Update #12 november 2013

46
1 Magische medewerkers zorgen voor een slimme groei! #12 | november 2013 uptime group

description

 

Transcript of Update #12 november 2013

Page 1: Update #12 november 2013

1

Magische medewerkers zorgen voor een slimme groei!

#12 | november 2013 uptime group

Page 2: Update #12 november 2013

2

COLOFON

DE REDACTIE

Ann Van den Sande - [email protected]

Lieze Stevens & Karlo Stirmer - [email protected]

Lai Wah Ho - [email protected]

Rita Verreydt - [email protected]

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER

Uptime Group nvVeldkant 35d2550 Kontich

CONTACT

Algemene [email protected]

[email protected]

ONLINE

Op onderstaande webpagina vind je alle edities terug:

http://issuu.com/uptime-group

Page 3: Update #12 november 2013

3

Woordje van RitaWie is Arxus? Hestia quizDe switch van Dirk ICTinus & Arxus bootcampDe shoppende klantDBA weekend Terug van weggeweest Wist je dat...Recept parmigiana Te huur in Turkije Reistip Peru Interne vacatures DKV Nieuwe medewerkers Nieuwe kindjes Bier redt de wereld Skipromotie Comstor

568

12141720242526283236373840424546

Page 4: Update #12 november 2013

4

Page 5: Update #12 november 2013

5

WOORDJE VAN RITA

Beste Uptimers

De tijd vliegt voorbij, voor we het goed en wel besef-fen zitten we weer met onze voeten onder de feest-tafel om Kerst en Nieuw te vieren.

Opnieuw zijn we er in geslaagd een Update samen te stellen en een BBQ-feestje te organiseren, dank-zij de sponsoring van Comstor. Een welgemeende dank hiervoor. Ook een dankuwel aan de collega’s die hun bijdrage geleverd hebben om dit boekje weer te voorzien van een aantal interessante artikels.

Meer dan drie kwart van het jaar hebben we ach-ter de rug, dus tijd voor een kleine reflectie. Uptime Group heeft het als groep zeer goed gedaan. Ondanks de crisis, die nog steeds niet helemaal achter ons ligt, kunnen we terugblikken op een tot hiertoe geslaagd 2013. We zitten in een groeifase, heel wat nieuwe mensen zijn ons team komen ver-sterken en heel wat klanten hebben hun contract uit-gebreid of zijn met ons in zee gegaan. Het resultaat hiervan is dat we positieve cijfers hebben en dat er opnieuw wat ruimte is om hier en daar te investeren.

De weg die we ingeslagen zijn, om een hybride cloud systeemintegrator te worden, vereist continue aandacht om aan de steeds stijgende behoeften van onze klanten te voldoen. Daarvoor kijken we mo-menteel naar uitbreiding van ons datacenter, met ex-tra storage en back-up capaciteit.

Er is ook een werkgroepje samengesteld om te kijken hoe we onze kantoren nog beter kunnen

inrichten. Ten gevolge van de verhuis van Uptime Technologies naar een ander kantoor op de Veldkant komt er ruimte vrij en kunnen we eens kijken hoe we dit alles kunnen verfraaien en verbeteren.

Alle bedrijven binnen Cronos, die bezig zijn met Oracle technologie, gaan samenzitten op 1 adres om nog beter te kunnen samenwerken en nog be-ter de juiste oplossingen aan de klanten te kunnen aanbieden. We zien dat klanten meer en meer naar totaaloplossingen vragen, dikwijls gelinkt aan één technologie. De verhuis van Uptime Technologies is gepland voor 18 november. Uiteraard worden de banden met onze collega’s niet verbroken en zullen we ook vanuit Uptime Group blijven beroep doen op hen om onze klanten een oplossing te bieden.

Tot slot wil ik nog iedereen bedanken die geduren-de de voorbije maanden meegewerkt heeft om dit mooie resultaat neer te zetten. Het jaar is echter nog niet ten einde en traditioneel zijn de laatste maan-den zware maanden. Soms hebben klanten nog wat budget over en we helpen hen graag om dit richting Uptime Group te besteden. Daarom durf ik ook op jullie beroep doen om deze laatste maanden, net zo-als de voorbije 10 maanden, er tegenaan te gaan, zodat we het resultaat van onze “back-to-basics” campagne kunnen vast houden.

Ik wens jullie hierbij veel succes en veel leesplezier met de Update!

Rita

“Wij blijven groeien.”

Page 6: Update #12 november 2013

6

WIE IS ARXUS ?

We keep your data safein our backyard

Page 7: Update #12 november 2013

7

Arxus is a Cloud Service Provider of the Uptime Group who offers a wide range of cloud services. Arxus Cloud Solutions are housed in at least two Belgian Tier 3 data-

centers which gives us full control over our solutions. These cloud services can be divided in 3 groups SAAS

(Software as a Service), PAAS (Platform as a Service and IAAS (Infrastructure as a Service). Arxus differentiates it-

self from other providers by being able to tailor these ser-vices to the customer needs but only if necessary.

In our SAAS portfolio we have more specific pro-ducts than usual, we offer Microsoft Dynamics NAV & CRM, Project Server, SharePoint, Team Foundation, Track & Trace solutions, Transport Management etc.For the more standard SAAS products we are an ex-

perienced Office 365 (Exchange, Lync and SharePoint) implementer, this in single sign-on with our own Cloud

services which gives a kind of Hybrid Cloud.

If you don’t find a solution in our SAAS products, we can always offer you PAAS such as database as a ser-

vice or a high available Java or .Net platform. For all other solutions we offer IAAS, managed vir-tual servers that are highly scalable, reliable and

performing on our own cloud platform.

Our customer references differ from small com-panies with less than 5 users up to large enter-

prises and government organizations.Of course you already have some services lo-

cal or on other cloud platforms, that’s why we re-ally focus on hybrid cloud deployments.

