OBA november 2013

16
Godfried Bomans oba november Gesprek op zondag o.l.v. Anneke Groen Hoelang bestaat de krant nog? zondag 3 november Centrale Bibliotheek Schrijvers in Nieuw West Liesbeth List en Annemarie Oster dinsdag 26 november Bibliotheek Osdorp / Theater de Meervaart Nederland Leest Erik of het klein insectenboek Boekverfilming zaterdag 23 november Centrale Bibliotheek www.oba.nl nr. 3 - november 2013

description

De maandelijkse culturele uitgave van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) i.s.m. het Amsterdams Uitburo.

Transcript of OBA november 2013

Page 1: OBA november 2013

1

Godfried BomansGodfried BomansGodfried BomansGodfried BomansGodfried BomansGodfried Bomans

obanovember

Gesprek op zondag o.l.v. Anneke Groen Hoelang bestaat de krant nog? zondag 3 november Centrale Bibliotheek

Schrijvers in Nieuw West Liesbeth List en Annemarie Oster dinsdag 26 november Bibliotheek Osdorp / Theater de Meervaart

Nederland Leest Erik of het klein insectenboek Boekverfi lming zaterdag 23 november Centrale Bibliotheek

www.oba.nlnr. 3 - november 2013

Page 2: OBA november 2013

2o

ba

nove

mb

er

Nederland Leest en nieuwe bibliothekenNovember staat bij de OBA al jaren in het teken van Nederland Leest, de grote leesbevorderingscampagne van de openbare bibliotheken in Nederland. Elk jaar staat één boek centraal en dit jaar is dat Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans. Een geweldig boek dat vast jong en oud (opnieuw) zal aanspreken. In alle vestigingen van de OBA ligt voor (nieuwe) leden het boek van Bomans klaar. En het is bijzonder dat het deze keer ook kan in een aantal recent vernieuwde bibliotheken.Zo zijn in Amsterdam Noord deze zomer maar liefst twee geheel vernieuwde bibliotheken opgeleverd:Bibliotheek Nieuwendam aan het Waterlandplein en recent de bibliotheek in het geheel vernieuwde winkelcentrum Banne Buik-sloot. Beide bibliotheken zijn gecombineerd met een Huis van de Wijk waarin ook andere dienstverlening van het Stadsdeel is ondergebracht, zodat de inwoners voor een gecombineerde ser-vice terecht kunnen.Eenzelfde ontwikkeling heeft plaatsgevonden in het nieuwe fi liaal Slotermeer, dat is verhuisd naar de begane grond in het er tegenover gelegen Huis van de Wijk. Deze bibliotheek is door de fraaie architectuur zeer licht van karakter en is door een ruimte van de speel-o-theek verbonden met het kinderdagverblijf. Ook de horecavoorziening is verbonden met de bibliotheek zodat alles uitnodigt tot een langdurig en aangenaam verblijf.De laatste verbouwing die deze zomer heeft plaatsgevonden was in de Bibliotheek Bos en Lommer, die als gevolg van bezuinigingen is omgebouwd naar een Jeugdbibliotheek. De ruimte is nu meer gericht op het Bos en Lommerplein en is met lage witte kasten zeer overzichtelijk en uitnodigend ingericht. Zo bereidt de OBA zich, ook met haar gebouwen, voor op de toekomst waarin de leesbevordering voor jong en oud een heel belangrijk onderdeel van onze werkzaamheden zal blijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van Erik of het klein insecten-boek van Godfried Bomans! Hans van VelzenDirecteur OBA

colu

mntoegangskaarten kopen

voor OBA-activiteitenCentrale BibliotheekVia www.oba.nl/agenda kunt u online kaarten kopen. U ontvangt deze na betaling direct in uw mailbox. Toegangskaarten voor activiteiten in de Centrale Bibliotheek zijn tevens te koop bij de receptie balie in de Centrale Bibliotheek.

Overige vestigingenToegangskaarten voor activiteiten in de overige OBA-vestigingen kunt u kopen in de betreffende bibliotheek. Reserveren kan telefonisch en per mail, kijk voor de contactgegevens per fi liaal op pagina 15. Gereserveerde kaarten kunt u tot 60 minuten voor aanvang van de voorstelling afhalen.

Voordeel voor OBA-ledenIedereen met een OBA-pas ontvangt 50% korting op toegangskaarten voor OBA-activiteiten.

word lidBoeken, cd’s, dvd’s, internet, e-books, luisterboeken, lezingen, concerten en meer. Kies het abonnement dat bij u past en word lid van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Lid worden kan online, via www.oba.nl/lidworden, en in alle OBA-vestigingen. Neem uw persoons- en adres-legitimatie (niet ouder dan 3 maanden) mee.

abonnementen en tarieven 2013: OBA-pas standaard 19-22 65+ Stadspas

Jeugdpas gratis tot 19 jaarGebruikerspas 17,50 17,50 17,50 17,50Leenpas 32,50 22,50 22,50 17,50Leenpas+ 52,50 42,50 42,50 37,50Vriendenpas 100,- 100,- 100,- 100,-

Kijk voor de mogelijkheden van alle genoemde passen op www.oba.nl/tarieven, of vraag er naar in een van de OBA-vestigingen.

www.oba.nl Meer informatie over het OBA-lidmaatschap, tarieven, collectie, toegangskaarten, actuele programmering en meer vindt u op de OBA-website. Hier kunt u tevens materialen zoeken, reserveren en verlengen.

nieuwsbriefWilt u op de hoogte blijven van het OBA-nieuws? Schrijf u dan in voor de e-mail nieuwsbrief via www.oba.nl/nieuwsbrief

www.facebook.com/OBAmsterdamwww.twitter.com/OBAmsterdamwww.youtube.com/OBAmsterdamwww.amsterdamsuitburo.nl/uitapp

Bos en Lommer

Nieuwendam

Slotermeer

Banne Buiksloot

Page 3: OBA november 2013

3

Rianne Suk werkt vaak met onhandelbare, niet modieuze materialen zoals beton, metaal en hout. Voor Te[ch]x(t)iles maakte ze een jas en een jurk van 150 Magnetic Sketchers (van die magnetische tekenborden voor kinderen) waar-van het patroon verandert door de bewegingen van de drager.

Jacob Kok wil het modesysteem omgooien. Voor nieuwe ontwerpen test hij eerst of er animo is, daarna beslist hij pas of hij ze wil gaan uitvoeren. Zijn uitgangspunt is een uitspraak van Oscar Wilde: ‘Fashion is a form of ugliness so intolerable that we have to alter it every six months.’ In zijn ontwerp voor de expositie be-weegt hij zich in het grensgebied tussen goed en fout, mooi en lelijk.

Het ontwerpersduo Hendrik-Jan Grievink/ Coralie Vogelaar heeft zich beziggehouden met T-shirts die bij bijvoorbeeld de H&M en C&A te verkrijgen zijn, met prints waarvan eigenlijk niemand weet wat ze betekenen; jaar-tallen, foto’s en tekst die hun betekenis hebben verloren. Grievink en Vogelaar ontwikkelden software waarmee je zelf een keuze kunt maken uit historische beelden en slogans, en een uniek beeld op je kledingstuk kunt laten printen.

Sabine Staartjes noemt zichzelf een ‘Eclectic Fashion Designer’. Haar werk typeert zich door de combinatie van uren handwerk met snelle vluchtige handelingen. Haar werk voor Te[ch]x(t)iles gaat over de invloed van de smart-

phone. We staan voortdurend met elkaar in contact, maar communiceren we nog wel echt? Staartjes maakte een installatie waarin twee mensen een gesprek kunnen voeren terwijl ze alleen elkaars hoofd en handen zien.

