve fietsrou- tes en gebouwen waarin de trappen beter zichtbaar zijn dan de liften. Dit soort logische beweegmomenten gaan een prominentere plek in de stad krij- gen. Uitgangspunten voor de Beweeg- logica zijn: ruim baan voor de fietser en voetganger, sport is om de hoek, de stad is een speeltuin en in gebouwen wordt niet stilgezeten. Amsterdam wil een bewegende stad zijn. Klaar voor de start? Af! Kom naar 020Duurzaam en laat u inspireren door ruimtevaarder en ambassadeur duurzaamheid André Kuipers 7 Rennen, springen, gooien, stoten, vallen, opstaan en weer doorgaan. De stad is één grote atletiekbaan 8-9

description

 

Transcript of Zuidoost - 16 juni 2016

Page 1: Zuidoost - 16 juni 2016

Holendrecht viert 40e verjaardag. Feestmee en ontmoet buurtgenoten op 8 en 9 juli (pagina 10)

Eikenprocessierups duikt opOverlast De eikenprocessierups duikt weer op in Zuidoost en veroorzaakt in dezomermaanden veel overlast. De rups kan gezondheidsklachten veroorzaken,zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontstekingen. Ook huisdierenen vee kunnen last ondervinden van de brandharen van de rups. Vooral wanneerde dieren snuffelen in het gras waar rupsen in gevallen zijn. Daarom is de GGDeind april al begonnen met het bestrijden van de rups. Dit doen ze op een biologi-sche en natuurvriendelijke manier. De eikenbomen waar de rups vorig jaar in zat,zijn vooraf bespoten.

Toch nog rupsen?De eikenprocessierups kan in juni en juli op eiken voorkomen en dan vooral waarniet is gespoten. Daar worden de rupsen weggezogen met speciale apparatuur. Ontdekt u de eikenprocessierups, doe dan een melding [email protected] of neem telefonisch contact op via 020 5555 405. Voor bewoners geldt: eikenprocessierupsen in uw tuin wordengratis verwijderd. Voor bedrijven geldt: eikenprocessierupsen kunnen op verzoekworden verwijderd tegen kostprijs. www.ggd.amsterdam.nl/eikenprocessierups

'Een compliment kan je levenveranderen'

5

Jaargang 3

nummer 6

16|06|16editie Zuidoost

AmsterdamUitgave van de gemeente Amsterdam

Volop in beweging

EK Atletiek Van 6 tot en met 10 juli gaan ruim 1.500

atleten uit 50 landen op jacht naar medailles in 46 at-

letiekdisciplines. Amsterdam is trotse gastheer van de

EK. Wie weet welke records er allemaal worden gebro-

ken? U wordt ook gestimuleerd om zelf in actie te

komen. Een gezonde geest in een gezond lichaam,

luidt het gezegde niet voor niets.

U heeft volop de gelegenheid om de komende tijd kennis te maken met atletiek.

Niet alleen op sportgebied wil de gemeente u meer laten bewegen, maar ook in het dagelijks leven. Eén op de drie volwassen Amsterdam-mers komt niet aan dertig minuten

bewegen per dag. Eén op de vijf kinderen heeft overgewicht of obesitas. Dat kan en moet beter. Door de stad anders in te richtenwordt u gestimuleerd om meer te bewegen. Denk aan autoluwe buurten,bredere stoepen, alternatieve fietsrou-tes en gebouwen waarin de trappenbeter zichtbaar zijn dan de liften. Dit

soort logische beweegmomenten gaaneen prominentere plek in de stad krij-gen. Uitgangspunten voor de Beweeg-logica zijn: ruim baan voor de fietseren voetganger, sport is om de hoek, destad is een speeltuin en in gebouwenwordt niet stilgezeten. Amsterdam wil een bewegende stad zijn. Klaarvoor de start? Af!

Kom naar 020Duurzaam en laat u inspireren door ruimtevaarder en ambassadeur duurzaamheidAndré Kuipers

7

Rennen, springen, gooien, stoten, vallen, opstaan en weer doorgaan. De stad is ééngrote atletiekbaan

8-9

Page 2: Zuidoost - 16 juni 2016

2 Amsterdam | 16 juni 2016

Van Cruyff Court naar hockeyveld

Sportbuurtwerk Vrijdagmiddag, vier uur. Het is druk op het CruyffCourt aan de Egoli. Zo’n vijfentwintig kinderen krijgen hun wekelijksehockeyles. Voordat ze het veld op gaan worden bitjes voor de tandenen scheenbeschermers aan gedaan. Daarna klinkt het geluid van hoc-keysticks die de bal raken.

De hockeylessen op het Cruyff Courtstaan sinds 2011 op het programma vanSportbuurtwerk Zuidoost. Met Sport-buurtwerk wil het stadsdeel kinderen inhun eigen buurt in beweging krijgen. Erworden verschillende sporten aangebo-den. Inmiddels is er op het hockeyveldeen enthousiaste groep kinderen die nietalleen les wil, maar ook graag competi-tiewedstrijden wil gaan spelen. Maar detijd op het veldje is beperkt. Daarom isde eerste hockeyvereniging in Zuidoostopgericht: Rubicon.

Bewegen en controlerenDe gloednieuwe vereniging wil hockey-ers de kans geven om in Zuidoost te blij-ven spelen als ze beter worden. Numoeten ze nog naar clubs in de omge-ving. Gurjinder Lal (14) is zo’n talent uitZuidoost. Hij begon op zijn elfde methockeyen op het Cruyff Court, maar alna vier maanden was hij het veld ont-groeid en ging hij naar hockeyclub VVV.“Het is leuk om te hockeyen omdat wesamen spelen. Ook de regels en het spelzelf zijn gaaf. Je moet tegelijkertijd je

handen en voeten bewegen en controle-ren om goed te kunnen spelen. Ik traintwee keer per week en ik speel op zater-dag een competitiewedstrijd. Op vrij-dagmiddag help ik de trainers op hetCruyff Court, dat vind ik erg leuk. Na deuitleg van nieuwe oefeningen doe ikvoor hoe het moet.”

Talent in de dop“Ik vind het leuk om samen met de an-deren nieuwe oefeningen te leren”, ver-telt Juhi (7). Haar tweelingbroertje Îshanvindt leren overspelen en scoren leuk.“En ik ben erg blij als we het oefenpartij-tje aan het einde van de les hebben ge-wonnen.” Hun moeder Sarah Changoevult aan: “Ze vinden hockey erg leuk.Het is een mooie teamsport en de bege-leiding is heel goed. De bedoeling is datze dit lang blijven doen. Maar als zestraks niet in Zuidoost kunnen trainen isdat een reden om af te haken. Om dat tevoorkomen en om hockey toegankelijkte maken in Zuidoost ben ik in het be-stuur van Rubicon gegaan.”

Hockey met een eigen karakter“Mensen verwachten hockey niet inZuidoost”, gaat Sarah verder. “Ze den-

ken aan kakkers en het Gooi. Maar hoc-key in Zuidoost heeft een eigen karakter.Het is een smeltkroes van kinderen metverschillende culturele achtergronden.Dat is mooi.” Rubicon ontwikkelt zichonder de vleugels van de gevestigde Am-sterdamse club VVV. De plannen wor-den geschreven en samen met hetstadsdeel wordt gezocht naar een goedeplek voor een veld in Zuidoost. Want dekinderen en de vereniging zijn er. Nuwillen ze nog een écht hockeyveld.

Op volle kracht vooruitOndertussen blijven de kinderen lekkerdoorspelen op vrijdagmiddag. Tijdenshet oefenpartijtje aan het einde van deles houdt Gurjinder zich een beetje in.“Anders is het niet eerlijk voor de jongekinderen. En morgen speel ik weer opvolle kracht, want dan kan ik kampioenworden met mijn team.”

Kinderen van vijf tot twaalf jaar kunneneen proefles volgen bij Sportbuurtwerkhockey op vrijdagmiddag van 16.00 tot17.00 uur, op het Cruyff Court aan deEgoli. Kom langs of neem contact op mettrainer Maartje Scheepstra: [email protected].

Bitjes en scheenbeschermers

De kinderen en de vereniging zijn er, nu nog een écht hockeyveld

Gurjindar Lal is talentvol hockeyer en helpt bij de trainingen | Foto Yvette Zeeman

Vlot en veilig Als het mooi weer is, varenveel Amsterdammers graag door degrachten. Om te zorgen dat u vlot en vei-lig kunt varen en de Amsterdammers dieop of aan de grachten wonen zo min mo-gelijk overlast ervaren, is er een aantal re-gels waar u zich aan moet houden.

Geen muziekGeluidsoverlast is bijzonder storend voor omwonenden. Hier komen veel

klachten over binnen. Daarom wordthier door handhavers extra goed op gelet.Op een open boot is versterkte muziekniet toegestaan en ook bij geschreeuwwordt er opgetreden.

EenrichtingsverkeerVooral voor woonbootbewoners is hetvervelend als de grachten vol liggen metbootjes die elkaar tegemoet komen endoor de drukte moeite hebben om elkaar

te passeren. Daarom geldt in de zomer-maanden op twee grachten eenrichtings-verkeer. Op de Singelgracht, vanaf deAmstel tot de Heinekenbrouwerij en opde Prinsengracht, vanaf de Spiegelgrachttot de Amstel. Dit zorgt er ook voor dat ulekker door kunt varen.

HandhavenVaren is natuurlijk leuk, maar de Amster-dammers die op en aan de grachten

wonen moeten daar ook plezierig kun-nen wonen. De afgelopen jaren wordt ersteeds intensiever gehandhaafd. Dit jaarzijn handhavers niet alleen op het wateractief, maar ook vanaf de wal. Op de website vindt u alle Amsterdamsevaarregels. Doe de omwonenden en uwportemonnee een plezier en houd u aande regels.

www.amsterdam.nl/varen

Behouden vaart

Page 3: Zuidoost - 16 juni 2016

3 Amsterdam | 16 juni 2016

Sportieve zomerMedaillejacht De Europese Kampioenschap-

pen Atletiek zijn dit jaar het belangrijkste sport-

evenement in Nederland. Van 6 tot en met 10

juli gaan ruim 1.500 atleten uit 50 landen op

jacht naar medailles in 46 atletiekdisciplines.

Amsterdam is trotse gastheer van de EK.

EK Atletiek

De Europese Kampioenschappen Atle-tiek staan garant voor een unieke bele-ving. Het historische Olympisch Stadionvan Amsterdam vormt het strijdtoneelvan dit sportevenement dat voor de eer-ste maal in Nederland gehouden wordt.In het stadion vinden de meeste onder-delen plaats. Wilt u het spektakel mee-maken? Ga naar www.amsterdam2016.nlom kaarten te kopen. Die zijn al vanaf € 10 verkrijgbaar. Maar de EK brengt eenaantal onderdelen ook letterlijk naar deAmsterdammers. Op 6 en 7 juli strijdende atleten op het Museumplein om eenfinaleplaats bij het discus- en speerwer-pen. Hier kunt u gratis bij aanwezig zijn.

Dwars door de binnenstadOp zondag 10 juli start en finisht de EK Halve Marathon, die dwars door debinnenstad gaat, op het Museumplein.Een unieke beleving om de atleten inactie te zien aan de voet van het Rijks-museum. De Halve Marathon wordt ge-volgd door de Brooks 10K ChampionsRun voor recreanten. Daar kunt u zelfaan meedoen.