Hybrid cloud is a composition of two or more clouds (private, community or public) which remain unique entities, but bound together, offering the benefits of multiple deployment models.Hybrid cloud provides the flexibility of in house applications

with the fault tolerance and scalability of cloud based services.

Page 8: Update #12 november 2013

8

KLANTEN WINNENHOOFDPRIJZEN

Hestia quiz

Page 9: Update #12 november 2013

9

In kader van het vijfjarig bestaan van Hestia, hebben we dit jaar enke-le leuke activiteiten georganiseerd. Een hiervan was de grote Hestia verjaardagswedstrijd. Een wedstrijd die je een hele zomer lang kon mee-spelen en zich afspeelde op de website van Hestia.

Dankzij de wedstrijd kregen we maar liefst 1.446 extra bezoekers (waarvan 53.96% nieuwe) op onze website, creëerden ze meer dan 21.000 pageviews en bleven ze ge-middeld zo’n 7,5 minuut op onze website. Het spreekt voor zich dat

alle bezoekers onze hele website beter hebben leren kennen en met hun gesnuffel naar verborgen linken ons aanbod nog beter hebben leren kennen.

De wedstrijd ging van start op vrij-dag 28 juni, iedereen kon mee-spelen. De bedoeling was om een verborgen link te zoeken in de vorm van een ‘Hestia Compass’. Deze link leidde je dan naar een quizpa-gina waar men telkens 2 vragen moest beantwoorden. Om de 2 we-ken verplaatste de link zich en leid-de naar een andere reeks vragen.

Diegenen, die op het einde van de zomervakantie, op vrijdag 30 au-gustus, alle vragen correct beant-woord of de meeste punten verza-meld hadden mochten meespelen in de finale. Deze vond plaats op 6 september.

De wedstrijd was niet enkel qua vi-sibiliteit voor Hestia, maar ook in aantal deelnemers dadelijk een suc-ces. We noteerden meer dan 130 unieke deelnemers. Zo waren we vetrokken voor een paar spannende weken. Dit bleef zo tot op de laatste wedstrijddag. Na een hevige strijd

Page 10: Update #12 november 2013

10

In de finale namen de negen deelnemers het tegen elkaar op. Ze streden voor een van de vijf prachtige hoofdprijzen. De fina-listen ontvingen een mail met een startdatum/uur en een link naar de finalepagina. Op die pa-gina stonden negen deuren afge-beeld met daarachter telkens een cryptische omschrijving van een mogelijke prijs. De finalisten kon-den er nu voor kiezen om zo snel mogelijk de cryptische omschrij-ving te ontcijferen of gewoon een gokje te wagen en de gemaakte keuze door te bellen naar het op-gegeven nummer. Indien de ge-kozen deur reeds gekozen was, mochten ze een tweede keuze doorgeven.

Het waren enkele spannende mo-menten, maar uiteindelijk had ie-dereen zijn eerste of tweede keuze kunnen doorbellen. De finalisten kregen volgende cryptische om-schrijvingen die stonden voor de prijzen:

iPad Het lijkt op een kikker, maar niet in het echt.

Sony Tablet Geen geneesmiddel.

Samsung TV Spreekt tot de verbeelding.

Bongo Parijs Bereikbaar via allerlei kanalen.

Bongo Sterrenrestaurant Dure fantasie.

Balpen Fopspeen voor volwassenen.

Muismat Veegt Minnie hierop

haar pootjes?

Paraplu Uitstekend als het buiten regent.

Jongleerballen Trigger tot creativiteit.

“Het waren enkele

spannende momenten”

Page 11: Update #12 november 2013

11

De 9 finalisten die de finale konden

spelen waren:

Catherine Lekeux (Hestia)

Chris Vanderheeren (PWC)

Dennis Aarts (The Business Analysts)

Eli Van Fraeyenhove (Fenego)

Franky Deleu (Jan Yperman)

Herman Maes (Flexso)

Kristiaan Wouters (Hestia)

Liekens Nathalie

Stefan Hoste (Jan de Nul)

Hieronder vermelden we nog graag alle

hoofdwinnaars:

Stefan Hoste van ‘Jan de Nul’

won de Samsung TV.

Chris Vanderheeren vvan ‘PWC’

won de iPad.

Franky Deleu van ‘Jan Yperman’

won de Sony tablet.

Herman Maes van ‘Flexso’

won de Bongo-bon Weekendje Parijs.

Dennis Aarts van ‘The Business Analyst’

won de Bongo-bon Sterrenrestaurant.

Opvallend genoeg waren het telkens de klanten die met de hoofdprijzen gingen lopen en wonnen de ‘internen’ de vier fopprijzen. Al de prijzen werden intussen overhandigd. Nicolas Geudens, Managing Partner van Hestia, overhandigde persoonlijk alle prijzen.

We kunnen met een voldaan ge-voel terugkijken op deze verjaar-dagswedstrijd. Een geslaagde wedstrijd kan natuurlijk niet zon-der deelnemers, hierbij willen we dan ook iedereen bedanken voor hun deelname en hun sportiviteit. Graag zien we jullie terug op de volgende Hestia wedstrijd.

“We kunnen met een voldaan gevoel terug-

kijken op deze verjaardags-wedstrijd.”

Page 12: Update #12 november 2013

12

VERANDERD VAN JOB BINNEN DE GROEP

Dirk Willems

Page 13: Update #12 november 2013

13

Zoals velen onder jullie weten ben ik als Cronos ser-vicedesk medewerker begonnen waar ik na 2 jaar de overstap naar Hestia heb gemaakt en vervolgens de wonderwereld van Oracle ingestapt ben bij Uptime Technologies. Na enkele maanden interne kennis te hebben opgedaan (met dank aan Geert De Paep, Jan Jacobs, Steven Bosman,...) is er me gevraagd om als Linux systeembeheerder mee te helpen bij het Vlaams Parlement, een opdracht die ik met 2 handjes aanvaard heb .