Bas Kosters staat bekend om zijn veelvuldig gebruik van kleur, krachtige borduurwerk en het gebruik van zijn signatuursprinten. Kosters is van mening dat jongeren zich tegenwoor-dig nergens meer hard voor maken. Om de bezoeker hierover aan het denken te zetten heeft hij een ‘protestjuweel’ ontwikkeld - een nieuwe stap in zijn creatieve proces, omdat hij nog geen ervaring had met het ontwerpen of produceren van sieraden.

Marius op ’t Eynde maakt masculiene collecties die zich kenmerken zich door grafi sche vormen, gedurfde kleuren en architectonische prints. Voor de expositie ont-wikkelde hij een app die door middel van een vragenlijst een beeld schetst van de persoon-lijkheid en achtergrond van de gebruiker. Deze resultaten worden omgezet naar een volledig gepersonaliseerd kledingstuk, een bomberjack.

Iris Nijenhuis is geselecteerd voor deelname vanwege haar slimme gebruik van lasersnij-technieken. De consument koopt de verschil-lende onderdelen en creëert het kledingstuk of het accessoire zelf. Voor de tentoonstelling laserde Nijenhuis het leer van een oude fauteuil tot kleine puzzelstukjes. Met videomateriaal laat

Nijenhuis zien welke mogelijkheden de puzzelstukjes bieden voor hergroepering.

Antoine Peters wordt door de pers een van de meest veelbelovende Nederlandse ontwerpers van het moment genoemd. Hij maakt ontwer-pen die zich richten op het ondermijnen en becommentariëren van negativiteit. Peters’ spel met extremen en proporties in materiaal, print, silhouet en concept waren de voornaamste reden waarom hij werd geselecteerd voor het Te[ch]x(t)iles-programma.

Anne Stooker wil de vluchtige modecirkel doorbreken door tijdloze creaties te ontwikke-len. In haar werk voor de expositie onderzoekt ze hoe modebladen de laatste decennia van invloed zijn geweest op de mode. Ze ontwierp een kledingstuk door gebruik te maken van het archief van het magazine Items, dat 31 jaar bestond en eind 2012 voor het laatst verscheen.

Berber Soepboer ontwerpt vooral kledingstuk-ken die op verschillende manieren gedragen kunnen worden - de drager wordt daarmee co-designer. Voor de expo ontwikkelde zij een systeem dat mensen indeelt op kenmerken als leeftijd, afkomst of cupmaat. Mensen die tot dezelfde groep behoren krijgen een kleding-stuk met dezelfde kleur, zodat de kleding echt iets zegt over de persoon die het draagt.

11 november t/m 30 januari, Centrale Bibliotheek, expozaal

Mode gaat allang niet meer over couturiers die hun collecties presenteren in Milaan of Parijs. Allerlei nieuwe technieken zijn in opkomst voor het ontwerpen, produceren, verkopen en hergebruiken van kleding. Het Museum of the Image (MOTI) uit Breda vroeg voor het project Te[ch]x(t)iles tien ontwerpers hun toekomstbeeld van mode te tonen. De expositie is nu in de OBA te zien. door Ilse Bos

Mode voor de toekomst

Page 4: OBA november 2013

4o

ba

nove

mb

er

them

a va

n d

e m

aand

de

lene

r Nederland Leest: Godfried Bomans

J. Bosman (80), gepensioneerd medewerker storingsdienst GEB

Lid van de OBAAl jaren en jaren! Ik ben op mijn 15e lid geworden.

BezoekfrequentieEen keer in de drie weken, dan neem ik een hele stapel boeken mee.

Vaste fi liaalBibliotheek Diemen.

Laatstgeleende itemHet boek De vrouwenslagerij van Ilja Gort, dat kan ik iedereen aanraden, het is zó leuk. Het gaat over hoe je van je echtgenoot af kunt komen: er worden worstjes van gedraaid. Ik lees ook veel detectives, en vooral veel oorlogsboeken. Ik heb alle boeken over de Tweede Wereldoorlog gele-zen die er zijn. Ik weet alles over Hitler en Göring en Goebbels, en over hoe de oorlog is ontstaan. Maar je kunt niet altijd over moord en doodslag lezen. Ik hou ook van streekromans, bijvoorbeeld die van Johanna van Archem, over Twente.

Hoogste boeteDat is ook toevallig: vandaag heb ik voor het eerst in mijn leven boete betaald, € 1,20! Ik denk dat mijn vrouw een boek had laten liggen.

Leent u wel eens iets anders dan een boek?Ik heb een duurdere pas genomen, want door het aantal boeken dat ik met mijn gewone leenpas kon lenen was ik zó heen. Met deze pas kun je ook gratis tien dvd’s of cd’s lenen. In de zomervakantie heb ik twee dvd’s van Youp van ’t Hek geleend. Maar ik ben niet zo’n dvd-kijker. Er is al genoeg rotzooi op tv. Ik heb liever een boek in mijn handen. Dan heb je wat.

Eerste bibliotheekherinneringMijn moeder nam me mee naar de Openbare Leeszaal op het Surinameplein. Maar daarvóór ging ik naar zo’n winkeltje op het Staringplein waar je boeken kon lenen voor een dubbeltje. Ze vonden me lastig omdat ik al zo veel had gelezen. Als ik binnenkwam zeiden ze: zoek jij je boeken zelf maar uit. Ik vrat boeken in die tijd. Alle boeken van Edward Multon las ik, dat waren detective- en avonturenboeken, als ik daaraan begon kon ik niet stoppen. Mijn vader moest me naar bed toe trappen.

In november is het weer Nederland Leest! OBA-leden kunnen dan gratis in de bibliotheek het boek Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans (1913-1971) ophalen. Het boek vertelt het verhaal van Erik Pinksterblom die op een nacht het schilderij boven zijn bed in stapt en in de wereld van de insecten terechtkomt. Bomans was Nederlands meest geliefde schrijver in de jaren rond de Tweede Wereldoorlog. Hij schreef columns, kolderdrama’s, sprookjes en de strip Pa Pinkelman, en werd door zijn veelvuldige optreden op radio en tv de eerste Bekende Nederlander. Erik of het klein insectenboek moest bij verschijning in 1940 meteen tien keer herdrukt worden. De Nederland Leest-uitgave bevat een lofrede op Bomans door bioloog/schrijver Midas Dekkers, zelf ook bekend om zijn volstrekt originele kijk op mens en dier.

Page 5: OBA november 2013

5

Erik of het klein insectenboekIn een fraai Bomans-decor brengt Rop Janze een voorstelling rond de belangrijkste thema’s uit Erik of het klein insectenboek. Hij neemt diverse schilderijen mee. In welk schilderij zou u willen wegkruipen? Aan elk schilderij is een conference, een gedicht of een lied gekoppeld. Door de keuze van schilderijen bepaalt het publiek het verloop van de voorstelling - over schapen en insecten, superioriteitsgevoel en bekrompenheid, kunst en Sinterklaasliedjes, fantasie en realiteit. Over Bomans en zijn nalatenschap, de beperktheid van het leven en wereldartiesten die voortleven als insecten.

maandag 4 november, 20.00 uur, Bibliotheek Kinkerbuurtdonderdag 7 november, 20.00 uur, Bibliotheek Osdorpmaandag 18 november, 19.30 uur, Bibliotheek Banne Buikslootdinsdag 19 november, 20.00 uur, Bibliotheek Indische Buurt

Film Erik of het klein insectenboekGidi van Liempd maakte in 2004 een familiefi lm van het populaire boek van Godfried Bomans. Met rollen voor Georgina Verbaan, Johnny de Mol, Alfred van den Heuvel en Jörgen Raymann. De tienjarige Erik Pinksterblom is een dromer die zich liever bezighoudt met het fantaseren over zijn geheime liefde Rosalie dan

met het voorbereiden van een spreekbeurt over insecten. Als hij ‘s nachts niet kan slapen, verdwijnt hij in het schilderij De Wollewei en beleeft daar allerlei avonturen. Alle insecten willen meer weten van die rare tweevoeter die ineens uit de lucht kwam vallen en die alles over hun gewoontes weet dankzij het insectenboek dat hij bij zich heeft. Toegang gratis op vertoon van de Nederland Leest-uitgave van Erik of het klein insectenboek. In Bibliotheek Bos en Lom-mer wordt de fi lm in drie delen vertoond. dinsdag 12, 19 en 26 november, 16.00-17.00 uur, Bibliotheek Bos en Lommerwoensdag 20 november, 14.30-17.30 uur, alle vier de bibliotheken in Noordzaterdag 23 november, 15.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ’t Woord