Grootste sportevenement sinds 1928Amsterdam is trots dat de EK Atletiek inde stad plaatsvinden. Dit is qua deelne-mersaantallen na de Olympische Spelenvan 1928 het grootste sportevenementdat in Amsterdam wordt gehouden. Eenevenement als de EK heeft ook een maat-schappelijk doel: met tal van activiteitensport, sportief gedrag en gezondheid sti-muleren. In aanloop naar de EK Atletiek

enthousiasmeert de gemeente samenmet de vijf Amsterdamse atletiekvereni-gingen Amsterdammers voor de atle-tieksport.

JE KAN HETU staat er misschien niet bij stil, maar wedoen heel vaak een beetje aan atletiek.Een sprintje trekken om nog even snel detram te halen of de bal weggooien vooruw hond. Hoe zou het zijn om deze be-wegingen als sport te beoefenen? Het be-lang van sport en bewegen is niet teonderschatten. Sporten verbetert de ge-zondheid en is een wapen in de strijdtegen overgewicht. Ook zorgt sport vooreen versterking van sociaal contact

tussen mensen en is het een vorm vanrecreatie.

Kennismaken met atletiekHet doel van JE KAN HET is zoveel mo-gelijk Amsterdammers, jong en oud, meten zonder een beperking, op een laag-drempelige manier kennis te laten makenmet atletiek. We dagen u uit om verschil-lende onderdelen van de atletieksport teervaren en uw prestaties te verbeteren. Aldan niet in georganiseerd verband. Wewillen meer Amsterdammers aan hetsporten brengen én houden. Daarom is destad in aanloop naar de EK omgetoverdtot één grote atletiekbaan. Kijk op pagina 8en 9 van deze krant voor meer informatie.

Ambassadeur Nicky Larise van Leuveren won in 2015goud op de 400 meter bij de EK landen-teams in Griekenland. Zij is één van deambassadeurs van JE KAN HET. “Het isvoor iedereen goed om je fit te voelen”,zegt zij. “Als je je fit voelt, voel je je nietalleen fysiek goed maar ook mentaal. Jezit beter in je vel. Sporten maakt je vro-lijk en blij. Ik geloof dat iedereen zijndoel kan bereiken. Het maakt niet uitwat voor doel het is of op welk niveau.Zolang je maar zelf gelooft dat je hetkan.”

www.atletiek.amsterdam

Ruim 1.500 atleten gaan op medaillejacht

Start

Finish

MUSEUM-PLEIN

HO

BB

EMA

KA

DE

WILLEMSPARKWEG

AM

STELDIJK

WEESPER

ZIJDE

VIJ

ZEL-

S

TR.

HERENGRACHT

NW

E. S

PIEG

ELST

R

SportparkOlympia-plein

KONINGINNEWEG

CORN. KRUSEMANSTRAAT

AM

STELVEEN

SEWEG

Am

stel

Weesper-plein

Waterlooplein

Sarphatipark

Vondelpark

WEESPERSTRA

AT

FERD

. BO

LSTR.

CEINTUURBAAN

APOLLOLAAN

OVERTOOM

ALBERT

FER

D. B

OLS

TR.

VA

N W

OU

STRA

AT

BEE

THO

VEN

STR

.

STADIO

NWEG

VA

N BA

ERLESTR.

1E CON

ST. HU

YG

ENSSTR.

DE LAIRESSESTRAAT

KINKERSTRAAT

ELANDS-

GRACHT

MA

RNIX

STRAA

T

STADHOUDERSKADE

CHURCHILLLAAN

CUYPSTR.

LEID

SEST

RAAT

SINGEL

KEI

ZER

SGR

AC

HT

PRIN

SEN

GR

AC

HT

HERENGRACHT

PRINSEN-GRACHT

KEIZERS-GRACHT

RO

KIN

SPUI

UTR

ECH

TSESTR.

AM

STEL

AM

STEL

AMSTELKADE

REMBRANDT-PLEIN

VALKENBURGERSTR.

LEIDSEPLEIN

RijksmuseumRijksmuseumCHEERING ZONECHEERING ZONE

FREDERIKS

SARPHATI-

STRAATWETERINGSCHANS

PLEIN

NASSA

UK

AD

E

STADHOUDERSKADE

MAURITS-

KADE

bestemmings-

verkeer

6

parcours

oversteekplaats

doorgaand verkeer

afgesloten

Bereikbaarheid tijdensHalve Marathon opzondag 10 juli Op zondag 10 juli zijn delen van het centrum rondom deAmstel, de Pijp en het Museumplein minder bereikbaarvoor auto- en fietsverkeer. Op de kaart ziet u welke stra-ten tussen 6.00 uur ‘s ochtends en 17.00 uur ’s avondsworden afgesloten voor autoverkeer.

Tijdens de EK Halve Marathon en de Brooks 10K Cham-pions Run worden diverse oversteekplaatsen voor fiet-sers en voetgangers ingericht. Automobilisten moetenrekening houden met overlast vanwege een aantal weg-afsluitingen. Kijk voor alle verkeersmaatregelen opwww.amsterdam.nl/EKatletiek

Actuele informatieKijk voor meer informatie over de EK Atletiek, zoals hetwedstrijdprogramma, op www.amsterdam2016.org.Voor specifieke informatie over de bereikbaarheid vande stad kunt u terecht op de websitewww.amsterdam.nl/EKatletiek. Het openbaar vervoer inde binnenstad krijgt een aangepaste dienstregeling.Meer informatie is te vinden op www.gvb.nl

Page 4: Zuidoost - 16 juni 2016

4 Amsterdam | 16 juni 2016

Bewegen in het stadsdeel

... en verder in Amsterdam

U kunt fietsen in Nieuw-West, rennendoor het Westerpark, bootcampen in hetVondelpark, suppen door de grachten,voetballen op een Cruyff Court en skate-boarden in elke straat met een hobbel.Voor sommige sporten betaalt u, maarheel veel kan ook gratis en voor niks.

Gratis sportenRoutes om te fietsen, wandelen en jog-gen worden steeds toegankelijker enmooier gemaakt. Op verschillende plek-ken in de stad staan fitnesstoestellen. Zois er in het Amsterdamse Bos een circuitmet toestellen en bij het Rembrandtparkstaat een klimrek voor calisthenics. Ca-listhenics? Een soort turnen met li-chaamsgewicht in de buitenlucht. Ooitbedacht door de oude Grieken, nu ookvoor Amsterdammers.

Geen kind buitenspel Een Cruyff Court is een moderne invul-ling van het ouderwetse trapveldje. Hiervoetballen en spelen kinderen gratis.Maar het is meer dan dat: ze leren elkaar

Buitensport Lekker buiten sporten inde frisse lucht. Fitnessen of jeu-de-boulen op het Amstelveld. Het kan allemaal in Amsterdam.

Sportclub Amsterdam

respecteren en ervaren hoe het is om tewinnen, én om te verliezen. Een KrajicekPlayground is een sportplein waar kinde-ren onder begeleiding tennissen, voet-ballen of basketballen. En daarnaast is hetook een ontmoetingsplek voor de buurt!

Cruyff CourtsIn Zuidoost zijn vier Cruyff Courts: hetAjax Veld Bijlmer ligt aan Egoli, het AjaxVeld Gein aan het Vreeswijkpad en er iser een in Holendrecht. In 2015 werd we-reldwijd de tweehonderdste Cruyff

Court geopend bij de Mytylschool Drostenburg voor kinderen met een beperking. www.cruyff-foundation.org

www.amsterdam.nl/sportverenigingen

Zeven fietsroutesNieuw-West Hoe westelijker in Amsterdam, des tegroener het wordt. Het boekje ‘Nieuw-West en deHaven van Amsterdam op de fiets’ beschrijft zevenfietsroutes. Een groene fietsroute, een kunstroute, vierhavenroutes en de Slotervaartroute. Ze gaan over ruimefietspaden langs groen en water met weinig hinder vanautoverkeer.www.amsterdam.nl/sport

Playground WinterdijkpleinZuid Op de Playground Winterdijkplein zit van alles:Tennisvereniging Triaz met vier tennisbanen en roller-hockeyvereniging Survivors met een speelveld van as-falt. Aan de oostzijde van het terrein ligt een KrajicekPlayground met een trapveldje, een openbaar tennisveld(hardcourt) en diverse skate- en fitnesstoestellen.www.krajicek.nl

De voetbalschoolWest Op het Columbusplein kunnen kinderen van 4tot 6 jaar goedkoop voetballen op de voetbalschool. Erzijn lessen op vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Kos-ten: € 25 voor een half jaar. Inschrijven kan gedurendehet hele schooljaar. Mail naar talentmakelaar Marlon [email protected] of bel 020 253 1387. www.kidsactiviteiten.amsterdam.nl

Buiten fitnessenOost In Meerpark kunt u gratis fitnessen in de buiten-lucht. Centraal in Meerpark, tussen sportpark Voorlanden Middenmeer, ligt namelijk een fitnesscircuit. Het isideaal voor ouders die hun kinderen naar sportvereni-gingen in sportpark Middenmeer brengen en tijdens hetwachten zélf willen sporten. Tussen de sportparken zijnook mooie wandelroutes uitgezet. www.sportparkenamsterdamoost.nl/middenmeer

CalisthenicsNoord Ook in Noord kunt u gratis calisthenics beoefe-nen; in het Schellingwouderbreek Park, Breekstraat 56.Met calisthenics doet u oefeningen met zo weinig mo-gelijk apparaten en gebruikt u zoveel mogelijk uw eigenlichaamsgewicht. Het Engelse woord calisthenics komtvan de Griekse woorden kalos, wat ‘mooi’ betekent ensthénos, wat ‘kracht’ betekent. www.calisthenicsnederland.nl

Jeu de BoulesCentrum Waan u in het centrum van Frankrijk. Mid-den op het Amstelveld, onder de prachtige oude bomen,ligt namelijk een écht Jeu de Boules baantje. Neem uwballen mee en google even naar de spelregels. Een aperi-tiefje - Pastis of Crème de Cassis - regelt u zo bij het caféom de hoek.

Page 5: Zuidoost - 16 juni 2016

5 Amsterdam | 16 juni 2016

Kinderen ontdekken wie ze zijn

ZO goed bezig K-Zone Sports is actief op drielocaties in Zuidoost: de H-Buurt, Venserpolderen de K-Buurt. U kunt er leren golfen en ten-nissen, er worden bootcamps georganiseerden er zijn tal van sport- en spel activiteitenvoor de jeugd van 10-14 jaar en 15-17 jaar.

Sporten in Zuidoost

Moho Zrikih, manager van K-ZoneSports: “Kinderen ontdekken wie ze zijnen wat zij willen worden.” K-Zone ismeer dan sport alleen. Jongeren wordenzo rolmodel voor de jongere jeugd. Zeontdekken via de sport waarin ze uniekzijn. De jongeren zijn zichzelf aan hetontdekken: ‘Wie ben ik? Bij wie kan ik

me aansluiten, waar hoor ik bij? Waarinben ik uniek, wat kan ik, wat wil ik berei-ken? Bij K-Zone helpen we ze zoekennaar antwoorden”, zegt Zrikih.