Mijn eerste opdracht bestond uit het uitrollen en opti-maliseren van Netapp gericht op databases, waarbij we zeer snel en efficiënt databases kunnen snapshot-ten, clonen, enz. voor verdere productie of develop-ment. Daarna heb ik monitoring opgezet waarbij de klant de laatste nieuwe versie van nagios + ninja wil-de uitrollen. De volgende opdracht bestond erin een gecentraliseerde admin tool uit te zoeken waarbij we alle servers kunnen managen, hiervoor hebben we gekozen om Puppet te gaan gebruiken. We gebrui-ken ondertussen de Enterprise Puppet waarin we zo ver willen gaan dat we een volledige database kunnen deployen via Puppet (is in progress). Tegelijk zijn we ook met Google aan het bespreken om een google appliance te installeren in het Vlaams Parlement zodat dat google de volledige indexering kan doen van alle data. En als laatste project van dit jaar zijn we de hele infrastructuur aan het bekijken voor de hardware up-grade voor volgend jaar.

Daarnaast is me ook gevraagd om als Unix sys-teembeheerder bij Delta-Loyd mee te helpen onder-steunen en zo Filip Francis zijn werk mee te helpen verlichten. Daar bestond de opdracht uit de volle-dige hard-software infrastructuur te upgraden naar Oracle hardware en Solaris 11, dit zowel voor pro-ductie als voor development. Hierbij kwam er heel wat hardware kijken, zoals SPARC T4-1 en T4-2 ser-vers en switches.

Productie Omgeving (Brussel)

Om een idee te geven van de setup, we hebben vijf Ldoms (logical domains) gecreeerd op een T4-1 server met in elk domain vijf à zes zones. Elke zone heeft eigen virtuele switches en vnic’s en gebruikt re-source capping voor de database zones om cpu en memory te limiteren. Dit liet toe een mix van Solaris 10 en 11 te draaien op dezelfde fysieke server. Een

andere setup betreft Solaris 11 voor Intel met acht zones die, net als voorgaande, via fiber connecteert op de storage in Brussel. Omdat de T4-1 steeds zwaarder belast werd, hebben we er ondertussen een zwaardere T5-2 bijgeplaatst. Dit biedt als bijko-mend voordeel dat er live migration mogelijk is tus-sen de T4-1 en T5-2, bv. voor maintenance.

Development Omgeving (Antwerpen)

In Antwerpen hebben we een T4-2 server geplaatst met zes Ldoms, alsook een controller en een IO do-main, dit alles geconnecteerd via fiber op de lokale storage. Daarnaast zijn er ook Solaris Intel servers met verschillende zones.

Ook hier gaan we een Puppet server voorzien op Solaris en de integratie opzetten met Active Directory. Voor monitoring waren we begonnen met Ops Center, maar na bezoek aan Oracle Belgie is het duidelijke geworden dat dit onderdeel wordt van Oracle Enterprise Manager. Zo wordt dit onze cen-trale tool om databases en hardware te monitoren.Naast deze twee klanten greeg ik de kans om enke-le keren mee te gaan naar het AZ Sint-Elisabeth in Zottegem, waar we twee T4-1 servers hebben met twee brocade switchen met daarbij twee ZS3-2 ap-pliances. Hier zijn we momenteel bezig om dit alles te installeren en te configuren. Op elke server komt een Ldom waar verschillende zones op komen te staan die vervolgens elk hun eigen cluster hebben.

Dit alles biedt mij een ongelofelijk gevarieerde en boeiende omgeving waarin ik op een jaar tijd heel veel heb bijgeleerd. Bij deze wil ik Filip Francis uiter-mate bedanken om mij op zeer korte tijd de kennis en ervaringen over te dragen en ik apprecieer ten zeerste de vlotte en goede samenwerking. Ook wil ik graag Geert De Paep, Peter Van Spaandonk en Christophe Moortgat bedanken omdat ze in mij ge-loven en me, met deze “switch”, de kans hebben ge-geven om dit alles te kunnen verwezenlijken

Dirk Willems

“een opdracht die ik met 2 handjes

aanvaard heb”

Page 14: Update #12 november 2013

14

AVONTUUR BOVEN EN ONDER DE GROND

VrijdagOnder de grond

Met een kleine 20 man vertrekken we op weekend, we stellen de GPS in richting Lustin en enkele files later zijn we op onze bestem-ming. Meteen leren we wat onze eerste activiteit zal zijn: speleolo-gie. We maken ook kennis met Bonno, van Compass Europe, onze begeleider voor dit weekend. Een dergelijke grot is op enkele plaatsen nogal nauw, waardoor er

ook hier files ontstaan. Een paar man besluit een sluipweg te ne-men, maar ze lopen verloren en moeten worden teruggehaald. Als we terug verenigd zijn, klimmen we nog even door de ‘carrousel’ en even later staan we terug bui-ten. Voor de tweede activiteit van de avond rijden we naar Engreux voor een nachtelijke oriëntatie-tocht. Halfweg wachten ons ham-burgers en een lekker pintje, wat door iedereen wordt gesmaakt! We stappen dapper verder en als we ‘s nachts aankomen in

residentie Les Ondes, kunnen we bekomen met een moppeke en een (La)(Mc)Chouffeke.