Gé Vaartjes en Annemarie OsterIn de culturele talkshow Gesprek van ’t hart spreekt Jos Palm deze maand met Bomans-biograaf Gé Vaartjes en schrijfster/columnist Annemarie Oster. Het gesprek zal gaan over Bomans, schoonheid, vriendschap, de jaren vijf-tig en zestig en Erik of het klein insectenboek.Boekhandel Jimmink schuift ook aan tafel aan met De boeken van Gert Jan Jimmink.Vanaf 17.00 uur muzikaal voorprogramma.donderdag 21 november 18.00 uur, Bibliotheek Roelof Hartplein

De biografi e van Bomans

Gé Vaartjes werkt aan een biografi e over Godfried Bomans. Hij komt een lezing houden over het leven, het werk en de persoonlijkheid van de schrijver, en natuurlijk zal ook over Erik of het klein insectenboek. Gé Vaartjes werkt als docent Nederlands en publiceert over literatuur in diverse literaire bladen en boeken. In 1999 verscheen zijn biografi e over Herman de Man, en in 2010 promoveerde hij op de biografi e over schrijfster en toneelcritica Top Naeff. donderdag 7 november, 11.00 uur, Bibliotheek Buitenveldert

Jacques Vriens vertelt sprookjes van Godfried BomansJacques Vriens is al bijna zijn hele leven een bewonderaar van de sprookjes van Bomans en heeft er nu een intieme theatervoorstelling van gemaakt. Door hun maatschappijkritische ondertoon hebben de sprookjes juist in deze tijd weer iets te zeggen. Jacques Vriens is vooral bekend als kinderboekenschrijver, maar hij treedt ook al jaren op in het theater met voorstellingen over (zijn eigen) boeken. In de OBA vertelt en speelt hij De rijke bramenplukker en drie andere sprookjes voor volwassenen van Bomans. Met prachtige muziek, speciaal voor deze voorstelling geschreven door pianist en componist Jan Gouw.zondag 17 november, 15.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ’t Woord

foto Henri van de Griendt

foto Sietse Merkens

foto Elmer van der Marel

Page 6: OBA november 2013

6o

ba

nove

mb

erce

ntru

m …

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

centrum

uitg

elic

ht

Storytelling festival 2013Ook dit jaar doet het Storytelling Festival de OBA aan, met dit jaar speciale aandacht voor verhalen uit Noord-Amerika. Voor wie Engels verstaat, is er de Canadian Night met Dan Yashinksy uit Toronto, de Debajehmuijg Theatre Group, afkomstig van een eiland in Lake Huron, en Dale Jarvis uit Newfoundland. Frank Adam & cellist Lode Vercampt brengen een literaire performance gebaseerd op het nieuwe boek Belgische Fabels van Frank Adam en illustrator Klaas Verplancke. Ook kinderen komen volop aan hun trek-ken: met de verhalen van Wijnand Stomp over de altijd vieze Floddertje, Soula Notos over heimwee als je logeert bij opa en oma, en Delta Dua over hoe saai het is om een ster te zijn. Kijk voor het volledige programma op www.oba.nl/activiteit/storytellingfestival.8 t/m 10 november, Centrale Bibliotheek

Centrale BibliotheekDe Bibliobios. 9-12 jaarza 2, 16.00 uurAnnie M.G. Schmidttheater; € 5,-; met OBA-pas gratisBehalve voor boeken cd’s en dvd’s kun je in de bibliotheek terecht voor kinderfi lms. Kom lekker kijken!Gesprek op zondag: Hoe lang bestaat de krant nog?zo 3, 15.00 uurTheater van ‘t Woord; € 10,-; met OBA-pas € 5,-Gesprek over actuele zaken waar we meer van willen weten en over mee willen discussiëren. Zie ook pag. 7.De Bibliobios. 5-8 jaarzo 3, 15.00 uurZie za 2Leesclub Makkelijk Lezenwo 6, 10.30 uur; gratis; reserveren verplichtWe lezen boeken voor volwassenen in eenvoudige taal. U hoeft niet goed te kunnen lezen. U wordt voorgelezen. Leest u ook mee? Meld u aan via www.leefenleer.nl. Verzamelen bij de balie op de 6e verdieping. Kris Kras Atelier. 1,5-4 jaarvr 8, 10.00, 11.30 en 15.00 uurKinderlab; € 95,- voor 6 workshops incl. materiaal en boekjeSerie van 6 workshops door cultuur-pedagoge en kunstenares Sabine Plamper. Andere data 15, 22 en 29 november, 6 en 13 december. Storytelling Festival: Canadian Nightvr 8, 20.00 uurTheater van ‘t Woord; € 15,-; met OBA-pas € 7,50Vertelprogramma met Dan Yashinsky, Dale Jarvis en de Debajehmuijg Theatre Group. In het Engels.

Storytelling Festival: Floddertje. 3+za 9, 14.00, 15.00 en 16.00 uurAnnie M.G. Schmidttheater; gratisDe onhandige ondernemingen van Floddertje en haar hondje Smeerkees leveren vrolijke verhalen op. In het begin lijkt alles nog normaal, maar al snel loopt het uit de hand. En ze blijft nooit lang schoon. Door Wijnand Stomp. Kom op tijd!Storytelling Festival: Dan Yashinskyzo 10, 10.30-13.00 uurMulischzaal; € 45,-; kaarten uitslui-tend via www.storytellingfestival.nlThe Red Thread of the Story - exploring narrative suspense. Workshop voor gevorderde vertellers. In het Engels.Storytelling Festival: Heimweezo 10, 13.30 uurAnnie M.G. Schmidttheater; gratisSoula Notos vertelt over een onder-werp dat elk kind wel kent: Heimwee. Kom op tijd!Storytelling Festival: Ngimaszo 10, 15.00 uurAnnie M.G. Schmidttheater; gratisNgimas verveelt zich altijd. Ze is een ster, staat stilletjes aan de hemel. Door Delta Dua. Kom op tijd!Poëzie op zondag: Florence Tonkzo 10, 16.00 uurHaasse-/Vestdijkzaal; € 7,50; met OBA-pas € 3,75Ineke Holzhaus leest gedichten voor van Elisabeth Bischop (1911-1979) in vertaling van Bernlef. Dichter Flo-rence Tonk leest voor uit eigen werk en praat met Holzhaus over poëzie.Storytelling Festival: Belgische fabelszo 10, 16.00 uurTheater van ‘t Woord; € 10,-; met OBA-pas € 5,-

Eénorige ezel komt terecht in België. Literaire performance gebaseerd op ‘Belgische fabels’ van Frank Adam en illustrator Klaas Verplancke (uitgeverij Vrijdag).Avondleesclub Makkelijk Lezenma 11, 19.30 uur; gratisWe lezen boeken voor volwassenen in eenvoudige taal. U hoeft niet goed te kunnen lezen. U wordt voorgelezen. Leest u ook mee? Meld u aan via www.leefenleer.nl. Verzamelen bij de balie op de 6e verdieping. Boost je business! Workshop voor ZZP’erswo 13, 13.30 uur; MulischzaalKom in contact met andere ZZP-ers en leer een strategie te bepalen om meer opdrachten te halen uit het eigen netwerk. Op basis van waar-debepaling achteraf. Dat betekent dat u achteraf zelf mag bepalen wat uw deelname aan de sessie u waard is gebleken. Reserveren verplicht via [email protected] voorleesfeest met Dieuwertje Blokwo 13, 15.00 uurTheater van ‘t Woord; € 10,-; met OBA-pas € 5,-Dieuwertje lees voor uit ‘Het grote Sinterklaasjournaal voorleesboek’. Zie ook pag. 8.Inloopspreekuur Studiecoachwo 13, 16.30 uur5e etage; vrije inloopKort coachgesprek voor jouw vragen over jouw studie of studiekeuze. Europe Direct Xtraza 16, 14.00 uurEntreehal; gratisInternationale diplomawaardering en stages voor het MBO - Janny Roos over de steeds belangrijker wordende diplomawaardering voor de interna-tionale arbeidsmarkt. Georganiseerd door Europe Direct Amsterdam.