Compliment“Iets kleins kan een positieve draai aan jeleven geven, dat heb ik zelf ervaren. Ikhad een voetbaltrainer die zei: ‘dat kun jegoed’ - ik voetbalde een beetje met jon-geren kinderen - hij gaf me een compli-ment. Ik was een jaar of zestien denk ik.Hij vroeg of ik hem wilde helpen met detraining aan kleinere leden. Dan ben ikgaan doen. Toen zei hij: ‘Je kunt meer.’Mede door hem ben ik toen een sportop-leiding gaan volgen.”

DankbaarNu is Moho Zrikih de stuwende krachtachter K-Zone Sports. “Ik was begeleidervan sportactiviteiten, gaf sportlessen entrainingen. Een paar jaar geleden had K-Zone Sports een nieuwe energie nodig.Ik zei: geef me drie maanden. Het is mijgelukt om sportactiviteiten van de grondte krijgen. Daar heb ik alle ruimte gekre-gen van het stadsdeel en het bestuur vanstichting K-Zone Sports. Nu zorg ik datde activiteiten goed draaien en dat de lo-caties goed onderhouden blijven. Ik werkvoor de stichting en ik ben in dienst vanhet stadsdeel voor de organisatie vansport- en spelactiviteiten in de drie buur-ten. Ik ben het stadsdeel en stichting echtdankbaar voor de ruimte die ik heb ge-kregen om voor de kinderen in Zuidoostzo’n mooi programma neer te zetten.”

In beweging komenK-Zone Sports gebruikt sport als middelvoor participatie. “We willen kinderenmotiveren en activeren om mee te doenbij K-Zone Sports. Op woensdagmiddagzijn op één locatie vaak meer dan zeven-tig kinderen. We hebben contact metbuurthuis Bontekraai en we werkensamen met bewonersgroepen en scholenwaar we programma’s mogen draaien inde gymzaal. We willen met elkaar datmensen in Zuidoost in beweging komenen bij ons actief mee komen doen aan dediverse sport- en spelactiviteiten of zichontwikkelen tot sportbegeleider. Er is nueen jongen van vijftien die de trainingvoor Jeugsportbegeleider mag gaan vol-gen.”

SportbuurtwerkDe training voor Jeugdsportbegeleider(JSB) is een succesvol initiatief van hetSportbuurtwerk van het stadsdeel. Dejeugdigen leiden nieuwe vrijwilligers op.Zij ondersteunen de trainers en helpenmee met de Sportbuurtactiviteiten. Bijons zijn zes sportbegeleiders in dienst. Erzijn ook buurtvaders actief op het veld.

OvergewichtLocatie Kruitberg 3016 is de uitvalsbasisvan K-Zone. De ruimte wordt voor eensymbolisch bedrag gehuurd van Roch-dale. Op de locatie zit ook een fysiothera-peut. Zij begeleidt kinderen metovergewicht. Er zijn enkele ruimtes voorgesprekken en de spullen en er is een plekwaar je de swing van het golfen kunt oefe-nen. Zrikih: “Ik had nooit gedacht dat ikooit in Zuidoost zou werken. Ik vind hetleuker dan ik ooit had verwacht. Ik hebeen heel programma opgebouwd en K-Zone is heel belangrijk in de buurt. Datheb ik opgebouwd en dat laat ik niet zo-maar los. Pas als er iemand van de jeugd isdie mijn werk kan overnemen en die deprincipes echt begrijpt.”

SportdorpZrikih zit boordevol plannen voor detoekomst. “De K-Buurt is een heel ac-tieve buurt. Ik maak samen met hetstadsdeel serieuze plannen voor eenSportdorp in de K-Buurt, waarin allesdraait om het met elkaar sporten. Zo ver-sterken we de verbinding tussen de be-woners en hun buurt.”www.kzonesports.nl

Foto Lenette van der Plas

Het plan voor een openbaar sportcomplex kwam van tennisster Carli terHaar en oud Nederlands sprintkampioen Sammy Monsel. In opdracht vanstadsdeel Zuidoost werd een stichting opgericht. De sport- en spelactivitei-ten zijn op woensdagmiddag (gratis, vrije inloop). Aanmelden voor golf,boot- camp of tennis kan via de site.

Moha Zrikih: "Ik heb plannen voor een sportdorp in de K-buurt"

Page 6: Zuidoost - 16 juni 2016

6 Amsterdam | 16 juni 2016

kinderredactie

'Veel kinderen mogen niet eens buiten spelen'

De Amsterdam Marshals willen meer kinderen laten sporten

Etienne Sandel richtte vijf jaar geledensamen met Victor Araya Lemaire Am-sterdam Marshals op. De Honkbalvereni-ging groeit enorm en is bijzondersuccesvol. “Geweldig”, zegt Etienne,“het gaat heel goed. Maar we willenmeer. Er zijn nog te veel kinderen in Am-sterdam Zuidoost die niet sporten. Veelkinderen mogen niet eens buiten spelenomdat dat niet veilig zou zijn.” VolgensEtienne vinden veel ouders de sportver-enigingen te ver weg. Sommige oudersvinden de verenigingen te duur en zienook daarom een lidmaatschap niet zitten.

Sportbuurtclubs“Dat moet dus veranderen”, zegt Etiennegedreven.. “In vijf buurten starten we na

de zomervakantie met Sportbuurtclubs.Een Sportbuurtclub moet je zien als eendependance van de sportvereniging. Datwil zeggen: je hoeft niet meer per se naarde vereniging toe, want de verenigingkomt naar jou. In de Sportbuurtclubsbieden we om de tien weken een anderesport aan. Honkbal natuurlijk, maar ookbasketbal, flagbal, atletiek en judo. Laterkan daar ook dans en bijvoorbeeld eensport als voetbal bij komen. We biedenkinderen een veilige omgeving aan waarze met regelmaat en discipline kunnensporten.”

SuccesDe buurten waar de Sportbuurtclubsworden opgericht zijn Venserpolder, deK-Buurt, Holendrecht, Reigersbos, de G-Buurt en Bullewijk. Jongeren tussen de 4en 12 jaar kunnen wekelijks tegen eenkleine vergoeding bij de Sportbuurtclubskomen sporten. Ouders kunnen hierbijgebruik maken van het Jeugdsportfondsen de Stadspas. Etienne: “De verschil-

lende Sportbuurtclubs zullen in compe-tities tegen elkaar uitkomen, waarbij ou-derbetrokkenheid wordt gestimuleerd.”

Sportclubs die tot nu toe bij het projectzijn betrokken zijn honkbalverenigingAmsterdam Marshals, atletiekverenigingAV Feniks, basketbalvereniging BC Gaas-perdam Warriors en Sportcentrum Plei-zier. Ook gemeente Amsterdam,welzijnsorganisatie Swazoom en deBrede School willen graag meewerken.“De verenigingen dragen de Sportbuurt-

clubs”, legt Etienne uit, “en het is na-tuurlijk ook de bedoeling dat zij extraleden krijgen.”

Etienne: “Als de Sportbuurtclubs succes-vol zijn, gaan we het sportaanbod uit-breiden. Ook zullen we dan in nog meerbuurten onze Sportbuurtclubs op gaanrichten. Ik denk echt”, voegt hij er la-chend aan toe, “dat de Sportbuurtclubseen succes worden en dat er veel meerkinderen in Amsterdam Zuidoost zullengaan sporten.”

Het beste uit jezelf “We willen vooral dat er heel veel kinderen gaansporten. Sporten is goed, gezond en leerzaam. Kinderen ontwikkelenhun talenten en worden goed in wat ze leuk vinden.” Etienne Sandelkijkt trots en tevreden naar zijn jongens die een honkbaldemonstratiegeven op de Arena Boulevard. “Honkbalvereniging Amsterdam Mars-hals stimuleert jongeren om het beste uit zichzelf te halen. Zowel ophet honkbalveld als daarbuiten.”

De kinderrubriek wordt gemaakt door kinderenuit Amsterdam Zuidoost. Zij volgen de BredeSchoolactiviteit ‘Buurtkrant’, onder begeleidingvan Ellen Jansen.

Fietsen naar school

'In de bus zit je maar alleen'

Kiezen voor fietsen is het begin van een gezonde gewoonte | Foto Henk Rougoor

“De overgang naar de middelbare schoolis een belangrijk moment. Kinderenmoeten met hun ouders bepalen: ga ikfietsen of toch met het openbaar ver-voer? Als je nu de keuze voor de fietsmaakt, is dat vaak het begin van een le-venslange gezonde gewoonte.” AnnetteTerpstra is projectleider van Op Wegnaar het VO, een project van Verkeers-plein Amsterdam om leerlingen meervertrouwen te geven in het fietsen van denieuwe route naar de middelbare school.“Ze leren de veiligste route kennen enzien hoe het is, een iets grotere afstand tefietsen. Kinderen denken soms: het is tever, ik ga ervan zweten, of het is onveilig.Als je de route een keer met ze fietst,merken ze dat het wel meevalt.”

Geld besparenDeze groep is in ieder geval vastbeslotente gaan fietsen. Maisie: “Het is gezellig,samen met anderen fietsen. In de bus zitje maar alleen. En het is gezond. Maar alsje gezondheid je niks kan schelen, denk

dan aan het geld dat je uitspaart. Daarkan je iets leuks van kopen.” Terpstra be-vestigt: “Een busabonnement is tochzo’n € 30 per maand. In gezinnen meteen laag inkomen is het openbaar vervoervoor de kinderen gratis. Eigenlijk is datniet zo handig. Ik zou liever zien dat zeeen fiets krijgen.”

OefenenTerpstra heeft veel tips voor ouders:“Begin zo vroeg mogelijk met oefenen in

het verkeer. Zet een kind zodra het kanlopen op een loopfietsje en laat het met umeefietsen over de stoep. Zet uw kind zomin mogelijk in de buggy, de bakfiets ofop de achterbank van de auto. Gaat uwkind volgend jaar naar de middelbareschool? Wacht dan niet tot eind augustusmet het kopen van een fiets. Ga nu al deroute met hem of haar oefenen. Laat uwkind daarbij voorop fietsen om risico’s teleren inschatten. En fiets ook eens in despits, dan is het veel drukker en kan uw

kind ook daar ervaring mee opdoen.Voor ouders die zelf niet kunnen fietsenzijn in de stad veel mogelijkheden om leste nemen. Dan geeft u een goed signaalaan uw kind: fietsen is belangrijk.”

Meer informatieFietslessen voor volwassenen: www.fietsersbond.amsterdam/fietslessenProject Op Weg naar het VO: www.verkeerspleinamsterdam.nl

Op weg Ze hebben hun fietsexamen ge-haald, maar toch nog een tikje onwennig fiet-sen Maisie, Kojo, Bibi en Izaline door de stad.Ze zitten in de achtste groep van basisschoolDe Springstok in De Pijp. Onder begeleidingfietsen ze de route naar de middelbare schoolwaar ze na de zomer beginnen.

Page 7: Zuidoost - 16 juni 2016

7 Amsterdam | 16 juni 2016

Verbreding A9

Marcel Hoogsteder, adviseur omgevings-management van Rijkswaterstaat: “Wijzijn op zoek naar lokale initiatieven waarZuidoost beter van wordt.”