ZaterdagActiviteitendag

Na een korte nacht zitten we om 09.00 aan de ontbijttafel. We ma-ken ook ineens een lunchpak-ket, want het is heel de dag bui-ten te doen. De weergoden zijn ons gunstig gezind, want het is

ICTinus & Arxus Bootcamp 2.0

Page 15: Update #12 november 2013

15

een uitzonderlijk warme dag. We beginnen met een reeks team-building activiteiten, waaronder enkele knuffelopdrachten zoals wisselen op de balk, iedereen door het spinnenweb steken, etc. De sfeer zit goed! Na een wel-kome boterham gaan we moun-tainbiken en wordt meteen het kaf van het koren gescheiden in een snelle ploeg en een tragere bompa ploeg. De rit gaat via de brouwerij van Achouffe en dankzij het weer is het een schitterende rit. Terug bij Les Ondes relaxen we even in de hot tub. Het warme water is zalig perfect van tempe-ratuur. Maar er is nog een laat-ste, grensverleggende activiteit is vandaag, de pamperpaal... Nadat

Bonno ons een verhaal vertelt over rot hout, is het vertrouwen in zijn constructie helemaal zoek. Vanavond op het menu, BBQ, perfect na deze dag in de bui-tenlucht! En ‘we spelen een spel vanavond’, de weerwolven: het wordt een klassieker tijdens het weekend. Sommigen gaan al wat meer op in het spel dan anderen en de gemoederen lopen hoog op. Uiteindelijk gaan de pijpjes langzaam uit en het wordt stil in Wakkerdam...

Zondag Boven de grond

Na wederom een stevig ontbijt is er nog een laatste activiteit voor dit weekend: een touwenpar-cours tussen de bomen gevolgd door een death ride. We gaan er met de bus heen en hebben het gevoel dat dit op zich al een de-ath ride is. Na de pamperpaal van gisteren gaat deze activiteit iedereen goed af. Om het week-end te beëindigen krijgen we als middageten nog een lekkere spa-ghetti en gaan we naar huis. Het was een geslaagd weekend!

“Het was een geslaagd

weekend!”

Page 16: Update #12 november 2013
Page 17: Update #12 november 2013

DE SHOPPENDEKLANT

Geen tijdverlies en betere controle door IT

17

Page 18: Update #12 november 2013

18

Vandaag de dag worden we steeds meer gecon-fronteerd met de shoppende klant. We weten wel dat een goede relatie met klant belangrijk is, maar de praktijk leert ons nu ook dat de loyaliteit van klanten in economisch moeilijkere tijden even snel omslaat. Het merendeel van de IT-organisaties staat onder enorme druk om met steeds kleinere budgetten de IT-business draaiende te houden. Hierdoor gaan klan-ten nu met een andere insteek de markt op; ze gaan visies en offertes vergelijken. Met e-Square maakten wij van deze situatie gebruik om zowel onze eigen producten en diensten, als die van andere Uptime Group Competence Centers bij nieuwe organisaties te aan te brengen.

IT-organisaties zijn dikwijls niet in staat om aan te geven wat hun business nu eigenlijk verwacht van de IT. Lastenboeken wor-den nog al te vaak opgesteld met lijsten aan features, perfor-mantievereisten, capaciteit, etc.

De sleutel tot het succesvol ver-kopen van ijzerwaren ligt niet in de pricing of de vele features. Het zit ‘m in het brengen van een visie en het afstemmen van de noden vanuit hun organisatie op ons aanbod. Door niet alleen te focussen op techniek, maar ook op de business van de klant hebben we al vaker mooie nieuwe referenties binnengehaald.

Een recent succesals voorbeeld:

EMC gaf ons een lastenboek door, waarop in het ver-leden al twee keer de tanden waren stukgebeten. De concurrerende vendor en zijn integrator hadden een relatie van 10 jaar met deze klant. Zij hadden boven-dien de klant ook al meermaals efficiënt uit de nood geholpen. De klant was tevreden over zijn integra-tor, die jarenlang consultants ter plaatse had zitten. Technisch was dus alles in orde. Een gelukkige klant?

Ondanks de goede relatie met de vendor en hun in-tegrator had de klant vanuit zijn organisatie toch de opdracht gekregen om meerdere partijen aan te

spreken. Via EMC zijn zij dan met e-Square in contact gekomen.

De kern van ons succes lag in het verleggen van de discussie met de klant naar het bewustzijn van hun business noden. In een eerste fase kon de klant deze noden nauwelijks beschrijven en werden er zaken als SAP, VMWare, file servers, etc. door elkaar ge-haald. Wat was er nu eigenlijk kritisch? Welke data was extreem belangrijk? Waar haalden zij hun om-zet en winsten uit? Wat was er nodig om manufac-turing en administratieve diensten te laten draaien? Wat verwachtten hun klanten van hen? Kortom, welke

diensten moest IT hen leveren om de organisatie geld te laten verdienen.

Het werd al snel duidelijk dat zij hun noden onvoldoende ken-den en ook niemand hierop voldoende was doorgegaan. Wat bij een disaster? Wat bij een manuele fout? Welke im-pact heeft het falen van IT op de processen van de organisatie? Hoe groter de organisatie van de klant, hoe moeilijker dit alle-maal blijkt en hoe meer we zien dat de IT organisatie hier onvol-doende over geïnformeerd is.

Door deze klant hiermee te confronteren en hen met de C-levels en application owners te laten praten, hebben we een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Het werd de klant ook duidelijk dat bv. de SLA’s, die zij dachten te hebben, eigenlijk niet meer voldoende waren en hun business totaal andere noden had.

Door het verleggen van de discussie werden we snel serieus genomen en werd er ook sneller ge-schakeld met input van zowel business als IT. Downtime kon niet meer, applicaties moesten 24/7 in de lucht blijven, manuele interventies werden plots een breekpunt, geen minuut aan data mocht verloren gaan, etc.