foto Billie Glaserfoto Billie Glaser

Page 7: OBA november 2013

7 …

cent

rum

centrumui

tgel

icht

De Bibliobios. 9-12 jaarza 16, 16.00 uurZie za 2Studenten van het Conser-vatorium van Amsterdamzo 17, 12.00 uurEntreehal; gratisMet Kiril Angelov, marimba en vibra-foon. Werken van Bach, Muramatsu, Jivkovic e.a. Vooraf introductie en interview door Ton Meijer.Nederland Leest: De rijke bramen-plukker en drie andere sprookjes van Godfried Bomanszo 17, 15.00 uurTheater van ‘t Woord; € 10,-; met OBA-pas € 5,-Jacques Vriens vertelt en speelt sprookjes van Godfried Bomans. Zie ook pag. 5.De Bibliobios. 5-8 jaarzo 17, 15.00 uur Zie za 2Leesclub Makkelijk Lezenwo 20, 10.30 uurZie wo 6Spui25 op locatie: Hesterlezing: Gerdi Verbeet, Frans Timmermanswo 20, 20.00 uurTheater van ‘t Woord; gratis; reser-veren via www.spui25.nlAandacht voor de rechten van de vrouw en de situatie in Zuid-Amerika. Durftevragendo 21, 13.00 uur; MulischzaalHeeft u een vraag, droom of project waar u wel wat hulp bij kunt gebrui-ken? Wilt u uw kennis, ervaring en/of netwerk delen met anderen? Doe dan mee aan deze workshop. Toegang op basis van waardebepaling achteraf. Reserveren verplicht.Nederland Leest: Erik of het klein insectenboekza 23, 15.00 uurTheater van ‘t Woord; € 5,-Verfi lming van het gelijknamige boek van Godfried Bomans. Op vertoon

van Nederland Leest-uitgave van ‘Erik of het klein insectenboek’ toegang gratis.De Bibliobios. 9-12 jaarza 23, 16.00 uurZie za 2Kinderkunstworkshop. 7+zo 24, 15.00 uurKinderlab; € 7,50; met OBA-pas € 3,75; reserveren gewenstOnder leiding van de Kinder-academie je eigen kunstwerk maken. Maak je eigen fi mo klei kralen. De Bibliobios. 5-8 jaarzo 24, 15.00 uurZie za 2De Gruffalo. 3+zo 24, 15.00 uurTheater van ‘t Woord; € 15,-; met OBA-pas € 7,50Een bewerking van het gelijknamige kinderboek van Julia Donaldson & Axel Scheffl er. Door Stichting Twee-ater Producties.Moet alles wat kan?ma 25, 20.00 uurTheater van ‘t Woord; € 10,-; met OBA-pas € 5,-Publieksdebatten over de mogelijk-heden en grenzen van de zorg. Deze keer rond thema ouderen in de zorg.Boost je business! Workshop voor ZZP’erswo 27, 13.30 uurZie wo 13Inloopspreekuur Studiecoachwo 27, 16.30 uurZie wo 13Open podiumza 30, 15.00 uur; Cultuurplein, 2e etageVoor iedereen die wil voorlezen uit eigen werk en voor iedereen die daarnaar wil komen luisteren.De Bibliobios. 9-12 jaarza 30, 16.00 uurZie za 2

Centrale BibliotheekHet MuizenhuispermanentBezoek Het Muizenhuis van Karina Schaapman op de jeugdetage. Beelden aan Zee aan het IJt/m 3 november; Expozaal Een selectie van de mooiste beelden van Museum Beelden aan Zee (Scheveningen) in de OBA. Julie Hrudova - Amsterdam Street Diaryt/m 17 november; Fotogalerij Solotentoonstelling van de jonge fotografe Julie Hrudova (Praag, 1988). De selectie van foto’s biedt een veelzijdige, poëtische blik op het Amsterdamse stadsleven. Leesfeestt/m 29 november; jeugdetageIllustraties rond (voor-)lezen van diverse Nederlandse top-illustratoren als Sylvia Weve, Gitte Spee, Philip Hopman, Alex de Wolf, Alice Hoog-stadt, Gertie Jaquet en Georgien Overwater. De toekomst van de democratie5 t/m 30 november; 3e etage Deze tentoonstelling laat zien wat de keerzijde is van een democratische structuur, en hoe een ondemo-cratische bestuursvorm eruit kan zien.Cees Nooteboom in Avenue7 november t/m 8 december; 2e etage In het boek ‘Avenue’, dat ter gelegen-heid van Cees Nooteboom’s 80e verjaardag verschijnt, worden zijn bijdragen nu voor het eerst integraal bijeengebracht.Dierendorpje en meer van Gitte Spee11 november t/m 5 januari; jeugd-etage

Hoe lang bestaat de krant nog? Nieuw in de Centrale Bibliotheek OBA gesprek op zondag, onder leiding van Anneke Groen (voormalig directeur Rode Hoed, journaliste voor o.a. De Groene Amsterdammer). Maandelijks bespreekt zij op zondagmiddag actu-ele zaken met oudere en jongere sleutelfi guren. Deze eerste keer gaat het over de vraag hoe lang de (gedrukte) krant nog blijft bestaan. Wat voegt de krant nog toe aan alles wat we via andere media binnen krijgen? Gasten zijn Ronald Ockhuysen, (adjunct-hoofdredacteur Het Parool), Pien van der Hoeven (historica en universitair docent UVA gepromoveerd op het boek Het succes van een kwaliteitskrant, de ontstaansgeschiedenis van NRC Handelsblad) en Klaske Tameling (promovenda crossmediale journalistiek Universiteit Groningen). zondag 3 november, 15.00-16.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ‘t Woord

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ex

po

siti

es

foto Annetje van Praag Sigaar

Page 8: OBA november 2013

8o

ba

nove

mb

ercentrum

cent

rum

uitg

elic

ht

30 jaar tekenen & schrijven. Over-zichtstentoonstelling met divers werk van Gitte Spee. Ter gelegenheid van het feit dat ze dit jaar 30 jaar kinder-boeken maakt. Gitte Spee behoort tot de topillustratoren van Nederland. Te(ch)x(t)iles11 november t/m 30 januari; Expozaal

Tien ontwerpers tonen hun toekomst-beeld van mode.

Prodo Pronken20 november t/m 6 januari; 5e etage Beeldend kunstenaars laten zich inspireren door de Surinaamse koto en angisa.Geek de Bibliotheek22 november t/m 6 januari Voor de nieuwe campagne ‘Geek de bibliotheek’ zijn bezoekers van de bibliotheek geportretteerd door Annetje van Praag Sigaar. De OBA is nieuwsgierig naar de passies van haar bezoekers. En hoe ze daar meer over te weten komen in de bibliotheek. Geek staat voor iemands persoonlijke passie. ‘Wat geek jij?’ is de centrale vraag van de campagne.