De verbreding en ondertunneling van A9Gaasperdammerweg is in 2014 begonnenen duurt tot 2021. En langdurig, grootbouwproject dat dwars door Zuidoostloopt. Dat zorgt natuurlijk voor overlast,maar het biedt ook kansen. Omdat Rijks-waterstaat zes jaar lang prominent aan-wezig in het stadsdeel, is gezocht naarmanieren om ook echt onderdeel van deomgeving te worden. Werkgelegenheiden talentontwikkeling bleken belangrijkethema’s te zijn en vanuit dat gegeven isBuurbouw ontstaan. Hoogsteder: “Webrengen een samenwerking op gang tus-sen de buurt en het project. Buurbouwbiedt bijvoorbeeld kansen aan onderne-

mers uit Zuidoost. Voor de Dag van deBouw moesten er natuurlijk hapjes endrankjes worden geregeld. Daar hebbenvijftien ondernemers van The World ofFood ons mee geholpen. Wij geven henzo een steuntje in de rug.” Een ander heelconcreet voorbeeld is de Buurbouw Aca-damy, waarbij het bouwproject wordtgezien als een tijdelijk praktijklokaal. Ge-durende de zes jaar van het bouwprojectkunnen mensen daar een aanvullendestartkwalificatie opdoen die hun kansenop de arbeidsmarkt vergroot.

Heeft u een mooi idee?Het mag duidelijk zijn dat met het pro-ject, de verbreding en ondertunnelingvan de A9, er ineens van alles aanwezigis: een gebouw dat een jaar leeg staat, 24km bouwhekken, puin en zand, Maarook een decor en heel veel kennis. “En erzijn vast startende ondernemers, vereni-gingen, vrijwilligers of anderen met eenmooi idee die wel wat hulp kan gebrui-ken”, zegt Hoogsteder. “Die mensen ont-moeten we graag om de mogelijkhedente bespreken. En ik wil benadrukken dat

het altijd hun idee blijft. Zij zijn de trek-ker, wij denken en doen mee met de middelen die wij hebben. Zo hopen weAmsterdam Zuidoost te helpen met onzeaanwezigheid.”

[email protected]

Samenwerking Tijdens de Dag van de Bouw

op 4 juni, lanceerden Rijkswaterstaat, IXAS en

de gemeente Amsterdam ‘Buurbouw’. Marcel

Hoogsteder, projectleider Buurbouw: ‘De

bouw van de A9 Gaasperdammerweg brengt

veel activiteit en kennis naar Amsterdam Zuid-

oost. Buurbouw zoekt lokale initiatieven waar

het stadsdeel beter van wordt en die we met

dit project kunnen ondersteunen.’

Buurbouw zoekt lokale initiatieven

Niet alleen overlast, maar ook kansen

020Duurzaam

Uitnodiging Wilt u uw huishouden of organisatie duurzaam maken en ener-giekosten besparen? De gemeente helpt u graag, bijvoorbeeld met het Duur-zaamheidsfonds. Meer weten? Kom dan naar 020Duurzaam, hét evenementvoor bewoners, organisaties en bedrijven. Hier ziet u inspirerende voorbeel-den, leert u wat de succesfactoren zijn en hoort u wat de gemeente zelf doet.Samen zorgen we ervoor dat Amsterdam een duurzame stad wordt, die klaaris voor de toekomst.

‘Duurzame keuzes verhogen onze welvaart’

Laat u inspireren door ruimtevaarder en ambassadeur duurzaamheid André Kuipers | Foto Copyright Speaker Acadamy Walter Kallenbach

Een voorbeeld is ASV Arsenal. Dezevoetbalvereniging krijgt energie uit de178 zonnepanelen op het dak van hetclubgebouw. LED-lampen verlichten devoetbalvelden. De energierekening isdaardoor flink omlaag gegaan. VoorzitterBert van de Rotte: “Wij staan voor meerdan alleen voetbal.”

TerugverdiendBert van de Rotte: “Welvaart is meer danwat je in je portemonnee hebt. Duur-zame keuzes verhogen onze welvaart.Onze kinderen of kleinkinderen kunnenin de toekomst geen olie of gas meer ge-bruiken. Daar moeten we op inspelen.Kiezen voor duurzaam levert ook geldop. Soms duurt het even voor de investe-ringen zijn terugverdiend, maar het le-vert uiteindelijk besparingen op.”

EnergiescanHet clubhuis van ASV Arsenal is zes jaaroud. Het is veel beter geïsoleerd dan hetoude gebouw. Toch viel de energiereke-

ning tegen. Met een bijdrage uit hetduurzaamheidsfonds van de gemeentekon ASV Arsenal energiebesparendezonnepanelen plaatsen.

Samenwerking in de buurtBert van de Rotte: “Alles staat of valt metde samenwerking in de buurt. Oudersvan een jeugdlid bij de club gaven ons detip om zonnepanelen op ons dak te plaat-sen. We zijn toen aangestoken met hetduurzaamheidsvirus. Na bijna twee jaaronderzoek stonden de panelen er. DeLED-verlichting op de velden hebben wete danken aan stadsdeel Zuid. Philipszocht een sportveld voor een pilot metdeze zuinige verlichting. Het stadsdeelheeft ons dat gegund. We zijn er heel blijmee; de energierekening is nog verderomlaag gegaan. We willen nu nog deoude vrieskisten vervangen en afval gaanscheiden. Met kleine stapjes worden westeeds duurzamer.”

www.amsterdam.nl/020duurzaam

Meld u snel aanKom naar 020Duurzaam. Wat weet u van duurzaamheid? Janine Abbring enTim Zeegers presenteren de feiten. Verder onder meer op het programma:wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho en innovatieve Amsterdammersin gesprek over de toekomst en weerman Peter Kuipers Munneke over Rain-proof. Praat mee en ontdek wat er mogelijk is op de informatiemarkt. Wanneer: 28 juni, inloop vanaf 17.30 uur, programma 18.30-22.30 uurWaar: Het Sieraad, Postjesweg 1

Page 8: Zuidoost - 16 juni 2016

Bewegende stad

EK AtletiekIn aanloop naar de EK Atletiek is de stad omgetoverd tot één grote atletiekbaan. Op tal vanplekken kunt u rennen, springen, gooien, stoten, vallen, opstaan en weer doorgaan. Daag uzelfen uw vrienden en familie uit op een van de spectaculaire atletiekonderdelen middenin de stad.Hoe ver kunt u gooien op een kogelstootring en springen in een verspringbak? Bent u sneller dan uwschaduw op de springbaan? En maak van afval weggooien ook een sport, bij één van de blikvangers.

AtletiekverenigingenWe staan er niet bij stil maar we doen dagelijks aan atle-

tiek. Een sprintje om de tram te halen, een bal weggooien

voor de hond en kinderen die over paaltjes springen. Hoe

zou het zijn om deze bewegingen als sport te beoefenen?

In Amsterdam kan dat bij maar liefst vijf verenigingen.

Kijk voor een vereniging bij u in de buurt op

www.atletiek.amsterdam/verenigingen

3D-tekeningenOp verschillende plekken zijn supertoffe 3D-tekeningen

gemaakt. Ze laten zien dat atletiek leuk is en voor ieder-

een. Maak een selfie als discuswerper op het Museum-

plein of als sprinter op de trap bij het Anton de Komplein.

Of spring over het water met rotsen bij de OBA.

SprOp ver

waar u

buurt k

Het EK

6,60 se

De Am

60 met

BlikvangersGooit u verder dan u denkt? Op zeven plekken in de stad

kunt u uzelf en anderen uitdagen bij de diverse blikvan-

gers. Afval in de afvalbak weggooien? Maak er een sport

van!

8 Amsterdam | 16 juni 2016

Page 9: Zuidoost - 16 juni 2016

KogelstootringenGooit u verder dan u denkt? Ga de uitdaging aan op een

van de vijf kogelstootringen in de stad. Kijk hoe ver u kunt

komen met een voetbal of basketbal. Het Nederlands re-

cord bij de mannen staat op ruim 21 meter, bij de vrouwen

op ruim 18 meter. De kogel waarmee wordt gegooid

weegt bij de mannen ruim 7 kg en bij de vrouwen 4 kg.

VerspringbakkenSpringt u verder dan u denkt? Op twee plekken in de stad

zijn verspringbakken van 4 meter lang geplaatst. Het Ne-

derlands record staat op naam van Dafne Schippers met

een afstand van 6.78 meter. Een meter voor de zandbak

ligt een afzetbalk. Vanaf daar moet u springen, anders is

de sprong ongeldig. Hoe ver komt u?

Halve MarathonOp zondag 10 juli start en finisht de EK Halve Marathon,

die dwars door de binnenstad gaat, op het Museumplein.

Een unieke beleving om de atleten in actie te zien aan de

voet van het Rijksmuseum. De Halve Marathon wordt ge-

volgd door de Brooks 10K Champions Run voor recrean-

ten. Daar kunt u zelf aan meedoen.

rintbanenrschillende plekken in de stad vindt u sprintbanen

een sprintje kunt trekken om te kijken of u in de

kunt komen van de diverse records.

K-record op de 60 meter staat bij de mannen op

econden en bij de vrouwen op 7,0 seconden.

msterdamse sprintster Jamile Samuel loopt de

ter in 7,14 seconden.

Locaties spectaculars1. Buikslotermeerplein 2000

2. Motorwal 300

3. Molenwijk 8

4. Speelterrein Baden Powellweg-

Jan van Zutphenstraat

5. Hendrikje Stoffelsstraat 60

6. De Cuserstraat 3

7. Kastelenstraat-Buitenveldertselaan

8. Waterlooplein

9. Burgerweeshuispad 54

10. Station Bijlmer Arena

11. Station Zuid

12. IJpromenade 1

14. Plein '40-'45

15. Marineterrein

16. Ceintuurbaan-Servaes Noutsstraat

17. Amstelveld

18. Makassarplein

19. Egoli 2

20. Kasterleepark

21. Frederik Hendrikplantsoen

22. Oranje Vrijstaatplein

23. Museumplein, tekening van speer

en discus

24. IJplein, JEKANHET logo met atle-

tiekelementen

25. Anton de Komplein, tekening van

sprinter op de trap

26. Oosterdokskade 143, tekening van

water met rotsen waar je overheen

springt

Doe ook mee!Rond de Europese Kampioenschappen

Atletiek vinden er ook verschillende

side-events in de stad plaats.

Op woensdag 6 juli wordt het Olympia-

plein omgetoverd tot een mini-EK voor

kinderen. Kinderen van 4 tot en met 12

jaar mogen meedoen. Het parcours

rondom het Olympiaplein is ongeveer

800 meter. Voor de jongste kinderen is

er een parcours van 200 meter. De ou-

ders kunnen gezellig met hun kinderen

meerennen.

Op zaterdag 9 juli wordt een speciale

EK Wandeltocht georganiseerd: Walking

Amsterdam. De route kent drie afstan-

den van 15 km: de Grachtenroute, de

Amstelroute en de Jordaanroute. De

wandelaars vertrekken tussen 08.00 en

10.00 uur vanaf verschillende startloca-

ties. De routes komen samen in het Von-

delpark en eindigen in het Olympisch

Stadion.

De Brooks 10K Champions Run op zon-

dag 10 juli is uniek, omdat je over het

parcours van de Halve Marathon loopt,

dwars door de stad, met de finish onder

het Rijksmuseum en duizenden fans en

entertainment langs de route. Start en

finish is op het Museumplein. Er komen

misschien wel 15.000 lopers.