De nieuwe kijk, die wij hadden op de noden, bleek voor de klant nieuwe informatie, die hen nooit eerder in kaart was gebracht. Hierdoor zaten wij als integra-tor samen met onze vendor in een nieuwe positie. Wij hadden controle over het dossier en brachten de IT-diensten en de business dichter bij elkaar.

Page 19: Update #12 november 2013

19

Met unieke oplossingen als VPLEX en Recoverpoint had EMC als enige partner alles in huis om aan de technische vereisten van de klant te voldoen en dit zonder met point solutions te moeten werken. RTO 0, RPO 0, geen manuele interventies bij site failovers, any point-in-time restores, een geconsolideerde DR strategie, etc.

Het meedenken over de business processen van een prospect doet ons steeds meer dossiers winnen. Verleg uw discussie met de klant naar zijn applica-ties en de business noden van deze applicaties. Alles heeft zijn prijs uiteraard, maar wil je de goedkoopste of de beste zijn? Dikwijls hebben andere departe-menten ook budgetten om specifieke problemen aan te pakken. De CFO helpt hier om deze over te dragen. In deze situatie had het legal departement een bud-get om archivering te voorzien. Een gedeelte van dit budget werd overgedragen aan IT om zo twee vliegen in een klap te slaan. Consolidatie resulteerde in min-der point solutions. Gevolg: geen tijdverlies en betere controle door IT.

Door heel wat aandacht aan het bedrijf en haar uit-dagingen te schenken werd er ook steeds meer ge-sproken over de gehele Uptime Group als integrator. Het management wilde elkaar ontmoeten, de com-plementariteit van de organisaties werd besproken en referenties werden bezocht. Door het verleggen van de discussie heeft de hele groep nu iets te betekenen bij deze klant en wordt deze dagelijks nog verder ont-wikkeld door onze consultants ter plaatse.

Jurgen Cobbaut

Page 20: Update #12 november 2013

20

DBA WEEKENDNisramont

Ook dit jaar was er weer het Uptime DBA weekend.

Voor de ene een oude traditie, voor de andere iets nieuws en ongezien.

Dit jaar trok iedereen naar Nisramont. Voor zij die dit niet we-ten liggen in ons Belgenland eerst en vooral FOEI! Vervolgens kan ik zeggen dat het ongeveer op twee uur rijden ligt van Kontich. Sinds ik

bij Uptime begonnen ben had ie-dereen het over ‘het weekend’, het moment dat iedereen moet mee-gemaakt hebben. Nieuwsgierig als ik was ging ik mee (ook al was ik reeds ingeschreven nog voor ik

effectief begon te werken). Na die hele week te horen hoe geweldig het weekend wel niet is, was het eindelijk zover.

Page 21: Update #12 november 2013

21

DAG 1 Vrijdag

Vrijdag kon ik er niet bij zijn (was ook een leuk feestje trouwens). Wel kan ik vertellen wat er alle-maal op het programma stond.

Omstreeks 17 uur stond Geert op post om de sleutel in ontvangst te nemen. Daarna kwamen alle an-deren aan en was er een kaas- en wijnavond. Die werd dan opge-volgd door de quiz van Geert (wat volgens velen als de beste quiz wordt gezien, ook al zijn er men-sen die anders beweren).

DAG 2 Zaterdag

Op zaterdag stonden er drie gro-te activiteiten op het programma. Na het ontbijt werden er spelletjes als Kubb gespeeld. Na de lunch (en mijn aankomst, dus vanaf hier zal ik iets meer kunnen vertellen) volgde de volgende activiteit: het touwenparcours. Velen voelden zich geroepen, slechts weinigen hebben het (op tijd) gehaald…

Na de heuse briefing over hoe we onszelf veilig konden stellen in de hoogte, het aantrekken van de klimgordel en het mooie rode potske op ons hoofd konden we vertrekken.

Er waren drie trajecten die we konden afleggen: een hoog voor de durvers, een laag voor de

bescheiden durvers en een met veel kleinere deathrides voor hen die zich vogels waanden.

Wie wilde kon de hele activiteit afsluiten met een 60 meter lange deathride. Hiervoor mochten we eerst terug naar boven klaute-ren en deze keer zelfs nog hoger dan het hoogste traject. Eenmaal boven stond er ons iemand op te wachten zodat er zeker nie-mand naar beneden in volle vaart donderde.

Achteraf is iedereen gezellig in het café iets gaan drinken terwijl we aan het wachten waren op de mensen die hun traject nog afmaakten.

“streden ze om het snelst om het beste

vuur”

Page 22: Update #12 november 2013

22

De volgende activiteit op de agenda was de BBQ. Er werd besloten met twee barbecues te werken, de kans om op teambuil-ding in teams te werken. Team Tom en Steven versus team Guy en Christophe. Terwijl de ene de andere uitlachte met zijn houten vuurtje of chemische ‘brol’ te ma-ken zodat meesterbakker Geert zich volledig kon laten gaan. Onze ‘vleesjes’ werden door team Geert en Freek gebakken en gekruid met de nodige discussies. Zij stonden tegenover team Guy en Christophe. Zo smakelijk mogelijk

bakten beiden de brochettes en worstjes bruin. Toen alles en ieder-een voldaan was sloegen we aan het quizzen. De quiz was niet en-kel een test voor de hersenen, ook uithouding en snelheid werden getest. Iedereen moest namelijk zo snel mogelijk naar het (volgens hem/haar) juiste antwoord lopen, aldus het concept ‘Ren Je Rot!’. Als beloning voor een goed ant-woord mocht je je glaasje vullen (met water…) en dit in de fles van je team gieten (een lege fles…). In mijn ogen was het antwoord ‘bo-nus’ nog steeds het beste.