Sinterklaas Voorleesfeest met Dieuwertje BlokDit jaar is het Jaar van het Voorlezen, daarom trekt Dieuwertje Blok in november het hele land door met Het grote Sinterklaasjournaal voor-leesboek. De allereerste keer leest ze hieruit voor in de OBA, met muzikant en componist Floor Minnaert aan de vleugel en Ton Meijer (zang). Dat wordt dus lekker luisteren en liedjes meezingen! Na afl oop is er een boekentafel van Helden & Boeven Kinderboeken en staat er een lekkere Sinterklaastraktatie klaar in de foyer. Je hoeft niet zenuwachtig te zijn: Sinterklaas zelf is nog niet in het land, dus die komt echt niet. Voor kinderen vanaf 3 jaar. woensdag 13 november, 15.00 uur, Centrale Bibliotheek, Theater van ’t Woord

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisAnnie M.G. Schmidttheaterelke wo en za, 15.00 uur (muv de data waarop er een andere activi-teit is, zie agenda)Voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Met knutselen

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopelke ma 18.30 uur, elke di 10.00 uur

exp

osi

ties

Page 9: OBA november 2013

9

Banne BuikslootTablet Cafédo 7, 10.00 uur; gratisErvaringen uitwisselen en kennis delen over tablets en iPads.Dag van de Dialoogvr 8, vanaf 9.00 uurAmsterdammers delen ervaringen en dromen adhv het thema ‘Hier ben ik op mijn plek’. Ism Huis van de Wijk.Nederland Leest: Erik of Het klein insectenboekma 18, 19.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstIn welk schilderij zou u, in navolging van Erik, willen wegkruipen? Rop Janze met een fantasievolle voorstel-ling vol humor en ontroering.Nederland Leest: Filmvertoningwo 20, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstSinterklaas in de bibliotheek. 3-7 jaarwo 27, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstKom langs dan vieren we samen Sinterklaasfeest. Sint houdt van mooie verhalen.

HagedoornpleinNederland Leest: Filmvertoningwo 20, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstSinterklaas in de bibliotheekwo 27, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Banne Buiksloot wo 27

MolenwijkNederland Leest: Filmvertoningwo 20, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstSinterklaas in de bibliotheek. 3-7 jaar

wo 27, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Banne Buiksloot wo 27Tablet Cafédo 28, 10.00 uur; gratisZie Banne Buiksloot do 7

NieuwendamMarcel van Driel for kidswo 6, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie ook hierboven.Marcel van Driel for adultswo 6, 19.30 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenstZie ook hierboven.Dag van de Dialoogvr 8, vanaf 9.00 uurZie Banne Buiksloot vr 8Nederland Leest: Filmvertoningwo 20, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstSinterklaas in de bibliotheekwo 27, 14.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Banne Buiksloot wo 27

BuiksloterkerkLiterair Café: Marga van Praag, Marcel Rözerzo 24, 16.00 uur; € 10,-; met OBA-pas 5,-; reserveren gewenstTwee schrijvers met heel verschillende achtergrond ontmoeten elkaar.

Banne BuikslootKeramiek Van Campent/m 30 november Andrea Boerman en Inge van Bogerijen maken in hun atelier in de Zamenhofstraat bijzondere keramische objecten.Kees Tabakt/m 30 november

Fotograaf Tabak legde in opdracht van het stadsdeel hedendaags Noord vast, met een hoog menselijk gehalte.

HagedoornpleinRene Meeuwsent/m 30 november Schilderijen met bijzondere lijsten van beeldend kunstenaar Meeuwsen.

MolenwijkFred de Jongt/m 30 november Ritmische werken met pijltjes en blokjes.Mieke te Past/m 30 november Kerstkaarten in 3D.

NieuwendamMarion Zeilstra en Wim Schindlert/m 30 november Gedichten en schilderijen.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisBanne Buiksloot, Hagedoornplein, Molenwijk, Nieuwendamelke wo, 14.30 uur

Service ochtend; vrije inloopBanne Buiksloot, elke vr, 10.00 uurMolenwijk, elke wo, 10.00 uur

Woonspreekuur; vrije inloopHulp bij het zoeken van een woning op WoningNetBanne Buiksloot, elke wo, 10.30 uurMolenwijk, elke do, 14.00 uur

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopNieuwendam, elke vr, 10.00 uur

noord m

eer

wet

en, z

ie w

ww

.ob

a.nl

/ag

end

a ac

tivi

teit

en …

uitg

elic

ht

noo

rd

exp

osi

ties

Marcel van Driel - voor kinderen en volwassenenKinderboekenschrijver Van Driel komt zijn voorstelling spelen rond zijn boek Superhelden.nl bedoeld voor groep 6, 7 en 8. Online staat een game met dezelfde naam, dat door kinderen over de hele wereld gespeeld kan worden. Probeer het alvast en ontmoet daarna de bedenker en schrijver. Zie ook www.superhelden.nl. Van Driel is ook de man achter Waanzinnigeplannen.nl. Veel mensen krijgen tijdens hun vakantie de meest waanzinnige ideeën. Hoe zorgt u dat er deze keer eens wél wat van terechtkomt, nadat u bent teruggekeerd in de dagelijkse sleur? Zie ook www.waanzinnigeplannen.nl en ontmoet de schrijver.woensdag 6 november, 14.30 uur (kinderen), 19.30 uur (volwassenen), Bibliotheek Nieuwendam

Page 10: OBA november 2013

10o

ba

nove

mb

erIndische BuurtHet vioolconcert van Beethovendo 14, 10.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenstMuziekhistorische lezing door Wout Strootman met muziek- en fi lmfrag-menten.Boekstart: Voorlezen met gebarendi 19, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserverenEen interactieve workshop voor (groot)ouders met hun (klein)kind om te leren voorlezen met gebaren. Door Wapperkids.Nederland Leest: Erik of het klein insectenboekdi 19, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenst

In welk schilderij zou u, in navolging van Erik, willen wegkruipen? Rop Janze met een fantasievolle voorstel-ling vol humor en ontroering.Workshop Animatie. 7+wo 27, 14.00 en 15.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren verplichtSamen met Bart van Haaren van Balanzo Video ga je een stop motion animatiefi lmpje maken.

Der fl iegende Holländer van Wagnerdo 28, 10.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenstMuziekhistorische lezing door Wout Strootman met muziek- en fi lmfragmenten.

OosterparkTessa de Loowo 20, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenstSchrijfster Tessa de Loo presenteert dit najaar haar boek ‘Kenau’ over Kenau Simonsdochter Hasselaer.Workshop Animatie. 7+za 23, 12.00 en 13.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren verplichtSamen met Bart van Haaren van Balanzo Video ga je een stop motion animatiefi lmpje maken.

WatergraafsmeerZware Piet leest voor! 2-6 jaarza 30, 12.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisDe Voorleespiet komt langs in de bibliotheek om een paar mooie ver-halen over Sinterklaas en Zwarte Piet voor te lezen.

Indische BuurtMarijke van Eckt/m 31 december Marijke van Eck met foto’s gemaakt tijdens een werkreis in Oost-Afrika.Wieteke Koolhoft/m 31 december Autonome werk waarmee Wieteke exposeert is kleurrijk, intuïtief en dromerig.Clementine Jesterhoudt - Theater-hoedent/m 31 december Unieke theatrale hoofddeksels.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis Indische Buurt, Oosterpark, Watergraafsmeer. Kijk voor actuele tijden op www.oba.nl/voorlezen

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloop. Ondersteuning bij taal en andere vaardighedenIndische Buurt, elke di, 14.00-17.00 uur