Meer informatie:www.amsterdam2016.org/nl/side-events

9 Amsterdam | 16 juni 2016

Page 10: Zuidoost - 16 juni 2016

10 Amsterdam | 16 juni 2016

Wonen in Holendrecht

Bewoners van het eerste uurBuurtconciërge De heer en mevrouw TerHorst wonen sinds 1981 in Holendrecht Oost.Ze hebben elkaar in 1975 - 40 jaar geleden -leren kennen in Bern, bij een wandelevene-ment. Mevrouw Ter Horst is een geborenDrentse. Meneer Ter Horst is een Amsterdam-mer; hij is opgegroeid in Zuid. Ze vinden hetbeiden fijn wonen in Holendrecht. Meneer TerHorst: “Ik sta bekend als de buurtconciërge.”

Hiep hiep hoera De veertigste verjaardag

van Holendrecht gaat natuurlijk niet on-

opgemerkt voorbij. Op vrijdag 8 en zater-

dag 9 juli wordt er feest gevierd.

Festiviteiten

Het echtpaar woont vanaf het begin inHolendrecht Oost. In 1981 kochten zehier een huis ‘aan de grond’, met eentuin. Mevrouw Ter Horst: “De huizenwaren eigenlijk bestemd voor grote ge-zinnen. Maar omdat de huizen lang tekoop bleven staan, hadden wij het gelukdat we het huis konden kopen. MeneerTer Horst: “Ik voel me gelukkig en be-voorrecht dat ik in Amsterdam een huismet een tuin heb. We hebben hier goedcontact met de buren. We letten eenbeetje op elkaar en we helpen elkaar alsdat nodig is.”

Tussen theater en groenMeneer Ter Horst: “We wilden graagbuiten in groen wonen, maar wel in destad. We houden van frisse lucht”, ver-telt hij. Beiden zijn fanatieke wandelaars.Mevrouw Ter Horst: “In Holendrechtheb je prachtige wandelroutes richtinghet Abcoudermeer, Diemerbos, Gaasper-plas en verder. We lopen afstanden vantien tot twintig kilometer.”

Rommel opruimen Meneer Ter Horst: “Ik let een beetje opwat er op straat gebeurt en ik houd nietvan rommel. Op de parkeerplaatsen hebik een extra klikobak neergezet met dek-sels tegen de kraaien en we lopen metbuurtbewoners samen wel eens eenrondje met de knijper - hiermee haal je

Het echtpaar Ter Horst: “We letten een beetje op elkaar en we helpen elkaar als dat nodig is.” | Foto Lenette van der Plas

Veertigste verjaardag van Holendrecht

Graduation PartyDe overgang naar het middelbaar onder-wijs is een enorm grote stap voor groep 8leerlingen. Kinderen laten immers hunvertrouwde school waar ze acht jaar heb-ben rondgelopen en alles en iedereen be-kend was, achter zich. Ze starten op eennieuwe school, met nieuwe klasgenoten,nieuwe leraren en nieuwe vakken. Nietalleen voor het kind maar ook voor deouders is de overgang naar de middel-bare school een grote verandering. Rede-nen genoeg voor een heuse graduationparty, waarbij leerlingen en leerkrachtenextra in het zonnetje worden gezet. De

leerlingen krijgen een heuse ‘bul’ en ophet Holendrechtplein worden allerlei ac-tiviteiten voor kinderen, ouders enbuurtgenoten georganiseerd. Holend-recht laat op 8 juli zien trots te zijn op deleerlingen.

VerjaardagsfeestZaterdag 9 juli wordt er groots uitgepaktom met elkaar te vieren. De winkeliers-verenging en buurtbewoners hebben dehanden ineen geslagen om een fantasti-sche dag te organiseren. Vol met leukesport- en spelactiviteiten voor jong enoud, een braderie en een talentenpo-dium waarop jongeren uit Holendrechtzich kunnen laten zien. Maar er is ookaandacht voor saamhorigheid; samenleven in Holendrecht. Ouderen en jon-geren gaan met elkaar in gesprek overhoe de bewoners er samen voor kunnenzorgen dat Holendrecht schoon en veiligblijft.

zwerfvuil van de grond. Als de putten volzijn met bladeren bel ik Waternet. Ik beneen zelfverklaard buurtconciërge. Dat ismijn aard.”

Je veilig voelen op straatMevrouw Ter Horst voelt zich wel veiligin de buurt. “Alleen vind ik het niet pret-tig als de straatverlichting onder het via-duct stuk is. Dan bellen we het stadsdeelen wordt het probleem redelijk snel op-gelost.” Meneer Ter Horst heeft een di-recte lijn met een van de ambtenarenover serieuze zaken. “De verlichtingonder het viaduct moet het doen en ik belals er een autoraampje is ingeslagen bij-

voorbeeld. Ik zie wel vaak een groepjeoudere jongeren op de parkeerplaats zit-ten. Maar ik zie daar geen kwaad in. Ikkijk ze altijd in de ogen en zeg altijdgedag.”

Ze hebben de Bijlmer overgedaan“Holendrecht heeft twee buurten, Oosten West, met hoogbouw en laagbouw”,vertelt mevrouw Ter Horst, “en die ver-schillen van elkaar. Wij wonen in debuurt met vooral laagbouw. In West waarwe vroeger hebben gewoond, staanvooral de flats. Meneer Ter Horst: “Zehebben de Bijlmer overgedaan. Veelbuurten zijn sterk verbeterd en ook de

wegen. Die hoogteverschillen zijn min-der. De weg-, fiets- en wandelpaden zijngelukkig nog steeds gescheiden.”

ToekomstDe senioren zijn actief in de wandelclubWandelen en Zo. Meneer Ter Horst: “Westarten meestel vanaf Houten 4 of vanafde Atletiekbaan.” Hij maakt plannen omwandelingen te gaan begeleiden voor eennieuwe lichting jonge senioren in Ho-lendrecht. Het stadsdeel initieert ookveel activiteiten in de buurt. Dat gebeurtvooral in West. Bewoners ondernemenzelf initiatieven. Meneer Ter Horst: “Ikzie grote verbeteringen.”

Op 9 februari 1976 krijgen de eerste bewoners van complex Holendrecht desleutel van hun nieuwe huis

Page 11: Zuidoost - 16 juni 2016

11 Amsterdam | 16 juni 2016

Langere reistijd De spoorverbindingen van en naar Schiphol zijn dedrukste van Nederland. Om in de toekomst veilig en soepel meer trei-nen te kunnen laten rijden, verdubbelt ProRail de sporen tussenSchiphol/Riekerpolder en station Duivendrecht. Van 1 tot en met 9augustus worden de nieuwe sporen aangesloten op het spoorwegnet.Reizigers en omwonenden moeten rekening houden met een langerereistijd en mogelijke bouwoverlast.

Canon Nieuwbouwprojecten die na 1 juli 2016 worden opgestartkrijgen te maken met eeuwigdurende erfpacht. Mensen die erfpach-ter worden van een woning, bedrijf, voorziening of kantoor in dezenieuwbouwprojecten krijgen als eersten eeuwigdurende zekerheidover hun erfpachtkosten. Voor hen betekent het dat de canon nogmaar één keer wordt vastgesteld en dat canonherzieningen aan heteinde van het tijdvak niet meer aan de orde zijn.

Gratis Amsterdamse buitensportverenigingen investeren gezamenlijk bijnaéén miljoen euro in duurzame maatregelen, zoals isolatie, LED-verlichting,zonnepanelen en energiezuinige verwarming. Dit levert een vermindering vanCO2 uitstoot op van maar liefst 440.000 kilo per jaar.

Wegwerkzaamheden

Sportclubs

Aangepast treinverkeerrondom Schiphol

Geen treinverkeerMaandag 1 t/m dinsdag 9 augustus 2016is er geen treinverkeer mogelijk tussen destations Schiphol en Duivendrecht.Dinsdag 2 augustus 2016 rijden er geentreinen tussen de stations Schiphol enSloterdijk.

Goed voorbereid op reisOm te voorkomen dat reizigers voor ver-rassingen komen te staan, worden wijzi-

gingen duidelijk gecommuniceerd viawww.ns.nl/schipholtreinverkeer en op debetreffende stations.

Zomerwerken Ook op andere plekken in de stad moet ukomende zomer rekening houden metoverlast en/of langere reistijden van-wege werkzaamheden. Op www.amsterdam.nl/zomerwerken vindtu alle plekken waar gewerkt wordt.

Met een gratis duurzaamheidsscan, diewordt aangeboden door de gemeente,kunnen sportverenigingen advies opmaat krijgen over de mogelijkheden diezij hebben om te verduurzamen. Daar-naast biedt de gemeente ook ondersteu-ning bij bijvoorbeeld een subsidie- ofleningsaanvraag en/of het uitvragen vanoffertes.

Gigantisch rendementRoeivereniging Nereus is één van 76 ver-enigingen die al gebruik hebben gemaaktvan de scan. Het gebouw op de accom-modatie wordt binnenkort verbouwd.“Dan willen we ook gelijk verduurza-men”, zegt gebouwcommissaris MaxRijper. "Bij de verbouwing worden zon-neboilers geïnstalleerd. Verder hebbenwij een duurzame manier om te verwar-men gevonden in vloerverwarming,waarbij nieuwe isolatie onder de verdie-

pingsvloer warmteverlies moet minima-liseren.” Hij kijkt uit naar de voordelenvan de maatregelen voor de vereniging:"Roeien is een dure sport en verduurza-men levert indirect geld op. Aangezienhier bijvoorbeeld veel meer gebruikwordt gemaakt van de douche in vergelij-king met een normaal woonhuis, zullenzonneboilers voor ons een gigantischrendement opleveren."

Natuurvriendelijke verfAmsterdam Windsurfing is al vier jaarbezig zo duurzaam mogelijk te worden.Robbert Fehmers, secretaris: “Ons ge-bouw is geïsoleerd, wij hebben warmwater van de zonneboiler op het dak enzonnecellen die elektriciteit opwekken.De lichten in de kleedkamers zijn aange-sloten op een bewegingssensor en waarmogelijk brengen wij LED-verlichtingaan. Onze koelkasten zijn vervangen

door modellen met groene labels. Vooronze trainersboot hebben wij een nieuwebuitenboordmotor aangeschaft die min-der belastend is voor het milieu dan hetvorige model." Han Hoonakker, voorzit-ter van Amsterdam Windsurfing, vult la-chend aan: "En niet te vergeten... wemaken natuurlijk ook gebruik van dewind!" De windsurfvereniging vindt her-gebruik van materialen ook erg belang-rijk en maakt graag gebruik vantweedehands spullen. Hoonakker: “Zelfproberen wij zo veel mogelijk te repare-ren en afgedankte masten en zeilen

geven wij aan kunstenaars die daar onderandere tassen van maken. Ook proberenwij het gebruik van milieubelastendeschoonmaakmiddelen te minimaliserenen maken wij gebruik van natuurvrien-delijke verf."

Gratis scan tot eind 2016De gratis duurzaamheidsscan voor sportverenigingen is tot het einde van dit jaar beschikbaar. Op www.amsterdam.nl/sport/duurzaamvindt u meer informatie en kunt u zichaanmelden voor de scan.

Amsterdam Windsurfing is al vier jaar bezig zo duurzaam mogelijk te worden

‘We maken natuurlijk ook gebruik van de wind’

Eeuwigdurende erfpacht

Het gaat echt om projecten die helemaalnieuw zijn, waar de allereerste voorbe-reidingen worden getroffen.