Na de quiz zakten sommigen nog even lekker door in de eetzaal met de nodige vloeistoffen. Omstreeks 3.30 u. zou de laatste feestganger de weg naar zijn bed hebben ge-vonden (hoewel dit ook weer be-twistbaar lijkt te zijn). Op naar de volgende dag!

DAG 3 Zondag

Het begon allemaal met de wekker (meestal als je moet opstaan). Aan de ontbijttafel was er wat verwarring omdat niemand wist wie het brood bij de bakker ging halen. Sommigen herinnerden zich Lai Wah die de

avond ervoor rondkwam met een vraag en €50 in haar handen. Maar wat er nadien mee gebeurd was wist blijkbaar niemand meer… Uiteindelijk hebben Peter en Geert zich opgeofferd. Toen ze terugkwa-men werden ze met grote hongeri-ge ogen bekeken. De lekkere pisto-lets werden smakelijk naar binnen gespeeld als voorbereiding op de

volgende activiteit, namelijk de be-ruchte wandeling. De traditie schrijft ook voor dat er gewandeld wordt. Achter het landhuis liep een wegge-tje naar beneden richting de Ourthe. Hier gingen we een mooie helling af tot we op de rivier en bijhorende vissers stootten. We besloten de rivier te volgen en gingen van een mooi pad, naar een paadje in het

“Ren je rot!”

Page 23: Update #12 november 2013

23

gras, naar een stuk grond naast de Ourthe, naar de stenen plateaus in de Ourthe, naar boomwortels, naar verschrikkelijk-gladde-scheve-los-se-met-mos-begroeide-waar-ie-deren-op-valt stenen en steeds smaller wordende weggetjes. Mensen met een buggy plooiden deze wijselijk dicht of gingen terug. Een dik anderhalf uur en de nodige slachtoffers van de zwaartekracht later zat het hardste erop en trok-ken we terug. Helaas zonder natte slachtoffers.

Toen we terugkwamen waren we toe aan de laatste activiteit van het

weekend: de spaghetti!!! Terwijl in de keuken het eten werd klaarge-maakt, kon de rest de koffers in-pakken en al wat beginnen oprui-men. Dit alles werd gevolgd door een aperitief tot de spaghetti klaar was. En dat heeft gesmaakt na zo-veel klimwerk.

Hierna hebben we alles opgeruimd en ingeladen om zo naar onze zachte thuis weder te keren.Ik denk dat we wel kunnen spre-ken over een geslaagd weekend. Zelfs de allerkleinsten hadden het volledig naar hun zin met de nodi-ge fascinaties zoals het bed.

Er zouden naar verluidt al plannen zijn voor volgend jaar. Dus hope-lijk ziet iedereen elkaar ten laatste dan terug. Bedankt voor het mooie weekend en vergeet niet:

We oracle!

Senne (‘de nieuwe’)

Page 24: Update #12 november 2013

24

“Terug van weg geweest”, het moet zowat mijn meest gebruikte zinnetje zijn sinds mijn terugkeer bij Uptime op 20 juni. Hoewel het toch weer een

nieuwe start was, voelde de hele omgeving meteen heel vertrouwd aan. Na ruim 4 jaar besloot ik om de wijde wereld in te trekken met als doel te zien hoe het er buiten Cronos/Uptime Group aan toe

ging. Nu, twee à drie jaar later, een aantal projecten bij Argente, BNP Paribas Fortis en Bpost (allen als

consultant) en een pak ervaring rijker, deed de kans zich voor om terug deel uit te maken van Uptime .

De voorbije jaren waren aangenaam en leerrijk. Precies hierdoor was het meteen duidelijk dat dit een mooie kans was om terug te komen. Daarom heb ik ook geen moment getwijfeld om opnieuw bij Uptime te starten. Een beslissing die ik me nog geen moment beklaagd heb. Zowel qua professionaliteit, aange-

name werksfeer als flexibiliteit,... is Uptime top!

TERUG VAN WEG GEWEEST

Tom Kenis

Page 25: Update #12 november 2013

25

WIST JE DAT...

Voortaan kunnen Cronosieten bioscooptickets kopen aan B2B-tarieven en hierdoor bespaar je snel € 2/ticket. Tickets zijn op voorraad aan de Cronos

receptie en kunnen afgehaald worden mits cash betaling.

Veel plezier!

Prijs 2D-ticket: € 7,75

Prijs 3D-ticket: € 9,75

Page 26: Update #12 november 2013

26

EEN LEKKER TORENTJE

Parmigiana

Page 27: Update #12 november 2013

27

INGREDIËNTEN

AubergineMozzarella

TomaatCourgette

Provencaalse kruidenPeperZout

OlijfolieKerstomaat

BEREIDING

Snijd de groeten en mozzarella in plak-ken van ongeveer 1 cm. Bestrooi de plakken aubergine en courgette met zout en laat 10 min. rusten. Dep het overtollige vocht af met keukenpapier en gril de groenten langs beide kanten. Gebruik hiervoor geen olie of andere vetstof. Als de grillpan warm genoeg is zullen de groenten niet kleven. Bouw nu de parmigiana op. Begin met een schijf aubergine, gevolgd door tomaat en mo-zarella. Kruid elke laag met peper, zout en wat provencaalse kruiden. Eindig me een shijf courgette en een kerstomaatje. Hou de toren samen met een cocktail-prikker. Kruid af met peper en zout en besprenkel met wat olijfolie. Verwarm de parmigiana 20 min. in een voorver-warmde oven van 180° C. Serveer de parmigiana met tomatensaus.

Page 28: Update #12 november 2013

28

GENIETEN IN DIDIM, TURKIJE.

Zalige stranden, heerlijke zon en een helderblauwe zee.