Spreekuur Samenspraak; vrije inloopIndische Buurt, elke vr, 10.00-12.00 uur

oost

uitg

elic

ht

oo

st m

eer

wet

en, z

ie w

ww

.ob

a.nl

/ag

end

a ac

tivi

teit

en

foto Camila Negrão

Tessa de Loo over Kenau Schrijfster Tessa de Loo vertelt over haar nieuwe boek Kenau, het verhaal van Kenau Simonsdochter Hasselaar die tijdens het Beleg van Haarlem (1572-1573) zo’n driehonderd vrouwen overhaalt om vanaf de stadswallen mee te vechten tegen de Spanjaarden. Het gaat er niet zachtzinnig aan toe: ze gooien hete pek, kokende olie en brandende hoepels over de Spaanse hoofden. De vrouwen worden gedreven door angst: de Spanjaarden hebben kort daarvoor een waar bloedbad aangericht onder de vrouwen en kinderen van Zutphen en Naarden. Haarlem viel uiteindelijk wel. Maar dankzij de koppige weerstand van het vrouwenleger hadden andere steden meer tijd om zich voor te bereiden op de aanvallen van de Spanjaarden. Tessa de Loo baseerde haar historische roman op de fi lm Kenau die begin 2014 in de bioscopen te zien zal zijn, met in de hoofdrol Monic Hendrickx.woensdag 20 november, 20.00 uur, Bibliotheek Oosterpark

exp

osi

ties

Page 11: OBA november 2013

11

OsdorpErik of het klein insectenboekdo 7, 20.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst In welk schilderij zou u, in navolging van Erik, willen wegkruipen? Rop Janze met een fantasievolle voorstel-ling vol humor en ontroering.Workshop Animatie. 7+wo 13, 14.00 en 16.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren verplichtSamen met Bart van Haaren van Balanzo Video ga je een stop motion animatiefi lmpje maken.Workshop internet voor beginnersdo 14, 12.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Spreekuur van de Vrijwilligers Centrale Amsterdamdo 14, 15.00-18.00 uur; gratisKom van alles te weten over vrijwilligerswerk.Workshop e-mailma 18, 18.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstWorkshop bloggendo 28, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstU droomt van een blog maar weet niet hoe ermee te beginnen. Tijdens de workshop bloggen (voor volwas-senen) leert u een pakkende of leuke blog te maken.Spreekuur van de Vrijwilligers Centrale Amsterdamdo 28, 15.00-18.00 uurZie do 14

SlotermeerWorkshop e-maildi 5, 9.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstOpen dag in De Honingraatza 9, 12.00-16.00 uur; gratis

Alle organisaties die van het pand gebruik maken houden samen een open dag.Workshop scratch. 8+wo 27, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstComputerprogramma waarmee je leert om games, animaties en inter-actieve fi lmpjes te maken.

SlotervaartWorkshop e-mailma 18, 9.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstWorkshop scratch. 8+wo 20, 15.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Slotermeer wo 27

MeervaartSchrijvers in Nieuw West: Liesbeth List en Annemarie Osterdi 26, 20.00 uurMeer en Vaart 300; € 20,-; met OBA-pas € 10,-Lief, leed, vallen en opstaan, humor en hartstocht. Twee hartsvriendinnen met gedeelde ervaringen, belevenis-sen en herinneringen. Kaartverkoop via www.meervaart.nl, tel. 411 77 00, [email protected]

GeuzenveldRien de Jagert/m 31 december Fotografi e.

OsdorpIllustraties van Jona in de laptopt/m 31 december De schrijfster en journaliste Shirley Brandeis maakte en schreef samen met Wendy Goey een prentenboek over een meisje en haar opa.

SlotervaartStephanie Snip - See the world through my eyest/m 31 december Snip studeerde aan de Nola Hatterman Art Institute in Suriname. Nu aan de Willem de Koning Academie in Rotterdam.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisGeuzenveld, Osdorp, Slotermeer en Slotervaartelke wo, 15.00 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar

Geuzenveld Audiotour: Het gevoel van Geuzenveld; vrije inloop tijdens openingsuren

Woonspreekuur; vrije inloopHulp bij het zoeken van een woning op WoningNet. Ism Wijksteunpunt Wonen Nieuw-WestOsdorp, elke vr, 10.00 uurSlotermeer, elke di, 16.00 uur

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopOndersteuning bij taalGeuzenveld, elke di, 14.00 uurOsdorp, elke wo, 10.00 uurSlotermeer, elke vr, 14.00 uurSlotervaart, elke ma, 14.00 uur

nieuw west

nieu

w w

est

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

Liesbeth List en Annemarie Oster - TandemDe OBA en de Meervaart organiseren in de serie Schrijvers in Nieuw West een theaterprogramma met zangeres Liesbeth List en actrice/schrijfster Annemarie Oster. Twee hartsvriendinnen met gedeelde ervaringen en herinneringen. Liesbeth List zingt liederen uit haar uitgebreide repertoire, omlijst met korte humoristische verhalen van en door Annemarie Oster. Ton Snijders begeleidt hen op de vleugel.Kaartverkoop via www.meervaart.nl.dinsdag 26 november, 20.00 uur, Meervaart

uitg

elic

ht

foto Feriet Tunc

exp

osi

ties

Page 12: OBA november 2013

12o

ba

nove

mb

erBos en LommerSpreekuur Internetdi 5, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Hulp bij Facebook, Twitter of andere vragen over het internet. Beginners.Presentatie Boektrailers voor tienersvr 8, 10.30 uur; gratisLeerlingen van het Mediacollege presenteren hun werkstukken.Nederland Leest: Erik of het klein insectenboekdi 12, 16.00 uur; per deel € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstVerfi lming van het gelijknamige boek van Godfried Bomans. Film in 3 de-len. Andere data 19 en 26 november.Erik of het klein insectenboekdi 19, 16.00 uur Zie di 12Boekstart: Baby’s houden van muziek en boekjeswo 20, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstSamen met je baby muziek maken en samen met boeken bezig zijn. Met Margriet Prins, Lieselotte Gozens.Erik of het klein insectenboekdi 26, 16.00 uurZie di 12Sinterklaas en zijn dansende pieten. 3-7 jaarza 30, 13.00 uur; gratisDe dansacts zijn speels en interactief en kinderen kunnen meedoen. Veel leuker dan kijken.

KinkerbuurtNederland Leest: Erik of het klein insectenboekma 4, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenstIn welk schilderij zou u, in navolging van Erik, willen wegkruipen? Rop Janze met een fantasievolle voorstel-ling vol humor en ontroering.Spreekuur Internetvr 8, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Zie Bos en Lommer di 5Boekstart: Baby’s houden van muziek en boekjesvr 29, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bos en Lommer wo 20

MercatorpleinBoekstart: Voorlezen met gebarenvr 15, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstWorkshop voor (groot)ouders met (klein)kind om te leren voorlezen met gebaren. Door Wapperkids.Marion Bloem interviewt Ivan Wolffers; visa versado 21, 19.30 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenstSchrijvers (en partners sinds 1971) stellen elkaar vragen over hun werk.

Tablet Cafédo 28, 16.00 uur; gratisErvaringen uitwisselen en kennis delen over tablets en iPads.Spreekuur Internetvr 29, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Zie Bos en Lommer di 5

Spaarndammer- buurtSpreekuur Internetvr 15, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Zie Bos en Lommer di 5Workshop The Artist’s Waywo 20, 19.30 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenstVind uw eigen inspiratie en creativi-teit. U bent al een tijdje op zoek naar het vinden van meer inspiratie in het dagelijks leven.Boekstart: Baby’s houden van muziek en boekjesvr 22, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstZie Bos en Lommer wo 20

StaatsliedenbuurtBoekstart: Voorlezen met gebarenvr 8, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserverenZie Mercatorplein vr 15Peter Tsjaikovsky en het noodlot - Symfonie nr. 5di 12, 10.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenstMuziekhistorische lezing door musicoloog Wout Strootman.Spreekuur Internetvr 22, 10.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenst Zie Bos en Lommer di 5Giuseppe Verdi en de Italiaanse operatraditie in de 19e eeuwdi 26, 10.00 uur; € 10,-; met OBA-pas 5,-; reserveren gewenstZie di 12

NassaukerkDouwe Draaismadi 12, 20.00 uur

De Wittenkade 111; € 15,-; met OBA-pas € 7,50; incl. consumptieDraaisma vertelt over wat de psycho-logie en neurologie de afgelopen halve eeuw heeft opgehelderd. Kaartverkoop: Bibliotheek Staats-liedenbuurt, Bibliotheek Spaarn-dammerbuurt, Island Bookstore, Westerstraat 15.