OverstapregelingVoor mensen die nu al erfpachter zijn,verandert er nog niets. Ook als u voor 1juli een (nieuwbouw)huis heeft ge-kocht, ook al is het nog niet opgeleverd,blijft u onder de ‘oude’ regeling vallen.Er komt een overgangsregeling die hethuidige erfpachters mogelijk maakt om

over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht. De regeling wordt na de zomerter inspraak voorgelegd.

Meer informatieAmsterdam voert vanaf 2016 eeuwigdu-rende erfpacht in. De vergoeding die uvoor het gebruik van de grond moet be-talen wordt vanaf dan eenmalig en vooraltijd vastgesteld.

www.amsterdam.nl/ erfpacht

Foto Gerrit Serné

Page 12: Zuidoost - 16 juni 2016

12 Amsterdam | 16 juni 2016

Stadspas

loop binnenmet de stadspasaanbiedingen juli/augustus

Van deze aanbiedingen kunt u alleen gebruik maken als op de achterzijde van uw Stadspas het woord ‘aanbiedingen’ in de kleur paars gedrukt staat.

Wilt u weten waar u nog meer korting krijgt met uw Stadspas, kijk dan in de StadspasKortingsgids 2015/2016.Stadspas, Antwoordnummer 47197, 1070 WB AmsterdamTelefoon: 020 252 6000 (8.30-17.00 uur).Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Wijzigingen voorbehouden.

Kwaku Summer Festival

Ook deze zomer trekken bezoekers uit hethele land naar het populairste festival in Am-sterdam Zuidoost. Lekker eten, voetbal, flir-ten en muziek zijn de unieke ingrediëntenvoor dit festival. Kom swingen bij de podia'Tha Block' en 'Waterkant' met muziek vooralle leeftijden. Let op: Kwaku biedt Stadspas-houders een extra dagkaart naar keuze omeen maatje mee te nemen.

Data: elke zaterdag en zondag van 16 julit/m 7 augustus

€ 1- €5

Prijs: online € 3 (normale prijs vier weken-pas inclusief maatjes kaartje € 32,50) aande kassa € 5. Gratis toegang voor kinderentot en met 12 jaar. Vanaf 30 juli alleen nogdagkaarten aan de kassa verkrijgbaarvoor € 1. Let op: deze aanbieding is nietgeldig voor de Kwaku Friday Concerts. Kaartverkoop: online via www.kwakusummerfestival.nl en aan de kassaAdres: Nelson MandelaparkMeer info: www.kwakusummerfestival.nl

Artis en Micropia

Kom gratis naar Artis en Micropia met deStadspas in juli en augustus. Laat je verrassendoor de vele diersoorten die met en tussen el-kaar leven. Combineer je bezoek met Micro-pia, het eerste microbenmuseum ter wereld,naast Artis. Ontdek hier de kleinste en mach-tigste organismen op onze planeet: microben.

Gratis

Geldig: van 1 juli t/m 31 augustusStadspasprijs: gratis (normale prijs € 27,50)Kaartverkoop: aan de kassaAdres: Plantage Kerklaan 38-40 Meer info: www.artis.nl enwww.micropia.nl

IJ-HallenIJ-hallen is de grootste en sfeervolste vlooi-enmarkt van Europa! Door de grootte van demarkt is er voor ieder wat wils. Voor € 1 hebje toegang tot de markt. De data om uit tekiezen zijn 23-24 juli en 13-14 augustus. Echteen aanrader als je van goedkoop inkopenhoudt! Horecagelegenheden zijn volop aan-wezig. Let op: deze actie is uitsluitend be-doeld voor minima pashouders.

Geldig: 23, 24 juli of 13, 14 augustus tussen 09.00-16.30 uurStadspasprijs: € 1 (normale prijs € 5) Let op: 1 x entree

€ 1

Kaartverkoop: aan de kassa Adres: TT Neveritaweg 15Meer info: www.ij-hallen.nl

BODY WORLDS

Tentoonstelling BODY WORLDS: The Hap-piness Project vertelt het wonderbaarlijkeverhaal van ons eigen lichaam en de invloedvan ‘geluk’ op onze gezondheid. Meer dan200 anatomische preparaten van echte men-selijke lichamen tonen de complexiteit, veer-kracht en kwetsbaarheid van ons lichaam.Sluit u aan bij ruim 40 miljoen bezoekerswereldwijd die u zijn voorgegaan!

Geldig: van 1 juli t/m 31 augustusStadspasprijs: gratis, inclusief audiogids(normale prijs € 23)Kaartverkoop: aan de kassa Adres: Damrak 66Meer info: www.bodyworlds.nl

Gratis

De Dagtochten Specialist

Deze zomervakantie kunt u weer op ver-schillende dagen in juli en augustus met DeDagtochten Specialist naar de leukste attrac-tieparken in Nederland. Kaartjes kopen kanvan maandag 18 juli tot en met vrijdag 22 juliop vier plaatsen in de stad. Vooraf kaartenbestellen kan ook.

Stadpasprijs■ Efteling € 27 (normale prijs € 49)■ Walibi Holland € 17 (normale prijs € 39)■ Drievliet € 12 (normale prijs € 34)■ Dolfinarium € 12 (normale prijs € 34)De prijzen zijn inclusief entree en vervoerper touringcar.

v.a. €12

Meer info: voor verkoopdata en locatieskijk op www.dds-amsterdam.nl/stadspas.htm

Molen van Sloten

Iedere maandag en dinsdag in juli en augus-tus vaart de Blue Boat rondvaartboot u naarde Molen van Sloten. U krijgt een rondlei-ding door de Molen waar Rembrandt nog ge-schilderd heeft en met een gids ontdekt u hetpittoreske dorpje Sloten. De boot brengt uook weer terug. Tijdens de vaart zijn con-sumpties verkrijgbaar.

Geldig: iedere maandag en dinsdag in julien augustusStadspasprijs: € 5 (normale prijs € 25)Reserveren: via 020 679 1370. Reserveerop tijd want vol is volKaartverkoop: aan de kassaAfvaart: de boot vertrekt om 09.00 en iscirca 14.00 uur weer terug

€ 5

Adres: de steiger van Blue Boat Companyaan de Stadhouderskade tegenover hetParkhotel

Page 13: Zuidoost - 16 juni 2016

13 Amsterdam | 16 juni 2016

Aanpak gezond gewicht

Laag inkomen? Toch sporten! Strijd We weten het allemaal. Gezond leven isbelangrijk. Voor volwassenen, maar zeker ookvoor kinderen. Wie ongezond eet en ook nogweinig beweegt en slecht slaapt, kan overge-wicht krijgen, soms ernstig. Amsterdam gaatde strijd tegen overgewicht aan, en helpt ge-zinnen. Bijvoorbeeld met geld voor het spor-ten en bewegen van hun kinderen.

In Amsterdam is een grote groep kinde-ren te zwaar. Zij zijn vaker moe en snellerziek dan kinderen met een gezond ge-wicht. Het is vaak moeilijk voor gezin-nen om gezonder te gaan leven. Zeker alser weinig geld is. In Amsterdam zijn veelmensen die kinderen en hun ouders hel-pen met een gezondere leefstijl. Denkaan Ouder- en Kindteams, artsen, leer-krachten en sporttrainers, maar ook ac-tieve buurtbewoners en vrijwilligers.

Weinig geld? Toch sportenSteeds meer bewoners willen gezondleven, samen met hun kinderen. Daarhoort sporten en bewegen bij. Fietsen,voetballen, hardlopen, zwemmen of ietsanders. Kinderen houden van bewegenen het is belangrijk voor hun gezondheid.Ze slapen beter, worden fitter en vrolij-ker en gaan er ook beter van leren. Maarmet weinig geld is het best moeilijk omeen kind te laten sporten en bewegen.Een sportclub en alle spullen die nodigzijn, kunnen duur zijn. De gemeente kangezinnen met een laag inkomen en wei-nig geld helpen, door kosten te vergoe-den. Denk dan aan:

■ Lidmaatschapsgeld van een sportclub■ Zwemles■ Sportkleding en sportschoenen■ Een goede fiets

Kosten vergoed krijgen Ouders met een laag inkomen, weiniggeld en kinderen tussen 4 en 18 jaar kun-nen de kosten van sporten of een fiets optwee manieren vergoed krijgen. Ookkunnen ouders beide regelingen gebrui-ken.

1. Scholierenvergoeding De eerste manier is de Scholierenver-goeding. Deze vergoeding is een

bedrag dat u krijgt voor extra kosten vanuw kind, bijvoorbeeld om het kind telaten sporten of om een fiets te kopen.Maar ook voor schoolspullen en de ou-derbijdrage. U krijgt het geld terug, nadatu de kosten eerst zelf betaald hebt. Datdoet u met een aanvraagformulier. Ukrijgt € 499 per kind op de middelbareschool en € 375 per kind op de basis-school.

Als de gemeente weet dat u recht hebt opdeze vergoeding, hebt u dit formulier ge-kregen. Niet gekregen? ■ Ga naar www.amsterdam.nl/pakjekans.

Daar staat het aanvraagformulier.

■ Bel 020 252 6000. Dan sturen wij ueen formulier.

■ Ga naar een financieel spreekuur. Ukrijgt hulp bij de aanvraag van de ver-goeding.

2. Jeugdsportfonds U kunt ook een vergoeding aanvragen via het Jeugdsportfonds, dat voor uwkind de sportclub betaalt en soms ook de sportspullen. Een vergoeding van het Jeugdsportfonds loopt via een tussenpersoon, zoals de huisarts, leer-kracht of hulpverlener. Kijk op www.amsterdam.nl/pakjekans en ga naarJeugdsportfonds.

Ieder kind moet lekker kunnen bewegen

Sporten is leuk en sociaal

De mensen op deze foto hebben geen relatie met het artikel

Stadspas

Filmtheaters Ook deze zomer goedkoop naar de film in defilmtheaters! Adressen: ■ Cinecenter, Lijnbaansgracht 236, 020 623 6615 ■ De Uitkijk, Prinsengracht 452, 020 223 2416 ■ Het Ketelhuis, Pazzanistraat 4, 020 684 0090■ Kriterion, Roetersstraat 170, 020 623 1708 ■ Rialto, Ceintuurbaan 338 ■ Studio K, Timorplein 62, 020 692 0422 ■ The Movies, Haarlemmerdijk 161,

020 638 6016 ■ De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10,

020 553 5151 ■ Eye Film, IJpromenade 1, 020 589 1400■ De Filmhallen, Hannie Dankbaarpassage 12,

020 820 8122

€ 1

■ LAB 111, Arie Biemondstraat 111, 020 616 9994

Stadspasactie: 16 juli t/m 31 augustus Prijs: € 1 (normale prijs € 10)Meer info: www.cineville.nl

Mini-Cruise Hoorn Vaar deze zomer mee van Amsterdam naarde historische VOC-stad Hoorn met hetsfeervolle cruiseschip de Stortemelk. Na demooie vaartocht over het IJ en het weidseMarkermeer inclusief lunch, komt u aan inhet prachtige Hoorn. Hier kunt u het West-fries museum, het Museum van de 20e eeuwof het museumschip de Halve Maen bezoe-ken. Om 17.00 uur gaat u met een historischestadsbus terug naar Amsterdam.