Page 29: Update #12 november 2013

29

TE HUUR Penthouse-appartement in Mavesehir

APPARTEMENT

Het appartement beschikt over een living, volledig ingerichte keuken met vaatwas en oven, 3 slaapkamers, 2 badkamers (1 met

jacuzzi, 2 met douche), wasmachine, alle kamers voorzien van airco, groot terras met prachtig uitzicht over de Egeïsche zee.

FACILITEITEN

Het complex heeft 1 groot zwembad (25m) met pool-bar. op 10 min. wandelafstand van de zee.

Dolmus om de 10min naar Altikum.Aquapark op 10 min.

PRIJZEN (Tot 6 personen)

1 week: € 400,-2 weken: € 650,-3 weken: € 850,-1 maand: € 950,-

Water inbegrepen. Electriciteit is apart.

€ 50,- voor de eindschoonmaak.Transfer van de luchthaven of huurauto zelf eenvoudig te regelen.

Page 30: Update #12 november 2013

30

Didim is een bruisend stadje gelegen aan de westkust van Turkije. Het is makkelijk bereikbaar. De internationale luchthaven van Bodrum ligt op 70 km afstand. In Didim vindt u 3 grote, moderne supermarkten o.a. Carrefour

(open 24u gedurende het vakantieseizoen). Didim is geliefd bij toeristen. U vindt er veel restaurants, bars en marktjes.

Vanuit Altinkum kan u boottochten maken naar Bodrum, Kos,... In de buurt zijn er veel historische en culturele bezienswaardigheden. De Griekse en

Romeinse overheersing hebben prachtige ruïnes nagelaten, variërend van de tempel van Apollo in Didim tot zelfs een hele stad in Ephesus (op slechts

80km afstand). Van mei tot oktober is het weer van aangenaam tot heel warm (juli-augustus). 

Page 31: Update #12 november 2013

31

Vanaf april tot oktober zijn er dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit Brussel (Zaventem). Je kan ook

vluchten boeken vanuit Eindhoven, Schiphol, Dusseldorf en vanaf mei van-

uit Oostende, Luik en Rijsel.

Meer info:www.thomascookairlines.comwww.jetairfly.com/nl/index.php

www.corendon.com

Ook Turkish Airlines vliegt het hele jaar door dagelijks vanuit Brussel met eventuele tussenstop in Istanboel.

Meer info:www.turkishairlines.com

Enkele interessante links:DydimaEphesus

Andere bezienwaardigheden contact :Amar LETTAT en Carine DE RYCK

Tel. : 037715588Gsm: 0494700405

Email : [email protected]

Page 32: Update #12 november 2013

32

Page 33: Update #12 november 2013

ALTERNATIEF REIZEN IN PERU

The Lares Trekking

33

Page 34: Update #12 november 2013

34

Peru staat bekend om haar prachti-ge natuur, Inca ruïnes en vooral om de verborgen stad Machu Picchu.

Naar Machu Picchu worden ver-schillende trekkings georganiseerd en de meest bekende hiervan is de klassieke Inca trail. Jammer genoeg is dit ook de drukste en duurste.

Je hebt een groot aanbod aan al-ternatieven. Een van deze alterna-tieven, en vooral als je een minder drukke trekroute verkiest, is de mooie en indrukwekkende Lares Trekking.

De Lares trekking is een vierdaag-se hike door het Andes gebergte en een unieke manier om de cul-tuur en de geschiedenis van de Inca’s te ontdekken. Verder wandel je door een prachtig decor met al-paca’s, lama’s, schitterende val-leien, sneeuwtoppen, ontmoet je de Quechua bevolking en slaap je in tentjes onder een fantastische sterrenhemel.

De start van de trekking is in het pitoreske dorpje Lares, waar je slaapt naast de thermale baden. Het is goed dat je je spieren goed laat verwennen in de hete hotps-rings voor je op trekking vertrekt. De heetste baden gaan er tot 48°c!

Van hieruit vertrek je vroeg in de ochtend richting het bergdorpje Cuncani (3750m), het is een klim door een prachtige vallei langs mooie dorpjes. Aangekomen in Cuncani zet je de tenten op, drink je heerlijke coca thee en geniet je van de omgeving. Je kan er een klein schooltje bezoeken en de leefwijze bewonderen van de loka-le bewoners.

Ondertussen maken de dragers voor je een geweldig menu klaar op kleine vuurtjes en als het donker wordt geniet je van een indrukwek-kende sterrenhemel alvorens je in je slaapzak kruipt. ’s Avonds kan het serieus afkoelen tot zelfs onder het vriespunt.

De volgende dag klim je verder en passeer je onderweg mooie wa-tervallen en de prachtige lagunas van Quellacocha. Deze meren liggen op een 4150m hoogte en hebben een prachtige turquoise kleur. Je geniet hier van de over-weldigende natuur.Verder neem je de Huillquijasa pass die start op 4200m en steil stijgt tot over 4500m. Op het hoogste punt heb je een adembe-nemend zicht op het Andes ge-bergte rondom je.

Tegen de avond arriveer je in het dorpje Quishuarani (3700m) en zet je de tenten op onder de machtige Nevado Sirihuani (5399m). Quishuarani is een tradi-tioneel klein dorpje met typische stenen huisjes en super vriende-lijke mensen.

De laatste dag wandel je ver-der richting de Pachacutec Pass (4540m) en passeer je weer prachtige watervallen en mooie bergmeren.

Na de laatste dag heb je de mo-gelijkheid om de bus te nemen naar Ollantaytambo, waar je de trein kan nemen naar Aguas Caliente, het dorpje aan de voet van Machu Picchu en je opnieuw geniet van thermale baden en de verborgen stad.