KinkerbuurtRonald M. Offermant/m 31 december Schilderijen en poëzie.

MercatorpleinMarion Rijnders - Sport en natuurt/m 31 december Schilderijen.

Spaarndammer- buurtPaul Berkholst - Landschap & Stilleven4 november t/m 31 december Berkholst is autodidact en maakt aquarellen en acryl kunstwerken.

StaatsliedenbuurtAnna van Praagt/m 31 december Grafi ek.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisBos en Lommer, Kinkerbuurt, Mercatorplein, Spaarndammer-buurt, Staatsliedenbuurtelke wo, 14.30 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar

Woonspreekuur; vrije inloopBos en Lommer, elke vr, 14.00 uurMercatorplein, elke do, 14.00 uurStaatsliedenbuurt, elke di, 14.00 uur

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopMercatorplein, elke ma, 14.00 uur

Staatsliedenbuurt Audiotour: The Zone; € 12,-; met OBA-pas € 5,-; tijdens openingsuren

Open leercentrum; vrije inloopSpaarndammerbuurt, elke ma, 13.00 uur

westw

est … …

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

w

ww

.ob

a.nl

/ag

end

a ex

po

siti

es

foto Sake Elzinga

Page 13: OBA november 2013

13

BuitenveldertBuitenveldertse Ochtend - Nederland Leest: Gé Vaartjesdo 7, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisGé Vaartjes werkt aan een biografi e over Godfried Bomans. Sinterklaas voorstelling. 3-8 jaarvr 29, 16.00 uur; gratisAlle Pieten zijn ziek. Wie moet nu de kadootjes inpakken, of het snoepgoed uitdelen? Poco en Wiem willen wel helpen! Als dat maar goed gaat.

CinétolWonen & Dromen in De Pijp - openingvr 8, 16.00 uur; gratisLeven in een utopische stadswijk toen en nu. Maquettes van leerlingen van de IVKO school olv beeldend kun-stenaar Anne Grijmans. Tevens het gelijktijdige project ‘Luisteren naar Amsterdam Zuid’.Internetinstructiedi 12, 11.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratisInternet en social media. Beginners.

Olympisch KwartierSinterklaas voorstelling. 3-8 jaarwo 27, 16.00 uur; gratisZie Buitenveldert vr 29

Roelof HartpleinHet Joods Cultureel Kwartier achter de schermenma 11, 20.00 uur; € 7,50; met OBA-pas € 3,75Het Joods Cultureel Kwartier: com-plex van De Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg, het voormalig Hoogduits Synagogen

complex met daarin het JHM Kin-dermuseum en het Joods Historisch Museum. De totstandkoming van het JHMKindermuseum door Petra Katzenstein van het Joods Historisch Museum Kindermuseum.Nederland Leest: Gesprek van het hart: Gé Vaartjes en Annemarie Osterdo 21, 18.00 uurJos Palm in gesprek met bekende en mindere bekende Amsterdammers en vraagt naar wat hun hart sneller doet kloppen. Met Gé Vaartjes, Biograaf Bomans en Annemarie Oster, schrijf-ster, columnist. Boekhandel Jimmink schuift ook aan tafel aan met De boeken van Gert Jan Jimmink. Vanaf 17.00 uur muzikaal voorprogramma.Het Joods Cultureel Kwartier achter de schermenma 25, 20.00 uurZie ma 11. Schönberg & Kandinsky. Tegendraads in kunst en muziek - Het maken van de tentoonstelling door Nino van der Enden ven het Joods Historisch Museum.Sinterklaas voorstelling. 3-8 jaarwo 27, 13.30 uur; gratisZie Buitenveldert vr 29

BuitenveldertHilde Streefkerkt/m 31 december Tekeningen van schrijvers.

CinétolMaquettes8 november t/m 20 december Maquettes van (droom)woonhuizen en gebouwen. Gemaakt door jongeren van de IVKO school olv Anne Grijmans.Luisteren naar Amsterdam-Zuid8 november t/m 20 december

Samen met een diverse groep bewoners heeft Soundtrackcity de afgelopen maanden het ‘geluidsland-schap’ van Amsterdam Zuid verkend en in kaart gebracht.

Olympisch KwartierTasjest/m 31 december Tasjes uit de verzameling van Marijke Hemker.Wies Israelt/m 31 december Schilderijen.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratisBuitenveldert, elke wo, 11.00 uur. Voor kinderen vanaf 3 jaarCinétol, elke wo, 15.00 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Met knutselen Olympisch Kwartier, elke wo, 14.00 uur. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Met knutselenRoelof Hartplein, elke vr, 11.00 uur. Voor kinderen vanaf 2 jaar

Samen lezen. Oefenen met lezen. Voor kinderen vanaf 6 jaar; € 5,-; met OBA-pas gratisCinétol, elke wo, 14.15 uurOlympisch Kwartier, elke wo, 15.00 uur

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloop. Cinétol, elke ma, 14.00 uur

Buitenveldertse Ochtend; vrije inloopBuitenveldert, elke do, 10.00 uur

zuid

zuid

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

… …

exp

osi

ties

uitg

elic

ht Wonen en Dromen in de PijpDe Nieuwe Pijp werd gebouwd voor arbeiders, in de bijzondere architectuur van de Amster-damse school. Cultuur Cluster Asscher besteedt in november aandacht aan deze utopische stadswijk met het project Wonen en Dromen in de Pijp. Michiel Huijsman en Floortje Schouten van Soundtrackcity verkenden het ‘geluidsland-schap’ van de Nieuwe Pijp met bewoners van verschillende leeftijden en achtergronden. Het geluidslandschap wordt gepresenteerd op 8 november in OBA Cinetol. Ook wordt daar dan de tentoonstelling geopend van maquettes van droomwoonhuizen en -gebouwen, gemaakt door leerlingen van het IVKO.vrijdag 8 november, 16.00 uur, Bibliotheek Cinétol

Page 14: OBA november 2013

14o

ba

nove

mb

erBijlmercentrumBoekstart: Voorlezen met gebarenwo 13, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstInteractieve workshop voor (groot)ouders met hun (klein)kind om te leren voorlezen met gebaren. Door Wapperkids.Caraïbisch vers!do 28, 20.00 uur; € 7,50; met OBA-pas € 3,75Presentatie van de nieuwste Caraïbische boeken & hun schrijvers. Mmv Michiel van Kempen en muziek.

DiemenTablet Cafévr 1, 18.30 uur; gratisErvaringen uitwisselen en kennis delen over tablets en iPads.Boekstart: Voorlezen met gebarenwo 13, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserverenInteractieve workshop voor (groot)ouders met hun (klein)kind om te leren voorlezen met gebaren. Door Wapperkids.Workshop Animatie. 7+wo 20, 14.00 en 15.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren verplichtSamen met Bart van Haaren van Balanzo Video ga je een stop motion animatiefi lmpje maken.Auke Kokwo 27, 20.00 uur; € 10,-; met OBA-pas € 5,-; reserveren gewenstKok over zijn boek ‘Tussen goden-zonen’ een onthullend portret van de meest besproken voetbalclub van Nederland: Ajax.

OuderkerkBoeven. 3-8 jaarwo 20, 14.00 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis

Boer Jan vindt twee boeven in zijn schuur. Door Roos dansverhalen. Sinterklaasvoorstelling.

ReigersbosBoekstart: Voorlezen met gebarenwo 6, 10.30 uur; € 5,-; met OBA-pas gratis; reserveren gewenstInteractieve workshop voor (groot)ouders met hun (klein)kind om te leren voorlezen met gebaren. Door Wapperkids.