Geldig: 26 juli t/m 18 augustus op dinsdagen donderdag Stadspasprijs: volwassenen € 10, kinderen4 t/m 12 jaar € 5 en kinderen tot 4 jaar gra-tis. Inclusief vervoer, 4 alcoholvrije con-sumpties, lunch en museumbezoek HoornReserveren verplicht via:www.rederijhetij.nl/stadspas

€ 5- €10

Gereserveerde plaatsen kunnen op de dagzelf aan boord contant betaald wordenVertrektijd: 10.30 uur, inschepen vanaf10.00 uurOpstapplaats: Steiger 14, Ruijterkade achter Amsterdam Centraal Station (linksnaast de veerponten)Meer info: www.rederijhetij.nl/hoorn

The VR CinemaThe VR Cinema is de eerste plek ter wereldwaar bezoekers de tofste en nieuwste VirtualReality kunnen ervaren. Stap in de toekomsten beleef films alsof je er zelf midden in staat.Na het plaatsnemen in de speciale draaistoe-len en het opzetten van de futuristische bril-len is namelijk alles mogelijk.

Geldig: 1 juli t/m 31 augustus, wo t/m vrtussen 14.00 en 21.00 uur, za en zo tussen12.00 en 22.00 uurStadspasprijs: € 1,50 (normaal € 12,50)Adres: Oosterdokskade 5

€ 1,50

Kaartverkoop: online via www.thevrcinema.com/Stadspas Meer info: www.thevrcinema.com

Fit For Free!

Met deze aanbieding kunt u een maand gratissporten op werkdagen tussen 7.00 en 17.00uur en in het weekend tussen 9.00 en 16.00uur. Deze actie geldt bij alle vestigingen van FitFor Free in Amsterdam. Ook na deze proef-maand fit en gezond blijven? Dat kan tegeneen speciaal tarief van € 7,50 per maand. Voormeer informatie kijk op stadspas.fitforfree.nl

Geldig: start proefmaand tussen 1 juli en 31 augustusStadspasprijs: gratis (normale prijs € 17,95)Adres: alle Fit For Free vestigingen in Amsterdam

Gratis

Kaartverkoop: uitsluitend online vanaf 1 julivia stadspas.fitforfree.nlMeer info vestigingen:www.fitforfree.nl/sportschool/amsterdam

Page 14: Zuidoost - 16 juni 2016

14 Amsterdam | 16 juni 2016

Locaties bekend Er was al bekend dat Am-sterdam vanaf 2018 een Asielzoekerscentrum(AZC) met 500 plekken in de Houthavenskrijgt. Vanwege de huidige vluchtelingen-stroom heeft het college van burgemeester enwethouders besloten om tijdelijk en al eerderaanvullende asielzoekerscentra te openen.

Opvang

Asielzoekers in Amsterdam

Er zijn nu drie locaties bekend:■ AZC Willinklaan (Nieuw-West) gaat

ruimte bieden aan 800 personen. Hetkomt op de plek van de oude Academievoor Lichamelijke Opvoeding opsportpark Ookmeer. Het AZC gaat naarverwachting open in het tweede kwar-taal van 2017 en zal er maximaal tienjaar staan.

■ AZC Wenckebachweg (Oost) kan maxi-maal 1.000 personen huisvesten. Hetkomt in de voormalige PenitentiaireInrichting Amsterdam Over-Amstel(Bijlmerbajes) aan de Wenckebachweg.Naar verwachting opent het in augus-tus 2016 en blijft het open tot uiterlijk 1januari 2018.

■ AZC Houthavens (West) is voor maxi-maal 500 personen. De bouw start in2016 en de verwachting is dat het vanaf2018 vijftien jaar open zal zijn.

Traditie van onze stadSinds ruim driekwart jaar heeft Europa temaken met een toename aan asielaanvra-gen. Amsterdam neemt, net als veel anderegemeenten in Nederland, een deel van deverantwoordelijkheid voor de opvang enhuisvesting van asielzoekers en statushou-ders op zich. De opvang van vluchtelingenpast in de lange traditie van onze diversestad om hen die het nodig hebben eenthuis te bieden. We bieden onderdak aanasielzoekers en erkende vluchtelingen (sta-tushouders). Naast noodopvang op vier lo-caties creëert Amsterdam ook 2.000plekken voor asielzoekers in nieuw te ont-wikkelen asielzoekers centra. Daarnaastkent Amsterdam de zogenaamde Bed, Baden Broodopvang voor uitgeprocedeerdeasielzoekers.

Noodopvanglocaties asielzoekers De gemeente vangt sinds september 2015tijdelijk asielzoekers op. Zij zijn hier inafwachting van hun asielprocedure, diedoor de grote toestroom uit met nameSyrië vertraging heeft opgelopen. Er zijnvier noodopvanglocaties ingericht, voormaximaal 1.500 asielzoekers. Deze zijn opde Schipluidenlaan (Nieuw-West), deMarnixstraat (Centrum), Flierbosdreef

(Zuidoost) en de Havenstraat (Zuid). Per 1april 2016 is het beheer van de vier overge-bleven locaties overgedragen aan het Cen-traal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).Deze noodopvanglocaties sluiten naarverwachting na de zomer hun deuren.

Huisvesting asielzoekers met verblijfsstatusNaast de opvang van asielzoekers is ookhuisvesting van statushouders nodig. Alsasielzoekers een (tijdelijke) verblijfsver-gunning krijgen zijn ze statushouders.Dat betekent dat ze als ‘gewone’ Amster-dammers in aanmerking komen voorhuisvesting in de stad. Amsterdam moetvan 2016 tot en met 2018 jaarlijks voor2.400 statushouders een plek vinden.

Extra woningenTot en met 2018 realiseert Amsterdam2.700 extra woningen speciaal voor al-leenstaande en/of jonge statushouders.Dit gebeurt met name in kantoorpandendie getransformeerd worden tot woon-ruimte en op plekken waar tijdelijkenieuwbouw voor tien jaar gerealiseerdwordt. De eerste vijf locaties zijn bekend:Daguerrestraat (Oost), Kruislaan (Oost),Th. K. van Lohuizenlaan (Oost), Lou-wesweg (Nieuw West) en NDSM(Noord). Maar ook met al deze nieuw-bouw zullen statushouders, met namegezinnen, nog steeds in reguliere socialehuurwoningen terecht komen. In 2016zijn daarvoor 950 sociale huurwoningennodig, met name voor gezinnen. Mini-maal 50% van de vrijkomende sociale

woningen blijft beschikbaar voor de ge-wone woningzoekenden die staan inge-schreven voor een sociale huurwoning.

Opvang minderjarige statushoudersVanaf 1 januari wordt gemeenten ge-vraagd huisvesting te regelen voor al-leenstaande minderjarige statushouders.Dit zijn personen onder de 18 jaar diezonder begeleiding Nederland binnenko-men. JeugdhulpverleningsorganisatieSpirit gaat in 2016 de opvang en begelei-ding van 100 minderjarige statushoudersverzorgen in de regio Amsterdam. InAmsterdam worden ongeveer 70 min-derjarige statushouders tussen de 15 en18 jaar opgevangen.

Bed, Bad en Broodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekersSinds 15 december 2014 biedt Amsterdameen Bed, Bad en Broodopvang (BBB) aan:sobere opvang die open is van vier uur ’smiddags tot negen uur de volgende och-tend. In de BBB kunnen uitgeprocedeerdeasielzoekers terecht voor avondeten, een

douche, een bed en een ontbijt. In Am-sterdam zijn in totaal 135 BBB-plekken, inde Schuitenhuisstraat in Nieuw- West ende Walborg in Buitenveldert.

Ik wil graag helpen, wat kan ik doen?

Er zijn veel vrijwilligers nodig de komende tijd en de gemeente moedigt initiatieven aan. Dit is het meest effectief als dit gecoördineerd gebeurt. U kunt zich hiervoor aanmelden bij de gemeente Amsterdam via [email protected].

Voor meer informatie over de huisvesting van asielzoekers en statushouders kijk op www.amsterdam.nl/vluchtelingen

Welke groepen asielzoekers zijn er?AsielzoekerDoet een verzoek tot asiel, is in behandeling bij Immigratie- en Naturalisatie-dienst (IND), verblijft in een Asielzoekerscentrum (AZC) of verblijft nog innoodopvang of aanmeldcentrum.

Vluchteling / statushouderHeeft een rechtmatige verblijfstitel en wordt vanuit het Asielzoekerscentrum(AZC) aan een gemeente gekoppeld die passende woonruimte verzorgt.

Vreemdeling / ongedocumenteerde / uitgeprocedeerde asielzoekerHet verzoek tot asiel is afgewezen, verblijft illegaal in Nederland.

BegeleidingSamen met organisaties als Vluchte-lingenwerk biedt de gemeente,naast huisvesting diverse vormenvan begeleiding. Er wordt gekekenwat iemand nodig heeft om zo snelmogelijk te integreren en participe-ren in Amsterdam. Zij krijgen eentaal- en oriëntatieprogramma waarinze de Nederlandse taal leren, ken-nismaken met de Amsterdamse cul-tuur, onze waarden en samenleving.Tegelijkertijd biedt dit programmamaatwerk. Dat kan gaan om eenaanvullende opleiding, een netwerkopbouwen of werkervaring opdoen.

Syrische vluchtelingen bij de pop-up bibliotheek in een noodopvanglocatie

Vluchtelingen krijgen taalles van een vrijwilliger

Page 15: Zuidoost - 16 juni 2016

15 Amsterdam | 16 juni 2016

Door mee te doen maakt uw bedrijf kansop de stadsdeelprijs van € 1.500,-, destadsprijs van € 4.000,- en een publici-teitscampagne. Hebt u als Amsterdam-mer een favoriete duurzame

ondernemer? Draag diegene dan voor viade website en maak kans op een verwen-pakket van de winnaars van de vorigeeditie, chocolatemakers.www.amsterdam.nl/damprijs

Doe mee aan de DAM Prijs 2016

Maak het inbrekers niet te makkelijk

Servicenieuws

Duurzaam Bent of kent u een Amsterdamse ondernemer en vindt uduurzaamheid belangrijk? Schrijf u dan voor 31 juli in voor de DAM Prijs2016: dé prijs voor de meest duurzame ondernemer van Amsterdam.

uur

Anton de Komplein 1501102 CW Amsterdam ZuidoostPostbus 124911100 AL Amsterdam Zuidoosttel. 14 [email protected]/zuidoost

BereikbaarheidTrein en metro (50 en 54) halte stationAmsterdam Bijlmer ArenA Bus 41, 44, 45, 46, 47, 102, 158 en 175

OpeningstijdenStadsloketmaandag tot en met vrijdag 8.00 - 18.00 uur

Sociaal Loket 020 255 2916 amsterdam.nl/sociaalloket

Stadsloket ZuidoostAnton de Komplein 150ma t/m vrij: 9.00-13.00 uurOp inloop en afspraak

Gezondheidscentrum HolendrechtNiftrikhof 20ma en woe: 13.30-16.30 uurInloop, afspraak maken ter plekke mogelijk

Meldpunten Meldpunt Zorg en Overlast:maandag - vrijdag 8.00 - 18.00 uur via tel. 020 255 2914

Meldpunt Openbare Ruimte Amsterdam:maandag - vrijdag 8.00 - 18.00 uurvia tel 14020 of 24/7 viawww.amsterdam.nl/mor

Stukken inzienVoor het inzien van ter inzage gelegde stukkenkunt u zich melden bij de receptie.