Page 35: Update #12 november 2013

35

Page 36: Update #12 november 2013

36

Cloud Infrastructure Engineer

Service Level Manager

Network & Security Consultant

Oracle Database Administrator

Microsoft Consultant

OPENSTAANDE VACATURES

Binnen Uptime Group

Page 37: Update #12 november 2013

37

Bij een opname in het buitenland dien je DKV binnen de 24 uur op de hoogte te brengen via

het assistance nummer +32 (0)2 230 31 32.(vermeld op de achterkant van elke medi-card)

Zij zullen in eerste instantie helpen bij de afwikkeling van de opname.

Wanneer je bij terugkeer in België nog documenten/rekeningen ontvangt, mag je die

aan Kris Eeckhout bezorgen.

Page 38: Update #12 november 2013

38

WELKOM BIJ UPTIME GROUP

Ann Van den Sande Dennis Van Geel Gerrit Malego

Johan Vermeulen Niels Penne Nicolas Vaes

Jeroen Monnens Hans Geerts Audrey M’Barki

Page 39: Update #12 november 2013

39

WELKOM BIJ UPTIME GROUP

Senne Janssens Robby Van Coppenolle Seppe Spincemaille

Serge Jadot Tom Kenis Steven Jansegers

Ruben Van Nieuwenhove Tom Vermoesen

Page 40: Update #12 november 2013

40

Nanouk Van Nieuwenhove Tine De Coninck

WELKOM OP ONZE WERELD

Fee Van Dender Fleur Van Asbroeck

Page 41: Update #12 november 2013

41

Vic Van Aelst Toos Cumps

WELKOM OP ONZE WERELD

Fleur Van Asbroeck Jesse Versluys

Page 42: Update #12 november 2013

42

HOW BEER SAVEDTHE WORLD

Wist je dat bier meerdere malen de wereldheeft gered? Bier blijkt in de geschiedenis een

vitale rol te hebben gespeeld tijdens historische gebeurtenissen en de huidige koers

van de mensheid te hebben bepaald. In de komende reeks word je meegenomen naar

enkele van deze opmerkelijke tijden.

Page 43: Update #12 november 2013

43

De Piramides

Decennia lang dachten de geschiedschrijvers dat de piramiden in Egypte gebouwd werden door slaven. Het was de opvatting van de oude Griekse histori-cus Herodotus, die de bouwers van de piramides omschreef als slaven. Dit werd ten onrechte overge-nomen door talrijke Hollywood films waardoor één van de grootste mythes ter wereld een eigen leven begon te leven.

In 1990 werden de eerste graven ontdekt van de ar-beiders doordat een toerist over een stenen muur-tje was gestruikeld, wat later een deel van een grote graftombe bleek te zijn. Hoewel in de tijd van de fa-rao’s veel slaven werden verhandeld, bleek uit ana-lyse van de beenderen dat deze stoffelijke resten goed gevoed zijn geweest. Bovendien waren deze graftombes zeer dicht gelegen bij de piramides en werden er resten gevonden van kruiken met vlees en bier voor het hiernamaals. Dit zou nooit voor slaven gedaan worden, maar eerder voor families uit het noorden en het zuiden van Egypte die omkwamen tijdens de bouw en met alle eerbetoon werden be-graven in de nabijheid van hun farao.

Bier was altijd al een zeer belangrijk bestanddeel van het voedselpatroon van de Egyptenaren geweest. Niet alleen het brouwproces en de ingrediënten kan men in de hiërogliefen terugvinden, maar ook gezan-gen om de godin van het bier, Tekhi, te eren.

Er bestonden duidelijke wetten die de hoeveelheden bepaalden waar de Egyptenaren recht op hadden. Uiteraard kregen de farao en de priesters het mees-te. Werfleiders en ambachtslieden iets minder. Alles werd toegekend volgens iemands rang en titel. Zelfs baby’s en kinderen kregen bier omdat het veel ge-zonder was dan het bevuilde water uit de Nijl. Bier wordt immers gekookt tijdens het brouwproces wat meteen alle bacteriën doodt. Dat bier belangrijk was, bleek ook uit de verschillende wetten die het brouw-proces regelden. Iemand die een slecht brouwsel maakte, riskeerde om veroordeeld te worden tot de verdrinkingsdood in zijn eigen bier.

Het was het bier dat als betaalmiddel ervoor zorg-de dat de piramides in een recordtempo werden gebouwd. Er is nog altijd onenigheid over het aantal arbeiders dat aan de piramides hebben gewerkt. De initiële schatting van Herodotus, die honderdduizend man becijferde, blijkt praktisch onmogelijk te zijn. De geschiedenisboeken houden het dan maar op tien-duizend tot twintigduizend werklui. Op deze manier berekend zouden de piramides een totaalkost heb-ben gehad van 875 miljoen liter bier.

Tom Robbroeckx

Page 44: Update #12 november 2013

44

Page 45: Update #12 november 2013

Gasthof Post ***, Strass im ZillertalHet skigebied omvat 560 km pistes en is absoluut sneeuwzeker.

Skipistes in alle kleuren, fun-parks, kinderparken, langlauf, wandelen,...

Het hotel is gelegen op 15 busminuutjes van de skipistes. Gratis skibus en skitrein met stop vlak bij het hotel.

€ 540,- per persoon

Busreis, hotel op basis van half pension(3-gangen keuzemenu met saladbar)

4-daagse skipas

Gratis sauna vanaf 15.30u

Avondmaal voor vertrek,Prijs zonder skipas (wandelaars) € 385,-

TRAVIOPromotie Shortski

29/01/2014 - 03/02/2014

45

Page 46: Update #12 november 2013

Comstor werkt al vele jaren samen met Uptime Group. Met veel enthousiasme! We willen het hele team dan ook bedanken voor de loyale inzet. We wensen jullie nog veel succes met alle toekomstige plannen. We zijn er van overtuigd dat ook onze relatie nog lange

tijd succesvol zal blijven.

BEDANKT UPTIMERS!

http://be.comstor.com