BijlmercentrumVerbreek de ketenen! 150 jaar afschaffi ng van de slavernijt/m 30 november De diorama’s van de Nederlands-Surinaamse kunstenares Rita Maasdamme bestaan uit poppen die het verhaal vertellen van de trans-Atlantische slavernij en de gevolgen daarvan.Imagine IC: Panna’s en Akka’st/m 1 maart Nederlandse straatvoetbalcultuur als cultureel erfgoed. Foto’s van Guus Dubbelman.

OuderkerkLidwien Rodenburgt/m 31 december Schilderijen en tekeningen.

ReigersbosSpoken slaveryt/m 28 november Expositie over de slavernij, waarbij leerlingen van het Bindelmeercollege reageren op archiefstukken uit het Stadsarchief Amsterdam door middel van raps, etc.

Voorlezen; € 5,-; met OBA-pas gratis. Voor peuters en kleutersBijlmercentrum, Diemen, Reigers-bos, elke wo, 15.00 uurDuivendrecht, elke wo, 11.00 uurOuderkerk, elke wo, 14.00 uur

Ouderkerkse Ochtend; vrije inloopOuderkerk, elke wo, 10-12 uurGezelligheid en extra service. Voor thema’s zie www.oba.nl/agenda

Leef en leer! Oefenspreekuur; vrije inloopBijlmercentrum, elke vr, 13-16 uurReigersbos, elke ma, 14-17 uur

Spreekuur Woningnet; vrije inloopBijlmercentrum, elke wo, 14-16 uur

Speel-o-theek Speel’s goed; vrije inloop Bijlmercentrum, elke ma 14.00-16.00 uur; elke wo, do en vr 13.30-16.30 uur

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/a

gen

da ac

tivi

teit

en

zuidoost

uitg

elic

ht

zuid

oo

st

Caraïbisch vers!Op deze avond kunt u kennismaken met de nieuwste Caraïbische boeken en hun schrijvers. Michiel van Kempen (bijzonder hoogle-raar West-Indische Letteren aan de UvA) gaat in gesprek met de schrijvers Karin Amatmoekrim (foto), Leo Balai, Giselle Ecury, Joe Fortin, Janny de Heer, Ricardo MacNack, Frank Ong-Alok en Stephan Sanders. U kunt boeken aanschaffen in de boekenstands en de schrijvers zullen hun werk signeren. Muzikale begeleiding wordt verzorgd door Sanne Landvreugd. donderdag 28 november, 20.00 uur, Bibliotheek Bijlmercentrum

foto Sandder

mee

r w

eten

, zie

ww

w.o

ba.

nl/e

xpo

siti

e ex

po

siti

es

Page 15: OBA november 2013

15 c

entr

um

nie

uw w

est

no

ord

zui

d

wes

t

zui

do

ost

oo

st

1. Centrale BibliotheekOosterdokskade 143 tel. 523 09 00, [email protected] 7 dagen per week 10.00-22.00In de Centrale Bibliotheek kunt u elke dag boeken, cd’s, dvd’s, blu-rays, eBooks en meer lenen. Ook hebben wij een uitgebreid programma. Hierover leest u meer op www.oba.nl/agenda en in deze uitgave.

2. Banne BuikslootBezaanjachtplein 249 tel. 636 58 85, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 3. HagedoornpleinRitakerk, Hagedoornplein 2 tel. 636 95 52, [email protected] 14.00-20.00, di, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 4. Molenwijk Molenwijk 21 tel. 631 42 12, [email protected] 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 5. NieuwendamWaterlandplein 302 tel. 636 58 85, [email protected], do 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00

6. Indische BuurtJavaplein 2 tel. 668 15 65, [email protected], wo 14.00-20.00, di, vr 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00 7. Oosterpark 1e Oosterparkstraat 236 tel. 694 07 73, [email protected] 14.00-20.00, di, wo 14.00-17.30, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 8. WatergraafsmeerParadijsplein 6 atel. 665 32 86, [email protected] 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

9. GeuzenveldAlbardakade 3tel. 613 08 04, [email protected] 14.00-17.30, di, wo, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00 10. OsdorpOsdorpplein 16 tel. 610 74 54, [email protected], do 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00 11. SlotermeerSlotermeerlaan 103 e tel. 613 10 67, [email protected] 14.00-20.00, di, do, vr 14.00-17.30, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 12. SlotervaartPieter Calandlaan 87 b tel. 615 05 14, [email protected] 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

13. Bos en Lommer Bos en Lommerplein 176 tel. 686 74 72, [email protected], di, do, vr 14.00-17.30, wo 12.30-17.30, za 11.00-16.00 14. Kinkerbuurt Nic. Beetsstraat 86 tel. 616 32 75, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 15. Mercatorplein Mercatorplein 89 tel. 612 65 74, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 16. Spaarndammerbuurt Spaarndammerstraat 490 tel. 682 70 26, [email protected] ma, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00 17. StaatsliedenbuurtVan Hallstraat 615 tel. 682 39 86, [email protected] ma 14.00-20.00, di 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, za 11.00-16.00

18. BuitenveldertWillem van Weldammelaan 5 tel. 642 21 00, [email protected] 14.00-20.00, wo, vr 10.00-17.30, do 10.00-20.00, za 11.00-16.00 19. CinétolTolstraat 160tel. 662 31 84, [email protected] 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00 20. Olympisch KwartierLaan der Hesperiden 18 tel. 676 92 20, [email protected] 14.00-17.30, di, vr 10.00-17.30, wo 14.00-20.00, za 11.00-16.00 21. Roelof HartpleinRoelof Hartplein 430 tel. 662 00 94, [email protected] ma, di, wo, vr 10.00-17.30, do 10.00-20.00, za 10.00-16.00

22. BijlmercentrumFrankemaheerd 2 tel. 697 99 16, [email protected] ma 14.00-17.30, wo, vr 10.00-17.30, do 14.00-20.00, za 11.00-16.00 23. DiemenWilhelminaplantsoen 126 tel. 690 23 53, [email protected], vr 14.00-20.00, di, wo 10.00-17.30, za 11.00-16.00 24. DuivendrechtDorpsplein 60tel. 695 22 82, [email protected] ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do 14.00-17.30, za 11.00-16.00 25. Ouderkerk Koningin Julianalaan 15 tel. 496 13 66, [email protected] ma 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00 26. ReigersbosRossumplein 1tel. 696 57 23, [email protected] 14.00-20.00, wo 10.00-17.30, do, vr 14.00-17.30, za 11.00-16.00

adressen en openingstijden

colo

fon

adre

ssen

U kunt met uw OBA-pas gebruik maken van de faciliteiten in alle OBA-vestigingen. Kijk voor alle mogelijkheden van de OBA-pas op www.oba.nl.

OBA-journaal nr. 3 - november 2013 i.s.m. Marketing OBA ® 2013Hoofdredactie Bart van Oosterhout Medewerkers Ilse Bos, Jet Greebe, Mary Smit, Anna Veerman-Tol, Hans van VelzenOntwerp ThonikOpmaak Arjen van den Houten, Lizzy BekkerDruk Corelio Printing Oplage 12.200De informatie in deze uitgave is zorgvul-dig samengesteld. Helaas doen zich soms wijzigingen voor die wij niet kunnen voorzien. De meest actuele informatie vindt u altijd op www.oba.nl.

152

5

4

9

3

67

8

10

11

12

13

1415

16

17

18

19

20

21

22

23

24

2526

1

Page 16: OBA november 2013

Godfried BomansErik of het klein insectenboek

1 t/m 30 november 2013

De OBA doet al haar volwassen leden een exemplaar van Erik of het klein insectenboek cadeau*. U kunt deze ophalen in één van de 26 OBA-vestigingen.

Bent u nog geen lid van de OBA? Schrijf u nu in als lid in de bibliotheek of via www.oba.nl/lidworden en ontvang een exemplaar van de Nederland Leest uitgave van 2013.Lid worden kan al vanaf € 17,50 per jaar.

* (zolang de voorraad strekt)

Nederland Leest