BekendmakingenKijk op: www.amsterdam.nl/bekendmakingen

Contact met de bestuurscommissiePost: stadsdeel Zuidoost, t.a.v. het dagelijks bestuur, postbus12491, 1100 AL Amsterdam ZuidoostE-mail: [email protected] Bellen: maak een afspraak bij bestuurs-secretariaat Zuidoost via tel. 14 020

Stichting Dorpsraad DriemondDriemond is met 1.500 inwoners hetkleinste en oudste woongebied van Zuid-oost. Driemond heeft een eigen dorps-raad die opkomt voor de belangen van dit‘dorp in de stad’.

Stichting Dorpsraad DriemondStammerlandweg 101109 BR Driemondtel. 0294 414 [email protected] www.driemond.info maandag t/m vrijdag 9.00 - 12.00 uur

Stadsdeel Zuidoost - contact en openingstijden ColofonJaargang 3, nummer 6, 16 juni 2016■ Amsterdam is een uitgave van de gemeente

Amsterdam ■ Amstel 1 ■ Postbus 202, 1000 AE

Amsterdam ■ E-mail: [email protected]■ Internet: www.amsterdam.nl ■ Telefoon: 14 020

(Ingesprektoon of geen toon? Bel 020 624 1111) ■ Hoofdredactie: Djoe Lan Tan ■ Eindredactie: Jeroen

Nan ■ Beeldredactie: Edwin van Eis ■ Coördinatie:

Thea Bielsma ■ Fotografie, tenzij anders aangegeven:

Edwin van Eis, Marjolijn Pokorny en Alphons Nieuwenhuis

■ Vormgeving: Floppy Design (Amsterdam)■ Productie: Movement (Amsterdam)■ Druk: De Groot Drukkerij BV Goudriaan / Koninklijke

Drukkerij Vorrselmans BV Zundert ■ Verspreiding:

Post NL ■ In deze krant staat informatie van de

gemeente Amsterdam ■ De volgende editie van Amsterdam verschijnt op

25 augustus ■ De krant wordt huis aan huis verspreid,

ook bij brievenbussen met een JA-NEE of NEE-NEE

sticker omdat het om overheidsinformatie gaat ■ Klachten over de bezorging? Bel Post NL via

tel. 0900 0990 (€ 0,45 per minuut)

De Bestuurscommissie op bezoek? De Bestuurscommissie Zuidoost bezoekt maandelijks diverse bedrijven, ver-enigingen, organisaties en instellingen. Dit jaar zijn ze al bij de Pop Up StoreGein, studentenhuisvester DUWO, het Leger des Heils en de ArenA op be-zoek geweest om te praten over actuele ontwikkelingen in het stadsdeel. Wiltu ook een keer gastheer zijn van een bedrijfsbezoek van de bestuurscommis-sie Zuidoost? Of kent u verenigingen, organisaties of bedrijven die dit graagwillen? Mail dan naar: [email protected]

Vervangen onder-grondse containersTot eind juli worden de ondergrondsecontainers in Venserpolder, langs de Bijlmerdreef, Groesbeekdreef, Laag Gerenstein, Reigersbos en Gein vervan-gen. De vervanging van een container isin een dag klaar. Tijdens het werk staat ereen bovengrondse container voor hetrestafval.

Voorkom inbraken Inbrekers kijken nietnaar wat er te halen valt, maar hoe mak-kelijk ze binnen kunnen komen. Maakhet ze niet te makkelijk, dan kunnen zeook niet bij uw waardevolle spullen. Doeer ook in de zomermaanden alles aan ominbraak te voorkomen. Een paar tips: Doe

altijd ramen dicht en deuren op slot als uweggaat en zorg dat uw huis er altijd be-woond. En ook inbrekers hebben Face-book, dus wees voorzichtig met opsociale media vertellen dat u niet thuisbent.

www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

Kort nieuws

Gemakkelijk en snelEen vraag aan de gemeente? Stelhem deze zomer via WhatsApp.App naar 06 4444 0655. Op werk-dagen tussen 8.00 en 18.00 uurkrijgt u antwoord.

Makkelijk en snelLosse stoeptegel ? Wanneer mag ik hetgrofvuil buiten zetten? Of een vraag overparkeren? Ook via WhatsApp is de ge-meente gemakkelijk en snel bereikbaar. Ukunt bij uw vraag een foto meesturen.Uw vragen stellen kan op elk momentvan de dag.

PrivacyVia WhatsApp delen we geen privacyge-voelige informatie, zoals persoonsgege-vens. Dat betekent dat we geen vragenbeantwoorden waarvoor persoonlijkegegevens zoals uw Burgerservicenum-

mer nodig zijn. De gemeente vraagt unooit via WhatsApp om vertrouwelijkeinformatie. Deel zelf ook geen privacyge-voelige gegevens met ons via WhatsApp.

WhatsApp 06 4444 0655www.amsterdam.nl/contactHet gebruik van WhatsApp is een proeftijdens de zomer.

Heeft u op korte termijn een nieuw pas-poort nodig? Tijdens de zomermaandenkrijgt u korting op de nieuwe service vande gemeente om het document thuis telaten bezorgen. In juni, juli en augustusbetaalt u € 1 minder. Dat is, afhankelijkvan de dag en het tijdstip waarop u uwpaspoort laat bezorgen, rond de elf ofvijfentwintig procent korting. www.amsterdam.nl/paspoort

Korting op thuisbezorgen paspoort

Page 16: Zuidoost - 16 juni 2016

16 Amsterdam | 16 juni 2016

Sport en spel

Meedoen is belangrijker dan winnen

Tijdens het schooljaar kunnen kinderenuit Zuidoost goedkoop kennismaken metsporten zoals turnen, hockey en dans bijde verschillende Sportbuurtclubs. Nietalle Sportbuurtclubs gaan door tijdens dezomervakantie en daarom is er een speci-aal sport- en spelprogramma.

Altijd in de buurtZes weken lang zijn er iedere week allerleiactiviteiten op de Cruyff Courts in Ho-lendrecht en Gein, bij Sportcomplex

Wat is er te doen in Zuidoost

Expositie Mijn kunst 16 juli 27 augustus Kom kijken naar het werk van bevlogen,

niet-professionele kunstenaars uit Zuidoost en omgeving.In CBK Zuidoost is de jaarlijkse expositie Mijn Kunst weer tezien. Beeldend kunstenaars krijgen de mogelijkheid om hunwerk aan het publiek te laten zien. Laat u inspireren en ont-roeren. www.cbkzuidoost.nl

Kwaku Summer Festival

16 juli-7 augustus In het Nelson Mandelapark worden deculturele diversiteit en identiteit in Zuidoost grootst gevierdtijdens Kwaku Summer Festival. Cultuur, sport en eten.Kwaku Summer Festival is het grootste multiculturele festi-val van Nederland. www.kwakufestival.nl

Kunstwerken bij basisschool Wereldwijs

Vanaf 7 juni In samenwerking met beeldend kunstenaarsEllert Haitjema en Judith Quax wisselden leerlingen uitgroep 7 ervaringen uit over elkaars culturele achtergrond. Erzijn kunstwerken gemaakt die permanent te zien zijn aan delantarenpalen bij de entree van de school op Geerdinkhof696. Onder meer een Surinaamse anisa, een Nigeriaansestropdas, een Indiase ring en een Aziatische salamander.

Trappen lopen tegen MS

9 juli Daag uzelf maximaal uit en beklim alleen of in eenteam op 9 juli de trappen van de Amsterdam Arena. Voor ie-dereen is er een geschikt parcours. Van 700 treden, 2.500treden tot de ultimate challenge met 5.000 treden. Laat usponsoren of sponsor iemand en help mee in de strijd tegende ziekte MS. www.arenamoves.ms

Kraaiennest, in het Nelson Mandelaparken bij Speeltuin Disneyland in Drie-mond. Zo kunnen kinderen altijd bewe-gen in de buurt.

Samen spelen en bewegenAlle kinderen kunnen meedoen. De acti-viteiten gaan dus niet alleen over bewe-gen, maar zijn ook een leuke manier voorde kinderen om samen plezier te makenen nieuwe buurtgenootjes te ontmoeten.De activiteiten zijn zoveel mogelijk bui-ten en worden begeleid door gekwalifi-ceerde sportbegeleiders.

Zuidoost Beweegt XXLNaast de wekelijkse sport- en spelactivi-teiten worden er ook zes grotere evene-menten georganiseerd: Zuidoost BeweegtXXL. Op deze middagen wordt flink uit-gepakt. Kinderen kunnen naast de regu-liere sport en spel activiteiten ookspringen op een luchtkasteel, een storm-baan trotseren en swingen op dansplaten.Ook kunnen ze meedoen aan workshops,atletiek of flag ‘American’ football.

Gratis In augustus doen er vele Nederlandse sporters mee aan deOlympische Spelen in Rio de Janeiro. Het motto van dit evenement is‘Meedoen is belangrijker dan winnen’. Sportbuurtwerk Zuidoost heeftzich hierdoor laten inspireren en organiseert deze zomer sport- enspelactiviteiten met de Olympische Spelen als thema. Kinderen vanvier tot en met veertien jaar kunnen hier gratis aan meedoen.

Stadsgevoel 1: Garage Kempering

28 juni Wat betekent Parkeergarage Kempering voor ons?Imagine IC organiseert een middag vol Kemperingverha-len. Kom luisteren én vertel bovendien: (hoe) moeten weKempering bewaren voor nu en voor later? Stadsgevoel iseen nieuwe seminarreeks van Imagine IC over emoties inactueel erfgoedwerk, waarin het gaat over gevoelens overplekken, objecten en rituelen. www.imagineic.nl

Finale Streetball Masters22 en 23 juli Streetball Masters is dé 3x3 basketball Tour van

de Nederlandse Basketball Bond. Op A-locties in verschil-lende Nederlandse steden strijden de streetballers in een'urban' ambiance om een plek in de landelijke finale van hetNK 3x3 basketball. Die finale is in Zuidoost, op het Hoeken-rodeplein. www.basketball.nl

De XXL evenementen zijn op:■ Woensdag 20 juli, 14.00-17.00 uur in

Nelson Mandela park■ Woensdag 27 juli, 13.30-16.00 uur bij

Speeltuin Disneyland in Driemond■ Donderdag 4 augustus, 14.00-16.00

uur bij Cruyff Court Holendrecht■ Woensdag 10 augustus,15.00-17.30 uur

op Sportcomplex Kraaiennest■ Dinsdag 16 augustus, 15.00-17.00 uur

bij Cruyff Court Gein■ Woensdag 24 augustus, 14.00-17.00

uur in Nelson MandelaparkAlle kinderen van vier tot en met veertien

jaar zijn welkom om gratis mee te doen.Voor zowel de wekelijkse activiteiten alsde XXL evenementen is aanmelden nietnodig.

Meer informatieKijk voor een overzicht van alle sport- enspelactiviteiten in Zuidoost op www.am-sterdam.nl/sport, kies vervolgens hetmenu ‘Sporten voor kinderen en jonge-ren’. Neem voor meer informatie contactop met Harry Supheert van Sportbuurt-werk Zuidoost via [email protected] of 020 252 5399.

Foto Fred Rotgans

Kunstwerk van Hettie Fagel